Nu trebuie sa fim specialisti sa intelegem ca o locuinta poate avea carente de izolare daca nu aplicam solutiile optime pentru fiecare caz in parte, solutii ce elimina o serie de neajunsuri legate de confortul interior, „sanatatea” constructiei si reduc consumul energetic ceea ce inseamna un pret de exploatare redus (izolarea casei tale, confort si economie). Odata ce locuiesti intr-o casa slab izolata, zi de zi, vei incepe sa intelegi care sunt punctele slabe ale izolatiei, vei simti usor zonele care sunt expuse si care provoaca disconfort. Acestea se manifesta prin curenti de aer reci, prin afectarea anumitor suprafete prin aparitia petelor de umezeala, condens si chiar in anumite momente mucegai sau forma grava denumita igrasie. De foarte multe ori diferenta intre o izolatia buna si una slaba este nesemnificativa raportata la valoarea investitiei inclusiv manopera. In plus, o solutie de izolare slaba poate insemna o dubla cheltuiala, acest fapt va duce la situatia in care refacerea lucrarii conduce la o cheltuiala ce va depasi o solutie buna, realizata de la inceput.
Cel putin din punct de vedere legislativ, o locuinta trebuie sa aiba o anume izolatie. Excludem din start posibilitatea de a avea, legal, o casa neizolata, Un certificat energetic este obligatoriu atat la faza de proiect cat si in faza de receptie si ar trebui sa ne arate gradul de izolare al locuintei, real.

Solutiile de termoizolare pot fi realizate oricand, indiferent ca renovam partial sau total o casa, insa cel mai bine ar trebui sa ai in vedere o analiza energetica initiala a locuintei. Daca esti in masura sa analizezi punctele slabe ale locuintei, singur, este foarte bine si in aceasta idee poti apela la informatiile oferite de producatorii din domeniu, la fise tehnice si chiar sa soliciti diverse oferte pe care sa le analizezi corelat cu specificul locuintei tale. Literatura de specialitate este foarte bogata si poti citi cate ceva despre principiile de proiectare, amplasarea si comportarea locuintei tinand cont de orientarea in teren, carcateristicile locuintei (suprafete vitrate, tip zidarie etc.). Cu cat vei intelege mai bine modul de construire si comportarea locuintei fata de mediul exterior, cu atat vei putea indentifica mai usor punctele slabe in domeniul izolatiei termice. Poti vedea singur daca locuinta ta inregistreaza costuri mari de intretinere si de aici, vei incepe sa gandesti proiectul de imbunatatire a izolatiei sau de realizare a unei izolatii foarte bune.
Izolatie termica pentru iarna dar si pentru vara!
Instinctiv, izolarea termica ne duce cu gandul la reducerea consumurilor de energie pentru incalzire, pentru ca in anii trecuti influenta costurile de intretinere era foarte ridicata. Iarna insemna o cheltuiala mare insa sezonul rece a devenit mai cald si a balansat costurile. Astfel, a crescut necesitatea de racire a aerului din casa in verile toride. Izolatia termica de buna calitate conduce astfel la un dublu efect, iarna tine caldura in locuinta, vara tine caldura afara!
Locuinta neizolata – o povara!
Dupa cum observam in imaginea de mai jos, o locuinta poate fi mai simpla sau mai complexa, poate avea spatii ce necesita izolare pornind de la nivelul subteran pana la ultimul etaj, acoperisul, mansarda sau terasa. Cu cat o casa are forma mai complicate cu atat va creste complexitatea solutiilor de izolare si nu neaparat prin tipul materialului ci prin detaliile de executie, ce pot fi esentiale in reusita izolatiei. Este stiut faptul ca dimensionarea izolatiei tine cont si de caracteristicile suprafetelor de izolat, nu este acelasi lucru sa izolam o locuinta din beton sau una din lemn.

