Amenajare debara


Articolul de astazi va prezinta, pe scurt, constructia unei debarale (amenajare debara), este un caz mai dificil dar veti vedea in continuare de ce.

Debaraua are forma trapezoidala (in sectiune orizontala), deci este mai adanca in partea dreapta cu circa 5 cm decat in cea stanga. O alta problema o reprezinta amplasarea conductei de scurgere a apei pluviale care nunai verticala nu este iar amplasarea nu este facuta la intamplare, nici pe mijloc, nici intr-o parte, despartind spatiul util in doua „jumatati inegale”.

In acest scurt articol nu insist prea mult pe „povesti”, sper ca pozele sunt bine alese si ofera suficiente idei celor care se apuca de o astfel de lucrare. Indiferent de varianta aleasa, constructia unei debarale frumoase, solide si bine compartimentate nu este de cele mai multe ori o treaba usoara, dar cred ca merita suficienta atentie chiar daca spatiul nu prea este la vedere si nu de putine ori este asociat cu o zona unde lucrurile stau „calare peste gramada”.

In prima foto se vede cum arata debaraua la momentul cumpararii apartamentului si de unde am plecat cu lucrarile … am scapat de rezervorul WC, am spart vreo 20 cm din peretele din dreapta largind intrarea in debara si de asemenea am reparat, antifonat si tencuit conducta de scurgere pluviala.

Pentru izolarea termica, fonica si un aspect placut al conductei de scurgere pluviala s-a aplicat urmatoarea solutie:

– teava existenta din PVC a fost invelita cu doua straturi de mocheta;

– peste mocheta s-a aplicat o folie din plastic, cu rol de strat de separare;

– s-a aplicat plasa metalica (rabitz) si s-a tencuit folosind un sablon semicircular cu ghidaje.

NOTA VYS: o solutie la indemana fiecaruia insa as identifica un mic neajuns, in cazul in care va exista vreo fisura pe teava de scurgere pluviala, fie la imbinari fie pe orice alta zona, mocheta se va imbiba cu apa si de aici posibilitatea de a dezvolta mucegai si miros specific. Riscul sa se intample fenomenul este mic insa exista. O varianta interesanta ar fi presupus sa imbracam teava cu o folie autoadeziva hidroizolanta, etansa, ca prim strat, zic eu.

Configuratia rafturilor am stabilit-o in functie de lucrurile pe care le-am avut de depozitat, dar am luat in calcul si eventualele schimbari ce pot surveni in timp. Pentru aceasta operatiune am cumparat sine speciale pentru montarea politelor, ceva mai lungi decat cele necesare pentru ca in viitor sa pot reconfigura raftul prin schimbarea distantei intre polite cat si adaugarea unora noi.

Inaltimea usilor am ales-o astfel incat partea de jos (dreapta) sa poata sa treaca pe sub grinda existenta pe hol, in vecinatatea debaralei.  „Sistemul” pentru rafturi se gaseste in orice magazin de bricolaj, la diverse dimensiuni, cu unul sau doua randuri de gauri de prindere a suportului pentru polita, in diverse culori, cu modele diferite de suportii pentru polite etc. Bratele alese rezista la 55 kg fiecare, adica cu mult peste ceea ce as putea vreodata avea nevoie, cu minima conditie ca zidul de prindere sa fie solid, in acest caz beton armat.

Din cauza formei neregulate a debaralei am construit rafturi diferite pentru partea dreapta fata de cele pentru partea stanga, atat ca latime cat si ca adancime, diferentele sunt de aproximativ 5 cm. Rafturile sunt realizate din PAL melaminat cu grosimea de 18 mm, culoare stejar, cantuit cu cant ABS de 2 mm. Marginea laterala a politelor are inaltimea de 10 cm. Masuratorile si montajul au fost destul de anevoioase, scopul urmarit fiind acela ca in final rafturile sa se alinieze perfect la partea frontala, cea vizibila.

La categoria detalii mici dar uneori importante trecem manerele usilor, acestea au dimensiuni mici si o forma care nu permite sa te agati accidental de ele avand in vedere latimea mica a holului, circa 1 m.

Inchizatorile usilor sunt un model pe cat de simplu si usor de instalat, pe atat de practice si de rezistente in timp, sunt tipul cu doua role.

Totul este gata, debaraua plina … gata amenajare debara!

 Atentie s-au inchis usile … urmeaza un nou articol pe VYS Blog !

Autor Coretweaker


12 Comments on "Amenajare debara"

  1. manerele la usi sunt la distante diferite unle fata de altele sau este o iluzie ? (felicitari pt toate articolele)

    • Nu este nici o iluzie, asa a fost stabilit designul de catre autorul lucrarii. Multumesc pentru aprecieri, cu ajutorul celor care contribuie la dezvoltarea acestui mic Blog, sper sa oferim un strop de informatie celor care au nevoie. In acest sens, as aprecia orice sprijin venit de la cei care au desfasurat astfel de lucrari, mai mici sau mai mari.

    • Dupe cele 2-3 beri de dinaintea montarii manerelor, acestea pareau sa fie drepte… :)))

  2. Intr-adevar, o lucrare reusita. Se vede ca acolo unde priceperea si dorinta de a iesi un lucru bun se intalnesc, rezultatele sunt de exceptie. Felicitari !

  3. Ceva asememanator am facut acum trei ani dar acum vreau sa extind cu 30 cm debaraua pentru ca nu mai am spatiu de depozitare.

    Fiind la ultimul etaj, pot sa aplic o reductie pentru coloanana de apa pluviala, adica sa o reduc de la 110 la 77 sau 50? Apare vreo problema?

    Ce solutie exista pentru fonoizolarea conductei pluviale astfel incat sa nu o incarc prea mult? Vreau sa o maschez cu rigips flexibil.

    • Nu iti recomand sa modifici conducta de scurgere pluviala de pe terasa. De fonoizolat se poate, gasesti cochilii de izolare in comert sau poti sa o faci cu vata minerala peste peste care adaugi o folie pentru a impidica vaporii sa ajunga in izolatie si la teava. Se poate masca cu o simpla structura de gipscarton.

  4. Aveti idee unde am putea gasi sine si console similare cu cele folosite de dvs.? Multumim!

  5. In magazinele de bricolaj ati incercat?

  6. am si eu 3 debarale(am apartament cu 3 camere) care vreau sa le transform in dulapuri sau sifoniere cine poate sau vrea sa-mi recomande si mie un meserias bun va rog frumos asta e nr de tel 0731122703 sunt din bucuresti ca vreu sa mi le fac Va multumesc frumos

  7. Imi puteti spune de unde ati cumparat usile? Multumesc

  8. nu se mai poartă așa ceva. e demodată rău debaraua asta…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*