Izolare planseu pod

 


In ultimii ani se vorbeste aproape obsesiv despre termoizolatie, o masura de altfel absolut necesara insa de multe ori directionata doar catre zone singulare ale constructiilor. Subiectul principal ce monopolizeaza discutiile pe tema mentionata este reprezentat de termoizolarea exterioara, arhi-cunoscutul termosistem pe baza de polistiren expandat. Nu este un lucru rau dar excesul dauneaza intotdeauna, asa cum si marketingul pe zona de termosistem a focalizat atentia tuturor asupra izolarii peretilor. In diferitele materiale informative, lucrari de specialitate, pliante sau alte documentatii ale producatorilor si comerciantilor de produse de termoizolatie, gasim informatii privind ponderea pierderilor de energie termica pe suprafetele unei cladiri. Dupa cum se observa in figura urmatoare, aceste cifre nu pot fi chiar exacte insa ne pot face o idee privind ponderea pierderilor, lasand la o parte aspectele subiective pentru care un producator evidentiaza anumite cifre si recomanda izolarea unei zone doar pentru ca livreaza produse si efectueaza servicii legate de acea directie.

Pierderi energie

Este clar ca toata lumea a inteles cat de importanta a devenit izolarea termica, mai ales in contextul cresterilor de pret la energia termica sau gazele naturale la care se adauga un alt avantaj, cel legat de imbunatatirea confortului interior, dupa parerea mea cel mai important.  Una peste alta, o izolatie termica este o investitie ce merita facuta si care trebuie sa aduca beneficii pe termen lung.  Plecand de la indicatiile privind pierderile energetice ale unei constructiei, se pune problema ce zone alegem ca fiind prioritare pentru izolare si cum dimensionam sistemele. Ei bine, a adauga un strat de polistiren expandat pe o fatada nu poate insemna ca am termoizolat o casa. Nu stiu cati cunosc faptul ca in aceasta directie exista un normativ  care ne poate ajuta sa ne orientam asupra zonelor ce trebuie tratate cu atentie in cadrul lucrarilor de constructie si termoizolare,  Normativul privind calculul coeficientilor globali de izolare termica la cladirile de locuit, indicativ C 107/1. Acesta specifica valorile minime ale rezistentei termice (corectate, Rc – tine cont de influenta puntilor termice) pentru elemente constructive ale cladirlor de locuit, conform tabelului urmator.

Rezistente termice

Se observa ca exista o modificare a valorilor impuse pentru rezistenta termica, incepand cu anul 2011, pentru anumite elemente constuctive fiind cresteri semnificative. Imi place sa cred ca acest lucru este o consecinta a identificarii deficientelor privind termoizolarea acestei zone, posibilitatilor de interventie efectiva datorita disponibilitatii spatiului si corelat cu dezvoltarea unor materiale mai performante decat in anii trecuti, materiale ce se regasesc acum si pe piata noastra.

Constatam ca valoarea ce mai exigenta este regasita pe planseele peste ultimul nivel, valoarea rezistentei termice minime fiind de 5 mpK/W. Avand in vedere aceasta prevedere a normativului C107/1, mi-am propus sa trecem in revista cateva din solutiile pe care le putem aborda in legatura cu termoizolarea planseului catre pod, in diferite variante constructive. Efectuand un simplu calcul plecand de la conductivitatea materialelor uzuale de termoizolare, de exemplu vata minerala de sticla, o rezistenta termica de 5 mpK/W corespunde unei izolatii cu o grosime de circa 20 cm, departe de valorile utilizate in mod curent la constructii.

Din punct de vedere constructiv, avem doua tipuri de plansee ce se utilizeaza pe scara larga pentru cladiri, plansee din beton armat si plansee pe structura din lemn. Indiferent de tipul planseului termoizolatia trebuie sa fie amplasata pe exteriorul suprafetei, astfel incat sa se realizeze o continuitate a anvelopei constructiei, cu alte cuvinte o continuitate a izolatiei la nivelul exteriorului cladirii.  Pentru ca planseul peste ultimul nivel se afla in cele mai multe cazuri spre pod, amplasarea izolatiei catre aceasta zona trebuie sa aiba in vedere alegerea unei solutii care sa asigure circulatia pe suprafata si/sau depozitarea diverselor lucruri.

Revenind la solutiile de termoizolare a planseului, in cazul cand acesta este din beton se pot adopta cateva variante:

– aplicarea directa a izolatiei din vata minerala;

– aplicarea directa izolatiei din polistiren expandat;

– aplicarea izolatiei din polistiren expandat cu densitate ridicata sau polistiren extrudat, urmata de aplicarea placilor fibro-lemnoase pentru asigurarea circulatiei pe suprafata podului;

– aplicarea izolatiei din polistiren expandat cu densitate ridicata sau polistiren extrudat, urmata de aplicarea placilor fibro-lemnoase pentru asigurarea circulatiei pe suprafata podului;

-o varianta alternativa, mai putin utilizate, este montarea unei retele de rigle intre care vom putea aplica izolatia, apoi se inchide suprafata cu scandura sau diferite placi fibro-lemnoase.

De regula izolatia peste planseul din betonspre pod este o solutie pe care majoritatea o executa ulterior, dupa ce constata ca are o problema legata de condensul pe tavane sau la colturile exterioare, fiind preferata de multe ori izolarea pe partea interioara a planseului, pe tavanul ce este finisat in sistemul cu gipscarton. In acest caz se opteaza pentru o izolatie de 5cm cu vata minerala ceea ce nu este tocmai suficient si corect.

O alta situatie este cazul in care avem un planseu realizat pe o structura din lemn, preferat de multi datorita costurilor mai mici insa acesta necesita o izolare mai buna si atentie in executie. Greselile se pot realiza mult mai usor pe o astfel de structura si deficientele solutiei aplicate se vad rapid, pierderile de energie sunt usor de resimtit atat pe timp de vara cat si iarna.

Pentru inchiderea si finisarea planseelor din lemn, prima greseala ce se realizeaza inainte de a lua o hotarare privind izolarea este inchiderea partii inferioare sau superioare cu scandura (a se vedea cele 2 foto ce urmeaza). Ulterior ne trezim in situatia de a aplica o izolatie si, in unele cazuri, inchiderea realizata ne poate incurca in aplicarea corecta a straturilor necesare.

Izolare planseu 1Izolare planseu 4

Sfatul meu este sa ganditi sistemul de izolatie si inchiderea planseului din faza initiala, stabiliti straturile ce se vor aplica si ordinea corecta pentru a nu compromite lucrarea, obtinand efectul cel mai bun posibil.

 

Izolare planseu 3

In aceasta, sistemul utilizat pe scara larga presupune inchiderea planseului pe partea inferioara cu o retea de profile metalice pentru gipscarton, profilul CD 60 pentru campul planseului si profilul UD30 pentru zona perimetrala a fiecarei camere. Avem posibilitatea de a utiliza o structura simpla, asa cum se vede in foto sau structuri duble de profile metalice. Din considerente strict financiare, majoritatea opteaza pentru structura simpla, chiar daca aceasta este mai putin rezistenta, existand riscul de aparitie a fisurilor pe imbinarile placilor din gipscarton, mai ales daca structura planseului din lemn nu este suficient de solida.

Izolare planseu 17

Sub structura de profile metalice se aseaza o bariera de vapori avand grija ca imbinarile foliei sa fie realizate etans. Pentru aceasta se petrec circa 15-20cm zonele imbinate si se etanseaza cu banda adeziva in cazul in care folia este din polietilena sau cu banda adeziva aluminizata daca avem o bariera de vapori din folie de aluminiu, armata. Fixarea barierei de vapori pe reteaua de profile metalice se face utilizand o banda dublu-adeziva iar perimetral este recomandata acceeasi masura de etansare a imbinarii cu peretii, utilizand un mastic special.

Izolare planseu 5 Izolare planseu 7

Este inevitabil ca in structura tavanului sa amplasam circuite electrice pentru iluminat sau pentru alte necesitati, ori cablaje pentru sisteme de comuinicatie iar pozarea acestora presupune sa strapungem bariera de vapori montata anterior. In acest caz,orice strapungere se va realiza prin perforarea foliei insa etansand foarte bine zonele, asa cum se vede in foto.

Izolare planseu 6 Izolare planseu 8

Pe partea tavanului se poate realiza acum inchiderea cu placile din gipscarton necesare, pe spatiile de locuit fara umiditate utilizam placi normale (albe) iar in baie si bucatarie utilizam placi din gipscarton rezistente la umiditate, verzi.

 

Izolare planseu 16

Finisajele interioare isi vor urma cursul firesc, noi avem de vazut ce urmeaza sa facem spre pod, acolo unde trebuie amplasata izolatia termica. Asadar, avem doua spatii ce vor fi acoperite cu izolatie, unul este cel creat intre structura metalica pentru gipscarton si grinzile din lemn iar cel de-al doilea este cel  dintre grinzile de lemn asezate la o anume distanta, de regula 60, 70 cm. Se aseaza cele doua straturi de vata minerala intr-un mod continuu, fara a lasa goluri de aer intre bucatile de izolatie si fara a tasa materialul.

Izolare planseu 11

In functie de necesitatea de utilizare a suprafetei podului, putem lasa suprafata asa cum rezulta dupa aplicarea vatei minerale sau o putem inchide cu ajutorul unor placi fibro-lemnoase (de exemplu OSB) sau cu scandura groasa. Inchiderea se face prin fixarea directa pe grinzile din lemn, fara a adauga vreun alt strat intermediar. Daca inchiderea este realizata fara rosturi, izoaltia este suficient de protejata si nu va fi posibil sa fie incarcata cu praf.

Izolare planseu 12Izolare planseu 15

Exista cazuri in care spatiul disponibil la nivelul planseului si inchiderii cu gipscarton realizata pe partea interioara a acestuia nu permite utilizarea unei grosimi suficiente de material izolator, minimul de 20 cm ce rezulta din prevederile normativului. Pentru a ajunge la gradul de izolare minim recomandat avem doua posibilitati, fie adaugam inca un rand de rigle (transversal pe grinzile din lemn ale planseului) realizand spatiul necesar pentru adaugarea suplimentara de izolatie, fie adaugam doar material izolator, corespunzantor necesitatilor de circulatie si utilizare a spatiului podului.

Izolare planseu 14 Izolare planseu 13

Inainte de final, sa vedem o situatie de evitat si care este intalnita in foarte multe cazuri, tocmai din neglijenta prin care este tratata problema izolatiei pe aceste zone, cum spuneam la inceputul articolului. Un caz in care s-au adaugat doua straturi de izolatie termica cu bariera de vapori, primul strat fara a etansa imbinarile la nivelul foliei de aluminiu prezenta pe izolatie iar grosimea totala a acestor doua straturi era de doar 10cm.

Asadar, o izolatie montata incorect, subdimensionata, o trecem la exemplele negative – ASA NU!

Izolare planseu 9

 


 

Vizualizari:354338

1.036 Comments on "Izolare planseu pod"

 1. Buna ziua! In primul rand, felicitari pentru munca depusa, caci am citit cateva ore bune comentarii pe acest blog si am ramas placut surprinsa de cat de multa rabdare aveti. 🙂
  In al doilea rand, am o intrebare referitoare la izolarea unui pod nefolosit. Este vorba despe podul unui duplex care are urmatoarele straturi (din interiorul camerei spre acoperis) : rigips, o folie care seamana cu staniolul (care sincera sa fiu, nu imi pot da seama daca a fost pusa corect, sau prin pod), vata (maxim 10 cm), podea din scanduri de lemn. De asemenea, sub tigla este pusa o folie alba, cred ca anticondens. Bineinteles ca in dormitoare este foarte frig si se aud zgomote din exterior. Asadar, ar fi o solutie sa pun un strat de 20 de cm grosime de vata minerala/de sticla peste podeaua din pod de scanduri de lemn? Sau scandurile trebuie indepartate si vata se monteaza sub ele? Nu m-ar deranja daca vata ramane neacoperita, caci nu depozitez mai nimic in el. Pe de alta parte, vecinii de duplex au izolat cu spuma poliuretanica. Sa fie aceasta oare o solutie mai buna?
  Multumesc frumos si spor in continuare! 🙂

  • Izolatia cu doar 10cm de vata (care poate nu este prea uniforma sau de o calitate mai slaba) este extrem de redusa. Sigur imbunatatiti conditiile daca adaugati izolatie prin pod. Desfacerea scandurilor nu este necesara, se adauga vata in mod uniform, doua straturi decalata la imbinarea fasiilor sau placilor, depinde de care folositi. Izolatia cu poliuretan este mai bun din punct de vedere al izolatiei oferite dar costa destul de mult, depinde cum este aplicata si pe ce suprafete.

 2. Buna ziua.Podul casei este inalt si vreau sa fie ciculabil. in ceea ce priveste izolatia pot sa va spun ca ca peste scandurile groase dintre grinzi este vata bazaltica, iar in interiorul case pe tavan a fost aplicat polistiren (verde) . Ce mai trebuie facut pt izolatie si ce solutie as avea sa se poata circula pe el (OSB?)

  • Se poate aplica vata bazaltica dar pentru a fi circulabil va trebui sa inchizi suprafata cu un material rezistent si sa fie un caroiaj din lemn pentru sustinere. Se poate utiiza partial talpa acoperisului daca este la nivelul corect. Alternativa la OSB poate fi tot scandura groasa sau chiar o sapa usoara peste inchidere.

 3. Buna dimineata,
  Va scriu pentru a va cere un sfat in urmatoarea problema.
  Am o casa de vacanta situata in zona montana, unde e multa umezeala in atmosfera. Casa e pe un singur nivel, e acoperita cu tigla, fara astereala, iar podul e format din dulapi de lemn de 5 cm asezati peste grinzi. Grinzile sunt aparente in casa, aceasta fiind model rustic. Fiind dulapi destul de grosi, am considerat podul circulabil si bun ca spatiu de depozitare. Izolarea podului e facuta neprofesional: sub dulapii de lemn, catre casa, e fixat un strat de vata minerala de 5 cm invelit in pungi de folie (la vremea cand s-a construit casa nu erau variante profesionale de izolatie), sub care sub montate placi de rigips care constituie tavanul casei. Nu as mai dori sa demontez tot ansamblul vata + rigips, de aceea m-am gandit la o forma de izolatie, cu doua segmente, una catre casa, iar cealalata in pod.
  1. Catre casa sa montez un strat de vata de 10 cm sub actualul rigips, sub el folie anticondens montata la grinzi, sub care sa vin cu profile metalice pe care sa montez un nou strat de rigips.
  2. In pod, transversal pe dulapii de 5 cm, as monta niste septuri de lemn (dulapi de 5 cm montati pe cant, cu inaltimea de 20 cm, la distanta de 60 cm unul de altul), pe care as fixa placi de OSB de 18 mm. De-asupra de placi, polistiren extrudat de 10 cm, peste care as dori sa intind linoleum (podul ne-avand astereala, am patit ca intr-o iarna s-a spart o tigla, iar apa a patruns timp indelungat in pod, in final pana in casa)
  Capetii septurilor de lemn i-as lasa deschisi sau semi-inchisi, sa circule aerul pe sub placile de OSB.
  Caci v-au scris multi tocmai de problemele cu etanseitatea podului sub placile OSB.
  Astfel, prin spatiul creat intre pod si izolatie, sper sa pot evita mucegaiul. Ideea mi-a venit de la casa de 100 de ani a bunicului meu, care avea pod dublu din scanduri.
  Va rog sa imi dati un sfat daca e corect cum am rationat.
  Va multumesc pentru sprijin si osteneala.
  Florin M.

  • Pe tavan camera montezi structura pentru gipscarton si amplasezi doua straturi de izolatie: unul intre capriori, altul sub acestia pentru a umple structura de metal (5cm). Adaugi peste progile bariera de vapori si inchizi cu gipscarton.

   De ce rigle cu 20cm inaltime? De ce sa ramana loc gol intre riglele de lemn asa inalte? Maxim 10cm ar fi sufcient daca nu te incurca alte structuri de lemn dela acoperis, adaugi izolatie intre rigle si inchizi cu placi OSB. Peste OSB poti pune mocheta, linoleum etc. Nu asteriala tine apa la acoperis ci o folie de acoperis ce nu exista. Nu este necesar sa lasi capetele deschide, doar rosturi intre placile de OSB. Polistirenul peste OSB nu este necesar.
   Nu este o problema ca etanseaza palcile OSB daca bariera de vapori de pe tavan este corect montata.

 4. Bună seara, și vă felicit pentru acest blog. Am si eu două
  nelămuriri. Vreau să elimin pierderile de caldura prin planseul intre etaj si pod necirculabil care momemtan este alcătuit din grinzi de lemn de 15 cm si scandura de 2 cm peste grinzi.
  1. Dacă aplic 25 cm de vata minerala Isover SuperProfi cu indice lambda de 34 intre grinzi si structura pentru Rigips, bineînțeles cu bariera de vapori este suficient sau trebuie sa izolez si sub acoperis(in pod)?
  2. E mai bine să aplic bariera de vapori intre ultimul strat de vata si profilul pt. RIGIPS(nu vreau sa o lipesc pe profil ca să evit ințeparea ei cu negresele care vor intra prin Rigips) său nu e nicio diferență?
  Va mulțumesc!

  • In principal izolatia se face e planseul peste etaj. In cazul dvs., este necesar un strat de 15cm intre ginzle din lemn si inca un strat sub acesta. Al doilea strat poate fi de minim 10cm, daca puteti lasa tavanul mai jos pentru inca 5cm de izolatie ar fi si mai bine. Bariera de vapori o amplasati intre gipscarton si primul strat de vata, lipita pe profilele metalice. Nu este o problema ca se strapunge cu negrese.

 5. Buna ziua,

  Tavanul de la etajul casei mele (intre etaj si pod) este din rigips, prins direct pe structura de grinzi din lemn. Grinzile au inaltimea de 10cm.
  Cum ma sfatuiti sa fac izolatia termica a tavanului, dar si a podului?
  Astept raspunsul dvs.!
  Va multumesc!

  • Nu se poate desface tavanul? Aveti un montaj incorect si nu va permite o izolare corecta. Ar trebui sa desfaceti si sa montati intai o structura metalica si astfel vor fi minim 2 straturi de vata de 10cm plus bariera de vapori. Daca inaltimea tavanului permite o coborare cu mai mult de 10cm, ar fi si mai bine.

 6. Constantin Dan | 21 iunie 2020 at 14:04 | Răspunde

  Buna ziua,

  Doresc informatii la 2 intrebari privind podul casei in care locuiesc – precizez ca am cumparat casa la gata, deci nu am informatii complete privind aspectele pentru care solicit aceste informatii:
  1. casa este acoperita cu sindrile bituminoase hexagonale cu astereala de OSB (in urma verificarii cred ca e OSB de 18 mm la o distanta intre capriori de 75 cm). Datorita lipsei de ventilatie a podului (este complet inchis) iarna s-a format condens si a aparut mucegaiul pe astereala; peste asteriala nu exista folie anticondens -sindrilele bituminoase sunt prinse direct pe OSB.
  – cu ce produse (solutii-biocid, grund, vopsea) pot trata OSB-ul impotriva mucegaiului si a umiditatii?
  – pentru ventilarea podului: 1. accesul aerului il pot asigura creind spatii in locul in care capriorii se fixeaza de temelia superioara, spatiile dintre capriori si inaltime cat grosimea capriorului. 2. pentru evacuarea aerului trebuie sa montez in partea superioara a acoperisului (aproape de coama) piese de ventilare. Intrebarea este – de unde pot cumpara aceste piese pentru de ventilare? -daca imi puteti recomanda modele de aceste piese si furnizori – am intrebat la cateva reprezentante (BILKA, CARETA, ……) si nu m-au putut ajuta.

  2. in ceea ce priveste izolarea tavanului fata de pod (din interior spre pod):
  plafon de rigips (prins pe suporturile metalice); nu cred ca exista bariera impotriva vaporilor (folie) avand in vedere condensul care se formeaza iarna pe asteriala); din pod se vede vata minerala intre grinzi iar peste grinzi sunt batute sipci cu spatii intre ele. In urma cu 2 ani am intins peste sipci un strat de vata ISOVER de 10 cm grasime pentru imbunatatirea izolarii termice. Pentru a circula in pod putem pune peste acest strat de vata ISOVER placi de OSB??? Nu o sa se creeze condens sub acestea? Daca le gaurim pentru circulatia vaporilor e mai bine? Sau sa punem placile de OSB -gaurite sau nu – pe sipci apoi stratul de vata Isover de 10 cm???
  Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  • 1. Se poate curata placa de OSb cu o solutie antimucegai dar fenomenul se va repeta. Vinovata este umiditatea mare si lipsa ventilatiei. Nu se foloseste folie anticondens sub invelitoarea bituminoasa.
   Nu exista fronton unde puteti face o fereastra de ventilatie sau poate un sistem descentralizat de ventilatie. Aerisirile la nivel de invelitoare din sindrila se gasesc la furnizorii de sindrila bituminoasa (sau ar trebui sa aiba) dar trebuie modificata asteriale pentru a face loc de ventilare.

   2. Lipsa barierei de vapori pe tavanul camerei este o problema ce favorizeaza condensul si mucegaiul de pe asteriala. Peste vata existenta nu se poate adauga un strat de OSB direct, va tasa vata. Se poate aseza placa de OSB pe rigle daca exista la nivelul izolatiei. Exista riscul ca sub placa de OSB sa apara mucegai, la fel la ca acoperis deoarece se va comporta ca o bariera de vapori dar riscul este mai mic deoarece temperatura este mai ridicata fata de asteriala.

   Masurile principale ar trebui sa fie :
   1. Bariera de vapori pe tavan canmera
   2. Ventilatie spatiu pod

 7. Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea problema:am o casa cu tavanul din trestie si lemn aproximativ 2,80 inaltime. Vreau sa il cobor,pentru asta vreau sa fac urmatorii pasi:
  1.scheletul de caroaiaj, apoi folie anticondens.
  2.la interior vreau sa pun o gips-carton PS60,este de la o anumita firma. pe gips-carton e lipit polistiren de 6cm.
  3.Dupa folia de condens vata minerala cu lambda de 0,034.Deci pasii,de la interior spre exterior:gips,folie anticondes,scheletul,apoi vata minerala.Este ok? Sau varianta B,in cazul in care nu gasesc gips-cartonul care are lipit pe el polistiren:rigips,folie,schelet,vata minerala si lipit de vechiul tavan placi de rigips. Va multumesc.

  • Placile Rigitherm sunt destinate peretilor in principal, montajul prin lipire. Nu cred ca le-a utilizat cineva la tavan si nici nu mi se pare o idee stralucita pentru montare pe o structura de tavan. Dat fiind ca exista un tavan inalt si coborarea cu 20-30cm nu este o problema, recomand ultima varianta. Ordinea este corecta, trebuie dar vazut cum se face prinderea pe tavanul existent si sa se utilizeze o grosime de minim 20cm de vata de sticla.

 8. Buna ziua , Casa intro singura apa,peretele podului din spate ,din osb placat pe exterior cu tabla cutata, izolez pe interior cu expandat de 10 si apoi vata bazaltica de 10 cu aluminiul apre interior, e ok?

 9. Bună seara.Vin cu rugămintea de a mă ajuta cu un sfat în ceea ce privește izolarea unei plăci de beton de 15 cm peste o casă regim înălțime P.Pereții exteriori sunt izolați cu vată bazaltică de 10 cm iar în pod (sub acoperis) nu a fost pusă nici-un fel de izolație. Podul va fi circulabil cu perspectiva de a fi amenajat ( este un pod suficient de înalt deoarece fiind un parter mai extins s-a impus o înălțime mai mare a acestuia).Nu vrem să abordăm o soluție greșită de izolare de aceea vă solicităm sprijinul.Am opta pentru izolarea cu vată ( nu știm care este mai eficientă) pe un sistem tip caroiaj deoarece distanțele sunt mari.Dacă sunt și alte variante eficiente financiar și energetic vă rog să-mi comunicați, respectiv succesiunea montării materialelor. Mulțumesc anticipat.

  • Daca perspectiva amenajarii viitoare a spatiului din pod nu este destul de indepartata, merita sa dimensionati o solutie care sa permita aceasta amenajare.
   Aceasta inseamna o izolatie minima pe pardoseala ce poate fi realizata cu polistiren extrudat peste care se poate turna sapa de egalizare.

 10. Buna ziua,

  Am cumparat o casa care este la rosu. Casa este parter+mansarda cu placa de beton armata de 15cm intre cele doua nivele. Mansarda momentan nu este izolata la acoperis. Accesul in mansarda se face cu o scara exterioara! Asadar avem o placa din beton care se sprijina pe cadre si are o zidarie de bca de 30cm grosime. Intrebarea mea este: cum trebuie izolat planseul de 15cm de beton in conditiile in care in viitoarea mansarda nu exista spatiu suficient pentru o izolatie de 20cm cu vata? Iar locuibil deocamdata va fi doar parterul 186mp utili.
  Asadar ramane posibilitatea de a izola tavanul din beton pe interior(inaltimea camerelor de la podea si pana la placa din beton este de 280cm).
  Ce recomandare aveti?

  • Mansarda este un spatiu care va fi locuibil, mai devreme sau mai tarziu. Din aceasta cauza, izolarea mansardei este prioritara pentru ca odata realizata, va proteja parterul si va fi izolata corect. De ce spuneti ca nu aveti spatiu pentru a izola cu 20cm de vata? Sigur ca s-ar putea izola tavanul de la parter dar nu este asta problema principala, provocarea este izolarea mansardei. Daca doriti sa izolati la o grosime minima de 5-10cm tavanul parterului se poate face in sistemul cu gipscarton. Va fi o izolatie minima care poate ramane si dupa finalizarea mansardei.

 11. Va rag sa ma ajutati cu 2 raspunsuri:
  1. La izolarea unui pod, de la etaj la mansarda locuibila, pe langa vata bazaltica de 10 cm intre grinzi, folia de aluminiu bariera de vapori se va monta peste vata si peste grinzi, acestea fiind de 15 cm si vata de 10 cm, raman 5 cm liber? Se poate monta o bariera de vapori si sub vata?
  2. La mansarda locuibila se pune bariera de vapori dupa vata bazaltica si dupa vata minerala inainte de placa de rigips, sau este suficienta o singura bariera de vapori din aluminiu?
  Multumesc!

  • 1. Nu am inteles exact ce izolati, planseul dintre etaj si mansarda locuibila sau alt planseu? Daca este un planseu spre mansarda locuibila (incalzita) bariera de vapori poate sa lipseasca. Poate exista un strat de aer daca nu il acoperiti cu izolatie.
   2.La fel, nu este clar ce izolati, tavanul mansardei? Este pod peste mansarda sau acoperisul? Bariera de vapori se aseaza pe fata calda a peretelui, adica bariera vapori si izolatie (vazut de la interior spre exterior)
   Reveniti cu un mesaj de clarificare.

 12. Buna. Vreau sa izolez un planseu din beton din pod. as vrea sa folosesc vata cu folie de aluminiu. Folia de aluminiu cum trebuie pozitionata : catre planseu? sau catre tigla?Multumesc.

  • Buna. Vreau sa izolez un planseu din beton din pod. as vrea sa folosesc vata cu folie de aluminiu. Folia de aluminiu cum trebuie pozitionata : catre planseu? sau catre tigla?Multumesc. Care ar fi grosimea potrivita la vata de sticla cu folie pentru planseul de beton.

  • In mod normal nu va trebuie vata cu folie. Daca o utilizati, asezati folia spre planseul din beton.

 13. Buna ziua, situatia existenta este urmatoarea: baie, cu tavan din dulapi de rasinoase prinsi pe grinzi de lemn. Tavanul, dinspre interior spre pod, se prezinta astfel: rigips, folie de polietilena cu rol de bariera de vapori, structura metalica, vata minerala, dulapi de brad, grinzi. Vreau sa izolez in pod, intre grinzi cu vata minerala (bazaltica, placi semirigide, sau vata minerala obisnuita). Este ok daca intre grinzi pe partea dinspre pod, aplic suplimentar o folie isoflect bronze si apoi vata, sau nu mai e necesara acea folie? Multumesc!

 14. Buna ziua , am cumpărat o casă și am ceva probleme cu podul nelocuit al acesteia , mai pe scurt s-a format condens pe astereala si a apărut mucegai pe aceasta. Structura este următoarea din ext spre int. Tabla ,folie anticondens,scandura( astereala) la acoperiș ,spațiul pe care calc adică scândură de 2,5 , grinzii si intre acestea vata minerala și apoi rigips. Va rog să-mi spuneți ce grosime trebuie să aibă stratul de vata minerala dintre grinzii căci eu am locuri unde stratul are 5cm și locuri cu grosimea de 30 ,40 cm Podul îl folosesc doar pentru depozitare.Multumesc.

  • Grosimea minima a stratului de izolatie trebuie sa fie de 20cm. In afara de aceasta grosime a izolatiei este important sa avem un strat distribuit uniform, fara goluri de aer, fara vata tasata si mai ales cu o bariera de vapori intre gipscarton si vata.
   In lipsa acestor conditii umiditatea din casa migreaa prin planseu catre pod si pe suprafata asterialei se produce condens, lemnul se mentine umed si apare mucegai in timp. Solutia este o bariera de vapori montata corect si o iolatie de minim 20cm daca nu mai mult. Este pacat sa incalziti podul!

  • Multumesc mult , toate bune si frumoase dar lipseste bariera de vapori. Intentionez sa pun in viitor plistiren extrudat de 2 cm peste scandura pe care calc. Este ok? sau fac ceva gresit.Am.dat si doua gauri in zidurile laterale pentru a monta niste anemostate pentru ventilarea podului. Alte sfatur imi mai puteti da ? Mai pot monta ceva pe asteriala ? Multumesc.

   • Izolatia corecta a planseului catre pod este pasul obligatoriu. Polistirenul extrudat adaugat peste scandura din pod nu este necesar, mai ales daca circulati pe suprafata respectiva sau depozitati ceva. El nu suplineste lipsa barierei de vapori iar daca blocati migrarea vaporilor la nivelul acestui polistiren o sa va mucegaiasca scandura si vata din planseu. Ventilatia podului este in regula dar nu poate rezolva problema 100%.

    • Multumesc foarte mult , raman la mila lui Dumnezeu caci bariera de vapori nu mai se poate monta dar totusi ce ma sfatuiti sa pun peste scandura ca este inestetica si genereaza mult rumegus si mizerie implicit. Ceva mocheta sau un material care sa permita trecerea aerului? Multumesc pentru sfaturi.

     • Daca se scoate scandura si se izoleaza cat mai bine in structura planseului, poate se va putea observa in ce masura se poate introduce o bariera de vapori undeva inainte de grinzi. Ar mai fi posibilitatea de a aseza ca prim strat un polistiren extrudat de 2cm montat cat mai etans (fara rosturi sau unele minime umplute cu adeziv poliuretanic) apoi asezati vata intre grinzi. In acest fel reduceti migrarea vaporilor catre pod. Peste scandurile din lemn se poate aseza o plasa de OSB de exemplu, daca exista acces suficient in pod.

      • Multumesc , sa scot vata si sa pun bariera de vapori sau polistiren este ceva imposibil ma gandeam ca poate mai este o varianta sa montez o izolatie sub planseul de sus (compus din tabla ,sipci ,folie anti condens asteriala si grinzi) sa izolez ca la o mansarda.

 15. Alexandra Alesia | 15 ianuarie 2020 at 17:07 | Răspunde

  Buna ziua! Detin o casa cu pod necirculabil pe care as dori sa-l utilizez pentru depozitare. Planseul peste etaj este alcatuit din gips-carton, structura metalica,vata minerala intre grinzile de lemn. Problema e ca nu a fost pusa folia. Am pus o placa de OSB pe o suprafata pentru depozitare temporara si in zona respectiva a aparut mucegai. Ce solutii ar fi pentru a-l putea utiliza ca spatiu de depozitare?

 16. Mulțumim.

 17. Mulțumim pentru răspuns.
  Gipscartonul verde ar putea prelua parțial rolul barierei anticondens? La magazine nu se prea cunoaște diferența dintre cel normal și cel verde. Doar că cel verde este pentru spații mai umede.
  Vă dorim bucurii.

  • Gipscartonul nu are nicio legatura cu bariera de vapori, el este destinat utilizarii in spatii umede, fiind tratat pentru a rezista la o umiditate mai mare. Este doar un material pentru inchidere si nu poate inlocui bariera de vapori care este un material impermeabil la vapori.

 18. Bună dimineața,
  Tot respectul pentru răbdarea pe care o aveți.
  Suntem în construcție cu o casă pe structură metalică (tip Mexi). Vă rugăm să ne lămuriți cum trebuie procedat în următoarele situații:
  A. Perete exterior, privit din interior spre exterior: placă OSB 12 mm, spumă poliuretanică 10 cm, placă OSB 12 mm, polistiren 10 cm. În interior peste OSB urmează rigips de 12 mm. Sub rigips trebuie pusă folie anticondens? Dacă da, cu bariera spre interior?
  B. Perete exterior, privit din interior spre exterior: spumă poliuretanică 10 cm, placă OSB 12 mm, polistiren 10 cm. În interior peste structura metalică urmează rigips de 12 mm. Sub rigips trebuie pusă folie anticondens? Dacă da, cu bariera spre interior?
  C. Perete interior, 10-14 cm grosime, cu miezul de vată minerală 10 cm și placat cu placă OSB. Peste OSB urmează rigips. Sub rigips trebuie pusă folie anticondens?
  D. Perete interior, 10-14 cm grosime, cu miezul de vată minerală 10 cm. Peste structura metalică urmează rigips pe ambele fețe. Sub rigips trebuie pusă folie anticondens?
  E. Planșeu între parter și etaj, privit de jos în sus: spumă poliuretanică 5 cm, tablă profilată 2 mm, polistiren 5 cm, șapă beton 5 cm. Intenționăm placă OSB 12 mm peste structura metalică și rigips peste placa OSB. Este suficient fără vată minerală între OSB și spuma poliuretanică? (locul ar permite). Între OSB și rigips trebuie folie anticondens? Dacă da, cu bariera în jos? Să renunțăm la OSB și să punem direct rigips?
  F. Planșeu peste parter, cu terasă deschisă deasupra. Privit de jos în sus: vată minerală 10 cm, spumă poliuretanică 10 cm, tablă profilată 2 mm, polistiren 5 cm, șapă beton 5 cm. Intenționăm placă OSB 12 mm peste structura metalică și rigips peste placa OSB. Între OSB și rigips trebuie folie anticondens? Dacă da, cu bariera în jos?
  G. Planșeu peste etaj, cu pod deasupra. Privit de jos în sus: spumă poliuretanică 10 cm, tablă profilată 2 mm, polistiren 10 cm, placă OSB 12 mm. Intenționăm placă OSB 12 mm pe interior peste structura metalică și rigips peste placa OSB. Între OSB și rigips trebuie folie anticondens? Dacă da, cu bariera în jos? Să renunțăm la OSB și să punem direct rigips?
  H. Planșeu peste etaj, cu pod deasupra. Privit de jos în sus: spumă poliuretanică 10 cm, tablă profilată 2 mm, polistiren 10 cm, placă OSB 12 mm. Intenționăm rigips pe interior, pe structura metalică. Între OSB și rigips trebuie folie anticondens? Dacă da, cu bariera în jos?
  Vă mulțumim.

  • Va salut,
   Inainte de toate, sa lamurim aspectul barierei de vapori, ea nu are o anumita fata ci este o folie care nu permite trecerea fluxului de vapori. Nu exista exprimarea cu bariera in jos. Daca este una standard, nu are relevanta cum o asezam, isi face treaba. Daca este un altfel de membrana, una inteligenta sau cu dublu flux, amplasarea se face conform indicatiilor producatorului.

   A. Si B. De ce sun doua tipuri de structuri ale peretilor exteriori? Daca izolatia poliuretanica imbraca intreaga structura metalica a peretelui (partea de rezistenta si nu cea pentru gipscarton), teoretic nu este necesara o folie de tip bariera de vapori pentru ca materialul poliuretanic va juca acest rol, la fel si OSB-ul. Daca va exista parte metalica din structura de rezistenta la care poate ajunge aerul interior (uneori maiumed) sise poate produce condens, atunci o bariera de vapori este recomandata. In toate cazurile, pentru a elimina riscu aparitiei condensului, o bariera de vapori inainte de montarea gipscartonului este binevenita si indicata.

   C.si D. Peretii interiori nu necesita utilizarea unei folii de tip bariera de vapori, cu exceptia cazului cand avem in discutie pereti ce corespund cu camerele mai umede (baie si bucatarie). O bariera de vapori se va utiliza pe partea peretelui aflata in aceste spatii mai umede.

   E. Intre parter si etaj,pe tavanul parterului nu este necesara bariera de vapori. Oricum izolatia poliuretanica este la fel ca o bariera de vapori. Nu vad justficarea rolului acelei placi de OSB inainte de gipscartonul de pe tavan. Dar fiind ca va fi un spatiu de aer intre placa de gipscarton si izolatia poliurtanica, un strat de 5cm de vata poate reduce rezonanta indusa de spatiul gol al tavanului fals.

   F. Nu inteleg excat cum este terasa.

   G. si H. Nu inteleg diferenta intre cele doua variante, par la fel. La fel, izolatia poliuretanica, daca imbraca tot metalul ar trebui sa nu ar trebui sa punem o bariera de vapori, in caz contrar idem ca la punctul 1.

