Put sapat manual


Saparea unei fantani sau forarea unui put, ceea ce reprezinta asigurarea elementului vital al existentei umane dar si o conditie obligatorie pentru constructia unei case, este primul pas care trebuie realizat dupa ce reusim sa achizitionam un teren construibil si eventual sa il imprejmuim (fantana apa). Asa s-a intamplat si in cazul de fata, proprietarul terenului a decis sa isi construiasca o casa cu banii pe care i-ar fi dat pe un apartament iar primul pas a fost asigurarea sursei de apa. Pentru aceasta s-a contactat o echipa de fantanari traditionali si au inceput operatiunile.

Inainte de a vedea desfasurarea efectiva a operatiunilor de sapare a fantanii, sa vedem cateva informatii despre apa si puturi.

STRATE ACVIFERE SUBTERANE

 •  stratul freatic, este primul strat de apa întalnit  in pamant, in general este cu nivel liber si se formeaza prin infiltrarea directa a apei din precipitatii in sol, prin urmare nivelul apei este dependent de nivelul precipitatiilor; este stratul de apa cel mai expus poluarii, inspecial datorita substantelor chimice inclusiv celor din agricultura cat si dejectiilor;
 • strate acvifere de adancime medie, sunt aflate la adancimi mai mari de 40 m, se alimenteaza de obicei pe la capetele stratului iar apa este cu nivel liber sau, in marea majoritate a cazurilor, cu nivel ascendent. In unele cazuri nivelul apei poate fi foarte ridicat devenind artezian in momentul strapungerii rocilor de deasupra.
 • strate acvifere de mare adancime, sunt stratele de apa subterana aflate la peste  70 m adancime. La adancimea de peste circa 300 m creste temperatura apei din cauza gradientului termic al scoartei pămantului, putand ajunge la o temperatura de 20-25°C. De aici este mai greu de utilizat apa deoarece se impune racirea prealabila (inseamna costuri suplimentare si proces tehnologic dificil). In plus, cresterea temperaturii apei și lungimea drumului apei face sposibila alterarea calitatii apei prin cresterea continutului de saruri si minerale.

TIPURI DE PUTURI

 Putul reprezinta o constructie a carei sectiunea in plan este foarte mica fata de lungimea (adancimea) sa. Puțurile se pot clasifica după mai multe criterii:

 1. dupa marimea sectiunii in plan – mari, mici
 2. dupa adancime – mare, mica
 3. dupa stratul pe care il capteaza – freatice, ascendente, arteziene
 4. dupa felul executarii – puturi sapate, puturi forate, batute

                 PUTURI SAPATE – fantana apa

Puturile sapate poarta si denumirea de puturi cu diametru mare si se execută in general in sistemul cheson deschis. Acestea au fost printre primele tipuri de puturi folosite in lume. In ultimul timp asemenea puturi nu au mai fost realizate decat pentru captari de mica importanta (individuale, la sat sau unitati agricole mici etc) si din cauza aparitiei utilajelor  (forezelor) moderne ce permit realizarea acestor puturi cu diametre mari de 1,5-2 m deci de acelasi ordin de marime cu al puturilor sapate dar cu cheltuieli de manopera mai reduse. Puturile sapate se prevad in stratele de mica adancime(maximum 20-25 m) formate din material granular fin; avand un diametru mare aceste  puturi ofera suprafata de intrare mare, deci pentru un anumit debit ele determina o viteza mai mica de captare decat prin puturi forate (cu diametre mici) si astfel se evita spalarea sau antrenarea particulelor fine din stratul acvifer inspre put.

                 PUTURI FORATE

Puturile forate sunt cele mai raspandite la aceasta ora fiind utilizate la captarile de apa deoarece se executa prin metode ce permit mecanizarea completa a operatiilor de sapare, se pot executa la adancimi oricat de mari cu viteze de lucru ridicate fata de cazul puturilor sapate.

