Lucrarile de izolare termica sunt o necesitate pentru orice timp de constructie, dincolo de impunerile minime ale legislatiei de profil (izolare efcieinta a mansardei). Exista o multitudine de elemente constructive ce compun „invelisul” casei, elemente ce despart interiorul de exterior si foarte multe detalii legate de zone ce reprezinta schimbari de directie la nivel de linie in proiect. Toate aceste zone necesita identificarea si punerea in opera a unor solutii de izolare termica pentru obtine casa eficienta pe care ne-o dorim si care sa ne ofere un climat interior sanatos, confort superior si care sa fie cat mai economica in exploatare.
Anvelopa unei cladiri, totalitatea elementelor perimetrale ce constituie suprafata ce delimiteaza spatiul interior incalzit de mediul exterior sau de alte spatii neincalzite, adica elementele constructive ce permit transferul energetic interior-exterior si invers, trebui sa fie izolata astfel incat fiecare tip de suprafata sa respecte nivelul minim de izolatie iar global sa ne incadram in eficienta impusa.
Daca vom avea curiozitatea sa rafoim paginile de internet ale producatorilor de materiale de izolatie sau alte materiale legate de tehnica izolatiilor, vom observa ponderea in care fiecare element al anvelopei casei participa la acest transfer termic interior-exterior. Dintre toate suprafetele anvelopei se remarca suprafata acoperisului ce atinge valori ridicate ale pierderilor termice, situate in intervalul 30-40%. Aceasta suprafata poate fi reprezentate de planseul catre pod, acoperisul partial sau total mansarsat, in functie de modul in care este construita casa respectiva.
Mansarda – zona cea mai expusa
Lipsa izolatiilor termice la nivelul elementelor mansardei unei cladiri nu afecteaza doar consumul energetic al casei ci si climatul interior al casei si starea de „sanatate” a constructiei, putand afecta toate straturile constructive inclusiv finisajele. Efectele negative datorate lipsei izolatiilor termice pe elementele constructive ale mansardei se pot observa foarte usor prin prezenta curentilor de aer rece – radiatie rece, aparitia condensului pe anumite zone urmata de dezvoltarea mucegaiului, imposibilitatea cresterii temperaturii interioare in mansarda, consumul ridicat de energie in sezonul rece dar si vara, cand mansarda devine o sauna.
Suprafete de izolat in mod obligatoriu la mansarde si poduri
Acoperisul poate adaposti partial sau in totalitate suprafata mansardei, diferenta fiind data de existenta unor volume mici reprezentate de spatii de pod, acestea putand fi zone tampon intre acoperis si mansarda. Distingem asadar doua cazuri:
- acoperisul reprezinta integral tavanul mansardei, izolatia termica trebuie aplicata obligatoriu pe intreaga suprafata sub si/sau peste asteriala;
- acoperisul reprezinta partial tavanul mansardei, izolatia termica se aplica pe toata zona comuna mansarda-acoperis iar in rest se izoleaza tavanul/planseul catre mini-podul creat intre mansarda si acoperis. Izolarea acoperisului podului devine optionala.
Spuma poliuretanica – o solutie tehnica premium
Ajungem astfel la aplicatii efective pentru realizarea izolatiei termice a mansardei, izolatie termica ce se poate realiza in conditii de calitate si durabilitate utilizand spuma poliuretanica cu celula inchisa / celula deschisa. Prin definitie, spuma poliuretanica este cel mai bun material de izolare termica ce se poate utiliza atat in domeniul rezidential si nu numai. Putem intelege usor cifrele din specificatiile producatorilor, de exemplu conductivitatea termica foarte mica – de 0,021 W/mK sau alte beneficii cum sunt modul de aplicare continuu si timpul redus de aplicare asigurat de tehnologia mecanizata de punere in opera.
Astfel, spuma poliuretanica, un produs oferit de specialistii ISOTERM poate fi de doua tipuri:
Spuma poliuretanica cu celula deschisa – spuma cu densitate mai scazuta, valorii de circa 8 kg/m3, asigura o izolare termica comparativa cu a materialor clasice de izolare (polistirenul si vata minerala), dar cu un cost mai mic. Este caracterizata de o structura poroase, aerul poate patrunde prin material si este potrivita pentru aplicatii la interior, pentru fonoizolatii sau in combinatie cu sortimentul cu celula inchisa in solutii mixte.
Spuma poliuretanica cu celulă închisa – spuma dura, rigidă, cu densitatea de minim 30-40 kg/m3. Densitatea ridicata a spumei poliuretanice cu celula inchisa poate adauge un plus de rezistenta structurii, echivaland cu o ramforsare, nu va permite trecerea aerului si implicit vaporilor prin material.
Sortimentele de spuma poliuretanica se aleg in functie de tipul aplicatiei si putem observa usor cat este de versatila, imaginea urmatoare arata faptul ca poate fi utilizata in orice zona constructiva a anvelopei dar si in aplicatii subterane, cu alte cuvinte se pot proiecta solutii care sa acopere orice necesar de izolatie al casei tale.