 19. Buna ziua.
  Am o mansarda ce are invelitoare tabla lindab/sipci/floie/astereala/capriori de 10x10cm/izolatie Ursa caserata de 10 cm, urmand acum sa pun folia anticondens, apoi sa plachez cu OSB de 10 mm toata suprafata. La etapa fara folie si OSB deja am o diferenta de 12-13 grade celsius in plus fata de exterior, fara o sursa de caldura (exceptie probabil caldura care o degajeaza planseul). In interiorul acestui spatiu, avand planseu de beton de 14cm voi ridica pereti din BCA Ytong de 10 cm, inaltimea cea mai joasa a peretilor va fi de 2.10m. Imi va iesi o suprafata utila de 45mp, suficient si inca vreo 25 de mp depozitare circulabila pe toata lungimea lor, accesibili pe usi normale de 2m. Tavanul, cat va fi (L 9m-l 3.5-4m) din panouri sandvich + rigips si finisaj. La interior dupa finalizare cu siguranta voi avea o diferenta de 15-18 grade celsius exterior interior, deci va fi foarte ieftin de incalzit daca ai 2-3 calorifere sub geamuri, care obligatoriu trebuiesc montate. Considerati ca ar mai trebui sa adaug inca un strat de 5/10cm sub izolatia dintre capriori? Acum as putea, dar desigur voi avea o cheltuiala in plus, dar acum se poate face afalndu-ma la acesta faza. Mie imi da senzatia ca este deja foarte ok avand in vedere ca inca nu am montata folia anticondens, OSB si BCA-ul. Fata de cum era inainte nu exista grad de comparatie. Deci intrebarea, este necesar sa mai adaug acest strat suplimentar, avand in vedere ca vor mai veni inca 3 materiale de adaugat (folia anticondens, OSB-ul si BCA-ul) + 1 cm finisaje?
  Ms. Sarbatori fericite, un an bun si desigur felicitari pentru blog. Foarte fain si util 🙂

  • Daca am inteles bine se amenajeaza o parte din pod, rezulatand acel spatiu delimitat de zidaria de 10cm BCA, tavan panouri sandvish. In acest caz procuparea ar fi sa izolam peretii din BCA si nu sa ne ocupam de izolatia de sub acoperis ce oricum va ramane ca pod neutilizabil. Acei pereti din BCA trebuie sa fie cumva legati si ar necesita iolatie pe exterior, chiar daca sunt in pod. Nu este mai usor sa se realizeze pereti pe structura de lemn, OSB si lipire polistiren de 5cm pe exteriorul lor? Sarbatori fericite!

 20. Am făcut tavanul din osb și din rigips iar printre grinzi am pus vata dar și politiren. Am inteles ca vata este toxica și ma gândeam sa las doar polistirenul. Este bine sa pun doar polistiren fără vata?

 21. Buna ziua,

  Vreau sa izolez planseul unui pod necirculabil. Este o casa veche, din paianta, planseul este din trestie si lemn incarcat cu pamant. Vreau sa pun vata de sticla caserata cu aluminiu. Intrebarea mea este urmatoarea: vata se aseaza cu aluminiul in jos, catre camera de sub pod sau cu aluminiul in sus catre spatiul podului?

  Multumesc.

 22. GRIGORESCU MIRCEA | 19 septembrie 2019 at 17:33 | Răspunde

  Buna ziua,cat de ok ar fi sa izolez un tavan din grinzi(barne)una langa alta,care sunt aparente
  in pod. As vrea sa umplu spatiile dintre ele cu vata de sticla(prin pod),tavanul dinspre interior este tencuit de vreo 20 ani(cum se tencuia pe atunci!)si recent am pus placi de rigips!Multumesc!

  • Daca sunt una langa alta aceste grinzi din lemn, presupun ca nu este spatiu pentru a introduce vata in aceste rosturi. Mai degraba se poate aplica spuma poliuretanica in rosturi si vata peste grizi.

 23. Acum am vorbit cu un reprezentant al unei firme care se ocupa cu izolatii cu spuma poliuretanica. Acesta mi-a spus ca nu trebuie să mai pun grinzi, poate pune o spuma rigida pe care se poate calcă. O fi ok?

 24. Mulțumesc încă odată. Voi scoate osb-ul de 18mm, voi pune un osb de 9(e suficient ca și rezistenta, zic eu), voi pune grinzile perpendicular pe cele existente apoi voi pune spuma după care închid cu osb-ul de 18mm. Rămâne sa ma hotărăsc dacă sa pun 10 sau 15 cm de spuma. 

 25. Bună ziua. Doresc sa suplimentez izolația existenta a planseului, adică: vata bazaltica tip panou de 100mm (0,037)cu inserție de folie de aluminiu așezată între grinzi de 100/100mm peste grinzi am pus osb de 18mm întrucât podul este folosit pt depozitare. Ma gândesc sa suplimentez izolația cu 100/150mm de spuma poliuretanica. Întrebarea este dacă pot scoate plăcile de osb și sa pun grinzi(100/150mm) perpendicular peste cele existente(asadar sa pun spuma peste vata bazaltica) sau sa scot vata și sa pun vata bazaltica peste spuma ori sa pun vata bazaltica între grinzile de sub asterneala(între aceste grinzi nu am izolație). Va mulțumesc

  • Daca tot preferi varianta cu izolatie poliuretanica, de ce nu aplici un strat de minim 5cm direct peste OSB? Varianta aplicata pe vata bazaltica nu este in regula.

 26. constantin george | 29 mai 2019 at 07:39 | Răspunde

  Buna ziua! Revin si va rog sa mi dati un sfat pentru refacerea pardoselii, initial am vrut sa o refac fara a mai turna beton , asa cum mi- ati recomandat dumneavoastra. Am inspectat atent dusumeaua ,am observat ca este uscata,se prezinta in cond.bune , ea fiind pusa pe capriori de lemn si sub pamant.Credeti ca este bine sa pun peste ea extrudat,apoi folie si parchet laminat? Multumesc!

 27. Bună ziua, va rog frumos ajutați-mă cu un sfat:
  La o casa din paianta se poate monta vata bazaltica fără a mai razui pereții exteriori? Acum prezintă mai multe straturi de var, în unele locuri se desprinde de pe pereți, insa as vrea sa știu dacă se poate monta direct vata, fără a mai razui pereții. Eventual sa dau doar o tencuiala de var direct pe pereti pt ai îndrepta. Sau mai bine, cu un caroiaj din lemn. Eu vreau sa pun vata de 5 cm, și nu îmi dau seama ce lemne trebuie pt caroiaj, ce dimensiuni, cum se prind între ele, apoi cum se prinde vata, etc.
  As prefera sa nu mai razuiesc pereții din motive financiare, dar nu știu dacă se poate. După părerea mea nu ar fi necesar, chiar dacă ce e sub vata bazaltica ar crăpa, nu contează, ca e dedesubt.
  Va mulțumesc!

  • Trebui sa ne asiguram ca peretele este suficient de solid si aderent pentru a putea lipi izolatia. Din ce spuneti nu ar fi asa, plus ca trebuie si o anume planeitate. Fie se retencuieste peretele, fie aplicati varianta cu rigle de lemn si izolatie intre rigle. Aceasta a doua varianta ar insemna ca se va inchide exteriorul cu lambriu.

 28. constantin george | 15 mai 2019 at 08:18 | Răspunde

  Buna ziua! Dar ar fi buna( eficienta dpdv termic) solutia : dupa pregatirea substratuilui membrana bituminoasa polistiren extrudat apoi direct placi rigidur sau doua randuri de placi vidifloor knauf(sant mai ieftine) ( eventual si un rand de osb ) apoi folie si parchet. Multumesc!

 29. constantin george | 12 mai 2019 at 07:58 | Răspunde

  Buna ziua!Fiti amabil,va rog cu un sfat pentru izolarea unei podele (dusumea pe capriori de lemn,sub dusumea este pamant tasat). Vreau sa scot dusumeaua si capriori care sant oricum degradati si o parte din pamant si sa fac alta pardosea. Care ar fi cea mai buna solutie pentru o pardosea care sa izoleze f bine. Ar fi buna solutia : membrana bituminoasa capriori de lemn ,vata minerala intre capriori, osb si parchet.

 30. onstantin george | 12 mai 2019 at 07:55 | Răspunde

  Buna ziua!Fiti amabil,va rog cu un sfat pentru izolarea unei podele (dusumea pe capriori de lemn,sub dusumea este pamant tasat). Vreau sa scot dusumeaua si capriori care sant oricum degradati si o parte din pamant si sa fac alta pardosea. Care ar fi cea mai buna solutie pentru o pardosea care sa izoleze f bine. Ar fi buna solutia : membrana bituminoasa capriori de lemn ,vata minerala intre capriori, osb si parchet.

  • Salut,

   Daca doresti aceeas solutie cu ginzi de lemn (depasita totusi astazi), poti face astfel:
   1. Scos totul si vazut cat de umed este solul
   2. Excavat pamant si completat cu piatra 16-32 pentru rupere capilaritate
   3. Asezate membrana bituminoasa
   4. Grinzi lemn noi
   5. Polistiren extrudat intre grinzi
   6. Placa OSB 22-25mm sau scandura groasa
   7. Folie separatie
   8. Parchet cu folia specifica.

  • Vata nu are ce cauta la pardoseala, acolo unde putem avea umezeala. Se poate utiliza polistiren extrudat.

 31. Bună seara și Hristos a înviat! Fiti amabil, fac în prelungirea casei o baie care va avea acoperișul din tablă, într-o apa înclinat. Datorita terenului nu am putut înalta prea mult acest acoperiș, și nu știu din acest motiv ce izolație sa pun sa fie eficienta, nu prea groasa pt ca ar lua mult din inaltimea băii. Și dacă e necesara folie și de care. Multumesc, stimă.

  • Vata minerala de sticla, minim 20 cm si bariera de vapori.

   • Mulțumesc. Și nu trebuie și folie sa nu condenseze, între tabla și vata?

    • Bariera de vapori este folia respectiva, asezata intre vata si gipscarton sau cu ce inchideti.

     • Am înțeles, mulțumesc. Ma gândeam ca trebuie ceva și între vata și tabla, ca să nu condenseze acolo iarna sau când ploua.

      • Presupun ca aveti deja folia sub tabla acoperisului, intre rigla si asteriala sau capriori. Bariera de vapori protejeaza fata de condens, dinspre interior.

      • Nu, nu am folie sub tabla, e doar tabla pusa pe astereala, casa fiind una f veche și nici nu pot modifica acoperișul, e deja făcut în prelungirea celui de pe casa. Deci sa pun ceva și între vata minerala și tabla?

      • Daca nue exista folie sub tabla riscurile sunt legate de posibile infiltratii. Este complicat sa se aplice acum o folie de difuzie daca nu se poate scoate capatul inferior in exterior, unde sa dreneze apa si sa existe spatiu de ventilare.

      • Și în acest caz, nu e bine sa pun o vata care are un strat de aluminiu pe o parte? Cu stratul de aluminiu înspre Tabla.

      • Exclus sa montati vata cu aluminiul spre tabla. Acel strat este o bariera de vapori si nu va ajuta montarea inversa, dimpotriva. Mai bine fara nimic decat montata cu folia spre tabla.

      • Dar ma gândeam ca vata se va uda de la condensul produs de tabla, și ca ar trebui cumva sa acopăr vata și sub tabla.

      • Deci ca să nu între Umezeala în vata, pe sus pe la acoperiș, nu e buna o vată cu aluminiu pe ea, cu aluminiul spre tabla? Ca nu mai pot pune acolo alt fel de folie.

      • Raspunde te rog la intrebarea: folia peste vata va proteja izolatia dar atunci cand apare umezeala peste folie, unde se va scurge apa? Din aceasta cauza in aceasta faza nu poti utiliza vreo folie spre acoperis daca nu poti drena apa sau condensul ce pot sa apara peste folie, in exterior.

      • Am înțeles. Și ca să pun folie și între tabla și vata, ar trebui sa dau jos tabla?

      • Asa ar trebui daca doresti o lucrare corect realizata si fara riscuri.

   • Buna dimineata.
    Am următoare problema :
    Locuiesc la casa; am tavanul de rigips fara a avea montata barieră de vapori.
    Anul trecut am izolat podul(spatiu depozitare) cu vată minerală 15cm (intre grinzi); peste care am pus placi OSB 18cm.
    Dupa 8 luni am dasfacut cateva placi OSB și am gasit broboane de mucegai pe interiorul placi OSB.
    Vata minerală nu este lăsata sau umeda.
    Vreau sa scot toate plăcile OSB sa le sterg de mucegai si sa las sa se aeriseasca podul.

    Va rog sa ma ajutati cu un sfat ; ce trebuie sa fac in continuare ???
    Care credeți că este solutia sa evit si sa stopez acest lucru ( formarea mucegaiului) ???
    Va mulțumesc anticipat,

    Cu considerație ,

    • Lipsa barierei de vapori a permis trecerea umiditatii prin gipscarton si vata, ajungand la placile OSB. Aici transferul umiditatii este blocat de OSB si apare condensul pe fata interioara, in timp se transforma in mucegai. Acesta este fenomenul real si tot ce puteti face este sa permiteti trecerea vaporilor mai usor, catre pod. Deoarece nu est evta umeda, probabil nu avem cantitate mare de vapori iar o parte s-a eliminat prin rosturile ramane pe OSB. Puteti lasa rosturi mai mari intre placile OSB sau lasati zone neacoperite.

 32. Bună ziua! Profit de generozitatea dvs și cer și eu un sfat. Sunt în toiul construcției unei case cu mansardă. Am hotărât să mă bazez pe izolația podului(nu a acoperișului) și aș vrea să vin cu 2 straturi de vată de 10. Întrebarea mea este cum să procedez, ținând cont de faptul că la tavan cleștii au 7*15 iar partea de acoperiș care rămâne în casă 10 *10 și care ar fi ordinea după părerea dvs. Mulțumesc

  • Conteaza grinzile planseului spre pod. Se izoleaza atat cat permite spatiul dintre grinzi (probabil cele de 10cm) si restul sub acestea, coborand nivelul tavanului. La nevoie se poate adauga si prin pod daca mai este spatiu, inainte de inchidere pardoseala pod.

  • buna seara
   am o casa p+1 cu planseu de beton sub acoperis. am turnat o placa de 15 cm de beton acum 3 zile si urmeaza sa fie construit acoperisul. Din proiect nu exista nici o fereastra in acoperis deci nici o aerisire fiind in 4 ape. de asemenea este si foarte jos avand maxim 1,7 m cel mai inalt.
   va intreb daca as putea face izolatia planseului inainte de ridicarea acoperisului cu una din cele doua metode extrudat plus sapa beton sau vata minerala 20 cm, avand in vedere timpul scurt trecut de la turnare. ma gandesc ca dupa ridicarea acoperisului va fi foarte dificil. multumesc

   • Nu va recomand acoperirea planseului inca umed. Se va putea izola ulterior, chiar daca ceva mai greu datorita accesului.

    • Va mulțumesc pentru sfat
     Dv ce ați folosi pentru izolare? Extrudat direct pe placa plus plasa de armate plus sapa de 3-5 cm sau vata cu OSB deasupra?
     Va multumesc

     • Extrudatul si sapa de egalizare isi au rostul daca spatiul se utilizeaza la trafic mai mare. Izolati tavanul camerelor de sub pod? As adauga, la final, doar vata minerala de sticla, 20cm de exemplu.

      • Nu am hotărât încă dacă izolez tavanul camerelor de sub pod
       Se impune in mod obligatoriu?

      • Si trafic nu va fi aproape deloc fiind un acoperiș cu înălțime mică. Doar depozitare . Si vizavi de ventilarea podului intenționez sa montez doua ferestre diametral opuse de 60×55
       Credeți ca este suficient?
       Multumesc

      • Daca va este mai usor la finisat, se poate face un tavan de gipscarton coborat5 sau 10cm, dupa cum aveti inaltime. In structura se poate adauga izolatie.

      • Popa C | 1 mai 2019 at 08:16 |

       Buna dimineața
       Am ales sa pun direct pe placa extrudat de 5 lipit cu adeziv si sub tavanele false sa pun vata minerală .
       Credeți ca este corect? Peste polistiren nu as mai turna sapa deoarece nu voi circula . Multumesc

    • Buna dimineața
     Am ales sa pun direct pe placa extrudat de 5 lipit cu adeziv si sub tavanele false sa pun vata minerală .
     Credeți ca este corect? Peste polistiren nu as mai turna sapa deoarece nu voi circula . Multumesc

     • La tavane să utilizați bariera de vapori intre vata si gipscarton. Legat de polistirenul extrudat, nu se justifica sortimentul extrudat, poate fi si un EPS 50 sau 70 daca nu se circula si nu se acopera.

     • Buna seara
      Peste un planșeu de beton 15 cm , am pus Izolatie polistiren extrudat de 10 eps 80 lipit cu adeziv. Acoperișul de tabla fără Izolatie între căpriori momentan.
      Sub planșeu , tavan fals cu vata , folie anticondens și rigips
      As vrea sa mai îmbunătățesc izolație plăcii cu un strat de spuma poliuretanică de 5 și vata între căpriori
      Credeți ca se poate pune spuma peste polistiren sau vedeți alta soluție ?

 33. Va salut! Nu am găsit sa întreb altundeva pe site-ul dv, asa ca o fac aici: Știți ceva de vata bazaltica pt fațade Izovat din Ucraina? Vad ca are preturi bune. Sau dacă re omandati ceva anume. Multumesc, cu stima.

 34. Buna ziua! Am cumparat o casa din caramida cu patru camere cu planseu o parte pe structura di lemn si partea din spate adica o camera baie si hol cu planseu de beton. Camerele care sunt cu planseu pe structura de lemn au fost renovate in sensul ca meseriasul a montat pe tavan placa de rigips, profile rigips(od,cd), 5 cm vata de sticla. Intrebarea mea ar fi cum si cu ce si in ce ordine sa izolez in pod intre grinz?
  Camera cu planseul de beton este foarte racoroasa chiar rece. A doua intrebare ar fi pe planseul de beton cu ce si in ce ordine sa izolez. precizez ca pe planseul de beton nu am grinz si ca toata casa este acoperita cu tabla. multumesc anticipat pentru sfat.

  • Deasupra acestui planseu beton-lemn este pod sau…? Cei 5cm de vata sunt foarte putin pentru o izolatie corecta. Faptul ca este o camera rece nu are neaparat legatura cu tipul de planseu, poate fi amplasarea camerei pe nord…. de fapt un cumul de factori.

   • Da defapt tot planseul despre care vorbesc si cea pe structura de lemn si cea de beton este acelasi pod necirculat.

    • In legatura cu acest pod necirculat care este alcatuit pe trei sferturi structura de lemn si un sfert planseu de beton puteti sa-mi dati un sfat cu ce si in ce ordine sa izolez. Multumesc anticipat.

     • Partea de planseu din lemn se poate izola in continuare prin adaugarea unor straturi noi de vata de sticla intre capriori, prin pod. Se vor adauga cel putin inca 15cm de izolatie. Partea de beton se poate izola prin adaugarea izolatiei direct pe placa de benton, prin pod. Ca izolatie se poate utiliza atat polistiren expandat EPS 50 cat si vata de sticla.

      • Multumesc pentru sfat! O ultima intrebare: pe partea cu planseul din lemn sub vata de sticla de 15 cm trebuie sa pun ceva folie si de care? Multumec anticipat!

     • Pe partea tavanului se aplica o bariera de vapori, folie din polietilena sau folie dedicata din aluminiu. De preferat minim 20cm de vata, doua straturi in total.

 35. Buna ziua!Pentru izolarea planseului de beton al unei case pot folosi polistiren extrudat,dupa care sa torn o sapa pentru a nu se infiltra soarecii?

 36. În primul rand scuze ca postez aici, dar nu am găsit unde în alta parte. Va rog din inima ajutați-mă cu un sfat. Am citit mai multe păreri despre izolarea unei pardoseli cu gresie, la o casa bătrânesca, și anume:
  1) pietriș, folie, polistiren, placa beton și gresie
  2)pietriș, placa, polistiren, gresie
  3)pietriș, placa, polistiren, din nou o placa, și gresie.
  Nu știu ce sa fac… cum e mai bine..

  • Salut,
   Se poate face in mai multe variante.
   Una ar fi pietriș, folie sau membrana bituminoasa, placa beton, polistiren extrudat, sapa egalizare, gresie.

   • Mă gândeam eu ca asta e mai în regula..
    Insa presupune mai mult timp, nu? Cam ce grosime trebuie sa aibă straturile?
    Iar pe locul 2 ce varianta ar fi?

    • Timpul necesar este dat de uscarea placii de beton si sapei de egalizare. Este varianta cea mai indicata si odata facuta, asa ramane. Nu are rost sa faci compromisuri. Pamantul tasat bine, pietris 10cm, placa beton 10cm, polistiren extrudat 4-5cm, sapa egalizare 5cm.

 37. Salut, am o nelamurire, am cumparat un apartament anul trecut intr-un bloc nou si locuiesc la ultimul etaj, tavanul este din placa de beton, acoperisul din tigla si podul nefiind circulabil.

  Am vorbit si cu restul vecinilor si am vrea sa izolam podul, blocul are izolatie exterioara de 10 cm insa avem consum destul de mare de gaze.

  Ce solutie este recomandata astfel incat sa fie mai ok iarna? O sa fie si mai cald vara izoland podul?
  Multumesc.

  • Se izoleaza planseul spre pod si nu acoperisul. Se va reduce consumul de energie in principal pentru cei de la ultimul etaj.

   • Da, asta si doream. Cu ce anume recomanzi sa izolam planseul? Cineva din bloc a zis sa folosim IsolAir Thermo.
    Multumesc!

    • Polistirenul expandat este varianta optima pe un planseu de acest gen.

     • In caz de nevoie, o sa se poata circula pe polistirenul expandat pt a efectua o eventuală reparatie la acoperis?

      • Da, se poate pasi direct dar inceti si cu atentie sau mai bine se poate aseza o scandura/placa lemn care sa distribuie forta si sa permita circulatia relaxata.

      • Mai am o intrebare, este de ajuns ca polistirenul sa fie intins pe placa de beton fara sa se foloseasca adeziv, doar prin aproprierea placilor ? Este un model anume de polistiren recomandat sau pot cumpara orice EPS de 10cm grosime?
       Multumesc!

      • Se pot aseza cat mai etans, eventual doua straturi, dar se pot lipi superficial cu putin adeziv poliuretanic. Poti utiliza EPS 70.

 38. Alexa Calin Nicu | 11 ianuarie 2019 at 12:51 | Răspunde

  Buna ziua,
  Am o problema la un acoperis al unei case in zona montana. Acoperisul este realizat in doua ape cu tigla Bramac si folie anticondens. Deoarece folia a fost de slaba calitate si montata gresit(fara contra-sipci) aceasta s-a distrus si in prezent imi intra zapada spulberata(doar aceasta) pana in pod si de unde prin toprire prin termosistemul de la planseu in casa.

  Desigur, zapada nu ar trebui sa treaca de tigla, dara totusi trece, sa nu fie montata corect tigla? sau este si altceva.

  Va rog o sugestie de remediere.

 39. Buna ziua.
  Am ceva nelamuriri in legatura cu o lucrare facuta de catre constructor la o casa recent achizitionata, daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi. La o mansarda folosita doar ca spatiu de depozitare acoperita de la exterior spre interior cu tigla ceramica, caroiajul acela de prindere al tigle, carton bitumat, scandura, capriori. Se da urmatoarea situatie…. un planseu din beton de aproximatriv 13 cm. Privit de jos in sus s-au executat urtmatoarele lucrari : placa de rigips, bariera de vapori, profile rigips(od,cd), 10 cm vata cu folie de al ( folia de al indreptata spre zona calda sa zica asa… spre camera) placa de beton aprox. 13 cm, 10cm vata de sticla peste placa de beton prinsa intr-un caroiaj din rigle 5×12 cm si inchis cu osb. Acum intrebarile mele sunt :
  1 Lucrarea a fost executata ok din punct de vedere al stratificarii materialelor?
  2 Folia de al de pe acea vata este in regula dauneaza cu ceva?
  3 Peste placa de beton intre vata si placa mai trebuia ceva o folie sau intre vata si osb ?
  4 Este inregula daca intre vata de pe placa si osb au ramas cei aproximativ 2 cm sa zic de aer?
  5 Ajuta cu ceva daca peste osb mai pun ceva vata ? Tiniand cont ca nu am nevoie de toata suprafata podului de depozitare?

  • 1. Este in regula.
   2. Este o dublare a barierei de vapori dar nu dauneaza daca sunt montate cum spuneti.
   3. Nu, alta folie nu trebuia.
   4. Nu deranjeaza
   5. Ajuta dar teoretic nu aveti nevoie de alta izolatie.

 40. Bună ziua, un sfat va rog:
  Am o casa bătrânesca din furci și lut, cu podul nelocuibil. În interiorul camerei sint grinzile peste care vin scânduri, iar în pod un strat subțire de lut. Nu as vrea sa izolez în camera pt ca deja sint scunde camerele, ci în pod.
  Ce soluții simple sint, am înțeles ca as putea pune polistiren în pod, insa nu prea as vrea, e inflamabil și pretabil la soareci.
  Ar merge vata de sticla sau e musai aia bazaltica, care e mai scumpa? Și trebuie o folie pusa în pod înainte de vata? Precizez ca podul e ventilat cu 2 lucarne mici.
  De asemenea, are rost sa izolez în pod și acoperișul propriu-zis, între căpriori? Sau ajunge doar pe jos vata? Ma gândesc ca, chiar dacă nu e locuibil, sa pun 10 cm jos și 10 cm pe căpriori acoperișului, sau nu se merita?
  Multumesc! Și la mulți ani pe 2019!

  • Izolarea acoperisului nu se justifica. Se izoleaza pein adaugarea de vata de sticla sau bazaltica, de care doriti. Este recomandat sa aplicati un strat de izolatie de minim 20cm si o folie de polietilena etansa inainte de izolatie. Din pacate, soarecii isi fac loc atat in polistiren cat si in vata, daca sunt in zona.

   • Am înțeles, va mulțumesc. As mai avea câteva mici neclaritati:
    1)La vata bazaltica spune ca are rezistenta scăzută la vapori. În acest caz mai trebuie folie de polietilena deasupra bucătăriei, sau aburii vor trece prin vata și se vor duce afara? podul având 2 lucarne mici fără geam.
    2)e buna și vata caserata cu aluminiu, sau e mai scumpa decât varianta cu folia?
    3)cum mai circul ocazional prin pod dacă pun vata pe jos? Nici nu as vrea sa cheltui prea mult cu vreun sistem mai comica de așezare a vatei.
    4) Se strica vata în timp dacă nu e caserata cu aluminiu sau nu are folie? Și invers, dacă are folie, vaporii nu vor rămâne în casă și vor face Umezeala? Chiar e necesara folia?

    • 1. Rolul barierei de vapori este sa opreasca fluxul de vapori care strabate izolatia. In cazul unui flux redus, fara bariera de vapori, nu ar fi o problema dar daca fluxul este mai mare (aici se face un calcul hidrotehnic de catre specialisti) poate sa apara umezeala in izolatie sau pe alte suprafete mai reci. Tocmai din aceasta cauza o bariera de vapori poate elimina aceste riscuri.
     2. O vata caserata inseamna ca are acel strat de aluminiu pe o parte, strat ce reprezinta chiar o bariera de vapori daca se etanseaza imbinarile placilor sau rolelor de vata caserata. Calculul specific al costului trebuie facut pe produs efectiv si raportat la intreaga suprafata, tinand cont ca o bariera de vapori este livrata la o suprafata de 60-75mp.
     3. Pe stratul de vata se poate circula ocazional, dupa ce trecem vata isi recapata forma. Daca este nevoie, pe anumite zone se poate amenaja o cale de acces din lemn, peste vata cu sprijin pe structura de lemn pentru sustinerea acoperisului.
     4. Tot ce se poate intampla daca este un flux mare de vapori de apa este condensul invata si mucegairea acesteia. Vaporii nu mai trec prin izolatie si raman in casa atat timp ca nu aerisiti sau migreaza in exterior pe alte cai de ventilatie. Uneori este necesara folia. Cel putin peste spatiile de baie este obligatoriu sa o asezati, peste celelalte puteti incerca fara, in caz d enevoie ar putea fi adaugata ulterior daca apar efectele discutate mai sus. Nu este greu de asezat.

    • Va mulțumesc mult de ajutor, sinteti foarte amabil. Cu stimă!

 41. Buna ziua ! Construiesc o casa cu un singur nivel si am ajuns in faza realizarii izolarii termice in zonele sensibile , avand in vedere ca voi instala un sistem de incalzire electric prin pardoseala . Sunt in faza izolarii podului de lemn si ma simt pus intr-o situatie dificila. Tavanul este din rigips aplicat pe o structura metalica fixata pe grinzi trenversale din lemn 15 15 cm . Constat ca trebuia pusa si o folie bariera de condens sub rigips si incerc sa gasesc solutii de remediere fara a demonta tot tavanul de rigips ( inca nefinisat ce-i drept ) . Se poate aplica folia in starea actuala din pod ? Eventual sa pun intre profilurile metalice un polistiren expandat de 5 cm iar peste acest poistiren si peste profiluri sa aplic folia care va fi prinsa pe lateralul grinzilor si perete ? Cred ca aplicand asa folia va fi relativ bine intinsa si nu va suferi din cauza denivelarilor dintre profilul metalic si polistiren ( din cauza diferentei de inaltime ) . Placile de polistiren le voi croi in asa fel incat sa fie lipte una de alta pe lateral urmand a le “lega” intre ele cu o banda adeziva de latime corespunzatoare .Ar fi bine sa inserez in profilul metalic U o banda de polistiren astfel incat zona goala din acel profil U sa fie umpluta , urmand a aseza mai bine folia bariera condens pe “patul” realizat astfel ? Pentru continuarea izolarii podului voi aseza peste folia bariera condens montata un strat de vata minerala cu film de aluminiu pe o parte , grosime de 10 cm ( zona cu aluminiu in ce parte ar trebui sa fie ? Spre jos sau spre acoperis ? Apoi peste vata minerala urmeaza sa pun scanduri butute in cuie pe grinzile de sustinere . V-as fi recunoscator daca mi-ati da cateva sfaturi sau mi-ati confirma solutia de izolare propusa ? Numai de bine !

  • Tehnica de aplicare a barierei de vapori presupune realizarea unui strat perfect etans astfel incat umiditatea din aer sa nu ajunga in zone unde poate condensa usor, daca are o anumita valoare. Faptul ca folia este mai bine sau mai putin asezata intins nu conteaza prea tare. Din pacate este dificil sa realizezi o aplicare etansa prin pod, pe structura planseului. Vata cu aluminiu are acelasi rol dar va fi la fel de greu sa etansezi imbinarile. Se pozitioneaza cu aluminiul spre gipscarton. In aceasta situatie as renunta la bariera de vapori si as utiliza vata normala cu o inspectie anuala pentru a constata daca apare vreo zona de condens. Riscul mai mare este pe spatiile cu umiditate, baie de exemplu si aici ai putea incerca chinul de a aplica o bariera prin pod, cat mai etans chiar daca vor fi zone cutate.

 42. Buna ziua. La casa mea am planseul din lemn. Din interior se vad grinzile de lemn peste care s-a pus scandura si ca si izolatie pamant batucit de cca. 10-15cm in pod. Ulterior in pod am pus peste acest pamant batucit din 60 in 60cm grinzi 10×10 si intre ele vata minerala bazaltica de 10cm, dupa care s-a scandurit cu rosturi mari intre ele si s-a pus peste OSB. Acoperisul este cu tila, neizolat. Azi am constatat ca peste vata apare condensul. Ce solutie recomandati pentru disparitia condensului? Sa scot Osb-ul sa raman ventilat sau exista alta varianta cu ceva folie culcata peste vata minerala?

  • Aparitia condensului se datoreaza lipsei barierei de vapori inainte de izolatie si prezentei stratului de OSB. Este un cumul de factori. In acelasi timp, doar 10cm de izolatie este destul de putin.
   Tavanul ramane cu grinzi aparente sau se va inchide?

   • Mutumesc de raspuns. Problema condensului a aparut dupa izolarea suplimentara a podului cu vata.
    Tavanul ramine deschis cu grinzi aparente (pereti din piatra vizibile). Fiind o casa rustica batraneasca nu a-si vrea sa-l modific in interior.
    Suplimentar mai pot pune folie pe tavan in pod peste lut sau peste vata si grizi daca trebuie, dar nu stiu de care!? Folie anticondens sau bariera de vapori? Folia asezata direct pe lut, sau Folie capsata peste grinzile suplimentare (lipit si de vata minerala dintre grinzi), dupa care scandurit astfel incat sa nu aiba contact direct cu OSB-ul?

    • P.S. Casa este veche de peste 100 de ani in care au trait generatii cu acel tavan izolat cu lut, doar eu m-am trezit cu facturi mai ridicate 🙂 desi in interior nu este mai mult de 19.5-20 grade setate pe termostat!

    • Poti incerca etapizat, intai indeparteaza stratul de OSB (pe o zona) si vezi cum se comporta. Ar trebui sa nu se mai produca condens. Daca totusi apare inseamna ca umiditatea interioare este destul de mare si va trebui sa treci la amplasarea barierei de vapori sub izolatie (cu toate ca prin pod nu se poate aplica cel mai corect).
     Este de luat in calcul inca un strat de 10 cm de vata pentru o izolatie buna.

     • Am sa ridic cateva placi OSB. Revin cu detalii.
      Daca ramane uscat vata pot ridica cu 5 cm structura de scandura si voi placa din nou daca tot am OSB-ul?
      Folia anticondens peste vata nu este o rezolvare?

      Multumesc anticipat!

      • Nu este relevant spatiul de 5cm daca nu se asigura circulatia libera a vaporilor. Placile din OSB montate ermetic impiedica acest lucru. Folia de tip bariera de vapori se aseaza pe partea calda, spre interior, nu peste vata. Asezarea peste vata va dubla osb-ul si face mai mult rau.

 43. Salut, vreau sa izolez un pod neutilizat cu urmatoarea structura: tencuiala, scandura, grinzi de lemn, nu are nicio izolatie impotriva umezelii.
  In prezent incalzirea se face cu soba, intentionez sa trec pe centrala la primavara, peretii sunt izolati cu polistiren.

  M-am gandit la urmatoarea varianta: primul strat Isover Rio Alu 5cm(am deja produsul ramas de la o cunostiinta) montat intre grinzi cu folia de aluminiu catre camere iar peste o alta vata minerala de 10 cm, montata tot intre grinzi, fara niciun strat de aluminiu.

  As dori o parere despre solutia propusa, multumesc.

  • Se poate face ceea ce ti-ai propus, chiar adaugand o izolatie mai groasa. Nu strica inca un strat perpendicular pe ultimul.

   • Ma gândeam sa nu fie probleme cu umezeala din cauza ca nu este izolat pe interior contra umezelii

    • Este vorba de umiditatea din aer ce poate sa fac probleme uneori. Acel prim strat cu aluminiu chiar aceasta menire are, ramanand descoperite zonele grizilor din lemn. Mai mult nu poti face.

 44. Am o intrebare daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi. Am olaca de beton peste etaj , spre pod.Vreau sa pun vata peste palca de beton in pod. Cum ar fi mai bine sa fac? trebuie pusa folie de vapori/aluminiu pe placa de beton si apoi peste pus vata sau merge direct vata? Am deja izolat sub astereala cu spuma poliuretanica vreo 6-8 cm tot podul chiar si peste capriori putin. Temperatura in pod este in jur la 17 grade chiar si la -10 afara, semn ca placa cedeaza din caldura etajului in pod.
  Referitor la vata m am gandit sa pun ceva cu densitate mare (ar conta?) si apoi peste tego folosit in turnari caci are stabilitate la incovoiere mai mare nu ca osb-ul asezat doar peste vata bazaltica…
  Merita sau nu cheltuiala , podul doar ptr depozitare.
  multumesc frumos
  ar putea mucegai lemnul din cauza ca lemnul nu mai respira corect datorita spumei cu celula inchisa?

  • Doar izolatie direct pe placa, fara bariera de vapori. Tego direct pe vata nu merge pentru ca nu rezista la compresiune izolatia, doar daca se utilizeaza rigle din lemn.

 45. Bună ziua.
  Am și eu o nelămurire. Este vorba despre izolarea interiorului unui pod, la o casă, cu un singur nivel, care va fi folosit cel mult pentru depozitare.
  Am renovat interiorul camerelor și implicit tavanele. În prezent structura tavanului, dinspre interiorul camerei spre pod se prezintă astfel: rigips pe cadru metalic (nu am aplicat nici un fel de folie de vapori),scândura (care reprezenta tavanul vechi, pe care s-a montat cadrul metalic sub nivelul grinzilor – am dat jos doar tencuiala în vederea renovării), apoi grinzile de cca. 14 cm. în pod.
  întrebarea este: care ar fi cea mai bună izolație (polistiren expandat – de ce densitate? sau vată minerală sau bazaltică cu/fără folie de aluminiu). Dată fiind situația prezentată, pot să aplic din pod peste scandura care este sub grinzi folie anticondens sau să aplic doar izolația ca atare fără folie? Dacă aplic folie, să aplic și pe pereții laterali ai grinzilor și peste grinzi sau grizile să le las libere? Sau să aplic folia anticondens la fnal, peste izolație? Menționez faptul că intenționez ca peste izolație să pun acândură sau OSB.
  Vă mulțumesc.

  • Este o situatie des intalnita, tavan facut cu gips si fara bariera de vapori. Lipsa barierei poate fi o problema daca umiditatea la interior ar fi mai mare. In cazul de fata sunt doua optiuni de compromis:
   1. aplicare directa izolatie din vata de sticla.
   2. aplicare bariera de vapori intre capriori apoi izolatie din vata de sticla.
   In cazul al doilea riscul ramane pe zona de capriori unde ramane lemnul expus la umiditate in ambele directii.

 46. Ciprian Popovici | 24 noiembrie 2018 at 19:27 | Răspunde

  Buna ziua,
  Am si eu un planseu de pod cu grinzi de lemn. Doresc sa il izolez asa cum ati descris in articol. Am inaltimea grinzilor de 15 cm (o sa pun izolati intre ele) si doresc sa mai cobor tavanul de rigips cu 5 sau 10 cm ca sa mai pun un rand de izolatie transversal , intre profil si grinzi. In total vor fi 20 sau 25 cm de izolatie. Vreau sa ma ajutati cu cateva raspunsuri:
  – ce recomandati sa folosesc, vata minerala sau vata bazaltica si cateva recomandari de producatori seriosi.
  – profilele de rigips portante la ce distanta se pun. Cele montante am inteles ca trebuie puse la 40 cm.
  -intre grinzi daca nu gasesc izolatie de 15 cm , este in regula sa pun un rand de 10 si unul de 5?

