Turnare trotuar casa


Trotuarul casei


Amenajarea trotuarului casei se poate face in multe maniere, fie bin beton, fie din pavaje, fie solutii combinate de materiale ce pot asigura atat functionalitatea cat si incadrarea in stilul arhitectural, prin alegerea unor forme si materiale de placare potrivite (trotuar casa). Orice varianta se va alege, trebuie sa avem in vedere rolul principal al trotuarului – functionalitatea si protectia impotriva apei a zonei de soclu-fundatie.

In acest articol vom vedea posibilitatea de realizare a unui trotuar perimetral casei, avand atat rol de protectie a fundatiei dar fiind si o zona de circulatie principala pe o anumita zona a casei si facand legatura intre intrarea principala, intrarea secundara si zonele laterale ale casei.

Pentru inceput este necesara masurarea nivelului terenului, masurarea soclului sistabilirea cotelor finale ale trotuarului si evident ale soclului casei. Este important sa luati in calcul toate aceste elemente atunci cand stabiliti cotele finale, inclusiv pentru finisajul trotuarului in cazul in care acesta va fi pavat sau placat cu diferite tipuri de materiale.

Dupa stabilirea cotelor necesare, alegeti o forma pentru tortuar, fie ca este clasica, fie ca adaugati elemente sau forme circulare, important este sa satisfaca necesitatile de circulatie pe trotuar, corelat cu existent altor alei din curte. Din acest punct de vedere, se stabileste latimea efectiva, trotuarele cu latimi reduse de 50-60cm fiind greu de utilizat pentru circulatie. In acest caz avem un trotuar cu o latime de 1m. Sapatura se ralizeaza manual, necesita tasarea pamantului si este urmata de realizarea cofrajului lateral pe conturul trotuarului.

Dupa tasarea pamantului se aseaza un strat de piatra, compactata usor. Ca sort se poate utiliza pietris 16-32mm. Adaugam pietrisul si finalizam cofrajul liniar, apoi continuam realizarea cofrajului circular pe zonele de colt ale casei. Pentru usurinta realizarii acestora, utilizam o placa MDF de la un mobilier, material recuperat. Se curbeaza usor si va permite realizarea curbei dorite. Fixarea se va face prin baterea unor tarusi din lemn si fixare cu negrese sau holtzsuruburi

Dupa finalizarea cofrajului, asezat la cota cu ajutorul unui dreptar, completam stratul de pietris. Acesta va asigura un strat de rupere capilaritate dar si substratul de rezistenta al trotuarului. Dupa cum se observa din foto, marginea dinspre cofraj nu este prevazuta cu pietris, fiind ceva mai adanca si va permite realizarea unei inchideri cu beton, impiedicand iesirea sortului de sub trotuar (trotuar casa).

Peste sortul de pietris asezam o folie de separatie, folie de polietilena. Peste folia de polietilena asezam o plasa sudata de 4mm pentru o mai mare rezistenta a trostuarului. Utilizarea plasei sudate este facultativa. Plasa va firidicata pe folie cu ajutorul distantierelor sau vom fi atenti la turnarea betonului sa o ridicam in masa de beton.

Toate detaliile fiind stabilite, nu ne ramane decat sa preparam betonul si sa turnam trotuarul. Pentru aceasta vom folosi o betoniera si vom prepara betonul utilizand nisip si un amestec de sorturi 4-32mm. Reteta urmata este evident aproximativa dar urmareste realizarea unui beton B150. Betoniera utilizata este de 140 litri si betonul rezultata este aproximativ o roaba (16-18 lopeti agregate si 3-4 lopeti ciment).

Incepem turnarea efectiva, roaba cu roaba. Aisguram panta din nivelarea betonului, nivelare ce o putem face cu un dreptar sau cu o rigla de lemn suficient de dreapta. panta trotuarului poate fi de 1-3% si poate fi data din beton sau din beton si din placarea ulterioara. Mi se pare ca este bine sa dam o panta minima de 2% direct din beton. Grosimea betonului in zona de soclu este de 10cm iar in celalalt capat de 8cm. ne putem juca cu aceste cote in functie de specificul fiecarui trotuar, dar o grosime sub 8cm in zona de soclul este de evitat.

