Accesorii incalzire pardoseala


Banda perimetrala simpla lipita cu banda dublu-autoadeziva si derulator teava PE-X, variante low-cost pentru ca fiecare banut conteaza!


 

Incalzirea casei este una din marile provocari, atat din punct de vedere al complexitatii cat si din motive financiare. Cu totii ne dorim un sistem de incalzire eficient si cat mai ieftin cu putinta. Manopera este din ce in ce mai scumpa, materialele au si ele pretul lor de la furnizor la furnizor. Avand in vedere ca sistemul de incalzire se realizeaza de regula intr-o etapa de mijloc intre constructia si finisarea casei, va trebui sa avem in vedere realizarea lucrarilor de construire astfel incat sa putem instala la momentul oportun sistemul de incalzire ales. In cazul de fata este in discutie realizarea unui sistem de incalzire prin pardoseala pe suprafata unui parter de casa, sistem ce poate fi realizat in diferite variante, materialele fiind destul de diversificate. Probabil placile cu nuturi sunt cunoscute de multi dintre noi iar pretul lor este destul de ridicat. Ne-am intrebat de ce costa mult si ce avantaje pot aduce, la fel ca multe alte tipuri de acesorii utilizate. De multe ori raspunsul este unul legat de proiectarea unui sistem care sa permita mai putine greseli, o instalare mai usoara pentru instalator dar pentru utilizatorul final nu reprezinta ceva extraordinar. Astfel, optiune mea a fost instalarea tevi din PE-Xa in sistemul tacker, polistiren extrudat de 5cm, folie de separare trasata, cleme tacker si un pas de 10cm. Nu despre sistem doresc sa discut ci despre doua accesorii realizate mai ieftin si mai usor pentru o persoana care nu are acces la sculele standard profesionale si doreste sa reduca la maxim costurile, pastrand calitatea. Asadar, primul indiciu ar trebui sa fie legat de suportul pe care se aseaza rola de teava PE-Xa (500m) iar al doilea banda de dilatare.

Montarea benzii de dilatare perimetrala este prima etapa in instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala. Aceasta consta dintr-o parte de polietilena expandata pe care este lipita o fasie de polietilena, in acest caz cu dimensiunea de 8x160mm. Ea separa peretele de stratul de polistiren si de sapa de egalizare ce se va turna ulterior, permitand dilatarea libera a celor doua straturi la diferentele de temperatura. Banda de dilatare se ajusteaza dupa turnarea sapei prin taiere la nivelul acesteia. Gasim pe piata mai multe tipuri de benzi perimetrale, mai late sau mai inguste, mai groase sau mai subtiri, auto-adezive sau simple. Uneori diferentele de pret sunt de la simplu la dublu si nu stiu cum se justifica insa vom vedea ca aplicarea unei benzi perimetrale se poate face rapid si usor cu putin rabdare, economisind bani.

Aceasta este banda noastra, va trebui sa o montam pe pereti.

Noroc sau nu, avem o banda dubla autoadeziva in casa si o vom folosi pentru a fixa banda perimetrala pe perete. Din 40/50cm in 40/50cm vom lipi fasii de banza adeziva in pozitie transversala.

Asezam banda perimetrala pe perete si acolo va ramane. Asezarea se face cu folia de polietilena spre interior.

Banda perimetrala este lipita ferm, vom putea trece la asezarea si lipirea polistirenului extrudat de 5cm pe placa din beton.

Tot ce exista pe pardoseala, tevi de apa rece, calda, trasee de curent vor fi ingopate in placa de polistiren extrudat prin decuparea placilor. Cum facem? Asezam placa peste obstacole, apasam usor pentru a ramane urma traseului respectiv, intoarcem placa si decupam cu un cutter sau un cutit bine ascutit. O alta provocare este suportul pentru derularea tevii de incalzire, colacul de 500m de teava PE-Xa. Neavand unul la dispozitie, suntem nevoit sa improvizam. In foto observam suportul finalizat, chiar vopsit iar in prima foto din articol avem teava asezata pe suport.

Iata si suportul bricolat dintr-un fost scaun de birou. In picioarele fostului scaun este asezat un rulment axial cu un rand de bile, peste acesta un ax din otel plin (diametru 45mm) iar in capul axului avem fixat un patrat din tabla de 3mm pe care sunt prinse patru brate realizate din cornier de 30 mm. Asezand rola pe suport se va roti usor si se va derula colacul atunci cand dorim sa intindem teava pe folia trasata si sa o fixam cu clemele tacker. Chiar daca nu am montat si cele 4 bratele verticale ale unui astfel de dispozitiv, cu atentie si cu putin ajutor am reusit derularea corecta a colacului la montaj.

La final, teava intinsa si fixata la pas de 10cm in sistemul tacker (dispozitivul pentru fixare cleme se poate imprumuta de la un distribuitor de materiale pentru instalatii), banda perimetrala sta pe pozitie, dizpozitivul de derulare este de acum inutil iar sapa de egalizare peste tevi asteapta sa fie turnata peste tevile aflate sub presiunea de incercare. 


 

2 Comments on "Accesorii incalzire pardoseala"

  1. Arata foarte bine.
    Ai o reteta pentru şapă?

    • Sapa pentru pardoseala trebuie turnata mecanizat si elicopterizata. Este nevoie de aditiv si fibre de armare pe langa ciment si nisip (0-4). La 1mc de nisip circa 5 saci de ciment, orientativ . Ai de gand altceva?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*