15.03.2010
Iata ca a sosit primavara ! Am hibernat intreaga iarna (a se citi planuit) si este timpul sa demaram unul din episoadele finale ale amenajarilor personale. Este timpul sa renovam balconul sufrageriei, urmata de sufragerie si holul interior. In prima faza ne ocupam de balcon urmand sa trecem spre sufragerie unde se va modifica zona usii, spargerea unor parti din peretii de compartimentare realizati din BCA de 10cm si alte amanunte pe care le vom vedea la momentul potrivit.
Sa incepem cu balconul care este destul de spatios, o loggie. Starea initiala: parapet din placi de beton prefabricate cu o grosime de 4cm, inchis de fostul proprietar cu geam si cornier, mozaic pe pardoseala si mucegai „anual” format pe parapet.
Parapetul curatat si vopsit anul trecut a fost grav afectat de umiditate, condens si mucegai pe perioada de iarna.
Am cumparat o sticla de solutie antimucegai Kober. Am aplicat 2 straturi utilizand o pensula, la un interval de 24 ore. S-a curatat cat de cat mucegaiul insa nu am fost multumit de calitatea produsului – facea spume parca avea dero in el. Dupa cele doua maini de solutie antimucegai am luat o carpa si am sters ce s-a mai putut utilizand clor pentru rufe.
La imbinarea parapetului cu pardoseala s-a spart portiunea cu umplutura, de circa 15cm. Am descoperit ca exista chiar nisip amestecat cu pietris sub stratul de mozaic si resturi de sapa.
Demontarea geamurilor si profilelor cornier utilizate la inchiderea balconului. S-a scos fiecare ochi de geam si s-a taiat profilul metalic cu ajutorul unui polizor unghiular.
In zona unde s-a eliminat umplutura si mozaicul dinspre parapet, s-a creat suficient spatiu pentru zidirea blocurilor de BCA ce vor constitui atat sustinerea tamplariei din PVC cat si aport la izolatie. Primul rand de BCA a fost fixat utilizand o sapa cumparat din comert, 1 sac sapa C16 de la Baumit.
M-am oprit la primul rand de BCA pentru a putea avea acces usor la exterior in vederea termoizolarii. In seara anterioara placarii s-a amorsat parapetul, pe exterior, cu amorsa de la Policolor pe care o aveam ramasa de la celelalte lucrari. S-a utilizat polistiren expandat de 50mm – 1 bax si adeviz pentru polistiren Ceresit Thermo Universal – 1,5 saci.
Placa de polistiren cu adeziv aplicat in pat continuu, gata de lipire pe parapet.
S-au lipit placile de polistiren expandat pe parapet, pozitie destul de incomoda si chinuita dar am reusit pana la urma.
Bubu a crescut, doar o poza pentru impresia artistica.
Pe cele doua capete ale balconului trebuie taiat polistirenul sub unghi. Am folosit un cutit cu lama subtire, bine ascutita.
Montarea plasei din fibra de sticla s-a lasat cu intinderi riscante si dureri de spate insa am dovedit-o. S-a lucrat pe bucati de 1-1.3m latime pentru ca pozitia nu permite, s-a inglobat plasa din fibra de sticla in masa de spaclu.
Dupa finalizarea placarii exterioare s-a continuat cu zidirea BCA la interior. Pentru randurile urmatoare s-a zidit cu un mortar in pat subtire pentru BCA, mortar de la Adeplast, 1 sac.
S-a finalizat zidaria, au intrat 22 blocuri BCA pentru izolatie cu grosimea de 10cm.
Pe zidaria de BCA se va monta tamplaria din PVC.
Iata concurenta lui Bubu, in premiera, si-a facut aparitia pe balcon la o gurita de aer de primavara, Darius fiul meu cel zambitor.
Pardoseala urmeza sa fie izolata cu polistiren extrudat, deoarece exista mozaic pe pardoseala si o panta deranjanta am trecut la scoaterea acestuia. Ciocanul rotopercutor de 120 lei achizitionat cu cativa ani in urma inca mai rezista si a fost de mare ajutor.
O mare de sparturi de mozaic.
M-am oprit la aceasta faza, am evacuat spartura si am comandat tamplaria termoizolanta din PVC. A venit omul sa masoare, s-a calculat, s-a platit si avem de asteptat 7-8 zile pentru montarea tamplariei. Pana atunci luam o pauza, mai achizitionam din materialele necesare pentru celelalte faze ale lucrarii: izolatie pentru pardoseala, parapet si tavan.
Astazi, 30.03.2010 s-a realizat si montajul. A durat circa 4 ore, baietii s-au miscat foarte bine si nu am avut ce sa comentez cu privire la montaj. Tamplaria este cu profil Veka 5 camere, 80mm, tripan cu doua foi low-e, argon.
Montaj finalizat, inclusiv pene scoase si completat cu spuma poliuretanica.
Pe pardoseala, spre parapet exista o mica panta. Am udat zona cu apa si vom nivela utilizand o sapa de egalizare, s-a folosit 1 sac sapa Baumit C20, pret 15 lei.
Cat se usuca sapa deschidem frontul de lucru din sufragerie. Camera este mai mult lunga decat lata si acesta este un dezavantaj care nu imi place deloc. Usa ce da in hol a fost scoasa si urmeaza eliminarea tocului.
Vazut din holul in forma de T.
Starea parchetului, a fost slefuit si lacuit in 2003, suprafata acestuia se pastreaza bine dar prezinta rosturi mari intre lamele si zone unde este dezlipit de pe sapa, din aceste cauze nu poate fi reconditionat iar rezultul sa fie o pardoseala de calitate.
Scoatem primul rand de parchet pentru a putea lucra la peretele respectiv, tot ciocanul si restul de surubelnita rezolvam.
Eliminam tocul de la usa sufrageriei.
Peretii din BCA subtire (10 cm) sunt placati din 2003 cu gipscarton de 9,5 mm, cu adeviz CM9 si prindere suplimentara cu dibluri. Este o ocazie sa vedem ce se afla sub placi, cum s-a comportat. Sunt multumit de ceea ce gasesc, totul curat, uscat si inca lipit cu adeziv. O parte de 60 cm din perete va fi eliminata, rupem gipscartonul.
O constatare neplacuta, asteptata. Lavabila aplicata atunci se desface usor de pe gipscarton, parca ar fi foita din plastic, aderenta placa de gipscarton ce nu a fost amorsata este redusa. Placa de gipscarton ramane perfect curata.
Turtele de adeziv si bucata de perete ce va cadea, gratie modului de constructie al blocului care permite acest lucru.
Atentie, cadeeeeee!
Continuam si pe peretele din stanga, pe zona corespunzatoare holului dinspre dormitor. Praf mult, urata parte asta cu demolatul. Am reusit sa deschid sufrageria catre hol si incepe sa se simta mai mult spatiu, ramane doar stalpul de beton si zona de mascare a pluvialei.
S-a scos si tocul de la usa ce da in balcon.
Se poate vedea grosimea sapelor trase in apartament in locul unde era un mic prag sub usa. S-a turnat sapa de egalizare in golurie ramase de la usa si peretii eliminati. Inca un sac de sapa Baumit C20.
Pe un perete s-a realizat o structura metalica pentru gipscarton utilizand profile UD si CD pentru a elimina diferenta de 1 cm dintre grinda si peretele de compartimentare. Pe spatele profilelor UD s-a aplicat banda de etansare (1 rola de 3 cm latime costa 15 lei) iar profilele CD au fost fixate cu cate 2 bride de 3 – 6 cm. S-a inchis masca pluvialei cu aceleasi profile. Aceste zone sunt acum pregatite pentru montarea gipscartonului.
S-a facut aprovizionarea cu cele materiale necesare, s-au mai cumparat profile CD, dibluri rapide 6 x 45 mm, polistiren extrudat Zentyss cu grosimea de 3 cm, cu falt si densitatea de 32 kg/mc. Un bax contine 14 placi cu dimensiunea 600 x 1250 mm si costa circa 110 lei. S-a realizat reparatia exterioara a rosturilor de montaj ale tamplariei, dupa taierea spumei poliuretanice s-a aplicat acryl alb in partea superioara, pe laterale s-a placat cu polistiren si spacluit iar in zona inferioara s-a aplicat o fasie de extrudat pentru a inchide termoizolatia exterioara a parapetului si a crea startul suport pentru glaf exterior.
S-a placat pardoseala balconului cu polistirenul extrudat, lipit cu adeziv pentru polistiren.
Placarea pardoselii este gata.
Initial m-am gandit ca peste extrudat sa aplic o placa de OSB sau alt placaj insa am renuntat. Consider ca este suficient de rezistent sa suporte o pardoseala care nu va fi foarte incarcata (solicitata) si nu vor fi probleme. Drept urmare am trecut la montarea profilelor pentru realizarea parapetului si celorlalti pereti ce prezinta fisuri pe stratul de tencuiala. S-a croit profilul UD inferior, s-au dat gauri in polistiren si sapa, s-au introdus diblurile de fixare etc.
Incepe sa prinda forma structura metalica pentru gipscarton. In partea superioara se realizeaza prinderea cu bride de 3-6 cm.
Demontam glaful din PVC de la camera, era lipit pe glaful din mozaic (vopsit) cu adeziv de montaj. A necesitat ceva efort insa desprinderea s-a facut foarte intersant, daca este nevoie glaful se poate refolosi dupa cum se vede.
S-a spart partea de glaf din mozaic iar spaletii au fost curatati de tencuiala pentru a face loc izolatiei ce se va aplica pe aceste zone.
Continuam structura metalica pentru gipscarton pe peretele exterior.
Pe zona inferioara s-au intarit 2 profile CD cu ajutorul unor straifuri din PAL, aceasta pentru a putea prinde in siguranta sistemul de fixare pentru noul calorifer. Acesta va fi sustinut si de 2 picioare fixate de pardoseala.
Trecem la umplerea structurii cu izolatie din vata minerala de sticla.
