Camin hidrofor

Dupa ce reusim sa foram un put pentru asigurarea necesarului de apa al locuintei, se pune problema echiparii acestuia cu un sistem de pompare si accesoriile necesare pentru a aduce apa la suprafata, la punctele de consum din curte sau din locuinta. Un sistem de pompare pentru put este compus din pompa de apa, vasul hidrofor, partea de filtrare a apei si toate accesoriile necesare, cum ar fi: teava apa, cablu electric, presostat, fitinguri, racorduri flexibile etc. Indiferent de locul unde se monteaza aceste echipamente, ele trebuie sa fie ferite de inghet si sa fie accesibile pentru interventie, ori de cate ori este necesar. In cele ce urmeaza, vom vedea un mod de realizare a unui camin pentru hidrofor si pentru toate instalatiile aferente, o varianta minimalista daca ii pot spune asa.

Facem planul pentru camin si stabilim materialele necesare. Primul pas va fi saparea unei gropi cu o dimensiune adecvata solutiei alese. Sapam in jurul tevii de put conform planului, tinem cont ca aceasta teava va trebui sa fie accesibila dupa montarea capacului caminului, astfel incat sa putem scoate usor pompa si traseul de refulare al acesteia. Pentru ca am spus ca va fi o varianta minimalista, groapa noastra va avea dimensiunile brute aproximative de 1,2m x 1,5m iar adancimea este de 1m.

Dupa saparea gropii, asezam un strat de margaritar ramas de la put si incercam sa incadram cat mai bine boltarii pe care ii vom utiliza pentru construirea peretilor caminului. Am taiat si teava putului la circa 30cm peste fundul caminului.

Avand pompa achizitionata, racordam supapa de sens pe refularea pompei, conectam teava de apa din PEHD, legam cordelina de sustinere si introducem pompa in put la adancimea mentionata in fisa putului.

Asezam un strat de carton bituminos pe pereti si pe fundul caminului pentru a proteja de umezeala zidaria din boltari. Imbinarile le lipim cu mastic bituminos aplicat la rece.

Incepem zidirea boltarilor ce au dimensiunile 40 x 20 x 15 cm. Zidim cu un mortar de zidarie predozat, cumparat la sac. Zidim toate cele 4 randuri de boltari.

Incepem saparea santurilor pentru pozitionarea tevilor de apa catre curte si locuinta. Gaurim peretele de boltari pentru introducerea a doua mansoane aferente celor doua tevi de apa. Mansoanele sunt realizate din teava de scurgere de canalizare.

Pozitionam cele doua tevi de PEHD de 25mm si realizam un robinet provizoriu pentru deservire curte. Santul pentru pozitionare teava se sapa respectand adancimea de inghet, la circa 80cm.

Dupa cele cateva lucrari exterioare caminului, revenim la amenajarea acestuia, turnam o sapa pentru a inchide fundul caminului. In jurul tevii putului amplasam un fund de galeata de lavabila ce a fost decupat corespunzator. In aceasta zona nu se va turna sapa pentru a permite scurgerea libera a eventualelor cantitati de apa ce se mai scurg de la golirea traseelor exetrioare, in caz de spargere tevi etc. Asezam peste pietris o folie de polietilena recuperata de la ambalajele de vata. Preparam si turnam cei 3-4 cm de sapa pe fundul caminului.

Pentru a inchide caminul, realizam cofrarea si amplasam armatura din plasa de otel. Realizam gura de acces, ce va fi prevazuta cu capac de camin, la o cota cu 10cm mai sus decat placa de beton.

>Pentru a inchide caminul, realizam cofrarea si amplasam armatura din plasa de otel. Realizam gura de acces, ce va fi prevazuta cu capac de camin, la o cota cu 10cm mai sus decat placa de beton.

Preparam manual betonul pentru placa peste camin si il turnam. S-a folosit o reteta de beton B200. Capacul caminului este turnat, dupa cateva zile se poate decofra.

Pe interior, ne gandim ca este mai frumos sa fie tencuit si aplicam o tencuire subtire. Montam capacul de camin achizitionat special si dupa ale carui cote s-a realizat gura de acces din beton. S-a etansat cu un cordon de mastic bituminos aplicat inainte de asezarea caminului si s-au efectua 4 prinderi cu dibluri universale de 8mm.