Etanseitatea cladirilor
Exista mitul caselor care respira, un mit ce nu se sustine si nu va fi recomandat de niciun inginer. Lasand la o parte ghilimelele ce ar trebui sa insoteasca cuvintul respira, o locuinta care permite schimbul liber de aer intre interior si exterior, necontrolat, este o locuinta slab izolata si ineficienta energetic. De ce? Cum ramane cu difuzia sau permeabilitatea la aer a unor solutii de izolare? Sigur, este corect sa existe anumite straturi de difuzie insa intelegerea acestora ar trebui sa se reduca la asigurarea unei functii limitate in structura surpafetelor. Putem avea straturi care sa permita difuzia vaporilor, eliminarea unor cantitati de aer viciat (umezeala) spre exterior dar numai cu rolul de a proteja structura interioara a suprafetelor si nu in toata grosimea structurilor. Ca sa exemplifican, putem avea o izolatie la o terasa si va trebui sa prevedem un strat de difuzie a vaporilor dincolo de hidroizolatie exterioara, acelasi lucru se poate intampla la structura unui acoperis de tip sarpanta unde avem o folie de acoperis cu un grad de difuzie sau la pereti de fatada ventilata. Asadar, atunci cand vorbim despre izolarea termica a locuintelor, este esential sa avem o etanseitate buna pentru a reduce pierderile energetice, pentru a creste inertia termica si a creste confortul interior, reducand consumurile inutile de resurse.
Ce izolatie este potrivita pentru a avea o casa mai etansa?
Solutiile de izolare sunt multiple astazi, avem o paleta larga de solutii insa unele sunt mai bune altele clasice deja. Dintre toate acestea, in ultimii ani a crescut si va creste destul de mult in continuare solutia de izolare termica ce utilizeaza spuma poliuretanica.
Izolarea cu spuma poliuretanica imbunatateste foarte mult etanseitatea cladirii pentru ca are anumite caracteristici net superioare celorlalte materiale de izolare si blocheaza puntile termice prin expansiunea spumei, eliminand orice rost ce ar putea permite circulatia aerului si aparitia condensului.

Calitatea executiei lucrarilor de izolare
Am scris cateva articole in care am tratat modul de izolare al acestora cu spuma poliuretanica, am punctat cand putem utiliza sortimentul de spuma poliuretanica cu celula inchisa dar si sortimentul cu celula deschisa. Gasiti aceste articole pe blog si le puteti consulta, ne puteti scrie un comentariu daca doriti informatii suplimentare. Amintim faptul ca fiecare suprafata, camera, structura trebuie analizata distinct si dimensionata solutie de izolare cu spuma poliuretanica in functie de caracteristicile din amplasament. O astfel de solutie se stabileste de catre inginerii de profil pe baza datelor din proiect pe care le poti pune la dispozitie foarte usor. Poti obtine in mod gratuit consultanta energetica daca soliciti o oferta personalizata specialistilor ISOTERM. In acest caz izolarea termica cu spuma poliuretanica este o solutie care te poate ajuta sa cresti clasa energetica a locuintei.

Pentru orice material sau solutie de construire sau izolare, punerea in opera este esentiala. Cu atat mai mult, cu cat eliminam factorul uman, cu atat vom avea de castigat in calitatea finala a solutiei. Pentru acesta, utilizarea spumei poliuretanice pentru izolarea casei va insemna reducerea riscului de aplicare eronata deoarece este controlata calitatea materialului si modul de aplicare este mecanizat. Singura grija pe care o avem atunci cand utilizam spuma poliuretanica la izolarea suprafetelor casei este sa se respecte grosimea materialului expandat. Putem controla usor acest lucru si daca este nevoie suplimentam izolatia fara vreo alta lucrare suplimentara. Spuma poliuretanica expandeaza in momentul pulverizării pe suprafete, iar acest lucru conduce la o etansare fara rosturi si la o izolare termica eficienta, ceea ce nu permite maselor de aer sa migreze prin suprafetele izolate – pereti, plansee, structuri de acoperis etc.