  Multumesc anticipat

  • Salut,
   1. Vata minerala de sticla, un sortiment bun. Knauf este unul care imi place mult.
   2. Distanta intre primul rand de profile este 900/1500mm iar intre celelalte de 500/600mm.
   3. Se pot utiliza fara probleme straturi de 5 si 10cm in loc de 15cm.

 47. Buna ziua!…as vrea sa ma lamuriti intr-o situaţie…se merita izolat podul nelocuit al unei case(ma refer la acoperis, între grinzi) avand in vedere ca planşeul este izolat foarte bine cu vata bazaltica de 25 cm_?…multumesc!

  • Nu se justifica. In cazul in care se foloseste ca spatiul de depozitare, poate fi izolat cu 1 strat.

   • ..da…se foloseste ca spatiu de depozitare…in cazul asta recomandati sa izolez cu vata de sticla la grosimea capriorilor…adica de 10 cm?…sau nu prea se merita?…v-as fi recunoscator de sfat intrucat e o investitie si un deranj care nu stiu daca se merita…mentionez ca locuinta e finalizata si materialele ar trebui carate prin casa…multumesc

 48. Va salut!
  Ma confrunt cu urmatoarea problema: Am casa (doar parter) cu tavanul facut din placi de gips-carton asezate pe profile de 60mm iar profilele sunt prinse de grinzi de lemn de 15x15cm asezate din 50 in 50 cm. Podul (nelocuibil) nu are scandura batuta. Cum mai pot monta acum bariara de vapori? Care ar fi pasii in situatia aceasta pentru o izolare buna a tavanului incaperilor?

  Multumesc

  • Aproape imposibil de montat o bariera de valori intr-un mod corect. Depinde cum este fixată structura de grinzi, daca se poate aplica bariera prin pod si stam sa la aceste puncte de fixare.

 49. Buna ziua o informatie va rog ,am o marda peste care este aplicat polistiren de 10cm dar nu este lipit [asa am cumparat casa] ulterior am pus vata fara folie de aluminiu de 5cm intre grinzi peste care voi mai pune inca un stra de 10cm .Intrebare oare polistirenul cu vata nu va produce condens avand in vedere ca am tabla pe casa si nu exista ventilatie in pod Multumesc

  • Ca sa intelegem clar, care este izolatia pe tavanul mansardei si care este legatura cu podul? Polistirenul este pe aceeasi suprafata cu izolatia din vata? Va rog sa detaliati putin mai explicit.

 50. Buna ziua,
  Deja am facut tavanul din grinzi de 10/15cm ,dedesupt am pus OSB de 10 mm apoi polistiren de 3 cm si apoi adeziv cu plasa de armare. Nu stiu daca am procedat corespuzator, dar vreau deasupra ,intre grinzile tavanului sa izolez cu vata bazaltica si sa pun si folia anticondens.Intrebarea este unde o amplasez ? peste izolatia cu vata bazaltica sau sub izolatie ? multumesc !

  • Acum este cam tarziu sa asezati o bariera de vapori dar se poate si fara dat fiind ca aveti un strat de OSB si polistiren expandat pe tavan, aceste straturi nu sunt considerate ca avand o difuzie ridicata (dimpotriva) si de aceea nu aveti decat sa asezati vata intre grinzi.

 51. Buna ziua.
  Am o intrebare daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi. Vreau sa imi pun vata pe pod, precizez ca am placa de beton. Cum ar fi mai bine sa fac? trebuie pusa folie de vapori/aluminiu pe placa de beton si apoi peste pus vata sau merge direct vata? e necesar sa pun si intre grinzi la acoperis un strat sau ajunge doar pe placa? Podul nu va fi folosit, doar foarte putin pt depozitare (locul unde depozitez il voi izola cu polistiren).

  Multumesc,
  Vlad

  • Nu este necesara nicio folie pe placa, inainte de a aseza izolatia. Se poate aplica direct izolatia din vata minerala sau polistiren expandat. Acoperisul nu necesita izolare.

 52. Buna ziua
  Pentru izolarea unui planseu de beton intr-un pod necirculabil ce recomandati?
  Este vorba de planseul dintre parter si podul necirculabil. Casa este doar parter.
  M-am gandit la vata minerala sau bazaltica sau polistiren.
  Intrebarea mea este daca intre beton si izolatie trebuie pusa o folie de difuzie vapori sau o bariera de vapori?

 53. Buna, grinzile de la planseul meu sunt de 15cm, intre grinzi doresc sa pun vata minerala si sa le fixez cu sarma, pana aici totul clar dar…doresc sa pun inca un strat de 5 cm care sa vina perpendiucular pe stratul dintre grinzi, acest strat de 5cm cum il fixez? bridele care vin fixate pe grinzile de la planseu teoretic v-or strapunde acest strat de vata, este o problema? si cum fixez de asemenea si folia de aluminu? Va multumesc.Adi

  • Stratul de 5cm de sub grinzi va fi fixat in structura pentru gipscarton. Vata se aseaza dupa ce se realizeaza structura, vata se aseaza pe langa bride cat mai bine. Folia de aliminiu se fixeaza pe structura metalica cu banda dublu-adeziva.

 54. Buna, am o nelamurire cu folia anticondens, daca folosesc una de aluminu este ok?
  Folia anticondens este egala cu cea de aluminu,aceasta folie se poate lipi (cu dublu adeziva) pe profilele pe care vin prinse placile de Rigips? si capetele foliei trebuie coborate pe perete in jos si lipite de perete? Daca lipesc folia pe profilul care tine placa de Rigips, asta inseamna ca la imbinarea tavalnului cu peretii laterali folia v.a cobora din tavan pe perete in jos. Cum o sa gletuiesc daca este lipita de perete? Planseul care il izolez este unul din grinzi de lemn si peretii sunt tencuiti. Mersi,Adi

  • Folia de aluminiu este o bariera de vapori si este coerct sa o utilizati intre structura si gipscarton. teoretic se poate lipi inclusiv pe perete, perimetral. Se va decupa la cota gipscartonului dupa fixare aplacilor si va fi acoperita de banda de armare pe muchia respectiva. Nu va cobori mai mult decat placa si nu va fi o problema finisarea acestor zone.

 55. Buna seara!
  In luna august urmeaza sa refac acoperisul unei case vechi din paianta.
  Izolarea podului este realizata acum cu pamant. Ma gandeam initial sa scot tot pamantul(nu stiu ce grosime are), si sa-l inlocuiesc cu vata de sticla- 20 cm.
  Avand in vedere ca totusi pamantul este un bun izolator, mi-a trecut prin minte sa-l pastrez si peste el sa mai pun un strat de 10 cm vata de sticla. Credeti ca este o idee buna si tot odata eficienta?

  • Sigur, se poate face izolarea peste structura existenta dar ar trebui sa aveti acoperisul destul de etans sa nu intre prea mult praf. Daca scoateti pamantul s-ar putea sa nu izolati la fel de bine si sa ermetizati planseul.

 56. Buna ziua,
  M-ar interesa cateva sfaturi, despre cum sa izolez tavanul unui apartament aflat la ultimul etaj fără planseu deasupra, doar pod.
  Podul este izolat cu vata minerala intre capriori si folie.
  Tavanul este doar din gips carton fara izolatie.
  Este indicat sa mai vin cu o termoizolatie de vata peste tavan? Dacă da, cum ar trebui sa procedez, ce tip de vata ar trebui sa folosesc si este indicat sa montez si aerisitoare în acoperis?
  M-ar ajuta foarte mult părerile specialiștilor în luarea unor decizii corecte.
  Mulțumesc!

  • Sigur, tavanul spre pod este esential a fi izolat. Daca lipseste izolatia, o sa incalziti inutil spatiul podului si nu este mic. Consumul de energie va fi mai mare. Se va izola ca in articolul de mai sus, acelasi principiu.

   • Mulțumesc pentru sfat,
    Având în vedere că acoperișul este deja izolat, nu exista riscul sa apară condens?
    Este de ajuns sa folosesc un strat de vata de 10 cm, sau tot de 20 cm?

    • Daca se monteaza izolatie cu bariera de vapori nu exista niciun risc. Se poate si cu 10cm, dar si cu 20cm de vata. Diferenta este ca vata mai groasa va izola mai bine, cei 20 fiind recomandati de normativ.

     • Buna ziua,
      Multumesc mult pentru sfaturile date, dar mai am o mica nelamurire.
      Cum pot monta bariera de vapori fara sa stric tavanul?
      Din ce am inteles din articolul de mai sus, aceasta ar trebui montata intre structura metalica si placile de gips carton.
      Exista o solutie de aplicare prin pod?
      Daca o aplic doar intre capriori, exista riscul sa apara condens?
      daca folosesc vata cu folie de aluminiu, pot renunta la bariera de vapori?
      multumesc!

      • Exact aceeasi problema o am si eu. Ati gasit cumva solutia?
       La mine constructia e asa, privita din camera spre pod:
       – gipscarton
       – profile CD
       – aer (20 cm)
       – o retea de sarma intre grinzi
       – vata minerala 10 cm
       – scandura
       – OSB
       Podul e izolat cu 20 cm de vata minerala, dar intr-unul dintre dormitoare am o diferenta de 3-4 grade intre imbinarea peretelui cu tavanul si temperatura peretelui in medie. Tavanul are variatii de temperatura de 3-5 grade in zona aceea, lucru pe care nu l-am observat la celelalte camere.

 57. Buna,

  Am ajuns la partea cu izolarea planseului din lemn la o casa parter. Am citit in mare parte postarile care sunt intr.adevar de mare ajutor, va multumesc. Totusi sunt intr.o dilema cu pozitionarea vatei. De sus in jos, am o sapa de beton usor armata, sub este un polistiren expandat de 3 (mansarda nu o sa fie locuita) scandura care sta pe grinzi de 15×15 pozitionate din 60 in 60. Intrebarea mea este, daca pun vata caserata doar intre grinzi, pe langa grinda sau chiar grinda nu este o punte termica?
  Ar trebui sa pun 15 cm de vata simpla intre grinzi si una de 5 cm caserata care sa vina sub toate grinzile ? Va multumesc.

  • Sigur, la structura prezentata este suficient un strat de vata intre grinzi si unul de 5 cm sub. Ultimul strat poate fi caserat sau simplu, in ultimul caz in care trebuie sa aveti bariera de vapori separata.

 58. Buna seara,
  Sint in curs de executie realizare izolatie acoperis pe interior si constyructie+izolare tavan etaj.
  Ca si optiune am ales:
  -izolare acoperis intre capriori
  De la exterior catre interior:
  -tabla invelitoare existent
  -sipci logitudinali si transversali,(existent)
  -folie anticondens,(existent)
  -astereala(existent)
  -capriori 10×10 cm(existent)
  -vata bazaltica placi (0,6×1 m ) Knauf Naturboard Fit plus 10 cm lamba 0,037 intre capriori
  -folie bariera de vapori Isoflex Alu LP
  -sipci 20×50 mm peste folie
  – OSB 6 mm peste sipci
  Pentru tavan etaj,in ordine de la partea de jos spre pod:
  -rigips 12,5 mm
  -folie bariera vapori Isoflex Alu LP
  -dulapi 60x150mm
  -vata bazaltica placi de 5 cm 0,6x1m Knauf Natur Board Fit Plus (sub dulapi pe profile rigips)
  -vata bazaltica placi 10 cm 0,6x1m Knauf Naturboard Fit plus(intre dulapi)
  -vata bazaltica placi 5 cm 0,6x1m Knauf Insultation NaturBoard Fit plus(intre dulapi)
  -OSB de 15 mm in pod ca inchidere sau blana ramasa de la cifraje latime 15620 cm grosime 22 mm
  Din pacate cei 20 cm izolatie la tavan nu au putut fi realizati decit din grosimile mentionate existente in piata.
  Cele 2 straturi de folie bariera Isoflex aluminiu LP nu sint prea mult ptr izolare?
  Rog o opinie vis a vis de cele 2 sisteme si daca este ceva eronat,rog un sfat de la cei care au mai executat sisteme de acest tip.
  Multumesc anticipat,
  Adrian

  • Gasesti la Knauf si alte produse decat placile de vata bazaltica. Un exemplu este produsul Unifit035. In rest pare in regula. Daca poti, urca izolatia din planseu la 25cm, inlocuind primul strat de 5cm cu unul de 10cm – sub dulapi.

   • Buna ziua,
    Multumesc de informatie. din pacate placilede vata bazaltica le-am achizionat deci voi lucra cu ele.
    Rog lamurire in 2 situatii:
    -meseriasii mi-au spus ca ptr o buna ficare a vatei intre capriori vor aplica acele ciuperci din plastic cu suruburi de 10 cm ptr lemn din loc in loc. este corect sau se induc punti termice?
    -vata Ioflex Alu LP utilizata ca bariera de vapori se monteaza cu partea aluminizata catre interior pod si interior camera din cite am citit. Este corect sau exista alta prescriptie montaj ptr aceasta folie?
    Multumesc anticipat,
    Adrian

    • Nu este nevoie de fixare cu ciuperci pentru ca se realizeaza o retea de fixare sub izolatia dintre grinzile de lemn ce va sustine straturile. Vata cu bariera de vapori dinaluminiu – caserata, se aplica cu folia spre interiorul camerei doar, ca ultim strat. Se etanseaza imbinarile.

     • Buna seara,
      Din viteza am scris vata cu folie ,vata bazaltica este simpla,este o eroare,vreau sa aplic folia tip Isoflex Alu LP Eco ca utilizare bariera antivapori peste vata Knauf, iar la tavan dupa rigips.Negasind prea multe detalii de montaj pe Internet despre aceasta folie Isoflex Alu LP doresc sa stiu daca se monteaza cu partea aluminizata catre interior sau cu partea de PE cu bule catre interior.
      Multumesc de clarificare si ajutor.
      Cu stima
      Adrian

      • Era ceva neclar, acum ca s-a lamurit folia se aseaza cu aluminiul spre interiorul camerei.

      • Buna seara,
       Am sunat ptr o clarificare suplimentara la Oradea la reprezentanta Termomaster Romania care distribuie aceasta folie Isoflex Alu LP si surprinzator ptr aplicatia ca bariera de vapori sfatul lor este de a monta folia cu bulele PE catre interior pod si interior camera, nu cu partea aluminizata.Si am ramas un pic confuz.
       Oare ptr acest tip de folie Alu+bule functia de bariera vapori presupune alt montaj vs foliile simple cu strat Alu+PE?
       Din pacate nu stiu daca va pot trimite foto folie a celor 2 parti ptr lamurire.
       Cu stima,
       Adrian Coman

      • Nu este nevoie de foto. Stiu folia iar logica aluminiului este sa reflecte radiatia spre interior. Bulele suntvun plus de izolatie si atat. Daca iti dau sivo explicatie argumentata putem discuta, pana atunci nu le inteleg raspunsul.

      • Buna ziua,
       Raspunsul lor este bazat pe definitia tehnica/constructia acestei folii(mai jos returul lor):
       Isoflex Alu LP este aluminizat pe ambele parti (si in spatele bulelor). Rolul bulelor aici este de a crea un strat de aer intre placaj si folia de aluminiu. Reflectarea caldurii are loc doar in aer, daca nu se realizeaza acest strat de aer, folia pierde functia de a reflecta caldura.

      • Este corect ca un strat aluminizat poate sa radieze doar daca are spatiu de aer, de regula de minim 2-3 intre el si stratul de inchidere. Daca nu exista acest spatiu de aer, nu pierzi mare lucru, doar acea radiatie care oricum este una mai mult simbolica din punctul meu de vedere. Bulele de aer sunt un spatiu inchis, alaturi de folie, nu are cum sa constituie spatiu de aer ca cel deschis in fata foliei. Functia principala inaplicatia ta este realizarea unei bariere de vapori si in plan secundar radiatia foliei aluminizate. Stratul cu bule va aduce un spor mic la izolatie.

      • Buna ziua,
       Ca de obicei argumentele tehnice schimbate pe acest blog sint destul de serioase si de luat in calcul,este ceea ce apreciez la acest schimb de opinii. Da, ma intereseaza in principal functia de bariera vapori si secundar reflectarea caldurii deci dau credit expertizei dvs si voi monta cu fata de aluminiu in interior;Oricum din curiozitate am sectionat o bucata folie si nu prea vad a doua folie de aluminiu sub bule,doar PE cu bule, lipîte cu un adeziv special pe un substrat de folie aluminiu sau a doua folie aluminiu este reprezentata de particule foarte fine dispersate in masa adeziv imbinare straturi.
       Adrian

   • Bună ziua cum as putea să aflu și eu ceva informatii despre izolarea unui planseu din lemn?

  • Nu stiu dacă scriu unde trebuie dar eu o să întreb.
   Am o casă din bca doar parter,tavanul este din pătrați de 10 peste care as vrea sa pun lambriu de lemn.
   Ce izolatie îmi trebuie și dacă trebuie și folie între caroiaj și lambriu? Multumesc

   • In principiu ai informatiile necesare mai sus, in articol. Se inlocuieste gipscartonul cu lambriul de lemn dar va trebui si structura de fixare pentru lambriu sa fie din lemn, in loc de metal. Se lasa spatiu de ~2cm intre bariera de vapori si lambriu, spatiu dat de riglele de montaj pentru lambriu.

 59. Buna ziua! Planseul trebuie izolat cu 20 cm de vata minerala? Precizez ca este vorba de un planseu cu structura de lemn. Multumesc!

  • Minim 20 cm de izolatie.

  • ovidiu soroaga | 11 aprilie 2018 at 00:32 | Răspunde

   Tot la un planșeu din lemn, pe partea camerei se poate monta rigips direct pe planseu fără barele alea din aluminiu? Prinse direct pe scândurile ce alcătuiesc planșeul.

   • Acele bare sunt profile din otel zincat. Se pot inlocui cu rigle din lemn uscat. Prinderea placilor in mod direct nu se recomanda din doua motive: nu ai planseul suficient de plan si vor fi solicitari mari ce duc la fisurarea rosturilor.

    • ovidiu soroaga | 11 aprilie 2018 at 14:57 | Răspunde

     Dar între grinzi e distanta de 70cm, nu e suficient de mica pt a pune direct rigipsul? Adică bucăți de rigips de 70cm lățime( lungimea grinzilor e de 3.5m dar se pot bune bucăți mai mici de rigips) prinse de scânduri, nu de grinzi. Tot mare va fi presiunea dacă bucățile de rigips nu sint f mari?

     • Se poate monta placa intre grinzi, pe rigle de montaj prinse pe grinzi. Va trebui mascat rostul dintre gips si lemn cu baghete. In aceeasi directie, trebui gandita izolatia acestui planseu, peste grinzi.

 60. Da este vorba de planseul peste parter,care reprezinta totodata si pardoseala pentru mansarda.Deasupra va veni acoperisul si spatiul va fi mansardat ,locuibil.

  • In mod normal nu este nevoie de o izolatie termica pd un planseu intermediar ce desparte doua etaje locuite ale casei. Daca este nevoie de o izolatie pentru a izola fonic sau se utilizeaza o incalzire prin pardoseala la etaj, se poate adauga un 2 cm de polistiren extrudat sau alte placi dedicate.

 61. Buna seara!
  Constantin ma numesc.Doresc sa va intreb daca planseul monolit din beton pentru o casa cu manasarda trebuie izolat?In caz afirmativ va rog sa imi da-ti cateva detalii despre modul de izolare.Va multumesc!

 62. Buna seara,
  Va felicit pentru blog, complet si cu muuulte informatii utile.
  Eu doresc sa construiesc o casa de cca 120 mp construiti, pe parter si nu sunt lamurit cu o problema si anume:
  Nu stiu ce sa aleg, varianta de tavan din beton sau varianta cu dulapuri de lemn. Care varianta este mai avantajoasa atat dpdv al costurilor, rezistentei, duratei de viata cat si al izolarii termice?
  Va multumesc!

  • Din punct de vedere alcosturilor, este clar ca un planseu dinlemn este mai ieftin ca unul din beton. Avabtaje si dezavantaje se pot gasi la fiecare tip, durata de viata poate fi similara sau poate cel din lemn ar avea nevoie de ceva renovari peste zeci de ani insa acestea se pot face relativ usor. pe de alta parte, un planseu usor necesita mai multa manopera pentru a fi inchis si izolat, mult de lucru la finisare. Ar trebui sa decideti cu arhitectul, pentru ca structura trebuie sa preia acest planseu in calcul.

 63. Buna ziua,
  As avea nevoie de sfatul uor specialisti.
  Am un apartament al carui dormitoar are terasa deschisa deasupra, placata cu gresie fara nicio izolatie termica, iar cea hidro, lasa de dorit, astfel ca atat in dormitor cat si pe zidul exterior al terasei sunt infiltratii. Apa de ploaie si zapada topita balteste acolo.
  Cum ar trebui procedat? Deasupra ar trebui sa fac izolatia hidro, iar in dormitor sa izolez tavanul cu vata minerala, sau atat hidro cat si termo se pot face pe exterior, deasupra.
  Multumesc anticipat.

  p.s. cu tot respectul, astept doar parerea avizatilor

  • Obligatoriu refaceti terasa pentru a avea hidroizolatia realizata corect si cu aceasta ocazie termoizolati pe exterior. Dupa finalizarea lucrarilor la exterior se pot executa celelalte lucrari interioare, fara riscul de a mai fi expuse deteriorarii datorita infiltratiilor.

 64. Buna ziua tuturor,
  Nu stiu daca e locul potrivit dar as avea o intrebare legata de izolarea acoperisului si anume: pot sa pun intre capriorii acoperisului, de 80 mm, polistiren de 50 mm pentru a evita incalzirea excesiva a podului pe timpul verii ?
  Tabla este montata pe sipca, respectiv contrasipca de 30 mm, sub acestea se afla instalata folia anticondens si-n final astereala cu spatii de 10 -20 mm.
  Mentionez ca voi lasa un spatiu de 30 mm inre polistiren si astereala tocmai pentru a se ventila.
  Multumesc anticipat

 65. Buna ziua, o intrebare: cum se monteaza polistirenul , si de care, intr-un pod nelocuibil , folosit doar pt circulatie si depozitare? Podeaua podului e din scanduri acoperite cu lut, grinzile fiind asezate si vizibile din casa. As prefera polistiren pt a nu mai contrui un caroiaj in pod pt asezarea vatei. Adica ma intereseaza cum se pune efectiv polistirenul in pod, se lipeste, se pune pur si simplu asa, sau cum? Va multumesc.

  • Polistiren EPS 50 sau 70, doar asezat fara rosturi, eventual doua straturi cu rosturi decalate.

  • Mulțumesc de răspuns, dar ce înseamnă mai exact fără rosturi? Și dacă nu îl fixez cu nimic de podeaua podului, va izola corespunzător?

  • Deci pun polistirenul pur și simplu pe jos în pod, asa liber?
   Scuze pt insistenta, dar sint afon în domeniu, și vreau sa va mulțumesc pt ajutor.

  • Și de asemenea, va trebui pus pe toată suprafață podului, sau doar cât țin camerele de dedesubt? Pt ca acoperișul are cca 1 m streasină în afara pereților exteriori.

  • Am uitat sa întreb, mai pun folie antivapori sub polistiren?

  • Dar dacă as fi pus izolația în camera pe tavan, nu în pod, am citit aici ca trebuie folie. În pod de ce nu se mai pune? Aburii nu se ridica tot în sus din camera?

  • Diferența dintre eps 50 și eps 70 consta în faptul ca pe ala de 70 poți sa calci mai bine? Sau reprezinta altceva diferența dintre ele? Și de asemenea, dacă nu îl lipesc cu nimic de podeaua de lemn din pod, căldura din camere nu se va pierde pe sub și printre polistiren?

   • EPS 70 are o rezistenta mai mare la tasare, este ceva mai dens. Daca vrei neaparat poti sa il lipesti in cateva puncte cu adeziv poliuretanic. Pe niciunul nu se recomanda circulatia directa.

 66. Buna ziua,
  Foarte interesant si folositor schimbul de idei/informatii pe acest blog,mai ales pentru cei necunoscatori in constructii.
  As avea si eu o intrebare,am de facut o izolatie mansarda din lemn la o casa recent construita,as pune ca si grinzi tavan dulapi 60×150 mm ,tavanul fiind o combinatie OSB 12 mm cu EPS 3,5 mm apoi plasa si tencuiala.Din pacate nu gasesc multe indicatii ptr aceasta varianta doar pe rigips.
  Multumesc de a ma ajuta cu un sfat,intre dulapi voi pune 2 straturi de vata bazaltica 10+ 5 cm apoi podit cu scindura 2,5mm.
  Mentionez ca dulapii ni sint din lemn uscat,este posibil sa apara vreo pbs din cauza umiditatii lor?
  Precizez ca la acoperis sub tabla voi lasa 2 cm de spatiu sub astereala(circulatie aer) apoi voi pune EPS de 3,5 cm + vata bazaltica cu folie de 50mm
  Rog o opinie vis a vis de acest sistem finisaj+termoizolare.
  Cu stima,
  Adrian Coman

  • Dinpacate mesajul dvs. este destul de amestecat si nu reusesc sa pun cap la cap informatiile. Aveti de realizat un planseu din lemn 60*150mm, asezate pe cant? Puteti folosi lemnul avut cu incredere, chiar daca este la umiditate anaturala. Dupa montarea la interior se va usca mai mult si se va putea face inchiderea suprafetelor ulterior. Termoizolarea spre acoperis daca este un spatiu mansardat, este insuficienta. Cei 8.5cm sunt prea putin, tavanul unei mansarde se izoleaza cu o grosime de cel putin 20cm de izolatie. Dasca este doar pod, discutia este altfel.

 67. Buna seara,
  Sunt din Craiova si as dori sa stiu de unde pot achzitiona acele ancore de suspendare de 270 mm pentru CD60, am citit un post mai vechi al dvs legat de aceste ancore, cautand pe online le-am gasit numai la Buc.
  Ms astept raspuns.

 68. Buna seara! Foarte util blog-ul! Va rog sa ma edificati si pe mine.
  Am cateva intrebari: am cumparat un duplex si trebuie sa izolez podul si mansarda – sunt lasate la stadiul de grinzi.
  Eu ma gandeam ca in pod sa indes vata de sticla pana la 15cm grosime intre capriori (grosimea lor este de 12cm), sa aplic folie anticondens prinsa de capriori si izolata cu banda si sa inchid cu osb. M-am gandit la produse Isover: Uniroll plus 10/5, Vario KM Duplex UV si Vario KB1. Ce grosime sa aiba OSB-ul? 6, 8 sau 10mm? Pot lasa vata de 10cm sau este mai indicat de 15cm? Trebuie ca straturile de vata sa fie perpendiculare? Podul va fi folosit in principal ca loc pentru depozitare..
  La podea, intre grinzi, ma gandeam sa indes vata de sticla de 20cm (grinzile au 14-15cm) in 2 straturi, apoi folia si banda. Deasupra OSB. Ce grosime ar trebui sa aiba? 10mm este prea putin? Cat poate fi minim? Daca as pune ulterior parchet laminat?
  Pentru a avea izolatie de 20cm in 2 straturi perpendiculare, eu m-am gandit tot la profil metalic ca in articol. |mesterul| a spus ca fixeaza primul strat cu sarma in zig-zag si pune apoi cel de-al doilea. Nu vrea sa puna profile metalice .. a spus ca vor monta profilele cei care vor pune si rigipsul, vor face tavanele si peretii. A spus ca folia o prinde de capriori si ulterior cei care vor veni sa puna bride, profile, rigips..etc.
  Este ok?
  Va rog sa ma ajutati!
  Va multumesc!

  • Izolatia planseului peste mansarda trebui sa cuprinda grinzile in izolatie, asadar mai trebuie un strat sub acestea. Se poate aplica in structura metalica pentru gips. Grosimea OSB pentru circulatia prin pod depinde de cat de distantate sunt grinzile, la 50-60cm iti recomand minim OSB 18mm.Bariera de vapori nutrebuie sa fie dierct pe lemn, inzona grinzilor izolatia va fi doar cea data de lemn si in caz de umezeala lemn 9acesta trage umezeala si din aer), pot fi probleme.

 69. Buna ziua,

  Detin o casa construita de cativa ani pe parter si nu sunt multumit de izolarea la nivelul tavanului. Structura tavanului este urmatoarea de jos in sus:
  1. Gips carton
  2. Vata minerala de 15 cm intre grinzi
  3. Scandura de 2,5 cm

  Solutia la care m-am gandit este ca peste scandura sa aplic un extrudat de 5 cm, cu grija asupra imbinarilor si in acest caz as turna o sapa peste pentru a utiliza podul ca spatiu de depozitare.

  As apreacia o parere,

  Va multumesc,

  • Bariera de vapori nu exista intre vata minerala si gipscarton? La o astfel de varianta se poate utiliza si un polistiren expandat mai dens.

   • ovidiu soroaga | 5 ianuarie 2018 at 08:43 | Răspunde

    O folie bariera de vapori ieftina se găsește? Ma refer nu la cele dedicate, ci la acele folii de polietilena care se vând la metru în dedeman.

    • Cele aluminizate le gasesti la circa 160 lei /rola de 60m cred iar alternativa este folia de polietilena cu grosimea de 0.14 ce se vinde la metru liniar (4 m latime). Recomandata este prima varianta.

    • Multumesc pentru raspuns!

     Nu am instalat bariera de vapori. Din pacate acum ar trebuii sa desfac tot gips-cartonul de pe tavan pentru a instala bariera (e imperativ necesara?).

     Referitor la polistirenul expandat sau extrudat. La vata minerala deja instalata (15 cm) am o rezistenta termica de cca. 3 m2K/W. Un polistiren expandat de 10 cm ar avea inca 2-2,5 m2K/W. Adunate ar insuma cca. 5 m2K/W. Considerati suficienta acesta rezistenta, din cate stiu recomandarea este de minim 6 pentru tava.

     Multumesc,

     • Rezistenta minima pe acest planseu ar trebui sa fie de 5, adica undeva la 20cm de izolatie. Legat de bariera de vapori, existenta ei este impusa de riscul aparitiei condensului daca umiditatea interioara creste la valori peste 60-70%. Imi este greu sa iti spun daca la tine vor fi conditii de acest gen si inca nu am vazut pe nimeni sa strice tavanul pentru a monta bariera, ca idee eu nu as modifica ceva daca nu incep sa apara probleme.

      • Daca montez o folie peste scandura, adica sub viitorul polistiren, ajuta la ceva? Sau face rau?

     • Montarea barierei de vapori la jumatatea stratului de izolatie, sau mai rau, dupa cei 15cm existenti la dvs. este o varianta incorecta. Decat in aveasta pozitie, mai bine deloc pentru ca se va produce in mod sigur si condens pe lemn si izolatia de sub bariera.

 70. Buna ziua,
  In cazul unui pod nelocuit, exista o problema pentru ca nu am pus vata intre grinzi ci transversal, invelindu-le ?
  Multumesc

  • Mi-am dat seama ca nu am precizat unde am pus acel strat de vata. Nu este jos la planseu, ci sus sub acoperis.

  • Izolatia trebuie sa fie pe planseul catre pod si nu sa izolam podul de exterior. In cazul dvs. daca ati zolat sub acoperis, podul va consuma energie termica, cu alte cuvinte incalziti si podul.

   • Absolut vor fi 20 de cm de vata si la planseu. Doar ca, in aceasta faza, s-au montat si 5cm sub acoperis pentru a nu avea fluctuatii mari de temp nici in pod. Si de aceea intrebam, daca poate fi o problema daca acei 5cm de vata au fost montati transversal in loc de intre grinzi. Multumesc.

 71. Să înțeleg că spațiul dintre scândură și placa de rigips, de cca 3 cm trebuie obligatoriu izolat? Este mare problemă dacă rămâne spațiu gol și izolația peste scândură?
  Am înțeles că nu există vată minerală mai subțire de 5 cm. Este recomandat să pun polistiren, găsesc în comerț așa subțire? De care, expndat, extrudat?

  • Este mult mai bine din punct de vedre termic si fonic sa se umple acel spatiu de 3-4cm. Se poate umple cu vata deoarece nu toate expandeaza la 5 cm fix. Alternativ se poate utiliza si polistiren dar este msi putin recomandat.

 72. În consecință, există un loc liber la interior între scândură (tavanul existent) și bariera de vapori, de dimensiunea lățimii profilului structurii metalice. Este ok așa?
  Ce dimenisuni ale holșuruburilor se folosesc la prinderea plăcii de rigips?
  Am văzut în comerț un fel de rindea, aceasta se folosește la teșirea marginilor plăcilor de rigips, ce vin alăturate, iar apoi se pune super rigips (sau ce material recomandați) și banda?

  • Negrese – autofiletante, 3.5 x 25 sau 35mm. Rindeaua este utila daca lucrezi mult cu gips, altfel merge si cu un cutter metalic mai solid. Recomand tesirea placilor si banda de fibra de sticla.

 73. Deci, să înțeleg că (dacă renunț la OSB) aș putea aplica structura de schelet metalic direct sub scândura tavanului existent la încăperea veche, structură pe care să o prind prin scândură de grinda de deasupra tavanului prin pătrunderea holșurubului în profil și grindă, întrucât înălțimea camerei nu permite aplicarea unui strat de izolație? Este greșit dacă pun izolația de 20cm numai pe scândura existentă a tavanului, adică din pod și pe urmă OSB?
  Dacă

  • Scheletul metalic inseamna ca va exista unspatiu de cel putin 3cm intre scandura si placa de gipscarton, va fi o zona perfecta pentru a adauga o izolatie. Profilele se prind pe tavanul existent cu bride metalice, fixate cu suruburi de lemn.

 74. Bună ziua și La mulți ani!
  Aș dori să realizez o izolație la o construcție veche (2 camere) și la o construcție nouă (bucătărie + baie), lipite una de cealaltă.
  La cea veche exista (din interior spre pod) un tavan tencuit pe trestie, apoi scândura, grinzile în pod și scândură pe care se circula (ocazional). Am dat tencuiala și trestia din interior jos, în vederea realizării unui nou tavan, în prezent existând scândura veche pe care era tencuit tavanul.
  La cea nouă, există doar grinzile care susțin căpriorii și acoperișul realizat cu țiglă. Podul va fi un loc necirculat.
  Aș dori să îmi răspundeți la următoarele:
  – la camerele vechi, întrucât scândura de sub grinzi nu este uniformă (mai prezintă denivelări și ceva distanțe între ele) și nu aș mai da-o jos, este greșit dacă structura aș realiza-o astfel, privit din jos în sus:
  1. Rigips
  2. folie anticondens sau barieră de vapori (este același lucru?),
  3. Structura metalica pentru rigips
  4. OSB
  5. Scandura
  6. Grinzi
  7. vata minerală între grinzi (sau bazaltică – ce mă sfătuiți?)
  8. Scândură/OSB peste care se poate circula în pod
  Sau unde ar fi mai potrivit să pun bariera de vapori, între ce elemente?
  – pentru camerele noi, am citit de o izolație între structura metalică și grinzi, dar cum se poate face aceasta, dacă aș prinde una de cealaltă, adică să fie lipite? Ar fi greșit să prind direct astfel structura, fără spațiu? Dacă aș pune (de sus în jos) sub grinzi OSB, apoi structura metalică – pe care să o prind de grinzi prin OSB, folie și rigips, + izolația corespunzătoare recomandată de dvs. de 20cm, în pod, ar fi OK?
  Vă mulțumesc.

  • 2. Bariera de vapori este o folie dedicata fara posibilitatea de a fi strabatura de fluxul de aer, este diferita de membrana pentru acoperis. Folia anticondens nu este un termen tocmai corect. Este locul potrivit pentru bariera de vapori. 4 De ce acest strat de OSB? Nu isi are rostul sau este o cheltuiala inutila. 7. Vata minerala de sticla cu coeficient 0.034-0.038, minim 2 straturi, grosime recomandata 15-20cm, unul sub grinzi si celalalt intre grinzi.
   Este aceeasi ordine si la noul planseu, recomandat un strat sub grinzi, chiar si de 5cm daca nu se poate de 10cm. Nu ar fi gresit si nu se lipesc straturile. Initial se aseaza primul strat cu banda sau o retea de sustinere sub el, apoi se continua cu restul structurii si izolatia secundara. La fel se poate face si cu stratul OSB intermediar dar prinderea structurii se face prin OSB, dierct pe grinzile de lemn. In fucntie de utilitatea spatiului din pod, se pot gasi mai multe variante, circulabile, necirculabile, cu sau fara alta izolatie suplimentara fata de cea din planseu.

 75. Buna ziua! Am si eu o intrebare si anume la podul casei care poate fi mansardabil nu am facut izolatia iar intre acoperis si peretii casei a ramas spatiu liber prin care patrunde aer rece, le-am acoperit cu polistiren dar nu este etans cu ce as putea sa acopar acele spatii? Multumesc!

  • Daca este spatiul de deasupra corosoabei, se poate zidi cu blocuri din BCA si etansat cu spuma poliuretanica. Pe exterior ar trebui sa fie izolatia de pe perete dusa pana sub asteriala, apoi inchis sageacul.

 76. Buna ziua!
  Va rog sa-mi da-ti un sfat pentru izolarea, podului si plafonului la mansarda, casa este nou construita.
  1. a acoperisului,care este format in ordine dinspre exterior: din tigla beton, lati orizontali, lati verticali , folie de difuzie, scandura, capriori g=12cm, distanta dintre ei de 65cm, cum sa izolez corect?, as vrea apoi (spre interiorul)podului sa pun osb de 6mm, ca sa nu ingreunez f. mult structura acoperisului(podul va fi folosit pentru depozitare).
  2 Izolarea plafonului la mansarda, care este formata numai de grinzi de 15×15, iar spre interiorul camerei, vreau sa pun placi rigips, partea dinspre pod v-a fi numai pentru depozitare, trecere. Va multumesc!

  • 1.Poti izola intre capriori si apoi sa inchizi cu placi de OSB. La cat de grea este tigla de beton, nu ai de ce sa iti faci griji de greutatea izolatiei si inchiderii.
   2.Izolatia tavanului mansardei se va face foarte riguros. Se izoleaza intre grinzile de 15cm si inca un strat de 10cm sub acesta. La interior, inainte de gipscarton se monteaza bariera de vapori.

