Printre lucrarile de izolare termica a caselor regasim una din structurile care nu are o legatura cu anvelopa casei ci cu asigurarea confortului interior – peretii de compartimentare, mai ales cand discutam de spatii deservite de familii sau persoane diferite (izolarea peretilor de compartimntare). Nu de putine ori, fie in casele noastre, fie la apartamente, fie la diverse spatii de tip HORECA, am resimtit disconfortul lipsei izolatie peretilor despartitori, peretii de compartimentare. Daca in exteriorul casei discutam de pierderi semnificative de energie, la interior adaugam ceea ce se numeste izolarea fonica sau disconfortul provocat de transmiterea zgomotelor prin pereti sau structuri.
Cum intelegem peretii de compartimentare, peretii ce despart diverse spatii?
Peretii despartitori sau peretii de compartimentare au rolul de a asigura separarea fizica a diverselor camere de locuit sau cu alta destinatie, adica impartirea spatiului pentru a realiza spatii distincte, cu functiuni diferite, pentru a face posibila utilizarea spatiului interior intr-un mod eficient si cu un confort optim .
Pentru a atinge acest scop, peretii despartitori trebuie sa fie rezistenti, sa fie prevazuti cu izolatie termica si cu izolatie fonica. Trebuie sa fie rezistenti pentru a se sustine si a rezista solicitarilor, sa suporte incarcarea datorata de necesitattile amenajarilor interioare (exclus sa fie pereti de rezistenta). Astfel, ei pot fi realizati inclusiv din structuri usoare, fie metalice, fie pe baza de lemn sau orice alte tipuri de materiale usoare.
Usurinta in realizare datorata acestor materiale catalogate ca usoare, impune idnetificarea unor metode mai bune de izolare termica si fonica, aceste materiale usoare nefiind foarte ofertante in zona capacitatii de izolare. Chiar si realizarea peretilor de compartimentare din materiale de zidarie dedicate, caramida sau blocuri din BCA inguste, ofera o izolare termica si fonica insuficienta. De aici a aparut necesitatea identificarii unor solutii compuse care sa duca la realizarea unor pereti de compartimentare cu grad de izolare ridicat, pe langa modalitatea constructiva de realizare adaugand elemente de separare si izolare.
Plecand de la necesitatea realizarii unor pereti de compartimentare din materiale usoare, nu ne putem limita doar la solutii clasice. In mare parte, structurile usoare pot fi realizate din materiale lemnoase, asa cum este cazul caselor din lemn si din profile metalice specifice gipscartonului.

Pereti de compartimentare izolati clasic
Este esential sa elaboram o structura multipla pentru realizarea peretilor de compartimentare, astfel incat sa nu avem doar un element de structura ci macar doua randuri de profile pe care sa le imbracam in materiale de izolare termica si fonica, eventual cu spatiu de aer intre acestea. Inchiderea structurilor de compartimentare se recomanda a fi realizata in dublu panotaj, fie ca discutam de placi de inchidere din OBS, gipscarton sau alte tipuri de placi de inchidere.
Clasic, umplerea structurilor cu izolatie se realizeaza utilizand sortimente de vata minerala, fie de sticla, fie bazaltica. Aceste materiale pot fi prevazute cu folie de aluminiu (caserate) sau nu, utilizarea acestor doua sortimente fiind facuta in functie de gradul de umiditate al spatiilor despartite de respectivul perete de compartimentare. Partile mai putin dorite ale solutiilor de izolare din vata minerala sunt reprezentate de umplerea neuniforma a cavitatilor, acoperirea insuficienta a spatiilor/golurilor ascunse sau cu dimensiuni reduse, tasarea in timp atat in grosimea materialului izolator dar si pe inaltime. Pe verticala, fasiile de izolator din vata necesita fixare suplimentara pentru a nu se strange spre partea inferioara a peretelui.

Pereti de compartimentare izolati cu spuma poliuretanica
Spuma poliuretanica este un material izolator ce ofera caracteristici de izolare mult mai bune decat orice alt sortiment de vata minerala sau polistiren. Putem trage singuri aceasta concluzie daca aruncam oprivire asupra valorii coeficientului de conductivitate termica al fiecarui material. Analizand tabelul urmator, este clar ca spuma poliuretanica este esentiala pentru reducerea pierderilor de caldura, contribuind la realizarea locuintelor eficiente din punct de vedere energetic.

Spuma poliuretanica este un material dens, ce adera la suprafata pe care este suflat cu presiune. In acest mod, izolatia aplicata pe un perete de compartimentare, o suprafata verticala, nu va necesita sustinere suplimentara mecanica. Atunci cand aplicam izolatie din spuma poliuretanica la un perete de compartimentare, o vom face intr-un singur strat, acoperind perfect intreaga suprafata indiferent de marimea sau perfectiunea spatiului, nicio zona ascunsa nu va ramane neacoperita de izolatie.
Spuma poliuretanica expandeaza in functie de tipul de spuma utilizat (spuma poliuretanica cu celula inchisa sau cu celula deschisa). Expandarea maxima este data de sortimentul de spuma poliuretanica cu celula deschisa, fiind sortimentul recomandat pentru realizarea izolatiei la peretii de compartimentare. Practic, spuma poliuretanica asigura o aplicare continua, fara rosturi, astfel ca avem un consum de material mai redus, costurile fiind mult diminuate.