Imbinarile dintre pereti, acoperis și fundatie se vor sigila corect daca utilizam spuma poliuretanica, iar în cazul golurilor pentru uși și ferestre este necesar ca benzile si membranele sa acopere corect zonele de imbinare dintre tamplarie si substrat.
Pe buna dreptate, la un anumit moment data se pune problematica aerisirii, stiind ca oxigenul este esential. Cu cat izolam mai eficient, vom avea o casa foarte etansa, cu atat va fi necesar sa luam in considerare schimbul de aer cu exteriorul insa in mod controlat si nu haotic prin toata anvelopa casei. Cum facem in acest caz extrem? Ajungem de la o izolatie cu spuma poliuretanica la solutii adiacente si care vin sa creasca atat eficienta casei cat si sa imbunatateasca calitatea confortului interior si sa asigurare un mediu sanatos pentru locatari. Vorbim astfel de ceea ce se numeste ventilatie sau mai corect controlul calitatii aerului interior. Termenul complet ar fi HVAC insa de la incalzire, ventilare si conditionarea aerului aducem in discutie doar partea de ventilatie ce asigura completarea necesara unei case foarte etanse.
Sisteme de ventilatie!
Ne-am obisnuit sa ventilam manual locuinta, deschidem ferestrele indiferent ca este rece afara, ca este ploaie sau vant. In functie de conditiile atmosferice exterioare, exista sanse sa viciem aerul interior si uneori resimtim rapid acest lucru. Ferestra deschisa cu centrala pornita inseamna consum energetic crescut, fereastra deschisa pe vant poate aduce praf sau alergeni in locuinta, daca ploua afara putem aduce umezeala la interior si exemplele pot continua. Mai mult, deschiderea diferitelor usi si ferestre poate accelera schimbul aerului cu exteriorul, provocand curenti puternici in locuinta.
Specialistii au adus solutii si pentru aceste situatii, se numesc sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, variante in sistem centralizat sau in sistem descentralizat – pe fiecare camera, individual.
Astfel, folosirea ventilatiei are un rol foarte important deoarece masele de aer de la interior pot fi ventilate, eliminate in exterior, insa datorita sistemului de recuperare a caldurii se pastrează temperatura interioara – adica eficienta energetica mai mare.

Avantaje aduse de ventilatie
Prin utilizarea sistemelor de ventilatie se imbunatateste confortul in interiorul locuintelor, existand numai beneficii. Sistemele de ventilatie filtreaza aerul introdus, controleaza fluxul de aer, preiau caldura de la aerul evacuat si o transfera aerului introdus, elimina curentii de aer, practic balanseaza etanseitatea ridicata datorata unei izolari superioare cu spuma poliuretanica si imbunatatesc confortul interior in conditii de eficienta energetica.

Cumuland efectele pozitive ale unei izolatii cu spuma poliuretanica si un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, cele doua sisteme aduc impreuna avantaje notabile cladirilor, după cum urmeaza:
A. Eficiență energetică ridicata
- reducere consumuri de energie pentru incalzire si racire
- clasa energetica superioara a cladirii
B. Costuri mai mici pe termen lung
- pierderile de caldura reduse, scade valoarea facturilor
- sistemul de ventilație cu recuperare de caldură in combinație cu izolatia performanta scade consumul de energie cu pana la 50%
C. Confort termic imbunatatit
- temperatura interioara mai constanta inmcoinditii de schimb de aer cu exteriorul
- eliminare necesitate compensare termica dupa aerisire incapere
D. Calitatea aerului interior
- reducere nivel de umiditate, praf, alergeni, noxe
- se previne aparitia mucegaiului si a condensului, protejand structura și izolația din spuma poliuretanica.

Indiferent de solutiile pe care le vei alege, iti recomandam sa discuti cu specialiștii ISOTERM despre importanta izolarii termice si despre izolarea cu spuma poliuretanica. Vei afla multitudinea de beneficii pe care o aduce folosirea acestui material, dar și gama completa de utilizari pe care o are spuma poliuretanica si speram sa te bucuri de cea mai buna solutie pentru casa ta!
Be the first to comment on "Izolarea casei tale, etanseitate, confort si economie"