Izolare pod casa cu spuma poliuretanica


Izolarea termica a locuintei are ca scop sa protejeze locuinta atat iarna cat si vara, atunci cand solicitarile termice sunt cele mai accentuate. Nu putem neglija nici perioadele intermediare, de primavara sau toamna, ce par sa fie din ce in ce mai scurte, lucrarea izolare pod casa fiind absolut necesara.

Orice constructie necesita lucrari de izolare termica, fie ca sunt locuinte individuale, locuinte multifamiliale, spatii comerciale sau industriale. Cu prioritate, primele elemente constructive ce necesita izolare sunt cele ce despart interiorul incalzit sau racit, fata de mediul exterior. Principial, necesitatea izolarii este indusa de mai multi factori si acestia sunt reprezentati de confortul interior, asigurarea unui mediu interior optim (discutam de temperatura de confort, nivelul de umiditate, radiatia rece a suprafetelor, inertia termica a materialelor etc.) dar si de scaderea costurilor de incalzire si racire.

Casa sanatoasa – casa izolata!

Asadar, lipsa izolatiilor termice de pe anvelopa casei nu afecteaza doar consumul energetic al casei ci si climatul interior si starea de „sanatate” a unor parti ale constructiei, putand afecta finisajele interioare si nu numai. Cunoastem aceste efecte de la blocurile vechi, de la casele vechi insa le putem intalni si la constructiile noi, constructii realizate la un nivel slab calitativ. Exista o balanta energetica a casei, balanta ce se inclina in partea pozitiva daca luam masurile necesare si in cealalta parte daca nu respectam regulile de baza privind modul de construire a caselor cu consum redus de energie. Daca o casa neizolata poate consuma energie mai multa, ne dorim sa evitam si o serie de fenomene negative cum este condensul ce poate dezvolta ulterior mucegai, indiferent ca discutam de pereti exteriori, plansee spre pod, tavane de mansarda etc.

Ce material de izolare folosim si ce proprietati are?

Pentru izolarea casei ai nevoie de un material cat mai bun si de o aplicare profesionista, in speta pentru izolarea podului trebuie facuta cu cel mai bun material de izolare – spuma poliuretanica.

Spuma poliuretanica utilizata pentru aceste izolatii termice (dar si cu castig in izolarea fonica) este disponibila in doua sortimente: spuma poliuretanica cu celula inchisa si spuma poliuretanica cu celula deschisa.

Putem enumera o serie de caracteristici tehnice, asa cum le prezinta producatorul insa marea masa a beneficiarilor nu sunt dispusi sa analizeze tehnic si nici nu le-ar fi de folos, important este sa vada beneficiile sistemului de izolare cu spuma poliuretanica, sa se asigure ca poate fi pus corect in opera de executant si sa aiba garantia unei lucrari eficiente si durabile. Cifrele sunt apanajul inginerilor si al proiectantilor, ei vor dimensiona pe baza acestora necesarul de izolare al casei tale.

Doua sortimente de spuma poliuretanica pentru izolare pod casa

Trebuie sa stim ca spuma poliuretanica cu celula deschisa are o densitate mai mica (8 kg/m3), putand fi asemanata cu izolatiile din vata minerala, anumite sortimente superioare. Structura acestei spume este mai poroasa, mai putin densa ceea ce o face utilizabila pentru izolarea podului, izolarea peretilor interior, pentru hale etc., adica acolo unde diferentele de temperatura intre mediile delimitate sunt mai mici. Sortimenul este cel mai ieftin din gama spumelor poliuretanice, se aplica la o grosime mai mare.

De cealalta parte, spuma poliuretanica cu celula inchisa este este cel mai bun material de izolare termica existent, fiind cel circa doua ori mai eficient decat orice alt material de izolare clasic, polistiren sau vata minerala. Prezinta o structura dura, cu densitate ridicata (30-40 kg/m3), ceea ce ii confera atat proprietati de izolare termica dar si protectie fata de actiunea apei sau umiditatii. Stabilitatea ridicata in timp duce la o durata de viata extrem de ridicata, circa 80 ani. Este evident ca pretul este mai mare iar grosimea de aplicare a acestui sortiment este mai redusa.

Exista si solutii mixte, fie ca vorbim de aplicarea separata sau pe aceeasi suprafata. Inginerii pot proiecta solutii care sa utilizeze ambele sortimente de spuma poliuretanica pentru a obtine efectul termic maxim, protectia fata de umiditate dar si costul cel mai convenabil, proiectul casei tale putand avea cel mai bun raport pret/calitate in materie de izolatie termica.

Izolare pod casa, recomandare solutie tehnica

Sa vedem unul din proiectele mici de izolare a podului, asa cum poate fi si la casa ta!

Marimea proiectului nu are nicio relevanta atunci cand alegem sa izolam cu spuma poliuretanica. Este esential sa identificam un furnizor serios si profesionit pentru a realiza lucrarea pe care ti-o doresti. Ca prim element de selectie, solicita o oferta tehnica si financiara de la furnizor, oferind datele constructiei. Un furnizor serios va face un calcul energetic al podului/acoperisului casei si iti va oferi solutie optima. Nu accepta doar o valoare a lucrarii fara a cunoaste modul de executie al lucrarii, sortimentul de spuma poliuretanica utilizat, grosimea si calitatea acestuia, durata de executie si in final pretul.

