Sageacul, etanseitate si izolare


Sageacul este acel element constructiv ce face parte din sistemul de acoperire al casei, si are un dublu rol: inchide si etanseaza streasina – partea inferioara a sistemului de invelitoare și contribuie la arhitectura casei prin aspectul final al zonei de trecere dintre fatada si acoperisul casei.
Este foarte important sa existente sageac iar motivele le vom enumera mai jos insa dincolo de existenta acestuia, forma si materialele utilizate pentru realizarea sageacului, exista anumite aspecte ce trebuie luate in calcul atunci cand alegem solutiile de realizare a tuturor elementelor la nivelul dintre acoperis si fatada.

Iata cateva motive pentu care sageacul este important:

  • acoperisul prevazut cu sageac protejeaza mai bine peretii casei impotriva precipitatiilor si vantului;
  • sageacul mascheaza partea inestetica a capriorilor si ii protejeaza de factorii externi ce ii pot deteriora;
  • sageacul unui acoperis mansardat, prevazut cu perforatii pentru aerisire, contribuie la evitarea acumularii caldurii si umiditatii la interior;
  • sageacul protejeaza zona de acarieni, insecte sau pasari, care tind sa isi gaseasca loc sub streasina si sa deterioreze fatada si nu numai.

Variantele de executie ale sageacului sunt in mod traditional din lemn insa odata cu dezvoltarea invelitorilor din tabla au aparut diverse solutii cu profile metalice, din tabla subtire. Exista alternative de inchidere a sageacului din materiale plastice, lambriu de exterior dar si variante de structuri usoare din profile metalice si inchidere cu panouri de exterior pe baza de ciment.

Forma sageacului poate urmari planul capriorilor sau poate fi realizata in plan orizontal prin crearea unei casete de inchidere intre pazie si peretele casei. In ultimul timp observam o tendinta de realizare a placii din beton peste ultimul nivel construit, iesind in consola peste limita zidariei. In acest caz placa de beton realizeaza o streasina pe tot perimetrul casei, inlocuind sageacul.

In cele ce urmeaza nu doresc sa discutam doar de modul de selectie a materialelor pentru sageac ci si de importanta izolatiei in zona din spatele sageacului. Ar trebui analizam fiecare tip de sageac atat dn punct de vedere constructiv cat si de influenta izolatiei la nivelul acestuia pentru a intelege exect cum se comporta constructia noastra si la ce riscuri ne expunem daca nu realizam corect si cat mai bine calitativ lucrarea de inchidere a sageacului.

Pentru un sageac construit la nivelul capriorilor sau de tip caseta, este foarte important sa realizam cateva lucrari premergatoare inchiderii sageacului. In primul rand, toata zona cosoroabei, zona unde se intalneste zidaria/centura cu structura sarpantei, trebuie inchisa si etansata corespunzator. Inchiderea se realizeaza in functie de pozitia corosoabei pe centura. In mod obligatoriu va trebui sa inchidem de deasupra cosoroabei, intre capriori si asteriala. Partea ramansa la interior se trateaza odata cu finisarea podului sau mansardei si nu este o prioritate la executarea sageacului. In schimb, partea exterioara cosoroabei, pana la nivelul zidariei, trebuie adusa la nivel cu fatada si etansata. Odata etansata zona se poate trece la izolarea integrala a fatadei, inclusiv pe zona sageacului. Dupa cum se vede in schita urmatoare, izolatia de pe fatada se realizeaza integral inainte de inchiderea sageacului si va fi o continuitate intre izolatia fatadei si izolatia mansardei, in acest caz. Pentru inchiderea in zona cosoroabei se pot utiliza diverse materiale sau combinatii de materiale izolatoare cum ar fi: BCA, spuma poliuretanica, polistiren extrudat, polistiren expandat, anumite sortimente de vata de sticla/bazaltica etc. Indiferent daca avem un pod sau o mansarda, izolarea inainte de realizarea sageacului elimina puntile termice si diminueaza riscul de aparitie a condensului/mucegaiului pe zona centurii sau planseului din beton.

Odata ce s-a inchis si izolat corespunzator zona cosoroabei, putem trece la realizarea structurii ajutatoare si inchiderea sageacului in varianta constructiva aleasa de fiecare dintre noi. In schita anterioara observam o structura metalica din profile metalice, similara celor pentru gipscarton, structura ce va permite inchiderea sageacului si a paziei cu placi din ciment de tip Cementex. Este o solutie ceva mai solida si durabila, usor de finisat, ce ofera protectie sporita la foc si umezeala.