Dupa cum se poate vedea, vata de sticla poate sta singura in interiorul structurii. De mentionat ca distanta la care este pozitionata structura metalica fata de perete este de circa 4,5 cm, mai putin ca latimea stratului de vata (5 cm) ceea ce va duce la o usoara presare a vatei.
La vata am avut o mica surpriza neplacuta, am cumparat o rola de vata Baudeman si am fost dezamagit de calitatea inferioara a acesteia. Este o diferenta sesizabila cu ochiul liber intre cele doua sortimente de vata, cea nou cumparata si cea ramasa de la bucatarie, vata Isover. Sfatul meu este sa evitati astfel de sortimente de vata ce nu respecta nici macar ceea ce scrie pe eticheta (grosime, suprafata acoperita plus calitatea inferioara a fibrei, imprastierea usoara in aer a particulelor de vata etc.). Pe structura de metal s-a aplicat banda dubluadeziva pentru fixarea barierei de vapori realizata din folie de polietilena de 0,14mm, pret 8 lei/m la o latime de 4 m.
Si o parte din tavan, iarasi vata sta singura.
Pentru ca vata s-a terminat gratie tepei luate cu vata Baudeman, pentru partea de tavan dinspre tamplarie am utilizat placi de polistiren extrudat de 3cm ramase de la izolarea pardoselii.
Dupa aplicarea termoizolatiei am facut o pauza si am schimbat usa de intrare in apartament.
La demontare avem surpriza sa descoperim un gol intre toc si grinda (mortar la greu) ceea ce este de bine, nu avem nevoie sa spargem ceva pentru a face loc noii usi. Pe cat posibil incercam sa scoatem tocul intreg pentru a fi donat impreuna cu usa.
Fixam manerele pe usa noua, metalica.
Se fixeaza tocul (fara usa) cu ajutorul penelor de lemn, se pozitioneaza cu ajutorul unui boloboc si se realizeaza prinderea cu autofiletantele specifice.
Se fixeaza butucul de la inchiderea superioara si piesa de pe toc.
Montam usa pe toc, facem ultimele reglaje si aplicam spuma poliuretanica cu pistolul. Avantajul utilizari pistolului pentru aplicarea spumei este dat de faptul ca se poate controla mai usor debitul de spuma, se reduce posibilitatea de aparitie a golurilor de aer in spuma si se micsorarea pierderile. Am utilizat spuma TS 62 de la Ceresit, 4 tuburi avand in vedere spatiul mare ramas in partea dreapta si cea superioara. In partea superioara am fixat initial un straif de gipscarton forntal pentru a avea o suprafata de sprijin si realiza o finisare superioara.
Usa cu izolatie temica este montata cu brio, raman de finisat spaletii.
Revenim la balcon si sufragerie, am reusit sa montam gipscartonul de 12.5mm pe zonele unde este strucutura metalica. Pe alte cateva zone voi lipi direct gipscarton de 9,5 mm. Pentru lipirea gipscartonului utilizam ipsos adeziv, Rifix in cazul meu, un sac de 25 kg, pret 20 lei/sac.
Lipirea prin puncte aplicate mai putin riguros decat recomandarea producatorului dar suficienta, zic eu. Lipim gipscartonul acolo unde am stabilit prin proiect.
Gletuim partea inferioara a grinzii de pe balcon, primul strat este realizat cu gletul Ceresit CT126.
Lipim gipscarton si in zona unde era placat peretele la usa. Pentru ca s-a terminat Rifixul am utilizat ce Ceresit CT126 care este la fel de bun pentru aceasta operatiune.
Se pot lipi straifuri de gipscarton pentru preluarea diferentelor si apoi facem placarea finala.
Trecem la finisarea rosturilor placilor de gipscarton si capetelor autofiletantelor. Se aplica pasta de rosturi (Rigips Super), se pozitioneaza banda si apoi se acopera cu un strat de pasta de rosturi. De mentionat ca primul strat de pasta nu trebuie sa fie prea gros pentru a nu umezi excesiv banda din fibra de sticla care se poate deteriora.
Aceeasi poveste si la tavan insa aici trebuie sa avem grija la muchia benzii care trebuie sa nu se cuteze.
Rezultatul dupa finisarea rosturilor.
Finisarea rosturilor este gata.
Pentru camera s-a curatat toata lavabila de pe placile de gipscarton iar pentru hol doar pe zonele unde se desprindea usor. Spaclul este la loc de cinste.
Imbinarile dintre tavan si placile din gipscarton au fost refacute, o masura de siguranta avand in vedere ca au deja 7 ani vechime. S-a utilizat tot pasta de rosturi super rigps si banda din fibra de sticla.
Dupa uscarea imbinarilor s-a amorsat intreaga suprafata placata cu gipscarton, utilizand amorsa de perete de la Policolor.
Peste pasta de rosturi s-a aplicat un strat de finisare cu gletul Ceresit CT127.
Dupa uscarea gletului s-a slefuit cu smirghel de 150 si amorsat din nou pe zonele gletuite.
Diferenta intre o suprafata amorsata si una neamorsata.
Putina curatenie si trecem la aplicarea primului strat de lavabila alba, pe tavane, utilizam vopseaua lavabila Spor pentru interior.
Un prelungitor la trafalet ne scuteste de efort.
A sosit timpul sa scoatem gresia de pe hol, la fel ca in bucatarie aceasta era lipit pe mozaic. Gresia s-a desprins usor insa curatatul adezivului care desi avea o vechime considerabila (> 10 ani) inca era foarte aderent la suprafata dificila a mozaicului.
Umezim si curatam adezivul cu un spaclu, operatiunea merge relativ usor.
Aplicam pe pereti primul strat de vopsea lavabila nuantata computerizat. Stratul de vopsea inca umeda.
A doua zi se aplica al doilea strat de lavabila – s-a utilizat vopseaua Oskar Spirit of Colour de la Deutek, cumparata din Dedeman. Al doilea strat a acoperit perfect zonele unde nu este gletuit. Fiind inca neuscata, blitzul isi pierde puterea dar se poate vedea faptul ca vopseaua este uniforma. Doar pentru sufragerie am consumat circa 8 – 8.5 litri de lavabila pentru ambele straturi.
Intre timp am cumparat si parchetul laminat insa intai sa terminam cu vopsitoria si cateva maruntisuri. Inainte de a vopsi pe zona de spaleti de la fereastra aplicam un cordon de acryl pentru inchiderea rostului dintre placile de gipscarton si tamplaria din PVC.
Incepem sa montam parchetul laminat. Am optat pentru un parchet de 8mm, clasa 32, M2 Megafloor de la Egger, sistemul de imbinare a lamelelor se cheama Pro Click ceea ce inseamna ca se aseaza parchetul fara nici a utiliza vreo unealta. Se aseaza placa pe zona de imbinare longitudinala si se apasa vertical pe imbinarea transversala pana se imbina lamelele. Placile de sub laminat au grosimea de 6mm.
Intrerupem montajul laminatului ca sa realizam suportii pentru calorifer si montarea acestuia. Dat fiind ca suportii pentru noul calorifer din tabla sunt extrem de scumpi in comert, am optat pentru realizarea lor cu ceea ce gasim. Drept urmare, cu circa 15 lei am realiza 2 suporti pentru sustinerea caloriferului, acestia sunt compusi din 2 picioare pentru mobilier. In capatul acestora s-a fixat cu un surub M10 o tabla de sustinere a caloriferului realizata din clemele ramase de la o jaluzea verticala, pe pardoseala s-au fixat suportii utilizand 4 dibluri de 8mm. S-au potrivit la fix. Suplimentar, pentru a nu se bascula caloriferul s-au fixat suportii de perete ai caloriferului.
Iata caloriferul fixat la locul lui, asteapta modificarea tevilor de tur si retur.
Continuam montajul parchetului laminatul, merge foarte repede iar efortul este minim.
Facem inca o pauza pentru a aplica prima mana de vopsea lavabila, nuanta inchisa, pe stalpul ramas. Contrastul prinde contur.
Montarea parchetului laminat este gata dupa cateva ore. Inca o etapa finalizata si cu aceasta ocazie terminam cu praful ce se ridica de pe sapa.
Pe zona de perete dublat cu gipscarton pe structura metalica s-a amplasat o doza noua speciala pentru gipscarton. Dat fiind ca nu am avut o freza rotunda pentru gaurirea placii de gipscarton am utilizat un cutter. Cu putina atentie gaura se potriveste foarte bine cu doza si se poate monta corect.
S-a introdus doza, s-au strans cele doua cleme si s-a fixat noua priza.
In zona de la intrare, pe o suprafata de 2m s-a placat cu gresie portelanata, format 50 x 50cm. Placarea s-a facut pe suprafata suport existenta, din mozaic, s-a utilizat adezivul Ceresit CM 12.
Debitarea placilor de gresie s-a facut cu un polizor unghiular utilizand un disc diamantat. S-a trasat linia de debitare si s-a taiat mai mult de jumatate din grosimea placi dupa care s-a fortat placa pentru rupere. Mare atentie ca iese praf la greu.
Se monteaza laminatul si in balcon.
Sufrageria primeste un glaf nou din PVC alb. Lipirea se face cu Montage Kit de la Bison, aplicat in puncte.
Pana la cumpararea perdelei sunt utile roletele pentru a elimina lumina puternica de dimineata. Montarea s-a facut cu benzile dubluadezive incluse in kitul de instalare.
Montarea plintei se face cu ajutorul clemelor metalice. Acestea sunt prinse pe perete cu dibluride 5mm din plastic iar plinta este fixata perfect daca se utilizeaza suficiente cleme in functie de cat de drept este peretele.
Nu mai este mult pana la final si de aceea ordinea lucrarilor nu mai asa importanta. Finalizam placarea cu gresie prin umplerea micului rost dintre placi cu o mana de chit Ceresit CE 33 gasit la un amic, aplicare se face cu spaclul iar fasonarea dupa circa 10 minute.
A sosit mobila pentru hol compusa din comoda inferioara, cuier, corp cu 3 oglinzi cu compartiment si pantofar de 2m inaltime cu oglinda. Toate au o lungime de 1.4 m.
