Surubul pentru fixare in beton


Fixarea diferitelor piese metalice (surub pentru fixarea in beton) sau de alta natura pe suporturi din beton poate fi o provocare pentru multi dintre noi. De foarte multe ori intampinam probleme pentru ca nu gasim o solutie care sa impace atat aspectele tehnice de rezistenta dar si usurinta in montaj la care dorim sa adaugam partea de estetica.

Cele mai des efecte ale acestor prinderi sunt legate de o fixare mai putin ferma, posibilitatea de demontare usoara fara blocare sau chiar spargerea betonului. Cauzele pot fi impartite in trei categorii: calitatea slaba a organelor de fixare, alegerea unei solutii de fixare eronate si tehnica de montaj gresita.

In articolul de astazi vom vedea o metoda rapida si usor de realizat pentru o multime de aplicatii. Este utila in propria curte, acolo unde avem de fixat metal, lemn etc. pe un suport din beton. Solutia este mult mai potrivita decat toate celelalte tipuri de ancore sau conexpanduri metalice pe care le gasim in comert si care sunt destul de greu de pus in opera.

Discutam de un tip de surub pentru beton ce nu implica niciun alt material suplimentar sau operatiuni suplimentare pentru montaj. Este efectiv un surub ce se fixeaza in beton in cel mai simplu si curat mod, fara posibilitatea de a gresi. Noi am testat acest surub pentru beton pe un stalp de poarta, fixand ghidajele cu role pentru o poarta culisanta. Este un surub din otel, zincat alb, cu capat hexagonal, filetat complet cu dimensiunea 10x75mm. Pentru o fixare corecta adaugam cate o saiba A10 sub capul hexagonal.

Ce trebuie sa facem pentru a executa aceasta prindere corect? In principiu nu avem nevoi decat de stabilirea pozitiei de fixare a suruburilor si executarea cat mai curata a gaurilor. Diametrul surubului este 10mm iar diametrul la fundul filetului este 8mm, inseamna ca vom avea nevoie de o gaura de 8mm diametru. Lungimea gaurii trebuie sa fie cu cel putin 10mm mai mare decat lungimea nominala a surubului. Executam cele 3 gauri pentru fiecare din cele doua ghidaje pe care le vom monta.

Dupa executia gaurilor ne asiguram ca tot praful rezultat si ramas in gauri este eliminat. Utilizam o pompa manuala la care am atasat un furtun de la tubul de spuma poliuretanica. Suflam toata lungimea gaurilor si scoatem tot praful din acestea, obtinand cate 3 gauri perfecte si mai ales curate. Praful ramas in gaura va face imposibila infiletarea corecta a suruburilor, regula valabila la orice tip de diblu, ancora sau conexpand.

Am pregatit suburile, am executat corect gaurile, nu ave decat sa montam ghidajele. Pozitionam ghidajul si introducem cele 3 suruburi.

Mai departe nu avem decat sa strangem cu cheia de 13 fiecare din cele 3 suruburi. Noi am utilizam o cheie mica, inelara si a trebuit sa fortam putin mai tare. Daca se va utiliza o cheie tubulara cu un clicket efortul va fi mai mic.

Am pozitionat ghidajul si am strans definitiv. Fixarea este ferma si rezistenta, mai mult decat era nevoie in aceasta aplicatie. Pentru a verifica posibilitatea de desfacere usoara, testam pe un surub, efortul de desfacere este unul minim. Fata de orice alt sistem de fixare, acesta permite desfacerea usoara a suruburilor, extragandu-le complet si vom avea gaurile intacte. Se poate infileta la loc surubul si vom avea tot o fixare ferma.

Asadar, pe langa montarea extrem de usoara si fara complicatii, acest gen de surub pentru pentru fixarea in beton se poate demonta oricand fara a avea degradari pe structura din beton sau resturi care sa ramana in gaura. Un alt avantaj este legat de gaurire, fiind permise distante mici fata de marginea structurii din beton. Eliminam astfel situatiile in care se sparge betonul. Sunt o solutie foarte practica pe care o recomand in detrimentul altor variante. Exista diverse dimensiuni ale suruburilor, diametrul de la 6mm pana la 16mm si lungimi de la 60mm pana la 150mm in urma consultarii fixelor tehnice ale catorva producatori. Diametrele de 8-12mm sunt cele mai utilizate pentru aplicatiile de acasa.


2 Comments on "Surubul pentru fixare in beton"

  1. Felicitari pentru articolul tau! Eu sunt un fan al lucrurilor interesante si aceasta ar fi cu siguranta una dintre ele. Claritatea, detaliile si fiabilitatea lucrarilor pe care le-ai prezentat in acest articol sunt uimitoare! Sper ca informatiile tale sa inspire si sa ajute alte persoane sa rezolve mai usor problemele legate de fixarea unor piese metalice. Mai presus de toate, aspiratia ta de a oferi o solutie mai estetica aduce un plus valoare oricarei aplicatii. Felicitari!

  2. Felicitari pentru aceasta incercare reusita! Uneori este bine sa tinem cont de solutiile inovative care ofera rezultate eficiente si in acelasi timp economice. Acest tip de prindere este ideala pentru realizarea fixarilor metalice si din lemn sau alte materiale pe distante mici si medii, servind pentru a spori rezistenta si durabilitatea prinderii!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*