Protectii diferentiale


DESPRE PROTECTII DIFERENTIALE (diferentiala) SAU CAT VALOREAZA VIATA UNUI OM ?
 
 Cum spuneam in articolul despre echiparea tabloului electric, vom vorbi si despre asa-numitele “sigurante diferentiale” pe care le intalnim tot mai des in echiparea tablourilor electrice de apartament.

 INTRERUPTOR (DISJUNCTOR) DIFERENTIAL PENTRU CURENTI REZIDUALI.

Oau!!! Ce denumire pompoasa ! Italienii, mult mai pragmatici decat noi la faza asta, i-au dat o denumire pe care s-o inteleaga tot macaronaru’, i-au spus simplu: “salva vita”. Chestia asta o stiu de la un italian de vreo 60 de ani. Acesta cumparase un apartament si avea nevoie de un electrician care sa-i faca o instalatie electrica noua si, prin intermediul unei cunostinte comune, a ajuns la mine. Isi adusese din Italia absolut toate materialele si aparatajul necesare. Atunci am avut ocazia, pentru prima data (desi aveam la vremea aceea vreo 17 ani de meserie in spate) sa montez o siguranta diferentiala marca Gewiss. Cand l-am intrebat ce este, mi-a explicat ca este un dispozitiv care, daca bagi degetul in priza, face “tzac” si decupleaza curentul ca sa nu te electrocutezi.

Pentru a putea intelege cum ne poate salva viata siguranta diferentiala, voi face o mica expunere de electrotehnica elementara, pe intelesul tuturor.

Sa presupunem ca avem in locuinta o priza de 230 V ale carei borne le notam cu Uo si U1. Intre cele doua borne avem tensiunea de 230 V notata cu U. Daca la aceasta priza introducem stecherul unui consumator (de exemplu un mixer electric de bucatarie), obtinem cel mai simplu circuit electric conform schemei alaturate.

Mixerul nostru (la fel ca orice consumator electric) are o rezistenta (mai exact o impedanta interna, fiind vorba de curent alternativ), simbolizata cu Z. in acest caz, prin motorul mixerului nostru se va stabili un curent electric notat cu I, al carui sens il consideram in mod conventional de la borna U0 catre borna U1. In conformitate cu Legea lui Ohm, valoarea curentului I este dependenta de valoarea tensiunii U si a impedantei Z, dupa formula I = U/ Z, valoarea curentului fiind aceeasi in orice punct al circuitului.

Presupunem ca, din cauza deteriorarii cablului de alimentare al mixerului, gospodina atinge in mod accidental portiunea de cablu cu izolatia deteriorata in punctul A’. Intrucat corpul omenesc are o impedanta interna Z0, prin el se va stabili un curent electric de valoare I0 care va avea sensul de la borna U0 catre pamant, concomitent cu curentul I1 care circula in continuare prin mixer catre borna U1 a prizei, iar gospodina noastra va suferi un soc electric. Situatiile sunt reprezentata schematic in figurile de mai jos. Daca valoarea curentului I0 este mai mare sau egala cu 30 mA, socul suferit poate fi mortal. Astfel, in punctul A’ avem un curent I care intra si doi curenti, I0 si I1, care ies. Punctul A’ se numeste nod de retea si pentru el este valabila Legea I a lui Kirchoff care spune: suma algebrica a curentilor care intra intr-un nod de retea este zero adica, suma curentilor care intra intr-un nod de retea este egala cu suma curentilor care ies din acel nod de retea, in cazul nostru: I = I0 + I1 sau I1 = I – I0.

        Asadar, in acest caz curentul care pleaca de la borna U0 a prizei nu mai este egal cu curentul care ajunge la borna U1 iar daca la bornele prizei montam un dispozitiv care poate detecta diferenta dintre cei doi curenti, adica “diferential”, atunci putem face ca acel dispozitiv sa dea o comanda de decuplare a tensiunii, salvand viata gospodinei.

Acum, dupa toata aceasta teorie, se pune intrebarea: “La ce ne trebuie noua diferentiale, ca pana acum n-am avut si uite ca n-am murit? O prosteala a producatorilor, care nu stiu ce sa mai inventeze ca sa-si mentina afacerea!”. Altii pot spune: “Sunt prea scumpe, dom’ne, diferentialele astea! Poate ca ar fi bune, dar sunt scumpe rau !”. Tuturor le recomand sa faca un exercitiu de imaginatie: sa-si inchipuie ca au un copilas in varsta de numai cativa anisori, manat de curiozitatea specifica varstei introduce intr-o priza un obiect metalic gen agrafa, sarma, cui, chei etc. cu consecinte ce pot fi fatale. Sunt absolut convins ca intr-o astfel de situatie, cei loviti de o astfel de tragedie, ar fi in stare sa plateasca orice, doar sa poata da timpul inapoi,insa acest lucru nu va mai fi posibil. Si toate astea cu pretul unei sigurante diferentiale “de firma” care este undeva intre 80 si 130 de lei (sa zicem 200 lei cu tot cu manopera de montaj). O siguranta diferentiala arata ca cea prezentata in foto.

Siguranta diferentiala se poate monta intr-un tablou electric la fel ca o siguranta bipolara, este obligatoriu de respectat pozitia fazei si a nulului. Pentru o casa sau apartament consumatorii principali ale caror circuite pot fi protejate cu sigurante diferentiale pot fi: masina spalat rufe sau vase, cazile cu hidromasaj, echipamentele de incalzit apa (instanturi, boilere), circuitele prizelor, circuitele exterioare etc. Un tablou electric de apartament prevazut cu siguranta diferentiala, se pot vedea usor conexiunile acesteia.

Exista situatii in care montarea unei sigurante diferentiale se dovedeste a fi o mare bataie de cap pentru proprietarul locuintei. De multe ori, acesta are neplacuta surpriza sa constate ca diferentiala lui cea noua declanseaza la conectarea oricarui consumator din casa, chiar si a unui banal bec.

In astfel de cazuri insa, de cele mai multe ori este vinovata instalatia veche si nemodernizata a apartamentului. In multe blocuri construite inainte de 1990, instalatiile electrice au fost executate fara sa existe o separare foarte stricta intre conductorul de nul de lucru si cel de nul de protectie. In aceasta situatie, la orice consumator conectat la retea apare acel nod de retea pe care l-am explicat mai sus, astfel ca, dupa ce strabate consumatorul, curentul circula atat prin nulul de lucru, cat si prin nulul de protectie, fapt care este “interpretat” de catre siguranta diferentiala ca un curent rezidual de scurgere, provocand declansarea protectiei. Daca se poate depista unde este atingerea dintre cele 2 nuluri, problema se poate rezolva, dar exista situatii in care acest lucru este imposibil, mai ales la o instalatie executata cu cablu INTENC zidit in pereti, si unde se poate ca un conductor de nul cu izolatia slabita sa vina in contact cu o armatura metalica a planseului. In aceste cazuri singura modalitare de rezolvare a problemei este executia unor circuite electrice noi.

In aceasta situatie neplacuta m-am pomenit eu cand, hotarat sa iau masuri de protectie pentru a nu periclita viata copilului meu, am cumparat o siguranta diferentiala de 25A/30 mA pe care am montat-o ca siguranta generala in tabloul de apartament. N-am putut sa o folosesc deoarece declansa instantaneu la orice consumator, si nici n-am reusit sa depistez problema intrucat la mine nulul de lucru nu vine la tablou, ci undeva intr-o doza (probabil ascunsa, nu am reusit sa o gasesc), asa ca am fost nevoit sa apelez la o solutie mult mai scumpa, aceea de a monta cate o diferentiala la fiecare priza care era accesibila copilului. In final am montat 4 sigurante diferentiale, una de 10 A la masina de spalat si cate una de 6 A in camera copilului, in camera noastra si pe circuitul centralei termice. Solutia aleasa pentru montarea acestor diferentiale poate ca nu este cea mai estetica posibil dar am considerat ca este foarte practica, de aceea v-o prezint.

Asadar, pe capacul frontal al unei cutii de derivatie in montaj aparent de tip Elmark (pe care am montat-o pe perete exact deasupra dozei de aparat a prizei folosind dibluri de plastic si holsuruburi), cu dimensiunile 150 x 150 x 70 mm, am practicat doua decupaje. In cel din stanga am montat o priza dubla ingropata Schneider, careia i-am demontat ghearele de strangere in doza si am fixat-o cu suruburi M3 cu piulite. In celalalt decupaj am montat siguranta diferentiala Schneider de 6A/30mA. Conductoarele active din doza (faza si nul) unde fusese priza originala le-am conectat la bornele de intrare ale diferentialei, respectand polaritatea inscriptionata pe corpul acesteia iar pe iesirile diferentialei am conectat prin conductoare bornele prizei.

In incheierea articolului as dori sa va mai spun ca in ultimii doi ani am modernizat instalatiile electrice de la servici adaugand fata de echipamentele obisnuite si 46 sigurante diferentiale. Pentru fiecare dintre acestea am facut o fisa de verificare in care consemnez rezultatele verificarilor starii de buna functionare, lunar. De la montarea lor am avut o situatie in care un coleg a atins accidental un conductor deteriorat si diferentiala si-a facut treaba ireprosabil. Consider investitia in aceste diferentiale s-a “amortizat” numai prin prisma faptului ca am un coleg care este azi printre noi, teafar si nevatamat. Daca nu ar fi existat diferentiala, situatia ar fi putut sa fie cu totul alta … ganditi-va de doua ori inainte de a lua o decizie legata de utilizarea sigurantelor diferentiale.

Autori: Florin Muresan – Grecu si Viorel Stanculescu


347 Comments on "Protectii diferentiale"

 1. NEGULESCU CORNELIU | 1 iunie 2011 at 15:45 | Răspunde

  Am citit undeva, nu pe net, ci cu mult inainte de aparitia lui, ca valoarea de 220 V a fost aleasa de europeni (in SUA si Canada tensiunea retelei este de 110 v) tocmai pentru ca un om normal nu moare daca este supus acesteia pret de cateva secunde, ma rog, cat sa iasa de sub tensiune, sa ia mana adica, cand simte piscatura. Mortea survine in cazuri aparte, paleta este foarte larga. Asa o fi ?

  • florin muresan-grecu | 1 iunie 2011 at 17:22 | Răspunde

   Nu tensiunea este cea care ne omoara, ci curentul care strabate corpul omenesc. Rezistenta corpului omenesc variaza in limite foarte largi (desi la liceu, la orele de electrotehnica am invatat ca este in jur de 1000 de ohmi). In general se spune ca valoarea de la care curentul poate fi fatal este de 30 mA, de aceea se si recomanda in general diferentialele cu sensibilitatea de 30 mA pentru circuite uzuale. Daca luam „de buna” valoarea medie a rezistentei corpului omenesc de 1000 ohmi, ar insemna ca valoarea de 30 mA se obtine daca omul atinge un punct aflat la o diferenta de potential fata de sol de numai 30 V. Faptul ca in general nu murim, ci doar suferim un soc daca atingem un fir la 230 V inseamna ca avem o rezistenta mult mai mare decat 1000 ohmi. Aceasta rezistenta poate scadea in mod dramatic in situatia in care, de exemplu, suntem intr-o zona cu umiditate (de exemplu daca suntem in baie), motiv pentru care se si recomanda ca pentru circuitele din zona bailor ( pentru boilere,masini de spalat cazi cu hidromasaj sau prize montate in volumul 2) sa se foloseasca disjunctoare diferentiale cu sensibilitate de numai 10 mA.
   Cu stima.

   • De obicei rezistenta corpului uman este de peste 1 Megaohm. Desigur ca poate varia in limite foarte largi asa cum s-a mai explicat mai devreme. Sa nu uitam ca 90% din rezistenta corpului uman se afla in piele, deci starea acesteia este de o importanta covirsitoare in rezistenta finala a organismului uman. Pielea poate fi uscata, umeda, transpirata, uda (cind am iesit din baie) poate fi in stare intacta, sau ranita in cazul unor leziuni…etc. In plus nu peste tot pielea are aceeasi rezistenta electrica. Are o rezitenta electrica in palma sau talpa unde are grosimea si viteza de „imbatrinire” cea mai mare, alta rezistenta are pielea obrazului si alta rezistenta au mucoasele (de exemplu buzele). In cazul ideal, o persoana adulta, cu pielea intacta, fara leziuni, complet uscata, are, in cazul stabilirii unui traseu al curentului electric de tip palma-palma sau palma-talpa (cazurile cele mai frecvente) o rezistenta de peste 1 Megaohm. Si asta v-o spune un „electrician” amator care s-a electrocutat nu de zeci ci de sute de ori la viata lui. E drept ca in vreme ce imbatrinesc incepe si inima sa imi mai faca figuri si de aceea imi este din ce in ce mai frica de socurile electrice.
    In concluzie nu tensiunea ne omoara ci curentul, dar curentul este efectul, iar cauza este tensiunea. Nu exista curent fara tensiune. Daca imparti tensiunea de 230V la rezistenta medie de peste 1 Megaohm a corpului uman (legea lui Ohm) obtii un curent care e departe de a fi mortal. In consecinta electrocutarea la 230V nu este mortala pentru un adult in 99% din situatii…Daca totusi in 1% din cazuri poate fi mortala sinteti dispusi sa riscati?

    Disclaimer: Copii, pentru nimic in lume nu incercati acasa ceea ce am descris eu aici. Am relatat din experianta mea pur personala si am descris experientele mele pur personale. Efectele trecerii curentului prin corpul uman difera de la individ la individ si nu exista garantii ca daca eu unul am scapat de sute de ori vor scapa si altii tot de atitea ori…plus ca nu exista garantii nici macar ca eu voi scapa data viitoare. Oricine va incerca sa repete experientele descrise de mine aici o face numai si numai pe propria raspundere. Nu imi asum nici un fel de raspundere explicita sau implicita pentru evenimentele ce ar putea decurge din repetarea acestor experimente.

    • In general se zice ca un curent alternativ de 50Hz sub 50mA nu este mortal. Dar depinde de ” circuitul” prin corpul omenesc si de starea de sanatate a inimii omului electrocutat. Mana stanga, inima, piciorul drept este cel mai periculos. Eu am fost cel mai tare electrocutat cand aveam vreo 14 ani, prin anii 60′. Inutil sa va spun ca nu existau diferentiale pe atunci. incervam sa cositoresc un fir la teava de apa zincata, mana stanga care era uda cu acid clorhidric m-am de teava de apa in timp ce incercam sa trag prelungitorul lampii mai aproape. Din cauza ca imi lumina in ochi de la lampa si am folosit o improvizatie, am apucat de fisa stcherului cu mana dreapta chiar de faza. Am avut impresia ca cineva mi-a dat peste spae cu un sac de 80 Kg, M-a lipit de peretele pivnitei. De atunci am devenit mult mai sensibil la curent.Chiar si cei la 30 mA am senzatia ca imi rupe mana .Noroc cu diferntialele.

   • Stimate domn , am observat cain acest tablou dupa „siguranta diferentiala” alimentarea celorlalte sigurante s-a realizat in partea de JOS. intrebare: sigurantele automate nu trebuiesc sa fie alimentate prin partea de sus?
    Multumesc.

    • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2012 at 16:07 | Răspunde

     Se pot alimenta pe orice parte. Eu personal recomand alimentarea la bornele de sus, intrucat asa se procedeaza in cele mai multe cazuri. Alimentarea pe la bornele de jos poate crea confuzii unui electrician mai putin atent si care, intervenind in tablou, uita sa verifice lipsa tensiunii la toate bornele. Aceasta confuzie poate fi mortala, la propriu !

     • Victor catalin Zapis | 8 ianuarie 2018 at 23:05 |

      O conectare la bornele de jos a siguranței cu ieșirea.din diferențial duce la anularea proprietăților siguranței,deci din diferențial se leagă ieșirea cu intrarea siguranțelor,adică partea de sus iar spre consumator se leagă partea de jos a respectivei siguranțe.oameni buni siguranta automata intervine la scurt sau la suprasarcina si doar atât.nu va imaginați ca va sarii siguranță daca atingeți faza,sau nulul decât facă se ating intre ele.de aceea o cablare corectă va scăpa de alte probleme.diferentialul intervine atunci când exista.o diferență.de potențial intre faza nul si împământare.cu siguranță își va face treaba mai bine daca împământarea este legata!multumesc

   • Curentul electric este cel care provoac? ranirea organismului. Dar tensiunea este, de asemenea, importanta! Curentul electric nu poate exista singur: trebuie sa existe o anumita cadere de tensiune pentru a exista o deplasare a electronilor prin corpul victimei. Pentru cei care nu-si mai amintesc din vremea scolii, iata care este rela?ia dintre curentul electric, tensiune si rezistena?:
    E=IxR
    Se poate întelege usor privind aceasta formula si odata cu cresterea tensiunii, la aceeasi rezistenta, va creste intensitatea curentului. Corpul omenesc are propria lui rezistenta, adica se opune, într-o oarecare masura, trecerii curentului electric. Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât cantitatea de electroni ce strabate organismul va fi mai mare. Deci, desi curentul este cel care provoaca vatamarea, tensiunea este si ea un factor important în masurarea impactului pe care contactul cu o sursa de curent îl poate avea asupra organismului.

    • Florin Muresan-Grecu | 16 martie 2013 at 14:25 | Răspunde

     Da, teoria pe care cu totii am invatat-o la fizica in clasa a opta e una, electricitatea „concreta” e altceva (chiar daca se bazeaza tot pe acea fizica elementara).
     Curentul este cel care e periculos, nicidecum tensiunea, si o sa-mi sustin afirmatia cu un exemplu foarte elocvent (desi dus la extrem);
     Imagineaza-ti ca stai agatat cu ambele maini pe un cablu neizolat al unei LEA de 220 KV, la o inaltime de 10-15 m. Atentie, deci, vorbim de o tensiune de 220.000 V !
     Stii ce se intampla cu tine in acest caz?
     Raspuns : ABSOLUT NIMIC, atata vreme cat esti complet izolat fata de pamant, si asta datorita faptului ca niciun curent electric nu se va stabili prin corpul tau.
     Asadar, U=220 KV, I=0, rezulta : 0 socuri electrice.

     • Salut! Si daca omul ia contact cu structura metalica…. este expediat instantaneu in rai:))) , daca omul sta agatat cu mainile de cablu strabatut de 220kv nu exista riscul sa apara arc electric cu celalalt conductor? Stiu ca este distanta intre ele, dar avand in vedere ca tensiunea e mare atunci si raza campului magnetic a conductorului e mare. Multumesc si o zi buna! sunt pasionat de meseria asta, si vreau sa invat cat mai multe. Sunt incepator.

     • Florin Muresan-Grecu | 4 iulie 2013 at 17:57 |

      Teoretic situatia ar trebui sa fie cea enuntata de mine mai sus, adica omul agatat de cablu sa nu pateasca nimic. Practic, ce sa zic… ma indoiesc ca exista cineva care sa fi incercat vreodata asa ceva

     • Nicu Voinea | 9 mai 2015 at 22:35 |

      Chiar daca stai in picioare pe faza unei LEA de 220 kV nu ti se intampla nimic in conditii meteo normale. LEA se proiecteza un pic altfel decat cele subterane de joasa sau inalta tensiune.
      Teoretic nu exista niciun curent in exemplul de mai sus, practic apare un curent de foarte mica intensitate (de ordinul microA si chiar nanoA) din cauza vaporilor de apa din aer si a impuritatilor din aer. E foarte complicat de masurat acest curent din cauza incarcarilor electrostatice.

 2. NEGULESCU CORNELIU | 1 iunie 2011 at 21:23 | Răspunde

  Mi-ati luminat capu’ cu 220 V ! Multam !

 3. Salut!
  Deoarece am o cada cu hidromasaj ma gandeam sa schimb sigurantele (low cost) din tablou cu disjunctoare diferentiale (mai nou descoperite de mine).
  Am gasit urmatoarele modele:
  -pt circuitul cu cada hidromasaj
  http://cgi.ebay.de/Felten-FI-Schutzschalter-16A-2p-10mA-PXF-16-2-001-A-/310316498488?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item48404dfe38

  -pt celelalte circuite
  http://cgi.ebay.de/Felten-FI-Schutzschalter-25A-2p-30mA-PXF-25-2-003-A-/170636720300?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item27babdb8ac

  Ce parere ai? Merci!

  • Primul link prezinta o diferentiala de 16A/10mA, daca amperajul (16A) este corelat cu puterea consumatorilor de la cada poate fi OK. La prima vedere ar putea fi cam mare amperajul de 16A insa trebuie vazuta puterea electrica a pompei de la cada.
   Al doilea link prezinta o siguranta 25A/30mA ce poate fi utilizata ca protectie in fata tuturor sigurantelor individuale ale circuitelor existente daca este un apartament.
   Mi se par OK produsele Moeller.

 4. florin muresan-grecu | 3 iunie 2011 at 18:48 | Răspunde

  Sensibilitatea de 10 mA pentru diferentiala care sa protejeze circuitul cazii cu hidromasaj este OK. Cat priveste curentul ei nominal, poti determina valoarea corecta astfel : te uiti in cartea tehnica a cazii ( sau poate are pe ea vreo placuta cu date tehnice) si cauti puterea nominala. Dupa ce ai gasit-o, inmultesti valoarea ei (exprimata in KW) cu 4,83-aceasta reprezinta valoarea curentului nominal absorbit de un consumator monofazat cu puterea de 1 KW, considerand ca factorul de putere are valoarea 0,9 iar tensiunea retelei este 230 V.
  DE EXEMPLU, daca in cartea tehnica scrie, sa zicem 840 W putere nominala, aceasta inseamna 0,84 KW. Inmultim 0,84 cu 4,83 si rezulta curentul nominal :

  In= 0,84 x 4,83 = 4,05 A.

  Pentru aceasta valoare a curentului alegem pentru siguranta diferentiala valoarea standardizata imediat superioara, care este de 6 A. Asadar, vom alege in acest caz o diferentiala de 6 A / 10 mA.
  Spor la calcule si anunta-ne daca ai reusit.

  Cu stima.

  • Eu zic ca daca calculezi in felul urmator 4.34A * 230V = 998.2 W, deci intensitatea este de 4.34A, nu cum ai spus tu, deoarece da mai mult de 1000 W, si anume 4.83A * 230V = 1110.9 W.

