Curatare huma


Astazi, solutia utilizata pentru finisarea locuintelor este vopseaua mai mult sau mai putin lavabila. Aplicarea acesteia necesita existenta unui strat suport pregatit cat mai bine, fara urme de grasimi. Inca mai exista destule locuinte care au fost zugravite cu huma iar aplicarea unei vopsele lavabile peste acest strat este imposibila.

Dar sa vedem ce este aceasta huma!

Daca aruncam o privire in DEX vom gasi o explicatie de genul: „Numele popular al argilei întrebuin?ate la spoitul caselor. – Din bg. huma”.

Asadar, huma este o substanta minerala (argila) care in amestec cu un liant (clei de oase, aracet, etc.) si apa se foloseste la zugraveli interioare.  Dat fiind componenta sa, huma este o substanta grasa, sensibila la umiditate si la care nu avem o aderenta corespunzatoare.

Prepararea compozitiei pentru zugravire

Huma se inmuia in apa in proportie de 2 l de apa la 1 kg de huma bulgari framantati marunt. Acestia se lasau in apa intre 5 si 24 ore dupa care amestecul se omogeniza. Daca se adaugau pigmenti, acestia se inmuiau la randul lor in apa cu 24 de ore inainte. Separat se perpare solutia de clei din clei si apa in proportie de 1 kg clei la 5 l apa. Dupa inmuirea cleiului timp de 24 de ore, amestecul se fierbe, introducand vasul cu clei in alt vas cu apa care fierbe. Solutia de clei se va turna in amestecul de huma cu apa respectand proportia de 0.1 litri solutie de clei la 1 litru de huma cu apa, ulterior se adauga pigmentii. Compozitia obtinuta trebuie sterecurata prin sita.

Se prepara si o solutie de sapun cu apa, in proportie de 1 kg sapun la ~ 16 litri de apa (calda) care va necesita aceeasi trecere prin sita.

Pe suprafetele ce vor fi vopsite cu huma se aplica un prim strat de sapun, se repara defectele marunte, se slefuiesc si se reacopera zonele reparate cu solutia de sapun. In continuare se aplica 3 straturi de solutie de huma. Stratul de sapun si primul strat de zugraveala se aplica cu bidineaua, iar ultimele doua straturi de zugraveala se aplica mecanizat cu aparatele de pulverizat.

In functie de numarul de straturi de huma aplicate pe suprafetele respective, operatiunea de indepartare a humei se poate face cu un efort mai mare sau mai mic. Daca avem norocul sa existe doar 1-2 straturi de huma pe suprafetele respective problema este simpla si se poate rezolva prin simpla spalare a suprafetlor cu un burete, o carpa si apa calduta dar sa exemplificam …

Suprafata initiala zugravita cu huma.

Cu o carpa umezita bine se incepe spalarea humei.

Din spatele humei apare suprafata gletuita a peretelui.

Spalarea humei se face pe zone de maxim  0.5 x 0.5m fiind necesara schimbarea apei si clatirea carpei in mod repetat. In apa din galeata vom regasi huma spalata de pe pereti.

Incet, incet, suprafetele devin curate. Este necesara asigurarea ventilatiei camerei pentru a se usca suprafetele umezite cu apa.

Aceasta a fost o situatie fericita, un strat subtire de huma care s-a spalat usor. Intreaga lucrare a durat  circa 3-4 ore pentru o camera de circa 3.5 x 3.5m.