 77. Intre grinzi caserata sau simpla?

 78. sub tavan nu pot pune decat maxim 5cm intrucat micsorez din inaltimea camerei , deasupra in pod intre grinzi? Urmatoarea schema e ok de jos in sus ?
  1. rigips ;2. vata minerala caserata cu al.in jos de 50ml; 3. tavan existent; 4. Vata minerala 100mm intre grinzi ; 6. Osb sau scandura.

  • Daca pentru 5cm este spatiu, atat aplici. Etanseaza bine imbinarile vatei caserata la nivel de folie de aluminiu. Daca mai poti adauga ceva la cei 10cm dintre grinzi ar fi mai bine, macar 5 cm.

 79. Vreau sa izolez podul casei nelocuit eventual spatiu de depozitare.Sit. actuala:-tavan din scanduri cercuit cu trestie si inarcat, pe grinzi de 10-15cm, distatna intre grinzi 80-100cm. Acoperis din tigla ceramica reabilitat in acest an. Am in vedere sa plachez anul viitor tavanele cu rigips intrucat tencuiala existena este fisurata i patata.Va rog o solutie de izolatie care sa se preteaza la siuatia descrisa. Multumesc !

  • Este de preferat sa adaugati izolatie pe noul tavan, odata cu structura pentru gipscarton. Probabil puteti utiliza 10cm de izolatie in acest tavan. Obligatoriu bariera de vapori.

 80. Buna ziua, sunt la stadiul cu podirea grinzilor si doresc pe langa faptul ca intre grinzile de 15×15 pun vata bazaltica + inca 10 sau 5 cm Sub grinzi (cea cu Folie de aluminu), sa mai pun peste scandura din pod inca un polistiren de 3 si sapa peste. Acel polistiren in plus nu va actiona ca si o perdea de vapori care nu v-a permite difuzia??? Nu v-oi face mai mult rau decat bine daca pun suplimentar pe langa vata si acel polistiren? Va multumesc.

  • Izolatia dinplanseu, 15cm intre grinzi si inca 5cm caserata sub acest strat este suficient. Odata inchisa bariera de vapori la nivelul acelui planseu nu este nicio problema adaugarea polistirenului peste planseu, circulatia vaporilor fiind oricum oprita prin planseu. Se poate inlocui sapa de egalizare cu placi din OSB 18mm de exemplu.

   • Deci teoretic daca pun acel polistiren este doar pierdere de bani, in legatura cu sapa, insist sa fie sapa ptr ca nu vreau ca rozatoarele sa imi intre in vata. Exista o metoda mai buna prin care sa opresc intrarea rozatoarele in planseu?? Va multumesc

 81. Bună ziua. Am o casa veche din paianta și as vrea sa izolez podul, dar nu știu cum, cât si cu ce. În pod e un strat subțire din lut, as vrea sa pun ceva peste dacă se poate, nu as mai face mizerie sa îl dau jos. Podul nu va fi locuit, doar pt depozitare diverse lucruri. Va mulțumesc!

  • Vata sau polistiren expandat asezate direct daca nu ajunge apa in pod. Zonele de depozitare trebuie amenajate special daca sunt lucruri mai grele. peste polistiren se poate aseza scandura si sustine o anume greutate, peste vata in niciun caz.

   • Și merge scândură peste polistiren? Nu îl rupe, deformează? Și cam ce grosime e necesar pt o bună izolare!? Mulțumesc încă o data

    • Luati o buacat de polistiren, asezati o scandura cu latimea de 20cm si pasiti pe suprafata. Constatati ca nu se intampla nimic. Izolarea sa fie minim 10cm.

     • Și polistiren expandat sau extrudat? Ca am înțeles ca ultimul e mult mai rezistent.

      • Polistiren expandat.

      • ovidiu soroaga | 19 noiembrie 2017 at 14:35 |

       Va mulțumesc pt răspunsuri. Mai am o intrebare cu voia dv. La tavanul din casa vreau sa pun rigips, pt ca sint scânduri și mai curge printre ele lut din pod. Ce as putea pune între rigips și scanduri:polistiren sau vata de sticla? Și dacă pun aici, mai trebuie și în pod? (nelocuibil, doar pt depozitare)

      • Ideal ar fi sa etansezi rosturile dintre scanduri pentru a nu mai curge pamant, dat fiind ca oricum adaugi izolatia si un tavan nou. Izolarea rosturilor o poti face cu spuma poliuretanica de exemplu.Daca inchizi tavanul cu izolatie, ar fi de preferat polistiren din considerente de rezistenta la acele particule de pamant, dar tot aplici bariera de vapori spre gipscarton.

      • ovidiu soroaga | 19 noiembrie 2017 at 15:47 |

       Am înțeles, voi folosi polistiren. Casa e pe furci. La rigips încape un polistiren de max 10 cm. Mai e necesar sa izolez și podeaua din pod?

      • ovidiu soroaga | 19 noiembrie 2017 at 15:51 |

       Dacă pun la rigips 10 cm de vata de sticla cu o parte din aluminiu am 2 neclaritati:
       1)folia de aluminiu tine loc de bariera de vapori?
       2)la fel ca mai sus, mai trebuie și cât, sa mai pun în pod polistiren?

      • ovidiu soroaga | 29 decembrie 2017 at 20:20 |

       În cazul vatei cu folie de aluminiu pusa in casa pe tavan : aburii din casa trec de rigips și ajung în vata? de ii trebuie acea folie de aluminiu? Dar daca pun lambriu de plastic în loc de rigips, mai trebuie folia de aluminiu?

      • Daca exista folia de aluminiu cu imbinari etanse (bariera de vapori), acei aburi care de fapt sunt vor fi umiditatea din aer, nu mai ajung in vata minerala. Aceasta este menirea barierei de vapori, sa impiedice aerul umed sa ajunga in izolatie unde ar putea condensa.

      • ovidiu soroaga | 30 decembrie 2017 at 08:31 |

       Și dacă pun lambriu de pvc, tot mai trebuie bariera de vapori? Mai trec aburii prin plastic?

      • Lambriul este realizat din bucati ce se imbina in mod neetans. Bariera de vapori este necesara si se monteaza inainte de aplicarea riglelor pentru prinderea lambriului.

      • ovidiu soroaga | 30 decembrie 2017 at 09:02 |

       Și dacă folosesc vata cu aluminiu deja lipit pe ea, nu mai trebuie alta bariera de vapori, nu? Pun direct lambriu sub vata, înspre camera.
       Sărbători cu bine alături de cei dragi!

      • Da, cu conditia ca imbinarile vatei sa fie etansate cu banda adeziva din aluminiu. Sarbatori cu bine!

      • ovidiu soroaga | 30 decembrie 2017 at 11:17 |

       Din pacate nu am cum sa etansez, voi pune vata intre grinzi si apoi, inspre camera, voi pune lambriul. Adica vata va sta intre grinzile care se vad in casa, asezate cam la 60 cm una de alta. Deci în acest caz nu exista nici o soluție? Sau merge și asa, pusa vata între grinzi.

      • Inainte de lambriu se poate adauga inca un strat de vata de 5cm cu bariera de vapori si apoi lambriul. Doar ca trebuie si alte rigle pentru stratul secundar de vata. Este mai bine sa faceti o lucrare corecta acum decat sa aveti probleme ulterior.

      • ovidiu soroaga | 30 decembrie 2017 at 19:28 |

       Din păcate nu mai pot pune un strat suplimentar de vata, deja tavanul e foarte jos. Sa înlocuiesc vata cu polistiren?

      • ovidiu soroaga | 1 ianuarie 2018 at 16:13 |

       Sau sa procedez asa pt tavanul din casa (cu grinzile, îl de 10 cm în interiorul casei) , de sus în jos: vata minerala de 10 între grinzi, folie antivapori prinsa pe grinzi, și lambriu bătut pe grinzi. Ce spuneți, e bine asa? Și dacă da, ajutați-mă va rog cu 2 neclaritati: cu ce tai vata de sticla, ca ea vine la sul de 1200x7000mm, iar distanta între grinzi e de 600mm, și de asemenea cu ce prind apoi vata pe tavan între grinzi? Va mulțumesc, și la mulți ani cu sănătate!

      • Se taie cu un cutit bine ascutit. O retea de sfoara din polietilena va asigura sustinerea vatei, aceasta sta la montaj intre grinzi daca o tai putin mai lata.

      • ovidiu soroaga | 3 ianuarie 2018 at 12:08 |

       Dacă mai mă ajutați și cu răspunsul la ultimele 2 intrebari, va mulțumesc din suflet. Stimă!

    • ovidiu soroaga | 3 ianuarie 2018 at 13:12 | Răspunde

     Am înțeles totul mai puțin chestia cu sfoara cum o prind, de grinzi? În cuie? Stimă!

 82. Buna ziua, poate nu este tocmai locul cel mai indicat unde sa intreb, dar este vorba tot de planseu de lemn peste casa parter, si deasupra scandurii cu care podesc doresc sa torn o sapa. Mesterul insista sa torn beton B150 slab armat cu plasa sudata de 5 cm grosime. Ingrijorarea mea este greutatea prea mare, grinzile sunt de 15×15 dispuse tot din 60 in 60. Aceast beton nu o sa fie prea greu pentru acoperis, care este solutia cea mai buna? sapa sau beton? Va multumesc.

 83. Buna ziua! Am observat ca este un forum activ, unde chiar ti se raspunde. Felicitari!
  Situatie: acoperisul este din astereala, peste membrana bituminoasa de 4, apoi lanti si tabla. La interior, intre capriori ne-am gandit sa punem vata minerala de 10 si apoi direct rigipsul. Mentionez ca acoperisul este al unei case cu etaj, fara a mansarda etajul(lasat sa se vada inclinatia pantei), si care, intr-o buna zi, va fi locuit(dupa buget).
  Intrebare: Intre vata si rigips trebuie neaparat folie bariera de vapori? Daca da, n-am inteles cum se prinde, de ce o lipesc cu banda? Ma gandeam sa prind rigipsul direct pe capriori…
  O zi frumoasa si astept raspunsul dvs.!

  • Daca nu se va amenaja, de ce sa izolati acum? Izolatia de 10cm este cam putin si cred ca odata cu reamenajarea va fi irecuperabila structura izolatiei cu tot cu gipscarton. Intotdeauna este nevoie de bariera de vapori cand izolat suprafete catre exterior. Bariera de vapori se lipeste cu banda dubluadeziva pe profilele metalice. Gipscartonul direct pe capriori nu rezista datorita faptului ca structura acopeirsului lucreaza.

   • Ok, va multumesc pentru raspunsul prompt. Am facut casa cu etaj pentru viitor si amenajam, functie de posibilitati. Acum tragem pe sus curentul si ne gandeam sa incheiem cu izolarea interioara a acoperisului. Planseul dintre etaje este din dulapi de 5. O alta intrebare ar fi ce se poate pune peste in cazul in care se va pune parchet?
    De ce spuneti ca este prea putin prin folosirea vatei de 10? Sau de ce s-ar deteriora, ce s-ar putea intampla? O seara buna!

    • Daca etajul este o mansarda se justifica izolarea sub acoperis. Aceasta se face odata si bine, insemnand cel putin o izolatie de 20cm dar recomand sa urcati la 30cm. Structura pentru gipscarton se va realiza la aceasta grosime si odata realizata cjhiar daca nu finisati toata mansarda. O izolatie de 10cm este prea putin si se va resimiti in pierderi de energie mari, consum cu incalzirea sau racirea destul de mari. Acel planseul pe care atiinchis cu dulapi trebuie izolat interior si eventual o mica izolatie peste dulapi pentru a atenua zgomotul transmis prinplanseu. Peste aceasta izolatie se aseaza placi OSB, folie siparchetul laminat.

     • Buna dimineata! Ce matinali! Va multumesc pentru raspunsuri. O sa va recomand si o sa mai apelez la sfaturile dvs. Bineinteles, la postul adecvat! Toate cele bune!

 84. buna seara,
  Am un planseu de beton peste etaj si apoi podul, circulabil as dori ptr depozitare.
  Peste placa de beton de 13cm pun direct 2o cm (10+10 – tesute) de bazaltica normala (densa) sau trebuie cu folie aluminiu (mai trebuie ceva intre beton si vata pentru vapori?). Se pune cu folia de al spre pod?
  Pot pune apoi peste vata direct osb de 2 sau mai trebuie grinzi lemn

  • Nu este nevoie de bariera de vapori. Polistirenul, daca se utilizeaza, se aseaza primul, inainte de vata. Daca doriti suprafata podului circulabila va trebui sa aveti retea de rigle si scandura sau OSB care sa inchida suprafata. Nu se justifica pe toata suprafata podului zona de depozitare.

 85. Daca intre vata bazaltica (10 cm intre capriori si 10 sub acestia) si folia antivapori am o distanta de 2,5 cm (grosimea profilului CD) e vreo problema, in sensul afectării calității izolației sau a posibilității apariției condensului?

  • Nu, nu este nicio problema.

   • Buna seara. Am si eu o problema foarte mare. De curand am terminat casa in care m-am si mutat anul trecut in decembrie. Problema e ca meseriasul care mi-a facut tavanele din gips carton a folosit pt a prinde CD-urile si OD-urile de grinzi calareti (pt faptu ca e distanta prea mare). Faza e ca acum eu nu am nimic pe grinzi. La vant puternic se aude foarte tare. Cum as putea sa izolez? Am pus un atrat de vata minerala de 10cm si degeaba. Daca cineva imi raspunde maine voi pune si o poza sa vedeti exact despre ce e vorba. Cristiano_15bz@yahoo.com aceasta e adresa mea de mail. Astept un raspuns. Multumesc

    • Spre pod trebuie sa aveti cel putin 20cm de izolatie, si sa inchideti spatiulpeste grinzi cu placi din OSb sau scandura groasa. Etanseitatea la vant nu o puteti realiza doar cu vata. Deasemenea, spatiul podului trebuie sa fie inchis sa nu sufle vantul ininterior, atentie in zona de sageac sau cosoroaba. Circulatia aerului inseamna transfer de energie si pierderi.

 86. Am uitat a mentiona ca tavanul va fi format din grinz 100 x 150 mm, pe care voi aplica structura metalica, folie antivapori, placi gips si desigur intre grinzi vata bazaltica.
  Multumesc.

 87. Buna ziua,
  Indraznesc a-ntreba daca pentru izolarea planseului catre pod pot utiliza vata bazaltica placi, grosime totala de 200 mm ?
  Intreb intrucat sunt un pic speriat de problema soriceilor, cel putin legat de vata minerala se pare ca-s mari amatori.
  Multumesc anticipat.

  • Sigur, se poate izola cu vata acest planseu. Indiferent de tipul materialului utilizat, daca in acest moment ai soareci, vei avea si dupa. Daca nu ai, nu vad de ce sa apara fara vreun motiv. Peste grinzile din lemn trebui inchis cu scandura sau placi din OSB.

 88. Multumesc, imi cer scuze pentru prezentarea greoaie. Casa este in constructie stadiul actual, cărămidă de 30 + polistiren de 10, la exterior puse. La tavan am prins prin interior pe grinzi,folie cu partea argintie in jos. Peste folie spre interiorul camerei am prins osb de 12. Peste osb vreau sa pun, sipcile pentru prinderea rigipsului. Ulterior mi-am dat seama ca era necesara folia inaintea rigipsului. Folia pusa nu o mai pot scoate pentru ca am batut osb peste ea. Este corect dacă o las acolo si pun deasupra foliei, între grinzi, vata de 10 sau de 20? Ce probleme vor fi in interior daca acum voi pune folie inaintea rigipsului doar in baie si bucatarie, iar restul casei rămâne cu folia pusa peste rigips primul strat, osb al doilra strat?

  • Nu este neaparat o greseala dar trebuie vazuta solutia in totalitate. Daca peste folia montata astfel adaugati cel putin 20cm de izolatie si intre gipcarton si OSB nu va fi o izolatie mai groasa de 5cm, totul este in regula. La baie si bucatarie, adaugati folia astfel incat sa protejeze structurile de vapori, cat mai aproape de gipscarton. Discutia este in aceeasi dierctie, daca va fi vata intre OSB si gipscarton, adaugati folia ca sa protejeze vata de umezeala sau in caz contrar pe OSB, inainte de montarea structurii pentru gipscarton.

 89. Bună ziua.
  Tot respectul pentru profesionalismul de care dați dovadă. Am gresit, cum repar? Am prins pe grinzile tavanului folia cu partea argii in jos,peste folie osb si cand sa punem pe osb sipcile pentru sustinerea rigipsului ne-am dat seama de greseala. In pod peste aceastafolie care este acum solutia corectă? Între grinzi, peste grinzi? La acoperiș am tigla folie, astereala. Cu ce izolez in jos? Casa este din cărămidă de 30 izolată cu polistiren exp de 10 pe pereti si polist extr de 10 pe temelie. Suprafața 80 m2. Podul nu vr fi locuit. Casa va fi încălzită cu centrala pe curent eler. As vrea sa fac cât mai bine izolatia pentru a avea consum redus dr curent. Peste betonul de jos, cum plec cu straturile?
  Va multumesc.

  • Intrebarile si explicatia dvs., nu este prea clara. Daca ati pus bariera de vapori peste vata si ati adaugat OSB nu este in regula. bariera de vapori este necesara [pe partea dinspre gipscarton si va trebui demontata. La placa de beton ce anume v-ar interesa? Cum finisati pardoseala? Ce spatiu exista pentru a stabili cota finala pe inaltime pardoseala (vezi usi, cai de acces)?

 90. BUNA AM SI EU O PROBLEMA CASA NOUA CARAMIDA EFICENTA INTERIOARELE FINISATE LA GATA? NU ESTE INCA IZOLATA PE EXTERIOR CASA ESTE P+M MANSARDA NU ESTE IZOLATA NU SUNT FERESTRE PUSE LA MANSARDA PLNSEUL INTERIOR MP75 PLASA GLET VAR AM O RUGAMINTE CUM MA SFATUITI SA FAC CU PLACA DIN MANSARDA ARE 13 CM GROSIME BETON ARMAT ? SA PUN PE PLACA VATA MINERALA DE 10 CM ? SAU SA PUN VATA MINERALA CU FOLIE ALUMINIU DE 10 CM CU FOLIA DE AL SPRE PLACA DE BETON SAU UN POLISTREN EXTRUDAT DE 3 CM VA ROG DATIMI O SOLUTIE TOTUL ESTE PROVIZORIU CA NU AM BANI SA PUN GEAMURI SI USI LA MANSARDA MAM GANDIT SA PUN PLACI OSB IN LOC DE GEAMURI SI USI NU AM POSIBILITATE SA IZOLEZ ACOPERISUL ANUL ASTA SI TOATA LUMEA IMI SPUNE CA O SA AM CONDENS SI MUCEGAI DACA NU IZOLEZ MACAR PLACA DE BETON DIN MANSARDA CUM SA PROCEDEZ CASA O INCALZESC CU CENTRALA PE GAZ. VA ROG DATIMI O SOLUTIE PROVIZORIE PANA ANUL VIITOR SA NU SE DISTRUGA INTERIOARELE CONDENS SI MUCEGAI CE SA PUN PE PLACA SA TREC IARNA ASTA MULTUMESC

  • Sunt mai multe aspecte de discutat. Un aspect este legat de inchdierea zonei ferestrelor pentru a proteja interiorul de intemperii,ploi, praf etc. Daca nu inchideti cu tamplarie, ceea ce ar fi de dorit, inchdieti cu lemn, cat mai etans.
   Un pod neterminat va insemna o zona unde se pierde o mare parte din caldura interioara, adic ava fi unconsum de gaze mai mare. Daca incalziti casa si va asumati acest consum, nu ar trebui sa fie probleme cu condensul si mucegaiul spre acest planseu. Chiar daca apar mici zone , acestea nu pot provoca mari daune peste o iarna. Adaugarea uneiizolatii pe planseul din mansarda ar fi de dorit insa odata adaugata si neterminata mansarda, poate insemna material pierdut. O varianta ar putea fi asezarea unor plaic de polistiren pentru termosistem, apoi la primavara le utilizati la termoizolarea exteriorurului.

 91. Buna ziua! Am si eu o intrebare legata de izolarea planseului. Credeti ca este necesar sa se puna o folie antivapori sau anticondens intre vata bazaltica si scandurile de lemn? Mentionez ca intre vata bazaltica si tavanul de rigips nu este pusa nici o folie si mi-ar foarte greu sa pun acum, in schimb intre vata si scandurile din pod ar fi mai usor. Podul este doar spatiu de depozitare si sub invelitoare este deja pusa o folie anticondens.

  • Nu utilizati o folie in acea zona pentru ca poate bloca difuzia vaporilor. Mai bine fara folie daca la interior nu ati utilizat cand s-a executat lucrarea.

 92. Bună ziua. Am la sat o casă construită din chirpici iar podul e din scânduri acoperit cu un amestec de lut cu balegar. As vrea sa pun izolatia pe planseu din pod. Ce as putea folosi ? Va multumesc.

 93. Ce parere aveti despre izolatia unui pod (fara placa de beton) cu vata de 5cm jos la planseu si strat vata de 15cm sus la acoperis ? Ar fi corecta o astfel de abordare ? Sunt in discutii cu un constructor pentru o casa si aceasta a fost propunerea. Multumesc

  • Nu am mentionat, casa va fi P+1+pod. Este necesara montarea unei bariere anti-vapori in acest caz ? Straturile de vata mentionate sunt suficiente pentru a minimiza pierderile de caldura prin pod ?

  • Principiu de izolare este cel legat de izolarea pe zona de delimitare a spatiului locuibil incalzit de cel exterior (inclusiv pod). Cei 5m mentionati ce se vor aplica pe plaseul spre pod, indiferent daca izolazi sub acoperis, sutn aproape degeaba. Izolatia principala trebuie sa fie pe acest planseu spre pod (cel putin pentru unpod de o marime considerabila. Daca podul este de fapt ceva minor, cateva spatii ramane intre etaj si acoepris (un fel de mansarda inalta, atunci s-ar putea discuta doar de izolarea mini-podului (spatiu aflat doar deasupr aplanseului si nu pe toata latimea etajului). In prinmul caz, bariera de vapori se aseaza inainte de izolatia de pe planseul spre pod. Sfatul meu este s aizolezi planseul spre pod foarte bine (minim 20cm), si suplimentar, in fucntie de ce invelitoare va fi, circa 10cm sub aceasta.

   • Va multumesc pentru parere. Si mie imi suna mai logic sa am izolatie de 20 mai degraba la planseu decat 15 sus la acoperis. Initial se gandise sa faca P+1+M si poate de aceea ramasese cu solutia asta in minte. Doar ca eu am luat in calcul si i-am propus P+1+Pod.

   • Revin cu un feedback dupa mai mult de 6 luni de locuit in casa si dupa iarna.
    Straturile spre pod sunt, in ordine, rigips, barierea antivapori, 20cm de vata, scandura.
    Am urcat de mai multe ori in pod in timpul iernii si am ramas placut suprins ca in pod nu era cald. Lucru care imi arata ca mare parte din caldura ramana in casa si nu trece de cei 20 de cm de vata.
    Sub invelitoare am doar 5 cm, dar e ok, nu ma intereseaza foarte mult acolo.
    Multumesc pentru sfaturi!

    • Asa si trebuie sa fie, se pierde ceva prin cei 20cm de vata dar daca confortul interior este ok si consumul centralei este mai mic, este cu atat mai bine.
     Ajuta si cei 5cm de sub invelitoare, mai ales in sezonul cald.

 94. Buna Ziua. Tavanul de la primul nivel spre mansarda e din rigips. Cei care pun izolatia nu au pus bariera de vapori. Daca pun vata de cu folie de aluminiu aplicata pe partea dinspre rigips este suficient? Se poate etansa cu banda adeziva tinand cont ca folia de aluminiu este in jos? Multumesc!

  • Pe acest planseul itermediar nu este necesara neaparat o bariera de vapori, cu exceptia spatiilor umede (baie si bucatarie). Daca doriti, o putei aplica si nu se intampla nimic rau. se poate utiliza sortiment caserat cu aluminiu, etansand imbinarile sau nu neaparat avand in vedere ca nu este obligatoriu sa existe bariera de vapori, dupa cum este cazul si am mentionat mai sus.

 95. Puscas Catalin | 24 iulie 2017 at 15:29 | Răspunde

  Buna ziua,

  Construiesc o casa de cca 200 mp – doar parter. Unghiul podului este foarte mic – 15-16 grade.
  Casa va fi invelita cu sindrila bituminoasa. Suportul pentru sindrila este OSB(peste capriori), un strat de membrana bituminoasa lipita – peste care vine lipita sindrila.
  Peste parter am o placa turnata de 15 cm. Podul va avea 4 aeratoare. Vreau sa fac izolatia si parerile aici sunt impartite. O parte din cei care imi dau sfaturi imi spun sa izolez doar placa si sa las restul asa si cealalta tabara imi spune sa faci izolatia intre capriori si sa las placa asa. Unghiul mic nu imi permite sa intervin dupa acoperire astfel ca trebuie sa iau o decizie inainte de a pune OSB-ul. Ma puteti ajuta cu o parere?

  • Ce fel de aeratoare? Izolatia trebuie sa fie realizata pe placa de beton pentru a izola interiorul locuibil incalzit de exterior si pod. In caz contrar incalziti/raciti podul inutil. Dat fiind ca aveti sindrila, este recomandat sa aveti aerisire buna la pod, eliminand efectul de supraincalzire care este mai accentuat la sindrila.

   • Puscas Catalin | 26 iulie 2017 at 13:39 | Răspunde

    Aeratoarele sunt cele standard de pe site-ul celor de la Tegola. Nu am pus link ca sa nu fie considerat reclama. Peste placa as pune vata bazaltica. Podul nu va fi folosit sau circulat si ma gandesc sa fac niste caroiaje de lemn pentru vata si sa o las asa. Trebuie neaparat sa inchid cu OSB peste vata?

 96. Gheorghe - Florin | 23 iulie 2017 at 11:38 | Răspunde

  Buna ziua,
  am de izolat un tavan din lemn cu grinzile de 12X15, pe grinzi a fost montata structura metalica si placile de ghips carton. Izolarea trebuie facuta prin pod. cum ar fi mai bine de executat izolarea?
  pot sa montez vata minerala cu folie de aluminiu, cu folia orientata spre ghipscarton, grosimea stratului de vata sa fie de circa 15 – 20 cm si peste osb. Podul va fi folosit pentru depozitare. Cu timpul acoperisul va fi izolat intre capriori cu polistiren avind in vedere ca este invelit cu tigla metalica iar vara este forte cald.

  Pentru o casa pe structura de lemn, placata cu rigips, la finisarea rosturilor ce tip de banda este mai rezistenta la fisurare, cea din fibra de sticla sau cea de hartie, tinand cont de faptul ca la casa de lemn peretii lucreaza in timp.
  Va multumesc anticipat

  • Ar fi fost bine sa izolati inainte de a monta gipscartonul, cel putin stratul dinspre gipscarton ce ar fi trebuit sa aiba bariera de vapori. Acum va fi aproape imposibil sa montati o bariera de vapori corect. In spatiile fara umiditate mare s-ar putea lasa si fara bariera de vapori cu mici riscuri, in spatiile de baie ar trebui sa fie in mod obligatoriu bariera de vapori. Banda din fibra de sticla este in regula.

 97. Buna ziua,
  Am o casa la tara pe care am inceput sa o renovez si am nevoie de ajutorul dvs pentru izolarea/construirea tavanului (planseului). Am cumparat grinzi de 12×12 cm pe care vreau sa le pun din 50 in 50 cm. Pentru intre ele am cumparat polistiren expandat eps80f. Si vreau sa torn si o placa de beton de vreo 5 cm pt a putea folosi podul la depozitare si pentru a proteja camera de soricei.
  Dilema apare acum la modul in care voi aranja straturile. Eu m am gandit in felul urmator:
  1. Sub grinzile de 12 cm pun un osb de 1cm, de acest osb ma prind cu profilele metalice ale tavanului de rigips si apoi rigipsul.
  2. Intre grinzi pun polistiren expandat de 10 iar spatiul de 1-2 cm pana la nivelul superior al grinzii il umplu cu extrudat de 1 sau 2 (depinde de spatiu, nici grinzile nu au exact 12 cm … unele au 11.5 altele 12.5). Pentru etanseitate intre placi as lipi cu adeziv poliuretanic.
  3. Deasupra grinzilor si polistirenului torn un strat de 5 cm de beton.

  Imi puteti spune, va rog, daca este corect cum vreau sa fac? Trebuie sa mai adaug ceva? Am vazut pe aici ca se discuta de folie bariera de vapori si folii aluminiu. Este cazul la mine?
  As vrea sa evit condensul.
  Voi izola pe exterior cu expandat grafitat de 8 cm.
  Daca aveti si alte pareri/idei, va rog sa imi spuneti, dar polistirenul de 10, grinzile de 12 si osb ul sunt cumparate.

  Multumesc anticipat pt raspuns!

  • 1. Sub grinzi nu est enecesar OSB daca inchideti cu gipscarton, ingreunati degeaba planseul. Prinderea profilelor din gipscarton se face pe grinzi si nu pe OSB.
   2.Extrudatul nu isi gaseste locul in planseu. Daca doriti polistirne expandat ca prim strat, adaugati inca un strat de vata sub el, inca cel putin 10cm.
   3.Nu turnati beton ci turnati sapa peste planseul inchis cu OSB sau dulapi din lemn.
   Bariera de vapori este necesara pe tavanul plansuelui daca va fi izolatie in planseu. Exteriorul ar trebui sa fie izolat cu minim 10cm, nu cu 8 chiar daca e grafitat.

 98. Ciobanu andrei | 14 iulie 2017 at 09:11 | Răspunde

  Ati spus ca vata dintre grinzi nu se sustine cu OSB ci cu o retea realizata din sfoara de polietilena sau textila , aveti poze cu exrmplu ? Eu am o casa parter+ mansarda si planseul e din grinzi, eu vreau sa asez vata intre grinzi si deasupra sa bat dulapii si peste dulapii sa pun osb pentru a fi uniforma suprafata pentru a putea pune parchet pe viitor, iar jos sa fac tavan casetat din rigips cu vata asezata invers fata de vata dintre grinzi si vu folie pusa intre rigips si vata
  Problema e ca tavanu casetat de la parter vreau sa il fac mai tarziu, acum ce vreau sa fac e sa pun vata intre grinzi, si sa bat dulapii deasupra, dar cum fac sa stea vata aia intre grinzi fara sa cada jos ?

  • https://www.vysblog.ro/termoizolare-mansarda-i/
   https://www.vysblog.ro/termoizolare-mansarda-ii/
   Gasesti cateva foto legate de montarea vatei de sticla. Vata sta intre capriori daca are o latime adaptata spatiului disponibil, de regula cu circa 2cm mai lata decat acest spatiu. Este de luat in calcul si sortimentul de vata utilizat, cele mai slabe sortimente, cele universale si ieftine, vor fi mai greu de fixat dar nu imposibil. Parerea mea este ca nu se justifica aplicarea vatei pe planseu acum, se poate face pardoseala peste plaseul iar vata o asezati cand lucrati intreg tavanul parterului. Luati in calcul si o izolatie la zgomotul de impact pe pardoseala peste plaseu, peste dulapii din lemn, inainte de OSB. Ajut amult la un confort mai bun si stoparea zgomotelor pe planseu,

   • Ciobanu andrei | 15 iulie 2017 at 10:04 | Răspunde

    Pentru izolatia finica dintre dulapii si osb , pot pune folie de aia care se pune sub parchet intre dulapi si osb?

    • Acea folie nu va ajuta. In mod normal se utilizeaza anumite placi de izolare la zgomot de impact, din vata de sticla. Cum acestea se gasesc mai greu, o parte din constructori utilizeaza polistiren extrudat.

 99. buna seara. as avea si eu nevoie de ajutor in realizarea izolării planseului dintre etaj și pod.
  Planșeul este din lemn (grinzi sau căpriori de cca 16 cm). In partea inferioara exista prinsă scândură, care este deja tencuită. În partea dinspre pod nu există izolație. Eu aș vrea să izolez cu vata minerală de sticlă. Aș vrea șă procedez astfel, pornind din partea inferioarăp spre partea superioară:
  -pe scândura deja prinsă să pun bariaeră de vapori,
  – apoi vată minerală de sticla până la partea superioară a căpriorilor,
  – apoi folie anticondens,
  – apoi scândură, prinsă pe partea superioară a căpriorolor.
  Menționez că acoperișul nu este izolat.

  • In conditiile in care montezi bariera de vapori fara a fi o suprafata etansa – montajul prin pod, sau a ridici peste capriori ceea ce inseamna o pozitionare pe o zona rece, riscul de aparitie a condensului este unul ridicat. Deasemenea, inchiderea cu o folie anticondens va ridica acest risc pentru ca reduce posibilitatea de difuzie a vaporilor. In configuratia speficata de tine as renunta la folia anticondens.

   • multumesc.
    Aveți o sugestie mai buna cum as putea realiza izolarea acestui pod? În condițiile în care deja scândura este montata și tencuită?

 100. Am si eu nevoie de o parere daca ma puteti ajuta.Pe casa am grinzi de 15×20,sub care prind profil metalic si placi de rigips.Intre grinzi as dori sa pun un strat de 15 cm spuma poliuretanica.Iar peste grinzi scandura si o sapa de 5-6 cm facuta din rumegus,ciment,nisip impotriva rozatoarelor.Ce parere aveti?

 101. sorina grigore | 16 martie 2017 at 11:24 | Răspunde

  Buna ziua.
  Am si eu nevoie de cateva informatii. Am citit discutiile de mai sus, insa nu am gasit o solutie pentru problemele nostre.
  Avem o casuta/chiosc, parter + pod, 16mp, din lemn, fara fundatie (pe piloni) construita astfel: pereti placati la interior cu scandura pe grinzi de 7/7, planseu scanduri lemn pe grinzi de 11/11, acoperis in 2 ape din stuf.
  La exterior, parterul, este placat cu OSB de 8. Iar noi am dori sa o izolam, sa o facem locuibila si ne-am gandit la urmatoarea varianta:
  Pereti parter de la exterior: tencuiala decorativa, glet, plasa, polistiren, adeziv poliuretanic, osb-ul exixtent, scandura existenta, grinda de 7/7, vata minerala de 10…(de la dedeman ni s-a spus ca putem sa o presam. Eu am citit altceva…) si rigips antiumezeala, glet, lavabila.
  Podul la exterior. Acesta nu este placat cu OSB la exterior, doar acele scanduri. Am vrea sa il placam cu OSB peste care sa punem polistirenul, etc.
  Acum tavanul. Pe tavan accesul in pod si acele grinzi frumoase pe care am dori sa le pastram aparente, iar intre ele sa punem vata si rigips pe profile.
  Iar planseul, cred ca ii spune partii din pod a tavanului, sa il acoperim cu un polistiren. Nu stim de care. Podul va fi folosit doar pentru depozitare.
  Aceasta casuta va fi folosita doar vara si toamna. Nu stiu despre bariera de vapori.
  Casuta afla in delta. Nu are incalzire. Doar AC, la nevoie.
  Va multumesc pentru rabdare.
  Cu deosebit respect,
  Sorina Grigore

  • Exclus sa presati vata minerala insa puteti elimina din grosimea ei pentru a ajunge la o dimensiune apropriata de cei 7-8cm. La planseu se poate lucra fara profile de metal pentru gipscarton daca inchideti intre caprirori. Se poate si cu rigle de lemn, cat mai uscate. Bariera de vapori este necesara acolo unde este vata. Alte probleme nu vad momentan.

 102. Buna ziua, am o intrebare legata de izolarea planseului din lemn, dilema mea este cu rozatoarele care nu doresc sa intre in vata minerala dintre grinzi.Peste grinzi doresc sa podesc cu scanduri, peste scanduri polistiren si sapa.Ceea ce doresc sa fac ca sa opresc intrarea rozatoarelor Sub sapa (care odata turnata sapa pot intra doar prin lateral) este sa zidesc intre grinzi si chear un pic mai sus de grinzi in asa fel incat atunci cand termin de turnat sapa aceasta sa fie mai jos decat zidaria, astfel rozatoarel nu mai au nici un loc pe unde sa intre, dar vine intrebarea unde se sprijina cosoroaba (care din cate stiu trebuie pusa pe centura si fixata)? Se poate pune cosoraba peste aceasta zidarie suplimnetara facuta intre grinzi? acea zidarie este ok sa suporte presiunea acolerisului? Mersi.

  • Cosoroaba se aseaza pe o parte a structurii de rezistenta, pe o centura. Zidaria ta poate dubla aceasta zona dar in niciuncaz sa sprijine tot acoperisul. Rozatoare in pod, este mai putin probabil daca nu au ce face acolo sau nu au cum sa ajunga. Acum depinde si unde ai casa, ce vecinatati etc.

   • Daca peretele casei este gros de 30 cm, la extremitatea spre exterior se pune cosoroaba (15×15) fixata cu tija filetata si grinda (15×10) trebuie sa se sprijine pe cosoroaba sau se poate sprijini direct pe centura pe restul de 15 cm ramasi? Grinda trebuie sa se fixeze de cosoroaba? Multumesc.

    • Centura (grinda) peste zidarie nu trebuie sa fie asa mica. In general este la fel ca zidaria, cel putin la latime. Cosoroaba se aseaza pe centura, prinsa cu tije filetate sau legata de fierul beton. Nu se aseaza cosoroaba langa acea centura.