S-au montat profile de trecere intre gresie si parchetul laminat dar si in celelalte zone de separatie din dreptul usilor de acces. Gaurirea se face cu spiral de 6mm, diblurile speciale apartin profilelor.
Au fost zone unde optat pentru lipirea plintei pentru a nu afecta bariera de vapori din spatele gipscartonului.
La imbinarea perete tavan, peste tot, s-a lipit un profil din polistiren. Pentru lipirea profilului s-a utilizat silicon sanitar alb.
Dupa o mica peripetie cu furnizorul ajungem si la faza de asamblare a mobilierului pentru sugraferie. Multe pachete …
Omul meu de baza, intotdeauna alaturi !
In sfarsit, totul ajunge pe pozitie …
Au ramas mici lucruri de aranjat ca perdeaua, un colt de retusat, un mic sezlong, decoratiuni etc. Acestea vor fi aranjate pe parcurs, necesita multa energie si negociere intensa cu familionul.
Am trecut peste nabadaile cumparaturilor, am reusit sa gasesc o galerie cat de cat potrivita. Galeria este din aluminiu, realizata din doua bucati pentru ca lungimea maxima este de 2,4 m iar eu am nevoie de 3m. Am cumparat doua sine de 1,6 m si le-am ajustat la dimensiunea necesara cu un ferestrau pendular cu panza pentru metal. Piesele utilizate: doua sine de aluminiu 35 x 14 mm, piesa de imbinare, 2 capete, 3 suporti pentru prinderea pe tavan, 2 seturi de carlige din plastic.
A urmat fixarea galeriei pe pozitie, prinderea carligelor pe rejansa perdelei si introducerea pe sina. Ultima operatiune a fost taierea perdelei in partea de jos, la nivelul pardoselii, deoarece inaltimea perdelei este de 3m.
Aceasta a fost lucrarea, am reusit sa duc pana la capat amenajarea apartamentului DIY.
A fost o experienta interesanta, acum pot vedea detasat toate detaliile unor lucrari de acest gen, analiza unde am gresit, ce as face a doua oara, cu alte cuvinte am evoluat putin pe acest teritoriu al amenajarilor interioare. Sper ca am reusit sa selectez suficiente imagini din arhiva personala, sa vi le prezint cat mai explicit si obiectiv. Imi doresc sa va fie de folos informatiile prezentate.
As dori sa va pot contacta intr-o problema personala. Imi puteti da, va rog, o adresa de e-mail la care sa aveti acces doar dvs? Astept cu interes raspunsul dvs. va multumesc, numai bine.
E-mail: viorel_stanculescu@yahoo.com
salut am o problema, doresc sa renunt la usa si geamul de la intrarea in balcon, geamurile de la balcon sunt din termopan,spune-mi te rog unde e mai bine sa pun caloriferul in balcon sau in sufragerie ast raspuns ms
cu ce firma de termopane ati lucrat ?
Multumesc pentru raspuns
Casa Noastra, ca de altfel cam toata tamplaria din casa.
Nu am cuvinte….Felicitarile mele….
Bafta si spor.
parerea mea ar fi trebuit turnat mortar in tocul usii numai de bine
De ce? Usa nu are pervaze exterioare demontabile ci este dintr-o bucata iar rosturile nusunt accesibile din exterior decat daca se sparge peretele.
La ce mi-ar fi folosit mortarul in afara de un chin zdravan la umplerea rosturilor si mizeria de rigoare?
In plus, mortarul nu izoleaza termic la fel de bine ca spuma poliuretanica.
Buna seara.
In balcon aveti o portiune unde ati folosit polistiren extrudat pentru izolarea plafonului. Intre polistiren si placa de rigips ati mai pus bariera de vapori ? Recomandati aceasta termoizolare (polistiren extruat + rigips) pentru un balcon de aproximativ 4m2 (4*1) ?
Asa este, deoarece am terminat vata minerala nu am dorit sa mai cumpar alta rola pentru 1 mp si am utilizat polistirenul extrudat de 3cm pe care il mai aveam. Am adaugat si o bariera de vapori intre polistiren si gipscarton. Se poate utiliza fara probleme atat expandat cat si extrudat dar fara a lasa rosturi la imbinari.
Placile de polistiren (de 4cm grosime) fixate pe plafon trebuie prinse si cu dibluri sau rezista doar cu adeziv ?
Am izolat parapetul balconului pe interior cu polistiren de 10cm si trebuie sa pun ceva pe podea si plafon. Pe podea o sa folosesc polistiren extrudat zentiss iar pentru tavan nu stiam ce sa folosesc. Balcnoul este la etajul 2, este inchis cu tamplarie pvc si geam termopan, iar balcoanele vecinilor (de la et. 1 si 3 si cel din dreapta (cu care am un perete comun) sant de asemena inchise cu pvc+termopan. intre sufragerie si acest balcon nu mai exista tamplaria de lemn tipica apartamentelor de bloc.
Eu iti recomand sa utilizezi solutia cu profile metalice, placi de gipscarton si umpli cu izolatie din vata sau polistiren peste care aplici o bariera de vapori.
Asa ceva am facut la ambele balcoane. Astfel polistirenul este doar amplasat in structura fara lipire sau dibluire. Daca vei alege varianta cu dibluri si lipire va fi destul de greu de finisat corect si zic eu, mai putin rezistent.
Spune toata solutia pe care o gandesti, nu numai prinderea.
Ideal este sa ai doua calorifere, unul de baza in camera si altul mai micut doar pentru a asigura un mic aport pentru zona balconului.
Felicitari … a iesit minunat. Se vede ca o faci treaba cu placere.
buna.am o intrebare. mai pot monta glaf interior la geam termopan care este deja montat. in prezent am glaf din faianta si nu sunt deloc multumita. astept rsp. ms.
Da, daca spatiul dintre nivelul glafului fara finisajul actual si fereastra care se deschide este suficient de mare pentru a permite montajul glafului. Este vorba de o distanta de cel putin 2.5cm.
am uitat sa zic ca as vrea glaf din pvc la nuanta cu termopanul.
Nuanta o alegi din gama disponibila, nu sunt foarte multe nuante in magazinele de bricolaj.
Acum vreo 3 ani mi-a facut cineva balconul .. montat termopan izolat interior si podea. Pe tavan nu a izolat deloc in conditiile in care balconul de deasupra este inchis cu cornier.
Problema este ca deja a inceput sa puste tot gletu? Ce pot sa ii fac?
In balcon se afla si aragazul deoarece am prelungit bucataria in balcon.
Rigips nu cred ca pot sa pun deoarece termopanul este pana in tavan.
Solutia pe care trebuie sa o aplici este izolarea tavanului, indiferent daca balconul de deasupra este sau nu inchis cu cornier. Inchiderea cu cornier este una care realizeaza in principal protectia fata de praf si ploaie. Temperatura este aproximativ aceeasi, adic auna scazuta.
Gletul actual ce se cojeste va trebui eliminat in totalitate.
Chiar daca ai tamplaria montata pana sus, poti aplica o izolatie. Evident ca aceasta va insemna sa acoperi profilul PVC, pana la bagheta. Poti aplica 2 solutii:
-gipscarton rezistent al umiditate (verde) pe structura metalica cu izolatie din polistiren sau vata minerala, obligatoriu variera de vapori
-polistiren extrudat rugos, lipit pe tavan si apoi spacluit si finisat cu lavabila
Mutarea aragazului in balcon nu este o solutie tocmai fericita. Daca se gaseste serios, se produce abur si acesta va condensa pe geamuri, tavan etc. O hota buna, cu evacuare in exterior, geamul tinut putin deschis pe perioada de gatire si incalzire a balconului sunt doar cateva masuri obligatorii.
Asadar, masoara cat spatiu este intre tavan si bagheta in partea superioara a tamplariei pentru a alege ce solutie de izoalre sa aplici.
Sunt 7 cm pana la geamul care se deschide. In balcon exista incalzire. Intradevar se face condens foarte mare pe geamuri indiferent daca merge sau nu aragazul. Acum de exemplu sunt pline de apa. Hota exista.
o intrebare : cum as putea izola fonic un perete comun dar fara sa iau pre mult din spatiu?
multumesc.
Depinde ce inseamna „sa nu iau prea mult din spatiu”
O varianta este cu vata minerala si structura de gipscarton, pierzi 5-6cm.
ceau imi place la nebunie blogul tau este foarte detaliat cu toat e operatiuniile care trebuie sa le fac. am o mare rugaminte incerc sa ma apuc sa imi transform balconul in bucatarie si sincer as avea mare nevoie de indrumarile necesare ( mai ale s vizuale sa vad exact ce trebuie sa fac. vreau sa vad pozele de la acest articol pls daca nu se poate aici poate pe mail ms mult
Salut, sper ca saptamana aceasta sa termin de transferat toate fotografiile aferente articolelor. Se lucreaza insa a trebui sa iau la mana fiecare fotografie si cere timp.
Multumesc pentru aprecieri.
Chiar daca este un adeziv superior si realizeaza aderenta in mod chimic eu la placare cu gresie pe mozaic pentru o mai mare siguranta folosesc CM 17 sau CM 16. De exemplu diferenta de pret intre CM 16 si CM 12 fiind de aproximativ 6 lei(suprafata fiind mica cred ca ajungea 1 sac). NU am spus ca ati gresit, in fond parerile sunt diferite, alegerea este decat una … va apreciez raspunsurile dvs. si dupa site-ul MC.