Se va astepta uscarea betonului si dupa aceea se va aplica o hidroizolatie cu dispersia bituminoasa Disprobit, urmata de acoperirea cu pamant pentru a ajunge la cota  capacului. La interior, spatiul ramas permite accesul usor, amplasarea instalatiilor (vas hidrofor 50, filtru sedimente si accesorii) si posibilitatea de interventie ulterioara datorita capacului de camin de marime mare 70x70cm. Vasul hidrofor nu este fixat de fundul caminului, greutatea il tine pe pozitie, doar sub talpi are un strat de polistiren pentru a nu sta in contact cu sapa.

Aceasta este povestea unui camin pentru hidrofor. El poate fi mai mare sau mai mic, in functie de tipul pompei, instalatiile amplasate in el sau alte conditii impuse de necesitatile dvs. si specificul locatiei. Daca este posibil, tot ce inseamna modului de comanda pompa submerisbila si vasul hidrofor ar fi de dorit sa se instaleze intrun spatiu mai uscat, camera tehnica.


50 Comments on "Camin hidrofor"

 1. salut, o intrebare ref la pozitia filtrului:
  am un setup asemanator acasa (asa am luat casa) dar pozitionarea filtrelor (sunt 2: 20 microni, respectiv 5 microni), e facuta pe segmentul de traseu vas presiune-casa si nu inainte de vas expansiune (respectiv presostat). Ajutati-ma va rog sa inteleg toate beneficiile pozitionarii filtrelor – asa cum sunt reprezentate mai sus.
  inteleg ca in setupul meu: presostatul va avea de suferit – se poate infunda, ca vasul de presiune se va putea comporta ca si decantor, putand sa altereze incl membrana de presiune – ceea ce nu e bine, etc. mai sunt si altele?

  in cazul setupului de mai sus nu exista posibilitatea ca filtrele exersand rezistenta pe coloana apa sa forteze pompa etc?

  multumesc,
  Emi

  • Este un singur filtru montat si nu vad sa fie o problema legata de coloana de apa care este prinsa intre doua supape de sens, una pe pompa, a doua dupa filtru. Mi se pare logic sa protejez de impuritati (sedimente) tot circuitul si nu numai ce intra in casa. Daca se distruge, ramane de vazut. Pe de alta parte, sedimentele se pot acumula si in vasul hidrofor si restul circuitului ramane fara filtrare. In acest caz, poate un filtru suplimentar mai mic pe iesire din sistem ar fi benefic. Nu am analizat in detaliu acest aspect dar nu cred ca este o greseala majora.

   • multumesc! nici nu vroiam sa subliniez vreo greseala in ceea ce ati ilustrat mai sus 🙂 chiar ma gandesc sa trec si eu la acest aranjament.
    pomeneati de doua supape de sens. Nu o pot identifica pe cea de dupa filtru, este cumva pozitionata in zona presostatului si nu o vad?
    multumesc inca odata!

 2. Vys-ule vezi ca ai montat ceva gresit. Asa cum ai facut instalatia in camin pompa submersibila o sa porneasca prea des.

  • De ce dragule? Daca vrei date exacte, iti pot spune ca nu porneste mai mult de o singura data pe minut, dupa ce scoate circa 18-20 litri din vasul hidrofor. Functioneaza foarte bine de luni bune. Singurul lucru ce s-a blocat este manometrul dar sa fie sanatos, nu il schimb anul asta. Astept totusi detalii despre ce ai vazut ca fiind incorect, poate te lamuresc ca nu e asa.

   • ca sa porneasca pompa mai rar, probabil trebuie un vas de presiune de capacitate mai mare, sau al doilea legat in serie cu cel existent. pana la urma pompa o sa porneasca in functie de cata apa este ceruta din instalatie.
    gresesc?