Daca stratul de huma este mai gros nu se va mai putea spala huma doar cu o carpa uda si va fi nevoie de unelte de razuire. Se umezeste bine suprafata cu aceeasi carpa sau cu o bidinea, pensula etc. si api se razuieste huma cu un spaclu. Este posibil ca umezirea si curatarea sa se faca pe straturi, daca acestea sunt destul de groase astfel incat umezirea sa nu fie posibila in totalitate. Este o operatiune care necesita destul efort si mai ales rabdare. In functie de stratul pe care s-a aplicat huma, utilizarea spaclului poate duce la aparitia unor mici gaurele/ciupituri ale suprafetei generate de coltul spaclului, lucru ce va presupune lucrari de reparare in concordanta cu solutia de renovare aleasa. Pentru a diminua aparitia acestor mici deteriorari ale suprafetei, daca este  neaparat nevoie, se pot utiliza si alte unelte in locul spaclului. Am vazut o idee nastrusnica la cineva, a razuit huma cu un aparat de barbierit, din cele vechi cu lama. Dezavantajul, suprafata mica de lucru si consum mare de lame.

Dupa curatarea humei se poate opta pentru gletuirea suprafetei, lipirea directa a unor placi de gipscarton sau alte metode in functie de specificul camerei si scopul utilizatorului.

Daca se va acoperi cu glet, se vor lipi placi de gipscarton sau se va aplica orice alt strat ce necesita o aderenta la stratul suport, se va realiza o amorsare a suprafetei pentru a umiformiza gradul de absortie, a stabiliza urmele de praf si micile urme de huma ce pot ramane pe suprafata. Ulterior, dupa uscarea amorsei, se poate trece la acoperirea suprafetelor cu glet, lipire gipscarton etc.

In final, camera noastra va putea fi finisata cu lavabila fara sa mai avem vreo problema, aerul in camera se va schimba, totul va mirosi a curat … cu alte cuvinte a primavara.

Sper ca articolul este suficient de explicit si va ajuta.

Spor la lucru !


52 Comments on "Curatare huma"

  1. Este foarte util articolul. Eu vreau in vara asta sau in toamna sa zugravesc apartamentul care este dat cu huma .. si ma gandeam sa pun rigips pe pereti … fara profile .. sa il prind in dibluri. Peretii sunt drepti … dar chiar nu am chef sa ma apuc de ras peretii mai ales ca sunt date 2 straturi de huma … deci ii gros.

    • Nu poti lipii gipscartonul fara sa cureti huma. Cel putin pe zonele unde va fi lipit gipscartonul va trebui curatat. Eu as curata cat mai mult, este si o chestie de igiena, huma respectiva a acumulat destule in timp.

      • Bună ziua, casa bunicului este tencuit cu humă la etaj şi este şi destul de groasă aşa că nu ştiu ce altceva să fac pentru că nu cred că se duce, dar articolul este bun pentru cei care nu au vreo o sută de straturi de humă.

  2. NEGULESCU CORNELIU | 2 februarie 2011 at 12:37 | Răspunde

    Ai scris :
    „Pe suprafetele ce vor fi vopsite cu huma se aplica un prim strat de sapun, se repara defectele marunte, se slefuiesc si se reacopera zonele reparate cu solutia de sapun.”
    De ce nu reparat mai intai si apoi dat cu sapun peste suprafata reparata ? Nu e mai simplu/economic ?

  3. Asa scrie in normativ!
    Succesiunea operatiilor este logica, chiar daca pare o pierdere de timp este varianta corecta din punct de vedere tehnic. Pentru intelegere trebuie sa o comparam cu ceea ce se cheama astazi amorsarea suprafetelor. Asadar amorsam, reparam, reamorsam unde este cazul si finisam.

  4. NEGULESCU CORNELIU | 5 februarie 2011 at 12:36 | Răspunde

    Ca asa scrie in normativ nu e chiar cel mai convingator argument ! Cate normative tampite n-am vazut eu la viata mea, sanatos sa fiu ! Pai logic se conchide ca reparatia se face mai bine daca suportul e uns cu sapun ! Cam ciudat ! Ce, la reparatie cu mortar se impune amorsare ?