 5. „4,83-aceasta reprezinta valoarea curentului nominal absorbit de un consumator monofazat cu puterea de 1 KW”…imi poti spune te rog de unde ai scos valoarea asta?
  In cazul in care am un aer conditionat de 1,1 kw, imi poti spune cum aleg siguranta?

  • florin muresan-grecu | 1 septembrie 2011 at 7:35 | Răspunde

   Salut!
   Valoarea respectiva se obtine din formula puterii in curent alternativ monofazat :
   P= U x I x factorul de putere
   Considerand puterea de 1 KW (1000 W) ,factorul de putere 0,9 si tensiunea retelei 230 V, daca facem calculul obtinem aceasta valoare.
   Pentru 1,1 KW (1100 W), aplici aceeasi formula si determini valoarea curentului nominal care va fi de 5,3 A. Valoarea standardizata pentru siguranta imediat superioara acestei valori este 6 A

 6. Sa inteleg ca ai luat o valoare medie a factorului de putere(cosfi). Insa la pornire, curentul absorbit este de x ori curentul nominal. Nu exista sansa ca atunci cand il folosim(aerul conditionat), sa sara siguranta?

  • Nu, deoarece sigurantele stadardizate pe scara tip C, au doua declansatoare…unul electromagnetic si unul termic. Cel electromagnetic este reglat pentru un curent de 3 ori mai mare decit cel nominal…iar cel termic este reglat precis pentru curentul nominal..Acum…cel termic este lent dar cel electromagnetic este ultrarapid. Ceea ce inseamna ca vom obtine o curba a raspunsului sigurantei in functie de depasirea valorii nominale cu un grafic aproximativ hiperbolic..
   Exemplu concret…avem o siguranta de 10A scara tip C…are un declansator termic reglat pentru 10A si unul electromagnetic reglat pentru 30 A..daca depasim curentul nominal cu foarte putin…de ex in loc de 10A consumam 11…s-ar putea sa dureze 2-3 minute ca siguranta sa declanseze…daca consumam 15 A s-ar putea sa dureze 2-3 secunde..daca vom consuma 30A ajungem deja la milisecunde intrucit intervine si declansatorul electromagnetic..deci orice siguranta standardizata pe scara tip C poate trece fara probleme prin valori tranzitorii de pina la 3 ori valoarea nominala.

  • Depinde ce putere are aerul conditiona, pentru ca exista o formula si conform formulei se calculeaza in felul urmator si anume; ex: 1000W / 230V = 4.34A, adica atata intensitate cere acel aparat de la retea pentru a functiona, deoarece asa spune formula.

 7. florin muresan-grecu | 1 septembrie 2011 at 10:38 | Răspunde

  Da, am citit comentariul „pe fuga” azi dimineata si am raspuns tot la fel. Acum am vazut ca e vorba de aer conditionat. O protectie de 10A in acest caz va rezolva problema.

 8. florin muresan-grecu | 18 septembrie 2011 at 19:36 | Răspunde

  As dori sa revin, in completare la articolul pe care l-am scris mai sus, cu o pledoarie „pro-diferentiale”, evocand o situatie care s-a intamplat chiar azi de dimineata in familia mea: in urma cu 2 zile am demontat un ventilator (mai exact un exhaustor) care era montat in baie,avand ca scop evacuarea aburilor.Ventilatorul nu mai functiona bine si intentionez sa-l inlocuiesc. Nu stiu cum s-a intamplat, dar din greseala, dupa demontarea ventilatorului, am actionat fara sa-mi dau seama intrerupatorul acestuia, astfel ca firele de alimentare (ramase libere si desizolate) au ramas sub tensiune. Fara sa stie acest lucru, sotia mea s-a apucat azi de dimineata sa stearga cu o carpa umeda zona unde se gasea ventilatorul si a atins din intamplare cu carpa firul desizolat de faza. Urmarea a fost ca diferentiala de pe circuit a declansat atat de rapid, ca sotia mea n-a simtit absolut nimic. S-ar putea sa-i fi salvat viata aceasta diferentiala.
  In concluzie, va rog( inca o data) sa nu faceti economii atunci cand este vorba de siguranta celor dragi voua.

 9. In principiu, curentul nu omoara chiar atat de usor, a se vedea cate „esecuri” au avut americanii cu scaunul lor electric. Oricum asta nu inseamna ca trebuie sa ne jucam… iar sigurantele acestea sunt o alegere foarte inteleapta.

  • florin muresan-grecu | 11 octombrie 2011 at 16:03 | Răspunde

   Asta depinde de om, de la caz la caz rezistenta interna a corpului poate varia foarte mult si sunt multe cazuri de oameni care au murit chiar la tensiuni mai joase, daca curentul care a trecut prin corpul lor a avut o valoare suficienta pentru a le produce socul electric fatal.

 10. arata-mi si mie,te rog,cum afli curentul la pornire al unui motor asincron 220v sau 380v.vreau exemple de calcule

  • Florin Muresan-Grecu | 8 noiembrie 2011 at 19:33 | Răspunde

   Hm… sunt cativa ani buni de cand n-am mai lucrat cu motoare asincrone. Sincer, trebuie sa-mi reimprospatez putin cunostintele;daca nu e prea tarziu, incerc sa revin maine cu un raspuns.

 11. nu-i nici o graba,astept

 12. Multumesc mult!

  • Florin Muresan-Grecu | 11 noiembrie 2011 at 17:56 | Răspunde

   Cu placere. Am mai gasit ceva poate mai util : in „Agenda electricianului” de Emil Pietrareanu, editia 1986-Editura Tehnica, paginile 286-287. Am incercat sa le scanez ca sa le pot posta aici, dar nu mi-au iesit. Acolo sunt niste tabele cu valori ale raportului Ip / In (curent de pornire / curent nominal) pentru o serie intreaga de tipuri de motoare asincrone.Cunoscand valoarea curentului nominal (inscriptionat pe placuta motorului), din respectivul raport se poate determina curentul de pornire. Daca nu ai cartea respectiva, ma gandesc ca ai putea s-o gasesti la vreo biblioteca publica sau la un anticariat.
   Orientativ iti dau cateva valori ale acestui raport luate din respectivele tabele :
   – pentru motoare cu turatia de 750 rot/min, valorile raportului sunt intre 4 si 6
   -pentru motoare cu turatia de 1000 rot/min, valorile raportului sunt intre 4 si 7
   -pentru motoare cu turatia de 1500 rot/min, valorile raportului sunt intre 4,5 si 7
   -pentru motoare cu turatia de 3000 rot/min, valorile raportului sunt intre 5,5 si 7.

 13. Nu prea are legatura cu subiectul dar ii puteti spune ce pot face ca sa folosesc radio cd auto in casa, ce cabluri de legatura,surse de tensiune si restu ii trebuie?

 14. Greu de spus exact ce iti trebuie si aici ma refer la conectica. In principiu trebuie sa ai o sursa de tensiune de 12 Vcc prin care sa alimentezi Radio-CD auto. Iesirea stereo o vei lega la un sistem de boxe sau poti lua semnalul si sa il duci intr-un amplificator.

 15. Stie cineva sa ma lamureasca de ce nu e permis ca in circuitul unei cazi cu hidromasaj sa mai existe si alti consumatori, chiar daca exista protectie diferentiala pe acel circuit?

 16. eu cred ca foarte mult conteaza ce mai vrei sa pui pe acel circuit,daca acel altceva necesita si el sg. diferentiala,stiind ca sg. dif. este f.sensibila si sare f.repede.

 17. Florin Muresan-Grecu | 12 decembrie 2011 at 19:25 | Răspunde

  In principiu, ar trebui ca o cada cu hidromasaj sa fie alimentata printr-un bransament fix de la tablou, avand in vedere interdictia de a se monta prize in volumele 0 si I ale baii (pentru detalii suplimentare despre aceste volume vezi Normativul I7-2011). Alimentand si alti consumatori de pe circuitul respectiv, aceasta presupune existenta unei ramificatii catre alti consumatori. Daca ramificatia se face corect (adica intr-o doza de derivatie situata in afara baii, de unde sa se alimenteze si cada cu hidromasaj), nu cred ca ar fi vreo problema sa se alimenteze si alti consumatori, avandu-se grija ca, in functie de sectiunea, materialul si modul de pozare al conductoarelor ce deservesc circuitul respectiv, sa nu se depaseasca incarcarea maxima admisibila in regim permanent de functionare.

 18. Salut! Un articol super interesant.
  De curand am construit o casa si la instalatia electrica la general am montat o astfel de siguranta.
  Problema este ca m-am mutat de cateva zile si tot imi sare cateodata cu consumator alte dati fara consumator. Daca las deschise numai retelele de iluminat si prizele de la centrala nu se intampla nimic.
  Am vorbit cu electricianul meu si mi-a spus ca poate fi de la un posibil condensa din copexul tras prin pardoseala.
  Crezi ca este posibila aceasta explicatie? Toate prizele au si nul de impamantare.
  Te rog mult sa ma ajuti pentru ca m-am mutat si nu pot porni cuptorul, hota, masina de spalat etc.
  Multumesc!!!

 19. Florin Muresan-Grecu | 18 decembrie 2011 at 17:19 | Răspunde

  Sunt destul de greu de depistat curentii reziduali care apar in mod aleatoriu.Trebuie verificate circuitele prin eliminare.Daca zici ca atunci cand functioneaza iluminatul si centrala nu decupleaza diferentiala, atunci trebuie cautat defectul in celelalte circuite ale instalatiei, prin cuplarea lor pe rand la retea si urmarirea declansarilor diferentialei.Nu mi se pare plauzibila explicatia cu condensul din copexul tras prin pardoseala, ar insemna ca s-au deteriorat izolatiile conductoarelor la tragerea lor in copex. Eu mai degraba as cauta eventuale urme de umezeala in dozele de derivatie, dar si in cele de aparat (la bornele aparatajului), mai ales daca casa e noua si intr-adevar exista posibilitatea ca peretii sa nu fie complet uscati.
  Am avut in urma cu aproximativ 6-7 saptamani un fenomen similar la mine la serviciu (o instalatie electrica ce deserveste mai multe birouri, cu circuite de prize separate pentru fiecare birou si protectie diferentiala generala). N-am reusit sa depistez consumatorul cu probleme decat in momentul in care am anulat diferentiala principala (era un bloc diferential Vigi C60 Schneider asociat cu un disjunctor bipolar din gama C60, am demontat blocul diferential si am lasat doar disjunctorul bipolar ca protectie generala), dupa care am montat provizoriu o diferentiala pe fiecare circuit in parte (am luat pe rand circuitele, lasand diferentiala cateva zile pe un circuit si mutand-o apoi pe alt circuit).In acest mod, dupa o saptamana de cautari, am depistat un calorifer electric caruia i se arsese una dintre rezistente si prin portiunea arsa trecea si un curent de scurgere care determina si declansarea blocului diferential.

  • era mai simplu sa deconectezi toate aparatele si sa le cuplezi apoi pe rand si asa depistai aparatul defect , sau circuitul asa cum ai facut tu!

  • nu era mai simplu să fi controlat aparatele din priză, oricum un calorifer electric sare în ochii unui electrician cu experiență!

   • Florin Muresan-Grecu | 15 iunie 2015 at 18:44 | Răspunde

    Nu, in cazul relatat mai sus nu era mai simplu, intrucat declansarea DDR-ului nu se producea de fiecare data cand cupla caloriferul electric, ci era aleatorie.In privinta experientei, cred ca am vreo 28 de ani de meserie in spate. E valabila sau nu ?

 20. buna ziua.am si eu cateva nedumeriri si poate cineva imi poate fi de folos. se da urmatoarele: casa veche cu instalatia veche.Din tabloul principal se duce un cablu intr o doza..de aici e impartit in 3,una bucatarie,una cred ca iluminatul si inca una prizele.problema este ca cum dau drumul la cuptorul cu microunde sau alceva de consum mai mare sare imediat siguranta.presupun pentru ca nu are circuite separate cu sigurante separate.mentionez ca nu se vede inscriptia sigurantei din tablou. acum ce as vrea sa fac. vreau sa schimb tabloul de sigurante si sa trag inca o linie pentru niste calorifere electrice .ce ma sfatuiti sa fac? sa pun siguranta separata pentru iluminat una pentru prize,una pt bucatarie si baie si inca una separata pentru calorifere ? multumesc anticipat,si sper ca am fost destul de citet.

 21. Da inteleg,dar e un pic mai complicat decat ma gandeam eu,pt ca din tablou care se afla la parter pana la prima doza de bifiurcare sunt aproximativ 5-6 metri,pot sa bag pe acelasi tub [macaron] 6 fire? nu prea e indicat, de cat sa fie sigurantele aproximativ? E diferenta de un etaj, asa e constructia casei, va multumesc pentru promtitudine.

 22. Florin Muresan-Grecu | 18 ianuarie 2012 at 18:25 | Răspunde

  Asadar, in tabloul cel nou trebuie sa existe urmmatoarele sigurante:
  -6 A pentru iluminatul general;
  -16 A pentru circuitul de prize de uz general (prin care se vor alimenta inclusiv caloriferele electrice);
  -10 A pentru baie (presupun ca e vorba de o masina de spalat);
  -16 A pentru prizele din bucatarie.
  Din tablou vei duce cate un tub separat pentru fiecare circuit pana la acea doza concentratoare (eventual schimbi doza cu una mai mare daca nu ai loc suficient pentru toate legaturile). Acolo faci legaturile catre circuitele care exista deja iar pentru masina de spalat mai trebuie sa tragi un circuit separat. Atentie ! Nu se monteaza priza pentru masina de spalat in baie.
  Sectiunile conductoarelor (cupru) trebuie sa fie 2,5 mmp la prize si masina de spalat si 1,5 mmp la iluminat. Intrucat e o instalatie veche, presupun ca nu are impamantare. In aceasta situatie recomand ca siguranta generala in tablou o diferentiala de 25 A / 30 mA (oricum era obligatorie diferentiala la masina de spalat, dar asa ai protectie la curenti reziduali pe toata instalatia).
  Sigurantele sa fie toate de la acelasi producator (cateva sugestii : Schneider, Legrand, Elmark, Moeller), preferabil bipolare de tipul faza+nul (P+N).
  Legaturile electrice in doza recomand sa le faci prin cositorire in cazul in care este totul in cupru. Daca ai si conductoare de aluminiu in instalatia veche, recomand inlocuirea lor intrucat la aceeasi sectiune suporta incarcari mai mici decat cuprul, si in plus nu se pot imbina in doze cu cele de cupru decat cu ajutorul unor cleme speciale. Niciodata nu se conecteaza direct cuprul cu aluminiul.

 23. Iti multumesc enorm, chiar avean nevoie de parerea unui specialist dar o sa fiu obligat sa trec toate firele printr-un un singur tub…nu pot sa sparg peretele…pt ca nu e casa mea.e posibil chiar daca nu e recomandat sa fac decat doua linii? una pt iluminat+prize+calorifere si una pt baie+bucatarie? asta e singura solutie.lucrarea a fost presupestata si de un electrician autorizat de aici…si avea in cap aceasi idee…dar bineinteles din cauza manoperei am renuntat aprox 200 euro+materiale.eu am studii de automatizari…dar lucrez in alt domeniu si m-am cam plafonat ca sa zic asa….ms mult!

 24. Florin Muresan-Grecu | 18 ianuarie 2012 at 19:42 | Răspunde

  Circuitul de lumina si cel de prize trebuie obligatoriu separate. Daca nu poti monta ingropat mai multe tuburi, atunci o solutie acceptabila ar fi sa bagi toate circuitele printr-un canal de cablu montat aparent pe perete intre tablou si doza concentratoare. Cred ca unul de 25×40 mm ar fi suficient; nu este cea mai estetica solutie, dar este functionala. In orice caz, daca nu poti mari numarul circuitelor, trebuie sa te gandesti ca pe un circuit de prize in niciun caz nu poti merge cu o incarcare mai mare de 16 A (mai ales ca instalatia e veche), ceea ce iti va limita foarte mult posibilitatile de utilizare simultana a aparatelor electrocasnice, pentru ca este exclusa marirea valorii protectiei la mai mult de 16 A (asta daca vrei sa mentii un nivel minim de securitate in exploatare). Macar circuitul separat pentru masina de spalat sa-l faci, tot aparent, prin canal de cablu de 16×16 mm sau 16×25 mm.
  Neaparat protectie contra electrocutarii prin dispozitiv diferential.

 25. Da, e perfec corect ce zici tu dar nu pot aduce nicio modificare exterioara…din cauza contractului de chirie. Propietarul a fost de acord cu modificarea ei,dar decat interior si nu exterior,eu m am gandit la acea ”canaleta” acel tub,dar nu e posibil.Eu ma gandesc daca instalatia a rezistat decat cu o singura siguranta,ar putea functiona si cu doua. prin acel tub ”macaron” pot trece 2 linii adica 4 fire,si pot duce una pt baie+bucatarie si una pt iluminat si prize.e singura solutie plauzibila in acest caz.stiu ca nu e recomandat…dar asta se poate face…asta a recomandat si electricianul…acum am nevoie sa mi spui aproximativ ce sigurante sa pun pt cele 2 linii,la fel pot face un calcul estimativ…..instalatie din doze catre consumatori va ramane acceasi..din cupru litat cu sectiunea de 1.5 cred.ms

  • Inteleg ca este o casa veche si cu multe probleme legate de circuitele electrice iar pe deasupra nu esti nici proprietar. In acest caz, tot ce poti face cu bani putinisi modificari minime este ceea ce ai spus, macar 2 trasee electrice a caror dimensionare o faci dupa consumatorii necesari. La cele patru cabluri in tub si sectiune de 1.5mmp circuitele ar putea suporta (in siguranta) curenti de 10A fara sa ai probleme, adica undeva la 2200 W. Daca ai consumatori mai maripe vreunul din circuite e problematic si nu vei scapa de saritul sigurantei.

 26. Da, cam asa sau datele problemei, instalatia a fost gresita de la inceput pentru ca puteau pune tabloul direct sus … dar asta e normal ca odata cu trecere timpului si consumatorii s-au marit si siguranta nu mai face fata…cand ai totul in priza ..sare siguranta…acum cum e mai bine sa leg? baia+bucataria pe o linie, iluminatul si prizele pe a doua a? Ce sigurante sa folosesc? Mentionez ca si tabloul va fi schimbat, una generala de 25-30mA una de 16A pentru buc + baie si una de 10 A pt iluminat si prize? multumesc anticipat

 27. ok.pe linia bucatarie+baie(boiler 1.2kW aprox,masina de spalat 2.4kW,cuptor electiric cred ca 1kW,diverse 1.5kw si un radiator de 800w. a doua linie: televizoare 300w,diverse 500w,2 radiatoare de 1600w si cam asta ar fi!

 28. La puterile astea nu vad o rezolvare cu acel conductor de 1,5 mmp si doar 2 circuite.

 29. inteleg,dar intrebarea mea de bun simt: cum a functionat? problema cu declansarea sigurantei nu vedea decat atunci cand erau conectate simultan aproximativ toate elecrtocasnicile din casa….si de aici ma gandeam eu sa pot sa mai trag o linie ,impart casa in doua si asa scap de vechea problema.pe mine ma intereseaza mai mult valoarea sigurantelor.aici as avea singurul dubiu.ms!

  • Am inteles ca in situtia actuala nu ai toti consumatorii enumerati mai sus si din aceasta cauza functioneaza. Daca poti indesa cele doua circuite pe tubul actual (daca nu vrei circuite noi ingropate sau aparente) poti sa faci cele doua circuite cu sigurante de 10A insa acestea vor sari la fel ca si pana acum, atunci cand curentul va depasi valoarea sigurantei. Ca sa nu sara va trebui sa ai grija sa fucntioneze in acelasi timp consumatori care sa nu depaseasca cei 10A sau ~2200W. Cum faci asta practic, va fi extrem de dificil. Sper ca din mesajele primite de la Florin si de la mine ai inteles ce si cum trebuie facut pentru a avea sigurata in exploatarea instalatiei.
   Florin, am apreciat (pe genunchi evident si cu ingaduinta pentru a da o speranta colegului) ca fata de curentul maximal de 13 A pentru 3 fire in tub, cele doua circuite pe tub ar suport un maxim tras de par de 10A. Daca gresesc putin in apreciere sa ma tragi de urechi.

   • Florin Muresan-Grecu | 21 ianuarie 2012 at 16:18 | Răspunde

    Viorel, cand am spus ca valoarea incarcarii in cazul a 4 conductoare de 1,5 mmp trase prin acelasi tub scade sub 10 A m-am bazat pe normativul I7-2002, care la tabelul 4.9 spune ca 10A este valoarea maxima a protectiei in cazul a 3 conductoare de 1,5 pozate in tub, si asta la temperatura de 25 grade. Daca creste temperatura sau numarul conductoarelor, curentul admis scade din cauza coeficientilor de corectie, existenti in alte tabele (nu le mai stiu indicele). Normativul I7-2002 s-a abrogat in nov. trecut si avem acum in locul lui normativul I7-2011, unde calculul este mai complicat, face trimitere la mai multe tabele si n-am apucat inca sa-l „rumeg” in mod corespunzator. Oricum, si dupa normativul nou nu cred ca rezultatul sa fie foarte diferit.

    • Eu ma uitasem pe un tabel dintr-o carticica si aveam valoarea de 13A pentru 3 conductori intr-un tub, de aici deductia mea. Probabil s-au schimbat datele sau tebelele or fi putin diferite. Ramane de verificat.

 30. Florin Muresan-Grecu | 19 ianuarie 2012 at 19:37 | Răspunde

  Pana acum a functionat pentru ca nu era calibrata corespunzator protectia. Pe de alta parte, nu stiu daca vei putea sa mai „indesi” inca 2 conductoare prin tub (bazandu-ma pe experiente anterioare presupun ca are max. 16 mm in diametru). Presupunand ca vei reusi sa introduci inca 2 conductoare in tub, fiind 4 conductoare deja, se schimba si modalitatea de calcul a curentilor maximi admisibili in regim permanent in conductoare, deoarece intervine un asa-numit „factor de corectie”. Mai concret, nu vei mai putea incarca conductoarele de 1,5 mmp cu 10 A, ci cu mai putin.
  Regret sa spun asta, dar ceea ce incerci tu sa faci este similar cu a transforma in bici care sa si pocneasca o materie organica a carei denumire n-am s-o mentionez.