 3. salut…apreciez tutorialul si efortul depus.
  Personal am realizat cu mana mea (nu sunt instalator) instalatia hidraulica din caminul putului…dupa aprox 6 luni de exploatare…vazand si schema ta as avea urmatoarele comentarii..
  – filtru se pune intotdeauna dupa presostat (fara grija emi nu se infunda) altfel dupa cum bine a punctat emi cand acesta se infunda poate forta pompa inutil
  – supapa de sens de dupa filtru putea fi inlocuita cu un robinet
  – filtrul ar trebui sa fie izolat de circuit prin 2 robinet amonte si aval (eventual si unul de golire) pentru ca atunci cand vei dori sa schimbi filtrul sa poti sa inchizi cei 2 robineti si sa desfaci filtru
  – idem la vasul hidrofor..cu toata ca aici intervii mult mai rar decat la filtru
  – imi place ideea cu racordul flexibil la iesirea din put…la mine cand porneste pompa smunceste un pic coloana..
  Spor

  • Imbunatatiri se pot face cam mereu. Depinde de dorinta si necesitatile dintr-o anumita faza de constructie.
   In cazul de mai sus, filtrul este intre doua supape de sens, o simpla oprire a pompei de la reteaua electrica este suficienta pentru a putea curata/schimba cartusul filtrului.

 4. Buna ziua,

  Cu ce ati taiat boltarii?

  Multumesc

  • Nu au fost taiati, s-au potrivit la dimensiunile caminului. Taierea se poate face destul de simplu, fie cu un ciocan se pot sparge usor, putin cate putin, fie cu un disc diamantat se taie putin apoi se loveste usor cu ciocanul.

 5. o intrebare, nu am vazut cum racordati hidroforul la curent?

  • Un cablu ingropat, protejat de un tub de polietilena, deasupra tevilor de apa. Intra prin perete camin, pe langa tevile de apa si ajunge in presostat si la panoul pompei aflat pe vasul hidrofor.

 6. Buna seara,

  Urmeaza sa imi fac un camin de apa ce se afla in apropierea unei balti mai precis la vreo 30 de m, deci apa e la 1m. Solutia de hidroizolare doar cu carton bituminos la exterior este buna?

 7. Salut,
  O solutie de alimentare cu apa din put FARA a construi un camin este cu ajutorul unui ,,pitless adapter”.
  Daca ai subsol sau camera tehnica.
  Consider mult mai eleganta solutia ca timp de executie, spatiu ocupat si pret.
  Informatie pe net este destula.
  Am montat cateva si nu suporta comparatie cu executia unui camin.
  Pe teava de put trebuie montat un capac cat mai fix cu o sita penrtu aerisire(gaze dizolvate in apa).
  Poate ca e timpul sa schimbam clasicele camine cu variante mai simple si ieftine daca situatia ne permite.
  Frumoasa lucrare, felicitari !

  • Salut Radu,
   La o cautare rapida am gasit foarte multa documentatie pe tema acestor adaptoare de la Americani, insa vad ca acum, au inceput sa fie disponibile si la noi, iar pretul este mai mult decat decent.
   Acel „pitless adapter” l-am gasit sub denumirea de „adaptor rapid put pentru pompa submersibila”.

 8. ovidiu soroaga | 4 ianuarie 2018 at 22:23 | Răspunde

  Am o fantana ( clasica cu tuburi din beton) si as vrea sa montez un hidrofor pt a-mi alimenta casa. Intrebarea mea este: se poate face caminul la cca 7 m de fantana, sau e obligatoriu langa fantana? Asta pt ca la cca 7 m de fantana imi voi face un beci si am zis sa pun hidroforul acolo. Multumesc

  • Teoretic se poate dar pompa trebuie sa stie sa traga de la distanta respectiva, cei 7m plus adancimea apei din put.

   • ovidiu soroaga | 7 ianuarie 2018 at 17:41 | Răspunde

    Hidroforul e cu pompa de suprafata, trage de la 9m, iar luciul apei e la 4 m de la nivelul pamantului. Chestia e ca fac un beci la 7 m distanta de fantana si as fi vrut sa pun hidroforul acolo, sa nu mai fac un camin langa fantana. Am intrebat un nene care ma va ajuta la montare, si a spus ca e indicat caminul langa fantana, ca daca se strica ceva, cum intervine daca pun hidroforul in beci , la 7 m distanta? Probabil se referea la o defectiune la teva care intra in fantana?
    Si, oricum , s-ar putea pune hidroforul la distanta de 7 m, sau nu? Multumesc mult!

