Incalzirea prin pardoseala este poate cea mai buna solutie de incalzire deoarece prin temperaturile reduse de functionare permite un consum scazut de energie, este montata ingropat si astfel salveaza din spatiul interior, asigura confortul la nivelul pardoselii (temperatura de circa 25°C), reduce curentii de aer in interior, nu reduce accentuat umiditatea interioara si probabil mai sunt destul efecte pozitive ale acestei optiuni pe care le putem sau nu resimti in mod individual. Este bine de stiut ca o astfel de solutie este ceva mai scumpa decat incalzirea clasica cu calorifere si necesita atentie in executie, Fiind beneficiar al unui astfel de sistem, nu pot spune decat cuvinte de lauda si ma declar multumit de efortul facut atat din punct de vedere al costurilor cat si al efortului pentru dimensionare si executie in regim propriu. Ei bine, odata cu trecerea timpului am constat ca am nevoie sa extind constructia actuala prin inchiderea unei terase, camera ce va deveni loc de relaxare si servire masa, un fel de foisor de vreme rea – varianta inchis. Pentru ca iarna trebuie sa avem o sursa de incalzire si in aceasta zona a casei, am hotarat sa extind incalzirea prin pardoseala catre aceasta noua camera. Problema este ca nu am fost inspirat sa aleg un distribuitor cu circuite de rezerva iar locul de amplasare actual nu permite adaugarea unui nou distribuitor pentru pardoseala, chiar si cu doua circuite. O solutie trebuie cautata si evident ca intotdeauna exista. Primul pas a fost izolarea cat mai buna a acestei camera, aceasta insemnand pereti din BCA de 30cm izolati exterior cu polistiren expandat de 10cm, tamplarie din PVC cu sticla tripla si control solar, tavan izolat cu 25-30cm de vata minerala de sticla.
Acestea fiind datele, suprafata de 15mp ce se deschide catre bucatarie beneficiaza in plina iarna de 18°C, fara a avea pardoseala izolata, doar prin caldura ce vine naturala de la pardoseala incalzita de la parter. Acest lucru m-a convins ca este suficient sa adaug o serpentina de circa 85m, realizata la pas de 14-15cm. Pentru aceasta am adaugat pe pardoseala actuala a camerei un strat de izolatie din polistiren extrudat de 4cm, grosimea maxima permisa pentru a putea instala tot sistemul si a nu avea probleme la usile de acces. Fiind o pardoseala cu sapa trasa, placile de polistiren extrudat se aseaza usor, am optat pentru o fixare redusa cu adezivul poliuretanic Ceresit CT84. S-a instalat perimetral o banda de dilatare pentru incalzirea prin pardoseala, cu folie si adeziv.
Pentru ca avem experienta cu sistemul tacker, pentru usurinta montajului utilizam o folie trasata, realiata din folie de polietilena cu strat de aluminiu. Aceasta are o latime de 1m, se aplica in fasii suprapuse circa 10cm si dispune de un caroiaj realizat din 5 in 5cm. Asezam folie de polietilena a banzii perimetrala peste folia trasata si o fixam din loc in loc cu banda adeziva. Etansarea la nive de folie este necesara pentru a evita scurgerea materialului de sapa.
Acesta este distribuitorul in faza initiala, in dreapta se vede deja tubul de protectie ce este utilizat pentru a proteja teava de polietilena reticulata de tip PE-Xa la trecerea prin zid. Asaar distribuitorul nostru de 1″ cu 5 circuite va trebui sa primeasca inca un circuit suplimentar.
Pentru a adauga un nou circuit avem nevoie de un set nou ce contine debitmetrul amplasat pe tur, ventilul de pe retur, cele doua nipluri pentru racordare teava de incalzire, capacelul albastru si piesa de capat in form de „T”. Un astfel de set costa la distribuitorul meu 110 lei.
Desfacem piesele de umplere/golire si aeristoarele montate pe capatul distribuitorului. In locul lor vom amplasa noul circuit de incalzire. Vedem in foto locul, bara de retur si locasul filetat.
Remontam pe cele doua teuri de capat nou achizitionate piesele de aerisire si pe cele de umplere/golire. Nu necesita etansare cu calt sau teflon pentru ca sunt prevazute cu ganituri de cauciuc.
Montam ventilul si niplul eurocon pe bara de retur, prin insurubare, etansarea este tot cu ganituri din cauciuc. Se strange doar cu atentie sa nu fortam.
Infiletam debitmerul pe bara de tur. Ca o paranteza, acest debitmetru regleaza debitul prin circuitul de incalzire in domeniul 0-5 l/min. In pozitia complet desfacut are debitul maxim.