    • Salut, nu pot contesta un normativ si de aceea am mentionat ca exista un normativ in care scrie aceasta procedura. Acum, sa facem analogia cu aplicarea unei vopsele lavabile pe un perete absorbant cu glet: se curata peretele, se desprafuieste, se amorseaza, se repara, se amorseaza zonele reparate, se aplica lavabila. Nu spun ca in practica se respecta intotdeauna manualul insa nu poti repara o zona absorbanta si plina de praf prin aplicarea directa de material. Intai cureti, desprafuiesti, amorsezi si apoi aplici materialul de reparatie.
      Subiectul este aplicare afinisajului = huma si nu vreo tencuiala, cu toate ca si in cazul ei se amorseaza – „sprituieste” suprafata. Sper ca am fost destul de coerent si explicit.

  5. Eu am probleme cu o camera.A fost vopsita ultima data in var,am dat cu amorsa,cu glet si imi apar pete galbene.VA ROG spuneti ce pot sa mai fac?

    • Ce fel de var ai utilizat si cum a fost pregatit peretele inainte de aplicarea acestuia?

      • Nu stiu ce var au utilizat cei care au stat inainte,dar e groaznic.Inca nu am dat cu vopsea,sper ca dupa ce zugravesc sa nu mai iasa pete.

  6. Am o intrbare daca pot lipi polistiren peste calciu si daca da care ar fi operatiile ncesare tin sa mentionez ca,calciu este intr-o stare buna.Multumesc anticipat

    • Depinde de aderenta adezivului la suprafata respectiva si modul de preparare a acestuia finisaj. Presupun ca este vorba de un perete interior care a fost finisat cu calciu. Poti testa pe o suprafata mica si vei vedea cum se comporta stratul de calciu, in fucntie de compozitia acestuia poate fi sau nu sensibil la umiditate. Varianta cea mai sigura dar si cea mai dificila este eliminarea integrala a stratului de finisaj din calciu. Daca vei dori sa incerci o lipire directa nu ai decat sa reduci mecanic asperitatile calciului, aplici un strat de amorsa si apoi lipesti polistirenul cu adeziv specific. Daca aceasta va fi o lucrare de izolare interioara, exista si alte variante mai bune.

  7. buna ziua,vreau sa renovez interiorul casei si peretii sunt cu huma.este vreo metoda fara sa dau huma jos?m-am gandit la polistiren,rigips sau knauf mp 75.se poate lipi polistirenul cu spuma sau silicon pe huma?va multumesc

    • Fara sa elimini stratul de huma nu se poate aplica un alt finisaj. Huma este un material gras, sensibil la apa si din acest motiv stabilitatea si aderenta sunt scazute cand aplicam alt finisaj umed. Nu poti utiliza un mortar, o spuma sau alta substanta care sa permita aderenta pe stratul de huma. In cel mai fericit caz, poti curata doar zonele unde se va aplica o solutie de lipire. Ai spus ca renovezi intreg interiorul, aceasta inseamna o suprafata mare, a alege o placare cu gipscarton doar pentru a nu curata huma integral cred ca este o greseala sau o risipa. De ce nu doresti curatarea humei, merge greu sau …? Este de analizat ce merita facut in contextul datelor concrete despre finisajul actual si finisajul dorit.

  8. Buna ziua, am si eu o intrebare daca se poate:L dupa curatarea humei de pe pereti, se poate da cu amorsa si apoi cu lavabila (daca peretii sunt drepti si e totul ok sub huma)?
    multam frumos

    • Dupa curatarea perfecta a humei este posibil sa fie necesare mici reparatii, punctuale sau chiar gletuirea integrala, depinde ce strat de matrial exista sub aceasta. Daca suprafata rezultata este scorespunzatoare, se poate amorsa si aplica direct lavabila.

  9. daca dupa ce am curatat peretii de huma am dat de vechiul tapet pus acum 30 de ani si peste care mi s-a spus ca s-au aplicat cateva straturi cu vinarom ,am vreo sansa sa vopsesc cu lavabila fara sa mai dau tapetul jos?

