Gard decorativ din module prefabricate


Din punct de vedere al sistemului constructiv, exista o multitudine de solutii tehnice, de la simple imprejmuiri cu plasa de sarma, gard din lemn sau zidarie, gard realizata din beton si panouri de inchidere, gard din module prefabricate etc. Pot fi realizate tipuri combinate de gard, deschiderea stradala fiind cea mai importanta si de regula aceasta este realizata intr-o solutie tehnica cu design mai deosebit pentru ca face oarecum parte din ansamblul constructiei, continand atat poarta de acces pietonal cat si poarta de acces auto.

In cel ce urmeaza vom discuta despre modul in care putem realiza foarte repede i cu un minim de lucrari un gard decorativ realizat din elemente prefabricate. Avantajul acestei solutii este dat de usurinta in executie, reducerea operatiunilor necesare, obtinerea unui gard care nu mai necesita lucrari ulterioare de finisare (tencuire, vopsire, placare etc.). Exista cativa producatori ce realizeaza elemente modulare finisate pentru garduri, exemplul de astazi se refera la elemente modulare cu design modern, din beton, disponibile in 3 culori (negru,alb si bej). Dimensiunile acestor elemente sunt 60 x 30 x 9cm pentru boltarul de zidire si 60 x 3x 7.5cm pentru elementul de inchidere final – capacul.

Ca la orice gard serios, lucrarile incep cu saparea fundatiei si turnarea betonului armat, cota recomandata pentru fundare fiind sub nivelul cotei de inghet in zona respectiva ce poate fi de exemplu – 0.9m. Aceasta se verifica in normative si ne vom asigura ca sapatura respecta aceste cote. Latimea fundatiei in acest caz a fost de 30cm, corelata cu latimea elementelor de gard decorative.

Module prefabricate gard

Betonul utilizat la fundatie poate fi un beton de tip B150-200, armat in partea superioara a acesteia, dupa cum este elevatia. Cota finala de turnare a betonului trebuie aeasa in functie de nivelul final al terenului si dupa cum dorim sa fie gardul decorativ, cu sau fara soclu. Avand in vedere utilizarea elementelor decorative de gard, este recomandat sa nu avem elevatie la gard, primul element decorativ sa porneasca imediat deasupra cotei terenului sau trotuarului. Asadar turnam fundatia gardului si incepem asezarea primelor elemente de gard ca la orice zidarie. Asezam un strat de mortar de ciment pe fundatie si fixam perfect orizontal elementele de gard, unele langa altele, fara rosturi sau mortar intre doua elemente invecinate.

Pentru zona de stalpi, dat fiind ca nu am plecat cu fierul beton din armatura fundatiei, se executa gauri si vom fixa bare PC52 prin fixare cu ancora chimica. S-a optat pentru armarea atat pe zona de stapi cat si pe fiecare element de gard, suplimentar, cu bare de 10mm, PC52, verticale. Au fost lasate goluri in gard pentru poarta pietonala (0,9 m) dar si pentru cea de acces auto (4 m).

Dupa fixarea primului rand de elemente de gard lucrarile devin dstul de usor de realizat. Tot ce avem de facut este sa fixam element peste element, in mod tesut, pana la cota finala a soclului. Pentru ca modulele de gard au o margine de ghidare si dorim sa ne asiguram ca nu se scurge apa din betonul interior si sa murdareasca fata decorativa, vom fixa cu adeziv pentru placi ceramice fiecare modul. Interiorul modulelor se va umple cu un beton realizat la fata locului, poate fi un beton B150, adica 280kg ciment/mc impreuna cu sort si nisip conform retetei de beton standard. Pe zonele de capat, pe fiecare rand, incepem un rand cu boltar intreg iar randul urmator cu un boltar taiat pe jumatate pentru a avea teserea necesara si decalarea rosturilor.

Gardul prinde viata

Dupa umplerea soclului cu beton, pana la cota superioara zonei de ghidare boltar, inchidem zona cu capacele acestora pe care le lipim in aceeasi maniera cu adeziv pentru gresie si faianta iar pe zona stalpilor vom continua zidirea elementelor. Este de mentionat ca s-a realizat si o armare orizontala cu bara de otel beton PC52 de 8mm, ce se aseaza in rostul prevazut in fiecare element de gard.

Ridicam zidarie pe stalpi pana la cota necesara, la cota 2m, cota finala a gardului. Intre stalpi avem un spatiu de 2400x1245mm, spatiu ce va fi prevazut cu panouri de gard. Prinderea acestora se va face prin gaurire pe stalpi si cu ajutorul conexpanduri. Dupa cum se observa, s-au utilizat doua culori de elemente de gard. Zona scolului neagra, stalpii gri cucate doua elemente negre adaugate la partea superioara. In functie de imaginatia si dorinta, puteti combina cele 3 culori disponibile ale elementelor de gard.

Proiectul nostru a urmat design-ul pe care il vedeti in imaginile de mai jos, cele doua simulari au stat la baza executiei. Una din ele va fi cea castigatoare, ne vom hotari ulterior ce culoare sau combinatii de culoare alegem pentru panourile de gard, poartile pietonala/acces auto. Probabil provocarea este legata de palmieri …. ca sa inchidem articolul intr-o nota relaxanta. Evident ca un astfel de proiect poate fi realizat in regim propriu iar solutia este una foarte eleganta, moderna.

Un proiect finalizat – gard module prefabricate!

Indiferent ce varianta constructiva alegi pentru gard, important este sa fie realizat bine si sa fie durabil. Costurile nu sunt deloc mici, mai ales in aceasta perioada in care materialele se scumpesc periodic. Costul acestor boltari la pret de magazin de bricolaj sunt in jur de 20 lei/buc. Daca vom face calculele costurilor comparativ cu alte solutii, diferentele nu sunt foarte mari, mai ales ca putem scuti multa manopera. In plus, evitam sa utilizam foarte multe tipuri de materiale, asa cum este cazul la un gard zidit. Singura necunoscuta este durabilitatea elementelor de gard si modul de comportare la ciclurile inghet-dezghet pe o perioada lunga de timp si rezistenta la apa. Timpul ne va ajuta sa constatam reusita solutiei. Vom reveni dupa fiecare an de viata al gardului cu informatii despre aspect. Va urez sa realizati amenajari de calitate!


Be the first to comment on "Gard decorativ din module prefabricate"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*