Inlocuire rezistenta boiler panou solar


Prepararea apei calde menajere se poate realiza cu ajutorul panourilor solare si acest lucru poate aduce economii semnificative la bugetul alocat capitolului energie al casei (inlocuire rezistenta boiler solar). Exista diferite tipuri de boilere solare pentru prepararea apei calde, panouri presurizate cu boiler separat (cu una sau mai multe serpentine) sau din punct de vedere al tipului de colector solar: cu suprafata plana sau cu tuburi vidate. Indiferent de tipul boilerului, in ciuda faptului ca lucrarile de intretinere sunt unele minimale, trebuie sa existe o preocupare in vederea controlului periodic si al unor minime lucrari de verificare cu inlocuirea unor componente, ce se pot deteriora din cauze ce tin de conditiile de functionare.

Durata de viata a acestor tipuri de echipamente de preparare apa calda este in general undeva in jurul valorii de 15 ani. In functie de conditiile de exploatare ce tine de calitatea apei, expunerea solara, modul de descarcare a cantitatii de apa calda si modului de intretinere, aceasta perioada de viata poate fi extinsa sau redusa drastic. Statistic discutand, un sistem cu panou presurizat cu boiler inclus, instalat pe acoperis, va rezista fara probleme cel putin 5 ani fara nicio lucrare de intretinere. Ei bine, dupa aceasta perioada vom incepe sa contatam ca apar probleme legate de etanseitate, depuneri de calcar, arderea rezistentelor de incalzire auxiliara, chiar si afectarea capatului superior al tubului vidat – zona de trasfer termic dintre boiler si tubul vidat.

Caz practic – defect panou solar

Scriem acest articol in urma unui caz practic, intalnit la o locuinta privata. Aceasta este dotata cu un panou solar presurizat cu tuburi vidate cu boiler de 200 litri. Pentru asigurarea permanenta a necesarului de apa calda, in conditiile in care exista si sistem de panouri fotovoltaice, panoul solar este echipat cu o rezistenta electrica de 1500W, controlata de o automatizare solara.

Majoritatea instalatiilor electrice sunt dotate cu disjunctor diferential (primul este la contorul de bransament dar cu o valoare a curentului mai ridicata, 300mA), iar in tabloul casei ar trebui sa regasim disjunctoare pentru protectia avansata, cu valori ale curentului de 30mA si 10mA. Acestea din urma sunt cele recomandate pentru spatiile de baie sau pentru instalatii ce intra in contact direct cu corpul uman, asa cum este si cazul apei calde preparate prin incalzirea cu solutii electrice.

Diferentiala – esentiala pentru o protectie sigura

Beneficiarul din povestea noastra se afla in situatia sa aiba doar un disjunctor diferential la bransament, de 300mA, valoare ce nu are nicio legatura cu protectia omului impotriva electrocutarii. Ei bine, utilizand circa 6-7 ani panoul solar cu boiler, a aparut situatia in care in unele cazuri beneficiarul este „piscat” in baie la folosirea apei calde iar uneori sare disjunctorul de la bransament/contor. Este situatia tipica (post factum) in care se impune un control la boilerul panoului solar, suspiciunea fiind defectul rezistentei electrice montata pe boiler.

Interventia la rezistenta presupune crearea conditiilor de lucru si anume: scoaterea de sub tensiune a circuitului, deprezurizarea boilerului si golirea apei, racirea elementelor inca fierbinti. Dupa ce ne asiguram ca sunt conditii de interventie putem desface rezistenta electrica de sub boiler. Cablul de alimentare se poate taia si cu o cheie potrivita – cheie fixa sau cleste de instalatii, desfacem rezistenta electrica.

Inlocuirea rezistentei

Demontam rezistenta si nu este deloc o surpriza sa constatm ca aceasta este plina de depuneri de calcar din apa. Pentru ca duritatea apei este in general o mare problema pentru foarte multe zone din tara, este de mentionata ca un panou solar cu boiler este gandit pentru o anume duritate a apei, o sa gasiti in cartile tehnice valori de maxim 20 grade germane.

