Ventilarea acoperisului – sanatate in casa!


Ventilarea acoperisului si a podului unei case reprezinta un aspect esential pentru buna functionare a unei constructii, avand un impact semnificativ asupra durabilitatii acesteia, a eficientei energetice si a confortului interior. In acest articol vom discuta cele mai importante aspecte despre importanta ventilarii acoperisului si a podului unei constructii, dar si despre diverse metode de realizare a acestei ventilari.

Importanta ventilarii acoperisului si a podului

Reducerea umiditatii de sub invelitoare

Sub o invelitoare apare inerent o anumita cantitate de umiditatea ce poate avea consecinte grave asupra structurii acoperisului si a termoizolatiei acestuia. Implicit va avea si asupra confortului termic si a costurilor de incalzire/racire ale constructiei.

Datorita expunerii constante la umiditate, clima din tara noastra fiind un factor ce contribuie semnificativ la aceasta situatie. Materialele din care este realizat acoperisul (in cazul sarpantelor discutam de structuri din lemn, invelitoarea si termoizolatia) se vor degrada constant, la un moment dat fiind necesara inlocuirea acestuia.

Ventilarea corecta a acoperisului este necesara pe toata perioada anului, atat vara cat si iarna. Scopul este prevenirea acumularii excesive a umiditatii in spatiul de sub invelitoare si eliminarea eventualelor picaturi de apa ce se pot forma sub invelitoare, pe folia acoperisului si pe structura dn lemn a acoperisului.

Controlul temperaturii

Un acoperis bine ventilat contribuie la mentinerea unei temperaturi optime in interiorul locuintei, acest lucru fiind crucial pentru confortul locatarilor si pentru reducerea costurilor cu incalzirea sau racirea locuintei. Ventilarea eficienta a spatiului de sub invelitoare isi pune amprenta asupra reducerii costurilor de intretinere mai ales in lunile de vara, atunci cand permite evacuarea rapida a caldurii aflate in exces.

Cresterea duratei de viata a constructiei

Ventilarea corecta a podului si a spatiului de sub invelitoare creste durata de viata a elementelor acoperisului (grinzi, capriori, sipcile de la caroiaj etc. ), pastrandu-le in stare buna. Deteriorarea acestora datorita umiditatii excesive conduce intr-un timp relativ scurt si la deteriorarea unor alte elemente ale acoperisului sau chiar ale constructiei. Cea mai intalnita situatie este in cazul invelitorilor din tabla cand datorita lipsei ventilatiei se deterioreaza atat folia anticondens a acoperisului, cat si termoizolatia acestuia.

Calitatea aerului interior

De foarte multe ori, in functie de suprafata si inaltimea podului, acesta este folosit pentru depozitarea diverselor obiecte si materiale folosite rar. In componenta unora dintre aceste obiecte si materiale se pot gasi substante chimice care pot emana gaze toxice (in anumite conditii de temperatura), afectand in acest fel calitatea aerului. O buna ventilare a podului asigura un mediu sanatos, care contribuie la mentinerea sanatatii persoanelor care locuiesc in respectiva cladire.

Cele mai eficiente metode de ventilare a invelitorii si a podului

Realizarea ventilatiei naturale sub invelitoare prin zonele de streasina si de coama

Pentru o buna ventilare naturala a spatiului de sub invelitoare este necesar ca orificiile pentru admisia si evacuarea aerului sa nu fie obturate. Admisia aerului se va face prin zona de streasina, iar evacuarea acestuia prin zona de coama. De aceea este foarte important sa realizati corect detaliile de streasina si coama ale acoperisului, utilizand materiale care sa permita circulatia corecta a flux-ul de aer. Este recomandat ca admisia aerului sa se faca pe toata lungimea streasinii, iar evacuarea acestuia pe toata lungimea coamei, folosirea pieselor de ventilatie punctuale facandu-se numai in cazul in care nu este posibila ventilarea pe lungimi mari. Trebuie retinut si faptul ca in cazul ventilatiei naturale, presiunea vantului are un impact major asupra ventilarii corecte a spatiului de sub invelitoare.

Folosirea elementelor de ventilatie potrivite invelitorii instalate, sau a unor ventilatoare

In cazul apelor cu lungime mare se recomanda folosirea unor elemente suplimentare, care sa asigure o ventilatie corecta sub invelitoare.  Daca lungimea apei este mai mare de 10 m este necesar sa se mareasca spatiul de ventilare sau sa se foloseasca elemente speciale pentru ventilatie (piese de ventilatie). In acest caz este important de retinut faptul ca alegerea acestor piese de ventilatie se face in functie de modelul invelitorii existente pe acoperis. Spre exemplu, daca aveti instalata o invelitoare Lindab Nordic 400 nu veti putea instala corect decat o aerisire de la acelasi producator. Instalarea unei aerisiri cu o geometrie diferita de a invelitorii va duce in timp la aparitia infiltratiilor.

Instalarea unor ferestre de mansarda

Datorita faptului ca zona in care se intersecteaza fereastra de mansarda si invelitoarea nu avem o etanseitate perfecta, instalarea ferestrelor de mansarda duce la o crestere a ventilatiei sub invelitoare. Astfel, in cazul in care aveti instalata o invelitoare no-name, pentru care producatorul nu ofera si piese de ventilare potrivite, sau nu stiti exact ce marca si model de invelitoare aveti instalata pe acoperis, una dintre solutii o reprezinta si instalarea unor ferestre VELUX. In afara de beneficiile pe care acestea le vor aduce podului sau mansardei dvs. (lumina naturala, aerisire, posibilitatea de acces pe acoperis etc.), acestea va vor ajuta si din punct de vedere al ventilarii spatiului de sub invelitoare (spatiul de deasupra asterelei).

In concluzie, ventilarea corecta a acoperisului se realizeaza conform indicatiilor oferite de catre producatorul invelitorii si este foarte importanta pentru buna functionare a constructiei. Realizarea ventilatiei sub invelitoare poate fi facuta prin diverse metode, protejandu-se astfel structura acoperisului de actiunea daunatoare a mucegaiului.


Be the first to comment on "Ventilarea acoperisului – sanatate in casa!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*