Izolare planseu pod


In ultimii ani se vorbeste aproape obsesiv despre termoizolatie, o masura de altfel absolut necesara insa de multe ori directionata doar catre zone singulare ale constructiilor. Subiectul principal ce monopolizeaza discutiile pe tema mentionata este reprezentat de termoizolarea exterioara, arhi-cunoscutul termosistem pe baza de polistiren expandat. Nu este un lucru rau dar excesul dauneaza intotdeauna, asa cum si marketingul pe zona de termosistem a focalizat atentia tuturor asupra izolarii peretilor. In diferitele materiale informative, lucrari de specialitate, pliante sau alte documentatii ale producatorilor si comerciantilor de produse de termoizolatie, gasim informatii privind ponderea pierderilor de energie termica pe suprafetele unei cladiri. Dupa cum se observa in figura urmatoare, aceste cifre nu pot fi chiar exacte insa ne pot face o idee privind ponderea pierderilor, lasand la o parte aspectele subiective pentru care un producator evidentiaza anumite cifre si recomanda izolarea unei zone doar pentru ca livreaza produse si efectueaza servicii legate de acea directie.

Este clar ca toata lumea a inteles cat de importanta a devenit izolarea termica, mai ales in contextul cresterilor de pret la energia termica sau gazele naturale la care se adauga un alt avantaj, cel legat de imbunatatirea confortului interior, dupa parerea mea cel mai important.  Una peste alta, o izolatie termica este o investitie ce merita facuta si care trebuie sa aduca beneficii pe termen lung.  Plecand de la indicatiile privind pierderile energetice ale unei constructiei, se pune problema ce zone alegem ca fiind prioritare pentru izolare si cum dimensionam sistemele. Ei bine, a adauga un strat de polistiren expandat pe o fatada nu poate insemna ca am termoizolat o casa. Nu stiu cati cunosc faptul ca in aceasta directie exista un normativ  care ne poate ajuta sa ne orientam asupra zonelor ce trebuie tratate cu atentie in cadrul lucrarilor de constructie si termoizolare,  Normativul privind calculul coeficientilor globali de izolare termica la cladirile de locuit, indicativ C 107/1. Acesta specifica valorile minime ale rezistentei termice (corectate, Rc – tine cont de influenta puntilor termice) pentru elemente constructive ale cladirlor de locuit, conform tabelului urmator.

Se observa ca exista o modificare a valorilor impuse pentru rezistenta termica, incepand cu anul 2011, pentru anumite elemente constuctive fiind cresteri semnificative. Imi place sa cred ca acest lucru este o consecinta a identificarii deficientelor privind termoizolarea acestei zone, posibilitatilor de interventie efectiva datorita disponibilitatii spatiului si corelat cu dezvoltarea unor materiale mai performante decat in anii trecuti, materiale ce se regasesc acum si pe piata noastra.

Constatam ca valoarea ce mai exigenta este regasita pe planseele peste ultimul nivel, valoarea rezistentei termice minime fiind de 5 mpK/W. Avand in vedere aceasta prevedere a normativului C107/1, mi-am propus sa trecem in revista cateva din solutiile pe care le putem aborda in legatura cu termoizolarea planseului catre pod, in diferite variante constructive. Efectuand un simplu calcul plecand de la conductivitatea materialelor uzuale de termoizolare, de exemplu vata minerala de sticla, o rezistenta termica de 5 mpK/W corespunde unei izolatii cu o grosime de circa 20 cm, departe de valorile utilizate in mod curent la constructii.

Din punct de vedere constructiv, avem doua tipuri de plansee ce se utilizeaza pe scara larga pentru cladiri, plansee din beton armat si plansee pe structura din lemn. Indiferent de tipul planseului termoizolatia trebuie sa fie amplasata pe exteriorul suprafetei, astfel incat sa se realizeze o continuitate a anvelopei constructiei, cu alte cuvinte o continuitate a izolatiei la nivelul exteriorului cladirii.  Pentru ca planseul peste ultimul nivel se afla in cele mai multe cazuri spre pod, amplasarea izolatiei catre aceasta zona trebuie sa aiba in vedere alegerea unei solutii care sa asigure circulatia pe suprafata si/sau depozitarea diverselor lucruri.

Revenind la solutiile de termoizolare a planseului, in cazul cand acesta este din beton se pot adopta cateva variante:

– aplicarea directa a izolatiei din vata minerala;

– aplicarea directa izolatiei din polistiren expandat;

– aplicarea izolatiei din polistiren expandat cu densitate ridicata sau polistiren extrudat, urmata de aplicarea placilor fibro-lemnoase pentru asigurarea circulatiei pe suprafata podului;

– aplicarea izolatiei din polistiren expandat cu densitate ridicata sau polistiren extrudat, urmata de aplicarea placilor fibro-lemnoase pentru asigurarea circulatiei pe suprafata podului;

-o varianta alternativa, mai putin utilizate, este montarea unei retele de rigle intre care vom putea aplica izolatia, apoi se inchide suprafata cu scandura sau diferite placi fibro-lemnoase.

De regula izolatia peste planseul din betonspre pod este o solutie pe care majoritatea o executa ulterior, dupa ce constata ca are o problema legata de condensul pe tavane sau la colturile exterioare, fiind preferata de multe ori izolarea pe partea interioara a planseului, pe tavanul ce este finisat in sistemul cu gipscarton. In acest caz se opteaza pentru o izolatie de 5cm cu vata minerala ceea ce nu este tocmai suficient si corect.

O alta situatie este cazul in care avem un planseu realizat pe o structura din lemn, preferat de multi datorita costurilor mai mici insa acesta necesita o izolare mai buna si atentie in executie. Greselile se pot realiza mult mai usor pe o astfel de structura si deficientele solutiei aplicate se vad rapid, pierderile de energie sunt usor de resimtit atat pe timp de vara cat si iarna.

Pentru inchiderea si finisarea planseelor din lemn, prima greseala ce se realizeaza inainte de a lua o hotarare privind izolarea este inchiderea partii inferioare sau superioare cu scandura (a se vedea cele 2 foto ce urmeaza). Ulterior ne trezim in situatia de a aplica o izolatie si, in unele cazuri, inchiderea realizata ne poate incurca in aplicarea corecta a straturilor necesare.

Sfatul meu este sa ganditi sistemul de izolatie si inchiderea planseului din faza initiala, stabiliti straturile ce se vor aplica si ordinea corecta pentru a nu compromite lucrarea, obtinand efectul cel mai bun posibil.

In aceasta, sistemul utilizat pe scara larga presupune inchiderea planseului pe partea inferioara cu o retea de profile metalice pentru gipscarton, profilul CD 60 pentru campul planseului si profilul UD30 pentru zona perimetrala a fiecarei camere. Avem posibilitatea de a utiliza o structura simpla, asa cum se vede in foto sau structuri duble de profile metalice. Din considerente strict financiare, majoritatea opteaza pentru structura simpla, chiar daca aceasta este mai putin rezistenta, existand riscul de aparitie a fisurilor pe imbinarile placilor din gipscarton, mai ales daca structura planseului din lemn nu este suficient de solida.

Sub structura de profile metalice se aseaza o bariera de vapori avand grija ca imbinarile foliei sa fie realizate etans. Pentru aceasta se petrec circa 15-20cm zonele imbinate si se etanseaza cu banda adeziva in cazul in care folia este din polietilena sau cu banda adeziva aluminizata daca avem o bariera de vapori din folie de aluminiu, armata. Fixarea barierei de vapori pe reteaua de profile metalice se face utilizand o banda dublu-adeziva iar perimetral este recomandata acceeasi masura de etansare a imbinarii cu peretii, utilizand un mastic special.

Este inevitabil ca in structura tavanului sa amplasam circuite electrice pentru iluminat sau pentru alte necesitati, ori cablaje pentru sisteme de comuinicatie iar pozarea acestora presupune sa strapungem bariera de vapori montata anterior. In acest caz,orice strapungere se va realiza prin perforarea foliei insa etansand foarte bine zonele, asa cum se vede in foto.

Pe partea tavanului se poate realiza acum inchiderea cu placile din gipscarton necesare, pe spatiile de locuit fara umiditate utilizam placi normale (albe) iar in baie si bucatarie utilizam placi din gipscarton rezistente la umiditate, verzi.

Finisajele interioare isi vor urma cursul firesc, noi avem de vazut ce urmeaza sa facem spre pod, acolo unde trebuie amplasata izolatia termica. Asadar, avem doua spatii ce vor fi acoperite cu izolatie, unul este cel creat intre structura metalica pentru gipscarton si grinzile din lemn iar cel de-al doilea este cel  dintre grinzile de lemn asezate la o anume distanta, de regula 60, 70 cm. Se aseaza cele doua straturi de vata minerala intr-un mod continuu, fara a lasa goluri de aer intre bucatile de izolatie si fara a tasa materialul.

In functie de necesitatea de utilizare a suprafetei podului, putem lasa suprafata asa cum rezulta dupa aplicarea vatei minerale sau o putem inchide cu ajutorul unor placi fibro-lemnoase (de exemplu OSB) sau cu scandura groasa. Inchiderea se face prin fixarea directa pe grinzile din lemn, fara a adauga vreun alt strat intermediar. Daca inchiderea este realizata fara rosturi, izoaltia este suficient de protejata si nu va fi posibil sa fie incarcata cu praf.

Exista cazuri in care spatiul disponibil la nivelul planseului si inchiderii cu gipscarton realizata pe partea interioara a acestuia nu permite utilizarea unei grosimi suficiente de material izolator, minimul de 20 cm ce rezulta din prevederile normativului. Pentru a ajunge la gradul de izolare minim recomandat avem doua posibilitati, fie adaugam inca un rand de rigle (transversal pe grinzile din lemn ale planseului) realizand spatiul necesar pentru adaugarea suplimentara de izolatie, fie adaugam doar material izolator, corespunzantor necesitatilor de circulatie si utilizare a spatiului podului.

Inainte de final, sa vedem o situatie de evitat si care este intalnita in foarte multe cazuri, tocmai din neglijenta prin care este tratata problema izolatiei pe aceste zone, cum spuneam la inceputul articolului. Un caz in care s-au adaugat doua straturi de izolatie termica cu bariera de vapori, primul strat fara a etansa imbinarile la nivelul foliei de aluminiu prezenta pe izolatie iar grosimea totala a acestor doua straturi era de doar 10cm.

Asadar, o izolatie montata incorect, subdimensionata, o trecem la exemplele negative – ASA NU!


1.103 Comments on "Izolare planseu pod"

 1. Buna ziua!Foarte interesant articolul.Pentru acoperis,intre capriori,ce fel de izolatie recomandati?Sau sa intreb altfel:Am facut aceeasi izolatie la casa mea ca in articolul prezentat de dvs(mai putin bariera de vapori).Izolatia este de 30 cm grosime.Credeti ca mai este necesar sa izolez si intre capriori?
  Va multumesc!

 2. Daca spatiul podului nu este utilizat, nu aveti nevoie sa izolati suplimentar sub acoperis.

 3. Care este dezavantajul daca plachez cu lemn pe partea inferioara si ulterior adaug profilele peste sau printre scandurile de lemn? Ulterior pasii fiind cei descrisi de dvs.
  Multumesc!

  • Nu este nici o problema daca inchideti in prealabil tavanul cu scandura insa va trebui sa aveti in vedere ca fixarea elementelor pentru profilele metalice specifice gipscartonului sa se faca in grinzile din lemn si nu doar pe scandura. Mai este si aspectul economic, ar insemna o cheltuiala in plus. Acel strat de inchidere cu scandura poate sa para inutil, ce sperati sa obtineti prin utilizarea lui?

 4. Structura mai buna…..o idee

  • Structura pentru inchiderea tavanului este o alta discutie, in acest articol a fost prezentata dar pentru a avea o finalitate intreaga lucrare de izolare a planseului. Ne-a interesat doar principiul izolarii planseului catre pod, partea de izolatie termica.

 5. Instructiv articolul, mersi.
  Daca podul va fi folosit drept mansarda presupun ca izolatia se va face la nivelul acoperisului. In acest caz, cum facem planseul? (ma refer la cel din structura de lemn)

  • Principiul de izolare se pastreaza si pentru termoizolarea acoperisului/tavanului mansardei, ideile fiind aceleasi. La acestea se adauga anumite aspecte legate de realizarea acoperisului, ma gandesc la solutiile de ventilare ale acestuia, termoizolare exterioara etc. Probabil in viitor vom incerca sa scriem un articol legat de tema produsa. Pentru o mansarda reusita trebuie dimensionata si mai bine izolatia avand in vedere actiunea directa a exteriorului si tipului de invelitoare.

   • Am casă cu mansarda și intenționez deocamdată sa izolez doar tavanul catre podul mansardei, dar ulterior podul mansardei va fi si el izolat și locuit dar acum trebuie sa mă limitez la parter din pricina bugetului. Este corect să izolez in această ordine? Evident respectând toți pașii menționați de dumneavoastră. Voi avea probleme pe viitor cu mucegaiul sau vaporii de apă pe zona izolata a placii catre pod?

    • Este prioritar sa izolezi planseul dintre mansarda si podul acesteia pentru ca aceasta este zona cu pierderi mari de energie. Nu imi dau seama cum ai podul mansardei, este asa mare astfel incat sa il folosesti ulterior pentru locuit sau pentru depozitare? Cum este realizat planseul catre pod?

     • Da, este mare. Am o înălțime de 2,40m, iar partea înclinată a acoperișului pornește de la 1.20m. Planșeul catre pod este realizat din grinzi de lemn. Parțial tavanele de la parter sunt deja făcute din schelet metalic CD/UD. Cat despre bariera de vapori intenționez sa pun o folie din polietilena Lds35 de la Knauf. Este nevoie de acel spațiu de aer între ea și placa de rigips?

     • Cred că nu m-am exprimat corect. Am vrut sa spun ca vreau sa izolez deocamdată doar tavanul catre mansarda. Si ulterior când voi avea bani sa izolez și tavanul mansardei.

    • In sistemul clasic cu gipscarton nu poti lasa acel spatiu intre gips si bariera de vapori. Nici nu este necesar daca nu ai ceva instalatii de tras in acea zona, doar pentru iluminat nu se justifica. Mai poate fi util daca ai bariera de vapori din aluminiu, ar ajuta putin la izolatie.

     • Deci dacă izolez mai întâi planșeul din lemn cu vată și după ceva vreme(1 sau 2 ani) voi izola și tavanul mansardei nu voi avea probleme cu migrarea vaporilor sau a umidității dinspre mansarda spre tavanul parterului? Ma gândesc că această barieră de vapori care va fi pusă sub acest planșeu din lemn îmi va proteja vata de umiditatea din camerele de la parter.
      Asadar întrebarea mea este dacă ar mai trebui o folie ceva deasupra acestui planșeu care sa-mi protejeze aceeași vata de umiditatea de la mansarda? Ma gândesc că această umiditate de la mansardă devreme ce nu va putea ieși prin tavan, deoarece va fi si acolo o barieră de vapori, va încerca să micreze înspre tavanul parterului.. sau acest lucru nu este posibil?

     • Izolarea planseului catre mansarda trebuie facuta oricum. Faptul ca vei adauga si o bariera de vapori nu te incurca deloc, dimpotriva. Acea folie, bariera de vapori va elimina riscul de aparitie a condensului deoarece vaporii nu mai ajung la etaj, acolo unde ar putea condensa (daca nu incalzesti mansarda). Acest lucru nu inseamna neaparat ca vor fi mai multi vapori la parter, acolo unde ai mai cald si se poate sustine o cantitate mai amre de vapori in aer. Deasupra planseului trebuie sa gandesti cum inchizi planseul si cum izolezi pardoseala, pentru ca vei avea si zgomot de impact.

     • „Deasupra planseului trebuie sa gandesti cum inchizi planseul si cum izolezi pardoseala, pentru ca vei avea si zgomot de impact”

      Ce-mi recomandați?

     • Depinde cum inchideti planseul. In principiu ar trebui o pardoseala izolata peste inchidere cu izolatie din vata, placi rezistente la impact, 2-3cm grosime apoi inchidere cu panouri fibro-lemnoase.

 6. Problema mea este frica de mucegai, deci intrebarea mea se leaga de izolatia interioara dar si exterioara:in interior in spatele rigipsului se pune deci vata sticlata cu fata de aluminiu ,sau poliester acopetrit de o folie de aluminiu,sau plastic ? in acest caz peretele mai respira deci nu apare igrasia ? la exterior se lipeste poliester pe peretele de BCA lasind un spatiu de 1 cm sau nu este necesar ?… va rog un raspuns la tema acesata,repet ,problema mea este eliminarea totala a mucegaiului

  • In nici un caz presupunerea nu este corecta, igrasia inseama prezenta umiditatii in permanenta pe o structura. La exterior, polistirenul se lipeste de preferinta in pat continuu iar la interior, daca vom avea un strat de izolatie din vata minerala va trebui sa utilizam o bariera de vapori. Tocmai prezenta acestei bariere de vapori va elimina posibilitatea de aparitie a condensului si mucegaiului pe stratul de izolatie sau in spatele acesteia. Respiratia peretelui este un mit din punctul meu de vedere si va dau exemplul betonului. Credeti ca un perete de beton este permisiv la vaporii? Sigur nu.

  • Mucegaiul apare unde este condens.
   Condensul apare cand vaporii de apa intalnesc o suprafata mai rece. Se pune bariera de vapori pe INTERIOR, pentru a preveni vaporii sa treaca de izolatie. Atentie: pe parte dinspre camera izolatia este calda, deci nu se porduce condens. Dar daca vaporii de apa trec prin izolatie, se face condens. Se poate calcula exact la ce distanta este situat asa numitul „punct de condens”. Peretii de beton intr-adevar nu prea „respira”. Pentru a elimina vaporii de apa, deschidem geamul! Fara aerisire nu se poate.

  • Buna ziua.Daca izolez doar intre capriori (tavanul mansardei)nu este suficient?Mai trebuie izolat si podeaua mansardei(tavanul camerei de sub ea?

   • Izolarea unei mansarde trebuie facuta cu atentie si nu doar intre capriori. De cele mai multe ori capriorii nu ofera un spatiu suficient pentru izolare. Tavanul mansardei nu are o legatura directa cu pardoseala mansardei sau planseul spre mansarda. Acest planseu trebuie sa aiba o izolatie corelat cu tipul acestui planseu, daca este din beton nu discutam de izolatie, daca este din lemn este o alta situatie si sunt necesare izolatii termice, fonice si inchiderea atenta a pardoselii/tavanului camerei de sub.

 7. 1. La o casa veche, cu planseul podului din grinzi de lemn placate pe ambele fete cu scanduri si izolat cu un fel de balast(vechi, si strat gros) pot sa pun vata direct pe planseu ca sa reduc pierderile de caldura? Tiglele sunt puse direct pe sipci, fara nici o folie (pe atunci cand s-a construit nu au existat).
  2. Am inteles principiul barierei de vapori care protejeaza vata de umiditatea care s-ar infiltra din camera. Dar asta nu inseamna totodata ca acea umiditate ramane blocata in camera? E.g. am mai multa decat fara?

  Multumesc

  • 1. Indicat este sa montezi o bariera de vapori apoi sa asezi 20cm de vata minerala.
   2. Asa este insa umiditatea poate fi evacuata sau controlata si altfel. Ventilatia ramane un element esential si oricum depinde cat de multa umiditate se produce in casa sau incapere.

  • vasile dorobantu | 21 august 2013 at 19:52 | Răspunde

   spune-mi cum ai procedat.Si eu sunt in aceeasi situatie

  • Am făcut așa:

   Situația originală: pod ventilat. Structura e din grinzi de lemn cam de 15 cm grosime, acoperişul din tablă pe structură de lemn, bordură de cărămizi de 50 cm în interiorul podului de jur împrejur, unul din pereţii laterali ai podului a fost prevăzut cu multe fante de ventilaţie cam de 5 x 1 cm între cărămizi. Plafoanele camerelor sunt din lemn, tencuite şi zugrăvite la interiorul camerei. În pod a fost turnat un strat de pământ, în scop izolant, cum era obiceiul vremii. Astfel încât planșeul e format din 1 cm tencuială, 2 cm lemn și 5 cm de lut.

   Vara: afară 35-40°C, interior 27-29°C, atunci când nu se folosește niciun fel de aer condiționat. Iarna, afară -15 până la -20°C, interior 0°C pe latura cea mai rece și 5°C pe latura cea mai caldă, când nu a fost folosită niciun fel de încălzire timp de o săptămână.

   Nu are condens, nu sunt infiltrații în pod, nici măcar în timpul celei mai rele ploi. Nu sunt urme lăsate de rozătoare. În pod nu se circulă.

   Am pus izolația: 10 cm vată bazaltică Isover, fără folii, cu 0.040 W/mK pe tot planșeul, între grinzi, dublată cu încă 10 cm pe laturile mai reci. Va fi dublată și pe laturile mai puțin expuse, probabil cu Isover 5 cm, sau tot cu 10 cm. Astfel încât în prezent planșeul e format din 1 cm tencuială, 2 cm lemn, 5 cm de lut și până la 20 cm vată bazaltică.

   R-ul vatei e cam de 3,5 per inch, adică R14 la o placă de 10 cm. Socotind R-ul tipic pentru lemn ușor (1,41) pentru lut și pentru vată, planșeul ar trebui să aibă acum R de la 16 la 29 în funcție de loc, ceea ce e acceptabil.

 8. am ajuns si eu la izolarea plafonului de beton de sub acoperis
  vreau sa izolez fie cu un rand de polistiren expandat de 20cm, fie cu 2 randuri de 10cm (de 20 se obtine doar pe comanda). Ce recomandati? Vreau sa il acoper cu o placa de 1cm OSB, va fi utilizat doar ocazional pentru depozitare. EPS 100 sau merge si mai putin?

  • Iti recomand doua straturi de polistiren pentru a acoperi rosturile.
   Se poate acoperi direct doar cu scandura lata sau cu placi de OSB pentru o pasire mai in siguranta pe suprafata polistirenului. Este prea mult EPS100, poti utiliza fara probleme EPS70 iar daca depozitarea inseamna lucruri mai grele, atunci prevede rigle de lemn pentru montarea placilor de OSB. In rest, pentru depozitare auno rlucruri mai putin grele, se poate face si direct pe placile de OSB aplicate direct pe polistirneul expandat.

 9. Buna.
  Am citit articolul deoarece nu ma pricep la constructii si am vrut sa vad daca mesterii fac bine ceea ce fac pe la mine pe acasa.
  Acum ma tin de cap,deoarece am realizat ca nu mi-au pus acea bariera de vapori. La mine treaba sta asa: pe grinzile de lemn de 15×20 cm au montat profilele de aluminiu,au pus rigipsul ,si urmeaza ca acum din pod sa imi pun? vata minerala si apoi sa închida cu scanduri.
  Ce se mai poate face? Se poate pune acea bariera de vapori ,foile sau ce este,peste profile sau peste grinzi si va ramâne spatiu intre rigips si bariera?
  Multumesc!

  • Observatie: profilele pentru structura gipscartonului sunt din otel si nu din aluminiu.
   Tot ce se poate face acum, daca nu se poate demonta gipscartonul, este sa aplcati bariera de vapori prin pod, inainte de a aplica izolatia. Este mai greu dar nu imposibil. Trebuie sa se faca mai multe taieturi si se vor etansa cu atentie toate aceste zone.

 10. vasile dorobantu | 15 august 2013 at 18:20 | Răspunde

  Am o casa veche cu pod de lemn acoperit cu pamant rosu cum se facea inainte.
  Este indicat sa pun vata direct pa pamant sau sa evacuez pamantul?

  • Pentru a amplasa direct vata trebuie sa intinzi o bariera de vapori si apoi izolatia, in strat consistent (minim 20cm), continuu si etans.

 11. daca nu ai nici o folie peste astereala = printre tigle se aeriseste, poti aplica direct vata peste planseu. asa am facut eu, si functioneaza la marea arta…nu trebuie sa evacuezi nimic, si nu trebuie nici o membrana. cu membrana obtii exclusiv mucegai in casa sau trebuie sa tii deschise toate geamurile ce iti va dubla cheltuielile de incalzire…

 12. vasile dorobantu | 20 august 2013 at 20:55 | Răspunde

  Eu am pod de lemn acoperit cu pamant rosu cum se facea inainte.
  Cum pot face izotia termica?

 13. o intrebare: pentru un planseu , ce grinzi sa folosesc daca deschiderea maxima o am de 4.2 m ?

  • Ca format sunt recomandate grinzile cu sectiune dreptunghiulara. Dimensiunea ar trebui sa fie corelata cu utilitatea spatiului de deasupra, incarcarea planseului, distanta intre grinzi, nevoia de izolare a planseului etc.

   • Va fi un pod nelocuibil,ventilat.Ma interesa dimensiunea minima a grinzilor pe care le voi pune din 0.6m in 0.6 m.

    • Cum ti-am zis, totul se calculeaza pentru certitudini. Inpractica, vedem diferite solutii, unele minimale de genul grinzi patrate de 10/10 ce ar fi destul de nerecomandate din punctul meu de vedere, alegeri facute doar de beneficiar dupa crietriul economic.
     Alte exemple mai bune ar fi grinzi cu dimensiuni minime 80/140, 90/160, 120/200 etc.

 14. La planseul din pod cu grinzi de lemn am aplicat izolatie din vata si folie anticondens. Sub folia de anticondens se poate aplica inca OSB-uri pentru ca apoi sa montez regipsul pe caroiaj.. Este corect ce urmeaza sa aplic? Multumesc celui/celor care doresc sa ma ajute!!

 15. Cum parerile erau impartite, am apelat la dvs pentru a elucida exact misterul! multumesc ca mi-ati fost de mare ajutor

 16. Podul nelocuit.
  As vrea sa fac izolatia plafonului dintre etaj si pod in felul urmator.

  privit din pod spre camera.
  – OSB peste grinzile de lemn (pt. rigidizare si pt. un plus de termoizolatie)
  – intre grinzile de lemn vata minerala de 10 cm
  – scandura de 2.4 cm sub grizile de lemn
  – vata de 5 cm
  – profile si gigips

  Este suficienta termoizolatia care o gandesc sa trebuie suplimentata?

  Unde sa pun folia anticondens?

  • Doar 15 cm de izolatie mi se pare insuficient. Inceraca sa asiguri minim 20cm daca nu se poate mai mult.
   OSB este doar pentru protectie mecanica si posibilitate de circulare pod, de rigidizat nu cred ca are ce anume.
   Monteaza o vbariera de vapori intre vata de sticla si gipscarton iar daca suplimentezi izolatia cu inca 10cm, poti muta bariera de vapori intre scandura si primul strat de vata de 10cm.

 17. Grinzile sunt de 18 cm inaltime deci intre grinzi va veni vata de 20 cm cu folie de aluminiu. Si va fi pusa scandura si sub grinzi si deasupra grizilor.

  Sub grinzi va veni inca 5 cm de vata si apoi rigips.

  Am 2 intrebari:
  1. Cum se aseaza vata? Cu folia de aliminiu in sus (spre pod), sau invers in jos?
  2. Folia pt vapori mesterii zic ca ar trebui pusa sus in pod peste (deasupra) scandurilor. Cum e corect sa fie pusa folia de vapori si de ce? As vrea sa inteleg ce pericole exista (stiu de condes) si de ce apare condesul intr-un caz si nu apare in alt caz?

  • 23 cm de izolatie suna mult mai bine.
   1. Cu folia orientata in jos, spre camera, folia respectiva este chiar o bariera de vapori;
   2. Folia cu rol de bariera de vapori se aseaza intotdeauna pe partea calda a structurii (perete, planseul etc.). Peste vata, nu se monteaza nimic sau o folie de difuzie. Condensul apare pe zone unde temperatura este mai mica, vaporii din aer condenseaza daca intalnesc zone reci, in linii mari.

 18. am o constructie P+E+MANSARDA,intre E si M sunt grinzi din lemn ,meseriasul CONSTRUCTOR le-a dispus la o distanta de 0,80m. vreau sa montez rigips .Distanta dintre grinzi e suficiente ca sa un am neplaceri in timp? (fisuri)

 19. Buna ziua,

  VA ROG SA MA AJUTATI!Doresc sa izolez tavanul spre podul casei care este folosit pentru depozitare. Am luat vata de sticla pentru a compensa sa ajung undeva la 20 poate 30 cm izolatie. Privind din casa spre pod am urmatoarele straturi: gips carton, vata de 10 cm, osb 3, scandura. Eu voi face izolara din pod inspre camera, asa ca voi scoate scandura, osb-ul si vata. De unde am luat vata( de pe un santier), baietii de acolo mi-au dat si o folie verde asa mai subtire( asemanatoare cu folia de solar), mi-au spus ca folia respectiva sa fie montata direct pe gips carton iar peste sa pun vata si restul de straturi. Este in regula sa pun aceasta folie?

 20. Acea folie reprezinta bariera de vapori. Este necesara, se va monta continuu si etans pentru a fi eficienta.

 21. Am in proiect o superizolatie la o mansarda din lemn (casa pasiva), motiv pt care intentionez sa casetez tavanul si peretii iar mai apoi sa introduc 40 cm grosime de celuloza cu densitate maxima (50-60 kg/m cub).Peretii spre exterior au deja polistiren de 10 cm aplicat. Casetele respective vor fi realizate din OSB de 22mm. Am inteles ca (datorita permeabilitatii reduse la vapori a OSBului cumulate cu grosimea stratului izolator care la randul sau nu este permeabil la trecerea aerului din cauza densitatii) nu mai este necesara instalarea unei alte bariere de vapori. Asa este? Deasupra voi avea un mic pod ventilat ce are deja montata astereala. La acest pod m-am gandit sa montez 2 geamuri mici pentru disiparea caldurii pe timp de vara si sa le pot inchide iarna pentru a crea o punga de aer protectoare. Orice sfat este binevenit. Nu conteaza costurile.

 22. Buna ziua,
  Doresc sa izolez tavanul spre podul casei care este folosit pentru depozitare. Am luat vata de sticla pentru a compensa sa ajung undeva la 20 poate 30 cm izolatie. Privind din casa spre pod am urmatoarele straturi: gips carton, vata de 10 cm, osb 3, scandura. Eu voi face izolara din pod inspre camera, asa ca voi scoate scandura, osb-ul si vata. De unde am luat vata( de pe un santier), baietii de acolo mi-au dat si o folie verde asa mai subtire( asemanatoare cu folia de solar), mi-au spus ca folia respectiva sa fie montata direct pe gips carton iar peste sa pun vata si restul de straturi. Este in regula sa pun aceasta folie?

  AM MODIFICAT PUTIN TEHNICA SI VREAU SA STIU DACA AM FACUT BINE, PRIVIND DIN CASA INSPRE POD, PESTE RIGIPS AM PUS 10 CM VATA MINERALA PESTE VATA AM PUS FOLIE TERMOFLEX ( FOLIE DE ALUMINIU ) IAR PESTE FOLIE AM PUS IAR VATA DE 10 SI OSB, SCANDURA…ESTE BINE CEEA CE AM FACUT?

  • Da, este corect ce ti-au spus. Este o folie cu rol de bariera de vapori. Ce ai facut nu este prea corect, bariera de vapori nu se aseza intre straturi ci spre interior, pe fata calda a planseului.

 23. Si exista vreun risc daca am pus folia intre straturi? Sau efectul ei este mai mic in acest fel…?

  • Singurul risc este cel legat de aparitia conditiilor pentru condensarea vaporilor de apa pe bariera de vapori, fiind montata intr-o zona mai putin calda.

 24. Din ceea ce imi spuneti ar fi indicat sa ma reapuc de treaba si sa o pun chiar pe rigips…pentru a evita mucegaiul…si alte neplaceri

  • Intr-o mansarda deocamdata nelocuita,peste planseul de beton doar in aceasta iarna ,asez bariera de vapori din folie de PVC mai groasa si peste ea asez saltele din vata bazaltica de 2 x 5 cm este OK? La amenajarea mansardei se scoate vata si se monteaza intre capriori plus restul de straturi.Care dintre materiale este mai eficient ,polistirenul sau vata bazaltica ?

   • Nu ai nevoie de folie din PVC peste planseul din beton. Vata se poate aseza direct pe planseu pentru a reduce pierderile temporar, pana la amenajarea mansardei. Atentie la praf, sa nu fie prea mult si sa se imbacseasca vata minerala de sticla. Eficienta unor materiale izolatoare se compara analizand coeficientul de conductivitate corelat cu grosimea produselor respective. La general nu se pot compara insa daca izolati mansarda, utiliati vata minerala si nu polistirne.

  • Buna ziua.Pt montare si izolarea unui tavan pe grinzi de lemn, am inteles pasii,vata minerala cu bariera vapori bine ermetizata deasupra gipscartonului. In locul unde vin montate spoturile patrunde aerul din camera si automat se va forma condens ? Specific ca sub nivelul grinzilor nu pot sa cobor mai mult de 5-6cm .Multumesc

   • Folia bariera de vapori ar trebui etansata in spatele spoturilor. Pentru aceasta zona este recomandata folia de aluminiu iar zona din jurul spotului ar trebui sa aiba spatiu de aer pentru racirea acestuia.

 25. Izolatorul amator | 13 noiembrie 2013 at 23:37 | Răspunde

  Imi cer scuze ca intervin, dar, dupa cum arata si numele,incerc sa invat ceva si nu reusesc Iata cateva neclaritati la care va rog, cu speranta, sa-mi raspundeti:
  – la o mansarda locuita daca folosesc folia bariera de vapori pe fata calda a rigipsului nu exista riscul de condens,acumulare de picaturi si deteriorarea rigipsului?
  – este foarte gresit daca nu s-a instalat folie hidroizolatoare intre tabla acoperisului si astereala? Pot remedia aceasta greseala intinzand folia respectiva pe sub astereala si capriori izoland apoi cu vata de sticla intre capriori si perpendicular pe acestia?

  • 1. Riscul aparitiei condensului nu poate sa apara intr-o zona unde nu sunt conditii propice, in zona dintre gipscarton si izolatie este la fel ca in zoan din fata gipscartonului, aceeasi temperatura si presiune, deci vaporii nu condenseaza; daca izolatia nu este suficient de groasa sau nu este montata corect, exista riscul sa apara condens si mucegai pe bariera de vapori si spatele gipscartonului.
   2. Nu este absolut gresit insa acea folie ar fi putut sa va asigure impotriva unor riscuri legate de posibile infiltratii. Daca aveti pod si nu mansarda direct sub acoperis, problema este mai usoara. Daca aveti mansarda sub acoperis, atunci o folie de difuzie trebuie instalata macar sub asteriala. Va fi mai greu de instalat dar nimic nu este imposibil.

   • Izolatorul amator | 14 noiembrie 2013 at 10:35 | Răspunde

    Va multumesc pentru raspuns. Cred ca a inceput sa se faca un pic de lumina in amalgamul de cunostite si pareri despre acest subiect in care as dori sa ma documentez, amestec pe care-l aveam in cap.
    O ultima intrebare (sper):mansarda are un mic pod,nu este direct sub acoperis; cum este mai corect, sa fac izolatia intre capriori si perpendicular pe acestia acoperind termoizolatia cu folie bariera de vapori, aceste operatiuni sa le fac pe tavanul de rigips sau sa fie ceva mixt in acest caz punand folia bariera de vapori intre rigips si termoizolatia asezata pe acesta (in acest ultim caz intre cele doua straturi de termoizolatie va ramane un mic spatiu cu aer)?

    • Mansarda poate sa aiba un pod mic pe o parte din acoperis, probabil pe zona centrala, sub coama. Solutii sunt diverse, prima si cea mai indicata este cea de izolare a liniei de separatie mansarda – acoperis/pod. Solutia minima de izolare cuprinde intotdeauna 2 straturi de izolatie, unul intre profilele din lemn si altul sub sau peste acesta. Obligatoriu se utilizeaza bariera de vapori pe partea calda a peretelui.

     • Izolatorul amator | 14 noiembrie 2013 at 18:34 |

      Va multumesc, inca o data pentru raspuns. Am inteles,in sfarsit, si eu.

     • Izolatorul amator | 16 noiembrie 2013 at 23:20 |

      Revin pentru un sfat. M-am urcat astazi in mansarda si, fiind senin, uitandu-ma cum sa fac termoizolatia, am constatat ca… privesc albastrul cerului, in foarte multe locuri, prin acoperisul de tabla. Fie ca nu a fost bine muchita, fie ca nu a fost asezata cum trebuie (parerea mea). Cu scuzele de rigoare ca nu m-am putut tine de cuvant si am intervenit din nou in discutie (ma supara treaba facuta de „meserias”), va rog sa ma sfatuiti cum trebuie procedat pentru a remedia aceasta situatie deoarece maine vreau sa-l caut pe cel care a „batut” tabla Mentionez ca aceasta este noua.

 26. Ce fel de tabla este? Faptul ca se vede prin tabla ne duce cu gandul la singura posibilitate de remediere: desfacarea si remontarea corecta a acesteia, cu acoperirea necesara a zonelor suprapuse si fixarea lor pe sipci. Este un lucru destul de neplacut dar asa nu se poate lasa. Poate compromite tot ce se va monta sub aceasta.

  • ceea ce vIzolatorul amator | 17 noiembrie 2013 at 14:32 | Răspunde

   Este tabla galvanizata de 2,5mm grosime. Meseriasul spune ca ceea ce am vazut este reflexia luminii soarelui de pe tabla, prin muchii, in mansarda. Se poate asa ceva? Mi se pare de domeniul S.F. Inseamna ca nu a fost bine indoita tabla la muchii.

 27. buna ziua. am nevoie de un sfat pentru o izolare a unui pod.ideea e ca pierd multa caldura. (abia m-am mutat in acest apartament si trebuie sa fac urgent ceva. de izolat pe exterior nu mai pot din cauza iernii,asa ca, macar la tavan sa rezolv cumva problema)din ce am masurat imi iese cam asa :placa de beton de pe tavan are 15 cm,iar peste aceasta placa mai este un material de umplutura de 45 cm. data fiind situatia, pot sa adaug 10-15 cm de vata minerala pe acest pod si sa obtin vre-un rezultat notabil. podul este foarte bine ventilat si nu este circulat.multumesc.
  -mai am o nedumerire…oare cum e posibil sa pierd caldura si prin peretii laterali odata ce sunt construiti dintr-un rand de caramida si unul de bca?(constatarea este facuta cu ajutorul unei camere cu termoviziune). multumesc!

  • Cum este realizat podul? Idee cu izolarea prin pod este buna si recomandata numai ca trebuie sa aplici izolatia cat mai compact si ideal este sa fie acoperita cu ceva. Acoperirea trebuie facuta atat pentru a avea izolatia compacta dar si sa o protejeze de praful ce se strange in pod. Se poate face izolatia atat cu vata minerala cat si cu placi de polistiren expandat.
   Iti recomand placi de polistiren expandat. Atat caramida cat si BCA-ul pot pierde caldura, chiar si la o grosime de 40cm pentru perete, lasand la o parte ca exista si elemente de beton in structura blocului.

 28. Multumesc pentru sugestie. Polistirenul trebuie lipit cu adeziv, asa-i?

  • Depinde peste ce se aplica. Poate fi aplicat fara lipire insa ar trebui sa fie o asezare cat mai buna pe suprafata pentru a nu sta departat si a ingloba goluri de aer, ceea ce reduce eficienta izolatiei termice.

   • Buna ziua. As dori un sfat pt izolarea tavanului la o casa veche cu pod de lemn. As vrea sa-mi spuneti daca este corect cum m-am gandit. Dinspre camera spre pod-placa de rigips, scandura, vata minerala de 10, polistiren de 10, scandura. As vrea sa stiu daca mai este nevoie de folie-bariera de vapori si unde ar trebui amplasata. Mentionez ca podul(acoperisul) nu este izolat. Multumesc

    • 1. amestecul vata minerala cu polistiren nu e k. alegeti doar vata minerala in strat de 20 cm.
     2.bariera de vapori se monteaza pe partea calda a planseului, asa cum se specifica de cel putin 20 de ori mai sus si exemplificat cu poze.
     Nu aveti nevoie de scandura intre rigips si grinzile de lemn.rigipsul se monteaza cu bride de grinzi din 2 motive:
     a. sa permita montarea vatei minerala si sub grinzi, pentru a elimina puntile termice.(lemnul are conductivitate termica mai mare decat vata minerala si daca ati pune v.m. doar intre grinzi ati avea in anumite parti doar grinda de lemn ca si material izolator.)
     b. evitarea fisurilor pe rigips din cauza ca lemnul lucreaza.

     Sunt inginer constructor si tot mi am luat din timp sa citesc ce e scris mai sus; s-a specificat de multe ori toata treaba asta.

