Curatare perlator baterie


O baterie sanitara, fie ca este pentru chiveta de la bucatarie, cea de la baie sau de la cada, necesita o minima intretinere (curatare perlator). Una dintre operatiile necesar a fi realizate, la un interval de timp mai mare sau mai mic in functie de calitatea apei si tevilor de alimentare cu apa, este curatarea perlatorului bateriei. In ultima vreme, aproape toate bateriile ce se gasesc pe piata sunt prevazute cu un astfel de perlator. Acesta este construit astfel incat realizeaza o mixare a debitului de apa cu aer, reducand consumul de apa cu circa 50%. Daca o baterie are un debit de 12-14 l/min., prin utilizarea perlatorului se reduce la circa 6-7 l/min. Cifrele avansate in diverse documentatii merg pana la o reducere de 70 % a consumului de apa insa acest lucru depinde modul de constructie al perlatorului. Veti gasi pe piata perlatoare de la 4 l/min pana la 10 l/min, pot fi alese functie de destinatia spatiului unde este montata bateria. Un alt beneficiu al perlatoarelor este reducerea zgomotului produs de baterie la trecerea apei, in special pentru bateriile monocomanda.

Am purces si eu la curatarea perlatoarelor de la bateriie sanitare si am putut constat faptul ca in functie de perioada scursa de la montarea acestora (recunosc ca este prima data cand le curat), sitele erau mai mult sau mai putin pline de impuritati solide.

Sa le luam pe rand, prima baterie este cea de la baia de serviciu. Este cea mai veche, fiind montata acum aproape 5 ani.

Curatare perlator pas cu pas …

S-a slabeste perlatorul cu ajutorul unui cleste pentru instalatii. Se pot folosi deasemenea o cheie sau alte scule, atentie sa nu zgariati perlatorul. Pentru a elimina posibilitatea de zgariere se poate intercala un material de protectie.

Odata slabit se desface usor cu mana.

Impuritatile se simteau perfect in interiorul perlatorului. Chiar si pe garnitura de etansare pe corpul bateriei se avem depuneri semnificative.

Cu ajutorul unui cutit cu varf ascutit, lucrand cu atentie, scoatem partea superioara avand sub forma de calota. O parte din mizerie patrunde prin micile gauri ale calotei. Curatam cu grija toate cele 4 parti componente ale perlatorului.

Constatam ca partea inferioara a corpului perlatorului, metalica, este riuginita, deformata si rupta. Neavand perlator de schimb va trebui sa il remontam in aceasta stare si sa avem in vedere achitionarea unuia nou.

Asamblam perlatorul si il montam pe baterie.

 Alta baterie, alta curatare perlator!

A doua baterie este cea de la chiuveta din bucatarie. Este montata doar de circa 1.5 ani si a avut cele mai putine impuritati. Operatiile sunt similare, fiind acelasti tip de perlator.

Ii scoatem si acestuia partea superioara si il curatam temeinic.

Dat fiind ca este tot cu corp metalic, va trebui sa cumparam si pentru acesta o rezerva, pentru viitor.

Ca si performante, cat se poate vedea cu ochiul liber, cele doua perlatoare de mai sus nu sunt foarte bune. Aerul inglobat in jetul de apa este destul de redus si acest lucru se observa cu ochiul liber.

Urmeaza bateria de la baie, montata acum circa 4 ani, impuritatile sunt importante. Jetul bateriei arata destul de bine, se observa usor ca amestecul cu aerul este mai bun.

Se desface cu atentie perlatorul, mai ales ca partea exterioara este rotunda.

Fara perlator, doar pipa chioara, jetul arata imprastiat rau.

Iata si impuritatile stranse in perlator.

Scoatem partea centrala si constatam ca este o constructie mai deosebita, toata din plastic.

Curatam piesele in mod similar.

Le asamblam si remontam perlatorul pe baterie.

Toata operatiunea dureaza cateva minte pentru fiecare baterie si va recomand sa o faceti odata pe 1 sau cel mult la 2 ani. Exista pe piata diverse perlatoare, cu efect luminos sau nu, mai performante sau mai putin performante. Sunt mici elemente care aduc beneficii si va recomand sa le utilizati cu incredere.

Actualizare 1

Ma aflam prin Dedeman si mi-am adus aminte de perlator, am mers la raionul de sanitare cu am cerut un perlator. Existau 2 tipuri, unele chinezesti si unele italiene. Am optat pentru un set de perlatoare Remer, continand 3 bucati perlatoare si o cheie speciala pentru monatre-demontare. Perlatoarele sunt dimensiunea M24 iar setul costa 20 lei.

Am desfacut unul dintre perlatoare pentru a vedea modul in care este construit. Dupa cum se poate vedea in foto este diferit de celelalte, de sus in jos avem ordinea componentelor: sita conica, spatiu de aer, sita metalica, 3 faguri de plastic.

Am desfacut perlatorul existent si l-am montat pe cel nou utilizand cheia speciala.

Montajul este gata, sa facem proba. prima poza este cu perlatorul vechi insa am uitat sa activez blitzul si este ceva mai  neclara dar suficient de elocventa.

Iata si nou jet al perlatorului Remer Airforce, in instructiuni nu este mentinat debitul insa din ceea ce am gasit pe net ar avea 6 litri/minut. Se pot observa bulele de aer din jet si cele formate in apa din lavoar.


17 Comments on "Curatare perlator baterie"

  1. Si eu am patit aceeasi chestie. Dupa ce s-a luat apa si a venit inapoi a venit numai cu mizerie si de abia mai curgea apa. Prima data am crezut ca nu au dat drumu la apa cu presiune si de abia dupa aceea m-am gandit sa desfac ca s-a infundat.

