Semineu Cristi


Am placerea sa va prezint inca o lucrare de realizare a unui semineu, de aceasta data unul din cititorii VYS Blog ne-a contactat si ne-a pus la dispozitie informatiile prezentate in acest articol. Sa vedem lucrarea realizata de Cristi!

Pregatirea locului pentru zidirea postamentului pentru focar s-a realizat prin debitarea parchetului laminat existent conform schitei stabilite. Operatiunea desfasurandu-se cu pardoseala finisata, va trebui putina atentie sa nu se deterioreze sau murdareasca iremediabil zonele invecinate.

S-a realizat zidirea postamentului/soclului pe care se va aseza focarul, din caramida cu goluri iar mortarul utilizat a fost preparat cu liantul Mutibat. In partea din spate se observa locul lasat pentru aportul de aer necesar semineului. S-a dorit sa se lase o gaura pentru aerul secundar dar amplasarea semineul in mijlocul casei nu a permis acest lucru.

Pe zona de soclu, pe interior, s-a aplicat un strat de tinci pentru a ne usura munca atunci cand se va aplica finisajul. Fixam o bucata de gipscarton sustinuta de cateva bucati de lemn si ne pregatim sa armam placa de beton ce va fi turnata peste zidarie.

Peste bucata de gipscarton asezam o folie din polietilena, etansam eventualele rosturi cu gips pentru a nu se scurge materialul. Armarea a fost una minima, atat cat sa avem cateva bare de fier beton pe zona ce nu va fi sprijinita direct, zona golului.

Dupa uscarea partiala a placii de beton vom decofra in totalitate.

Focarul utilizat este tip Liseo L7 cu o putere de 14 KW, dotat cu clapeta de tiraj si caramida de samota in partea superioara. Amplasarea focarului a fost cea mai dificila treaba pentru ca este foarte greu, a fost asezat pe 4 bucati de marmura pentru a nu fi in contact direct cu placa de beton si pentru a-mi oferi inaltimea de care aveam nevoie pentru a placa la final intreaga zona cu finisajul dorit.

Pentru izolarea suprafetelor adiacente focarului, pe pereti, s-a utilizat vata minerala bazaltica cu grosimea de 3cm, avand o fata caserata cu folie de aluminiu. Prinderea de perete s-a realizat cu suruburi de montaj de 7, cu saiba, iar dupa prindere a fost aplicata banda adeziva de aluminiu, peste suruburi si la toate imbinarile.

S-a montat racordul focarului la cosului de fum existent utilizand cu un tub flexibil de inox de 180mm.

Pentru imbracarea focarului de semineu s-a utilizat aceeasi caramida dreptunghiulara cu goluri, o avem de mai multa vreme prin garaj. Pentru partea frontala am cumparat un buiandrug din comert, de tip Porotherm, cu o lungime de 1m iar operatiunile de zidire au fost facuta cu adeziv CM12.

Pentru zona superioara, hota semineului, au fost utilizate profile metalice de tip UD si aceeasi izolatie din placi de vata minerala bazaltica caserata cu aluminiu si avand grosimea de 3. Placile de gipscarton utilizate au grosimea de 12,5mm si sunt din cele rezistente la temperaturi ridicate, placi de culoare roz.

Dupa izolarea hotei cu vata bazaltica si inchiderea zonelor laterale cu gipscarton, s-a aprins pentru prima data focul in semineu. Scopul era sa observam eventualele zone unde pot exista neetanseitati, zone pe unde sa avem scapari de fum. Cum testul a fost trecut cu succes, lasam lemnele sa arda pana la final iar noi continuam inchiderea hotei pe ultima zona, partea frontala. Totodata, au fost montate si cele trei (3) grile de aerisire. Acestea au fost achizitionate de pe mercador la pretul de 140 de lei setul, au dimensiunile 17 x 30cm pentru cea din mijloc si 11 x x 24cm  pentru cele laterale.

 Lucrarea este aproape de final, trecem la finisarea suprafetelor. Pe zona frontala, corespunzatoare buiandrugului aplicam cateva bucati de klinker cu grosimea de 1,5cm lipite cu acelasi adezvi CM12. Pentru postament s-a ales finisarea cu marmura, zonele debitate fiind lustruite la turatie mica utilizand pasla. Pentru cele doua zone laterale utilizam o imitatie de piatra pe care o aveam ramasa de la alta lucrare.