    • Tapet sub aceste straturi? Sigur este asa? Inainte de a aplica vopseaua lavabila ar trebui gletuit pentru a avea o suprafata fina iar acest lucru este putin probabil peste straturile mentionate, ca sa nu zic imposibil. Trebuie curatat cat mai bine peretele, amorsat, gletuit si apoi lavabila.

  10. multumesc

  11. Pont pt.cei ce doresc sa termine mai repede curatarea humei.
    In loc sa spalati huma, inarmati-va cu citiva bureti de sarma de bucatarie (sa fie de calitate pt. a rezista mai mult timp) si curatati huma prin frecare uscata (NU umeziti peretele). Veti observa ca randamentul creste spectaculos.
    Marele dezavantaj (deloc de neglijat) este ca se face cam mult praf. Dar daca va protejati fata (cu ochelari si masca de nas si gura-de la farmacii), s-ar putea ca eficienta metodei sa primeze fata de „un pic de praf”. Dar cine a spalat huma stie ca oricum se face multa mizerie.
    Am zugravit vara trecuta, impreuna cu sotia 2 camere, ea prin metoda cu spalare, eu cu bureteii. Diferenta ? Eu masina de F1, ea safety car.
    Bafta la spalat/curatat !

  12. am cumparat acuma un apartament este tot in HUMA dupa toate sfaturile dumneavoastra credca il scot la vinzare.Multumim pentru tot.Are trei camere o sa facem solutia in doi (spalare si bureti)

  13. Sunt doar chestiuni reale insa nimic de speriat, depinde ce doriti sa faceti. Spor la lucru!

  14. salut! eu am o problema si mai grava: apartamentul cumparat a fost initial zugravit cu huma, insa in 2008 a fost reconditionat pentru inchiriere, adica la rapid si am observat ca lavabila, pe care am mai improspatat/o si eu cu vreo doua straturi, a fost aplicata peste huma, intrucat in unele locuri este umflata si se macina din lipsa de aderenta, in consecinta vin cu intrebarea de 10 puncte: cum scap cel mai usor de stratul de lavabila si de huma, ma intereseaza vreo scula / instrument minune, pentru ca oricum de razuiala nu scap

    • Minunea nu prea exista sau daca o gasesti, nu este minune. Spaclul este destul de sanatos, mai sunt niste discuri de razuit utilizabile cu flex cu turatie variabila.
      Daca sare repede de pe perete, spaclul face fata, cauti unul mai lat.

  15. camelia tanase | 7 martie 2013 at 19:06 | Răspunde

    Buna ziua,
    Am o problema foaaarte mare; apartamentul meu de 3 camere a fost zugravit cu huma + ceva culoare + clei si ce-or mai fi fost puse acolo; si toate acestea pe calciu pt. ca peretii erau ingrozitor de strambi. Acum se pune problema zugravitului pe care l-as dori sa se faca tot cu huma,cu pompa peste calciu (batraneste)pt. a economisi timp si mai ales bani. Cum trebuie procedat? Mai poate face cineva asa ceva? Multumesc.

    • Este destul de dificil sa apreciez ce ar trebui facut in amalgamul de materiale pe care l-ati specificat, huma, calciu, culoare si ce o mai fi pe acei pereti. Sa presupun ca aveti un strop din calciu finisat cu o anumita vopsea? Unde este calciu merge fara problema vopsirea cu lavabila stropita cu aspiratorul sau un pistol pentru vopsit, cu sau fara amorsa prealabila insa pentru huma problema este mai dificila pentru ca ar trebui indepartata daca se schimba finisajul. Cine mai lucreaza cu huma nu stiu, insa banuiala ca este destul de rar acest tip de finisare interioara.

  16. buna ziua tuturor in primul rand .
    am o intrebare cum pot sa-mi dau seama daca pereti sunt finisati din huma, asi vrea sa pun o poza cu tavanul meu sami spuneti dacai din huma ,dar nustiu cum

    • Umezeste putin o zona si daca vopseaua se ia usor, se intinde si este grasa, sigur este huma. Daca este var doar se umezeste, fara a se inmuia.

