Casuta joaca


De aceasta data am deosebita placere sa prezint un proiect ce mi-a bucurat intreg sufletul. Nu ascund faptul ca m-am bucurat ca un copil la vederea primelor fotografii, chiar as spune ca am topait putin in sinea mea, cu adevarat am prins aripi. Lasand la o parte micile trairi, o astfel de lucrare este dorita de orice copil, multi dintre noi visand destul la asa ceva. Cunoastem produsele destinate copiilor pe care le gasim in diverse magazine, acestea sunt realizate in special din materiale plastice si metal, uneori si ceva lemn. In afara faptului ca sunt viu colorate si au un pret semnificativ, nu regasesc in ele nici un element care sa ma convinga. Mai mult, am ajuns sa vedem in multe din locurile de joaca amenajate de autoritatile locale din orase, iar mai nou si in mediul rural, tot felul produse chinuite ce numai utilitate nu au, lasand la o parte rezistenta sau incadrarea intr-un proiect peisagist. Zic si eu, nu ar fi mai usor sa se gaseasca cativa mesteri cu suflet de copil, daca cei care se ocupa de spatii verzi nu doresc sa produca singuri obiectele pentru locurile de joaca, achizitioneaza lemnul si accesoriile necesare apoi croiesc locurile de joaca cat mai romaneste? Credeti ca o casuta cum o sa vedem in articolul de fata se compara cu un cub de plastic sau un leagan din cea mai proasta tabla si plastic ce nu rezita la solicitari mecanice si radiatia solara? Lasand la o parte comoditatea si dorinta de a achitiona diverse produse de la diverse firme, un loc de joaca inseamna stil de viata si o anume mentalitate, o atitudine a celui „mare”. Inca e timp sa ne trezim, dar pana atunci sa lasam imaginile proiectului nostru sa curga, sa umple sufletele copiilor de bucurie, chiar si ale celor mari.

Asadar, avem o curte plina de verdeata undeva intr-o zona din Maramures, un mester cu suflet de copil si o caruta de lemne. Dupa cum o sa vedem, materialul de baza utilizat in acest proiect este lemnul, brut sau prelucrat sub diverse forme. Atunci cand nu avem la dispozitie o sursa de lemn masiv, se poate opta pentru variante mai usoare, scandura sau alte tipuri de produse din lemn, dupa posibilitatile fiecaruia.  Asadar locul de constructie este stabilit, sa trecem la treaba.

Postamentul, baza, este realizata de un cadru din lemn cu profil dreptunghiular peste care vom incepe sa ridicam peretii din jumatati de trunchiuri de brad. Imbinarea acestora este realizata in cruce.

Ridicarea peretilor este relativ rapida, cea mai mare parte din timp este consumata pentru realizarea decupajelor pe zona de imbinare. Cu ajutorul unor rigle din lemn vom lasa loc pentru viitoarele ferestre si in acelasi timp realizam si cadrul ce va sustine zonele intrerupte de acestea. Ca elemente de fixare se pot utiliza atat cuiele clasice cat si holtzsuruburile, in acest caz au fost utilizate cuie cu diverse lungimi, adaptate grosimii pieselor imbinate.

Incet, incet ajungem la acoperirea casutei, structura acestuia este realizata simplu pe cativa capriori (4 randuri) apoi batem scandura. Intr-o parte a casutei lasam capriorii mai lungi pentru a amenaja si o terasa. Tot la nivelul acoperisului, pe un din parti, vom lasa loc pentru o zona de iluminare naturala, acolo vom monta ulterior o bucata de material ce va lasa lumina sa patrunda in casuta.

Este timpul sa montam cele doua ferestre si usa de acces in casuta de joaca. Dupa cum se observa, casuta a fost ridicata la circa 50cm peste nivelul solului, in partea din fata se va amenaja un mic balcon iar in lateral va fi terasa. Invelitoarea, din tigla de tabla,  este elementul mai putin natural dar este un compromis acceptat. La nevoie, poate fi inlocuit cu alte materiale, fie sindrila bituminoasa sau de ce nu cu sita din lemn.

Exista imperfectiuni la nivelul peretilor datorate iregularitatilor lemnului insa acestea vor fi acoperite cu un lambriu de interior, avand o imbinare de tip nut si feder. Interiorul capata un aspect deosebit, lemn finisat este in contrast cu cele cateva jumatati de trunchi montate aparent. Inchidem toate colturile cu rigle din lemn – sipci, astfel ca totul este aproape gata la interior, ramane de mobilat si decorat.

La final, se amenajeaza balconul si terasa, parapetul balconului este frumos decorat cu inimioare decupate in scandura, au fost amenajate doua trepte pentru urcarea usoara in balcon iar terasa a primit  o masuta si doua scaune realizate tot din lemn masiv.

Iata ca ajungem si la final, casuta de joaca a copiilor este gata. Nu pot decat sa felicit executantul lucrarii, a realizat o lucrare de exceptie, se vede ca exista un suflet de copil ascuns in dansul. Toata stima pentru acest proiect si multumesc pentru pozele furnizate.

SA PASTRATI VESNIC SUFLETUL DE COPIL !


8 Comments on "Casuta joaca"

 1. Superba! de mult imi doresc sa fac copiilor o „casuta in copac”, iar citind articolul m-ai facut sa „fierb” sa fac si eu una! Bravo, frumos blog si extrem de util pentru multi.

 2. Florin Muresan-Grecu | 19 septembrie 2013 at 15:46 | Răspunde

  Foarte frumoasa lucrare. Sincere felicitari pentru idee si pentru executie.

 3. superba casutza…ceva de vis…multumim….

 4. Casuta este superba.Doresc si eu una la „castel”.Dar… cat costa?

 5. felicitari este superba

 6. Foarte interesant articolul si foarte educativ. Pot spune cu cea mai mare incredere ca citirea acestuia m-a ajutat in viata mea de zi cu zi. Tot ce tine de domeniul constructiilor mi se pare foarte interesant iar prin aceasta cale tin sa ii multumesc celui care a scris acest articol.

 7. Super .de mult visez la o cabanuta din busteni.Respect pentru acesta constructie din lemn.Super

 8. Aceste casute se pot transforma foarte usor si intr-o adevarata afacere.

  Eu teste cu 10 asemenea casute in zona Poiana Sarata – Bacau, revin cu detalii

Leave a comment

Your email address will not be published.


*