Montare cos gunoi bucatarie


Odata cu realizarea mobilierului pentru spatiul de bucatarie trebuie sa avem in vedere modul de colectare a deseurilor menajere, gunoiul de zi cu zi pe care il producem in principal in bucatarie (montare cos gunoi mobila bucatarie). Activitatile din bucatarie genereaza mai multe tipuri de gunoi, pe de o parte avem resturile de mancare si produse alimentare, pe de alta parte o serie de ambalaje in care sunt achizitionate alimentele, recipiente etc.

De regula nu dorim sa avem cosul de gunoi la vedere si pentru aceasta avem posibilitatea de a monta un cos de gunoi in corpul de mobila. Putem amplasa cosul de gunoi in corpul de mobila pentru chiuveta, acolo unde este locul standard si cel mai utilizat, dar putem realiza un corp separat doar pentru colectarea deseurilor daca avem suficient spatiu pentru acest lucru.

Cosul de gunoi se prezinta sub multe forme, fie un recipient cu capac asezat simplu in corpul de mobilier, fie cosul de gunoi fixat pe peretele lateral si usa, fie un cos de gunoi cu prindere pe baza corpului cu extragere manuala sau automata la deschiderea unei usi, cu un numar de 1 sau mai multe compartimente pentru cei care doresc sa colecteze separat. Fiecare poate opta pentru o varianta pe care o considera potrivita spatiului disponibil si modului de utilizare a bucatariei, importanta este capacitatea, usurinta in utilizare si rezistenta cosului si a sistemului de sustinere/prindere.

In acest articol depasim traditionalul cos de gunoi de 10-15 litri montat pe peretele lateral si usa si ne orientam catre o varianta montata pe bazal corpului de mobilier. Este recomandat ca inainte de a alege un cos de gunoi sa cautati fisa tehnica a acestuia pentru a analiza modul de montare si spatiul necesar in corpul de mobilier. Anumite produse au cerinte speciale de spatiu si puteti ajunge in situatia in care acesta sa nu incapa in corpul de mobila disponibil.

Asadar, alegem cosul de gunoi Solo de la Hailo, un cos de gunoi cu o capacitate de 20 litri, forma dreptunghiulara, sistem de glisare si posibilitatea de montaj in doua variante: cu extragere manuala sau cu extragere automata la deschidere usa.

Sa trecem la montajul cosului de gunoi, in varianta cu extragere automata. Conform schemei de montaj avem de trasat punctele in care se va executa prinderea pe baza corpului, la cotele specificate in imagine. Pentru varianta de extragere manuala se modifica cota de 148mm la 50mm si respectiv 328mm in concordanta, pentru ca nu mai exista parghia de de extragere automata ce se va fixa pe usa. Asadar tarsam cele patru puncte, le marcam si eventual le punctam pentru a putea infileta uso rsurubul de fixare.

trasare cote fixare

Montare cos gunoi mobila bucatarie – sa incepem!

Asezam cadrul cosului de gunoi, cadru realizat din metal si infiletam cele 4 suruburi pentru a realiza prinderea pe baza corpului. Suruburile sunt furnizate odata cu cosul de gunoi, in caz contrar utilizati 4 suruburi pentru lemn de 4x16mm. Suplimentar avem o prindere pentru suportul metalic din spate, suport ce sustine capacul fix al cosului de gunoi.

Dupa fixare impingem usor corpul cosului la pozitia inchisa, sinele gliseaza usor in interiorul corpului. Observam in partea superioara spate capatul suportului metalic unde trebuie fixat capacul.

Cu cosul in pozitie extrasa introducem capacul prin clipsare in capatul suportului metalic, apasam usor sa nu rupem clema.

Introducem galeata cosului in suport si imchidem cosul. Montajul de baza este gata.

O vedere laterala a cosului de gunoi, cu tot cu mecanism. Va urma montarea mecanismului de extragere automata dar aceasta in momentul cand va fi montata usa corpului. Este doar o parghie ce se fixeaza clasic pe usa cu doua suruburi de lemn si apoi se introduce in locasul din suportul cosului, Vom reveni cu imaginea practica la momentul montajului final. De mentionat ca in varianta de montaj cu extragere automata este nevoie de un corp cu latimea de minim 400mm, pentru extragerea manuala aceasta latime scade la 300mm. Pana la montajul final putem utilia cosul de gunoi prin extragere manuala.

Atentie ce arunctai in cosul de gunoi, evitati aruncarea ambalajelor reciclabile si a substantelor ce pot afecta atat cosul de gunoi cat si mediu. Colectati selctiv pe cat de mult posibil si nu aruncati uleiul de gatit in canalizare sau fosa!


Be the first to comment on "Montare cos gunoi bucatarie"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*