Profil compozit cabina dus


Modelele pentru amenajarea spatiului de baie tind sa devina din ce in ce mai minimaliste, in mare parte incadrandu-se in linii moderne, culori mai reci si fara a exista o cada de baie/o cadita ci cu o cabina dus. Chiar si cabinele de dus clasice sunt utilizate din ce in ce mai putin, locul acestora fiind luat de pereti despartitori din sticla, cu sau fara usa. Discutam de solutiile de tip walk-in, ceea ce presupune amenajarea zonei de dus direct pe pardoseala, fara vreo zona de separatie vizibila.

Ce presupune cabina de dus in solutie walk-in?

Acest tip de dus se poate amenaja in orice spatiu ce are o marime potrivita pentru a permite amplasarea tuturor instalatiilor si accesoriilor specifice. In primul rand sunt importante datele despre pozarea sistemului de scurgere a apei, posibilitatea de amenejare a pantei de scurgere. Alte amanunte pot fi accesul in zona dusului, amplasarea paravanului din sticla sau a cadinei de dus si protectia suprafetelor la apa.

Modul de executie tine cont de posibilitatea de amplasare a scurgerii (teava canalizare si rigola/sifon) pentru ca nu intotdeauna avem spatiul necesar. Uneori este nevoie sa inaltam pardoseala in dreptul dusului pentru a putea amplasa toate instalatiile de scurgere necesare. Acest lucru este intalnit cu precadere in spatiile vechi, acolo unde trebuie sa renovam. Daca exista o sapa suficient de groasa lucrurile pot fi mai simple. In caz contrar, singura solutie pentru structurile solide din beton este inaltarea nivelului in zona de dus.

Cum putem inalta nivelul dusului?

Inaltarea nivelului pe pardoseala se face usor daca reconfiguram toata pardoseala din baie insa exista limitari. Nu putem inalta intotdeauna toata pardoseala pentru ca este nevoie sa corelam nivelul cu zona de acces, restul locuintei. De aici poate rezulta necesitatea de a inalta doar spatiul de dus prin delimitarea zonei si zidirea unor blocuri de separare. Ele pot fi realizate din orice material de zidarie sau chiar din mortar de ciment. Exista insa alternative si despre acestea vom discutam in continuare.

Dupa delimitarea spatiului pentru dus este obligatoriu sa hidroizolam intreaga zona. Avem in vedere orice suprafata pe care vom avea prezenta apa, indiferent de tipul de finisaj ce se va aplica. Asadar, intreaga suprafataa pardoseli si peretilor din dus, spalata de apa, necesita hidroizolare. Se pot practica doua tipuri de hidroizolatie, fie separat, fie impreuna, dupa caz. De ce dupa caz? Pentru ca un planseu la etaj, asa cum este la bloc sau la o contructie din lemn/metal, poate necesita o dubla masura de hidroizolare. Primul strat poate fi o hidroizolatie cu o membrana iar al doilea strat va fi o hidroizolatie subtire inainte de plasarea finala. Despre hidroizolatia spatiilor umede vom discuta in alte articole.

Sa ne intoarcem la tema discutiei noastre, delimitarea spatiului de dus. Spuneam ca exista si alte posibilitati de delimitare fara a interveni cu lucrari de modelare a stratului suport, elemente de zidarie. Aceste elemente de zidarie necesita finisare ulterioara, atat hidroizolare cat si placare. Un element placat cu ceramica sau alte placari naturale nu poate fi realizat usor, fara a implica multa manopera si fragmentari ale placarilor. Cu cat numarul de taieturi si rosturi sunt mai mari, cu atat va avea de suferit aspectul final. In plus, formele nu pot fi foarte elegante, de multe ori fiind grosolane.

Care este solutia moderna pentru aceste delimitari?

Atunci cand amenajam o cabina de dus direct pe podea avem posibilitatea de a utiliza praguri prefabricate. Sunt o alternativa cu un design modern, usor de montat si adaptate tuturor formelor cabinei de dus.

Pragul prefabricat pentru cabina de dus este realizat din marmura compozita/granixit. Marmura compozita este realizata din pulbere de marmura naturala si rasina poliesterica. Stratul de acoperire este gel sanitar transparent, rezistent la substantele chimice. Granixit este tot un material compozit asemanator marmurei compozite. In gelul care acopera suprafata sunt adaugate particule cu duritate inalta si intr-o varietate bogata de culori. Acest adaos asigura produsului o rezistenta fizico-chimica mai mare.