Tocmai am discutat de necesitatea izolarii fatadei si cosoroabei inainte de a realiza sageacul, dar si de modul de realizare a unei structuri solide pentru sageac. In cele ce urmeaza o sa vedem ca practica este altceva decat povestim noi si din pacate avem destule exemple de „asa nu!”

Sa vedem greselile realizate de asa zisul „constructor” la inchiderea acestui sageac si efectele pe care le va avea in timp asupra constructiei:

  1. Structura sageacului realizata inainte de izolarea termica cu polistiren expandat – toata centura si placa din beton va fi expusa la temperatura exterioara, vom avea o frumusete de transfer termic, pierdere de enegie si pana la condens pe muchia tavan – perete nu este decat un pas, in sezonul rece;
  2. Baza de inchidiere a sageacului este realizata din scandura bruta, peste aceste scanduri s-a fixat placa de polistiren extrudat de 2-3cm prins mecanic cu suruburi apoi s-a spacluit si finisat cu decorativa. Avand in vedere ca structurile din lemn sunt sensibile la umezeala, se usuca in timp, sunt flexibile si elastice, este foarte posibil ca la nivelul finsiajului sa apara fisuri atat pe latura interioara, exterioara dar si pe intreaga suprafata a sageacului.

Nu acelasi lucru putem spune despre lucrari de inchidere a sageacului cu lambriu din lemn (nu lambriu de 12mm ci minim 17mm) sau profile metalice dedicate, realizate dupa aplicarea izolatiei pe fatada astfel incat tencuiala decorativa sa inchisa micile rosturi dintre sageac si perete. Am prezentat una dintre solutii de inchidere a sageacului metalic intr-un alt articol pe blog. In foto urmatoare este o solutie cu lambriu din lemn, vopsita cu o lazura de exterior. Dezavantajul solutiei cu lambriu este rezistenta mai mica a finisajului in timp si posibila degradare a lemnului. La un interva de timp de 10 ani ar trebui refacut stratul de lazura fata de varianta cu profile din tabla ce nu necesita intretinere.

Alt tip constructiv de care am amintit mai sus, placa iesita in consola. In acest caz avem o placa masiva din beton ce va duce la o mai mare pierdere a energie la nivelul planseului spre pod. Inchiderea si finisarea sageacului este o problema secundara in acest caz, prima grija este izolarea temeinica a tuturor fetelor placii de beton. Pe exterior se poate izola foarte usor aplicand polistiren extrudat sau polistiren expandat (eventual cu o densitate mai mare) cu o grosime data de spatiul disponibil. Sub placa de beton nu este o problema grosimea, neavand vreo limitare insa pe zona de pazie spatiul este limitat de pozitia jgheaburilor. Pe cealalta parte, prin pod, este necesara izolarea intregrala a suprafetei placii din beton, chiar daca se poate izola partial si pe tavanul etajului. Acest gen de acoperis are o panta redusa si operatiunile de izolare, fie ca sunt cu vata minerala, polistiren extrudat sau spuma poliuretanica cu celula inchisa sau deschisa, necesita spatiu pentru acces. Din aceasta cauza, cel putin pe o latime de 1.5m fata de perete, izolatia ar trebui aplicata inainte de inchiderea asterialei si invelitorii. In caz contrar nu vom avea acces la zona pentru a izola iar masivitatea betonului si rezistenta termica redusa poate cauza probleme legate de condens si mucegai pe tavanul camerelor de la etaj.

Așadar, un acoperis realizat în mod corespunzator inseamna inchiderea, etansarea si izolarea tuturor zonelor perimetrale cum este cazul sageacului. Reusita unei izolatii tine de realizarea unei etanseitati bune, utilizarea unor materiale potrivite, dimensionarea dar si o manopera care sa se ridice la nivelul de calitate al materialelor. In practica, exagerand putin, oricat de bune sau mai putin bune sunt materialele, manopera poate inclina covarsitor balanta reusitei. Altfel spus o manopera de calitate poate compensa o calitate mai slaba a materialului insa reciproca nu este adevarata, prin urmare aveti grija ce decizii luati si cat mai putine compromisuri.  


1 Comment on "Sageacul, etanseitate si izolare"

  1. Această informație poate fi utilă pentru cei care planifică să construiască sau să renoveze o casă, ajutându-i să ia decizii informate pentru un acoperiș eficient din punct de vedere energetic și durabil.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*