De ce spuma poliuretanica?
Izolarea cu spuma poliuretanica a peretilor de compartimentare sau despartitori aduce o serie de avantaje, cum ar fi:
- Izolare fonica
Cel mai important motiv pentru care trebuie sa folositi spuma poliuretanica la izolare peretilor interiori este izolatia fonica oferita. Spuma poliuretanica cu celula deschisa are o structura buretoasa si este cel mai eficient izolator fonic, dintre toate materialele clasice de izolație. Aceste date sunt oferite de testele acustice efectuate de catre producatori, ele dovedesc ca celula deschisa are un coeficient de absorbtie fonica mult mai bun decat celelalte materiale izolatoare.
- Durabilitate
Durabilitatea in timp a spumei poliuretanice este foarte mare, poate atinge aproape durata de utilizare a constructiei fara sa isi schimbe forma sau sa isi modifice volumul.
- Izolare termică foarte buna
Avand o rezistenta termica foarte ridicata, rezultatul va fi o izolatie termica foarte buna. Cunoastem spuma poliuretanica de la panourile de tip sandvish, la fel poate constitui miezul peretilor despartitori realizați pe structuri usoare din gips-carton sau OSB.
- Aplicare facila
Spuma poliuretanică nu necesita operațiuni foarte laborioase inainte de aplicarea efectiva. Tot ce trebuie sa avem grija este sa asiguram gradul de curatenie al suprafetelor ce se vor izola si ulterior aplicarii sa indepartam excesul de spuma, daca este cazul. Excesul se indeparteaza usor prin simpla taiere, al nivelul necesar, deoarece spuma poliuretanica cu celula deschisa expandeaza oarcum mai necontrolat, adica prezinta o crestere violenta in volum. Este un lucru normal, surplusul se indeparteaza dupa uscare cu ajutorul unor ustensile pentru taiat.
- Costuri mici
Costul pentru izolatia peretilor interiori cu spuma poliuretanica cu celula deschisa este intre 40-70 lei/mp in functie de grosimea materialului si marimea suprafatei pe care se aplica. Costurile specificate includ materialul si manopera.

Aspecte importante în realizarea pereților despărțitori cu spuma poliuretanica
Indiferent ca discutam de izolarea cu spuma poliuretanica sau cu alt tip de material izolator, stabilitatea profilelor ce constituie structura peretilor despartitori este esentiala. Fixarea acestor profile de montaj orizontale si verticale trebuie sa fie ferma si solida pentru a sustine atat structura peretilor cat si prinderile ulterioare ce se vor realiza in cadrul amenajariilor (mobilier, elemente de decor etc.) Cele doua surpafete pe care se sprijina si se sustin peretii despartitori sunt pardoseala si tavanul camerelor sau altfel spus planseele inferioare si superioare. In functie de structura peretilor si tipul planseelor, poate fi necesara adaugarea unor elemente de rupere contact sau a unor elemente elastice ce impiedica transmiterea zgomotelor prin structura, zgomotele de impact. Inchiderea peretilor trebuie realizata cu placi decalate, in doua straturi, pentru a creste gradul de izolare fonica, pentru a imbunatatii rigiditatea si rezistenta peretelui.

Umplerea completa a cavitatilor cu spuma asigura o izolatie continua, fara punți termice sau fonoizolații incomplete. Trecerile si instalatiile inglobate in peretii despartitori (termice, electrice, date etc.) pot aduce un impact negativ asupra izolatiei fonice. Aplicarea spumei elimina orice posibilitate de transmitere a zgomotului sau circulatia libera a aerului intre doua incaperi.
3 beneficii majore la izolarea peretilor interiori cu spuma poliuretanica
Economie de spațiu: datorită eficientei sale, spuma poliuretanica se aplica la grosimi mai mici comparativ cu alte materiale, economisind spațiu util.
Izolație termică eficienta: spuma poliuretanica cu celula deschisa ofera o izolație termica superioara, contribuind la mentinerea unei temperaturi constante la interior.
Izolație fonica excelenta: aplicarea spumei poliuretanice reduce semnificativ zgomotele transmise intre incaperi, asigurand intimitate si confort fonic.
Solutia recomandata de specialistii ISOTERM pentru izolarea peretilor de compartimentare este spuma poliuretanica cu celula deschisa cu ogrosime de 10-15cm. Costul estimativ pentru o suprafata de 300mp, la o grosime de aplicare finala de 10cm, este de 40lei/mp la care adaugam TVA. Este evident ca orice proiect are specificul sau si pentru o oferta dedicata casei tale, apelati cu incredere la specialistii firmei. Consultanta tehnica este gratuita pentru fiecare proiect, depinde numai de dvs, sa ii consultati si sa le solicitati o oferta completa, personalizata

Spuma poliuretanica, versatila si eficienta
Concluzionand, izolarea peretilor interiori cu spuma poliuretanica reprezintă o solutie eficienta pentru imbunătățirea confortului termic si acustic al casei tale. Prin alegerea acestui material de izolare iti vei asigura o solutie durabila si performanta, contribuind la crearea unui mediu interior placut si bine izolat.
Comparand la nivel de procedee de punere in opera, de consum de timp si de bani, nu este nicio indoiala ca spuma poliuretanica este cel mai bun material pe care il poți utiliza pentru izolaarea peretilor interiori de compartimentare, pentru a crea stratul de umplere care va atenua atat pierderile la nivel termic, cat si zgomotele din interiorul locuintei.
Spuma poliuretanica poate fi folosita nu doar pentru izolarea peretilor interiori de compartimentare, ci chiar si la nivelul pardoselii si a pereților de rezistenta, drept pentru care poți lua in calcul aceasta metoda eficienta de izolare pentru intreaga locuinta. Cauta celelalte articole despre spuma poliuretanica pe care le-am publicat pe blog, pentru a te informa corect.
Be the first to comment on "Izolarea peretilor de compartimentare"