    • Teava de apa de la put la pompa nu are ce sa pateasca. Dupa filosofia mesterului, poate sa se intample acelasi lucru cu teava dupa pompa, incazul incare o montati langa put.
     Calculati inaltimea dintre pompa si sorb, adaugati circa 0.5m pentru cei 7m distanta de put si aflati daca poampa poate sau nu sa traga in pozitia dorita de dvs. Mai exista si varianta cu pompa submersibila in put si vasul hidrofor in casa/anexa sau in acel camin.

     • Multumesc pt raspunsuri. Mai am 2 intrebari:
      1) daca voi folosi o pompa submersibila, imi puteti recomanda una? Si in acest caz pt udat gradina voi folosi aceasi pompa submersibila?
      2) actualmente ud gradina cu o pompa de apa murdara,( cu adancimea de absorbtie de 9 m, putere 1100 w) iar eu am acel furtun de absorbtie de 6 m, si nu reuseste pompa sa duca apa la o distanta de 100 m cu un furtun de refulare de 1 tzoll, terenul fiind si un pic in vale la locul de udat, deci ar trebui sa ajute. Imi puteti recomanda si aici ce fel de pompa as avea nevoie pt a putea uda la 100 m, ce putere si parametri sa aiba?
      Multumesc mult, stima

     • Trebuie calculata inaltimea de pompare necesara si stabilit debitul necesar la punctul de consum. Fara aceste date nu alegi o pompa potrivita. Pentru pierderea orizontala se adauga un 10m la inaltimea de pompare necesara. O pompa de ape murdare nu are cum sa faca fata la aceasta distanta.

     • ovidiu soroaga | 7 mai 2018 at 22:43 |

      Pai si ce fel de pompa îmi recomandați? Am încercat și cu hidroforul sa ud, cu 100 m furtun de 1 tzoll, insa nu știu de ce, dar hidroforul merge continuu. Adică scade presiunea sub 2 imediat ce ii dau drumul, pornește, dar nu reușește sa ajungă la 3, rămâne pe la 2.5-2.6

 9. Salut! Sunt nou in acest domeniu asa ca imi cer scuze daca intrebarile mele vor parea puerile. Saptamana viitoare ar trebui ca o echipa sa imi sape un put. Am optat pentru tuburi de bton de 720 mm – adancime de aproximativ 24 m. Precizez ca apa din put va fi folosita doar pentru udat gazonul (se va monta si un sistem de aspersoare). Am unele nelamuriri, poate ma puteti ajuta cu un sfat:
  – diamentrul tuburilor de beton este indeajuns de mare sau mai indicat e mai mic/mare?
  – am ales aceasta varianta fiindca nu am gasit inca pe cineva care sa efectueze lucrarea cu tuburi de PVC. Exista vreun dezavantajal folosirii tuburilor de beton?
  – din pacate cei care imi fac putul nu executa si caminul de apa aferent. Imi puteti da/trimite o mica schema legat de un fel de proiect DIY pentru un camin de apa?
  – pompa submersibila sau/si hidrofor?
  Multumesc mult de ajutor.

  • Mie mi se pare ca sunt prea mari tuburile, in diametru. La 24 m adancime va fi ceva de lucru si va rezulta o fantana. Dezavantajul principal este ca se lucreaza mai greu, costuri mai mari cu tuburile, greu de manevrat etc.
   Legat de pompa, recomand una submersibila. Legat de bazin hidrofor, depinde cum aveti sistemul de irigare, cu bazin intermerdiar sau nu. Daca udati pe pompa, trebuie un mic camin alaturi de put sau in alta parte pentru a monta bazinul hidrofor. Ai mai sus un exemplu concret, detaliat.

