Adezivul poliuretanic

    Dupa anii 2000, termoizolarea a capatat noi valente (adeziv poliuretanic). A devenit esential sa izolam casele, structurile sau orice alte lucruri atat pentru a salva energie cat mai ales pentru a ne asigura un confort superior. Generic vorbind despre cele doua aspecte, economia si confortul, nu reusesc intotdeauna sa fie atinse in mod simultan, asa cum ar trebui.  Spun asta pentru ca putem realiza lucrari de izolare termica ce vor duce la o anumita economie de energie dar putem constata un anume disconfort interior, nu putine cazuri sunt cand mediul interior este puternic influentat de efecte negative ale incorectei izolari sau utilizarea unor materiale nepotrivite, de o calitate indoielnica etc.  Subiectul este destul de complicat, putand fi discutate detalii ce pleaca de la alegerea si calitatea materialelor utilizate, modul de punere in opera, pana la modul de utilizare al casei. De aceasta data,  vreau sa ma refer doar la lipirea izolatiei in cadrul sistemului de termoizolare exterioara pe baza de polistiren expandat (ETICS).

   La introducerea sistemului pe piata exista un singur tip de adeziv pentru lipirea placilor de polistiren expandat, adezivul mineral – pe baza de ciment. In ultima perioada a fost dezvoltat un nou tip de adeziv, adezivul poliuretanic. Cum orice produs nou este supus unei strategii de marketing, referinta fiind intotdeauana vechea solutie – adezivul mineral.

 Analizand prezentarile si informatiile prezentate de producatori, constatam numai avantaje fata de vechea solutie. Toate bune si frumoase, este incontestabil ca adezivul poliuretanic aduce imbunatatiri in izolarea termica, este mult mai usor de transportat si mai ales de executat lipirea pe santier.

  Dincolo de aceste lucruri bune si frumoase despre adeziv, exista lucruri care deranjeaza un consumator si este important sa le cunoastem inainte de a achizitiona si utiliza adezivul poliuretanic, oricare ar fi el.

Inainte de a va impartasi parerea despre cativa adezivi poliuretanici, trebuie sa cunoastem modul de aplicare. Cum observam si in foto, aplicarea adezivului se face direct pe placa de polistiren intr-un sistem de cordoane. Pentru fatada, exemplul este in foto, un cordon perimetral la circa 2cm de margine si un cordon median pe lungime. Pentru zona de soclu, aceste cordoane se aplica pe latimea placilor de polistiren, ca niste dungi verticale, fara a inchide conturul. Odata aplicat cordonul de adeziv, placa se lipeste imediat pe perete  si se aseaza in planul izolatiei cat mai bine. Adezivul poliuretanic are o expandare redusa dar aceasta nu inseamna ca nu va deplasa placile. Din acest motiv, la un interval de 5-10 minute trebuie sa revenim la placile asezate si sa le ajustam pozitia pentru a nu avea diferente de planeitate, aceasta insemnand cativa mm pe marginile placilor de polistiren.

Inaltimea cordoanelor ne va ajuta sa preluam abaterile de planeitate ale fatadei, in caz ca exista. Se pot prelua abateri teoretice de maxim 2cm iar daca avem zone unde acestea depasesc valoarea specificata, putem aseza in prealabil straifuri din polistiren fixate cu acelasi adeziv poliuretanic. Pentru a putea fixa cat mai bine placile de polistiren pe fatada, trebuie sa existe un cordon de adeziv poliuretanic suficient de inalt, astfel ca fixarea placii sa nu insemne goluri neacoperite de adeziv, lipsa de aderenta pe conturul cordonului aplicat. Acest luccru este mai dificil acolo unde abaterile de planeitate sunt mari.

Corelat cu aceste abateri, vom constata ca adezivul poliuretanic se consuma extrem de repede, normal de altfel. Am testat patru (4) tipuri de adezivi poliuretanici si va pot spune ca exista diferente extrem de mari intre produse, la fel ca si la pret.

Cand mergem la raft observam ceea ce scrie pe tub, mesajele ce tin de marketing si pretul.  Avem cele patru produse: Ceresit CT84 cu acoperire pana la 10 mp la pretul de 25 lei, Tytan 753 la pretul de 22 lei – nu gasim o referire in prim plan legata de suprafata acoperita ci doar ca inlocuieste un sac de adeziv mineral, Den Braven la pretul de 23 lei, „suprafata mare de acoperire, 15-25mp” si  Impact la pretul de 19 lei, „suprafata mare de acoperire, 1 tub de adeziv lipeste 15-25mp”.

Este frapanta diferenta de suprafata acoperita mentionata pe unele din produse si oricat doresc sa cred testele de laborator, nu reusesc. Produsele sunt in principal destinate termoizolarii fatadelor, lipirii polisirenului, ceea ce ar insemna ca suprafata de acoperit sa fie cat de cat calculata pentru aceasta aplicatie. In momentul in care o zidarie sau o fatada are toleranta de nivelul milimetrilor, daca nu centimetrilor, a indica un consum teoretic pentru o suprafata perfect plana este mai mult decat incorect. Din punctul meu de vedere, oricat de plana ar fi fatada, tencuita sa fie, tot nu ajungem la o surpafata de 25mp acoperita cu un tub de adeziv poliuteranic.