Daca ne uitam mai atenti, observam ca rezistenta noastra este iremediabil deteriorata, teaca de protectie a elementului de incalzire este efectiv sparta iar rezistenta noastra intra direct in contact cu apa. Este explicatia pentru care apa curenta si disjunctorul declansa chiar daca curentul acestuia este mare. Asadar defectul constatat va insemna inlocuire rezistenta boiler panou solar.

Piese mai ieftine ca intretinerea!

Rezistentele pentru boilerul panoului solar se gasesc cu usurinta in magazinele de bricolaj sau la diverse firme de profil. Pentru a putea cumpara un produs care sa corespunda boilerului nostru trebuie sa identificam urmatoarele caracteristici: puterea rezistentei ce poate fi de 1500W sau 2000W (valori ce sunt potrivite pentru automatizarea solara), lungimea rezistentei (~30cm) si diametrul racordului de montaj (1″ in acest caz). O sa gasiti diverse tipuri de teci ale rezistentei, din inox, din cupru sau cu un tip de invelis (teflon de exemplu). S-a achizitionat un set ce cuprinde rezistenta de 2000W si un anod de magneziu, pretul a fost de 150lei.

Am adus aminte de duritatea apei si de anodul de magneziu cumparat. Ei bine, la demontarea rezistentei am constat atat ca aceasta este afectata de depunerile de calcar dar in boiler exista cantitati impresionante de depuneri de calcar. O parte din acestea au fost formate in zona racordurilor si pe langa elementele de patrund in corpul boilerului. Din jurul rezistentei noastre am putut elimina doua bucati mari de piatra. Este un mare semn de intrebare despre restul depunerilor din boiler, probabil pe toti peretii acestuia avem crusta si depuneri masive in partea inferioara iar in primavara pse impune spalarea si eliminarea aceastei depuneri, sau cat mai mult din ea.

Duritatea, o cauza generalizata a defectelor

Anodul de magneziu este elementul de protectie impotriva duritatii apei. El va atrage calcarul si mineralele din apa pe suprafata de magneziu, efectiv prin reactia chimica consumandu-se din masa anodului si in acest fel se preintampina afectarea rezistentei sau altor parti ale instalatiei. Vom constata ca in cativa ani suprafata anodului de magneziu scade cu 50%, moment in care se impune inlocuirea acestuia. Evident ca aceasta perioada depinde de cantitatea de apa procesata si de duritatea acesteia dar dincolo de 3 ani este putin probabil sa mai pastram anodul montat.  

Odata schimbate cele doua componente, rezistenta electrica si anodul de magneziu, putem umple boilerul cu apa. Dupa verificarea etanseitatii acestora vom putea alimenta rezistenta electrica si sa ridicam temperatura apei, in aceasta perioada de iarna este mai greu cu incalzirea directa de la soare.

Automatizarea porneste si ne indica temperatura apei si functionarea rezistentei electrice pentru incalzirea auxiliara.

Lucrare reusita – invatam din greseli

Aceasta mica lucrare de inlocuire rezistenta boiler panou solar presurizat, cu tuburi vidate, se usor si are un grad mic de dificultate. Durata efectiva de lucru este de 30 minute, maxim 1 ora daca sunteti indemanatici si aveti toate elementele sub control. Este momentul sa va intrebati in ce stare tehnica este panou solar pe care il aveti pa casa, ce lucrari de intretinere necesita si mai ales daca aveti anod de magneziu pe boiler. Atentie totusi la accesul catre panou daca este montat pe acoperisul casei, atentie la izolarea conductorilor de alimentare cu energie electrica, la oprirea presiunii apei si la oprirea energiei electrice pe perioada interventiei!


Be the first to comment on "Inlocuire rezistenta boiler panou solar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*