Filtrarea apei


Asigurarea alimentarii cu apa in orice locuinta este unul din elementele vitale pe langa o sursa de energie electrica. Pentru ca in mare parte din sistemele de alimentare cu apa discutam de multe ori de probleme legate de calitatea aei potabile, fie pentru ca reteaua de distributie este foarte, fie ca noua retea este realizata defectuos sau chiar sursa de apa este mai putin calitativa, trebuie sa avem in vedere cel putin o filtrare la locul de consum. De ce avem nevoie de filtrare? De ce avem nevoie de anumite operatiuni de tratate a apei?

Raspunsul este destul de simplu insa filtrarea sau tratarea efectiva este de multe ori mai complicata si costisitaore. De aceasta data avem in discutie o minima filtrare, as spune obligatorie, in orice casa ce are un put pentru asigurarea apei.

Este bine de stiut ca o solutie de filtrare nu se poate dimensiona fara a cunoaste cu certitudine calitatea apei din put. Astfel, dupa ce avem putul pus in functiune putem realiza o prima analiza a apei, la un laborator autorizat. Se va recolta o proba de apa intr-un recipient steril, etans si se va patra la frigider. Vom solicita realizarea analizei chimice a apei si analiza bacteriologica.

Masurile de filtrare a apei se vor alege in functie de rezultatele analizelor, putand fi unele minime sau unele foarte sofisticate daca avem in apa depasiri ale unor parametrii cum ar fi duritatea, continutul de fier, sedimente etc. Pe langa asigurarea unei ape cat mai potrivite pentru consumul uman, multe din echipamentele din casa necesita un anumit grad de filtare deoarece functionarea lor este conditionata de calitatea apei (a se vedea echipamentele de incalzire, robinetele, oiectele sanitare dar si finisajele care pot suferi prin afectarea aspectului sau vor fi loc pentru depuneri).

In cele ce urmeaza vom vedea ce se intampla cu doua tipuri de filtre dupa o functionare de 6 luni. Fotografia ne expune un filtru cu sita metalica de 100 microni (stanga) si un cartus filtrant din bumbac de 25 microni (dreapta).

Sita de filtrare face parte dintr-un regulator de presiune si se poate curata prin desfacerea in parti componente, prin spalare cu apa sub presiune. Se observa depunerea ce s-a acumulat in timp pe sita, sedimente, namol, iar functia de autocuratare (purjare manuala) a regulatorului nu le poate indeparta. Pe de alta parte, filtrul din bumbac este murdar mai mult la exteror iar spre interior se observa inca tesatura originala, mai curata. Acest lucru este de bun augur pentru ca suntem siguri ca dincolo de aceste filtre nu a trecut o cantitate semnificativa de sedimente/impuritati cu o marime a particulei mai mare de 20-25 microni.

Indiscutabil filtrul din bumbac necesita o nlocuire atunci cand incepe sa se incarce, sa isi schimbe culoarea (cel mult la 6 luni daca nu mai des, dupa cum inregistram un consum mai mare sau mai mic de apa). Sita regulatorului o desfacem si o curatam temeinic, rezulatul il vedem in foto – sita este din nou curata iar filtrul din bumbac impecabil, nou.

Intreaga operatiune de intretinere a celor doua filtre este foarte usoara si o putem realiza sigur. Nu avem nevoie decat de cheile pentru desfacerea filtrelor, izolam zona filtrelor pentru a nu fi sub presiune, desfacem, curatam si inlocuim filtrele de unica folosinta, le remontam si pornim circuitul de alimentare cu apa. Timpul necesar este de maxim 30 minute daca avem tot ce ne trebuie. Costul filtrului din bumbac este redus, sub 10 lei si se poate merge cu o finete de filtrare cat mai mica, minimul fiind de 5 microni.

Nu pot decat sa va doresc alegere potrivita a filtrelor si atentie la perioada de schimbare a cartuselor filtrante, daca nu avem grija ne pot afecta atat instalatiile cat si sanatatea!


Be the first to comment on "Filtrarea apei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*