Renovarea balconului


Iata-ne la sfarsit de an cu un nou articol (renovare balcon), chiar daca nu are nici o legatura cu spiritul sarbatorilor de iarna sau cu Mosu’. Este o lucrare realizata cu multa transpiratie si rabdare de catre Bogdan, un cititor al VYS Blog si cred ca poate fi considerat un cadou de sarbatori avand in vedere ca aceasta lucrare s-a finalizat undeva la inceput de iarna 2013. Sa lasam spiritul sarbatorilor si sa vedem ce a reusit sa realizeze Bogdan, sa vedem povestea renovarii balconului sau.

Decizia de a face o anumita lucrare are intodeauna o motivatie, de aceasta data au existat 4 motive clare:

1.  in sezonul rece se e forma mucegai pe parapet, imediat sub tamplaria din PVC

2. parapetul se umezea pe o distanta de 30-40cm de la tamplarie in jos, se scurgea apa din condens

3. pardoseala din gresie era umeda tot timpul, se forma condens abundent.

4. vara era foarte cald, frigea tamplaria, iarna efectiv ingheta la imbinarea de colt.

Acestea fiind zise, s-a hotarat sa faca o renovare balcon. Cum demolarea este pasul cel mai usor, acesta a fost terminat rapid. Am facut cateva constatari:

– la interior parapetul era compus haotic din 3 randuri de placi de expandat (EPS) si extrudat (XPS) de 2 – 3 cm. Polistirenul lipit de placile de beton verticale era umed si mucegait;

– baza parapetului nu avea nici o izolatie, comunica direct cu spatiul de aer al termosistemului exterior de 10 cm din polistiren expandat;

–  tamplaria avea gaurile de evacuare infundate si era plina de apa. In plus tamplaria realizata cu profil Rehau nu avea armatura la interior, ci doar pe zona de colt;

– tamplaria era montata direct pe bara de metal, avea cativa mm de spuma pe ici pe colo, nu continuu;

Etape renovare balcon

Prima etapa, demontarea tamplariei existente, eliminarea straturilor aflate pe parapet.

Odata eliminate toate straturile necorespunzatoare, s-a inceput reconstructia. Primul pas si cel mai important a fost inchiderea partii laterale a balconului cu zidarie. Peste structura parapetului s-a zidit un strat de caramida apoi inca 6 randuri din BCA. Pe partea frontala se va inchide cu tamplarie termoizolanta din PVC insa de aceasta data o vom monta pe un strat intermediar de polistiren extrudat. Termoizolatia exterioara cu polistiren expandat este pastrata, insa umplem spatiile interiore pe cat de mult posibil iar in partea superioara adaugam spuma poliuretanica. Pe acest perimetru placat cu polistiren extrudat se monteaza noua tamplarie termoizolanta din PVC.

In aceasta etapa spatiul este inchis si etans, de acum trebuie sa trecem la izolarea suprafetelor si finisarea lor, operatiune care va fi mai solicitanta decat ceea ce s-a realizat pana acum.

Gresia de pe pardoseala a ramas pe pozitie, continuam umperea golurilor din structura parapetului aplicand bucati de polistiren extrudat iar pe pardoseala egalizam suprafata laterala prin turnarea unei sape de egalizare. Am utilizat sapa cumparata din comert, Estrich C20, sac de 25kg. Amestecam materialul din sac cu apa si il turnam la nivel pe zona dinspre parapet, respectand nivelul gresiei.

Pana se intareste sapa de egalizare ne mutam la exterior, finalizam zona de inchidere a izolatiei exterioare si suportul pe care se monteaza glaful. Aplicam un straif din polistiren extrudat iar peste acesta vom lipi glaful din aluminiu. Lipirea acestuia se realizeaza cu mastic bituminos. Glaful a fost decupat in zona scurgerilor de pe tocul tamplariei. Pe zona de imbinare a glafului cu tamplaria a fost utilizat un etansat cu proprietati adezive. Dupa fixarea si uscarea glafului vom indeparta folia de protectie.

