Sezonul rece a debutat destul de rapid in acest an si este momentul sa analizam ce fel de izolatii are casa noastra sau ce izolatii va trebui sa gandim in viitor, pentru o casa noua sau pentru reabilitarea casei existente (izolatii casa eficienta energetic). Cu totii ne dorim sa consumam cat mai putina energie pentru incalzirea casei dar pentru aceasta trebui sa avem in vedere o multime de detalii si sa alegem cele mai bune solutii pentru fiecare suprafata a constructiei.
Energie si confort!
Dincolo de consumul de energie care se traduce in costuri financiare si uzura echipamentelor ce constituie sistemul de producere si distributie interioara, este necesar sa avem un climat interior optim.
Inca sunt prea multe locuinte neizolate sau slab izolate din punct de vedere termic, lucru care inseamna consumuri foarte mari de energie si pierderi de energie datorita puntilor termice. Ideea principala pe care trebuie sa o urmarim este reducere a consumului de energie prin lucrari de renovare a locuintelor pentru a reduce semnificativ consumul de energie pentru incalzire dar si pentru racire.
In acelasi timp, confortul in locuinta ta trebuie sa fie constant, sa avem o temperatura constanta, nivelul de umiditate situat in intervalul 40-60%, iar acest lucru va insemna ca structurile cladirii sunt ferite de fluctuatii de temperatura. Etanseitatea anvelopei va insemna o lipsa de infiltrații de apa, lipsa de curenti de aer cu beneficii pozitive asupra climatului interior. Izolatia corecta a anvelopei va contribui sa eliminarea radiatiei reci a peretilor.
Lucrari pentru o casa eficienta energetic
Chiar daca la prima vedere avem impresia ca nu exista diferente semnificative intre cladiri similare, fiecare constructie are un specific ce poate influenta dimensionarea lucrarilor necesare pentru a obtine o casa cat mai bine izolata, o casa eficienta energetic. Ca sa exemplificam, marimea spatiilor vitrate si pozitionarea acestora poate schimba total modul de comportare si impactul asupra climatului interior.
Exista o serie de lucrari pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand dorim sa realizam o casa eficienta energetic si putem aminti:
2. Utilizarea tamplariei termoizolante de calitate superioara, eficienta din punct de vedere energetic – pachet termoizolant cu geam triplu si control solar. Utilizarea sistemelor de umbrire exterioare, cu sau fara integrarea in sisteme inteligente de control – case smart;
3. Utilizarea unor sisteme moderne de incalzire sau racire a spatiilor – pompe de caldura, centrale termice, boilere si sisteme de incalzire in pardoseala;
4. Utilizarea energiei verzi, fie ca discutam de energie electrica produsa cu sisteme fotovoltaice, fie ca discutam de sisteme de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere sau aport la incalzire – energia regenerabila este foarte importanta pentru cresterea eficientei energetice a cladirilor;
5. Utilizarea sistemelor de ventilație cu recuperare de energie, acestea asigura un flux de aer proaspat ce contribuie la un climat interior sanatos, reducerea consumul de energie risipita prin ventilatie si controlul umiditatii. Pot fi utilizate sistem individuale dar si sisteme centralizate, dupa necesitatea fiecarei locuinte.
Cum izolam o casa eficienta energetic?
Din cele cateva lucari ce trebuie executate pentru a creste eficienta casei, cea mai complexa lucrare sau sistem de lucrari este izolarea integrala a suprafetelor. Spun acest lucru pentru ca suprafetele ce necesita izolare au caracteristici diferite, necesita solutii tehnice individuale si au cea mai mare intindere, atat ca suprafata cat si ca volum de lucrari/manopera. Cu cat solutia tehnica implica mai multe etape de punere in opera, cu atat va fi mai dificil de realizat, va necesita un timp mai mare de executie si o manopera mai scumpa.
Din aceste considerente, este de dorit ca solutia tehnica de izolare sa fie realizata cat cu materiale cu caracteristici superioare si pe cat posibil sa implice o manopera mai rapida si fara scule si dispozitive suplimentare. Daca aceasta poate sa fie realizata mecanizat, vom avea de castigat atat din punct de vedere al calitatii izolatiei cat si ca timp de executie si posibilitatea de a trece mai usor la alte etape de construire si amenajare a casei.
Tinand cont de aceste aspecte, alegerea spumei poliuretanice Isoterm pentru a creste efciienta casei este una din solutiile cele mai bune.
Cinci avantaje aduse de spuma poliuretanica pentru casa ta?
A. Flexibilitate in aplicare – spuma poliuretanica se poate aplica indiferent de tipul spatiilor, patrunde in cele mai dificle sau ascunse locasuri la nivelul suprafetei de izolat, asigura o acoperire uniforma și eficienta;
B. Eficiență energetica ridicata si confort termic – spuma poliuretanica ofera o izolatie termica foarte buna, reducand pierderile de caldura si implicit costurile necesare pentru incalzirea si racirea locuintei;
C. Durabilitate – spuma poliuretanica este un material cu o rezistenta foarte buna in timp, un material care nu se degradeaza usor in timp, asigurand astfel o performantață constanta pe termen lung si care nu este sensibila la umiditate;
D. Permeabilitate la vapori – spuma poliuretanica cu celula deschisa este un material permeabil la vapori.
E. Izolatie fonica – spuma poliuretanica atenueaza zgomotul exterior, adica izoleaza fonic eficient;
Suprafete izolate cu spuma poliuretanica
Putem spune ca spuma poliuretanica este deosebit de versatila. Nu exista nicio suprafata din cadrul casei tale care sa nu poata fi izolata cu spuma poliuretanica. Am prezentat si vom ai prezenta proiecte de izolare utilizand spuma poliuretanica, in detaliu, in articolele viitoare. Dorim sa sti ca utilizarea spumei poliuretanice se poate face pentru a izola urmatoarele suprafete:
- acoperisul casei sau podul casei;
- mansarda, partial sau total inclusa in acoperisul casei;
- planseul spre pod
- planseul intermediar
- planseul peste sol
- fatada casei
- pereti interiori
- terasa casei, inclusiv hidroizolatie
- izolarea halelor
- izolatii tehnice
In functie de tipul suprafetei pe care vom aplica izolatia cu spuma poliuretanica, putem adopta sortimentul spuma poliuratanica cu celula inchisa sau sortimentul spuma poliuretanica cu celula deschisa. Este deasemena posibila si realizarea unor solutii mixte, care sa contina straturi multiple din ambele sortimente. Nu vom aplica asa cum dorim aceste sortimente de spuma poliureatncia, ci numai dupa o analiza a constructiei, din punct de vedere constructiv si energetic, apoi specialistii Isoterm va vor oferta cea mai buna solutie, dedicata casei tale.
Alegerea spumei poliuretanice pentru izolarea locuintelor te ajuta atat pentru unconfort superior si economie de energie dar poti indeplini si cerintelor programelor de finanatare natioanale, asa cume ste programul Casa Eficienta Energetic. Poti astfel obtine obtine mai usor fonduri pentru lucrarile de renovare de care are nevoie casa ta si care sunt eligibile in program, pentru a te bucura de casa ta eficienta alaturi de intreaga familie.
Be the first to comment on "Izolatii casa eficienta energetic"