Inlocuire tablou electric


Odata cu renovarea bucatariei, datorita unor noi consumatori care au o putere insemnata, a fost necesara adaugarea unor noi trasee de alimentare cu energie electrica (tablou electric). Dat fiind ca acest lucru necesita asigurarea protectiei circuitelor iar tabloul actual nu permite astfel de extensii, am hotarat schimbarea acestuia.

Tabloul electric existent este prevazut cu 4 circuite, 2 pentru prize si 2 pentru iluminat, 8 sigurante montate cate 2 pe fiecare circuit – faza si nul. Desfacem sigurantele.

Scoatem capacul din plastic al tabloului, raman partea de sonerie,  cadrul metalic si cablurile circuitelor.

Inainte de a demonta tabloul electric am achizitionat materialele necesare: 1 tablou cu 8 posturi, sigurante automate 1F+N de 10 A pentru circuitele de iluminat, sigurante automate 1F+N de 16 A pentru circuitele prizelor existente si de 20A pentru circuitele cuptorului, masinii de spalat etc., un pieptene pentru faza si nul ce a fost sectionat in doua jumatati si un modul pentru sonerie. Alegerea sigurantei de 20A nu a fost prea inspirata (supradimensionata), ar fi trebuit sa merg cu una de 16A insa acum ramane asa, la prima ocazie o voi schimba.

Continuam demontarea tabloului, daca nu ati facut-o pana acum, asigurati-va ca ati decontectat siguranta generala inainte de a continua lucrarea. Este mai sigur pentru siguranta dumneavoastra. Odata cu desfacerea cablurilor utilizati etichete pentru a marca fiecare circuit. S-a scos suportul metalic ce era fixat cu holtzsuruburi pe perete.

S-a fixat carcasa noului tabloul pe perete cu ajutorul a 3 dibluri de 6 mm si s-au introdus cablurile circuitelor. In prealabil s-au decupat cele 3 zone prin care au fost trase cablurile.

Fixam si stangem sina ce va constitui suportul sigurantelor automate, aceasta este livrata cu tabloul.

S-a montat prima siguranta automata pentru iluminatul din dormitoare.

Pe partea de intrare in sigurantele automat am optat pentru utilizarea pieptenilor insa solutia este oarecum incomoda. Spun asta deoarece la o problema ce ar necesita inlocuirea unei sigurante este nevoie sa se intrerupa total alimentarea cu energie electrica, pentru a putea desface acesti piepteni. Nu se pot utiliza piepteni daca aveti sigurante produse de diferite firme, nu se potrivesc locasurile de intrare – iesire din siguranta.

Noul tabloul este aproape montat, mai trebuie trase cablurile de la circuitelor noi din bucatarie si legate la sigurantele aferente.

Apare o problema pe un circuit al prizelor, siguranta face figuri. Sunt sigurante Hager si s-a intamplat sa fie tocmai una din ele cu defect de fabricatie. Am schimbat-o si totul a revenit la normal.

La interval de circa 8-10 ore cadea tensiunea si nu stiam de ce, culmea era faptul ca siguranta nu avea pozitia parghiei pe dclasnare.  Din criozitate am desfacut siguranta si am constat  existenta unui contact imperfect pe nul. Asta inseamna ca catat timp cat circuitul se intrerupe ori de cate ori acel contact imperfect lucra apoi isi revenea din senin, probabil si sub influenta cresterii de temperatura pe zona respectiva. Se vede in foto zona incalzita si culoarea putin neagra a elementelor din cupru.

Finalizam montarea tabloului, inchidem usa si gata, am reusit sa mai acumulam putina experienta si in aceast gen de lucrari. Urmeaza ca finisarea zonei unde a fost incastrat tabloul sa fie realizata ulterior.

Odata cu renovarea sufrageriei si holului aferent s-a reusit finisarea completa a zonei unde este montat tabloul.

Pana la data la care este scris acest articol, 26 martie 2011, adica aproape un 1 de zile, nu am avut niciun eveniment pe circuitele electrice si nici la tablou sau sigurante. Asta inseamna ceva …


111 Comments on "Inlocuire tablou electric"

  1. Salutare!
    Ma confrunt zilele astea cu o lucrare aproximativ asemanatoare , mai exact la o casa la tara , din cauza consumatorilor , s-au cam topit niste fire. (nu locuiesc eu acolo) am hotarit ca trebuie schimbat tabloul , de tip vechi , cu sigurante fuzibile (patroane), 4 la numar .Am fost la un magazin de electrice , si dupa ce am vazut cite alternative sint , m-am apucat de documentat . Intru-cit vad ca esti din domeniu , te-as ruga , daca esti amabil sa imi lamuresti si mie citeva lucruri :
    1. care este treaba cu sigurantele 1F+N spre deosebire de sigurantele bipolare . inteleg ca o siguranta bipolara decupleaza circuitul total , adica si dinspre faza si dinspre nul , dar nu inteleg ce face 1F+N .
    2. am o nelamurire mai veche , pe care nu prea am cu cine s-o discut : de ce in circuitele de curent se monteza 2 sigurante , una pe faza si una pe nul ? care este logica acestei montari . am gasit discutii pe forumuri care precizeaza ca in cazul in care se arde siguranta de pe nul , lucrind la defectiune , pe circuit va fi tensiune dinspre faza ( vorbesc de cineva neavizat , nu de o persoana care si-ar lua masuri de prevedere verificind tensiunea ).
    3. intru-cit am gasit intr-un loc de vinzare si tablouri de tip vechi (cu patroane), ar exista un avantaj pentru a pastra acest tip de tablou ? (fac precizarea ca esta la o casa la tara , nu e vorba de renovare). Momentan astept raspuns doar la aceste intrebari , dar as avea mai multe nelamuriri de discutat .
    o zi buna !

    • 1. Sigurantele 1 F+N realizeaza protectia (la scurtciruit si suprasarcina) doar pe faza iar nulul este intrerupt mecanic (ca la intrerupator). Sigurantele bipolare realizeaza protectia (la scurtciruit si suprasarcina) atat pe faza cat sipe nul. Asadar, ambele separa total insa functia de protectie este diferita. Dimensional, o siguranta bipolara este dubla la grosime decat una 1F+N si acest lucru inseamna reducerea dimensiunii tabloului, pentru cazul tau se pot utiliza fara probleme sigurantele 1F+N.
      2. Pentru separarea completa a circuitului fata de restul instalatiei atunci cand apar defecte. Este posibila si varianta cu tensiune pe nul daca nu suntem atenti, din considerente de siguranta in exploatare inclusiv interventiile autorizate sau mai putin autorizate, circuitele se separa total prin intreruperea fazei si nulului.
      3. Poti utiliza atat un tablou de tip vechi cat siunul din cel modern. Important este sa realizezi legaturile corect, sa utilizezi sigurante de amperaj corespunzator, calibrate. Conteaza si aspectul estetic, intr-o amenajare moderna nu s eincadreaza intotdeauna un tablou de tip vechi. Teoretic sigurantele automate sunt mai bune din punct de vedere al fiabilitatii si sigurantei in exploatare.

      • multumesc mult pentru raspuns !
        sint ceva mai lamurit ca inainte , dar nu DE TOT ! 🙂
        1. ce nu inteleg acum e termenul de protectie pe NUL !
        adica inteleg rolul sigurantei intr-un circuit electric, de a deschide circuitul in cazul in care valoare curentului creste peste o limita bine stabilita , caz in care ar produce daune , dar acest curent vine dinspre FAZA . deci aici este intemeiat sa fie o siguranta . analizind raspunsul tau , inteleg ca siguranta de pe nul are rolul de a izola circuitul in cazul vre-unui defect , impreuna cu cea de pe faza .
        dar folosesti termenul de protectie pe NUL ! (la sigurantele bipolare ) . in cazul unei suprasarcini sau scurtcircuit ,stiu (sau cred ca stiu!) ca valoarea curentului va fii aceasi in tot circuitul . deci o sa sara siguranta de pe faza . exista vre-un fenomen pe care nu-l inteleg , ce s-ar putea produce pe firul de nul si ar duce la declansarea sigurantei inaintea celei de pe faza ?
        sau trebuie s-o iau ca o dubla protectie , adica daca nu sare una , sare cealalta ?

        4. ca sa revin la situatia mea , as vrea sa zic ca am gasit o legatura electrica care m-a pus oleaca in dificultate (de intelegere ) :
        tabloul electric cu pricina (4 patroane ) este montat in hol , dupa cel de la electrica montat afara .
        avind 4 patroane , mi-am dat seama ca sint doua circuite , unul de prize si unul de lumini .dar cind mi-am aruncat un ochi pe-acolo (se arsese o siguranta si luasem un scaun s-o schimb) am vazut ca sint doar trei fire la 3 dintre sigurante . prima oara n-am inteles cum de totusi merg toate in casa , apoi mi-a zis cineva ca unul dintre firele de nul se intoarce direct in firul de nul comun , fara a mai trece prin siguranta .(e vorba de lumina)
        exista vre-un motiv pentru care se face astfle de legatura , adica una intr-un fel si alata , altfel ? sau doar a fost comod !? ( se pare ca tabloul a fost montat de cineva de la electrica , dar nu ca parte a lucrarii exterioare , ci separat , dupa program ; adica vreau sa zic ca cine a facut aia , are cunostinte electrice )

        5. si ca sa profit de amabilitatea ta … nu inteleg care e treaba cu firul de nul !
        adica intre firele care vin cu tensiune pe stilp , exista un fir care nu are tensiune si se intoarce la electrica ?
        la curgerea curentului de la firul de faza , prin circuit , catre pamint , totul merge (un bec de exemplu se aprinde ).
        firul de nul banuiesc ca trebuie sa mearga la pamint , dar nu inteleg unde face asta !
        la electrica ?

        multumesc inca odata pentru amabilitate !