 29. Buna ziua. Am o casa cu parter cu placa de beton intre camera si pod.Vreau sa izolez tavanul camerei. E bine daca in pod pun polistiren extrudat de 2 si apoi torn o sapa ?Sau sa pun polisteren extrudat de 20 intre capriorii acoperisului? Care metoda ar fi mai eficienta?? Multumesc

  • La ce va foloseste sapa de egalizare noua, in pod? Doar 2 cm de izolatie din polistiren extrudat este extrem de putin.
   Cea mai eficienta metoda este izolarea planseului de beton spre pod, cu o izolatie in grosime de minim 20cm. Modul in care se face depinde de modul de utilizare al spatiului din pod si cat doriti sa investiti.

 30. Vreau sa montez tavan fals (din placi de rigips de 9mm ) sprijinite
  (fixate)pe grinzi de lemn (ce urmeaza a fi montate);camerele sunt de aprox 4/4,5 mp cu pod din lemn.Am doua intrebari:
  1. ce sectiune (dreptunghiulara) e recomandata la grinzi?
  2. daca se poate izola termic cu vata (isover sau alt tip)prin introducerea ei intre tavanul existent si cel fals ?
  Solutia are efect de izolare termica ( reducerea pierderilor de caldura prin plafon) sau nu?
  Peretii vor fi ulterior izolati exterior.
  Mai am o intrebare: daca solutia e viabila se mai impun folii, bariera de vapori si alte cele sau e suficienta vata?

  • Grinzile din lemn, cat mai uscate, le alegi in functie de stratul de izolatie necesar. Daca va fi un strat de 5cm grosime, grinzile vor avea aceasta inaltime. Recomand gipscarton de 12,5mm pentru a nu realiza o retea din grinzi de lemn prea stufoasa. Sigur, o izolatie a plaseului ar trebui sa fie la grosime de minim 20cm pentru eficienta ridicata. Este necesara si bariera de vapori sau vata cu folie pe ea (caserata cu folie de aluminiu).

 31. Salut! Eu nu prea am cunostiintevin domeniu si îmi cam da batai de cap treaba asta cu Izolatia. Vreau sa am grinzi aparente si sa montez termoizolatia între ele, chair daca asta presupune sa ma înalt in pod . Principiul ramâne acelasi? Cum fac la îmbinarea cu grinzile? Se poate taia folia in fasii late de 60 cm? Ii stribeste in vreun fel proprietatiile ?

  • Pentru grinzi aparente trebuie sa ai in vedere dimensionarea planseului de la bun inceput sau sa gasesti alte solutii pe moment. Una din ele este dublarea grinzilor, fie pe partea inferioara, fie urcarea izolatiei spre pod. De la caz la caz, in functie de constrangeri, alegi una din variante. Oricare ar fi configuratia planseului, izolatia ar trebui sa fie realizata urmand aceleasi principiu si aceleasi straturi. Evident ca se poate aplica izolatia in fasii pe acele zone insa depinde si ce straturi mai sunt in spate.

 32. Am citit recomandarile de pe blog, insa va rog sa ma sfatuti punctual ce sa fac, deoarece factura la gaze trebuie cumva redusa.
  Vreau sa izolez tavanul unei case – parter acoperit de o placa subtire de beton cu armatura. Va rog sa-mi spuneti ce solutie de izolatie sa folosesc in pod intre grinzi (si daca trebuie sa folosesc o folie anticondens). Podul va fi folosit ca o camera de lucru, birou etc.
  Pentru asta va rog sa-mi spuneti si ce solutie trebuie sa adopt pentru izolarea acoperisului. Acum este aplicata tabla Lindab sub care este folie anticondens DuPont.

  • Reducerea facturii actuale ar insemna sa se izoleze acel planseu spre pod. Aceasta se poate face fie pe tavanul parterului, fie prin pod in cadrul solutiei de amenajare a viitoarei pardoseli a podului. Utilizand podul ca spatiu de lucru ar insemna o reamenajare, o izolatie completa sub acoperis si posibil delimitarea spatiului pe zona accesibila a podului, cu ridicare pereti nou. Aceasta ar insemna si o incalzire a spatiului plus restul lucrarilor legate de iluminat, prize etc. Va trebui sa aveti o ventilatie pe pod iar izolatia se va realiza cu aceleasi minim 2 straturi de vata minerala cu grosime totala de minim 20cm.

   • Multumesc de raspuns.
    1. Mai este nevoie de vreun tip de folie in afara de cele 2 straturi de vata de sticla ?
    2. Ce structura de izolatie imi recomandati pentru acoperis ?

    • 1.Amplasati bariera de vapori pe tavanul camerei de sub pod.
     2.Izolatia este cam aceeasi, tot 2 straturi de vata minerala de sticla cu grosimea de minim 20cm si acea bariera de vapori.

 33. as dori sa stiu cum se face izolatia in camera cu peretii de bca.e necesara vata mineralaa cu folie de aluminiu?si folia aceea verde pe deasupra?sau merge si vata minerala normala fara folie?daca folia de aluminiu pe bca face condens?atunci mucegaiul va aoarea mai mult ca sigur…izolatie peretilor pe exterior a fost facuta cu polistiren de 10..acum sunt in ceata cum ar trebui sa fac izolaatia pe interior …multumesc

  • Daca ai izolatie exterioara, de ce crezi ca este necesar sa adaugi inca un strat la interior? Acea folie verde (daca faci referire la pozele de mai sus) este o bariera de vapori, are acelasi rol cu folie de aluminiu care poate fi pe stratul de vata sau nu. O bariera de vapori nu va produce condens. Nu vad legatura barierei cu BCA-ul.

 34. Buna ziua
  Citesc cu interes toate postarile si raspunsurile dv.
  Locuiesc la casa cu P+1+M ; Planseul dintre etajul 1 si mansarda este turnat din beton cu sapa clasica deasupra. In ideea de a reduce consumul de conbustibil am pus peste una din camere polistiren expandat grafitat de 10 mm ( fara nici un liant ).Peste polistiren am pus folie de constructie.Dupa numai 3 zile in camera respectiva am inceput sa am cu 4 (patru) grade mai mult decit in rstul casei in aceleeasi conditii.La primavara as vrea sa pun parchet peste .CUM TREBUIE SA PROCEDEZ.Cu multumirii

 35. Toata casa este incalzita .Am ramas cu ceva polistiren de la anveloparea exterioara si am vrut sa fac un test, si am pus pur si simplu pe prima camera (aleeatoriu).
  Multumesc

  • In acest caz singura grija pe care o aveti este sa izolati anvelopa corect. Experimentul va arata si mai bine daca era indiscutie o suprafata exterioara, sa izolati acum planseul intermrdiar nu are nici o relevanta, grija este sa aveti tavanul mansardei bine izolati si fatada. Cu alte cuvinte, caldura nu se pierde intre spatiile interioare ci intre interior si exterior.

 36. Multumesc pentru timpul pierdut cu epistola mea ; intrebarea era f clara raspunsul dat O; cititi cu atentie (si printre rinduri daca este cazul inainte de a formula raspunsul) .Multumesc pt.amabilitate

  • Acelasi lucru as putea sa spun si eu, raspunsul meu era clar: nu se merita izolarea interioara pentru ca nu locuiti doar in acea incapere izolata. Eu nu imi permit sa citesc decat pe randuri, este mai greu sa presupun ce ar vrea cineva sa transmita. Izolarea unei pardoseli, pe un planseu intermediar nu este necesara din punct de vedere termic, daca se va avea in vedere acelasi grad de confort in diversele camere aflate pe diverse etaje. Din acest e considerent nu cred ca este cazul sa discutam despre cum montam parchetul, excluzand izolatia. Aveti sapele trase ceea ce complica situatia, este in discutie si spatiul disponibil pentru inaltare pardoseala dar si alte aspecte ce pot parea neinsemnate. Parchetul este de mult efeluri dar nu se recomanda montarea directa pe izolatie, fara straturi intermediare. Daca nu va multumesc raspunsurile mele, nu este nici o problema, nu ma deranjeaza.

 37. Vreau sa izolez un tavan de la o cas? noua, unde in momentul de fata sunt numai grinzile. As prefera ca material de izolatie sa folosesc poliestiren extrudat de 10cm, pe care sa il prind direct pe grinzi. Ulterior pe interior vreau sa finisez direct poliestirenul cu plasa si tinci. Ce sfat imi dati, este corecta alegerea mea, mai este oare nevoie si de un alt strat de izolatie.

 38. Care ar fi solutia ideala pe care ar trebui sa o adopt pentru izolarea unui tavan la o casa noua la care in momentul de fata sunt numai grinzile fara alte materiale.

  • Izolatie cu vata minerala cu o grosime de minim 20cm, asa cum este prezentat in articolul de mai sus. Inchidere pod cu scandura groasa sau placi fibrolemnoase, tavanul camerei cu gipscarton sau alte materiale, dupa preferinte.

 39. meam facut izolarea podului nelocuit cu 10 cm vata minerala +pelicula ambele parti simi face condensat ce pot sa fac sa despara condensatul. Si vreau acuma sami fac tavanul cu gips carton.

 40. vreau sa ma apuc sa fac podurile si mi se pare interesanta metoda asta
  sunt incepator
  as putea gasi undeva niste sfaturi pas cu pas cum sa incep si cum sa sfarsesc
  si inca ceva la tavanul cu camera baii se pune folie anticondens pe scheletul de rigips?
  multumesc

  • La toate tavanele spre pod aplica bariera de vapori, nu numai la baie. Sfaturi gasesti pe blog, in diversele articole. Ce nelamuriri ai?

   • multumesc de raspuns
    e extraordinar blogul asta
    daca nu cer prea mult as vrea ceva fotorafii mai multe referitor la cum se monteaza profilele de rigips in cele mai mici amanunte
    cum am mai spus sunt incepator si nu am lucrat in domeniu si as vrea sa imi fac singur podurile casei
    ce distante ar trebui sa folosesc la tot ce inseamna montarea profilelor
    ce materiale ar trebui sa folosesc si la ce grosimi sa fie
    multumesc inca o data

 41. am o bucatarie si sus am planseu de beton si cand fac focul iarna mi se uda totul cum sa fac si eu sa izolez sus cu vata sau cu polistiren spuneti-mi si mie toti pasii de lucru eu am zis folie anticondens vata sau polistiren si osb deasupra .va multumesc

 42. Nu sunt multumit de izolatia mansardei in care locuiesc si a dori sa fac ceva in aceasta privinta. Poate ma ajutati cu un sfat cum ar trebui sa intervin asupra izolatiei pt a avea un confort termic mai bun. Acoperisul este inclinat , si este executat astfel : tabla lindab , folie , scanduri , structura de dulapi din lemn care e umpluta cam cu 10 cm de vata minerala , apoi inchis cu pat de scanduri , profile metalice de care e prins tavanul de rigips care e orizontal. Intre dulapi nu mai incape inca un strat de vata dar este loc sub scandura batuta si tavan. Trebuie dat tavanul de rigips jos apoi cum credeti ca e cel mai simplu sa intervin. Multumesc.

  • Singura posibilitate ar fi sa desfaceti gipscartonul si sa adaugati inca un strat de izolatie in structura acestuia. Daca grosimea oferita de aceasta structura este sub 10cm, va recomand sa modificati sistemul de prindere astfel incat sa realizati o izolatie la un nivel minim cerut de normative. A nu se uita bariera de vapori inainte de montarea gipscartonului. Nu este o lucrare fara deranj insa este absolut necesara. Daca mesterii sunt atenti, gipscartonul se poate refolosi, cel putin partial.

 43. Domnule Alexandru, ar mai fi o varianta pt a nu desface tot rigipsul.
  Contactati o firma care sa sufle celuloza deasupra tavanului.

  • Este o varianta numai daca tavanul cu gipscarton este realizat suficient de bine pentru a permite suflarea celulozei. In conditiile date nu cred ca este o solutie viabila.

 44. m-am mutat intr-o casa p+m, dar mansarda nu e terminata si locuita, planseul peste parter este din beton armat gros de 12mm, mansarda are fundurile ca sa zic asa (fata si spatele ) infundate cu scandura, as vrea sa izolez acest planseu pentru ca tavanele mi-au umezit pe la colturi, va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa fac,ce materiale sa folosesc avand in vedere ca nu prea imi permit meseriasi si as vrea sa fac asta doar cu fratele meu, va multumesc

  • Este condens pe tavan sau aveti infiltratii de apa de la ploaie/zapada? Tavanul in ce mod este finisat? Mansarda este amenajata?

   • este condens, nu am infiltratii, tavanul este gletuit si varuit cu var lavabil, mansarda nu este amenajata deocamdata , dar in viitor daca o voi amenaja , o voi face in asa fel, incat nu cred ca imi voi permite sa-o incalzesc, as vrea sa fac lucrarile gradual dupa necesitate, multumesc si astept raspuns

    • Greu de spus fara a vedea zona insa o izolatie termica se poate face pe planseul podului sau pe tavanul parterului. Acum depinde ce conditionari si posibilitati ai. Planseul in pod se poate izola prin simpla pozare a izolatiei, fara vreo acoperire (vata sau polistiren expandat) dar ramane in discutie adunarea prafului ce este inerenta la o mansarda neterminata sau neinchisa definitiv fata de exterior.

     • nu stiu cum sa postez imagini, dar cum adica simpla pozare, fara razboi din grinzi sau capriori, cum pun polistirenul ,fara sa-l lipesc de placa, deasupra lui nu pun nimic, cum calc pe el,va rog sa ma scuzati daca par prea insistent, as vrea sa gandesc pozitiv, ca voi fi sanatos si voi avea puterea atat fizica, cat si financiara sa pot amenaja in viitor si mansarda, de aceea va rog sa ma sfatuiti si sa ma indrumati sa fac ce e bine si lucrarile sa le fac de calitate, atat, putin cat pot dar sa fac ce trebuie, pentru ca in viitor sa nu trebuiasca sa ma intorc, sa stric ce am facut pentru ca, asa erala acea perioada si atat am avut, pentru acel timp, dar va rog sa ma sfatuiti si sa ma indrumati, daca se poate, ca si cum a-ti face la dumneavoastra acasa aceste lucrari si sa va puneti in situatia mea actuala am luat casa si dupa ce am citit pe site-ul dumneavoastra , am descoperit ca mai am atatea de facut si recunosc ca sunt multe, pe care trebuia sa le faca pas cu pas cel ce a constuitinitial si nu le-a facut si a preferat sa vanda …………..as vrea sa ma apuc la primavara de inchis frontoanele, as putea sa o fac cu osb, izolat exterior cu polistiren expandat si interior cu vata, sau mai bine ar fi sa zidesc cu boltari din spuma izolati doar la exterior, dar nu stiu cum as putea sa torn centuri si stalpi, pentru ca eu am chenar din caprioriiar apoi as vrea sa las loc de usa si geam termopan si sa ma apuc de izolat placa , dar cum as putea-o izola asa incat sa pun pe ea parchet laminat, daca puteti sa ma sfatutiti aici, daca nu, v-as ruga sa-mi da-ti o adresa de mail unde putem vorbi

 45. Ce solutie credeti ca este mai eficienta si mai economica pentru izolarea unui locuinte mansardate:
  1. placi de rigips , folie anticondens, iar intre grinzi , vata minerala 20 cm si peste grinzi scandura, sau
  2. polistiren expandat de 5cm prins pe planseu de scanduri in interiorul camerei si vata minerala intre grinzi?

  • Buna ziua,

   o sa raspund eu. Asa cum s-a specificat de mai multe ori, nu se pune polistiren expandat la planseu. Ramaneti la solutia prezentata mai sus, adica rigips, folie bariera contra vaporilor, bride, izolatie sub grinzi si intre ele (20cm).

 46. am pus 30cm de vata dispusi in ordine 10cm peste rigips
  si restul 20cm intre grinzi,
  am avut pus la recomandarea unui ‘meserias’ o folie veltitech 120 peste ultimul strat de vata dupa care podit cu scandura groasa si m-am trezit cu condens in spoturi!!!
  am purces la scos scandura, folia care dealtfel toata e condensata pe dedesubt. primul strat de vata e deja afectat de condens, o sa o scot si v-a fi inlocuita.
  acum trebuie sa intervin neaparat, si sincer sa pot monta acea folie antivapori o vad aproape imposibil pentru ca in tavane am spoturi patrate de 15x15cm si oricat as incerca, nu o sa pot etansa acolo in acea zona de spot, din cauza caldurii spotului.
  deci in concluzie ma gandesc sa ramana cei 30cm de vata peste care sa pun scandura.
  acoperisul e facut asa: capriori, peste astereala folie veltitech120, caroiaj si tabla lindab.

 47. Buna ziua, am nevoie de niste sfaturi:

  Este vorba despre o casa veche, doar parter, cu planseu spre pod format din grinzi, incadrate sus si jos de scanduri, si ceva umplutura de pamant+zgura+un fel de sapa intre grinzi.

  Vreau sa sa dau jos scandurile, lasand doar grinzile. Apoi sa pun vata minerala de 10cm intre grinzi. Sub grinzi vreau sa fac un tavan din placi de gipscarton, prinse in profile metalice. Peste aceste profile metalice vreau sa mai pun un strat de vata de 10cm si bineinteles folia – bariera de vapori.

  Intrebare/intrebari:
  1. Are rost sa las un spatiu – de aer – de cativa cm intre cele doua straturi de vata de 10cm? Am inteles ca aerul este un bun izolator. Sau sa pun straturile de vata „lipite” una de alta?
  2. Are vreun sens sa las scandurile din partea de jos a grinzilor, ca apoi ele sa fie incadrate de cele doua straturi de vata de 10cm
  3. Banuiesc ca daca pun doar un strat de vata de 20cm intre grinzi, nu scap de problema puntii termice facute de grinzi.
  4. As putea sa podesc podul cu scandurile pe care le dau jos din actualul planseu (eventual sa le si faltuiesc?) sau sa ma orientez spre osb? In ideea sa nu ajunga praf in termoizolatie.

  Pe sarpanta vreau sa pun astereala si folie impotriva apei, apoi tigla ceramica. Podul este neincalzit.

  Intrebarea 5: mai trebuie tigle de aerisire avand in vedere cele de mai sus?

  Multumesc.

  • 1. Nu este nevoie de acel spatiu intre straturile de vata minerala.
   2. Scandurile sunt utile daca ramane ceva intre grinzile de lemn (pamant), altfel ingreuneaza degeaba planseul.
   3. Este mai bine cum ai gandit, cu doua straturi de vata.
   4. Se pot utiliza scandurile recuperate pentru podire. Cat de mult pot fi prelucrate, ramane de vazut dupa demontare.
   5 Nu este nevoie de tigle de aerisire in aceasta varianta de pod.

 48. Buna,
  Am acelasi tip de structura, profile cd la distanta de 40 cm pe grinzi de lemn de 14 cm dispuse la 60cm distanta.
  Spatiul ramas intre rigips si grinda de lemn este de 8-10 cm (variaza) si spatiul total este 23-24 cm. Asadar eu pot pune 20cm de vata. Intrebarea e: primul strat de vata pe rigips se poate pune de 10 si forta putin acolo unde spatiul este de doar 7-8 cm? urmand ca al doilea strat de 10 sa fie dispus perpendicular pe primul.

  Si daca era vorba de tavan, este ok daca plachez cu foaie de 2.6 pe lungul profilelor dispuse la 40 si nu perpendicular pe ele, punanand niste bucati de cd intre profilele dispuse la 40cm acolo unde se termina placa?
  Mersi anticipat

  • Nu este nici o problema daca se comprima pe ici pe colo putin vata, atat timp cat nu este ceva exagerat. Poti sa folosesti atat vata twin cat si vata dintr-un singur strat, este alegera ta. Placile din gipscarton se aseaza perpendicular, asa recomanda producatorii si asa se realizeaza o prindere mai corecta din punct de vedere al distributiei punctelor de prindere. Dincolo de pozitia standard, se poate face si cum doresti dat fiind ca ai o distanta mai mica intre profile.

 49. Si daca se poate asa, e ceva in neregula daca folosesc vata twin 2×5 cm? sau e de preferat cea dintr-o bucata?

 50. Mai nou au aparut si scari retractabile pentru acces la poduri cu izolatie termica foarte buna.

 51. murgu nicolae | 3 iulie 2014 at 11:09 | Răspunde

  Buna ziua,
  Casa P+Et+Pod neincalzit, planseu din beton.
  Ca si termoizolatie doresc aplicarea unui strat de vata minerala de 20 cm direct pe planseu.
  Trebuie pusa bariera de vapori sub vata sau vata trebuie sa aiba folie de aluminiu?
  Este buna vata la sul, fara aluminiu?
  Se monteaza vata de 10 cm si uletrior al doilea strat de 10 cm pus perpendicular?
  Se lipesc cu banda adeziva rosturile?

  Pentru astreala ma gandeam sa aplic 3 cm de spuma poliuretanica si apoi lambriu de rasinoase. Se mai pune bariera de vapori? Am tigla metalica, folie anticondens si apoi asteriala.

  Va multumesc frumos de sfaturi.

  • Peste planseul din beton nu este necesar sa adaugati vata minerala cu bariera de vapori si nici o bariera de vapori separata. Asezarea directa a izolatiei se face fara vreun adeziv sau alte accesorii. Se aseaza fiecare strat de izolatie, in snesuri diferite si cam atat. Lucrati pe fiecare zona, cu ambele straturi deodata pentru a nu mai calca e izolatie. Daca aplicati spuma poliuretanica sub asteriala nu aveti nevoie de o bariera de vapori.

 52. ce parere aveti de spuma poliuretanica . e mai scumpa dar ca si eficienta o recomandati ?

  • Depinde unde se aplica si cum. Am vazut cateva exemple in care spuma era aplicata direct sun tigla, imbracand structura de lemn a sarpantei ceea ce nu mi se pare tocmai OK doar din simplul motiv ca este o structura greu inlaturabila in caz de ceva. Cei 3 cm care se obisnuiesc, ca urmare a pretului semnificativ, nu echivaleaza cu mai mult de 5-6cm de polistiren. Etansarea este insa aproape perfecta si nu poate fi realizata cu alte produse.

 53. Buna seara tuturor ,am nevoie de un sfat, mi-am construit o casa, planseul dintre parter si pod este din lemn, adica:-grinzi de 20cm/5 cm, la o distanta de 45 cm., intre ele, peste care podea din scandura 2,5 cm, folie, plasa de ARMARE SI SAPA AUTONIVELANTA DE 8 CM. Vreau intre grinzi sa pun doua straturi de vata minerala de 10 cm., folie anticondens dupa care la 10 cm., mai in jos tavan din rigips .Ce ma sfatuiti? Va multumesc!

  • Se pare ca sti ce ai de facut. Te pot ajuta cu ceva concret? Sapa aia sigur nu este autonivelanta ci de egalizare.

   • DA ASA ESTE, SAPA DE EGALIZARE TURNATA CU POMPA. Insa nelamurirea mea este daca folia anticondens o pun la nivelul grinzilor sau intre structura si rigips, tinand cont ca de la nivelul grinzilor si pana la tavanul de rigips sunt 10 cm distanta. Multumesc.

    • Se poate monta atat la nivelul structurii de gipscarton cat si pe grinzile din lemn. Important este sa fie montata continuu si etans, in functie de modul de prindere al structurii metalice, alege varianta in care strapungerea barierei de vapori sa fie minima. Daca stratul de vata dinspre interior este cu folie de aluminiu nu ai avea nevoie de alta bariara de vapori.

 54. buna ziua am si eu nevoie de sfat as vrea sa izolez o camera pe interior cu vata sticlata si rigips tavanul este din beton 10 12 cm e bun asa si daca puteti sa ma ajutati cum sa pun profilele pe tavan si daca trebuie sa pun folie anticondens daca placa e din beton, multumesc frumos .

  • Perimetral profile UD, pe tavan se aseaza profilele CD cu ajutorul bridelor. Inaltimea bridelor este corelata cu grosimea vatei minerale utilizate, pentru vata de 5cm iti trebuie bride 3-6 cm sau universale. Bridele se fixeaza cu dibluri pe tavan apoi se aseaza profilele CD la acelasi nivel si se fixeaza cu autoforante pe lateralul profilului CD. De asemenea, CD se fixeaza in interiorul profilului UD perimetral. Distanta maxima intre profilele CD este de 60cm.

 55. Buna ziua,
  Doresc sa imi definitivez mansarda. Problema e cu planseul dintre parter si mansarda. E pe grinzi de lemn, am vata minerala de 20 cm cu folie de aluminiu, deasupra am scandura. Cred ca ar trebui sa scot scandura sau ce sa fac, deoarece cand urca cineva sus, se aude orice zgomot, mai ales zgomotul pasilor e suparator. Ce ma indrumati sa fac,cu ce sa mai izolez, ca sa iasa bine.

  • Da, sigur, acest lucru trebuie remediat inainte de a amenaja pardoseala la mansarda. Scandura trebuie fixata pe grinzi pe un strat intermediar care sa rupa contactul direct. Se poate lasa scandura asa cum este, rigidizata fixarea si adaugat strat de fonoizolare pardoseala, apoi inca un strat de egalizare si finisajul. Acest strat fono ar trebui sa rupa contactul intre scandura si viitoarea pardoseala pentru a nu provoca zgomot. Se poate apela si la o sapa de egalizare daca este nevoie, solutii pot fi mai multe, depinde de spatiul disponibil si alegerea personala.

 56. Buna ziua!
  Am citit toate comentariile si raspunsurile postate, insa nu am gasit raspuns problemei mele.
  Va rog mult sa ma sfatuiti cu ce materiale trebuie folosite la izolarea unui planseu de beton al balconului nostru. Este un balcon inchis cu termopan de 5 camere in afara blocului, iar tavanul acestuia a facut igrasie iarna trecuta. Recomandati, dupa spalarea cu solutie antimucegai, polistiren extrudat de 5 cm, plasa, glet si vinarom?
  Multumesc mult.

 57. Buna ziua!
  Locuiesc la etajul 1. Dedesubt si deasupra sunt balcoane neinchise. Este suficient polistiren extrudat de 2-3 cm?

  • Daca problema este doar legata de mucegaiul aparut ca urmare a slabei izolatii a tavanului, se poate izola tavanul. Izolatia se poate face direct cu polistiren sau in sistemul cu gipscarton. Polistirenul de 2cm este prea subtire, de preferat un minim de 5cm de izolatie.

 58. Multumesc frumos!

 59. Am o dilema… o casa veche, ~1938. Podul este izolat cu lut.
  Structura planseului este din lemn: de jos in sus dupa cum urmeaza:
  rigips (nu peste tot) – profile rigips – tencuiala – stufit – scandura de 25 mm (cred) – dulapi pe cant (~200x50mm) – scandura. Deasupra scandurei venea lut. Acesta e fragilizat si in multe zone lipsa – a fost schimbata instalatia electrica.

  Vreau sa scot lutul doarece la 100mp sunt cam 10 tone minim si oricum nu e etans…. daca vin cu sipca de 50x50mm peste scanduri si intre ele pun vata bazaltica placi de 50mm … apoi sa vin cu OSB 3 10mm e ok ca si izolatie? – podul nu va avea solicitari mecanice deosebite.
  mentionez ca doresc sa izolez si sharpanta cu vata minerala intre capriori…. si apoi placat cu OSB de 6.

  • Poti izola cu vata insa cei 50mm sunt cam putin. Decat sa izolezi sub sarpanta, mai bine suplimenteaza izolatia pe planseul spre pod.

   • stiu ca 50mm e putin (voi vedea in fct de costuri daca pot sa urc macar la 80),
    dar ma bazez pe faptul ca am perna de aer dintre scanduri (20 cm) care a functionat foarte bine atatia ani (80)… Podul e f. mare – inaltimea la coama e de 5 m.
    sharpanta ma tenteaza sa o izolez pt ca peste vreun an .. schimb si invelitoarea, fara sa dau jos cea existenta (la fel a facut si vecinul de langa mine .. cu rezultate deosebite).
    Momentan e invelita cu tabla lina – vor veni faldurile indoite… pun folie – sipca si pe ea tabla tip lindab. (asa voi avea inca un strat izolator)

    • Cu atat mai mult, un spatiu de pod nu necesita izolare si nu va aduce beneficii interiorului locuibil. Poti sa izolezi si dupa refacerea acoperisului daca vrei neaparat. Poti sa inlocuiesti vata bazaltica cu vata de sticla, sortimente superioare.

 60. Buna ziua,am citit toate comentariile de aici si imi sunt de foarte mare ajutor(din perspectiva mea de incepator)am si eu o nelamurire;am cumparat o casa veche care are tavanul pe grinzi de lemn si acele sipci cu plasa rabitz si pamant(paianta cred ca se numeste)vreau sa fac urmatoarele;prin pod peste paianta folie sa petreaca si peste grinzi apoi vata de 10cm intre grinzi peste grinzi placi osb sau pal hidrofugat (care e mai convenabil si de ce grosime?) de mentionat ca podul urmeaza sa fie mansardat si izolat pentru un trafic mediu apoi sub paianta cum sa montez cu bride prinse de grinzi profilele si apoi rigips cu spoturi incastrate sau sa vin cu un alt rand de grinzi pe dedesubtul grinzilor vechi si apoi rigipsul din perspectiva costurilor profilelor si bridei sau daca este buna varianta de a pastra tavanul vechi si etapele care le-am spus ori nu se merita pastrat,daca da care este ordinea poate am sa fac gresit si mentionez ca vreau da pun spoturi incastrate si banuiesc ca daca las tavanul vechi trebuie sa am o distanta intre el si rigips,,,multumesc anticipat.

 61. Buna ziua,
  Vrea sa incep izalarea mansardei, structura find asemanatoare cu cea din articol. Intrebarea mea este daca vata trebuie sa fie cu protectie de aluminiu sau pot folosi vata normala si sa pun folie pt. condens la tavan? Aceasta varianta este valabila si partea laterala a mansardei sau doar pt. tavan avand in vedere ca am folie pt. condens la tigla?

  • Pentru astfel de lucrari se utilizeaza o folie de tip bariera de vapori. Aceasta poate fi folia de aluminiu existenta pe unele sortimente de vata (caserate), folie de aluminiu separata (rola), folie de polietilena sau alte tipuri daca utilizati vata standard. Folia de tip bariera de vapori se monteaza intotdeauna pe vata interioara a izolatiei, spre interior, pe toate suprafetele exterioare ale mansardei. Membrana pentru acoperis nu este utilizabila in acest caz.

 62. Peste grinzi este bine sa pun direct doar o placa osb de 22 fara sa mai bat scandura? Daca grinzile sunt de 10 ce dimensiune cumpar pt vata? Este mai buna vata cu aluminiu decat cea simpla +folie anticondens?

  • Depinde despre ce planseu vorbim. In cazul in care este planseul spre pod, poate ramane doar cu OSB. Grosimea izolatie intre grinzile de 10cm va trebui sa fie tot 10cm. Daca aceasta este toata izolatia, nu este suficienta pentru un confort bun. Utilizarea barierei de vapori este obligatoriue pe suprafetele ce despart exteriorul de interiorul incalzit, fie ca este o folie dedicata, fie ca este vata cu folie de aluminiu.

 63. Buna ziua,

  La o casa cu un 2 niveluri + mansarda. Intre ultimul nivel si mansarda sunt grinzi inalte de 12-13 cm (aparent variaza) si apropiate la 5-10 cm. Deci intre ele am spatii variabile intre 5-10 cm.

  Cum ar fi mai bine sa izolez?

  Variata mea de pana acuma avand in vedere ca am 3 saptamani de cand ma tot documentez:

  Dispre camere spre pod

  1.Rigips de 12.5 verde (in caz ca apare condens sa nu faca mucegai,intre rigips si folie).
  2.Bariera anti vapori lipita cu banda dublu adeziva direct pe profilele de rigips. Aici am gasit tot felul de variante. De la cea mai scumpa, Isover Vario KM Duplex(care costa 11 lei/m2) la folie Isoflex alu pz. Si pe acest post folie yellow foil.
  Credeti ca merita efortul financiar Isover Vario-ul(pe termen lung)?

  3.Profile Rigips la distanta de 40cm prinse cu bride de rigle.

  4.Rigle de 10 pe 5 cm, la distanta de 50 cm, iar intre rigle pusa vata de sticla la sul URSA SF 38 sau DF40 deoarece este autoportanta si se va autosustine intre rigle.

  5.Grinzi de 12 pe 10, foarte apropiate, 5-7 cm.
  Intre aceste grinzi pot pune vata de 10? Si sa ramana 2-3 cm cu aer?

  6.Deasupra vin iarasi rigle de 10 pe 6 la distante de 60cm si vata minerala intre ele.

  7.Folie de difuzie. De care imi sugerati?

  Podul(are 11m x 11m contur interior) va fi locuit dar asta doar peste 10-15 ani.

  Intrebari
  1) Are rost sa pun rigle sub grinzile existente, doar ca sa imi sustina vata, si sa montez profilele pe rigle? Sa pun vata (de cat?) direct pe profile?
  2) Sa pun mai bine in camera(sub grinzile mari) 15cm de vata si peste grinzile mari sa pun folie difuzie + scandura? Sau sa pun in pod rigle + vata de 10 + folie difuzie, si in camera dora vata de 10 + folie vapori?

  • 1. Gipscartonul verde are capacitatea de a rezista mai bine la umiditate, daca sunt conditii de aparitie mucegai acesta va apare si pe cel alb si pe cel verde. In spatele acestuia nu trebuie sa se formeze in nici un caz mucegai daca se izoleaza bine.
   2.As utiliza o bariera de vapori aluminizata, o gasiti la role.
   4. Ursa SF 38 este OK.
   5. Intre aceste grinzi pot pune vata de 10. Nu este o problema ca raman locuri cu aer dar ar putea fi completate cu bucati de vata inainte?
   6.Deja 30cm de izolatie, foarte bine.
   7.Folie de difuzie nu este neaparat nevoie, depinde de ce se afla in pod, peste vata si cum este inchis podul.

   Intrebari
   1) La prima vedere pare ca riglele de sub planseu, adaugate suplimentar, nu se justifica. Profilele metalice pentru gipscarton se pot monta direct pe structura planseului iar bridele vor permite crearea spatiului necesar pentru amplasarea unui strat de vata de 10cm.
   2) Mi se pare in regula varianta cu 10 cm de vata sub planseu, 10-12cm in planseu si ce se adauga peste sa fie de minim 5cm, astfel amenajand pardoseala podului. Inchiderea peste riglele din pod se face cu ceva?

   • Podul este acoperit cu lindab, folie difuzie, astereala. Deocamdata am cateva geamuri de termopan, nu am inca geamuri de mansarda. Locul e pregatit pt o mansarda de cca 100mp, dar care va fi construita peste 10-15 ani.

    Peste riglele din pod, o sa pun scandura sau osb depinde cu care ies mai ieftin.
    1)Avand in vedere ca riglele vor fi la 60cm departare, ce grosime recomandati la scandura(dusumea)?
    2)La grinzile planseului, are rost sa le tratez anti cari sau alte tratamente? Daca da, ce tratamente si materiale recomandati?
    3)La vata de sub planseu. Nu prea imi place ideea de a o sustine pe profilele de gipscarton, pt ca poate in timp se va lasa vata si va apasa in gipscarton. 10cm de vata poate nu sunt asa grei, dar as prefera sa o pot prinde cumva de planseu. Un meserias mi-a recomandat sa iau vata caserata si sa o prind in capse, cu folia de aluminiu in sus, si capsele sa taie vata, dar sa stea in final in folie.
    Ce parere aveti? Alternative?
    4)Am vazut aici cum s-a montat vata direct pe profile (o fi vata de 5 sau de 10) ? Pare sa stea destul de bine. https://www.youtube.com/watch?v=n_c-1WazRyg#t=147
    5)Daca la exterior etajul va fi izolat cu polistiren de 10 mai are rost izolarea peretilor exteriori si pe interior? Daca da, cum?

    Multumesc mult pt raspuns

    • 1. Depinde daca gandesti de acum inchiderea definitiva a planseului pentru viitoarea mansarda sau nu. Daca nu, poti inchide cu orice, in caz contrat iti trebuie OSB ceva mai gros, minim 22mm. Scandura finala trebuie sa fie de 3cm pentru a fi rezistenta.
     2) Asta cutratatul anticari e mai greu, depinde cat de uscat este lemnul si asa mai departe. Tratamentul nerepetat, aplicat l afata locului, este cam inutil peste cativa ani.
     3) Vata sta intre profile si nu este nici o problema. Se taie cu 2-3 cm mai amre decat spatiul liber dintre profile si va sta pe pozitie, cel putin pana la montare bariera de vapori si gipscarton. Iti garantez ca nu deranjeaza gipscartonul, greutatea fiind destul de mica.
     5) In mod normal nu este nevoie de izolare interioara atat timp cat exista una exterioara.

 64. Buna ziua,
  Am urmatoarea situatie :
  pod mansarda , rigips montat de grinzi fara a fi pusa bariera de vaposi :
  Va rog sa imi spuneti daca ar fi corect sa fac asa :
  1- pus bariera peste grinzi si rigips, imbinata cu banda adeziva speciala;
  2- pus vata minerala 15 cm :
  3- pus vata minerala 10 cu folie ( cu folia in sus ) ??!!
  4- pus scandura de 3.5 cm

  Multumesc,

 65. Casa veche cu planseul din lemn cu 20 cm de lut (pamant galben). Inainte de a aplica 20 cm de vata minerala este absolut necesara bariera de vapori? Multumesc!

  • Nu va sfatuiesc sa montati bariera de vapori inainte de asezarea izolatiei prin pod. Podul vechi este destul de aerisit pentru a crea probleme dar ce ne facem cu praful? Daca vata este simplu asezata, pe un astfel de pod, praful se poate acumula in izolatie si peste cativa ani poate fi o problema.

   • Am inteles din discutiile anterioare ca se poate pune ceva peste izolatie pentru a nu se acumula praful, nu am inteles exact, ce anume?

    • La simpla asezare e mai dificil de montat ceva anume. Ar trebui ca vata sa fie acoperita intr-unsistem inchis,circulabil, cu scandura, OSB etc. Probabil ati citit de o folie de difuzie dar asezata peste vata nu are vreun rost corelat cu pretul ei, doar pentru protectie antipraf.

 66. Salut VYS,

  casa parter, cu planseu beton armat, pod cu astereala si tigla ceramica. Podul va fi folosit pe viitor ca spatiu de depozitare, asa ca m-am gandit sa izolez planseul de beton cu polistiren expandat de mare densitate (gen austrotherm A150) sau extrudat, peste care voi turna o sapa slab armata, din beton. Intrebarea mea este care ar fi grosimea optima a polistirenului, (daca conteaza, la exterior casa va fi anvelopata cu polistiren de 12 sau de 15 cm).Totodata sunt interesat si de ordinea materialelor care trebuiesc folosite (planseu beton, folie(daca da, de care?), polistiren (grosime?), sapa.Multumesc!

  • Revin cu o specificatie, tavanul parterului (planseul pe interiorul casei) va fi tencuit clasic, nu prevad nici o izolatie suplimentara.

  • Planseul nu va avea nici o izolatie pe partea inferioara, tavanul camerei de la parter? Daca este sa discutam conform normativului, ar trebui o grosime ceva mai mare, mai mult ca la fatada. Practic, izolatia depinde de spatiul disponibil si cat doresti sa investesti. Polistirenul A150 este cam mult pentru pod, poti utiliza tipul A100 fara probleme. Izolarea trebuie sa fie de minim 10cm din punctul meu de vedere, daca mai adaugi ceva, cu atat mai bine. Straturile ar trebui sa fie:
   -polistiren asezat pe placa de beton;
   -folie separatie din polietilena
   -sapa armata

   • Avand in vedere ca pierderile termice prin tavan/acoperis sunt mult mai mari decat cele prin peretii exteriori, din start ma gandeam la o izolatie peste planseu de cel putin 20 cm grosime.Ma intrebam daca nu cumva trebuie mai mult de atit.In privinta straturilor de materiale, voi merge conform indicatiilor tale. Multumesc!

   • Am aceasi situatie ca bogdan , casa cu etaj , ambele plansee de beton armat , tavanele le tencuiesc clasic , doar ca eu nu vreau sa depozitez nimic in pod . Constructorul mia recomandat sa punem ampora de 10cm peste planseu, peste care o sapa de 5 cm de beton ( care presupun ca , costa mai mult decat osb – 120 metri patrati) . Ar fii mai ok cu osb ? Sau izoleaza mai bine cu o sapa de inca 4-6 cm de beton. Multumesc

 67. buna ziua. am nevoie de un sfat. am casa veche cu podul podit cu pamant si trestie. casa pe exterior e izolata dar pierd caldura prin tavan care e acum cu rigips. ce as putea pune pe pod? mentionez ca nu se mai vad grinzile in pod deoarece is ingropate cu pamant, podul meu e drept, as putea pune vata cu folie de aluminiu direct pe acest pamant si dupa sa pun scandura peste>?cu cine am vorbit imi zicea sa scot tot pamantul si apoi sa pun intre grinzi, asa ceva e greu de facut, multumesc

  • Izolatia trebuia aplicata in structura de gipscarton montata pe tavan. Acum, adaugarea izoaltiei si apoi scandura nu este posibil fara o retea de rigle din lemn. Poti adauga simplu izolatie din vata dar va fi o problema cu praful daca podul este din cel clasic, vechi, fara folie sub tigla.