Sal. Ionut,
Am vazut si raspunsurile tale de pe forumul MC si le apreciez, deasemenea. Referitor la placare, consumul de adeziv a fost sub o jumatate de sac si oricum il aveam. Nu se merita sa cumpar alt sac de adeziv atat timp cat il aveam si indeplinea cerintele placarii cu gresie portelanata pe un suport din mozaic. Tin sa precizez ca nu ma deranjeaza observatiile, criticile sau cometariile. Le apreciez insa in acelasi timp imi precizez punctul de vedere. Multumesc pentru vizita pe blog si parerea exprimata, la obiect.
o intrebare: am un apartament la parter,care nu prea vede soarele,este frig si pe peretii exteriori a aparut igrasie(mucegai).As vrea sa imi spuneti va rog care ar fi cea mai buna solutie pentru a izola peretii.Izolatia cu vata minerala sau cu polistiren?Si,fiind parter,la o incapere de 17mp cam ce dimensiune ar trebui sa aiba caloriferul?
Multumesc.
Avand avantajul parterului va recomand sa termoizolati prin exterior. Nu vede soarele datorita pozitiei sau faptului ca exista vegetatie in fata acestuia? In general, apartamentele la parter au o problema cu umiditatea ridicata. Ar fi de luat in calcul si o termoizolare a pardoselii si eventual vazut daca sunt probleme cu scurgerile in subsol.La dimensionarea caloriferului ar fi necesare mai multe detalii insa, ochimetric, ar trebuie sa aveti undeva la 2500W.
Pentru o izolare exterioara trebuie aprobarea asociatie,de la primarie,avize etc si nu se aproba decat pentru tot blocul.Deci daca o faci,o faci pe barba ta,cu riscul de a fi amendat.Atunci,optez pentru o izolare interioara;m-ar interesa ce ar fi mai eficient.Apartamentul nu vede soarele din cauza pozitie,este cu fata spre Nord.La subsol nu sunt probleme cu apa,am verificat si totul pare uscat.Am pus parchet laminat dar cred ca sub el trebuia sa pun polistiren extrudat.Apartamentul e de 2 camere,dormitorul are 2 pereti exteriori(2 pe casa scarii+cel cu geamul) iar sufrageria e pe colt.
Da, poate fi un risc sau nu, depinde de zona unde locuiesti si interesul unora. Era cea mai usoara varianta si cu eficienta maxima. As cauta solutii pentru a reusi aceasta varianta. In cazul in care nu exista nici o scapare, iti ramane varianta interioara. Eu am aplicat solutia cu vata minerala si gipscarton si nu am nici o problema. Sistemul trebuie sa aiba neaparat o bariera de vapori.In acelasi sistem se poate schimba materialul izolator, adica in loc de vata utilizam polistiren. Ideea este sa cuprindem in izolatie zonele exterioare si cele care pot fi influentate de acestea la limita izolatie, sa fie o cintinuitate a izolatiei si sa se termine acolo unde nu mai exista riscul sa apara probleme, spre suprafetele interioare.Grosimea izolatie pe care o poti utiliza este de 5cm.
inca ceva,un meserias mi-a spus ca ar fi bun polistiren extrudat(daca e bun ptr. podele de ce n-ar fi bun si ptr pereti)de 2 sau 3 dupa care plasa adeziv,glet,etc.sper ca nu sant stresant dar as vrea ce e mai bine,chiar daca e mai scump.Locuiesc acolo cu familia mea si vreau sa fie cald si fara probleme de sanatate din cauza igrasiei.
2cm este prea putin si ai grija sa fie cu suprafata rugoasa.
Multumesc mult pentru raspunsuri.Sanatate
Buna ziua,
Va felicit in primul rand pentru blog. Foarte interesant!
As dori sa va intreb cum ati reusit sa scoateti mozaicul de ciment din balcon/baie. As doi sa fac si eu aceasta operatiune si parerile referitoare la acest lucru sunt contra. Pe toti pe care i-am intrebat mi-au zis ca e foarte greu, zgomot mult, dureaza foarte mult. Va rog sa imi precizati cam in cat timp ati scos mozaicul din balcon si care au fost greutatile cu care v-ati confruntat? Exista o metoda speciala, sau ati spart putin cate putin?
Va multumesc
In cazul meu, scoaterea mozaicului, indiferent ca a fost vorba de baie sau unul din cele doua balcoane, s-a realizat foarte usor. Am utilizat un ciocan rotopercutor cu spitul din dotarea acestuia. Operatiunea a fost usoara si datorita faptului ca aderenta acestuia pe sapa sau placa de beton era precara. Operatiunea a durat cel mult 30 minute pentru fiecare suprafata.
Buna ziua,
As dori sa stiu de ce nu ati bagat tevile de la calorifer in spatele peretelui de rigips.
Nu este recomandata mascarea tevilor in pereti si oricum la mine se aflau la o distanta destul de mare de acestia incat nu a fost nevoie sa le schimb pozitia. In cazul in care ar fi aparut vreo problema la tevile ingropate, tot peretele era compromis si in plus, orice modificare viitoare va necesita interventie serioasa pe zona peretelui.
daca cei de deasupra si cei de dedesubt au termopane, mai este necesara o izolare a tavanului si a podelei?
Da, trebuie izolat pentru ca altfel vom avea pierderi semnificative de energie prin suprafetele respective.
Salut!
Felicitari pentru lucrare, in primul rand, dar am si eu o intrebare referitoare la un glaf de interior din PVC. Se poate lipi cu un anumit adeziv, precum faianta sau gresia? Daca da, care este acel adeziv? Multumesc anticipat!
Se lipeste cu adeziv de montaj, este la tub ca si siliconul, de exemplu MOMENT Express Fix.
1.Izolarea atat pe exterior cat si pe interior nu muta punctul de roua spre interior ? Nu exista astfel riscul ca vaporii sa condenseze (si implicit sa apara mucegai) in interior ?
2.Ce sunt roletele ? Am inteles bine ca se prind cu folie dublu adeziva ? Suprafta acoperita este reglabila ?
3.Finisarea zonei superioare a balconului, la imbinarea planseu-toc termopan,dupa ce s-a taiat spuma poliuretanica, s-a facut cu acel „acryl” si atat ? Asta e un silicon ?
1. Muta punctul insa atat timp cat in acea zona nu ajunge o cantitate importanta de vapori nu exista riscul sa apara probleme. Izolarea interioara are o bariera de vapori care ajuta in aceasta problema.
2.Roletele sunt acel tip de „jaluzele interioare tip rulou”, se pot prinde si du banda dubluadeziva (asa cum le-am prins si eu, asa vine kitul de montaj respectiv),reglabila este doar lungimea, latimea este fixa.
3. Doar cu acrilul pentru ca nu este o zona supusa precipitatiilor sau altor factori exteriori, are doar rolul de a proteja spuma poliuretanica pentru a nu se degrada sub actiunea radiatiei solare.
Buna ziua,
Va rog mult, imi puteti spune si mie cu ce anume pot curata liniile dintre placile de gresie?cred ca sunt mai bine de 10 ani de cand aceasta a fost pusa.
Multumesc anticipat pentru raspuns si va felicit totodata si pentru lucrarea realizata!
Rosturile dintre placile de gresie necesita sa fie refacute pentru a improspata aspectul amenajarii dumneavoastra. Pentru a realiza aceasta lucrarea va trebui sa scoateti chitul existent si sa aplicati un chit de rosturi nou. Operatiunea nu este complicata, poate doar putin migaloasa si consumatoare de timp. Se va scoate chitul de rosturi cu un razuitor, forma acestuia depinde de latimea rosturilor, se va desprafui suprafata si se va aplica noul chit de rosturi. Daca nu avem un razuitor, putem improviza o scula cu varf ascutit.
AM vazut ca ati inlocuit tamplaria metalica veche de la balcon cu tamplarie de PVC. Va rog sa imi spuneti cum ati rezolvat cu autorizatia de constructie. Sunt in aceeasi situatie si nu reusesc sa inteleg din legea 50/1991 ca as avea nevoie de autorizatie ca sa fac inlocuirea.
Inchiderea metalica veche, ca aproape la orice apartament din tara asta, nu a fost montata cu nici o autorizatie. Prin urmare nu este nevoie de vreo aprobare pentru a o demonta. Conform legii, pentru inchiderea balconului trebuie sa mergi la Primarie si te interesezi ce acte iti trebuiesc, inunele cazuri poti scapa doar cu o documentatie mai putin stufoasa. Nu uita ca sunt putini aceia care isi fac griji pentru inchiderea balcoanelor si ocolesc aceasta etapa.
Bravo imi place.
Traim in romania si nu cred ca ar fi vreo problema inchiderea balconului.
As avea o intrebare ….unde gasesc profile ptr rigips dar din aluminiu ?
Ai facut o lucrare de maestru, sa ai parte sanatos de ea !
Nu am vazut profile UD, CD etc, din aluminiu sau cel putin nu am auzit eu sa existe. La ce iti folosesc?
nici eu nu am vazut …dar m-am contrazis cu cineva …ca nu sunt si el sustinea ca sunt
asta e
Buna ziua.Va rog daca imi puteti da un plan pt a izola interior un balcon la ultimul etaj fara profile si fara gips carton.Eu am gandit pana la un punct asa:pentru pereti bca de 10 lipit cu multibat,polistiren extrudat de 3 lipit cu adeziv,plasa armare si spacluire,la podea ma gandeam la polistiren (nu stiu de care si cum se lipeste) si sapa autonivelanta deoarece are tenta concava si poate ne ajuta si fonic.Acum tavanul este o dilema si nu stiu nici daca peretii comuni cu camera trebuiesc izolati.Va multumesc
Ce aveti impotriva solutiei cu gipscarton? Consider ca este mult mai usor de realizat, mai rapid, mai curat si cel mai important nu ingreuneaza balconul.
Multibatul nu este un adeziv ci doar un ciment sau mai bine zis un liant pe baza de ciment, deci trebuie adaugat nisip. In urma experientei personale, nu as recomanda sapa autonivelanta peste polistiren si nici sub. Daca aveti mozaic pe pardoseala balconului se poate scoate si egaliza suprafata cu o sapa de egalziare clasica, gasiti in comert.
