Izolare casa cu structura metalica


Fiecare cauta o solutie de termoizolare eficienta a casei (izolare casa cu structura metalica) iar odata cu trecerea anilor ne asteptam ca informatiile sa ajunga mai repede la beneficiari. Aparitia unor materiale superioare din punct de vedere calitativ si cresterea comunicarii, ar trebui ajute piata sa evolueze pozitiv. Profesionistii din domeniu au acces la suficiente informatii astfel incat sa participe la educarea pietei si indrumarea beneficiarilor. Ramane ca beneficiarii sa fie dispusi sa se informeze atunci cand aleg o anume solutie. Iinformatilei ii pot ajuta sa discute altfel cu executantii lucrarilor, totul pentru a obtine o calitate superioara a solutiilor de izolare termica.

Zilele trecute am participat la o discutie pe retelele de socializare, discutie despre cum sa se izoleze acoperisul casei. Comentariile sunt usor de facut insa de multe ori pot sa ne induca in eroare. Tehnic discutand, solutiile pot fi multiple si conteaza foarte tare detaliile constructiei si necesitatile beneficiarului. La un moment dat s-a recomandat izolarea cu spuma poliuretanica, un material modern si care aduce o sumedenie de beneficii. Au aparut imediat comentarii despre nocivitatea sau toxicitatea spumei poliuretanice, afirmatii facute sub semnul cuvantului „cred” – „cred ca este cancerigena”. Ei bine, de la „a crede” pana la un studiu stiintific este distanta si simplele afirmatii nefondate trebuie combatute.

Intai de toate, ce este spuma poliuretanica?

Din punct de vedere chimic, avem doi compuși principali care stau la baza formarii spumei poliuretanice: un diizocianat si un poliol. Acești compusi sunt amestecati si prelucrati, cu ajutorul unor catalizatori, pentru a obtine rezultatul final – spuma poliuretanica. Procesul de amestecare presupune degajarea de caldura, care ajuta la transformarea amestecul in spuma, atunci cand acesta este pulverizat. Totul se intampla aproape aproape instantaneu, expandarea se va produce in functie de tipul spumei poliuretanice. Avem spuma poliuretanica cu celula deschisa ce expandeaza violent, de circa 10-20 de ori in volum si spuma poliuretanica cu celula inchisa ce expandeaza mai putin si are alte caracteristici.

Izolarea structurilor usoare – izolarea casei cu structura metalica

O izolatie poate fi utilizata pentru a obtine un efect termic, unul fonic, pentru protectia fata de apa. Cand discutam de izolatia termica avem in vedere cel putin 3 elemente esentiale: grosimea izolatiei, conductivitatea termica a materialului de izolare si comportarea fata de vapori.

La o casa cu structura usoara, din metal, pe langa factorii enumerati mai sus, avem nevoie sa umplem suprafete mari cu material izolator. Cum structura metalica poate fi realizata din numeroase elemente constructive, putem avea dificultati in aplicarea izolatiei.

Spunem dificultati pentru ca utilizarea unor materiale clasice inseamna sa umplem cavitatile rezultate cu bucati de material (placi sau rulou), debitate la dimensiunile necesare. Montajul acestor bucati de izolatie necesita timp si nu se poate obtine o izolatie cu o grosime constanta, fara goluri de aer. Mai mult, prinderea sau sustinerea izolatiei este dificila. O astfel de izolatie poate sa se taseze in timp, rezultand aparitia golurilor ceea ce afecteaza calitatea izolatiei suprafetelor. Consecinta este aparitia problemelor legate de condens/mucegai si pierderile de energie mari, atat pe timp de vata cat mai ales iarna. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa utilizam spuma poliuteranica. Aplicarea prin pulverizare va duce la umplerea integrala a structurilor, fara a avea goluri de aer sau abateri ale grosimii materialului izolator.