Evaluarea tehnica si pregatirea mansardei
Izolarea corecta si obtinerea unor rezultate foarte bune, indiferent de calitatea materialului izolator, presupune evaluarea corecta a spatiului de izolat pentru a putea stabili cat mai precis necesarul de izolatie. Dincolo de acest aspect care tine de calitatea inginerilor, exista si aspecte ce tin de punerea in opera.
Pregatirea mansardei, substratul corect
Ca la orice tip de lucrare, primul pas, este inspectarea si curatarea substratului. Cum majoritatea mansardelor sunt construite pe structura din lemn, trebuie sa indepartam orice substanta antiaderenta, sa curatam toate resturile de scoarta, sa inchidem spatiile perimetrale spre sageac sau alte suprafete si sa avem o umiditate a lemnului care sa nu depaseasca 18-20%. Protejeaza toate zonele ferestrelor, usilor de acces sau altor elemente pentru a le feri de stropii de spuma poliuretanica.

Materialul potrivit pentru calitatea mansardei
Utilizarea unor materiale superioare cu coeficienti de conductivitate termica λ de 0,021 W/mK, asa cum are spuma poliuretanica cu celula inchisa, este aspectul cel mai important pentru mansarda.
Grosimea materialului utilizat pentru izolarea termica va avea o grosime mai redusa decat in cazul altor materiale. Daca in unele cazuri 30cm de izolatie ar fi necesara pentru o buna rezistenta termica, la spuma poliuretanica ne putem opri la un maxim de 10-15cm de izolatie. Acei centrimetrii de izolatie economisiti nu inseamna doar material izolator ci are implicatii asupra inaltimii camerei ce va fi mai mare, eliminarea unor straturi succesive inseamna reducere de materiale accesorii, manopera dar si complicatii pentru prinderi, fixari si finisaje. Acestea din urma pot sa influenteze negativ rezistenta si comportarea in timp a inchiderilor
Densitatea materialului izolatiei are o legatura directa cu circulatia aerului si vaporilor de apa (umiditatea) prin masa izolatiei. La izolatiile clasice este necesara prevederea unor straturi, distincte, cu rezistenta ridicata la vapori, asa numitele bariere de vapori. Utilizand spuma poliuretanica cu celula inchisa se elimina necesitatea utilizarii barierei de vapori.
Protectia la apa este asigurata in proportie de 100% de spuma poliuretanica cu celula inchisa, structura acesteia nu permite trecerea apei dinspre acoperis spre interior, in cazul in care folia acoperisului este compromisa.