        • 1. La un defect (suprasarcina sau scirtcircuit) va „sari” intreaga siguranta bipolara, de fapt poti vedea ca are o singura parghie. In acest fel circuitul este separat total de restul instalatiei

          4. Nu imi pot da seama exact cum sunt legaturile in tabloul tau insa ai variantele: refaci tabloul respectand arhitectura actuala, chemi pe cineva care poate intelege usor ceea ce ai acolo sau incerci sa intelegi cdar poate fi greu sa cauti informatii, analizeaza si normativul I7 din 2002. Nu as putea sa presupun situatia exacta si nu ar fi normal sa iti spun prostii.

          5. Schemele de disctributie pot fi realziate in mai multe variante iar nulul de lucru poate fi separat sau nu de cel de protectie. La un moment dat acel nul se va lega la pamant in reteaua de distributie, fie la transformatorul de tensiune fie in alta parte in functie de schema de distributie. In orice caz, in casa la tine trebuie sa ai un nul de lucru, cel ce se trece prin sigurante si un nul de protectie – impamanatrea. Cand circuitul este inchis, consumatorul ON, prin faza si prin nul „circula” acelasi curent iar intre faza si nul avem diferenta de potential U = 220V

          P.S. Nu sunt chiar electrician.

        • Dom’le M!
          4. Asa cum am spus mai devreme, pe nulul de serviciu (nu cel de protectie) se monteaza o siguranta la ultimul nivel de distributie, adica la locul de unde este alimentat direct consumatorul. Afara pe hol, e posibil sa fie trei faze care merg la trei apartamente de pe palier. Cred. Unul din patroane cred ca poate sa fie faza care pleaca in tabloul din apartamentul Dvs. Celelalte, fiind fazele care merg la celelalte apartamente. Identificarea fazei se poate face si cu un indicator(creion) de tensiune. Atentie, pe un circuit de prize, daca nulul e intrerupt, puteti primi informatia ca si nulul este faza.
          Schimbarea tabloului electric puteti sa o faceti doar daca nu trebuie sa umblati la sigiliul de pe contorul care de obicei era (la constructii mai vechi) montat in apartament. Schimbarea contorului, asa cum a aratat si VYS, trebuie facuta cu grija, sa nu incurcati firele.

        • Dom’le M!
          5. In functie de modul de tratare al nulului (vezi manualele de specialitate) nulul nu ajunge la Electrica. La Electrica ajunge numai banii nostri care-i trag de pe noi. Vezi noua taxa de 1,8 lei la 100 Kw consumati!
          Lasând gluma la o parte, nulul trebuie înteles ca un potential zero, unde, intr-un sistem de Retele Simetrice Trifazate (RST) nulul este punctul de potential zero din steaua bobinelor secundarului transformatorului. De asemenea tot punct de potential zero poate fi considerat si ipamântarea locuintei care se realizeeaza local, prin priza de ipamântare. La locuinte noi, aceasta functionare nu este posibila, (cu priza de ipamântare) deoarece decupleaza protectia deferentiala a bransamentului.
          Despre cum functioneaza o protectie diferentiala, puteti afla aici: http://mesterucasei.com/siguranta-automata-diferentiala-principiul-de-functionare/

      • Dom’le M!
        Din descrierea Dvs. am înteles ca pentru incalzirea firelor nu este de vina tabloul ci a consumul marit (o supra sarcina pe care fuzibilul n-o întrerupe) pe un circuit, a unei calibrari incorecte a sigurantei la limita capacitatii conductorului si nu în ultimul rând vina unui contact imperfect care poate aparea in elementul de calibrare sau in polul celalalt, in capacul de portelan. Mai multe despre aceste probleme care ar putea sa apara in exploatarea normala sau anormala, ati putea gasi în linkurile de mai jos.
        http://mesterucasei.com/schimbarea-sigurantelor-arse/
        http://mesterucasei.com/despre-fuzibile/

        Elementul de protectie se monteaza între sursa de energie si locul de defect. La un scurtcircuit, toate sursele din sistem alimenteaza scurt circuitul, iar tensiunea la locul de defect este zero. Valoarea unui curent in retea, în mod normal de functionare, se poate afla dupa teoremele lui Kirhof, pe care probabil ca le-ati învatat la fizica , la capitolul electricitate si nu este egal peste tot, având in vedere ditributia în noduri.
        Montarea nulului in circuitele monofazate poate parea unora un moft, dar instalatiile electrice se construiesc in mod unitar dupa binecunoscutul I7 care prevede montarea nulului individual pentru fiecare circuit care pleaca din ultimul taablou catre consumatori.
        În mod normal într-un circuit monofazic se pune o automat? 1P+N, atunci când se poate identifica faza si nulul. Aceasta, la un scurt declanseaza, si întrerupe si nulul, pentru separarea copleta si corecta a locului de defect. Atunci când nu se poate identifica, se monteaza 2P. Polu P, montat pe fazava declansa întotdeauna, pentru ca el se afla intre sursa si scurt; daca montati invers 1p+N, curentul de scurt va trece in principiu prin conumator pina la sesizarea cresterii curentului de catre polul montat gresit. O siguranta automata 2P îsi gaseste justificat montajul întru-un circuit bifazic sa atunci cind , asa cum am spus mai sus, într-un circuit monofazic nu se poate indentifica nulul si faza. Ca sa concluzionam, la o bipolara va declansa intotdeauna polul montat pe faza în circuit mono si va intrerupe si nulul si faza , la fel ca la cea 1P+N.
        Sper ca am lamurit unele din nelamirile Dvs.

  2. Daca tot ai schimbat tabloul electric, nu ar fi fost bine sa profiti de moment ca sa montezi si un disjunctor diferential 30 mA, cu rol de protectie generala?

    P.S. Toate cele bune de la Iasi.

    • Sincer, nu i-am gasit necesitatea. Am zis ca nu este necesar avand in vedere ca nici pana acum nu am avut.

      • Doar pe baie, daca ai priza in interior, se justifica. Sau acolo unde e umeda podeaua.
        Va salut pe amândoi de la Hermannstadt! 🙂

        • Nu am prize in spatii care pot deveni umede.

          • Nu este vorba numai de spatiile cu potential de pericol, ci si de eventuale defectiuni ale unor aparate electrocasnice (precum masina de spalat), de neatentie sau de intimplari nefericite (Doamne fereste!).
            Pentru ca, in opinia mea, un astfel de disjunctor este mai mult decit o asigurare de viata (el chiar salveaza vieti!), eu mi-am montat deja asa ceva.

            P.S. Salutam pe Baboo si Sibiul!

          • Are impamantare doamna masina de spalat la fel ca si circuitele noi trase in bucatarie.
            Daca este sa mergem pe povestea drobului de sare este posibil sa nu putem elimina toate riscurile. Consider ca probabilitatea de a se intampla ceva la electrocasnice si care sa afecteze utilizatorul, este aproape zero.

          • Salutam si noi pe cei de pe lânga cneazul ala poleac, pe tine si pe tot cunoscutii nostrii de-acolo. Tot am asteptat sa-ti întorci imaginile pe film de la lectia de olarit! 🙂
            Mai important ar fi fost sa montezi un descarcator pentru punerea la masa a supratensiunilor atmosferice si a celor accidentale. Dar pentru asta e nevoie de o buna priza de pamântare si la bloc nu stiu daca e posibil asa ceva decât daca o faci sigur si faci legatura a fata locului.

  3. Circuitele din apartament le ai pe aluminiu?
    Sper ca nu ai contact direct între circuitele de cupru si de cele de aluminiu.

  4. He he, domnule Baboo, nu-i nevoie sa lasati gluma la o parte, ca am simtul umorului !
    Nu vreau sa va simtiti iritat de neintelegerile mele , da daca stai in in spatele unora care fac pe „electricienii”, te uimesti de cata nestiinta e in ei. Nu sint electrician, eu vreau sa inteleg lucruri pe care „electricienii” le explica ca „asa se face” sau cu „asa a vazut el” .
    Daca aduc pe cineva in casa, vreau sa-mi dau seam ca omu se pricepe si nu e mai copac decit mine.
    Treaba aia cu firele topite bineinteles ca s-a intimplat din cauza consumatorilor „supra”. Treaba s-a petrecut asta iarna, cind erau prin prize bagate niste calorifere electrice. Cred ca atunci, de fapt eu m-am urcat pe scaun sa schimb o siguranta si treaba era deja petrecuta .
    Am explicat persoanei care sta acolo ca e risc MARE sa ia foc si de-aia mi-am propus sa schimb tabloul. Acum vreau sa cumpar materialele si mai mult ca sigur ca o sa chem un electrician avizat dar nu voaim sa ma incred in avizul lui, ci si sa „vad” ca stie ce face. De-aia tot „stresez” lumea cu intrebari.

    5. Intrebarea legata de nul, am pus-o tocmai din cauza ca am citit despre sigurantele diferentiale, si nu intelegeam daca s-ar putea monta asa ceva acolo .

    I7, normativul, l-am descarcat si sper sa-mi fac timp sa-l citesc iar cu sigurantele automate, imi dau seama ca ar merge 1P+N fara probleme, ca faza si nulul le-am identificat .

    Multumesc mult pentru raspunsuri !

    revin cind mai dau de probleme !