Din loc in loc, circa 1.2m sau dupa cum este forma trotuarului (trotuar casa), se recomanda lasarea unor rosturi de contractie. Cat betonule ste proaspat, odata cu turnarea lui, fixam rigle de lemn sau in acest caz straifuri din gipscarton de 12,5mm pe o adancime de circa 1/3 din grosimea betonului.

Trotuarul este turnat, asteptam uscarea lui si nu avem decat sa il protejam de intemeprii cat timp de usuca betonul. Atentie ca o turnare in soare puternic poate produce fisuri pe suprafata tortuarului, dupa intarire asigurati udarea pe o perioada de cateva zile daca vremea este una insorita. Acest tortuar va fi placat ulterior si va primi borduri potrivite.


70 Comments on "Turnare trotuar casa"

 1. Foarte bun articolul! Daca inserati undeva si cateva cuvinte despre Masticul Bituminos necesar a se monta intre betonul din trotuar si elevatia casei, articolul va fi Perfect!

  • Masticul poate fi o etapa ulterioara sau nu. In acest caz se va izola soclul ulterior, deci este timp de asezat trotuarul, etansat rostul etc., plus ca poate se va pava cu placi subtiri montate in pat continuu de adeziv. ramane de vazut exact.

  • Bună ziua , am o mare rugăminte, am cumparat o casa acum trei ani și am o problema la trotuar iarna când temperaturile sunt scăzute trotuarele se ridica și afectează în partea de jos tencuiala de pe termoizolație, mai ales în colturile casei . Vara repar ,iarna se strica Multumesc aștept un sfat

   • Se intampla pentru ca diferentele de temperatura si umiditate influenteaza solul. Daca sub trotuar ar fi fost un strat de baza din pietris, miscarea trotuarului ar fi fost diminuata considerabil. Pentru a nu va pune sa demolati trotuarul, v-as recomanda lasarea unui rost intre termoizolatie si trotuar apoi aplicarea unui cordon de sigilare cu mastic poliuretanic.

 2. Nu stiu cum se face ca sincronizati subiectele articolelor exact cu cele de interes pentru mine la momentul respectiv 🙂 felicitari pentru articol!

  Exista sansa sa apara in timp lufturi intre betonul turnat si fundatia casei daca acestea nu au fost legate prin armatura, sau turnate in acelasi timp?

  daca dorim sa pavam, mai este necesara vreo izolatie intre betonul turnat si pavele? sunt sanse sa documentati si pavarea respectivei centuri intr-un articol viitor?

  Multumesc.

  • Fundatia nu se leaga de trotuar. Luftul nu are cum sa apara sau nu atat de mult incat sa deranjeze. Dupa cum am comentat anterior, se poate izola rostul dinspre soclu. Pavarea se coreleaza cu soclul si izolatia rostului. Izolatia rostului nu incurca nici pavarea, nici soclul, se poate face fara probleme.

 3. Florin Muresan-Grecu | 2 august 2016 at 18:09 | Răspunde

  Foarte interesant articolul. Foarte faina lucrarea si cred ca dupa finalizare va arata foarte frumos.

 4. Un articol de nota 10! Umezeala de la acest trotuar se poate urca pe fundatie si apoi sa urce pe perete ? folia aceasta care a-ti folosit-o dvs blocheaza umezeala ?

  • Umezeala nu urca de regula prin beton iar intre fundatie si zidarie exista strat de rupere capilaritate. Acea folie de separatie de sub trotuar are legatura doar cu trotuarul si nu permite trecerea apei spre acesta, nici amestecul pietrisului cu betonul turnat.