  17. buna ziua!
    se poate aplica tapet peste huma?
    multumesc!

  18. Imi poate spune cineva, va rog frumos, unde pot sa cumpar huma?

  19. Exista o amorsa italieneasca cca.100 ron litrul se aplica pe peretii vopsiti cu huma,numai este necesara spalarea sau razuirea humei.dupa care se poate aplica vopsea lavabila.

  20. Am inteles de la un meserias ca daca se pulverizeaza cu apa de sticla peste huma existenta se poate da cu lavabila fara probleme. Este adevarat ? A mai incercat cineva ?

    • Spalarea mi se pare cea mai sanatoasa varianta, indiferent ca implica ceva mai multa munca si timp. Zugraveala cu huma acumuleaza destule in masa ei.
      Apa de sticla intareste stratul suport, probabil creeaza un strat solid dar nu stiu cum este afectata aderenta lavabilei. Ramane intrebarea daca este necesar un strat intermediar inainte de aplicarea lavabilei.

  21. Buna ziua,

    La renovarea noului apartament, „meseriasul” a aplicat glet peste huma peretilor (destul de veche). Asta intamplandu-se acum cca. 1 an.

    Acum, singura problema este ca pe tavanele camerelor au aparut imense pete galbene. Este din cauza substratului de huma?

    Ar trebui curatat tot, inclusiv stratul de huma si reluata renovarea? Tin sa mentionez ca peretii – fara tavane – nu au nici un fel de pete, si nu pare sa fie vre-oalta problema cu gletul aplicat. Este posibil ca in timp sa se „umfle”/”scorojeasca” si sa se extinda petele galbene?

    Initial mi-am propus sa curat si sa corectez doar tavanele… Ce ma sfatuiti?

    • Si a aplicat gletul direct pe huma? De regula, o huma este sensibila la apa si cand tragi gletul se ia cu glet cu tot, aderenta gletului fiind minima. Petele pot fi de la umiditatea ce ajunge la stratul de huma sau la alte straturi de sub acesta, iesind prin glet. Asa cum poate fi de la huma, poate fi si de la infiltratii de apa.

      • Da. Gletul a fost aplicat direct peste huma (amorsa si ceva adeziv..sincer nu ma pricep..drept dovada,nu am luat masuri la timp).

        Legat de pete, infiltratii de apa nu cred ca sunt. Cel mai afectat tavan fiind cel de la sufragerie.. iar petele nu de un galben accentuat par a tinde sa se unformizeze.. De aici, eu am banuit ca este de la huma.

        Acum.. recomandarea ar fi decopertarea tavanelor sau al tuturor peretilor?

        Si daca da, imi puteti spune care ar fi procedura de decopertare in cazul asta (uscat/ umed, spaclu/altele)?

        Va multumesc!

        • Decopertarea se poate face doar pe zona afectata, numai in caz de extrema necesitate se desface tot. Se incearca repararea zonala, se curata cu un spaclu gletul si tot ce se ia cu acesta. Daca mai este huma se spala cu apa apoi se amorseaza, gletuieste si vopseste intreaga suprafata a tavanului.

  22. Cum pot curata huma de pe pereti si tavan? Exista vreun produs miracol? Mersi pt. raspuns, cu speranta,
    George

  23. Nu am idee de produse minune, doar rashcetat pe umed sau spalat, asa cum am spus deja mai sus.

  24. am curatat de huma peretii unei camere.dupa lungi cautari am reusit sa fac rost de huma, aspirator cu borcan special, mica si tot restul sa pot zugravii tot in huma.
    dupa spalarea peretilor am hotarat ca nu le-ar strica o improspatura de glet ca sa-i mai indreptam nitel. zis si facut.
    apoi, am dat un strat de apa cu aracet, (inca are aderenta peretele!)
    pus la inmoi huma cu 24 ore inaite, asemnea si colorantii
    cand sa amestecam huma dupa foarte putin timp se lasa la fundul galetii. specific ca amestecul l-am facut exact cum scrie la carte 1kg huma 2 litri apa, si in locul cleiului de oase (imi era teama ca va mirosii urat, incercasem intr-un loc si nu mi-a prea placut) am pus aracet.
    NU INTELEG DE CE SE LASA LA FUNDUL GALETII HUMA SI NU SE AMESTECA stiu cum ar trebuii sa arate cand e gata de aplicat si nu e asa. imi poate raspunde cineva?