Pe hota aplicam doua coltare si spacluim intreaga suprafata cu adezivul CM12 apoi vom aplica tencuiala structurata de 2mm.  La final realizam o mica cornisa din stejar vopsit si lacuit, pe care o lipim peste zona buiandrugului.

In cateva cuvinte si imagini, aceasta este prezentarea semineului realizat de Cristi, cel care ne-a transmis informatiile principale si fotografiile.  Ii multumim pentru amabilitate si disponibilitatea de a ne prezenta lucrarea sa. Asteptam deasemenea impresii despre modul de functionare, atunci cand iarna ne va bate la usa.

Executie lucrare: Semineu Cristi


57 Comments on "Semineu Cristi"

  1. Felicitarii,foarte reusit.Banda de aluminiu folosita ai o recomndare,nu prea am gasit rezistenta la temperaturi.
    Mersi si focurii multe.

    • Liviu, grija cu banda. Sunt asazisele benzi de aluminiu folosite la membranele pentru acoperis. Nu sunt bune.
      Gasesti la magazinele de bricolaj role cu banda aluminiu autoadeziva, sa ai o bricheta in buzunar si ferit de senzorul de fum, sa foc la un colt de banda. Daca arde sau se topeste, abandoneaz-o.

  2. Felicitari pentru realizare!
    Am totusi doua remarci:
    1.In hota ar fi fost bine sa construiasca un „plafon” inclinat care sa dubleze partea superioara a hotei. In acest fel circuitul aerului cald ar fi fost imbunatatit in interiorul hotei. Termodinamica.
    2.Pentru evacuarea fumului, daca se foloseste doar racordul de inox, asa cum se face de obicei, tirajul focarului va fi unul de zile mari iar o cantitate foarte mare de caldura se va duce pe horn. Din propria experienta spun asta. Cand aveam doar racord intins intre focar si horn, semineul manca lemne de parca era calul din poveste. Cu imbunatatirea evacuarii, a scazut tirajul dar nu mai arunc lemnele in atmosfera.

    • Buna ziua!

      Am si eu o intrebare si anume daca racordul de inox de la focar la horn ar avea cam 6m ar fi vreo problema ca as vrea sa il scot prin camera alaturata celei cu semineul sa nu se piarda caldura asa cum ati precizat si dumneavoastra?? Va multumesc frumos!

      • Singura problema cred ca este costul tubului de inox si cred ca nu gasesti la 6 m ci numai la 3m din cate stiu…mai putine pierderi de caldura, dar in camera pe unde trece trebuie sa fie ascuns dar si izolat de pereti pentru ca se incinge destul de tare si cred ca ar fi mai bine daca i-ai pune si o grila ca sa cedeze caldura si sa arate bine

        • ok.multumesc frumos,dar cat costa tubul de inox ca am vazut pe internet de la 100 lei metrul dar nu stiu cat e de rezistent(ei zic acolo la descriere ca rezista pana la 700 grade si ca se poate folosi la cosurile semineelor)???

          • In jur de 150 de lei 3m…eu folosesc la semineu de diametru 180 fara probleme,mai si centrala pe lemne la care am tot tub flexibil de inox neschimbat de 5 ani fara probleme si centrala este de 40 de kw iar majoritate semineelor sunt in jur de 12kw…deci fara probleme !

          • Salut
            Eu am folosit 2 tuburi de otel de 1ml fiecare de la melinda instal 100ronbuc si 2 ml flexibil de otel de la practiker 170ron 2ml.
            Pe focar am pus tuburile de otel dupa care la mansarda am mers cu flexibilul.Pana acuma e ok.

  3. in hota nu am facut acel plafon inclinat la 45 de grade pentru ca anul ce vine vreau sa desfac hota si sa trag un furtun la mansarda exact din partea superioara a hotei pentru ca face prea cald in casa…cel putin in camera unde este amplasat depaseste 30 de grade cu 2 bete :)….si la punctul 2 este adevarat ca papa ceva mi multe lemne dar nu am putut aduce aer de afara pentru a ma putea juca cu evacuarea…multumesc pentru complimente!

  4. Foarte frmos. Dar peretii care mascheaza fosul nu se crapa de la caldura? Stiu ca se dilata destul de mult placajul acela… nu stiu zic si eu.

    Multumesc frumos.