Fac singura lucrarea si nu am gasit pe internet mai nimic care sa ma ajute cu profilele,suruburi, bride si etc.Eu din lucrarea ta am inteles planul, dar nu stiu sa fac.Pe pardoseala nu am mozaic, dar in schimb de jur imprejur am o fasie de beton la imbinarea pardoselii cu peretii exteriori(presupun ca nu trebuie sparta).Incerc si varianta asta si atunci trebuie intai pusa sapa de egalizare(autonivelanta nu este buna?),dupa care lipim bca de 10 cu adeziv de bca,punem termopanul si construim profilele metalice pentru gips carton(ce grosime pt pereti si ce grosime pt tavan).Am inteles ca pt pereti se pun la 4,5cm distanta de perete( tavan?),acum partea cea mai grea ce suruburi,autofiletante,bride,grosimea si tipul profilului sunt un mister.Bariera de vapori se face si la pereti si la tavan?
Bariera de vapori se pune peste izolatia din vata minerala, la orice perete exterior. Distanta profilelor fata de perete poate sa fie diferita, depinde cat de mult vrei sa izolezi si ce spatiu iti permiti sa pierzi, eu am optat pentru cei 4,5cm si izolatie de 5cm. Daca trebuie sa indrepti pardoseala, alegi o varianta in functie de cat este acea zona cu abatere, eu amoptatpentru sapa de egalizare. Dunga perimetrala nu stiu de care este la tine si ce rol are, daca este doar decorativa se poate elimina daca nu este beton masiv. Autonivelanta poate costa prea mult daca ai nevoie sa acoepri spatiu mai gros si are o limitare de grosime, este mai pretentioasa la turnare si nu stiu cat de bine reusesti sa o torni. Despre profilele pentru gipscarton gasesti detalii suficiente pe blog, chiar in amenajarea bucatariei sau dormitorului, sunt prezentate toate amanuntele. Sunt doua tipuri de suruburi, unele pentru profile si unele pentru gipscarton, bridele sunt de 3 tipuri in principal, dimensiunea minima 3-6cm. profilele metalice sunt doar doua, UD 30 pentru perimetre si CD 60 pentru mijloc. Sper sa iti faci o idee si spor la lucru.
Multumesc foarte mult,o sa ma informez din postarile d-voastra.O zi buna in continuare.
FELICITARI DIN TOATA INIMA! Esti un model pt. DIY , ca si mine oameni simpli, care cu banuti putini isi fac singurei amenajarile, fara a apela la”dorei” si scumpi si neprofesionisti. Din Iunie 2012 mi-am inceput si eu casuta, si singur mi-am placat cu polistiren exterior, spalcu, plasa armare, sageac, pazie, balustrada, etc.
Efortul tau de a face si poze pe parcursul lucrarii este demn de apreciat.
Inca odata felicitari si bafta ! 🙂
Buna ziua! Am lipit polistiren extrudat intr-o incapere pe podea si dupa doua zile am observat ca placile se desprind usor. Am folosit adeziv pentru polistiren expandat (P39 Weber) si polistiren ca cel din imagini(cu suprafata destul de fina). Ce fel de adeziv ati folosit?
Daca polistirenul extrudat este cu fata lisa aderenta adezivului este una minima, motiv pentru care ti s-au desprins placile. Eu am utilizat placi de polistiren extrudat cu microperforatii, ceea ce ar trebui sa mareasca aderenta, de la zentyss iar adezivul meu a fost de la Ceresit.
vreau sa pun izolatie sub parchet pentru ca vecini de sub mine nu au caldura si este foarte rece .si nu mai spun ca se aude tot ce vorbesc.va rog frumos invatatima si pe mine ce trebue facut.
In camera,in balcon, unde? Ce straturi exista acum pe pardoseala?
in camera.acum este sub parchetul de 8mm o folie portocalie .
Pentru o izolatie termica eficienta ar trebui adaugati cativa cm buni de material izolator, ceea ce ar insemna sa ridicati nivelul actual al pardoselii. Nu stiu cat va puteti inalta sau daca se poate scoate sapa existenta insa variantele sunt:
-schimbare izolatie sub laminta, se poate adauga placa de 6mm de polistiren extrudat sau folie PEE de 10mm;
-adaugare izolatie consistenta de minim 2cm din polistiren extrudat dar numai daca nu avem pardoseala incarcata cu mobilier greu;
-izolatie termica din polistiren extrudat sau placi rigide din vata minerala peste care turnam sapa egalizare, a se vedea articolul http://www.vysblog.ro/2011/06/09/fonoizolare-pardoseala/ ; in acest ultim caz obtinem si o izolare fonica buna.
OSB.: sapa poate fi inlocuita cu placi fibrolemnoase.
cat te-a ajuns totul?
Nu am mai socotit, oricum preturile difera si sunt deja invechite de la data lucrarii. Nu cred ca este relevant totusi, se pot face lucrari mai ieftine sau mai scumpe, de la caz la caz.
felicitari..nu pot sa spun decat atat ..felicitari .totul pare mai usor cand este explicat cu detali si amanunte chiar si pt o femeie .ma bucur ca exista romani care nu se lauda ci impartasesc experienta lor si altor persoane care au dorinta de a invata ceva .un salut
Buna ziua,
In primul rand felicitari pentru acest blog extrem de util. în al doilea rând as avea si eu cateva întrebari în special cu privire la amenajarea balconului.
Am un balcon oarecum similar cu placi din beton care au in partea de sus teava patrata, si acum întrebarile ar fi urmatoarele:
1. Cum ati reusit izolarea exterioara a balconului?
2. Profilul PVC nu putea fi montat direct pe teava patrata? De ce a mai fost necesara realizarea unui zid din BCA? Nu se putea izola si la interior direct cu polistiren sau cu vata si gips carton?
3. Polisirenul de pe tavan poate fi montat doar prin lipire?
4. De ce ati recomandat utilizarea polistirenului rugos?
5. Taierea gresiei cu flexul permite o taiere dreapta?
6. Ce distant? se lasa între parchet ?i gresie acolo unde se monteaz? profilul de trecere între acestea 2?
Multumesc anticipat.
1. Cu putin efort s-a reusit lipirea unei placi de polistiren pe exterior, doar cu accesul din balcon, profitand de mana ceva mai lunga.
2. Balconul nu are teava in partea superioara a parapetului, fiind din placi de beton (grosime ~3cm) cu rama metalica. Necesitatea zidariei a fost impusa pentru a avea o suprafata de sprijin buna pentru tamplarie si pentru a creste izolatia parapetului. Acea zona metalica trebuie izolata sau lasata in exterior pentru a nu produce condens. Doar o izolatie interioara poate sa fie insuficienta si sa consume mult spatiu daca dorim sa nu avem probleme.
3. Teoretic poate insa ramane riscul posibilului condens la imbinari daca nu se merge pe sistemul cu gipscarton si bariera de vapori. De evitat doar varianta cu polistiren pe tavan.
4.Polistiren extrudat rugos pentru a avea aderenta buna adezivul utilizat la lipirea acestuia. Pe cel lucios nu prinde adezivul atat de bine si se poate desprinde.
5.Taierea manuala a gresiei cu flexul nu poate fi perfecta. Pentru taierea dreapta utilizam o masina de taiat, fie ca este manuala sau mecanizata.
6. Distanta intre parchet si gresie,in cazul in care montati profil de trecere nu este una fixa ci va tine cont de latimea profilului si sistemul de prindere, poate fi si 5 mm dar si mai mult, atat cat permite latimea profilului.
Multumesc mult pentru raspunsuri si promptitudine. Cateva lamuriri daca se poate la 2 intrebari.
1. Lipirea placii de polistiren pe exterior pare realizabila si la mine dar partea mai complicata mi se pare la aplicarea masei de spaclu peste plasa?! As putea folosi o gletiera cu coada mai lunga sau ceva asemanator? Sunt cam 15 cm la care nu pot ajunge.
3. Deci din cate inteleg pentru tavanul balconului (care va fi în prelungirea bucatariei) nu se recomanda aplicarea polistirenului pe tavan ci mai degraba varianta cu gipscarton si bariera de vapori?
1. Daca nu ajungi, fie prelungesti cu ceva manerul gletierei, fie cauti o gletiera mai lunga (sunt si din astea). Mare atentie la cat de apleci in exterior, nu este de joaca!
2.Da, eu am aplicat pe ambele balcoane sistemul cu gipscarton iar ca izolatie am folosit in principal vata minerala apoi bariera de vapori. Nu am nici o problema de cand am renovat cele doua balcoane, inglobandu-le in camere. In plus, finisarea cu gipscarton este mult mai usor de realizat fata de spacluire si glet.
La izolarea exterioara a balconului ati folosit numai adeziv pentru polistiren sau ati folosit si dibluri pentru polistiren?
Lipirea placilor de polistiren expandat s-a realizat doar cu adeziv, aplicat continuu, diblurile nu sunt necesare pentru o suprafata asa mica.
Buna ziua,
Am ajuns la partea de tamplarie. Am vazut ca ati pus tamplaria cu Qfort (Probabil QFort+ dacavare profil de 80). Va rog sa-mi spuneti cum s-a comportat aceasta tamplarie pana la acest moment. Din cate am inteles din acest articol firma cat si echipa de montare a fost foarte profesionista. Asa este sau v-ati mai schimbat parerea intre timp.
Am fost si eu la unul din magazinele lor si intradevar din punct de vedere calitativ par peste majoritatea producatorilor. Daca este susutinut si de un montaj corect inclin sa colaborez si eu cu ei.
Qfort este un nume inregistrat de o firma (marketing), produsele efectiv sunt realizate din profile Vekam feronerie Roto NT si asa mai departe. Am avut doua experiente cu firma respectiva: prima cand nu exista numele Qfort si a doua cea prezenta. Calitatea montajului este aproximativ aceeasi la ambele experiente, nu este chiar 100% profesionista dar sunt in zona. Aici ma refer la amanunte care nu sunt prea mult luate in calcul (mascare suruburi de fixare, executia gaurilor de prindere foarte precis, chestii ce tin de o mana priceputa si care totusi nu influenteaza calitatea tamplariei). Depinde si de echipa de montaj, de regula erau formate dintr-o persoana priceputa si alta novice sau pe acolo). Tamplaria pentru balcon (cu geam triplu) din prezenta lucrare pot spune ca este in regula, nu am sa ii fac reprosuri. Daca ai nevoie de o izolare mai buna, ar trebui sa fi atent la pachetul de geam triplu, sa fie ceva mai gros. La mine au pus de 36 mm parca. Una peste alta, sunt o firma buna si serioasa.