     • Centura de beton vine peste zidarie (egala ca dimensiune cu zidaria) adica 30 cm, peste centura de beton vine cosoroaba prinsa cu tija filetata, dar grinda de lemn care vine asezata intre camere, adica acea grinda de lemn pe care se podeste, se poate sprijini pe centura de beton (aceasi unde este cosoroaba) pe o distanta de 15 cm?.As atasa o imagine, un detaliu schitat dar ori nu stiu eu ori nu se poate.Multumesc

      • Acea grinda, caprior de fapt daca am inteles bine, se sprijina pe cosoroaba si iese in exterior, asigura streasina casei. Pentru foto poti sa imi transmiti la email office@vysblog.ro

 103. Buna ziua,
  Vreau sa fac izolatia podului si va rog sa ma sfatuiti cum ar fi mai bine pentru ca am primit mai multe indicatii si sunt derutat total. Acoperisul este construit astfel; capriori de 15cm, asteriala, folie de condens si tigla de beton iar planseul este din beton armat de 15cm. Podul nu este ventilat si va fi folosit doar pentru depozitat diverse lucruri, iar intrarea in pod se face din casa. Prima varianta de izolatie este; vata bazaltica in doua straturi prima de 10cm si a doua de 5cm sa vina la fata capriorului fiind sustinuta cu sarma impletita si a doua varianta este cu vata minerala de 10cm si placata cu polistiren expandat de 5cm ESP de 80 si in ambele variante fara folia de vapori nefiind necesara deoarece podul e folosit doar pentru depozitare.
  Un alt constructor m-a sfatuit sa izolez doar planseul cu polistiren extrudat de 5-10cm pus direct pe planseu fara sa-l lipesc cu adeziv sau spuma nefiind necesara izolarea sarpantei deoarece podul nu va fi locuit si va fi folosit doar pentru depozitare.Nu stiu cum sta polistirenul direct pe planseu daca nu e lipit deoarece planseul din turnare nu poate fi scos perfect drept. Altcineva mi-a spus ca daca izolez doar planseul, podul fiind neventilat atunci cand intru In pod din casa aerul cald ce intra in pod poate condensa pe asteriala, capriori etc.
  Va multumesc.

  • In mod normal se izoleaza doar pardoseala din pod. Aceasta este zona de separare dintre spatiul incalzit si exterior.
   Avand yigla din beton, este foarte posibil ca vara, pe canicula, tigla din beton sa se incinga si sa fi eun pod foarte cald. In acest caz se impune izolatie si pe zona de sub asteriala, spatiul dintre capriori.
   Prioritatea este izolarea planseului spre pod, cu polistiren asezat simplu sau cu sapa/OSB peste, cel putin pe zonele circulabile. Daca se foloseste polistiren simplu, se preteaza bine si cel expandat, calitate EPS 50.

 104. buna ziua. vreau sa izolez si eu podul cu vata de sticla.Intrebarea mea este cum se aseaza vata cu folia de aluminiu in jos pe planseul din tencuiala sau sus spre tigla in conditiile in care am si asteriala pusa,folie si la urma tigla.

 105. Buna ziua! Multumesc de sfaturi, o sa montez peste straturile de vata. Daca aveti o sugestie cu tipul de folie ar ffi binevenita. Cu stima, o zi buna.

 106. Buna ziua, ca si toata lumea care posteaza aici sunt si eu in impas in ceea ce priveste alegerea celei mai bune solutii de izolare a planseului din beton (casa tip parter cu planseu beton)
  Merita sa izolez sub planseu (in interiorul casei) cu vata minerala 2x10cm si in pod doar un polistiren de 5 cu sapa? Este prea mult asa, se merita? sau nu ar mai trebui in pod pe partea de sus nimic?

  Va multumesc.

  • Este cam mult 2×10 pe tavan. Daca inchizi tavanul cu gipscarton poti aplica 10cm in structura iar restul de izolatie pe pardoseala din pod. Trebuie neaparat sapa in pod?

   • Sapa, mai mult ca sa se poata umbla in pod, ptr ca daca in pod pun polistiren extrudat de 5 rezista el la presiune dar se poate pune si altceva peste el?in ceea ce priveste interiorul camerei ziceti ca ajunge 10 cmm?intre Rigips si vata trebuie pusa si o Folie?

    • Intre gipscarton si vata se aseaza bariera de vapori. Se poate sapa, se poate OSB sau scandura cu rigle din lemn, depinde de optiunea personala si gradul de utilizare al poduluui.

   • sapa, mai mult ca sa pot depozita ceva in pod sau sa se poata umbla, Se poate peste pune peste polistirenul extrudat si altceva sau doar lasat as ain pod? iar in ceea ce priveste interiorul camerei, intre Rigips si vata trebuie sa pun si ceva Folie?
    mersi

 107. Buna seara!As dori si eu un sfat, vreau sa izolez corect planseul unui garaj de langa casa pt a obtine o camera locuibila in mansarda. dinspre garaj inspre camera (de jos in sus) sunt montate urmatoarele: rigips pe profile metalice, scandura prinsa de grinzi. Vreau sa montez vata bazaltica – 2 straturi de cate 10 cm, osb de 2,2 cm, polistiren de 3 mm pt parchet si parchet. Intrebarea este daca si unde tr sa montez folie, intre scandura si vata (inspre garaj-care e putin incalzit) sau peste vata inspre camera? Multumesc anticipat.

  • Bariera de vapori ar trebui montata pe suprafata calda a acestui planseu. Daca garanul nu este incalzit sau aproape deloc, nu este nevoie de bariera de vaporica prim strat pe planseu.
   O bariera de vapori ar trebui asezata dupa ce aplicati vata intre grinzile de lemn, peste cele doua straturide vata.

 108. Care este motivul pentru care aveti nevoie de aceste alternative? Ati comparat solutiile mentionate de dvs. din punct de vedere financiar? Sigur, un strat de 10 cm de poliuretan este mai eficient cu circa 60% fata de o solutie cu vata minerala la aceeasi grosime, dar pretul este altul.
  Eficienta sau izolatia termica oferita este data de coeficientul de izolare specific al materialului tinand cont de grosimea izolatiei utilizate. Rezistenta termica (R) 10cm poliuretan = ~4.5, R 10cm de vata ~2.85, R 20cm vata 5.7, R celuloza este similar cu vata minerala. Comparati preturile si raportati la eficienta, apoi alegeti solutia care va avantajeaza.

 109. radupetcu7@gmail.com | 20 februarie 2017 at 23:52 | Răspunde

  Bună seara. Am nevoie de un sfat. Urmează să ne mutăm în casa nou construită și planșeul dintre etaj și pod, nu este izolat. Caut soluții alternative la vata minerala și am găsit pe net, cum că cele mai eficiente ar fi spuma poliuretanică sau celuloza. Menționez că planșeul este format din grinzi de 10/15, 15 fiind înălțimea, sub care am prins osb, peste osb, rigips prins direct pe osb. Podul va avea ca destinație, spațiu de depozitare, deci o să punem și dușumea. Întrebarea este dacă ar fi suficient un strat de spumă poliuretanică de 10 cm sau celuloză în strat de 15 cm și care ar fi mai eficientă?
  Mulțumesc anticipat.
  Radu Petcu

 110. NU este nevoie de o circulatie a aerului in interior. Utilizati doar vata, nu amestecati cu polistirenul.

 111. Am inteles. Multumesc mult. Dar, din ce am citit mai sus, am inteles ca trebuie sa asigur si circulatia aerului. Asta cum o fac?
  In plus izolatia poate fi mixta (vata si polistiren) sa trebuie sa fie doar din vata?
  Multumesc!

 112. Buna seara! Am descoperit recent blogul dvs. si as avea cateva intrebari.
  1. La un imobil nou, P + M, cum ar trebui sa izolez plafonul mansardei? Mentionez ca acoperisul este invelit cu tabla Lindab, folie anticondens si astereala. Grinzile sunt de 15 × 20, iar podul nu va fi folosit.
  2. Pe langa marginea acoperisului se vede lumina, ceea ce inseamna ca sub burlan este liber. Ar trebui sa izolez spatiul ala, sau il las pentru circulatia aerului?
  Va multumesc.

  • 1. Pe conturul mansardei, izolatie de 30cm pentru ca spatiul dintre grinzile de lemn permite.
   2. Daca are vreo legatura cu spatiul mansardat, obligatoriu se va inchide. In acea zona ar trebui sa fie sageacul. Oricum ar fi, spatiul neacoeprit poate gazdui diverite vietuitoare, cuiburi sau patrundere praf .. fara a sti specificul constructiei va trebui sa fie cel putin inchis grosier, daca nu izolat altfel.

 113. Problema la astfel de invelitoare este ca nu exista spatiu de ventilare si folie, astfel ca la infiltratii sau condens este posibil sa se umezeasca tavanele (vata, gipsul etc.) O folie ar putea fi asezata sub asteriala, folie de difuzie dar ea ar trebui sa aiba o deschidere in partea inferioara a acoperisului si nu este posibil mereu. Bariera de vapori nu lipseste si va fi spre gipscarton.

 114. Buna ziua ,,Am si eu o intrebare ,va rog frumos sa ma ajutati ..vreau sa izolez n tavan ,nustiu daca procedez corect ,e un acoperis cu tabla zincata dedesubt scandura si leaturi de 14,credeti ca este bine sa pun sub scandura si intre leaturi o bariera de vapori lipita de scandura apoi ,vata minerala dupa asta rigips verde ,,,credeti ca procedez corect… ma scuzati revin,ma refer la faptul ca este bine sa pun bariera de vapori si sub scandura si peste vata minerala ,,mutumesc mult

 115. revin,,,ma scuzati,,ce tip de vata minerala credeti ca se preteaza cel mai bine(ma refer la tavanul de la mine cu capriori de 10),,,cu aluminiu ,,simpla etc ,,,,,multumesc inca o data

  • Doar 10cm este cam putin si vor fi pierderi mari. Incercati macar 15cm daca nu 20. La 10cm se poate izola doar intre capriori iar acestia raman neizolat, ceea ce ar putea duce la condens pe tavan. Stratul de vata dinspre gipscarton poate fi atat cu folie, cat si fara. In al doilea caz se adauga o bariera de vapori separat.

 116. ok,mc frumos

 117. stiti,,,tavanul este foarte jos la 1,85 chiar nu pot sa il las mai jos,,sa iau vata minerala de 20 de cm si sa o fortez intre capriori,credeti ca este corect???este singura nelamurire,,va multumesc ,,

 118. Buna ziua ,ma confrunt si eu cu o problema ,poate ma puteti ajuta .M-mam mutat recent la casa si am o problema la baie ,sa umezit tavanul de rigips si l,am dat jos .Vreau sa spun ca scandura era toata umezita si vata minerala,(avea maxim 5 cm grosime,,nu stiu ce meseriasi au putut face asa ceva) era jumatate cu apa ,,,probabil de la condens .,tin sa mentionez ca la acoperis s-au folosit capriori de 10/10,singura varianta cred ca este sa pun din nou vata minerala de 10cm intre capriori(mentionez ca nu pot sa cobor cu rigipsul mai jos de atat)dar nustiu sigur daca o sa fie treaba mult mai buna si sa nu se mai umezeasca tavanul.Ajutatima cu un sfat va rog frumos,

  • Ai doua directii de lucru:
   1. Dupa ce indepartezi tot tavanul, astepti sa se usuce si verifici sa nu ai infiltratii de apa
   2. Curatare lemn si tratament daca este cazul, aplicare 20-30cm de vata dupa cum se poate cobori tavanul, bariera de vapori etansa si inchizi cu gipscarton verde.

 119. Hidroizolare si termoizolare mansarda:
  Exterior: M-am gandit sa dublez invelitoarea si sa montez o folie de aluminiu radianta, astfel:
  pornind de la grinzi: scandura, carton asfaltat, sindrila bituminoasa, folie antincondens-hidroizolatoare, folia de aluminiu pentru reflectarea caldurii, sipcile de prindere invelitoare, invelitoarea tip lindab
  Interior: termoizolare cu spuma poliuretanica 6cm, gips carton.
  Intrebare: cum as putea la interior sa elimin puntile termice reprezentate de grinzile din lemn? Confoguratiile propuse sunt corecte?
  Multumesc anticipat si felicitari pentru blog.

  • Sindrila trebuie pastrata neaparat? O idee ar fi sa adaugati izolatie pe exterior, inainte de a adauga noua invelitoare. Este o solutie mai rara intalnita dar mai buna si va scapa de izolatia interioara masiva.
   Tineti neaparat sa izolati interior cu poliuretan?

   • 1. Referitor la sindrila bituminoasa: sindrila nu este montata dar doresc sa o folosesc pentru o protectie hidro mai buna a casei. Explicatia personala: deoarece invelitoarea Lindab se fixeaza prin strapungere verticala cu suruburi care au in capete cauciuc (cauciucul are un ciclu de viata scurt de aprox. 4-5 ani), m-am gandit ca, pana la verificarea periodica a calitatii acoperisului lindab, cartonul bitumat si sindrila bituminoasa sa asigure o protectia hidro a mansardei in cazul infiltratiilor prin sistemul lindab.
    De asemenea, deoarece sindrila bituminoasa montata direct peste cartonul bitumat nu are ventilatie, pentru reflexia caldurii sa folosesc o folie de aluminiu montata peste folia anticondens.

    2. Referitor la izolatia interioara cu spuma poliuretanica. Aceasta este solutia oferita de furnizor si considerata cea mai eficienta pentru termoizolare si pe care am acceptat-o. Mentionez ca, acoperisul meu face parte dintr-un ansamblu de case insiruite si optiunile mele externe de invelitoare/termoizolare sunt limitate.

    3. Va reiterez intrebarile mele?
    Solutia propusa anterior de termo/hidroizolare mansarda (succesiunea materialelor) este corecta si eficienta?
    Pe interior, daca folosesc spuma poliuretanica, mai este nevoie de folie bariera de vapori?
    Sectiunile neacoperite de spuma ale grinzilor de lemn din interior(7x15cm) pot reprezenta punti termice?

    Va adresez din nou respectul meu deosebit pentru calitatea site-ului dvs.

    George

    • 1. Durata de viata a garniturilor este practic mai mare iar sub invelitoare exista folie de acoperis, deci scurgerile nu pot exista. Suruburile se prind in rigle si nu ajung la folie.
     2. Putetiutiliza solutia cu poliuretan da rinchiderea tot cu gipscarton se face. Asadar se poate adauga un minim de vata (10cm) peste poliuretan si apoi bariera de vapori, gipscarton etc.
     3. Da, vor fi punti termice si de aceea spatiulramas intre capriori si un strat sub acestia, va fi vata minerala cu bariera de vapori.

     • Multumesc foarte mult.
      Deci, grinzile din lemn neizolate termic sunt punti termice si daca partea inferioara a lor nu se termoizoleaza se produce condensul. Condensul se produce pe partea neizolata a grinzilor chiar daca folosesc sub rigips, folia bariera de vapori?

      • Bariera de vapori face ce poate dar nu poate suplini lipsa de izolatie. Daca avem un perete slab izolat si doar ii punem bariera de vapori, aceasta va produce condens pentru ca in spate este o suprafata rece, neizolata. Asa si lemnul liber, capriorul se poate umezi si nu va fi o suprafata ce izoleaza la fel de bine ca si cand ar fi uscat sau ar avea izolatie.
       Degeaba aplicam izolatie doar intre capriori daca nu gandim izolatia intregului acoperis.

      • Va multumesc foarte mult.
       Raspunsul dvs argumentat m-a facut sa inteleg foarte bine ce trebuie sa fac.
       Cu respect,
       George

 120. Buna. La izolarea un tavan,grinzi lemn,vata + vata ,structura,bariera de vapori si gipscarton .Intrebarea mea este ,in cazul montarii spoturilor ,ce se va intampla cu perforarea barierei de vapori?
  Multumesc.

 121. Buna ziua. Care este ordinea materialelor pentru o pardoseala la mansarda? La mine situatia se prezinta asa: grinzi de lemn, “foastana” de 5 cm. Urmeaza sa achizitionez polistiren extrudat de 30 mm, OSB de 10 mm folie PEE 3mm si in final parchetul laminat de 8 mm. Problema principala o reprezinta denivelarile iar eu m-am gandit sa montez OSB-ul (pentru a asigura o oarecare rigiditate si planeitate), extrudatul, folia si parchetul dar nu sunt sigur ca aceasta este ordinea corecta. Ma puteti ajuta? Multumesc. Cu stima!

  • Ordinea este polistiren, OSB, folie si parchet insa daca sunt abateri mari, vor fi probleme. Placile OSB sunt prea subtiri.

   • Este necesar sa mai pun rigle de lemn intre placile de polistiren extrudat (polistirenul avand sistem de imbinare nut si feder) sau pot monta direct OSB-ul peste polistirenul extrudat fixandu-l cu holzsuruburi de 6×100, avand in vedere ca nu am gasit rigle cu grosimea de 30 mm ci doar de 28 mm si 42 mm? Multumesc.

 122. Adică se aplica scanduri/Osb peste vata minerala și grinzile din pod ?

 123. Va mulțumesc pt răspunsul prompt!pt izolarea ulterioara,din pod,va mai fi necesara bariera DE VAPORI,sau pot sa montez direct vata minerala,având în vedere ca deja va exista o bariera de vapori sub tavan?

 124. La o casa veche de 20 de ani,cu un singur nivel și pod,pe tavanul actual este în regula dacă aplic placi de rigips pe profile fără sa mai pun folie anticondens și izolație?precizez ca izolația preconizez sa o aplic anul viitor în pod.Sau ar fi mai potrivit sa pun de pe acum o bariera de vapori intre rigips și profile iar intre profile și tavan sau în structura profilelor sa pun o izolație de 5 cm de vata minerala sau polistiren?Iar restul izolatiei,respectiv folie si vata de 20 cm sa o fac anul viitor (după buget).Precizez ca înălțimea camerei în prezent este de 2,6m și nu as vrea sa cobor înălțimea acesteia decât extrem de puțin. Va mulțumesc anticipat pt raspuns.

  • Recomandarea este sa aplicati bariera de vapori intre gipscarton si profile in acest moment al lucrarilor. Deasemenea, structura trebuie sa aiba un strat minim de vata pentru a nu fi o cutie goala. Asadar, dupa ce faceti structura, asezati un strat de vata de 5/10cm in fucntie de spatiul creat, aasezati bariera de vapori si inchideti cu gipscarton. Ulterior, prin pod, puteti aseza cata vata doriti.

 125. Buna ziua.
  Va rog mult sa-mi spuneti la ce nivel se ridica aceasta izolatie. Ce coeficient termic as avea?

  Casa P+ M cu un pod inalt de 1m pt depozitat, nefolosibil
  160mp supraf. construita.
  utila 130 mp

  PARTER
  Zidarie BCA 25 soceram asezata pe carton izolat smolit
  Din pacate nu am pus nimic sub placa decat o folie de plastic peste pamantul batatorit.
  Elevatia este de 60 cm.

  Izolatie ext
  vata bazaltica rockwoll frontrock max E Dual Density 100 mm

  Izolatie interioara pereti
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 50 mm
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips 12,5 mm pe profile

  Gresie de 10 mm tot parterul

  Tavan parter de sus in jos

  Parchet 18 mm lipit de osb
  OSB 22mm
  Folie parchet 3mm
  Scandura 22 mm
  Grinzi 150 x 100
  Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100 + 50 mmm intre grinzi si Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100 perpendicular pe grinzi.
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips 12,5 mm

  ETAJ
  Pereti exteriori de afara inauntru
  vata bazaltica rockwoll Frontrock max E 150 mm
  OSB 18mm
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 80 mm
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Pereti interiori sandwich
  Vata bazaltica Multirock C Slimpack 100 mm
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Partea aplecata a mansardei
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 80 mm intre capriori si perpendicular pe capriori
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Tavan pod vazut din pod
  OSB 10
  160 mm de vata bazaltica Airrock si Multirock intre clesti
  80mm vata bazaltica perpendicular pe clesti
  Folie vapori ISOVER vario KM duplex Imbinari cu banda adeziva vario KB1
  Gipscarton Rigips Ignifug 12,5 mm

  Pod
  Vata bazaltica rockwoll Airrock HD 80 intre capriorii de la astereala

  Acoperis
  astereala scandura 20, membrana, tabla tip tigla

  In toata casa

  Geamuri termopan
  PVC Salamander Streamline 5 camere
  Grosime 3 mm
  Adancime 76 mm
  UF = 1,2 W/m2K
  Sticla termopan 24 mm Saint Gobain
  G4 = Float 4/AG/Four season 4
  Izolare termica 0,7-1,2 W/m2K

  IInaltimea camerelor si sus si jos 2,3 m

  Daca as renunta la acel spatiu de depozitare … care oricum acum e gol, si as mai pune cca 200 mm vata asezata liber ar fi bine?
  Va spun ca totusi la etaj vara este mai cald ca jos, sesisabil. Unde am gresit?
  Daca as renunta la acel spatiu de depozitare care oricum nu am pus nimic in el si as pune cca 200 mm de vata liber asezata, credeti ca se schimba ceva?
  Ori unde casa fiind noua si neavand jaluzele si toata ziua batand soarele in geamuri le face ca niste radiatoare efectiv aproape nu poti tine mana pe ele si de aici vine caldura?

  Va multumesc anticipat

  Adrian Soare

  • Analiza unor stratui de izolatie poate fi sau nu relevanta in caracterizarea cladirii. Sunt si alte aspecte care pot influenta atmosfera interioara din locuinta. Asadar, izolatiile ar trebui analizate impreuna cu celelate aspecte cum ar fi pozitionarea cladirii, marimea suprafetelor vitrate si chiar corectitudinea punetii in opera a unor izolatii. Uneori se aleg solutii de executie ce influenteaza negativ izolatiile ceea ce duce la esecul acestora.
   La prima vedere pare o izolatie buna dar totusi nu sunt eti multumit. Sticla de la fereste ar trebui inlocuita cu una tripla cu control solar sau aplicati tehnici de umbrire, de preferinta exterioare. De la suprafetele vitrarte vine caldura dupa cum spuneti dar poate sa fie si alte zone care sa se comporte la fel. Nu cred ca plasul spre pod mai are nevoie de vreo izolatie, eventual doar de o aerisire a acestui pod.

   • Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Podul este aerisit prin doua aerisitoare cu lamele,dispuse fata in fata de fiecare parte a casei dar cred ca din cauza plasei contra insectelor nu isi fac prea bine efectul.
    Cand incepe caldura deja casa e aranjata. Voi vedea daca este acelasi efect cu jaluzele parasolare.
    Toate cele bune

 126. Buna ziua,
  Renovam un grajd vechi care nu are tavan, il transformam in casa si dorim sa pastram stilul rustic ,de aceea tavanul va fi din grinzi si scanduri care se vor vedea de jos, din camere , scandurile fiind puse peste grinzi. Ceea ce va rezulta ca pod al casei nu va fi folosit ca depozit sau locuinta. Intrebarea noastra este daca este de ajuns izolarea urmatoare, asa cum am inteles din sfaturile dvs.:
  – folie anticondens
  – vata minerala de 20 cm
  – folie pentru protectie impotriva prafului( poate fi o folie simpla ?)
  Din cate am inteles , daca podul nu este circulat, nu este nevoie de placi OSB sau altceva pt ca preseaza inutil vata minerala.
  Mentionez ca acoperisul va fi din placi bituminoase ondulate si astereala.
  Multumim anticipat pentru raspuns.

  • Cea mai sigura varianta este cea incare izolatia este inchisa in structura, peste nivelul grinzilor actuale ce vor ramane aparente.
   Peste grinzile actuale se pot adauga:
   -structura inchidere peste sau intre grinzile actuale
   -bariera vapori
   -izolatie termica minim 20cm cu structura de rigle din lemn
   -inchidere pardoseala pod cu scandura, OSB sau alte materiale

 127. Buna ziua, felicitari in primul rand pentru articol, am citit comentariile acestui articol si am observat ca mentionati intr-un raspuns de ruperea contactului metal-beton. Va intreb caci in primavara urmeaza sa montez un plafon din rigips pe o placa de beton la o casa. Credeam ca montantii se fixeaza direct pe placa respectiv grinda de beton fara sa fie necesar sa izolam. Acum imi dau seama ca se transmite temperatura rece de la beton la fier foarte repede. Cum se face aceasta izolatie(rupere)intre montanti si beton?

  • Banda de etansare pe spatele bridelor este prima solutie.

   • Multumesc pentru solutia data, eu nu am stiut ca exista aceasta banda de etansare. Ar mai fi si alte solutii? Se poate monta pe cadre din lemn care la randul lor sunt prinse de grinda de beton? As putea folosi folie aerata cu pereti din aluminiu? Care ar fi cea mai buna solutie?

    • Cadrele de lemn nu va sunt utile, este o complicatie ce nu ajuta. in mod normal acea banda de etansare este suficienta, suprafata de contact a bridelor cu placa este mica.Se poate inlocui banda de etansare cu polistiren subtire (3-6mm) sau folie PEE.

 128. Buna ziua.
  Am cumparat o casa nou construita, cu pod nelocuibil, inaltimea maxima in pod e de 1,4 m, pe care doresc sa-l folosesc pentru depozitare. Din cate mi-a spus constructorul, planseul dinspre etaj spre pod, are doar 2 straturi de 5 mm de polistiren, cu spatiu intre ele, peste care vin poste de lemn. Care ar fi cea mai buna solutie pentru termoizolatie? Multumesc.

  • Depinde se spatiul disponibil, ar trebui sa suplimentati izolatia cu inca 10cm de vata de sticla. Spatiile de la polistiren trebuie sa dispara.

   • De ce ar trebui sa dispara spatiul dintre placile de polistiren? Asta ar insemna sa ridic toate postele (si doar prin decopertare s-ar putea) sau prin interior, si sa sa refac tavanul etajului. Nu ma incanta nici o varianta… Ar fi mai bine daca as pune 10 cm de vata intre capriori, 10 cm peste si folie anti-vapori, si asftel sa izolez acoperisul? Sau asta ar fi doar suplimentar, de baza ar trebui sa izolez planseul?

    • Acum nu stim cum este acel spatiu, insa presupun doar ca este un spatiu pierdut si poate fi inlocuit cu izolatie. Depinde de structura interioara a planseului. Baza este planseul, in masura in care se poate face ceva si la acoperis, tinand cont de inaltimea mica, este un plus pentru spatiul de depozitare.

 129. Buna,din ce cauza mi-a aparut 2 pete de condens cu picuri de apa pe tavan? tavanul de 120mp este facut de un an in ordinea;gipscarton,bariera de vapori lipit etans,vata min.15+15cm,scandura,si folie anti condens,tabla dublu falt.intre vata si scandura este intre 20 si 50 cm distanta.multumesc anticipat pt raspuns.

  • Sigur nu este o infiltratie de apa dinspre acoperis? Condensul este putin probabil la modul de izolare spelcificat dar daca a fost ceva in neregula cu izolatia pe acea zona, poate sa apara.

   • nu cred ca este apa ca toata vara si toamna a plouat si nu a fost nimic, numai cu minusurile aste mari de -13 incolo. ce se poate face sau cum o sa scap de condens?

    • Daca nu cunoasteti cum este executata lucrarea in acea zona unde este condensul, este greu de discutat. Conditiiel de temperatura si umiditate la interior sunt normale? Daca este o deficienta de izolare sub gipscarton, atunci nu se poate remedia fara desfacerea zonei.

     • bnua dimi.felicitari si multumiri pt raspunsuri si pareri date noua!!!am asistat la lucrari si totul sa facut conform proectului,discutand cu meseriasi am ajuns la concluzia ca petele care au aparut s afla langa cetura de beton si a ramas o parte ne izolat,sau condensul adunat a colo si a facut loc de evacuare,sau langa brida de sustinere al sistemului de tavan a ramas gol de aer ce nu sa astupat.temperatura este constanta 20-21 de grade umiditate 55%. ce ma sfatuiti sa desfacem a cuma sau la vara,sau sa asteptam pana aul viitor sa vedem daca mai apare sau nu.

      • In acest gen de lucrari, detaliile conteaza. Daca nu s-a izolat corect o zona (indiferent de ce scrie in proiect), fie a ramas fara izolatie, fie nu s-a rupt contactul metal beton, fie bariera de vapori nu este etansa sau alte aspecte efective ce tin de configuratia zonei respective, condensul isi face loc. Daca nu este o suprafata mare si neplacerile nu sunt semnificative, ar putea filasat asa insa numai gandul ca riscul poate fi din ce in ce mai mare, ne duce cu gandul la desfacerrea zonei si refacerea ei asa cum ar fi trebuit, conform a ceea ce gasim la constatare. Ce puteti face este sa interveniti pe zona, cu toate neplacerile induse, la vara.

 130. Buna ziua
  Va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema:
  Am o casa mai batrana. Camera de la parter dimensiune 4,20 x 5 x 2 m, neincalzita, folosita pentru depozitare, are la sol sapa din ciment si mocheta. Camera de deasupra este incalzita, si apoi urmeaza podul. Intre cele 2 camere exista un planseu din scanduri, imbinate nut si feder de grosime cca 2.5-3 cm. batute in cuie pe barne. Barnele sunt de dimensiunile 4,20 x 0,14 x 0,17, in numar de 5 bucati+2 bucati din care se vad numai jumatate fiind pe zid. Intre barne distanta nu este egala. Ea variaza intre 70 si 90 cm.Casa este izolata cu polistiren de 10 cm, si are termopane.
  Doresc sa izolez tavanul intre camere, fiindca este cumplit de rece podeaua in camera de la etaj, si lucrarea o fac singura, fara meseriasi.
  Asadar, va rog sa-mi spuneti care solutie este mai buna:
  1.vata minerala de sticla ( sau bazaltica ? ) ( la metru sau placi ), apoi placi Osb nu stiu de care grosime, fara alte finisari
  2.polistiren expandat, 2 randuri de cate 8 cm, lipite cu Ceresit CT84, apoi placi Osb-varaianta asta mi se pare mai usor de executat de catre un nespecialist
  Avand in vedere ca inaltimea barnelor este de 17 cm, ce grosime are vata si cate randuri de vata aplic ?
  3 In ambele variante, este necesara folie anticondens sub scandurile tavanului?
  Daca imi recomandati varianta cu vata, cum o prind de tavan ? Merge vreun tip de adeziv?
  4. Osb-ul il prind de grinzi cu suruburi, cam la ce distanta unul de celalalt? Ma tem de prea multe gauri in grinzi fiindca acestea par a fi din lemn de brad. Peste Osb se poate aplica vreun material ca sa nu cada praf din vata de sticla la imbinari?
  In asteptarea raspunsului dv, va multumesc anticipat.

  • Pot intreba de ce nu este incalzita camera de la parter?
   Se poate face lucrarea doar cu vata de sticla, bariera de vapori pe zona superioara, spre interior pardoseala etaj.
   Nu se lipeste vata, doar se aseaza intre grinzile de lemn, straturile se vor introduce intre grinzi si se vor sustine cu un fir textil daca se va adauga mai multa izolatie decat cele doua straturi ce au loc in cei 17cm oferiti de grinzile de lemn. Inchiderea tavanului se face doar cu OSB 8-10mm daca va place materialul, prins in suruburi de lemn 4.5x30mm
   Ar fi de preferat sa fie montata intai o retea de rigle de lemn pe grinzile actiale ale tavanului pentru a monta mai usor placile de OSB si a egaliza spatiul dintre prinderi la 50-60cm.

   • Promptitudine, amabilitate si sfaturi excelente…Mii de multumiri pentru raspuns.
    Camera de jos nu are incalzire momentan, fiind folosita ca depozit de diverse + conserve pentru iarna ( se pastreaza f.bine ) ::))
    Doar atat va rog sa-mi mai spuneti:
    Peste Osb se poate aplica vreun material ca sa nu cada praf din vata de sticla la imbinari?

    • Rosturile sunt minime si nu cred ca o sa cada din vata cine stie ce. Fiind o incapere cu variatii mici de temperatura, nici dilatarile nu vor fi semnificative. Daca totusi va ingrijoreaza rosturile ce nu sunt pe lemn ci pe zone de vata (adica mica parte din toate imbinarile, cele transversale probabil), se poate aplica pe acestea, pe interior, o banda de etansare (folie pvc, membrana de acoperis, banda aluminiu adeziva sau ce aveti la indemana) inainte de fixarea pe structura suport. Aceasta daca finisarea finala ramane placa de OSB.

 131. Draga VYS,

  In primul rand felicitari pentru blog, informatiile detaliate si pentru rabdarea cu care ai raspuns tuturor.

  Am citit articolul si majoritatea intrebarilor puse de utilizatori.

  Am o casa in rosu pe care incerc sa o izolez cat mai bine (exterior grafitat de 15 cm, geamuri cu profil de 92 mm).

  Am ajuns la izolarea tavanului mansardei si sunt in impas. Podul vreau sa-l fac circulabil (depozit de una alta). Am grinzi de 15×15 cu o distanta de aprox. 60 cm intre ele. Pentru a nu pierde din inaltimea camerei prea mult m-am gandit la urmatoarea stratificare (de jos in sus): folia de aluminiu, sistemul de profile rigips incrucisat, bride de 6 cm (unde va intra primul strat de vata de 5 cm), un start de 10 cm + unul de 5 cm de vata intre grinzi. Deasupra grinzilor m-am gandit la un sistem de rigle (de care ai pomenit in mai lulte randuri). Riglele acestea ar trebui sa fie inalte de 10 cm (pentru a obtine o izolatie totala de 30 cm). Deasupra OSB triplu stratificat 16 mm (este oare suficient de solid?).

  Ceea ce nu stiu este ce latime trebuie sa aibe aceste rigle de peste grinzi? 5 cm este suficient? Sau ar trebui sa fie de 10 cm pentru a sustine bine osb-ul de deasupra. Riglele se monteaza perpendicular cu grinzile? Distanta dintre rigle trebuie sa fie de 60 cm ca si intre grinzi?

  Mai am o nelamurire. Pentru o casa bine izolata am inteles ca ar fi foarte indicat si un sistem de ventilare cu recuperare de caldura. Asa am ajuns sa ma orientez spre un sistem centralizat (VUT 300 mini). Unitatea centrala va fi in pod. Din unitatea centrala vor iesi aproximativ 10-12 tuburi flexibile izolate din aluminiu cu diametrul de 127 mm. Aceste tuburi vor cobora in casa prin mai multe puncte din pod. Dilema este urmatoarea as putea sa las tevile acestea rasfirate prin podul circulabil – si astfel podul ar arata ca un paianjen si nu ar mai fi chiar circulabil. Sau varinta la care ma-m gandit ar fi sa decupez ultimul strat de izolatie (cel de sub OSB) pentru a face loc acestor tuburi. In acest caz as pierde in unele locuri din izolatie. Care varianta crezi ca este mai buna?

  Tuburile acestea sunt izolate la randul lor si prin ele va trece un aer cald care va veni de la unitatea centrala. Deci teoretic nu ar trebui sa destabilizeze prea mult iizolatia mansardei. Sau ba?

  Multumesc anticipat!
  Timi

  • 1. OSB de 15mm ar trebui sa fie suficient, dar mai importanta este distanta intre rigle, sa nu fie exagerata. Cu cat este mai mare, cu atat scade rezistenta la care rezista OSB. O referinta de 60cm este in regula.

   2. Latimea riglelor de 5cm este arhisuficienta.

   3. Daca nu necesita acces ulterior, se pot masca sub OSB fara probleme.

 132. Multumesc pentru raspunsul promt.
  Sarbatori fericite!!

 133. Buna seara,

  As dori si eu un sfat in legatura cu izolarea unei masarde, care in viitor va fi locuita:
  – izolarea tavanului intre parter si masarda, inaltimea grinzilor este de 25cm, momentan este placat intre grinzi cu vata bazaltica de 10 cm. ce grosime de izolatie ar mai trebui adaugata?
  – intre capriori momentan este vata minerala de 10cm. Tipul de invelitoare folosit este tigla de beton;
  – tavanul masardei, ce grosime de izolatie ar trebui folosita?

  – in vata de sticla isi fac de obicei cuib soarecii?

  Va multumesc anticipat,

  Cu respect.
  Marius

  • 1. Izolatia sub planseu este si nu este asa important, se mai pot adauga 10cm dar mai important este cum realizati pardoseala mansardei. Acolo o sa avem zgomot de impact ce se transmite prin planseu.
   2. Tigla de beton nu este un bun izolant termic, recomand minim 30cm de izolatie.
   3. Isi fac oriunde, nu numai in vata.

   • Va multumesc pentru raspuns.

    As mai avea o intrebare, pentru pardoseala ,masardei m-am gandit astfel:
    – peste grinzi sa bat fostana de 4cm, apoi polistiren extrudat de 2 cm, apoi OSB de 1 cm si apoi parchet laminat. Ar fi bine asa?

    Va multumesc inca o data!
    Cu respect,
    Marius.

 134. Buna seara.
  Am izolat palanseul dintre pod(la casa P+M) si mansarda dupa cum urmeaza(privit din mansarda spre pod):
  -5 cm polistiren peste care s-a tras plasa si tinci;
  -plasa rabit(pt o mai buna priza a polistirenului pe scandura);
  -scandura(2.5 cm) prinsa in holsuruburi;
  -intre grinzi vata minerala cu folie de aluminiu 10cm grosime(pusa cu folia inspre mansarda),prinsa pe margini cu fasii de lemn si holsuruburi;
  -dupa care stratul final,in pod scandura de 2.5 cm.
  Momentan casa nu este locuita,deci nu pot sa ma pronunt legat de pierderile de caldura,dar vreau sa stiu daca mai este necesar inca un strat de polistiren de 10 cm(EPS 70) direct pe scandura din pod(podul va fi folosit doar pt depozitare).
  Am inteles ca modul acesta de izolare polistiren+vata nu este indicat si mai ales polistirenul pe interior.As vrea sa stiu din ce motiv,daca se poate.
  Astept cu interes un raspuns

  • Da, se mai poate creste izolatia termica cu cel putin 5cm sau cu 10cm. Este posibil ca modul de inchidere al tavanului respectiv sa nu fie cea mai inspirata solutie. Daca or sa apara fisuri, sa nu cautati alta explicatie decat in solutia aleasa.
   Polistirenul la interior este unfactor de risc legat de acumularea de umiditate.

 135. Buna ziua!As dori sa va intreb despre izolare-planseu-pod urmatoarele.Daca am pus folia cu bube sub grinzi si nu sub profilele de CD este o problema?Straturile sunt urm.le de sus in jos:grinzi,folie cu bube si profil CD(5cm intre ele),si placa de gips carton.Multumesc.Cu stima.Csaba.