    • Este o argila, are densitate si este normal sa se depuna. Trebui lasata la inmuiat, trebuie amestecata si strecurata prin sita inainte de utilizare, din cate stiu eu. Nu am vopsit cu huma dar este mai pretentioasa prepararea si zugravirea decat cu var.

      • am lasat-o la inmuiat de la 20.30 pana a doua zi la pranz, am strecurat-o amestecato cu aracet…….am facut asa cum scrie la caietul de sarcini…..dar m-am dezamagit complet!

  25. Buna dimineata.Am o intrebare: dupa curatarea humei pe stratul care ramane, daca se tine bine, se poate da cu un glet de genul CT126? Asta bineinteles dupa curatarea totala a humei si amorsarea peretilor. Ma intereseaza la tavan in mod special,care are denivelari cam mari si nu cred ca se poate cu CT127 din prima. Mesterul a spus ca il face cu CT127, dar un amic care se mai pricepe a spus ca nu are cum sa i iasa doar din CT127.. Trebuie dat jos tot gletul(sau ce o fi el) ramas, pe care a fost huma? Sau se poate aplica CT126 si apoi CT127? Sau exista alt tip de material cu care se poate da pentru a nivela frumos, si apoi sa se finiseze cu CT127? Amicul meu imi spunea de ceva KNAUF, dar ca nu stie daca se mai fabrica, sau daca e bun pentru asa ceva.Intrebarea este pentru ca nu as vrea sa se dea jos pana la placa, stratul ramas acum, pentru ca o sa ma coste in plus! Va rog, daca aveti o solutie sau un sfat. Stau in Bucuresti la bloc(Ma gandesc ca stratul de sub huma este aproape la fel la toate blocurile) Astept un raspuns. Multumesc frumos!

  26. Gletul CT 127 nu este unul pentru nivelare ci doar pentru finisare. El se aplica la grosimi reduse si nu poate incarca suprafata respectiva. Prin urmare, varianta cu glet CT126 este cea indicata. Gletul actual sau ce a ramas din el, se poate da jos sau lasa pe pozitie doar daca starea acestuia recomanda acest lucru. Daca ati curatat bine huma, ar trebui amorsat, gletuit cu 126 in 2 maini si apoi 1 de 127. Evident ca este posibila si utilizarea altor marci de glet, de la alti producatori, dar sistemul este acelasi.

  27. mi a recomandat cineva „Rigips Rimano DUOGLET” aveti idee despre el? Credeti ca ar fi mai bun decat combinatia CT126+CT127?

    • Nu l-am folosit pentru ati spune o parere practica. Daca ne ghidam dupa pret si avand in vedere ca este pe baza de ipsos, ar trebui sa fie in regula.

  28. Buna ziua,
    imi puteti spune va rog ce se intampla daca se lipeste totusi tapetul de hartie direct pe huma? este absolut sigur ca se dezlipeste sau e vorba doar de eventualitatea apariiei bulelor de aer/imperfectiuni etc. Poate exista acum si lipici care ar asigura o lipire buna a tapetului peste huma. Multumesc anticipat!

    • Huma, in momentul in care se umezeste o sa impiedice aderenta solutiei de lipire a tapetului. Huma este un material gras. O exista insa nu am auzit de el deocamdata. Daca ai vreo informatie in acest sens, te rog sa ne-o spui

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Zugravire cu lavabila

Leave a comment

Your email address will not be published.


*