Da, eu ma orientasem la pachetul de 44 mm eventual cu sticla din mijloc de 6mm. In consecinta daca le cer si eventual le dau si ceva ciubuc (cum zice turcu) ar trebui sa-mi faca o lucrare buna?
PS: Ai spus ca ai avut 2 experiente cu ei. Ambele au fost cam la acelasi nivel? Banuiesc ca au fost echipe de montaj diferite.
Experientele sunt la ceva diferenta de timp, circa 3 ani, a doua echipa fiind parca ceva mai buna decat prima dar nu as spune ca ar fi un ecart mare intre ele. Evident, echipe diferite. Ciubucul pastreaza-l pentru tine, nu ai de ce sa faci acest lucru. Pachetul ales de tine este dincolo de produsele standard, acum ramane de vazut daca nu este prea mult pentru datele casei tale.
Buna ziua.Va rog daca se poate cu un sfat,la un balcon exterior (sub el nu mai sunt altele) inchis cu termopan.Din cauza condensului aparut pe podeaua din beton doresc o izolare cu polistiren.Am pus pe jos un strat de polistiren extrudat de 2 cm si peste am pus plasa cu adeziv.Din cauza inclinatiei podelei de 10mm mai vreau sa pun o sapa ( sa indrept ).Ce grosime sa torn sapa sa reziste si eventual sa nu crape ? Multumesc si toate cele bune.
Doar pe podea aveti condens? El nu provine de la parapeti sau pereti?
Nivelarea se recomanda a fi realizata la inceput, inainte de lipiti polistirenul pentru a nu avea complicatii. Depinde ce sapa turnati, daca va referiti la una de egalizare, un minim de 3-4 cm este in regula. Autonivelanta, este o alternativa insa nu foarte stralucita. Ar trebui sa fie la grosimea maxima si un sortiment mai profi pentru a rezista.
Da, numai pe podea apare condensul ( gen roua daca este destul de frig: cam de la – 5 ).La recomandare am sa torn sapa de egalizare dela Adeplast. Multumesc pentru raspuns.
Buna ziua. as dori un sfat de la un profesionist .Am balconul in forma de „sutien” si as dori sa-i extind mijlocul pentru a-mi pune geamuri termopan drepte nu cu forme si va rog sa ma sfatuiti cam cum ar trebui procedat.Cum sa fac platforma dintre cele doua cupe sa torn beton cu armaturi sau din altceva ?
Multumesc
Parapetul pe zonele „cupelor” din ce este? Ca lungime are zona dintre ele?
Parapetul fiind ce ? Teava de balustrada ? este cam 40 mm in diametru sustinuta de platbanda de 10 mm .pe mijloc nu a fost zidita ,a fost un grilaj.Cam 2,50m
Cupa are raza de850 mm eu vreau sa ies cu platforma numai 500 mm ca sa pot sa ma leg cumva de armaturile balconului
Parapetul este toata zona frontala, fie ca este pe structura metalica, zidit, din elemente prefabricate sau alte combinatii.
Daca poti sa-mi trimiti pe mail o foto, ar fi mai usor de inteles ce vrei sa modifici fatada. Atentie ca o modificare dincolo de limitele balconului actual inseamna mai mult decat o zidire de parapet, lucru ce se poate face doar cu autorizare.
In cazul in care aceasta modificare inseamna marirea balconului, o varianta demna de luat in calcul este o structura metalica in detrimentul altora ce implica beton.
Buna ziua,am nevoie de un sfat.Vreau o renovare in sufragerie si balcon.geamul de la sufragerie da in balcon,si cel de la bucatarie la fel.acum vreau sa renunt la geamul din dufragerie care da in balcon,sa prelungesc sufrageria sin in balcon.Vreau sa pun faianta pe peretele final al balconului sub termopan.Am pus 2 calorifere in balcon,punand gaze in casa.Intrebarea mea este daca izolarea peretelui final al balconului (de sub geam)este de ajuns sa pot sa pun faianta pe el,si sa nu faca condens sau mucegai?Cineva imi spunea ca trebuie data izolatia jos,zidit cu bca da 10 apoi izolat si abia apoi faianta pt ca peretele final al balconului ramane peretele final al camerei si atunci treb zidit si sa fie gros.adaug ca sufrageria are un calorifer mare plus cele 2 din balcon, sper ca m-am facut inteleasa,multumesc anticipat pt raspuns.
Dupa cum ati vazut in acest articol, o lucrare de extindere a spatiului in balcon poate fi realizata numai daca se izoleaza foarte bine toti peretii exteriori, se inchide cu tamplarie termoizolanta de calitate si adaugam izolatie pe tavan si pardoseala. Finisarea cu faianta mi se pare inestetica pentru o sufragerie, chiar si exinsa in balcon. Odata izolat bine, nu va mai fi nevoie chiar de doua calorifere, daca balconul nu are o suprafata foarte mare. Este de luat in calcul si marimea suprafetei vitrate a balconului corelat cu orientarea acestuia, daca sunteti pe o zona cu expunere mare la soare, sunt necesare solutii de umbrire pentru a nu avea o supraincalzire a balconului si implicit camerei. Daca nu izolati cum trebuie, condensul si mucegaiul vor fi la ele acasa.
Buna ziua, am pus usa termopan PVC, cu prag , intre bucatarie si balcon.Acum observ ca ma deranjeaza foarte tare pragul de jos al usii , deoarece in ansamblu a iesit un prag inalt si lat si trebuie sa fac un pas mare si inalt ca sa ajung in balcon, Se poate taia pragul usii ca sa calc pe prag si sa nu-l mai pasesc ? Va multumesc pentru raspuns
buna! am si eu o intrebare…de vreo doi ani am cumparat un apartament la etajul 4 /4 . Balconul este inchis cu termopan de sus pana jos, nu este zidit pana la mijloc. Din aceasta cauza iarna e foarte frig in sufragerie , chiar daca avem un calorifer mare si caldura avem din plin, blocul nu are repartitoare pentru caldura. Vreau sa te intreb daca as putea sa zidesc cu boltari de bca pana la jumatate dar sa nu scot termopanul si evetual in diferenta mica care imi ramane intre termopan si boltar ( 1,5-2 cm) sa umplu cu ceva izolatie . As putea sa fac acest lucru ? astept raspunsul tau. mersi frumos!
Camera este deschisa catre balcon, fara usa intermediara?
Tamplaria este cu geam integral sau are si panel izolant in partea inferioara? Pardoseala si tavanul sunt izolate cumva?
buna! intre camera si balcon a fost scoasa usa si geamul , zidaria a ramas e ca un pult…m-am gandit si la varianta sa pun din nou geam si usa dar avand doar doua camere , balconul este locul de joaca al fetitei . Tamplaria este impartita in doua la 1 metru de pamant . Tavanul este izolat da, iar pe jos este gresie. Si lateralele sunt tot din termopan, am incercat sa vorbesc cu cineva de la termopane sa imi taie eventual rama pana la jumatate , sa imi zidesc si apoi sa montez din nou partea de sus, dar fiind la etajul 4 nu se incumeta nimeni…
Nu se incumeta pentru ca este munca ce necesita timp si multa atentie. De fapt nu cred ca a facut nimeni asa ceva inca. Nu te pot sfatui sa izolezi acea zona de parapet pentru ca sunt convins de faptul ca nu vei rezolva 100% problema. In afara problemei generata de suprafata vitrata, gresia si lipsa de izolatie pe pardoseala va genera acel frig. Lasand la o parte taierea tamplariei, in loc de zidirea parapetului se oate dubla pe interior cu o strctura usoara, izolata si mult mai buna. Acum nu stiu cat de mare este balconul si cat va ajuta efectiv aceasta izoalre a zonei superioare. Este cert ca atat izolatia slaba a suprafetelor exterioare cat si o tamplarie PVC doar cu geam de 24mm (2 foi de geam) nu pot face fata iernilor. Ai putea trece la tripan pe partea superioara pentru a imbunatatii ceva, ai putea izola pardoseala si inlocui gresia cu parchet laminat, ai putea dubla partea de parapet cu o structura pe lemn/metal cu izolatie de 5-10cm de vata de sticla, inchidere cu gipscarton si un glaf pe nivelul superior. Idei pot fi mai multe insa depinde cum arata balconul si ce se poate face in spatiul disponibil. Cert este ca un balcon ce comunica direct cu aceasta camera inseamna sa izolezi cat mai bine suprafetel eexterioare ale acestuia, in caz contrar devine o povara.
nu stiu daca are vreo importanta dar precizez ca balconul este iesit inafara cu totul
balconul nu este foarte mare, 4 m lungime , 1,20 latime, o sa iti trimit maine o poza sa iti dai cu parerea, chiar mi-ar fi de ajutor, gresia vrem sa o scoatem deoarece vrem sa scoatem acel pult lasat intre camera si balcon si sa mutam caloriferul pe balcon( dupa ce il inchidem pana la jumatate..cumva )si sa putem parchet si in continuare pe balcon.
VYS sa ne traiesti. Pâna acum am mers pe mâna ta si sunt foarte multumit. Am pus si eu termopane tripan cu cei de la Q-fort si pot sa spun ca sunt foarte multumit. Dar acum mai am si eu nevoie de o mâna de ajutor. Spune-mi si mie cu ce acopar pe exterior spuma de la montajul ferestrelor (între fereastra si perete aprox 2cm)? Pot folosi silicon acrilic? Am înteles ca ar exista unul special care se poate vopsi. Si pe pervazul exterior cu ce pot repara peretii? Merge cu multibat sau se foloseste altceva? PS: crezi ca se mai poate da cu multibat la temperaturile actuale?
Multumesc anticipat.