 68. Buna ziua. Va rog sa-mi dati si mie un sfat. Trebiue sa izolez o mansarda mai ingusta pe partea de acoperis. Am 2 variante si nu stiu pe care s-o fac. 1- Sa pun polistiren expandat de 10cm intre grinzi(10 cm au acele grinzi)si dupa aceea rigips si zugravit normal
  2 – sa pun peste grinzi(urmand ca intre grinzi sa ramana loc liber)polistiren extrudat de 5 cm cu plasa peste el si zugravitul aferent. Problema este polistirenul extrudat, din cauza dimensiunii nu poate fi prins corect la toate colturile de grinzi si in timp, daca nu e prins bine vor aparea crapaturi in perete. Este bine daca ramane partea dintre grinzi neacoperita de nimic, nici macar cu vata minerala?
  Care este cea mai buna varianta in conditiile in care am cumparat polistirenul extrudat de 5 cm??

  • Tavanul mansardei nu se izoleaza doar cu 10cm de izolatie si cu atat mai putin cu polistiren expandat. Polistirenul extrudat nu are ce cauta in ecuatia de izolare in acest caz.

   • De ce amestecul de vata minerala cu polistiren nu e ok? multi mi-au recomandata aceasta varianta; am o mansarda de lemn acoperita cu tabla zincata ondulata. Aceasta mansarda doresc sa o compartimentez a.i sa formez o baie si un dormitor. Ce imi recomandati? Multumesc

    • Deoarece polistirenul nu izoleaza la fel de bine ca vata (termic si fonic) in acest caz, si din prisma modului de aplicare, fiind mai rigid decat vata si mai greu de prelucrat astfel incat sa umple spatiul foarte bine.
     In plus, polistirenul utilizat de diversi, avand in vedere ca este la interior, va fi unul destul de slab calitativ iar pretul nu este chiar foarte scazut in comparatie cu vata.
     Dar de ce nu ne punem intrebarea de ce sa combinam materialele si ne punem intrebarea de ce sa nu le combinam? Care ar fi raspunsul celor care spun sa punem polistiren in combinatie cu vata?

 69. Buna ziua.
  Va rog sa-mi dati si mie un sfat.
  Locuiesc la bloc la ultimul etaj. Blocul are acoperisul in doua ape cu tigla.Tavanul de la ultimul nivei, spre pod, este din beton fara strat termic in iteriorul podului. Numai beton.
  Care este solutia cea mai ieftina si buna pentru a avea cea mai mica pierdere de energie termica prin plafonul din iteriorul apartamentului, tinand cont ca peretii sunt teroizolati. Vata mineral sau polistiren? Cu folie pentru bariera termica sau nu? Doresc ca termoizolatia sa se efectueze din pod, pe planseu.
  Mutumesc!

 70. Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:
  Am construit casa in 2012 si am facut-o cu planseu din lemn. costructorul a folosit profile pentru prinderea rigipsului si izolatie cu vata minerala de 20 cm.
  Profilele sunt prinse de grinzi cu sisteme de prindere reglabile.
  Problema este ca ori de cate ori deschid usa sau geamul la camere se aude zgomot si am senzatia ca se misca plafonul.

  M-am gandit ca nu este corect facuta izolatia dar am desfacut si totul pare in regula ( cu exceptia foliei bariera de vapori). Este posibil sa se intample asta deoarece la imbinarea acoperisului cu saceagul se vede afara ?

  • Pot fi doua probleme:
   – etansarea acestui planseu este deficitara si exista o circulatie de aer, lipsa barierei este un element important;
   – prinderea deficitara a structurii metalice pentru gipscarton.
   Rezultatul curentului de aer cumulat cu o prindere deficitara si lipsa barierei poate duce la acea senzatie de instabilitate a gipscartonului, mai ale sin zilele cand avem vant. Prima masura ar fi sa etansati cat se poate in pod.

 71. Cum ar trebui sa procedez cu izolatia daca as dori sa pastrez grinzile la vedere (pentru estetica), in intregime sau macar partial, si intre ele (grinzi) sa pun rigips sau lambriu. Dar sa am si izolatia in regula. E posibil? Si daca da, cum ? Multumesc
  Ceva de genul:
  http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/ff/93/f1/ff93f1a5ce7392bae15f8c7bd8e8dcbd.jpg

  • Fie se aplica izolatie peste nivelul grinzilor, fie se aplica partial intre grinzi si restul peste acestea. Tot ce este peste grinzi depinde de modul de amenajare al spatiul respectiv, daca trebuie sa fie circulabil sau nu. Daca inaltimea grinzilor este generoasa, se poate face o inchidere partiala si izolare pe aceasta zona, iar inchiderea se face in spatiul dintre grinzi, asa cum ati spus.

   • Va mulțumesc pentru răspuns. Daca doresc ca spațiul din pod sa fie si cirmculabil cum as mai putea realiza izolația deasupra sau parțial intre grinzi plus parțial deasupra?
    Si o alta întrebare. Casa va fi p+1+m cu ambele planșee pe structura de lemn. Intre parter si etaj se mai izolează planșeul? Sau doar intre etaj si pod? Dar daca izolez direct acoperișul mai se izolează planșeul dintre etaj si pod? Asta încerc ss întreb daca se izolează TOATE planșeele sau doar cele terminale.

    • Obligatoriu se izoleaza cele terminale. Planseul intermediar va avea suficenta izolatie pentru a asiguga un confort optim atat la in camera de la etajul inferior cat si la cea de la etajul superior. Aici este vorba si de o izolare fonica. La planseul catre pod, daca nu avem spatiu suficient dat de inaltimea grinzilor, s epoate suplimenta in pod, cu o noua retea de rigle care sa permita atat montarea izolatiei cat si inchiderea palnseului pentru circulatie.

 72. Am mansardat o terasa ptr a fi locuibila cu capriori 10×10,folie,rigle orizontale,tabla lindab,fara asteriala(scandura).Rog un sfat in privinta realizari izolatiei termice,deoarece m-am gandit ca in lipsa scandurilor de sub tabla sa pun ca un prim strat deasupra la vata intre capriori polistiren extrudat de 20mm.Este eficent sau nu?sau sa realizez termoizolatia numai cu vata in grosime de 200mm.Va multumesc!

 73. Buna ziua,

  Am o casa D+P+2. In prezent peste planseul de beton armat dintre etajul 2 si pod sunt caramizi de BCA cu nisip intre goluri, deci are rezitenta termica 0,91mp.K/W. Podul nu este mansardabil, asa ca doresc sa fac izolatia peste planseu, nu sub acoperis. Intentionez sa montez dulapi de 30 cm la 120 cm distanta unul de altul intre care sa pun 3 straturi de vata minerala Ursa Gemini 10 cm cu conductibilitate 0,044 W/mp K, pe care am gasit-o la 50 lei/rola 9mp la 10 cm grosime. In anumite portiuni ale podului unde se va circula pun placi de OSB de 10mm peste dulapi. In instructiunile de montare vata minerala date de Ursa se arata ca trebuie pusa bariera vapori pe planseu sub izolatie si folie anticondens deasupra izolatiei si ca trebuie realizata izolatie perimetrala cu polistiren de 10 cm pe contur. De asemenea se recomanda folosirea Ursa SF38 sau SF34, al caror pret este practic dublu fata de Ursa Gemini (9,92, respectiv 12, 62 lei/mp fata de 5, 47).
  Puteti va rog sa-mi dati idei de optimizare a costurilor fara sa afectez foarte mult calitatea izolatiei ca de exemplu?
  – pot renunta la folie bariera de vapori sau pot folosi o folie ieftina de polietilena?
  – Pot sa folosesc drept folie anticondens una mai ietina care costa cca 250 lei/75 mp, fata de folia Vario KM care este peste 10 lei/mp?
  – Pot sa folosesc pentru izolatia perimetrala polistiren de 3 cm?
  – Pot sa nu folosesc banda adeziva Vario, care costa 200 lei rola 40m si sa incerc sa inchid salteaua de izolatie cu folie anticondens prin fixare cu negrese pe muchia dulapilor?
  Am facut un calcul termic si daca izolatia este executata corect si grosimea ramane de 30 cm la conductibilitate de 0,044 (rezitenta termica a planseului devine 7,73 fata de 0,91) , economia la gaze este de 1500 lei/an, asa ca, daca vreau sa se recupereze in 4 ani, ar trebui ca investita sa nu depaseasca 6000 lei, iar numai dulapii de 30 cm inseamna 1500 lei + sistemele de fixare+ manopera.
  O alta intrebare pentru cei care au folosit efectiv vata minerala Ursa: la montaj se mentine grosimea mentionata (10 cm) sau real raman 7-8 mai ales daca se pun trei straturi unul peste altul?
  Multumesc pentru sugestii

  • Bariera de vapori nu se preteaza pentru montarea peste planseul din beton, acesta nefiind permeabil la vapori.
   Folia anticondens peste folie poate avea doar rol de strat de protectie fata de praf si alte elemente, teoretic iti trebuie folie de difuzie daca nu inchizi suprafata cu scandura, OSB sau alte solutii.
   Izolatie perimetrala in ce sens? Poti la fel de bine sa folosesti polistiren expandat pentru intreaga suprafata daca il gasesti la costuri convenabile, nefiind nevoie decat de un EPS 50.
   Nu etansa prea tare vata asezata peste planseul din beton, las-o sa respire si doar sa o protejezi de praf sau alte surse de apa. Nu pateste nimic in rest.
   Dulapii nu ar trebui sa ii fixezi, au o greutate suficienta pentru a sta pe loc. Unde nu circuli, alege varianta fara nici un dulap ci doar simplu vata. Este normal ca la 30cm grosime sa apara o tasare usoara a stratului de vata minerala de sticla, vei pierde cativa cm dar ai de unde.

 74. Buna seara,
  Eu va recomand sa izolati cu vata minerala bazaltica.
  Intr-adevar este aproape cel mai scump izolator,dar si cel mai bun.
  Oamenii se gandesc ca vata bazaltica este de doua ori mai scumpa dar,o varianta care v-ar duce la acelasi cost,dar cu o izolatie termica si fonica mult mai buna ar fi(15cm vata bazaltica echivalent 30cm vata de sticla).
  Vata bazaltica se lasa intre 0,2-0,5cm la 10 ani spre deosebire de vata de sticla.
  Avantaje vata bazaltica:
  – nu este toxica;
  – impiedica supraincalzirea peretilor si formarea condensului;
  – termoizolatie excelenta;
  – material necombustibil;
  – absortie excelenta a sunetului si izolare fonica eficienta;
  – hidrofobe;
  – rezistente la vibratii;
  – nu permit dezvoltarea de microorganisme, insecte, rozatoare;
  – lasa peretele sa respire si nu se formeaza mucegaiul.

  • Pe ce se bazeaza izolatia dubla mentionata de dvs, pentru vata bazaltica? Va intreb pentru ca din coeficientul lambda nu pare sa fie asa!
   In enumerare avantajelor exista destule aspecte ciudate, cum ar fi dezvoltarea rozatoarelor. Nici un material de izolatie, fie ca este vata de sticla, bazaltica sau polistiren nu favorizeaza hranirea sau dezvoltarea acestor vietati insa este foarte adevarat ca le pot adaposti (culcusul este la fel de bun oriunde este intuneric dar nu se hranesc cu izolatie). Sunt nuante si detalii ce prezinta aspecte de marketing. Balanta trebuie calculata corespunzator necesitatilor si particularitatilor fiecarei aplicatii.

   • Buna, doresc sa va intreb in legatura cu rozatoarele, intra in orice materia, isi fac culcus in orice material? Cum impiedicam rozatoarele sa intre in izolatia de vata, care este cea mai optima metoda? Va multumesc.

 75. Buna ziua,
  din ceea ce am citit, am inteles cum trebuie realizata izolarea eficienta a mansardei. Casa pe care am cumprat-o are mansarda izolata clasic, cu folie anti condens, vata bazaltica 10 cm si rigips. Sunt in schimb in doua zone inclinate ale planseului de rigips, temperaturi mult mai scazute fata de restul planseului orizontal. acest fenomen ma duce cu gandul la o izolatie inexistenta, dar cum acest lucru nu il pot verifica, mansarda fiind complet inchisa, caut o solutie de izolare suplimentara. mai exact o solutie care s-ar putea aplica din interiorul camerei pe rigips. care ar fi cea mai indicata solutie, in cazul meu?
  va multumesc pentru colaborare

  • Constatatarea se poate face doar decopertand o zona, se poate reface ulterior. Dincolo de problema pe acea zona, doar cei 10 cm de izolatie cu vata bazaltica este insuficient pentru un confort bun si o izolatie la fel de buna.
   Adaugarea unor straturi izolatoare sau refacerea integrala a tavanelor cu suplimentarea izolatiei se poate face doar dupa analiza structurilor existente. Interventia nu este usor de facut avand in vedere deranjul si cu atat mai greu este de facut la exterior, daca s-ar aplica izolatie sub invelitoare. La interior, adaugarea izolatiei se poate face doar daca inaltimea tavanelor si/sau amplasarea suprafetelor vitrate sau altor zone specifice permit acest lucru.

 76. Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc 2+M si evident la ultimul nivel(etaj masardat) izolatia tavanului facuta de constructor este prin celuloza cu o grosime de 10-15 cm grosime. Podului este nelocuit si are o inaltine la coma 1,8 m. Credeti ca mai este necesar sa izolez?

  Va multumesc!

 77. Inaltimea apartamentului este de 2,94 !

 78. buna ziua!
  lucram la izolatia masardei. am decis sa punem vata de 20 pe versantii sarpantei si de 20 pe planseul mansardei. pentru tavanul camerelor de jos folosim profile metalice duble knauf pentru prinderea gipscartonului. ca si bariera de vapori am ales o folie antireflexiva cu bule de aer insa muncitorii ezita sa o aplice pe profilul metalic, imediat sub gipscarton pe motiv ca din cauza bulelor de aer va fi afectata imbinarea perfecta al placilor..astfel incearca sa ne convinga sa treaca folia pe sub profile, odata cu vata, insa asta inseamna multe taieturi si imbinari.
  temerea lor e fondata? este vreo diferenta intre aplicarea foliei aluminiu simpla si cea cu bule de aer??
  multumesc

  • Au dreptate, folia respectiva nu este utilizata in combinatie cu gipscartonul si profilele metalice pentru ca odata cu slabirea respectivelor bule, prinderea dintre profile si placile de gipscarton poate sa „prinda” joc. Sunt totusi cativa mm in discutie. Va recomand sa utilizati o bariera de vapori din aluminiu, fara bulele respective.
   Nu puteti creste grosimea izolatiei? Poate pe unele zone puteti aplica inca 5cm daca nu 10 cm de izolatie.

 79. am inteles. dar cea simpla trebuie aplicata standard, presupun, peste profilul metalic?
  mai mult de 20 la planseu avand in vedere ca izolam si acoperisul tot cu 20 este necesar??
  multumesc

  • Da, bariera de vapori simpla se aplica prin lipire cu banda dublu adeziva pe profile apoi va fi aplicata placa de gipscarton, asa cum intentionati sa o montezi pe cea cu bule. Nu stiam ca este si un pod izolat la randul sau, care ar fi la prima vedere prea izolat daca podul nu va fi utilizat cumva.

 80. si atunci cand si unde putem folosi mult-prea-minunata folie?

  • Pai minunata folie de acest gen a plecat la drum pe zona de ambalaje. Nu stiu de ce este asa minunata insa am o reticienta fata de rezistenta stratului de aluminiu fata de o bariera de vapori doar din aluminiu, ce are si armatura care ii confera rezistenta. Am vazut cateva folii cu bule acoperite cu o folie de aluminiu foarte subtire, usor distructibila.

 81. multumesc pentru raspunsuri

 82. Am placa turnata din beton pe casa iar tigla este pe lanteti fara nimic sub ea,ce materiale sa folosesc pentru izolarea planseului in pod si metoda de izolare detaliata.Multumesc.

  • In acest caz iti sugerez sa adaugi doar niste polistiren peste placa de beton, costuri nimine si efort minim. O grosime de 15 cm compusa din doua straturi asezate intercalat.

 83. Buna ziua. As avea nevoie de ajutor pentru izolarea unui tavan inspre pod si in momentul de fata am montat dinspre camera spre pod polistiren extrudat de 3 cm , apoi urmeaza scandura de 2.5 cm si grinzile podului.Pe tavanul camerei voi monta tavan fals (polistiren) si intre grinzi am dedus ca trebuie minim 20 cm de vata minerala. Unde as putea monta folia anticondens ca deja este montat polistirenul ? Se poate deasupra scandurii sub vata minerala sau ar trebui obligatoriu intre polistiren si scandura.

  • Utilizarea extrudatului nu te ajuta prea tare. Scandura montata este pa partea grinzilor dinspre pod sau sub acestea? Izolatia trebuie sa umple spatiul dintre grinzi. In functie de grosimea acestui strat se mai adauga inca unul, depinde de configuratia aleasa. Bariera de vapori se pozitioneaza pe partea calda a plansuelui, spre interior, inainte de a adauga orice fel de izolatie.

 84. Am izolat podul cu polistiren de 10 cm si dupa care am mai pus si vata minerala tot de 10 cm si tot se face curent in casa ca se simte destul de bine. Cetrebui sa fac sa scap de curent .

  • Izolatia nu are rol de etansare, aceasta se face cu bariera de vapori si alte straturi de inchidere. Cum aveti inchis planseul spre pod, pe fiecare parte a planseului?

 85. sunt PAULA si am si eu o problema am o casa si nu am izolatia facuta nici la tavanele dinspre pod si nici in podul mansardei iar tavanul este din scandura nu este placa de beton ce ma sfatuiti sa fac deoarece sotul meu vrea sa o faca el si vrea sa puna privind dinspre camera spre pod urmatoarele gipscarton folie anti vapori si vata minerala de 10cm+un alt strat de vata de 5cm+scandura care este deja batuta iar peste scandura sotul meu vrea sa mai puna un rand de poliesteren exusat de 2cm+vrea sa toarne o sapa de 5-6cm de rombeton iar peste rombeton mai pune un rand de poliesteren exudat de 2cm+o folie si parchet iar in podul mansardei spre acoperis tabla linda pune osb+folie antivapori+vata minerala de 10cm+un alt strat de 5cm deci 15cm de vata ce spuneti este corect sau poate un sfat orice este bine venit va multumesc foarte mult

 86. Izolarea planseului dinlemn este un aspect diferit de izolarea tavanului mansardei. Prioritatea este izolarea tavanului mansardei ce trebuie facuta foarte bine.Doar 15 cm de izolatie pe aceasta suprafata este insuficient. Sfatul meu este sa optati pentru minim 20cm daca nu se poate 25 sau 30cm. Folia antivapori trebuie sa fie o bariera de vapori. Ulterior se poate izola si planseul din lemn, aici nu mai este nevoie de o izolatia asa groasa cum ati specificat in mesajul dvs. Mansarda fiind incalzita vom avea un planseu intre doua spatii interioare, deci izolatia nu trebuie sa fie facuta doar din ratiuni de izolare fonica in principal. In acest caz este suficienta izolatia peste scandurile planseului inainte de a se turna o sapa, fie ea si realizata din thermobeton. Va sfatuiesc ca in loc de polistirenul de sub sapa sa utilizati placi de izolatie la zgomotul de impact, doua randuri de placi rigide cu grosimea unitara de 2cm. Daca structura planseului este solida, grinzile din lemn si scandura, se poate turna o sapa de egalizare armata si nu va fi nicio problema.

 87. Va multumesc foarte mult de sfat deci din cate am inteles eu in mansarda trebuie sa pun vata minerala de minim 20cm(noi vrem sa comandam de la dedeman URSA GEMENE)sper ca este ok dupa punem folia antivapori(care nici asta nu neau lamurit cei de la dedeman deci nu stim exact ce sa cumparam daca neati putea spune cum o cheama sa stim ce sa cumparam)si dupa aceasta folie pe care o lipim cu banda etans(trebuie o banda speciala sau ceva cum se cheama?)putem pune osb si atat in mansarda?Iar la pod sa vad daca am inteles bine este corect privind dinspre camera spre pod gipscartonul folia anti vapori(care nu stim cum o cheama poate imi sugerati ceva si cum se monteaza?)si vata de 15cm sau poate fi vata minerala(de 10cm sau 5cm?)sau nu mai este nevoie de toate astea iar placile de izolatie la zgomotul de impact(cum se cheama sa stim exact ce sa cumparam).Va multumesc foarte mult mi-ati fost de foarte mare ajutor si imi cer scuze ca ma repet dar vreau sa fiu sigura ca am inteles ca sunt foarte multi bani in joc si vrem sa facem ceva bun de calitate,dar sa nu coste o avere sa mai economisim ceva daca se poate.Mii de multumiri pt timpul pierdut.O seara buna.

 88. Gasiti la acelasi furnizor si o folie de tip BARIERA DE VAPORI, rola de folie din aluminiu. Etansarea imbianrilor acestei folii se face cu o banda adeziva din aluminiu. Vata poate fi utilizata in straturi multiple, de 10cm sau de 5cm, in fucntie de necesitati. De regula sortimentele cu grosimi de 10cm si 5cm se gasesc in magazine, restul se aduc la comanda, in cantitati minime de 1 palet. Placile de izolare a planseului fata de zgomotul de impact sunt placi de vata minerala rigida o sa le gasiti doar la comanda, atat la Isover cat si la Ursa.

 89. Dupa cateva zile de cautari (dupa informatii) si de nelamuriri am gasit acest sait (blog), foarte lamuritor pentru mine, multumiri realizatorului pentru efortul de a ne lumina in domeniul izolatiilor.
  As dori ajutor cu sfaturi in 2 chestiuni:
  1. Pentru izolarea planseului etaj-pod nelocuibil am planificat, de jos in sus, rigips, scandura, grinzi 10×15 cm, intre grinzi vata 10 cm + 5 cm, scandura. Scandura de jos este deja batuta pe grinzi. Am cumparat si folie alumminiu + banda adeziva aluminiu pentru imbinari, folie pe care intentionez sa o asez din pod peste scandura iar peste folie vata dintre grinzi. Intrebarea mea este: pot merge cu folia continuu, ridicand-o peste grinzi, sau trebuie taiata si asezata doar intre acestea? De asemenea as dori sa pun o folie si peste vata, protectie antipraf ce ar intra printre scanduri in vata, am inteles din ce am citit pe blog ca nu ar fi indicata folie plastic sau aluminiu ci folie de difuzie, despre care nu stiu cum arata, unde se gaseste. Va rog daca puteti sa-mi indicati un model sau un link de unde sa pot afla mai multe.
  2. Intentionez sa izolez radierul prin inserarea unui strat de 2-3 cm de extrudat in sapa. Aici intervin 2 probleme, una este scara catre beci (continuare acelei catre etaj), realizata prin turnare beton direct pe pamant, merge si pe scari rezolarea cu 2-3 cm extrudat + sapa egalizare? A doua problema o reprezinta planseul intre beci (20 m.p.) si parter, beciul evident neincalzit. Este suficient extrudatul din sapa, mentionat anterior, sau mai trebuie un strat de polistiren pe tavanul beciului? Beciul ar fi de fapt un fel de demisol, 1 m afara si 1,5 sub nuvelul solului, cu 2 gemulete catre exterior.

  • 1. Sunt de clarificat mai multe aspecte, unul tine de necesitatea scandurii batute sub grinzi si al doilea tine de modul de fixare al gipscartonului pe aceste scanduri. Din punctul meu de vedere aceas scandura mintata in aceasta faza complica putin situatia. Se poate izola cu 15 cm de vata doar intre grinzi insa va recomand sa aveti invedere aplicarea unui strat suplimentar de 5cm intre scandura batuta si gipscarton. Tot aici puteti amplasa si bariera de vapori. Daca o aplicati intre grinzi,peste scandura actuala lucrurile nu vor fi in regula neputand amplasa corect bariera de vapori. Daca se inchide podul cu scandura si nu se lasa rosturi intre acestea, nu aveti nevoie de o alta folie peste vata. Folia de difuzie o gasiti in magazine, la raionul cu invelitori. Nu aveti nevoie de ea.

   2. Nu aveti nevoie sa izolati fiecare treapta a scarii respective atat timp cat este o scara interioara. Extrudatul este destul de subtire pentru o izolare buna, va recomand sa izolati si tavanul beciului atat timp cat va fi un spatiu mai rece decat parterul.

 90. Buna ziua
  Locuiesc la ultimul etaj a unui bloc, fara pod.
  Doresc sa stiu care sunt etapele unei izolatii cu polistiren. Pentru o suprafata de 64 m2 – cat ar costa.
  Multumesc

  • O izolatie pe o terasa se poate face doar in sistemul complet de termo-hidroizolare. Daca doriti sa izolati la interior, discutia este alta. La care din variante va ganditi?

 91. Buna ziua,

  As dori sa izolez suprafata circulabila a unui pod. Intre salonul si baia de sub pod si pod nu se afla decat un strat de scandura. Ajutandu-ma de sfaturile date mai sus am ajuns la concluzia ca pentru a izola corect podul si al face circulabil trebuie parcurse urmatoarele etape:

  1.In pod trebuie montata o bariera de vapori pe toata suprafata (bine sigilat)
  2.Un strat de vata de sticla (25 cm)- si peste grinzi
  3.totul acoperit cu scandura
  Acest corp de casa a fost construit acum 3 ani. Din pacate izolatia nu a fost gandita in acel moment.

  Restul casei este izolat cu nisip, casa fiind construita la inceputul anilor 60.Plafonul este din beton.Pentru izolarea acestei suprafete am inteles ca trebuie asezata doar un strat de 25 cm de vata? Sau se pune un strat de vata, apoi se sigileaza totul cu o bariera de vapori si inca un strat de vata? Podul nu trebuie sa fie circulabil.
  Mentionez ca nu doresc sa evacuez nisipul\pamantul.
  Va multumesc si apreciez activitatea blog-ului dumneavoastra.

  • Pentru planseul din beton nu va trebuie bariera de vapori daca asezati izolatia prin pod. Singura grija este sa nu intre praf in pod, daca invelitoarea nu este etansa. Exista si alternativa ca in loc de vata sa utilizati polistiren asezat pe placa de beton.
   Presupun ca scnadura este batuta pe tavanul camerelor deci se poate adauga o bariera de vapori,izolatia de 25cm plus riglele aferente pentru ce depaseste nivelul grinzilor si apoi se inchide cu scandura.

 92. Buna seara,
  Casa la tara zona Dobrogea,vara f.cald, iarna crivat.Am montat rigips de 9,5mm pe interior pe stelaj din profile UD/CD la cca. 20-30cmm de grinzile podului,fara a monta inainte o folie-bariera
  de vapori.Cum se poate izola dinspre pod ( necirculabil)?
  Casa este din BCA, inca neizolata pe exterior.Intrucat toate
  materialele sunt destul de scumpe m-am gandit la urmatoarea solutie:plasa de rapitz de 0.8 prinsa si mulata pe grinzile de lemn (120mm)la 20-30 cmm deasupra tavanului, ca suport, folie anticondens, 2 straturi de vata de sticla de 5 cmm intre grinzi pe suportul mentionat, dispuse in cruce, pt.rupere termica, primul pe lung, urmatorul pe lat.Deocamdata casa este locuibila numai pe perioada verii,nu are inca incalzire iar condensul si mucegaiul sunt principala mea grije. Gresesc ?
  Va multumesc.

  • Daca podul nu este inchis cu scandura se poate lucra in interiorul structurii panseului, adica sa adaugati bariera de vapori, si straturile de izolatie fara a trece de nivelul grinzilor. Nu stiu exact configuratia planseului din lemn insa singura problema ce poate fi mai greu de rezolvat este amplasarea barierei de vapori intr-un mod cat mai etans. Daca acest lucru se rezolva, nu ramane decat sa adaugati straturile de izolatie din vata minerala peste bariera de vapori si sa inchideti pardoseala podului. Inchiderea este necesara pentru a nu ajunge mizerie si apa pe stratul de vata, aceasta putandu-se face si doar cu o folie de difuzie. Depinde cum aveti si acoperisul existent lucrat, daca are doar invelitoare sau si membrana sub invelitoare. Referitor la grosimea stratului de vata minerala, doar 10cm este destul de putin, aveti spatiu si puteti adauga doua straturi de vata de 10cm fiecare.

 93. Buna seara. Am construit o casa mansardata al carui planseu este din scandura de 4 cm imbinata in nut si feder cu grinzile de sustinere la vedere in camerele de jos. In mansarda intentionez sa amenajez doua camare si o baie. Acoperisul este din tabla intiglata cu folie de protectie si asteriala.
  Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarele probleme:
  – cum pot sa izolez podina avand in vedere ca intentionez ca in cele doua camere si holul aferent sa montez parchet;
  – cum pot sa izolez planseul podului acolo unde nu este circulat;
  – cum pot izola planseul in dreptul baii de la mansarda unde va urma sa montez gresie

  • Cat spatiu aveti disponibil pentru a amenaja pardoseala mansardei, de la cota actuala peste scandura sipana la cota unde va fi finisajul (gresia, parchetul?
   Exista pod peste mansarda sau exista zona unde mansarda nu e amenajata din cauza inaltimii disponibile a acoperisului?

 94. buna ziua, am intrat pe blogul dvs deoarece am vazut ca da+ti raspunspunsuri clare si detaliate. De aceea dorim sa va adresam cateva intrebari la doua probleme pe care nu stim sa le rezolvam..
  1. avem o baie de 220 pe 220 ca suprafata invelita ca inainte de anii ’90 cu tabla zincata (toata casa este invelita la fel).carton asfaltat , astereala si leturide 7 cm inaltime, apoi am pus vata minerala si am prins rigips direct de leturi. Aceasta baie a fost construita in anul 2005 ( restul casei este din 1960) este intr-o apa (plan inclinat) in interior inaltimea pleaca de la 2.50 cm si ajunge la 2.20 cm. observand nereguli am dat jos rigipsul si am constatat ca s-a format umiditate la astereala pe care a deteriorat-o in proportie de 60 %. Este corect daca as remedia in felul urmator: sa scot astereala , sa bag polistiren extrudat de 2 cm , mai pun un ramd de leturi intre leturile vechi( distana intre leturi este de 55 cm) . M-am gandit sa fac acest lucru deoarece am observat ca se produce condens puternic . Apoi de leturi sa prind strucrtura metalica pana in 10 cm deoarece nu+mi permite spatiul , apoi sa pun vata minerala folie anti vapori si rigips..
  Sau sa dau tot acoperisul jos si sa pun tabla cu spuma polioritamica de 5 cm (ma refer la produsul care este folosit la constructii de hale la pereti cai si la acoperis+ nu cunosc denumirea) apoi sa urmez aceisi pasi..
  2. o alta problema : in sufragerie am montat direct pe leturi de 10 cm rigipsul u folie deasupra apoi am umplut cu vata minerala aceste leturi i deasupra scandura. Citind raspunsurile dvs. in care reiese ca vata minerala trebuie sa fie de minim 20 cm as putea pune vata minerala inca 7 cm peste leturi ( atat imi permite inlatimea podului ) apoi placat cu scandura. Mentionez ca aici am pod de o inaltime de 1.30 cm. Stiu ca ar trebui pusa vata minerala si intre rigips si leturi minim 5 cm dar nu mai pot face modificari.

  • Buna ziua,va rog spunetim si mie pot sa pun rigips pe pereti din interior care sunt spre exterior si sa pun bariera de vapori fara sa mai pun vata de sticla.Mentionez ca pe exterior sunt izolati cu polistiren de 5cm.Va multumesc

  • 1. Este de analizat mai in detaliu casa dvs, insa invelitoarea cu tabla zincata cu margini faltuite este una etansa. Adaugarea izolatiei si atat nu poate duce decat la probleme cauzate de umezeala si lipsa difuziei pe aceste straturi. Nu aveti cum sa indepartati asteriale. Ce se poate face cu deranj minim este fie dublarea capriorilor pentru a adauga izolatie , corelat cu grosimea oferita de structura metalica pentru gipscarton, izolatie de minim 20cm cu bariera de vapori obligatoriu.
   2.Daca aveti spatiu prin pod, adaugati o retea de sustinere pentru a nu se tasa vata, asezati inca un strat de vata si apoi inchideti suprafata cu scandura. Daca este necesar se pot adauga rigle de lemn pentru a ave aloc noul strat de vata si a sustine scandura.

 95. Buna ziua am citit aproximatuv toate intreabarile insa am si eu o nelamurie,cum as putea izola podul casei,aceasta fiind cam veche iar tavanul este din grinzi de lemn cu pamant galben .Grinzile se vad in pod,se poate pune vata minerala direct intre grinzi apoi acoperita cu osb,sau trebuie folie anticondens si apoi vata minerala sau bazaltica sau ce poate fi mai bun.Multumesc mult

  • Teoretic aveti nevoie de o bariera de vapori asezata peste planseu si vata minerala in strat consistent (20-30cm). Inchiderea cu OSB trebuie analizata in functie de posibilitatea de sustinere a intregii greutati de catre planseul existent, fiind necesare si rigle de lemn aplicate peste grinzile existente. Inchiderea cu OSb nu este necesara daca nu se circula in pod sau nu se depoziteaza ceva.

 96. Va multumim pentru raspunsul dat imediat

 97. Multumesc pentru raspunsul rapid acordat .Ce se poate folosi ca bariera vapori ,folie veltitech de la bramac sau sau tremofol cu aluminiu

 98. buna ziua,ce pasi trebuie sa urmez pentru a izola un un pod la o casa cu planseul din grinzi de lemn alaturate (grosime 25 cm.). podul este circulat numai pentru verificare si nu se depoziteaza materiale

  • Cum arata acele grinzi alaturate? In afara de grinzile din lemn, mai sunt si alte straturi de materiale in structura acestui planseu spre pod?

   • tencuiala de mortar in interiorul camerei

    • Exista un anume spatiu intre acele grinzi? Poti descrie cum se vede dinspre pod reteaua de grinzi? Acoperisul cum este realizat?

     • grinzi una langa alta, fara spatii intre ele, formand o suprafata plana. Acoperis clasic din tigla de teracota asezate pe sipci din lemn, fara alte folii.

     • Problema este praful ce ajunge de la invelitoare, nefiind etansa. Aveti posibilitatea de a adauga 2 straturi de polistiren expandat. Vata s-ar umple de praf in cazul dvs.

     • În cazul meu, e vorba de un pod ventilat. Structura e din grinzi de lemn, acoperişul din tablă pe structură de lemn, unul din pereţii laterali ai podului a fost prevăzut cu multe fante de ventilaţie cam de 5 x 1 cm între cărămizi. Plafoanele camerelor sunt din lemn, tencuite şi zugrăvite la interiorul camerei. În pod a fost turnat un strat de pământ, în scop izolant, cum era obiceiul vremii.

      Din ceea ce s-a discutat până acum, dacă aş pune vată minerală poate acumula umiditate sau praf, podul fiind ventilat. Pentru a izola termic tavanul, se pot folosi plăci de polistiren (cu grosimea corespunzătoare, sau suprapuse) în locul vatei, fără bariere de vapori?

 99. am o casa la tara si tavanul este din trestie si nisip(mortar). Cum pot sa il izolez sa nu mai pierd caldura prin el? Mentionez ca acoperisul s-a refacut, s-a ingreunat datorita unui surplus de lemn( s-a facut alt schelet din lemn mai sus de cel vechi datorita grinzilor vechi ), , casa nu are centura, si nu mai vreau sa ingreunez tavanul. Cinava m-a sfatuit sa aplic , prin interior , niste polister lipit pe tavanul vechi, se poate asa ceva? alte sfaturi va rog

  • Nu recomand polistirenul lipit pe tavan. Teoretic trebuie o bariera de vapori si izolatie asezata in pod, in grosime de minim 20cm din vata minerala sau direct polistiren expandat.

 100. Buna ziua! La mine 🙂 Locuiesc in Peru, unde clima e diferita de la un oras la altul, de la o zona la alta. Lima are 90% umezeala mai tot timpul anului si nu ploua, cade o burnita doar si mai mult toamna si iarna, vara e oribil. Desi temperaturile sunt intre 10 grade iarna si 28 de grade vara in Lima senzatia termina e de 10 grade mai mult vara sau mai putin iarna (in momentul in care scriu sunt 28 de grade dar aerul e irespirabil, transpiri in continuu, in casa, iar pe strada daca iesi soarele te arde. Chiar daca nu e zi insorita, soarele de dupa nori creeaza un efect de sera si desi nu te arde pielea cand iesi pe strada e o umezeala insuportabil de calda. Asadar, ne-am construit recent casa si cum aici nu e obiceiul sa construiesti acoperis ca in Romania, plafonul este turnat din beton. Si mai e un obicei, mesterii care iti construiesc, pentru ca habar nu au cum se face termoizolatia, nu se face. Practic, cu sotul meu, ne-am gandit sa cumparam un tip de caramida care este goala in mijloc, sa o asezam pe acoperis, iar peste ea sa punem placi ondulate de fibrociment sauazbociment, nu stiu daca asa se numesc sau daca este corect, ca sa se creeze aer intre plafon si placi. Ar fi solutia corecta? Se poate utiliza de asemenea polistiren? si cum se aplica? Va multumesc pentru raspuns.

  • Realizarea unei sarpante peste acoperisul de tip terasa este o optiune. in functie de cum va fi realizat acest acoepris, corelat cu cerintele locale pe care nu le cunosc, se poate amplasa o solutie de izolare termica sub acoperis. Poate fi polistiren, poate fi material de izolare de alt gen. Spatiul de sub acest acoperis trebuie ventilat.
   Problema umiditatii interioare se poate regla cu un dezumidificator. Ce umiditate interioara aveti de regula in casa?

   • de regula in casa umiditatea e aproape la fel cu cea de afara, dat fiind ca aici nu se folosesc sisteme de incalzire si au curti interioare cu deschidere directa din case, unii au usi, altii nu. eu locuiesc la etajul 2 si cum inca sunt in constructii, imi lipseste o fereastra care da spre o curte interioara (de la parter). pe aici nu se prea aplica legea, pe vremea socialistilor s-a permis invazia si care cum a ajuns primul s’a instalat mai intaii intr’un cort, apoi si-a construit o casuta cu ce a avut si cum a putut. aici nu te intreaba nimeni daca ai autorizatie de constructie, poate sa cada casa pe tine, si e zona seismica activa. din fericire unchiul sotului meu este inginer proiectant in constructii, el a facut planurile casei, si din punctul asta de vedere sunt mai relaxata. problema mea este cu caldura, umiditatea crescuta, lipsa ploii. incerc sa compensez cum pot mai bine lipsa confortului. cu sarpanta care trebuie ventilata ar fi o alta problema, isi fac cuib pisicile vagaboande pe care cu mare dificultate reusim sa le tinem departe(sa nu mai vorbim de zgomotul pe care il fac in plina noapte!). ne-am hotarat sa cumparam un aparat de aer conditionat, nu stiu cat va rezolva problema…daca nu, va trebuie sa construim sarpanta iar pe margini sa izolam intrarile cu plasa de sarma, asa incat sa fie ventilata si neaccesibila ingratilor hehe. cred ca la fel ar ajuta polistirenul. sper sa treaca repede vara asta caniculara. va multumesc pentru raspuns, sper ca pot conta pe sfaturile dumneavoastra si in viitor. in aceste conditii nu functioneaza treaba cu ce tie nu’ti place altuia nu face/dori, de aceea va doresc o seara calduroasa.

 101. vreau sa izolez tot tavanul bisericii prin exterior cu vata minerala (tavanul fiind din beton armat 15cm grosime) astfel incat sa obtin o izolatie termica si fonica buna si o protectie garantata a picturii de pe tavan .

 102. Buna ziua.
  Am de realizat un plafon pentru o casa parter + pod mansardabil.
  Structura plafonului este din grinzi de lemn de 10×20 cm, dispuse la un interax de 63cm (lumina de 53cm). Intre grinzi vreau sa pun vata minerala de 20cm, iar la partea inferioara, peste profilele de rigips o sa pun si folia bariera de vapori).
  Am doua intrebari:
  – la tavan sa pun structura dubla sau simpla?
  – cum sa realizez pardoseala la mansarda pentru o buna izolare fonica, ma refer in principal la zgomot de impact. Eu ma gandeam sa pun o garnitura de cauciuc lipita pe partea de sus a grinzilor, apoi sa podesc cu scandura de 2.5cm grosime, peste ea sa astern un strat de vata Isover de 20 mm pentru izolare fonica, apoi OSB de 15 si finisaj pardoseala (un parchet laminat). Este o solutie viabila si ok dpdv tehnic?