  5. Semineul este construit de mine.(pt bogdan)…nu
    inteleg care placaj ca nu a fost folosit placaj ci rigips antifoc!

  6. Hai ca mai am o obiectiune, fara suparare.
    Nu cred ca era necesara spacluirea intregii suprafete a hotei. La al meu am dat cu amorsa Ceresit dupa ce am chituit rosturile, apoi am aplicat tencuiala decorativa.
    Dupa un an am deschis hota sa verific racordul si sa imbunatatesc evacuarea, am scos tencuiala de la imbinari, m-a ajutat si faptul ca partea frontala a hotei e din doua bucati imbinate sub grilaj, am taiat cu cutterul plasa aplicata la imbinari si am putut scoate usor placa de rigips. Am curatat chitul si dupa interventie am montat placa, chituit, amorsa, tencuiala de nici nu se vede.
    E bine sa mai desfaci hota sa fii sigur ca e totul in regula. Tu o vei face anul viitor, sa te gandesti la asta. Si sa te gandesti ca aerul din camera va pleca pe tubulatura in alta camera, dar trebuie sa se si intoarca, sa ai spatii prin care sa se poata face acest circuit.

  7. 🙂 au am dat cu adeziv cm12 flexibil pe hota ca sa nu parte de evntuale crapaturi si datorita faptului ca nu puteam sa pun tencuiala decorativa direct pe rigips si sa incep sa frec la tencuiala asta pana iese modelul dorit pentru ca intrau granulele alea de 2mm in rigips…am mai patit si mi-a fost recomandat de alti mesteri ca sa ii fac decorativei strat dur…ca altfel nu mai dadeam cu ala ca e pe bani :)…iar la mansarda o sa pun o grila cu jaluzea pentru a da drumul numai cand vreau nu tot timpul.stima

  8. Salut,
    Ma tenteaza si pe mine un semineu cu focar Liseo 7. As vrea sa stiu cum se comporta in utlizarea de zi cu zi. Nu prea am gasit informatii despre el pe net, asa ca orice detaliu e bine venit. Multumesc.

    • Liseo L7 este un focar bine finisat fara muchii ascutite din turnare si cu putere calorica destul de mare 14kw…incalzeste fara probleme 100 de m2,consumul de lemne este mai mic pentru ca are o clapeta de ajustare a tirajului…aingurele focare de care am mai fost tentat au fost cele de la Chazelles dar aunt mai scumpe…ATENTIE …pe piata exista 2 modele de liseo l7…cu samota in partea superioara si fara la aceeaai bani…cand vrei sa cumperi sa te uiti bine…la pracktiker la pitesti de unde l-am luat le aveau pe amandoua!!!bafta

      • Merci de informatii si de sfaturi. Sunt si eu exact in dilema de a alege intre Liseo 7 si Chazelles D7. Din punct de vedere al etanseitatii e Ok, nu?

        • este perfect etans…nu scoate gram de fum si nu am adus aer proaspat de afara…este in oferta acum la dedeman chazelles dar fara clapeta de tiraj la 1700

        • Mai oameni buni, faceti-va sobe, cu acumulare de caldura, nu seminee cu convectie. Am semineu, cu focar de fonta, dar tocmai ce mi-am facut o soba.
          Puteti construi o soba care sa fie la exterior ca un semineu, dar care sa ramana calda 8-10 ore, sau mai mult. Semineul se raceste cand se stinge focul…
          Si consumul de lemne nu se poate compara…
          Scuze daca deranjaza comentariul meu, e in opozitie cu subiectul, insa nu vreau sa ajungeti la frustrarea mea de acum ,cand compar soba cu semineul… Cand am facut semineul nu stiam de sobe…

          • Aveti perfecta dreptate dar sunt persoane ca mine care nu vor sa foloseasca semineul ca o sursa de incalZire permanenta…eu il folosesc doar toamna cand se face racoare seara si cu ajutorul lui incalzeac camera in 20 de minute…si sa fim seriosi….soba contra semineu la aspect este 0…ca si consum de lemne si timp de alimentare soba castiga…dar eu mizez pe semineu…oricare sunt argumentele gasite…o seara buna!

          • Subscriu si eu la aceasta argumentatie. Semineul va fi o sursa alternativa la incalzirea principala cu o centrala pe gaz.

          • „soba contra semineu la aspect este 0”

            Soba poate avea orice forma va imaginati, chiar de semineu, fara sa fie nici o diferenta de aspect. Cand spuneti soba va ganditi automat la un cub din caramizi, sau cahle. 🙂 Nu e asa.

            Succes la lucrare. Tot asa entuziasmat eram si eu cand construiam semineul, chiar si in prima iarna de folosire.

