Canalizare interioara ?


O etapa importanta in constructia unei cladiri o reprezinta realizarea sistemului de canalizare, atat in partea interioara a cladirii cat si in cea exterioara. Fiecare din cele doua zone ale instalatiei de canalizare, interioara si exterioara, se realizeaza dupa niste reguli destul de clare si nu foarte laborioase pe cat s-ar putea crede. In aceasta directie avem referinta unor normative, unul din ele fiind NORMATIVUL PRIVIND PROIECTAREA, EXECUŢIA ŞI EXPLOATAREA INSTALAŢIILOR SANITARE AFERENTE CLADIRILOR, indicativ I 9.

Daca facem o scurta vizita la un magazin de instalatii sau unul de bricolaj, identificam usor materialele pentru canalizare, in special tevile de PVC destinate instalatiilor interioare ce au culoare gri si pe cele destinate instalatiilor exterioare ce au culoare portocalie. Exista o serie de racorduri si fitinguri ce permit asamblarea si pozarea corecta a traseelor de canalizare. La acestea adaugam sistemele de prindere ce trebuie sa asigure pe de o parte fixarea tevilor fara a exista deformare in exploatare dar si dilatarea.

Cu aceste cateva elemente nu avem decat sa dimensionam canalizarea in functie de marimea spatiilor deservite, numarul si tipul obiectelor sanitare, aici discutand de cele cateva diametre disponibile; 32mm, 40mm, 50mm, 75mm si 110mm pentru canalizarea interioara iar pentru cea exterioara de 110mm, 125mm, 160mm etc .  

Racordarea diverselor tronsoane se face respectand o directie de curgere, trasee cat mai scurte cu un numar redus de schimbari de directie, realizarea schimbarilor de directie sub unghi de maxim 45°, evitand unghiurile drepte, asiguram o anume panta pentru a se scurge corect amestecul de apa si solide. Putem continua enumerarea conditiilor de dimensionare si montare a instalatiilor sanitare dar pentru scopul temei de astazi este suficient. Avem cateva din elemente necesare pentru a ne putea exprima asupra solutiei pe care o putem vedea in fotografia urmatoare.

Ce avem noi aici? Evident ca remarca este hazlie si dincolo de serialul bine cunoscut, in loc de zambet putem plange. Este o cladire cu mai multe spatii de baie, probabil pentru ca la momentul initial nu s-au prevazut coloane de scurgere interioare care sa se uneasca si sa poata fi canalizate spre caminul ce face legatura cu reteaua exterioara de canalizare. Solutia „minune” identificata a fost strapungerea peretilor exteriori, pozarea aplicata pe fatada a traseelor pentru fiecare baie, unirea intr-un colector orizontal sau aproape orizontal. Sunt sigur ca la momentul executiei a existat o parere care suna de genul „merge domne, nu are ce sa se intample si daca este nevoie intervenim usor”. Intr-un colt avem si o simulare de aerisire ce pleaca dintr-un cot, sau ma rog, dintr-un teu.

Probabil ca nu are nimic, nu conteaza daca ca aspectul este unul balcanic, nu conteaza daca tevile respective care sunt pentru canalizarea interioara sunt expuse conditiilor meteorologice, prafului, inghetului si dezghetului, radiatiei solare, nu conteaza ca prinderea tevilor orizontale este facuta la distante mari ceea ce a dus la deformarea lor si evident ca acele zone curbe fac posibila stationarea apei si mai ales a materiilor fecale (formarea de sedimente si dopuri), nu conteaza ca se poate sparge usor o teava neprotejata si mizeria se va imprastia pe fatada sau pe trecatorii fara vina, nu conteaza probabil ca la interior se simte miros de canalizare, nu conteaza spiritul si litera normativului. Cu toate ca exista o anumita libertate si aceasta trebuie sa fie in orice domeniu, trebuie sa apreciem si sa respectam anumite limite peste care nu se poate face un compromis, oricat de dificil ar fi. O astfel de solutie de canalizare interioara sau exterioara, nici nu stiu de care sa fie, poate rezista o perioada limitata si numai cu mult noroc. Mai devreme sau mai tarziu se va impune refacerea solutiei si daca nu o facem din convingere proprie, ne-ar putea ajuta organele abilitate.

Iata ca au aparut probleme si a trebuit gasita o solutie! Credeti ca va fi una corecta sau macar aproape de normalitate? Ei bine va las pe voi sa apreciati … mai bine ne rezumam doar la termoizolarea sau ingroparea partiala a traseului orizontal, fara alte interventii legate de ramificatii, tevi deformate, tevi deja cu grad de casare ridicat datorita expuneriii la mediu. 

Pentru ca educatia joaca un rol important in evolutia unui popor, fie ca se face in mediu institutional sau prin autocunoastere si dezvoltare personala, ma intreb doar atat: cat va rezista minunea pana va curge rahatul pe unde va gasi de cuvinta, in interiorul imbracat cu materiale diverse?

Aceasta este o mica poveste, as fi vrut sa fie imaginatie dar este crunta realitate. Pe voi cei care construiti, indiferent ca sunteti constructori scoliti, mesteri priceputi, beneficiari ai caselor, simpli pasionati de constructii si amenajari, va rog doar sa nu va bateti joc … de voi, in rest… amenajari reusite,  lucrari de calitate, durabile.


4 Comments on "Canalizare interioara ?"

  1. vai de …. mea ce termoizolare si-a pus balanul ala :))

  2. Canalizarea pe exterior, este o practica la casele din irlanda, de exemplu

  3. Auch!!!
    Asta e din ciclul viata bate filmul. Si nu ca il bate, ci il bate rau de tot…din pacate

Leave a comment

Your email address will not be published.


*