Forajele de apa se executa in functie de adancimea de lucru, natura terenului si tipul utilajului  disponibil, prin urmatoarele procedee:

       -manuale, pentru adancimi pana la 15-20 m

      -mecanice: percutant sau rotativ, uscat sau umed (hidraulic)

                PUTURI INFIPTE sau BATUTE

Puturile infipte se utilizează numai pentru extragerea apei de la mica adancime (cativa metri 5 – 6 m); chiar dacă este mai adanc aceasta implică existenta apei freatice la mică adancime sau a unui strat sub presiune, cu nivel ascendent pana la acea adancime.

Sa revenim la prezentarea putului sapat – sa-i spunem fantana apa Sandu.

S-au cumparat tuburile necesare, din beton, diametrul de 1 m. Cunoscand de la batrani satului ca cea mai buna fantana este cea zidita cu piatra, am intrebat daca pot sa faca fantana din piatra si mi-au răspuns ca se poate, doar ca va costa dublu. Din aceasta cauza am optat pentru metoda mai usorara, utilizarea tuburilor din beton.

In prima faza am stabilit planul de lucru si prezentarea tehnologiei.

Echipa este formata din 4 persoane, incepe prima faza a executiei, stabilirea locului si executia sapaturii manuale cu ajutorul cazmalei.

Prima parte a operatiunii de executie a sapaturii manuale (fantana apa) a mers relativ repede, pamantul umed a facilitat saparea usoara. Cu cat se avanseaza cu sapatura, devine tot mai greu de scos pamantul, s-a instalat scripetele prevazut cu galeata.

Usor, usor, pamantul din ce in ce mai galben iese la suprafata si munca solicita la maxim echipa de fantanari.

S-a continuat sapatura pana la circa 7,5 m, in zona inferioara au fost montate protectii din scandura pentru a impiedica surparea malurilor. Sper final, odata cu aparitia apei, s-a folosit o pompa pentru evacuarea apei ceea ce face posibila executia completa a sapaturii.

S-a terminat saparea manuala, se incepe asezarea primului tub din beton, coborarea acestuia se face cu acelasi utilaj dotat cu scripete.

Se aseaza pe pozitie tubul, urmarind pozitionarea perfecta la orizontala.  Pe exteriorul tuburilor se umple spatiul cu sortul de pietris.

Se continua asezarea tuburilor, in total au intrat 8 tuburi.

Adancimea utila este de 7,5 metri din care 5 metri sunt plini cu apă, de aici rezulta un volum de apa de 5 mc. Debitul inca nu este testat, insă pe seceta din acest an (2011), nivelul a scazut cu 1 metru. Asadar fantana este gata, se realizeaza o ultima etapa de curatare a fantanii. 

Fantanarii au recomandat goliera putului de cateva ori inainte de a duce apa la laborator. Inainte de a consuma apa din put, este absolut necesar sa realizam analiza chimica si bacteriologica a apei, numai asa putem fi siguri ca sanatatea nu ne va fi pusa in pericol iar viitoarele instalatii ce vor asigura distributia apei in locuinta vor fi exploatate in conditii optime. In urma analizei apei vom putea cunoaste daca este necesara prevederea anumitor solutii de filtrare si tratare a apei, corespunzator modului in care dorim sa o utilizam.

Pentru golirea repetata a putului este necesara o pompa cu debit cat mai mare pentrua efectua operatiunea cat mai repede, in acest caz s-a utilizat o pompa de 3mc/h si in aproape 2 ore s-a reusit golirea intregrala a putului.

Sursa articol: informatiile pentru fantana apa puse la dispozitie de utilizatorul Sandu_T pe forumul M.C. 


62 Comments on "Put sapat manual"

 1. Parerea mea, saparea unei fantani e o munca titanica! Si un fel de arta in acelasi timp!

 2. Buna ziua! Nu va recomand acest tip de put din mai multe cauze .1.pentru ca nu se gaseste decat un forte mic izvoras care cu timpul se astupa si automat debitul scade ,2.sa zicem ca il curatati odata dar exista riscul sa nu il mai puteti curata ca nu se mai lasa tuburile si automat nici putul nu mai poate fi curatat sau sa caute alt izvor. Va recomand un put forat cu un utilaj semi-manual care merge la o adancime 30m si 60m.

  • dar unde as putea gasi masteri cu masina sa sape fintina ?