Daca la exterior lucrurile nu necesita operatiuni ce sa implice multa mizerie, la interior avem parte de o atmosfera mai neplacuta. Am placerea sa va prezint o foto cu Bogdan in actiune, in momentul in care elimina izolatia tavanului realizata cu polistiren expandat. Probabil aceasta foto ii va aduce multa vreme aminte de perioada lucrarilor, insa asa se scrie istoria. Asadar, indepartam manual masa de spaclu si polistirenul expandat de pe tavan. Imediat trecem la fixarea profilelor metalice pentru gipscarton ce vor cuprinde si izolatia din vata minerala. Binecunoscutul sistem de profile metalice tip UD 30 pe perimetru si profile metalice tip CD 60 pe zona interioara, prinse cu bride universale si dibluri rapide.

Acelasi sistem de izolatie interioara cu profile metalice, vata de sticla, bariera de vapori si gipscarton va fi utilizat atat pe zona de tavan, parapet cat si peretele zidit, chiar daca acesta are si izolatie exterioara cu polistiren expandat. Avem grija ca bariera de vapori aplicata peste vata de sticla si profilele metalice sa fie montata etans, toate imbinarile sigilate, inclusiv pe contur. Este o operatiune foarte importanta, orice cantitate de vapori ce ajunge in izolatie sau pe zona parapetului va condensa rapid si va provoca mucegai daca nu etansam bine.

Pe exterior a fost mai greu de lucrat de unul singur asa ca s-a apelat la un alpinist utilitar pentru a putea aplica termoizolatie pe zidaria din BCA, repararea celorlalte zone degradate si vopsirea. In peretele de zidaria s-a realizat si o gaura pentru scoaterea tubulaturii de la hota.

Exteriorul este gata, asteapta doar vopseaua decorativa insa aceasta numai dupa ce suprafetele se usuca bine. Intre timp ne concentram pe interior, urmeaza operatiuni ce necesita rabdare si ceva indemanare. Se fasoneaza toate rosturile gipscartonului, se amorseaza si se gletuieste intreaga suprafata. Pe o zona a peretelui exterior si pe cel interior se vor aplica trei randuri de faianta.

Dupa uscarea si slefuirea gletului vom amorsa suprafata cu Oskar Zero Mucegai apoi vom da o mana de vopsea lavabila. Am cumparat vopsea gata colorata Aplalux si am avut o mare dezamagire. Vopseaua nu acoperea deloc cum trebuie, raman pete, dupa toate acestea am schimbat vopseaua si totul a revenit la normal.

Pe pardoseala izolam cu polistiren extrudat pe care il lipim cu adeziv poliuretanic peste gresie. Dupa lipirea placilor de izolatie asezam o placa din OSB, astfel incat sa egalizam suprafata inainte de aplicarea parchetului laminat.

Peste placa din OSB, inainte de a aseza placile de parchet laminat, aplicam un strat de placi izolatoare subtiri.

Vopseaua noua, alba, dupa ce am renuntat la cea colorata de la Apla. Lavabila din balcon e Zertifikat Plus cu ioni de argint. Pe hol am dat cu Savana superlavabila pentru baie si bucatarie, cu teflon si rezistenta la mucegai (cutia cu albastru). Desi are mai multe calitati decat Zertificakt-ul, culoare e mai spre alb neon daca pot sa zic asa. E mai „prietenoasa” culoarea de la Zertifikat.

 S-a montat parchetul laminat, s-a montat plinta aferenta si glaful interior ce a fost lipit cu adeziv de montaj. Am facut curatenie generala si ne pregatim de asezarea noului mobilier. Deasupra ferestei cu dubla deschidere este o grila pentru ventilatie ce va asigura aerisirea.

Renovarea balconului a ajuns la final, a fost o lucrare destul de istovitoare avand in vedere ca in multe zile s-a lucrat doar dupa-masa, cate 2-3 ore in limita timpului. Una peste alta, de aceasta data greselile esentiale au fost evitate si asteptam iarna pentru a vedea calitatea lucrarii. Sunt convins ca lucrarea este incomparabil mai buna decat in situatia initiala.

