Exista tot felul de idei ce pot fi puse in practica, atat in casele noastre cat mai ales in curte. Acestea pot reprezenta solutii clasice, intr-un fel cuprinse de banalul economiei de piata, solutii oferite pentru toata lumea pe care le cumparam datorita trendului sau altor cauze mai mult sau mai putin relevante, sau solutii ce pot fi catalogate ca fiind improvizatii, la o discutie dusa spre derizoriu de catre o parte dintre noi. Tocmai acestea din urma ne pot reprezenta si oglindesc cu adevarat spiritul despre care tot vorbim, acela de a face lucrurile din placere si cu propria mana (Do It Yourself), sau sa facem lucrurile si altfel. Face parte din viata si nu de putine ori constatam ca am cheltuit o suma de bani pe produse ce nu ne satisfac necesitatile sau asteptarile, mesterii tocmiti nu reusesc sa puna in opera materialele si sa ne ofere o lucrare la care poate am sperat. Dincolo de lucrari importante de amenajari si constructii, exista varianta de a bricola sau a creea cu propriile maini anumite lucrari.
Aceasta este ideea de la care am inceput sa scriu cateva randuri, tocmai citeam cateva intamplari despre niste lucrari nereusite la un iaz si in acelasi timp, consultand noutatile ce apar cu sau fara voia noastra pe facebook, am vazut o imagine ce prezenta o solutie rapida despre cum sa facem, rapid, un mic iaz in coltul verde din gradina.
Ce spun specialistii despre materialele utilizate la constructia iazurilor, helesteelor sau lacurilor? Sa vedem cateva materiale utilizate in acest scop si caracteristicile lor.
Dincolo de iazurile naturale, cele ce se pot amenaja in soluri care permit acumularea si pastrare cantitatii de apa necesara iazului nostru, s-a dezvoltat o mica industrie de produse ce sunt utilizate atat la constructii de importanta mare, acumulari de apa dar si mici aplicatii pentru curtile noastre. Acestea din urma constau in principal din cuve sau bazine ce se gasesc intr-o gama destul de restransa de forme si care au dimensiuni relativ mici, capacitatea lor fiind de la circa 100 litri pana la 1000 litri.

Dincolo de aceste bazine preformate pentru constructia iazurilor se mai pot utiliza si alte bazine ce pot fi gasite la cei care lucreaza in domeniu piscinelor sau rezervoarelor insa nu se gasesc in magazinele de profil, sunt solutii mai putin dezvoltate si care pot costa destul de mult. Varianta cea mai utilizata pentru a realiza un iaz, cu o forma la libera alegere si cu o adancime variabila, sunt foliile dedicate. Aceste folii sunt realizate atat din PVC cat si din EPDM, un tip de cauciuc.
Folia din PVC (imaginea din dreapta) pentru iaz o gasim in comert la diferite grosimi, de exemplu 0.5 mm, 0.8 mm , 1 mm, 1.2 mm, 1,5 mm, 2 mm si intr-o gama restransa de culori, standard este de culoare neagra iar celelalte culori ar fi verde, maro, albastru; in plus mai avem varianta de finisare a folie cu nisip. Cealalta, folia EPDM (imaginea din stanga) este cea mai recomandata solutie pentru a avea o lucrare de calitate si cu o durabilitate maxima, motiv pentru care costul membranei de cauciuc este mai mare. Aceasta membrana de cauciuc este produsa uzual la grosimi de 0.9, 1 sau 1,14 mm, are o lungime definita (de exemplu 30m) si diferite latimi 3 m, 4.5 m; 6 m, 7.5 m, 9 m, 12m, 15m etc. Exista o serie de accesori de etansare si imbinare sau pentru amenajarea iazului, produse ce va vor fi recomandate in functie de necesitatile aplicatiei.


Fata de aceste doua solutii, mai exista o varianta, cea mai ieftina si total nerecomandata, aceea de utilizare a foliei din polietilena (PE) sau foliei agricole. Dezavantajul acestei solutii este dat slaba protectie mecanica pe care o ofera, ceea ce insemna o durata de viata foarte limitata. Folia din polietilena (PE) nu poate fi lipita la imbinari, devine casanta intr-un timp relativ scazut. Doar cu titlu de comparatie, durata de viata a unei folii de polietilena este de 1 an, cea din PVC de 10 ani iar cea din EPDM de circa 30 ani.
Fundul iazului nu necesita o pregatire deosebita in cazul utilizarii acestor folii, dupa indepartarea solului la adancimea dorita, se monteaza un strat de nisip si eventual o membrana de geotextil apoi se trece la montarea folie, intr-un mod perfect etans. Este de dorit ca vizibilitatea foliei pe intreg perimetrul iazului sa fie una minima. Sunt diferite variante pentru acoperirea periemtrala, cea mai utilizata pare a fi acoperirea cu piatra naturala.
De obicei se prefera realizarea terasata a iazului, atat pentru a putea diferite plante acvatice cat si pentru a evita anumite accidente cand o persoana sau un animal cad in iaz, treptele dand posibilitatea de iesire mai usoara. Putem monta in iaz diferite echipamente de iluminat sau pentru a obtine mici efecte de tip cascada sau fantana arteziana. Exista o gama bogata de pompe ce pot fi montate in iaz, alegerea ne apartine in functie de amenajarile ce se vor efectua pe marginea iazului si de dorintele noastre.

In linii mari, acestea sunt principalele informatii de care avem nevoie pentru realizarea unui mic iaz in gradina proprie, ramane sa ne informam ceva mai atent despre modul de intretinere dar acesta este un alt subiect, ceva mai delicat si care are mai multe variabile. Cele cateva randuri scrise pana acum au plecat si de la o melodie ce se asculta mult in ultimul timp – Apa, apa … by Loredana si urmatoarea fotografie culeasa de pe facebook. Este un mic exemplu de incropire a unui mic element decorativ in coltul unei gradini, cu un efort minim atat fizic, ca perioada de timp, cat si ca implicatie financiara. Este mai mult decat bricolaj si mi-a placut tare mult ideea, recuperarea unei anvelope de tractor si reutilizarea ei fara a afecta mediul.
Tot ce avem de facut este sa sectionam anvelopa de cauciuc, sapam o mica groapa si asezam un strat de nisip. Pozitionam jumatatea de anvelopa si imbracam interiorul intr-o membrana de polietilena sau din PVC, marginile acesteia vor fi fixate intre anvelopa si margine sapaturii. Umplem rostul perimetral cu pamant si tasam usor, apoi amplasam pietre naturale, pietre de rau sau orice alte elemente de acest gen. Daca doriti o mica fantana artezia care sa produca un zgomot placut de curgere a apei amplasam o mica pompa si eventual adaugam o instalatie de iluminare subacvatica. Rezultatul obtinut il vedem in imaginea urmatoare.

Nu pot decat sa va doresc sa aveti o gradina verde in care sa va bucurati de farmecul unui mic iaz, fie ca are rol decorativ, va fi populat cu plante si pesti, broscute testoase sau orice alte destinatii va doriti … si nu uitati ca intotdeaua lucrurile se pot face si altfel decat suntem invatati zi de zi in diverse campanii. Totul este sa dati frau liber imaginatiei si sa va bucurati de lucrurile simple.
Be the first to comment on "Cum sa fac un iaz"