   • is suficienti doar sa stie cauta apa adica izvorul altfel nu are rost sa te apuci

    • Victor as avea o intrebare ..fantanarul meu a gasit vreo 3 izvoare de apa la adancime de 5m in lut si a mai sapat sperand ca se termina stratul de lut dar la 8 metri sa oprit a spus ca o sa se deschida izvorul cu timpul…

    • Victor as avea o intrebare ..fantanarul meu a gasit vreo 3 izvoare de apa la adancime de 5m in lut si a mai sapat sperand ca se termina stratul de lut dar la 8 metri sa oprit a spus ca o sa se deschida izvorul cu timpul…

  • fantana se poate curata oricand daca este pe tub mare adica interioru de 80 cm si izvorul se colmateaza doar daca nu se foloseste fantana asa ca nu mai vorbi ce nu stii.sunt fantanar de ani buni si am tot auzit de cei ca tine.Daca nu stii cu ce se manca
   macar taci si nu scoate corabii in desert.

 3. Eu stiu ca V=P*r*r*H!Tu ce formula ai facut de ti a dat pe tub 1 mc

  • Cu siguranta volumul oferit este mult sub cel specificat de autor daca facem un calcul insa nici textul initial nu este la fel de clar, la ce se refera exact cifrele si cum a fost calculat. Dat fiind ca nu am avut alte date, am preferat sa utilizez textul original, asa cum a fost scris. Din pucntul meu de vedere, este mai putin important cat de exacte sau corecte sunt anumite cifre atat timp cat scopul articolului este legat de aspectul practic al lucrarii. Oricum, multumesc pentru o observatie, poate fi de ajutor celor care citesc textul, probabil undeva la 2.5mc de apa este corect insa nu am dimensiunile exacte ale tuburilor utilizate.

  • Timoce Alexa | 5 august 2022 at 7:05 | Răspunde

   Am nevoie de săpat o fintina manual .În sat PARHAUTI.COM.TODEDESTI.Puteti suna la nr de tel.0758806235 va mulțumesc.

 4. am apa curenta in curte cum pot sa otrag in casa si ce imi mai trebue de la camin pana in casa in afara de sant si furtun mufele de ce dimensiune sa fie sice mai trebue sa curga si la chiveta si la masina de spalat automata

  • Va trebuie un sistem hidrofor, fie ca este cu submersibila si rezervor, fie cu pompa de suprafata si rezervor. Legatura spre casa se face cu teava PEHD cu diametrul necesar consumului, pentru cazul dvs. este nevoie de un diametru uzual, maxim 1″.

 5. Tuburile din ciment stau zeci de ani in apa; are cimentul componente care se dizolva in apa si care sunt nocive pentru organism?

  • Andrei cimentul odata prelucrat adica folosit la construirea tubului nu mai prezinta nici un pericol nu se dizolva tubul ,doar daca nu are ciment suficient.si atunci se poate sparge si atat

 6. saptamana aceasta am sapat o fantana. 10 tuburi in pamant, apa 2.5 tuburi. Fantanarul imi spune sa dizolv 3 tablete de coramina in apa calduta si sa le torn in fantana + 3 kg sare. Dupa 4 zile sa golesc fantana cu o pompa. dupa aceea pot duce apa la laborator ptr analize. E ok?

