Centralele in condensatie au o eficienta energetica mai ridicata si aceasta deoarece recupereaza o parte din caldura evacuata la cosul de fum. Astfel, prin recuperarea caldurii se produce condens iar acesta trebuie să fie eliminat. Prin urmare, centrala termica in condensatie este prevazuta cu un racord pentru evacuarea condensului, racord la care cel mai simplu este sa legam un furtun de plastic transparent ce se va lega la celalalt capat la sistemul de canalizare sau la alt traseu de scurgere. Racordul centralei este reprezentata de fapt de un sifon de evacuare, transparent, cu posibilitate de control vizual si demontare in vederea curatarii. (Curatare sifon de condens si filtru antimagnetita)
Cum sezonul rece este aproape si trebuie sa pornim centrala, este recomandat sa facem o minima verificare a presiunii din instalatia de incalzire, sa curatam filtrele si celalalte accesorii de care depinde fucntionarea corecta si sigura a centralei. Noi avem doar de curatat filtrul antimagnetita si sifonul de condens. Incepem cu sifonul de condens, acesta nefiind curatat de la punerea in functiune a centralei, adica 2.5 ani. Scoatem cu atentie furtunul de plastic si desfacem sifonul prin rotirea usoara (atentie ca va curge o mica cantitate de apa si vom resimti un miros acid – mirosul specific condensului). Extragem partea mobila a sifonului, in cazul nostru o centrala Genus One.
Este destul de lung sifonul de condens, motiv pentru care colmatarea completa se intampla greu. Aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa indepartam periodic mizeria acumulata in paharul sifonului, noi am gasit de aceasta data circa 2cm de mizerie, namol.
Curatam si spalam sifonul de condens ce este realizat din plastic si apoi il remontam pe centrala. Racordam furtunul de scurgere a condensului si aproape am terminat. Spun aproape am terminat pentru ca daca aceasta parte de demontare si curatare se poate face fara a desface capacul centralei, va mai trebui sa realizam o operatiune inainte de a finaliza. Aceasta consta in umplerea sifonului de condens cu apa.
Pentru a umple sifonul de condens cu apa este necesara demontarea capacului centralei. Pentru a umple sifonul cu apa desfacem capcul centralei, deschidem ventilul de aerisire manuala a schimbatorului principal si apa se va scurge usor in sifon, In cateva secunde vom constata ca sifonul se umple cu apa si surplusul curge e furtunul de evacuare a condensului. Este necesar sa verificaţi din nou presiunea sistemului pe manometru pentru a restabili presiunea minima necesara, in caz ca ati aerisit prea mult si eventual sa deschideti apa de alimentare pentru a creste presiunea la circa 1 bar. In schita urmatoare avem o schita de principiu cu una din centralele Genus One, robinetul de aerisire si sifonul sunt incercuite.
ATENŢIE! ABSENŢA APEI ÎN SIFON PROVOACĂ EMANAŢII ALE FUMULUI EVACUAT ÎN AERUL AMBIANT.
Curatare sifon de condens si filtru antimagnetita
Al doilea element ce necesita curatare este filtrul antimagnetita, in acest caz este filtrul de tip MG1 dotat cu racorduri 3/4, robinet de izolare pe intrare si iesire, racord de purjare, capac filtru magnetic si sita de filtrare. Pentru a dsface filtrul va trebui sa inchidem robinetii pe intrare si iesire fltru, desfacem capacul de golire si apoi capacul mare ce contine sita si miezul magnetic.
Scoatem fitrul ce a fost utilizat 1 an de zile si constatam existenta unui strat de culoare neagra, constituit din pulberi fine metalice. Acest filtru colecteaza particulele mici metalice si protejeaza componentele centralei, in principal schimbatorul de caldura, armaturile si pompa. Se observa cum particulele se aglomereaza (petele negre) ramanand atrase de miezul magnetic.
Curatam atat sita ce nu prezinta resturi solide cat si miezul magnetic. Trebuie sa insistam pentru ca particulele se lasa mai greu desprinse de pe magnet.
Gata, sunt curatate, spalate si sterse.
Stergem si interiorul corpului filtrului magnetic si montam totul la loc. Pozitionam intai sita, introducem capacul cu miez magnetic si infiletam pana la capat. Inchidem purjorul, deschidem robinetele de intrare si de iesire. In acest moment presiunea incentrala poate sa scada cu 0.1- 0.2 bar si poate fi restabilita prin deschiderea robinetului de alimentare cu apa rece.
Curatarea acestor filtre trebuie facuta periodic, in general recomand o curatare la fiecare intrare in sezonul rece dar cu cat instalatia interioara se invecheste, cu atat ar trebui crescuta frecventa curatarii, de exemplu putem curata filtrele si sifonul de condens la inceput de sezon si la sfarsit de sezon … depinde si de modul de folosire al centralei. Cele doua operatiuni prezentate in articol pot fi realizate de oricine are putina atentie si pricepere, fara a exista vreo problema.
Citeste si despre extindere incalzire prin pardoseala …
Be the first to comment on "Sifon codens si filtru antimagnetita"