Avantaje si sortimente de spuma poliuretanica

Un alt avantaj al utilizarii spumei poliuretanice este dat de grosimea redusa a stratului de izolatie. Acest lucru se poate realiza datorita conductivitatii reduse a spumei poliuretanice. In cazul sortimentului cu celula inchisa putem reduce grosimea izolatiei cu circa 40% fata de orice alta metoda de izolare. Pentru izolarea casei cu structura metalica putem utiliza ambele sortimente de spuma poliuretanica (celula inchisa si deschisa). Alegerea unui din cele doua sortimente se face corelat cu natura suprafetei si necesarul de izolare. Pentru pereti de compartimentare putem utiliza spuma poliuretanica cu celula deschisa. Dupa cum se observa in imagine, avem spuma poliuretanica cu celula deschisa aplicata pe un perete inchis pe o fata. Daca inchidem structura peretelui direct pe structura metalica, trebui sa taiem in plan spuma expandata excesiv. In caz contrar, putem realiza placarea la distanta de structura metalica, in spatiul creat pozitionam instalatii, daca este necesar. Dupa caz se poate adauga un alt strat de material izolator, clasic.

Suprafetelor ce despart exterior de interiorul casei necesita o atentie mai ridicata. Motivul este ca in aceste zone avem diferenta cea mai mare de temperatura si efectul migratiei vaporilor. Efectul migratiei vaporilor il tratam cu o bariera de vapori in cazul izolatiei cu vata minerala. Evitam astfel ca aerul incarcat cu vapori sa migreze prin stratul de vata si sa condenseze. Condensarea inseamna aparitia unei cantitati de apa – umezeala iar urmatorul pas va fi aparitia mucegaiului. Pentru casa cu structura metalica, utilizam un strat de spuma poliuretanica cu celula inchisa. Aplicam acest strat de spuma poliuretanica pe asteriala realizata din panouri de OSB. Grosimea acestui strat este redusa, maxim 10cm si va fi suficienta pentru a avea o izolare corecta sub invelitoare. Bariera de vapori nu mai este necesara pentru ca spuma poliuratanica cu celula inchisa. Ea ofera acest avantaj, nu permite transferul vaporilor – elimina necesitatea barierei de vapori.

Combinam sortimentele de spuma poliuretanica

Daca se doreste, se poate face o combinatie intre sortimenul cu celula inchisa si cel cu celula deschisa. Spre exterior se aplica un strat de spuma poliuretanica cu celula inchisa iar la interior un strat cu celula deschisa. Obtinem astfel o dubla izolare termica, o bariera de vapori dar vom castiga si in izolarea fonica. Prin spuma poliuretanica cu celula inchisa nu patrunde nici apa dinspre exterior.

Din motive ce tin de obtinerea unei cladiri bine izolate, planseul din beton armat a fost turnat ulterior, dupa executarea izolatiei cu spuma poliuretanica. Toti peretii exteriori au fost izolati cu spuma poliuratanica cu celula inchisa, fiind umplut intregul spatiul din structura metalica. S-a utiliza o grosime de 15cm de izolatie pe toti peretii casei. Suplimentar, pentru a avea o anvelopa perfect izolata, fatada placata cu OSB a fost izolata cu polistiren expandat EPS 80 de 10cm.

Pe toate zonele de acoperis si partea de intrare unde exista o terasa inchisa cu o fatada masiva din sticla, s-a utilizat sortimentul de spuma poliuretanica cu celula inchisa, in grosime de 10cm.

Inchiderea golurilor la constructiilor usoare, protectia la insecte si rozatoare.