 5. Va multumesc mult de tot pentru raspuns, dar as dori sa va intreb ca am vazut pe net, este mult mai bine sa plachez cu polistiren extrudat fundatia inainte de a turna trotoarul ? sau dupa ?
  Eu am aplicat cu bidineaua si un strat de hidroizolatie la rece, direct peste fundatie ma puteti indruma cum sa fac ?
  Va multumesc din suflet

 6. buna ziua,

  In sfarsit un articol care sa m ajute. Am o intrebare, daca se poate. Eu as vrea ca peste beton sa pun dale. De fapt trotuarul imi trebuie doar sa impiedic apa sa mai intre pe langa constructie altfel as pune direct dale.

  problema este cum mai prindem brodura. Nu era mai simplu sa o prindem de la inceput in beton, Altfel, nu exista riscul sa se desprinda ulteiror?

  PS. poate aveti timp sa faceti un articol si despre montarea rigolelor sau drenarea apelor pluviale.
  Multumesc

  • Bordura se fixeaza intr-un strat de beton la margine atrotuarului. se sapa cat este necesar sa ingopam bordura, se aseaza betonul si se fixeaza bordura. Ulterior, asezam pavelele pe pat de nisip sau daca sunt in strat de aderenta, le lipim pe trotuar. Bordura nu trebuie sa faca corp comun cu trotuarul,daca ulterior schimbam o bordura nu spargem tot, doar betonul aferent acelei borduri.

 7. Buna ziua,
  Un articol util, dar am și eu o întrebare. Daca in betonul trotuarului introduc dale de piatra, mai este necesar să se facă acele rosturi de contracție/dilatare? Iar aceste dale de piatră afectează calitatea trotuarului în timp prin introducerea lor direct în betonul trotuarului? Vreau să fac acest lucru fiindcă dalele sunt inegale ca și grosime și mărime (în medie 50cm pătrați)și nu se poate realiza placarea ulterioară.

  • Nu stiu despre ce dale este vorba si ce aspect au insa la marimea de 50cm nu cred ca sunt foarte utile pentru un trotuar. Ar insemna sa ai 2 dale pe latimea de 1m. Cred ca se pot fixa foarte bine pe strat de sapa, dupa ce torni trotuarul, cu rosturi minime.

 8. Bună maestre. Doresc sa refac trotuarul vechi de la casa. În momentul de fata soclul și pereții au fost retencuiti. Teoutuarele se fac înainte de izolarea pereților și solului sau după? Mulțumesc.

  • Se poate turna atat inainte cat si dupa izolatie, depinde daca ai fundatia izolata sub nivelul acestuia sau nu. O casa cu elevatie nu necesita neaparat izolare sub nivelul trotuarului si de aceea, ca si in articol, izolatia este peste nivelul trotuarului.

   • Salut, am citit tot articolul și îl găsesc interesant, întrebare mea este: În cazul placării trotuarului cu placi de ardezie liniile rosturilor de dilatare vor fi acoperite sau trebuie sa continui cu ele și in suprafată(deasupra placării cu ardezie). Vă mulțumesc foarte mult.

 9. Locuiesc intr-un apartament aflat parter, blocul face parte dintr-un ansamblu rezidential. Locurile de parcare sunt amenajate de dezvoltator perpendicular pe bloc si sunt inchiriate contracost.
  Intrebarile mele sunt:
  1. e normal si legal ca locul de parcare sa fie pana in peretele exterior al apratamentului meu?
  2. cei care parcheaza masina imi blocheza accesul la geamurile locuinte, imi polueaza aerul cand tin motoarele pornite;
  3. imi tulbura linistea prin activitati de reparatii la masini.
  P.S. Metenanta ansamblului este asigurata de dezvoltator.

  • Locul de parcare presupun ca este amenajat lasandu-se spatiu de circulatie pe langs bloc, in hartiile din proiect. Reparatiile nu au ce cauta in parcare si se poate face reclamatie. Sunt si chestiuni de relatii inter-umane, dar mai greu la noi.

 10. Salut, nu vreau sa deranjez sau ceva, dar nu vad logica in folia de plastic pusa peste pietris si nu sub ea…cum face aderenta cimentul cu ea, nu asa e logic?