Cu atat mai mult cu cat intre aceste produse este si o diferenta notabila de calitate, a aplica un cordon prea subtire poate duce la esecul operatiunii. Spun ca este diferenta notabila de calitate pentru ca am constatat practic o diferenta de consistenta (densitate) atat pentru adezivul proaspat aplicat cat si pentru cel intarit. Cel mai slab produs a fost adezivul Impact, culoare galbena, densitate extrem de mica, la aplicare cordonul pur si simplu se dizolva. Asemanator cu acesta, poate foarte putin mai bunicel a fost adezivul Den Braven, aceeasi culoare galbena. Pare ca ar fi de fapt acelasi produs sau producator dar asta nu sunt sigur, asemanarea este destul de mare si de aici presupunerea. Adezivul Tytan, chiar daca mai ieftin ca Ceresit Ct84 dar si ca adezivul Den Braven, este cu totul altceva. Este de cluoare albastra si nu se compara cu primii doi adezivi. Are o densitate mult mai mare, cordonul este stabil si lipeste bine. Dintre toate cele patru tipuri de adezivi, cel mai complet si mai bun, atat ca densitate, rezistenta cordon dupa intarire si mod de lucru este Ceresit Ct84 – culoare roza.

Dincolo de densitate si mod de lucru, ca suprafata acoperita mi se pare corecta remarca celor de la Tytan – inlocuieste un sac de adeziv clasic, aceasta insemnand ca dintr-un tub se poate placa circa 5-6mp. Acest consum de 1 tub de adeziv poliuretanic la 5-6 mp este similar cu ceea ce obtinem din sacul de adeziv pe baza de ciment, unde avem specificat consumul de 4-5kg/mp (sac 25kg = ~5mp). Utilizand Ceresit CT84 pentru placarea principala, considerand ca pentru micile zone numeroase de pe fatada, consumul realizat a fost undeva la ~5mp/tub, abateri de planeitate variind de la 5mm la 2cm.

Un cordon cu o rezistenta mai mica, rezistenta data atat de aderenta la stratul suport cat si de densitatea materialului (material compact) este definitoriu pentru durabilitatea si calitate atermosistemului, mai ales daca utilizam un polistiren expandat de calitate, tip EPS 80 cu o grosime mai mare.

Avand in vedere experienta practica si informatiile pe care le gasim pe ambalaje si in instructiuni, considerati ca solutia de utilizare a adezivului poliuretanic merita folosita din prisma rapiditatii, usurintei, aderentei si izolatiei termice oferite. Restul calculelor ce tin de suprafata acoperita si consumul mai mic de adeziv, ce ar duce la un pret mai mic pentru lipirea polistirenului, este doar o iluzie.

Acesta este punctul meu de vedere dupa ce am utilizat aceste produse, daca informatiile si experienta va ajuta, nu imi ramane decat sa va urez SPOR LA TERMOIZOLAT!

6 Comments on "Adezivul poliuretanic"

  1. Din pacate dupa anii 2000 nu s-a intervenit cu niste reglementari ale firmelor care izoleaza. Fiecare a izolat dupa cum l-a taiat capul, a ales ce culoare i-a convenit si mi-e groaza cum or sa arata izolatiile astea de pe blocuri facute fuserai.

    • Acum exista regulamente locale privind culorile de pe fatade si lucrarile la blocuri necesita autorizare, chiar si pentru termosisteme.

  2. Un articol foarte relevant pentru vremurile noastre!

  3. Buna ziua adezivul de polistiren Cereșit CT 84 este bun si la montaj de ferestre Termopan Pvc va pun acesta intrebare pentru-ca cei ce mi-au montat ferastrau de termopan Pvc au pus o spuma Poliuretanică Roz pe tub scriea Cereșit bănuiesc că e adeziv de polistiren CT 84

  4. Locuiesc În Mediul Rural nu ezista regulamente pot vopsi cu ce culoare Doresc ma Scuzati daca nu ati înțeles Intrebarea Mea Era firmă ce mi-ai montat termopanul A folosit Spuma De Culoare Roz ce bănuiesc că era Adeziv de polistiren Cereșit CT 84 Nu Spuma Poliuretanică E Bun adezivul de Polistiren Cereșit CT 84 la montaz Termopane PVC

    • Tot ce este posibil, mai gresim ca suntem oameni. Daca este sa analizam fisa adezivului nu gasim nicio referire ca ar putea fi folosit la fixarea tamplariei. Totusi, daca tamplaria a fost fixata bine in suruburile autofiletante, rolul spumei poliuretanice este acela de a inchide golul si a-l izola. Se poate ca sa nu fie o greseala catastrofala si sa nu se intample ceva. Este cel mai bine sa utilizam o spuma de montaj buna, cu o densitate mare si care sa fixeze bine tamplaria, de exemplu un produs Tytan.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*