Curtea casei (pergola din curtea casei) poate fi amenajata intr-o multime de feluri, in functie de preferintele fiecaruia si de spatiul disponibil. Ar trebui ca o curte sa fie plina de verdeata, cu pergole si plante diverse iar betonul sau produsele din beton sa lipseasca cat mai mult cu putinta.
De ce fara beton?
Pentru ca din aceasta cauza ne dorim o casa pe pamant si nu stam la bloc. Este cunoscut faptul ca o casa ce este inconjurata de betoane nu va beneficia de un climat placut, va resimtii caldura inmagazinata in beton, efectul de sera. Mai mult, seara, amurgul aduce racoarea aerului rapid.
Curtea cu verdeata, umbrire si oxigen
Arbori mari, arbusti, coltul cu plante aromatice, coltul cu stancarie, vegetatie mai mare sau mai mica, trandafiri cataratori, gard viu, plante vesnic verzi, exista o multitudine de optiuni pentru a putea alege si amanaja cat mai placut un colt sau o curte intreaga.
Exista plante ce necesita sustinere pentru a se putea dezvolta frumos si a oferi intreg spectacolul floral. Pentru aceste plante cataratoare putem achizitiona tot felul de suporti sau pergole din comert dar, la fel de bine, putem sa le construim singuri.
Cum contruim o pergola?
Ar trebui sa identificam nevoile de dezvoltare ale plantei cataratoare, dimensiunile acesteia si lungimea zonei pe care le vom planta. Putem opta pentru pergole individuale sau pentru un ansamblu ceva mai mare pe care sa se catere mai multe plante, realizand astfel un perete decorativ.
Pentru a sustine o pergola avem nevoie de un suport solid de prindere. Am turnat o mica fundatie din beton, in gauri sapate cu o foreza manuala, partea superioara a fost cofrata sub forma patrata. Odata fundatia intarita, am fixat suporti de prindere cu ajutorul unor tije filetate de 8mm prinse in beton cu ancora chimica. Pe suportul metalic, s-au fixat cu ajutorul suruburilor 6x50mm trei stalpi din lemn cu sectiunea 9,5 x 9,5 mm, inaltime 2,1m, pregatiti in prealabil.
Vom descoperi pas cu pas forma pergolei si detaliile fiecarui element.
Intre stalpi am fixat cate un element transversal in partea inferioara si superioara, dimensiunea acestora este 1070 x 95 x 50mm. Imbinarea s-a facut prin decuparea lemnului, lipire cu adeziv tip D3 si asigurare pe laterala cu cate un surub pentru lemn.
Dupa cum se observa, am optat pentru pregatirea si finisarea lemnului inainte de montaj. Lemnul este recuperat, ramas de la alte lucrari, fiind lemn pastrat in magazie. Dupa slefuire, s-a aplicat o mana de grund de lemn pe baza de solvent si o mana de lazura subtire nuanta stejar mediu (W33). Dupa uscarea primului strat de lazura s-a slefuit usor cu abraziv textul granulatie 120 si s-a aplicat al doilea strat de lazura.
Scheletul prinde contur
Urmeaza sa realizam partea interioara ce va constitui suportul plantelor cataratoare. Fixam orizontal patru rigle cu dimensiunea 1030x50x20mm intre alte doua rigle 1600x50x20mm iar tot ansamblul va fi introdus in spatiul dintre stalpi. Asiguram riglele laterale cu cate 3 suruburi 3,5x45mm pe fiecare parte.
Pe aceste ultime rigle orizontale vom fixa riglele verticale, in numar de cinci pe fiecare panou. Dimensiunile riglelor nu sunt chiar egale, le-am obtinut din scanduri ramase prin debitare cu circularul. Prin urmare, dimensiunile lor varianta, fiind cuprinse in intervalul de latime 25-35mm.
Taiem riglele verticale la lungimi diferite pentru a crea un aspect mai placut.
Lasam un spatiu de 150/60mm fata de partile inferioara si superioara iar intre rigle avem distanta egala de 150mm. Prinderea riglelor verticale s-a realizat cu negrese de 35mm, insurubate din spate, cu pregaurire cu spiral de 2mm.
In felul acesta am reusit sa duc la bun sfarsit realizarea pergolei pentru viitoarele plante cataratoare, un perete cu pasiflora.
Gata, sa recapitulam coordonatele proiectului!
Dimensiunile totale ale pergolei sunt 2400 x 2100mm. Cea mai solicitanta operatiune a fost prelucrarea lemnului. Slefuirea initiala a lemnului brut a fost facuta cu un polizor, pe turatie minima, cu abraziv de 40. Dupa pregatirea lemnului, au fost necesare 3 zile pentru a aplicas straturile de finisare (grund si lazura). Dupa uscarea definitiva s-au debitat elementele la cotele necesare si s-au executat decuparilor necesare.
Cu putin efort, cu un minim de scule si cu multa pasiune am reusit inca un lucru util in curte. O astfel de pergola poate costa destul de mult daca o face un mester sau o cumparati.
Pentru o parte dintre noi (iubitorii de bricolaj), solutia ideala ramane ceea ce se cheama DIY. Resturile din lemn cu defecte se pot aduce la viata daca sunt prelucrate si pot fi mai rustice. Lemnul meu a avut destule lovituri, gauri de cuie sau bucati lipsa insa slefuit si finisat va arata foarte bine.
Nu imi ramane decat sa gasiti un model de pergola si sa o realizati folosind propriile abilitati. Nu uitati ca la sfarsit sa retusati micile urme de taiere sau urme ramase de la montaj!
Be the first to comment on "Pergola pentru plante cataratoare"