          • Mircea Mocanu | 17 februarie 2014 at 2:18 |

            Puteti dezvolta comparatia intre semineu si sobe cu aspect de semineu, va rog?
            Sunt in perioada de optiune, inclusiv varianta unui semineu pentru doua camere alaturate, dar si cu gauri din hota catre dormitoarele de sus. La o soba ar fi posibil, dat fiind ca soba opereza cu fumuri, si nu cu hota?

            La o soba se poate monta o usa de semineu pentru a asigura aspectul mult dorit?

            Multumesc,
            Mircea Mocanu
            mirceamocanu@yahoo.com

          • Soba cu fumuri foloseste tehnologia anilor 40. O soba performanta este construita in sistemul „cu clopote”.
            Ca sa beneficiati de avantajele sobei si semineului, puteti face o corcitura, baza de semineu, deasupra focarului putin spatiu pentru convectie iar in locul hotei puteti construi un clopot care sa recupereze caldura pierduta prin cosul de fum. Si se pierde multa caldura, acesta e adevarul. Clopotul va functiona si ca un acumulator de caldura astfel incat la stingerea focului partea zidita a semineului, clopotul, va ramane cald, un avantaj major pe timpul noptii.
            Sfatul meu ar fi totusi sa nu va grabiti sa construiti un semineu cu focar, mai bine studiati cum e cu focarele zidite cu ardere superioara, gazeificare, randament mare, si cu aceeasi bani dar mai mult studiu veti construi ceva superior semineului. Va spun asta din propria experienta, am semineu dar nu l-as mai constru a doua oara daca as putea da timpul inapoi.

  9. Salut Cristi,
    In primul rand as vrea sa te felicit pentru executia semineului.
    Vreau si eu la randul meu sa construiesc un semineu cu acelasi tip de focar Liseo L7 de la Praktiker ( cu placa de samota). Am insa o nelamurire vis-a-vis de acest model. Are in partea de jos o clapeta ce ajusteaza fluxul de aer ce intra in focar. In schimb banda de jos ( cea care se vede, de sub geam, nu stiu cum arata talpa focarului) nu are gauri ce ar permite aerului sa intre. In cazul in care este incastrat tot focarul, pe unde trage aer prin priza descrisa mai sus?

  10. Salut…multumesc…focarul are 4 picioare sub si aerul care il reglezi de jos intra tot pe sub focar pentru ca e loc suficient…trage tot pe gaura lasata in placa turnata sub focar si tine cont de spatiul de dilatare…nu trebuie sa zidesti fix pe langa el…si jos vezi ca trebuie sa lasi spatiu ca sa poti misca tija aia de reglare si dupa ce te hotarasti sa pui in fata lui…marmura,granit etc…bafta

    • Multumesc pentru raspuns.
      Cam cat spatiu de dilatare sa las intre focar si peretii laterali? Apoi la finisare, nu se tencuiesc peretii pana in focar? Se lasa spatiu? In general am vazut ca s-a tencuit pana in focar.

  11. La mine dupa ce am pus si placile de piatra si marmura au ramas in jur de 2-3mm,nu-ti face griji ca nu se vede pe langa focar pentru ca nu are cum sa intre lumina acolo ca sa se vada

    • Cristi, am ajuns la incadrarea intre zidarie a focarului. Nu stiu in schimb cum ai montat buiandrugul de deasupra focarului. Ai „scobit” pe mijlocul lui, in partea interioara? Acolo e si clapeta pentru reglarea tiraj. Mie mi se pare ca trebuie sa montez mult in afara buiandrugul (si implict si zidul din lateral sa-l aduc in fata) si clapeta ramane in interior. Ai un sfat pentru mine?

      • Am pus biuandrugul pe partea mai ingusta si a ramas clapeta mai in spate dar numai bine ca nu se vede si o poti actiona cu manerul ala nu stiu cum sa-ti explic….ar fi mai bine sa ma suni ca sa pot explica mai bine …lasa un mail pe cryku2003 pe yahoo cu nr de tel si te sun

  12. la imbinarea placilor de vata bazaltica am folosit si eu banda adeziva de imbinare „rezistenta” la temperaturi inalte si …surpriza.. s-a topit atunci cand am aprins focul in semineu dupa ce a fost placat integral. pentru siguranta am tesut placile de vata bazaltica cu sarma subtire galvanizata. cu toate acestea dupa mai multe focuri facute interiorul se prezinta bine si nu sunt probleme cu incalzirea rigipsului. deci eu zic ca mai bine fara banda de imbinare..