    • Aici nu e vorba de a sta sau a nu sta in spatele cuiva. Chiar daca am fost ,,omu’doi” nu m-am umilit, pentru ca intotdeauna am ramas EU. Asta pentru clarificare.
      Pentru o si mai mare clarificare, daca ati fi observat linkurile disponibile pe acest blog pe care convorbim ati fi vazut ca saitul si blogul meu sunt in legatura cu acest blog. Sau ar fi trebuit sa fie, pentru ca al meu a fost blocat pina in urma cu o saptamina, pentru ca nu am platit hostul.
      I7, nu se citeste ci se studiaza.
      Nu sunt iritat, pentru ca daca eram iritat, nu ma opream sa dau explicati. Ca sa întelege?i de ce spun electricienii, asa se face ”trebuie sa puneti mâna si sa invatati, din cartile de specialitate. Sunt lucruri, sa le spunem secrete, care tin de meserie si daca vi le spune dvs. apoi el nu mai are ce munci. Considerati-va o persoana privilegiata pentru ca ati primit explicatiile în clar. Eu am ,,prins meseria ” de la un tip care a învatat meseria de la patron. Patronul ala de dinainte de 1945, nu asta de acum.
      Apropos: stiti cât costa sa va autorizati în meseria asta si cum decurge examenul pentru ,,electrician autorizat”?

      • buna ziua …eu cred ca sinteti cel mai tare altii se dau in stimba si sa nu uitam ….invidiosi …eu va respect si apreciez ceea ce faceti pt altii …o meserie nu este grea atita timp cit omul este curios si ii place ceea ce face…stiti ce as mai dori de la d-voastra …sa faceti toate astea pe versiunea video ar fi super tare …..

  5. florin muresan-grecu | 17 mai 2011 at 15:32 | Răspunde

    salutare,VYS!
    Ma bucur sa aud ca nu ai avut probleme cu tabloul de cand l-ai montat (exceptand acel „incident” cu disjunctorul defect)si probabil ca nici n-o sa ai in viitor. Ce nu pot eu sa inteleg este de ce foarte multi oameni care se hotarasc sa-si schimbe tablourile de apartament aleg solutia protectiei de 10A pe circuite de iluminat? In ultimii ani s-a constatat o crestere a puterilor instalate la nivelul gospodariilor individuale, dar pe circuitele de prize.Pe cele de iluminat tendinta este inversa, datorita aparitiei becurilor economice si a tehnologiei LED. In aceste conditii, eu nu pot sa pricep de ce in urma cu 20-30 ani o siguranta fuzibila de 6 A „ducea”fara probleme tot iluminatul dintr-un apartament uzual cu 3-4 camere (sa ne amintim de echiparea din acea vreme cu acele candelabre grele ca naiba, cu cateva „zeci de mii” de brate fiecare si cu becuri de cate 100W), iar azi, la doua circuite de iluminat distincte, se pun sigurante de 10A pe fiecare circuit. Eu nu am pus 10A la niciuna din instalatiile de iluminat pe care le-am realizat pana in prezent, ba mai mult, la unele de mici dimensiuni echipate cu becuri economice am pus protectii de 2A si functioneaza ireprosabil. Daca tot ai ajuns la concluzia (justa din punctul meu de vedere) ca disjunctorul de 20 A este prea mare, nu crezi ca ar trebui sa tragi aceeasi concluzie si pentru cei 10A de pe iluminat?
    Cu stima.

    P.S. Sa stii ca nu sunt chiar asa de inutile protectiile diferentiale, ba din contra. Eu mi-am pus pe toate circuitele din casa si nu-mi pare rau deloc de investitia facuta.

    • Salut Florin,
      Pentru circuitele existente de iluminat si prize am decis la acel moment sa pastrez datele existente, am avut sigurante de 10A pe iluminat, la fel am pus si eu. Nu am stat sa imi bat capul pentru ca atunci nu am avut prea mult timp si recunosc ca am tratat putin mai superficial subiectul. Nici nu am fost hotarat sa schimb tabloul, m-am gandit din mers, odata ce am luat cuptorul electric si am profitat de situatie sa trag acele circuite dedicate noi pe care am distribuit consumatorii importanti ce nu au fost initial. Astfel am pastrat descarcate circuitele initiale.
      Asta a fost logica.
      Daca ma intrebi acum, fi sigur ca as gandi altfel lucrurile, poate ca as aborda mai serios instalatia electrica a apartamentului, integral. Omul cat traieste invata, macar aparatajul este OK si totusi pentru ca nu am suprasolicitat circuitele consider ca instalatia existenta pe aluminiu va fi in stare buna multa vreme.
      Nu spun ca sunt inutile diferentialele (nu generalizez) insa dupa ce o parte importanta din viata nu le-ai avut si nu ai avut probleme, parca nu as arunca banii pe ele. Mai este si vorba aia: lucrul ce merge bine, lasa-l asa, nu il schimba de dragul noutatilor sau drobului de sare, poate duce la complicatii.

      • florin muresan-grecu | 17 mai 2011 at 16:09 | Răspunde

        Eu am avut un motiv foarte serios cand am montat diferentialele;fetita mea, care la acea vreme avea vreo 3 anisori si o pasionau enorm prizele din casa.Pe de alta parte, desi blocul in care locuiesc nu este foarte vechi (1988), instalatia interioara este facuta fara conductor de protectie(!!!!!!!!). Pe de alta parte, nulul de lucru nu vine direct la tabloul de apartament, ci intr-o doza de derivatie de unde este distribuit direct catre circuitele interioare, astfel ca la tablou am doar conductoarele de faza. In aceste conditii, neavand posibilitatea de a face o priza de impamantare separata, folosesc drept impamantare conductorul de nul (acesta vine in doza suspomenita direct de pe bara de nul din firida blocului)si, pentru mai multa siguranta, am hotarat sa-mi instalez disjunctoare diferentiale cu sensibilitate de 30 mA. Pentru ca ghinionul sa fie complet, a trebuit sa protejez cu diferential separat fiecare priza mai des folosita deoarece, tocmai din cauza asa-zisului „conductor PEN” in aval de tablou, montarea unui singur diferential principal conducea la declansarea protectiei.Tot din cauza acestui conductor de nul a trebuit sa urmaresc foarte atent cand au venit cei de la ENEL sa-mi schimbe contorul in firida blocului, ca nu cumva sa inverseze firele la iesirea din contor.
        Cu stima.

  6. Un fuzibil de 6 A duce cam 15 becuri de 100W, poate si mai mult, pentru ca timpul de rspuns al ei este mare, fiind LENTA. O siguranta automata este ,,mai nervoasa” si decupleaza mai repede chiar si numai la un un virf de tensiune, de aceea e mai bine sa le alegi cu o treapta superioara consumului nominal. Aici intervine coeficientul de cerere care e dat de numarul de utilizatori sau cit de grijulii sunt cu stingerea lumnilor in camerele in care nu mai lucreaza, mergand dup? principiul ,,las’ ca ma intorc imediat”
    Oricum 6A pe 2-3 camere e mai mult decit suficient.

    • florin muresan-grecu | 17 mai 2011 at 15:54 | Răspunde

      Exact asta am vrut si eu sa spun, ca 6 A este mai mult decat suficient.
      Cu stima.

    • Eu am acel tip de tablou cu siguranțe fuzibile în casă, rămas de când a fost făcută instalația electrică (cca 1964-1965). Și cu cablurile de pe vremuri, conductor solid de cupru, izolat dublu, cauciuc + pânză, în tub de metal bituminizat.

      Are 2 circuite, cu 4 siguranțe fuzibile:

      – iluminat 10 A
      – prize 16 A

      și un patron principal la cofret, cu siguranță fuzibilă de 25 A.

      Am înlocuit siguranțele cu unele noi, din Dedeman, fiindcă siguranțele fuzibile cu lița schimbată de prea multe ori nu mai erau sigure.

      Circuitul iluminatului are toate becurile cu LED, le-am înlocuit pentru consum mic. Are însă și un tip de cablu de cupru pe care nu l-am mai văzut în magazin, vizibil mai mic decât cel de 1,5 mmp. Probabil un 0,75 sau mai mic. Dacă ar fi rămas becurile cu filament, consumul total ar fi fost de 925 W (4 A la 230 V). În prezent consumul total e de cam de 100-105 W (puțin mai mult de 2 A). Astfel încât o siguranță fuzibilă de 10 A e supradimensionată.

      Circuitul prizelor are 3 prize cablate direct la tablou, cu conductor de 2,5 mmp (l-am comparat cu unul de 2,5 mmp modern, din Leroy Merlin) și o a patra cablată în serie cu una din primele 3, dar cu 1,5 mmp (iarăși, am descoperit asta prin comparare). Diferența dintre cei doi conductori e vizibilă când sunt împreună în doză.

      Conductorul de 2,5 mmp ar trebui să ducă 23 A potrivit I7/2011 (adică un consumator de peste 5 kW per priză), astfel încât siguranța de 16 A e subdimensionată.

      În practică, nici siguranțele nu dau semne că s-ar arde și nici temperatura conductorului, măsurată cu termocupla și multimetrul, nu crește semnificativ, chiar dacă se conectează 3 consumatori care însumează peste 4200 W la o priză.

      • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2015 at 10:14 | Răspunde

        Buna ziua.
        1.Da, siguranta de 10 A este supradimensionata pe circuitul de iluminat. Se poate pune una de 6 A fara probleme.
        2.Conform Anexei 5.10 din I7-2011, curentul admisibil pentru o distributie cu doua conductoare incarcate din cupru de 2,5 mmp protejate in tub in montaj ingropat (referinta mod de pozare B1) nu este 23A, ci 24A (23A este pentru cablu cu doua conductoare incarcate). Aceasta valoare este MAXIM admisibila, la o temperatura maxima a conductorului de 70 grade. In practica, daca permitem unui conductor ca in functionare de durata sa se incalzeasca la 70 grade, in cateva luni izolatia acelui conductor se va distruge prin imbatranire prematura. Aceasta temperatura maxima este permisa doar la regimurile tranzitorii de scurta durata, cum ar fi la pornirea motoarelor sau in caz de defect (suprasarcina sau scurtcircuit). De aceea, in practica valoarea maxima a curentului indicata in tabele se obisnuieste sa fie inmultita cu un coeficient de 0,8 pentru a ne asigura ca in regim normal de functionare conductoarele nu ajung la 70 de grade. In cazul nostru valoarea obtinuta este de 19,2A, valoare care nu este standardizata, asa ca se va alege valoarea standardizata imediat inferioara, care este de 16A. Aceasta valoare de 16A este in deplina concordanta si cu curentul nominal al prizelor de utilizare generala existente in comert. Regulile de proiectare impun ca dimensionarea unui circuit sa se faca in functie de conditiile cele mai nefavorabile. Daca presupunem ca ni se permite protejarea conductoarelor de 2,5 mmp cu sigurante de 20 A (adica valoarea standardizata imediat inferioara valorii de 24A), atunci inseamna ca prizele din acel circuit nu vor avea protectie, ele fiind proiectate pentru curenti de 16 A.
        La intocmirea unui breviar de calcul pentru o instalatie electrica nu este suficient doar sa luam niste date pe care le gasim intr-un normativ, ci este necesar sa fim in stare sa si interpretam corect acele date.Dupa ce am facut aceasta interpretare, putem in sfarsit sa ne apucam sa scriem mesaje in care sa decretam care siguranta e subdimensionata si care nu.
        Numai bine.

          • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2015 at 19:48 |

            Cu placere oricand. Am omis sa mai precizez un lucru (a-propos de faptul ca am vorbit mai sus de Normativul I7-2011): in I7-2011 se specifica clar ca puterea instalata a unui circuit de prize este de maximum 2 KW. Daca luam in considerare un factor de putere de 0,92 (ca in mod sigur avem prin casa si niscaiva consumatori inductivi) si tensiunea de faza 230 V, la o putere activa de 2 KW corespunde un curent de 9,45 A. Acesta este motivul pentru care eu de obicei montez disjunctoare de 10 A pe circuitele de prize. Putem insa sa punem si de 16 A, ajungand astfel din nou la valoarea precizata mai sus.
            Numai bine.

          • Circuitul iluminatului era proiectat astfel în vremurile socealizmului victorios (de, 1964… 🙂 ):

            1 x 75 W
            1 x 40 W
            1 x 75 W
            3 x 60 W
            5 x 60 W
            2 x 60 W
            1 x 120 W
            1 x 75 W
            1 x 75 W
            1 x 40 W
            1 x 60 W

            Total 1160 W (5,28 A la 220 V). Siguranţa fuzibilă era de 10 A.

            În prezent, datorită mizerabilei invenţii a putredului capitalism mason şi reptilian numită LED:

            1 x 12 W
            1 x 5,5 W
            1 x 12 W
            2 x 9 W
            2 x 5,5 W + 3 x 9 W
            2 x 9 W
            1 x 18 W
            1 x 12 W

            Total 133,5 W, la care se vor adăuga în viitor 4 x 9 W, deci 169,5 W (0,725 A la 234 V).

            Cele mai mici siguranţe fuzibile tip DII pe care le-am găsit la un dealer de la noi (Electric Casa Braşov) erau de 6 A. De versiunile de 2 A şi 4 A nici măcar n-au auzit.

          • Florin Muresan-Grecu | 25 noiembrie 2015 at 20:32 |

            Exista si disjunctoare de 2,3 si 4 A, de exemplu la Schneider, Noark sau Eaton. Toate insa au o caracteristica comuna, si anume sunt mult mai scumpe decat „suratele” lor din aceeasi gama, dar care au curenti nominali mai mari.

  7. Salut,am si eu o problema care ma cam depaseste asa ca sper ca tu sa imi poti da un raspuns.
    Intr-un apartament am pastrat instalatia veche pe bucatarie,baie si o camera,in salon si inca o camera am facut o instalatie noua.
    totul merge bine pana la un momentdat cand sare diferentialul vechi,pe instalatia veche desi eu o folosesc pe cea noua. Daca sti cumva care ar putea fi problema astept un raspuns rapid daca se poate. Multumesc anticipat

    • florin muresan-grecu | 9 iulie 2011 at 17:03 | Răspunde

      Ar fi posibil ca in instalatia veche sa nu existe o separare clara intre nulul de lucru si cel de protectie in aval fata de disjunctorul diferential. O alta cauza ar putea fi un curent de scurgere datorat unei izolatii deficitare (poate intr-o doza, sau undeva pe traseu).In astfel de situatii este aproape imposibil de dat un verdict prin internet. Trebuie vazut si „sapat” prin instalatie la fata locului.

    • Unde se unesc instalatiile in tablou?
      Daca de jos din firida, primiti treifire inseamna ca primiti si o pamintare.
      Va indrum sa cititi ce insemna si cum functioneaza o siguran?a diferentiala si dupa aceea sa mai vorbim despre asta.
      Aici : http://mesterucasei.com/siguranta-automata-diferentiala-principiul-de-functionare/ e aratat principiul de functionare a sigurantei diferentiale.
      Important e sa ne spuneti daca curentul prin siguranta diferentiala trece tot curentul din ambele instalatii de care vorbiti.
      Daca intre nul si pamintare nu este nicio tensiune, atunci nulul de serviciu este comun cu pamântarea.

  8. Ce inseamna diferential, siguranta normala sau o siguranta diferentiala? Nu cunoastem modul in care sunt facute legaturile circuitelor, poate ne spui cateva cuvinte.

  9. I7/2009 e ultimul care e rescris dupa normele U.E., ma scuzati ca ma bag si eu in seama poate chiar aiurea, respect!

    • florin muresan-grecu | 28 iulie 2011 at 19:08 | Răspunde

      Poate c-o fi asa, dar decamdata I7/2009 este doar o…ipoteza de lucru. Atata vreme cat nu a fost adoptat oficial (si n-am auzit sa fi fost, desi am auzit vorbindu-se despre el inca de prin 2008) este pur si simplu…ILEGAL.
      Sunt si eu de parere ca I7/2002 este depasit in unele privinte dar asta e situatia, pe asta il avem, cu el defilam pana la noi ordine.
      Cu respect.

    • A fost publicat? Dca stiti ca a fost publica, spuneti-ne si noua!

      • florin muresan-grecu | 28 iulie 2011 at 21:15 | Răspunde

        A fost undeva pe un site (cred ca pe portal electric.ro, dar nu sunt sigur), cred ca l-am si descarcat undeva in calculator, dar nu stiu daca-l mai am ( o sa-l caut). Sincer, nu mi-am batut capul cu el, intrucat e vorba despre un proiect, care dupa cum se vede nu s-a concretizat, si nici nu se cunoaste data cand se va concretiza (sau daca se va concretiza in forma prezentata). Eu inclin sa cred (dar asta trebuie luata doar ca o opinie personala, intrucat nu am dovezi in sustinerea ei)ca exista probabil unele interese ca sa nu se schimbe normativul I7. Altfel nu-mi explic cum, in 2002, la doar 4 ani distanta fata de adoptarea normativului anterior (I7/1998), s-a putut adopta un nou normativ (ma rog, atat de „nou” cat s-a putut), iar acum, dupa 9 ani de la acel moment, si intr-o perioada cand sunt multe opinii in forumurile de specialitate conform carora unele prevederi ale I7/2002 s-au perimat, nu se adopta un nou normativ.

  10. Am si eu o intrebare daca sunt 2 circuite pentru lumini si 2 pentru prize merge montata o singura siguranta diferentiala sau trebuie cate una pentru fiecare circuit ca eu asa o vad logic, multumesc.

    • Florin Muresan-Grecu | 22 martie 2012 at 19:43 | Răspunde

      „Logice” sunt ambele solutii, dar fiecare are avantaje si dezavantaje. Daca optati pentru o diferentiala generala, atunci, in cazul in care apare un curent de scurgere suficient de mare pentru a depasi pragul de sensibilitate al dispozitivului diferential, acesta prin declansarea sa va intrerupe curentul in toata instalatia, iar pentru depistarea defectului va trebui sa procedati la deconectarea si reconectarea pe rand a consumatorilor din casa, pana ce se depisteaza cauza problemei (operatiune de obicei foarte laborioasa). Avantajul diferentialului general il constituie pretul mai scazut.
      Daca se monteaza 2 diferentiale, unul pentru protectia circuitelor de prize iar celalalt pentru protectia circuitelor de iluminat, avantajul este ca , de exemplu, daca aveti un defect pe un circuit de prize, va raman luminile active in casa, nu ramaneti total fara curent. Dezavantajul este, bineinteles, pretul.
      Parerea mea este ca, in cazul in care nu ne permitem dpdv financiar sa montam diferentiale „dedicate”, este bine sa avem macar unul general, intrucat acesta, daca salveaza o data viata cuiva drag din familie, sunt convins ca nimeni nu va observa in acest caz inconvenientul de a ramane total in intuneric pentru cateva minute sau ore.

