Constructia mobilierului din PAL poate fi o provocare pentru multi dintre cei care iubesc bricolajul. Poate fi simplu sau complicat, depinde de cum percepe fiecare insa adevarul se afla la mijloc. Complicat poate fi doar daca nu avem informatii relevante despre tehnologie sau nu avem acces la anumite metode de prelucrare, cert este ca atunci cand ai nevoie de corpuri de mobilier poti lua in calcul sa le executi singur daca nu ai nevoie sa utilizezi solutii complexe. Cum ne plac provocarile si avem deschiderea de a aborda lucrari noi, de aceasta data vom realiza un corp cu sertare pentru mobila de bucatarie. Acest corp face parte dintr-un ansamblu mai mare, o mobila de bucatarie in forma de „L”, cu o lungime totala de 5.5m.
Este evident ca orice noua solutie abordata necesita putin mai multa transpiratie, pe de o parte pentru a intelege specificatiile tehnice ale materialelor utilizate, modul de dimensionare, selectia materialelor si nu in ultimul rand elementele de design.
Dupa ce am stabilit solutia adoptata pentru sertare trecem la treaba. Primul pas este dimensionarea corpului din PAL, prelucrarea si asamblarea componentelor. Pentru sertare optam pentru varianta metalica, cunoscute sub denumirea de „metal box”. Pentru ca vom realiza un corp cu 4 sertare vom achizitiona 4 seturi, doua in varianta de baza cu inaltimea sertarului de 83mm, unul in varianta medie cu un lonjeron suplimentar si unul inalt cu doua lonjeroane. Observam in foto componenta setului: lateralele metalice ale sertarului, cele doua glisiere cu amortizare, lonjeroanele suplimentare, piesele din spate ce au inaltimi diferite, piesele in „T” pentru prinderea fetelor, suruburile de asamblare.

La acest tip de sertare este nevoie sa debitam elementele din PAL necesare pentru fundul si spatele sertarului. Optam pentru PAL de culaore alba, grosimea acestuia trebuie sa fie de 16mm. Dimensiunile acestor piese se calculeaza in functie de latimea si adancimea sertarului si evident corelat cu corpul de mobilier. In cazul de fata avem un corp cu sertare cu latimea de 500mm, inaltimea de 760mm si adancimea de 510mm.

Asamblam piesele de conectare ale spatelui prin utilizarea a doua suruburi de lemn pe fiecare capat. In imagine avem fundul cel mai ingust pentru sertarul de 83mm.

Clipsam spatele sertarului in fiecare laterala metalica a sertarului, apasam ferm si cu atentie pentru o imbinare corecta. La nevoie se poate desface asamblarea, daca ceva nu este in regula.

Cele doua laterale asamblate cu spatele sertarului.

Continuam cu montajul fundului sertarului. Introducem placa de PAL in locasul fiecarei laterale a sertarului, va fi necesara o presare laterala pentru ca pintenul metalic sa patrunda in placa de PAL si sa ramana pe pozitia corecta pentru fixarea holtzsuruburilor. Fundul trebuie aliniat perfect la fata lateralelor metalice pentru ca ulterior, cand vom monta fata sertarului, sa avem o asezare corecta. In caz contrar fata sertarului va fi inclinata si va ramane luft in partea inferioara a sertarului. Asiguram cele 4 prinderi pe fiecare laterala.

Asa va arata sertarul cu spatele si fundul montate, pregatite pentru a primi fata si a fi montate in corp.


Pentru variantele de sertare medii si inalte (asa cum este cel din foto), piesele de conectare folosite la cuplarea spatelui (cu doua inaltimi) si lonjeroanelor se achizitioneaza separat.