  • Daca e mansarda, pe acel tavan incearca sa adaugi inca 5-10cm de izolatie.
   Structura pentru tavanul de mansarda se face simpla, profile UD periemtral, CD interior fixate cu bride.
   Daca utilizezi izolatie pentru izolare la zgomot de impact, nu este nevoie de acel cauciuc sub scandura initiala. Asta nu inseamna ca deranjeaza. Ar fi bine sa utilizezi doua straturi de 20cm de izolatie pentru pardoseala, ele se taseaza putin, iar placile OSB sa fie ceva mai gorase.

 103. Buna ziua. Am o casa, P+M, din caramida Porotherm30.
  1. Ce izolatie recomandati pentru peretii exteriori? E ok polistiren expandat de 10?
  2. Cum pot izola corect tavanul mansardei astfel incat sa ramana grinzile vizibile, atat cele de la partea orizontala (partea dintre mansarda si pod) cat si grinzile de la partea inclinata (pe care e batuta asteriala) unde avem direct acoperisul (tigla bramac, folie, asteriala)? As dori sa ramana vizibile macar 5 cm.
  Multumesc!

  • 1. Este OK polistirenul de 10cm, EPS80.
   2. Ca sa ramana vizibila partea de lemn ar trebui ca acestea sa aiba o inaltime suficient de mare pentru a izola termic destul de bine si sa ramana acei 5cm. Presupun ca nu ai aceata inaltime disponibila si va trebui sa optezi fie pentru dublarea capriorilor, fie pentru utilizarea unora aparenti, dupa ce izolezi suprafetele. Recomandabil varianta a doua.

   • Capriorul are 15 cm. Banuiesc ca nu este bine daca izolez cu vata minerala doar intre capriori, pentru a-i lasa vizibili. Din ce am citit in articol, trebuie sa pun vata minerala si peste capriori pentru a nu crea punti termice. In aceste conditii si folia at fi greu de pus.

 104. Imi cer scuze ca va deranjez di nou am nevoie de parerea dumneavoastra din nou.Sotul meu a facut tavanele din camere si a pus privind din pod vata de sticla folia antivapoti a prins-o de grinzile din lemn cu capse si dupa a pus banda adeziva pentru a fi etans si dupa a pus profilele si gipscartonul .Credeti ca trebuie dat jos gipscartonul si de pus folia lipita pe profile si dupa pus gipscartonul sau este ok si asa?Va multumesc foarte mult astept raspunsul dumneavoastra .MULTUMESC

  • Folia – bariera de vapori se monteaza intre gipscarton si izolatie. Nu este neaparat nevoie sa fie montata bariera pe profile, poate ramane spatiu de aer intre gipscarton si bariera+izoaltie. Daca izolatia este suficient de groasa nu vor fi probleme.

 105. Va multumesc foarte mult sunte-ti cu adevarat de mare ajutor oamenilor care au nevoie de dumneavoastra .Felicitari si va multumim ca existati.

 106. Buna ziua
  Am realizat o vila de patru apartamente,apartamentele find compuse din living in partea de jos si 2 camere in partea de sus si am condens in apartamente in partea de sus , vila are acoperisul cu o inclinatie de 5 grade si este acoperit cu tabla tip lindab faltuita sub care Am pus o folie iar pe interior intre capriori am pus vata de 20 cm si folie anticondens si apoi am coborat tavanul si l-am inchis cu rigips si acum se face condens si se uda rigipsul in anumite zone, mentionez da pe strada sunt construite inca 11 vile identice care au aceasi problema si vecini au incercat cateva variante insa nu stiu care este cea buna, un vecin a pus inca un strat de 10 cm de vata sub rigips iar alt vecin a placat tavanul peste rigips cu polistiren extrudat de 4 cm grosime si a pus spuma pentru a izola perfect, eu acum nu stiu ce sa fac asa ca as avea nevoie de sfatul dumneavoastra,va multumesc !

 107. E vorba de condensul din interior,dar ce ma sfatuiti sa fac?

  • Este greu de crezut ca la un acoperis izolat cu 20cm de vata si bariera de vapori montata etans, poate sa apara codnens in asa masura incat sa ude gipscartonul interior. Fie izolatia si foliile au fost montate prost, fie acestea sunt degradata, fie exista infiltratii, fie, fie … A adauga o izolatie peste cea existenta nu este in regula in acest moment. Trebuie facute verificari si cautate solutii in functie de ceea ce se stie ca s-a facut, problemele pot fi analizate doar pe datele exacte ale structurilor realizate.

 108. Am inteles, Va multumesc !

 109. Buna ziua,ma intereseaza izolarea pardoseli cu vata bazaltica ,mentionez ca am turnata placa de ciment in casa peste care as dori sa izolez cu vata bazaltica .Se poate pune vata bazaltica apoi osb si parchet sau trebuie turnat neaparat sapa peste vata bazaltica .Ce fel de vata bazaltica se poate utiliza de la knauf KR POD EXTRA SAU DE LA ISOVER MULTUMESC

  • Pentru acest gen de aplicatii iti trebuie placi de vata rigide, cele mentionate sunt in regula. Gasesti produse similare si la Isover sau Ursa, chiar daca nu sunt din vata bazaltica ci din vata de sticla. Au aceeasi utilizare. se poate opta fie pentru varianta cu sapa de egalziare, fie cu placi fibro-lemnoase dar sa fie suficient de groase.

   • Multumesc mult pentru raspuns ,este poate singurul forum in care raspunsurile sunt la subiect si pe intelesul tuturor

 110. Buna ziua. Vreau sa stiu daca este corecta urmatoarea varianta de izolare a acoperisului la mansarda. Din exterior la interior, invelitoarea este urmatoarea: -tabla ondulata cu grosimea de 0,56cm, rigle cu dimensiunile de (6x 2,4 cm in sectiune) doua randuri ( in caroiaj), folie anticondens, asteriala din scanduri cu grosimea de 2,4 cm. Capriori sunt 12×10 cm,la distanta de 80 cm, panta acoperisului de 45 grade. Varianta de izolare la care m-am gandit: EPS 70 cu grosimea de 10cm. intre capriori, prins cu spuma ce nu expandeaza, apoi cu ciupercute prinse in holsuruburi cu lungimea de 14 cm. Peste primul rand de EPS, al doilea rand, prins cu aceiasi spuma ce nu expandeaza pentru lipit EPS,peste capriori si perpendicular pe ei.Cele doua randuri fixate cu ciupercute pentru lemn si holsuruburi de 24 cm. in asteriala, iar ultimul strat de EPS fixat si in capriori cu holsuruburi si ciupercute.Peste aceasta izolatie, plasa, masa de spaclu si vopsea lavabila.Mansarda este la o casa din lemn, cu parter, etaj 1 si mansarda. Aceasta nu este compartimentata are dimensiunea de 5,6x 8 m. si nu va fi folosita pentru locuit permanent, poate doar vara. Planseul il voi izola cu 25 cm vata minerala,cu bariera vapori, rigips, iar podeaua din scandura de 3,2cm cu falt.

  • Artificiul cu polistirenul, diblurile si spuma este o inventie nerecomandata. Utilizeaza tot vata minerala pentru tavanul mansardei, indiferent daca este locuita permenent sau nu. Doua randuri de vata de 10cm fiecare ar trebui sa fie in regula.

 111. Fara suparare, care ar fi argumentele pentru care nu ar fi recomandata izolarea mansardei cu 20 cm eps 70, in ansamblu? In plus am uitat sa spun ca voi trata cu solutie pentru fungi si insecte lemnul. Casa e din lemn si m-am gandit sa nu o ingreunez prea mult. Un aspect! Pe urma, am aceste materiale cumparate. Cu respect si doresc un raspuns argumentat.

  • Nu mi se pare in reguala sa se execute fixarea pe astereala, atat pentru ca aceasta este dincolo de structura de rezistente (capriori) cat si pentru ca acele dibluri vor ajunge dincolo de grosimea asterealei si vor perfora folia de sub invelitoare. Polistirenul nu este deloc indicat, atat pentru ca nu izoleaza fonic, poate sa creeze mucegai, are punct de inflamabilitate mai scazut decat vata minerala, se aseaza mai prost pe structura din lemn, consumul de adeziv poliuretanic va fi destul de mare si costul va creste etc.

 112. Am o casa la tara construita in 1960,tavanul cu grinzi de brad de 20 cm,in camera batute scanduri ,trestie si tencuiala,cum se faceau atunci casele.In pod,scandura si 2-3 cm de pamant galben ca izolatie.Dupa atatia ani,pamantul a crapat,s-a degradat si vreau sa
  fac o izolatie cu vata minerala Ursa,am cumparat si folie anticondens din aluminiu cu insertie de polietilena.Am decopertat scandurile si pamantul galben din pod,este o munca de ocnas si este aproape imposibil de curatat tot praful.Folia anticondens am de gand
  sa o asez intre grinzi,care sunt la 75 cm una de alta,nu am cum sa o pozitionez sub grinzi pentru ca in camere nu vreau sa mai modific tavanul.Peste folie,in pod,intre grinzi vreau sa pun vata 10 sau 20
  cm,multi mesteri de ocazie ma lamuresc ca 10 cm este suficient,iar deasupra peste vata sa podesc cu scandurile recuperate.
  Am niste nelamuriri si va rog sa-mi raspundeti.
  Este total gresit daca pozitionez folia in pod intre grinzi?Oricum nu am alta varianta decat sa nu pun folia deloc.
  Daca tot pun folia intre grinzi este obligatoriu sa curat praful cu aspiratorul,ca oricum nu ajunge la vata.
  Folia sa o pun strict intre grinzi sau sa acoper si partea verticala a grinzilor.
  O ultima intrebare,10 cm de vata este total insuficient,nu ca n-ar fi mai bine 20 sau 30 cm.
  Multumesc anticipat celor care ma vor sfatui.
  Leon Truta.

  • Scuze pentru intarzierea raspunsului. O izolatie buna inseamna cel putin 20cm de izolatie. Asadar, cei 10cm sunt cam putin si in nici uncaz suficient. Depinde din care punct de vedere privesti lucrurile! Daca poti amplasa 20cm de vata si sa podesti fara sa comprimi vata asezata, este foarte bine. Pentru un planseu din lemn, ce permite transfer de vapori, ar trebui sa amplasezi bariera de vapori pe intreaga suprafata si sa asezi cei 20cm de izolatie. Daca nu se aseaza bariera de vapori peste tot, ci doar intre grinzi, exista riscul sa apara condens pe acele zone cu lemn, ce oricum este mai sensibil la umiditate.

 113. Bună seara,
  aș dori să îmi construiesc o casă, optez pentru o izolare a planseului din pot cu grinzi in felul urmator:
  1.OSB fixat de grinzi din interior (din cameră)
  2.Bariera de vapori(montată în așa fel ca grinzile sa rămîna în afara barierei de vapori pentru a minimiza riscul deteriorării acestei bariere)
  3.Vată minerală grasimea de 20 cm (montată în cîteva straturia cite 5 sau 10 cm pentru o suprapunere mai buna)
  4.Peste vata minerală inca o bariera de vapori sau o folie de difuzie
  5.OSB sau scîndura pentru a mă putea deplasa usor prin pod
  Este oare nevoie de a lăsa un spatiu de aer intre vată și Scîndura care va fi montată in pod?
  Care vată este mai potrivită:în rulouri sau bucăți??
  Rog să analizați varianta pentru care vreau să optez.După posibilitate indicați unde greșesc.

  Mulțumesc anticipat.
  Vasili Efros; Republica Moldova

  • Nu ai nevoie de doua bariere de vapori, se utilizeaza doar o bariera de vapori pe partea interioara a planseului. In cazul in care se inchide planseul prin pod cu OSB sau scandura nu ai nevoie de folie de difuzie.
   Un mic spatiu de ventilare este intotdeauna bine venit intre izolatia din vata si inchidere, daca este posibil. Poti utiliza ce vata doresti, important este sa ai o rezistenta termica buna si sa fixezi vata corespunzator, sa nu se deplaseze sau taseze.
   Nu am inteles ideea de la punctul 2 dar bariera de vapori trebuie sa fie continua si etansa.

 114. Buna ziua,
  Sunt in faza de contructie a unei case doar cu parter si podul utilizat doar pentru depozitare.Am o dilema referitor la pasii care trebuiesc urmati din acest moment deoarece urmeaza si tencuiesc paretii interiori si sa aplic placile de rigips pe tavan.
  La nivelul plafonului am grinzi de 20 cm peste care s-a batut scandura de 2,5 cm. Peste scandura am pus un polistiren extrudat de 3 cm peste care am turnat o sapa de egalizare de 4 cm armata cu plasa de Buzau.
  Intrebarea mea este daca mai este recomandat sa pun vata minerala intre grinzi sub scandura si folia bariera de vapori intre rigips si vata minerala.
  Va multumesc anticipat.

  • Da, se poate adauga izolatie pe tavanul parterului intre grinzile din lemn asa cum ai spus. Va aduce un plus de izolare pentru ca ceea ce ai acum nu este suficient.

 115. buna ziua, urmeaza sa realizez izolatia podului. Intre grinzile de 100/160 s-a turnat Rombeton (aproximativ 5-8 cm), peste foi de polistiren extrudat de 5 cm. Pe interior tavanul camerelor s-a tencuit acoperind rombetonul (stiu, este o solutie veche de acoperire a camerelor care nu prea are rol de izolatie).
  Intrebarea mea era cum pot suplimeta necesarul de izolatie la nivelul podului? Rombetonul si polistirenul de 5 cm au acoperit spatiile dintre grinzi. merita sa pun placi de OSB sau tego peste grinzi? Podul nu va fi locuit. Unde pot monta vata minerala, intre capriori sau peste grinzi? Multumesc.

  • foile de polistiren s-au asezat peste rombeton, nu sunt chiar fixate. ma gandeam ca placile de osb ar putea „inchide” aceste spatii.

  • OSB ajuta la circulatie. Izolatia se poate face pe planseu, prin pod. Poti adauga polistiren expandat fara nimic daca nu se circula.

 116. Buna ziua!
  Am si eu o intrebare,va rog sa ma ajutati.
  Bariera de vapori se aseaza sub structura de profile metalice sau se aseaza peste structura?
  Architectul mi-a spus ca e mai bine daca asez deasupra profilului, asa ramane 3cm gaura intre gipscarton si bariera de vapori.
  Opinii?
  Multumesc!

  • Se poate in ambele moduri. Acum depinde ce bariera de vapori ai , cum este aplicata izolatia corelat cu grosimea acesteia. Este mai greu de aplicat si etansat bariera de vapori in spatele profilelor.

 117. Paun Cristina | 2 mai 2015 at 11:54 | Răspunde

  Buna ziua.Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:casa cu parter, etaj si pot doar pt. depozitare, momentan in constructie,realizata de un constructor la pret fix la care pot adauga optionale.Am ajuns la izolarea tavanului de la etaj si a podului si el izoleaza astfel:rigips, profile rigips (prinse cu niste fiare de barnele de sub tabla),1 strat de vata minerala simpla de 5cm fara nici o folie,doar pe 25 mp (2,5x10m) din pod grinzi de 10/10 si peste cherestea de 2,5cm (pentru depozitare),restul de 75mp raman in aer,spatiul podului cu inaltime maxima de aprox.2 m si apoi acoperisul unde pune grinzi de 10/10, 10 cm vata minerala cu folie de aluminiu, lemn si tabla de 4,5mm grosime.
  Eu gandesc sa pun peste profilele de rigips cei 5cm de vata minerala dar cu folie de aluminiu (eventual inca un strat de 5 cm de vata minerala), grinzi de 10/10 pe toata suprafata podului, intre grinzi 10 cm vata bazaltica,peste grinzi pfl (pe cei 75mp…cheresteaua este prea scumpa) si sus sa nu modific nimic.Oare profilele de rigips vor putea suporta greutatea?E mai bine ca in loc de PFL sa pun folie de difuzie peste cei 75 mp?
  Ce parere aveti…ce sfaturi imi dati.Mentionez ca pe exterior am pus polistiren grafitat de 10 cm.cu densitate 80.
  Imi cer scuze ca am postat initial la izolare mansarda.
  Multumesc.

 118. Nu stiu ce este cu acele suprafete insa trebuie sa aveti o izolatie buna pe planseul catre pod, izolatie de minim 20cm daca nu se poate 30cm. Primul strat intre grinzile din lemn, restul izolatiei instructura pentru gipscarton aferenta tavanului. Sistemul gipscarton nu are probleme, rezista daca este dimensionat si realizat corect. In pod se poate inchide cu placi din OSB sau dulapi de lemn. Izolarea sub acoepris este optionala si este alegerea dvs., se poate face o izolatie de minim 10cm intre capriori.

 119. Buna ziua,am si eu 2 intrebari;am cumparat o casa batraneasca cu tavanul din grinzi si intre pamant cu rabitz cum se facea inainte urmeaza la vara sa montez sub un tavan fals din rigips fara vata la tavan deoarece vreau sa las vechiul tavan si sa montez vata la acoperis pentru o viitoare mansarda locuibila,intrebarea mea este daca este ok sa fac tavanul pentru a aplica rigipsul din profile de cherestea(46x46mm)sau profile metalice speciale raportat la pret si eventual daca e vreo problema a lemnului(dilatatia in timp,umezeala de la caldura ce se ridica)?si a doua intrebare;urmeaza sa mansardez podul casei acoperisul este din tabla, sub astreala sipca dar batuta nu una langa alta si grinzile,ce sa fac?sa pun folie si sub astreala si peste grinzi apoi vata doua straturi,profilele iar folie si apoi rigipsul sau sa pun direct vata intre grinzi sub astreala si apoi restul,,,multumesc anticipat.

 120. Lemnul trebuie sa nu fie verde ci uscat pentru a monta gipscarton. Eu iti recomand sa gandesti planseul inainte de a izola tavanul, cu tot cu viitorul pod amenajat ca spatiu locuibil. Cre dca trebuie sa refaci planseul in sensul de a scoate tot si pastra doar lemnul, eventual intarit si reamenajat pentru mansardare.

 121. OK,am inteles dau jos pamantul de la tavane sa raman doar cu grinzile(care sant solide),si pun profilele metalice(renunt la lemn ca nu am garantie ca sant uscate)apoi rigipsul iar in pod montez ca dusumea pal hidrofugat(am cumparat de 12mm),,,mai pun si folie si vata intre daca urmeaza sa izolez acoperisul cu vata de 15cm?apropo raspunsul la a doua intrebare?multumesc din nou anticipat si scuze dar am gasit multe idei care imi sant de folos de pe acest site,,tineti-o tot asa.

  • Izolarea planseului dintre parter si viitoarea mansarda se face din considerente de confort interior, zgomot etc. Nu poti lasa planseul gol si doar inchis pe ambele parti cu lemn si gipscarton. La acoperis ar trebui ceva mai multa izoaltie, minim 20cm daca nu 30cm.

 122. Buna ziua.

  La o casa P+1+pod nelocuit, am izolate „apele” cu vata minerala 10 cm cu foliea anticondens catre interiorul podului. Inca nu este acoperita cu rigips carton si nu va fi curand. Cat de necesara este izolarea placii de beton din pod? (ma gandeam la polistiren extrudat 10 cm fixat de placa cu adeziv si apoi placi OSB de 12mm; podul este momentatn nelocuit). Aceasta placa de beton de grosime 18 cm este practic si tavanul camerelor de la etaj, pe toata suprafata. Ma gandesc ca aerul cald din camerele de la etaj, pe parcursul iernii, „trece prin placa” si incalzeste practic si podul nelocuit ale carui „ape” cum spuneam sunt izolate cu vata minerala de 10 cm. Daca termoizelez placa de beton in interiorul podului ma gandesc ca opresc aceasta caldura mult mai mult in camerele de sus. Iar vara, aerul incins din pod nu mai incalzeste camerele de la etaj daca termoizolez cum am descris mai sus. Multumesc.
  Suprafata placii de beton este de 120 mp si am ales varianta de polistiren extrudat intrucat depozitez in pod 6 tone de peleti (396 saci de 15 kg fiecare, e adevarat, pe o suprafata mare de aproximatib 50 mp din supratfata totala de 120 mp).

  • Este esentiala pentru ca nu ai nevoie sa incalzesti podul aiurea. Unde folosesti ca spatiu de depozitare se poate amenaja altfel decat pe restul suprafetei, exista aceasta posibilitate. Pe zona unde depozitezi se poate izola cu rigle de lemn, izolatie si OSB. Pe restul se poate aplica polistiren expandat put si simplu asezat sau vata minerala. Este mai ieftin decat cu extrudat.

 123. Buna ziua. Am o casa P+1+pod, cu placi din beton turnate atat intre parter si etaj cat si intre etaj si pod. Momentan, din lipsa de bani, as dori sa fac parterul locuibil si as vrea sa izolez cumva parterul de etaj. Cum ma sfatuiti sa fac?
  Eu m-am gandit sa realizez izolatia intre parter si etaj astfel: rigips, folie bariera de vapori, profile metalice pentru rigips si vata minerala de sticla de 50 mm. Este OK aceasta structura sau imi recomandati altceva? Mentionez ca pentru cel putin 5 ani nu voi face nicio amenajare la etaj. Ma va afecta faptul ca izolez tavanul parterului pentru atunci cand voi amenaja si etajul in sensul ca pardoseala etajului nu va mai „primi” caldura de la parter?

  • Este in regula ce doriti sa faceti, este o izolatie minima ce va ramane si dupa amenajarea etajului. Nu va creea probleme nici acum, nici ulterior.

   • Ce grosime pentru rigipsul de la tavanul pe care il voi izola imi recomandati? Fac risipa de bani daca folosesc de 12,5 mm

    • Gipscartonul de 12,5mm este varianta recomandata si nu este o risipa de bani, este produsul care trebuie utilizat.

     • Totusi pe site-ul rigips.ro la sectiunea aferenta placilor cu grosimea de 9,5 mm mentioneaza:Procedeul de montare a construcţiei din plăci cu grosimea de 9,5 mm este asemănător cu cel al plăcilor cu grosimea de 12,5 mm, însă, datorită parametrilor mecanici mai mici ai plăcilor de compartimentare, este necesar în primul rând să se reducă distanţa dintre profilele montant, la construcţiile verticale să se reducă distanţa dintre profilele CW, iar la plafoanele false şi la zonele oblice ale mansardelor să se modifice distanţa dintre profilele CD. De
      asemenea, se impune respectarea următoarelor reguli:
      Tavane false, planuri înclinate în mansardă
      • Distanţa dintre profilele de montaj CD este de maximum 400 mm.
      • Pe suprafaţa placată se pot suspenda greutăţi de max. 1kg/1m2.
      Prin urmare ce sa mai inteleg (bine nu ne referim si la zonele antiumezeala unde e clar ca trebuie paca de 12,5 mm)

     • Ce este mai ieftin daca vorbim de risipa, sa dublam structura metalica utilizand placi de 9,5mm sau cu profile mai putine si gipscarton de 12,5mm? Teoretic se poate si cu palcile mai subtiri insa optimul este cu placi de 12,5mm si nu este o risipa din punctul meu de vederee, sunt mai slide si mai rezistente.

 124. Multumesc pentru raspunsul prompt. Imi puteti da cateva exemple de folie bariera de vapori. Aceasta trebuie sa fie obligatoriu din aluminiu sau poate fi si din alte materiale? Cum este mai bine sa se monteze? intre vata si profilele metalice ale rigipsului sau intre profilele metalice si rigips. Multumesc anticipat

  • Cele mai uzuale bariere sunt cele din folie aluminizata si folie de polietilena. Ultimele sunt mai ieftine. Cea cu aluminiu este recomandata daca exista spatiu de aer intre gipscarton si bariera de vapori. Puteti utiliza varianta din polietilena, montata intre profile si gipscarton.

 125. Va salut, doresc sa finalizez planseul de lemn dintre parter si etaj 1 (regim p+1+M locuibila)la o casa veche in curs de renovare. In conditiile in care grinzile de lemn sunt 25×15 cu spatiul dintre ele de 60cm, care sunt straturile recomandate? Este buna si suficenta ordinea de mai jos?
  -rigips
  -Folie vapori
  -Vata minerala intre grinzi 20cm
  -Dulapi de 5cm sau scandura normala de 2.5cm sau scandura 2.5cm plus osb de 15mm?
  -folie de condens, praf
  -parchet

  Planseul va fi intre 2 dormitoare si intre bucatarie-parter si living la etaj.

 126. Buns seara,

  Tin sa mentionez ca am citit toate comenturile, iar in final voi apela totusi la profesionalismul dumneavoastra.
  Va rog frumos sa ma ajutati.
  Construiesc o casa pentru parintii mei, P+1+pod, placa dintre etaj si parter este din beton, placa dintre etaj si pod este din lemn, si se va construi saptamana viitoare, acum se monteaza tigla ceramica pe acoperis.
  Tatal meu, dorind ca etajul sa fie rustic, a ales sa nu foloseasca rigips, iar grinzile sa ramana aparente la interior cam 5 cm si tot tavanul sa fie acoperit cu lambriu de fag.
  Podul trebuie sa fie circulabil, si folosit ca spatiu de depozitare, dar nu pentru grutati ci pentru haine,incaltaminte, etc.
  Va rog sa ma ajutati cu ordinea opertiilor:
  Pasul 1 : s-a montat acoperisul (grinzi, capriori, scandura pe acoperis,folie peste scandura, tigla, etc)
  Pasul 2 : m-am gandit ca la jumatatea fiecarei grinzi, pe tot perimetrul sa montez niste stacheti, pe care apoi sa prind dinspre pod, spre interior, OSB de 22 de exterior, urmand ca apoi sa prind lambriul pe interior direct in ancest OSB
  Pasul 3 : Peste ancest OSB de 22 in interiorul podului sa aplic o vata bazaltica de 20 cm daca se gaseste, si podului sa ramana exact asa la interior
  Intrebari:
  Cum prind lambriul la interior direct de OSB, sau il prind si pe acest tot de acei stacheti?
  Acei stacheti vor rezista sub presiunea unui om de 100 kg?
  OSB-ul va rezista sub presiunea unui om de 100 kg?
  Cum trag instalatia electrica prin tavanul de OSB, gauresc OSB-ul ?
  Ce solutie imi data cap /coada pentru un tavan despratitor inter etaj si pod, fara a folosi rigips, podul sa fie circulabil, la interior tavanul sa fie acoperit cu lambriu de lemn, grinzile sa ramana aparente la interior cam 5 cm, si sa fie si izolat corect.
  Cred ca déjà v-ati prins ca habar nu am, nici constructorul nu stie ( el a venit cu solutia de Mai sus) si am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra.
  Va rog din suflet sa am ajutati, in maxim 2 saptamani va trebuie sa construiesc acesta „placa” de lemn si nu stiu pe unde sa o mai apuc.
  Va multumesc anticipat!

  • Este importanta distanta dintre grinzile de lemn si dimensiunile acestora pentru a stabili solutia exacta. Deasemenea, este importanta grosimea lambriului pe care doriti sa il utilizati, corelat cu aceasta distanta intre grinzi si sistemul de prindere. Lambriul nu trebuie fixat pe suprafata de inchidere din OSB ci pe o retea de sipci de lemn ce ramane in discutie.
   Asa cum ati spus, pe inaltimea grinzilor de lemn, longitudinal, se va monta o rigla dinlemn iar pe aceasta se poate monta fara probleme lambriul. peste aceste sipci din lemn se poate inchide cu OSB fara nici o problema. Izolarea acestui planseu se va face atat in spatiul ramas intre grinzi cat si peste nivelul planseului, aici se poate monta o alta retea de rigle din lemn corelat cu grosimea stratului secundar de izolatie. Nu este nevoie de vata bazaltica, avand in vedere ca este mai grea, gasiti sortimente de vata semirigida si vata de sticla suficiente pentru aceasta aplicatie, cu o greutate considerabil mai mica.
   Greutatea nu trebuie preluata decat de grinzile de lemn ale planseului si nu de izolatie sau lambriul respectiv.
   Instalatia electrica se pozitioneaza la inceput, sigur, unde este nevoie de strapungeri se vor face, fie prin OSB, fie prin lambriu sau prin vata de izolare.

 127. Buna ziua.
  Am cumparat un apartament la etajul 4 a unui bloc. Blocul are acoperis in 2 ape.
  Doresc sa fac o izolatie la podeaua podului, tinand cont de cativa factori:

  – planseul intre etajul 4 si pod este din beton.
  – podul are guri de aerisire.

  – in alte zone (nu unde doresc sa fac izolatia), este mult moloz si mult praf.

  – acoperisul din tigla ceramica este foarte vechi si mai are si ceva găurele (nu reusesc sa ma inteleg cu vecinii sa il schimb).

  Eu m-am gandit sa fac urmatoarea izolatie pe podeaua podului:

  – vata minerala de 10 cm cu folia de aluminiu orientata in jos. Bucatile lipite cu banda de aluminiu.

  – folie de polietilena deasupra.

  Ce sfaturi imi dati?

 128. Si noi suntem in situatia de mai sus si am avea cateva intrebari:
  -polistiren expandat de ce densitate sau polistiren extrudat?
  -doua straturi a cate 5cm este suficient?
  -planseul trebuie curatat bine inainte eventual aspirat?
  -ce adeziv este recomandat?
  -deasupra punem ceva ca sa nu se umple de praf?
  -va fi o problema daca ceilalti vecini nu vor izola bucata lor de pod?

  • 1. La orice lucrare, intai curatenie exemplara si apoi restul;
   2. Fara lipirea polistirenului;
   3. Teoretic ar trebui doua straturi de 10+5cm sau chiar 10+10cm;
   4. Polistiren expandat, extrudatul nu se justifica tehnic si financiar in acest caz;
   5. Praful asezat pe polistiren nu este o problema, nu merita sa se acopere cu altceva;
   6. Este recomandat sa depasiti marginile apartamentului dvs. cu circa 1m.

   • Va multumim!Pentru ca suntem incepatori mai avem o intrebare:cum vom fixa polistirenul ca sa nu se miste si sa fie cat mai etans mai ales ca au acces si altii in pod? Putem sa-l lipim macar pe margini sau sau sa-l incadram intre niste rigle?

    • Daca se aseaza placa langa placa, stratul secundar cu imbinarile decalate fata de primele si perimetral fixati placile cu adeziv poliuretanic, ar trebui sa fie suficient. Riglele nu sunt necesare iar circulatia pe suprafata se poate face cu atentie sau se aseaza cateva scanduri late pe unde se circula. In rest nu este nevoie de alte fixari.

 129. Buna ziua, rog un sfat:
  casa P+1 si pod, intre etaj si pod este placa de beton.Invelitoarea este din tabla zincata fara nicio folie sau alt gen de izolatii aplicata pe sarpanta din lemn.Podul are 2 geamuri si nu va fi locuit si doar o suprafata mica va fi folosita pt circulatie foarte rar.
  1. Ce este mai eficient sa izolez: placa de beton din pod sau partea interioara a sarpantei?
  2. Cu ce materiale este mai eficient si ieftin: polistiren expandat sau vata minerala sau bazaltica?
  3. este nevoie de vreo alta izolatie in vreunul din cazuri( gen folie anticondens, folii difuzie etc.)?
  multumesc si felicitari pentru detaliile furnizate tuturor!

  • 1. Nu este nevoie sa izolati sarpanta ci placa de beton
   2. Utilizati polistiren expandat
   3. Nu este nevoie de vreo folie.

 130. va rog spuneti-mi si mie metoda de izolatie a unui acoperis deja construit deci sunt capriori ,sipcile pe care se pune tigla si apoi tigla .vreu sa fac o mnasarda sub acest acoperis si as vrea o parere cum pot face izolatia fara sa mai dau tigla jos.

  • Nu izolatia este problema ci modul de amplasare al foliei pentru acoperis, cea care va proteja izolatia de eventualele infiltratii sau condensul de sub tigla. Solutia depinde de modul actual de contruire al acoperisului si cum se va incadra mansarda in spatiul podului. Fara foto este mai greu sa recomand ceva.

 131. Buna.
  Am un acoperis in 2 ape, de 20 de grade , casa este de 10m/10m. E acoperit cu tigla Bramac. Cel care a executat acoperisul mi-a pus folia de condens LIDER FOL gri(destul de friabila zic eu)doar cat tine panta de mansarda, aprox 1 m de la streasina. 1.Cat este de grav faptul ca nu s-a montat folia pana la coama si nici la cea montata nu s-a folosit banda adeziva (doar ca s-a pus folie una peste alta)? Mentionez ca am un pod rece, utilizat doar la depozitare si sunt montate si 12 tigle de aerisire. Constat ca tiglele sunt etanse si nu se ,,vede lumina” prin ele sa zic asa. MAi tare mi-e frica de praf decat de eventuale infiltratii de apa in interiorul podului. Ce parere aveti? 2. Actualmente s-au tras profilele pt. ghips carton. Montarea foliei+vata minerala KNAUF de 10 in 2 straturi, cum e mai bine/simplu a se face de sus in jos (din pod) sau invers, din camera, de jos in sus? 3.In conditiile in care trebuie sa ajunga vata/izolatorul si intre cele 2 scanduri mai groase care sunt prinse de ambele parti ale grinzii tavanului, pus dintr-o parte in alta a casei, cat timp nu e indicat a o intinde/indesa prea tare, ce metoda ar fi indicat a se folosi pt. izolarea spatiului respectiv? 4. Este suficienta prinderea tuturor elementelor lemnoase ale unui acoperis din punct de vedere al structurii de rezistenta doar cu cuie si indoite la capete? DAca nu ce ar fi mai indicat suruburi gen holsurub pe dim. lemnului sau bara filetata cu 2 piulite ;a capete? Multumesc.

 132. 1.Solutia care ofera siguranta si protectie la apa, pe timp indelungat,este montarea acelei membrane de acoperis. Daca este un pod, situatia nu este grava si nu ar trebui sa fie decat o neplacere legata de intrarea prafului in pod, printre tigle. Nu ne asteptam sa aveti probleme legate de infiltratiile de apa pe un acoperis nou. Chiar daca or sa apara punctual, se poate inspecta podul si inlatura efectul infiltratiilor minore, locale.
  2. Montati vata cum sa este mai usor. Teoretic trebuie amplasat primul strat de vata intre grinzile de lemn si a stratuluide sustinere sub acesta, din diferite sfori si benzi. Ulterior se aseaza stratul secundar in structura metalica pentru gispcarton;
  3.Nu am inteles exact problema legata de presarea vatei
  4.Se utilizeaza cuie cu lungimea potrivita, scoabe si la nevoie conectori metalici pentru imbinarea lemnului.

 133. Buna ziua. Un mic sfat : locuiesc la ultimul etaj al unui bloc. Polisteren de 5 cm pe planseul din camera spre pod. As dori sa izolez si in pod ptr o eficienta termica mai buna. Polisteren de 10 cm e de ajuns? Aplicat direct pe planseul de beton si deasupra osb de care ar fi recomandat? Multumesc

  • Ps : ce densitate a polistirenului?

   • De preferat sa utilizati doua straturi de 10cm, puteti utiliza un polistiren tip EPS 50, EPS 60 sau EPS 70.

    • Multumesc!

     • Încă o întrebare : soriceilor nu le cam place culcușul in polistiren? Nici urma de șoareci momentan, construcția e noua, dar pe viitor nu m-as mira de Abilitățile lor de cățărare pe decorativa pana in pod cumva. Ce varianta as avea PTR a evita micii impostori?

     • Greu de controlat soriceii, ei isi pot face loc atat prin polistiren cat si prin vata minerala atat timp cat doresc sa ajunga la o sursa de mancare. Fara motiv nu cred ca vor sta in izolatie.

 134. Buna ziua!
  Am si eu o intrebare legata de izolarea unui pod din lut la o casa batraneasca. Prin plafon pierderile de caldura sunt destul de mari.
  Acoperisul este din tabla pusa direct pe scandura fara folie anticondens.
  Cum ar trebui izolat corect fara sa apara condens pe plafonul camerelor?
  Multumesc anticipat!

  • Invelitoarea din ce este si cum arata podul?

   • Am si eu aceeasi problema. Vreau sa izolam podul din lut, avand un acoperis din tabla ondulata pusa direct pe niste scanduri destul de rare.
    Am cumparat vata de sticla de 50 mm, dar nu stim cum sa procedam mai departe.tMai e necesar vreo folie? Vat e bine sa fie pusa doar intre barne?

 135. Buna
  Eu deja am batut scandura peste capriori din pod in jos.
  Pot sa pun vata de jos din camera si pe urma profile metalice pentru gipscarton si vata peste capriori si folia peste???

  • Nu am inteles ordinea straturilor mentionate de dvs. Puteti sa le enumerati de jos in sus, incepand cu giopscartonul si terminand cu ce este in pod?

  • Vata prin strat sau cat este intre grinzi, vata sub grinzi, profile metalice, bariera vapori, gipscarton. Aceastea sunt straturile daca scandura din pod este suficient de etansa.

 136. Podul are intre capriori scandura, plasa de sarma si peste astea pamant batut(cum se faceau casele acum vreo 45 de ani, cu pamant intre capriori).
  Tavanele in interiorul camerelor sunt tencuite cu ciment si peste ciment este lipita plasa din fibra de sticla si apoi glet.Peretii camerelor sunt tencuiti cu ciment si tot asa sunt imbracati in plasa de fibra de sticla si apoi glet.Pe exterior casa are plasa si tencuiala din ciment, iar noi i-am mai pus plasa de 4mm si am mai tencuit-o cu multibat.Peste tencuiala am aplicat polistiren de 5cm, deoarece peretii sunt de vreo 40cm grosime.
  Nu stiu daca am procedat corect, dar as vrea sa stiu cum sa procedez cu podul pentru a evita pirderile de caldura prin planseu.
  Multumesc!

 137. Buna ziua,
  In primul rând, Va mulțumesc pentru informațiile din acest blog.
  Referitor la o casa noua construita cu acoperiș în doua ape fără mansarda.pentru o buna construcție a unui pod făcut pe grinzi de 18×10 cm,având spațiul intre ele de 65 cm,va rog un sfat cum sa continui lucrările la pod fiind doar fixate scânduri de 2,5 peste grinzi, iar acoperișul este din țiglă fixata pe căpriori de 12x10cm cu același spațiu(65cm),dar fără astereala.Zidurile sunt din phoroterm de 25 cu ESP80 de 8cm izolate exterior și interior tencuite M-am gândit sa continui cu tavanul în următori pași:
  -un strat de termobeton 8cm peste scânduri cu armatura de plasa
  de 2 combat pătrunderea rozătoarelor iar din interior vata izolatoare si structura pentru rigips. este ok sau nu izotermic.

  • Se poate realiza solutia dvs. insa stratul de thermobeton de 8cm mi se pare prea gros totusi. Izolatia dintre grinzile planseului si din viitoarea structura a tavanului este inregula, o sa aveti 18cm de vata intre grinzi (2 straturi de 10cm) si inc aun strat de 5cm sub grinzi, astfel incat sa acopere si grosimea lor.

 138. Buna ziua,

  Ce folie pentru bariera de vapori recomandati : cea de aluminiu sau din plastic ?

  multumesc !

 139. Buna seara,
  Am ridicat o casa P + 1 + pod. Am optat pentru o invelitoare de tigla ceramica asezata peste o folie ce imbraca complet structura de lemn care se spijina pe capriori de 10 x 10 cm asezati la 50 de cm distanta. Intre etaj si pod e turanta placa de beton. Planul meu e sa izolez intre capriori cu vata minerala si folie si pe placa sa asez polistiren expandat EPS 80 de 10 cm si rigle de 10 cm peste care sa pun OSB. Podul va fi folosit doar ca spatiu de depozitare. E in regula ce doresc eu sa fac? Aveti alte sugestii? Apreziez informatiile deja oferite si multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Izolarea acoperisului nu necesita bariera de vapori dat fiind ca nu va fi un spatiu incalzit si separat prin placa de beton fata de zona locuibila.
   Pardoseala dinpod se poate izola daca nu avetiizolatie pe tavanul etajului inferior. Depinde ce greutati asezati in pod, pentru unele reduse este in regula varianta dvs. altfel trebuie rigle de lemn pentru a nu deforma izolatia.

 140. Buna seara,
  Am o casa (p+1) si doresc sa izolez planseul (100mp) prin pod.Eu intentionam sa cumpar poliestiren extrudat de 5cm, altcineva mi-a recomandat EPS de 10 cm.Intrebarile sunt urmatoarele:
  1.Ce tip de poliestiren este indicat si ce grosime?
  2.Daca trebuie lipit de planseu
  3.Daca peste el pot aplica adeziv si plasa(ca la peretii din caramida)sau daca pot turna o sapa de beton de aprox 2-3 cm.
  Mentionez ca podul v-a fi folosit eventual pentru depozitarea unor lucruri usoare.
  Multumesc!

