Casuta moderna din gradina

casuta gradina
casuta gradina

Atunci cand locuiesti la curte este obligatoriu sa ai o casuta in gradina. Aceasta constructie este o anexa absolut necesara pentru a depozita toate sculele si uneltele. Acestea sunt necesare pentru intretinerea spatiului verde, pentru realizarea diverselor lucrari in casa. Mai mult putem depozita tot ce folosim in curte, sezonier. De asemenea, o casuta de gradina poate reprezenta un loc unde putem avea un banc de lucru, coltul de rai al oricarui bricolator.

O astfel de casuta poate fi realizata atat in sistem constructiv greu cat si cu ajutorul structurilor usoare din metal sau lemn. Alegerea unei solutii depinde de mai multi factori, in principiu trebuie sa tinem cont de spatiul disponibil, marimea casutei, modul de utilizare etc. De cele mai multe ori, o astfel de casuta nu are o suprafata foarte mare, undeva pana la 5-6mp. In practica vom constata ca o dimensiune minima de 9mp este absolut justificata. O dimensiune mai mare o poate transforma intr-un spatiu mixt, dedicat atat depozitarii cat si lucrului – miniatelier.

Astazi dorim sa va prezentam realizarea unei casute de gradina, o casuta ridicata pe o structura din lemn. Pentru inceput au fost turnati cei noua cuzineti ce reprezinta fundatia casutei.Amplasarea casutei de gradina este la o inaltime de circa 20cm fata de pavaj. S-a optat pentru amplasarea la distanta fata de sol pentru a evita impactul negativ al umezelii dinspre sol/pavaj asupra structurii inclusiv izolatiei. Se aseza cele trei grinzi din lemn pe fundatie. Se realizeaza decupajele necesare pentru imbinarea cu celelalte grinzi.

Sa incepem constructia!

Se aseza celalalte grinzi de sustinere, decupate la randul lor si se asigura cu suruburi pentru lemn.

Se ridica stalpii ce formeaza peretii, adaugam elementele pentru contravantuiri. Structura este realizata din lemn cu dimensiuni de 9x9cm, dupa rindeluire.

Dupa cum se observa in fotografia urmatoare, toate imbinarile lemnului s-au realizat fara conectori metalici. S-a folosit doar tehnica imbinarilor clasice, decupare in lemn pentru toti stapii, contravantuiri si pene. Intarirea imbinarilor a fost facuta cu adeziv de tip D3 iar fixarea mecanica cu suruburi de dulgherie 8×180 cu cap ingropat.

Structura acoperisului a fost realizata din capriori cu sectiune dreptunghiulara cu dimensiunea dupa rindeluire de 14×4,5cm. Distanta intre capriori este de 65cm, peste acestia s-a batut asteriala din scandura. Inaltimea din fata este de 2.3m iar cea din spate de 2m, cote sub capriori. De mentionat ca toti capriorii au fost chertati astfel incat prinderea s-a facut cu suruburi de dulgherie 8x180mm

Pe pardoseala s-a umplut intreaga structura cu izolatie din vata minerala de sticla, Knauf035. Pentru ca ne putem intreba cum de nu cade vata minerala, mentionam ca in prealabil s-a montat o placa OSB de 8mm, apoi s-a asezat vata.

Pe asteriala a fost montata folia pentru acoperis, o folie de difuzie. Pardoseala a fost inchisa cu placa din OSB de 22mm. Structura peretilor a fost finalizata prin crearea unor cadre ce permit inchiderea cu lambriu. Se poate observa spatiul lasat pentru montarea usii de acces si a unei ferestre pe peretele alaturat. La cadrele interioare ale peretilor au fost folositi dulapiori din lemn, dimensiunea 9×4.5cm care sunt foarte potriviti.

Sub capriori s-a inchis tot cu placa din OSB iar in structura acoperisului s-a amplasat vata de sticla, pentru izolare. Inchiderea peretilor s-a realizat cu lambriu asezat pe inaltime. Este o varianta mai deosebita realizata din lambriu de pin periat, grosime 13mm, finisat cu impregnant cerat pe baza de apa.

Un finisaj deosebit

Frumusetea lambriului este completata de culoarea profilelor de inchidere si a tamplariei, ambele in aceeasi nuanta gri antracit ce contrasteaza cu lambriul.

La final asezam invelitoarea din sindrila bituminoasa si inchidem acoperisul cu profilele din tabla. Colegii se vor ocupa cu montarea sistemului de preluare a apei pluviale pentru casuta de gradina. Asa se vede casuta din curte vecinului!

Inchidem si partea inferioara, de la limita lambriului pana la pavajul din dale. Mentionam ca interiorul a fost finisat ulterior, lucrarile au constat in adaugarea instalatiei electrice, izolarea structurii din lemn cu vata si inchiderea peretilor cu OSB de 10mm.

Nu avem decat sa ne bucuram de noua noastra casuta de gradina in care vom depozita diferite scule si unelte. Acest minunat proiect a fost realizat de Mihai Gabriel Buș, un pasionat al lucrului de bun gust. Puteti gasi informatii despre atelierul sau pe pagina „Mihai Gabriel Buș – Wood&Iron„. Ne-au placut proiectele dansului si din aceasta cauza am ales sa ii prezentam unul din frumoasele sale proiecte in care utilizeaza lemnul periat.

In loc de concluzie, sfatul nostru este sa realizati casute de gradina personalizate. Acestea au aspect adaptat propriei curti si in ton cu dorintele voastre. Evitati sa achizitionati o casuta prefabricata, este mai slaba calitativ. Calitatea structurilor si a finisajelor este incontestabil superioara in exemplul prezentat de noi in acest articol.


Be the first to comment on "Casuta moderna din gradina"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*