La final completez povestea renovarii (renovare balcon) cu urmatoarele:

– am mutat aragazul in balcon si mi se pare o imbunatatire grozava pentru restul casei in privinta mirosurilor, aburilor si caldurii excesive (cand se foloseste cuptorul);

– am scos panoul din tamplarie care avea aerisirea, in sezonul rece e cam rau cu acest capac. Am incercat o improvizatie de capac din polistiren insa intr-o zi a zburat cand a deschis cineva usa la intrare. Pentru 20 lei panoul, am pus altul si gata cu problemele. Nu am gasit inca o aerisire cu capac care sa si izoleze atat de bine pe cat imi doresc eu;

– lucrul cel mai important, FARA o sursa de caldura continua, temperatura cea mai mica inregistrata in balcon a fost de 20 grade pe la ora 2 noaptea cand afara erau -7 grade. Incalzirea e asigurata doar de caloriferul din bucatarie. Deja nu mai e balcon ci este transformat in bucatarie. Geamurile nu s-au „umezit” mai mult de 1 deget, doar in partea de jos, si asta atunci cand sunt temperaturi cu minus noaptea. De cand a venit frigul, doar de 2 ori am gasit dimineata cateva picaturi pe glaf, provenite de la apa care s-a prelins din condensul de pe geam. Binenteles, cand gatesc sau incalzesc, totdeauna am grija sa scot aburii suplimentari afara, ori cu geamul pe batant, ori cu hota pe minim. Zilnic aerisec dimineata, cand ne intoarcem de la servici, seara inainte de culcare. Umiditatea e tinuta sub control. Mi se pare o imbunatatire extraordinara fata de cum era inainte.

– a ramas de facut blatul cu dulapiorul la acelasi nivel cu aragazul – e agitatie destul de mare in decembrie asa ca las pe la anul finalizarea completa a proiectului.

Scopul lucrarii a constat in zero infiltratii, izolatie buna, fara condens deranjant, 

utilitatea spatiului si ambianta placuta a fost atins !


21 Comments on "Renovarea balconului"

 1. Florin Muresan-Grecu | 10 decembrie 2013 at 16:46 | Răspunde

  Foarte frumos lucrat. Felicitari.

  • Multumesc frumos. Felicitari se cuvin si lui VYS pentru consultanta acordata atunci cand am fost blocat intr-o situatie sau alegere. M-a sfatuit ca pe un prieten, prietenie ce s-a nascut online din pasiunea comuna pentru lucrurile practice, facute cu vointa, migala si putin efort.

 2. Am si eu o intrebare .Eu nu observ cum ai fixat de peretele de sub geamul de termopan profilul de rigips (ala orizontal)si nici pe cel de deasupra geamului de pe tavan.Le-ai lasat asa sa se sprijine de cele verticale fara sa le fixezi cu autoforante sau dibluri ?Eu asa cred ,ca nu se observa prea bine .Multumesc si felicitari pentru lucrare ,foarte frumos finalizata.

 3. Jos fixarea rigipsului s-a facut cu TN-uri pe profilul perimetral UD care e mai ingust cu doar 1.5 cm fata de latimea rigipsului (4.5 cm) iar sus pe tavan placile de rigips sunt suspendate pe suporti (deoarece tavanul nu e plan). La 1cm de tamplarie am asezat un profil CD orizontal( datorita apropierii de tamplarie nu puteam pune un UD) de care s-a atasat placa de rigips tot cu TN-uri, pastrand acelasi spatiu de 1cm, spatiu umplut ulterior cu mastic izolant elastic, pentru a evita fisurile in finisajul final. Caut niste poze.

  • O intrebare. Am o situatie similara cu a ta. Am pus un profil CD la 1 cm de tamplaria PVC. Dar nu il pot prinde in bride decat pe exterior. Pe partea cu tamplaria nu il pot prinde si nu sta drept. Care a fost solutia ta? Cum ai prins partea aceea. Profilul meu are o lungime de 422 cm.
   Multumesc.

   • O idee este sa prinzi intai brida pe acea latura apoi montezi brida pe tavan cu tot cu profil. Aceasta presupune sa deschizi brida urmand sa o tragi la pozitie dupa prinderea pe tavan. Acest lucru daca folosesti brida standard. Mai ai varianta sa folosesti brida universala si elimini partea cu indoitul.

 4. etapa intermediara montare profile pe tavan https://db.tt/TzJXW8JW
  tavan https://db.tt/prNiJFER
  profil parapet https://db.tt/iq2yqAq8
  pentru parapet https://db.tt/NaZsNhf0

 5. Da acum am inteles .Multumesc de raspuns.

 6. Salut Bogdan,

  In primul rand felicitari. Este primul proiect pe care il gasesc explicat pas cu pas si care se potriveste exact cu ce vreau eu sa fac. Mai putin partea cu mutatul bucatariei, nu asta e scopul meu final. in ce oras se afla „proiectul”? Ai cumva niste date de contact sa te intreb de buget, modalitati de lucru, etc? As vrea sa ma apuc si eu odata cu venirea primaverii si mi-ar fi de mare ajutor niste sfaturi.