  2. In cazul meu nu a existat nici o problema cu debitul de apa la baterie, mica operatiune de curatare a fost generata de o discutie pe tema reducerii consumului de apa, in alt spatiu virtual. Cu aceasta ocazie am realizat si micul articol. Poate este util cuiva!

  3. Este!
    Atat procesul de curatare detaliat ca lumea, dar mai cu seama, ideea de economisire, aspect la care nu m-am gandit pana acu’.

    Stima!

  4. Asa da explicatie! Arata un inalt nivel intelectual! Clasa la vocabular si poze elocvente! Si eu care credeam ca sunt singurul nebun care mai crede in explicatii clare si cat mai la fata locului cu etape pt proprietari. Multumesc pt post!

  5. Adevaratele perlatoare care fac reducere la consumul de apa sunt cele comercializate cu exclusivitate de NUOVAENERGIA AFO pe teritoriul Romaniei . Acestea sunt de tip AFO si de tip WS (water saving )si fac o reducere de consum de 50-70% in functie de presiunea din instalatie, care poate fi de la 2,5 la 6 bar. Daca intr-adevar doriti ca factura de apa si gaz (indirect prin reducerea consumului de apa calda ) sa scada cu 25 pana la 40 % atunci solutia este sa faceti o proba de apa contra cronometru cu aceste perlatoare . Garantia verbala ca asa stau lucrurile in ce priveste consumul de apa , si cea scrisa , de zece ani la aceste produse, va rezolva problema PERLATOARELOR pentru totdeauna atat la marii consumatori(hoteluri , pensiuni ) cat si in casa fiecaruia dintre noi .

    • Or mai fi si altele adevarate, nu le cunosc pe cele mentionate anterior dar totusi nu discutam de lucruri cu mari pretentii in domeniul casnic. Cu siguranta la vremea articolului am facut anumite teste de debit (cu o sticla s-a masurat cantitatea de apa intr-un minut) insa nu am facut o pasiune din debitul de apa, imi place idee de a simti jetul de apa perlat fata de un debit brut. Cine doreste perlatoare de marca trebuie sa stie ca acestea cost ceva mai mult si atunci va trebui sa le corelam cu valoarea/calitatea bateriei de la lavoar sau chiuveta.

  6. M-a ajutat foarte mult articolul si vreau sa-l felicit pe autor pentru detalierea procesului alaturi de poze.

  7. Azi am schimbat si eu perlatorul de la bucatarie si le-am curat pe cele de la baie (casa si chiuveta).
    Perlator luat de la magazinul de articole sanitare din piata a costat 3 lei si a mers foarte bine. M-am uitat la constructie, este IDENTICA cu cel stricat (stricat in 5-6 ani de folosite).

    Bun articolul, BRAVO!

    • Mise pare cam ieftin pretul, are specificat debitul de apa? Este vreo diferenta de jet intre cele doua perlatoare? Se simte ca jetul are inglobat aer, apar acele perle de apa-aer pe ciuveta?

  8. Salut. Ce piesa/e imi trebuie pentru a pune un furtun de dus 1/2 la robinetul de la chiuveta? Perlatorul este mai mare in diametru decat 1/2 si nu stiu ce sa cumpar. Ma poti ajuta cu un raspuns te rog?

  9. Atentie la pret! Acelasi produs, aceleasi caracteristici tehnice, dar diferenta de pret … aproape dublu. Explicatia este ca unii speculeaza pretul, sustinind ca ei sunt „exclusivi” pe piata din Romania, fapt care incalca grav normele comertului intracomunitar .

  10. nu stiu daca sunt si economizoare cele trei site de la dedeman dar stiu ca tot la ei mai este un produs de la aceeasi firma dar cu 2 perlatoare unul de chiuveta si unul de dus +cheia ,costa tot 20 de lei dar pe acelea scrie ca sunt de 6 si respectiv de 8 litri.eu am folosit si intradevar se vede diferenta de debit si la chiuveta si la dus.

  11. Bun articol. Eu am mai curatat astfel de perlatoare, la mine acasa, dar tare demult si uitasem. Batranetea ce sa-i faci! Numai bine !

  12. Buna ziua

    Referitor la perlatoarele pentru reducerea consumului de apa, am si eu o rugaminte

    Am montata centrala termica de apartament .

    In momentul in care reduc consumul de apa calda din bateria de la chiuveta, centrala se opreste ( adica imi inchide furnizarea de apa calda,) fiind necesara din nou repozitionarea bateriei pe pozitia deschis maxim apa calda si implicit reluarea procesului de incalzire a apei reci de catre centrala termica.

    Rugaminte

    In cazul folosirii perlatoarelor, prin reducerea debitului de apa care curge prin baterie, se poate intampla acelasi fenomen ca cel descris mai sus, s-au datorita constructiei dispozitivului de economisire astfel de situatii sunt evitate.

    Din cele vazute in prezentare produsele se recomanda atat pentru sistemul de furnizare a apei clade in sistem cetralizat cat si prin producerea de cate o centrala de apartament.

    Daca se reduce debitul de apa ( adica prin baterie curge mai putina apa, nu se consuma mai mult gaz pentru incalzire fluidului care intra in centrala prin marirea perioadei de timp ).

    Cu multumiri anticipate

    Niculita p – galati.

    • Nu este normal sa functioneze centrala doar pe pozitia maxim deschis baterie. Perlatoarele reduc debitul de apa, astfel ca si centrala va functiona cu consum mai redus. Trebuie sa vezi de ce ai problema respectiva la centrala.

  13. Salutare!
    Va rog sa promovati acest economizor Spaniol, pentru ca este de exceptie se numeste Smartwater si cu un singur echipament economisim:Apa,energie electrica,gaz.Acest echipament l-au inventat doi Instalatorii Spanioli.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*