  • Depinde cum sunt aplicate straturile de vata fata de aceasta folie. Structura metalica sau gipscartonul sunt mai putin relevante pentru bariera de vapori.

 136. Doamne ajută!
  Vreau să izolez podul bisercii.Podul nu e drept, ci sub forma unor arcade, cam de 10 m pe 1,20m .În interior biserica e tencuită si pictată. in pod peste scândură e asezat doar un strat de carton asfaltat (cătran) care nu acopera toata suprafata. la cupola cantrală nu se poate ajunge. aceasta este din beton si este acoperită cu tabla(pe structura de lemn).
  Aș pune vata minerală cu folie de aluminiu. ce grosime e indicată?Cum trebuie asezata ?SE mai pune ceva peste vata?E vreo problema daca nu e izolata si cupola centrala?

  • Este discutabila aceasta izolare, depinde de incadrarea podului in ansamblul acoperisului. Daca este o suprafata discontinua, raportat la modul de constructie (dimensiuni) al bisericii ar putea fi o picatura intr-un ocean. Imi este greu sa va dau un sfat in care sa cred. Se poate adauga izolatie dar doar 10cm este putin. Nu este necesara acoperirea vatei cu ceva anume.

 137. Este bine sa izolati tavanul daca nu are nici un fel de izolatie insa ar trebuie vazute si alte suprafete ale acestui cabinet. Se poate utiliza si vata de sticla.

 138. Liliana Stefanovici | 30 noiembrie 2016 at 22:14 | Răspunde

  Buna seara, doresc sa ma ajutati intr-o problema de izolare la interior. Am construit un cabinet doar pe parter, care este racordat la caldura de la centrala din casa. Noi tinem termostatul in
  cabinet, problema este ca nu se pastreaza caldura. Ne gandeam sa punem pe interior pe tavan vata bazaltica cu folie de aluminiu si tavan casetat. E bine? Va multumesc.

 139. sau : daca am doar vata de 5 cm, unde sa o pun ? i
  – sub dusumea,,sau,
  – intre capriori

 140. Buna ziua,
  revin cu urmatoarea situatie :
  – Sa pun dusumea in pod din OBS,pe grinzi, asezate la 65 cm unul de altul, in care sa pun vata de minerala de 5 cm cu folia de aluminiu in jos ( printre grinzile dusumelei);
  – Sa astup si sa izolez bine, toate spatiile ce vin din exterior, in special la saceac;
  – sa pun la acoperis, intre capriori , vata minerala de 10 cm cu folia de aluminiu in jos; ( meseriasul sustine ca trebuie sa punem intre astareala si vata minerala si polistiren expabndat de 5 cm. Putem renunta le el ?)
  – sa nu folosesc podul pentru locuit, ci numai pentru a asigura confort termic.
  – OSb-ul -dusumea se poate lacui ?
  obs. O sa montam in acoperis si o fereastra cu clapeta de aerisire, cu termopa,

  • Doar 5cm de vata la izolarea sub OSB este cam putin. Acolo trebuie sa izolati cat mai bine, cat permite structura planseului. Izolatia sub acoepris este optionala si daca doriti sa o faceti se pot utiliza 10cm de polistiren sau vata, cum doriti.
   Placile de OSB se pot lacui, aplicati orice lazura/lac dar sa nu fie pe baza de apa.

 141. Buna ziua,
  Am o casa la tara, din caramida, pereti grosi de 30 cm, zidita ca demult cu lut,120 mp, renovata. De alungul timpului podul a fost plin de cereale, diverse si are o inaltime de 3.00 metri la coama;, Pe exteriorul casei s-a pus plasa de Buzau, tencuiala, polistiren, Pe interior, tencuit si plafoane din rigips. Am asezat in pod direct jos, vata de sticla de 5 cm cu partea cu aluminiu in sus. Podul este in 4 ape, invelit cu tabla pe astareala ( acoperisul fiind initial cu tigla, si nu s-a modificat ca si structura) ! Acum : – Doresc sa pun vata intre capriori, sa o prind cu o plasa de rapis iar pe jos sa pun niste grinzi ( mai degraba cusaci ) din care sa ridic o camera din rigips si sa pun dusumea. Eventual in acoperis sa pun 2 ferestre speciale. Lucrarea o sa fie facuta de un meserias, evident. Merge ? Multumesc !

  • Amenajarea camerei in spatiulpodului se poate face si teoretic, este o lucrare ce necesita autorizare.
   Vata asezata cu folia in sus, de 5cm, este o gluma sau o varianta slab eficienta, plus ca este pozitionata invers. Camera ce se amenajeaza va necesita izolatia sub acoperis, serioasa, fara niciun rabitz. Se amenajeaza ca o camera de mansarda. deasemenea, planseul spre pod si spre viitoare acamera trebuie izolat mai bine.

   • Multumesc pentru sfat !
    Deci trebuie sa fac investitie serioasa in materiale, in special in cele de izolare termica ! Asa am sa procedez !

    • Cand doriti sa amenajati o camera de locuit, care sa ofere un confort bun, trebuie sa o realizati cat mai bine. Toate detaliile conteaza, structura, izolatia termica pana la finisaje. Ideea este sa ganditi solutia cat mai bine de la inecput, sa nu ajungeti in situatia de a observa ca nu puteti realiza ceea ce trebuie, pentru ca nu s-a dimensionat ceva bine.

 142. Va multumesc mult pentru sfaturi, o zi frumoasa !

 143. Daca vata are folie pe ea, nu este nevoie de o alta bariera de vapori, Trebuie doar etansate imbinarile acesteia.Scnadura sau OSB are doar rol de inchidere (protectie izolatie, asigurare suprafata circulabila, etansare etc.), termic nu influenteaza si nici nu trebuie sa preseze vata. Alaturarea vata polistiren nu este o prea fericita alegere.
  Dat fiind ca structura de metal pentru gipscarton va fi mai jos ca partea inferioara a grinzilor de lemn, recomand ca stratul de vata cu aluminiu sa fie in aceasta zona. La interior, intre grinzi se va umple total cu vata 10+5cm. In acest fel o sa aveti minim 20cm de izolatie, daca structura de metal pentru gipscarton este la doar 5cm de grinzi. Daca exista spatiu, se poate creste masa de izolatie.

 144. Buna ziua, va rog sa imi spuneti daca pentru izolarea unui tavan construit din placi de gips pe profile este necesara aplicarea foliei din imaginile dvs. in cazul in care vata minerala are folie de aluminiu ?
  Meseriasii mi-au spus ca vor face asa : pe structura podului care este din lemn , grinzi de 15/10 , 15 cm fiind inaltimea , se va aseza un strat de vata minerala cu folie de 10cm apoi un strat de polistiren 5 cm si apoi scandura sau OSB pentru podire , la partea de jos venind doar profilele pentru gips carton si gipsul .Din ce vad eu in articolul dvs. acea folie a vatei minerale nu ar fi suficienta …
  Mentionez ca podul casei este extrem de mic si nu va fi folosit decat pe o anumita portiune unde este mai inalt pentru depozitarea unor cutii mici si nu foarte grele. Podirea cu osb sau scandura are vreun efect termic prin presarea vatei si polistirenului sau este doar cu rol practic pentru a putea pasi in pod ? Multumesc anticipat

 145. Buna ziua. Am o casa P+M (mansarda locuibila) si am ajuns la faza cand trebuie sa gandesc cum sa fac cat mai corect izolarea mansardei care este in 2 ape pe unghi de 26 de grade si tavanul interior va respecta linia acoperisului. Grinzile sunt de 15 pe 15 la distanta dintre ele de 46. Intentionez sa izolez mansarda cu vata bazaltica ,primul rand cu Multirock-C de 15 intre grinzi dupa care sa vin perpendicular cu Multiroc de 10 si folie Isoflex. Sunt nedumerit pentru ca intre ultimul strat de vata bazaltica(cea de 10) si placarea cu regips / caroiaj, mai ramane aproximativ 15 cm. Este corect sa se execute asa? Influnteaza negativ/pozitiv distanta lasata intre regips si vata bazaltica. In cazul acesta folia se va monta pe vata bazaltica sau pe caroiaj sub placile de regips. Tabla pe casa este Gerard ,caroiajul aferent, sub folie delta vent N si asteriala de 3 cm grosime. Imi recomandati o grosime mai mare a vatei bazaltice, alt tip de vata bazaltica sau vata de sticla. O zi buna!

  • Poate ramane acel spatiu insa nu stiu cum asezati ultimul strat de fata, de fapt al doilea de 10cm.
   Eu as zice ca bazaltic poate ramane intre capriori iar pentru restul sa optezipentru vata minerala de sticla. In afara stratului dintre capriori, poti adauga 2 straturi de vata de sticla de 10cm peste caroiaj, va fi o izolatie foarte buna.

 146. Buna seara , ca si in cazut de mai sus , am si eu un planseu turnat saptamana asta iar peste 3 saptamanai urmeaza sa fac acoperisul. Casa este doar parter iar podul va fi necirculabil.
  Cum recomandati sa se faca izolarea planseului , podului ?
  Inaltimea maxima in pod este de 1,5 m ( panata 10% ) , deci trebuie sa fac izolarea inainte de a pune tabla .

  • Izolatia se va face spre final, cand lucrati la interior. Nu are rost sa aplicati izolatia cand casa este departe de final. Asezarea directa a izolatiei, indiferent ca este vata sau polistiren expandat pe placa din pod.

   • Eu m-am gandit la vata minerala de sticla 10 cm + 10 cm perpendicular , grinzile avand 20 cm . Primul strat, de jos , sa aibe folie de aluminiu direct pe placa , iar apoi sa plachez o anumita zona cu OSB pentru a fi folosit doar ca depozitare.
    Inaltimea maxima fiind de 1,5 m , panta 10%, intr-o singura apa , in partea opusa nu stiu cum ar putea izola , daca nu o fac inainte de a pune tabla , distanta fiind foarte mica.

    • Daca planseul catre pot este din lemn, izolarea se poate face dinspe tavanul de la etajul inferior, nu din pod.

     • Este casa doar parter cu planseu de beton deasupra peste parter . Din aceasta cauza se poate face izolatia doar inainte de acoperis .
      Dar ” vata minerala de sticla 10 cm + 10 cm perpendicular , primul strat, de jos , sa aibe folie de aluminiu direct pe placa ” este ok dupa parerea d-voastra ?

      • Peste planseul de beton nu se justifica existenta folie de aluminiu pe vata minerala.Daca vata se aseaza sub acoperis, intre capriori, din considerente de protectie la fibrele de vata se poate utiliza acel sortiment cu folie de aluminiu.

 147. Va rog sa imi spuneti care este ordinea corecta pentru izolarea planseului din beton pt pod necirculabil :beton+bariera vapori (folie aluminiu)+vata sticla sau Beton+vata sticla+folie aluminiu (eventual role vata cu aluminiu ).Pe partea circulabila voi face fagure pt vata si OSB peste. Nu am inteles daca trebuie obligatoriu bariera de vapori pt placa de beton de 20 cm si unde se pune .Va multumesc

  • Direct izolatia termica din vata sau polistiren, fara bariera de vapori si fara folie de aluminiu pe izolatie in cazul planseului de beton.

   • Va multumesc mult ! Si eu stiam ca nu este dispersie de vapori prin placa de beton dar….Cei de la Isover mi-au recomandat vata cu folia direct pe beton pentru podul necirculabil si membrana bariera de vapori sub fagure….Voi vedea pana saptamana viitoare..Grosimea de 16 cm de vata Ursa cu lamda de 0,034 este destul , tinand cont ca apoi am acoperisul cu astereala + tigla ceramica ?
    Cu stima

 148. 1. Caldura de la parter se va duce la etaj, nu se pierde total. 20cm de izolatie pe tavanul parterului, cu mansarda deasupra este prea mult. Este suficient un strat de 10cm de vata.
  2. Este corect dar folia antocondens sa fie o bariera de vapori. Daca se poate adaugati inca 5-10cm de vata.

 149. 1. ca sa nu pierd caldura de la parter si sa nu se umezeasca tavanul vreau sa fac tavan fals iar in spatele rigipsului sa pun vata de 10 sau polistiren de 10, ce ziceti?
  2. la mansarda avem acoperis de tabla cu folie anticondens sub ea si vreau sa pun vata minerala la sul de 10 intre capriori, apoi tranversal inca un strat de 10, apoi folia anticondens si rigips de 12,5.
  Este corect?
  Va rog frumos, pentru o mai buna intelegere de ambele parti dati-mi un beep si revin eu 0745305734 sau 0744979506!
  Mentionez ca voi face incalzire prin pardoseala.

 150. Buna seara, am si eu doua probleme la o casa cu mansarda locuibila si planseu de beton intre nivele:
  1. cum pot izola si cu ce plaseul la interior(tavan);
  2. cum pot izola si cu ce tavanul mansardei(fara pod functional).
  Daca nu m-am facut inteles va rog frumos un beep la 0744979506 si revin eu pentru mai multe lamuriri.
  Va multumesc!

  • Informatiile despre surpafetele in cauza sunt insuficiente. Planseul de ce sa fie izolat? Tavanul mansardei cum este realizat sau in ce stadiu este? Exista doua articole pe VYS Blog legate de termoizolarea mansardei.
   Reveniti cu mai multe detalii.

 151. Buna ziua,v-as ruga sa-mi raspundeti la doua intrebari:
  1.corespunzator polistirenului expandat de 10 cm se poate utiliza polistiren extrudat de cati cm?
  2.daca polistirenul expandat/extrudat se lipeste de placa de ciment din pod si, atunci, ce adeziv se poate folosi?
  Multumesc anticipat!

  • 1. Din punct de vedere termic grosimile sunt aproximativ egale. Diferenta semnificativa este legata de rezistenta la tasare.
   2. Polistirenul nu se lipeste intotdeauna si depinde de solutia aleasa. In pod se poate aseza simplu sau se poate lipi. Lipirea se face cu adeziv pentru polistiren. Dac adetaliati ce doriti sa faceti pe pardoseala podului, detaliem discutia.

 152. Buna ziua, am inceput lucrarile de renovare a casei si am dat jos planseul vechii din lut urmand sa fac un acoperis nou, eu nu ma pricep la constructii, dar dupa capul meu as vrea sa izolez noul planseu in felul urmator, sa prind pe sub grinzi un strat de osb, dupa sa pun profilele pentru rigips sa pun vata intre profile (intre rigips si osb) si sa montez rigipsul, sus in pod sa pun intre grinzi vata care sa stea pe osb ul de dedesupt iar deasupra la vata sa bat scandura. Credeti ca ma ajuta cu ceva osb ul ala? Scopul lui e sa sustina vata dintre grinzii ca sa nu stea greutate pe rigipsul de jos, sau as rigipsul o sa imi sustina toata cantitatea de vata, ca sa nu mai bat osb? Multumesc

  • Vata dintre grinzi nu se sustine cu OSB ci cu o retea realizata din sfoara de polietilena sau textila. OSB va ingreuna si nu aduce nici un beneficiu pe tavanul casei. Aveti nevoie si de o bariera de vapori intre gipscarton si vata minerala.
   Ca ordine alucrarilor, se poate inchide planseul cu scandura prin pod, se aseaza vata intre grinzile de lemn sustinuta de reteaua de sfoara, se fixeaza structura metalic apentru gipscarton, se adauga alta izolatie si bariera de vapori apoi se inchide cu gipcsarton. Evident sunt si alte detalii de discutat. Grosimea izolatiei nu va fi mai mica de 20cm de vata minerala.

 153. Multumesc foarte mult de raspuns

 154. Am o casa veche cu pod de lemn acoperit cu un strat de vreo 6cm de argila ,vara este f cald iarna fuge caldura din casa Cum sa izolez termic acest spatiu dintre stratul de lut aplicat pe scandura de la tavan si acoperisul de tabla ?Prin pod trece si un horn ,deci pericol de incendiu !
  O vata de sticla pusa pe acesT pod de lut chiar si in strat de 20 de cm daca nu pun OSB sau rgips peste ea poate sa izoleze asa ? Nu se face transfer termic prin vata daca nu e prinsa intre doi pereti de OSB,rigis ….?Multumesc mult ! ffff bun blogul dv !!!

  • Sigur, cea mai simpla izolatie cu vata presupune asezarea simpla a acestuia. Fiind un tavan permeabil la vapori, ar trebui asezata intai o bariera de vapori apoi cei 20-30cm de vata. Zona cosului de fum poate fi izolata cu vata bazaltica.

 155. Din pacate pozitionarea barierei de vapori nu poate fi facuta acum, in mod corect. Daca nu sunt probleme cu umezeala excesiva, poate functiona si fara bariera de vapori izolatia.

 156. Buna ziua.
  As vre sa izolez podul dar nu am pus cand trebuia folie anticondens. Va spun ce straturi am:
  1. Rigips
  2. Structura metalica pentru rigips
  3. Scandura
  4. Grinzi
  Ce pot face in continuare pentru a putea izola intre grinzi corect?
  Intentionez sa pun vata de sticla Isover (la rola) cu grosimea de 20cm.

  Va multumesc.

 157. Bună ziua! Vă rog un răspuns. Tavanul la casă sub acoperiș este din rombeton peste care s-a pus un strat de zgură roșie,peste care s-a bătut scândură de 2,5. Pot să pun peste zgura roșie vată minerală și apoi scândura sau osb.Ce probleme ar putea apare? Mulțumesc anticipat.Vasile

 158. MULTUMESC VYS

 159. Folia nu prea poti sa o aplici, poti aseza doar vata intre grinzi si apoi podesti cu scandura.

 160. Salut, poate ma ajutati cu cateva sfaturi,
  la o constructie noua am ales ca izolatie pentru tavanul dintre etaj si pod urmatoarele – din pod spre interior-sub grinzi am placat cu osb, am pus termosistem cu polistiren de 10, dupa care pe interior am dat glet cu plasa.M-am mutat de anul trecut si nu am avut nici o problema,termostatele de la camerele de sus se opresc cu mult fata de cele de la camerele de jos, insa doresc sa izolez si in pod cu folie,vata de sticla grosimea grinzilor si sa inchid deasupra cu scandura de 2,5. Vi se pare corect ? Multumesc\

 161. Buna ziua !
  Am casa o construita din caramida de 30 si izolata cu Polistiren Dalmatina de 10cm . Casa are parter si etaj.Deasupra etajului este turnata o placa de beton de 15-20 cm neizolata si apoi acoperisul din tigla ceramica.As dori sa izolez placa din beton.Din toata suprafata placii (100 mp) voi folosi doar o treime circa pentru depozitare.Incalzirea casei este in pardoseala iar in casa se locuieste .Ce tip de izolatie a planseului din beton ar trebui sa folosesc ?
  Va multumesc

  • Zona de depozitare poate fi realizata cu polisitiren extrudat si sapa egalizare/OSB sau cu rigle de lemn si izolatie din vata/polistiren expandat si inchidere cu OSB/scandura.
   Partea necirculabila poate fi izolata direct cu vata sau cu polistiren expandat. Acum depinde cum aveti talpa acoperisului, daca exista un sistem de grinzi ce poate masca o parte din inaltimea necesara pentru vata si adaugarea doar partial a unor rigle de lemn sau este total deschis pentru sapa. Alegeti una din optiuni.

 162. Da am inteles totul….cred ca o sa inchid cu bariera de vapori totul…pun rigips de 12, 5 – placi normale 2,6 per 1,2 m…dupa care ancorez scafa pe rigips…de fapt pe profilele metalice….dupa care fara vata si bariera si cu rigips de 9, 5 fac scafele…Nu uit sa etansez strapungerile (cu spuma expandata)..

  scafa va veni perimetral la circa 30 cm…de la perete spre interiorul camerii cu maxim 10 cm inaltime…iluminata cu banda led tot perimetral spre tavan….rezista structura?????

  • Strapungerile se etanseaza cu banda de aluminiu adeziva. Daca structura metalica este facuta corect, nu are de ce sa nu reziste. La dimensiunea scafei de 31×10 cred ca se preteaza sa o faci din prima,odata cu structura tavanului. Economiseste niste profile, cel putin.

 163. Mai am cateva intrebari….
  *Intrentionez sa fac cateva scafe….cand le montez….dupa ce inchid cu folia reflex aluminiu….si pun apoi acele suporturi din profile pentru scafe….si rigips mai putin pe unde vin scafele….sau inchid cu rigips toata camera si apoi scheletul pentru scafe…???

  *toate cablurile de tv, net si curent electric (pe unde mai sunt necesare prize…(senzor centrala – termostat centrala – etc)le pun pe sub tavan – dau gauri din camera in camera desupra perimetralului UD 30 – e problema daca ,, se aduna,, la trecerea intre camere unul langa altul sau sa dau gauri diferite – am peretele de 30 cm…..!!!!!

  Mai revin….multumesc…..pot pune poze pe aici…..sau sa va trimit pe adresa de email?????

  • Depinde de configuratiea lor, se pot realiza odata cu toata structura, se pozitioneaza traselele electrice, se izoleaza, se inchide cubariera de vapori etansand strapungerile, se placheaza cu gipscarton si se monteaza spoturile. Daca sunt scafe minore, se pot face si aplicat, depinde cum este forma respectiva in contextul amenajarii.
   Nu puteti posta foto aici. Traseele electrice este bine sa fie separate de cele de alta natura, sa nu se influenteze smenalul.

 164. multumesc

 165. Multumesc foarte mult de raspuns….o sa mai am intrebari…
  * capetele profilelor cd 60 le prind cu autoperorante sau popnituri…..am inteles ca pot sa le las libere….sa nu se contracte….sau alte minuni…..???

  *alinirea profilelor cd vreau sa o fac cu furtunul de apa…cred ca e ok….polobocul da erori….!!!!

  • Se poate face cu polobocul fara probleme, capetele fiind stabilite la cote corecte de catre profilul UD perimetral. Capetele se pot lasa libere in interiorul UD sau se pot prinde, eu le-am prin intodeauna cu autofiletante si nu au fost probleme.

 166. Se pare ca n-am gasit pe blogurile Dvs o termoizolare tavan apartament 4 din 4….o sa am cateva intrebari aici…..

  M-am ,,apucat,, cu ajutorul unui ucenic (eu fiind mesterul….!!!)izolarea pe interior a unui apartament cu sitem de profile metalice – respectiv UD 30 perimetral pe pereti , profile CD 60 prinse cu tije si piese suspendare CD(inaltimea camere e spre ferestre 3, 00 si interior 2, 80 – blocul are scurgere spre interior….de aici tavanele inclinate…voi cobori tavanul la 2, 65 cm) – dupa care pun vata minerala sul de la KNAUF (aprox 6 lei mp de 10 cm )- voi pune strat de 15 cm…..apoi folie reflex aluminizata (circa 3,20 pe mp-SCUMPA) dupa care placile rigips…..
  Intrebare…:
  Am asezat profilele cd 60 la 43,3 cm interax si sitemul de prindere cu tija la 45 cm….sa-mi vina exact placa de rigips la 2, 60 perpedicular pe fereastra- profilele cd 60 fiind paralele cu fereastra – la asezarea vatei m-am gandit ca un strat de vata de 5 cm sa o pun cum vin placile deci peste profilele cd 60 dupa care pun in profil vata (le umplu cu 15 cm)si apoi pe dedesupt imping vata de 10 intre profile….
  * de deasupra stratului de 15 cm ramane aprox 10 – 15 cm pana la tavan o sa fie problema cu condensul- fiind un strat de aer…????…Mai revin…..

 167. Eu as pune si aceasta bariera doar pt ca nu voi fi acolo cand vor pune muncitorii vata si nu stiu cum sa verific daca au folosit sau nu banda adeziva la imbinari. Folia, daca e pusa, o vad sigur .

  • Si folia se poate monta corect sau incorect. Cu increderea in mesteri si verificatul, este alta chestiune sensibila. Trebuie sa gasesti o modalitate de a verifica etapele importante, la fel de important este si modul de asezare al vatei minerale.

 168. Buna ziua. Sunt foarte profana in domeniu, asa ca va rog mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi:
  1. Pot sub capriori sa bat lemn de 2.5 cm, si abia apoi sa pun structura de metal prezentata de dvs? Ma gandesc ca si asta ar mai conta in bariera termica. Peste pod voi podi tot cu scandura de 2.5 cm unde nu va fi trafic ( am acoperis mediteranean cu inaltimea mica) si de 5 cm acolo unde va fi trafic. S-ar putea ca in acest caz sa nu imi iasa tavanul drept de rigips, putand fi influentat de eventualele denivelari ale scandurii din partea de jos?
  2. Capriorii ii am inalti de 20 de cm, deci voi folosi vata bazaltica compacta cu folie de aluminiu. Partea de aluminiu, o voi pune in partea de jos. In acest caz este neaparata nevoie sa pun adeziv aluminizat intre placile de vata? Sau este suficient sa ma asigur ca sunt doar bine asezate una langa alta? Pot folosi pt o mai mare siguranta si o folie dedesubt? (Chiar daca am si folia de aluminiu a vatei)
  Multumesc anticipat pt raspuns!

  • 1.Nu este necesar sa aplicati scandura pe tavan, inainte de a monta structura pentru gipscarton. Va fi unconsum mare de scandura si efectul este nesimificativ.
   2.In mod normal este suficient sa utilizati banda adeziva de aluminiu pentru a etansa imbinarile izolatiei caserate. Daca nu doriti sa etansati imbianrile, puteti adauga o folie suplimentara ca bariera de vapori insa din punctul meu de vedere este normal sa optati pentru etansarea imbinarilor,doar din aceasta cauza utilizam vata caserata cu folie de aluminiu, ceea ce reprezinta bariera de vapori cu capacitati reflexive.

 169. Peste planseul de grinzi de lemn pun o folie anticondens, fac structura de lemn in care pun vata minerala. Intrebarea e … mai pun o folie anticondens (sau altfel de folie) inainte sa pun OSB-ul ?

 170. Spatiul va fi pe viitor locuibil.

  • In acest context mi se pare mai relevanta izolarea la zgomotul de impact decat izolarea termica a acestui planseu iar solutia trebuie sa tina cont de compartimentarea spatiului respectiv.

 171. A, placa de OSB o sa fie montata pe o structura de grinzisoare de 10/6 cm, distanta 60 cm intre ele, prinse cu holtzsuruburi de grinzile de lemn.

 172. OK. Dar situatia este data. In prezent locuiesc in conditiile care vi le-am expus. Asa a fost facuta casa, etaj din grinzi de lemn si planseul de pod tot din grinzi puse una lang alta, tencuit pe plasa rabitz (pereti si plafon), nu foarte regulate ce-i drept, in sensul ca intre ele (din pod) se mai vede pe alocuri tencuiala de pe plafonul camerei (1.5-2 cm). Nu pot schimba nimic in sensul asta. Problema e daca ajung 10 cm de vata si OSB deasupra din punct de vedere al izolatiei.

  • Din punct de vedere alnormativului, rezistenta termica a stratului de lemn si izolatiei de 10cm nu este suficienta, va trebuie cel putin 20cm. Spaiul podului se va utiliza in vreun fel, motiv pentru care placati cu OSB?

 173. Buna ziua,
  Credeti ca e OK o izolatie de felul acesta: planseu (intre camera si pod nelocuit) din grinzi de 125 mm, puse una langa alta, fara spatii, partea de jos, deci tavanul camerei tencuita, deasupra grinzilor folie anticondens, vata minerala de 100 mm si placa OSB de 18 mm ? Cat de mult izoleaza lemnul in grosime de 125 mm, suplineste acei 100 mm de vata minerala cere lipsesc pana 200 (izolatia ideala)?

  • Placa de OSB peste ce este montata, presupun ca nu direct pe vata?
   Tavanul dinlemn nu merita sa fie tencuit, exista alte variante de luat in calcul. Cam mare consumul de lemn ce realizeaza planseul, grinda langa grinda va fi foarte costisitor si nu se justifica. Este mai ieftin sa izolezi intre grinzi decat sa utilizezi atat de mult lemn. In conditiilebin care lemnul nu este afectat de umezeala, izolatia oferita este de circa 3-3.5 ori mai mica decat a unui strat similar de vata, adica un strat compact de lemn de 125mm ar insemna circa 35mm de vata minerala

 174. am si eu o intrebare
  1 se poate turna o placa la o casa veche fara sa pun popi de sustinere dedesupt
  camera fiind locuita de o persoana batrana
  trebuie sa schimb acoperisul si as turna o placa de egalizare si as face mansarda
  camera are tavan din grinzi si tencuiala deasupra e podit cu scandura
  cum as putea sa izolez si in acelasi timp sa pot si locui deasupra
  casa are cam 30 de ani nu are igrasie pereti sunt buni cam de 35cm din caramida
  ma gandeam sa pun osb de 22 si sa torn peste el
  2 oare o fi bine?
  astept raspuns

  • Se poate turna o sapa de egalizare, nu o placa. Sapa nu necesita utilizarea popilor de sprijin. Important este ca structura planseului de lemn respectiv sa poata prelua incarcarea generata de viitoarea mansarda.

 175. Buna ziua. Va rog daca puteti sa ma ajutati. Am un sopron care e acoperit de peste 20 de ani cu placi ondulate din azbociment si vreau sa le inlocuiesc si chiar sa-l transform intr-o anexa unde sa tinem cartofii, zarzavaturile, butoiul cu varza sa nu inghete iarna. Ma gandeam la tigla metalica Baudeman de la Dedeman, are 10 ani garantie, sau ar merge si ceva mai ieftin. Sopronul da in peretele din spate al casei, iar intre perete si acoperis e pus mortar. Dar intre tabla si perete se pune ceva anume ca sa nu se scurga apa in interior, cumva „bordura la perete”. As avea nevoie si de „bordura streasina”, scurgerea fiind direct in gradina. o zi frumoasa si linistita va doresc. Multumesc.

  • Sigur, se poate schimba invelitoarea utilizand tigla metalica si accesoriile acesteia, cu adaptare structura de lemn. Spatiul de la cosoroaba si sageac se pot inchide fara probleme

 176. Peste grinzi care cred ca sunt de 10/8. Si sunt pozitionate din 60 in 60 de cm. Podul o sa fie locuibil in viitor si as dori sa stiu scandura, de ce dimensine sa fie sa nu am probleme in viitor dupa ce va fii locuibil. Mentionez ca peste scandura intentionez sa montez parchet cu spuma de 6mm.

  Va multumesc anticipa!

  • Mi se par cam subtirele grinzile de lemn si destul de distantate pentru a amenaja ceva mai solid in pod. In mod normal podirea se face cu scandura groasa, dulapi de 4-5cm sau OSB 22mm.

 177. Buna ziua !

  Am si eu o intrebare ! Am achizitionat un apartament la etajul 4 si constructorul ne-a oferit si podul ca spatiu pentru fiecare. Eu vreau sa-l amenajez pentru a mai realiza un living si o camera. Cu izolatia am inteles din comentarile anterioare. Imi puteti spune scandura cu care voi podi , ce grosime sa fie???

  Va mutumesc anticipat

 178. Buna ziua!

  Tavanul casei mele este din beton.
  Datorită faptului că apărea mucegai în colturi, respectiv cele dinspre exterior, am decis să izolăm tavanele si va descriu modalitatea de izolare:
  – s-a facut schelet peste care s-a pus vata minerala cu folie de aluminiu. Peste aceasta s-a pus o folie anti condens(de culoare verde inchis). Peste toate acestea, s-a pus placa de rigips.
  Daca pana la începerea izolării tavaneleor aveam mucegai la colturi, în prezent(pe toată portiunea pe care s-a lucrat)au ap[rut picaturi(exact cum ai uda o matura si apoi ai stropii).
  Ba mai mult, picaturile au coborat si pe pereti, acolo unde este incarcat cu tinci si unde nu s-a lucrat.
  Vreau sa va mai precizez faptul ca de peste 15 ani am termopane la casa(care nu au creat probleme vreodata), iar lucrarea a fost efectuata in perioada de vara(cred ca luna iulie). Aceste picaturi au inceput sa apara dupa aprox.o luna si jumatate de la data finalizarii lucrarii, iar in aceasta perioada nu a plouat niciodata.
  Care credeti ca-i cauza şi ce considerati ca se poate face?
  Va multumesc!

  • Picaturi pe tavanul de gipscarton?

   • Da. Pe toata zona pe care s-a lucrat, au apărut picături(exact cum v-am expus anterior). Acestea s-au extins de sus în jos şi pe pereţi, acolo unde nu s-a facut niciun fel de lucrare.

    • Incercati sa transmiteti foto relevante (de la executie si cu picaturile) pe adresa de e-mail office@vysblog.ro
     Picaturile de condens sunt cel putin ciudate daca tavanul nu are o problema de executie. Zidaria din ce este? In ce zona este casa? La prima vedere aveti o umiditate extrem de mare iar izolatia realizata poate avea probleme.

 179. Folia dinspre pod, peste vata, nu isi regaseste locul.

  • Deci sa pun folia reflectiva pe tavanul mansardei si pe scandura de pe podea doar osb . As putea sa am rezultate mai bune ?

   • Nu puteti creste masa de izolatie? Este sigurul loc unde se poate izola? Credeti ca este singura zona deficitara? Nu stiu date despre casa insa trebuie cautate si alte zone cu impact asupra diferentei de temperatura.

    • Pe planseul dintre rigips etaj 1 si scandura din mansarda am pus deja al doilea rand de vata ( grosimea este acum de 20 ), grosimea de vata de sub tabla cred ca este de 10 ( din cate stiu trebuie sa fie minim 25 ) – facand exceptie sa nu mai pun vata pana la 25 cm , alta modalitate de a respinge caldura ce se acumuleaza vara in mansarda care ar fi , daca exista . Casa este izolata completa pe exterior cu polistiren de 10. Multumesc

     • Ar trebui sa izolati mansarda si nu planseul dintre etaj si mansarda. Acest planseu nu ar mai avea nevoie decat de o eventuala izolatie impotriva zgomotului de impact pe pardoseala de la mansarda.

 180. Buna ziua , vreau sa mai izolez intre etajul 1 si mansarda deoarece la etajul 1 este foarte cald vara , intre rigips si scandura ( podeaua din mansarda ) am vata 20 cm , as vrea sa pun folie de aluminiu reflectiva de 4mm pe scandura si pe urma osb de 12 mm , si eventual pe tavanul mansardei sa pun pe vata tot folie reflectiva 4 mm . Este corect ? Din cate am citit , aceasta folie trebuie pusa pe rigips pe urma vata , sa nu se faca condens ( iarna diferentele de temperatura sunt etajul 1 25-26 grade , mansarda 10-15 grade) Multumesc

 181. …si peste vata, in pod vor fi batute scanduri.

 182. Salut,
  Vreau sa fac o izolatie la un planseu de lemn, spre un pod nelocuibil dupa cum urmeaza:
  1. intre grinzile de lemn vata minerala de 10cm
  2. OSB batut de jos in sus pe grinzi (pe care se va sprijini vata)
  3. Polistiren de 10 cm prins de OSB
  Mai este necesara o folie antivapori avand in vedere ca polistirenul nu nu permite trecerea vaporilor?
  Multumesc!

  • Si sub polistiren ce se va aplica? Daca ideea este sa fie spacluit si armat, mai bine nu. Tavanul astfel realizat, este sensibil si pot sa apara cu usurinta fisuri. Asa cum este enumerarea, bariera de vapori nu are loc si nu poate fi aplicata in aceast caz.
   Nu mi se pare o solutie buna varianta pe care doresti sa o realizezi.

 183. deocamdata jos este o camera de depozitare sus deasupra podul posibil locuibil. Acoperis cu tabla Novatik scandura si intre material anticondens. ulteior pe interior intre capriori vreau sa pun tot polistiren lipit cu spray polistiren pentru umplerea golurilor si peste rigips.Am in familie o persoana alergica la praf de vata minerala. Multumesc pentru sfaturi.

  • Vata odata montata in structura nu are cum sa mai emane praful specific. Daca spatiul dinttre acele grinzi de lemn este redus, izolarea poate sa fie insuficienta, discutam de o izolatie de minim 20cm pe aceasta zona spre pod.

 184. vreau sa izolez un tavan ,jos la interior am aplicat OSB direct pe grinzi iar sus intre ele vreau sa pun polistiren expandat si peste scandura groasa de 3 cm . Nu as dori sa folosesc vata minerala. Ce ma sfatuiti? Va multumesc anticipat.

 185. Nu este bine dacă vata este cu bariera de vapori?

 186. Placa de beton, BCA amestec cu nisip si apoi iar o sapă de beton insumate cca 50cm.
  Infiltrație sunt de la cuiele bătute nașpa.

 187. Buna ziua.
  Am si eu o nelămurire
  Stau la ultimul etaj 3/3 care este mansardat acoperiș tabla.
  Am făcut izolație pe placa cu vata de sticla de 10cm cu folie aluminiu.
  În anumite locuri de infiltrează apa când plouă.
  Întrebarea este, pot pune folie polipropilena peste vata?
  Vata este pusă cu cu aluminiul pe placa.

  Mulțumesc!

  • Aveti planseu de beton deasupra? Vata peste planseu nu se utilizeaza cu bariera de vapori iar infiltratiile de apa trebuie eliminate acolo unde se produc, probabil la invelitoare sau vreo strapungere a acesteia.

 188. Vreau sa fac un planșeu din grinzi de lemn 15/15 izolat cu vata ,rigips la interior si in mansarda osb 22 + sapa termoizolantă de 5cm .Nu știu varianta cu plasa nervometal ar fi mai buna ,înlocuirea osb si a sapei.va mulțumesc

  • Armatura respectiva nu elimina utilizarea sapei, daca doriti sapa. Peste OSB va fi nevoie de inca o izolatie pentru zgomot la impact. Recomandarea mea este sa inchdieti planseul cu dulapi lemn, izolatie 2-3cm cu placi speciale de izolare si OSB 18-22mm, apoi finisaj.

 189. Placarea cu plasa nervometal si turnarea unei sape sau izolarea cu vata si Placarea cu osb grinzilor de lemn as dori părerea Dumnevoastra .Va mulțumesc.