 7. *cloramina

 8. Pelivan nini ion | 27 iulie 2013 at 11:21 | Răspunde

  ASI DORI SAMI FAC FINTINA IN OGRADA MANUALI

 9. Pentru construirea unei fantani din tuburi se procedeaza in felul urmator:
  Se sapa manual o groapa putin mai mare decat diametrul tubului si de 50-60cm adancime dupa care se introduce un tub inauntru.
  Se excaveaza pamantul din interiorul tubului la o adancime de o cazma si se evacueaza, dupa care se sapa circular sub tub.Acesta se lasa in jos prin propria greutate si se reia sapatul in aceeasi ordine.Cand primul tub este la 30-50cm sub nivelul pamantului se adauga alt tub peste el si se continua sapatul.
  Si tot asa pana se ajunge la apa.
  Atentie la echipamentul de lucru.Trebuie sa fie minim 2 persoane, iar cea din put trebuie sa aiba un ham de care sa fie legat un cablu pana sus, in cazul unei probleme sa fie scos rapid la suprafata.La adancime mai mare pot sa apara si diferite gaze, asa ca o masca de gaze este preferabila si un lampas de miner sau o lumanare inchisa intr-o sita fina gen lampas pentru a testa daca dispare oxigenul.Daca se stinge, exista posibilitatea de a aparea gaze toxice si atunci se iasa rapid din fantana sau se continua lucrul doar cu masca de gaze.
  Situatii de acest gen nu apar des dar mai bine previi decat sa-ti para rau pe urma.Daca doresti sa-ti construiesti singur fantana, mai bine esti precaut si poti sa bei apa din ea mult timp decat sa ajunga sa-ti fie groapa.
  Aceasta metoda este mai complicata si dureaza mai mult timp dar are avantajul ca poate sa fie sapata o fantana doar de o persoana.
  Pentru constructia unei fantani este de preferat angajarea unei echipe de fantanari, deoarece dureaza mai putin, au experienta si pot corecta din mers eventualele probleme.

  • Felicitari pentru felul in care ati descris saparea unei fantani !!In sfarsit am inteles clar care sunt procedeele si felul in care se lucreaza !!! Multumim 🙂

  • Doresc sa sap si eu o astfel de fantana, aproximativ la 15m adancime, paman lutos, sper sa pot capta suficinta apa pentru o casa de weekend. Datorita zonei ar fi necesar o forare la 100m cea ce din cauza costului este exclus.
   As interesat ce greutate are un asfel de indel D=1m si h=1m?

 10. Caut o echipa de fantanari din zona Curtea de Arges pentru a-mi sapa o fantana de maxim 7-8 metri pentru udat gradina. tel: 0722 225 686

 11. buna seara, am si eu o intrebare, am o fanmtana la tara doar din doua tuburi si curge apa in continu, am bagat pecineva sa o curete si a spus ca fantana sta pe un x format din doua grinzi de lemn, am sapat un sant sa se scurga apa din fantana deoarece toata zona este uda. cum sap scade nivelul apei din fantana pana la nivelul santului. intrebarea mea este , nu au gresit cand au pus fantana pe cele doua grinzi si acuma vine apa pe si in fantana si pe lange .si daca asa este ce ar trebui sa fac? mentionez ca fantana este pe un deal si este facuta acum 15-20 de ani ,poate chiar mai mult. multumesc

 12. am si eu o intrebare si sper sa primesc si un raspuns vreau sa fac o fantana forata cu diametrul de 315mm se practica in zona noastra si sunt foarte eficiente dar si foarte scumpe incat nu oricine isi permite apa e undeva la 12 m scule as avea dar nu stiu daca prima teava care vine bagata jos tre taiata in vreun fel sau gaurita cum intra apa in ea si dupa ce dau de apa cat mai tre forat cum imi dau seama daca debitul de apa imi este de ajuns egfectiv vreau sa stiu cand este gata va multumesc

  • si eu ma documentez in legatura cu un put forat de dimensiuni mici (200) mm. doresc sa il fac eu. imi trebuie o foreza manuala. am cautat pe net si nu am gasit una speciala pentru puturi. daca stiti va rog sa imi lasati un nr. de tel. sau mail

 13. intrucat cimentul contine f mult mercur (foarte otravitor), si n-as putea sa cred ca tuburile astea sunt facute dintr-un alt liant…atunci, pofta buna la mercur

 14. La mine la tara in locul tuburilor se pune piatra zidita.
  E un pic mai mult de munca.
  Cum poti sa afli in ce loc e apa ca sa sti unde sa sapi? 🙂

 15. am si eu o intrebare am o fintina cu tuburi mici si sa ivit o problema la al 6 tub sa sfarimat si sa deplasat putin ,ce pot sai mai fac sa o salvez sa nu se astupe, as putea sa sap cu tuburi mari pina la problema ivita ce sfat imi dati.