  13. Cel mai bine este cu silicat de calciu!!!…nimic altceva nu e mai bun….asta e concluzia mea!

  14. felicitari pentru executie. arata elegant si cred ca este si eficient. un sfat ar fi sa nu obturezi prea mult fanta pe unde se face aportul de aer rece evitand astfel supraincalzirea hotei.

  15. Multumesc ! Este cu mult peste asteptarile mele…incalzeste repede si lemne putine

  16. Nu stiu ce sa ziccu izolatiile astea.
    Am aprins focul in el in 15 nov 2013.Am placat peretele din spate cu caramida refractara si in rest nimic,rigips roz.La-am lasat nefinisat sa vad cum merge.Merge foarte bine ,am avut factura la gaz jumatate pe dec. si nu se incalzeste nimic excesiv si nu miroase a ars nimic.Eu l-am fcut de la 0 si am un focar ferlux 18,nimic special.

  17. izolatia trebuie pusa pentru izolatia focarului ca sa nu piarda caldura pe unde nu trebuie…adica pe langa focar….un semineu bine facut trebuie sa dea caldura numai prin geamul focarului si prin grilele din hota…..ATAT!!!!….nu peste tot ca o soba pentru ca arde degeaba lemne si face prea cald…nu poate fi controlat…zic eu si cred ca zic bine pentru ca am vazut ce inseamna o izolatie buna la focar…nu folositi caramida refractara pe langa focar pentru acelasi motiv…inmagazineaza caldura degeaba si face cald in casa cand nu mai e nevoie…semineul nu este o soba!

  18. Salut ! In primul rand vreau sa te felicit pentru lucrare ! In al doilea rand as vrea sa stiu cam cat costa toata lucrearea ! ma intereseaza !

  19. Multumesc…depinde in primul rand daca ai ceva materiale pe acasa…un calcul precis nu prea se poate face pentru ca in cazul meu caramizile,fierul,marmura,cornisa si lemnele le-am avut pe acasa si in rest am cumparat tot…pe mine m-a dus in jur de 2600-2800lei cu tot cu focar care a costat 1700 lei si bineinteles nu am platit manopera!!!Bafta!

  20. supertare .am cumparat un semineu si alte materiale,componente, ptr construit.Daca esti din Pitesti sau aproape da mi un bip pe 0733977567 sa te mai intreb una alta,poate mi l constr.tu.

  21. Buna ziua as dori sa stiu si eu cum ai calculat dimensiunile gurei de admisie cu aer care spala focarul si dimensiunile grilelor de evacuare

  22. buna ziua
    am si eu o intrebare -stie cineva care ar fi solutia problemei mele..am construit un semineu si am folosit cosul de la o soba…cand deschid usa semineului tot fumul iese in casa …?

  23. am o rugaminte la dl seareanu. eu am 2 sobe de teracota f bune. una am reconstruit-o si am facut-o model semineu. este f frumos si m-a ajutat si usa ptr ca am o usa mare f frumoasa. sunt f multumit de ea . acum vream sa demolez si pe a doua si sa bag in locul ei un semineu. nu aspectul focarului ma incanta .ideea este ca vreau sa incalzes cu acest semineu 130 mp de locuinta. insemnand 3 camere snsirte tipvagon, semineul la jumate si cele doua stanga dreapta sa le incalzrsc cu un sistem de ventilatie din hota semineului. ati spus eva de consumul de lemn,. eu ard fag uscat . dvs spueti ca semineul arde mai mult deca soba? pai in reclama lui se s[pune ca se incarca odata la 3-4 ore. care este realitatea? va rog dati-mi un nr de tel daca sunteti amabil unde va pot gasi sa discut cu dvs mai pe larg. nr meu este 0788 18 16 77. multumresc anticipat.

  24. Salutare, am si eu cateva nelamuriri si sunt satul de sfaturile constructorilor de seminee care incearca sa te faci sa cumperi ce e mai scump.
    Abia am cumparat un antek 10 kw si nu inteleg cateva chestii:
    1. caramida din jurul focarului este refractara? trebuie neaparat sa fie caramida refractara?
    2. cu ce adeziv se lipeste caramida din jurul focarului
    3. se recomanda folosirea placilor de silicat de calciu ( f scumpe) sau se poate folosi si vata cu folie de aluminiu ? ( am inteles ca ar fi cancerigena si blabla-uri romanesti)
    4. as vrea sa ma leg de un cos de soba care nu sunt inca sigur daca are diametrul 180 mm, este obligatoriu sa fie cel putin egal cu diametrul evacuarii focarului?
    Multumesc mult anticipat si felicitari Vys pentru forumul de mare ajutor! asta ne face sa mai simtim inca putina co-abitare sociala. Respect vys

  25. KUBANDA SEBASTIAN | 3 noiembrie 2014 at 19:46 | Răspunde

    Am cumparat o banda de aluminiu din bricostore cu care am etansat vata bazaltica si cand am facut focul an semineu sa topit banda de aluminiu .Ma puteti ajuta cu sfaturi unde pot gasi banda de aluminiu rezistenta la temperatura. Si la ce temperatura se poate ajunge an hota.Am gasit banda de aluminiu rezistenta la 140 grade ,este buna?