  • Logica foliei este in stratul de separatie dintre beton si pietris. Pietrisul nu tine apa, strat rupere capilaritate iar folia nu permite scurgerea laptelui de ciment in pietris, ca la orice placa de beton de la casa. Betonul nu necesita aderenta pe piatra, este o placa.

   • Peste un trotuar vechi de 5 ani se poate turna altul,face legatura,se pune plasa de buzau? Si daca se poate turna altul de cati cm minim se poate turna? Va multumesc.

 11. Te rog raspunde urgent pls daca poti ca zilele urmatoare torn aleea, cat de adanc bag rosturile la o alee grosime de 10 cm.

 12. Foarte tare faza cu capilaritatea, numa că nu prea se înțelege ce-i aia și cu cine se mai combină ea și nu înțeleg de ce atâta piatră și care e rostul ei! E foarte interesant cum ați gândit, dar dacă puteți să reveniți cu niște poze actuale din aceleași poziții, sau chiar cu zoom, ar fi interesant pentru noi toți cetitorii 😉 . Eu ca și inginer, sunt foarte impresionant de multitudinea de idei găsite pe net… 😉 Respect.

  • Tare sau foarte tare, adaugam si faza cu stratul suport pentru trotuar creat de pietris, astfel mai stabilizam solul. Tasare buna pamant, tasare piatra si trotuarul este foarte stabil astazi. Decat sa turnam pe sol aiurea, prefer varianta cu pat mai solid, cu cele cateva roabe de piatra care nu pot decat sa ajute. Ingineri sunt multi, tot oameni si ei. Sa auzim numai de bine!

   • Pai sa speram ca „inginer” este doar un apelativ prietenesc la o tuica. Daca domnul are hartie pe persoana fizica…. este cam aspra.

 13. Salut merge pus pavaj de 4 pe trotuar de beton pe un pat de nisip ? Si iarna apa ce intră între rosturi nu deranjează pavajul inghetand.

  • Sigur ca se pot monta pavelele pe un trotuar din beton. Nu se intampla nimic daca montajul este corect. La margine se monteaza bordura, nisipul nu va pleca dintre sau de sub pavele.

 14. De ce nu se leagă trotoarul de fundație prin mustățile de fier? O explicație? Meșterul meu susține că așa trebuie făcut.

  • Dar de ce sa le legam de o fundatie? De ce „asa trebuie”. Probabil se gandeste ca acele mustati il tin pe loc, mai ales daca nu este bine realizat sustratul. Trotuarul este ca orice alee, constructie independenta, nu necesita decat pregatirea stratului suport pentru a fi cat mai stabil.

 15. Buna ziua.Intentionez sa realizez trotuare pe langa casa, urmand dupa aceea sa le plachez cu piatra naturala.Cat ar trebui sa las trotuarele pana la etapa de aplicare a pietrei?Acele straifuri ddin rigips folosite ca si rosturi…cand se scot?si cu ce se umple spatiul ramas gol?Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Straifurile din gipscarto sau scadura se vor scoate inaunte de placare, pentru a nu rupe marginile betonului. Placati dupa 1 luna. Rosturile de contractie nu se umplu cu nimic, raman asa. Daca vrei totusi, le poti umple cu un bitum, material elastic.

 16. o intrebare pt dvoastra : am o alee in jurul casei care nu cred ca pot sa o termin intr-o zi, daca fac numai o parte din ea in 1 zi (sambata), iar a 2-a zi sa continui-adica luni ca la imbinarea dintre betonul aproape intarit si betonul proaspat, in timp dupa ce s-a intarit amandoua sa se crape exact acolo la imbinarea dintre cele 2 betoane ?

 17. Buna, sunt pe punctul de a turna trotuarele perimetrale si parcarea ptr masina, daca folosesc OSB de 6 mm ptr crearea acelor rosturi de dilatare este ok? Adancimea lor de inserare in beton trebuie sa fie cam 3 cm din 10 (ceva de genul?) Mersi

  • Da, poti merge si pe aceasta varianta daca ti se pare mai la indemana. Circa 30% din grosimea trotuarului poate avea adancimea rosturilor de contractie.