  11. Salut, trebuie sa-mi fac instalatia la casa, am fost intr-un magazin de materiale (spania) si mi-am luat ptr prize: schneider 2P 16A curba C , iar ptr iluminat 2P 10A curba C , acestea ptr iluminat cred ca o sa ma duc sa le schimb cu cele de 6A dupa ce am citit aici am inteles ca e mai bine sa fie de 6A , mai ales ca voi folosi numai becuri economice, intrebarea mea este daca am facut bine ca am luat aceste sigurante, nu ma deranjeaza ca sunt mai mari/voluminoase, va multumesc.

  12. Buna, daca tot am deschis aici subiectul ma puteti ajuta in continuare cu un proiect/lista ptr a mai cumpara de pe aici ce mai trebuie ptr instalatie,deci deocamdata am cumparate 5 sigurante ptr prize si 5 ptr iluminat (cele mentionate in msj anterior), 3 valuri cablu MYF de cate 100m fiecare, 1=1,5 1=2,5 1=2,5 ptr nul. Casa este P+M cu 70mp/nivel.PARTER:living 30mp, hol,wc serviciu si bucataria ce va fi dotata cu: masina spalat rufe, microunde, tv, frigider si am luat in calcul si un cuptor electric. MANSARDA: 3 dormitoare si o baie ce va avea boiler electric. La exterior voi avea un bec si o priza ptr scule electrice astea in zona din spate a casei, iar in fata bec la usa principala si o priza pe terasa. Va rog sa-mi spuneti cam ce mai trebuie sa cumpar, ce sigurante, siguranta generala as vrea sa o iau dar nu stiu de cat sa fie, instalatia va fi facuta de un elictrician.

  13. am o problema la tabloul electric, am montate in aval un diferential de 32 A cu 0,03 / 5 sig bipolare de 20 A, // 2 sig bipolare de 16 A si o sig bipolara de 16 A, cat am lucrat si verificat prizele si becurile toate sigurantele stateau sus , cand am vrut sa mi montez capacul tabloului a decuplat diferentialul si nu am mai putut sa -l cuplez nici macar cu toate celelalte sigurante decuplate, am verificat conductorii cuplati la sigurante si nu pare a fi nici o problema, as dori un sfat daca se poate, va multumesc!

    • În cazul DVS, s-a intâlnit NULUL cu PAMÂNTAREA în tablou. Cu sigurantele decuplate verificati cu un aparat de masura daca exista continuitate directa(fara nicio rezistenta) sau daca are ceva rezistete între nul si pamintre. In cazul rezistentei zero trebuie verificat vizual unde se poate atinge direct cele doua fire. E posibil ca si cele doua fire, cu izolatia aparent intacta sa fi lipite si sa fie un curent de scurgere intre ele mai mare de 30mA.

  14. Florin Muresan-Grecu | 12 octombrie 2012 at 21:21 | Răspunde

    N-ati precizat daca instalatia este noua sau daca e una executata inainte de 1990. In multe blocuri construite in acele vremuri nu prea se tinea cont de o separate stricta a nulului de lucru cu cel de protectie. Situatii ca cea cu care va confruntati dvs sunt destul de dese la aceste instalatii (chiar eu am fost „victima” uneia in locuinta proprie).
    Si o remarca fara legatura directa cu intrebarea dvs : mi se pare ca ati cam supradimensionat sigurantele alea, chiar daca nu stiu ce consumatori aveti in casa.

    • Daca nu exista niciun fel de tensiune intre nulul de lucru si pamântare, inseamna ca sunt comune.
      Dl Grecu: ce parere ai despre o tensiune care apare si dispare intre pamântare si nulul de lucru sau calorifer de ordinul a 100-120V?
      Poti sa-mi scrii daca vrei pe hausmeister@mesterucasei.com DACA VREI…

  15. va rog daca imi puteti spune cum se leaga firele de intrare si iesire intr-un tablou de sigurante automate….de afara imi vin 3-faza , nulul si inpamintarea; primul este galben al 2-lea verde al3-lea maron; de la tablou trebuie sa plece alte 2 perechi de cite 3 fire spre consumatori,unul ptr lumina si altul pentru prize;inteleg ca faza care vine de afara se monteaza in prima siguranta(in total sunt 2 sigurante)-a2a siguranta se alimenteaza cu curent de la prima…??!!!fazele care pleaca la consumatori unde se leaga..?? tot aici si nulurile in partea cealalta a sigurantelor?dar al 3-lea fir de inpamintare unde se leaga?? scuzati nepriceperea mea dar am patit un necaz …am o rulota la munte care mi-a fost vandalizata….mi-au distrus instalatia electrica mai exact tabloul de sigurante…nu exista nici un pericol,nu era sub tensiune…mi-au smuls tabloul si mi-au taiat firele..as vrea sa o fac cum a fost..(desigur o pot lega si pe direct fara sigurante..)multumiri anticipate..nicu

  16. Va salut,
    Am reusit sa desfac si eu tabloul ieri, dar nu-mi dau seama care e faza si care e nulul dintre alb+gri (impamantarea e albastra, era legata la singurul fir care ducea in singura priza cu impamantare din bucatarie)
    Pana se usuca gletul cu care am reparat acolo gaura vechiului tablou ma gandeam poate s-a mai lovit cineva de culorile astea la blocurile vechi (alb+gri)
    Evident nu-mi ramane decat sa pun siguranta generala si sa masor cu creionul care e faza dar poate ma lamuriti voi care e faza si care e nulul.
    Soneria modulara cum se leaga? Am firele de la sonerie de afara, si am luat si o siguranta automata de 4A pentru ea (sa o pot opri cand am nevoie).. firele de afara intra direct in sonerie impreuna cu firele ce vin de la siguranta ?

    • Florin Muresan-Grecu | 21 octombrie 2012 at 18:37 | Răspunde

      Da, sunt ciudate culorile astea din blocurile vechi (se pare ca instalatiile se faceau cu ce se gasea disponibil prin magazia de materiale a santierului). Trebuie verificat cu detectorul de tensiune (sau creion, cum vreti sa-i spuneti).
      In privinta soneriei, faza din tablou o conectati la borna de intrare pentru faza in siguranta de 4 A (cam mare valoarea, dar presupun ca n-ati gasit una mai mica)iar nulul din tablou la borna corespunzatoare pentru nul a aceleiasi sigurante (daca este bipolara, ca nu ne-ati precizat aspectul asta). La borna de iesire corespunzatoare conectati unul dintre conductoarele care vin de la buton, iar cel de-al doilea conductor de la buton il conectati la una din bornele soneriei. Cea de-a doua borna a soneriei o conectati la borna de iesire pentru nul a sigurantei de 4 A (daca este bipolara). Daca siguranta este monopolara, atunci cea de-a doua borna a soneriei o conectati direct la nulul tabloului.

      • multumesc de info, siguranta e bipolara, initial am zis ca leg soneria la una din cele 2 disjunctoare de 6A pentru iluminat, dar vreau sa o pot opri cand am nevoie 🙂
        maine ma voi lamuri cand ajung la apartament deci nu sunt niste culori standard folosite in trecut ? din cate am inteles ar trebuit sa fie faza negru si nulul sa fie gri, iar impamantarea oricum e un fir mai subtire de obicei albastru dar din cupru

        • Florin Muresan-Grecu | 21 octombrie 2012 at 20:19 | Răspunde

          Nu cunosc standardele din acele vremuri (practic meseria asta doar din 1987),dar pot sa afirm ca am vazut multe coloane de alimentare vechi in care nu poti sa identifici nimic daca te iei dupa culori.Un exemplu concret pe care l-am remarcat recent este coloana de alimentare a apartamentului parintilor mei (anul construirii-1968). Aici toate cele 3 conductoare sunt negre, cel de protectie deosebindu-se de celelalte prin faptul ca (bineinteles) e din cupru.
          Obiceiul asta de a nu respecta culorile in realizarea coloanelor de alimentare din blocuri se mentine, din pacate, si in prezent. La cateva inlocuiri de tablouri pe care le-am efectuat pentru diverse persoane am putut vedea coloane modernizate (modernizare care s-a facut odata cu scoaterea contoarelor in FDCP-uri de palier), in care in mod similar cu cele vechi, conductoarele au aceeasi culoare (de obicei sunt fie toate albe, fie toate negre).
          Daca e sa ne referim la normativul actual, ar trebui ca in teren sa regasim urmatoarea codificare prin culori (valabil pentru coloane monofazate sistem TN-S, adica cu conductoare separate pentru nul si pentru protectie) :
          – verde/galben, pentru conductorul de protectie;
          – albastru, pentru conductorul de nul;
          – orice alta culoare, pentru conductorul de faza. Uzual : negru, alb, maro, rosu, violet, gri.
          Este bine sa se evite in circuite monofazate culorile verde si gaben pentru conductoarele de faza, pentru a nu se crea confuzie cu tandemul verde/galben al conductoarelor de protectie.

          • deci albul e faza si gri-ul e nulul, iar impamantarea e albastru din cupru

            in caz ca se mai loveste altcineva de culorile astea la tablouri, oricum cu un creion de control afli imediat care e faza.

  17. Salut! Sunt ionut! Imi pare bine sa va cunosc!
    Deci,uite cum sta treaba…
    Bunica mea are casa din 1956,atunci a fost construita casa,si totodata si instalatia electrica.Va dati seama ca este foarte veche,si nu mai este eficienta.