  • Nu aveti nevoie de polistiren extrudat pe o zona unde nu se va circula si nici nu sunt solicitari serioase. Cea mai simpla varianta este aplicarea unui strat de 10-20cm de polistiren expandat pe intreaga suprafata, doar asezat fara rosturi.

 141. Revin sa precizez ca planseul este din beton armat

 142. buna ziua.as dori sa va intreba daca este posibil ca intr.o casa batraneasca careare tavanul facut din pamant si sarma cum se faceau de mult este posibil sa dau tavanul jos si sa pun un tavan fals

 143. Buna ziua,
  Dacas e poate va rog un raspuns,m-am mutat intr-o asa parter plus etaj cu pod mic,nelocuibil. Tavanul de la etaj este din rigips, peste rigips este pusa doar vata de 20, insirata printre capriorii din lemn de care e prins tavanul. Acoperisul la casa este din tabla lindap cu folie.
  Inteleg ca trebuie refacuta izolatia la tavan cu folie antivapori, vata minerala de 20 asezata printre si peste capriorii de lemn. Intrebarea este daca mai este nevoie si de izolarea acoperisului podului pe interior cu poliester si vata sau este suficienta izolarea tavanului? Daca este mai indicat saizolez acoperisul pe interior in pod mai este nevoie de izolarea tavanului camerei, adica de vata pe jos in pod? Sau sunt indicate amandoua operatiunile?
  Multumesc!

 144. De regula este absolut necesar sa izolam planseul catre pod, element ce desparte zona locuibila de cea nelocuibilia. Aceasta din urma nu trebuie incalzita, deci trebuie sa fie izolata de restul casei.
  Bariera de vapori este necesara pentru reducerea riscului dar pot fi cazuri cand „merge” si fara ea. Daca nu ati avut probleme, poate fi in regula si asa. Aveti cald la etaj? izolarea acoperisului este numai optionala, ea poate fi facuta la un minim pentru protectia podului in caz de depozitare. Prioritara este izolarea corecta a planseului spre pod.

 145. Buna ziua , vad ca aveti rabdare si cu multa amabilitate si raspundeti tuturor , asa ca m am hotarat sa va consult si eu in privinta tavanului . Sunt in constructie plan parter acum acopar cu tabla de la coilprofil , am grinzi de tavan de 20 cm , peretii sunt netencuiti , curentul nu e tras inca . Va rog frumos sa ma indrumati si pe mine pentru pasul urmator pentru ca sunt derutata se zice ca profilele ptr rigips se monteaza doar dupa ce este tencuit si diverse pareri .

  • Sigur, in aceasta faza tencuiti, trageti prima mana de glet pentru a umple rugozitatea data de tencuiala apoi puteti trece la trasarea partii de profile metalice pentru gipscarton. Odata cu tencuiala se pot trage circuitele electrice si se definitiveaza ulterior.

 146. Bună ziua,
  Aș dori să va rog să îmi răspundeți la următoarea problema:
  De curând am ajuns cu construcția unei case parter la fază de izolare tavan. Meseriașul îmi da următoarea solutie , să bat scandura sub grinzi,apoi între grinzi să pun folia de vapori ( doar între grinzi prinsă cu capse de grinzi) apoi peste această folie să pun vată bazaltica de 20 de cm, urmând ca apoi peste această vată să pun folie de difuzie și peste ea dușumea cu nut și feder de 2 cm. Menționez ca si sub tigla metalică am pus doar folie de difuzie fara a m-ai pune asteriala. E corect?sau…

  Mulțumesc!

  • Este o casa doar cu parter? Cumintentionati sa finisati tavanul parterului. Solutia data de respectivul este incompleta dinpunctul meu de vedere iar bariera de vapori este pozitionata gresit.

 147. Buna ziua
  Este o casa doar cu parter, iar tavanul vine finisat cu gips carton. Unde ar trebui pozitionata bariera de vapori la tavan?

  Multumesc!

  • Structura standard a planseului, de jos in sus:
   1. Gipscarton
   2. Bariera vapori
   3. Structura metalica gipscarton (UD+CD)
   4. Izolatie cu 5-10 cm vata minerala in structura
   5. Izolatie intre grinzi, inaltimea grinzilor
   6. Scandura groasa, dulapi sau OSB
   7. Optional acea folie de difuzie intre scandura si grinzi dar nu este obligatorie cat timp ai folie sub invelitoarea actuala si podul presupun ca este destul de etans.

 148. Salut, in primul rand felicitari pentru blog si pentru ajutorul acordat fiecaruia. Situatia mea este in felul urmator: parter + etaj, peste etaj pod folosit ca spatiu de depozitare. Tavanul etajului este rigips, capriori, scandura 3 cm. Atat. Intre capriorii acoperisului este pusa vata cu aluminiu de 15 cm. Concluzia este ca in camerele de sus e frig, tavanul este rece.
  Planul meu ar fi sa pun peste toata pardoseala din pod (ca sa nu mai scot scandura sa am acces la spatiile dintre capriori) un strat de vata 10 cu folia de Al in jos, si apoi inca 10 cm de vata normala. Totusi va ramane un spatiu de aer de 40-50 cm intre acest nou strat si tavanul de rigips. Se poate face asa, sau trebuie scoasa pardoseala si puse intre capriori in contact cu rigipsul ?
  Si bonus: 20 metri patrati as vrea sa-i fac cu polistiren 10 cm intretesut cu inca 10 cm pentru a putea pune osb deasupra si sa raman cu un spatiu minim de depozitare.
  Multumesc pentru ajutor.

  • Daca doriti sa faceti o izolare buna, scoateti scandura si izolati planseul in structura sa, nu doar peste scandura din pod. Se poate lucra pe zone si nu neaparat sa desfaceti toata scandura odata. Spatiul de 4-50cm din planseu este generos si permite asezarea unei izolatii foarte bune.In acest fel puteti pastra utilitatea podului.

 149. Buna ziua!
  Am asteptat un raspuns de la dumneavoastra, dar cum nu l-am primit am facut o combinatie de idei si am pus peste pamantul din pod folie anticondens, apoi un strat de vata de 10cm si peste vata expandat de 5cm acoperit cu plasa si lipita cu adeziv pentru polistiren.
  Polistirenul l-am pus pentru a proteja vata si pentru a nu-si forma cuiburi soriceii.
  Credeti ca este in regula asa?
  Multumesc!

  • Scuze, probabil mi-a scapat mesajul. Nu cred ca a fost inspirata asezarea polistirenului spacluit peste vata, mai ales daca era mai putin rigida. Sa speram ca nu apar tasari.

 150. Buna ziua, as dori un sfat…. am de izolat podeaua podului(tavanul casei)care e din tencuiala cu nada, model vechi si am grinzi la 80 cm … ce imi recomandati sa imi pun, vata bazaltica sau vata minerala? Trebuie sa tinem cont ca vata bazaltica e de 60 cm latime, trebuie sa adaug si am inteles ca nu e ok, sau vata minerala de 10 sau 20 in 2 straturi? care e diferenta de izolare intre cele 2 (bazaltica/minerala)?
  multumesc

  • Vata minerala este bazaltica sau de sticla. Chiar daca latimea dintre grinzi este de 80cm, se pot utiliza orice bucati, imbinarea intre acestea facandu-se bune datorita structurii materialului. La doua straturi rosturile se decaleaza. Vata bazaltica este mai grea totusi si atunci cand alegeti un sortiment tineti cont de coeficientul de izolare oferit. O grosime de 20cm de izolatie ar trebui sa fie in regula, compusa din doua straturi de 10cm fiecare.

 151. Buna ziua, va adresez rugamintea de a-mi da un raspuns deoarece sunt cam disperat.
  Problema mea suna cam asa…
  Casa este parter + mansarda. Plafonul la etaj este din rigips, montat pe bare din aluminiu. La capitolul izolatie, constructorul a procedat astfel: vata minerala prinsa pe tavan, respectiv polistiren asezat efectiv pe placile de rigips, fara a fi prinse in vreun fel si fara a fi adaugata vreo folie intre rigips si polistiren.
  Din pacate, spatiul de lucru este destul de mic, accesul in zona expusa anterior se face greu spre imposibil, din afara, pe o fereastra facuta ulterior. Ba mai mult, mai noi am si musafiri ce umbla in mod deosebit intre placile de rigips si cele polistiren.
  Va rog sa imi acordati putina atentie si sa imi dati o idee de refacere a izolatiei din pod, eventual cat mai buna atat din punct de vedere termic, cat si impotriva musafirilor nepoftiti.
  Va multumesc anticipat

  • Aveti pod peste mansarda? Ce forma are tavanul mansardei? Soarecii sunt greu de impiedicat sa ajunga in izolatie daca au de ce sa vina in podul respectiv (atrasi de mancare sau altceva). Nu imi este clara structura acestui tavan (dimensional vorbesc) insa fara a demonta gipscartonul pare greu de facut ceva. In afara vizitatorilor, exista vreun alt efect negativ al acestui tavan, aveti condens, nu izoleaza bine etc.?

  • In primul rand va multumesc pentru promptitudine.
   Da, am pod peste mansarda. Ca forma incerc sa va creez o imagine cat mai buna, deci: in pod, la mijlocul casei, este o inaltime de aproximativ 80 cm, aceasta micsorandu-se spre marginile casei pana la aproximativ 10 cm. Incercati sa va imaginati un triunghi, cu urmatoarele laturi: laturile de sus compuse din acoperis – 2 laturi (acoperis in doua ape) si latura de jos – tavan (rigips).
   In pod nu exista decat vata minerala si rigips, nu avea guri de aerisire, nimic….din urmele gasite concluzia este ca au intrat prin crapaturi ale bcs-ului, strecurandu-se printre izolatia exterioara a casei si perete.
   Am creat o fereastra din exterior si nu am gasit urme de condens, insa ce ma determina sa aduc imbunatariri izolatiei podului sunt urmatoarele motive:
   – caldura mare vara la mansarda;
   – mult mai rece iarna la mansarda fata de camerele de jos (diferente de 4-5 grade), mai ales in bai;
   – vizitatori.
   Incalzirea casei se face cu centrala pe lemne.
   Va multumesc inca o data pentru raspuns si va rog sa imi dati un sfat care sa imi poata rezolva in cea mai mare masura cele expuse anterior.

   • Daca partea de pod o puteti izola mult mai bine, partile inclinate nu pot fi imbunatatite decat refacand tavanele. Din pacate nu va pot recomanda cum sa scapati de soricei in afara de a pune momeli sau curse. Izolatia tavanului mansardei trebuie sa aiba minim 20cm grosime, daca nu mai mult. Nu stiu cat puteti imbunatati structura actuala si cat deranj sunteti dispus sa faceti.

 152. Buna seara,fiti amabil si spuneți im va-rog cum sa izolez un pod ne circulabil cu o inclinație de cam 5-7 la % la o casa nou care pana in prezent are(de sus in jos) tabla,scândura,folie de difuzie,căpriori de 18cm puși la distante de 60cm, in panta. mar interesa cu ce sa izolam,grosimea vatei,ordinea izolației si distanta pt.golurile de aer. Căpriori sunt puși în panta cu o diferență de 20 cm si sunt de 5m.multumesc anticipat.

 153. Buna ziua. In primul rand felicitari pentru blog, pentru profesionalism si pentru promptitudinea cu care raspundeti. Recent am construit mansarda peste casa veche, pe structura de lemn si vreau mai intai sa izolez planseul. Tavanele sunt construite din scandura cu trestie si tencuiala deasupra, asa cum se facea mai demult. Vreau sa izolez planseul in mansarda intre grinzi, apoi sa podesc cu dulapi de 50 mm, urmand ca anul urmator sa izolez si partile inclinate ale mansardei intre capriori si sa montez gipscarton sau lambriu, inca nu sunt hotarat. Intrebarile pe care le am sunt:
  1. Este necesara izolarea planseului cu vata de 20 cm sau ajunge doar izolatie de 10 cm tinand cont ca o sa izolez si partile inclinate, pe viitor?
  2. Neavand posibilitatea montarii unei bariere de vapori sub izolatie ce solutii imi recomandati, pot monta vata fara folie, tinand cont ca dedesubt exista tencuiala de pe tavan si vaporii nu o sa patrunda prin aceasta?
  Multumesc!

  • Nu am inteles exact cum este mansarda dvs. dar tavanul mansardei (parte inclinata si parte orizontala) ce desparte exteriorul de interior trebuie izolata cu minim 20cm de izolatie. 10cm este prea putin daca discutam de tavanul mansardei. Nu imi este clar cum este planseul acela de trestie si care este legatura cu dulapii de 50mm. Este pardoseala mansarda sau tavan parter? Vaporii se transfera si prin tencuiala si planseul vechi. Daca puteti descrie din nou cum este planseul peste parter si restul structurii, eventual puteti trimite foto la adresa de contact.

 154. Buna ziua , revin cu o intrebare . am tencuit si incep sa fac tavanele si as dori sa pun si un rand de folie de aluminiu . as putea sa o pun in locul celei galbene de la dumneavoastra din posa ? multumesc

 155. Buna dimi.Cu respect va in treb,pe sub astereala este folie anti condens dar meseriași nu lau întins bine si are gauri ici colo, daca as pune inca un rand de folie anticondens pe interior de astereala mar ajuta cu ceva sau nu. momentan este a sa;tabla,astereala,folia a condens,si corni,si urmeaza izolareae propiu zisa. multumesc anticipat.

 156. Folia anticondens se aseaza peste asteriala. Este o casa noua sau veche?

  • https://www.youtube.com/watch?v=Ex97RDefE8s La mine au pus sub astereala,peste este pus tabla,nu se poate schimba nimic eventual da ca pun încă un rand ce o sa fie ajuta sau nu.

   • Nu stiu cum au facut efectiv si daca este OK ce ai acolo. In clip este vorba de o renovare fara demontare tigla, este altceva.
    O folie anticondens trebuie sa fie perfect etansa, sa nu aiba gauri si sa comunice pe exterior inzona coamei si paziei. In caz contrar, eventualul condens poate ajunge la interior si degrada surpafete/finisaje.

 157. Buna ziua.

  As avea nevoie de o parere profesionala: tocmai am cumparat o casa P+1 si podul nu are nici un fel de termoizolatie. Tavanul la etaj este din rigips plus scandura peste capriorii de 10. Podul va fi folosit doar pentru depozitare. Ma intereseaza ce solutii as avea pentru izolare.

  Singura solutie la care am ajuns eu este izolarea cu vata pe acoperis intrucat cea pe planseu nu ar mai beneficia de folia bariera de vapori (imposibil de montat in acest stadiu). Problema cu aceasta solutie este ca nu stiu cat este de eficienta.

  Va multumesc anticipat!

  • Slab eficienta pentru ca spatiul podului are o suprafata semificativa si nu are sistem de incalzire, cu alte cuvinte la etaj va fi un consum energetic mai mare din cauza acestui pod. Ideal este sa izolati planseul dintre etaj si pod, chiar daca trebuie intervenit pe structura acestui planseu.

   • Buna ziua. Multumesc pentru opinia d-voastra. Problema este ca abia am cumparat casa si nu as vrea sa stric tavanul pentru a izola :). Poate alta solutie?

    • Alta solutie este sa desfaceti scandura din pod si sa incercati sa izolati de sus in jos. Chiar daca nu izolati, va recomand sa desfaceti o mica zona si sa constatati cum este realizata lucrarea la tavan, nu de putine ori se gasesc abateri grosolane la case facute pentru vanzare.

 158. Buna ziua,
  Va rog sa i-mi sugerati o idee privind izolarea tavanului in camera centralei ( CT ).
  Mentionez ca aceasta este construita in afara casei, este din caramida porotherm si acoperisul este compus din capriori din lemn, asteriala de scandura, folie anticondens si tigla de beton Elpreco.
  Pentru izolarea tavanului, am cumparat vata minerala bazaltica PLE 100, ( inca nu am puso in opera ) va rog sa-mi sugerati ce material sa pun la tavan, sa astup vata bazaltica.
  Va multumesc,

  • Optiunile de inchidere tavan pot fi legate de aspectul interior al acestei camere. Se poate opta pentru gipcarton (roz), placi OSB, lambriu de lemn etc. Daca se poate, ar fi indicat sa utilizati doua randuri de izolatie pe tavan.

 159. Buna ziua. Am izolat o mansarda spre exterior cu vata minerala de 10 si am pus rigips, am pus folia anticondens ce nu am etansat o cu banda ci prinsa in cuie si as vrea sa aplic peste rigips placi presate de vata bazaltica de 10.
  As vrea sa stiu daca e de ajuns sa pus folie aluminiu peste cd uri si apoi rigipsul fara alta folie si daca e mai buna vata minerala placi, pentru ca cea la val scade in timp si pierde din proprietati.
  Va multumesc.

  • Vata la rola poate sta la fel de bine pe pereti daca este montata in spatiu exact si se sustine suplimentar p eperete. Vorbesc de vata autoportanta si nu de sortimente universale. Evident ca o vata din placi poate fi mai buna dar va fi si mai scumpa.
   Nu am inteles ce folie ai montat deja cu primul strat insa o bariera de vapori se utilizeaza doar la final, spre gipscarton si nu pe zone intermediare. Folia de aluminiu peste profilele metalice, etansata, ar trebui sa fie in regula.

 160. Vreau sa spun ca am pus vata minerala de 10 si folie anticondens inspre rigips, fara a o etansa cu banda adeziva ci am prins o in cuie de lemn.
  As vrea sa mai pun un rand de placi dure de vata bazaltica
  lipit cu adeziv special de rigips dupa care sa finisez tavanul cu plasa si glet.

  • Acele tipuri de placi nu pot fi decat cele pentru termoizolare fatada dar si asa pot sa apara fisuri pe stratul de finisare, mai ales ca este un montaj putin improvizat. Adezivul trebuie sa tina cont si de materialul lipit, nu numai de cel pe care se lipeste. Mi se pare mai sanatos sa se desfaca tavanul si sa refacem structura cu noua izolatie inclusa decat sa improvizam.

 161. Si inca o ultima intrebare / o parte din mansarda orizontala am pus rigipsul si folia de aluminiu as pune o pe deasupra , respectiv se inveleste barna in partea superioara iar intre barne folia ar ajunge pe rigips, mai exact in valuri si as putea sa o etansez.Ma gandesc ca exista riscul ca lemnul sa nu mai respire si sa se carbonizeze in timp.
  Multumesc si scuze avalansa de intrebari!

  • Aceasta solutie cu bariera de vapori ocolind grinzile din lemn este posibila doar daca peste aceasta folie se aseaza izolatie. Altfel o sa aveti condens intre folie si lemn.

 162. In pr rand ,felicitari pt calit informatiilor si promptitudine !Rog informatii privind izolarea termica a planseului unei case P+1+M.Planseul e din beton armat.Ptca nu doresc sa iau prea mult din <> masardei(pod locuibil pe viitor).am zis asa:vata se sticla de 10 cm direct pe planseu, intre grinzi de 10 cm,si osb deasupra.Apoi,vata de sticla de 10 cm intre grinzile serpantelor mansardei si lambriu pt inchidere.Ma gandesc ca si aerul din mansarda inchisa(intre cele doua straturi de vata) e un bun izolant termic.Rezultatul e acelasi cu 20 cm vata pe planseu,sau daca nu, in ce proportie semnificativa sau nu,influenteaza randamentul ? Intre tabla lindab si asterialul de scandura de 2,5 cm, bine uscata si batuta strans una langa alta , e o folie impermeabila.Mai e necesara si o alta folie la sarpante?As mai dori o inf pt izolarea hidro si termica la o terasa din beton armat neacoperita.Ce straturi termice si hidro(impermeabile)trebuie sa folosesc,grosimi si ordinea lor,de la planseul terasei spre exterior.E utila apa-stop?Terasa va fi circulabila si va avea la final gresie portelanata.Imi recomandati altceva? Multumesc anticipat !

  • Mansarda e un spatiu amenajat pentru locuire? Avand planseu din beton, intre o mansarda si etajul 1 nu este necesara o izolare termica semnificativa. Daca ar fi un pod este altceva. Izolatia serioasa trebuie facuta pe tavanul mansardei. Trebuie clarificat ce este cu acest spatiu denumit mansarda.
   Apa stop este o hidroizolatie usoara, nu este suficienta pentru hidroizolare terasa. Doua straturi de membrana bituminoasa sunt mult mai indicate. Izolatia termica poate fi din polistiren extrudat daca turnati sapa peste ea. Sapa trebuie hidroizolata suplimentar inainte de a placa cu ceramica.

 163. Scuze ca revin,intre am scris ,,lumina”.In comentariu afisat pe blog,nu apare.O zi buna!Astept raspunsul.Multumesc !

 164. Bună seara
  Am ajuns în momentul de față la izolare tavăn de lemn la o casă parter. E corecta izolația?… Luat de jos în sus
  1 gips carton
  2 profile gips carton
  3 scândură cu grosime de 1,5 cm( pentru susținerea vatei)
  4 vată cu folie de aluminiu în strat de 30 cm
  5 peste vată am bătut dușumea de 2 cm cu nud și feder

  Menționez ca podul este unul rece ( nelocuibil) și acoperit cu țiglă metalică , fără asteriala doar folie ,laturi și țiglă metalică.
  M-ai este necesară acea barieră de vapori între scândură și gips carton? Și dacă da, ce tip?
  Multumesc!

  • Scandura nu este necesara in principiu si poate influenta modul de prindere al profilelor pentru gipscarton. Este cam groasa la 1,5cm pentru a fi utilizata la tavan, acolo unde nu este decat niste vata. Eu cred ca se poate renunta la acest strat daca nu sunt alte considerente. Bariera de vapori este reprezentata de folia de aluminiu de pe vata minerala, ea trebuie etansata la imbinari si perimetral.

 165. Buna ziua,

  Am si eu o casa in constructie si mai mult sau mai putin situatia descrisa de dl constantin mai sus respectiv un planseu peste nivelul zero urmand ca podul sa nu fie locuit ci doar folosit pentru depozitare. Care este solutia recomandata pt izolarea planseului atat la interior cat si la exterior tinand cont si de destinatia podului dar si de costuri? Multumesc!

  • Nu ati gasit raspunsuri in articole si in comentarii? Ne este greu sa va propunem o solutie fara detalii. Probabil discutia ar fi bine sa fie facuta la fata locului, punand in balanta toate avantajele/dezavantajele diverselor aplicatii.

 166. Buna ziua,

  Am urmatoarea problema pe care VA ROG sa ma ajutati sa o rezolv.
  Am descoperit – nu eu, ci un mester, ca cei care au lucrat la izolatia interioara a peretilor casei NU AU PUS vata minerala intre peretele de bca si rigipsul pe structura de aluminiu in circa 30% din lucrare (pereti + tavane) – cu alte cuvinte au plecat cu materialul „in buzunar” si au ramas goluri intre rigips si pereti/tavan. Credeti ca trebuie sa dau totul jos, ca o sa apara condensul/mucegaiul??

  • Condensul/mucegaiul nu apare din cauza lipsei izolatiei termice interioare. Nu stiu exact situatia dvs. insa nu este obligatoriu sa aveti probleme.

 167. Buna ziua, o nedumerire as avea. In cazul unui pod deja finisat cu rigips, in cazul in care nu s-a prevazut cu folie antivapori, ar fi utila abordarea vopsirii la pistol cu un tip de vopsea cauciucata, direct peste rigips si profile, aplicata prin pod? Desigur, in ideea de a nu fi nevoit sa demontez rigipsul si de a avea un echivalent al efectului foliei? Apoi aplicarea cu vata minerala. E risc prea mare de etansare? Multumesc!

  • Teoretic este o varianta abordabila. Ati gasit vreo vopsea de acest gen?

   • Nu am gasit inca vopseaua, nici nu am cautat inca (avand nevoie mai intai de o confirmare), doar mi-am pus problema cum as putea rezolva mai simplus si mai rapid, post factum sa-i zicem asa, situatia nefericita a unui pod izolat incorect (fara folie) si inchis cu rigips. Mi-ati recomanda un anume tip de vopsea? Multumesc

 168. Buna ziua. Intentionez sa execut izolarea podului la o casa pe parter, cu grinzi din lemn, asa cum ati descris in comentariile de mai sus, folie si 20 de cm de vata sticlata. As avea 2 intrebari: 1-folie de aluminiu sau folie galbena cum e in poza de mai sus? 2- vata sticlata de ce firma sa fie?

  Multumesc!

  • 1. Oricare din ele este posibila, mai buna si mai rezistenta cea din aluminiu;
   2. Discutia ar trebui sa fie legata de sortimente si nu doar de firma. Gasiti produse bune la fiecare din cei 3-4 jucatori importanti pe piata de vata minerala. Conteaza si ce posibilitati de aprovizionare aveti si in zona dvs.

 169. Salutare.Am nevoie și eu de puțin ajutor am ajuns la izolarea podului la o casa veche,pod nelocuit doar depozitare mat. ușoare și acoperiș din țigla Tondach. Sub grinzi are un rând de scânduri pe care s-a prins trestie și apoi s-a tencuit, ulterior am mai aplicat plasă și doua mâini de glet pt că au apărut fisuri.Între grinzi este un spațiu de aprox. 14 cm unde am zis că pun 3x5cm de vată,iar peste grinzi mai pun un rând de rigle de 5 cm perpendiculare și încă un strat de vată de 5 cm,iar deasupra plăci de OSB. Acum întrebarea mea este dacă este corect până aici și unde este indicat să pun bariera de vapori pt. că pe partea de interior(cameră) nu se mai poate aplica,iar dacă o aplic doar în pod între grinzi este foarte greu de etanșat,sau să petrec folia continuu și peste grinzi . Și a doua problemă este în legatură cu tipul de vată am găsit un model cu caract. mai bune-lamda 0,39 și Rd 1,29 Gecsat și de la Isover lamda 0,42 și Rd 1,1 la preț mai convenabil și nu știu pe care să o aleg ce recomandați?Vă mulțumesc anticipat.

 170. Bariera de vapori se aseaza pe tavan, dupa ce se monteaza cele 3 straturi de vata. Nu ati specificat modul de inchidere al tavanului.
  Prin pod completarea izolatiei in varianta propusa de dvs. este in regula. Aici v-as propune un sortiment ceva mai dens, de exemplu placi de vata semirigide sau rigide, din vata de sticla sau bazaltica.
  La interior,pe tavan, se poate face izolatia din doua straturi 10cm + 5cm. Nu stiu ce sortimente ati gasit insa aveti in vedere ca o vata de sticla universala sau mai slaba calitativ se va aseza grei intre grinzile din lemn, cu atat mai mult cu cat distant aintre acestea este mai mare.

 171. Poate nu am explicat situația destul de bine pe partea de jos dinspre camere nu mai vreau să intervin deoarece este finisat, iar pe partea de sus,din pod am decopertat un strat de zgură cu ciment și un rind de scîduri care se aflau peste grinzi în acest moment în pod nu mai am decît grinzile.Acum vreau să pun între grinzi bariera vapori+3x5cm vată și deasupra grinzilor perpendicular rigle lemn de 5cm încă un strat de vată de 5cm și închid cu plăci de OSB.Întrebarea este cum așez bariera de vapori doar între grinzi sub cele 3 straturi de vată dar sar putea în acest caz să nu etanșez perfect folia pe grinzi sau să vin cu folia să înbrac și grinzile .Vă mulțumesc.

 172. Salutare, am achizitionat o casa care are interiorul la rosu. Casa este pe un nivel, iar la partea de pod, peste grinzi este pusa deja scandura. Doresc sa fac o izolatie buna si as vrea sa stiu daca am inteles bine ce trebuie facut: privind de sus in jos voi avea:
  – scandurile
  – vata de 20cm (bazaltica as vrea)
  – folie bariera vapori
  – OSB
  – sub OSB as vrea sa vin cu rigips, dar la o distanta de 15-20cm, vreau sa cobor sub nivelul grinzilor de beton.
  Intre rigips si OSB voi poza si instalatia electica.
  In acest spatiu, mai trebuie pus ceva sau ramane gol?
  Ce rol are folia anticondens? Vreau sa mentionez, ca acoperisul nu are astfel de folie este facut cum se faceau mai demult acoperisurile.
  Multumesc!

  • Folia anticondens, cea de la acoperis sau pe alte suprafete este unstrat de protejeaza de posibile infiltratii de apa si praf.
   OSB nu este neaparat necesar dar daca doresti acest strat il poti utiliza. Tine cont ca structura pentru gipscarton sa aiba prindere pe structura planseului de lemn pentru a fi solid tavanul si nu se prinde doar pe OSB.Poate ramane gol acesl spatiu insa ti-as recomanda ca peste structura metalica sa intinzi un strat de vata universala, doar pentru a exista oizolatie care sa ajute in zona fonica, fara nici o alta folie.

   • La multi ani!
    Multumesc pentru raspuns, OSB-ul il pun in ideea de a nu lasa greutatea izolatiei direct pe profilele de rigips si de ce nu, mai izoleaza si el ceva.
    Pentru vata, imi poti recomanda una anume (eventual o marca)? Am vazut ca sunt si la sul, si la placi rigide/semirigide, cu si fara folie de aluminiu (cu bule).
    A, si ce mai vreau sa fac, daca tot o sa cobor cu tavanul (rigipsul) sub centura de beton, as dori pe aceasta sa o plachez cu polistiren.
    Multumesc!

    • Vata nu exercita o greutate considerabila asupra structurii pentru gipscarton, oricum placile de gipscarton sunt mult, mult mai grele. Reteaua de sustinere va mentine vata ce sta usor presapata (autosustinuta) intre grinzile din lemn. Iti pot recomanda produse gen Knauf Unifit 35, placi semirigide Gescatherm, placi de vata bazaltica (gasesti la majoritatea producatorilor), Ursa SF34,Isover Uniroll. Bariera de vapori separata, de preferinta din aluminiu. Centura prinde-o in izolatie, cu sau fara polistiren.

 173. Am construit o casa si nu am izolat tavanul.Pot face izolații in pod peste scândură de 2,5 ,deoarece îmi este frica sa o scot si sa izolez pe structura metalica si pe rigips sa nu deranjz tijele care sustin rigipsul. Ce spunti daca pun in pod pe scandura bariera de vapori si apoi un strat de 20 cm de vata minerala? Si care e treaba cu praful ,ce praf si ce face el? Eu nu folosesc podul,nu circul in pod.

  • Puteti face si o astfel de izolatie. Praful nu face decat sa imbacseasca izolatie dar acest lucru se intampla numai daca nu aveti un acoperis cu folie anticondens.

 174. Bună ziua am un apartament intrun bloc cu un etaj și cu structură de rezistență dintre nivele si pe grinzi de lemn,întrebarea mea este.1 vreau să izolez din pivniță planșeul la dormitoare vată bazaltică sau polistiren și dacă este vată trebuie și folie,2.la un alt dormitor am beton și am pus polistiren extrudat de 3 mai trebuie izolat și din pivniță sau e suficient din interior,3.tavanele le-am izolat cu vată de 10 dar fără folie este greșit?

  • 1.Daca planseul dintre pivnita si parter este din beton nu trebuie bariera de vapori pe tavanul pivnitei.Daca vata se aseaza peste pardoseala se foloseste bariera de vapori peste izolatie;
   2. Izolatia de 3cm este cam subtire, daca se poate adauga izolatie pe tavanul pivnitei ar fi mult mai bine;
   3.Tavanele carui etaj? Daca este vorba de planseu de lemn izolat doar cu vata de 10cm este cam putin.

   • 1 Planșeul dintre pivniță și parter este din lemn și interiorul este finisat,deci pun vată minerală semirigidă lipită pe tavanul de la pivniță cu folia spre apartament.2 dacă pun izolatie pe tavanul pivniței nu se face condens dacă este izolat din ambele părți(planșeu beton)3 Etejul de deasupra apartamentului meu,acum nu m-ai pot pune inca un strat sper să se simtă puțină diferența

    • 2.Nu se face condens daca izolati pe ambele parti.
     3. Daca deasupra aveti alt apartament, incalzit, nu va trebuia neaparat bariera de vapori iar izolatia de 10cm pe tavanul dvs. este acceptabila.

 175. Anonim Infrigurat | 5 ianuarie 2016 at 17:07 | Răspunde

  Buna ziua, am si eu un pod de lemn pe care as vrea sa-l izolez.
  Podul este din scandura iar pe partea inferioara a scanduri este aplicat maltar/mortar si peste se afla un strat de glet apoi este dat cu culoare.
  Daca pe partea superioara a scanduri, adica in pod, aplic vata minerala nu va produce condens si va putrezi scandura? Sau sa aplic vata minerala fara bariera de vapori?

  • Vata ce se aplica peste scandura trebuie sa aiba bariera de vapori, orientata in jos. Scandura nu se umezeste daca stratul de vata peste bariera de vapori va fi suficient de groas.

 176. Am ajuns la pod…un pod care va fi nelocuit, folosit probabil pt depozitare. Ce mod de a izola imi recomandaţi ? Se izolează si tavanul/ pereţii podului sau doar pe jos ? Multumesc

 177. Revin cu mai multe amanunte. Casa este noua, tavanul este facut din rigips si vată minerală de 20 cm. Asteriala din pod am izolat o cu 10 cm vată minerală între capriori. Credeţi ca mai este necesar sa pun un strat de 5 cm vată minerală si pe capriori ? Există şansă de pierdere a căldurii sau de producere a condensului fara izolarea capriorilor ? Menţionez ca podul este folosit pt depozitare. Mulţumesc

  • In aceste conditii se pare ca ati facut cum trebuie. Alta izolatie nu se impune, cel putin daca nu sunt alte aspecte ce se pot aprecia la fata locului cel mai bine. Izolatia importanta este pe planseu spre pod si sper ca aveti bariera de vapori intre gipscarton si izolatie.

 178. Constantin George | 7 ianuarie 2016 at 19:30 | Răspunde

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o recomandare. Am o casa veche construita in 1965 din caramida cu planseu de beton.Cheltuielile cu incalzirea casei sant foarte mari de acea asi vrea sa o izolez iar in prima faza asi vrea sa izolez planseul pastrand podul circulabil. Ce solutie i-mi recomandati pentru izolarea planseului si a peretilor? Va multumesc anticipat!

  • Pentru planseul spre pod, din beton, izolarea poate fi facuta prin pod sau pe tavanul sub acest planseu.
   Presupun ca va avantajeaza izolarea prin pod. Se poate realiza fie cu polistiren si sapa de egalizare pentru asigurarea zonelor circulabile, fie cu polistiren si OSB, fie cu rigle de lemn si vata/polistiren, fie variante combinate daca nu toata suprafata este circulabila.

 179. Constantin George | 8 ianuarie 2016 at 14:28 | Răspunde

  Ma avantajeaza izolarea prin pod intrucat camerele nu sant foarte inalte . Ce varianta ar fi mai buna si la un cost acceptabil in conditiile in care asi vrea ca podul sa fie partial circulabil si sa reduc riscurile de incendiu? Multumesc!

  • Riscul de incendiu din cauza izolatiei este egal cu zero din punctul meu de vedere, atat timp cat cauzele ce provoaca incendii sunt legate de alte surse de foc, de exemplu cosuri de fum, instlatii electrice etc. Atat timp cat aceastea sunt departe de izolatie sau protejate corespuznator, nu o sa avem probleme cu focul. Circulatia prin pod este una iar depozitarea alta. Daca doar se circula, pe zonele respective se poate utiliza polistiren expandat peste care asezam direct placi fibrolemnoase. Poate fi un OSB, unplacaj de alta natura. Este cea mai sumpla varianta. Pe zonele necirculabile poate ramane doar polistirenul sau se poate utiliza vata minerala.
   Solutiile mai avansate impus utilizare aunor rigle de lemn, amplasare izolatie si inchidere suprafata cu OSB sau alte placi. Este mai scump si nu intotdeauna merita.

 180. Constantin George | 9 ianuarie 2016 at 13:23 | Răspunde

  Va multumesc pentru recomandari. Voi folosii vata minerala de 20 cm direct pe planseul de beton si folie de difuzie peste pentru protectie, in zonele necirculate, iar in zonele circulate unde este si instalatia electrica vata minerala 20 cm intre capriori de lemn de 10 \20 cm iar peste osb ignifug. Cosurile se izoleaza?

 181. Buna ziua,

  Am vazut zilele astea un produs numit „Isoflect Silver”, izolatie reflectiva. Din descriere vad ca ar fi un bun inlocuitor in locul barierei clasice de vapori. Ati auzit pareri? Credeti ca e bun? L-as folosi si la planseul podului cat si la incalzirea prin pardoseala daca ar fi eficient.

  http://www.isoflect.ro/isoflect-silver/

  • Probabil este un produs bun insa trebuie vazut unde il folosim si cum. Grosimea data de bulele de aer nu permite utilizarea intre profile si gipscarton, daca ne referim la tavane. La pardoseala utilizati izolatie din polistiren extrudat. Asadar il putem utiliza ca obariera de vapori dar numai daca aplicatia practica (solutia) permite.

   • Da, nu m-am gandit ca nu se poate utiliza intre profile si gipscarton. La pardoseala ma gandeam sa il aplic intre izolatia de polistiren extrudat si sapa, sa reflecte si sa mentina temperatura sapei cat mai mult timp. Credeti ca este utila sau nu se merita dpdv financiar fata de eventualele beneficiile care le-ar aduce?

    Va multumesc.

    • Eu cred ca pentru pardoseala este mai complicata utilizarea deoarece singura nu poate fi utilizata, decat impreuna cu un strat de izolatie din polistiren extrudat. Nu vad care ar fi motivul sa complic pardoseala utilizand doua materiale (XPS si Isoflect), cand pot utiliza un XPS mai gros.

     • Liviu Macsen | 15 ianuarie 2016 at 8:33 |

      Aveti perfecta dreptate, daca nu sunt limitat de spatiu, este mai bun un XPS mai gros.
      La primavara o sa ma apuc de izolarea planseului catre pod, m-am documentat minutios dar sigur o sa ma mai lovesc de probleme specifice. O sa va mai stresez putin cu intrebari, aici pe blog :).
      Va multumesc pentru toate sugestiile si pentru acest articol foarte elaborat.

 182. se poate aplica gips cartonul direct pe birnele de lemn? exista riscul de a aparea fisuri? ma gindesc sa vin cu rigips prins pe grinda, folia anticondens,vata minerala de 20 cm,scindura batuta pe birne,in pod si dupa niste sipci de 10 puse invers de cum este batuta scindura si intre ele vata minerala de 10 iar peste osb…credeti ca este o izolatie ok?

  • Niciodata nu montati gipscartonul direct pe grinzi, trebuie un strat intermediar din profile metalice sau rigle din lemn uscat. Izolatia este cofnorm reglementarilor dar poate fi ridicata la 30cm daca se poate.

 183. 1. Intentionez sa izolez podul care este pe structura de lemn,grinzi 15×20 pozitionate din 60 in 60 de cm. Intentionez sa pun peste grinzi scandura de 2,5 cm grosime, scandura sa fie una langa alta nu nut si feder .Dedesupt izolatie vata minerala sau bazaltica 2×10 cm grosime (atat este grinda de groasa) ,in partea inferioara a grizii sa montez CD si UD-rile ,folie bariera de vapori(va rog sa recomandati o marca buna) iar apoi rigipsul.
  Scandura folosita pentru podit podul este uscata natural un an de zile.credeti ca o sa”lucreze” in timp? Sau recomandati nut si feder pentru a nu intra praful. Podul va fi nelocuit dar foarte spatios .pe minloc la culmea casei are 3,8 m
  2. Intentionez sa izolez si
  acoperisul. Are umatoarea structura tabla lindab,folie anticondens asteriala capriori 10×10 la distanta de 80 cm intre ei. Dotesc sa izolez acoperisul pentru un plus de izolatie a tavanului casei. Credeti ca ajuta? Vreau sa pun vata minerala de 10 cm grosime intre capriori ,iar deasupra OSB de 10mm este ok asa?

  • 1. Daca se poate, adaugati inca un strat de 5cm in golul structurii pentru gipscarton. Bariera poate fi intre acesta si gipscarton sau intre grinzi si vata de 5cm. O marca efectiv nu va pot recomanda pentru ca nu stiu ce gasiti, insa se poate utiliza o folie aluminizata. De exemplu Ejot are o bariera aluminizata buna.
   Daca scandura este cat de cat uscata se poate utiliza fara probleme. v
   2.La marimea podului mi se pare inutil sa izolati sub acoperis iar OSB pentru inchidere este o cheltuiala mare, fara a aduce vreun avantaj.