 31. multumesc pentru sfaturi!mi au fost foarte de folos.Da este adevarat ce spui tu Florin legat de materia organica…dar ce incercam eu sa fac in termeni populari se numeste ”scoceala”,si din cauza asta am si renuntat la ideea ”diy”si probabil o sa vina cineva autorizat sa fie si responsabil pt efectuarea lucarii.dupa sf lucrarii o sa postez si rezultatul.o seara buna!

 32. diferentialele sunt incredibil de bune dar daca copilul este in papuci si astfel izolat si baga in priza fire si pe faza si pe nul diferentiala nu-l mai ajuta

  • Florin Muresan-Grecu | 24 ianuarie 2012 at 19:23 | Răspunde

   Am mai intalnit discutii pe tema asta. Teoretic cam asa sta situatia, dar in practica eu cred ca s-ar putea sa depinda si de cat de izolatoare este incaltamintea. Daca respectivii papuci sunt umezi (de exemplu datorita transpiratiei picioarelor) sau daca sunt mai uzati, ar fi posibil sa se stabileasca un curent rezidual si prin papuci la pamant. Oricum este o situatie pe care trebuie s-o evitam cu orice pret noi, cei maturi, care trebuie sa avem grija de cele mai scumpe fiinte de pe pamantul asta. Este binevenita remarca ta, intrucat ne face sa ne dam seama ca indiferent daca avem sau nu protectie diferentiala,meseria de parinte ramane cea mai grea din lume si tot trebuie sa fim cu ochii in patru permanent.

 33. asa cum a ramas,zilele trecute m am dus in fosta casa sa vad instalatia.Mesterul a facut inca un circuit special pt calorifere si i a pus o siguranta de 25A si circuitul vechi l a lasat asa si i a schimbat siguranta cu un tot de 25A.deci ceva ce putea si ”home made” si ”toate” astea pentu mai putin de 180E.

 34. Florin Muresan-Grecu | 30 ianuarie 2012 at 19:28 | Răspunde

  Atentie ! Sigurantele de 25 A n-au ce sa caute intr-o instalatie casnica uzuala decat ca protectie generala sau, cel mult, ca protectie principala pentru un grup de circuite (de exemplu daca exista 2 circuite de prize protejate fiecare cu 16 A, atunci se poate pune 25 A pentru protectia principala a acestora).
  Care este cea mai mica sectiune a conductoarelor folosite de „mesterul” electrician pentru circuite si din ce material sunt ele?

 35. vechea instalatie a ramas la fel,nu a schimbat absolut nimic in afara de siguranta,a mai tras prin acelasi tubui inca un circuit cu sectiunea de 2.5mm pentru calorifere.atat!fara siguranta generala fara diferential

 36. Florin Muresan-Grecu | 30 ianuarie 2012 at 19:50 | Răspunde

  La 2,5 mmp curentul maxim admis la pozare in tub este 16 A la cupru si 10 A la aluminiu.Asta zice „nenea normativu’ „. Acum, eu ce sa mai pot comenta? Fiecare doarme exact asa cum isi asterne.
  Numai bine.

 37. buna ziua am si eu o intrebare: daca folosesti sigurante diferentiale la toate circuitele din casa mai este nevoie sau e indicat sa ai si impamantare la aparate?

 38. Florin Muresan-Grecu | 1 februarie 2012 at 17:25 | Răspunde

  Bineinteles ca este indicat sa existe impamantare la toate prizele din casa, dar nu este obligatoriu. Normativul I7 face, din acest punct de vedere, o diferentiere intre instalatiile casnice si cele „non-casnice”, ca sa spun asa. Astfel, in timp ce la instalatiile „non-casnice” protectia diferentiala este protectie suplimentara (adica este OBLIGATORIE legarea la nul de protectie ca masura de protectie principala, careia i se asociaza dispozitivele diferentiale), in instalatiile casnice protectia diferentiala este, alaturi de legarea la nul de protectie, protectie principala. Parerea mea este ca s-a adoptat aceasta prevedere intrucat in domeniul casnic exista numeroase instalatii vechi (in special la blocuri construite in anii 50-60), la care instalatiile electrice nu s-au executat cu conductor de protectie. Chiar si la blocuri mai noi (anii 70-80), conductorul de protectie era prevazut doar la prizele din bucatarii sau cele adiacente bailor (in general in incaperi cu pardoseli bune conducatoare de electricitate), in timp ce in camere (care de obicei aveau parchet sau linoleum) se montau prize simple (fara impamantare).In aceste conditii, avand in vedere ca modificarea vechilor instalatii este dificila si costisitoare, este indicat ca MACAR sa se monteze dispozitive diferentiale pentru protectie contra electrocutarii.

 39. buna ziua am si eu o intrebare ,imi construiesc o casa si in primavara ma pregatesc sa realizez instalatia electrica ,casa e cu etaj am deja montat contorul la limita de propietate si e cu o sig.de 32A vreau sa realizez instalatie in casa cu 2 tablouri unul la parter pe unde intra alimentarea si altul la etaj pentru a alimenta dormitoarele si baile de sus ce as dori sa va intreb in legatura cu sigurantele diferentiale montez una de 25A/30ma in tabloul de jos ca sig generala jos si una de 20A/30ma in tabloul de sus ca sig generala ,mai ar fi nevoie sa montez pentru prizele din baile de sus inca o sig diferentiala de 6A/10mA.(mentionez ca nu am cada de hidromasaj sau masina de spalat in baile de sus ,prizele sa poata fi folosite doar la uscator de par sau ondulator ) deci consumatori mici.si inca ceva ce conductori imi recomandati sa folosesc MFY sau FY/

 40. Florin Muresan-Grecu | 18 februarie 2012 at 16:45 | Răspunde

  Atentie la ondulator si uscator- daca au puterea mai mare de 1400 W recomand diferentiala de 10 A.
  In legatura cu conductoarele utilizate, normativul permite atat FY, cat si MYf (sau HO7V-K, sau VLPY. Eu personal le prefer pe cele multifilare deoarece se lucreaza mult mai usor cu ele. Ca dezavantaj (pe care-l vad unii, ca mie nu mi se pare) aste ca terminalele pentru aparate trebuie cositorite. Eu obisnuiesc sa cositoresc si toate conexiunile din doze. Oricate „gadgeturi” moderne au aparut in ultimii ani in materie de conexiuni (gen morsete, wire-nuts, etc), tot „batrana” cositorire ramane sfanta.
  Asadar, poti folosi orice tip de conductor, daca este bine dimensionat (6 mmp pe coloana ce alimenteaza tabloul principal, cel cu diferentiala de 25 A, 4 mmp pe coloana ce alimenteaza etajul, 2,5 mmp pe fiecare circuit de priza, 1,5 mmp pe iluminat).

 41. Buna revin cu o intrebare am gasit in magazin sigurante bipolare marca Gewiss la un pret acceptabil,sunt de calitate? se poate folosi in tablou si doar sig diferentiala sa fie de la Meoller de ex. ar exista vreun impediment?

  • Din punctul meu de vedere marca Gewiss este in regula. Se pot utiliza sigurante produse de firme diferite, singurul impediment pe care il vad este cel datorat caracteristicilor dimensionale, de exemplu in cazul in care doresti utilizarea pieptenilor sau daca sunt alte conditionari de montaj.

 42. Florin Muresan-Grecu | 20 februarie 2012 at 20:59 | Răspunde

  Gewiss este o marca buna, eu am montat la mine la serviciu cateva astfel de sigurante (e drept ca diferentiale), dar nu am avut niciun fel de probleme cu ele pana acum.
  legat de a doua intrebare, in general se recomanda ca tablourile sa fie echipate cu sigurante fabricate de acelasi producator. Acuma eu ma gandesc ca n-o sa fie un „capat de tara” daca diferentiala principala este de alt tip. Depinde si de curbele de declansare ale sigurantelor, sa fie la fel. Totusi, fara sa fie considerata reclama negativa, am avut niste probleme in ultimii 2 ani cu sigurantele Moeller si am inceput sa evit aceasta marca (din pacate este foarte frecvent contrafacuta si contrafacerile sunt foarte bine realizate, fiind greu de depistat).

 43. Buna tuturor! Acum imi fac instalatia electrica la apartament si am ales tehnologia sigurantelor diferentiale. Am ales o firma care imi monteaza instalatia electrica,totul perfect pana acum, insa un batran electrician (cica cu multi ani in meserie) imi spuse ca ii nevoie de 3 fire pentru sigurantele diferentiale si la bec(adica impamantare)? Este adevarat? Va multumesc.

  PS: eu nu le am deloc cu curentul :))

  • „Nenea electricianul batrin” se inseala. Sigurantele diferentiale nu au nici o legatura cu existenta sau inexistenta impamintarii. Dar ce sa-i faci..pe vremea lui nu existau sigurante diferentiale…deci il scuzam.

 44. Florin Muresan-Grecu | 12 martie 2012 at 14:32 | Răspunde

  Buna, functionare a protectiei diferentiale nu are nicio legatura cu existenta impamantarii pe circuitul de iluminat. Pe de alta parte,”nenea” electricianul cam are dreptate; daca tot se pune problema executiei instalatiei electrice, de ce sa nu profitati de ocazie si sa impamantati si corpurile de iluminat care au carcase metalice? Un plus de siguranta nu strica niciodata, sincer si eu as face lucrul asta daca ar fi sa-mi fac o instalatie noua. Normativul, din cate retin, nu prevede obligativitatea conductorului de protectie in circuitele de iluminat casnice, dar sub nicio forma nu-l interzice.

 45. Un site practic,felicitari.

 46. Cu stima
  La montarea mai multor dijunctoare impartite pe consumatori in acelasi tablou imi creeaza probleme,deconectandu-se la pornirea unui consumator,ceea ce nu se intampla in cazul montarii doar a unui singure protectii diferentiale,care nu satisfacea cerintele beneficiarului,deoarece cerea separarea pe circuite.

 47. Florin Muresan-Grecu | 24 mai 2012 at 18:57 | Răspunde

  Se deconecteaza disjunctorul de pe un singur circuit sau toate? Sunteti sigur ca declanseaza din cauza unui curent de scurgere diferential? Ma gandesc ca ar putea fi vorba totusi de o suprasarcina, daca inainte, cand ati avut un singur diferential general (presupus de valoare mai mare), nu se producea declansarea. Sau poate acel diferential general avea o sensibilitate mai mare sau o alta curba de declansare fata de cele de acum. Niste amanunte suplimentare ar putea fi de folos in elaborarea unui raspuns cat de cat la obiect.
  Cu stima.

 48. multumesc de raspuns

  Deci se deconevcteaza toate diferentialele si e necesar sa am mai multe deoarece sant consumatori puternici.O centrala termica trifazata de 20kw,,o sauna unde inst. este trifazata 8kw,si mai sant si consumatori in casa ce insumeaza aprox.30A,dicare consumatori inductivi destui.Precizez ca nulul de lucru e si nul de protectie,fiind o instalatie mai veche si fara posibilitatea de amonta o impamantatre.Exista ceva ce ar putea compensa sau descarca curentii diferentiali

  multumesc

 49. Florin Muresan-Grecu | 26 mai 2012 at 16:06 | Răspunde

  Daca in aval de diferentiale aveti instalatie cu conductor de nul comun (N si PE) este normal ca diferentialele sa decupleze la conectarea unui consumator, si asta pentru ca o parte din curentul care se inchide prin neutrul instalatiei nu va mai trece prin disjunctorul diferential, constituindu-se astfel intr-un curent de scurgere.
  Dispozitivele diferentiale se pot monta doar in circuite in care nulul de lucru si cel de protectie sunt separate in amonte de dispozitivul diferential (asa-numita schema TN-S)-vezi normativul I7-2011 aici : http://www.mediafire.com/?dba55evbgkqtmun
  Atentie si la diferentialele montate pe circuite trifazate : daca instalatia este cu neutrul distribuit (adica daca se foloseste nulul de lucru pentru a obtine tensiunea de faza de 230 V) diferentialele trebuie sa fie tetrapolare avand nulul de lucru trecut prin borna de nul a dispozitivului. Daca in aceasta situatie se monteaza diferentiale trifazate, acestea vor declansa daca diferenta de curenti pe faze depaseste pragul de sensibilitate (fenomen care se va intampla aproape sigur, deoarece este foarte putin probabil sa se obtina o echilibrare perfecta a celor 3 faze dintr-o astfel de instalatie).

 50. multumesc pt. raspuns

  Trebuia sa precizez,am numai sig.tetrapolare cu nul disribuit si am optat pt.varianta montarii m-ai multor dijunctoare ca in cazul in care unul pica sa nu se ramana fara tensiune in locuinta.De fapt am inlocuit 3 tabouri clasice cu cate 18 sig fiecare intr-o locuinta unde impamantarea era legata cu nulul de lucru si functiona asa.Fireste la un calcul simplu se ajungea undeva la 100A.Un dijunctor de 40A hager mentinea un timp relativ lung functionarea tuturor consumatorilor.La impartirea pe utilizari situatia se schimba si nu ori cum.Daca instalatia are consumatori micifunctioneaza bine,chiar de folosesc o bormasina de ….200W suplimentar,insa daca pun una de 800W pica toate dijunctoarele imediat. Ele fireste se alimenteaza in paralel.Deci in mare am centrala termica ce absoarbe 20A am folosit dijunctor de 25A/30,sauna 20A am folosit de 25A/30 trebuia cu 10,toata casa 30A am folosit de 40A cu 30.
  va multumesc

 51. Florin Muresan-Grecu | 28 mai 2012 at 17:21 | Răspunde

  Inclin sa cred ca undeva, pe portiunea de circuit protejata cu diferentiale, exista o legatura accidentala intre nulul de lucru si cel de protectie, altfel nu-mi explic fenomenul. Nu este normal ca la alimentarea unui consumator sa declanseze disjunctoarele de pe alte circuite.

 52. va multumesc

  E singura explicatie

 53. Imi renovez un apartament, care are contorul afara. In tabloul din casa pot pune General o bipolara de 32 A, dupa care o diferentiala de 40 A si 30 mA, dupa care sigurante P+N pentru diversele circuite de diferite valori (ex. 16 iluminat si 20 prize). Diferentiala va face fata pe circuitul general inchizandu-l in caz de pericol, accident ceva?

 54. Florin Muresan-Grecu | 3 iunie 2012 at 19:31 | Răspunde

  Pentru ca o protectie electrica sa fie eficienta, ea trebuie sa fie , printre altele, selectiva, adica sa produca declansarea la defect doar pentru portiunea de circuit protejata, lasand sa functioneze restul circuitului. In acest sens, diferentiala de 40 A montata in aval de siguranta generala de 32 A nu are niciun sens, deoarece in caz de suprasarcina/scurtcircuit va decupla siguranta cea mai mica, adica cea de 32 A, sau poate va decupla siguranta de afara, de la BMP-ul sau firida cu contoare, in cazul in care are o valoare mai mica (de ex. 25A).
  Asadar, pentru a rezolva protectia generala, trebuie sa plecati de la valoarea pe care o are siguranta din firida cu contoare (sau BMP-M, depinde ce solutie de bransament aveti la fata locului). Daca aceasta are o valoare de 32 A, ideal ar fi ca in casa sa puneti o siguranta de valoare mai mica, dar ca o solutie de compromis, puteti pune o diferentiala de 32 A / 30 mA, si asta pentru ca va intereseaza si asigurarea protectiei diferentiale pentru toata instalatia.
  In ce priveste valorile mentionate de dvs pentru sigurantele de iluminat si prize, va propun sa facem putina fizica pe intelesul tuturor :
  Puterea activa a unui consumator in c.a. monofazat se calculeaza cu relatia :
  P = U * I * factorul de putere.
  Pentru un circuit de iluminat realizat cu lampi incandescente, factorul de putere poate fi considerat ca fiind egal cu 1. Asadar, la un curent nominal I= 16 A (cat este valoarea sigurantei pe care vreti dvs. s-o montati pe iluminat) si tensiunea de faza de 230 V, puterea pe care o suporta aceasta siguranta fara sa declanseze este :
  P = 230 * 16 * 1 = 3680 W (adica 3,68 KW).
  Aceasta putere poate fi obtinuta, de exemplu, prin alimentarea pe acelasi circuit a unui numar de 36 becuri de 100 W (care sa functioneze simultan in permanenta!) sau a unui numar de aprox. 330 becuri economice de 11 W, sau a unui numar de 14 lampi de iluminat stradal de 250 W.
  Oare ce instalatie de iluminat aveti dvs. in apartament ca sa necesite o siguranta de 16 A ?????
  Pe un circuit uzual de iluminat dintr-un apartament de bloc, NU SE JUSTIFICA SUB NICIO FORMA O SIGURANTA MAI MARE DE 6 A.
  Facand acelasi rationament si in cazul unui circuit de prize si avand in vedere si prevederile Normativului I7-2011, care prevede o putere maxima de 2 KW pentru un circuit de prize, va recomand sa realizati, daca este posibil, mai multe circuite de prize- de exemplu cate unul pentru fiecare camera- protejate cu disjunctoare de 10 A. Daca nu aveti posibilitatea de a face mai multe circuite, puneti o bipolara de 16 A pe circuitul de prize general, si incercati sa alimentati prin circuite separate protejate cu disjunctoare de 10 A consumatorii de puteri mai mari instalati in pozitii fixe ( gen boiler sau masina de spalat).
  Cu stima.

  • Va multumesc, dar uite ce am gasit eu in alta parte (garajul lui Mike): „In cazul RCCB (contactor electromecanic comandat de un circuit diferential),curentul nominal In se refera la capabilitatea de curent a contactorului; din cauza asta, RCCB-ul se alege cu In mai mare decat al intrerupatoarelor automate MCB din instalatie – daca intrerupatorul general MCB are 32A, se ia RCCB de 40A; pe alta cale spus, RCCB sare numai la atingerea sensibilitatii de 30mA nu si la valorea nominala de 40A.” Si tabloul as fi vrut sa-l fac ca aici http://www.garajuluimike.ro/electrice/schema-electrica-protectie-rcd.htm. Ce parere aveti? Afara la contor am siguranta fuzibila pe care o sa o schimb cu una noua de 32 A la fel cu cea din casa bipolara sau mai mare ca in caz de ceva sa sara cea din casa?

   • Florin Muresan-Grecu | 5 iunie 2012 at 18:25 | Răspunde

    Este absolut corect ce ne spune Mike in garajul sau, doar ca acolo este vorba de blocuri diferentiale, fara protectie la scurtcircuit si suprasarcina. Mi se pare ca cel care a conceput schema s-a complicat inutil, intrucat varianta mai simpla (si mai ieftina) este cea enuntata de mine, si anume sa montati un disjunctor diferential magnetotermic cu curentul nominal de 32 A si cu sensibilitatea de 30 mA, si care, in calitate de intreruptor general, va protejeaza atat tabloul de sigurante la suprasarcini si scurtcircuit, cat si intreaga instalatie la curenti de scurgere. Solutia montarii unei sigurante fuzibile de 32A afara cred ca este buna, intrucat astfel veti avea si o oarecare selectivitate a protectiei, avand in vedere ca sigurantele fuzibile au o alta curba de declansare ( se topesc putin mai lent fata de timpul de declansare a sigurantei bipolare magneto-termice). In acest fel, in caz de defect va declansa intai cea din casa.

    • Multumesc mult ! M-am lamurit. Afara pun fuzibila de 32 A si in casa plec cu diferentiala de 32 A 30mA (general) si in continuare 6 A pe lumini si 10-16 A pe prize. O sa pun 16 a pe circuitul separat al bucatariei.

     • Florin Muresan-Grecu | 5 iunie 2012 at 19:38 |

      Cu placere. Poate reveniti cu niste concluzii dupa finalizarea lucrarii.
      Spor la treaba.

 55. Buna,
  Daca montez un disjunctor/intrerupator diferential de 6A/10mA pe alimentarea unei pompe submersibile (in put) poate sa declanseze siguranta automat la o pierdere de tensiune in apa putului?
  Multumesc!
  Nicu

  • Florin Muresan-Grecu | 27 iulie 2012 at 20:03 | Răspunde

   Daca prin „pierdere de tensiune in apa putului” intelegeti un curent de scurgere aparut datorita unui defect de izolatie, raspunsul la intrebare este DA, in cazul in care curentul de scurgere atinge valoarea de 10 mA (adica sensibilitatea diferentialului).

 56. Buna, am si eu o problema la care incerc sa-i dau de cap. Am montat doua aplice care sunt actionate din doua locuri prin intrerupatoare duble. Un interupator l-am montat corect in sensul ca fiecare buton actiona o aplica, la celalalt problema era ca fiecare buton al intrerupatorului actiona ambele aplice. Am desfacut intrerupatorul ca sa vad daca sunt conexiunile corecte, moment in care faza a sarit, nefiind strans bine surubul, si a atins unul din cele doua nuluri. Dupa acest contact, cele doua aplice nu mai functioneaza de la niciunul din intrerupatoare. Restul instalatiei functioneaza corect si nu a declansat niciuna din cele trei sigurante ale tabloului. Una din sigurante pare a fi diferentiala. Exista posibilitatea sa fi decuplat doar circuitul aplicelor de pe hol? Daca da, cum se poate face reconectarea? ca nu am vazut ca siguranta sa fie cazuta. Sau e posibil sa se fi intamplat altceva? Multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 30 iulie 2012 at 18:39 | Răspunde

   Ar fi posibil ca in urma acestui scurtcircuit sa se fi topit pastilele de contact ale intrerupatorului, ceea ce conduce la ramanerea deschisa a contactelor indiferent de pozitia intrerupatorului. Va sfatuiesc sa schimbati intrerupatorul (mai exact comutatorul) si sa-l conectati de data asta corect, ca din ceea ce ati descris mai sus, erau inseriate contactele la cel existent.

 57. Solutia gasita este buna, mai ales daca ai nulul venit in acea doza. Asa am procedat si eu, punand in doza de intrare din de lucru doua sigurante de 10 A. Sunt comode mai ales ca repar scule electrice si nu ma mai duc 9 metri sa ridic siguranta daca am un scurt in motorul electric de la scule.

