Poarta culisanta metalica


Odata cu finalizarea casei si realizarea imprejmuirii terenului avem nevoie sa realizam portile de acces, atat auto cat si pietonala (poarta culisanta netalica). Exista mai multe optiuni pentru a realiza o poarta de acces auto, avem variantele de porti batante, culisante sau autoportante. Din punct de vedere al materialelor utilizate avem la dispozitie mai multe solutii tehnice: cele mai simple sunt batante din tevi de otel, porti culisante/autoportante din metal, aluminiu sau lemn in combinatie cu metalul, cu panouri decupate sau nu.

Din punctul nostru de vedere este mai putin relevant materialul din care sunt executate atat timp cat sunt bine lucrate, solide si rezistente. Dintre toate cele trei variante de porti, consideram ca portile batante si cele mai putin practice, modul de deschidere ocupa destul spatiu si limiteza accesul in lateral, daca nu avem o adancime mare a curtii.

Portile culisante, pe sina, sunt varianta de mijloc. Necesita un spatiu disponibil pe langa gard cu o lungime cel putin egala cu lungimea portii. Latimea necesara pentru soclul pe care se monteaza sina de culisare este redusa, 20cm-30cm, dupa solutie.

Varianta cea mai evoluata si care nu presupune existenta unei sine de culisare este reprezentata de poarta autoportanta. Aceasta are o lungime mai mare decat o porta culisanta pe sina datorita sistemului de sustinerea ce consta in doua carucioare cu role pozitionate intr-o parte a portii. Aceasta prelungire pentru montajul autoportant poate insemna o crestere a lungimii totale a portii cu 35-40%, de exemplu la o poarta de 4m deschidere, partea de fixare poate creste cu circa 1,8m. Din aceasta cauza sunt mai greu de realizat pe terenuri care au deschideri mai mici.

Poarta culisanta metalica – pas cu pas!

Astazi dorim sa va prezentam modul simplu de realizare a unei porti culisante pe sina, o realizare proprie, cu foarte putin ajutor in zona de decupare a panourilor metalice si sudurilor. Poarta noastra are o deschidere putin peste 4m si este una minima pe care o recomand pentru a avea ulteiror acces mai usor cu diferite masini de transport, mai ales daca drumul de acces nu este foarte lat. Evident ca puteti creste aceasta lungime sau sa o scadeti dar exclus sa o reduceti sub 3m, dimensiune destul de greu de accesat uneori.

Primul pas – soclul sau fundatia

Asadar, sa vedem cum realizam o poarta culisanta pe sina, inclusiv automatizarea necesara. Pentru inceput avem nevoie de o grinda de beton, un soclu pe care va culisa poarta noastra. O puteti realiza in orice varianta va convine pentru a avea acces usor si montaj facil poarta. Adancimea sapaturii a fost circa 30cm, latimea in spatele stalpilor de beton de circa 30cm. S-a utilizat o armatura simpla din otel beton de 8mm cu etrieri de 6mm, sectiune 20x20cm. Latimea trebuie sa permita montajul portii si sa avem spatiul pentru montajul automatizarii. Daca doriti, latimea de 30cm poate fi redusa la 20cm dar va trebui sa realizati o largire doar in zona de montaj a automatizarii culisantei,

Constructiv, poate este gandita cu o structura metalica din teava rectangulara despre care o sa vorbim mai tarziu. Poarta culisanta va avea latimea de 4,5m si este impartita in 4 panouri din tabla cu grosimea de 3mm. Am ales sa le decupez cu plasma, modelul creat este unul simetric. Inaltimea fantelor este de 15mm.

Accesorii de calitate!

Pana la montajul panourilor mai avem de executat alte lucrari. In ordinea fireasca acestea au constat in montajul sinei de culisare de tip Omega. In mare parte din cazuri se improvizeaza sine de culisare din profile de tip cornier ceea ce nu mi se pare o solutie eleganta si sigura. Cand faci o poarta nu are rost sa te zgarcesti la 3 sine zincate ce asigura culisarea usoara a rolelor. Pentru aceasta poarta am utilizat role incastrate ce fac pereche cu sina omega (exista si sina V cu role asociate). Avantajul rolelor incastrate este ca elimina spatiul mare de sub poarta, spatiu ce in mod clasic il vedeti la rolele aparente. Asadar, de la 60mm sau 80mm cat au rolele aparente, spatiul de sub poarta, intre sina omega si profilul inferior se reduce la 15mm. Pentru montajul rolelor incastrate aveti nevoie de un profil inferior mai inalt.