Salut, cam mult spus si magulitor. In orice situatie, decizia apartine fiecaruia. Revenind la problema cu rostul de montaj al tamplariei, la dimensiunea de 2cm este cam mult pentru a o acoperi doar cu acril, mai ales daca nu este o zona superioara ce este protejata de apa. Esti si cam lat rostul pentru a putea aplica usor acrilul si de aceea iti recomand aplicarea adezivului pentru polistiren armat cu plasa de fibra de sticla. Nu ai nevoie de multibat sau alt tip de aliant. Daca la interior se poate face o reparatie sumara si ulterior se vopseste, la interior trebuie finisat mai bine, eventual gletuit peste adeziv si apoi vopsit. In functie de rostul efectiv si zonele spaletilor ai putea aplica alte metode, de exemplu aplicarea de straifuri din gipscarton, polistiren expandat etc. Daca poti trimite-mi o poza pe mail pentru a vedea exact situatia.
ce solutie pot sa mai intr-un apartament unde s-a turnat sapa semiumeda in dormitoare si sufragerie iar pe alocuri s-a sfaramat, apar diferente de nivel. Cei care mi-ar monta parchetul au zis autonivelanta, dar avand in vedere ca in hol deja am pus gresie si am lasat inaltimea la usi de 2,05 cred ca s-ar urca prea mult (parchetul e de 12,3 plus extrudat de 5,5). Tot ei mi-au recomandat sa astupi denivelarile cu adeziv de gresie. Este o solutie viabila in timp sau ..? poze atasate http://imageshack.us/g/266/g8g7.jpg/
Este foarte important tipul de parchet ce se va monta. Daca este unul laminat, nelipit, se poate face atat o turnare de sapa autonivelanta cat si o nivelare cu un adeziv superior. Deasemenea, importante sunt si denivelarile existente pe suprafata.
denivelarile (de fapt gaurile) apar in link-ul cu poze http://imageshack.us/g/266/g8g7.jpg/ . parchetul e unul laminat nelipit de 12,3 mm cu extrudat de 5,5 sau 6.
parerea mea ar fi umplerea acestor goluri cu adeziv si nivelarea lor, dupa care turnarea in strat subtire a unei sape autonivelante sapa_nivello_quattro in strat minim 1 mm…ce parere aveti?
Am vazut pozele si ai o situatie destul de neplacuta, sapa numai plana nu este! Primele zone ce trebuie umplue sunt cele mai mari, se poate face o umplere cu un mortar mai grosier, fie preparat la fata locului similar compozitie sapei, fie cumperi un sac de mortar gen Hobby Beton. Dincolo de umplerea acestor gauri mari, partea de nivelare se face cel mai bine amorsand suprafata si turnand o sapa autonivelanta. Sapa este de preferat daca denivelarile sunt pe suprafata mare la nivelul sapei. Daca aceste denivelari sunt pe suprafete minic, locale, se poate renunta la sapa autonivelanta si se face o reparatie locala cu un adeziv flexibil.
Viorel ti-am trimis si eu poza cu fereastra pe mail ?i cateva materiale care mi-au ramas si a? putea s? le folosesc. A?tept o sugestie pe care s? o pun în practic?. Mersi mult.
Pentru ca in poza si mesaj era vorba de exterior, nu se justifica deloc aplicarea polistirenului pentru ca iti vei complica lucrarea plus ca nu va rezolva termic mai nimic doar tratand aceste zone.
Poti sa folosesti fara probleme varianta c) din mail, cea cu aplicarea adezivului de polistiren iar pe zonele cele mai late adauga si o mica fasie de plasa de fibra de sticla daca ai la indemana. Deasemenea, dat fiin dca sunt zone laterale neexpuse foarte tare intemperiilor, poti utiliza si un acril pentru a proteja spuma poliuretanica de actiunea radiatiei solare.
am o mare dilema.zidarul meu a placat deja tavanul balconului cu polistiren prin lipire.urmeaza sa prinda profilele si sa venim mai in continuare cu rigips.profilul exterior va fi prins de rama de la termopan.e o problema?unde trebuie sa fie bariera de vapori.el spune ca intre polistiren si rigips va ramane o portiune goala. de fapt nu sunt prinse chiar de rama unde e sticla ci de o rama de deasupra nu stiu daca ma intelegi
Bariera de vapori se monteaza pe partea calda a structurii respective, in speta intre gipscarton si izolatie. Nu imi este clar unde fixezi acel profil insa atentie ca orice contact cu profilul din PVC sau cu alt profil neizolat ce comunica in exterior, poate produce condens masiv.
multumesc frumos pentru sfaturi.inca o intrebare daca se poate.la interior izolez cu polistiren expandat pe pereti exteriori.cum sa procedez? bariera de vapori ce sa fie in situatia mea
Bariera de vapori poate fi o folie de polietilena. De ce izolezi cu polistiren la interior?
la exterior e interzis.camerele sunt mici si sotia nu a fost de acord cu o micsorare de 10 cm cel putin
Faceti o izolatie pe sistemul cu gipscarton si adaugati izolatie din vata de sticla. Se poate realiza sistemul in maxim 5.5-6cm.
Am placat si eu tavanul la balcon la fel cum am vazut la tine, dar am o intrebare. Am inteles ca finisarea rosturilor se face cu banda de fibra dar cum ai procedat la imbinarea foii de gipscarton cu termopanul (partea dinspre termopan care se vede si in poza pusa de tine)?? Ai bagat doar chit de rosturi intre foaie si termopan? Banuiesc acesta nu prea adera la tamplaria PVC. Daca pun numai chit de rosturi acesta nu va crapa?
Doua variante experimentate:
-un cordon de acril
-lipire bagheta subtire din polistiren
Bacheta din polistiren ai lipit-o de tamplaria PVC sau de foaia de gipscarton? Aceasta bagheta din polistiren poate fi montata si in baie la imbinarea peretilor cu tavanul? Daca da se lipeste peste faianta?
PS: Fac o intrbare aici si cu privire la montarea cazii din postarea cu „Renovare Baie”; Cada ai fixat-o si de pereti cu acele cleme care se gasesc in comert?
Bagheta este lipita atat pe tavan cat si pe tamplaria din PVC. Se poate utiliza si in baie, totul tine de gust si alegerea unei dimensiuni/forme potrivite.
Cada este fixata pe suport metalic independent de perete, un sport metalic cu 4 picioare reglabile, ceva mai solid.
Buna ziua,
As dori si eu un sfat de la un profesionist .am izolat peretele exterior de la o camera cu extrudatsi as vrea sa aplic peste el tapet fara a mai pune plasa.Cum il pot lipi fara a se vedea imbinarile de la extrudat?multumesc!
O astfel de solutie este nerecomandata, atat pentru ca tapetul nu adera corespuznator la suprafata polistirenului extrudat si nu va rezulta o suprafata suficient de rezistenta.
Tapetul se aplica pe suprafete gletuite de regula.
Va recomand sa aplicati pe suprafata izolata masa de spaclu armata cu plasa de fibra de sticla, gletuiti intr-un singur strat apoi lipiti tapetul.
multumesc,asa voi face!
Salutare,
O intrebare (sper sa nu spun o prostie), daca se foloseste vata de la isover cu folie (presupun ca de al) mai este necesara bariera de vapori? Sau se pot folosi impreuna?
PS presupun ca folia de la vata se monteaz spre interior.
Acea folie este bariera de vapori, nu este necesara alta folie. Bariera de vapori spre interiorul casei.
Buna Ziua!
Pe alte site-uri recomanda termoizolarea pe exterior, dar nu ambele parti. Peretele are nevoie de respiratie. Mersi
Scuze, Intrebarea este daca izolez pe ambele parti, care este riscul?
Peretele nu va respira niciodata, doar nu este viu! Crede-ma ca un perete de beton nu va „respira” niciodata. Oricum, odata adaugat izolatie exterioara se va diminua permeabilitatea/difuzia peretilor si nu cred ca ne dorim sa fie prea „respirabili”, altfel ar sufl avantul prin case.
Depinde ce si cum izolezi,izolatia principala trebuie sa fie cea din exterior, de pe fatada. La interior, un maxim 5cm de izolatie ce ar dubla exteriorul, nu are cum sa faca rau.
Multumesc frumos pentru raspuns, va rog inca un sfat sa-mi da-ti. Un mester zice ca mai gros de 5 cm penoplast nu e de dorit de pus pe afara, deoarece umeditatea este mare. nu va rezista mult timp. Locuiesc in Chisinau. Cum crede-ti dvs. Mersi anticipat!
Daca penoplast este polistirenul expandat pentru fatada, sigur doar 5cm este destul de putin. Alege un minim de 8cm sau 10cm.
folia antivapori este o folie speciala sau pot cumpara o folie din plastic obisnuita ?
Bariera de vapori este o folie dedicata, o gasesti la magazin sub aceasta denumire. Varianta ieftina este o folie de polietilena cu o anumita grosime, cea agricola de exemplu.
multumesc !
Buna seara, doresc sa stiu daca atunci cand izolez un balcon care este separat de sufragerie este necesar sa izolez si peretii comuni.Adica acei pereti care nu dau spre exterior ci respectiv unul spre bucatarie si altul spre sufragerie.
Izolatia termica este necesara pe peretii ce despart interiorul de exterior. Peretii interiori, cei dintre balcon si bucatarie sau sufragerie nu necesita izolatie. Daca sunt alte constrangeri, este discutabila masura.
Buna!
As avea nevoie de un sfat. Vreau sa scot parchetul vechi, inclusiv nisipul (pentru ca miroase a mucegai in urma unei inundatii)si sa pun parchet laminat. Nu vreau sa torm sapa pentru ca dureaza mult si e complicat. Ce alta solutie as avea? Multumesc!