  Multumesc,

  Romeo

  • Bogdan Pustianu | 7 ianuarie 2014 at 19:10 | Răspunde

   Buna Romeo, eu sunt din Iasi. Imi trimiti un mail(bogdanpus@yahoo.com) si imi lasi un numar de telefon. Te sun si te ajut cu ce informatii doresti, cu cea mai mare placere.

 7. Vreau sa izolez si eu podeaua holului si in bucatarie asa cum ati facut dvs cu polistiren, osb( in loc de sapa) si parchet. Intrebarea mea este daca considerati ca pardoseala izolata ar avea o rezistenta mecanica suficienta incat sa sustina anumite corpuri de mobilier ( de bucatarie in principiu si un frigider). Multumesc pentru un eventual raspuns si felicitari pentru lucrarea foarte frumoasa.

 8. Felicitari pentru munca bine facuta!

  Poti sa imi spui te rog cum este vopseaua lavabila Zertifikat Plus? Am inteles ca acopera foarte bine, insa nu am aflat nimic despre clasa de lavabilitate (cat de rezistenta este in cazul in care vrei sa freci peretele in cazul in care s-a patat cu ceva).

  Multumesc,
  Bogdan

  • De acoperit nu se pune problema, de regula toate lavabilele de acest tip – sa spunem calitate medie, sunt in regula. La spalare nu or sa reziste foarte tare insa asta depinde ce tip de muradie este. Va face fata la mici curatari cu buretele umed sau cu un servetel umed insa aceste lavabile medii nu sunt facute pentru a putea rezista foarte tare le frecare.

 9. Felicitari !! Frumos!
  As dori stiu daca in timpul iernii a mai aparut mucegaiul sau umezeala?

 10. Felicitari ,arata f. bine.O intrebare am si eu ,de care folie antivapori ai cumparat si cat costa m2

  • Bariera de vapori din folie de polietilena sau pentru suprafete mici folie agricola de 0.14 sau 0.2mm, Pretul unei role de 60-75mp porneste de la ~140 lei. Varianta agricola se vinde la kg sau ml.

 11. Salut!De ce ai folosit acel chenar de extrudat?Sau nu mergea pus mai lat incat sa acopere si expandatul care invelea blocul? Sa inteleg ca l-ai lipit cu un adeziv ceva? nu de alta dar cineva mi-a recomandat sa fac acelas lucru si nu mai auzisem pana acum.
  Multumesc!
  P.S Un blog foarte util.Felicitari!!

 12. Chenarul de polistiren extrudat este pentru termoizolarea spaletilor si glafului. Se poate lipi cu adeziv de polistiren, mineral sau poliuretanic.

 13. Buna ziua.

  In primul rand, felicitari pt curaj si pt rezultate.
  As avea cateva intrebari:

  1. Spuneati in articol ca ati folosit un etansant cu proprietati adezive in zona de imbinare intre glaf si tamplaria PVC. Imi puteti spune numele produsul? (sunt atatea variante care sustin ca fac de toate, dar parca as merge pe ceva testat)

  2. In zonele unde ati decupat glaful pt scurgerile din tamplaria PVC, nu ati avut probleme cu etansarea?

  3. Tot legat de glaful exterior, am urmatoarea situatie: bloc cu peretii camerelor din BCA, iar pe exterior in zona unde se aseaza glaful exista un strat de tencuiala de vreo 15 mm care ajunge ca inaltime pana imediat sub scurgerile din tamplaria PVC. Ma gandeam sa dau jos acest strat, sa etansez cu mastic bituminos zona si apoi sa pun glaful. Credeti ca ar fi ok aceasta varianta?

  4. As avea nevoie si eu de niste detalii legate de prinderile profilelor pt gips carton in jurul ferestrei (parapet si partea de sus in special), dar pozele postate in comentariul de mai sus nu sunt disponibile. Ati putea sa le postati din nou?

  Va multumesc!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*