Placare cu caramida refractara


Caramida refractara este un material realizat prin presare sau turnare, avand la baza argile refractare, samote, deseuri refractare si alte substante minerale.

Materialul are ca principala caracteristica capacitatea de a rezista la temperaturi foarte mari, peste 1200 °C, motiv pentru care este destinat aplicatiilor in domeniul instalatiilor unde se regasesc aceste conditii de temperatura, si anume: pentru zona industriala la inzidirea instalatiilor de cazane de abur, de apa calda sau supraincalzita, la cuptoarele pentru ceramica, la cuptoarele din domeniul prelucrarii mineralelor, la canale si cosuri de fum etc., iar in domeniul casnic la gratare pentru gradina si sobe de teracota.

Tinand cont de domeniul unde se folosesc, vom gasi pe piata diverse tipuri de produse din caramida refractara, diferentiate prin compozitia chimica, tehnologia de producere si dimensiuni. Cateva caracteristici ale caramizilor refractare sunt: culoare uniforma alb-galbuie, sunet metalic cristalin, structura omogena, suprafete plane, muchii si colturi compacte (care nu se faramiteaza la frecare cu mana).

Un aspect deosebit de interesant este modul de comportare al caramizilor refactare ce au fost supuse la o temperatura mare, pe durata de viata a instalatiilor unde sunt folosite. Daca avem ocazia sa vedem sortimente de caramida refractara eliminata din cuptoare, vom constata o diferentiere a culorii acestora, unele mai inchise la culoare, altele aproape de culoarea initiala. Schimbarea de culoare este cu atat mai accentuata cu cat aceasta a fost supusa unui regim termic mai inalt, asa cum putem avea in cadrul instalatiilor industriale mentionate anterior, acestea avand zone cu temperaturi diferite.

Cum multe instalatii industriale nu mai avem prin tara, fiind inchise si chiar demolate in anii „democratiei de tranzitie”, cei care au ocazia sa se aprovizioneze cu o astfel de caramida refractara utilizata au posibilitatea de a o utiliza obtinand un efect estetic deosebit si care implica o manopera simpla, usor de realizat in regim DIY (Do It Yourself).

Asadar, in aceste doua imagini putem vedea gama bogata de culori in care putem gasi caramida refactara.

Probabil ati inteles deja aplicatia despre care este vorba. Dincolo de utilizarea la cuptoare, sobe sau gratare de gradina, beneficiind de varietatea de culori si o cantitate suficienta de material putem realiza o placare interioara sau exterioara de efect. Am avut ocazia sa vad o astfel de lucrare la o pensiune si va pot spune ca arata extraordinar.

 Placarea efectiva presupune doua operatiuni importante:

1. Debitarea caramizilor la o grosime minima

Nu avem nevoie de intreaga caramida pentru a nu crea probleme ca urmare a greutatii ridicate si in acelasi timp pentru a nu avea un consum foarte mare. Vom debita bucati cu latimea de cativa cm, de exemplu  de circa 5cm, rezultand circa 5 bucati din lungimea de 250 mm pe care o au caramizile. Alt aspect important este cel legat de debitarea efectiva, nu vom taia bucatile de material cu un disc special pentru ca astfel am obtine o suprafata perfect plana. Vom cresta putin caramida la colturi si o vom rupe efectiv, rezultand o suprafata neregulata ce va avea un aspect deosebit.

2. Placarea  – peretilor, stalpilor sau altor zone verticale

Pentru a lipi bucatile de caramida refractara debitate anterior avem nevoie de un mortar umed. Astazi putem utiliza unul din adezivii pentru piatra naturala, un adeziv superior flexibil ce va realiza o lipire suficient de solida pentru a rezista placarea noastra. Pentru o rezistenta marita vom tese bucatile de caramida, ca la o zidarie clasica, una in lipsa alteia. Intreaga placare se va autosustine si nu are nevoie de o fixare mecanica suplimentara, insa daca doriti acest lucru pentru o siguranta sporita puteti introduce din loc in loc tije metalice care sa ancoreze placarea. Trebuie sa aveti grija sa nu utilizati un adeziv prea fluid sau o cantitate ridicata ce sa iasa prin rosturi. Caramizile vor fi destul de apropiate pentru a nu avea nevoie de umplerea rosturilor. Caramida refractara este suficient de rezistenta si nu necesita protectie suplimentara cu vreun lac sau vopsea ce ar denatura culoarea.

Avand in vedere ca suprafetele pot fi mai mari sau mai mici, pe langa putina indemanare si materialele necesare este obligatoriu sa aveti timp si rabdare. Lucrarea nu este complicata dar sigur este migaloasa. Este recomand sa va faceti o schita pentru a obtine o aspect final placut, maximizand efectul dat de culorile caramizilor refractare.

Nu imi ramane decat sa va urez spor la lucru si sper ca va place placarea cu caramida refractara!


6 Comments on "Placare cu caramida refractara"

  1. Florin Muresan-Grecu | 13 octombrie 2013 at 13:17 | Răspunde

    Interesant si foarte frumos. Chiar nu mi-ar fi trecut prin cap o astfel de utilizare a caramizilor refractare.

  2. Intr-adevar arata extraordinar!

  3. Tocmai ce am zidit cu caramizi refractare focarul unei sobe cu clopote.
    Sfatul meu cand utilizati samota: tineti caramizile sau bucatile de caramida in apa inainte sa le ungeti cu adeziv, altfel apa va fi absorbita de caramita foarte repede si nu veti avea timp sa o amplasati la pozitia finala!

  4. Vai dar asta este o super ideie.Designul este maxim si facem si economie de material.

  5. …va rog foarte frumos sa imi spuneti de unde sa cumpar caramida refractara de diverse culori?in Campia Turzii sunt 4 fabricute…oare fac?

    • Caramida noua se gaseste in multe magazine dar ceea ce se gaseste prin urmele de fabrici si cuptoare vechi sunt alta optiune, daca aveti ceva in zona. Culoarea caramizilor utilizate deja este altfel decat cea noua.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*