Renovarea spatiului din baie se face de regula in integralitate si poate insemna sau nu schimbarea obiectelor sanitare in functie de starea de uzura a acestora, necesitatile actuale ale utilizatorilor si evident preferinte sau trenduri actuale, intr-un cuvant design specific. De cele mai multe ori spatiul alocat pentru aceasta camera, ce nu poate lipsi dintr-o casa, este destul de mic, chiar insuficient. Plecand de la aceasta constrangere, sunt cazuri in care se renunta la anumite facilitati asa cum este cazul nostru, in acest articol utilizatorul blogului care ne-a transmis fotografiile si informatiile necesare pentru acest articol a decis sa inlocuiasca cada cu o cadita de dus zidita, sa adauge spatii utile in structura peretilor pentru a minimiza mobilierul necesar.
Situatia initiala, o baie clasica de bloc montata partial in spatiul ramas intre perete si masca pentru instalatii prezenta in orice baie de bloc vechi. Functionalitatea spatiului nu trebuie schimbata, spatiul suplimentar obtinut prin schimbarea unor solutii de amenajare va imbunatatii doar accesul si ergonomia spatiului, va aduce baie la nivelul zilelor noastre din punct de vedere al aspectului si poate ramane asa pentru cel putin 15-20 ani, cand poate va fi o alta renovare.
Se demonteaza obiectele sanitare, se scot toate finisajele si se gandesc modificarile traseelor de instalatii, acolo unde este cazul.
Amenajarea presupune sa inlocuim cada de baie care si asa are dimensiuni reduse cu o cadita de dus. Pentru ca spatiul este unul atipic, dimensiunile nu se potrivesc cu o cadita cu paravan sau cabina de dus ce se poate cumpara din magazine, decizia a fost realizarea unei cadite de dus zidite. Pe o zona adiacenta caditei de dus se alege varianta de realizare a unor zone de sprijin pentru diferite obiecte sau cosmetice, un „dulapior” realizat din gipscarton. Se delimiteaza zona de dus, se modifica instalatia sanitara in sensul ca locul bateriei de la cada va fi acum pe o noua pozitie si va deservi cadita de dus.
Tot datorita acestei schimbari este necesara reconfigurarea canalizarii, traseul de sub cada initiala va fi inlocuit cu o rigola speciala pentru cadite, o rigola de dus. Aceasta trebui inglobata si conectata la aceeasi coloana de scurgere.
Inglobarea rigolei de dus necesita turnarea unei sape de egalizare si aceasta va insemna ca vom avea cadita de dus mai sus decat nivelul de pe pardoseala din baie. Diferenta este de cativa cm, undeva in jur de 10cm la nivel de margine cadita.
Etanseitatea caditei de dus zidita este un aspect foarte important si mai ales atunci cand discutam de o baie la etaj, indiferent ca este bloc sau casa. Cuvantul de ordine este hidroizolarea perfecta si aceasta poate fi realizata in diferite variante, multistrat sau nu. Pentru acest caz s-a utilizat o solutie de etansare in strat subtire, o hidroizolatie pe baza de ciment. Aplicarea se va realiza atat pe zona de cadita cat si pe toti peretii acesteia astfel incat sa rezulte un strat care sa impiedice apa sa ajunga la zidarie si sa provoace neplaceri legate de mucegai/igrasie. O cada perfecta este aceea care tine apa in interiorul acesteia atat timp cat curge dusul. Hidroizolatia noastra se aplica in doua straturi, inglobam in primul strat banda de etansare la toate muchiile. Corpul rigolei va fi etansat suplimentar.
Dupa aplicarea hidroizolatiei si uscarea acesteia, conform recomandarilor producatorului (a se citi intotdeauna fisele tehnice sau macar instructiunile de aplicare de pe ambalaje) urmeaza placarea ceramica. S-a optat pentru o gresie maro si o faianta alba la care sunt adaugate cateva placi de faianta maro pe anumite zone ale peretilor. Placarea se va realiza cu un adeziv flexibil de interior sau exterior, acest lucru este necesar pentru ca aderenta altor adezivi pe suprafata hidroizolatiei nu se poate face in mod corect. Placarea cu ceramica se face putin atipic, in sensul ca se incepe cu gresia. Este necesara placarea cu panta corecta catre rigola de scurgere, panta realizata din grosimea stratului de adeziv. Chitul de rosturi utilizat trebuie sa fie unul impermeabil.
Restul lucrarii este standard, placarea cu faianta, montarea noilor obiecte sanitare, vopsirea tavanului cu lavabila si evident curatenia de rigoare la final. Cu siguranta baia noastra este total schimbata, noul dus amenajat in spatiul dintre ghena si perete este prevazut cu o usa din sticla.