  26. cum ati prelungit sistemul de evacuare al fumului prin spiralarea tubului de inox? nu scade astfel tirajul si intra fumul in interior cand deschizi usa focarului?

  27. Imi cer scuze ca nu am mai putut raspunde la toate intrebarile dar sunt foarte ocupat cu alte etape de modificare si constructie pe la casa…recent am renuntat la un perete ca sa imi mai fac un balcon la casa…va dati seama ce fac eu pe acasa…:))) pentru orice alte intrebari va stau la dispozitie pe mail si la telefon dar cu o singura conditie….ce vorbim pe mail sau la telefon sa scrieti si aici la comentarii pentru ca eu mi-am facut acest semineu tot din comentarii lasate de terti si din documentatie de la alti mesteri mari …o zi buna….0765465760, cryku2003@yahoo.com

  28. pentru ADI C…tubul de inox de 180 este infipt intr-un cos din caramida cu inaltime de 6m!

  29. Rugaminte de necunoscator. Mi-am luat un focar KFD E70, am constatat ca este idem cu Liseo L7, doar ca mai scump (nestiind cum arata in realitate, si cumparandu-l de pe net, m-am pacalit… asta e…). Urmeaza sa il montez, doresc sa fac hota „in regie proprie”.

    Rugamintea este o poza de cat mai de aproape ca sa vad cum ramane dupa finisare: se mai vede distanta dintre focar si peretele finisajul lateral? Daca da, cam cat de mare?
    As fi vrut sa inchid focarul de jur imprejur. Pe unde ramane loc (sub focar) pentru a-si trage aer?
    Focarul ramane putin in interiorul peretelui?

    Multumesc

  30. Acel spatiu tine doar de maiestria executantului, poate fi minim sau poate fi mascat din realizarea zidariei sau finisajelor. Gura de aer pentru ardere se alfa la partea inferioara a focarului.Pozitia focarului o stabiliti dvs. de regula putin mai ininterior decat peretele ce il inconjoara.

  31. Zita Magyari | 15 mai 2016 at 17:16 | Răspunde

    Buna ziua,
    avem un semineu construita din caramida. As dori sa Va intreb daca exista cumva o vopsea termorezistenta, care ar putea fi utilizata pentru imbuntatirea caramidei din punct de vedere estetic.

    Va multumesc anticipat ptr. raspuns.
    Zita

  32. Noi folosim acelasi sistem de constructie. Este unul vechi si recunosc ca este cel mai rau sistem dar sa fim seriosi la ce buget au unii chiar nu merita sa le pui ceva mai de calitate. Stima la toti

    • Ne spuneti de ce este „cel mai rau sistem”? Informatia poate fi utila si trebuie cunoscuta.

      • Aluminiul acela reflecta caldura prea mare asupra focarului si in timp o sa miroase urat sau chiar o sa crape focarul daca nu are racire bune. Plus de alta banda de aluminiu de la etansare se exfoliaza in timp si in aer o sa fie plin de praf si compozit de la acea vata si o sa rezulte tuse si alergii. Nu degeaba sa interzis acest sistem in unele tari din europa. Au aparut alte sisteme noi mult mai performante si pe langa asta si ecologice vezi silicatul de calciu.

        • De curând o echipa de ,,meseriasi,, mi-au terminat șemineul.Nu i-am făcut proba finala la sfârșit cu aprinderea unui foc și astăzi am constat singur ca iese fum atunci când deschid USA șemineului.Ceea ce am observat la montaj,când s-a montat tubul de legătura șemineu – cos de fum,meseriașii l-au obturat puțin mai mult prin îndoire ca sa-l poată introduce in cos de fum.Oare aceasta sa fie cauza ??

          • Efectul este asociat cu lipsa tirajului la cosul de fum sau traseu evacuare gaze subdimensionat/stangulat.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*