 16. Buna ziua,sunt din Campulung Muscel si doresc sa-mi fac o fantana cu diametru de 1m,lucru cam greu in aceasta zona pt ca tot satul este racordat la reteaua satului si primesc apa prin teava masurata cu apometru,asa ca nu sunt priceputi la sapat fantani .Toate bune si frumoase ,numai ca vara bazinul seaca,asa ca apa devine rationata si…
  Ma intereseaza cineva care cunoaste o echipa si sursa de tuburi 0723788542

 17. am facut o fantana acum 8 ani cu un diametru de 75cm si am un izvor foarte puternic amfolosit 9 tuburi de 1,10m 8 in pamant unu afara, apa imi iese afara din fantana dar e cam tulbure si cand e seceta nu scade nivelul dar nu stiu cum sa fac sa se limpezeasca la vreo 150m e un izvor a unui vecin cu apa foarte limpede, aveti vreo solutie an cazul meu?

 18. Buna ziua, am angajat niste fantanari care au sapat (manual) o fantana in curte. Adancimea in pamant a fantanii este de 7m si am folosit tuburi de beton. Muncitorii au dat de apa insa, si acum dupa o saptamana, nivelul apei nu creste deloc (este ca la inceput) adica 1 inel = 50cm. Nu stiu ce sa fac pentru a creste apa, e posibil sa nu fi fost izvor in zona sapata sau trebuia sapat mai adanc?

 19. Apa putina, izvor sarac sau doar apa de infiltratie.

 20. eduard ionescu | 7 iunie 2015 at 1:18 | Răspunde

  Buna.am inceput un put sapat manual ,am dat de prima panza freatica la 7.5 m si de aici nu mai pot avansa deoarece se surpa malul jos la sapa, imi vine mereu nisip cu apasi nu mai pot avansa. Ce ma sfatuiti sa fac…vreau sa ajung la o adancime de minim 10/13 m.

 21. Buna ziua! Doresc sa fac o fantana undeva pe langa Tecuci. Vecini spun ca apa se gaseste pe la 30m, stie cineva o firma mica sau pe cineva care sa o poata face?

  • daca stai in tecuci de focsani teau mintit vecinii panza freatica la tine e la vreo 4 sau 5 metri cel mult daca e alt tecuci scuze

 22. buna ziua.

  Ma intereseaza niste preturi, macar in mare daca se poate la saparea manuala a unei fantani cu diametrul de 1 m, turnat inele din beton, montat inele, etc.

  Multumesc.

  • depinde zona din care esti.mie mi-a sapat un tip in sv ,cu o foreza,250 ron cu tot cu tub in sv, de 100 diametru.11m in 2ore iar fiindca i-am mai gasit 2 clienti a mai lasat din pret 0747370972-costel

 23. am sapat o fimtâna manual pâna la 10 metri si mu am dat de apa,caut niste fintinari in zona MIERCUREA CIUC care sa continuie sa sape si sa bage tuburile, tuburile sunt de 80cm interior urgent nr tel 0744578930

 24. As dori un sfat. Am o fantana cu H=11,5 m, D=0,90 m, sapata intr-un teren cu orizonturi (de la suprafata spre adancime): fertil, argila lutoasa galbena, argila marnoasa gri (grasa si tare). Nu am dat de balast, iar fantana e pe un deal. Din cauza argilei marnoase, cam tot la 2 ani, se ingreuneaza pompa (submersibila) si trebuie curatata. Imi inchipui ca sunt depuneri de marna si in conductele centralei termice, care functioneaza cu apa din aceqasta fantana.
  Va intreb: ar fi gresit sa pun pe fundul fantanei un filtru invers format din piatra de rau (refuz de ciur), margaritar si un geotextil pentru drenuri, care sa faca separatia cu marna??? Oare acel geotextil nu se va imbacsi cu marna si va ajunge sa impermeabilizeze fantana in loc sa filtreze apa??? Multumesc.

 25. Butnaru N... | 19 mai 2016 at 23:28 | Răspunde

  Care fintini is mai registente? Izvoarele care curg din hlei sau din nisip. Am dat de apa la adincime de 25m. Apa vine din hlei.