   • Multumesc de raspuns. Si mie mi se pare cam mare diametrul dar asa am fost sfatuit de cei mai cunoscatori din domeniul. Zona in care stau (langa Iasi) este una deluroasa iar apa se gaseste la adancimi destul de considerabile. Tocmai am vorbit cu 2 vecini, ambii au diametrul la put/fantana de 720 mm, unul din ei foloseste apa doar pt uz casnic, celalaltalt doar pt udat gazonul (aspersoare) – 30 min dimineata si 30 seara in zilele toride – si ambii au zis ca nu au avur probleme momentan cu debitul.
    Inca nu am instalat sistemul de aspersoare, momentan cer oferte (am primit de la 2500 lei – 5000 lei).
    Legat de camin, o idee am cum se face insa nu stiu cum se toarna placa (capacul). Un ajutor in aceasta privinta ar fi de maxim ajuto.
    Multumesc!

    • Daca va fi un camin zidit, placa se va cofra ca orice placa ciu gol (aici va fi capacul de acces), 2 plasa de otel sunt suficiente pentru armare, 10cm de beton. Ai une xemplu si pentru placa in articol, mai sus.

 10. -Buna ziua, am observat din fotografii ca ati folosit la constructie pentru masurare boltari, iar constructia ati facut-o cu BCA. Este Ok si asa pt. ca in 2 saptamani ma apuc si eu de un camin.
  Multumesc.

 11. Buna ziua,

  Foarte bun articolul – ma va ajuta sa execut si eu acest proiect. Am o intrebare – putul este sapat la 1.5m fata de fundatia casei. Avand in vedere acest lucru, trebuie sa tin cont de ceva in executarea caminului? Este prea aproape de fundatia casei? Casa are amprenta de 120mp si este cu etaj, deci forta de apasare este destul de mare (nu stiu daca conteaza acest lucru).

  Multumesc frumos!
  Bogdan

  • Nu deranjeaza distanta fata de casa. Trebuie sa ai grija la hidroizolatie daca sunt probleme cu apa in zona, sa nu existe posibilitatea de a inunda putul, sa il dimensionezi la o marime suficienta pentru a avea loc sa montezi instalatiile prevazute, sa existe aerisire deoarece se produce condens – insemana ruginire elemente metalice, sa ai o gura de acces corect amplasata si larga.

 12. Buna ziua,
  Nu inteleg ce boltari ati folosit. Cum a precizat si domnul de mai jos, cei montati par plini iar cei de pe margine sunt goi! Multumesc.

 13. Salutare. Cum a fost fixat capacul de camin. Am vazut in poze ca rama capacului nu a fost betonata, capacul sta practic pe acel „guler” ridicat deasupra placii de beton.

  • Capacul compozit a fost fixat pe rama de beton cu dibluri, s-a aplicat in prealabil un etansant partea de asezare a ramei capacului.

 14. Buna ziua,
  Felicitari si multumiri pentru articol! Am realizat si eu un camin, dupa indicatiile dv.
  Il voi folosi NUMAI pentru aspersoare si udat gradina legume/ curte. NUMAI in caz de avarie apa oras, am un tub care va duca apa la casa.
  Imi puteti da o schita de conectare pentru pompa/presostat/supape de sens (am inteles ca sunt doua, de ce este si una dupa filtru?)/vas expansiune? In directie flux apa cred ca vin asa: pompa in put;supapa de sens (la iesirea din pompa, in put), tub PEHD pentru iesire din put; filtru; „T” pentru racordare vas expansiune (ce capacitate sa aiba vasul?); supapa de sens; presostat; „T” pentru racordare manomentru; „T” pentru robinet de scurgere si plecare in retea. Puteti confirma?
  Multumesc inca o data

  • A doua supapa de sens nu este obligatorie. Intre timp am modificat schema si am eliminat aceasta a doua supapa de sens.
   Vasul hidrofor sa aiba minim 50 L.Presostatul este de regula montat pe vasul hidrofor daca si nu este neaparat nevoie sa il mutati.Pentru traseul spre gradina, este suficient sa aveti un robinet de izolare si dupa el un robinet de golire – util cand izolam in sezonul rece si golim instalatia exterioara.
   In camin este mai mereu umezeala si daca presostatul rezista binisor cativa ani, manometrul va ceda primul.

