Termosistem cu pluta expandata


Termoizolarea caselor (termosistem cu pluta) este de multa vreme o lucrare inclusa in standardul de constructie si acest lucru nu este neaparat o rezultanta a prevederilor legale ce impun proiectarea si construirea unor cladiri cu consum cat mai redus de energie, ci si pentru ca realitatea economica ne obliga sa fim atenti cu resursele si banii nostri. Cu totii ne dorim case cat mai economice, cat mai mari si cat mai usor de intretinut, insa nu intotdeauna reusim sa gasim punctul de echilibru si este destul de usor sa cadem in extreme. Sistemele de izolare a fatadelor au evoluat intr-o directie pozitiva, beneficiarii au reusit sa depaseasca bariera unor sisteme de termoizolare subdimensonate sau a celui mai ieftin polistiren. Diversificarea solutiilor de termoizolare a presupus aparitia izolatiei din vata bazaltica, spuma poliuretanica cu celula inchisa/deschisa, celuloza, panouri sandvish, pluta etc. Fiecare sistem ae specificul sau si nu putem generaliza o solutie ca fiind universal valabila, legam alegerea si dimensionarea unui sistem de termoizolare, interior sau exterior, de specificul constructiei, materialele structurii/inchiderii peretilor, tipul planseelor, acopersului/terasei etc. Sunt o multime de aspecte ce trebuie avute in vedere pentru a realiza un sistem de izolare complet si corect iar pentru aceasta trebuie sa aveti in vedere o analiza temeinica, energetica, a casei.

Noi ne rezumam astazi la prezentarea solutiilor de termoizolare, punctual, cu titlul de exemplu,petru a vedea ca exista alernative pe care le puteti lua in discutie cand proiectari asa alaturi de un arhitect sau aveti de gand sa renovati o cladire veche. Ne-am aplecat asupra unei solutii destul de putin intalnite pe piata de profil, nu sunt foarte multe aplicatii de acest gen in cartierele rezidentiale curente. Ternosistemul cu pluta, mai precis cu pluta expandata poate fi o solutie de izolare a fatadei, mai ales cand nu dorim sa utilizam o grosime mare a izolatiei din considerente de spatiu si preferam un material cu caratcteristici superioare.

Pluta expandata este un produs din pluta naturala, obtinut printr-un proces de sinterizare ce imbunatateste proprietatile izolatoare ale materialului. Din punct de vedere termic, proprietatile de izolare sunt similare cu cele ale celorlalte tipuri de izolatie, cu un coeficient λ cuprins intre 0.036 – 0.040 W/mK. Caracteriticile plutei expandate:

CARACTERISTICI GENERALE ALE PLUTEI:
– material 100% natural, ecologic si echilibrat,
– durabilitate nelimitata,
– stabilitatea parametrilor tehnici in timp,
– stabilitate dimensionala excelenta,
– nu produce gaze toxice in caz de incendiu,
– rezistenta la reactiile multor produse chimice, insecte si rozatoare,
– 100% reciclabil.

Pentru realizarea unui sistem de termoizolare a fatadei (termosistem cu pluta) se foloseste o metoda de lucru similara sistemelor clasice, discutam de acelasi principiu de executie ca la orice sistem de termoizolare in aderenta (ETICS). Prin urmare, primele operatiuni sunt cele legate de pregatirea stratului suport, fie ca este o fatada noua sau una veche. Este foarte important sa avem o fatada curata, fara abateri de planeitate, fara substante antiaderente si bine amorsata. Este recomandat ca sistemul de lipire sa fie unul in aderenta totala, adica lipirea placilor sa se realizeze pe intreaga suprafata prin aplicarea adeivului cu gletiera cu dinti de 10 sau 12mm. Placile de pluta expandata au aceeasi dimensiune cu placile din polistiren expandat, 1000x500mm, iar grosimile disponibile sunt in intervalul 10-300mm, densitatea fiind cuprinsa intre 110-120kg/mc. Lipirea se realizeaza cu adeziv dedicat, poate fi un adeziv pe baza de ciment – de exemplu mortarul monocomponent pentru lipirea si spacluirea placilor de izolatie Mapetherm AR2 de la Mapei.

Pentru ca suprafate plutei este diferita decat cea a polistirenului, nu atat de lisa, consumul de adeziv poate fi putin mai mare. De asemenea, asezarea placilor trebuie facuta ceva mai atent pentru a reduce diferentele de asezare intre placi, in planul fatadei. Din aceasta cauza este esential ca stratul suport sa fie fara abateri majore de planeitate. Nu numai din aceasta cauza este recomandat sa tencui casa ci si pentru ca aceasta va contribui la cresterea stabitatii zidariei, cresterea rezistentei mecanice, reducerea impactului umiditatii si etanseitatea fatadei.

Dibluirea este o operatiune necesara doar daca avem o cladire mai inalta si expusa, pentru inaltimi reduse ale fatadei de maxim 8m, pentru lipirea in aderenta totala, dibluirea nu este obligatorie. Finisarea se relizeaza prin aplicarea stratului de masa de spaclu armat cu plasa de fibra de sticla de 140-160g/mp, in doua straturi cu grosimea totala de 4-5mm. Pentru ca avem o izolatie naturala, cu permeabilitate la vaporii de apa, finisarea fatadei este recomandat sa se realizeze cu o tencuiala decorativa siliconica sau siliconico-silicatica.

Unde mai putem utiliza pluta?

Pluta mai poate fi utilizata in nenumarate aplicatii, cum ar fi:

– Izolare peste placa de beton 

– Acoperis sarpanta sau terasa

– Acoperis verde 

– Acoperis inclinat cu membrana de acoperis   

– Pereti pe structura metalica cu izolatie 

– Structura metalica peste perete din zidarie cu izolatie 

– Perete dublu cu izolatie care umple partial sau total golul 

– Pereti interiori izolati pe ambele fete 

– Strat despartitor pentru profilele de geam 

– Izolatie foaie de usa 

– Control transmitere vibratii pentru utilaje  

– Control vibratii HVAC 

– Izolatie tevi si tubulatura 

– Rosturi dilatare 

– Izolatie cofraje 

– Incalzire electrica in pardoseala sau cu apa

– Umplere cavitati dintre grinzi pardoseli 

– Izolare in sistem sapa flotanta

– Placa flotanta cu pardosea din lemn 

– Fatade ventilate 

Pentru fiecare aplicatie trebuie aleasa un anumit tip de pluta iar calitatea acesteia trebuie sa fie una certificata. Placile din pluta expandata sunt singurul produs din pluta cu certificare de produs eco-sustenabil si etic, emis de ICEA si Natureplus, concesinta fiind includerea in produsele certificate pentru constructii ecologice, adica:

– materie primă 100% regenerabila, 90% din energia consumata pentru productie este din biomasă
– 100% produs natural, fara aditivi de origine sintetica sau fosila
– 100% reciclabil si reutilizabil
– 100% functional la utilizare

Be the first to comment on "Termosistem cu pluta expandata"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*