Pe perioada ploilor, prelingerea apei pe fatada poate duce la aparitia petelor si darelor de mizerie pe anumite zone ale acesteia. Acest fenomen depinde de existenta elementelor constructive orizontale (terase, glafuri etc.) pe care se acumuleaza praf, mizerie ce poate fi spalata de precipitatii. Mizeria colectata si scursa odata cu apa ajunge pe fatada si va lasa urme neplacute, va pata tencuiala decorativa sau vopseaua lavabila. Pentru a evita acest fenomen, este necesara prevederea unor profile pentru a indeparta apa cu mizerie cat mai in exterior sau a impiedica scurgerea directa pe stratul decorativ. In functie de zona ce necesita protectie, exista o diversitate de solutii, de la profilele de plastic prevazute cu plasa de fibra ce se inglobeaza in masa de spaclu a termosistemului, la profile metalice pentru terase ce poti fi simple sau profesionale (realizate din mai multe elemente). Alegerea profilului depinde de specificul aplicatiei, de marimea fatadei aflate sub zona orizontala. Pentru aplicatii mici putem utiliza cele mai simple profile, asa cum este si cazul solutiei prezentate in acest articol.
Cazul de fata este reprezentat de o terasa aflata sub acoperisul casei, asadar expusa exteriorului. Grosimea placii de beton, a izolatiei termice si restului finisajului va fi de circa 20cm, suprafata pe care se poate scurge apa cu mizerie si praf. Este asadar nevoie sa utilizam profile pentru a proteja surpafata verticala data de aceasta grosime de 20cm, atat pe partea superioara a finisajului (gresiei) cat si pe zona inferioara, spre intradosul structurii.
In partea superioara, dupa aducerea suprafetei in starea de aplicare a finisajului (adaugate straturile hidroizolatoare, termoizolatoare, de egalizare etc.) optam pentru aplicarea unui profil picurator din aluminiu, olive. El va asigura atat curgerea apei la circa 2cm de marginea terasei cat si inchiderea estetica a zonei de placaj ceramic (gresie exterior).
Profilul se gaseste la o lungime de 2,5m si are un pret de circa 26 lei. Forma acestuia este adaptata montajului sub placarea ceramica, marginea acestuia permite potrivirea cu marginea gresiei si acoperirea zonei debitate.
Cum montam profilul picurator?
Montarea efectiva este destul de simpla, cea mai mare atentie fiind acordata pozitionarii profilului. Dupa debitarea la lungimea necesara (daca este cazul, in functie de forma si dimensiunile terasei) se trece la fixarea efectiva in patul de adeziv. Montarea profilului este recomandat sa se efectueze odata cu placarea ceramica a terasei.
Asezam un strat de adeziv flexibil de exterior si pozitionam profilul picurator. In acelasi timp, cat materialul este inca neuscat, asezam si placarea ceramica si incheiem marginea terasei, pas cu pas.
Este o munca ceva mai migaloasa dar cu atentie si rabdare, montarea profilului de realizeaza asa cum trebuie. Dupa ce se usuca adezivul, cel putin dupa 24 ore, se poate trece la chituirea cu chit de rosturi impermeabil, inclusiv marginea dintre profilul picurator si gresie.
Doua profile esentiale pentru a elimina urmarele de scurgere.
Debitarea profilului se poate face cu un fierastrau pentru metale (bomfaier). In ultima foto avem profilele picuratoare vazute de jos, profilul picurator de aluminiu montat anterior dar si profilul picurator de pe intrados, cel ce nu permite trecerea apei in sens invers, sub placa terasei. Cele doua profile formeaza o solutie de protectie a grosimii terasei impotriva petelor si urmelor generate de apa incarcata cu mizerie.
Ca recomandare generala, aveti in vedere acest aspect atunci cand finisati exteriorul, inainte de a aplica ultimul strat decorativ al fatadei. Va fi mai greu de intervenit ulterior si realizata o solutie de protectie care sa functioneze bine si sa nu afecteze finisajele. De regula, majoritatea opteaza pentru iesirea gresiei in exterior dar zona ditre placi, rosturile, vor ramane expuse si orice chit am aplica nu va rezista decat temporar, mizeria acumulandu-se rapid pe fatada neprotejata.
Citeste despre hidroizolatia terasei !
Be the first to comment on "Profil picurator"