Un exemplu de paletar pentru profilele compozite din granitix.

Din punct de vedere al aspectului, profilele compozite se gasesc intr-o gama larga de forme si dimensiuni. Puteti astfel proiecta orice forma de cabina de dus, cu paravan circular, drept, pereti franti sau orice combinatie de elemente. Singura conditie este sa puteti utiliza un paravan din sticla sau o cabina de sticla adaptata formei dorite de dvs. Pragul compozit se intaleaza inaintea oricarui alt element de placare si se fixeaza cu adeziv pentru gresie.

Cum montam pragurile compozite?

Inainte de orice trebuie sa stabilim forma cabinei de dus, dimensionam necesarul de praguri. Pentru ca elemenetele sunt disponibile la anumite dimensiuni, pot fi facute ajustari asupra lungimii si colturilor. Necesarul de scule este redus, avem nevoie doar de: flex, bormasina, nivela, scule pentru placarea cu adeziv.

Nivela ne va ajuta sa montam pragul in pozitie orizontala, indiferent daca avem panta sau nu pe pardoseala din baie. In general, recomandarea producatorului este sa se monteze pragul direct pe sapa de egalizare cu adeziv pentru gresie. Se umple cu adeziv spatiul liber de sub prag. Este posibil si montajul peste stratul de finisare daca se impune in cadrul amenajarii.

Pentru ajustarea pragului se foloseste flexul cu oricare tip de disc de taiere. Debitarea pragului se face pe fata utila, avand grija sa mentinem conturul vizibil neafectat de defecte. Montajul paravanului sau cabinei de dus poate necesita gaurirea pragului compozit. Aceasta operatiune se face cu o bormasina fara percutie, utilizand o viteza redusa.

Pragul decorativ este gandit sa delimiteze spatiului cabinei de dus si sa opreasca scurgerea apei in baie. Nu este necesara nicio lucrare de intretinere deosebita, pragul se sterge usor cu apa si o carpa moale. Orice pata de apa, de la compozitia apei, se poate idenparta rapid utilizand solutie anticalcar. Este interzisa utilizarea unor substante abrazive sau a unor scule ascutite/abrazive. Acestea pot deteriora suprafata pragului compozit.

Prin instalarea pragului compozit se obtine un spatiu de dus mai incapator, comparativ cu o cadita de dus. Permite montarea stabila a orcarui tip de paravan, cu sau fara prindere pe prag. Foarte imporatanta este posibilitatea asortarii culorii pragului cu gresia si faianta din spatiul de dus.

Prin instalarea pragului, spatiul de dus devine mult mai igienic si usor de curatat. Stim cu totii ca zona muchiilor ce se protejeaza cu silicon este foarte expusa mucegaiului. Acest lucru este eliminat odata cu utilizarea pragurilor compozite, curatarea facandu-se foarte usor. Produsele se gasesc cu usurinta in magazinele de bricolaj si consideram ca aduc un plus in baia ta. Nu exista vreun dezavantaj semnificativ, avem doar avantaje (rezistenta, aspectul, intretinere).


1 Comment on "Profil compozit cabina dus"

  1. In mod traditional am vazut ca in baile noastre erau folosite cabinele de dus clasice. Insa, in ultimul timp, modelele moderne pentru mobilierul de baie au inceput sa includa si aceasta idee a cabinei de dus in solutie walk-in. Aceasta solutie este ideala pentru o baie mai mica, deoarece ocupa mai putin spatiu si ofera un aspect minimalistic si modern. In plus, delimitarea spatiului de dus prin intermediul unor pereti despartitori din sticla confera un aspect elegant si permite si consumatorilor sa se bucure de o experienta de dus mai placuta. Acest tip de dus poate fi amplasat in orice spatiu, insa este important sa se ia in considerare amplasarea sistemului de scurgere a apei si a altor instalatii necesare, precum si sa se realizeze o hidroizolatie corespunzatoare. In functie de situatie, nivelul pardoselii poate fi inaltat, insa exista si alte variante de delimitare a spatiului de dus fara a interveni in structura pardoselii.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*