 18. Buna dimineata, la turnarea trotuarelor, intre soclul casei si trotuar nu este necesara o banda de dilatare perimetrala asemanatoare cu cea ce se foloseste la incalzirea in pardoseala (banda perimetrala)? Multumesc

 19. Va mulțumesc mult

 20. Buna ziua! Intentionam sa reparam trotuarul din jurul casei intrucat, dupa 4 ani de la constructie, in anumite zone, s-a lasat si s-a departat putin de fundatia casei (nu a fost nici suficient pamant in jur care sa-l sustina). Dezvoltatorul a turnat efectiv beton, fara rosturi de dilatatie si credem ca fara armatura, a pus doar folie sub el. Intentionam sa turnam deasupra un strat de beton si sa il latim, pentru a-l putea ancora cu fier pe exterior. Intrebarea e: ce facem cu spatiul dintre trotuar si fundatie, care e greu accesibil, din cauza izolatiei groase si spatiului mic? Cum introducem acolo bitum? Mentionez ca vara, dupa ploi masive, avem umiditate ridicata in casa, presupun ca din cauza apei care patrunde intre trotuar si fundatie. Fundatia nu are hidroizolatie. Multumim!

  • Umiditatea aerului la interior, iarna, nu este neaparat legata de trotuarul respectiv. Daca era asa probabil aveati peretele umed la parter sau pardoseala in zona de colt cu peretele. Trotuarul nou trebuie sa aiba acelasi dop de bitum daca vorbim de metoda veche iar daca rostul este mai greu accesibil se poate utiliza un sigilant pe baza de bitum sau poliuretanic, la tub.

 21. Pitov Andreea | 26 iulie 2020 at 12:39 | Răspunde

  Buna ziua!
  Am o nelamurire: intre trotuar si soclu nu vad sa fie o mica distanta, in care, ulterior sa se puna ceva bitum la tub pentru impermeabilitate.
  Se adaugă pur si simplu la imbinare?

  Si o alta intrebare. Care ar fi pasii pentru hidroizolatia soclului?

  • Rostul este inevitabil intre soclu si trotuar pentru ca atat timp cat nu sunt legate cele doua zone de beton, in functie sol pot lucra diferit si se etanseaza ulterior. In acest caz s-a placat cu polistiren extrudat dupa turnarea trotuarului si se va etansa intre el si tortuar.
   In principiu soclul nu necesita hidroizolare, doar termoizolare.

 22. Buna ziua, am si eu o intrebare, rosturile de dilatare la trotuarele turnate in jurul casei cu ce material le-as puta umple.

 23. Buna seara, urmeaza sa torn si eu trotuarele in curte si v.as ruga sa ma ajutati cu cateva lamuriri si anume:
  1. am spart ce era de scos si la aprox 10 cm sub nivel am dat de alt beton care pare destul de ok si pe care nu.l voi mai scoate fiind destul de tare. Ma gandesc ca nu e nevoie sa ma leg de el ci doar sa.l folosesc ca strat suport, punand doar folie si plasa sudata. E corect?
  2. plasa sudata va fi de 4mm fiind doar trotuar pietonal, iar la minim 10 cm grosime cred ca ar tine si un autoturism. Este ok armatura?
  3. betonul va fi facut pe loc, la betoniere. Care ar fi compozitia corecta pt un beton b200? Am deja nisip cu piatra concasata cam la 1 cm si ma gandesc sa aduc tot din acesta.
  4. rosturile de dilatatie se pot taia dupa ce s.a intarit betonul? As fi vrut sa le fac cu unealta aceea specială pt cand e ud, dar nu gasesc asa ceva nicaieri la noi.
  5. in compozitie vreau sa adaug apande sticla pt impermeabilizare. Ati folosit vreodata metoda asta?

  Va multumesc pt timp si efortul de a ma lamuri.

