Jardiniera gradina


In terasa, in foisor, pe langa casa, fiecare dintre noi dorim sa avem cat mai multe flori pentru a infrumuseta peisajul. Dincolo de florile pe care reusim sa le plantam in curte, direct in sol, apelam la diverse jardiniere sau ghivece in care plantam flori sezoniere. Sunt o multime de variante de ghivece, mai mari sau mai mici, din plastic, din beton, din metal, din ceramica, din lemn etc. In multe cazuri pretul nu este unul foarte mic iar durabilitatea poate fi discutabila. Amplasarea exterioara acestor vase inseamna o expunere la toti factorii de mediu, de la temperaturi ridicate sau coborate, la ploi, praf si vant. Materialele plastice au de suferit, devin casante si se decoloreaza, metalul rugineste, ceramica nu este foarte rezistenta la inghet si umezeala fara tratament de protectie, betonul nu este foarte usor de utilizat din prisma greutatii si masivitatii. Lemnul este o solutie si poate fi o alegere calda, rustica, placuta insa si aici va trebui sa avem grija la protectia la apa, mai ales in zona interioara a jardinierei sau ghiveciului.

Plecand de la ideea de lemn si necesitatea de a gasi o solutie pentru a imbina placutul cu utilul si rezistenta in timp, ne gandim sa bricolam o jardiniera pentru terasa, foisor sau marginea aleilor. Pentru ca iubim lemnul, vom realiza o jardiniera mixta, spunem asa pentru ca ea va fi reprezentata de o masca realizata din lemn iar la interior optam pentru vase din plastic, astfel incat sa nu avem un contact intre sol/plante si lemn. De fapt, realizam o masca din lemn ce va imbraca frumos si elegant cateva ghivece din plastic, toate compunand un ansamblul demontabil, usor de intretinut si utilizat.

Dupa ce am analizat cotele de gabarit impuse de ghivece, realizam din scandura canelata (optiunea noastra pentru ca gasim aceste scanduri in comert, tratate pentru exterior, la un pret decent). Scandura canelata are dimensiunile 9,5x2x240cm. Debitam scandura la lungimile necesare prin taiere la unghi, latura lunga de 64cm, latura scurta de 24cm. In acest fel realizam doua cadre pe care le imbinam cu suruburi pentru lemn.

Pentru a nu avea contact pe tot perimetru cadrului si a fi in contact cu apa si mizeria (ceea ce poate degrada mai repede lemnul chiar si protejat) dar si pentru a realiza suportul de asezare al ghivecelor, fixam trei rigle din lemn pe partea inferioara.

Pentru a regla inaltimea superioara a ghivecelor in masca asezam doua bucati de lambriu de 12,5mm (le-am gasit prin atelier).

Masca este aproape gata, doua rame identice suprapuse, un sistem de asezare pentru ghivece, mai este putin de retusat.

Ghivecele din material plastic au latimea de 20cm, vom decupa margine rotunda pentru a permite asezarea in masca din lemn. Taiem, curatam, gaurim pentru scrugerea apei …

Probam ghivecele din plastic in masca realizata, se aseaza corect, fara spatii goale si sunt stabile.

Urmeaza vopsirea lemnului, minim o mana de grund pe toate fetele, o mana de lazura peste tot iar pe exterior mai adaugam inca doua maini suplimentare. Lazura este una rezistenta la factori exteriori, subtire, culoare naturala, uscare relativ repede in cateva ore.

La final, vom aseza pamantul in ghivece, vom aseza o panza de mulcire si apoi pietrele decorative. Ceea ce a iesit puteti vedea in imaginea urmatoare, cateva floricele ce au primit o casa noua si dupa 3 luni pe care le-au petrecut in jardinirea noastra pot spune ca au fost fericite.

Noi am realizat sase astfel de jardiniere, ne-am bucurat de ele toata vara si inca mai rezista floricelele. Le vom lasa in pamant pana la sfarsit iar la anul vom planta altele. Ne vom bucura an dupa an de aceste jardiniere bricolate, daca va fi nevoie vom improspata culoarea peste 4-5 ani cel mai devreme. Din punct de vedere al costului, lemnul a fost in jur de 30lei/jardiniera, ghivecele in jur de 5 lei bucata, restul materialelor le aveam ramane in atelier.

Daca va place, va postesc la bricolat, forma este la libera alegere a fiecaruia, mai inalte, mai scunde, mai late sau mai lungi …. conteaza rezultatul si spiritul … spor in toate!


Be the first to comment on "Jardiniera gradina"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*