 184. buna seara
  Intenționez sa izolez planșeul peste etaj la o construcție noua
  planseul este sustinut de grinzi de 15 cm inaltime dispuse la o distanta de 60 cm , peste care a fost batuta scandura de 2,5
  M-am gandit la următorul sistem de izolatie: intre grinzi sa montez un strat de vata minerala bazaltica de 15 cm sau doua straturi , unul de 10 cm si unul de 5cm (in cazul in care nu voi gasi vata bazaltica cu grosime de 15 cm), dupa care un strat de vata minerala de sticla de 5 cm dispus perpendicular, apoi structura din profile metalica cara sa sustina rigipsul , folie anti vapori si placile de rigips
  Mentionez ca vreau sa cobor structura care sustine rigipsul cu aproximativ 20 de cm fata de nivelul actual al grinzilor
  Intrebarea mea este daca acel spatiu care va ramane intre izolatie si rigips are vreun efect negativ sau ar fi indicat ca si peste structura care sustine rigipsul sa ma adaug un strat de vata de sticla
  usterior as mai adăuga si prin pod , peste scandura un strat de vata de sticla de 10 cm grosime sau un strat din placi de polistiren expandata de aceiasi grosime
  Va multumesc anticipat

  • Izolati planseul in structura sa pentru ca aveti spatiu suficient si evitati sa adaugati vata in pod in strat liber. Umpleti spatiul dintre grinzile de lemn cu vata, o asigurati cu o retea de sustinere. Ulterior, in structura, adaugati un strat de 10cm dar aceasta asezata pe structura metalica a gipscartonului. Bariera d evapori poate fi pozitionata intre fie pe profilele metalice, fie sub grinzile din lemn. In acest fel spatiul de aer va fi intre cele doua straturi de vata si nu va deranja.

   • Sandura pe pod este ok sa o pun una langa alta fara a face nut si feder?
    Referitor la izolarea acoperisului e bun procedeul izolarii care l.am prezentat intre capriori?

    • Imbinarea nut si feder este o varianta superioara, puteti opta sau nu pentru ea. Depinde si de costuri sau posibilitatea de a face acest lucru. Alegeti varianta care va avantajeaza.
     Dupa cum am raspuns mai sus, mi se pare inutil sa izolati acoperisul iar acel strat de OSB este o cheltuiala inutila. Evident ca acest lucru poate fi facut daca doriti neaparat insa nu ii vad rostul.

 185. Buna seara. Am citit cu atenție toate articolele de mai sus si am înțeles ca de la Dvs pot afla răspunsul la întrebările mele. Am o casa p+mansarda+pod de depozitat cu înălțimea pe mijloc de 1,80m. Plafonul dintre mansarda si pod este format din căpriori de 10*10 așezati lperpendiculari la o distanța de 0,70 m intre ei. Cadrul de profile este pus,l am coborat cu 10cm mai jos de capriori pentru a avea o izolație cat mai densa,deci spațiul total este de 20 cm. Căpriorii care susțin acoperișul sunt de 10*10.Întrebarile mele sunt: cum trebuie izolat cel mai bine planșeul dintre mansarda si pod? ; Intre capriorii acoperișul ce ma sfătuiți sa pun? Vreau sa încep lucrările de izolație si nu stiu ce materiale sa folosesc si cum sa le aplic. Va multumesc.

  • Izolatia de baza este in structura planseului spre pod si aveti articolul prezent ca sursa de inspiratie. Cei 20cm va permit sa amplasati izolatia si bariera de vapori in acest planseu, utilizand vata minerala. Suplimentar, se poate izola cu 10cm in pod, intre capriori. In pod se inchide suprafata cu scandura groasa sau placi OSB. Selectria efectiva a materialelor este o alta discutie ce depinde de posibilitatile de aprovizionare si bugetul dvs.

   • Multumesc pt răspuns. Pentru planșeu am înțeles,dar intre Căpriorii care susțin acoperișul ce credeți ca este mai bine polistiren de 10cm chituit sau vata minerala cu bariera de vapori?

    • Puteti amplasa fie polistiren, fie vata, fara nici o alta acoperire. Daca doriti un aspect mai placut in pod, puteti inchide suprafata cu lambriu, OSB sau alte materiale de inchidere.

 186. Buna ziua. As dori si eu cateva raspunsuri de la Dvs. Am o casa cu planseu din grinzi de lemn 10×10, pod doar pt. depozitare(inalt 2.8m in mijloc ).Privind de sus izolatia este : scandura 2.5cm grosime,folie normala,vata minerala 10cm intre grinzi, iar intre profilele metalice de la rigips am pus polistiren expandat de 20 mm.As vrea sa scot scandura si sa pun un alt rand de traverse peste grinzile de 10, intre care sa mai pun un strat ce vata de 10cm,dupa care sa bat scandura.Problema este daca folia normala pe care am pus-o pot sa o las intre straturi ca bariera de vapori sau sa o schimb(ce pot pune) si unde este cel mai eficient sa o pozitionez.Precizez ca nu am pus folie anticondens pe profilele de rigips.Intre ultimul strat de vata si scandura se mai pune ceva? Multumesc

  • Folia respectiva nu isi regaseste locul acolo unde este acum. Asa cum este montata acum, poate provoca condens. Dat fiind ca aveti 20cm de polistiren, in functie de cat de etans este, se poate renunta la orice folie de tip bariera de vapori. Nu se poate monta o bariera de vapori in spatele acestui polistiren, chiar daca adaugati sau nu acel strat suplimentar de vata. Este tot ce puteti face.

  • Nu este 20cm, este 2cm polistiren. Si folia este peste grinzile de lemn.

   • Scuze, nu am vazut ca erau mm. In acest caz se poate aplica bariera de vapori si apoi 20cm de vata minerala. Ramane de vazut cum poate fi aplicata bariera de vapori cat mai bine, etans.

 187. Constantin George | 25 ianuarie 2016 at 15:04 | Răspunde

  Buna ziua! Ce solutie imi recomandati pentru izolarea pardoselii unei case vechi ( dusumea peste capriori de lemn ) Multumesc!

 188. Constantin George | 26 ianuarie 2016 at 7:59 | Răspunde

  Pardoseala este din dusumea pe grinzi de lemn la parter(este o casa veche parter + pod, am izolat podul iar rezultatele au fost bune ). Asi vrea sa umblu la pardoseala actuala pentru a nu reduce inaltimea camerelor.

  • Inainte de toate trebuie vazut ce este sub inchiderea pardoseliiactuale, decopertat si apoi gasita o solutie de izolare si hidroizolare daca trebuie. Conteaza starea lemnului, daca se elimina sau nu structura de lemn actuala. O simpla izolare se poate face intre grinzile din lemn existente dar este probabil sa trebuiasca mai mult de atat.

 189. Când am construit casa,din rațiuni financiare am pus peste tavanul din rigips un strat de vata minerală de10cm cu folia de aluminiu in jos(spre rigips).ulterior am avut un surplus de polistiren si l-am aplicat peste vata minerală existența. E ok?

  • Daca din punct de vedere termic este discutabil si ar putea fi rezonabil, din punct de vedere al tasarii, stratul de polistiren ar putea apasa pe vata. Daca montajul elimina acest aspect, putem discuta de o imbunatatire a izolatie termice.

 190. Pentru o constructie noua, cu grinzi de 15/10, daca o sa cobor rogipsul la 10 cm de grinzi, privind din camera spre pod dupa rigips montez bariera de vapori, apoi vata minerala 10 cm intre grinzi si rigips 5 cm vata bazaltica intre grinzi, apoi 10 cm vata minerala peste cea bazaltica. este ok aceasta combinatie ca sa ies la nivel cu grinzile? ce diferenta este intre vata bazaltica si cea minerala ca si coeficient termic? E indicat sa pun si ultimi 10 cm tot de vata bazaltica sau toti toti 15 cm minerala cat tine intre grinzi?

  • Avand invedere ordinea lucrarilor, se incepe cu izolatia dintre grinzi, se aseaza cei 15 (10+5) cm de vata ce este sustinuta de o retea amplasata pe partea dinspre camera. Se monteaza structura pentru gipscarton, se aseaza cei 10cm de vata instructura si se aplica bariera d vapori pe structura metalica. Se inchide cu gipscarton, etansand strapungerile si imbinarile barierei de vapori. Verificati coeficientul de izolare al fiecarui produs, acesta depinde de tipul sortimentului si nu are neaparat legatura cu ce tip de vata este, de sticla sau bazaltica. Cea bazaltica este mai densa. Pentru aplicatia dvs. cautati sa utilizati vata cu coeficientul de maxim 0.038.

 191. Va multumesc frumos pentru raspuns,sunteti de mare ajutor.

 192. Buna seara,am si eu o intrebare;e destul 10cm de vata minerala pentru a-mi izola tavanul camerelor(grinzi de 10cm),tinand cont ca voi transforma podul casei intr-o viitoare mansarda locuibila si voi izola tot cu 10cm vata minerala acoperisul?Multumesc anticipat.

  • Izolarea peste tot doar cu 10cm de vata nu este suficient. Daca mansarda nu este incalzita acum, pana la reamenejare va fi o pierdere isnemnata de energie. Nu costa mult sa izolezi pnalseul cu mai multa vata iar la viitoarea mansarda, obligatoriu sa izolezi bine sub acoperis. Aici putem discuta de 20 sau chiar 30cm de izolatie. La planseul spre mansarda maxim 20, depinde de configuratia plasneului.

 193. Felicitări pentru articol
  , util.am o nelămurire în legătură cu folia asta barieră de vapori îi înțeleg utilitatea ,problemă ea altă din motive financiare ,adică am de izolat o mansardă locuibilă am hotărât sa o ilzolez cu un strat de 25 cm vată minerală pot folosi ca și barieră de vapori folie pentru sere ,ca din câte m-am informat aceste folii barieră de vapori sunt cam scumpe adică ajunge la prețul pe care lam dat pe vată.sau va rog da imi sugerați un model anume de folie mai accesibil. Va mulțumesc!

  • Nu cred ca pretul este cat vata. Gasesti bariera de vapori la circa 150 lei / 60mp sau 75mp dar si la 360 lei sau 560 lei o bariera inteligenta.
   Avantajul foliei din comert este ca are si retea de armare pe folie, nu este o simpla folie PE.

 194. Ok ,mulțumesc pentru răspuns.am să caut o folie recomandată pentru asta.

 195. Buna ziua!
  As dori sa izolez un tavan de la etajul unei case abia construita.
  Mentionez ca am grinzi de lemn 10/10, deasupra grinzilor am batut o podina de scanduri iar intre grinzi am pus polistiren de 10 cm.
  Pasii pe care as vrea sa-i urmez ar fi urmatorii(cum s-ar vedea din interiorul camerei)…
  1)- folie termoizolanta
  2)-perimetral pentru montanti(pt. rigips)
  3)-vata minerala cu folie de aluminiu in golul format intre montanti si tavan
  4)-placi de rigips
  Teama de umezeala, de mucegai m-au determinat sa va cer o parere sincera si la obiect.
  Ar fi indicata varianta mea sau ma sfatuiti altceva?
  Sincer, si de polistirenul deja montat intre grinzi mi-ar parea rau sa-l dau jos( a presupus ceva munca ,cheltuiala..etc)si sa-l irosesc dar daca nu ar fi o varianta buna nu as ezita sa-l dau jos.
  Intotdeauna am spus ca specialistul in domeniu e singurul care mi-ar da un sfat intelept de aceea am apelat la o opinie din partea dumneavoastra.
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima CRISTI

  • Este necesar sa adaugati izolatie pe tavan, in structura pentru gipscarton. Aceasta va fi de 10cm sau 15cm daca aveti spatiu. Dupa montare structura gipscarton si vata minerala adaugati bariera de vapori si apoi inchideti cu placile din gipscarton.

 196. Vă rog să mă ajutați cu soluție. Am realizat termoizolația podului (casa pe parter și tavan din grinzi de 15/15), așa cum am discutat, încep de jos în sus: gips carton, folie de aluminiu lipita cu banda dubla adeziva pe profilele de metal,profilele metal, vata sticlata 20 cm, scandura 2,5 cm. Mentionez ca nu locuiesc în casa, nu este încălzită. Am discutat cu constructorul și mi-a zis ca e o problema, gips cartonul este umed. A zis ca e problema cu folia de aluminiu, ca trebuie sa aibă găuri mici în ea, ca vaporii sa poată sa treacă prin acele gauri, folia montata este folie de aluminiu, eu nu am văzut sa aibă găuri în ea, mai mult de atât am etanșat îmbinările, tuburile de curent cu banda tot de aluminiu. Va rog sa ma ajutați în aceasta problema. Mulțumesc.

  • Gipscartonul poate fiumed de la lipsa caldurii si umezeala interioara. Se va usca odata cu incalzire spatiului. Pe termen lung gipscartonul se degradeaza dar nu atat de repede. Bariera de vapori nu trebuie sa aiba gauri, este in regula cum a fost montata. Daca gipscartonul este vechi si afectat iremediabil, se poate schimba. In rest nu umblati la tavan pentru ca nu aveti de ce.

 197. Buna seara,

  Am si eu nevoie de un sfat pentru izolarea unui planseu al unei case construite pe un singur nivel. Planseul este din beton de 13 cm, podul locuintei nu va fi locuit ci va fi destinat exclusiv depozitarii. Pentru izolarea acestuia m-am gandit la urmatoarele:
  – pe interior, intre rigips si planseu – 10 cm de vata minerala de sticla;
  – in interiorul podului peste planseu, intre grinzi de 10/ 5 cm ma gandeam la doua randuri de vata minerala de sticla de cate 10 cm;
  In ambele cazuri ma gandeam la o vata cu o conductivitate termica de 0.040-0.042.
  Doua intrebari:
  1. Dimensiunea totala a izolatie este sau nu exagerata?
  2. Ce folie trebuie folosita atat in pod cat si pe interior si unde anume?
  Va multumesc!

 198. 1. Nu este exagerat;
  2. Nu este nevoie de vreo folie.

 199. Am și eu nevoie de un sfat am toată casa din lemn p+mansardă parterul e din grinzi de 10×10 mansarda din8x8 credeți ca e bn așa?exterior osb8mm polistiren de 8cm ași dori să mă sfătuiți și pe mn la planșeu care grinzile sunt din60 în 60distanta pot pune osb de 15 sau 18 măcar și după ăia să pun parchetul? Va mulțumesc

  • Destul de subtire structura dar depinde de marimea camerelor, deschideri etc.
   Izolatia planseului trebuie sa fie mai mult de atat, daca este o casa de locuit permanent. OSB pentru inchidere ar trebui sa fie de 22mm dar ca prim strat ar fi mai recomandata o scandura groasa, trasa.

 200. Marius Panainte | 22 februarie 2016 at 8:05 | Răspunde

  Buna ziua,
  La izolarea planseului de beton in pod se pune bariera de avapori.Adica bariera vapori -vata minerala – dusumea.Daca nu de ce? Nu se face condens intre beton si vata? In proiect Arhitectul mi-a pus un strat de carton CA 400.
  p.s podul nu este locuibil

 201. Buna ziua!
  Va rog sa ma sfatuiti cum se monteaza vata minerala cu folie de aluminiu pe un planseu de pod inde nu se va locui, mentionez ca nu are placa de beton( casa este construita in 1970) ? Cu folia de aluminiu in sus? sau cu folia pe planseu? Va rog mult sa mi dati un raspuns.
  Va multumesc!

 202. Marius Panainte | 23 februarie 2016 at 6:55 | Răspunde

  Buna ziua,
  Va rog sa argumentati de ce nu este necesara bariera de vapori la placa de beton ?

 203. Buna ziua. As dori un sfat pentru realizarea unui tavan. Constructie noua D+P+M, acoperis tabla tip Lindab, la mansarda in acest moment am doar grinzile 15×7 in zona orizontala iar pe planurile inclinate astereala peste grinzi folie anticondens si invelitoarea. Ma gandeam la urmatoarea configuratie de la interior spre exterior, cu mentiunea ca incerc sa evit gips-cartonul pe cat posibil:
  -polistiren XPS 3 cm fixat cu spuma, dibluri si apoi plasa armare
  -osb 10 mm
  -vata bazaltica 15 cm cu folie aluminiu
  -astereala sau OSB pentru ichiderea planului orizontal.
  Este o configuratie buna? Mai e nevoie sa montez folia barier de vapori si daca da unde? Va multumesc.

  • Polistirenul extrudat pentru ce? Nu vad rostul lui.
   Oricare ar ficonfiguratia, bariera d evapori este necesara si obligatorie. Ea se monteaza la interior, pe partea calda a tavanului. OSB cum se va finisa? OSB nu este un material ce asigura un tavan cu aspect corect la mansarda. Lambriul l-ati luat in calcul?
   Izolatia mansardei recomand a se face doar cu vata minerala, bazaltica, de sticla sau combinatii de sortimente. Grosimea stratului sa fie de minim 20cm, daca nu se p oate utiliza 25 sau chiar 30cm in functie de spatiul disponibil si zonele respective ale tavanului. O solutie dincolo de stratul dintre grinzi si capriori, unde umplem cu vata, se va alege exact dupa ce stabiliti modul de finisare al tavanului, doar OSB nu e suficient.

   • Ma gandeam ca pentru finisarea tavanului sa folosesc polistiren extrudat aplicat pe OSB, apoi pe polistiren sa aplic plasa de fibra cu masa de spaclu si apoi tinci.. De fapt pana la urma magandeam la o izolare termica dubla, vata bazaltica si polistiren extrudat cu un strat de OSB intre ele, acest OSB fiind suportul ancorat pe grinzi.
    Lambriul nu l-am luat in calcul pentru ca as dori sa obtin o finisare cat de cat similara cu peretele.
    Un exemplu ar fi acesta:
    http://constructpedia.com/wp-content/uploads/2014/02/010320101038.jpg

    • Ceea ce am vazut in acea foto mi se pare o solutie slab calitativa. Nu vreau sa ma gandesc la calitatea acelui tavan, la posibilele fisuri, la rezistenta intr-un cuvant si mai ales rezistenta la sursele de caldura. In plus, este mult mai dificila manopera.
     Eu o trec la capitolul asa nu, nefiind o solutie de referinta.

 204. Buna ziua,
  As dori un sfat ptr termoizolatia unui pod cu placa de beton ( constructie noua). Doresc termoizolatie cu vata , dar nu stiu ce grosime si daca trebuie acoperita cu ceva vata ,dupa ce o asez direct pe placa de beton. ( grosimea placii de beton este de 15 cm).
  Multumesc

 205. Buna ziua,am o casa pe partier, podul nu este folosit, tavanul este din rigips dupa care vine folia de aluminiu si vata de 10 cm. daca mai pun inca un rand de vata de 10cm. peste asta este vreo problema?
  mi se pare ca pierd multa energie termica prin tavan.
  Va multumesc mult.

 206. Dumitru Gherghina | 29 februarie 2016 at 19:36 | Răspunde

  Buna seara, locuiesc la bloc (parter) cladirea are pod, vecinii de la ultimul etaj au propus izolarea podului (cu vata minerala sub acoperis) invocand izolarea termica, va rog sa-mi specificati daca aceasta procedura poate fi o izolare impotriva caldurii solare de peste vara?
  Pentru ca locatarii de la ultimul etaj ceruse initial acasta izolatie impotriva caldurii si cum aceasta motivare nu implica obligatia tuturor locatarilor acum a schimbat-o cu izolarea termica.

 207. petrache cristian | 1 martie 2016 at 21:44 | Răspunde

  Buna seara…am si eu o nelămurire..aerisirea din baie iese in podul blocului si nu in afara lui.asa a vrut dezvoltatoru..de la vaporii din baie care ies in pod se poate intampla ceva …tin sä precizez ca stau la ultimu etaj …placa are 15 cm după care vine poliester de 5 si şapa…va multumesc mult..

  • In mod normal se scot pe acoperis toate coloanele de ventilatie aferente bucatariilor si bailor. In caz contrar, in functie de etanseitatea acelui pod, pot sa apara probleme datorita umiditatii excesive – de exemplu condens pe lemn sau alte zone, mucegai etc.

 208. Buna ziua as dori sa izolez o placa de beton pe interiorul camerei de la parter cu polistiren extrudat de 5 cm cu nut si feder prinderea se poate face cu spuma sau adeziv inclusiv dribluri apoi plasa si adeziv pentru polistiren as vrea sa stiu daca este bun sau cemi puteti recomanda la aceasta izolatie din interiorul camerei.va multumesc pentru sfat.

  • Nu recomand varianta dvs. Daca aveti pod, se poate izola prin acesta, altfel, la interior, consider ca varianta cu vata minerala si gipscarton este mult mai buna.

 209. Multumesc foarte mult pentru sfatul dumneavoastra si cred ca o sa fac varianta pe care miati propuso cu gipscarton si vata minerala,tot asa izoleaza si engleji si italieni din propria experienta stiu un consiliu este bine venit si bine primit,ne avand vina cu pricina fac ca neamtu antreb de 10 ori si fac o data pentru ca la noi cum spui la vanzator asai bine pentru asi vinde marfa.Santeti de mare ajutor nu vreau sa cobor foarte mult un rand de vata ursula este suficient?.

  • Aveti optiunea 5cm de vata sau 10cm de vata, in functie de cat se poate cobora nivelul tavanului. Nu uitati bariera de vapori. Alegeti un sortiment de vata mai bunicel, nu pe cele mai ieftine, Ursa sau ce producator doriti.

 210. Am o masarda executata cu rigips si vata intre grinzi dar nu sa pus folie anticondens . As putea sa scot vata pe deasupra din pod , sa pun folie anticondens intre grinzi ( asa valuita intre grinzi prinsa cu capse si sa pun apoi vata peste folie intre capriori, chiar daca nu am pus folia sub grinzi)? Ca sa nu mai stric rigipsul? Si dupaceea sa ii dau plasa fibra de sticla cu glet pe rigips din interiorul camerelor. Ii ok?

  • O varianta este folia intre grinzi, a doua este folia continua intre si peste grinzi. Ambele variante au neajunsuri. La varianta a doua,propusa si de dvs., ar trebui ca peste grinzi sa aveti un strat consistent de vata pentru a nu se face condens intre folie si grinzi.

 211. Cam cat sa fie de groasa vata intre grinzi ? De 20 centimetri ajunge? Sa pun asa folia valuita din pod intre grinzi si vata de 20 centimetrii intre grinzi, ii ok asa ? Mai trebuie sa pun alceva ?

  • Cei 20cm sunt un minim recomandat intre grinzi.
   Daca nu se adauga vata si peste grinzi, mai bine nu montati folie peste grinzi, ci doar intre.

 212. Si pe rigips dau glet cu plasa fibra de sticla peste tot . Este ok?

  • Pe gipscarton se pot finisa rosturile doar sau se poate gletui integral. Se mai practica inca o varianta, armarea cu plasa de fibra si glet de ipsos dar mi se pare exagerata solutia.

 213. Buna ziua. Am o întrebare, am o casa pe partier cu podul nelocuibil, am izolație de 10 si nu sunt mulțumit de caldura din casa, pe tavan am rigips, folie, vata de 10 si bătuta scândura întrebarea mea este dacă mai pun un strat de vata peste scândura are vreo problema? Fără sa mai dezbat scândura. Sa o las in pod doar sa o așez pe pod. Mulțumesc mult

  • Puteti face acest lucru, chiar sa mariti la 15cm stratul sau 20cm. Ar fi bine sa nu existe infiltratii de apa in pod si sa fie oarecum etans (folie pe acoperis) pentru a avea o cantitate miima de praf ce se depune pe vata.

   • Mulțumesc, am folie pe acoperiș sub tabla si credeți ca se va cunoaște la confortul din casa? Mulțumesc foarte mult

    • Aportul izolatie se va cunoaste insa depinde si de cauzele incalzirii excesive. Nu este singura zona ce trebuie izolata, sunt importante si suprafetele vitrate sau alte elemente ce pot contribui la incalzirea excesiva a locuintei.

 214. Da va dau dreptate, dar zidul e de 40 cu izolație de 10 ferestrele Rehau cu 6 camere, înălțimea la tavan 2,90 cam podul era singura pierdere ca era acoperit cu vata de 10. Am sa ma apuc maine de treaba, mulțumesc mult

 215. Buna seara,
  Va rog sa ma consiliati in luarea unei decizii, pentru urmatoarea situatie particulara:
  -locuiesc intr-un bloc la etajul 3 din 4, iar deasupra unei camere din cele 3 pe care le detin se afla uscatorul de rufe , folosit cu precadere de cei de la parter
  -datorita faptului ca de-a lungul timpului acestia au intins iarna rufe umede lasand fereastra deschisa, m-am trezit cu miros puternic de mucegai in acea camera fara insa a vizualizat petele caracteristice in vreun loc anume.Initial am crezut ca mucegaiul se afla sub izolatia interioara facuta acum vreo 6 ani pe peretele de la fereastra, insa am decopertat-o in trei locuri diferite si am vazut ca betonul e perfect uscat si fara miros.Mentionez ca ulterior (acum 3 ani ) am izolat exterior tot apartamentul cu polistiren de 10 cm)
  – asa am ajuns sa rad pana la beton ceilalti trei pereti si tavanul, descoperind sursa :doar pe tavan am gasit spori de mucegai. Am dat cu solutie contra mucegaiului am lasat la uscat si aerisit o saptamana si acum trebuie sa iau o decizie in ceea ce priveste izolarea tavanului.Din ce am citit pe blogul dumneavoastra am inteles ca o pot face in doua variante:una la interior cu vata si rigips sau la exterior (in uscator) cu polistiren expandat.
  – sper ca vecinii sa fi inteles mesajul meu ca de-acuma e gata cu rufe si geam deschis in uscator si as inclina spre varianta a doua, ceea de izolare prin uscator cu polistiren (de o anumita grosime pe care va rog pe dumneavoastra sa mi-o precizati) acoperit cu OSB pentru eventuale depozitari de obiecte: o bicicleta, etc.Usa uscatorului nu-mi permite sa ma inalt mai mult de 3-4 cm, insa functie de ce-mi recomandati dumneavoastra o voi decupa, n-am ce face.
  – mentionez ca uscatorul nu are incalzire,sus ,stanga, dreapta nu locuieste nimeni, doar dedesubt, iar blocul are acoperis.
  In speranta ca am fost destul de explicit astept raspunsul dumneavoastra (precizez ca maine vine meseriasul sa se apuce de treaba si trebuie sa-i spun cum procedam) asa ca daca reusiti pana maine ar fi perfect, daca nu, o voi lua pe cont propriu.
  Multumesc anticipat!
  Cu stima,
  Gabriel

 216. Salut/pentru izolarea mansardei am folosit 10 cm vata bazaltica si 10cm vata minerala ursa cu folie pe ea.Mai trebuie si bariera de vapori pe profilele de rigips sau folia de pe vata este considerata bariera de vapori?

 217. Buna ziua!

  Planșeul podului este realizat din grinzi de lemn placat la partea inferioara cu placi de rigips și la partea superioara cu scânduri, intre rigs și scânduri exista un strat de vata minerala de 10 cm. Dorim sa adaugăm o izolație suplimentara pentru limitarea pierderilor de căldură. Întrebarea este care ar fi cea mai buna soluție în acest caz, adăugarea unui strat de izolație direct peste scânduri? Este necesara realizarea unei bariere de vapori în acest caz (menționez ca la momentul actual nu exista nici o bariera de vapori în structura planșeului), dacă da unde trebuie prevazuta? Va mulțumesc.

 218. Bariera trebuia prevazuta intre gipscarton si vata existenta.
  Acum, fara a interveni la strucurile existente, tot ce se poate face cu deranj minim este sa adaugati vata prin pod, daca nu este o suprafata utilizabila.

 219. Am in construcție o casa P + M am optat pentru planșeu din grinzi de lemn 15/15 așezate din 40 an 40cm izolație planșeului cu vata bazalitica de15 cm folie , profile rigips iar an mansarda osb 22cm si sapa termoizolantă de 5cm nu știu daca este suficient .Sarpanta este din căpriori 12/ 12 din 40/40 la interior vata pana la nivelul capriorilor + un rind de 5cm de vata transversal folie anti condens profile rigips la exterior osb folie as alege țigla ceramica m-am hotărât aceste lucrări sa le fac singur . Vreau si părerea Dumnevoastra daca opțiunile mele sant bune daca nu sa m-a ajutați cu câteva sfaturi.Va Multumesc
  .

  • Planseul catre mansarda este in regula, daca aveti spatiu se poate adauga un 5cm de vata de sticla sub grinzi, in tavanul de gipscarton presupun, dar nu este obligatoriu.
   La tavan mansarda, cei 17cm de vata sunt cam putin si as merge pe minim 1 strat de vata intre capriori (10cm) si cel putin inca 10cm sub capriori. Este minumul daca nu puteti cobora tavanul cu inca 10cm pentru a avea un total de 25 sau 30cm de vata ca izolatie termica.

 220. Va Mulțumesc o zi buna

 221. Ce părere aveți despre plasa nervometal. Va mulțumesc.

 222. Placarea cu plasa nervometal si turnarea unei sape sau izolarea cu vata si Placarea cu osb grinzilor de lemn as dori părerea Dumnevoastra .Va mulțumesc.

 223. Vreau sa fac un planșeu din grinzi de lemn 15/15 izolat cu vata ,rigips la interior si in mansarda osb 22 + sapa termoizolantă de 5cm .Nu știu varianta cu plasa nervometal ar fi mai buna ,înlocuirea osb si a sapei.va mulțumesc

  • Armatura respectiva nu elimina utilizarea sapei, daca doriti sapa. Peste OSB va fi nevoie de inca o izolatie pentru zgomot la impact. Recomandarea mea este sa inchdieti planseul cu dulapi lemn, izolatie 2-3cm cu placi speciale de izolare si OSB 18-22mm, apoi finisaj.

 224. Buna ziua.
  Am si eu o nelămurire
  Stau la ultimul etaj 3/3 care este mansardat acoperiș tabla.
  Am făcut izolație pe placa cu vata de sticla de 10cm cu folie aluminiu.
  În anumite locuri de infiltrează apa când plouă.
  Întrebarea este, pot pune folie polipropilena peste vata?
  Vata este pusă cu cu aluminiul pe placa.

  Mulțumesc!

  • Aveti planseu de beton deasupra? Vata peste planseu nu se utilizeaza cu bariera de vapori iar infiltratiile de apa trebuie eliminate acolo unde se produc, probabil la invelitoare sau vreo strapungere a acesteia.

 225. Placa de beton, BCA amestec cu nisip si apoi iar o sapă de beton insumate cca 50cm.
  Infiltrație sunt de la cuiele bătute nașpa.

 226. Nu este bine dacă vata este cu bariera de vapori?

 227. vreau sa izolez un tavan ,jos la interior am aplicat OSB direct pe grinzi iar sus intre ele vreau sa pun polistiren expandat si peste scandura groasa de 3 cm . Nu as dori sa folosesc vata minerala. Ce ma sfatuiti? Va multumesc anticipat.

 228. deocamdata jos este o camera de depozitare sus deasupra podul posibil locuibil. Acoperis cu tabla Novatik scandura si intre material anticondens. ulteior pe interior intre capriori vreau sa pun tot polistiren lipit cu spray polistiren pentru umplerea golurilor si peste rigips.Am in familie o persoana alergica la praf de vata minerala. Multumesc pentru sfaturi.

  • Vata odata montata in structura nu are cum sa mai emane praful specific. Daca spatiul dinttre acele grinzi de lemn este redus, izolarea poate sa fie insuficienta, discutam de o izolatie de minim 20cm pe aceasta zona spre pod.

 229. Salut,
  Vreau sa fac o izolatie la un planseu de lemn, spre un pod nelocuibil dupa cum urmeaza:
  1. intre grinzile de lemn vata minerala de 10cm
  2. OSB batut de jos in sus pe grinzi (pe care se va sprijini vata)
  3. Polistiren de 10 cm prins de OSB
  Mai este necesara o folie antivapori avand in vedere ca polistirenul nu nu permite trecerea vaporilor?
  Multumesc!

  • Si sub polistiren ce se va aplica? Daca ideea este sa fie spacluit si armat, mai bine nu. Tavanul astfel realizat, este sensibil si pot sa apara cu usurinta fisuri. Asa cum este enumerarea, bariera de vapori nu are loc si nu poate fi aplicata in aceast caz.
   Nu mi se pare o solutie buna varianta pe care doresti sa o realizezi.

   • Va rog sa îmi dați un sfat!
    S.a mansardat o casa în care se locuiește (având un tavan deja finisat construit din grinzi de lemn și lati 3 cm de lemn și tencuit la interior)
    Printre grinzile vechi de 17 cm înălțime s au montat altele noi de 25 cm înălțime !
    Întrebarea este cum mai montez acum eficient bariera de vapori având și grinzile vechi și cele noi…care în unele locuri au venit chiar lipite unele de altele !
    Printre grinzi vreau sa izolez cu vata bazaltica 20 cm, 40 kg/ mc.
    Iar deasupra înainte sa podesc cu dulap 5cm, dacă se mai pune o folie de vapori sau nimic !

    • Bariera de vapori trebuie aplicata pe tavanul mansardei, inainte de izolatia termica. Daca tavanul se va inchide cu gipscarton, orice izolatie intre grinzi si gipscarton, chiar si de 5cm este bien sa existe. Intre gipscarton si acest strat de vata se aplica bariera de vapori. Ulterior puteti aplica stratul de vata mentionat peste grinzile din lemn.

 230. …si peste vata, in pod vor fi batute scanduri.

 231. Buna ziua , vreau sa mai izolez intre etajul 1 si mansarda deoarece la etajul 1 este foarte cald vara , intre rigips si scandura ( podeaua din mansarda ) am vata 20 cm , as vrea sa pun folie de aluminiu reflectiva de 4mm pe scandura si pe urma osb de 12 mm , si eventual pe tavanul mansardei sa pun pe vata tot folie reflectiva 4 mm . Este corect ? Din cate am citit , aceasta folie trebuie pusa pe rigips pe urma vata , sa nu se faca condens ( iarna diferentele de temperatura sunt etajul 1 25-26 grade , mansarda 10-15 grade) Multumesc

 232. Folia dinspre pod, peste vata, nu isi regaseste locul.

  • Deci sa pun folia reflectiva pe tavanul mansardei si pe scandura de pe podea doar osb . As putea sa am rezultate mai bune ?

   • Nu puteti creste masa de izolatie? Este sigurul loc unde se poate izola? Credeti ca este singura zona deficitara? Nu stiu date despre casa insa trebuie cautate si alte zone cu impact asupra diferentei de temperatura.

    • Pe planseul dintre rigips etaj 1 si scandura din mansarda am pus deja al doilea rand de vata ( grosimea este acum de 20 ), grosimea de vata de sub tabla cred ca este de 10 ( din cate stiu trebuie sa fie minim 25 ) – facand exceptie sa nu mai pun vata pana la 25 cm , alta modalitate de a respinge caldura ce se acumuleaza vara in mansarda care ar fi , daca exista . Casa este izolata completa pe exterior cu polistiren de 10. Multumesc

     • Ar trebui sa izolati mansarda si nu planseul dintre etaj si mansarda. Acest planseu nu ar mai avea nevoie decat de o eventuala izolatie impotriva zgomotului de impact pe pardoseala de la mansarda.

 233. Buna ziua!

  Tavanul casei mele este din beton.
  Datorită faptului că apărea mucegai în colturi, respectiv cele dinspre exterior, am decis să izolăm tavanele si va descriu modalitatea de izolare:
  – s-a facut schelet peste care s-a pus vata minerala cu folie de aluminiu. Peste aceasta s-a pus o folie anti condens(de culoare verde inchis). Peste toate acestea, s-a pus placa de rigips.
  Daca pana la începerea izolării tavaneleor aveam mucegai la colturi, în prezent(pe toată portiunea pe care s-a lucrat)au ap[rut picaturi(exact cum ai uda o matura si apoi ai stropii).
  Ba mai mult, picaturile au coborat si pe pereti, acolo unde este incarcat cu tinci si unde nu s-a lucrat.
  Vreau sa va mai precizez faptul ca de peste 15 ani am termopane la casa(care nu au creat probleme vreodata), iar lucrarea a fost efectuata in perioada de vara(cred ca luna iulie). Aceste picaturi au inceput sa apara dupa aprox.o luna si jumatate de la data finalizarii lucrarii, iar in aceasta perioada nu a plouat niciodata.
  Care credeti ca-i cauza şi ce considerati ca se poate face?
  Va multumesc!

  • Picaturi pe tavanul de gipscarton?

   • Da. Pe toata zona pe care s-a lucrat, au apărut picături(exact cum v-am expus anterior). Acestea s-au extins de sus în jos şi pe pereţi, acolo unde nu s-a facut niciun fel de lucrare.

    • Incercati sa transmiteti foto relevante (de la executie si cu picaturile) pe adresa de e-mail office@vysblog.ro
     Picaturile de condens sunt cel putin ciudate daca tavanul nu are o problema de executie. Zidaria din ce este? In ce zona este casa? La prima vedere aveti o umiditate extrem de mare iar izolatia realizata poate avea probleme.

 234. Buna ziua !

  Am si eu o intrebare ! Am achizitionat un apartament la etajul 4 si constructorul ne-a oferit si podul ca spatiu pentru fiecare. Eu vreau sa-l amenajez pentru a mai realiza un living si o camera. Cu izolatia am inteles din comentarile anterioare. Imi puteti spune scandura cu care voi podi , ce grosime sa fie???

  Va mutumesc anticipat

 235. Peste grinzi care cred ca sunt de 10/8. Si sunt pozitionate din 60 in 60 de cm. Podul o sa fie locuibil in viitor si as dori sa stiu scandura, de ce dimensine sa fie sa nu am probleme in viitor dupa ce va fii locuibil. Mentionez ca peste scandura intentionez sa montez parchet cu spuma de 6mm.

  Va multumesc anticipa!

  • Mi se par cam subtirele grinzile de lemn si destul de distantate pentru a amenaja ceva mai solid in pod. In mod normal podirea se face cu scandura groasa, dulapi de 4-5cm sau OSB 22mm.

 236. Buna ziua. Va rog daca puteti sa ma ajutati. Am un sopron care e acoperit de peste 20 de ani cu placi ondulate din azbociment si vreau sa le inlocuiesc si chiar sa-l transform intr-o anexa unde sa tinem cartofii, zarzavaturile, butoiul cu varza sa nu inghete iarna. Ma gandeam la tigla metalica Baudeman de la Dedeman, are 10 ani garantie, sau ar merge si ceva mai ieftin. Sopronul da in peretele din spate al casei, iar intre perete si acoperis e pus mortar. Dar intre tabla si perete se pune ceva anume ca sa nu se scurga apa in interior, cumva „bordura la perete”. As avea nevoie si de „bordura streasina”, scurgerea fiind direct in gradina. o zi frumoasa si linistita va doresc. Multumesc.

  • Sigur, se poate schimba invelitoarea utilizand tigla metalica si accesoriile acesteia, cu adaptare structura de lemn. Spatiul de la cosoroaba si sageac se pot inchide fara probleme

 237. am si eu o intrebare
  1 se poate turna o placa la o casa veche fara sa pun popi de sustinere dedesupt
  camera fiind locuita de o persoana batrana
  trebuie sa schimb acoperisul si as turna o placa de egalizare si as face mansarda
  camera are tavan din grinzi si tencuiala deasupra e podit cu scandura
  cum as putea sa izolez si in acelasi timp sa pot si locui deasupra
  casa are cam 30 de ani nu are igrasie pereti sunt buni cam de 35cm din caramida
  ma gandeam sa pun osb de 22 si sa torn peste el
  2 oare o fi bine?
  astept raspuns

  • Se poate turna o sapa de egalizare, nu o placa. Sapa nu necesita utilizarea popilor de sprijin. Important este ca structura planseului de lemn respectiv sa poata prelua incarcarea generata de viitoarea mansarda.

 238. Buna ziua,
  Credeti ca e OK o izolatie de felul acesta: planseu (intre camera si pod nelocuit) din grinzi de 125 mm, puse una langa alta, fara spatii, partea de jos, deci tavanul camerei tencuita, deasupra grinzilor folie anticondens, vata minerala de 100 mm si placa OSB de 18 mm ? Cat de mult izoleaza lemnul in grosime de 125 mm, suplineste acei 100 mm de vata minerala cere lipsesc pana 200 (izolatia ideala)?

  • Placa de OSB peste ce este montata, presupun ca nu direct pe vata?
   Tavanul dinlemn nu merita sa fie tencuit, exista alte variante de luat in calcul. Cam mare consumul de lemn ce realizeaza planseul, grinda langa grinda va fi foarte costisitor si nu se justifica. Este mai ieftin sa izolezi intre grinzi decat sa utilizezi atat de mult lemn. In conditiilebin care lemnul nu este afectat de umezeala, izolatia oferita este de circa 3-3.5 ori mai mica decat a unui strat similar de vata, adica un strat compact de lemn de 125mm ar insemna circa 35mm de vata minerala

 239. OK. Dar situatia este data. In prezent locuiesc in conditiile care vi le-am expus. Asa a fost facuta casa, etaj din grinzi de lemn si planseul de pod tot din grinzi puse una lang alta, tencuit pe plasa rabitz (pereti si plafon), nu foarte regulate ce-i drept, in sensul ca intre ele (din pod) se mai vede pe alocuri tencuiala de pe plafonul camerei (1.5-2 cm). Nu pot schimba nimic in sensul asta. Problema e daca ajung 10 cm de vata si OSB deasupra din punct de vedere al izolatiei.