  • 1. Puteti lega trotuarul cu ajutorul unor cupoane de otel beton, foli anu mai este necesara.
   2. Se poate utiliza si lsa de 4mm in acest caz.
   3. 320kg ciment la metru cub de beton, adica circa 26 lopeti de sort, 28 lopeti nisip la 1 sac de ciment.
   4. Montati rigle de lemn, gipscarton etc. cat este betonul lucrabil. Se scot dupa uscarea, la cateva saptamani.
   5. Nu este necesara impermabilizarea

 24. Pe o alee de beton imi balteste apa pe o portiune de cca 1 mp, e vreo solutie cu care as putea da? Va multumesc!

 25. Multumesc frumos pt material, incepusem sa cred ca am innebunit eu cu folia … Doua intrebari va rog totusi:

  1. Am inteles ca impermeabilizarea nu este necesara. Armarea suplimentara cu fibre de polipropilena sau/si fibre metalice ar putea ajuta – ma gandesc ca poate ar tine un pic mai bine avand in vedere calitatea din ce in ce mai proasta a cimentului ….

  2. Am citit undeva cum ca, ideal, dupa turnare s-ar pune inclusiv o folie deasupra betonului, acesta urmand sa se usuce mult mai incet. Nu stiu totusi cand sa pun folia pe el … imediat, seara, a doua zi ? 🙂

  • 1. Esential pentru stabilitatea trotuarului este tasarea pamantului si adaugarea sortului.
   2. Daca armezi cu plasa de otel nu este necesara armarea cu fibre.
   3. Folia de protectie a betonului proaspat turnat este necesara pe vreme rece, cu ploaie etc. In conditii normale nu este necesara vreo masura de protectie pana la uscare. Daca este soare umezesti sa nu se usuce prea repede.

 26. Pot folosi o astfel de folie de polietilena peste pietriș?

  https://www.dedeman.ro/ro/folie-polietilena-pentru-constructii-baufolie-color-25-x-4-m-grosime-0-05-mm/p/7051100

  Grosimea e suficienta?

  • Grosimea este relevanta doar pentru rezistenta la momentul turnarii, daca ai grija si nu se agata, este OK. Altfel, este cam subtire, un 0.1 ar fi mai sigura.

 27. Vă rog să-mi spuneți, in zonele unde avem trasee de utilități (apa, canalizare, curent, gaze, care pătrund subteran în casă) cum facem trotuarul? Pentru o eventuala intervenție trebuie spart trotuarul?
  Vă mulțumesc!

  • Prezenta unor retele de utilitati in zona trotuarului nu inseamna ca acesta trebuie sa fie altfel. In mod normal o retea de utilitati bine realizata nu va mai implica vreo interventie ulterioara. Daca totusi este necesara o interventie ulterioara se poate sparge destul de usor betonul.

 28. Buna ziua, sunt cu casa in construcție și a venit rândul trotuarului din jurul casei.
  Constructorul a compactat pământul bine de tot, a făcut cofrajul, a pus folie, plasa sudata și nisip?! Peste plasa sudata. Urmând sa toarne betonul intr-un strat de 10cm. Nu văd rostul nisipului care se va amesteca cu betonul. El zice ca așa se face?

 29. Buna ziua! Am cumparat o casa acum cativa ani si avea deja trotuarul facut, o parte cel putin. Cu ce ma sfatuiti sa plachez si trotuarul si terasa acoperita ? As vrea ceva cat de cat hidroizolant. A inceput sa mi se duca decorativa din partea de jos de langa trotuar si perete, plus ca au aparut rosturi destul de mari intre perete si trotuar. Ma gandeam la gresie si placi pentru perete dar multi zic ca au sa sara din cauza inghetului si dezghetului. Granit ul este cam scump pentru bugetul meu. Am primit o oferta pt 50m2 de 6000 euro cu tot cu montaj fara adeziv. Ma gandeam la piatra naturala atat pe trotuar cat si pe perete iar sub ea niste mortar hidroizolant de la sika. M ar ajunge mai putin cu vreo 2500-3000 de euro. Cu ce as putea placa piatra de trotuar in cazul in care o aleg pe aceasta? Constructorul mi a spus ca pe perete cu adeziv si pe trotuar cu nisip si ciment. Piatra cica ar fi de luserna din spusele constructorului. Apreciez orice sfat Multumesc !