Este cunoscut faptul ca o constructie usoara este usor de accesat de catre tot felul de vietuitoare din arealul constructiei. Acestea patrund foarte usor prin golurile ramase in pereti, acoperis, pardoseli si isi gasesc cuib in izolatiiile clasice. Polistirenul este usor de tocat de catre soareci, vata minerala poate adaposti cuiburi de insecte si soareci sau gazduieste hrana acestora. Utilizand spuma poliuretanica eliminati orice posibilitate de a lasa un gol in structura suprafetelor izolate iar patrunderea vietuitoarelor este eliminata. Mai mult, spuma poliuretanica are o structura densa ce nu constituie hrana pentru soareci si insecte, nefiind comestibila. Soarecii nu vor crea tuneluri prin spuma poliuretanica si nu vor patrunde in locuinte si pereti.

Sunt convins ca stim cu totii ca in domeniul izolatiei termice spuma poliuretanica exceleaza, nu are egal. Nu voi insista sa argumentez pentru ca cifrele legate de conductivitatea termica sunt usor de inteles iar avantajul tehnologiei de aplicare este inegalabil. Cand dorim o izolatie cu spuma poliuretanica nu ne ramane decat sa apelam o firma specializata, asa cum este ISOTERM. Specialistii in izolatiile cu spuma poliuretanica, de la Isoterm, ne asigura ca orice lucrare din domeniul rezidential se executa rapid si calitativ. Dupa stabilirea detaliilor tehnice, executarea lucrarii se poate face in maxim 2 zile lucratoare, incluzand toate lucrarile de pregatire si incheiere. Acesta este avantajul oferit de aplicarea mecanizata a spumei poliuretanice, o spuma ce ofera protectie adecvata la foc si nu pune in pericol sanatatea beneficiarului.

Spuma poliuretanica este ecologica, nu provoaca cancer

Am mentionat afirmatia unei persoane pe retelele sociale – anume toxicitatea spumei poliuretanice si rezistenta scazuta in timp. Este bine de amintit ca lucrarea de izolare a casei cu structura metalica, a fost realizata integral cu spuma poliuretanica. Durata de viata a izolatiei ce va fi inchisa in structura casei, este de circa 80 ani.

Din punct de vedere al impactului asupra mediului se constata ca spuma poliuretanica are cel mai scazut impact, alaturi de polistiren. Conform studiului realizat, valoarea impactului este 3 – un impact redus. Scara este de la 1 la 3, unde 1= ridicat, 2= mediu, 3= slab. Studiul a luat in calcul urmatoarele aspecte, din care au iesit urmatoarele valori:

  • efectul asupra resurselor (materiale si energie) -3
  • efecte prin poluare – producere si exploatare- 3
  • casare – 3

Spuma poliuretanica in sine nu este nociva pentru mediu și nu are implicații asupra sanatatii umane. Conform studiilor nu s-au evidentiat niciun fel de consecinte asupra sanatatii omului, nici pe termen scurt si nici pe termen lung, ceea ce inseamna ca alegerea este sigura si inofensiva pentru utilizatori și mediu. In plus, spuma poliuretanica folosita de catre Isoterm utilizeaza in mare parte deseuri reciclate, de la cel mai mare producator din lume.


1 Comment on "Izolare casa cu structura metalica"

  1. Ca alternative, avem izolarea cu vata minerala sau cea cu poliuretan (spuma poliuretanica). La poliuretan este evident ca apare si intrebarea: „Toxic sau nu toxic?, ”Daune aduce sau nu aduce la sanatatea beneficiarului?”. Convingerea mea este ca nu este toxic. Daca ar fi toxic, atunci poliuretanul ar avea o aplicabilitate foarte redusa in constructii. Este adevarat, daca indecentii l-ar putea inhiba, am putea spune ca aceasta isi spala propriile pacate. De fapt, s-a dezvoltat probabil imediat aceasta idee deoarece spumele traditionale sunt preparate din izocianati si sunt off-gasulare peste cateva zile. In realitate, daca spuma politereftalica se gaseste in aplicatii deschise, nu neaparat este toxic. Spuma poliuretanica conteaza cu o serie de beneficii economice, dar si din punct de vedere al unsurilor de proces.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*