 190. Ce părere aveți despre plasa nervometal. Va mulțumesc.

 191. Va Mulțumesc o zi buna

 192. Am in construcție o casa P + M am optat pentru planșeu din grinzi de lemn 15/15 așezate din 40 an 40cm izolație planșeului cu vata bazalitica de15 cm folie , profile rigips iar an mansarda osb 22cm si sapa termoizolantă de 5cm nu știu daca este suficient .Sarpanta este din căpriori 12/ 12 din 40/40 la interior vata pana la nivelul capriorilor + un rind de 5cm de vata transversal folie anti condens profile rigips la exterior osb folie as alege țigla ceramica m-am hotărât aceste lucrări sa le fac singur . Vreau si părerea Dumnevoastra daca opțiunile mele sant bune daca nu sa m-a ajutați cu câteva sfaturi.Va Multumesc
  .

  • Planseul catre mansarda este in regula, daca aveti spatiu se poate adauga un 5cm de vata de sticla sub grinzi, in tavanul de gipscarton presupun, dar nu este obligatoriu.
   La tavan mansarda, cei 17cm de vata sunt cam putin si as merge pe minim 1 strat de vata intre capriori (10cm) si cel putin inca 10cm sub capriori. Este minumul daca nu puteti cobora tavanul cu inca 10cm pentru a avea un total de 25 sau 30cm de vata ca izolatie termica.

 193. Bariera trebuia prevazuta intre gipscarton si vata existenta.
  Acum, fara a interveni la strucurile existente, tot ce se poate face cu deranj minim este sa adaugati vata prin pod, daca nu este o suprafata utilizabila.

 194. Buna ziua!

  Planșeul podului este realizat din grinzi de lemn placat la partea inferioara cu placi de rigips și la partea superioara cu scânduri, intre rigs și scânduri exista un strat de vata minerala de 10 cm. Dorim sa adaugăm o izolație suplimentara pentru limitarea pierderilor de căldură. Întrebarea este care ar fi cea mai buna soluție în acest caz, adăugarea unui strat de izolație direct peste scânduri? Este necesara realizarea unei bariere de vapori în acest caz (menționez ca la momentul actual nu exista nici o bariera de vapori în structura planșeului), dacă da unde trebuie prevazuta? Va mulțumesc.

 195. Salut/pentru izolarea mansardei am folosit 10 cm vata bazaltica si 10cm vata minerala ursa cu folie pe ea.Mai trebuie si bariera de vapori pe profilele de rigips sau folia de pe vata este considerata bariera de vapori?

 196. Buna seara,
  Va rog sa ma consiliati in luarea unei decizii, pentru urmatoarea situatie particulara:
  -locuiesc intr-un bloc la etajul 3 din 4, iar deasupra unei camere din cele 3 pe care le detin se afla uscatorul de rufe , folosit cu precadere de cei de la parter
  -datorita faptului ca de-a lungul timpului acestia au intins iarna rufe umede lasand fereastra deschisa, m-am trezit cu miros puternic de mucegai in acea camera fara insa a vizualizat petele caracteristice in vreun loc anume.Initial am crezut ca mucegaiul se afla sub izolatia interioara facuta acum vreo 6 ani pe peretele de la fereastra, insa am decopertat-o in trei locuri diferite si am vazut ca betonul e perfect uscat si fara miros.Mentionez ca ulterior (acum 3 ani ) am izolat exterior tot apartamentul cu polistiren de 10 cm)
  – asa am ajuns sa rad pana la beton ceilalti trei pereti si tavanul, descoperind sursa :doar pe tavan am gasit spori de mucegai. Am dat cu solutie contra mucegaiului am lasat la uscat si aerisit o saptamana si acum trebuie sa iau o decizie in ceea ce priveste izolarea tavanului.Din ce am citit pe blogul dumneavoastra am inteles ca o pot face in doua variante:una la interior cu vata si rigips sau la exterior (in uscator) cu polistiren expandat.
  – sper ca vecinii sa fi inteles mesajul meu ca de-acuma e gata cu rufe si geam deschis in uscator si as inclina spre varianta a doua, ceea de izolare prin uscator cu polistiren (de o anumita grosime pe care va rog pe dumneavoastra sa mi-o precizati) acoperit cu OSB pentru eventuale depozitari de obiecte: o bicicleta, etc.Usa uscatorului nu-mi permite sa ma inalt mai mult de 3-4 cm, insa functie de ce-mi recomandati dumneavoastra o voi decupa, n-am ce face.
  – mentionez ca uscatorul nu are incalzire,sus ,stanga, dreapta nu locuieste nimeni, doar dedesubt, iar blocul are acoperis.
  In speranta ca am fost destul de explicit astept raspunsul dumneavoastra (precizez ca maine vine meseriasul sa se apuce de treaba si trebuie sa-i spun cum procedam) asa ca daca reusiti pana maine ar fi perfect, daca nu, o voi lua pe cont propriu.
  Multumesc anticipat!
  Cu stima,
  Gabriel

 197. Da va dau dreptate, dar zidul e de 40 cu izolație de 10 ferestrele Rehau cu 6 camere, înălțimea la tavan 2,90 cam podul era singura pierdere ca era acoperit cu vata de 10. Am sa ma apuc maine de treaba, mulțumesc mult

 198. Buna ziua. Am o întrebare, am o casa pe partier cu podul nelocuibil, am izolație de 10 si nu sunt mulțumit de caldura din casa, pe tavan am rigips, folie, vata de 10 si bătuta scândura întrebarea mea este dacă mai pun un strat de vata peste scândura are vreo problema? Fără sa mai dezbat scândura. Sa o las in pod doar sa o așez pe pod. Mulțumesc mult

  • Puteti face acest lucru, chiar sa mariti la 15cm stratul sau 20cm. Ar fi bine sa nu existe infiltratii de apa in pod si sa fie oarecum etans (folie pe acoperis) pentru a avea o cantitate miima de praf ce se depune pe vata.

   • Mulțumesc, am folie pe acoperiș sub tabla si credeți ca se va cunoaște la confortul din casa? Mulțumesc foarte mult

    • Aportul izolatie se va cunoaste insa depinde si de cauzele incalzirii excesive. Nu este singura zona ce trebuie izolata, sunt importante si suprafetele vitrate sau alte elemente ce pot contribui la incalzirea excesiva a locuintei.

 199. Si pe rigips dau glet cu plasa fibra de sticla peste tot . Este ok?

  • Pe gipscarton se pot finisa rosturile doar sau se poate gletui integral. Se mai practica inca o varianta, armarea cu plasa de fibra si glet de ipsos dar mi se pare exagerata solutia.

 200. Cam cat sa fie de groasa vata intre grinzi ? De 20 centimetri ajunge? Sa pun asa folia valuita din pod intre grinzi si vata de 20 centimetrii intre grinzi, ii ok asa ? Mai trebuie sa pun alceva ?

  • Cei 20cm sunt un minim recomandat intre grinzi.
   Daca nu se adauga vata si peste grinzi, mai bine nu montati folie peste grinzi, ci doar intre.

 201. Am o masarda executata cu rigips si vata intre grinzi dar nu sa pus folie anticondens . As putea sa scot vata pe deasupra din pod , sa pun folie anticondens intre grinzi ( asa valuita intre grinzi prinsa cu capse si sa pun apoi vata peste folie intre capriori, chiar daca nu am pus folia sub grinzi)? Ca sa nu mai stric rigipsul? Si dupaceea sa ii dau plasa fibra de sticla cu glet pe rigips din interiorul camerelor. Ii ok?

  • O varianta este folia intre grinzi, a doua este folia continua intre si peste grinzi. Ambele variante au neajunsuri. La varianta a doua,propusa si de dvs., ar trebui ca peste grinzi sa aveti un strat consistent de vata pentru a nu se face condens intre folie si grinzi.

 202. Multumesc foarte mult pentru sfatul dumneavoastra si cred ca o sa fac varianta pe care miati propuso cu gipscarton si vata minerala,tot asa izoleaza si engleji si italieni din propria experienta stiu un consiliu este bine venit si bine primit,ne avand vina cu pricina fac ca neamtu antreb de 10 ori si fac o data pentru ca la noi cum spui la vanzator asai bine pentru asi vinde marfa.Santeti de mare ajutor nu vreau sa cobor foarte mult un rand de vata ursula este suficient?.

  • Aveti optiunea 5cm de vata sau 10cm de vata, in functie de cat se poate cobora nivelul tavanului. Nu uitati bariera de vapori. Alegeti un sortiment de vata mai bunicel, nu pe cele mai ieftine, Ursa sau ce producator doriti.

 203. Buna ziua as dori sa izolez o placa de beton pe interiorul camerei de la parter cu polistiren extrudat de 5 cm cu nut si feder prinderea se poate face cu spuma sau adeziv inclusiv dribluri apoi plasa si adeziv pentru polistiren as vrea sa stiu daca este bun sau cemi puteti recomanda la aceasta izolatie din interiorul camerei.va multumesc pentru sfat.

  • Nu recomand varianta dvs. Daca aveti pod, se poate izola prin acesta, altfel, la interior, consider ca varianta cu vata minerala si gipscarton este mult mai buna.

 204. petrache cristian | 1 martie 2016 at 21:44 | Răspunde

  Buna seara…am si eu o nelămurire..aerisirea din baie iese in podul blocului si nu in afara lui.asa a vrut dezvoltatoru..de la vaporii din baie care ies in pod se poate intampla ceva …tin sä precizez ca stau la ultimu etaj …placa are 15 cm după care vine poliester de 5 si şapa…va multumesc mult..

  • In mod normal se scot pe acoperis toate coloanele de ventilatie aferente bucatariilor si bailor. In caz contrar, in functie de etanseitatea acelui pod, pot sa apara probleme datorita umiditatii excesive – de exemplu condens pe lemn sau alte zone, mucegai etc.

 205. Dumitru Gherghina | 29 februarie 2016 at 19:36 | Răspunde

  Buna seara, locuiesc la bloc (parter) cladirea are pod, vecinii de la ultimul etaj au propus izolarea podului (cu vata minerala sub acoperis) invocand izolarea termica, va rog sa-mi specificati daca aceasta procedura poate fi o izolare impotriva caldurii solare de peste vara?
  Pentru ca locatarii de la ultimul etaj ceruse initial acasta izolatie impotriva caldurii si cum aceasta motivare nu implica obligatia tuturor locatarilor acum a schimbat-o cu izolarea termica.

 206. Buna ziua,am o casa pe partier, podul nu este folosit, tavanul este din rigips dupa care vine folia de aluminiu si vata de 10 cm. daca mai pun inca un rand de vata de 10cm. peste asta este vreo problema?
  mi se pare ca pierd multa energie termica prin tavan.
  Va multumesc mult.

 207. Buna ziua,
  As dori un sfat ptr termoizolatia unui pod cu placa de beton ( constructie noua). Doresc termoizolatie cu vata , dar nu stiu ce grosime si daca trebuie acoperita cu ceva vata ,dupa ce o asez direct pe placa de beton. ( grosimea placii de beton este de 15 cm).
  Multumesc

 208. Buna ziua. As dori un sfat pentru realizarea unui tavan. Constructie noua D+P+M, acoperis tabla tip Lindab, la mansarda in acest moment am doar grinzile 15×7 in zona orizontala iar pe planurile inclinate astereala peste grinzi folie anticondens si invelitoarea. Ma gandeam la urmatoarea configuratie de la interior spre exterior, cu mentiunea ca incerc sa evit gips-cartonul pe cat posibil:
  -polistiren XPS 3 cm fixat cu spuma, dibluri si apoi plasa armare
  -osb 10 mm
  -vata bazaltica 15 cm cu folie aluminiu
  -astereala sau OSB pentru ichiderea planului orizontal.
  Este o configuratie buna? Mai e nevoie sa montez folia barier de vapori si daca da unde? Va multumesc.

  • Polistirenul extrudat pentru ce? Nu vad rostul lui.
   Oricare ar ficonfiguratia, bariera d evapori este necesara si obligatorie. Ea se monteaza la interior, pe partea calda a tavanului. OSB cum se va finisa? OSB nu este un material ce asigura un tavan cu aspect corect la mansarda. Lambriul l-ati luat in calcul?
   Izolatia mansardei recomand a se face doar cu vata minerala, bazaltica, de sticla sau combinatii de sortimente. Grosimea stratului sa fie de minim 20cm, daca nu se p oate utiliza 25 sau chiar 30cm in functie de spatiul disponibil si zonele respective ale tavanului. O solutie dincolo de stratul dintre grinzi si capriori, unde umplem cu vata, se va alege exact dupa ce stabiliti modul de finisare al tavanului, doar OSB nu e suficient.

   • Ma gandeam ca pentru finisarea tavanului sa folosesc polistiren extrudat aplicat pe OSB, apoi pe polistiren sa aplic plasa de fibra cu masa de spaclu si apoi tinci.. De fapt pana la urma magandeam la o izolare termica dubla, vata bazaltica si polistiren extrudat cu un strat de OSB intre ele, acest OSB fiind suportul ancorat pe grinzi.
    Lambriul nu l-am luat in calcul pentru ca as dori sa obtin o finisare cat de cat similara cu peretele.
    Un exemplu ar fi acesta:
    http://constructpedia.com/wp-content/uploads/2014/02/010320101038.jpg

    • Ceea ce am vazut in acea foto mi se pare o solutie slab calitativa. Nu vreau sa ma gandesc la calitatea acelui tavan, la posibilele fisuri, la rezistenta intr-un cuvant si mai ales rezistenta la sursele de caldura. In plus, este mult mai dificila manopera.
     Eu o trec la capitolul asa nu, nefiind o solutie de referinta.

 209. Buna ziua,
  Va rog sa argumentati de ce nu este necesara bariera de vapori la placa de beton ?

 210. Buna ziua!
  Va rog sa ma sfatuiti cum se monteaza vata minerala cu folie de aluminiu pe un planseu de pod inde nu se va locui, mentionez ca nu are placa de beton( casa este construita in 1970) ? Cu folia de aluminiu in sus? sau cu folia pe planseu? Va rog mult sa mi dati un raspuns.
  Va multumesc!

 211. Buna ziua,
  La izolarea planseului de beton in pod se pune bariera de avapori.Adica bariera vapori -vata minerala – dusumea.Daca nu de ce? Nu se face condens intre beton si vata? In proiect Arhitectul mi-a pus un strat de carton CA 400.
  p.s podul nu este locuibil

 212. Am și eu nevoie de un sfat am toată casa din lemn p+mansardă parterul e din grinzi de 10×10 mansarda din8x8 credeți ca e bn așa?exterior osb8mm polistiren de 8cm ași dori să mă sfătuiți și pe mn la planșeu care grinzile sunt din60 în 60distanta pot pune osb de 15 sau 18 măcar și după ăia să pun parchetul? Va mulțumesc

  • Destul de subtire structura dar depinde de marimea camerelor, deschideri etc.
   Izolatia planseului trebuie sa fie mai mult de atat, daca este o casa de locuit permanent. OSB pentru inchidere ar trebui sa fie de 22mm dar ca prim strat ar fi mai recomandata o scandura groasa, trasa.

 213. 1. Nu este exagerat;
  2. Nu este nevoie de vreo folie.

 214. Buna seara,

  Am si eu nevoie de un sfat pentru izolarea unui planseu al unei case construite pe un singur nivel. Planseul este din beton de 13 cm, podul locuintei nu va fi locuit ci va fi destinat exclusiv depozitarii. Pentru izolarea acestuia m-am gandit la urmatoarele:
  – pe interior, intre rigips si planseu – 10 cm de vata minerala de sticla;
  – in interiorul podului peste planseu, intre grinzi de 10/ 5 cm ma gandeam la doua randuri de vata minerala de sticla de cate 10 cm;
  In ambele cazuri ma gandeam la o vata cu o conductivitate termica de 0.040-0.042.
  Doua intrebari:
  1. Dimensiunea totala a izolatie este sau nu exagerata?
  2. Ce folie trebuie folosita atat in pod cat si pe interior si unde anume?
  Va multumesc!

 215. Vă rog să mă ajutați cu soluție. Am realizat termoizolația podului (casa pe parter și tavan din grinzi de 15/15), așa cum am discutat, încep de jos în sus: gips carton, folie de aluminiu lipita cu banda dubla adeziva pe profilele de metal,profilele metal, vata sticlata 20 cm, scandura 2,5 cm. Mentionez ca nu locuiesc în casa, nu este încălzită. Am discutat cu constructorul și mi-a zis ca e o problema, gips cartonul este umed. A zis ca e problema cu folia de aluminiu, ca trebuie sa aibă găuri mici în ea, ca vaporii sa poată sa treacă prin acele gauri, folia montata este folie de aluminiu, eu nu am văzut sa aibă găuri în ea, mai mult de atât am etanșat îmbinările, tuburile de curent cu banda tot de aluminiu. Va rog sa ma ajutați în aceasta problema. Mulțumesc.

  • Gipscartonul poate fiumed de la lipsa caldurii si umezeala interioara. Se va usca odata cu incalzire spatiului. Pe termen lung gipscartonul se degradeaza dar nu atat de repede. Bariera de vapori nu trebuie sa aiba gauri, este in regula cum a fost montata. Daca gipscartonul este vechi si afectat iremediabil, se poate schimba. In rest nu umblati la tavan pentru ca nu aveti de ce.

 216. Buna ziua!
  As dori sa izolez un tavan de la etajul unei case abia construita.
  Mentionez ca am grinzi de lemn 10/10, deasupra grinzilor am batut o podina de scanduri iar intre grinzi am pus polistiren de 10 cm.
  Pasii pe care as vrea sa-i urmez ar fi urmatorii(cum s-ar vedea din interiorul camerei)…
  1)- folie termoizolanta
  2)-perimetral pentru montanti(pt. rigips)
  3)-vata minerala cu folie de aluminiu in golul format intre montanti si tavan
  4)-placi de rigips
  Teama de umezeala, de mucegai m-au determinat sa va cer o parere sincera si la obiect.
  Ar fi indicata varianta mea sau ma sfatuiti altceva?
  Sincer, si de polistirenul deja montat intre grinzi mi-ar parea rau sa-l dau jos( a presupus ceva munca ,cheltuiala..etc)si sa-l irosesc dar daca nu ar fi o varianta buna nu as ezita sa-l dau jos.
  Intotdeauna am spus ca specialistul in domeniu e singurul care mi-ar da un sfat intelept de aceea am apelat la o opinie din partea dumneavoastra.
  Va multumesc anticipat.
  Cu stima CRISTI

  • Este necesar sa adaugati izolatie pe tavan, in structura pentru gipscarton. Aceasta va fi de 10cm sau 15cm daca aveti spatiu. Dupa montare structura gipscarton si vata minerala adaugati bariera de vapori si apoi inchideti cu placile din gipscarton.

 217. Ok ,mulțumesc pentru răspuns.am să caut o folie recomandată pentru asta.

 218. Felicitări pentru articol
  , util.am o nelămurire în legătură cu folia asta barieră de vapori îi înțeleg utilitatea ,problemă ea altă din motive financiare ,adică am de izolat o mansardă locuibilă am hotărât sa o ilzolez cu un strat de 25 cm vată minerală pot folosi ca și barieră de vapori folie pentru sere ,ca din câte m-am informat aceste folii barieră de vapori sunt cam scumpe adică ajunge la prețul pe care lam dat pe vată.sau va rog da imi sugerați un model anume de folie mai accesibil. Va mulțumesc!

  • Nu cred ca pretul este cat vata. Gasesti bariera de vapori la circa 150 lei / 60mp sau 75mp dar si la 360 lei sau 560 lei o bariera inteligenta.
   Avantajul foliei din comert este ca are si retea de armare pe folie, nu este o simpla folie PE.

 219. Buna seara,am si eu o intrebare;e destul 10cm de vata minerala pentru a-mi izola tavanul camerelor(grinzi de 10cm),tinand cont ca voi transforma podul casei intr-o viitoare mansarda locuibila si voi izola tot cu 10cm vata minerala acoperisul?Multumesc anticipat.

  • Izolarea peste tot doar cu 10cm de vata nu este suficient. Daca mansarda nu este incalzita acum, pana la reamenejare va fi o pierdere isnemnata de energie. Nu costa mult sa izolezi pnalseul cu mai multa vata iar la viitoarea mansarda, obligatoriu sa izolezi bine sub acoperis. Aici putem discuta de 20 sau chiar 30cm de izolatie. La planseul spre mansarda maxim 20, depinde de configuratia plasneului.

 220. Va multumesc frumos pentru raspuns,sunteti de mare ajutor.

 221. Pentru o constructie noua, cu grinzi de 15/10, daca o sa cobor rogipsul la 10 cm de grinzi, privind din camera spre pod dupa rigips montez bariera de vapori, apoi vata minerala 10 cm intre grinzi si rigips 5 cm vata bazaltica intre grinzi, apoi 10 cm vata minerala peste cea bazaltica. este ok aceasta combinatie ca sa ies la nivel cu grinzile? ce diferenta este intre vata bazaltica si cea minerala ca si coeficient termic? E indicat sa pun si ultimi 10 cm tot de vata bazaltica sau toti toti 15 cm minerala cat tine intre grinzi?

  • Avand invedere ordinea lucrarilor, se incepe cu izolatia dintre grinzi, se aseaza cei 15 (10+5) cm de vata ce este sustinuta de o retea amplasata pe partea dinspre camera. Se monteaza structura pentru gipscarton, se aseaza cei 10cm de vata instructura si se aplica bariera d vapori pe structura metalica. Se inchide cu gipscarton, etansand strapungerile si imbinarile barierei de vapori. Verificati coeficientul de izolare al fiecarui produs, acesta depinde de tipul sortimentului si nu are neaparat legatura cu ce tip de vata este, de sticla sau bazaltica. Cea bazaltica este mai densa. Pentru aplicatia dvs. cautati sa utilizati vata cu coeficientul de maxim 0.038.

 222. Când am construit casa,din rațiuni financiare am pus peste tavanul din rigips un strat de vata minerală de10cm cu folia de aluminiu in jos(spre rigips).ulterior am avut un surplus de polistiren si l-am aplicat peste vata minerală existența. E ok?

  • Daca din punct de vedere termic este discutabil si ar putea fi rezonabil, din punct de vedere al tasarii, stratul de polistiren ar putea apasa pe vata. Daca montajul elimina acest aspect, putem discuta de o imbunatatire a izolatie termice.

 223. Constantin George | 26 ianuarie 2016 at 07:59 | Răspunde

  Pardoseala este din dusumea pe grinzi de lemn la parter(este o casa veche parter + pod, am izolat podul iar rezultatele au fost bune ). Asi vrea sa umblu la pardoseala actuala pentru a nu reduce inaltimea camerelor.

  • Inainte de toate trebuie vazut ce este sub inchiderea pardoseliiactuale, decopertat si apoi gasita o solutie de izolare si hidroizolare daca trebuie. Conteaza starea lemnului, daca se elimina sau nu structura de lemn actuala. O simpla izolare se poate face intre grinzile din lemn existente dar este probabil sa trebuiasca mai mult de atat.

 224. Constantin George | 25 ianuarie 2016 at 15:04 | Răspunde

  Buna ziua! Ce solutie imi recomandati pentru izolarea pardoselii unei case vechi ( dusumea peste capriori de lemn ) Multumesc!

 225. Buna ziua. As dori si eu cateva raspunsuri de la Dvs. Am o casa cu planseu din grinzi de lemn 10×10, pod doar pt. depozitare(inalt 2.8m in mijloc ).Privind de sus izolatia este : scandura 2.5cm grosime,folie normala,vata minerala 10cm intre grinzi, iar intre profilele metalice de la rigips am pus polistiren expandat de 20 mm.As vrea sa scot scandura si sa pun un alt rand de traverse peste grinzile de 10, intre care sa mai pun un strat ce vata de 10cm,dupa care sa bat scandura.Problema este daca folia normala pe care am pus-o pot sa o las intre straturi ca bariera de vapori sau sa o schimb(ce pot pune) si unde este cel mai eficient sa o pozitionez.Precizez ca nu am pus folie anticondens pe profilele de rigips.Intre ultimul strat de vata si scandura se mai pune ceva? Multumesc

  • Folia respectiva nu isi regaseste locul acolo unde este acum. Asa cum este montata acum, poate provoca condens. Dat fiind ca aveti 20cm de polistiren, in functie de cat de etans este, se poate renunta la orice folie de tip bariera de vapori. Nu se poate monta o bariera de vapori in spatele acestui polistiren, chiar daca adaugati sau nu acel strat suplimentar de vata. Este tot ce puteti face.

  • Nu este 20cm, este 2cm polistiren. Si folia este peste grinzile de lemn.

   • Scuze, nu am vazut ca erau mm. In acest caz se poate aplica bariera de vapori si apoi 20cm de vata minerala. Ramane de vazut cum poate fi aplicata bariera de vapori cat mai bine, etans.

 226. Buna seara. Am citit cu atenție toate articolele de mai sus si am înțeles ca de la Dvs pot afla răspunsul la întrebările mele. Am o casa p+mansarda+pod de depozitat cu înălțimea pe mijloc de 1,80m. Plafonul dintre mansarda si pod este format din căpriori de 10*10 așezati lperpendiculari la o distanța de 0,70 m intre ei. Cadrul de profile este pus,l am coborat cu 10cm mai jos de capriori pentru a avea o izolație cat mai densa,deci spațiul total este de 20 cm. Căpriorii care susțin acoperișul sunt de 10*10.Întrebarile mele sunt: cum trebuie izolat cel mai bine planșeul dintre mansarda si pod? ; Intre capriorii acoperișul ce ma sfătuiți sa pun? Vreau sa încep lucrările de izolație si nu stiu ce materiale sa folosesc si cum sa le aplic. Va multumesc.

  • Izolatia de baza este in structura planseului spre pod si aveti articolul prezent ca sursa de inspiratie. Cei 20cm va permit sa amplasati izolatia si bariera de vapori in acest planseu, utilizand vata minerala. Suplimentar, se poate izola cu 10cm in pod, intre capriori. In pod se inchide suprafata cu scandura groasa sau placi OSB. Selectria efectiva a materialelor este o alta discutie ce depinde de posibilitatile de aprovizionare si bugetul dvs.

   • Multumesc pt răspuns. Pentru planșeu am înțeles,dar intre Căpriorii care susțin acoperișul ce credeți ca este mai bine polistiren de 10cm chituit sau vata minerala cu bariera de vapori?

    • Puteti amplasa fie polistiren, fie vata, fara nici o alta acoperire. Daca doriti un aspect mai placut in pod, puteti inchide suprafata cu lambriu, OSB sau alte materiale de inchidere.

 227. buna seara
  Intenționez sa izolez planșeul peste etaj la o construcție noua
  planseul este sustinut de grinzi de 15 cm inaltime dispuse la o distanta de 60 cm , peste care a fost batuta scandura de 2,5
  M-am gandit la următorul sistem de izolatie: intre grinzi sa montez un strat de vata minerala bazaltica de 15 cm sau doua straturi , unul de 10 cm si unul de 5cm (in cazul in care nu voi gasi vata bazaltica cu grosime de 15 cm), dupa care un strat de vata minerala de sticla de 5 cm dispus perpendicular, apoi structura din profile metalica cara sa sustina rigipsul , folie anti vapori si placile de rigips
  Mentionez ca vreau sa cobor structura care sustine rigipsul cu aproximativ 20 de cm fata de nivelul actual al grinzilor
  Intrebarea mea este daca acel spatiu care va ramane intre izolatie si rigips are vreun efect negativ sau ar fi indicat ca si peste structura care sustine rigipsul sa ma adaug un strat de vata de sticla
  usterior as mai adăuga si prin pod , peste scandura un strat de vata de sticla de 10 cm grosime sau un strat din placi de polistiren expandata de aceiasi grosime
  Va multumesc anticipat

  • Izolati planseul in structura sa pentru ca aveti spatiu suficient si evitati sa adaugati vata in pod in strat liber. Umpleti spatiul dintre grinzile de lemn cu vata, o asigurati cu o retea de sustinere. Ulterior, in structura, adaugati un strat de 10cm dar aceasta asezata pe structura metalica a gipscartonului. Bariera d evapori poate fi pozitionata intre fie pe profilele metalice, fie sub grinzile din lemn. In acest fel spatiul de aer va fi intre cele doua straturi de vata si nu va deranja.

   • Sandura pe pod este ok sa o pun una langa alta fara a face nut si feder?
    Referitor la izolarea acoperisului e bun procedeul izolarii care l.am prezentat intre capriori?

    • Imbinarea nut si feder este o varianta superioara, puteti opta sau nu pentru ea. Depinde si de costuri sau posibilitatea de a face acest lucru. Alegeti varianta care va avantajeaza.
     Dupa cum am raspuns mai sus, mi se pare inutil sa izolati acoperisul iar acel strat de OSB este o cheltuiala inutila. Evident ca acest lucru poate fi facut daca doriti neaparat insa nu ii vad rostul.

 228. 1. Intentionez sa izolez podul care este pe structura de lemn,grinzi 15×20 pozitionate din 60 in 60 de cm. Intentionez sa pun peste grinzi scandura de 2,5 cm grosime, scandura sa fie una langa alta nu nut si feder .Dedesupt izolatie vata minerala sau bazaltica 2×10 cm grosime (atat este grinda de groasa) ,in partea inferioara a grizii sa montez CD si UD-rile ,folie bariera de vapori(va rog sa recomandati o marca buna) iar apoi rigipsul.
  Scandura folosita pentru podit podul este uscata natural un an de zile.credeti ca o sa”lucreze” in timp? Sau recomandati nut si feder pentru a nu intra praful. Podul va fi nelocuit dar foarte spatios .pe minloc la culmea casei are 3,8 m
  2. Intentionez sa izolez si
  acoperisul. Are umatoarea structura tabla lindab,folie anticondens asteriala capriori 10×10 la distanta de 80 cm intre ei. Dotesc sa izolez acoperisul pentru un plus de izolatie a tavanului casei. Credeti ca ajuta? Vreau sa pun vata minerala de 10 cm grosime intre capriori ,iar deasupra OSB de 10mm este ok asa?

  • 1. Daca se poate, adaugati inca un strat de 5cm in golul structurii pentru gipscarton. Bariera poate fi intre acesta si gipscarton sau intre grinzi si vata de 5cm. O marca efectiv nu va pot recomanda pentru ca nu stiu ce gasiti, insa se poate utiliza o folie aluminizata. De exemplu Ejot are o bariera aluminizata buna.
   Daca scandura este cat de cat uscata se poate utiliza fara probleme. v
   2.La marimea podului mi se pare inutil sa izolati sub acoperis iar OSB pentru inchidere este o cheltuiala mare, fara a aduce vreun avantaj.

 229. se poate aplica gips cartonul direct pe birnele de lemn? exista riscul de a aparea fisuri? ma gindesc sa vin cu rigips prins pe grinda, folia anticondens,vata minerala de 20 cm,scindura batuta pe birne,in pod si dupa niste sipci de 10 puse invers de cum este batuta scindura si intre ele vata minerala de 10 iar peste osb…credeti ca este o izolatie ok?

  • Niciodata nu montati gipscartonul direct pe grinzi, trebuie un strat intermediar din profile metalice sau rigle din lemn uscat. Izolatia este cofnorm reglementarilor dar poate fi ridicata la 30cm daca se poate.

 230. Buna ziua,

  Am vazut zilele astea un produs numit “Isoflect Silver”, izolatie reflectiva. Din descriere vad ca ar fi un bun inlocuitor in locul barierei clasice de vapori. Ati auzit pareri? Credeti ca e bun? L-as folosi si la planseul podului cat si la incalzirea prin pardoseala daca ar fi eficient.

  http://www.isoflect.ro/isoflect-silver/

  • Probabil este un produs bun insa trebuie vazut unde il folosim si cum. Grosimea data de bulele de aer nu permite utilizarea intre profile si gipscarton, daca ne referim la tavane. La pardoseala utilizati izolatie din polistiren extrudat. Asadar il putem utiliza ca obariera de vapori dar numai daca aplicatia practica (solutia) permite.

   • Da, nu m-am gandit ca nu se poate utiliza intre profile si gipscarton. La pardoseala ma gandeam sa il aplic intre izolatia de polistiren extrudat si sapa, sa reflecte si sa mentina temperatura sapei cat mai mult timp. Credeti ca este utila sau nu se merita dpdv financiar fata de eventualele beneficiile care le-ar aduce?

    Va multumesc.

    • Eu cred ca pentru pardoseala este mai complicata utilizarea deoarece singura nu poate fi utilizata, decat impreuna cu un strat de izolatie din polistiren extrudat. Nu vad care ar fi motivul sa complic pardoseala utilizand doua materiale (XPS si Isoflect), cand pot utiliza un XPS mai gros.

     • Aveti perfecta dreptate, daca nu sunt limitat de spatiu, este mai bun un XPS mai gros.
      La primavara o sa ma apuc de izolarea planseului catre pod, m-am documentat minutios dar sigur o sa ma mai lovesc de probleme specifice. O sa va mai stresez putin cu intrebari, aici pe blog :).
      Va multumesc pentru toate sugestiile si pentru acest articol foarte elaborat.

 231. Constantin George | 9 ianuarie 2016 at 13:23 | Răspunde

  Va multumesc pentru recomandari. Voi folosii vata minerala de 20 cm direct pe planseul de beton si folie de difuzie peste pentru protectie, in zonele necirculate, iar in zonele circulate unde este si instalatia electrica vata minerala 20 cm intre capriori de lemn de 10 \20 cm iar peste osb ignifug. Cosurile se izoleaza?

 232. Constantin George | 8 ianuarie 2016 at 14:28 | Răspunde

  Ma avantajeaza izolarea prin pod intrucat camerele nu sant foarte inalte . Ce varianta ar fi mai buna si la un cost acceptabil in conditiile in care asi vrea ca podul sa fie partial circulabil si sa reduc riscurile de incendiu? Multumesc!

  • Riscul de incendiu din cauza izolatiei este egal cu zero din punctul meu de vedere, atat timp cat cauzele ce provoaca incendii sunt legate de alte surse de foc, de exemplu cosuri de fum, instlatii electrice etc. Atat timp cat aceastea sunt departe de izolatie sau protejate corespuznator, nu o sa avem probleme cu focul. Circulatia prin pod este una iar depozitarea alta. Daca doar se circula, pe zonele respective se poate utiliza polistiren expandat peste care asezam direct placi fibrolemnoase. Poate fi un OSB, unplacaj de alta natura. Este cea mai sumpla varianta. Pe zonele necirculabile poate ramane doar polistirenul sau se poate utiliza vata minerala.
   Solutiile mai avansate impus utilizare aunor rigle de lemn, amplasare izolatie si inchidere suprafata cu OSB sau alte placi. Este mai scump si nu intotdeauna merita.

 233. Constantin George | 7 ianuarie 2016 at 19:30 | Răspunde

  Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o recomandare. Am o casa veche construita in 1965 din caramida cu planseu de beton.Cheltuielile cu incalzirea casei sant foarte mari de acea asi vrea sa o izolez iar in prima faza asi vrea sa izolez planseul pastrand podul circulabil. Ce solutie i-mi recomandati pentru izolarea planseului si a peretilor? Va multumesc anticipat!

  • Pentru planseul spre pod, din beton, izolarea poate fi facuta prin pod sau pe tavanul sub acest planseu.
   Presupun ca va avantajeaza izolarea prin pod. Se poate realiza fie cu polistiren si sapa de egalizare pentru asigurarea zonelor circulabile, fie cu polistiren si OSB, fie cu rigle de lemn si vata/polistiren, fie variante combinate daca nu toata suprafata este circulabila.

 234. Revin cu mai multe amanunte. Casa este noua, tavanul este facut din rigips si vată minerală de 20 cm. Asteriala din pod am izolat o cu 10 cm vată minerală între capriori. Credeţi ca mai este necesar sa pun un strat de 5 cm vată minerală si pe capriori ? Există şansă de pierdere a căldurii sau de producere a condensului fara izolarea capriorilor ? Menţionez ca podul este folosit pt depozitare. Mulţumesc

  • In aceste conditii se pare ca ati facut cum trebuie. Alta izolatie nu se impune, cel putin daca nu sunt alte aspecte ce se pot aprecia la fata locului cel mai bine. Izolatia importanta este pe planseu spre pod si sper ca aveti bariera de vapori intre gipscarton si izolatie.

 235. Am ajuns la pod…un pod care va fi nelocuit, folosit probabil pt depozitare. Ce mod de a izola imi recomandaţi ? Se izolează si tavanul/ pereţii podului sau doar pe jos ? Multumesc

 236. Anonim Infrigurat | 5 ianuarie 2016 at 17:07 | Răspunde

  Buna ziua, am si eu un pod de lemn pe care as vrea sa-l izolez.
  Podul este din scandura iar pe partea inferioara a scanduri este aplicat maltar/mortar si peste se afla un strat de glet apoi este dat cu culoare.
  Daca pe partea superioara a scanduri, adica in pod, aplic vata minerala nu va produce condens si va putrezi scandura? Sau sa aplic vata minerala fara bariera de vapori?

  • Vata ce se aplica peste scandura trebuie sa aiba bariera de vapori, orientata in jos. Scandura nu se umezeste daca stratul de vata peste bariera de vapori va fi suficient de groas.

 237. Bună ziua am un apartament intrun bloc cu un etaj și cu structură de rezistență dintre nivele si pe grinzi de lemn,întrebarea mea este.1 vreau să izolez din pivniță planșeul la dormitoare vată bazaltică sau polistiren și dacă este vată trebuie și folie,2.la un alt dormitor am beton și am pus polistiren extrudat de 3 mai trebuie izolat și din pivniță sau e suficient din interior,3.tavanele le-am izolat cu vată de 10 dar fără folie este greșit?

  • 1.Daca planseul dintre pivnita si parter este din beton nu trebuie bariera de vapori pe tavanul pivnitei.Daca vata se aseaza peste pardoseala se foloseste bariera de vapori peste izolatie;
   2. Izolatia de 3cm este cam subtire, daca se poate adauga izolatie pe tavanul pivnitei ar fi mult mai bine;
   3.Tavanele carui etaj? Daca este vorba de planseu de lemn izolat doar cu vata de 10cm este cam putin.

