Gard din beton si boltari


Construirea unei case poate fi o provocare pentru multi dintre noi, ne dorim sa avem locul nostru linistit, amplasat intr-o zona cat mai putin poluata, care sa ne ofere clipele de relaxare si armonia de care avem nevoie in aceaste timpuri nebune (gard din boltari si beton). Pe buna dreptate, o casa retrasa la periferia marilor aglomerari urbane poate fi o provocare pentru multi, fiind din ce in ce mai greu de construit din prisma preturilor in crestere si a scaderii calitatii manoperei.

La pachet cu constructia casei, ajungem inevitabil sa ne lovim de problema imprejmuirii terenului, indiferent ca am construit, vom costrui sau exista deja o casa. In functie de stadiul in care ne aflam, exista posibilitatea de a include proiectul pentru imprejmuire in proiectul casei si implicit in aceeasi autorizatie, il putem realiza separat inainte sau dupa construirea casei dar obligatoriu cu proiect si autorizatie de construire obtinute distinct.

Alegerea tipului de imprejmuire depinde de multi factori, dincolo de chestiunile legate de aspect cele mai importante criterii pot fi legate de amplasamentul casei, solutiile adoptate in vecinatate (din prisma uniformizarii) si securitatii oferite. Din pacate in multe din zonele unde construim nu avem foarte multe optiuni iar variantele minimaliste nu pot fi o solutie din cauza expunerii la „civilizatie”. De asemenea, tipul gardului poate fi legat cu marimea terenului, de exemplu realizarea unui gard plin, zidit, poate fi o problema in perioada calda cand in spatiul interior redus va fi afectat negativ, efectul de sera fiind din plin resimtit.

Sa vedem un gard realizat in varianta beton si boltari din ciment!

Marimea terenului fiind semnificativa si expunerea la vant face ca solutia unui gard zidit sa fie de dorit, protejandu-ne de expunere din toate punctele de vedere. Dupa stabilirea solutie adoptate si obtinerea documentelor de autorizare a lucrarii, primul pas efectiv este trasarea terenului si marcarea sapaturii. Gardul trebuie realizat cel mult la limita proprietatii, daca nu avem acordul vecinului pentru a fi amplasat pe hotar, pe terenul celor doi vecini in masuri egale. Costurile pot fi suportate de unul sau de toate partile ce il deservesc, dupa cum este intelegere si buna vecinatate. O sapatura pentru gard se realizeaza cel mai usor cu ajutorul unui miniexcavator, cu o cupa de 30cm. Cupa de 30cm va duce la un sant de ~40cm care se mai poate ajusta lateral dupa nevoie. In acelasi timp sau inainte de excavare, se poate pregati partea de armatura, legarea fierului necesar facandu-se pe capre din lemn. Se poate pregati armatura pentru stalpi, pentru soclu si pentru centura iar fasonarea se poate face in santier sau se poate cumpara fier direct fasonat.

Optiunea pentru acest gard a fost sa se toarne o fundatie din beton nearmat la adancimea de 0.6m, soclul armat cu o inaltime de 30-50cm dupa cum este cota terenului, pe zona stalpilor s-a fundat la 0.8m, distanta intre stalpi circa 2.7m iar inaltimea gardului este de circa 2.1m in zona de teren aflata cel mai sus. Dupa realizarea sapaturi mecanizate si partial manuale pe zona de fundare stalpi, putem aseza armatura soclului cu ajutorul unor bucati de lemn, la cota corecta corespunzatoare soclului.

Se poate lucra cu armatura la 6 sau 12m lungime, urmand a se debita la lungimea dorita dupa necesarul gardului. Armatura stalpilor se introduce si leaga de armatura soclului pe pozitia finala, avand grija sa fie fixata corect la verticala. De fpt s-au introdus stalpii si peste acestia centura soclului, etrieri fiind pozitionati doar sub soclu, restul montandu-se pe pozitie, ulterior.

Turnam fundatia gardului prin varsarea directa a betonului preparat la fata locului sau adus de la statia de betoane, dupa posibilitati. In cazul utilizarii unei betoniere, este recomandata una cu o capacitate mai de 300 litri pentru a avea spor la turnare. O fundatie solida va duce la realizarea unui gard stabil in timp, fara probleme de stabilitate.

Dupa turnarea fundatiei se poate trece la cofrarea soclului. Armatura soclului avand etrieri de 15cm latime se va cofra la o latime care sa acopere armatura cu minim 25mm de beton. In cazul nostru a fost putin mai mult. Pentru cofrare am utilizat panouri realizate din scandura avuta la dispozitie. Cel mai important lucru este ca cofrarea sa se faca drept si sa existe sprijinul lateral pentru a rezista la forta indusa de greutatea betonului, altfel soclul va iesi stramb si deformat.