    De cateva zile,nu mai functioneaza prizele..
    Am incercat eu sa fac ceva…
    Am descoperit ce era defect! NULUL era intrerupt!
    Se pare ca instalatia nu mai dureaza mult,trebuie schimbata..:D
    Acum vine intrebarae mae adresata specialistilor de pe site:D
    Dragi colegi,cum montez si eu sigurantele electrice automate…
    O schema…o explicatie..orice este binevenit
    Mentionez ca sunt cate 2 sigurante pe fiecare circuit..
    Vreau doar sa-mi spuneti..cum si ati scapat de mine:)))

    • Cred ca ai citit acest articol care iti arata multe detalii! Pana la sigurante cred ca trebuie sa vezi ce faci cu restul instalatiei, ele ar fi mai problematice. La sigurante este relativ simplu, cumpri un tablou nou , cateva sigurante si inlocuiesti … care ar fi nedumerirea concreta?

  18. Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2012 at 18:32 | Răspunde

    Cum a spus si Viorel, daca cititi cu atentie sfaturile din articolul de fata (plus vizionarea fotografiilor) puteti sa rezolvati problema inlocuirii tabloului.
    Problema este ca, daca instalatia este asa de „prapadita”, prin schimbarea tabloului nu faceti altceva decat sa puneti caruta inaintea calului. Prima grija ar trebui sa va fie inlocuirea completa a instalatiei, o lucrare complexa care se finalizeaza cu montarea unui nou tablou.
    Sfatul meu este sa cautati grabnic un electrician cu experienta in astfel de lucrari.

  19. Daca tot ai schimbat vechiul tablou electric cu unul nou, trebuia sa te gandesti la imbinarile de cablu – cu o rigleta pe dimensiunea cablurilor era mult bine.
    Sistemul de legaturi cu „bandaje” (ex. albastre) nu mai sunt folosite in tablouri principale, nu mai este sigur si nici estetic. Pacat!

    Nu ai lucrat profesional.

    .

    • Acele legaturi sunt la fel de sigure cum au fost si pana acum, in ultimii 25 ani. partea estetica nu cred ca este aplicabila prea tare, este totusi un tabloul inchis iar despre profesionalism, nu imi fac griji prea multe. Atat timp cat nu vor fi probleme, sunt sigur ca nu este nici un pacat.

    • Florin Muresan-Grecu | 14 ianuarie 2013 at 17:36 | Răspunde

      Am serioase indoieli ca o REGLETA (haideti sa mai vorbim si corect romaneste) poate asigura un contact mai bun decat imbinarea aceea „demodata”(in opinia dvs.)facuta de Viorel, si credeti-ma, am vazut destule reglete pana acum.

    • Domn’ Iuly nu stii sa vezi ca alea nu sunt cabluri ci conductoare, dar dai lectii. Apoi trebuie sa mai stii ca banda izolatoare impiedica contactul cuprului cu umezeala care in anumite conditii de umiditate si temperatura face un oxid care se comporta ca o dioda. Aceasta „dioda” poate genera o cadere de tensiune in nod considerabila. Stii cât de mare ar putea fi?

  20. am o nelamurire la tabloul cu 4 sigurante cel vechi are fire care vin la sigurante si mai are 2 care vin pe niste table care ating mijlocul la sigurante la tabloul cel nou unde se pun??

    • Probabil te referi la cele doua cabluri ce reprezinta circuitul de impamantare si care pe tabloul vechi sunt legate pe rama metalica iar pe tabloul nou sunt pozitionate pe regleta din dreapta sus.

  21. nu sunt doua fire un de prizr unu becuri si fiecare este pus pe un fie si acel fie atin capul sigurante cun ai u firul din stanga jos la tabloul vechii

  22. la fiecare siguranta intra 2 fire si mai sunt 2 unul la prize unu la becuri aceste sunt pe niste lanele de fie care si prind de el cu un surub si acele lamele ating varful sigurantelor.uitate in stanga la prima siguranta de jos despre acel fir este vb

  23. Acele lamele sunt de fapt pietenele utilizat pentru legatura intre sigurante, inlocuitorul legaturilor multiple cu cabluri. In capatul din stanga nu avem o siguranta ci un modul de sonerie iar acel fir mai subtire este circuitul aferent spre butonul exterior, de la usa.

  24. bun pe pietenele vin doua fire un prize un becuri la cel vechi la cel nou unde se leaga

    • Probabil te-a dus in eroare pozitionarea din tablou, in acest caz sigurantele sunt puse invers, pe jos este intrarea de la contor iar pe sus sunt iesirile catre circuitele de iluminat si prize. Acest lucru a fost necesar pentru ca nu ajungeau cablurile la pozitia de jos si nu s-a dorit schimbarea/innadirea lor.

  25. in fine nu ne intelegem uitate la a doua poza pusa de tine in stanga jos cun te uita la ea este un fir prins cu un surub si saiba ruginita eu la ala ma refer

  26. Acesta din urma este pozitionat normal, sus are intrarea iar jos iesirile spre circuitele interioare.

  27. mc acum chiar ca am inteles sus se leaga intre el pt a intra curentu si jos se leaga camerele

  28. Salut! Eu am tabloul electric împreuna cu contorul 🙁 . Se poate schimba contorul vechi cu unul electronic? Eu locuiesc in Italia si aici toate sigurantele sunt conectate la Salva Vita , in caz de scurt-circuit sau suprasolicitate opreste alimentarea in toat? casa.. se g?se?te si in romania siguran?? asa sau trebuie sa-mi procur toate de aici? Ms anticipat

  29. Florin Muresan-Grecu | 17 octombrie 2013 at 6:50 | Răspunde

    1.Contorul il schimba doar furnizorul de energie electrica iar aceasta schimbare se face la un anumit numar de ani, asadar dvs. n-aveti nicio treaba cu el.
    Ceea ce in Italia se numeste (foarte sugestiv, de altfel) „salva vita” este un disjunctor diferential pentru curenti reziduali si va protejeaza impotriva electrocutarilor. Bineinteles ca se gasesc si pe la noi, de la diferiti producatori din domeniu (printre care si producatorul italian Gewiss). Despre aceste diferentiale puteti citi si aici :http://www.vysblog.ro/2011/06/01/siguranta-diferentiala/

  30. Salut. Cum pot determina din cele trei fire de grosimi diferite trase de un ‘meseriasi’care nu a respectat nici macar codul culorilor care e faza , nulul si impamintarea ? Am descoperit cu creionul de tensiune ca faza vine pe galben-verde (asa i-a placut dumnealui). Acum mai ramine sa descopar caree nulul si care e impamintarea din celelalte doua. Ce pot sa spun e ca nu am acces unde e legat celalat capat al firelor sa vad care unde e cablat . Va multumesc anticipat de ajutor

    • Florin Muresan-Grecu | 22 octombrie 2013 at 16:06 | Răspunde

      Dar de ce nu aveti acces? Dati-ne niste informatii suplimentare despre situatia de la fata locului (ce alimenteaza circuitul respectiv, ce tipuri de protectii aveti,etc.).

      • Contoarul de unde sint trase firele este unul provizoriu de santier pt ca vila in care este amplasat apartamentul este inca in constructie. Jupanul dezvoltator are un ‘meserias’, baiat bun la toate, ce se pricepe dela termice pina la termopane ; si care a tras si curentul dupa ureche, astfel ca toate apartamentele se unesc intr-un manunchi ce intra in contoarul comun de santier intr-o diferntiala de 40A pe faza si sper eu si provizoriu pina vin cei de la electrica si branseaza corespunzator apartamentele. Apartamentele sint in stadiul de rosu, fiecare beneficiar isi pune gresie , faianta , electrica , etc.
        Acum in apartament intra trei cabluri : unu galben-verde de 4 cu faza , un maro de 2,5 si un albastru de 1,5 :))))
        Cheia de la caseta cu coantoarul de santier o are nustiu cine de nustiu unde care vine nustiu cind .
        Nu am acces nu pt ca se comite vre-o ilegalitate ci ca asa sta treaba in situatia de fata .
        Vreau sa ma leg cu tabloul de sigurante pe aceste trei fire , faza am descoperit-o , mai ramin celelate doua .

  31. Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2013 at 7:00 | Răspunde

    Daca exista o diferentiala in acel tablou, atunci puteti depista foarte usor nulul de lucru si conductorul de protectie. Conectati un consumator oarecare intre conductorul de faza si unul din cele doua nuluri. Daca declanseaza diferentiala, atunci acela este conductorul de protectie iar daca diferentiala nu declanseaza, ati nimerit nulul de lucru.

  32. Buna, imi poate spune cineva de ce se arde un diferential incontinuu(il schimb , si nu dureaza o luna ca si se arde)? multumesc

  33. In principiu protectia diferentiala nu ar avea motive sa se arda, decat la instalare. Daca se pune faza la intrarea de nul, iar dispozitivul este 1P+N, se poate genera un frumos fum alb. A facut asta un meserias, ca dovada ca nu toti „autorizatii” au si apasarea necesara pe meserie.
    Daca insa diferentialul a functionat corect, inseamna ca intrarile au fost cuplate corespunzator si nu ar fi motive sa se mai arda, decat daca cineva schimba in BMP faza cu nulul.
    Mai poate sa fie cazul unor diferentiale ieftine, de care nu trebuia sa va apropiati, si care pot sa oboseasca daca sunt folosite in apropiere de curentul maxim.
    Recomandarea ar fi sa achizitionati o protectie de firma (Schneider, Legrand etc.) insa numai de la un retailer autorizat de producator.
    Apoi verificati ca instalarea este facuta corect (firul de nul la contactul marcat cu litera N pe diferentiala). Daca se mai arde, primul lucru pe care il faceti este sa verificati daca faza e pe acelasi conductor ca la instalare. Daca nu, cereti banii de la furnizorul de energie, pentru ca el e responsabil de daunele provocate in acest caz.