  • Din punct de vedere alnormativului, rezistenta termica a stratului de lemn si izolatiei de 10cm nu este suficienta, va trebuie cel putin 20cm. Spaiul podului se va utiliza in vreun fel, motiv pentru care placati cu OSB?

 240. A, placa de OSB o sa fie montata pe o structura de grinzisoare de 10/6 cm, distanta 60 cm intre ele, prinse cu holtzsuruburi de grinzile de lemn.

 241. Spatiul va fi pe viitor locuibil.

  • In acest context mi se pare mai relevanta izolarea la zgomotul de impact decat izolarea termica a acestui planseu iar solutia trebuie sa tina cont de compartimentarea spatiului respectiv.

 242. Peste planseul de grinzi de lemn pun o folie anticondens, fac structura de lemn in care pun vata minerala. Intrebarea e … mai pun o folie anticondens (sau altfel de folie) inainte sa pun OSB-ul ?

 243. Buna ziua. Sunt foarte profana in domeniu, asa ca va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi:
  1. Pot sub capriori sa bat lemn de 2.5 cm, si abia apoi sa pun structura de metal prezentata de dvs? Ma gandesc ca si asta ar mai conta in bariera termica. Peste pod voi podi tot cu scandura de 2.5 cm unde nu va fi trafic ( am acoperis mediteranean cu inaltimea mica) si de 5 cm acolo unde va fi trafic. S-ar putea ca in acest caz sa nu imi iasa tavanul drept de rigips, putand fi influentat de eventualele denivelari ale scandurii din partea de jos?
  2. Capriorii ii am inalti de 20 de cm, deci voi folosi vata bazaltica compacta cu folie de aluminiu. Partea de aluminiu, o voi pune in partea de jos. In acest caz este neaparata nevoie sa pun adeziv aluminizat intre placile de vata? Sau este suficient sa ma asigur ca sunt doar bine asezate una langa alta? Pot folosi pt o mai mare siguranta si o folie dedesubt? (Chiar daca am si folia de aluminiu a vatei)
  Multumesc anticipat pt raspuns!

  • 1.Nu este necesar sa aplicati scandura pe tavan, inainte de a monta structura pentru gipscarton. Va fi unconsum mare de scandura si efectul este nesimificativ.
   2.In mod normal este suficient sa utilizati banda adeziva de aluminiu pentru a etansa imbinarile izolatiei caserate. Daca nu doriti sa etansati imbianrile, puteti adauga o folie suplimentara ca bariera de vapori insa din punctul meu de vedere este normal sa optati pentru etansarea imbinarilor,doar din aceasta cauza utilizam vata caserata cu folie de aluminiu, ceea ce reprezinta bariera de vapori cu capacitati reflexive.

 244. Eu as pune si aceasta bariera doar pt ca nu voi fi acolo cand vor pune muncitorii vata si nu stiu cum sa verific daca au folosit sau nu banda adeziva la imbinari. Folia, daca e pusa, o vad sigur .

  • Si folia se poate monta corect sau incorect. Cu increderea in mesteri si verificatul, este alta chestiune sensibila. Trebuie sa gasesti o modalitate de a verifica etapele importante, la fel de important este si modul de asezare al vatei minerale.

 245. Se pare ca n-am gasit pe blogurile Dvs o termoizolare tavan apartament 4 din 4….o sa am cateva intrebari aici…..

  M-am ,,apucat,, cu ajutorul unui ucenic (eu fiind mesterul….!!!)izolarea pe interior a unui apartament cu sitem de profile metalice – respectiv UD 30 perimetral pe pereti , profile CD 60 prinse cu tije si piese suspendare CD(inaltimea camere e spre ferestre 3, 00 si interior 2, 80 – blocul are scurgere spre interior….de aici tavanele inclinate…voi cobori tavanul la 2, 65 cm) – dupa care pun vata minerala sul de la KNAUF (aprox 6 lei mp de 10 cm )- voi pune strat de 15 cm…..apoi folie reflex aluminizata (circa 3,20 pe mp-SCUMPA) dupa care placile rigips…..
  Intrebare…:
  Am asezat profilele cd 60 la 43,3 cm interax si sitemul de prindere cu tija la 45 cm….sa-mi vina exact placa de rigips la 2, 60 perpedicular pe fereastra- profilele cd 60 fiind paralele cu fereastra – la asezarea vatei m-am gandit ca un strat de vata de 5 cm sa o pun cum vin placile deci peste profilele cd 60 dupa care pun in profil vata (le umplu cu 15 cm)si apoi pe dedesupt imping vata de 10 intre profile….
  * de deasupra stratului de 15 cm ramane aprox 10 – 15 cm pana la tavan o sa fie problema cu condensul- fiind un strat de aer…????…Mai revin…..

 246. Multumesc foarte mult de raspuns….o sa mai am intrebari…
  * capetele profilelor cd 60 le prind cu autoperorante sau popnituri…..am inteles ca pot sa le las libere….sa nu se contracte….sau alte minuni…..???

  *alinirea profilelor cd vreau sa o fac cu furtunul de apa…cred ca e ok….polobocul da erori….!!!!

  • Se poate face cu polobocul fara probleme, capetele fiind stabilite la cote corecte de catre profilul UD perimetral. Capetele se pot lasa libere in interiorul UD sau se pot prinde, eu le-am prin intodeauna cu autofiletante si nu au fost probleme.

 247. multumesc

 248. Mai am cateva intrebari….
  *Intrentionez sa fac cateva scafe….cand le montez….dupa ce inchid cu folia reflex aluminiu….si pun apoi acele suporturi din profile pentru scafe….si rigips mai putin pe unde vin scafele….sau inchid cu rigips toata camera si apoi scheletul pentru scafe…???

  *toate cablurile de tv, net si curent electric (pe unde mai sunt necesare prize…(senzor centrala – termostat centrala – etc)le pun pe sub tavan – dau gauri din camera in camera desupra perimetralului UD 30 – e problema daca ,, se aduna,, la trecerea intre camere unul langa altul sau sa dau gauri diferite – am peretele de 30 cm…..!!!!!

  Mai revin….multumesc…..pot pune poze pe aici…..sau sa va trimit pe adresa de email?????

  • Depinde de configuratiea lor, se pot realiza odata cu toata structura, se pozitioneaza traselele electrice, se izoleaza, se inchide cubariera de vapori etansand strapungerile, se placheaza cu gipscarton si se monteaza spoturile. Daca sunt scafe minore, se pot face si aplicat, depinde cum este forma respectiva in contextul amenajarii.
   Nu puteti posta foto aici. Traseele electrice este bine sa fie separate de cele de alta natura, sa nu se influenteze smenalul.

 249. Da am inteles totul….cred ca o sa inchid cu bariera de vapori totul…pun rigips de 12, 5 – placi normale 2,6 per 1,2 m…dupa care ancorez scafa pe rigips…de fapt pe profilele metalice….dupa care fara vata si bariera si cu rigips de 9, 5 fac scafele…Nu uit sa etansez strapungerile (cu spuma expandata)..

  scafa va veni perimetral la circa 30 cm…de la perete spre interiorul camerii cu maxim 10 cm inaltime…iluminata cu banda led tot perimetral spre tavan….rezista structura?????

  • Strapungerile se etanseaza cu banda de aluminiu adeziva. Daca structura metalica este facuta corect, nu are de ce sa nu reziste. La dimensiunea scafei de 31×10 cred ca se preteaza sa o faci din prima,odata cu structura tavanului. Economiseste niste profile, cel putin.

 250. Buna ziua !
  Am casa o construita din caramida de 30 si izolata cu Polistiren Dalmatina de 10cm . Casa are parter si etaj.Deasupra etajului este turnata o placa de beton de 15-20 cm neizolata si apoi acoperisul din tigla ceramica.As dori sa izolez placa din beton.Din toata suprafata placii (100 mp) voi folosi doar o treime circa pentru depozitare.Incalzirea casei este in pardoseala iar in casa se locuieste .Ce tip de izolatie a planseului din beton ar trebui sa folosesc ?
  Va multumesc

  • Zona de depozitare poate fi realizata cu polisitiren extrudat si sapa egalizare/OSB sau cu rigle de lemn si izolatie din vata/polistiren expandat si inchidere cu OSB/scandura.
   Partea necirculabila poate fi izolata direct cu vata sau cu polistiren expandat. Acum depinde cum aveti talpa acoperisului, daca exista un sistem de grinzi ce poate masca o parte din inaltimea necesara pentru vata si adaugarea doar partial a unor rigle de lemn sau este total deschis pentru sapa. Alegeti una din optiuni.

 251. Salut, poate ma ajutati cu cateva sfaturi,
  la o constructie noua am ales ca izolatie pentru tavanul dintre etaj si pod urmatoarele – din pod spre interior-sub grinzi am placat cu osb, am pus termosistem cu polistiren de 10, dupa care pe interior am dat glet cu plasa.M-am mutat de anul trecut si nu am avut nici o problema,termostatele de la camerele de sus se opresc cu mult fata de cele de la camerele de jos, insa doresc sa izolez si in pod cu folie,vata de sticla grosimea grinzilor si sa inchid deasupra cu scandura de 2,5. Vi se pare corect ? Multumesc\

 252. Folia nu prea poti sa o aplici, poti aseza doar vata intre grinzi si apoi podesti cu scandura.

 253. MULTUMESC VYS

 254. Bună ziua! Vă rog un răspuns. Tavanul la casă sub acoperiș este din rombeton peste care s-a pus un strat de zgură roșie,peste care s-a bătut scândură de 2,5. Pot să pun peste zgura roșie vată minerală și apoi scândura sau osb.Ce probleme ar putea apare? Mulțumesc anticipat.Vasile

 255. Buna ziua.
  As vre sa izolez podul dar nu am pus cand trebuia folie anticondens. Va spun ce straturi am:
  1. Rigips
  2. Structura metalica pentru rigips
  3. Scandura
  4. Grinzi
  Ce pot face in continuare pentru a putea izola intre grinzi corect?
  Intentionez sa pun vata de sticla Isover (la rola) cu grosimea de 20cm.

  Va multumesc.

 256. Din pacate pozitionarea barierei de vapori nu poate fi facuta acum, in mod corect. Daca nu sunt probleme cu umezeala excesiva, poate functiona si fara bariera de vapori izolatia.

 257. Am o casa veche cu pod de lemn acoperit cu un strat de vreo 6cm de argila ,vara este f cald iarna fuge caldura din casa Cum sa izolez termic acest spatiu dintre stratul de lut aplicat pe scandura de la tavan si acoperisul de tabla ?Prin pod trece si un horn ,deci pericol de incendiu !
  O vata de sticla pusa pe acesT pod de lut chiar si in strat de 20 de cm daca nu pun OSB sau rgips peste ea poate sa izoleze asa ? Nu se face transfer termic prin vata daca nu e prinsa intre doi pereti de OSB,rigis ….?Multumesc mult ! ffff bun blogul dv !!!

  • Sigur, cea mai simpla izolatie cu vata presupune asezarea simpla a acestuia. Fiind un tavan permeabil la vapori, ar trebui asezata intai o bariera de vapori apoi cei 20-30cm de vata. Zona cosului de fum poate fi izolata cu vata bazaltica.

 258. Multumesc foarte mult de raspuns

 259. Buna ziua, am inceput lucrarile de renovare a casei si am dat jos planseul vechii din lut urmand sa fac un acoperis nou, eu nu ma pricep la constructii, dar dupa capul meu as vrea sa izolez noul planseu in felul urmator, sa prind pe sub grinzi un strat de osb, dupa sa pun profilele pentru rigips sa pun vata intre profile (intre rigips si osb) si sa montez rigipsul, sus in pod sa pun intre grinzi vata care sa stea pe osb ul de dedesupt iar deasupra la vata sa bat scandura. Credeti ca ma ajuta cu ceva osb ul ala? Scopul lui e sa sustina vata dintre grinzii ca sa nu stea greutate pe rigipsul de jos, sau as rigipsul o sa imi sustina toata cantitatea de vata, ca sa nu mai bat osb? Multumesc

  • Vata dintre grinzi nu se sustine cu OSB ci cu o retea realizata din sfoara de polietilena sau textila. OSB va ingreuna si nu aduce nici un beneficiu pe tavanul casei. Aveti nevoie si de o bariera de vapori intre gipscarton si vata minerala.
   Ca ordine alucrarilor, se poate inchide planseul cu scandura prin pod, se aseaza vata intre grinzile de lemn sustinuta de reteaua de sfoara, se fixeaza structura metalic apentru gipscarton, se adauga alta izolatie si bariera de vapori apoi se inchide cu gipcsarton. Evident sunt si alte detalii de discutat. Grosimea izolatiei nu va fi mai mica de 20cm de vata minerala.

 260. Buna ziua,v-as ruga sa-mi raspundeti la doua intrebari:
  1.corespunzator polistirenului expandat de 10 cm se poate utiliza polistiren extrudat de cati cm?
  2.daca polistirenul expandat/extrudat se lipeste de placa de ciment din pod si, atunci, ce adeziv se poate folosi?
  Multumesc anticipat!

  • 1. Din punct de vedere termic grosimile sunt aproximativ egale. Diferenta semnificativa este legata de rezistenta la tasare.
   2. Polistirenul nu se lipeste intotdeauna si depinde de solutia aleasa. In pod se poate aseza simplu sau se poate lipi. Lipirea se face cu adeziv pentru polistiren. Dac adetaliati ce doriti sa faceti pe pardoseala podului, detaliem discutia.

 261. Buna seara, am si eu doua probleme la o casa cu mansarda locuibila si planseu de beton intre nivele:
  1. cum pot izola si cu ce plaseul la interior(tavan);
  2. cum pot izola si cu ce tavanul mansardei(fara pod functional).
  Daca nu m-am facut inteles va rog frumos un beep la 0744979506 si revin eu pentru mai multe lamuriri.
  Va multumesc!

  • Informatiile despre surpafetele in cauza sunt insuficiente. Planseul de ce sa fie izolat? Tavanul mansardei cum este realizat sau in ce stadiu este? Exista doua articole pe VYS Blog legate de termoizolarea mansardei.
   Reveniti cu mai multe detalii.

 262. 1. ca sa nu pierd caldura de la parter si sa nu se umezeasca tavanul vreau sa fac tavan fals iar in spatele rigipsului sa pun vata de 10 sau polistiren de 10, ce ziceti?
  2. la mansarda avem acoperis de tabla cu folie anticondens sub ea si vreau sa pun vata minerala la sul de 10 intre capriori, apoi tranversal inca un strat de 10, apoi folia anticondens si rigips de 12,5.
  Este corect?
  Va rog frumos, pentru o mai buna intelegere de ambele parti dati-mi un beep si revin eu 0745305734 sau 0744979506!
  Mentionez ca voi face incalzire prin pardoseala.

 263. 1. Caldura de la parter se va duce la etaj, nu se pierde total. 20cm de izolatie pe tavanul parterului, cu mansarda deasupra este prea mult. Este suficient un strat de 10cm de vata.
  2. Este corect dar folia antocondens sa fie o bariera de vapori. Daca se poate adaugati inca 5-10cm de vata.

 264. Va rog sa imi spuneti care este ordinea corecta pentru izolarea planseului din beton pt pod necirculabil :beton+bariera vapori (folie aluminiu)+vata sticla sau Beton+vata sticla+folie aluminiu (eventual role vata cu aluminiu ).Pe partea circulabila voi face fagure pt vata si OSB peste. Nu am inteles daca trebuie obligatoriu bariera de vapori pt placa de beton de 20 cm si unde se pune .Va multumesc

  • Direct izolatia termica din vata sau polistiren, fara bariera de vapori si fara folie de aluminiu pe izolatie in cazul planseului de beton.

   • Va multumesc mult ! Si eu stiam ca nu este dispersie de vapori prin placa de beton dar….Cei de la Isover mi-au recomandat vata cu folia direct pe beton pentru podul necirculabil si membrana bariera de vapori sub fagure….Voi vedea pana saptamana viitoare..Grosimea de 16 cm de vata Ursa cu lamda de 0,034 este destul , tinand cont ca apoi am acoperisul cu astereala + tigla ceramica ?
    Cu stima

 265. Buna seara , ca si in cazut de mai sus , am si eu un planseu turnat saptamana asta iar peste 3 saptamanai urmeaza sa fac acoperisul. Casa este doar parter iar podul va fi necirculabil.
  Cum recomandati sa se faca izolarea planseului , podului ?
  Inaltimea maxima in pod este de 1,5 m ( panata 10% ) , deci trebuie sa fac izolarea inainte de a pune tabla .

  • Izolatia se va face spre final, cand lucrati la interior. Nu are rost sa aplicati izolatia cand casa este departe de final. Asezarea directa a izolatiei, indiferent ca este vata sau polistiren expandat pe placa din pod.

   • Eu m-am gandit la vata minerala de sticla 10 cm + 10 cm perpendicular , grinzile avand 20 cm . Primul strat, de jos , sa aibe folie de aluminiu direct pe placa , iar apoi sa plachez o anumita zona cu OSB pentru a fi folosit doar ca depozitare.
    Inaltimea maxima fiind de 1,5 m , panta 10%, intr-o singura apa , in partea opusa nu stiu cum ar putea izola , daca nu o fac inainte de a pune tabla , distanta fiind foarte mica.

    • Daca planseul catre pot este din lemn, izolarea se poate face dinspe tavanul de la etajul inferior, nu din pod.

     • Este casa doar parter cu planseu de beton deasupra peste parter . Din aceasta cauza se poate face izolatia doar inainte de acoperis .
      Dar ” vata minerala de sticla 10 cm + 10 cm perpendicular , primul strat, de jos , sa aibe folie de aluminiu direct pe placa ” este ok dupa parerea d-voastra ?

     • Peste planseul de beton nu se justifica existenta folie de aluminiu pe vata minerala.Daca vata se aseaza sub acoperis, intre capriori, din considerente de protectie la fibrele de vata se poate utiliza acel sortiment cu folie de aluminiu.

 266. Buna ziua. Am o casa P+M (mansarda locuibila) si am ajuns la faza cand trebuie sa gandesc cum sa fac cat mai corect izolarea mansardei care este in 2 ape pe unghi de 26 de grade si tavanul interior va respecta linia acoperisului. Grinzile sunt de 15 pe 15 la distanta dintre ele de 46. Intentionez sa izolez mansarda cu vata bazaltica ,primul rand cu Multirock-C de 15 intre grinzi dupa care sa vin perpendicular cu Multiroc de 10 si folie Isoflex. Sunt nedumerit pentru ca intre ultimul strat de vata bazaltica(cea de 10) si placarea cu regips / caroiaj, mai ramane aproximativ 15 cm. Este corect sa se execute asa? Influnteaza negativ/pozitiv distanta lasata intre regips si vata bazaltica. In cazul acesta folia se va monta pe vata bazaltica sau pe caroiaj sub placile de regips. Tabla pe casa este Gerard ,caroiajul aferent, sub folie delta vent N si asteriala de 3 cm grosime. Imi recomandati o grosime mai mare a vatei bazaltice, alt tip de vata bazaltica sau vata de sticla. O zi buna!

  • Poate ramane acel spatiu insa nu stiu cum asezati ultimul strat de fata, de fapt al doilea de 10cm.
   Eu as zice ca bazaltic poate ramane intre capriori iar pentru restul sa optezipentru vata minerala de sticla. In afara stratului dintre capriori, poti adauga 2 straturi de vata de sticla de 10cm peste caroiaj, va fi o izolatie foarte buna.

 267. Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pentru izolarea unui tavan construit din placi de gips pe profile este necesara aplicarea foliei din imaginile dvs. in cazul in care vata minerala are folie de aluminiu ?
  Meseriasii mi-au spus ca vor face asa : pe structura podului care este din lemn , grinzi de 15/10 , 15 cm fiind inaltimea , se va aseza un strat de vata minerala cu folie de 10cm apoi un strat de polistiren 5 cm si apoi scandura sau OSB pentru podire , la partea de jos venind doar profilele pentru gips carton si gipsul .Din ce vad eu in articolul dvs. acea folie a vatei minerale nu ar fi suficienta …
  Mentionez ca podul casei este extrem de mic si nu va fi folosit decat pe o anumita portiune unde este mai inalt pentru depozitarea unor cutii mici si nu foarte grele. Podirea cu osb sau scandura are vreun efect termic prin presarea vatei si polistirenului sau este doar cu rol practic pentru a putea pasi in pod ? Multumesc anticipat

 268. Daca vata are folie pe ea, nu este nevoie de o alta bariera de vapori, Trebuie doar etansate imbinarile acesteia.Scnadura sau OSB are doar rol de inchidere (protectie izolatie, asigurare suprafata circulabila, etansare etc.), termic nu influenteaza si nici nu trebuie sa preseze vata. Alaturarea vata polistiren nu este o prea fericita alegere.
  Dat fiind ca structura de metal pentru gipscarton va fi mai jos ca partea inferioara a grinzilor de lemn, recomand ca stratul de vata cu aluminiu sa fie in aceasta zona. La interior, intre grinzi se va umple total cu vata 10+5cm. In acest fel o sa aveti minim 20cm de izolatie, daca structura de metal pentru gipscarton este la doar 5cm de grinzi. Daca exista spatiu, se poate creste masa de izolatie.

 269. Va multumesc mult pentru sfaturi, o zi frumoasa !

 270. Buna ziua,
  Am o casa la tara, din caramida, pereti grosi de 30 cm, zidita ca demult cu lut,120 mp, renovata. De alungul timpului podul a fost plin de cereale, diverse si are o inaltime de 3.00 metri la coama;, Pe exteriorul casei s-a pus plasa de Buzau, tencuiala, polistiren, Pe interior, tencuit si plafoane din rigips. Am asezat in pod direct jos, vata de sticla de 5 cm cu partea cu aluminiu in sus. Podul este in 4 ape, invelit cu tabla pe astareala ( acoperisul fiind initial cu tigla, si nu s-a modificat ca si structura) ! Acum : – Doresc sa pun vata intre capriori, sa o prind cu o plasa de rapis iar pe jos sa pun niste grinzi ( mai degraba cusaci ) din care sa ridic o camera din rigips si sa pun dusumea. Eventual in acoperis sa pun 2 ferestre speciale. Lucrarea o sa fie facuta de un meserias, evident. Merge ? Multumesc !

  • Amenajarea camerei in spatiulpodului se poate face si teoretic, este o lucrare ce necesita autorizare.
   Vata asezata cu folia in sus, de 5cm, este o gluma sau o varianta slab eficienta, plus ca este pozitionata invers. Camera ce se amenajeaza va necesita izolatia sub acoperis, serioasa, fara niciun rabitz. Se amenajeaza ca o camera de mansarda. deasemenea, planseul spre pod si spre viitoare acamera trebuie izolat mai bine.

   • Multumesc pentru sfat !
    Deci trebuie sa fac investitie serioasa in materiale, in special in cele de izolare termica ! Asa am sa procedez !

    • Cand doriti sa amenajati o camera de locuit, care sa ofere un confort bun, trebuie sa o realizati cat mai bine. Toate detaliile conteaza, structura, izolatia termica pana la finisaje. Ideea este sa ganditi solutia cat mai bine de la inecput, sa nu ajungeti in situatia de a observa ca nu puteti realiza ceea ce trebuie, pentru ca nu s-a dimensionat ceva bine.

 271. Buna ziua,
  revin cu urmatoarea situatie :
  – Sa pun dusumea in pod din OBS,pe grinzi, asezate la 65 cm unul de altul, in care sa pun vata de minerala de 5 cm cu folia de aluminiu in jos ( printre grinzile dusumelei);
  – Sa astup si sa izolez bine, toate spatiile ce vin din exterior, in special la saceac;
  – sa pun la acoperis, intre capriori , vata minerala de 10 cm cu folia de aluminiu in jos; ( meseriasul sustine ca trebuie sa punem intre astareala si vata minerala si polistiren expabndat de 5 cm. Putem renunta le el ?)
  – sa nu folosesc podul pentru locuit, ci numai pentru a asigura confort termic.
  – OSb-ul -dusumea se poate lacui ?
  obs. O sa montam in acoperis si o fereastra cu clapeta de aerisire, cu termopa,

  • Doar 5cm de vata la izolarea sub OSB este cam putin. Acolo trebuie sa izolati cat mai bine, cat permite structura planseului. Izolatia sub acoepris este optionala si daca doriti sa o faceti se pot utiliza 10cm de polistiren sau vata, cum doriti.
   Placile de OSB se pot lacui, aplicati orice lazura/lac dar sa nu fie pe baza de apa.

 272. sau : daca am doar vata de 5 cm, unde sa o pun ? i
  – sub dusumea,,sau,
  – intre capriori

 273. Liliana Stefanovici | 30 noiembrie 2016 at 22:14 | Răspunde

  Buna seara, doresc sa ma ajutati intr-o problema de izolare la interior. Am construit un cabinet doar pe parter, care este racordat la caldura de la centrala din casa. Noi tinem termostatul in
  cabinet, problema este ca nu se pastreaza caldura. Ne gandeam sa punem pe interior pe tavan vata bazaltica cu folie de aluminiu si tavan casetat. E bine? Va multumesc.

 274. Este bine sa izolati tavanul daca nu are nici un fel de izolatie insa ar trebuie vazute si alte suprafete ale acestui cabinet. Se poate utiliza si vata de sticla.

 275. Doamne ajută!
  Vreau să izolez podul bisercii.Podul nu e drept, ci sub forma unor arcade, cam de 10 m pe 1,20m .În interior biserica e tencuită si pictată. in pod peste scândură e asezat doar un strat de carton asfaltat (cătran) care nu acopera toata suprafata. la cupola cantrală nu se poate ajunge. aceasta este din beton si este acoperită cu tabla(pe structura de lemn).
  Aș pune vata minerală cu folie de aluminiu. ce grosime e indicată?Cum trebuie asezata ?SE mai pune ceva peste vata?E vreo problema daca nu e izolata si cupola centrala?

  • Este discutabila aceasta izolare, depinde de incadrarea podului in ansamblul acoperisului. Daca este o suprafata discontinua, raportat la modul de constructie (dimensiuni) al bisericii ar putea fi o picatura intr-un ocean. Imi este greu sa va dau un sfat in care sa cred. Se poate adauga izolatie dar doar 10cm este putin. Nu este necesara acoperirea vatei cu ceva anume.

 276. Buna ziua!As dori sa va intreb despre izolare-planseu-pod urmatoarele.Daca am pus folia cu bube sub grinzi si nu sub profilele de CD este o problema?Straturile sunt urm.le de sus in jos:grinzi,folie cu bube si profil CD(5cm intre ele),si placa de gips carton.Multumesc.Cu stima.Csaba.

  • Depinde cum sunt aplicate straturile de vata fata de aceasta folie. Structura metalica sau gipscartonul sunt mai putin relevante pentru bariera de vapori.

 277. Buna seara.
  Am izolat palanseul dintre pod(la casa P+M) si mansarda dupa cum urmeaza(privit din mansarda spre pod):
  -5 cm polistiren peste care s-a tras plasa si tinci;
  -plasa rabit(pt o mai buna priza a polistirenului pe scandura);
  -scandura(2.5 cm) prinsa in holsuruburi;
  -intre grinzi vata minerala cu folie de aluminiu 10cm grosime(pusa cu folia inspre mansarda),prinsa pe margini cu fasii de lemn si holsuruburi;
  -dupa care stratul final,in pod scandura de 2.5 cm.
  Momentan casa nu este locuita,deci nu pot sa ma pronunt legat de pierderile de caldura,dar vreau sa stiu daca mai este necesar inca un strat de polistiren de 10 cm(EPS 70) direct pe scandura din pod(podul va fi folosit doar pt depozitare).
  Am inteles ca modul acesta de izolare polistiren+vata nu este indicat si mai ales polistirenul pe interior.As vrea sa stiu din ce motiv,daca se poate.
  Astept cu interes un raspuns

  • Da, se mai poate creste izolatia termica cu cel putin 5cm sau cu 10cm. Este posibil ca modul de inchidere al tavanului respectiv sa nu fie cea mai inspirata solutie. Daca or sa apara fisuri, sa nu cautati alta explicatie decat in solutia aleasa.
   Polistirenul la interior este unfactor de risc legat de acumularea de umiditate.

 278. Buna seara,

  As dori si eu un sfat in legatura cu izolarea unei masarde, care in viitor va fi locuita:
  – izolarea tavanului intre parter si masarda, inaltimea grinzilor este de 25cm, momentan este placat intre grinzi cu vata bazaltica de 10 cm. ce grosime de izolatie ar mai trebui adaugata?
  – intre capriori momentan este vata minerala de 10cm. Tipul de invelitoare folosit este tigla de beton;
  – tavanul masardei, ce grosime de izolatie ar trebui folosita?

  – in vata de sticla isi fac de obicei cuib soarecii?

  Va multumesc anticipat,

  Cu respect.
  Marius

  • 1. Izolatia sub planseu este si nu este asa important, se mai pot adauga 10cm dar mai important este cum realizati pardoseala mansardei. Acolo o sa avem zgomot de impact ce se transmite prin planseu.
   2. Tigla de beton nu este un bun izolant termic, recomand minim 30cm de izolatie.
   3. Isi fac oriunde, nu numai in vata.

   • Va multumesc pentru raspuns.

    As mai avea o intrebare, pentru pardoseala ,masardei m-am gandit astfel:
    – peste grinzi sa bat fostana de 4cm, apoi polistiren extrudat de 2 cm, apoi OSB de 1 cm si apoi parchet laminat. Ar fi bine asa?

    Va multumesc inca o data!
    Cu respect,
    Marius.

 279. Multumesc pentru raspunsul promt.
  Sarbatori fericite!!

 280. Draga VYS,

  In primul rand felicitari pentru blog, informatiile detaliate si pentru rabdarea cu care ai raspuns tuturor.

  Am citit articolul si majoritatea intrebarilor puse de utilizatori.

  Am o casa in rosu pe care incerc sa o izolez cat mai bine (exterior grafitat de 15 cm, geamuri cu profil de 92 mm).

  Am ajuns la izolarea tavanului mansardei si sunt in impas. Podul vreau sa-l fac circulabil (depozit de una alta). Am grinzi de 15×15 cu o distanta de aprox. 60 cm intre ele. Pentru a nu pierde din inaltimea camerei prea mult m-am gandit la urmatoarea stratificare (de jos in sus): folia de aluminiu, sistemul de profile rigips incrucisat, bride de 6 cm (unde va intra primul strat de vata de 5 cm), un start de 10 cm + unul de 5 cm de vata intre grinzi. Deasupra grinzilor m-am gandit la un sistem de rigle (de care ai pomenit in mai lulte randuri). Riglele acestea ar trebui sa fie inalte de 10 cm (pentru a obtine o izolatie totala de 30 cm). Deasupra OSB triplu stratificat 16 mm (este oare suficient de solid?).

  Ceea ce nu stiu este ce latime trebuie sa aibe aceste rigle de peste grinzi? 5 cm este suficient? Sau ar trebui sa fie de 10 cm pentru a sustine bine osb-ul de deasupra. Riglele se monteaza perpendicular cu grinzile? Distanta dintre rigle trebuie sa fie de 60 cm ca si intre grinzi?

  Mai am o nelamurire. Pentru o casa bine izolata am inteles ca ar fi foarte indicat si un sistem de ventilare cu recuperare de caldura. Asa am ajuns sa ma orientez spre un sistem centralizat (VUT 300 mini). Unitatea centrala va fi in pod. Din unitatea centrala vor iesi aproximativ 10-12 tuburi flexibile izolate din aluminiu cu diametrul de 127 mm. Aceste tuburi vor cobora in casa prin mai multe puncte din pod. Dilema este urmatoarea as putea sa las tevile acestea rasfirate prin podul circulabil – si astfel podul ar arata ca un paianjen si nu ar mai fi chiar circulabil. Sau varinta la care ma-m gandit ar fi sa decupez ultimul strat de izolatie (cel de sub OSB) pentru a face loc acestor tuburi. In acest caz as pierde in unele locuri din izolatie. Care varianta crezi ca este mai buna?

  Tuburile acestea sunt izolate la randul lor si prin ele va trece un aer cald care va veni de la unitatea centrala. Deci teoretic nu ar trebui sa destabilizeze prea mult iizolatia mansardei. Sau ba?

  Multumesc anticipat!
  Timi

  • 1. OSB de 15mm ar trebui sa fie suficient, dar mai importanta este distanta intre rigle, sa nu fie exagerata. Cu cat este mai mare, cu atat scade rezistenta la care rezista OSB. O referinta de 60cm este in regula.

   2. Latimea riglelor de 5cm este arhisuficienta.

   3. Daca nu necesita acces ulterior, se pot masca sub OSB fara probleme.

 281. Buna ziua
  Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:
  Am o casa mai batrana. Camera de la parter dimensiune 4,20 x 5 x 2 m, neincalzita, folosita pentru depozitare, are la sol sapa din ciment si mocheta. Camera de deasupra este incalzita, si apoi urmeaza podul. Intre cele 2 camere exista un planseu din scanduri, imbinate nut si feder de grosime cca 2.5-3 cm. batute in cuie pe barne. Barnele sunt de dimensiunile 4,20 x 0,14 x 0,17, in numar de 5 bucati+2 bucati din care se vad numai jumatate fiind pe zid. Intre barne distanta nu este egala. Ea variaza intre 70 si 90 cm.Casa este izolata cu polistiren de 10 cm, si are termopane.
  Doresc sa izolez tavanul intre camere, fiindca este cumplit de rece podeaua in camera de la etaj, si lucrarea o fac singura, fara meseriasi.
  Asadar, va rog sa-mi spuneti care solutie este mai buna:
  1.vata minerala de sticla ( sau bazaltica ? ) ( la metru sau placi ), apoi placi Osb nu stiu de care grosime, fara alte finisari
  2.polistiren expandat, 2 randuri de cate 8 cm, lipite cu Ceresit CT84, apoi placi Osb-varaianta asta mi se pare mai usor de executat de catre un nespecialist
  Avand in vedere ca inaltimea barnelor este de 17 cm, ce grosime are vata si cate randuri de vata aplic ?
  3 In ambele variante, este necesara folie anticondens sub scandurile tavanului?
  Daca imi recomandati varianta cu vata, cum o prind de tavan ? Merge vreun tip de adeziv?
  4. Osb-ul il prind de grinzi cu suruburi, cam la ce distanta unul de celalalt? Ma tem de prea multe gauri in grinzi fiindca acestea par a fi din lemn de brad. Peste Osb se poate aplica vreun material ca sa nu cada praf din vata de sticla la imbinari?
  In asteptarea raspunsului dv, va multumesc anticipat.

  • Pot intreba de ce nu este incalzita camera de la parter?
   Se poate face lucrarea doar cu vata de sticla, bariera de vapori pe zona superioara, spre interior pardoseala etaj.
   Nu se lipeste vata, doar se aseaza intre grinzile de lemn, straturile se vor introduce intre grinzi si se vor sustine cu un fir textil daca se va adauga mai multa izolatie decat cele doua straturi ce au loc in cei 17cm oferiti de grinzile de lemn. Inchiderea tavanului se face doar cu OSB 8-10mm daca va place materialul, prins in suruburi de lemn 4.5x30mm
   Ar fi de preferat sa fie montata intai o retea de rigle de lemn pe grinzile actiale ale tavanului pentru a monta mai usor placile de OSB si a egaliza spatiul dintre prinderi la 50-60cm.

   • Promptitudine, amabilitate si sfaturi excelente…Mii de multumiri pentru raspuns.
    Camera de jos nu are incalzire momentan, fiind folosita ca depozit de diverse + conserve pentru iarna ( se pastreaza f.bine ) ::))
    Doar atat va rog sa-mi mai spuneti:
    Peste Osb se poate aplica vreun material ca sa nu cada praf din vata de sticla la imbinari?

    • Rosturile sunt minime si nu cred ca o sa cada din vata cine stie ce. Fiind o incapere cu variatii mici de temperatura, nici dilatarile nu vor fi semnificative. Daca totusi va ingrijoreaza rosturile ce nu sunt pe lemn ci pe zone de vata (adica mica parte din toate imbinarile, cele transversale probabil), se poate aplica pe acestea, pe interior, o banda de etansare (folie pvc, membrana de acoperis, banda aluminiu adeziva sau ce aveti la indemana) inainte de fixarea pe structura suport. Aceasta daca finisarea finala ramane placa de OSB.

 282. Buna,din ce cauza mi-a aparut 2 pete de condens cu picuri de apa pe tavan? tavanul de 120mp este facut de un an in ordinea;gipscarton,bariera de vapori lipit etans,vata min.15+15cm,scandura,si folie anti condens,tabla dublu falt.intre vata si scandura este intre 20 si 50 cm distanta.multumesc anticipat pt raspuns.

  • Sigur nu este o infiltratie de apa dinspre acoperis? Condensul este putin probabil la modul de izolare spelcificat dar daca a fost ceva in neregula cu izolatia pe acea zona, poate sa apara.

   • nu cred ca este apa ca toata vara si toamna a plouat si nu a fost nimic, numai cu minusurile aste mari de -13 incolo. ce se poate face sau cum o sa scap de condens?

    • Daca nu cunoasteti cum este executata lucrarea in acea zona unde este condensul, este greu de discutat. Conditiiel de temperatura si umiditate la interior sunt normale? Daca este o deficienta de izolare sub gipscarton, atunci nu se poate remedia fara desfacerea zonei.

     • bnua dimi.felicitari si multumiri pt raspunsuri si pareri date noua!!!am asistat la lucrari si totul sa facut conform proectului,discutand cu meseriasi am ajuns la concluzia ca petele care au aparut s afla langa cetura de beton si a ramas o parte ne izolat,sau condensul adunat a colo si a facut loc de evacuare,sau langa brida de sustinere al sistemului de tavan a ramas gol de aer ce nu sa astupat.temperatura este constanta 20-21 de grade umiditate 55%. ce ma sfatuiti sa desfacem a cuma sau la vara,sau sa asteptam pana aul viitor sa vedem daca mai apare sau nu.

     • In acest gen de lucrari, detaliile conteaza. Daca nu s-a izolat corect o zona (indiferent de ce scrie in proiect), fie a ramas fara izolatie, fie nu s-a rupt contactul metal beton, fie bariera de vapori nu este etansa sau alte aspecte efective ce tin de configuratia zonei respective, condensul isi face loc. Daca nu este o suprafata mare si neplacerile nu sunt semnificative, ar putea filasat asa insa numai gandul ca riscul poate fi din ce in ce mai mare, ne duce cu gandul la desfacerrea zonei si refacerea ei asa cum ar fi trebuit, conform a ceea ce gasim la constatare. Ce puteti face este sa interveniti pe zona, cu toate neplacerile induse, la vara.

 283. Buna ziua.
  Am cumparat o casa nou construita, cu pod nelocuibil, inaltimea maxima in pod e de 1,4 m, pe care doresc sa-l folosesc pentru depozitare. Din cate mi-a spus constructorul, planseul dinspre etaj spre pod, are doar 2 straturi de 5 mm de polistiren, cu spatiu intre ele, peste care vin poste de lemn. Care ar fi cea mai buna solutie pentru termoizolatie? Multumesc.

  • Depinde se spatiul disponibil, ar trebui sa suplimentati izolatia cu inca 10cm de vata de sticla. Spatiile de la polistiren trebuie sa dispara.

   • De ce ar trebui sa dispara spatiul dintre placile de polistiren? Asta ar insemna sa ridic toate postele (si doar prin decopertare s-ar putea) sau prin interior, si sa sa refac tavanul etajului. Nu ma incanta nici o varianta… Ar fi mai bine daca as pune 10 cm de vata intre capriori, 10 cm peste si folie anti-vapori, si asftel sa izolez acoperisul? Sau asta ar fi doar suplimentar, de baza ar trebui sa izolez planseul?

    • Acum nu stim cum este acel spatiu, insa presupun doar ca este un spatiu pierdut si poate fi inlocuit cu izolatie. Depinde de structura interioara a planseului. Baza este planseul, in masura in care se poate face ceva si la acoperis, tinand cont de inaltimea mica, este un plus pentru spatiul de depozitare.