 26. Cum aflu ce adâncime are un put deja existent?

  • Se introduce o franghie cu o greutate. Pentru nivelul apei exista un dispozitiv numit freatimetru (mecanic sau electronic), daca aveti de unde imprumuta (cei care realizeaza puturi au asa ceva).

 27. Buná ziua,vreau sa ma ajutati va rog,am sapat cu 5zile in urma un put 10m,dar apa in 2 zile vine 2 m,e rau?

 28. Buna, am o fantana veche de 7 metri pe tuburi largi de un metru in o gradina . Cineva a mai sapat o jumate de metru si a bagat un tub de diametru inferior, apa este doar de jumatate de metru.
  Ieri am fost in fantana si intre rubu gros si cel mic este o distanta de vreo 30 cm de unde pamantul se surupa ma gandeam sa mai pun un tub mic si sa sap sub ele este buna ideea ?

  • Acea zona dintre tuburi trebuie cumva inchisa pentru a nu intra pamantul in tubul inferior, cel cu apa. Nu trebuie sa sapi decat cat sa inchizi acel spatiu.

 29. Buna ziua
  Poate cineva sa-mi recomande o echipa care sa sape sau sa foreze o fantana sau un put? Terenul este la tara langa orasul Stei in jud. Bihor. Am nevoie de apa menajera cand se opreste apa la retea vara din cauza secetei. O sa folosesc un hidrofor care sa o introduca in reteaua gospodariei. Nu am nevoie de debit mare. Terenul este in apropierea unui curs de apa si este pietris nisipos. Nu este nevoie de adancime mare, cred ca undeva intre 2 si 5 metri. Daca aveti o oferta lasati aici nr de telefon sau e-mail. Multumesc

 30. Vreau sa îmi recomandați și mie firma serioasa pentru săpat fantana cu tot ce implica tuburi etc. Pt 24 m adâncime tub de diamant 80 în zona Neamț. Va mulțumesc frumos

 31. Am o fantana de 1m diametru si adancime de 7m ,sapata doar in lut gri ,foarte tare. Am dat de un firicel de izvor care alimenteaza fantana si asi vrea sa-l adancesc pentru a mari volumul. Fiind sapata de cativa ani rolele s-au intepenit si nu asi vrea sa continu cu role mai mici.Solul fiind foarte tare poate sa ramana neacoperit daca mai adancesc cu vreo 2m ? Vreau sa pavez fundul cu caramida arsa pt. a usura curatarea cred ca nu poate fi o problema. Astept sfaturile profesionistilor.

 32. Adrian Daniel Lup | 25 noiembrie 2019 at 1:11 | Răspunde

  As vrea sa gasesc si eu un fantanar bun care sa-mi sape o fantana, preferabil sa gaseasca un izvor la 20 de metri adancime. Zona este in judetul Arges, Stefanesti Sat, la 300 m de la strada principala pe un drum laturalnic ce este in urcare. Telefonul meu este 0764938526.

 33. Am început să săpăm o fântână, am chemat pe un domn care sapă automat, cu cupa. A săpat cam 2,5 m și e puțină apă, e posibil să dăm de mai mult sau să încercăm în altă parte. Menționez că vecinul are fântână la 200 m de noi și e plină deși are doar 3 m.

  • La 200m este stratul de adancime, acvifer. Ce gasiti la 3m este panza freatica, nu este apa buna si in anumite perioade de timp variaza ca debit. Saparea automata nu este cu cupa, exista masini de foraj pentru puturi de adancime, costul este in ur de 200 lei/m.
   Totusi, 200 m est ecam mult pentru un put cu utilizare rezidentiala dar depinde de specificul zonei.

 34. Se poate efectua sapatul unei fântâni cu diametru de 80, 100 cm peste un put forat la 100 m adâncime ? Am apa dulce la nivelul primei panze freatice 13 m la luciul apei și fântânele din zona sunt sapate pana la 16, 17 m. Nu am coloana de apa dulce pentru pompa submersibila?!… Fântână o vreau pentru acumulare de apa…

 35. Buna ziua,
  Pe fundul fantanii se pune piatra margaritar sau nu este nevoie ?
  Multumesc

Leave a comment

Your email address will not be published.


*