 58. Buna ziua,

  Va rog frumos sa-mi dati si mie un sfat. Am cumparat o casa la curte care nu are impamantare. As vrea sa stiu daca montarea de sigurante diferentiale ar rezolva problema in sensul evitarii electrocutarii sau este neaprat necesara si impamantarea .

  Va multumesc,

 59. Florin Muresan-Grecu | 24 septembrie 2012 at 19:07 | Răspunde

  Protectia impotriva curentilor diferentiali reziduali este o masura de protectie suplimentara care completeaza protectia impotriva atingerilor indirecte (respectiv legarea la pamant). In instalatiile casnice ea poate fi considerata ca masura principala dar ar fi bine totusi sa o completati si cu o priza de impamantare la care sa legati toate corpurile metalice ale consumatorilor din casa.Dispozitivele diferentiale nu elimina socul electric, ci doar il limiteaza foarte mult ca durata (prin declansare), transformandu-l dintr-un soc fatal in unul suportabil.
  Mai exista un aspect care ma face sa pledez pentru realizarea instalatiei de legare la pamant : protectia diferentiala are si rol de protectie anti-incendiu, dar asta este eficienta doar in conditiile in care exista un circuit de imapamatare in instalatie.
  Ca sa concluzionez, este bine ca aveti protectie diferentiala, ea va confera un inalt grad de securitate al instalatiei, dar este bine sa va ganditi, intr-o perspectiva nu foarte indepartata, la realizarea unei instalatii de impamantare.

 60. Buna ziua ,

  Vreau sa fac un circuit separat in bucatarie pentru cuptor electric = 2900W si masina spalat vase = 2300W.
  1. Pot face numai un circuit separat pana in tabloul electric cu fir de cupru plin cu manta 3x4mmp, siguranta 25A cu protectie diferentiala sau trebuie sa fac 2 circuite de 3 x 2,5mmp ?

  2. La contorul electric de pe casa scarii am protectie diferentiala 30mAla 32A . Care actioneaza prima? Mai trebuie sa pun alta protectie diferentiala daca am deja una pe casa scarii ?

  Multumesc de raspuns

 61. Florin Muresan-Grecu | 4 octombrie 2012 at 20:00 | Răspunde

  As merge pe varianta a doua, adica 2 circuite separate cu cupru 2,5 mmp, protejate fiecare cu disjunctor de 16 A ( si bineinteles cu conductor de protectie).
  Va rog sa verificati cu atentie daca diferentiala din FDCP este intr-adevar cu sensibilitatea de 30 mA. Pe ea trebuie sa scrie ori 30 mA, ori 0,03 A. De obicei disjunctoarele din punctele de bransament sunt de tip S (selectiv)si au o alta curba de declansare fata de cele pentru circuitele interioare, avand si sensibilitatea mai mica (de obicei 300 mA, adica 0,3 A).Ele nu asigura protectia contra electrocutarilor (nici nu este acesta scopul lor, ci doar protejeaza impotriva interventiilor neautorizate de inversare a fazei cu nulul in contor sau impotriva incendiilor). Daca intr-adevar disjunctorul principal are 30 mA, atunci nu mai este necesar un alt diferential in casa. Daca este de 300 mA, atunci va sfatuiesc sa montati un diferential de 25 A/30 mA in tabloul din apartament si de pe iesirea acestuia sa plecati in paralel cu cele 2 circuite separate mentionate mai sus. In acest fel este asigurata selectivitatea protectiei iar in caz de defect va decupla diferentialul din casa.

  Cu stima.

 62. Multumesc mult de raspuns .

  Ma bucur ca v-am descoperit , foarte util site-ul , sunteti cel mai bun site de sfaturi electrice gasit de mine !Bravo!

  Am sa mai verific inca o data diseara cand ajung acasa cum e cu diferentialul de pe casa scarii .

  La mine domnu’ electrician cand a facut tabloul ( merlin gerin)a montat 6 disjunctoare 1p: un circuit de priza de 32 A , unul de iluminat de 25 A si inca unul de 25A pe sonerie si becul din hol de la intrare .Este exact situatia din „folclorul” electricienilor : sa punem „siguranta” cat mai mare ca sa nu se intrerupa curentul .

  La mine in tablou , faza si nulul sunt duse in serie , adica de la intrarea in primele 2 disjunctoare , faza si nulul sunt plimbate cu conductor de 2,5mmp pana la al 6-lea disjunctor, dintr-un disjunctor intr-altul .

  1.Intrebari: E normal sa intre firele de la contor prima data in disjunctoarele de 25 A ? Nu ar trebui sa fie cele de 32A primele? E ok conductorul de 4mmp in loc de cel de 2,5mmp ca si legaturi intre disjunctoare? ( Iluminat : maxim 700W – toate corpurile de iluminat si prize =6300W + 5200W(cuptor si mas sp vase ).

  Suma puterilor receptoarelor din casa( circuit priza fara cuptor si masina spalat vase ) ar da vreo 6300W la care daca aplic un coeficient de utilizare de 0,50 ar rezulta un disjunctor de numai 16 A .

  2.Intrebare : Am socotit corect ?

  In bucatarie ar trebui sa aduc din tablou 3 circuite de 2,5mmp din care doua pt cuptor si masina de spalat iar celalalt pt masina paine 1650W si cuptor microunde(900W) . Problema este ca nu prea am spatiu sa plimb 3 circuite prin pereti .

  3.Intrebari : Ar fi chiar grav daca as aduce numai 2 circuite : unul de 3x4mmp si unul de 3×2,5mmp ? Ce dezavantaje / puncte negative sunt daca folosesc conductor de 4mmp in loc de 2 circuite de 2,5mmp?Nu incape conductorul in priza pe care trebuie sa o aplic?

  MULTUMESC foarte mult de ajutor !

 63. Florin Muresan-Grecu | 5 octombrie 2012 at 16:18 | Răspunde

  In primul rand, cred ca gazda noastra Viorel n-o sa se supere daca va multumesc eu si in numele lui pentru aprecieri. Nu stiu daca e chiar asa cum spuneti dvs., dar ne straduim. suntem si noi oameni si suntem subiectivi si supusi greselilor. Ne bucuram insa cand sfaturile si ideile noastre sunt utile si altora.
  Eu am impresia ca „nenea electricianu'” dvs si-a facut scoala de electrician la fara frecventa, sau poate ca a urmat cursul de montatori rigips si-a crezut ca e la super-oferta 2in 1 cu cursul de electrician (si bineinteles ca n-a fost asa!. A treia posibilitate ar fi ca sigurantele alea „enorme” i-or fi ramas de la o lucrare anterioara si s-a gandit omu’ ca poate sa faca si el un ban „cinstit” cu ele. Eu va marturisesc ca de vreo 3 ani am prin cutiile mele cu „maimute, ace, brice si…” 2 sigurante bipolare de 32 A marca Schneider, ramasa de la o lucrare mai veche, si cu care nu am ce face, intrucat sunt prea mari. Bineinteles ca le tin acolo, ca nu cer mancare si nici nu se altereaza, dar nici prin cap nu mi-a trecut sa fac cu ele vreo „ordinarie” de genul circuit de lumina „protejat” cu 32 A.M-as bucura la un castig suplimentar (nemeritat) de cativa lei pe spinarea unui om de buna credinta caruia-i va lua casa foc datorita „protectiilor” mele. Pai cum as mai putea sa traiesc eu apoi cu constiinta incarcata de o astfel de nemernicie?
  Revenind la subiect,sigurantele Merlin Gerin, care acum sunt Schneider Electric datorita fuziunii prin absorbtie a lui MG de catre Schneider, sunt de o calitate inalta, dar nici cea mai calitativa siguranta de 32 A din lumea asta nu va proteja corect un circuit cu 5-6 becuri de 100 W.
  Referitor la intrebarile dvs:
  1.nu conteaza care siguranta e prima, dar puntile intre ele trebuiau facute cu 4 mmp.
  2.calculul e corect, tocmai de aceea este recomandat sa existe mai multe circuite de prize cu protectii de 16 A, ca sa respectam si normativul I7.
  3.la puterea consumatorilor din bucatarie, este suficient sa aveti 2 circuite de prize realizate cu cupru de 2,5 mmp si protejate la plecare cu disjunctoare de 16 A (acest curent este corespunzator unei puteri de cca. 3600 W). Nu are rost sa va complicati cu conductor de 4 mmp (chiar si pentru motivul ca acesta este greu de „bricolat” in doza de aparat si de introdus in bornele prizei).Oricum, prizele existente uzual in comert nu suporta curenti mai mari de 16 A (unele nici atat, desi pe ele scrie 16 A). Din experienta mea va sfatuiesc sa nu incarcati o priza de 16 A cu un curent in regim de durata mai mare de 12-13 A.

  Cu stima.

 64. Aveti dreptate , m-am uitat inca o data , la contorul de pe casa scarii e disjunctor cu protectie diferentiala de 0,3A , adica 300mA .

  • Florin Muresan-Grecu | 6 octombrie 2012 at 19:37 | Răspunde

   In acest caz, cea mai simpla cale de rezolvare a protectiei ar fi sa montati ca siguranta principala in tabloul de apartament o diferentiala de 32 A/ 0,03 A (sau 30 mA).

   • Multumesc de ajutor.Am facut 3 circuite separate pentru ce am eu in bucatarie din care cate un circuit pentru masina de spalat vase , unul pentru cuptor si inca unul pentru celelalte receptoare.
    Deocamdata am sa pun impreuna cuptorul si masina de spalat vase la un singur disjunctor de 25A iar pe viitor as vrea sa schimb tabloul si sa pun disjunctoare separate si diferentiale

    MULTUMESC inca o data.

 65. Florin Muresan-Grecu | 10 octombrie 2012 at 7:04 | Răspunde

  Cu ce tip de conductor ati facut cele 3 circuite?

  • Desi raspund cam tarziu , am avut treaba nu gluma pentru ca sa trag cele 3 circuite , si inca nu pot spune ca am terminat .
   V-am ascultat sfatul si am realizat circuitele din MYYM Cu de 2,5 mmp . Daca erau de 4mmp , pe langa faptul ca nu prea incapeau in priza , erau si mai greu de indoit , mai greu de manevrat.

   Astazi mi s-a intamplat alta minune : intr-o debara unde am masina de spalat rufe am tras o priza mobila cu un cablu , gaurind un perete , cablu cu care m-am legat la o priza din bucatarie facuta de un domn electrician , acu nu mai stiu cat timp .

   La priza din bucatarie m-am legat direct la firele care intra in priza : am legat si izolat f bine firele ( nul, faza si impamantare ) la priza de unde m-am legat . Am bagat stecherul de la masina de spalat in priza . Dupa cca 10 min de functionare mi se ia curentul in toata casa . Initial am crezut ca e de la furnizor . Dar in final am constatat ca s-a declansat protectia de care aminteam mai sus , cea de 0,3A de la contorul de pe casa scarii . Ridic clapeta , dupa 5 secunde declanseaza iar . Am mers in apartament si am scos din priza proaspat trasa si am bagat in alta priza si nu mai declanseaza .Banuiesc ca are legatura cu firul de impamantare , care este legat la priza de unde am legat priza mobila dar nu sunt sigur ca e legat intr-adevar la firul de impamantare din tablou pe undeva .

   Daca aveti idee ce ar putea fi , v-as fi recunoscator.

   Multumesc

 66. Salut,

  Vreau sa refac partial instalatia electrica din casa, in special in bucatarie pt. ca am adus niste consumatori mari. Asadar o plita inductie 7200w, cuptor electric 3600w, masina spalat vase, masina spalat rufe iar restul consumatorilor sunt mai mici. Acum pt. plita as vrea o siguranta 25A(condiderand ca n-o urc niciodata mai sus de 5000w), masina de spalat vase impreuna cu cuptorul pe o siguranta de 25A, masina de spalat rufe 10A, iar restul consumatorilor din bucatarie 10A. Alti consumatori in casa ar fii aerul conditionat care vreau sa-l pun pe 10A, consumatori mai mici pe 6A(6A pe prize dormitoare si 6A pe prize sufragerie/balcon) si iluminatul pe 6A. Acum intrebarea mea este ce sigurantza pun pe general pt. o seara de vara in care functioneaza aerul conditionat, spal rufe la masina si fac mancare la plita si am un cozonac in cuptor, iar restul familiei se uita la TV ? :))…50A?!?!
  De precizat ca firele pe general pana in tablou sunt de 5 mm zic eu din Al, bloc din ’86, iar noua instalatie(bucatarie) as vrea sa o fac pe 4mm Cu pt. sigurantele de 25A si 2,5mm Cu pt. sigurantzele de 10A. Voi proceda corect?, daca nu, va rog indrumati-ma!

  Va multumesc!

  • Florin Muresan-Grecu | 26 octombrie 2012 at 9:49 | Răspunde

   Asa, la o prima vedere, cred ca va duceti cu puterea instalata undeva pe la vreo 18 KW. Este muuuuuuult in raport cu putrea admisa pentru un bransament monofazat.
   Problema inlocuirii sigurantei generale cu una de valoare mai mare (50 A-propuneti dvs.) este o greseala foarte grava pe care o fac foarte multi locatari care se hotarasc sa-si schimbe instalatia electrica cu forte proprii. Se uita in acest caz ca sectiunile coloanelor de alimentare ale apartamentelor sunt dimensionate pentru curenti admisibili de lunga durata de maximum 32 A (corespunzator unei puteri instalate de cca. 6,5 KW-valoare uzuala la apartamente cu 2-3 camere). Chiar dvs. ati precizat ca aveti coloana cu aluminiu, nu de 5 mmp, ca nu exista aceasta sectiune, dar probabil de 6 sau de 10 mmp. Daca pe palier aveti FDCP (firida de distributie, contorizare si protectie) moderna, cu sigurante automate (eventual diferentiale), trebuie sa va uitati ce valoare are siguranta principala si in functie de asta veti sti ce putere instalata aveti. Oricum, va pot garanta ca valoarea acestei sigurante nu depaseste 32 A.
   Solutiile la problema dvs. ar fi doua, dar ambele implica un proiect de modificare a coloanei de alimentare si un aviz din partea furnizorului de electricitate din zona:
   1.Noua editie a Normativului I7, intrata in vigoare in noiembrie anul trecut, da posibilitatea mariri puterilor instalate la bransamentele monofazate. Astfel, daca vechiul normativ spunea ca se pot face bransamente monofazate pentru curenti nominali de pana la 30 A, noul normativ spune ca se pot face bransamente monofazate pentru puteri aparente de pana la 11 KVA (adica o putere activa instalata de aprox.10-10,5 KW).Aceasta marire de putere se poate face numai cu acordul furnizorului (adica nu se pot modifica automat bransamentele vechi de la 6,5 la 10,5 KW) si numai acolo unde conditiile tehnice permit asta. Chiar si in situatia ca furnizorul v-ar aproba aceasta marire,noua putere instalata v-ar permite sa functionati cu un coeficient de simultaneitate de max.0,6.
   2.Trecerea la un bransament trifazat cu o putere instalata de minim 20 KW, astfel incat sa aveti o rezerva de putere si pentru alte dezvoltari ulterioare. Aceasta presupune schimbarea coloanei de alimentare a apartamentului, precum si refacerea instalatiei interioare in asa fel incat repartizarea pe cele 3 faze a consumatorilor monofazati sa se faca cat mai uniform.
   Asadar, in ambele situatii, aveti nevoie de un proiect intocmit si executat de catre un operator autorizat ANRE pe baza solutiei de bransament pe care v-o da furnizorul de electricitate.
   Legat de celelalte nelamuriri ale dvs, plita si cuptorul trebuie sa aiba fiecare circuitul sau separat, intrucat au o putere mai mare de 2,5 KW, iar bransamentul lor trebuie sa fie fix, nu cu priza-stecar. Pentru cuptor va trebuie o siguranta de 20 A si conductor de cupru de 4 mmp, iar pentru plita, daca puneti siguranta de 25 A, trebuie sa puneti conductoare din cupru de 6 mmp. In rest, 2,5 mmp cupru pe circuitele de prize comune si 1,5 mmp cupru pe iluminat.
   Daca-mi permiteti si un mic comentariu, situatia dumneavoastra arata inca o data cat de depasite sunt instalatiile electrice casnice executate inainte de 1990 in raport cu cerintele de consum necesare unui confort modern.

 67. Multumesc pt. raspuns si lamuriri. Acum ptr. curentul trifazat, banuiesc ca nu trebuie sa redistribui conductoarele prin pereti ? Precizez ca circuitele de prize sunt separate pe fiecare camera in parte. Dar cel mai probabil voi incerca sa obtin un aviz pt. marirea puterii instalate.
  Masina de spalat vase o pot cupla cu cea de spalat rufe pe 20A, sau ideal pe circuite separate?

  • Florin Muresan-Grecu | 26 octombrie 2012 at 16:43 | Răspunde

   In functie de configuratia concreta a instalatiei, ar fi posibil sa se poata echilibra fazele doar printr-o conectare adecvata a circuitelor in tabloul de sigurante din apartament.
   Cred ca puteti cupla impreuna cele 2 masini de spalat. Daca circuitul este realizat cu cupru de 4 mmp, ar putea chiar sa functioneze deodata (nu va decupla siguranta de 20 A).

 68. Inca ceva, plita de 7200w are 5 fire(4 pt. curent si 1 pt. impamantare), in schita ei pot uni 2 fire pt. faza si 2 pt. nul, asta in cazul curentului monofazat (220V). Pt. 380V desfac practic firul de faza si voi avea L1+L2, insa nu zice nimic de N, ce fac cu ala?, il contectez la nulul care da in tablou sau la a 3-a faza? Daca voi avea L1+L2+N asta inseamna ca plita functioneaza pe bifazat?…in cazul asta curentul de pe L1+L2 este egal cu curentul de pe N ? ,practic grosimea firului pentru nul este dubla fata de oricare faza. E corect ce zic? 😀

 69. Sau curentul va fii L1=L2=N, iar tensiunea 220V ?

 70. Cineva vreo opinie?:d

  • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2012 at 16:17 | Răspunde

   Nu prea-mi este clara schita din descrierea facuta, asa ca nu ma pot pronunta. Sectiunea conductorului neutru (N) este aceeasi cu cea a conductorului de faza in urmatoarele situatii :
   -in circuite monofazate indiferent de sectiune
   -in circuite polifazate in care sectiunile conductoarelor sunt de pana la 16 mmp cupru sau 25 mmp aluminiu.

 71. Daca am in casa siguranta generala la contor, diferentiata de 32 A si 30 mA si vreau sa montez o cada cu hidromasaj pot sa o conectez pur si simplu la o piza sau trebuie sa-i mai pun si ei siguranta diferentiata? Circuit separat nu pot sa-i fac ca este departe de contor.

 72. Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2012 at 19:51 | Răspunde

  Daca diferentiala generala are sensibilitatea de 30 mA, puteti sa conectati direct cada cu hidromasaj la priza. Oricum, daca-i puneti o diferentiala dedicata, in caz de defect vor declansa ambele , deoarece au aceeasi sensibilitate si nu se mai realizeaza selectivitatea protectiei.
  V-as sugera insa sa mai verificati inca o data cu atentie daca diferentiala principala este intr-adevar de 30 mA (sau 0,03 A ), si va spun asta deoarece, in mod uzual, diferentialele din BMP-uri au sensibilitati cuprinse intre 300 mA (0,3 A) si 1000mA (1 A).
  in aceasta situatie, aceste diferentiale nu asigura protectie contra electrocutarii, deoarece nu acesta este scopul lor. Ele sunt montate acolo ca, pe langa protectia la suprasarcini si scurtcircuite a coloanei de alimentare, sa asigure protectie anti-incendiu si protectie impotriva furturilor de energie (inversarea fazei cu nulul in contor).

  • cea mai fiabilă metodă de protecție împotriva electrocutării la cada cu hidromasaj este alimentarea prin intermediul unui transformator separator. Niciodată nu poți fi sigur pe un singur mijloc de protecție, chiar și protecția muncii în domeniul electric spune clar, trebuie cel puțin două mijloace de protecție
   împotriva electrocutării. Ce te faci dacă salva vita nu acționează???

   • Florin Muresan-Grecu | 15 iunie 2015 at 18:37 | Răspunde

    Pai nu este un singur mijloc de protectie nici in cazul diferentialei. Prima protectie este cea prin legarea la priza locala, iar cea de-a doua este utilizarea DDR-ului. In cazul utilizarii transformatorului de separare, acesta este masura unica de protectie intrucat este interzisa legarea la priza locala a partilor metalice a receptoarelor alimentate in secundarul transformatorului.

 73. Plita poate fii conectata monofazat sau:
  trifazat in stea (Y), 2 faze+nul.
  Intrebarea pe scurt este: ce curent voi avea pe fiecare fir in parte in cazul (2 faze+nul) la o putere maxima de 8000W (considerand ca plita are 4 elemente incalzitoare, fiecare element avand 2000w).
  Daca pe faze impreuna voi avea 36 iar pe nul 36, banuiesc caci curentul trifazat nu ma ajuta prea mult…

 74. Florin Muresan-Grecu | 4 noiembrie 2012 at 17:46 | Răspunde

  Daca se conecteaza 2 faze plus nul, nu mai putem vorbi de conectare trifazata, ci bifazata intr-un circuit trifazat. Daca cele 4 rezistente de cate 2000 W fiecare sunt conectate cate doua pe fiecare faza, atunci curentul pe fiecare faza va fi de aprox. 17,4 A ,considerand tensiunea de faza 230 V si factorul de putere rezistiv, adica 1.
  Sigur, acest calcul trebuie privit cu multa circumspectie, deoarece tot nu sunt edificat complet privind schema de conectare (in lipsa unui fisier atasat care s-o contina)

 75. Nu am alta schema pt. plita, iar cei de la service nu-mi pot da manualul de service al plitei :). Acum daca o conectez bifazat, firele care le trag prin peretzi(4 la numar) pot sa fie in acelasi tub?, nu este problema banuiesc?!

 76. Florin Muresan-Grecu | 5 noiembrie 2012 at 19:13 | Răspunde

  Nu doar ca pot fi in acelasi tub, este chiar indicat sa fie in acelasi tub, cu diametrul de 25 mm.

 77. Revin cu o intrebare referitoare la cada cu hidromasaj. Motorul ei are un cablu cu stecher care trebuie sa intre intr-o priza, eu exclud posibilitatea instalarii unei prize in baie mai ales sub cada. Cum realizez legatura? Tai stecherul si leg direct la firele pe care deja le-am tras in baie, facand o izolatie foarte buna a cestora?

