Prize modulare pe un perete placat


Zilele trecute am citit despre o problema pe care un beneficiar a intampinat-o in propria locuinta – montarea prizelor modulare. Un mester ii montare o priza modulara pe un perete placat cu faianta, intr-o bucatarie si din nu stiu ce motiv avea nevoie sa schimbe doza. A desfacut respectivul prizele si a constatat ca doza nu se poate scoate de sub faianta, fiind mai mare in dimensiuni, ingropata sub placa de faianta. A fost un semn de intrebare, cum s-a intamplat si de ce? Pentru ca in aceasta perioada intamplarea face sa am in derulare un proiect ce are si aceasta operatiune inclusa, iata ca am gasit raspunsurile necesare respectivului benefciar si avem sa constatam inca odata ca nu orice mester face „miere”. Intrebarea este, de ce un mester isi permite sa faca o lucrare improvizand cand nu il costa nimic sa faca lucrurile cum trebuie, scopul fiind solutia optima pentru beneficiar, pe termen lung. Nu este in regula sa facem o lucrare ce in viitor poate fi o problema cu repercursiuni financiare asupra beneficiarului.

Sa povestim putin, ce s-a facut si mai ales cum trebuie facut. Asadar, problema invocata de respectivul client era legata de schimbarea unei doze modulare, pe un perete placat. A fost utilizata o doza modulara pentru zidarie, una asemanatoare cu cea din imaginea urmatoare. O astfel de doza se foloseste acolo unde nu avem o placare, unde reparam cu mortar si glet pe langa doza, acoperind marginea ingropata si ceva mai lata a dozei. Va ramane vizibila si va putea fi mascata cu rama specifica doar partea interioara a dozei. Pe o placare, ceramica sau de alta natura, utiiarea acestei doze va insemna montarea initial a dozei si acoperirea marginilor cu respectivul material de placare, adica ingroparea definitiva si imposibilitatea de scoatere ulterioara fara spargerea ei. In unele cazuri exista riscul de a sparge placarea si a ramane zona fara acoperire, expusa pe langa mascarea specifica. Observam in foto, ca odata placat, aceasta doza modulara nu poate fi introdusa in spatiul alocat, deci nu este pretabila pentru montajul pe un perete placat.

Montarea prizelor modulare

Bun, dar ce optiuni avem? Daca ajungem la raionul electric, vom observa ca pentru varianta modulara avem doua variante de doze. In dreapta avem priza pentru zidarie, in stanga avem o doza pentru gipscarton. Se observa diferenta de gabarit intre cele doua doze, cea verde are cirva 7cm latime si margini ce permit fixarea pe gipscarton iar cea pentru zidarie are circa 8.5cm.

Golul lasat in peretele placat este potrivit pentru montarea unei doze modulare pentru gipscarton, astfel incat sa o putem introduce usor, sa o fixam si in caz de nevoie sa o eliminam fara a afecta placarea peretelui. Daca peretele nu are material de placare, ci doar tencuiala si glet, ar fi fost posibila utilizarea dozei portocalii.

Introducem doza in decuparea realizata odata cu placarea cu faianta si stabilim zona pe unde vor intra conductoarele electrice. Cu cat decupajul realizat este mai fix, cu atat doza va sta mai bine in pozitie dar va trebui sa avem loc pentru fixarea cu ipsos adeziv. Chiar daca nu avem gipscarton, cele doua suruburi laterale pot fi rotite pentru a pozitiona clemele catre exterior si a fi inglobate in ipsos.

Aplicam doza in pozitia finala cu ajutorul ipsosului adeziv. Mentinem pozitia pentru ca doza sa nu se miste pana trage ipsosul. Daca este nevoie mai adaugam ipsos prin interiorul dozei, umpland spatiile ramane goale. Curatam ipsosul in exces numai dupa ce acesta se usuca.

Putem fixa rama dozei modulare chiar daca ipsosul nu este usca. Pozitionam rama neagra si insurubam cu atentie cele 4 surubele, fara sa miscam doza. Evident pentru cei care nu au suficienta experienta se poate prinde masca ulterior, nu este nicio graba.

Dupa ce totul este uscat, facem conexiunile intre module cu aceeasi sectiune de conductor utilizata la traseul electric, in speta conductor cu sectiunea de 2.5mmp, introducem pe pozitie prizele modulare si montam rama decorativa.

Din punctul meu de vedere asa trebuie sa arate o priza modulata montata pe un perete placat si in niciun caz sa optam pentru solutii de compromis. Atentie la distantele de montare a prizelor in spatiul de deasupra blatului din bucatarie. Pastrati o distanta sigura fata de sursele de caldura si sursele de apa. Inaltimea recomandata este undeva in jurul cotei de 1.2m iar lateral sa pastram o distanta de minim 15-20cm de sursa de apa sau caldura. Ce ne facem daca s-a montat o doza mai mare si nu putem sa acoperim cu rama decorativa rostul lasat? Ce ne facem daca trebuie sa inlocuim o doza aleasa incorect? Simplu, fie refacem placarea, fie reusim sa schimbam doza fara sa spargem placarea, fie ne chinuim si revenim la prizele standard (ceva mai late). Pentru a evita orie situatie neplacuta, nu avem decat sa ne informam din timp, sa analizam optiunile si sa alegem cea mai buna varianta, in cunostinta de cauza. Ne va fi mai usor acum si in viitor!


Be the first to comment on "Prize modulare pe un perete placat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*