Dupa fixarea sinei de culisare omega la distanta necesara fata de stalpi, cu ajutorul unor dibluri, asezam poata ce se afla la nivel de structura si facem probe cu aceasta. Daca sina este montata corect putem fixa suportii superiori, putem fixa automatizarea si cremaliera automatizarii. Manualul automatizarii contine toate informatiile necesare uui montaj corect, dee xemplu modul de pozitionare al cremalierei, inclusiv jocul dintre pinion si cremaliera. Ca si modalitate de lucru, se aseaza prima bucata de cremaliere (are 1m), apoi se deplaseza poarta si se continua cu urmatoarea cremaliera ce se imbina cu cea anterioara. Fixarea se face cu suruburiule autoforante din setul de montaj.

Cadrul portii este realizat din teava 60x40x3mm iar partea inferioara pe care am montat doua role ingropate de 80mm este din teava 80x40x3mm. Intreg cadrul a fost realizat separat, lucrarile au presupus debitarea profileolor, sudarea lor, polizarea sudurilor si curatarea intregii suprafete metalice, grunduire si vopsire. Pentru ca am dorit o solutie demontabila, pe fiecarea panou al cadrului s-au sudat 8 cleme de montaj. Prinderea panourilor de tabla s-a realizat cu surburi de 6x12mm din inox.

Automatizarea fixata cu patru dibluri metalice, capacul este desfacut pentru a putea monta modului de control la distanta ce se conecteaza la reteaua wireless. Este un modul ce vine separat si are o alimentare ce trebuie putin improvizata, din pacate. Ar fi fost frumos sa aiba alimentarea pe placa si conectica.

Pe stalpi au fosat montate cele doua fotocelule ce asigura oprirea portii in cazul in care nu suntem atenti si inchideti poarta cand nu trebuie, cablajul a fost realizat anterior si realizat cu cablu UTP.

La partea superioara am optat pentru suporti cu un singur rand de role la capatul liber si cu doua randuri de role la capatul de actionare. Sunt suporti solizi, prinderea lor a fost prezentata in articolul despre suruburile de fixare in beton.

Prinderea lampii de avertizare este fixata cu o tija filetata pe suportul principal al portii,spatiul acestuia permite o fixare ferma.

Pentru siguranta, s-a montat un suport de capat la partea inferioara, in caz ca limitatorul motorului nu se opreste automat.

In cateva cuvinte cam asa arata poarta nostra de la exterior. Automatizarea folosita este Allmatic Moveo 600kg, mult mai mare decat necesarul pentru poarta. Greutatea calculata a portii este undeva in jur de 180kg. Este o automatizare usor de montat, usor de programat, in 3 ani de folosinta nu am inregistrat nicio problema de functionare.

Tot proiectul a fost calculat manual, pornind de la cotele necesare masurate pe structura de beton a portii s-au dimensionat cadrul, panourile decorative si s-a executat montajul in regim DIY (Do It Youself), lucru ce a permis reducerea costurilor de executie foarte mult. Dimensiunile de gabarit ale portii sunt 4500mm x 1900mm, deschiderea portii se face total, pana la limita stalpului. Acest lucru se poate realiza din pozitionarea actionarii si reglajul limitatorului de pozitie deschisa.

Primul test de deschidere poarta, ne asiguram ca totul este corect.


2 Comments on "Poarta culisanta metalica"

  1. Buna ziua, se pot realiza si porti pe șină cu închidere/deschidere manuală, încuiate cu un sistem clasic, gen yală? Vă multumesc pentru un eventual raspuns.

    • Salut,
      Deschiderea se poate face și manual dacă asta va doriți. Nu este obligatoriu sa aveți o automatizare. Rămâne sa găsiți opțiunea care va satisface cerințele, sunt opțiuni.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*