  • Florin Muresan-Grecu | 22 noiembrie 2012 at 17:10 | Răspunde

   Daca aveti posibilitatea,scoateti capatul cablului in afara baii, intr-o incapere adiacenta (stiu eu, vreun hol, o camera, etc.) printr-o gaura practicata in peretele comun si conectati-l la o priza protejata cu dispozitiv diferential de maximum 30 mA (ideal ar fi 10 mA in astfel de situatii). Aceasta operatiune presupune taierea stecarului turnat si montarea altuia dupa scoaterea cablului prin gaura.
   O alta varianta ar fi sa montati sub cada o doza de derivatie cu gradul de protectie minim IP65, in care sa conectati intre ele cele 2 cabluri (chiar daca vi se pare o solutie inacceptabila, Normativul I7 o permite, intrucat zona de sub cada este considerata ca facand parte din volumul II al baii).Mai puteti sa achizitionati o priza cu dispozitiv diferential de 10 sau 30 mA incorporat si s-o instalati sub cada, in locul dozei de derivatie. Cea mai neinspirata varianta ar fi cea propusa de dvs., cu innadirea directa a firelor, si va sfatuiesc sa nu faceti asa ceva.

 78. Protectie diferentiata am in cutia de sigurante ca si protectie generala 25 A 30 mA, prima, dupa care vin celelalte sigurante ale circuitelor casei. Firul motorului este scurt nu am unde ajunge cu el. Puteau pune ei motorul in asa fel incat sa ai acces la cutia lui de legaturi care probabil este IP65 si sa-i leg firele, dar nu merge. Asa ca ascult sfatul dvs si iau o doza IP 65 si le leg acolo sub cada. Asta ar fi buna? http://www.romstal.ro/doza-de-derivatie-aparent-etansa-p9683
  O alta intrebare ar fi cu ce le leg, pur si simplu ca in doza rasucindu-le sau exista ceva conectori speciali?

 79. buna seara d-nilor.am cumparat o casa si am continuat sa-i fac eu instalatia electrica asa cum e normal darfiind 2corpuri de cladiri si nestiind cum sa lucrat inainte am vrut sa pun o siguranta diferentiala de 35A DAR LA ORICE CONECTARE A UNUI CONSUMATOR DECLANSEAZA. avind nulul legat la firida si neexistind si nul de protectie cum rezolv problema. va multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 2 decembrie 2012 at 15:32 | Răspunde

   trebuie sa faceti o separare a nulului in doua : neutru si conductor de protectie, inainte de siguranta diferentiala.

 80. Salutari!
  Si eu doresc sa schimb sigurantele si as dori sa ma corectati
  acum am numai 4 sigurante : 2 (faza si nulul de la prize) si 2 (faza si nul de la becuri)
  Este corect daca dupa o diferentiala de 25A 30mA pt.general, pun 1 bipolara de 6A pentru becuri si o bipolara de 16A pentru prize, o diferentiala de 10A/6 sau 10mA pt.masina de spalat si o diferentiala de 16A/6 sau 10mA pt.bucatarie?

  O seara buna!

  • Florin Muresan-Grecu | 20 decembrie 2012 at 18:02 | Răspunde

   Configuratia in principiu este foarte corecta, dar se putea si daca puneati doar diferentiala principala de 30 mA, iar in locul celorlalte diferentiale puneati bipolare P+N.
   Repet, ceea ce vreti sa faceti este foarte corect, in masura in care aveti posibilitatea de a investi in niste diferentiale suplimentare. Cred ca sensibilitatea de 10 mA este suficienta, nu este nevoie sa fie chiar de 6 mA.
   Nu-mi ramane decat sa va urez spor la lucru si poate reveniti sa ne povestiti cum v-ati descurcat.

 81. tuca constantin | 12 ianuarie 2013 at 20:47 | Răspunde

  Sunt buni fuzibili diferentiali pentru cei cu salarii consistente care au bani sa plateasca pe bune consumul de energie consumat asa ca pentru noi sunt foarte bune alea clasice din vremea lui bunicu dumnezeu sal ierte ca tare a mai duso bine cand nu erau alea diferentiale, a murit la 97 de ani DE MOARTE BUNA NU ELECTROCUTAT.

  • Florin Muresan-Grecu | 13 ianuarie 2013 at 17:02 | Răspunde

   Daca tot ati ales sa va „bagati in seama” pe-aici fara sa aveti un motiv serios, va spun si eu un mare secret, pe care o sa-l stim doar noi doi, nu si restul lumii : nu exista „fuzibili diferentiali” decat in imaginatia dumneavoastra.Fuzibilitatea este proprietatea unui metal de a se topi, desci termenul se refera la sigurantele alea cu lita ale raposatului bunicu’, si nicidecum la ceea ce am prezentat noi aici.
   Oricum, eu sunt convins ca sunteti un om extrem de ocupat, aveti multa treaba si noi va retinem pe-aici fara motiv.

   • Florin Muresan-Grecu | 7 februarie 2013 at 13:05 | Răspunde

    Desi postarea dvs. e am veche (nu stiu cum de n-am observat-o, chiar imi pare rau), dar daca problema mai este de actualitate, reveniti cu niste precizari despre acele decuplari. Decupleaza siguranta generala, sau diferentiala care protejeaza circuitul respectiv?

 82. Am si eu o problema.Sunt electrician de meserie si de curand am facut o inst. noua la un prieten.Tabloul e cu sigurante cu diferential repartizate pe dif. circuite de priza.Aici apare problema.In momentul in care se conecteaza un consumator,flex, mas. de gaurit etc. decupleaza. Mentionez ca sig. de priza sunt de 16A iar cele de ilumnat de 10A iar pamantarea nu este lagata la centura de impamantare.Ce ar putea fi?

 83. Am si eu o intrebare daca pote cineva sa imi raspunda,
  Am observat o problema in instalatia mea din casa
  am verificat cu o lampa de control si cand o borna de la lampa era pe faza din priza centralei si celanta borna am atinso pe teava de gaze sa aprin becul.
  Ma intreb daca e normal
  . Ms pentru raspuns

  • Este normal, la fel poti incerca si cu nulul pe armatura blocului sau pe instalatiile sanitare sau de incalzire ce sunt pus el pamant. Cu ceva vreme in urma, instalatiile de telefon aveau legatura la teava de la calorifer, de unde se asigura impamantarea.

   • In mod obligatoriu toate partile metalice trebue legate la pamint.Tevile de gaz trebue legate la reteaua de echipotentializare pentru anularea incarccari electrostatice,pericol de scinteie.

   • Multumesc de raspuns, eram intr-o mare dilema. O zi excelenta va doresc, cu respect.

 84. Florin Muresan-Grecu | 7 februarie 2013 at 13:01 | Răspunde

  In mod normal tevile de gaze ar trebui sa fie prevazute cu o legatura de echipotentializare conectata la priza de pamant a constructiei (conform Normativ I7). Nu stiu daca in cazul dvs. s-a respectat aceasta prevedere (pot sa va spun ca la mine in bloc nu exista aceasta legatura, din pacate!), dar este cert ca undeva, teava de gaz are o legatura la pamant, acesta fiind motivul aprinderii becului.
  Atentie! Sa nu va mai „jucati” cu lampa de control pe tevile metalice, indiferent de fluidul pe care-l transporta, intrucat puteti sa va electrocutati vecinii in acest fel (nu e gluma, din pacate au fost cazuri concrete!).

 85. buna ziua am si eu o intrebare,vreau sa imi schimb tabloul vechi cu unul nou si vreauu sa pun;o sig de 10A pt iluminat,o sig de 16A pt prizele normale din casa si frigider,o sig de 16A pt prizele din baie si bucatarie,o sig de 25A pt aer aconditionat,o sig de 16A pt masina de spalat si o sig de16A pt o uscator de haine,vreau sa pun o sig diferentiala pt masina de spalat si usctorul de haine si inca o sig diferentiala pt restul casei,imi puteti spune va rog daca este corect.multumesc mult

 86. Florin Muresan-Grecu | 28 februarie 2013 at 20:44 | Răspunde

  Daca vreti sa aveti protectie totala cu cheltuieli mai mici, puneti o diferentiala generala de 32 A care sa protejeze toate circuitele, si mergeti cu disjunctoare magneto-termice pe fiecare circuit. Valorile alese sunt bune, dar nu sunt in clar cu aerul conditionat :de ce 25 A? La valoarea asta ar trebui ca circuitul sau sa fie din cupru de 4 mmp. Ma indoiesc ca un aer conditionat are puterea instalata cat o garsoniera.

 87. siguranta de iluminat 6A(10A).prizele din bucatarie recomandat separat16A.siguranta de aer conditionat este mare, 16A estesuficient ar insemna 3,7kw. masina de spalat si uscatorul daca sint folosite alernativ poate fi de16A.daca sint utilizate deodata de pus pe cicuit separat 16A masina de spalat, 10A uscatorul.
  diferentiala de recomandat; bucatarie,baie, masina de spalat,uscator,aer conditionat sau diferentiala generala 32A

 88. Multumesc mult pentru raspusuri, eu ma intorc din spania si nu stiu exact care e normativa la noi, stiu ca aici in spania este obligatoriu la aer conditionat sa fie siguranta de 25A si cablu de 6mm, eu am cumparat de aici 3 sigurante marca legrand de 40 A ca aici sunt super ieftine fata de la noi,are ceva daca in loc de una de 32A pun de 40A? IMI POTI RECOMANDA UN INSALATOR BUN pentru instalatia de apa pt bucatarie si baie, sunt din Bucuresti, multumesc mult.

 89. am citit mai bine ae aici si pana la urma am sa pun un tablou nou cu urmatoarele;o sig diferentiala de 40A,o sig 10A cu cablu de 1.5 pentru inst.de lumina,o sig de 16A cu cablu de 2.5 pentru prizele normale din casa,o sig de 16A cu cablu de 2.5 pt prizele din bucatarie,o sig de 16A cu cablu de 2.5 pt masina de spalat,o sig de16A cu cablu de 2.5pt uscatorul de haine,o sig de 16A cu cablu de 2.5pt priza de la aer aconditionat,multumesc mult si multe felicitari pentru acest blog.

 90. Florin Muresan-Grecu | 1 martie 2013 at 14:48 | Răspunde

  Siguranta de 40 A e supradimensionata, intrucat siguranta generala din BMP-ul sau FDCP-ul locuintei este de max. 32 A in cazul bransamentului monofazat. In acest caz, daca se depaseste valoarea curentului nominal, va declansa cea de afara, si nu cea din casa.
  Pentru partea cu instalatorul, eu sunt din Petrosani. Poate citeste aceste randuri cineva din Bucuresti si-ti recomanda un instalator.
  Cu stima.

  • Ce pacat, atunci trebuie sa cumpar una de la noi de 32A si am sa o pun, multumesc pentru informatii, puteam sa fi facut o prostie punand siguranta de 40A.

 91. Florin Muresan-Grecu | 1 martie 2013 at 18:47 | Răspunde

  Domnule Stefan,
  Sa stiti ca pretul unei diferentiale de 32 A nu e chiar un „capat de tara”, avand in vedere ca o cumparati o data si poate sa va tina ani buni de-acum inainte (aprox. 100-150 lei). Mai mult, daca tipul diferentialei pe care ati cumparat-o din Spania se comercializeaza si in Romania, poate gasiti vreun administrator de magazin care vinde asa ceva si care sa fie dispus sa v-o schimbe cu una de 32 A.

  • Ai perfecta dreptate Florin zicand ca pretul nu e un capat de tara dar cum eu voiam sa pun in tablou 3 diferentiale am gandit sa le cumpar de aici pt ca o sig marca legrand(cred ca este o marca destul de buna)aici costa doar 13 euro si in bucuresti costa 30de euro.deci imi economiseam 50 de euro tinand cont ca am cumparat 3.dar nu e nici un fel de problema ptr. ca azi am fost si le-am dat inapoi si mi-au inapoiat banii imediat. Mi-am dat seama ca la noi in romania sigurantele normale sun la fel ca aici,dar diferentialele sunt de 3 ori aproape mai scumpe tinand cont ca o sig diferentiala moeler sau schneider costa 20 de euro si la noi am vazut si la 35-40 de euro.Multumesc ptr. raspuns si sper sa imi iasa bine treaba.

 92. Domnule Florin Muresan-Grecu,
  Am ajuns pe aceasta pagina din intamplare cautand informatii despre sigurantele diferentiale. Stiti cum e, pe internet dai din una in alta multumita motoarelor de cautare. Si am ajuns sa citesc toate postarile de sus pana jos cu intrebari si raspunsuri. Constat deci, ca majoritatea raspunsurilor va apartin si contin informatii precise si de foarte mare ajutor pentru problemele diverse ale cititorilor acestui blog in cautare de solutii. Ajungand la finalul paginii am realizat ca ceea ce vroiam sa stiu despre aceste sigurante se regasea in toate mesajele de mai sus si prin urmare nu mai este necesar sa mai scriu si eu un alt mesaj. Si totusi…. daca ma gandesc mai bine este necesar. Scriu asadar acest mesaj sub forma de multumire pentru toate aceste informatii de care am beneficiat fara macar sa intreb nimic. In epoca in care „informatia costa” o persoana dispusa sa revina regulat pe un blog cu raspunsuri la problemele unor oameni pe care nu-i cunoaste si de care in mod „normal” nu ar trebui sa ii pese, este de admirat. Va multumesc asadar pentru efortul si timpul dumneavoastra oferit noua celor mai putin stiutori. Inteleg dintr-un mesaj de mai sus ca nu sunteti gazda acestui blog, asa ca tin sa ii multumesc si dumnealui de asemenea. Cu siguranta aceasta adresa de web a fost marcata cu semn de carte in browserul meu si voi raspandi vorba mai departe. Dar pana una alta sanatate va doresc. Respectele mele!

  • Florin Muresan-Grecu | 2 martie 2013 at 7:59 | Răspunde

   Domnule Cristi,
   Citind randurile scrise mai sus de dumneavoastra, nu pot decat sa afirm ca pentru mine nu exista multumire mai mare decat sa vad ca sfaturile mele (care nu sunt infailibile!) sunt de folos cititorilor. Iar cand mai citesc si un mesaj de factura celui scris de dumneavoastra, nici nu-mi mai pot dori altceva.
   Va multumesc pentru aprecieri si, cred ca sunt si in asentimentul gazdei noastre Viorel, sa va mai invit pe aici oricand veti dori (sunt multe lucruri interesante si in restul blogului). In ceea ce ma priveste, pot sa va promit, atat dumneavoastra, cat si celorlalti cititori ai acestui blog, ca oricand voi raspunde cu toata placerea la intrebarile care-mi vor fi adresate (singura mea problema din acest punct de vedere este timpul care, din pacate, nu mi-a permis sa ma prezint cu mai multe articole aici).
   Cu stima.

   • Iata ca am revenit pe la dv. De aceasta data nu ca sa va multumesc ca m-ati lamurit fara sa va intreb nimic, ci de data aceasta chiar sa va intreb.
    Sunt foarte aproape de a incepe renovarea apartamentului care imi va fi noua casa. Am fost pe acolo fugitiv de vreo doua ori si nu am reusit sa retin toate aspectele de care voi avea nevoie. Din simplul motiv ca sunt prea multe fronturi de abordat: inst. termica/sanitara, inst. electrica, izolatie termica/fonica, reparatii, etc… Presupun ca stiti cum e.
    Si acum revenind la partea elctrica, am retinut doar ca tabloul (din era triasic-precambrian probabil) are 4 sig. fuzibile si o sonerie. Nu am reusit sa retin nici valorile sig., nici configuratia lor. Banuiesc eu ca ar fi: 2 faze si 2 nuluri(prize si iluminat).De asemenea nu stiu nici valoarea sig. generale de pe casa scarii(sper sa nu ma certati pentru toate astea). Oricum am considerat oarecum irelevanta configuratia actuala din moment ce urmeaza sa o refac total. Sper ca nu m-am inselat.
    Am inceput asadar sa fac planul pe hartie deocamdata si aici ajung sa va cer ajutorul. Dupa cum urmeaza:
    1 sig. dif. pentru general (2 module sau 2 locuri ocupate in tablou)
    1 sig. dif. centrala termica (2 module)
    1 sig. dif. masina de spalat (2 module)
    1 sig. dif. prize bucatarie (2 module)
    1 sig. dif. prize hol+dormitor+sufragerie (2 module)
    1 sig. dif. iluminat (2 module)
    1 sonerie (1 modul)
    Si am ajuns la 13 Module necesare. Din cate am vazur in comert de la 12 la 18 nu este nimic intermediar asa ca am decis sa „completez” spatiul ramas cu un detector prezenta tensiune(sau martor sau cum s-o mai numi el). Iar de dragul de nu ramane fara curent in toata casa in eventualitatea unui eveniment, am hotarat sa separ prizele hol+dormitor+sufragerie in doua, adica 1 sig. hol+dormitor si 1 sig. sufragerie.Si atunci de ce nu si iluminatul? Din nou 2 sigurante in loc de 1.
    Am tras linie si am constatat ca am un tablou de 16 module ocupate la un apartament de 2 camere cu o baie si bucatarie. Deci sunt aproape convins ca undeva am luat-o razna si am cam exagerat. Probabil ca nu este nevoie de sigurantele diferentiale chiar peste tot as putea pune sigurante 1F+N la iluminat sau chiar si la prize, dar cu siguranta m-am pierdut.As vrea daca dispuneti de timpul necesar sa ma lamuriti si pe mine cu o configuratie mai „omeneasca” sau mai normala decat ce am scris eu mai sus. V-as fi tare recunoscator.
    Dupa ce va reveniti din ameteala desigur, ca la ce ati citit aici sigur ati ametit.
    Va multumesc tare mult. Toate cele bune!

    • Florin Muresan-Grecu | 9 aprilie 2013 at 15:27 | Răspunde

     O-hooo, ce multe diferentiale!
     Avand in vedere ca vorbim despre un apartament cu 2 camere (asadar, un spatiu nu foarte mare), consider ca montarea unui singur disjunctor diferential ca intrerupator general in tabloul de apartament ar fi mai indicata. In acest caz, acesta ar trebui sa fie bipolar P+N (2 module), curentul nominal 32 A si sensibilitatea 30 mA.
     In aval de acesta, propun urmatoarea configuratie :
     -circuit prize bucatarie : 16 A P+N (1 modul)
     -circuit prize camera 1 : 16 A P+N
     -circuit prize camera 2 : 16 A P+N
     -circuit prize hol si masina de spalat : 16 A P+N
     -circuit centrala termica : 2 sau 3 A P+N
     -circuit de iluminat (doar unul singur pentru toata casa!) : 6 A P+N
     -sonerie (1 modul)
     Suplimentar, mai puteti pune un releu de supratensiune de 255 sau (mai recomandabil) de 275 V, dar aici trebuie aleasa o varianta care sa se poata asocia cu diferentialul general (de exemplu o combinatie de la Schneider Electric de tipul diferential IDPN-n combinat cu bobina MSU 275 V).
     In acest fel se reduce configuratia tabloului de la 16 la 10 module (veti pune un tablou cu 12 module, ca sa aveti si o mica rezerva).

     • cristi_szd | 9 aprilie 2013 at 16:07 |

      Ha,ha,ha…..stiam eu ca am luat-o razna dar nu stiam unde.
      Se pare ca peste tot. Noroc ca sunt altii care sa ne ajute.
      Si inca ce repede!
      Raspunsul dumneavoastra este foarte apreciat.
      Mii de multumiri pentru ajutor.
      Cu respect, va salut.

     • Florin Muresan-Grecu | 9 aprilie 2013 at 16:14 |

      Cu placere oricand. Sa aveti spor la lucru si poate reveniti la finalul lucrarii sa ne spuneti cum v-ati descurcat (poate ne aratati si niste poze, ce ziceti?)

     • cristi_szd | 9 aprilie 2013 at 16:26 |

      Desigur. De ce nu?
      Totusi la cum arata locul acum cred ca ar trebui sa fac niste poze si acum pentru setul „inainte si dupa”.
      Serios acum, sunt constient de volumul de timp, munca si bani necesar, dar am sa va vizitez la final sa va arat cu drag ca sfaturile dumneavoastra au fost de ajutor. Asta desigur daca nu revin iarasi intre timp cu alte strigate de ajutor 🙂 .
      Oricum pana atunci, ramaneti cu bine.
      Cu stima.

 93. Buna seara, in primul rand felicit pe fundatorul acestui blog care e de mare folos,s in al doi-lea rand as vrea sa imi spuneti va rog deca se poate,cum pot sa fac.in tabloul electric din casa este o sig diferentiala de 32A-0.30ma,4 sigurante de 16A si una de 10(prize normale,prize buc,masina de spalat,si lumina)treaba e ca eu miam facut o camera noua o baie mica si o bucatarie care o sa aiba o masina de spalat,un boiler electric prize de buc si lumina si as vrea sa le pun un alt tablou.bine acum vine intrebarea mea,de cat trebuie pusa sig diferentiala,cate sigurante trebuie puse si cablul care il duc la celalalt tablou in casa veche unde il conectez(la diferentialul din casa sau facut o legatura cu cablurile care vin de la contuar si ce sectiune sa aiba)multumesc mult de tot si sper sa imi poti da un raspuns

 94. Florin Muresan-Grecu | 3 martie 2013 at 14:45 | Răspunde

  Configuratia pentru noul tablou :
  -masina de spalat= 16 A (circuit separat)
  -boiler electric = 10 A (circuit separat)
  -circuit prize bucatarie = 16 A
  -circuit iluminat = 6 A.
  Montati in tabloul principal o diferentiala de 25 A /30 mA, iar de la iesirea ei mergeti cu coloana electrica cu 3 conductoare din cupru cu sectiunea de 6 mmp introduse in tub cu diametrul exterior de 20 mm (faza, neutru, conductor PE). Aceasta coloana electrica de 6 mmp de pe iesirea diferentialei de 25 A este pentru alimentarea tabloului cel nou din constructia recenta.
  Diferentiala generala pe care o aveti acum (cea de 32 A) nu va asigura o protectie eficienta la curenti reziduali, intrucat are sensibilitatea de 300 mA. Din aceasta cauza, ar trebui ca si in tabloul vechi sa montati diferentiale de 30 mA macar pe circuitele „sensibile” (gen masina de spalat sau boiler).