Proeictul rezidential pe care o sa il vedeti in fotografiile urmatoare este realizat in localitatea Bragadiru, de catre unul din cei mai importanti jucatori pe piata spumei poliuretanice din tara noastra – Isoterm®. Este o companie ce ofera clientilor o metoda de izolare simpla, eficienta si durabila. Isoterm utilizeaza spuma poliuretanica si poliuree de cea mai inalta calitate, produsa de unii dintre cei mai mari producatori la nivel mondial.

Locuinta izolata are un acoperis de tip sarpanta pe structura din lemn, rezultand un pod cu inaltime redusa. Solutia de izolare termica aleasa de specialistii Isoterm a constat in abordarea unei solutii de tip mixt.

Spuma poliuretanica patrunde peste tot!

Inainte de a prezenta modul de izolare termica cu spuma poliuretanica, este de mentionat ca accesul la suprafetele de izolat este esential. Fara a avea acces suficient, este aproape imposibil sa se realizare o izolatie corecta si continua. Amanuntul este valabil pentru orice tip de material de izolare insa trebuie subliniat ca spuma poliuretanica prezinta un avantaj major. Este singura metoda de izolare ce poate fi aplicata, in conditii de acces redus, fara a ramane goluri la nivelul izolatie, fara a avea discontinuitate sau intreruperi de izolare. Gratie metodei de aplicare prin pulverizare si expandare ulterioara, spuma poliuretanica reuseste sa umple orice cavitate de la nivelul suprafetei izolate.

Izolarea planseului, obligatorie la orice casa!

Planseul spre pod este prima suprafata ce necesita izolare in orice locuinta. Este structura ce desparte zona locuibila, incalzita, de exterior. Prin urmare izolarea planseului spre pod trebuie facuta pentru a nu pierde energie spre pod si de aici catre exterior, dar necesita si o bariera de vapori. Aceasta bariera de vapori se realizeaza clasic cu o folie avand o rezistenta ridicata la transferul vaporilor. Utilizand spuma poliuretanica cu celula inchisa vom elimina necesitatea unei bariere de vapori. In proiectul nostru s-a utilizat un strat de spuma poliuretanica celula inchisa, de 10cm grosime. Obtinem astfel o izolare termica foarte buna, aerul cald nu va mai urca in pod iar umiditatea nu va migra catre zona rece de sub acoperis, evitand astfel aparitia condensului si mucegaiului.

Izolare fonica si termica sub sarpanta

Pentru izolarea sub acoperis, sub asteriala, s-a utilizat spuma poliuretanica cu celula deschisa. S-a aplicat izolatie intre capriorii din lemn, la o grosime de 10cm, dorind astfel sa echilibra, temperatura in pod. Cum izolatia la nivelul planseului s-a realizat foarte bine, izoland podul de influenta camerelor locuite de sub acesta, prin izolarea sub asteriala am reusit sa diminuam influenta termica a acoperisului.

Nu este de neglijat castigul obtinut in izolarea fonica. Vom avea o izolare fonica imbunatatita a acoperisului, reducand zgomotul ce se transmite dinspre tigla din tabla metalica, zgomot produs de vant, ploaie sau de pasari. Din punct de vedere al izolatiei fonice, sortimentul de spuma poliuretanica cu celula deschisa este mult mai avantajos decat cel cu celula inchisa.

Aceasta este solutia aleasa pentru a izola podul locuintei rezidentiale situata in localitatea Bragadiru. In total a fost izolata o suprafata de circa 540mp, in solutia mixta cu spuma poliuretanica cu celula inchisa / deschisa.

Calitate, rapiditate, profesionalism!

Executia efectiva a lucrarilor in podul casei utilizand spuma poliuretanica este o lucrare de mica anvergura si care necesita un timp redus de aplicare. Este posibil sa avem acesti timpi scurti pentru ca tehnologia de aplicare este mecanizata. Se lucreaza in conditii stricte de securitate in munca si cu masuri de protectie sigure, incinta de aplicare trebuie sa fie libera si curata. Spuma se aplica de o echipa de doua persoane cu ajutorul aerului comprimat. Aceasta adera la stratul suport, va expanda in functie de sortimentul ales si se va usca destul de repede. Incinta izolata este disponibila pentru continuarea lucrarilor dupa circa 24 ore.

Dupa perioada de uscare, spuma poliuretanica nu v-a elibera niciun fel de substanta toxica si este un material care nu afecteaza sanatatea locatarilor pe toata durata de viata a izolatiei.

Pentru cei care nu au luat contact cu tehnologia, este bine de stiut ca in santier ajunge o masina echipata cu toate cele necesare pentru a aplica izolatia din spuma poliuretanica, asa cum se observa in imaginea urmatoare. Greu de crezut dar acesta este adevarul, este cea mai rapida si sigura metoda de izolare, timpul redus necesar aplicarii acestui material duce la economie de manopera, adica costuri reduse in conditii de calitate superioara.

Nu gresesti daca alegi spuma poliuretanica, fie cu celula inchisa, fie cu celula deschisa, in functie de tipul locuintei si de nevoile de izolare ale casei tale. Iti recomandam sa soliciti o oferta de la specialistii Isoterm si te vei convinge ca merita!


Be the first to comment on "Izolare pod casa cu spuma poliuretanica"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*