   • 1 Planșeul dintre pivniță și parter este din lemn și interiorul este finisat,deci pun vată minerală semirigidă lipită pe tavanul de la pivniță cu folia spre apartament.2 dacă pun izolatie pe tavanul pivniței nu se face condens dacă este izolat din ambele părți(planșeu beton)3 Etejul de deasupra apartamentului meu,acum nu m-ai pot pune inca un strat sper să se simtă puțină diferența

    • 2.Nu se face condens daca izolati pe ambele parti.
     3. Daca deasupra aveti alt apartament, incalzit, nu va trebuia neaparat bariera de vapori iar izolatia de 10cm pe tavanul dvs. este acceptabila.

 238. Am construit o casa si nu am izolat tavanul.Pot face izolații in pod peste scândură de 2,5 ,deoarece îmi este frica sa o scot si sa izolez pe structura metalica si pe rigips sa nu deranjz tijele care sustin rigipsul. Ce spunti daca pun in pod pe scandura bariera de vapori si apoi un strat de 20 cm de vata minerala? Si care e treaba cu praful ,ce praf si ce face el? Eu nu folosesc podul,nu circul in pod.

  • Puteti face si o astfel de izolatie. Praful nu face decat sa imbacseasca izolatie dar acest lucru se intampla numai daca nu aveti un acoperis cu folie anticondens.

 239. Salutare, am achizitionat o casa care are interiorul la rosu. Casa este pe un nivel, iar la partea de pod, peste grinzi este pusa deja scandura. Doresc sa fac o izolatie buna si as vrea sa stiu daca am inteles bine ce trebuie facut: privind de sus in jos voi avea:
  – scandurile
  – vata de 20cm (bazaltica as vrea)
  – folie bariera vapori
  – OSB
  – sub OSB as vrea sa vin cu rigips, dar la o distanta de 15-20cm, vreau sa cobor sub nivelul grinzilor de beton.
  Intre rigips si OSB voi poza si instalatia electica.
  In acest spatiu, mai trebuie pus ceva sau ramane gol?
  Ce rol are folia anticondens? Vreau sa mentionez, ca acoperisul nu are astfel de folie este facut cum se faceau mai demult acoperisurile.
  Multumesc!

  • Folia anticondens, cea de la acoperis sau pe alte suprafete este unstrat de protejeaza de posibile infiltratii de apa si praf.
   OSB nu este neaparat necesar dar daca doresti acest strat il poti utiliza. Tine cont ca structura pentru gipscarton sa aiba prindere pe structura planseului de lemn pentru a fi solid tavanul si nu se prinde doar pe OSB.Poate ramane gol acesl spatiu insa ti-as recomanda ca peste structura metalica sa intinzi un strat de vata universala, doar pentru a exista oizolatie care sa ajute in zona fonica, fara nici o alta folie.

   • La multi ani!
    Multumesc pentru raspuns, OSB-ul il pun in ideea de a nu lasa greutatea izolatiei direct pe profilele de rigips si de ce nu, mai izoleaza si el ceva.
    Pentru vata, imi poti recomanda una anume (eventual o marca)? Am vazut ca sunt si la sul, si la placi rigide/semirigide, cu si fara folie de aluminiu (cu bule).
    A, si ce mai vreau sa fac, daca tot o sa cobor cu tavanul (rigipsul) sub centura de beton, as dori pe aceasta sa o plachez cu polistiren.
    Multumesc!

    • Vata nu exercita o greutate considerabila asupra structurii pentru gipscarton, oricum placile de gipscarton sunt mult, mult mai grele. Reteaua de sustinere va mentine vata ce sta usor presapata (autosustinuta) intre grinzile din lemn. Iti pot recomanda produse gen Knauf Unifit 35, placi semirigide Gescatherm, placi de vata bazaltica (gasesti la majoritatea producatorilor), Ursa SF34,Isover Uniroll. Bariera de vapori separata, de preferinta din aluminiu. Centura prinde-o in izolatie, cu sau fara polistiren.

 240. Poate nu am explicat situația destul de bine pe partea de jos dinspre camere nu mai vreau să intervin deoarece este finisat, iar pe partea de sus,din pod am decopertat un strat de zgură cu ciment și un rind de scîduri care se aflau peste grinzi în acest moment în pod nu mai am decît grinzile.Acum vreau să pun între grinzi bariera vapori+3x5cm vată și deasupra grinzilor perpendicular rigle lemn de 5cm încă un strat de vată de 5cm și închid cu plăci de OSB.Întrebarea este cum așez bariera de vapori doar între grinzi sub cele 3 straturi de vată dar sar putea în acest caz să nu etanșez perfect folia pe grinzi sau să vin cu folia să înbrac și grinzile .Vă mulțumesc.

 241. Bariera de vapori se aseaza pe tavan, dupa ce se monteaza cele 3 straturi de vata. Nu ati specificat modul de inchidere al tavanului.
  Prin pod completarea izolatiei in varianta propusa de dvs. este in regula. Aici v-as propune un sortiment ceva mai dens, de exemplu placi de vata semirigide sau rigide, din vata de sticla sau bazaltica.
  La interior,pe tavan, se poate face izolatia din doua straturi 10cm + 5cm. Nu stiu ce sortimente ati gasit insa aveti in vedere ca o vata de sticla universala sau mai slaba calitativ se va aseza grei intre grinzile din lemn, cu atat mai mult cu cat distant aintre acestea este mai mare.

 242. Salutare.Am nevoie și eu de puțin ajutor am ajuns la izolarea podului la o casa veche,pod nelocuit doar depozitare mat. ușoare și acoperiș din țigla Tondach. Sub grinzi are un rând de scânduri pe care s-a prins trestie și apoi s-a tencuit, ulterior am mai aplicat plasă și doua mâini de glet pt că au apărut fisuri.Între grinzi este un spațiu de aprox. 14 cm unde am zis că pun 3x5cm de vată,iar peste grinzi mai pun un rând de rigle de 5 cm perpendiculare și încă un strat de vată de 5 cm,iar deasupra plăci de OSB. Acum întrebarea mea este dacă este corect până aici și unde este indicat să pun bariera de vapori pt. că pe partea de interior(cameră) nu se mai poate aplica,iar dacă o aplic doar în pod între grinzi este foarte greu de etanșat,sau să petrec folia continuu și peste grinzi . Și a doua problemă este în legatură cu tipul de vată am găsit un model cu caract. mai bune-lamda 0,39 și Rd 1,29 Gecsat și de la Isover lamda 0,42 și Rd 1,1 la preț mai convenabil și nu știu pe care să o aleg ce recomandați?Vă mulțumesc anticipat.

 243. Buna ziua. Intentionez sa execut izolarea podului la o casa pe parter, cu grinzi din lemn, asa cum ati descris in comentariile de mai sus, folie si 20 de cm de vata sticlata. As avea 2 intrebari: 1-folie de aluminiu sau folie galbena cum e in poza de mai sus? 2- vata sticlata de ce firma sa fie?

  Multumesc!

  • 1. Oricare din ele este posibila, mai buna si mai rezistenta cea din aluminiu;
   2. Discutia ar trebui sa fie legata de sortimente si nu doar de firma. Gasiti produse bune la fiecare din cei 3-4 jucatori importanti pe piata de vata minerala. Conteaza si ce posibilitati de aprovizionare aveti si in zona dvs.

 244. Buna ziua, o nedumerire as avea. In cazul unui pod deja finisat cu rigips, in cazul in care nu s-a prevazut cu folie antivapori, ar fi utila abordarea vopsirii la pistol cu un tip de vopsea cauciucata, direct peste rigips si profile, aplicata prin pod? Desigur, in ideea de a nu fi nevoit sa demontez rigipsul si de a avea un echivalent al efectului foliei? Apoi aplicarea cu vata minerala. E risc prea mare de etansare? Multumesc!

  • Teoretic este o varianta abordabila. Ati gasit vreo vopsea de acest gen?

   • Nu am gasit inca vopseaua, nici nu am cautat inca (avand nevoie mai intai de o confirmare), doar mi-am pus problema cum as putea rezolva mai simplus si mai rapid, post factum sa-i zicem asa, situatia nefericita a unui pod izolat incorect (fara folie) si inchis cu rigips. Mi-ati recomanda un anume tip de vopsea? Multumesc

 245. Buna ziua,

  Am urmatoarea problema pe care VA ROG sa ma ajutati sa o rezolv.
  Am descoperit – nu eu, ci un mester, ca cei care au lucrat la izolatia interioara a peretilor casei NU AU PUS vata minerala intre peretele de bca si rigipsul pe structura de aluminiu in circa 30% din lucrare (pereti + tavane) – cu alte cuvinte au plecat cu materialul “in buzunar” si au ramas goluri intre rigips si pereti/tavan. Credeti ca trebuie sa dau totul jos, ca o sa apara condensul/mucegaiul??

  • Condensul/mucegaiul nu apare din cauza lipsei izolatiei termice interioare. Nu stiu exact situatia dvs. insa nu este obligatoriu sa aveti probleme.

 246. Buna ziua,

  Am si eu o casa in constructie si mai mult sau mai putin situatia descrisa de dl constantin mai sus respectiv un planseu peste nivelul zero urmand ca podul sa nu fie locuit ci doar folosit pentru depozitare. Care este solutia recomandata pt izolarea planseului atat la interior cat si la exterior tinand cont si de destinatia podului dar si de costuri? Multumesc!

  • Nu ati gasit raspunsuri in articole si in comentarii? Ne este greu sa va propunem o solutie fara detalii. Probabil discutia ar fi bine sa fie facuta la fata locului, punand in balanta toate avantajele/dezavantajele diverselor aplicatii.

 247. Bună seara
  Am ajuns în momentul de față la izolare tavăn de lemn la o casă parter. E corecta izolația?… Luat de jos în sus
  1 gips carton
  2 profile gips carton
  3 scândură cu grosime de 1,5 cm( pentru susținerea vatei)
  4 vată cu folie de aluminiu în strat de 30 cm
  5 peste vată am bătut dușumea de 2 cm cu nud și feder

  Menționez ca podul este unul rece ( nelocuibil) și acoperit cu țiglă metalică , fără asteriala doar folie ,laturi și țiglă metalică.
  M-ai este necesară acea barieră de vapori între scândură și gips carton? Și dacă da, ce tip?
  Multumesc!

  • Scandura nu este necesara in principiu si poate influenta modul de prindere al profilelor pentru gipscarton. Este cam groasa la 1,5cm pentru a fi utilizata la tavan, acolo unde nu este decat niste vata. Eu cred ca se poate renunta la acest strat daca nu sunt alte considerente. Bariera de vapori este reprezentata de folia de aluminiu de pe vata minerala, ea trebuie etansata la imbinari si perimetral.

 248. Scuze ca revin,intre am scris ,,lumina”.In comentariu afisat pe blog,nu apare.O zi buna!Astept raspunsul.Multumesc !

 249. In pr rand ,felicitari pt calit informatiilor si promptitudine !Rog informatii privind izolarea termica a planseului unei case P+1+M.Planseul e din beton armat.Ptca nu doresc sa iau prea mult din <> masardei(pod locuibil pe viitor).am zis asa:vata se sticla de 10 cm direct pe planseu, intre grinzi de 10 cm,si osb deasupra.Apoi,vata de sticla de 10 cm intre grinzile serpantelor mansardei si lambriu pt inchidere.Ma gandesc ca si aerul din mansarda inchisa(intre cele doua straturi de vata) e un bun izolant termic.Rezultatul e acelasi cu 20 cm vata pe planseu,sau daca nu, in ce proportie semnificativa sau nu,influenteaza randamentul ? Intre tabla lindab si asterialul de scandura de 2,5 cm, bine uscata si batuta strans una langa alta , e o folie impermeabila.Mai e necesara si o alta folie la sarpante?As mai dori o inf pt izolarea hidro si termica la o terasa din beton armat neacoperita.Ce straturi termice si hidro(impermeabile)trebuie sa folosesc,grosimi si ordinea lor,de la planseul terasei spre exterior.E utila apa-stop?Terasa va fi circulabila si va avea la final gresie portelanata.Imi recomandati altceva? Multumesc anticipat !

  • Mansarda e un spatiu amenajat pentru locuire? Avand planseu din beton, intre o mansarda si etajul 1 nu este necesara o izolare termica semnificativa. Daca ar fi un pod este altceva. Izolatia serioasa trebuie facuta pe tavanul mansardei. Trebuie clarificat ce este cu acest spatiu denumit mansarda.
   Apa stop este o hidroizolatie usoara, nu este suficienta pentru hidroizolare terasa. Doua straturi de membrana bituminoasa sunt mult mai indicate. Izolatia termica poate fi din polistiren extrudat daca turnati sapa peste ea. Sapa trebuie hidroizolata suplimentar inainte de a placa cu ceramica.

 250. Si inca o ultima intrebare / o parte din mansarda orizontala am pus rigipsul si folia de aluminiu as pune o pe deasupra , respectiv se inveleste barna in partea superioara iar intre barne folia ar ajunge pe rigips, mai exact in valuri si as putea sa o etansez.Ma gandesc ca exista riscul ca lemnul sa nu mai respire si sa se carbonizeze in timp.
  Multumesc si scuze avalansa de intrebari!

  • Aceasta solutie cu bariera de vapori ocolind grinzile din lemn este posibila doar daca peste aceasta folie se aseaza izolatie. Altfel o sa aveti condens intre folie si lemn.

 251. Vreau sa spun ca am pus vata minerala de 10 si folie anticondens inspre rigips, fara a o etansa cu banda adeziva ci am prins o in cuie de lemn.
  As vrea sa mai pun un rand de placi dure de vata bazaltica
  lipit cu adeziv special de rigips dupa care sa finisez tavanul cu plasa si glet.

  • Acele tipuri de placi nu pot fi decat cele pentru termoizolare fatada dar si asa pot sa apara fisuri pe stratul de finisare, mai ales ca este un montaj putin improvizat. Adezivul trebuie sa tina cont si de materialul lipit, nu numai de cel pe care se lipeste. Mi se pare mai sanatos sa se desfaca tavanul si sa refacem structura cu noua izolatie inclusa decat sa improvizam.

 252. Buna ziua. Am izolat o mansarda spre exterior cu vata minerala de 10 si am pus rigips, am pus folia anticondens ce nu am etansat o cu banda ci prinsa in cuie si as vrea sa aplic peste rigips placi presate de vata bazaltica de 10.
  As vrea sa stiu daca e de ajuns sa pus folie aluminiu peste cd uri si apoi rigipsul fara alta folie si daca e mai buna vata minerala placi, pentru ca cea la val scade in timp si pierde din proprietati.
  Va multumesc.

  • Vata la rola poate sta la fel de bine pe pereti daca este montata in spatiu exact si se sustine suplimentar p eperete. Vorbesc de vata autoportanta si nu de sortimente universale. Evident ca o vata din placi poate fi mai buna dar va fi si mai scumpa.
   Nu am inteles ce folie ai montat deja cu primul strat insa o bariera de vapori se utilizeaza doar la final, spre gipscarton si nu pe zone intermediare. Folia de aluminiu peste profilele metalice, etansata, ar trebui sa fie in regula.

 253. Buna ziua,
  Va rog sa i-mi sugerati o idee privind izolarea tavanului in camera centralei ( CT ).
  Mentionez ca aceasta este construita in afara casei, este din caramida porotherm si acoperisul este compus din capriori din lemn, asteriala de scandura, folie anticondens si tigla de beton Elpreco.
  Pentru izolarea tavanului, am cumparat vata minerala bazaltica PLE 100, ( inca nu am puso in opera ) va rog sa-mi sugerati ce material sa pun la tavan, sa astup vata bazaltica.
  Va multumesc,

  • Optiunile de inchidere tavan pot fi legate de aspectul interior al acestei camere. Se poate opta pentru gipcarton (roz), placi OSB, lambriu de lemn etc. Daca se poate, ar fi indicat sa utilizati doua randuri de izolatie pe tavan.

 254. Buna ziua.

  As avea nevoie de o parere profesionala: tocmai am cumparat o casa P+1 si podul nu are nici un fel de termoizolatie. Tavanul la etaj este din rigips plus scandura peste capriorii de 10. Podul va fi folosit doar pentru depozitare. Ma intereseaza ce solutii as avea pentru izolare.

  Singura solutie la care am ajuns eu este izolarea cu vata pe acoperis intrucat cea pe planseu nu ar mai beneficia de folia bariera de vapori (imposibil de montat in acest stadiu). Problema cu aceasta solutie este ca nu stiu cat este de eficienta.

  Va multumesc anticipat!

  • Slab eficienta pentru ca spatiul podului are o suprafata semificativa si nu are sistem de incalzire, cu alte cuvinte la etaj va fi un consum energetic mai mare din cauza acestui pod. Ideal este sa izolati planseul dintre etaj si pod, chiar daca trebuie intervenit pe structura acestui planseu.

   • Buna ziua. Multumesc pentru opinia d-voastra. Problema este ca abia am cumparat casa si nu as vrea sa stric tavanul pentru a izola :). Poate alta solutie?

    • Alta solutie este sa desfaceti scandura din pod si sa incercati sa izolati de sus in jos. Chiar daca nu izolati, va recomand sa desfaceti o mica zona si sa constatati cum este realizata lucrarea la tavan, nu de putine ori se gasesc abateri grosolane la case facute pentru vanzare.

 255. Folia anticondens se aseaza peste asteriala. Este o casa noua sau veche?

  • https://www.youtube.com/watch?v=Ex97RDefE8s La mine au pus sub astereala,peste este pus tabla,nu se poate schimba nimic eventual da ca pun încă un rand ce o sa fie ajuta sau nu.

   • Nu stiu cum au facut efectiv si daca este OK ce ai acolo. In clip este vorba de o renovare fara demontare tigla, este altceva.
    O folie anticondens trebuie sa fie perfect etansa, sa nu aiba gauri si sa comunice pe exterior inzona coamei si paziei. In caz contrar, eventualul condens poate ajunge la interior si degrada surpafete/finisaje.

 256. Buna dimi.Cu respect va in treb,pe sub astereala este folie anti condens dar meseriași nu lau întins bine si are gauri ici colo, daca as pune inca un rand de folie anticondens pe interior de astereala mar ajuta cu ceva sau nu. momentan este a sa;tabla,astereala,folia a condens,si corni,si urmeaza izolareae propiu zisa. multumesc anticipat.

 257. Buna ziua , revin cu o intrebare . am tencuit si incep sa fac tavanele si as dori sa pun si un rand de folie de aluminiu . as putea sa o pun in locul celei galbene de la dumneavoastra din posa ? multumesc

 258. Buna ziua. In primul rand felicitari pentru blog, pentru profesionalism si pentru promptitudinea cu care raspundeti. Recent am construit mansarda peste casa veche, pe structura de lemn si vreau mai intai sa izolez planseul. Tavanele sunt construite din scandura cu trestie si tencuiala deasupra, asa cum se facea mai demult. Vreau sa izolez planseul in mansarda intre grinzi, apoi sa podesc cu dulapi de 50 mm, urmand ca anul urmator sa izolez si partile inclinate ale mansardei intre capriori si sa montez gipscarton sau lambriu, inca nu sunt hotarat. Intrebarile pe care le am sunt:
  1. Este necesara izolarea planseului cu vata de 20 cm sau ajunge doar izolatie de 10 cm tinand cont ca o sa izolez si partile inclinate, pe viitor?
  2. Neavand posibilitatea montarii unei bariere de vapori sub izolatie ce solutii imi recomandati, pot monta vata fara folie, tinand cont ca dedesubt exista tencuiala de pe tavan si vaporii nu o sa patrunda prin aceasta?
  Multumesc!

  • Nu am inteles exact cum este mansarda dvs. dar tavanul mansardei (parte inclinata si parte orizontala) ce desparte exteriorul de interior trebuie izolata cu minim 20cm de izolatie. 10cm este prea putin daca discutam de tavanul mansardei. Nu imi este clar cum este planseul acela de trestie si care este legatura cu dulapii de 50mm. Este pardoseala mansarda sau tavan parter? Vaporii se transfera si prin tencuiala si planseul vechi. Daca puteti descrie din nou cum este planseul peste parter si restul structurii, eventual puteti trimite foto la adresa de contact.

 259. Buna seara,fiti amabil si spuneți im va-rog cum sa izolez un pod ne circulabil cu o inclinație de cam 5-7 la % la o casa nou care pana in prezent are(de sus in jos) tabla,scândura,folie de difuzie,căpriori de 18cm puși la distante de 60cm, in panta. mar interesa cu ce sa izolam,grosimea vatei,ordinea izolației si distanta pt.golurile de aer. Căpriori sunt puși în panta cu o diferență de 20 cm si sunt de 5m.multumesc anticipat.

 260. Buna ziua, va adresez rugamintea de a-mi da un raspuns deoarece sunt cam disperat.
  Problema mea suna cam asa…
  Casa este parter + mansarda. Plafonul la etaj este din rigips, montat pe bare din aluminiu. La capitolul izolatie, constructorul a procedat astfel: vata minerala prinsa pe tavan, respectiv polistiren asezat efectiv pe placile de rigips, fara a fi prinse in vreun fel si fara a fi adaugata vreo folie intre rigips si polistiren.
  Din pacate, spatiul de lucru este destul de mic, accesul in zona expusa anterior se face greu spre imposibil, din afara, pe o fereastra facuta ulterior. Ba mai mult, mai noi am si musafiri ce umbla in mod deosebit intre placile de rigips si cele polistiren.
  Va rog sa imi acordati putina atentie si sa imi dati o idee de refacere a izolatiei din pod, eventual cat mai buna atat din punct de vedere termic, cat si impotriva musafirilor nepoftiti.
  Va multumesc anticipat

  • Aveti pod peste mansarda? Ce forma are tavanul mansardei? Soarecii sunt greu de impiedicat sa ajunga in izolatie daca au de ce sa vina in podul respectiv (atrasi de mancare sau altceva). Nu imi este clara structura acestui tavan (dimensional vorbesc) insa fara a demonta gipscartonul pare greu de facut ceva. In afara vizitatorilor, exista vreun alt efect negativ al acestui tavan, aveti condens, nu izoleaza bine etc.?

  • In primul rand va multumesc pentru promptitudine.
   Da, am pod peste mansarda. Ca forma incerc sa va creez o imagine cat mai buna, deci: in pod, la mijlocul casei, este o inaltime de aproximativ 80 cm, aceasta micsorandu-se spre marginile casei pana la aproximativ 10 cm. Incercati sa va imaginati un triunghi, cu urmatoarele laturi: laturile de sus compuse din acoperis – 2 laturi (acoperis in doua ape) si latura de jos – tavan (rigips).
   In pod nu exista decat vata minerala si rigips, nu avea guri de aerisire, nimic….din urmele gasite concluzia este ca au intrat prin crapaturi ale bcs-ului, strecurandu-se printre izolatia exterioara a casei si perete.
   Am creat o fereastra din exterior si nu am gasit urme de condens, insa ce ma determina sa aduc imbunatariri izolatiei podului sunt urmatoarele motive:
   – caldura mare vara la mansarda;
   – mult mai rece iarna la mansarda fata de camerele de jos (diferente de 4-5 grade), mai ales in bai;
   – vizitatori.
   Incalzirea casei se face cu centrala pe lemne.
   Va multumesc inca o data pentru raspuns si va rog sa imi dati un sfat care sa imi poata rezolva in cea mai mare masura cele expuse anterior.

   • Daca partea de pod o puteti izola mult mai bine, partile inclinate nu pot fi imbunatatite decat refacand tavanele. Din pacate nu va pot recomanda cum sa scapati de soricei in afara de a pune momeli sau curse. Izolatia tavanului mansardei trebuie sa aiba minim 20cm grosime, daca nu mai mult. Nu stiu cat puteti imbunatati structura actuala si cat deranj sunteti dispus sa faceti.

 261. Buna ziua, as dori un sfat…. am de izolat podeaua podului(tavanul casei)care e din tencuiala cu nada, model vechi si am grinzi la 80 cm … ce imi recomandati sa imi pun, vata bazaltica sau vata minerala? Trebuie sa tinem cont ca vata bazaltica e de 60 cm latime, trebuie sa adaug si am inteles ca nu e ok, sau vata minerala de 10 sau 20 in 2 straturi? care e diferenta de izolare intre cele 2 (bazaltica/minerala)?
  multumesc

  • Vata minerala este bazaltica sau de sticla. Chiar daca latimea dintre grinzi este de 80cm, se pot utiliza orice bucati, imbinarea intre acestea facandu-se bune datorita structurii materialului. La doua straturi rosturile se decaleaza. Vata bazaltica este mai grea totusi si atunci cand alegeti un sortiment tineti cont de coeficientul de izolare oferit. O grosime de 20cm de izolatie ar trebui sa fie in regula, compusa din doua straturi de 10cm fiecare.

 262. Buna ziua!
  Am asteptat un raspuns de la dumneavoastra, dar cum nu l-am primit am facut o combinatie de idei si am pus peste pamantul din pod folie anticondens, apoi un strat de vata de 10cm si peste vata expandat de 5cm acoperit cu plasa si lipita cu adeziv pentru polistiren.
  Polistirenul l-am pus pentru a proteja vata si pentru a nu-si forma cuiburi soriceii.
  Credeti ca este in regula asa?
  Multumesc!

  • Scuze, probabil mi-a scapat mesajul. Nu cred ca a fost inspirata asezarea polistirenului spacluit peste vata, mai ales daca era mai putin rigida. Sa speram ca nu apar tasari.

 263. Salut, in primul rand felicitari pentru blog si pentru ajutorul acordat fiecaruia. Situatia mea este in felul urmator: parter + etaj, peste etaj pod folosit ca spatiu de depozitare. Tavanul etajului este rigips, capriori, scandura 3 cm. Atat. Intre capriorii acoperisului este pusa vata cu aluminiu de 15 cm. Concluzia este ca in camerele de sus e frig, tavanul este rece.
  Planul meu ar fi sa pun peste toata pardoseala din pod (ca sa nu mai scot scandura sa am acces la spatiile dintre capriori) un strat de vata 10 cu folia de Al in jos, si apoi inca 10 cm de vata normala. Totusi va ramane un spatiu de aer de 40-50 cm intre acest nou strat si tavanul de rigips. Se poate face asa, sau trebuie scoasa pardoseala si puse intre capriori in contact cu rigipsul ?
  Si bonus: 20 metri patrati as vrea sa-i fac cu polistiren 10 cm intretesut cu inca 10 cm pentru a putea pune osb deasupra si sa raman cu un spatiu minim de depozitare.
  Multumesc pentru ajutor.

  • Daca doriti sa faceti o izolare buna, scoateti scandura si izolati planseul in structura sa, nu doar peste scandura din pod. Se poate lucra pe zone si nu neaparat sa desfaceti toata scandura odata. Spatiul de 4-50cm din planseu este generos si permite asezarea unei izolatii foarte bune.In acest fel puteti pastra utilitatea podului.

 264. Buna ziua
  Este o casa doar cu parter, iar tavanul vine finisat cu gips carton. Unde ar trebui pozitionata bariera de vapori la tavan?

  Multumesc!

  • Structura standard a planseului, de jos in sus:
   1. Gipscarton
   2. Bariera vapori
   3. Structura metalica gipscarton (UD+CD)
   4. Izolatie cu 5-10 cm vata minerala in structura
   5. Izolatie intre grinzi, inaltimea grinzilor
   6. Scandura groasa, dulapi sau OSB
   7. Optional acea folie de difuzie intre scandura si grinzi dar nu este obligatorie cat timp ai folie sub invelitoarea actuala si podul presupun ca este destul de etans.

 265. Bună ziua,
  Aș dori să va rog să îmi răspundeți la următoarea problema:
  De curând am ajuns cu construcția unei case parter la fază de izolare tavan. Meseriașul îmi da următoarea solutie , să bat scandura sub grinzi,apoi între grinzi să pun folia de vapori ( doar între grinzi prinsă cu capse de grinzi) apoi peste această folie să pun vată bazaltica de 20 de cm, urmând ca apoi peste această vată să pun folie de difuzie și peste ea dușumea cu nut și feder de 2 cm. Menționez ca si sub tigla metalică am pus doar folie de difuzie fara a m-ai pune asteriala. E corect?sau…

  Mulțumesc!

  • Este o casa doar cu parter? Cumintentionati sa finisati tavanul parterului. Solutia data de respectivul este incompleta dinpunctul meu de vedere iar bariera de vapori este pozitionata gresit.

 266. Buna ziua , vad ca aveti rabdare si cu multa amabilitate si raspundeti tuturor , asa ca m am hotarat sa va consult si eu in privinta tavanului . Sunt in constructie plan parter acum acopar cu tabla de la coilprofil , am grinzi de tavan de 20 cm , peretii sunt netencuiti , curentul nu e tras inca . Va rog frumos sa ma indrumati si pe mine pentru pasul urmator pentru ca sunt derutata se zice ca profilele ptr rigips se monteaza doar dupa ce este tencuit si diverse pareri .

  • Sigur, in aceasta faza tencuiti, trageti prima mana de glet pentru a umple rugozitatea data de tencuiala apoi puteti trece la trasarea partii de profile metalice pentru gipscarton. Odata cu tencuiala se pot trage circuitele electrice si se definitiveaza ulterior.

 267. De regula este absolut necesar sa izolam planseul catre pod, element ce desparte zona locuibila de cea nelocuibilia. Aceasta din urma nu trebuie incalzita, deci trebuie sa fie izolata de restul casei.
  Bariera de vapori este necesara pentru reducerea riscului dar pot fi cazuri cand “merge” si fara ea. Daca nu ati avut probleme, poate fi in regula si asa. Aveti cald la etaj? izolarea acoperisului este numai optionala, ea poate fi facuta la un minim pentru protectia podului in caz de depozitare. Prioritara este izolarea corecta a planseului spre pod.

 268. Buna ziua,
  Dacas e poate va rog un raspuns,m-am mutat intr-o asa parter plus etaj cu pod mic,nelocuibil. Tavanul de la etaj este din rigips, peste rigips este pusa doar vata de 20, insirata printre capriorii din lemn de care e prins tavanul. Acoperisul la casa este din tabla lindap cu folie.
  Inteleg ca trebuie refacuta izolatia la tavan cu folie antivapori, vata minerala de 20 asezata printre si peste capriorii de lemn. Intrebarea este daca mai este nevoie si de izolarea acoperisului podului pe interior cu poliester si vata sau este suficienta izolarea tavanului? Daca este mai indicat saizolez acoperisul pe interior in pod mai este nevoie de izolarea tavanului camerei, adica de vata pe jos in pod? Sau sunt indicate amandoua operatiunile?
  Multumesc!

 269. buna ziua.as dori sa va intreba daca este posibil ca intr.o casa batraneasca careare tavanul facut din pamant si sarma cum se faceau de mult este posibil sa dau tavanul jos si sa pun un tavan fals

 270. Revin sa precizez ca planseul este din beton armat

 271. Buna seara,
  Am o casa (p+1) si doresc sa izolez planseul (100mp) prin pod.Eu intentionam sa cumpar poliestiren extrudat de 5cm, altcineva mi-a recomandat EPS de 10 cm.Intrebarile sunt urmatoarele:
  1.Ce tip de poliestiren este indicat si ce grosime?
  2.Daca trebuie lipit de planseu
  3.Daca peste el pot aplica adeziv si plasa(ca la peretii din caramida)sau daca pot turna o sapa de beton de aprox 2-3 cm.
  Mentionez ca podul v-a fi folosit eventual pentru depozitarea unor lucruri usoare.
  Multumesc!

  • Nu aveti nevoie de polistiren extrudat pe o zona unde nu se va circula si nici nu sunt solicitari serioase. Cea mai simpla varianta este aplicarea unui strat de 10-20cm de polistiren expandat pe intreaga suprafata, doar asezat fara rosturi.

 272. Buna seara,
  Am ridicat o casa P + 1 + pod. Am optat pentru o invelitoare de tigla ceramica asezata peste o folie ce imbraca complet structura de lemn care se spijina pe capriori de 10 x 10 cm asezati la 50 de cm distanta. Intre etaj si pod e turanta placa de beton. Planul meu e sa izolez intre capriori cu vata minerala si folie si pe placa sa asez polistiren expandat EPS 80 de 10 cm si rigle de 10 cm peste care sa pun OSB. Podul va fi folosit doar ca spatiu de depozitare. E in regula ce doresc eu sa fac? Aveti alte sugestii? Apreziez informatiile deja oferite si multumesc anticipat pentru raspuns!

  • Izolarea acoperisului nu necesita bariera de vapori dat fiind ca nu va fi un spatiu incalzit si separat prin placa de beton fata de zona locuibila.
   Pardoseala dinpod se poate izola daca nu avetiizolatie pe tavanul etajului inferior. Depinde ce greutati asezati in pod, pentru unele reduse este in regula varianta dvs. altfel trebuie rigle de lemn pentru a nu deforma izolatia.

 273. Buna ziua,

  Ce folie pentru bariera de vapori recomandati : cea de aluminiu sau din plastic ?

  multumesc !

 274. Buna ziua,
  In primul rând, Va mulțumesc pentru informațiile din acest blog.
  Referitor la o casa noua construita cu acoperiș în doua ape fără mansarda.pentru o buna construcție a unui pod făcut pe grinzi de 18×10 cm,având spațiul intre ele de 65 cm,va rog un sfat cum sa continui lucrările la pod fiind doar fixate scânduri de 2,5 peste grinzi, iar acoperișul este din țiglă fixata pe căpriori de 12x10cm cu același spațiu(65cm),dar fără astereala.Zidurile sunt din phoroterm de 25 cu ESP80 de 8cm izolate exterior și interior tencuite M-am gândit sa continui cu tavanul în următori pași:
  -un strat de termobeton 8cm peste scânduri cu armatura de plasa
  de 2 combat pătrunderea rozătoarelor iar din interior vata izolatoare si structura pentru rigips. este ok sau nu izotermic.

  • Se poate realiza solutia dvs. insa stratul de thermobeton de 8cm mi se pare prea gros totusi. Izolatia dintre grinzile planseului si din viitoarea structura a tavanului este inregula, o sa aveti 18cm de vata intre grinzi (2 straturi de 10cm) si inc aun strat de 5cm sub grinzi, astfel incat sa acopere si grosimea lor.

 275. Podul are intre capriori scandura, plasa de sarma si peste astea pamant batut(cum se faceau casele acum vreo 45 de ani, cu pamant intre capriori).
  Tavanele in interiorul camerelor sunt tencuite cu ciment si peste ciment este lipita plasa din fibra de sticla si apoi glet.Peretii camerelor sunt tencuiti cu ciment si tot asa sunt imbracati in plasa de fibra de sticla si apoi glet.Pe exterior casa are plasa si tencuiala din ciment, iar noi i-am mai pus plasa de 4mm si am mai tencuit-o cu multibat.Peste tencuiala am aplicat polistiren de 5cm, deoarece peretii sunt de vreo 40cm grosime.
  Nu stiu daca am procedat corect, dar as vrea sa stiu cum sa procedez cu podul pentru a evita pirderile de caldura prin planseu.
  Multumesc!

 276. Buna
  Eu deja am batut scandura peste capriori din pod in jos.
  Pot sa pun vata de jos din camera si pe urma profile metalice pentru gipscarton si vata peste capriori si folia peste???

  • Nu am inteles ordinea straturilor mentionate de dvs. Puteti sa le enumerati de jos in sus, incepand cu giopscartonul si terminand cu ce este in pod?

  • Vata prin strat sau cat este intre grinzi, vata sub grinzi, profile metalice, bariera vapori, gipscarton. Aceastea sunt straturile daca scandura din pod este suficient de etansa.

 277. Buna ziua!
  Am si eu o intrebare legata de izolarea unui pod din lut la o casa batraneasca. Prin plafon pierderile de caldura sunt destul de mari.
  Acoperisul este din tabla pusa direct pe scandura fara folie anticondens.
  Cum ar trebui izolat corect fara sa apara condens pe plafonul camerelor?
  Multumesc anticipat!

  • Invelitoarea din ce este si cum arata podul?

   • Am si eu aceeasi problema. Vreau sa izolam podul din lut, avand un acoperis din tabla ondulata pusa direct pe niste scanduri destul de rare.
    Am cumparat vata de sticla de 50 mm, dar nu stim cum sa procedam mai departe.tMai e necesar vreo folie? Vat e bine sa fie pusa doar intre barne?

 278. Buna ziua. Un mic sfat : locuiesc la ultimul etaj al unui bloc. Polisteren de 5 cm pe planseul din camera spre pod. As dori sa izolez si in pod ptr o eficienta termica mai buna. Polisteren de 10 cm e de ajuns? Aplicat direct pe planseul de beton si deasupra osb de care ar fi recomandat? Multumesc

  • Ps : ce densitate a polistirenului?

   • De preferat sa utilizati doua straturi de 10cm, puteti utiliza un polistiren tip EPS 50, EPS 60 sau EPS 70.

    • Multumesc!

     • Încă o întrebare : soriceilor nu le cam place culcușul in polistiren? Nici urma de șoareci momentan, construcția e noua, dar pe viitor nu m-as mira de Abilitățile lor de cățărare pe decorativa pana in pod cumva. Ce varianta as avea PTR a evita micii impostori?

      • Greu de controlat soriceii, ei isi pot face loc atat prin polistiren cat si prin vata minerala atat timp cat doresc sa ajunga la o sursa de mancare. Fara motiv nu cred ca vor sta in izolatie.

 279. 1.Solutia care ofera siguranta si protectie la apa, pe timp indelungat,este montarea acelei membrane de acoperis. Daca este un pod, situatia nu este grava si nu ar trebui sa fie decat o neplacere legata de intrarea prafului in pod, printre tigle. Nu ne asteptam sa aveti probleme legate de infiltratiile de apa pe un acoperis nou. Chiar daca or sa apara punctual, se poate inspecta podul si inlatura efectul infiltratiilor minore, locale.
  2. Montati vata cum sa este mai usor. Teoretic trebuie amplasat primul strat de vata intre grinzile de lemn si a stratuluide sustinere sub acesta, din diferite sfori si benzi. Ulterior se aseaza stratul secundar in structura metalica pentru gispcarton;
  3.Nu am inteles exact problema legata de presarea vatei
  4.Se utilizeaza cuie cu lungimea potrivita, scoabe si la nevoie conectori metalici pentru imbinarea lemnului.