 95. Domnul Florin multumesc pentru raspuns. In tabloul vechi este deja o diferentiala de 32A si are 30ma ptr. toate circuitele, asa cum spuneti dumneavoastra as putea pune si ptr. celalalt tablou o noua diferentiala de 25A de 30mA si asa sunt protejate amandoua tablouri, nu? Multmesc ptr timpul acordat.

 96. Florin Muresan-Grecu | 3 martie 2013 at 18:02 | Răspunde

  Cu placere!
  Cand am spus ca diferentiala de 32 A nu e in regula, n-am citit atent primul dvs. mesaj. Am avut impresia ca e de 300 mA, dar acum vad ca are 30 mA. Daca tot o aveti pe asta, pe cea de 25 A s-o conectati in paralel cu aceasta de 32 A, ca sa aveti protectii generale separate pentru cele 2 tablouri.
  Spor la treaba!

 97. Multumesc pentru ajutorul oferit,imi este de mult folos si sa continuati tot asa. Multa bafta si noroc blogului.

 98. O intrebare,este normal ca pe nulul de protectie sa masor 220v fata faza?Omul care a masurat priza de pamint a zis ca nu este normal.

 99. Am montat o pompa de recirculare pentru centrala la o cunostinta si s-a ars pompa dupa 2 saptamani . Acum am masurat tensiunea si sunt 395 v .La montare au fost 228v.Care sa fie cauza ?

  • Florin Muresan-Grecu | 16 martie 2013 at 20:10 | Răspunde

   Unde ati masurat tensiunea asta de 395 V ? La bornele prizei de alimentare? In acest caz , ar fi trebuit sa se arda toate aparatele electrice in functie la momentul respectiv (supratensiune de comutatie datorata intreruperii conductorului neutru). Daca tensiunea asta mare ati masurat-o undeva in „electronica” centralei, nu pot sa va dau niciun sfat, nu ma pricep la centrale, si nici nu este acesta subiectul de fata.

 100. Buna seara, felicitari pentru acest blog,este primul cu adevarat serios pe care il intalnesc. In prezent, la o casuta la curte construita jumatate bca & beton si cealalta jumatate lemn am un tablou cu o siguranta generala diferentiala de 40A/30mA (ulterior am observat ca siguranta din tabloul de bransament Enel este de 32A/300mA). Pentru a evita dozele de legatura, avand in vedere prezenta lemnului in multe zone ale casei, m-am gandit ca ar fi potrivit sa am trei tablouri, cu circuite dedicate pentru fiecare consumator important (incalzire pardoseala x 3 zone, boiler, cuptor, AC, pompa submersibila etc). Intre tablouri cablul va fi de 4mm2 – consumatorii cei mai importanti sunt in tabloul principal. Avand in vedere ca vreau sa obtin maximum de protectie atat la incendii cat si electrocutare, intrebarea mea este daca este necesar sa am sigurante diferentiale generale / dedicate si in celelalte doua tablouri. Bransamentul Enel este de doar 7kw, deci probabil ca siguranta existenta de 40A ar trebui inlocuita.
  Multumesc

 101. Florin Muresan-Grecu | 11 aprilie 2013 at 16:34 | Răspunde

  Buna ziua!
  In primul rand multumiri pentru aprecieri, este mai ales meritul lui Viorel, ca a avut ideea crearii acestui blog.
  In al doilea rand, siguranta diferentiala de 40 A ar trebui inlocuita cu una de 32 A, asta pentru ca nu este asigurata selectivitatea protectiei la supracurenti. In ceea ce priveste sensibilitatea, este OK, daca cea din BMP are 300 mA iar cea din casa 30 mA.
  Avand in vedere existenta acestei diferentiale generale cu sensibilitatea de 30 mA, nu se justifica montarea altor diferentiale dedicate pe circuitele finale, deoarece in cazul aparitiei curentului de scurgere, vor declansa simultan cu cea generala, daca au aceeasi sensibilitate. Daca doriti totusi o protectie dusa „la extrem”, puteti monta diferentiale cu sensibilitatea de 10 mA la circutele care deservesc consumatori „sensibili” (de genul boiler, masina de spalat, cada cu hidromasaj).

 102. BUNA SEARA ,AM SI EU O INT :
  CAM CATE SIGURANTE SE POT LEGA PE UN DIFERENTIAL (DE EX PE UN DIF DE 25A SE POT LEGA 3 SIG P+N DE 20A

 103. Florin Muresan-Grecu | 19 aprilie 2013 at 14:25 | Răspunde

  Depinde de coeficientul de simultaneitate si de coeficientul de cerere.

 104. buna seara!…la servici am avut si eu ocazia sa iau contact cu faza prin diferentiale(montate la echipamente mobile)…si-au facut treaba perfect.Am recomandat tuturor acest tip de sigurante.As incerca sa deschid si alte subiecte daca se poate
  1.a demontat cineva un contactor telemecanique pt a junge la contactele principale?
  2.cum pot apare pe piata corpuri de iluminat(lustre in special)…cu fire ca de ca?ti de telefon?..aceeasi nedumerire o am si la prelungitoare…(pe vremuri nu cred ca existau sub 1,5mmp)

  • Florin Muresan-Grecu | 12 mai 2013 at 9:07 | Răspunde

   Buna dimineata!
   1.Nu.
   2.Nu este nimic in neregula cu conductoarele subtiri ale acelor corpuri de iluminat. La lustre probabil ati observat ca fiecare dulie este cablata separat, asa ca prin acele conductoare trece doar curentul becului respectiv. Avand in vedere ca acum se folosesc pe scara tot mai larga becurile economice si ca isi fac loc din ce in ce mai mult si cele cu LED-uri, curentii absorbiti sunt din ce in ce mai mici. Ca sa va dau un exemplu, de curand am inceput sa-mi inlocuiesc toate becurile economice cu becuri cu LED-uri de 7 W (care lumineaza echivalent cu un bec clasic de 60 W), dar care absorb un curent de numai 32 mA. La o lustra echipata cu trei astfel de becuri, curentul maxim absorbit ajunge sa fie de cca. 0,1 A, ceea ce inseamna ca acele fire subtiri rezista fara probleme.
   In privinta prelungitoarelor, cele turcesti si cele chinezesti (din magazinele de tipul „orice produs cu 3,9 lei”) au conductoarele subdimensionate si nu trebuie sub nicio forma cumparate si folosite. Exista insa si aici nuante : un prelungitor cu cablu de calitate de 3×1 mmp poate fi folosit fara probleme la puteri instalate de pana la 2000 W, dar pe perioade scurte de timp (vezi masinile de spalat moderne, care sunt toate echipate cu cabluri de alimentare de 3×1 mmp). In general scopul unui prelungitor ar trebui sa fie acela de a aduce tensiunea provizoriu intr-un loc unde nu exista o priza fixa. Noi insa avem prostul obicei sa permanentizam existenta acelui prelungitor, ba mai mult il mai si incarcam cu „n” aparate electrocasnice si atunci e normal ca acesta sa se incalzeasca sau chiar sa se deterioreze.

 105. Buna ziua,
  Felicitari pentru acest blog, este foarte util. Am o mica problema.
  Electricianul mi-a configurat tabloul in felul urmator: 2 circuite separate pt 2 aparate aer conditionat, 1 circuit separat masina spalat rufe, 1 circuit separat masina spalat vase, 1 circuit separat cuptor electric 3,5kw si hota, 1 circuit general Prize si 1 circuit general iluminat. Prrecizez ca este vorba de un apartament nou cu 3 camere, iar sigurantele folosite sunt de 16 A pe Prize cu fire de 2,5 si 10 A pe iluminat cu fire de 1,5. In tabloul din casa s-a folosit un diferential de 32 A 30 mA, dupa care au fost legate sigurantele. Problema apare ca in cazul unui scurt sar ambele diferentiale (si cel din BMP de 32A 300mA). As vrea sa sara doar cea din casa. Este posibil?

  • Florin Muresan-Grecu | 23 iunie 2013 at 11:59 | Răspunde

   Buna ziua. Configuratia tabloului este buna, in opinia mea (eventual siguranta de 6 A in locul celei de 10 A pentru lumini).
   Nu prea imi este clar de ce la scurtcircuit au declansat sigurantele principale, si nu siguranta de pe circuitul unde s-a produs scurtcircuitul.
   In legatura cu selectivitatea protectiei, da, este normal ca in cazul unui scurtcircuit la bornele sigurantei diferentiale din casa sa decupleze si cea de afara, intrucat au aceeasi valoare. In mod normal, in astfel de situatii, ar trebui ca diferentiala din BMP sa aiba o curba de declansare diferita de cea a diferentialei din casa (daca cea din casa are curba C, cea de afara ar trebui sa aiba curba D),sau sa fie de tip S (selectiv-de obicei BMP-urile sunt echipate din fabrica cu astfel de diferentiale de tip S) dar nici in acest caz nu este garantata selectivitatea totala. Selectivitatea totala s-ar obtine doar in cazul in care intre valorile sigurantelor ar exista o diferenta de minimum 2 trepte.

 106. Minunat articol, este cea mai succinta si clara explicatie a utilitatii unei sigurante diferentiale pe care am gasit-o pe vreun site/blog romanesc.
  Si, DA, investitia face toti banii.

 107. Buna seara,

  Felicitari pt blog in primul rand 🙂

  Pentru un apartament ar fi ok:
  – diferentala 32A/30mA – GENERAL
  – diferentiala 16A/10mA – Masina spalat
  – diferentiala 16A/10mA – Bucatarie
  – restul prize, iluminat

  Sunt in cumpana daca sa pun ori ba diferentiala si pe general. As iesi cam scump, daca pe toate circuitele de prize ce pot fi accesate mai usor as avea cate o diferentiala.

  Multumesc anticipat pentru orice sugestie.

  Cele bune!

  • Florin Muresan-Grecu | 20 august 2013 at 12:03 | Răspunde

   Configuratia descrisa de dvs. va permite ca, prin intermediul diferentialei generale,sa aveti asigurata protectia la curenti de scurgere si pe restul circuitelor de prize si de iluminat. Personal sunt de parere ca diferentialele cu sensibilitatea de 10 mA sunt potrivite pentru aplicatii gen cada cu hidromasaj sau boiler montat in baie in volumul I care deserveste cu apa calda dusul. In alte situatii, de genul celor enumerate de dvs., consider ca 30 mA este suficient. Asta insa va rog sa o luati ca pe o parere personala, nu ca pe o recomandare. Daca ar fi sa configurez eu protectiile in cazul instalatiei respective, as renunta la diferentialele de 10 mA, le-as inlocui cu sigurante magneto-termice si as pastra doar protectia diferentiala generala.
   Cu stima.
   Daca vreti sa fiti mai „scrupulos”, atunci configuratia descrisa de dvs. e buna.

 108. Multumesc frumos pentru raspuns.

  O seara faina!

 109. Multe si pretioase informatiile de pe acest blog.Felicitari!Aici se invata gratis.Daca ar fi toata lumea ca d-voastra Romania ar fi departe.

  • Florin Muresan-Grecu | 4 septembrie 2013 at 6:56 | Răspunde

   Imi permit sa va multumesc eu si in numele gazdei noastre pentru aprecieri si sa va invit sa cititi si articolele din celelalte arii ale blogului. Sunt (cel putin) la fel de interesante precum cele de la sectiunea de electrice.

 110. domnule Muresan, nu pot sa zic decat „jos palaria ” in fata dvs. de doua zile am descoperit blogul, si am gasit raspuns la aproape toate nelamuririle pe care le aveam cu privire la realizarea unei instalatii electrice sigure si fiabila. in urma cu o saptamana am inceput sa pun in ordine instalatia unei case renovate. doi baieti de la electrica au vrut si ei sa faca un ciubuc , au incasat 1000 de lei, au tras cateva fire pe ici pe colo, la iluminat rosu si galben cu verde(1.5) amestecate intre ele ca mi-a trebuit doua zile sa le dau de cap. ca erau prea multe nuluri in dozele de legatura(plecasera cu fir galben-verde din intrerupatoare). iar la prize au tras 2 fire maro de2.5 si pamantare de 1,5 cu fir rosu 🙂 in fine au lasat treaba facuta de jumate si prost. am reusit in cele din urma sa le dau de cap, am tras si niste circuite suplimentare iar acum am ajuns la taboul de sigurante care vreau sa-l schimb, fiind in prezent din ala vechi cu doua circuite si cu sig. fuzibile. am facut cateva greseli pe care le-am constatat dupa ce am citit postarile dvs. am pus pe un singur circuit”special” un boiler elecric de 1200w si o masina de spalat de 2200w dar cu conductori de 2.5,

 111. si aveam de gand sa pun pe circuitul asta un disjunctor de 20A deorece am luat in considerare factorul de simultaneitate 1 desi nu vor functiona ambele in acelasi timp in permanenta. recomandarea dvs. am citit-o deja mai sus, as pute totusi sa las un singur circuit si sa schimb doar conductorii pe 3mmp? inca doua nelamuriri: 1. am inca un circuit „special” si nu stiu daca l-am dimensionat bine , trei prize duble din care una va alimenta o pompa de recirculare incalzire , a carei putere nu o stiu , iar in celelalte se vor folosi scule electrice din care cel mai mare consumator ar fi un aparat de sudura a carui putere de asemenea nu o cunosc, si m-am gandit la o siguranta din clasa D tot de 20 de Amp. mentionez ca aparatul mergea fara probleme si pe sig de 16 amp.
  problema 2. se refera la pompele de recirculare de la incalzirea centrala (sunt doua) .am vrut sa le pun tot pe un circuit special cu siguranta diferentiala sensibila la 6 mA. datorita faptului ca
  lucreaza in proximitatea apei din circuit. dar cineva mi-a recomandat sa pun o sig. diferentiala generala sensibila la 30 mA
  care ar asigura protectia atat in cazul pompelor cat si a boilerului si amasinii de spalat.

 112. aaa, uitasem sa va cer parerea despre impamantarea pe care am facut-o . am introdus in pamant un profil metalic din fier zincat la o adancime de aprox 1,8m de la care am vreo 3 metri de conductor pana la tabloul de sigurante, conductorul e din cupru de 4 mmp

  • Florin Muresan-Grecu | 8 octombrie 2013 at 7:05 | Răspunde

   Domnule Blaj,
   Multumesc pentru aprecieri, iar acum haideti s-o luam sistematic. In primul rand, conductor de 3 mmp nu exista, cred ca v-ati referit la 4 mmp.Puteti face un circuit separat cu conductor de 4 mmp protejat cu diferentiala de 20 A/30 mA, dar ar fi bine ca in acest circuit conectarea consumatorilor sa se faca prin bransamente fixe, nu prin prize, deoarece prizele de utilizare generala au curentul nominal de 16A. Mai mult, la toate aceste prize, oricat ar fi de „poleite” cu numele unor producatori de marca, nu prea se recomanda incarcarea lor cu curenti mai mari de 12-13 A.
   O diferentiala cu sensibilitatea de 6 A ar putea sa produca declansari intempestive, putandu-va lasa fara incalzire centrala cand va e lumea mai draga. As merge si eu pe una de 30 mA.
   Impamantarea cu pricina nu e buna. Sunt sigur ca daca ar masura cineva rezistenta ei de dispersie, aceasta ar avea o valoare foarte mare.In mod normal o priza de pamant se executa in urma unui proiect, in care un rol esential il are natura solului.
   Asa, in mod empiric, va pot sfatui sa luati 4 tarusi din teava de otel zincat cu diametrul de 2 toli in lungime de 1,5 m fiecare, pe care sa-i ingropati vertical in pamant la distanta intre ei de 3 m (dublul lungimii unui tarus). Adancimea de ingropare trebuie sa fie de 0,4 m masurata de la extremitatea superioara a tarusilor. Intre tarusi sudati o platbanda din otel zincat in bucla, dupa care acoperiti sudurile cu spray zincat sau cu smoala (sau mai bine cu amandoua) pentru a le proteja de coroziune. De la platbanda sudata in bucla sudati o platbanda care sa iasa din pamant cat mai aproape de tabloul electric general, pe care-l veti lega la acea platbanda cu un conductor de cupru de sectiune cel putin egala cu sectiunea conductoarelor coloanei electrice. Puteti intra pe site-ul virtualelectric.ro si gasiti acolo exemplificat un tutorial foto cu executia unei prize de pamant.
   Spor la lucrari.

 113. Buna seara. SUnt pus in urmatoarea situatie. Trebuie sa schimb diferentialul(25A) de la poarta + siguranta trifazica(16A) pentru ca trebuie sa Montez o centrala electrica de 14 kW. Momentan am doar 9.6 kW. Vroiam sa va intreb: conductorul de la transformator pana la poarta si de la poarta in casa are 5 mmp.

  Intrebarea este, pentru o putere de 15 kW trebuei ca diferentialul sa fie de 40A si siguranta trifazica de 25A?
  Am gandit asa: diferentialul : 380*40=15.2 kW. Siguranta 25*230=5.75kW*3 faze=17.2 kW. Este corecta metoda de calcul? Toata lucrarea va fi executata de un electrician ENEL, cu sigiliu cu tot ce trebuie.

  • Florin Muresan-Grecu | 9 octombrie 2013 at 6:57 | Răspunde

   Puterea activa in circuite trifazate se determina cu formula :
   P = ?3 * U * I * cos?.
   Considerand puterea de 15 KW, tensiunea retelei 400 V si factorul de putere 0,85, din formula de mai sus obtinem valoarea curentului I=25,5 A. Asadar, va trebui sa montati o siguranta trifazata de 32 A.
   Nu am reusit sa-mi dau seama ce cablu aveti, intrucat sectiunea de 5 mmp nu exista. Exista 4 mmp sau 6 mmp. De asemenea nu ati precizat materialul din care sunt facute conductoarele (cupru sau aluminiu). Oricum, daca cablul e de 6 mmp, e subdimensionat in ambele situatii : daca e din Al ar trebui sa aiba sectiunea de 16 mmp, iar daca e din cupru, 10 mmp.
   Ca o regula universal valabila : nu puteti mari puterea instalata a unui circuit electric (indiferent de natura acestuia) fara sa cresteti corespunzator si sectiunea conductoarelor care-l deservesc.

   • Florin Muresan-Grecu | 9 octombrie 2013 at 6:59 | Răspunde

    Revin la formula puterii de mai sus, intrucat vad ca am tastat ceva si a aparut altceva. Asadar, formula este :
    P = Radical din 3 * U * I * factorul de putere

   • Imi cer scuze. Da este cablu din cupru 5x6mmp,avand instalatie trifazica. Toata casa are instalatie de cupru facuta ca la carte. Am optat pentru siguranta de 25A trifazica pentru ca asa obtin puterea dorita si nu solicit nici cablul deja instalat. Am inteles ca un 5x6mmp duce lejer pana pe la 24 kW(oricum nu am nevoei de atat).

 114. buna seara
  are vreo inportanta pe unde se alimenteaza intrerupatorul (siguranta)diferential pe sus sau pe jos ?

 115. Va salut si faceti o treaba buna .
  Doresc pe viitor sa imi inlocuiesc instalatia electrica din apartamentul meu cu 2 camere din aluminiu cu una pe cupru,am citit celalalte topicuri si vroiam sa va aduc in lumina un nou gadget care l-am vazut in magazine si anume relee protectie tensiune … http://www.dedeman.ro/ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/comanda-circuite/relee-de-comanda-si-supraveghere/releu-prot-tens-vp-32a-380131.html

  In speranta ca veti face un topic si despre acest subiect si cum ne putem aparata de fluctuatiile de tensiune astept cu nerabdare un raspuns.

  Va multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 30 octombrie 2013 at 6:39 | Răspunde

   Salut si multumim pentru aprecieri.
   Nu cunosc releul de supratensiune de la Dedeman, nu am lucrat cu asa ceva. Daca face intr-adevar ce scrie acolo, pare a fi OK.Totusi, uitandu-ma si pe fisa lui tehnica, observ ca acolo scrie „puterea 40 A”. M-a cam nedumerit exprimarea asta, intrucat niciun producator de aparataj consacrat nu si-ar permite sa scrie o astfel de gogomanie intr-un prospect.Sa nu fie vreun produs „made in vapor”.
   Legat de acelasi subiect, eu folosesc in prezent o bobina de supratensiune MSU 255V de la Schneider. Intr-adevar, nu anclanseaza automat la revenirea tensiunii la normal, dar stiu ca e de calitate.
   Referitor la un articol despre acest subiect, cred ca e o idee interesanta, de care voi tine cont si, in masura timpului disponibil, incerc sa-l scriu.
   Numai bine!

 116. Salut, am urmatorul tablou electric cu 8 sigurante la care am adaugat o siguranta salvavita, daca apas butonul test, siguranta sare dar daca fac un test la propriu, adica ating faza sau chiar bag surubelnita in priza, nu sare si „ma pot curenta in voie”.
  Am cerut la magazin siguranta care mi se potriveste si le-am aratat poza, au spus ca asta de 40 e ok.
  Rog sa va uitati peste poza daca am legat firele ok.
  https://www.dropbox.com/s/po2e1jrb1rzf0ax/2013-10-29%2011.19.46.jpg
  Multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 30 octombrie 2013 at 6:47 | Răspunde

   Salut!
   Diferentialul este corect montat. Daca declanseaza la apasarea butonului test inseamna ca functioneaza corect. Testul cu bagatul obiectelor metalice in priza va sfatuiesc sa nu-l mai faceti niciodata, iar faptul ca va curentati fara sa declanseze diferentialul ma face sa cred ca poate sunteti mai sensibil la curent electric. Probabil ca acel curent pe care l-ati simtit avea o valoare sub 30 mA.
   Ingrijorarea mea referitor la tabloul dvs. este insa alta : aveti niste sigurante muuuult supradimensionate. Degeaba sunt „de firma”, ca la valori de 32 A nu va protejeaza in niciun fel instalatia. O siguranta de 32 A poate suporta intregul consum al unui apartament cu 2-3 camere, iar dvs. le aveti montate pe circuitele finale. Mare greseala!
   Numai bine.