    • Florin Muresan-Grecu | 15 noiembrie 2013 at 16:12 | Răspunde

      Inclin sa cred ca domnul Iulian, caruia i se tot ardea diferentiala, a cerut un sfat, dupa care nu s-a mai obosit sa vada daca a si primit vreun raspuns (imi bazez afirmatia pe faptul ca n-a mai revenit cu amanunte).
      Pe de alta parte, imi permit sa va contrazic : daca la un disjunctor diferential de tip P+N se inverseaza faza cu nulul, nu iese niciun fum din dispozitiv. Faptul ca aceste disjunctoare au polii marcati cu P si N arata doar ca pe polul „P” este asigurata protectia diferentiala si/sau magneto-termica, in timp ce polul „N” este doar intrerupt la declansarea disjunctorului, fara a avea protectie.
      Pentru a veni in sprijinul afirmatiei mele, va invit aici :
      http://www.vysblog.ro/2012/06/26/priza-cu-extractor-pentru-stecher/
      Dispozitivul pe care-l vedeti acolo in poze (cutia de distributie in care am montat priza si disjunctorul diferential P+N de 10 A) il folosesc in prezent ca prelungitor pentru diferite utilizari (de regula l-am folosit cand am mai lucrat pe casa scarii la renovare sau la schimbarea coloanei electrice a apartamentului si am avut nevoie de curent pentru bormasina, curent pe care l-am adus din casa la „locul faptei” prin acest prelungitor). Sa stiti ca niciodata nu am verificat felul cum introduc stecarul in priza, asa ca in mod sigur au fost momente in care pe borna „N” a disjunctorudlui a ajuns faza.Cu toate astea, el functioneaza bine-mersi, fara sa scoata niciun fel de fum.

      • Corect, se poate inversa faza cu nulul la intrarea in diferentiala, fara pericol pentru dispozitiv, doar contactul de protectie ramane pe nul.
        Am facut eu o confuzie, era vorba de o defectiune in instalatie, atunci cand a iesit fum. Scuze de elucubratie!

        • Contactul de protectie nu ramâne pe nul, ci el este acelasi, doar ca sesizeaza curentul de scurt mai târziu. Contactul de protectie este acelasi pentru ca el ramâne in continuare actionat de mecanismul de sesizare a scurtului sa al dezechilibrului curentilor.

        • Florin Muresan-Grecu | 18 noiembrie 2013 at 17:16 | Răspunde

          Numai cine nu munceste nu greseste, asa ca scuzele sunt acceptate!

  34. Va salut si mai ales va felicit !!!
    Un mod minunat de a asimila din experientele DIY, si mai ales de a consulta specialisti. Din ce citesc, de 1-2 sapt,1-2 h seara, din ce as mai citi. Mai nou, am descoperit si alte subiecte -multe – de interes. Cred ca iti trebuie multa vointa sa nu pui mana sa faci ceva dupa. Felicitari Dl Muresan si Dl Viorel pentru initiativa si pentru profesionalism, o minunata combinatie in aceste pagini.
    Ce m-a adus pe aceste pagini, dupa ce am citit din mai multe surse si mai ales din mai multe subiecte gasite aici:
    Cautand sa-mi iau ceva mobila in bucatarie am constatat ca am nevoie de mai multe prize. Am facut ceva transee prin pereti, ridicand-mi tot praful si familia in cap, dar s-a terminat. Am sapat, cu flexul, 4.6m de canal , aprox 30-40mm lat si 20 mm adanc. Din cauza prafului, ca un fum, nu cred ca mai reusesc a convinge pe cineva sa continui. Intentia este sa merg prin spatele mobilei prin copex de 16-20mm, dar voi avea si aproximativ 2-3m aparent, pe o plinta lata de 15-20mm. In afara de acesti 2-3 m, pe care sper sa ii ingrop deasupra plintei, pana la urma, mai sper sa accesez traseele ingropate in placa de beton (cam 4m pana la panoul electric).
    Legat de cele de mai sus, cateva intrebari, la care as dori sfaturile dvs:
    1. e fezabila combinatia de mai sus (portiune cablu ingropat + aparent, trebuie sa mai iau seama la ceva !?)
    (dintr-un perete vin tevile de apa, in spatele masinii de spalat si chiuvetei. Intentionez decoamdata sa fixez copex sub blat, altfel spaturile vor trebui dublate …alte solutii?)

    2. prin aceste trasee vor trece partial 2 circuite separate (1 MSpalat + 1 cu 4prize bucatarie inclusiv un eventual cuptor/plita/hota), deci 6 fire minim !?. Merg 6 fire printr-un tub de copex de 20mm ?

    3. Pentru limita de spatiu, in zona de circuit aparent mai ales, pot folosi pachete de 3 cabluri prinse intr-o camasa sau sa folosesc cabluri independente ? Ma gandesc deasemeni ca traseul din placa, inca nedescoperit, imi va permite mai usor sa trag 2 x cabluri cu cate 3 fire decat 6 fire independente. Cu ocazia asta intentionez sa schimb cablu Al cu Cu pe acest traseu.

    Legat de tabloul electric, si aici vreau sa fac o schimbare, daca tot ajung cu fire noi in el.
    Si aici va rog sa-mi dati un sfat:
    Situatia curenta: apartament 2 camere; tablou vechi cu 4 fuzibile 2×2, 1 lumina + 1prize. Impamantare pare sa fie clasica, doar pe 1, max 2 prize. Nu am avut probleme pana acum.

    Tabloul nou 18module (ma gandesc ca daca tot pun ceva, sa iau totul schneider de la dedeman, la ce sa ma mai uit cand aleg sigurantele, ca m-am pierdut in modelele existente, desi nu sunt multe):
    4. ramane de stabilit ce siguranta am pe apartament, in casa scarii, sper sa fie ceva de 32A, 300mA, dar daca nu e ce fac (mai ales daca sunt fuzibile) ?

    5. pt tablou voi pune:

    5.1 General: Disjunctor (2P) 25A curba C sau Diferential 25 A/30mA !? (ma gandesc ca s-ar putea sa am probleme pe circuitul vechi, scurgeri de curent aiurea, care imi vor declansa diferentialul)

    5.2 Masina spalat: Disjunctor (2P) 16A curba C ? daca generalul e diferential sau Diferential 16A/30mA (pe acest circuit voi pune si 2 prize pt o eventuala masina de spalat vase etc, dar cu intentia de a nu fi folosi in acelasi timp decat una)

    5.3 Alte prize buctarie: 3prize duble (cuptor, frigider, hota eventual plita + alte ocazionale, la acestea vreau sa adaug si 2 -3 lumini pt blat, fixate sub corpurile de sus ?)
    Disjunctor 16A sau Diferential 16 A /30mA

    5.4 Alte prize camere (consumatori obisnuiti mici) Max 7 prize Disjuctor 16A

    5.5 1circuit AC, montat deja in sufragerie, Disjunctor 16A

    5.6 Lumini (raman cu toate pe un circuit deocamdata – 14 becuri economice + 1priza debara, de folosire ocazionala) Disjunctor 10A

    5.7 Modul sonerie 230V

    ar fi 6 x 2+1 = 13 module de ocupat intr-un tablou de 18

    Va multumesc anticipat si va doresc la mai mare, odata cu sarbatorile !
    CDumitru

    • Florin Muresan-Grecu | 6 decembrie 2013 at 19:44 | Răspunde

      Buna seara!
      In primul rand, multumim pentru aprecieri (cred ca pot sa spun asta si in numele amabilei noastre gazde pe acest blog, Viorel).
      In al doilea rand, incerc sa va dau niste raspunsuri punctuale, care nu sunt exhaustive, in sensul ca orice alta opinie este binevenita, cu conditia sa fie la subiect.
      Asadar:
      1.Se poate face o combinatie aparent/ingropat, cu conditia ca conductoarele sa fie protejate pe intreg traseul. Atentie la traseele apropiate de conducte de apa-circuitele electrice se monteaza intotdeauna deasupra tevilor de apa.
      2. Conform tabelului 5.7, pag.106 din Normativul I7-2011, in tub de 20 mm se pot introduce maximum 5 conductoare cu sectiunea de 2,5 mmp. Asadar pentru 6 conductoare este necesar tub de 25 mm. Aici este insa o problema :daca se grupeaza mai multe circuite in acelasi tub, scade incarcarea maxima admisa pentru modul de pozare ales, cu un coeficient K2 care se gaseste in anexa 5.19 a I7-2011. Cu alte cuvinte, cu cat sunt mai multe circuite in tub, cu atat valoarea curentului maxim cu care se pot incarca scade.
      3.Din propria experienta va sfatuiesc sa nu va bazati foarte mult pe faptul ca veti reusi sa trageti conductoare noi prin vechea tubulatura a instalatiei, ca s-ar putea sa fiti foarte dezamagit in final. La acele „pachete de cabluri”, cum le-ati numit, daca sunt stranse intr-un manunchi, se aplica aceeasi corectie cu coeficientul K2 de mai sus, deoarece se considera ca sunt 3 circuite grupate impreuna.
      4.Daca apartamentul e cu minim 2 camere, sunt sanse mari ca siguranta generala din FDCP-ul de scara sa fie de 35 A daca e fuzibila sau de 32 A daca e magneto-termica („automata”).
      5.1 si 5.2.Daca siguranta generala e de 32/35 A, puneti si in casa tot una de 32 A, chiar daca nu mai este asigurata selectivitatea protectiei generale. Daca ati respecta cu strictete regulile selectivitatii totale, ar trebui ca intre siguranta de afara si cea din casa sa fie o diferenta de 2 trepte (adica 32 A afara si 20 A in casa, ceea ce este mult prea putin pentru nevoile dvs de consum). Daca siguranta generala din casa o alegeti sa fie si cu protectie diferentiala de 30 mA, atunci nu mai este nevoie de o alta diferentiala de 30 mA pe circuitele finale, deoarece in cazul aparitiei unui curent de scurgere pe circuitul final, vor declansa ambele diferentiale simultan.La masina de spalat uitati-va ce putere maxima are (undeva pe o placuta sau in cartea tehnica). Daca e sub 2500 W puneti o siguranta de 10 A, e suficient.
      5.3. La bucatarie, pe circuitul de prize va trebui sa aveti grija cum utilizati consumatorii, ca e cam „stramta” situatia si cu cuptor, plita, etc.
      5.4. OK
      5.5. Aceeasi situatie ca si la 5.2. Daca puterea aerului conditionat e sub 2500 W nu se justifica o siguranta de 16 A, ci trebuie pusa una de 10 A.
      5.6.Daca becurile sunt economice, 10 A e prea mult, puneti de 6 A. Priza din debara nu are ce sa caute pe circuit de lumina, trebuie pusa pe un circuit de prize.
      Numai bine!
      Cu stima.