 15. Buna, poate ma puteti ajuta cu ceva informatii, de foarte multa vreme sunt in cautare de un hidrofor, m-am tot gandit la un Scala 2, dar am zis ca e prea mult pentru mine, dar nici pe departe nu am fost sa ajung pana la pretul de scala 2, in sensu ca am fost la euroinstal si le-am cerut sfaturi, iei mi-au recomandat o pompa Wasserkonig WKPX3300-51 si un presostat de la grundfost PM2, plus ce a mai trebuit sa puna pe acolo supapa sens, nipluri, robinet olandez etc, m-a ajuns la 1491 de lei, foarte mult, dar am zis ca oamenii stiu ce fac acolo si merg pe pana loc, pana ajung acasa si instalatorul si mai multa lume mi-a spus ca nu este ok de fapt ca mai trebuie si un vas de expansiune, si nu doresc sa-l cumpar pentru ca deja imi sare bugetul la un scala 2, asa ca, ai idee daca montez asa hidroforul acesta, o sa am probleme? este pentru alimentare casa si udatul gradini dar gazon aproximativ 100m2.

  • Pompa respectiva va functiona doar daca aveti vas hidrofor, altfel o sa porneasca pompa la fiecare picatura de apa ce va curge. numarul de porniri repetate duce la distrugerea pompei. Asadar, vas hidrofor 50 L si totul va fi in regula.

 16. Buna ziua,
  Nu am inteles exact care au fost straturile pe fundul căminului:
  1. strat de margaritar
  2. carton bituminos
  3. sapa
  4. fund de galeata
  5. Pietriș???? Pe langa fundul de galeata?
  6. folie de polietilena
  7. sapa
  Va rog sa ma corectati daca am greșit ordinea.
  Mulțumesc

  • Punctul 5 – Piatra in spatiul dintre tubul putului si sapa, in zona coespunzatoare fundului de galeata.
   Punctele 6 si 7 nu sunt necesare, punctul 3 poate fi beton.
   Atentie sa nu exista riscul sa urce apa pe langa tubul de put, din sol, dupa cum este panza freatica in zona.

 17. Daca se foloseste un camin de hidrofor din polietilena cum sunt cele ce se gasesc in comert, se foloseste ca atare sau mai necesita ceva izolatie intre el si pamant sau pe interior?
  Acest camin necesita ventilatie?

  • Nu necesita izolatie intre camin si pamant dar depinde ce montezi in el, ma refer la spatiul mai redus al caminului de polietilena.
   Orice camin necesita ventilatie pentru a elimina surplusul de umezeala, nu intotdeauana se poate sa fie ventilat in permanenta.

 18. Salut, capacul este etanș perfect? Din câte am văzut capacele astea au niște locașuri pe la balamale pe unde poate întra apa. Eu îmi fac parcare auto chiar deasupra căminului. De mâine ma apuc de camin. Mulțumesc!

  • Acest capac nu are balamale, se ridica cu totul. Pe contur i-am aplicat o banda de cauciuc de tip „P” pentru etansare. Singurul loc pe unde mai pica putina apa este la cele doua gauri de ridicare de circa 3cmp fiecare. Nu este o problema, se scurge pe langa teava putului unde avem pietris.

 19. Salutare. Foarte bun articolul. Va mulțumesc. Am urmat instrucțiunile ptr montare hidrofor. Însă vreau folosesc teava pehd până în apropierea bucătăriei unde vreau sa trec pe ppr. Întrebările mele sunt:
  1. Cu ce fitinguri se face trecerea de la pehd la ppr?
  2. Pot trece de la pehd de 25 la ppr de 20?
  Va mulțumesc

  • PEHD este bine sa se termine cu un robinet de izolare, exista varianta de robinet de izolare pentru legatura directa la PEHD, robinet din PVC. La acest robinet se poate racorda direct un fiting pentru PPR daca iti place acest material. Pur si simplu se face trecerea de la un robinet din PVC printr-un niplu direct la fitingul din PPR. Se poate dubla robinetul din PVC cu unul specific PPR, pentru mai multa siguranta.

 20. Aveti idee care ar fi costul unui astfel de camin?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*