Buna ziua, as vrea sa fac lucrarea asta in baie exact cum ati prezentat-o, stiti pe cineva in Bucuresti care poate acum?
Nu te pot ajuta cu referinte de mesteri.
Buna ziua!
Doresc sa amenajez baia in acest fel. In acest sens m-ar ajuta sa stiu ce materiale ati folosit, de unde le-ati achizitionat(in special rigola si „peretele+usa” de sticla) si costul aproximativ al lucrarii. Intentionez sa fac singur lucrarea, am crescut odata cu ridicarea casei de la „tara” , deci ma pricep in mare masura doar ca am nevoie de ordinea corecta… internetul uneori poate oferi informatii eronate. Va multumesc anticipat.
De la dedeman am cumparat tot, de la hidroizolatie pana la chitul de rosturi. Hidroizolatie MHF 81 Primus Optimus plus banda aferenta. Amorsa cred ca tot MHF dar nu mai stiu exact, MHF 50 parca, sau ceva de genu.
Mortar, am luat un sac de 40 kg dar nu mai stiu cum ii zice.
Adeziv CM17 pentru partea de cabina si in restul baii adeziv normal tot de la Ceresit.
Chit de rosturi CE40 Ceresit
Un tub de silicon de la Sika, iti trebuie la montajul rigolei si la etansarea usii de sticla, pe care le-am luat tot de la dedeman. Pe mine m-a costat cam 6500 lei fara mana de lucru ca am facut-o eu.
Si eu tot de pe internet m-am documentat, nici nu vazusem si nici nu mai facusem pana atunci, plus mult video pe YouTube.
Buna ziua, îmi puteți spune cum ați ridicat cădița, adică jos ați făcut un pat din cărămida și după ați turnat mortar sau cum?
Sunt posibile mai multe variante. Inaltarea este necesara daca avem nevoie de spatiu pentru a incastra sifonul/rigola de scurgere. Se pot utiliza blocuri de zidarie, turna sapa de egalizare sau alte combinatii. Importanta este hidroizolarea in acest caz.
Bună ziua!
Mă pregătesc riguros să încep o astfel de lucrare, chiar strategic pentru că vreau să reușesc să fac această operație în maxim 3 zile ca să nu întrerup activitățile de rutină din casă. Ideea mea este similară cu cea descrisă, însă vreau să optez pentru o gresie și faianță rectificată și sunt curios să aud dacă e cumva, din experiență, mai dificilă sau nu. Acum am gresie normală peste tot însă mă deranjează aspectul pe care-l capătă rosturile în timp (pot acuza meșterii anteriori pentru nepricepere). Mulțumesc
Gresia rectificata e cea care are canturile drepte, nu? Si se monteaza lipira una de alta, fara rosturi? Daca e asa eu nu-ti recomand sa-ti pui asa ceva in cabina de dus pentru ca se infiltreaza apa printre crapaturi si-ti vine vecinu de jos la usa…asta e parerea mea dar eu stiu, poate gasesti pe cineva care stie s-o monteze calumea…
O cadita de dus trebuie hidrozolata inainte de placarea ceramica sau cu placi naturale. Atentie sa fie o gresie cu suprafata care sa nu alunece. Cea rectificata are margini drepte si rosturile pot fi de 1 mm.
Buna, in speranta ca ma puteti sfatui si nu am deviat de la subiect, sunt la montare gresiei am incalzire in pardoseala si normal ca am rosturile de dilatare la usi si nu numai. peste acel rost de dilatare stiu ca nu este permis sa se monteze gresia, ci trebuie neaparat lasat un rost, ce dimensiune trebuie sa aiva, se poate umple acel spatiu cu Silicon sau trebuie sa pun rost Special de dilatare? va rog sa ma sfatuiti. Multumesc
Nu se poate suprapune rostul gresiei peste rostul sapei? Este cel mai simplu asa, fara alte complicatii cu profile dedicate daca este o zona mica.
asa m-am gandit si eu sa procedez, in locul unde este rostul sapei sa las inca un rost si la gresie (si daca acel rost este undeva la mijlocul gresiei), rost care se v.a umple ori cu Silicon ori cu chit de rosturi elastic
Buna ziua .
Vreau sa construiesc și eu un dus zidit ( vreau sa scot cabina de dus ) pot construi peste gresia actuala „noul dus zidit ” fără sa sparg gresia ????
Multumesc
Teoretic da insa dpinde cum o construiti. Sfatul meu este sa o scoateti cel putin pe contur.