      • Va multumesc!
        Cu recunostinta.

        • Florin Muresan-Grecu | 7 decembrie 2013 at 9:32 | Răspunde

          Cu placere si va asteptam sa ne povestiti cum v-ati descurcat, dupa ce lucrarea va fi finalizata.
          Numai bine!

          • Va salut !
            In legatura cu cele de mai sus au aparut cateva detalii:
            Pe scara, inainte de contoar, am pus o siguranta fuzibila de 25A, fiind limitat de diametrul filetului existent in tabloul etajului. Era ceva litat acolo, probabil de putere extra…
            Deocamdata, am luat pentru interior, dupa contoar, un diferential de 32A-deci nu-si va face treaba decat de protectie.

            M-am gandit ca oricum sigurantele vor lucra pe 16A (disjunctoare 1P+N) iar in caz ca voi avea nevoie de ceva mai mare (in bucatarie am pregatit un circuit dedicat (pentru o eventuala plita /hota /cuptor) de 4mm2 sectiune, voi apela la ENEL.

            Mai mult ca sigur, cablul general-contoar nu va face fata intr-o situatie. Ceea ce voi avea, in plus, deocamdata, va fi o siguranta fuzibila de general de 25A de rezerva.
            Cand voi avea consumatori mari in bucatarie, deocamdata nu gatim electric, voi cere si un 35A pe scara, daca s-o putea.
            Sper sa fac ceva in vacanta asta. Voi reveni cu detalii pentru cei interesati.

            Numai de bine!

  35. buna ziua! am o problema la tablou una din sigurantele automate a rams jos si nu se mai ridica deloc oricat as incerca …din cauza asta nu imi functioneaza 2 prize din casa restul merg…am verificat prizele si nu am gasit nici un fir iesit ….imi puteti spune cauza si cum o pot remedia??

    • Florin Muresan-Grecu | 21 ianuarie 2014 at 6:40 | Răspunde

      E posibil sa aveti un scurtcircuit undeva pe traseul respectivului circuit, sau sa se fi defectat siguranta. Se intampla, mai ales la sigurante de proasta calitate cumparate cu 3 lei din magazine indoielnice (nu ati precizat ce marca e siguranta respectiva), dar se poate intampla si la aparataj de calitate.
      Incercati sa schimbati siguranta cu alta si vedeti ce se intampla. Daca nici in acest caz nu puteti restabili alimentarea circuitului, inseamna ca acesta este defect, si trebuie examinate amanuntit in primul rand toate dozele de derivatie pentru ca acolo apar de obicei astfel de probleme.

  36. Buna ziua,
    Daca am un circuit cu FY de 2.5mm care alimenteaza o singura priza (schnider de 16A) in care vreau sa introduc un cuptor electric de 3680W (avand practic un curent de 16A) Ce siguranta imi recomandati tinand cont ca se are in vedere folosirea unor sigurante schnider(de calitate)? Este recomandata folosirea unei sigurante de 16A chiar daca este fixa ca putere sau se recomanda o siguranta de 20A? Daca se foloseste cea de 20A priza de 16A va suporta aceasta siguranta?

  37. Buna ziua,

    Nulul de lucru(firul principal) se trece intai prin siguranta generala si apoi prin bara de nul sau intai prin bara de nul?

  38. buna ziua.
    este prima data cind intru pe acesta pagina si as dori un raspuns la problema pe care o am legat de un ap cu 2 camere.Intentionez sa schimb toata instalatia electrica care este din aluminiu,problema este ca se sapa foarte greu santurile pt tuburi, peretii fiind din beton.Intrucit intentionez sa schimb si parchetul,electricianul a venit cu varianta de a trage tuburile pe sub parchet zicind ca nu este nici un pericol,fiindca firele au izolatia lor si tubul deasemeni este un bun izolator.Rog persoanele cu experienta in acest domeniu sa-mi scrie daca este o solutie buna.
    MULTUMESC

  39. Florin Muresan-Grecu | 11 februarie 2016 at 17:30 | Răspunde

    Buna ziua. Pe sub parchet nu le puteti trage, decat daca aveti posibilitatea de a inalta pardoseala peste cota finita a traseelor electrice. Aceasta se poate face fie prin înglobarea traseelor electrice intr-o sapa, fie prin instalarea intre pardoseala existenta si parchet a unor placi de OSB cu grosimea mai mare decat diametrul celui mai mare tub. In acest caz, se pot lasa in placarea cu OSB niste santuri mai late decat diametrul tuburilor, santuri in care se vor monta tuburile. Santurile se pot apoi umple cu mortar sau ipsos pana la nivelul placilor de OSB. Peste aceasta suprafata se va face placarea cu parchet. Ar fi de preferat ca in aceste tuburi sa nu fie trase conductoare, ci cabluri cu izolatia rezistenta la foc (CYY-F sau FROR).

  40. Va multumesc mult pt.sfatul dat si voi tine cont de el.
    o seara placuta!!!

  41. Din poza de prezentare se vede ca sigurantele sunt montate invers , va rog nu mai postati poze care pot induce in eroare oamenii !

    • Daca cititi tot ce trebuie, o sa vedeti ca s-a discutat despre pozitionarea inversa, evident cu respectarea modului de legatura cabluri. Nu e nimic gresit strict tehnic vorbind. Este o situatie reala perfect functionala, nimi cde indus in eroare din moment ce totul este discutat clar si transparent.

  42. Salutare…aveti idee ce siguranta automata ar trebui sa utilizez pt circuitul de prize (8 prize) cu cablu de sectiune 1.5mm? Multumesc

    • Nu poti sa ai 8 prize pe un circuit de 1,5mm.

    • Florin Muresan-Grecu | 15 octombrie 2016 at 20:52 | Răspunde

      Sectiunea MINIMA pentru un circuit de prize este stipulata in normativul I7-2011 si este de 2,5 mmp. Pentru aceasta sectiune valoarea protectiei este de MAXIMUM 16A.
      Cred ca dumneavoastra faceti o confuzie intre prevederile normativului romanesc si prevederile reglementarilor similare din alte tari. Din cate stiu eu (sper sa nu gresesc), in Germania si Franta (poate si in alte tari europene), circuitele de prize pentru utilizare generala pot fi de doua feluri: 1.cu un numar de pana la cinci prize, caz in care se pot cabla cu 1,5 mmp si proteja cu maximum 16A. 2.cu un numar de prize cuprins intre 6 si 8, caz in care se pot cabla cu 2,5 mmp si proteja cu maximum 20A. Personal regret ca nu s-a adoptat reglementarea asta si in normativul romanesc, mi se pare mai corecta o flexibilizare a cerintelor in functie de particularitatile fiecarui circuit, dar asta e… avem un normativ pe care suntem obligati sa-l respectam.

  43. Buna , as avea nevoie de dimensiunile panoului electric din articol, acest panou nu e prevazut pentru curent trifazic nu?

    • Tablou cu 8 posturi, nu prea poti utiliza pe trifazat pentru ca nu au loc disjunctoarele. Dimensiuni 200 x 95 x 184mm.

      • Multumesc , doresc sa schimb panoul electric din casa Mamei , este unul exact ca cel din articolul tau. Voiam sa stiu daca exista curent trifazic in panou ( am inteles ca nu e cazul ) , avand dimensiunile vreau sa caut un panou nou care sa fie cel putin 90% compatibil in spatiul vechi ( panoul vechi e inconjurat de o rama de lemm care nu doresc sa o modific ).
        Diferenta pe care o am e
        – in articol sunt 8 sigurante ( am inteles ca 4 faze si 4 nuluri )
        -al mamei mele are doar 6 si doua sunt nepopulate, acoperite cu plastic. Le voi inlocui cu DS201A-B16/0,03 pentru Prize si DS201A-B10/0,03 pentru Becuri , acestea fiind de la firma ABB (FI/LS 1F+N).
        Nu stiu pentru ce ar fi al treilea set de sigurante, il voi verifica cand voi fi la locul faütei .
        Multumesc mult.
        PS. Daca gresesc corecteaza-ma te rog.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Renovare bucatarie

Leave a comment

Your email address will not be published.


*