Complicat nu este, doar ceva mai indelungat procesul. O solutie poate fi aleasa numai dupa ce aveti suprafata decopertata, se fac masuratori si mai depinde si de costuri. Sapa de egalizare este cea mai ieftina solutie.
te rog sa-mi spui cum ai dat jos geamurile de la balconul metalic?
cum ai razuit chitul intarit
Se indeparteaza bucata integral, cu totul. Cu o dalta ascutita bine si un ciocanel daca este foarte tare. Atentie ca se poate sparge rapid geamul daca se bate aiurea. In cazul de fata sarea destul de usor, fiind vechi si copt.
Daca mozaicul din hol, bucatarie si baie a fost turnat bine, care este solutia cea mai simpla pentru a-l scoate? Sau se poate scoate? Multumesc!
De scos se scoate numai mecanic, cu un rotopercutor cu dalta/spitz. Nu este obligatoriu sa il scoateti.
Nu as vrea sa-l scot (mai ales ca e o operatiune ce scoate vecinii din minti), dar daca voi pune gresie peste vor fi mai inalte aceste zone fata de camerele unde e montat parchet masiv.
Buna ziua,
Foarte interesant articolul si mai ales imaginile sunt foarte explicative. Am o intrebare.. am un balcon de 16m2 (16m lungime cu 1m latime) inchis in totalitate cu tamplarie termopan, geam de 32 mm jos si sus. Locuiesc la etaj parter inalt adica sub mine nu este un alt balcon si nici sanse de a inchide cineva balconul sub mine, astfel incat iarna bate un curent de aer rece puternic pe sub balcon.
Avand in vedere suprafata atat de mare, exista o pierdere de caldura fantastica iar podeaua este in permanenta rece, formandu-se roua de apa pe gresie, uneori chiar ingheata (gresie fara termoizolatie la interor adica polistiren extrudat sub gresie. exista doar o termo izolatie pe exterior cu polistiren de 5cm)
Tin sa precizez ca pe balcon am 2 calorifere dar nu fac fata deloc.
Ma gandeam sa fac un cadru din profile de rigipis pe toata lungimea balconului, in partea inferioara a tamplariei termopan (geamurile de jos) si sa termoizolez cu vata bazaltica de 5cm apoi folie si rigips verde. Pe podea ma gandeam sa lipsesc peste gresie polistiren extrudat de 5 cm si apoi mocheta. Plafonul este termoizolat cu polistiren de 5 si aici variez intre a il lasa sau sa refac termoizoaltia tot cu vata si refacut plafonul cu rigips.
Peretele apartamentului care initial era perete exterior dar dupa inchiderea balconului a devenit interior este termoizolat cu polistiren de 10cm si acoperit cu tencuiala decorativa siliconata, aceasta termoizolatie ma gandeam sa o dat jos pentru a mai respira peretii sau umiditatea sa mai fie absorbita si vor fi finisati cu glet.
Considerati ca sunt ok aceste idei? Se va afce condens sub polistiren sau intre vata bazaltica si geamul de termopan? Aveti o alta idee sau sfat?
Multumesc anticipat!
Greu de facut ceva la un asemenea balcon prevazut cu suprafata vitrata foarte mare, mai ales ca dinspre apartament nu mai ajunge multa caldura avand in vedere peretii izolati. Pardoseala poate fi izolata suplimentar, la fel si tavanul daca este posibil.
Daca prientarea este pe o zona nefavorabila, nord, atunci totul este la minusul superlativ.
Probabil alta era situatia dcaa aveati parapet si acesta era izolat. Nu recomand izolatie pe partea inferioara a tamplariei, va arata ca naiba dar vor fi probleme de constructie a structurii si nu rezolvati mare lucru.
Si nici daca as schimba sa pun 2 calorifere puternice pe balcon nu s-ar schimba situatia? Poate ca o varianta ar mai fi anularea usii si a geamului de la living astfel incat apartamentul sa fie open space cu balconul dar nu stiu daca voi reusi sa am balconul incalzit (fara sa mearga centrala permanent) sau voi face frig in casa..
La ce probleme de constructie va referiti la cladire? Practic scheletul pentru rigips se va fixa in podea si pe alocuri de tamplarie (sau pot face stalpi din rectangulara prinsi in podea si de acesti stalpi sa prind profilurile pentru rigips). In partea de sus unde se termina rigipsul (ca sa nu se vada vata dintre rigips si termopan) ma gandeam sa pun pervaz din PVC…
Un alt vecin si-a placat tamplaria PVC pe exterior cu polistiren dar avea jos panel nu geam cum am eu dar nu a avut probleme pana acum si diferenta de temperatura este clara (acum fiind mai cald).
Daca se elimina usa, risti sa racesti puternic spatiul interior.
Suplimentare caloriferelor in balcon este o masura binevenita dar va creste consumul centralei.
Tehnic nu se practica dublarea unei tamplarii cu o solutie zidita, chia rsi cu gipscarton, pentru ca tamplaria este o solutie de inchidere si nu un perete zidit, care lucreaza altfel decat restul structurii.
Sigur, ce a facut vecinul este oarecum sanatos. Este o solutie de compromis, pentru a repara greseala inchiderii cu tamplarie, de sus pana jos. Izolatia exterioara ar putea fi realizata pe tamplarie daca aplicati intai o placa OSB si apoi se lipeste polistirenul pe aceasta. Ar trebui realizat pe exterior, asa cum a facut vecinul. Pe interior este riscant, daca apar infiltratii dinspre tamplarie sau se sparge un geam, nu va mai fi acces catre el.
Doresc sa fac ceva asemanator in balcon(profil metalic si rigips) insa nu-mi dau seama exact cum ar trebui executata partea superioara(spre geam).
Imi puteti explica de ce anume este prins in aceasta poza http://www.vysblog.ro/wp-content/uploads/2010/03/7909.jpg profilul uw superior?
Profilul respectiv este de tip UD. Partea deschisa a profilului este introdusa pe capatul profilelor verticale CD. In cateva puncte poate fi prins si cu 2 – 3 cleme de parapet daca este nevoie.
Buna ziua,am inteles ca in partea de sus a plăcii de rigips se lasă un rost care se va umple cu un silicon acrilic (între rigipss si profilul termopan )dar unde rigipsul atinge podeaua balconului ,cum se poate proceda (ar merge tot un silicon) ?
In partea de jos avem finisajul, daca este parchet va fi o plinta de e4xemplu. Inalte cazuri, de exemplu rostul dintre parchet si toc usa se poate umple cu acril in nuanta adecvata. Daca ai un caz concret, ce va fi langa gipscarton?
Acesta va fi un balcon „rece”, sà tin la iarna o muratura ,o conserva, etc.
Pe źidul dinspre exterior si pe tavan o sa pun váta de sticla.Pe podea este gresie dàr am sa o scot si am sa pun tot gresie .Ma gandesc sa pun un polistiren extrudat de 2-3 ,armat cu plasa de fibra de sticla + adeziv pe urma gresia.Nelamurirea mea este acolo jos la podea.Sa merg cu polistirenul pana la zidul balconului,pe urma profilul ptr.rigips care va veni pe polistiren sa pun intai gresia si apoi rigipsul sau sa pun rigipsul si pe urma gresia .Izolatia vreau sa o fac cu vata de 5 + rigips rbi verde.Sper ca m am facut inteles. Multumesc mult !
Aplica polistirenul, lipit pe pardoseala, monteaza peretii din gipscarton, apoi izoleaza pardoseala cum ai spus. Rostul gipscarton – gresie, daca nu montezi plinta, va fi umplut cu chit de rosturi sau poti aplica un cordon de silicon, dupa cum doresti.
Multumesc , poate o să pun si ceva poze cand o sa termin !
Salut! Cam ce grosime a avut acel parchet pe care l-ati indepartat? Am la fel si peste el e pus parchet nou (asa am achizitionat imobilul) si as dori sa il schimb dar o intrebare ar fi, pot, oare, sa indepartez ambele parchete si sa pun unul nou, mai gros, fara sa mai trebuiasca turnata vreo sapa? Ma gandesc ca un parchet de 12-14 mm plus ceea ce se pune sub el, la fel, mai gros, nu ar trebui sa fie o problema astfel incat usile sa nu para inalte.
Multumesc!
Depinde pe ce strat suport este montat. Circa 20mm grosime dar lipit direct pe sapa. Daca aveti alt substrat care necesita scoatere, se pot gasi solutii de compensare, nu neaparat sapa.
am si eu cateva obiectii privind lucrarea facuta de tine..pentru montajul gresiei de la intrare as fi optat pentru adezivul cm17 si nu cm12,pentru debitarea placilor as fi folosit o masina de debitat faianta, gresie, inchiriata sau imprumutata de prin prieteni( pentru a nu inghiti atata praf..), si inainte de a monta parchet in balcon..as fi turnat o autonivelanta armata cu plasa din fibra de sticla, pentru ca riscati ca in timp parchetul laminat sa cedeze la muchiile de imbinare, ( chiar daca nu e o zona intens circulata)..in rest totul e bine…
Daca imi permiti sa iti raspund la obiectii:
1. De ce CM17 in loc de CM12. Daca ai citit fisele tehnice la ambele produse sunt sigur ca ai vazut ca nu este o greseala, CM12 este potrivit pentru acest gen de lucrare. CM 17 este mult mai bun insa ar fi insemnat o risipa iar rezultatul ar fi fost acelasi.
2. Nu am cunoscuti care sa aiba o astfel de masina si nici nu stiu de unde as putea inchiria in Craiova. Pentru taierea placilor de gresie portelanata, am taiat doar 4-5 bucati, am facut efortul de a inghiti ceva grame de praf in afara celor de pe strada. 🙂
3.Am realizat varianta cu autonivelanta in celalalt balcon, dupa ce in prealabil am spacluit si armat. Dupa ce am experimentat ambele variante, pot spune ca varianta fara autonivelanta este suficienta. Are aproape 1 an de zile de cand este instalat lamunatul in balcon si nu am constat vreun dezavantaj. Este drtept ca nu am decat un tamburet in balcon, fara vreun alt corp de mobila. Extrudatul de 32 kg/mc este suficient de rezistent sa sustina laminatul.
Consider ca nu am gresit in alegerea acestor solutii.