  • Tencuiala se duce in partea de jos pentru ca trage umezeala. Rosturile intre trotuar si soclu apar atunci cand substratul trotuarului nu a fost corect realizat sau este turnat pe pamant, direct. Doriti sa placati si soclul? Gasiti diverse tipuri de piatra pentru soclu, chiar si placi decorative din ceramica. Pentru trotuar este ceva mai delicat, depinde cat doriti sa va inaltati. Optiuni sunt pentru toate gusturile si buzunarele, pavaj beton, placi travertin, granit sau marmura, piatra naturala neregulata, placi gresie exterior 2cm, resturi de marmura si granit dar inseamna ceva mai multa manopera etc. Plcarea pe trotuar, daca inaltimea nu este limitata se poate face pe pat de mortar sau adeziv, de la caz la caz.

 30. Buna seara! Din câte am căutat, rețetă de beton pentru B250 ar fi undeva la 1 cu 4, mai exact eu folosesc dozajul cu găleata, una de ciment și 4 de balast. Dv aveți cam același dozaj, dar ați spus că este echivalentul a B150.
  Tot din căutări și recomandări, am înțeles că este indicat termoizolația soclului și apoi turnarea trotuarului,pentru a nu veni trotuarul in contact direct cu soclul casei.

  • Am turnat un beton aproximativ B150, asa cum am mentionat s-a utilizat nisip spalat si cernut plus doua sortimente de sort (piatra). Este cel mai mai bine cu aceasta varianta decat sa utilizezi balast. Acesta contine de regula prea mult nisip plus resturi de pamant, carbune etc.
   B250: ~9 saci de ciment (355kg 83,5 lopeti de ciment/mc), PIETRIS 8-16 mm + 16-32 mm = (0.273 mc + 0.344 mc = 0.617 mc); 0,617 mc x ~1600 kg/mc = 987.2 kg = 206 lopeti
   -NISIP 0.727 mc; 0.727 mc x 1300 kg/mc = 945,1 kg = 219 lopeti
   Total = 1932.3 kg agregate.Raportul ciment : agregate, 1 kg ciment : 5,44 kg agregate
   Dupa cum observi raportul este relativ la balast pentru ca atunci una este sa ai 80% nisip si alta este in reteta prezsentata unde ai proportia nisip/pietris aproximativ in raport volumic 1.1:1 adica 0.727/0.617 mc

 31. Buna ziua
  1)Pentru aceasta varianta constructiva a trotuarului, ar fi in regula xps intre trotuar si soclu sau e mai ok betonul trotuarului lipit de beton soclu (elevatie) cum ati facut dvs?

  2)Ce parere aveti de 1 strat pietris latime 15 cm lipit de soclu apoi facut acest trotuar? Ar avea vreun sens dpdv al iesirii umezelii/aerisirii fundatiei sau sunt povesti? Se mai poate vedea la anumite case acest pietris aparent perimetral casei. Ar mai proteja in acest caz trotuarul fundatia cum ar face-o fara pietris? Care varianta o recomandati?

  Multumesc
  George

  • 1. In varianta din articol, soclul a fost placat cu polistiren extrudat de 5cm peste nivelul trotuarului. Asadar nu am avut izolatie sub nivelul trotuarului si nici nu ar fi ajutat semnificativ. Evident ca se poate face si o izolare initiala a soclului apoi sa torni trotuarul. A doua varianta o consider importanta pentru case care au demisol sau subsol.
   2. Ideea cu pietrisul langa soclu are logica daca exista o hidroizolatie pe fudnatie/soclu. Spun asta pentru ca apa ce o sa cada pe zona de piatra se va duce direct spre fundatie. Rolul acelui pietris este sa nu permita stropirea/murdarirea soclului la ploi – pare mai aspectos dar nu la fel de „sanatos” ca un trotuar lipit. Trotuarul departat de soclu nu va proteja la fel ca un trotuar lipit de soclu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*