   • Multumesc de raspuns, am cumparat acest apartament si tabloul era deja acolo iar cineva mi-a sugerat sa imi pun o siguranta diferentiala. Cu ce fel de sigurante ar trebui sa le schimb? iar cea diferentiala de cat ar trebui sa fie? ca nu mai am loc in tablou sa pun pe fiecare in parte ci doar una generala.

    • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2013 at 15:57 | Răspunde

     Sigurantele se aleg in functie de puterea instalata a circuitului si de sectiunea conductoarelor. Normativul I7 spune ca sectiunile minime admise (si aici vorbim de conductoare din cupru) sunt 1,5 mmp pentru circuitele de iluminat si 2,5 mmp pentru circuitele de prize.Totodata, un circuit de prize trebuie sa aiba o putere instalata de maximum 2 KW. Aceasta inseamna sigurante de maximum 10 A pe prize si maximum 6 A pe iluminat. La prize se pot pune, cam la limita, si sigurante de 16 A. Pentru consumatorii cu puteri de peste 2,5 KW trebuie sa existe circuite dedicate dimensionate conform puterii instalate a acestor consumatori.
     Siguranta diferentiala generala ar trebui aleasa in stransa corelatie cu siguranta din BMP-ul sau FDCP-ul de palier. Daca acolo aveti protectia de 32 A, in casa ar trebui sa fie de 20-25 A pentru a avea asigurata selectivitatea protectiei. Sensibilitatea de 30 mA la diferentiala este buna.
     Puteti folosi tot sigurante Siemens, sunt bune, dar daca cumva nu gasiti de valorile respective, puteti merge si pe Schneider, Legrand, Gewiss, ABB, Hager,Schrack, Eaton. Nu va recomand Elmark, Hepol sau Comtec, iar marci de genul Merve, Sentai, multi-g (asta e o „facatura” la fosta gama Multi-9 de la Schneider/Merlin Gerin) sau orice alta marca existenta pe tarabele din obor la 5-6 lei bucata sunt fabricate pe vaporul din Marea Chinei si va sfatuiesc sa fugiti de ele cat vedeti cu ochii.

     • Am schimbat sigurantele de 16 cu unele de 10 iar cele de 32 cu cele de 16 si am mai schimbat si direrentiala cu una de 32 dar din pacate tot nu sare daca ating faza cu degetul, in schimb am observat din greseala la una dintre prize (nu stiu la celelalte) ca daca ating pamantarea cu nulul, diferentiala decupleaza.
      E normal?
      Ce ar putea fi?
      Ar trebui sa o schimb cu una de 16?
      Multumesc

     • Florin Muresan-Grecu | 5 noiembrie 2013 at 22:21 |

      DA, diferentiala a declansat corect. Lasati-o asa.

 117. Pentru Gigi, cu dedicatie

  Imi aduceti aminte de perioada mea din facultate, cand am primit aprobarea asociatiei de locatari sa fac un automat pentru luminile de scara, pentru blocul in care locuiesc.
  Cu mine mai era un electrician, care mi-a aratat „secretele” tabloului general de alimentare de joasa tensiune al blocului (care, evident, nu avea nicio indicatie, pe niciun cablu si pe nicio siguranta fuzibila!!!). Dupa ce am identificat circuitul de iluminat de pe scara, i-am spus electricianului sa-mi traga circuitul in blocul meu de comanda – automatul de scara. Omul, fara nicio jena, a inceput sa-si bage mainile prin cablurile alea, umplandu-ma de spaima. Lucra nonsalant, fara niciun echipament de protectie, fara sa decupleze „generala”, apucand cablurile de partea neizolata, cum ai pune mana pe telecomanda de la TV. Nu simtea nimic!!! Era clar ca rezistenta pielii ii conferea o protectie naturala, mai ceva ca cele mai dibace cizme si manusi de cauciuc de inalta rezistivitate.
  Probabil, asta se intampla si cu dumneavoastra, d-le Gigi. Pielea mainilor dumneavoastra prezinta o rezistenta foarte mare, care va asigura o protectie naturala.
  Sfatul meu este sa nu mai bagati degetele, surubelnita sau alte fiare in priza, sa cititi articolul de pe acest blog – care e foarte bun – referitor la testarea protectiilor diferentiale – si sa va confectionati un astfel de dispozitiv, daca nu aveti incredere in autotestul cu care e prevazuta diferentiala.

  Mi-a placut materialu din acest capitol, dar parcurgerea lui mi-a luat doua zile. Daca as fi cautat o informatie rapida despre protectiile diferentiale, as fi preferat de la inceputul aricolului o prezentare detaliata, bine structurata, astfel incat sa pottrece direct „la fapte”.

  Pe scurt, cum alegem protectia diferentiala?
  a. Varianta cea mai ieftina, pe raspunderea dumneavoastra: daca nu aveti electrocasnice susceptibile sa va faca „sa dansati” din cauza unui defect de aparat (de exemplu, daca puteti scoate masina de spalat din priza atunci cand puneti/scoateti rufele din ea), sau daca va e suficient de frica de electrocutare incat sa decuplati siguranta pe circuitul de lumina atunci cand schimbati un bec ars, nu e absolut necesar sa puneti diferentiale pe acele circuite.
  Din contra, daca aplicatiile dumneavoastra electrocasnice nu vor fi decuplate de la retea in timpul manipularii, este mai mult decat indicat ca prizele respective sa fie prevazute cu protectiii diferentiale, fiind necesara aplicarea punctelor b sau c de mai jos:

  b. Ca idee generala, amprajul diferentialei, in situatia in care alegeti varianta economica (adica una singura, pentru intregul apartament) se alege astfel:
  1. Verificati amperajul sigurantei instalate in BMP (FDCP), pentru apartamentul dumneavoastra, (imediat in amonte de contor).
  2. Amperajul diferentialei din tabloul dumneavoastra de apartament trebuie sa aiba un amperaj mai mic sau cel mult egal cu amperajul identificat la pct. 1, pentru asigurarea actionarii protectiilor in cascada, dinspre interorul spre exteriorul apartamentului si nu invers.
  3. Pentru varianta „ieftina”, trebuie sa instalati o protectie diferentiala la intrarea in tabloul de apartament, care sa decupleze la un curent rezidual de 30mA.

  c. Cu cat mediul aplicatiei electrice este mai umed, cu atat mai mult este necesara (as zice, chiar vitala) instalarea unei protectii diferentiale. Pentru boilere, incalzitoare instantanee de apa, dusuri electrice, centrale electrice, cazi de hidromasaj etc. trebuie sa va orientati catre diferentiale cu un curent rezidual de 10mA, instalate direct pe circuitul acestora. Amperajul acestor diferentiale se va alege in functie de puterea instalata in circuitul respectiv.
  Pentru cei care sunt dispusi sa cheltuie mai multi bani cu instalatia de protectie, recomandarea este ca fiecare circuit in parte (prize si lumina) sa fie protejat separat de o diferentala, avand amperajul calculat in functie de puterea maxima pe care o deserveste circuitul respectiv. Avantajul va fi ca se va intrerupe numai circuitul in care a aparut diferenta de curent intre faza si nul, restul circuitelor ramanand functionale. In plus, in caz de defect al instalatiei electrice (din varii motive, neexcluzand o inundatie provocata de vecinii de deasupra), e mult mai usor de identificat zona defectului iar deranjamentul va fi remediat rapid.

  Pentru cine doreste o protectie suplimentara a copiilor (despre care stim cu totii ca sunt ingineri de mici), sfatul meu este sa cuplati elemente de protectie care se introduc in prize, in toate prizele la care cei mici au acces, inclusiv in prelungitoare. Protectiile diferentiale nu vor fi de mare folos daca, de exemplu, „micul inginer” va demonta o masinuta, ii va scoate osiile (axele de fier ale rotilor), si le va baga pe fiecare in cate o gaura a unei prize.
  Tin sa va reamintesc faptul ca diferentiala va sesiza numai o scurgere catre pamant, nu intre faza si nul. Mai mult, o electrocutare intre mana stanga si cea dreapta este cea mai periculoasa, fiind de cele mai multe ori fatala, intrucat impedanta minima – pe drumul cel mai scurt – trece chiar prin dreptul inimii.
  Sper ca aveti datele necesare pentru a lua acum masurile necesare pentru modernizarea tabloului electric din apartamentul dumneavoastra, in fuctie de buget (daca nu ati facut-o deja).

  • Florin Muresan-Grecu | 10 noiembrie 2013 at 21:41 | Răspunde

   Subscriu 100% !

  • Buna seara. @Andrei T
   La paragraful „o protectie suplimentara a copiilor…”, ce inseamna sau la ce va referiti cand spuneti „…sa cuplati elemente de protectie care se introduc in prize…”

   am un copil mic si cu ocazia acestui articol mi-am amintit ce curiozitati aveam si eu cu prizele cand am fost copil, si dorec sa nu le incerce si el.

   multumesc

 118. Buna ziua.
  felicitari pentru blog si munca depusa de a scrie\raspunde la atatea articole. cazul meu:

  bloc din 1980, ap. cu 4 camere, tablou electric nou (2006) {2x 1F+N lumini 10A si 2x 1F+N prize 16A, 1x sonerie, 1loc gol} si contor separat mecanic. in BMP este o singura siguranta tip patron ceramica cu n=lite -nu a fost modernizat niciodata.
  1. pot sa imbunatetesc fara aviz ceva aici? o siguranta automata macar
  2. cum as putea pune si o siguranta diferentiala si unde? am copil mic
  3. Am achizitionat un cuptor electric 3650W si din ce am citit ar fi bine sa ii fac un circuit separat. pot sa mai leg ceva pe acest circuit?

  Multumesc mult

  • Locul gol poate fi utilizat pentru siguranta necesara noului cuptor electric.Diferentiala ai putea sa o montezi in tablou dar nu ai loc suficient, numai sa modifici tabloul actual sau sa adaugi altul mic langa.
   Nu as vrea sa fiu inteles insa exista viata si fara diferentiala. Probabil stai mai linistit cu diferentiala insa totul depinde utilizatori.

  • Florin Muresan-Grecu | 11 noiembrie 2013 at 21:49 | Răspunde

   Ar fi necesara inlocuirea tabloului pentru a mai avea loc pentru inca 3 module : doua module pentru o diferentiala P+N de 32 A / 30 mA montata ca si intreruptor principal, si un modul pentru o siguranta P+N de 20 A pentru cuptor. Circuitul cuptorului trebuie executat cu conductoare de 4 mmp daca sunt introduse in tub (ingropat sau aparent). Daca alegeti solutia cu cablu pozat aparent pe pereti (pe care nu v-as recomanda-o), merge si cablu de 3*2,5 mmp.

 119. Pentru Mihai CJ

  Nu vreau sa fac reclama la vreun magazin, asa ca cel mai bine e sa cautati in Google „protectie prize copii” si o sa vedeti la ce m-am referit. Asta, in contextul general al protectiei la electrocutare.
  Referitor la cuptorul electric, prima miscare pe care o faceti este sa aflati care este puterea instalata in apartamentul dvs. Daca la BMP aveti un fuzibil cu n lite (asa am inteles), situatia nu e prea grozava si va expuneti inutil riscurilor la incendiu.
  Dupa ce aflati puterea instalata, verificati daca simultan cu utilizarea cuptorului electric mai folositi si alti consumatori importanti si faceti un calcul al puterii MAXIME de care aveti nevoie. Daca puterea instalata nu este suficienta, va adresati furnizorului de energie electrica pentru sporirea acesteia, prin modificarea bransamentului electric dintre BMP si apartament, in limite legale.
  Nu trebuie sa neglijati siguranta din BMB (despre care multi cred ca e pusa de florile marului) si puneti o siguranta fuzibila noua, calibrata, corespunyator puterii instalate. Puteti sa aveti in rezerva inca doua/trei patroane, pentru a evita pe viitor sa puneti alte lite (sigurantele alea numai protectie nu ofera cablurilor din instalatia electrica).
  Dupa acesti pasi aveti conditiile pentru adaugarea unui nou circuit electric in apartamentul dumneavoastra.
  La cca 6A/mmp sectiune de conductor, sunteti cam la limita cu 3*2,5mmp (presupun ca o sa mergeti pe varianta cablului ingropat in tencuiala, mai ales ca undeva in zona mai este – probabil – si cuptorul/plita pe gaz plus aburul inerent din orice bucatarie).
  Asadar, mult mai sigur pentru cuptorul dumneavoastra, este un circuit ingropat, cu conductoare avand sectiunea de 4mmp. Mai mult, la acest consum, este mult mai sigur sa renuntati la priza montata pe perete (priza suporta uzual 16A dar cuptorul, daca nu e inductiv, la un factor de putere de 1, va absorbi un curent foarte apropiat de 16A, deci la limita) si sa faceti conexiunea cu cablul cuptorului, pe o regleta speciala pentru 4mmp, intr-o doza ingropata in tencuiala.

 120. Multa stima si respect domnule Florin Muresan-Grecu !

 121. Buna ziua
  In primul rând doresc sa va multumesc pentru informatiile foarte utile pe care le postati aici si care fac viata mai usoara multora dintre cei prezenti pe blog:) In al doilea rând as avea si eu o întrebare legata de partea electrica,deci nu are legatura cu subiectul disjunctoarelor,nu am gasit un subiect mai apropiat pe blog. Problema mea este urmatoarea: Am încalzire electrica separata în anumiti pereti(in afara de cea pe gaz ) si un termostat cu setarea treptelor de încalzire de la 1-6 plus un comutator On/Off si un led mic rosu pentru indicatie functionare. Desi încalzirea merge,toata iarna nu am avut probleme,niciodata acel led nu s-a aprins.Acum ca s-a mai încalzit afara am setat treapta la 0 si am comutat butonul pe Off. Cu toate astea am observat ca peretii ramân calzi,ca si cum ar functiona la cea mai joasa treapta sa zicem,sau chiar mai jos. De aici am tras concluzia ca ceva nu e în regula. Am crezut ca ceva poate fi defect cu intrerupatorul/termostat dar nu are cum sa fie la fel pentru toate cele 4 intrerupatoare corespunzttoare celor 4 pereti. Am desfacut chiar un intrerupator si pe spate vin 3 fire( L,N si al treilea are un semn care simbolizeaza caldura,sau degajarea de caldura,acolo banuiesc ca se duce firul la rezistenta electrica din perete). Întrerupatorul functioneaza deoarece atunci când am testat continuitatea de la borna L(faza) la semnul de rezistenta testerul a bip-ait si când comutam butonul pe Off nu mai bipaia. Nu îmi este clar de ce vine si al treilea fir de nul (N) , dar probabil el e folosit doar pentru functionarea termostatului(care nu are display sau ceva). Normal eu credeam ca trebuie sa vina doar faza L care sa întrerupa circuitul în termostat. Acuma ca întrerupatorul s-a dovedit bun nu imi explicam fenomenul. Atunci m-am gândit sa verific cele trei fire care vin în termostat si sa vad care e faza si spre surpriza mea lampa de control nu s-a aprins pentru nici un fir. Am verificat lampa într-o priza separata unde s-a aprins,iar apoi am încercat iar cele trei fire si tot nimic. Deci firele au culorile negru(conectat la L), albastru( conectat la N) si gri(conectat la semnul de încalzire) nici unul nu se aprinde. De aici am tras singura concluzie pe care mi-o mai pot închipui ca ceva e aiurea în doza( la care apropo nu am acces pentru ca este sub tencuiala,toate dozele sunt sub tencuiala fara acces decat daca sparg peretele:)). Deci singura mea explicatie este ca faza este conectata direct la rezistenta de încalzire în perete,sau în doza, si ca, aceasta încalzire usoara a peretelui se datoreaza cumva unei diferente de potential între faza si restul cablului care merge la întrerupatorul/termostat…Ar fi asa ceva posibil? Chiar si teoretic?Sper ca m-am facut înteles si puteti veni cu o explicatie apropo de ce mi se întâmpla aici. Mentionez ca nu mai pot lua legatura cu cel ce a facut toata instalatia casei,…poveste lunga si trista:))…. voi chema o firmade electricieni dar m-am gândit ca poate îi dau de cap si singur,deci cred ca este imperativ sa ajung si la doze:)….daca le voi gasi:). În speranta ca nu v-am deranjat cu postarea mea aici, astept un raspuns când aveti un pic de timp liber. Va multumesc si va doresc o zi buna.

 122. Intampin o mare problema. Ieri mi s-a oprit din senin lumina. Ma uit la sigurante, diferentiala sarita. Incers sa o pun sarea intruna. Descopar ca daca decuplez circuitul de prize din bucatarie se rezolva. Am zis o fi vreun aparat in scurt, am scos tot din prize, la fel, sarea. Am schimbat siguranta respectiva, degeaba. Daca alimentez circuitul pe direct are curent si aparent nu se intampla nimic (sa miroasa sau sa faca fum….). Ce ar fi de facut in situatia aceasta. Este un circuit nou facut cand am renovat bucataria tras prin spatele rigipsului dar si prin pardoseala (a tinut fix 6 luni).

 123. Va felicit pentru blog si informatiile utile de pe acesta:

 124. D-le Constantin!

  Din ce ati scris rezulta ca problema dumneavoastra se reduce la circuitul mentionat iar defectul va fi cautat si identificat la: siguranta circitului, conductorii circuitullui, conexiuni in doze sau la prizele montate pe acel circuit.

  Recomand ca pas imediat urmatorii pasi de investigare a cauzei:
  – verificarea/inlocuirea sigurantei circuitului apoi o noua proba;
  – daca problema persista, demontati prizele; verificati apoi inca o data dar atentie sa nu ramana capetele terminale in scurt;
  – daca nici prizele nu sunt cauza, trebuie sa umblati in dozele de ramificatii si sa testati pe rand fiecare portiune/tronson/ramura a circuitului (desigur, daca nu ati constatat deja nereguli chiar in dozele vizitate).

  Succes! 🙂

 125. Scuze pt. scrisul in graba si greselile rezultate…

 126. Stavarache Alin | 19 iunie 2014 at 16:37 | Răspunde

  Buna ziua.Am o casa pe 2 nivele si vreau sa fac doua tablouri cu sigurante pe fiecare nivel.Daca am diferentiala in cutia contorului de la poarta mai pun altele in tablourile din casa.Precizez ca siguranta diferentiala de la contor este de 16A.Va multumesc si apreciez foarte mult munca dvs.de pe acest site.

  • Florin Muresan-Grecu | 30 iunie 2014 at 20:05 | Răspunde

   Buna seara.
   De obicei, diferentialele din BMP („cutia contorului”) au curentul diferential nominal de 300 sau 500 mA. Scopul acestor diferentiale generale nu este protejarea utilizatorilor impotriva electrocutarilor, ci protejarea impotriva inversarii fazei cu nulul , precum si protectia anit-incendiu. Pentru a va putea proteja de socuri electrice, va trebui sa utilizati sigurante diferentiale cu curentul diferential nominal de 30 mA. Sugestia mea ar fi sa utilizati doua astfel de diferentiale, cate unul pentru fiecare tablou, montate ca intreruptoare principale pentru protectia tablourilor.

  • Florin Muresan-Grecu | 7 iulie 2014 at 13:45 | Răspunde

   Pana la urma cum ati echipat tablourile cu sigurante diferentiale ?

 127. salut
  am si eu o cabina de dusi cu un generator de aburi pentru sauna si asi dori sa pun o diferentiala si nu stiu cum se leaga la tablou
  tin sa mentionez ca am tras circuit separat ma cabina de dusi
  si inca ceva :
  cum sa verific sa vad daca diferentiala isi face treaba

 128. Florin Muresan-Grecu | 17 iulie 2014 at 18:14 | Răspunde

  Buna ziua!
  Cu scuzele de rigoare pentru intarzierea raspunsului: diferentiala se poate alimenta in tablou fie pe la bornele de sus, fie pe la cele de jos, in functie de cum va vine mai bine. Uzual (si recomandat) ar fi sa o alimentati pe sus si sa bransati cablul cabinei de dus la bornele de jos. Toate diferentialele au marcata pe corpul lor cu litera N borna la care trebuie legat nulul. Respectati aceasta polaritate atunci cand faceti legaturile.
  Verificarea cea mai la indemana a diferentialei este cea cu ajutorul butonului „TEST” existent pe latura frontala a diferentialei. Prin apasarea sa diferentiala va declansa (daca functioneaza corect). Nu uitati ca, pe langa protectia diferentiala, este absolut obligatorie impamantarea.

 129. buna ziua
  am si eu o intrebare la dumneavoastra
  pentru un circuit de baie la cada cu hidro masaj mai este nevoie si de siguranta bipolara daca circuitul trece prin diferentiala?
  va multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 30 august 2014 at 19:22 | Răspunde

   Buna ziua!
   Daca diferentiala este in acelasi timp si cu protectie magneto-termica (cum sunt de regula diferentialele „uzuale” din magazine), raspunsul este NU.

 130. Am cumparat din piata osiguranta diferentiala legrand de 16A
  la10ma, pe siguranta nu este marcat nulul.
  Cum pot sa il identific ?

  VA MULTUMESC!

  • Florin Muresan-Grecu | 16 noiembrie 2014 at 19:19 | Răspunde

   Daca nu are marcaj, inseamna ca nu este nevoie de el. Probabil este o siguranta de tipul 2P, la care protectia este asigurata pe ambii poli si, pe cale de consecinta, nulul se poate conecta la oricare dintre poli.Totusi, am o mica nedumerire : in piata se gasesc sigurante Legrand? Esti sigur ca ai cumparat un produs original ?

 131. Buna ziua,
  Sper sa ma puteti ajuta cu o mica problema legata de aceste disjunctoare deferentiale. Este vorba despre un bloc din ’83 cu instalatia electrica de aluminiu. Vreau sa trag un circuit separat doar pt masina de spalat cu disjunctor 10A cu diferentiala de 10mA. Problema apare la cablurile ce vin din tabloul mare de pe palier. Intre faza si nul am 220V, intre faza si impamantare am tot 220… Presupun ca undeva in circuitul blocului, nulul este legat la impamantare. In aceasta situatie, pot pune diferentiala?

  Va multumesc!

  • Florin Muresan-Grecu | 6 decembrie 2014 at 19:53 | Răspunde

   Da, puteti pune linistit diferentiala, cu conditia ca in aval de ea sa separati nulul de lucru de nulul de protectie.