In acest fel am mutat piesele de umpelere/golire si aerisire pe capatul distribuitorului din inox si am echipat un nou circuit. Acum putem continu montajul circuitului de incalzire si legarea la distribuitor. Putem pune sub presiune distribuitorul si aerisim pentru a scoate aerul din acesta. Daca deschidem noul circuit vom vedea cum lucreaza debitmetrul, atentie doar sa nu scada presiunea din centrala prea mult, asadar lasati robinetul de alimentare cu apa deschis cat va jucati la ventil si debitmetru.
Ne mutam in camera, intindem noul circuit ce are o teava PE-Xa 17x2mm cu bariera de oxigen. Cu ajutorul dispozivitului tacker fixam teava, pe traseul stabilit si calculat anterior, cu cleme specifice. Acestea se infig in iolaia din polistiren extrudat si fixeaza teava pana la turnarea sapei. La acest circuit am utilizat circa 250 cleme iar dispozitivul tacker a fost imprumutat de la distribuitorul materialelor pentru incalzire. Vom lega tevile la distribuitorul pentru pardoseala cu ajutorul conectorilor pentru eurocon de 17, vom umple circuitul cu apa pentru a proba etanseitatea lui. Umplerea o facem direct din distribuitor, umplem incet pe retur fara a lega turul la distribuitor. In momentul cand apa a ajuns in capatul turului legam teava pe bara de tur.
Putem constata ca totul este in regula dupa cateva zile in care lasam circuitul sub presiune. In acest moment inchidem circuitul si cu el sub presiune vom turna sapa de egalizare, mecanizat. Fiind o suprafata mica avem nevoie undeva la 1mc de nisip cernut si spalat, 5 saci de ciment, fibre de armare, putin aditiv si neaparat pompa.
Trei baieti priceputi ne vor ajuta sa targem sapa peste incalzirea prin pardoseala. Grosimea totala a sapei este de 50-55mm, totul sta in mana baiatului care trage cu dreptarul si a celui ce verifica nivelul trasat anterior.
Sapa de egalizare, esentiala pentru lucrarea de extindere incalzire prin pardoseala!
In circa 30 minute toata sapa este asezata si trasa cu dreptarul. Urmeaza elicopterizarea suprafetei pentru a inchide porii sapei si a creste rezistenta acesteia. Aceasta operatiune nu are nicio legatura cu planeitatea sapei care este doar atirbutul celui care trage cu dreptarul,
Am ajuns si la final, incalzirea prin pardoseala este montata, sapa este trasa, nu avem decat sa asteptam 2 zile sa se traga sapa pentru a putea pasi pe suprafata acesteia. Vom taia atunci banda perimetrala in surplus si vom curata cuatentie marginile de pot avea mici proeminente. Vom lasa sapa sa se usuce incet, natural, cel putin 4 saptamani inainte de a o acoperi cu o placare ceramica, gresie portelanata montata cu adeziv flexibil – voi utiliza varianta CM17 de la Ceresit.
O mica experienta despre cum putem avea o incalzire prin pardoseala, de la o camera se poate extinde la o casa, totul este sa va documentati, sa respectati cerintele specifice si nu ramane decat sa va bucurati de confortul oferit ulterior.
Felicitări!
Am început reabilitarea unui apartament situat la etajul 7 (~ 45 mp, cu tot cu balcon), ocazionat de reabilitarea termică a blocului ( 8 etaje, construit în 1981 ).
În vederea montării de încălzire în pardoseală ( urmând a fi finisat cu gresie pe toată suprafața ) au fost îndepărtate straturile de finisaj existent ( parchet și mozaic ) și straturile suport ( șape, un fel de pietriș, nisip ).
Balconul, în formă de „L” ( care nu a fost vreodată finisat, are la suprafață un fel de ciment/șapă ) se va închide cu tâmplărie termopan și va fi deschis spre cameră. Întrebarea este: se poate sparge fără riscuri acel strat care acoperă suprafața balconului, pentru a se ajunge la nivelul plăcii?
Menționez că aceste balcoane fiind în „L” sunt susținute de două console din beton, la colțul blocului, iar placa balconului pare a fi una care ajunge până la jumătatea camerei deoarece se vede crăpătura transversală de la îmbinarea a două plăci.
Aș dori să plasez centrala termică în spațiul balconului.
Vă mulțumesc, toate cele bune!
Daca acel strat este mozaic, se poate scoate totul pana la placa de beton.
Nu, nu este mozaic, este o șapă (ciment). Mi-a comunicat constructorul care se ocupă de lucrarea de reabilitare termică a blocului că ar fi o operațiune riscantă din cauza vibrațiilor produse de pickhammer.
Daca este sapa nu vad problema, nu trebuie neaparat cu pickamer greu. Se poate lucru si cu vibratii mai putine. Sapa inseamna material de egalizare asezat pe placa, deci nu are legatura cu rezistenta.
Da, așa este, aveți dreptate. Mulțumesc frumos pentru confirmare! Ne vom strădui…