Dupa pregatirea sertarelor este necesara fixarea glisierelor pe corpul de mobila. Dat fiind ca aceste glisiere se asambleaza cu sertarului fara a fi necesara modificarea pozitiei orizontale de lucru, spatiul ce se va pastra deasupra sertarului, pana la partea superioara a corpului de mobilier este unul minim. Facem un calcul estimativ pentru a avea o maximizare a spatiului util in sertar, pe inaltime si amplasam glisierele in concordanta. Tinem cont de clasica cota de 37mm de la fata corpului pana la a doua gaura de fixare a glisierei. Cel mai usor este sa trasam in prealabil cotele de fixare pe lateralele corpului pentru a putea respecta orizontalitatea si simetria montajului. Fixam astfel cele 4 seturi de glisiere in minim doua puncte, ulterior putem adauga inca doua holtzsuruburi de prindere, dupa ce totul ramane pe pozitia finala.

Introducem sertarele pe corp si probam modul de lucru. Montajul este simplu, scoatem glisierele la maxim in exterior, asezam sertarul pe sine, tinem de sertar si clipsam glisiera pe sertar prin impingere a acestora din spate. Demontarea sertarului necesita actionarea concomitenta a parghiilor aflate pe mecanismul lateralelor metalice apoi se ridica usor sertarul si se extrage.

Sertarele sunt asamblate si montate pe corpuri, urmeaza calculul, executia fetelor si evident trecem la montajul acestora. Dimensional am prevazut un rost de 2mm intre sertare, acum sa le asamblam fetele. Pentru sertarul standard se folosesc doar piesele de fixare in „T” ce se prind cu cate doua holtzsuruburi pe spatele fetei. Pentru aceasta, in acest caz am trasat intai cotele de prindere, 32,5mm fata de laterale si pe inaltime la 47.5mm fata de partea inferioara plus acoperirea necesara (de exemplu 18mm in cazul sertarului inferior – placa de baza a corpului). Aceste cote sunt valabile doar pentru aceasta marca de glisiere, pentru altele consultati fisa tehnica a sertarului metalic. Celelalte doua gauri suplimentare de 10mm cu o adancime de 12mm sunt utilizate pentru fixarea lonjeroanelor.

In gaurile pentru lonjeroane fixam piesa de capat a acestora prin infiletare directa. Pe acest capat se monteaza lonjeronul si vom putea regla lungimea acestuia.

Fata sertarului este pregatita pentru montaj, clipsam cele doua piese in „T” pe lateralele metalice si cuplam deasemenea si lonjeroanele.

Iata ca am asamblat primul sertar, sertarul cel mai mare, de jos. Acesta are inaltimea fetei de 295mm, latimea de 498mm, extragerea acestora fiind totala. Se observa pe lateralele metalice zonele de reglaj ale sertarelor, acestea putand fi reglate cu o surubelnita in cruce pe directiile verticala si laterala, ulterior se acopera zona cu placuta de mascare.

Reusim sa montam si manarele sertarelor, acestea pot fi montate inainte sau dupa asamblarea fetei pe sertar. Pozitionarea manerului este facuta central fata de laterale si la 50mm fata de partea superioara.

Corpul cu patru sertare pentru mobila de bucatarie este gata, sunt facute toate reglajele si putem spune ca in ciuda faptului ca a fost prima experienta, totul a mers fara greseala. Masurati de mai multe ori si verificati cotele cu atentie, numai dupa aceasta executati prelucrarile necesare pentru a elimina orice eroare.

Aceasta a fost ceea ce se cheama realizarea unui corp cu sertare metalice pentru bucatarie sau alt fel de mobila. Dupa experienta utilizarii acestor sertare, pot spune ca este o solutie super eleganta, foarte usor de realizat si foarte rezistenta. Costul acestor sertare depinde mult de numele producatorului, in acest caz pretul este in jur de 100 -120 lei, sertar metalic plus glisiere si accesorii.
Mediu si inalt se procedeaza in acelasi fel, cu exceptia acelor lateralelor metalice pentru care exista lonjeroane suplimentare, cat si piesele din spate, in cazul de fata avem o piesa metalica in „T” care se prinde de spatele sertarului si face legatura intre lonjeroane.
Foarte interesanta prezentare a unui corp de mobilier si absolut spectaculoase fotografiile! Esti un adevarat expert in bricolaj si iti doresc sa ai mult succes in proiectele tale.