Curatare masina tuns iarba


Intretinerea spatiului verde din curte este o activitate ce se executa la intervale de timp regulate de regula, tinand cont de tipul de iarba pe care o avem in curte, rapiditatea de crestere si evident disponibilitatea noastra. Cu cat curtea este mai mare, cu atat va fi necesara o perioada de timp mai mare pentru intretinere dar trebuie sa alegem uneltele si utilajele de gradina potrivite. Avem la dispozitie o gama variata de unelte si utilaje pentru intretinerea gradinilor, tunderea gazonului, curatarea florilor, curatarea pomilor, scule de mana sau scule electrice. Fiecare poate sa isi aleaga produsele adaptate nevoilor curtii si preferintelor personale. Achizitionam aceste scule, unelte si utilaje, le folosim dar trebuie sa stim ca ele au nevoie de intretinere periodica. Intretinerea poate sa se rezume la simpla curatare a partilor accesibile de resturile vegetale, indepartarea eventualelor urme de praf sau pamant, eliminarea depozitelor de resturi asezate pe partile active, in unele cazuri ungerea partilor taietoare metalice cu este cazul foarfecilor etc.

Cum tunderea gazonului este cea mai intinsa activitate din curte, ea fiind facuta de cel putin doua ori pe luna, am invatat cu totii ca principalul element de uzura am masinilor electrice de tuns iarba este reprezentat de cutitul de taiere. Ideal este sa avem la indemana doua cutite pentru masina noastra, ambele ascutite, acoperind astfel suprafete mai mari la tundere sau un interval mai mare de lucru. Pentru masinile de tuns iarba uzuale, un cutit de rezerva costa cateva zeci de lei. Discutam de o masina de tuns iarba electrica pentru ca este cea mai usor de utilizat atat pentru curtile mici dar si pentru cele medii, fiind mai mica in gabarit, usor de depozitat, mai usoara si produce mai putin zgomot decat una cu motor termic pe benzina.

Folosim uneori excesiv aceste masini de tuns iarba, de multe ori exagerand cu timpul de functionare continua, le folosim cu cutitul neascutit doar pentru ca este mai avem putin si ne este greu sa ne oprim sau tundem iarba prea umeda. Toate aceste cazuri supun masina la un efort suplimentar pentru care nu a fost gandita si putem avea supriza ca masina de tuns iarba sa cedeze, mai ales daca sunt marci inferioare calitativ. Alte efecte pot fi umplerea greoaie a cosului de iarba datorita umiditatii ridicate de pe iarba, ingreunarea acestuia, depunerea pamantului umed pe carcasa de plastic unde lucreaza cutitul, lasarea ierbii taiate in spatele masinii, pierderea timpului pentru ca masina nu taie si nu colecteaza iarba etc.

Este recomandat ca dupa fiecare taiere sa curatam carcasa de plastic in zona de taiere si in zona de transfer catre cosul de iarba taiata, in caz contrara pamantul se depune, se usuca si va reduce spatiul de ventilare al cutitului, reducand eficienta masinii.

Zilele trecute am tuns iarba si am avut grija la toate aspectele de mai sus, mai mult sau mai putin insa la un moment dat devenise enervanta modificarea treptei de inaltime care sarea din pozitia 3, in pozitia 2. Ce poti face in mijlocul procesului de tuns iarba, cand timpul era scurt si trebuia sa terminam? Fie modificam repetat reglajul, fie blocam macanic maneta cu o sfoara. Dupa ce am reusit sa finalizez operatiunea de tundere a ierbii, am incercat sa vad ce se intampla cu maneta si reglajul pe inaltime. M-am hotarat sa desfac masina pentru a constat ce se intampla, tocmai acum, la 2 ani de la prima utilizare a acesteia – cam tarziu daca ar fi sa imi fac critica. Zis si facut, luam o surubernila in cruce, desfacem surubul de la maneta de plastic pentru reglaj inaltime tundere, apoi o extragem de pe tija.

Masina de tuns iarba actuala are carcasa superioara prinsa cu sase (6) suruburi cu cap cruce, le desfacem si ridicam carcasa. Sigur nu ne asteptam sa vedem ciudatenii dar …

… dar ce sa vezi? Peste tot, in carcasa si pe langa motorul electric sunt resturi de iarba taiata, bine uscate. In zona unde parghia actioneaza rotile din fata, ce permit reglajul pe inaltime, s-a acumulat cea mai mare cantitate de iarba.

Pe buretii de etansare din laterale, din spate si de la roata stanga unde este prinderea bratului de reglaj avem iarba din abundenta, in bureti, sub bureti, in fiecare locas unde exista nervuri iarba este tasata si aproape „peletizata”. Comentariile nu isi au rostul, ne asumam eroarea de a nu fi curatat mai des masina si incepem eliminarea resturilor de iarba depuse peste tot. Nu se curata greu dar alocam circa 30 minute pentru a indeparta depozitele de iarba acumulate. Ne sunt de ajutor o surubelnita subtire, dreapta si un aspirator. Indepartam intai grosul si apoi curatam toate zonele mici cu iarba uscata. Functia de suflare a aspiratorului este foarte utila pentru a sufla bine motorul si zona de tambur sau daca aveti la indemana un compresor ar fi si mai bine.

Daca tot suntem la capitolul curatare si intretinere, sa indepartam depunerile de pe carcasa din zona cutitului de taiere, operatiune ce nu a fost facuta la ultima taiere. Se vede pamantul uscat, subtire, de la taierea precedenta. A fost lasat acolo pentru ca nu era foarte gros si nu deranja. Acum, cu ajutorul unui cutit mai lat indepartam tot pamantul vechi odata cu cel de la taierea curenta (cel umed). Cutitul de taiere este dat jos la acesta operatiune.

Prin urmare, cum avem grija de scule si unelte asa le vom avea. Sa nu ne intrebam de ce nu mai functioneaza reglajul pe inaltime daca nu curatam iarba patrunsa in interior, sa nu ne intrebam de ce nu taie masina daca nu ascutim cutitul, sa nu ne intrebam de ce se taie greu iarba umeda sau de ce se incinge motorul atunci cand depasim capacitatea de taiere proiectata a masinii. Nu putem taia oricum si oricat cu o masina inferioara, sau o putem face dar sa fim siguri ca nu rezista mai mult de cateva luni sau cel mult 1-2 ani. Recomandarea este una singura, faceti un program de intretinere corect, carcasa curatata anual, la sfarsit de toamna cand taierile sunt mai rare, utilizati cutite ascutite, tundeti ca mai pe uscat si goliti cosul cat mai des. In acest fel masina va lucra mai usor, economisiti timp plus energie (chiar si electrica) si evitati degradarea rapida a masinii de tuns iarba. Spor si pasiune in toate!


Be the first to comment on "Curatare masina tuns iarba"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*