Rapiditate si calitate
Aplicarea efectiva a spumei poliuretanice este un proces simplu si foarte rapid daca privind dinspre beneficiar. Intreg procesul de aplicare este mecanizat si nu presupune decat prezenta utilajelor aflate in masina furnziorului, intinderea furtunurilor necesare pentru pulverizare si prezenta unei echipe cu un minim de persoane. Daca discutam de timp de aplicare, in functie de complexitatea suprafetelor de izolat, se poate face in cateva ore sau cel mult 2 zile. Pentru majoritatea aplicatiilor la constructiile rezidentiale inidviduale se poate face o izolare completa a mansardei in cateva ore (maxim 3 ore pentru o suprafata de 100mp). Dupa terminarea procesului de aplicare a spumei poliuretanice, se asteapta minim 24 ore pentru stabilizarea izolatiei si aerisirea spatiului. Dupa aceasta perioada se poate realiza accesul permanent in mansarda si se pot continua lucrarile de amenajare interioara.

Conform recomandarilor specialistilor Isoterm, spuma poliuretanica cu celula inchisa, fiind cel mai eficient material izolator, se poate aplica incepand de la o grosime de minim 7cm pentru a avea o izolatie buna a mansardei. In acelasi timp, se poate face o combinatie cu sortimentul de spuma poliuretanica cu celula deschisa, rezultand o varianta mai economica sau chiar doar acest ultim sortiment dar la o grosime de minim 20cm.

Doar avantaje tehnice ale spumei poliuretanice!
Spuma poliuretanica patrunde in cele mai mici spatii, in crapaturi si fisuri ale stratului suport, in zone ascunse inaccesibile altfel pentru a fi umplute cu materiale de izolat clasice. Odata patrunsa in cele mai mici spatii si orificii, se “umflă” si sigileaza perfect intregul acoperis, suprafata mansardei. Se elimina astfel puntile termice ior pierderea caldurii prin schimbul de aer cu exteriorul este eliminata complet.
Prin aplicarea spumei poliuretanice pe suprafata lemnului, il va sigila si proteja de daunatori si umiditate, pastrandu-l intact pentru o perioada de minim 80 ani, atat cat este durata de viata a spumei poliuretanice. Nicio alta solutie de izolare nu poate atinge aceasta durata de viata fara a se degrada calitatea izolatiei mansardei.
Bariera de vapori creata de spuma poliuretanica garanteaza lipsa problemelor legate de condens si mucegai, fara vreo alta folie sau alt strat de protectie.
Din punct de vedere a reactiei la foc, asemeni celorlalte materiale de izolare termica cum sunt celuloza sau vata bazaltica, spuma poliuretanica nu arde si nu contribuie la mentinerea focului. Aceasta are substante de autostingere in compozitie si respecta astfel standardele de reactie la foc.
Pret accesibil, comparabil cu alte solutii
Pentru ca multi ar putea spune ca pretul unei astfel de solutii de izolare a mansardei cu spuma poliuretanica este foarte ridicat, se impune sa specificam cateva preturi orientative, doar pentru un calcul general. Este evident ca un pret corect puteti afla doar in urma analizei punctuale a proiectului si puteti obtine o evaluare gratuita plus o oferta de pret daca accesati forumarul de contact ISOTERM. Costuri de minim 50-60 lei/mp (totul inclus) la grosimi de 7cm pentru sortimentul cu spuma poliuretanica cu celula inchisa la o mansarda de 100mp sunt perfect reale si le puteti compara cu orice alta solutie de izolare termica. Aveti totusi grija sa adauga in comparator atat costul cu materialele, manopera, accesoriile pentru cazul izolatie de alta natura decat spuma poliuretanica, pentru ca aceasta comparatie sa fie in aceleasi coordonate.
Inainte de a incheia acest articol despre utilizarea spumei poliuretanice in aplicatii la mansarde, va spunem ca exista si un dezavantaj. Acesta este reprezentat de imposibilitatea de a gresi, izolatia fiind garantata 100%. Mecanizarea solutiei si simplitatea in aplicare nu permit greseli asa cum se poate intampla la alte tipuri de izolatii clasice. Verificarea grosimii de aplicare se face foarte usor prin introducerea unor tije de control si va asiguram ca nu vor exista imbinari neetanse, goluri de aer, bariere de vapori strapunse sau fara imbinari etanse, treceri defectuoase ale instalatiilor etc.
Be the first to comment on "Izolarea eficienta a mansardei"