Turnam pas cu pas, dupa cum reusim sa turnam fundatia, sa intindem armatura si cat cofraj avem la dispozitie. De regula am merg cu lungimi de circa 10-15m, avand de acoperit un gard cu lungime totata de circa 120m.

Turnam, dcofram, mutam, legat stalpii pe zona superioara … operatiuni repetitive ce intra intr-o anumita automatizare. Lasam la uscat cateva zile si apoi vom trece la etapele urmatoare.

Incepem sa ridicam partea de zidarie. Asezam pentru inceput un strat de carton bituminos si peste acesta un strat generos de mortar de ciment reaziat cu nisip si ciment (sau liant). Zidirea boltarilor se realizeaza cu gura in jos, se vor alinia corespunzator la orizontata si verticala. Utilizam boltari cu dimensiunea 500x200x150mm, realizati din sort de calitate.

Pe o latura a gardului, partea comuna cu un vecin, optam pentru o zidarie din caramida de compartimentare.

Pentru usurinta zidariei am confectionat un mic cadru din lemn ce ne ajuta sa aseam un strat uniform de mortar intre caramizi. Zidaria din aceasta caramida se ridica mai usor din prisma dimensiunilor si greutatii mai reduse.

Ambele variante de zidarie cresc … caramida cu caramida, boltar cu boltar zidurile se ridica. Pe parcurs ce ridicam zidaria avem grija sa montam si etrierii pe stalpi, pentru a ne fi mai usor. Fierul utilizat la soclu si stalpi a fost PC 52 de 10mm, cate 4 fire, cu etrieri din OB 6mm. Soclul are etrieri de 30x15cm iar stalpii 15x15cm.

Dupa ridicarea zidariei si prelungirea armaturii de la stalpi, s-a asezat centura gardului realizata din PC 52 de 8mm cu etrieri din OB 6 tot de 15x15cm.

Pentru legarea stalpilor la centura s-au folosit bucati din otel striat, fasonat la fata locului cu un mic dispozitiv confectionat.

Dupa asezarea armaturii pe zona superioara a stalpilor si centura, va trebui sa cofram. Utilizam rigle de 2.5x5cm pentru a scoate in relief stalpii si centura iar panoul de zidarie sa ramane retras. Fixarea riglelor se face pe boltari cu ajutorul cuielor pentru beton. Acordam atentie mare pozitionarii riglelor in planurile orizontal si vertical.

Inchidem cofrajul si strangem cele doua parti cu sarma de legat, de 3mm, in trei puncte peste traversele ce leaga scandurile. Cofrajul se va fixa pe rigle in cuie de lemn.

Inchidem cofrajul pe centura pozitionand armatura pe mijloc. Daca se doreste, partea superioara a centurii poate fi cofrata astfel incat sa avem o panta si nu pe drept ca in acest exemplu. Aceasta inseamna ca unul din cofraje este pozitionat mai sus fata de celalalt, in mod normal partea interioara trebuie sa fie mai jos pentru ca apa sa ajunga in curte si nu dincolo de hotar.

Cofrarea pe partea de stalpi si centura este o operatie mai greoaie avand in vedere pozitia si necesitatea de a cofra cat mai drept, mai ales ca in cazul in care utilizam scandura in mod repetat aceasta se deformeaza. Cu cat vom cofra mai bine, cu atat ne va fi mai usor la tencuirea ulterioara.

Turnarea manuala a betonului in stalpi si centura este punctul final care duce la intregirea gardului si cu fiecare metru inaintat simtim cum desavarsim o lucrare importanta, in regie proprie.

Prima parte din gard, finalizata si decofrata… incepe sa prinda contur proiectul nostru.

De aici mai departe, totul decurge cu apsi repezi, cofram, turnam, decofram… ce a fost greu a trecut.

Incet, incet, dupa cateva saptamani de munca sustinuta se finalizeaza etapa de construire gard din boltari si beton.

Gardul brut este finalizat, pot urma o serie de operatiuni pentru finisare constant in tencuire, aplicare tinci si ulterior grunduire si aplicare tencuiala decorativa. Peste centura se va monta in prealabil o tigla din beton sau ceramica, dupa preferinte, cu panta usoara catre interiorul proprietatii. Detaliile nu sunt atat de multe, pot fi discutate in zona de comentarii, dupa cum are nevoie fiecare. Cert este ca un astfel de gard are un cost semnificativ, mai ales daca tinem cont de manopera.


Be the first to comment on "Gard din beton si boltari"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*