 284. Buna ziua, felicitari in primul rand pentru articol, am citit comentariile acestui articol si am observat ca mentionati intr-un raspuns de ruperea contactului metal-beton. Va intreb caci in primavara urmeaza sa montez un plafon din rigips pe o placa de beton la o casa. Credeam ca montantii se fixeaza direct pe placa respectiv grinda de beton fara sa fie necesar sa izolam. Acum imi dau seama ca se transmite temperatura rece de la beton la fier foarte repede. Cum se face aceasta izolatie(rupere)intre montanti si beton?

  • Banda de etansare pe spatele bridelor este prima solutie.

   • Multumesc pentru solutia data, eu nu am stiut ca exista aceasta banda de etansare. Ar mai fi si alte solutii? Se poate monta pe cadre din lemn care la randul lor sunt prinse de grinda de beton? As putea folosi folie aerata cu pereti din aluminiu? Care ar fi cea mai buna solutie?

    • Cadrele de lemn nu va sunt utile, este o complicatie ce nu ajuta. in mod normal acea banda de etansare este suficienta, suprafata de contact a bridelor cu placa este mica.Se poate inlocui banda de etansare cu polistiren subtire (3-6mm) sau folie PEE.

 285. Buna ziua,
  Renovam un grajd vechi care nu are tavan, il transformam in casa si dorim sa pastram stilul rustic ,de aceea tavanul va fi din grinzi si scanduri care se vor vedea de jos, din camere , scandurile fiind puse peste grinzi. Ceea ce va rezulta ca pod al casei nu va fi folosit ca depozit sau locuinta. Intrebarea noastra este daca este de ajuns izolarea urmatoare, asa cum am inteles din sfaturile dvs.:
  – folie anticondens
  – vata minerala de 20 cm
  – folie pentru protectie impotriva prafului( poate fi o folie simpla ?)
  Din cate am inteles , daca podul nu este circulat, nu este nevoie de placi OSB sau altceva pt ca preseaza inutil vata minerala.
  Mentionez ca acoperisul va fi din placi bituminoase ondulate si astereala.
  Multumim anticipat pentru raspuns.

  • Cea mai sigura varianta este cea incare izolatia este inchisa in structura, peste nivelul grinzilor actuale ce vor ramane aparente.
   Peste grinzile actuale se pot adauga:
   -structura inchidere peste sau intre grinzile actuale
   -bariera vapori
   -izolatie termica minim 20cm cu structura de rigle din lemn
   -inchidere pardoseala pod cu scandura, OSB sau alte materiale

 286. Buna ziua.
  Va rog mult sa-mi spuneti la ce nivel se ridica aceasta izolatie. Ce coeficient termic as avea?

  Casa P+ M cu un pod inalt de 1m pt depozitat, nefolosibil
  160mp supraf. construita.
  utila 130 mp

  PARTER
  Zidarie BCA 25 soceram asezata pe carton izolat smolit
  Din pacate nu am pus nimic sub placa decat o folie de plastic peste pamantul batatorit.
  Elevatia este de 60 cm.

  Izolatie ext
  vata bazaltica rockwoll frontrock max E Dual Density 100 mm

  Izolatie interioara pereti
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 50 mm
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips 12,5 mm pe profile

  Gresie de 10 mm tot parterul

  Tavan parter de sus in jos

  Parchet 18 mm lipit de osb
  OSB 22mm
  Folie parchet 3mm
  Scandura 22 mm
  Grinzi 150 x 100
  Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100 + 50 mmm intre grinzi si Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100 perpendicular pe grinzi.
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips 12,5 mm

  ETAJ
  Pereti exteriori de afara inauntru
  vata bazaltica rockwoll Frontrock max E 150 mm
  OSB 18mm
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 80 mm
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Pereti interiori sandwich
  Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100 mm
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Partea aplecata a mansardei
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 80 mm intre capriori si perpendicular pe capriori
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Tavan pod vazut din pod
  OSB 10
  160 mm de vata bazaltica Airrock si Multirock intre clesti
  80mm vata bazaltica perpendicular pe clesti
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Pod
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 80 intre capriorii de la astereala

  Acoperis
  astereala scandura 20, membrana, tabla tip tigla

  In toata casa

  Geamuri termopan
  PVC Salamander Streamline 5 camere
  Grosime 3 mm
  Adancime 76 mm
  UF = 1,2 W/m2K
  Sticla termopan 24 mm Saint Gobain
  G4 = Float 4/AG/Four season 4
  Izolare termica 0,7-1,2 W/m2K

  IInaltimea camerelor si sus si jos 2,3 m

  Daca as renunta la acel spatiu de depozitare … care oricum acum e gol, si as mai pune cca 200 mm vata asezata liber ar fi bine?
  Va spun ca totusi la etaj vara este mai cald ca jos, sesisabil. Unde am gresit?
  Daca as renunta la acel spatiu de depozitare care oricum nu am pus nimic in el si as pune cca 200 mm de vata liber asezata, credeti ca se schimba ceva?
  Ori unde casa fiind noua si neavand jaluzele si toata ziua batand soarele in geamuri le face ca niste radiatoare efectiv aproape nu poti tine mana pe ele si de aici vine caldura?

  Va multumesc anticipat

  Adrian Soare

  • Analiza unor stratui de izolatie poate fi sau nu relevanta in caracterizarea cladirii. Sunt si alte aspecte care pot influenta atmosfera interioara din locuinta. Asadar, izolatiile ar trebui analizate impreuna cu celelate aspecte cum ar fi pozitionarea cladirii, marimea suprafetelor vitrate si chiar corectitudinea punetii in opera a unor izolatii. Uneori se aleg solutii de executie ce influenteaza negativ izolatiile ceea ce duce la esecul acestora.
   La prima vedere pare o izolatie buna dar totusi nu sunt eti multumit. Sticla de la fereste ar trebui inlocuita cu una tripla cu control solar sau aplicati tehnici de umbrire, de preferinta exterioare. De la suprafetele vitrarte vine caldura dupa cum spuneti dar poate sa fie si alte zone care sa se comporte la fel. Nu cred ca plasul spre pod mai are nevoie de vreo izolatie, eventual doar de o aerisire a acestui pod.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Podul este aerisit prin doua aerisitoare cu lamele,dispuse fata in fata de fiecare parte a casei dar cred ca din cauza plasei contra insectelor nu isi fac prea bine efectul.
    Cand incepe caldura deja casa e aranjata. Voi vedea daca este acelasi efect cu jaluzele parasolare.
    Toate cele bune

 287. La o casa veche de 20 de ani,cu un singur nivel și pod,pe tavanul actual este în regula dacă aplic placi de rigips pe profile fără sa mai pun folie anticondens și izolație?precizez ca izolația preconizez sa o aplic anul viitor în pod.Sau ar fi mai potrivit sa pun de pe acum o bariera de vapori intre rigips și profile iar intre profile și tavan sau în structura profilelor sa pun o izolație de 5 cm de vata minerala sau polistiren?Iar restul izolatiei,respectiv folie si vata de 20 cm sa o fac anul viitor (după buget).Precizez ca înălțimea camerei în prezent este de 2,6m și nu as vrea sa cobor înălțimea acesteia decât extrem de puțin. Va mulțumesc anticipat pt raspuns.

  • Recomandarea este sa aplicati bariera de vapori intre gipscarton si profile in acest moment al lucrarilor. Deasemenea, structura trebuie sa aiba un strat minim de vata pentru a nu fi o cutie goala. Asadar, dupa ce faceti structura, asezati un strat de vata de 5/10cm in fucntie de spatiul creat, aasezati bariera de vapori si inchideti cu gipscarton. Ulterior, prin pod, puteti aseza cata vata doriti.

 288. Va mulțumesc pt răspunsul prompt!pt izolarea ulterioara,din pod,va mai fi necesara bariera DE VAPORI,sau pot sa montez direct vata minerala,având în vedere ca deja va exista o bariera de vapori sub tavan?

 289. Adică se aplica scanduri/Osb peste vata minerala și grinzile din pod ?

 290. Buna ziua. Care este ordinea materialelor pentru o pardoseala la mansarda? La mine situatia se prezinta asa: grinzi de lemn, „foastana” de 5 cm. Urmeaza sa achizitionez polistiren extrudat de 30 mm, OSB de 10 mm folie PEE 3mm si in final parchetul laminat de 8 mm. Problema principala o reprezinta denivelarile iar eu m-am gandit sa montez OSB-ul (pentru a asigura o oarecare rigiditate si planeitate), extrudatul, folia si parchetul dar nu sunt sigur ca aceasta este ordinea corecta. Ma puteti ajuta? Multumesc. Cu stima!

  • Ordinea este polistiren, OSB, folie si parchet insa daca sunt abateri mari, vor fi probleme. Placile OSB sunt prea subtiri.

   • Este necesar sa mai pun rigle de lemn intre placile de polistiren extrudat (polistirenul avand sistem de imbinare nut si feder) sau pot monta direct OSB-ul peste polistirenul extrudat fixandu-l cu holzsuruburi de 6×100, avand in vedere ca nu am gasit rigle cu grosimea de 30 mm ci doar de 28 mm si 42 mm? Multumesc.

 291. Buna. La izolarea un tavan,grinzi lemn,vata + vata ,structura,bariera de vapori si gipscarton .Intrebarea mea este ,in cazul montarii spoturilor ,ce se va intampla cu perforarea barierei de vapori?
  Multumesc.

 292. Hidroizolare si termoizolare mansarda:
  Exterior: M-am gandit sa dublez invelitoarea si sa montez o folie de aluminiu radianta, astfel:
  pornind de la grinzi: scandura, carton asfaltat, sindrila bituminoasa, folie antincondens-hidroizolatoare, folia de aluminiu pentru reflectarea caldurii, sipcile de prindere invelitoare, invelitoarea tip lindab
  Interior: termoizolare cu spuma poliuretanica 6cm, gips carton.
  Intrebare: cum as putea la interior sa elimin puntile termice reprezentate de grinzile din lemn? Confoguratiile propuse sunt corecte?
  Multumesc anticipat si felicitari pentru blog.

  • Sindrila trebuie pastrata neaparat? O idee ar fi sa adaugati izolatie pe exterior, inainte de a adauga noua invelitoare. Este o solutie mai rara intalnita dar mai buna si va scapa de izolatia interioara masiva.
   Tineti neaparat sa izolati interior cu poliuretan?

   • 1. Referitor la sindrila bituminoasa: sindrila nu este montata dar doresc sa o folosesc pentru o protectie hidro mai buna a casei. Explicatia personala: deoarece invelitoarea Lindab se fixeaza prin strapungere verticala cu suruburi care au in capete cauciuc (cauciucul are un ciclu de viata scurt de aprox. 4-5 ani), m-am gandit ca, pana la verificarea periodica a calitatii acoperisului lindab, cartonul bitumat si sindrila bituminoasa sa asigure o protectia hidro a mansardei in cazul infiltratiilor prin sistemul lindab.
    De asemenea, deoarece sindrila bituminoasa montata direct peste cartonul bitumat nu are ventilatie, pentru reflexia caldurii sa folosesc o folie de aluminiu montata peste folia anticondens.

    2. Referitor la izolatia interioara cu spuma poliuretanica. Aceasta este solutia oferita de furnizor si considerata cea mai eficienta pentru termoizolare si pe care am acceptat-o. Mentionez ca, acoperisul meu face parte dintr-un ansamblu de case insiruite si optiunile mele externe de invelitoare/termoizolare sunt limitate.

    3. Va reiterez intrebarile mele?
    Solutia propusa anterior de termo/hidroizolare mansarda (succesiunea materialelor) este corecta si eficienta?
    Pe interior, daca folosesc spuma poliuretanica, mai este nevoie de folie bariera de vapori?
    Sectiunile neacoperite de spuma ale grinzilor de lemn din interior(7x15cm) pot reprezenta punti termice?

    Va adresez din nou respectul meu deosebit pentru calitatea site-ului dvs.

    George

    • 1. Durata de viata a garniturilor este practic mai mare iar sub invelitoare exista folie de acoperis, deci scurgerile nu pot exista. Suruburile se prind in rigle si nu ajung la folie.
     2. Putetiutiliza solutia cu poliuretan da rinchiderea tot cu gipscarton se face. Asadar se poate adauga un minim de vata (10cm) peste poliuretan si apoi bariera de vapori, gipscarton etc.
     3. Da, vor fi punti termice si de aceea spatiulramas intre capriori si un strat sub acestia, va fi vata minerala cu bariera de vapori.

     • Multumesc foarte mult.
      Deci, grinzile din lemn neizolate termic sunt punti termice si daca partea inferioara a lor nu se termoizoleaza se produce condensul. Condensul se produce pe partea neizolata a grinzilor chiar daca folosesc sub rigips, folia bariera de vapori?

     • Bariera de vapori face ce poate dar nu poate suplini lipsa de izolatie. Daca avem un perete slab izolat si doar ii punem bariera de vapori, aceasta va produce condens pentru ca in spate este o suprafata rece, neizolata. Asa si lemnul liber, capriorul se poate umezi si nu va fi o suprafata ce izoleaza la fel de bine ca si cand ar fi uscat sau ar avea izolatie.
      Degeaba aplicam izolatie doar intre capriori daca nu gandim izolatia intregului acoperis.

     • Va multumesc foarte mult.
      Raspunsul dvs argumentat m-a facut sa inteleg foarte bine ce trebuie sa fac.
      Cu respect,
      George

 293. Buna ziua ,ma confrunt si eu cu o problema ,poate ma puteti ajuta .M-mam mutat recent la casa si am o problema la baie ,sa umezit tavanul de rigips si l,am dat jos .Vreau sa spun ca scandura era toata umezita si vata minerala,(avea maxim 5 cm grosime,,nu stiu ce meseriasi au putut face asa ceva) era jumatate cu apa ,,,probabil de la condens .,tin sa mentionez ca la acoperis s-au folosit capriori de 10/10,singura varianta cred ca este sa pun din nou vata minerala de 10cm intre capriori(mentionez ca nu pot sa cobor cu rigipsul mai jos de atat)dar nustiu sigur daca o sa fie treaba mult mai buna si sa nu se mai umezeasca tavanul.Ajutatima cu un sfat va rog frumos,

  • Ai doua directii de lucru:
   1. Dupa ce indepartezi tot tavanul, astepti sa se usuce si verifici sa nu ai infiltratii de apa
   2. Curatare lemn si tratament daca este cazul, aplicare 20-30cm de vata dupa cum se poate cobori tavanul, bariera de vapori etansa si inchizi cu gipscarton verde.

 294. stiti,,,tavanul este foarte jos la 1,85 chiar nu pot sa il las mai jos,,sa iau vata minerala de 20 de cm si sa o fortez intre capriori,credeti ca este corect???este singura nelamurire,,va multumesc ,,

 295. ok,mc frumos

 296. revin,,,ma scuzati,,ce tip de vata minerala credeti ca se preteaza cel mai bine(ma refer la tavanul de la mine cu capriori de 10),,,cu aluminiu ,,simpla etc ,,,,,multumesc inca o data

  • Doar 10cm este cam putin si vor fi pierderi mari. Incercati macar 15cm daca nu 20. La 10cm se poate izola doar intre capriori iar acestia raman neizolat, ceea ce ar putea duce la condens pe tavan. Stratul de vata dinspre gipscarton poate fi atat cu folie, cat si fara. In al doilea caz se adauga o bariera de vapori separat.

 297. Buna ziua ,,Am si eu o intrebare ,va rog frumos sa ma ajutati ..vreau sa izolez n tavan ,nustiu daca procedez corect ,e un acoperis cu tabla zincata dedesubt scandura si leaturi de 14,credeti ca este bine sa pun sub scandura si intre leaturi o bariera de vapori lipita de scandura apoi ,vata minerala dupa asta rigips verde ,,,credeti ca procedez corect… ma scuzati revin,ma refer la faptul ca este bine sa pun bariera de vapori si sub scandura si peste vata minerala ,,mutumesc mult

 298. Problema la astfel de invelitoare este ca nu exista spatiu de ventilare si folie, astfel ca la infiltratii sau condens este posibil sa se umezeasca tavanele (vata, gipsul etc.) O folie ar putea fi asezata sub asteriala, folie de difuzie dar ea ar trebui sa aiba o deschidere in partea inferioara a acoperisului si nu este posibil mereu. Bariera de vapori nu lipseste si va fi spre gipscarton.

 299. Buna seara! Am descoperit recent blogul dvs. si as avea cateva intrebari.
  1. La un imobil nou, P + M, cum ar trebui sa izolez plafonul mansardei? Mentionez ca acoperisul este invelit cu tabla Lindab, folie anticondens si astereala. Grinzile sunt de 15 × 20, iar podul nu va fi folosit.
  2. Pe langa marginea acoperisului se vede lumina, ceea ce inseamna ca sub burlan este liber. Ar trebui sa izolez spatiul ala, sau il las pentru circulatia aerului?
  Va multumesc.

  • 1. Pe conturul mansardei, izolatie de 30cm pentru ca spatiul dintre grinzile de lemn permite.
   2. Daca are vreo legatura cu spatiul mansardat, obligatoriu se va inchide. In acea zona ar trebui sa fie sageacul. Oricum ar fi, spatiul neacoeprit poate gazdui diverite vietuitoare, cuiburi sau patrundere praf .. fara a sti specificul constructiei va trebui sa fie cel putin inchis grosier, daca nu izolat altfel.

 300. Am inteles. Multumesc mult. Dar, din ce am citit mai sus, am inteles ca trebuie sa asigur si circulatia aerului. Asta cum o fac?
  In plus izolatia poate fi mixta (vata si polistiren) sa trebuie sa fie doar din vata?
  Multumesc!

 301. NU este nevoie de o circulatie a aerului in interior. Utilizati doar vata, nu amestecati cu polistirenul.

 302. radupetcu7@gmail.com | 20 februarie 2017 at 23:52 | Răspunde

  Bună seara. Am nevoie de un sfat. Urmează să ne mutăm în casa nou construită și planșeul dintre etaj și pod, nu este izolat. Caut soluții alternative la vata minerala și am găsit pe net, cum că cele mai eficiente ar fi spuma poliuretanică sau celuloza. Menționez că planșeul este format din grinzi de 10/15, 15 fiind înălțimea, sub care am prins osb, peste osb, rigips prins direct pe osb. Podul va avea ca destinație, spațiu de depozitare, deci o să punem și dușumea. Întrebarea este dacă ar fi suficient un strat de spumă poliuretanică de 10 cm sau celuloză în strat de 15 cm și care ar fi mai eficientă?
  Mulțumesc anticipat.
  Radu Petcu

 303. Care este motivul pentru care aveti nevoie de aceste alternative? Ati comparat solutiile mentionate de dvs. din punct de vedere financiar? Sigur, un strat de 10 cm de poliuretan este mai eficient cu circa 60% fata de o solutie cu vata minerala la aceeasi grosime, dar pretul este altul.
  Eficienta sau izolatia termica oferita este data de coeficientul de izolare specific al materialului tinand cont de grosimea izolatiei utilizate. Rezistenta termica (R) 10cm poliuretan = ~4.5, R 10cm de vata ~2.85, R 20cm vata 5.7, R celuloza este similar cu vata minerala. Comparati preturile si raportati la eficienta, apoi alegeti solutia care va avantajeaza.

 304. Buna seara!As dori si eu un sfat, vreau sa izolez corect planseul unui garaj de langa casa pt a obtine o camera locuibila in mansarda. dinspre garaj inspre camera (de jos in sus) sunt montate urmatoarele: rigips pe profile metalice, scandura prinsa de grinzi. Vreau sa montez vata bazaltica – 2 straturi de cate 10 cm, osb de 2,2 cm, polistiren de 3 mm pt parchet si parchet. Intrebarea este daca si unde tr sa montez folie, intre scandura si vata (inspre garaj-care e putin incalzit) sau peste vata inspre camera? Multumesc anticipat.

  • Bariera de vapori ar trebui montata pe suprafata calda a acestui planseu. Daca garanul nu este incalzit sau aproape deloc, nu este nevoie de bariera de vaporica prim strat pe planseu.
   O bariera de vapori ar trebui asezata dupa ce aplicati vata intre grinzile de lemn, peste cele doua straturide vata.

 305. Buna ziua, ca si toata lumea care posteaza aici sunt si eu in impas in ceea ce priveste alegerea celei mai bune solutii de izolare a planseului din beton (casa tip parter cu planseu beton)
  Merita sa izolez sub planseu (in interiorul casei) cu vata minerala 2x10cm si in pod doar un polistiren de 5 cu sapa? Este prea mult asa, se merita? sau nu ar mai trebui in pod pe partea de sus nimic?

  Va multumesc.

  • Este cam mult 2×10 pe tavan. Daca inchizi tavanul cu gipscarton poti aplica 10cm in structura iar restul de izolatie pe pardoseala din pod. Trebuie neaparat sapa in pod?

   • Sapa, mai mult ca sa se poata umbla in pod, ptr ca daca in pod pun polistiren extrudat de 5 rezista el la presiune dar se poate pune si altceva peste el?in ceea ce priveste interiorul camerei ziceti ca ajunge 10 cmm?intre Rigips si vata trebuie pusa si o Folie?

    • Intre gipscarton si vata se aseaza bariera de vapori. Se poate sapa, se poate OSB sau scandura cu rigle din lemn, depinde de optiunea personala si gradul de utilizare al poduluui.

   • sapa, mai mult ca sa pot depozita ceva in pod sau sa se poata umbla, Se poate peste pune peste polistirenul extrudat si altceva sau doar lasat as ain pod? iar in ceea ce priveste interiorul camerei, intre Rigips si vata trebuie sa pun si ceva Folie?
    mersi

 306. Buna ziua! Multumesc de sfaturi, o sa montez peste straturile de vata. Daca aveti o sugestie cu tipul de folie ar ffi binevenita. Cu stima, o zi buna.

 307. buna ziua. vreau sa izolez si eu podul cu vata de sticla.Intrebarea mea este cum se aseaza vata cu folia de aluminiu in jos pe planseul din tencuiala sau sus spre tigla in conditiile in care am si asteriala pusa,folie si la urma tigla.

 308. Buna ziua,
  Vreau sa fac izolatia podului si va rog sa ma sfatuiti cum ar fi mai bine pentru ca am primit mai multe indicatii si sunt derutat total. Acoperisul este construit astfel; capriori de 15cm, asteriala, folie de condens si tigla de beton iar planseul este din beton armat de 15cm. Podul nu este ventilat si va fi folosit doar pentru depozitat diverse lucruri, iar intrarea in pod se face din casa. Prima varianta de izolatie este; vata bazaltica in doua straturi prima de 10cm si a doua de 5cm sa vina la fata capriorului fiind sustinuta cu sarma impletita si a doua varianta este cu vata minerala de 10cm si placata cu polistiren expandat de 5cm ESP de 80 si in ambele variante fara folia de vapori nefiind necesara deoarece podul e folosit doar pentru depozitare.
  Un alt constructor m-a sfatuit sa izolez doar planseul cu polistiren extrudat de 5-10cm pus direct pe planseu fara sa-l lipesc cu adeziv sau spuma nefiind necesara izolarea sarpantei deoarece podul nu va fi locuit si va fi folosit doar pentru depozitare.Nu stiu cum sta polistirenul direct pe planseu daca nu e lipit deoarece planseul din turnare nu poate fi scos perfect drept. Altcineva mi-a spus ca daca izolez doar planseul, podul fiind neventilat atunci cand intru In pod din casa aerul cald ce intra in pod poate condensa pe asteriala, capriori etc.
  Va multumesc.

  • In mod normal se izoleaza doar pardoseala din pod. Aceasta este zona de separare dintre spatiul incalzit si exterior.
   Avand yigla din beton, este foarte posibil ca vara, pe canicula, tigla din beton sa se incinga si sa fi eun pod foarte cald. In acest caz se impune izolatie si pe zona de sub asteriala, spatiul dintre capriori.
   Prioritatea este izolarea planseului spre pod, cu polistiren asezat simplu sau cu sapa/OSB peste, cel putin pe zonele circulabile. Daca se foloseste polistiren simplu, se preteaza bine si cel expandat, calitate EPS 50.

 309. Buna ziua, am o intrebare legata de izolarea planseului din lemn, dilema mea este cu rozatoarele care nu doresc sa intre in vata minerala dintre grinzi.Peste grinzi doresc sa podesc cu scanduri, peste scanduri polistiren si sapa.Ceea ce doresc sa fac ca sa opresc intrarea rozatoarelor Sub sapa (care odata turnata sapa pot intra doar prin lateral) este sa zidesc intre grinzi si chear un pic mai sus de grinzi in asa fel incat atunci cand termin de turnat sapa aceasta sa fie mai jos decat zidaria, astfel rozatoarel nu mai au nici un loc pe unde sa intre, dar vine intrebarea unde se sprijina cosoroaba (care din cate stiu trebuie pusa pe centura si fixata)? Se poate pune cosoraba peste aceasta zidarie suplimnetara facuta intre grinzi? acea zidarie este ok sa suporte presiunea acolerisului? Mersi.

  • Cosoroaba se aseaza pe o parte a structurii de rezistenta, pe o centura. Zidaria ta poate dubla aceasta zona dar in niciuncaz sa sprijine tot acoperisul. Rozatoare in pod, este mai putin probabil daca nu au ce face acolo sau nu au cum sa ajunga. Acum depinde si unde ai casa, ce vecinatati etc.

   • Daca peretele casei este gros de 30 cm, la extremitatea spre exterior se pune cosoroaba (15×15) fixata cu tija filetata si grinda (15×10) trebuie sa se sprijine pe cosoroaba sau se poate sprijini direct pe centura pe restul de 15 cm ramasi? Grinda trebuie sa se fixeze de cosoroaba? Multumesc.

    • Centura (grinda) peste zidarie nu trebuie sa fie asa mica. In general este la fel ca zidaria, cel putin la latime. Cosoroaba se aseaza pe centura, prinsa cu tije filetate sau legata de fierul beton. Nu se aseaza cosoroaba langa acea centura.

     • Centura de beton vine peste zidarie (egala ca dimensiune cu zidaria) adica 30 cm, peste centura de beton vine cosoroaba prinsa cu tija filetata, dar grinda de lemn care vine asezata intre camere, adica acea grinda de lemn pe care se podeste, se poate sprijini pe centura de beton (aceasi unde este cosoroaba) pe o distanta de 15 cm?.As atasa o imagine, un detaliu schitat dar ori nu stiu eu ori nu se poate.Multumesc

     • Acea grinda, caprior de fapt daca am inteles bine, se sprijina pe cosoroaba si iese in exterior, asigura streasina casei. Pentru foto poti sa imi transmiti la email office@vysblog.ro

 310. sorina grigore | 16 martie 2017 at 11:24 | Răspunde

  Buna ziua.
  Am si eu nevoie de cateva informatii. Am citit discutiile de mai sus, insa nu am gasit o solutie pentru problemele nostre.
  Avem o casuta/chiosc, parter + pod, 16mp, din lemn, fara fundatie (pe piloni) construita astfel: pereti placati la interior cu scandura pe grinzi de 7/7, planseu scanduri lemn pe grinzi de 11/11, acoperis in 2 ape din stuf.
  La exterior, parterul, este placat cu OSB de 8. Iar noi am dori sa o izolam, sa o facem locuibila si ne-am gandit la urmatoarea varianta:
  Pereti parter de la exterior: tencuiala decorativa, glet, plasa, polistiren, adeziv poliuretanic, osb-ul exixtent, scandura existenta, grinda de 7/7, vata minerala de 10…(de la dedeman ni s-a spus ca putem sa o presam. Eu am citit altceva…) si rigips antiumezeala, glet, lavabila.
  Podul la exterior. Acesta nu este placat cu OSB la exterior, doar acele scanduri. Am vrea sa il placam cu OSB peste care sa punem polistirenul, etc.
  Acum tavanul. Pe tavan accesul in pod si acele grinzi frumoase pe care am dori sa le pastram aparente, iar intre ele sa punem vata si rigips pe profile.
  Iar planseul, cred ca ii spune partii din pod a tavanului, sa il acoperim cu un polistiren. Nu stim de care. Podul va fi folosit doar pentru depozitare.
  Aceasta casuta va fi folosita doar vara si toamna. Nu stiu despre bariera de vapori.
  Casuta afla in delta. Nu are incalzire. Doar AC, la nevoie.
  Va multumesc pentru rabdare.
  Cu deosebit respect,
  Sorina Grigore

  • Exclus sa presati vata minerala insa puteti elimina din grosimea ei pentru a ajunge la o dimensiune apropriata de cei 7-8cm. La planseu se poate lucra fara profile de metal pentru gipscarton daca inchideti intre caprirori. Se poate si cu rigle de lemn, cat mai uscate. Bariera de vapori este necesara acolo unde este vata. Alte probleme nu vad momentan.

 311. Am si eu nevoie de o parere daca ma puteti ajuta.Pe casa am grinzi de 15×20,sub care prind profil metalic si placi de rigips.Intre grinzi as dori sa pun un strat de 15 cm spuma poliuretanica.Iar peste grinzi scandura si o sapa de 5-6 cm facuta din rumegus,ciment,nisip impotriva rozatoarelor.Ce parere aveti?

 312. buna seara. as avea si eu nevoie de ajutor in realizarea izolării planseului dintre etaj și pod.
  Planșeul este din lemn (grinzi sau căpriori de cca 16 cm). In partea inferioara exista prinsă scândură, care este deja tencuită. În partea dinspre pod nu există izolație. Eu aș vrea să izolez cu vata minerală de sticlă. Aș vrea șă procedez astfel, pornind din partea inferioarăp spre partea superioară:
  -pe scândura deja prinsă să pun bariaeră de vapori,
  – apoi vată minerală de sticla până la partea superioară a căpriorilor,
  – apoi folie anticondens,
  – apoi scândură, prinsă pe partea superioară a căpriorolor.
  Menționez că acoperișul nu este izolat.

  • In conditiile in care montezi bariera de vapori fara a fi o suprafata etansa – montajul prin pod, sau a ridici peste capriori ceea ce inseamna o pozitionare pe o zona rece, riscul de aparitie a condensului este unul ridicat. Deasemenea, inchiderea cu o folie anticondens va ridica acest risc pentru ca reduce posibilitatea de difuzie a vaporilor. In configuratia speficata de tine as renunta la folia anticondens.

   • multumesc.
    Aveți o sugestie mai buna cum as putea realiza izolarea acestui pod? În condițiile în care deja scândura este montata și tencuită?

 313. Ciobanu andrei | 14 iulie 2017 at 9:11 | Răspunde

  Ati spus ca vata dintre grinzi nu se sustine cu OSB ci cu o retea realizata din sfoara de polietilena sau textila , aveti poze cu exrmplu ? Eu am o casa parter+ mansarda si planseul e din grinzi, eu vreau sa asez vata intre grinzi si deasupra sa bat dulapii si peste dulapii sa pun osb pentru a fi uniforma suprafata pentru a putea pune parchet pe viitor, iar jos sa fac tavan casetat din rigips cu vata asezata invers fata de vata dintre grinzi si vu folie pusa intre rigips si vata
  Problema e ca tavanu casetat de la parter vreau sa il fac mai tarziu, acum ce vreau sa fac e sa pun vata intre grinzi, si sa bat dulapii deasupra, dar cum fac sa stea vata aia intre grinzi fara sa cada jos ?

  • http://www.vysblog.ro/termoizolare-mansarda-i/
   http://www.vysblog.ro/termoizolare-mansarda-ii/
   Gasesti cateva foto legate de montarea vatei de sticla. Vata sta intre capriori daca are o latime adaptata spatiului disponibil, de regula cu circa 2cm mai lata decat acest spatiu. Este de luat in calcul si sortimentul de vata utilizat, cele mai slabe sortimente, cele universale si ieftine, vor fi mai greu de fixat dar nu imposibil. Parerea mea este ca nu se justifica aplicarea vatei pe planseu acum, se poate face pardoseala peste plaseul iar vata o asezati cand lucrati intreg tavanul parterului. Luati in calcul si o izolatie la zgomotul de impact pe pardoseala peste plaseu, peste dulapii din lemn, inainte de OSB. Ajut amult la un confort mai bun si stoparea zgomotelor pe planseu,

   • Ciobanu andrei | 15 iulie 2017 at 10:04 | Răspunde

    Pentru izolatia finica dintre dulapii si osb , pot pune folie de aia care se pune sub parchet intre dulapi si osb?

    • Acea folie nu va ajuta. In mod normal se utilizeaza anumite placi de izolare la zgomot de impact, din vata de sticla. Cum acestea se gasesc mai greu, o parte din constructori utilizeaza polistiren extrudat.

 314. Buna ziua,
  Am o casa la tara pe care am inceput sa o renovez si am nevoie de ajutorul dvs pentru izolarea/construirea tavanului (planseului). Am cumparat grinzi de 12×12 cm pe care vreau sa le pun din 50 in 50 cm. Pentru intre ele am cumparat polistiren expandat eps80f. Si vreau sa torn si o placa de beton de vreo 5 cm pt a putea folosi podul la depozitare si pentru a proteja camera de soricei.
  Dilema apare acum la modul in care voi aranja straturile. Eu m am gandit in felul urmator:
  1. Sub grinzile de 12 cm pun un osb de 1cm, de acest osb ma prind cu profilele metalice ale tavanului de rigips si apoi rigipsul.
  2. Intre grinzi pun polistiren expandat de 10 iar spatiul de 1-2 cm pana la nivelul superior al grinzii il umplu cu extrudat de 1 sau 2 (depinde de spatiu, nici grinzile nu au exact 12 cm … unele au 11.5 altele 12.5). Pentru etanseitate intre placi as lipi cu adeziv poliuretanic.
  3. Deasupra grinzilor si polistirenului torn un strat de 5 cm de beton.

  Imi puteti spune, va rog, daca este corect cum vreau sa fac? Trebuie sa mai adaug ceva? Am vazut pe aici ca se discuta de folie bariera de vapori si folii aluminiu. Este cazul la mine?
  As vrea sa evit condensul.
  Voi izola pe exterior cu expandat grafitat de 8 cm.
  Daca aveti si alte pareri/idei, va rog sa imi spuneti, dar polistirenul de 10, grinzile de 12 si osb ul sunt cumparate.

  Multumesc anticipat pt raspuns!

  • 1. Sub grinzi nu est enecesar OSB daca inchideti cu gipscarton, ingreunati degeaba planseul. Prinderea profilelor din gipscarton se face pe grinzi si nu pe OSB.
   2.Extrudatul nu isi gaseste locul in planseu. Daca doriti polistirne expandat ca prim strat, adaugati inca un strat de vata sub el, inca cel putin 10cm.
   3.Nu turnati beton ci turnati sapa peste planseul inchis cu OSB sau dulapi din lemn.
   Bariera de vapori este necesara pe tavanul plansuelui daca va fi izolatie in planseu. Exteriorul ar trebui sa fie izolat cu minim 10cm, nu cu 8 chiar daca e grafitat.

 315. Gheorghe - Florin | 23 iulie 2017 at 11:38 | Răspunde

  Buna ziua,
  am de izolat un tavan din lemn cu grinzile de 12X15, pe grinzi a fost montata structura metalica si placile de ghips carton. Izolarea trebuie facuta prin pod. cum ar fi mai bine de executat izolarea?
  pot sa montez vata minerala cu folie de aluminiu, cu folia orientata spre ghipscarton, grosimea stratului de vata sa fie de circa 15 – 20 cm si peste osb. Podul va fi folosit pentru depozitare. Cu timpul acoperisul va fi izolat intre capriori cu polistiren avind in vedere ca este invelit cu tigla metalica iar vara este forte cald.

  Pentru o casa pe structura de lemn, placata cu rigips, la finisarea rosturilor ce tip de banda este mai rezistenta la fisurare, cea din fibra de sticla sau cea de hartie, tinand cont de faptul ca la casa de lemn peretii lucreaza in timp.
  Va multumesc anticipat

  • Ar fi fost bine sa izolati inainte de a monta gipscartonul, cel putin stratul dinspre gipscarton ce ar fi trebuit sa aiba bariera de vapori. Acum va fi aproape imposibil sa montati o bariera de vapori corect. In spatiile fara umiditate mare s-ar putea lasa si fara bariera de vapori cu mici riscuri, in spatiile de baie ar trebui sa fie in mod obligatoriu bariera de vapori. Banda din fibra de sticla este in regula.

 316. Puscas Catalin | 24 iulie 2017 at 15:29 | Răspunde

  Buna ziua,

  Construiesc o casa de cca 200 mp – doar parter. Unghiul podului este foarte mic – 15-16 grade.
  Casa va fi invelita cu sindrila bituminoasa. Suportul pentru sindrila este OSB(peste capriori), un strat de membrana bituminoasa lipita – peste care vine lipita sindrila.
  Peste parter am o placa turnata de 15 cm. Podul va avea 4 aeratoare. Vreau sa fac izolatia si parerile aici sunt impartite. O parte din cei care imi dau sfaturi imi spun sa izolez doar placa si sa las restul asa si cealalta tabara imi spune sa faci izolatia intre capriori si sa las placa asa. Unghiul mic nu imi permite sa intervin dupa acoperire astfel ca trebuie sa iau o decizie inainte de a pune OSB-ul. Ma puteti ajuta cu o parere?

  • Ce fel de aeratoare? Izolatia trebuie sa fie realizata pe placa de beton pentru a izola interiorul locuibil incalzit de exterior si pod. In caz contrar incalziti/raciti podul inutil. Dat fiind ca aveti sindrila, este recomandat sa aveti aerisire buna la pod, eliminand efectul de supraincalzire care este mai accentuat la sindrila.

   • Puscas Catalin | 26 iulie 2017 at 13:39 | Răspunde

    Aeratoarele sunt cele standard de pe site-ul celor de la Tegola. Nu am pus link ca sa nu fie considerat reclama. Peste placa as pune vata bazaltica. Podul nu va fi folosit sau circulat si ma gandesc sa fac niste caroiaje de lemn pentru vata si sa o las asa. Trebuie neaparat sa inchid cu OSB peste vata?

 317. Buna Ziua. Tavanul de la primul nivel spre mansarda e din rigips. Cei care pun izolatia nu au pus bariera de vapori. Daca pun vata de cu folie de aluminiu aplicata pe partea dinspre rigips este suficient? Se poate etansa cu banda adeziva tinand cont ca folia de aluminiu este in jos? Multumesc!

  • Pe acest planseul itermediar nu este necesara neaparat o bariera de vapori, cu exceptia spatiilor umede (baie si bucatarie). Daca doriti, o putei aplica si nu se intampla nimic rau. se poate utiliza sortiment caserat cu aluminiu, etansand imbinarile sau nu neaparat avand in vedere ca nu este obligatoriu sa existe bariera de vapori, dupa cum este cazul si am mentionat mai sus.

 318. Ce parere aveti despre izolatia unui pod (fara placa de beton) cu vata de 5cm jos la planseu si strat vata de 15cm sus la acoperis ? Ar fi corecta o astfel de abordare ? Sunt in discutii cu un constructor pentru o casa si aceasta a fost propunerea. Multumesc

  • Nu am mentionat, casa va fi P+1+pod. Este necesara montarea unei bariere anti-vapori in acest caz ? Straturile de vata mentionate sunt suficiente pentru a minimiza pierderile de caldura prin pod ?

  • Principiu de izolare este cel legat de izolarea pe zona de delimitare a spatiului locuibil incalzit de cel exterior (inclusiv pod). Cei 5m mentionati ce se vor aplica pe plaseul spre pod, indiferent daca izolazi sub acoperis, sutn aproape degeaba. Izolatia principala trebuie sa fie pe acest planseu spre pod (cel putin pentru unpod de o marime considerabila. Daca podul este de fapt ceva minor, cateva spatii ramane intre etaj si acoepris (un fel de mansarda inalta, atunci s-ar putea discuta doar de izolarea mini-podului (spatiu aflat doar deasupr aplanseului si nu pe toata latimea etajului). In prinmul caz, bariera de vapori se aseaza inainte de izolatia de pe planseul spre pod. Sfatul meu este s aizolezi planseul spre pod foarte bine (minim 20cm), si suplimentar, in fucntie de ce invelitoare va fi, circa 10cm sub aceasta.

   • Va multumesc pentru parere. Si mie imi suna mai logic sa am izolatie de 20 mai degraba la planseu decat 15 sus la acoperis. Initial se gandise sa faca P+1+M si poate de aceea ramasese cu solutia asta in minte. Doar ca eu am luat in calcul si i-am propus P+1+Pod.

   • Revin cu un feedback dupa mai mult de 6 luni de locuit in casa si dupa iarna.
    Straturile spre pod sunt, in ordine, rigips, barierea antivapori, 20cm de vata, scandura.
    Am urcat de mai multe ori in pod in timpul iernii si am ramas placut suprins ca in pod nu era cald. Lucru care imi arata ca mare parte din caldura ramana in casa si nu trece de cei 20 de cm de vata.
    Sub invelitoare am doar 5 cm, dar e ok, nu ma intereseaza foarte mult acolo.
    Multumesc pentru sfaturi!