   • Ok. Multumesc mult. Doi electricieni mi-au spus ca, daca undeva in bloc impamantarea e legata la nul, nu pot pune diferentiala. Unul din ei a facut si masuratorile de mai sus. In acest caz, dupa terminarea instalatiei, voi incerca o diferentiala 25A 30mA pe general si vad daca sta. Mentionez ca circuitul din casa va fi corect executat, ca la carte.
    Va multumesc inca o data pt raspuns.

    • Florin Muresan-Grecu | 10 decembrie 2014 at 17:54 | Răspunde

     Dupa cum am povestit si in continutul articolului de fata,situatia asta, cu nulul legat cu impamantarea, undeva prin instalatia blocului, am patit-o eu. Cand am montat o diferentiala generala in tablou, declansa instantaneu, fiind nevoit sa montez diferentiale separate pe diferitele prize din casa. Problema am rezolvat-o in primavara acestui an cand, o data cu refacerea instalatiei electrice din casa, mi-am refacut si coloana electrica. Acum cele doua nuluri sunt clar separate si am putut monta diferentiala generala in tablou.

 132. Buna ziua. As vrea sa stiu daca acesta marca de disjunctor este buna.

 133. Salutare doresc sa pun la baie o siguranta automata am impamantare decat la o priza in casa, ea vine de la tablou (tensiune intre faza si lamele de la impamantare este) dar acum nu stiu cat de buna este impamantare (daca respecta normele SSM 4 Ohm (pragul maxim admins))
  Intrebarea e: Daca pun siguranta diferentiala de 30mA daca impamantarea nu este atat de buna (respectand pragul admis) acea siguranta mai ofera protectie?
  Daca nu mai pun siguranta diferentiala exista riscul de electrocutare? (la celelalte prize din casa (fara impamantare) daca ating de ex cablul HDMI conectat in unitate si stau cu picioarele goale pe gresie ma curenteaza masurand tensiunea de pe mufa cablului si gresie rezulta 30V)

  • …In ambele cazuri de montare diferentiala sau ne-montare diferentiala impamantarea va fi trasa de la tablou

   • Florin Muresan-Grecu | 18 iunie 2015 at 20:30 | Răspunde

    Faceti o estimare „empirica” asupra starii de buna functionare a impamantarii : cu multimetrul masurati tensiunea intre faza si nulul de lucru, iar apoi intre faza si impamantare. Daca diferenta dintre cele doua valori nu depaseste 1 V, atunci impamantarea poate fi considerata ca fiind buna.
    Oricum, chiar daca priza de pamant are o rezistenta de dispersie mai mare de 4 ohmi, diferentiala de 30 mA este suficient de sensibila pentru a declansa la aparitia defectului.
    Va sfatuiesc sa nu renuntati la ideea diferentialei, mai ales daca este vorba de baie.Cititi mesajul meu postat la data de 18 septembrie 2011 ca o completare la continutul articolului de fata, mesaj in care am descris o situatie intamplata exact in baie si poate dupa aceea va veti hotari definitiv sa montati acea diferentiala.

 134. Ionut Raiciu | 2 iulie 2015 at 23:19 | Răspunde

  De firma Total Green ați auzit cumva, face lucruri de calitate sau pârț?
  Am văzut recent la Brico Depot (un magazin infect de altfel) astfel de disjunctoare marca Total Green și Gewiss (doar atât nimic altceva ) dar niște prețuri de rămâneai mască: Un disjunctor 1P costa 4.98lei ?!?
  Și am văzut o diferențială care chiar mi-a atras atenția Total Green C32 30mA la 67 lei, oare e bună de ceva la acel preț?
  Au un „dizain” infect și dacă o ții în mână ai impresia că ți o jucărie din aia chineazească luată cu 3-4 lei de la Doraly

  • Florin Muresan-Grecu | 4 iulie 2015 at 19:53 | Răspunde

   Personal nu cunosc marca Total Green. In ceea CE priveste Gewiss, mi se par foarte ieftine. Sa nu fie cumva contrafacute.

 135. Buna ziua,
  trebuie sa leg in tabloul de sigurante 12 circuite; am achizitionat o cutie pentru sigurante la care sigurantele nu sunt fix centrate ci decalate in jos cumva ceea ce-mi limiteaza jos spatiul necesar cablarii;
  as vrea sa leg cu busbar fazele si nulurile jos(la sigurantele bipolare stiu ca nu e problema -intrarea sus sau jos-, dar nu stiu daca si la diferentiale pot lega intrarea fie sus fie jos)
  Multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 15 august 2015 at 18:13 | Răspunde

   Buna ziua.
   Puteti lega si la diferentiala alimentarea fie sus, fie jos, unde vi se potriveste cel mai bine, exact ca si la sigurantele magneto-termice.
   Spor la treaba.

 136. Buna ziua,
  stau intr-un cartier cu locuinte noi de aprox 2 ani si am o problema cu siguranta diferentiala din tabloul apartamentului (T&G – 16A – 0.03A).
  La intervale neregulate (1 luna-3 luni) se intampla sa mai cada curentul.
  De obicei (90% din cazuri) nu este nici o problema, dupa cateva minute, revine si totul e ok.
  Uneori (aici e buba) sare si siguranta diferentiala din tabloul apartamentului si aceasta trebuie armata.
  Am avut 4 cazuri de acest gen din care un singur caz a fost mai grav, cand eram in concediu si am gasit frigiderul plin de mancare stricata.
  Ma gandesc sa o schimb cu alta siguranta diferentiala mai de calitate (Moeller de exemplu).
  Poate fi alta cauza?
  Multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 25 august 2015 at 19:42 | Răspunde

   Buna seara. Diferentiala generala de 16A inseamna ca puterea instalata a locuintei este de cca. 3,5KW si e cam mica pentru necesitatile de consum moderne. Asta ar putea fi una dintre cauze. O a doua cauza ar putea fi un curent de scurgere rezidual, datorat unui defect de izolatie care nu este permanent, ci aleatoriu (posibil din cauza vreunei umezeli care se manifesta temporar, curent care produce declansarea diferentialei. Este de luat in considerare si posibilitstea defectarii disjunctorului, avand in vedere ca Moeller nu e chiar cea mai buna marca de pe piata. Parerea mea ar fi sa inercati schimbarea marcii Moeller cu alta (daca vreti ceva mai ieftin, va recomand Noark, daca nu, alegeti Schneider, Legrand, Gewiss, ABB, Siemens). Daca puteti obtine un spor de putere, ar trebui la general sa puneti una de 20 sau 25A / 0,03A.

   • O mica rectificare, siguranta actuala e T&G, ma gandeam sa o schimb cu una Moeller.
    Dupa ce am citit ce mi-ati scris voi alege una de 20 sau 25A din gama mai scumpa.
    Ma gandesc ca e improbabil sa existe un curent de scurgere rezidual cat timp apartamentul e nou, cablurile sunt din Cu trase prin copex din PVC si mai ales nu era nimeni acasa cand s-a intamplat buba (sa porneasca sau sa opreasca un consumator), dar voi lua si asta in calcul daca nu rezolv prin schimbarea sigurantei diferentiale.
    Multumesc foarte mult pt sfaturi.

    • Florin Muresan-Grecu | 26 august 2015 at 19:58 | Răspunde

     Curentul rezidual nu trebuie sa fie provocat de probleme cu izolatia ale distributiei (conductoare), ci poate proveni de la un consumator care functioneaza chiar si cand nu e nimeni acasa (de exemplu suspomenitul frigider).

 137. Care sunt avantajele si dezavantajele la sigurantele automate si diferentiale, deoarece vreau un raspuns cat mai detaliat, din dorinta de a schimba sigurantele automate cu sigurante diferentiale, si anume am urmatoarea configuratie:

  Pe circuitele de prize am 16A ; i-ar pe circuitele de lumina am 10A; insa mai este ceva si anume pe instalatia de lumina am vre-o 7 becuri a cate 5 de 40 W ; si doua de 60W + Hota de 90 W, din cate am inteles de pe internet se pare ca ar fi si hote de 300 si 500 W, insa nu stiu daca o siguranta de 6 A – 30mA ar fi suficienta pentru instalatia de lumina, tinand cont ca dupa parerea mea in tablou am 4 sigurante automate binteinteles 1Modul fiecare s-au 1Pol, cum se zice si din cate am inteles, eu doar banuiesc pentru ca nu cred ca am sigurante automate bipolare in acel tablou, mai ales ca are 4 locase, pentru sigurante deci nu am sigurante bipolare si monopolare cu un singur pol, doar presupun, deoarece nu am desfacut tabloul din casa, si este foarte important sa aflu, deoarece vreau sa imi schimb sigurantele automate cu cele diferentiale, deoarece avantajul este ca are protectii in plus, si este bine venit sa ai protectii in plus, in ziua de astazi, i-ar pe instalatia de prize eu zic ca 16A – 30mA, este arhisuficient; nu imi trebuie nustiu cate circuite s-au sigurante mari, deoarece am consumatori mici, si nu am nevoie de multe circuite, cam ce puteti sa imi recomandati.

  • Florin Muresan-Grecu | 1 octombrie 2015 at 18:36 | Răspunde

   In articolul de fata gasiti absolut tot ceea ce vreti sa aflati despre protectiile diferentiale. Nu este nevoie sa inlocuiti disjunctoarele magnetotermice de pe circuitele finale cu unele prevazute si cu protectie diferentiala. Montati in tablou, ca protectie principala, un disjunctor diferential de 30 mA si care sa aiba curentul nominal de 25A sau 32A, depinzand de puterea aprobata prin contractul dvs.cu distribuitorul zonal de electricitate. Acest disjunctor va va proteja toata instalatia si toti utilizatorii din locuinta impotriva curentilor de scurgere.

 138. buna ziua daca siguranta principala diferentiala este cu un singur pol si celelalte sunt normale dar bipolare este vreo problema. protectia de la diferentiala o sa fie pe toata instalatia si as mai avea o intrebare pentru un aparat de sudura care consuma 7 kw cum sa fac va multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 20 februarie 2016 at 13:02 | Răspunde

   Buna ziua.
   Nu pot exista sigurante diferentiale cu un pol, deoarece principiul de functionare a protectiei diferentiale este tocmai diferenta dintre curentul de iesire si curentul de intrare in dispozitiv, ceea ce implica automat existenta a doi poli. cred ca siguranta la care faceti referire este o magneto-termica monopolara.
   Nu este nicio problema daca generala este monopolara iar celelalte sunt bipolare.
   Daca aparatul de sudura are 7 KW nu aveti cum sa-l alimentati printr-un bransament monofazat uzual, care este intre aproximativ 5,2 si 6,5 KW. Solutia este fie un spor de putere pana la 11 KVA pe bransamentul monofazat (asta doar cu acordul furnizorului, in functie de situatia existenta la locul de consum), sau un bransament trifazat.
   Legat strict de caracteristicile circuitului final de alimentare a aparatului de sudura respectiv, acest aparat poate absorbi in functionare normala un curent de pana la 50A, in functie de factorul de putere sub care functioneaza. Prin urmare, circuitul ar trebui executat cu cablu sau cu conductoare din cupru cu sectiunea de 10 mmp. Bineinteles ca ansamblul priza-fisa pentru conectarea la retea trebuie sa reziste la acest curent.

 139. Foarte bun acest blog,invatam si noi cei mai putin priceputi. As dori sa imi spuneti si mie cum sa imi fac o priza de pamintare pt casa de la tara. momentan nenea electricianul a legat ati nulul cit si nulul de protectie in tablou impreuna zicind ca bulul nu dispare niciodata. problema e ca diferentiala din bmp a inceput sa imi faca figuri si banuiesc ca aceasta ar fi cauza.

  • Florin Muresan-Grecu | 26 februarie 2016 at 6:59 | Răspunde

   Diferentiala din BMP declanseaza daca, in aval, se conecteaza impreuna conductorul de nul si cel de protectie. Din cate inteleg, dumneavoastra nu aveti priza de pamant, prin urmare presupun ca altul este motivul declansarii.
   Un tutorial despre modul de realizare a unei prize de pamant aveti aici
   http://www.virtualelectric.ro/links/links/impamantare.php

   • Va multumesc. Foarte utile informatiile care ni le impartasiti.

    • de fapt electricianul a legat de nulul de lucru un fir care a devenit si nul de protectie. asa mi-a explicat. deci in prize din cite inteleg nul de protectie este acelasi cu nulul de lucru. este in regula asa ceva?

     • Florin Muresan-Grecu | 28 februarie 2016 at 13:53 |

      Nulul de protectie si cel de lucru pot fi „acelasi lucru” doar inainte de tabloul de distributie. Cel putin pe portiunea dintre ultimul tablou si circuitele finale, nulurile trebuie separate in amonte de dispozitivele de protectie (disjunctoare).

 140. si atunci ar trebui sa identific nulul asa zis de protectie in tablou, sa il dezleg de nulul de lucru, sa construiesc o priza de pamint si de la priza de pamintare sa vin cu fir in tablou si sa il trimit pe protectie la prize, corect?

 141. Buna ziua, va rog un raspuns
  daca zugravul a inversat faza si nulul de la contor la tabloul de sigurante, diferentiala de la tablou ma functioneaza corespunzator ?
  ambele erau verzi…..

 142. Florin Muresan-Grecu | 29 martie 2016 at 20:57 | Răspunde

  Dupa cum a sugerat si Viorel mai sus, incercati sa inversati faza cu nulul la bornele de intrare ale disjunctorului diferential. Acesta are polaritate deoarece protectia la supracurenti de defect (nu cea diferentiala!) este asigurata doar pe polul care nu este marcat, si unde trebuie conectata faza. Polul marcat cu N are doar un contact care se deschide la defect, fara a avea si protectie.
  Aveti grija ca, in prealabil inversarii conductoarelor, sa intrerupeti tensiunea de alimentare prin deconectarea sigurantei de la contor si, obligatoriu, sa verificati lipsa tensiunii cu un creion de tensiune sau aparat de masura.

 143. Florin Muresan-Grecu | 29 martie 2016 at 21:00 | Răspunde

  As mai avea o intrebare…retorica. Oare cat timp o sa mai treaca si cate rauri de scrieri pe tema asta vor mai curge pe internet, pana când toata lumea va intelege urmatorul lucru : ZUGRAVII NU AU CE CAUTA IN INSTALATIILE ELECTRICE INTERIOARE.DOAR ELECTRICIENII CALIFICATI SI AUTORIZATI AU VOIE LEGAL SA-SI BAGE DEGETELE PRIN TABLOURI, DOZE SI PRIZE! CATE CASE ESTE NEVOIE SA MAI IA FOC IN TARA ASTA CA SA PRICEPETI ODATA PENTRU TOTDEAUNA LUCRUL ASTA??????

 144. Buna ziua…la un tablou cu sigurante unipolare de 16A pe prize, [conductor CU 2,5mm]…si 10A pe lumina, [conductor CU 1,5 mm]….conductor 2,5 mm [impamantare separata]…este compatibil un disjunctor diferential Hager c32 0,03A? Mentionez ca este vb de 3 camere,pe un nivel-mansarda,fiecare camera are un circuit de priza ,separat, cu sig de 16A….circuitul de lumina fiind comun pentru tot nivelul 10A…Va multumesc….

  • Florin Muresan-Grecu | 8 aprilie 2016 at 19:17 | Răspunde

   Buna ziua. Da, puteti monta disjunctorul mentionat. Avand in vedere ca disjunctoarele magneto-termice sunt monopolare, nulul de lucru care presupun ca acum este conectat la bara de nul a tabloului, va trebui sa fie deconectat de acolo si reconectat la borna de nul de intrare a diferentialului, iar nulul care iese din diferential va trebui conectat la bara de nul a tabloului printr-o punte executata cu conductor de cupru cu sectiunea de 4 sau 6 mmp.

 145. Sigurantele diferentiale trebuie obligatoriu alimentate pe sus?

  • Florin Muresan-Grecu | 4 mai 2016 at 19:12 | Răspunde

   Nu. Se pot alimenta fie pe sus, fie pe jos, în funcție de situația existentă la fața locului. De funcționat, funcționează la fel indiferent pe unde se alimentează. Este importantă respectarea legării corecte a fazei (fazelor) și a nulului.

 146. Multumesc.

 147. Am o nelămurire și anume faptul că diferențialul de 20A (30mA) pus pe priză separată cu 3 conductori cablu de cupru de 4mm2,decuplează ori de câte ori încerc să pornesc o sarcină cum ar fi un cuptorul electric cu convecție de 3.4KW putere maximă cumpărat de curând și pe care n-am reușit să-i dau drumul din cauză că decuplează această siguranță cu diferențial ori de câte ori am încercat să dau drumul la rezistențe.Bănuiesc că este de vină nulul de protecție al blocului construit acum 33 de ani și care probabil este legat pe undeva cu nulul de lucru cine știe pe unde este acest contact și cum stau la etajul 4 nu am posibilitatea să-mi fac o împământare separată,pe de altă parte am auzit că pe scara blocului unde locuiesc mai sunt unii vecini care încearcă să păcălească contorul și iau faza de pe iluminatul general al scării pe timpul nopții și nulul de lucru îl leagă cu cel de protecție.Cum pot rezolva această dilemă să pot proteja instalația și viața familiei mele în mod corect ?,pentru că mă gândesc să renunț la diferențial și să folosesc siguranțe bipolare simple ?

  • Florin Mure?an-Grecu | 12 iunie 2016 at 8:57 | Răspunde

   Problema asta am avut-o și eu la instalația veche a locuinței, atunci când, schimbând tabloul electric, am montat o diferențială de 25A/30 mA pentru protecție generală. Decupla instantaneu și n-am reușit nicicum s-o fac să stea anclanșată. Problema am rezolvat-o în momentul în care, o dată cu refacerea instalației interioare, am facut și o nouă coloană electrică între FDCP și tabloul electric din apartament, cu separare clară între nuluri. Coloana am pozat-o aparent pe casa scării. Norocul meu a fost că stau la etajul 1, chiar deasupra intrării în bloc lângă care se află FDCP-ul, astfel că a trebuit să fac doar trei străpungeri în planșee și lungimea coloanei este de doar 7 m. Mă tem că nici dumneavoastră nu veți putea rezolva problema fără a face o nouă coloană. Înainte de asta, puteți încerca să trageți provizoriu un fir de la centura de împământare la cuptor și să vedeți în această situație dacă diferențiala mai declanșează. Dacă rămâne cuplată, trageți doar o împământare separată până la tablou și acolo legați la ea împământările prizelor din casă.

 148. Astăzi am făcut o reclamație la CEZ deranjamente,să vină să rezolve problema și să facă o împământare separată a blocului,altfel nu pot folosi prizele cu diferențial și am 4 prize de putere separate în tot apartamentul și una comună pentru consumatori mici,dar și aceasta este pusă pe un diferențial separat.Singura explicație este aceea că electricienii lui ”pește prăjit” acum 33 de ani când s-a construit acest bloc au legat nulurile pe rigletă comună atât nulul de lucru cât și cel de împământare,de fapt era ceva normal pe timpul ăla după cum am înțeles !.De aceea avem servicii plătite,să vină să dea găuri să pună împământări dacă acestea lipsesc,că nu sunt eu obligat să-mi fac împământare separată stând la etajul 4 și nici nu aș avea cum pentru că totul este betonat de jur împrejurul blocului,fără nici o palmă de pământ pe o rază de 50 de metri !!!

 149. Vasile alexandru | 27 august 2016 at 6:43 | Răspunde

  Domnule Florin am o casa si as vrea sa pun o siguranta diferentiala in fata sigurantelor.Ideea este ca in tablou am sigurante numai de 25 iar pe ele am amestecat si prize si iluminat.Ce sa fac

  • Florin Muresan-Grecu | 28 august 2016 at 18:08 | Răspunde

   Buna ziua. Faptul ca aveti amestecat iluminatul si prizele pe sigurante comune nu este in regula. Faptul ca aveti doar sigurante de 25A, cand ar trebui sa aveti max. 16A pe prize si max. 10 A pe iluminat iar nu este in regula. Dar niciuna din „neconformitatile” astea n-are-a face cu montarea unui disjunctor diferential ca protectie principala. Puteti sa montati linistit acest diferential, cu conditia sa nu aveti cumva conectate impreuna nulul de lucru si cel de protectie pe circuitele finale (adica dupa siguranta diferentiala). Aceste nuluri trebuie OBLIGATORIU sa fie separate inainte de intrarea coloanei de alimentare in bornele diferentialului principal.

 150. Buna ziua, as dori un sfat de la Dvs. legat de subiectul prezentat. Am o casa noua cu instalatie electrica noua. Am o difentiala de 25A/30mA, care de o vreme incoace, 2-3 luni, declanseaza fara sa fie consumatori noi sau instalatii noi in prize. Declanseaza si gata, o anclansez si totul este ok pentru cateva zile, apoi iarasi declanseaza. Problema este ca in momentul declansarii sunt aceeasi consumatori ! Ridic clapa si ramane ridicata, cum spuneam pentru zile la rand. Instalatia de impamantare este verificata si este in parametrii. Ce sfat imi dati?

  • Florin Muresan-Grecu | 23 mai 2017 at 19:58 | Răspunde

   Bună ziua.
   Mi-e greu sa va dau un sfat in situatia expusa, fiindcă acest tip de defectiune este (din pacate) foarte greu de depistat. In mod sigur, la unul dintre aparatele electrice sau electronice pe care le utilizati in mod uzual apare din cand in cand un curent de scurgere rezidual, care apoi dispare. Printre altele, mai predispuse la asa ceva pot fi calculatoarele, aparatele cu rezistente electrice introduse in tub metalic in contact direct cu un lichid (boiler, calorifer electric cu ulei, etc.), chiar la centrala termica pe gaz mi-a povestit cineva o patanie similara.
   Incercati ca dupa fiecare declansare sa notati undeva toti consumatorii electrici care erau in functie la momentul respectiv (inclusiv corpurile de iluminat) si sa observati care dintre acesti consumatori functioneaza de fiecare data cand apare defectul. Doar asa, procedand prin eliminare, aveti oarecare sanse sa depistati vinovatul, dar s-ar putea sa dureze ceva timp si sa mai aveti parte de multe astfel de declansari neplacute pana la depistarea acestuia.

   • Buna ziua, am o întrebare va rog, doresc sa montez o diferențială de 32 A , ca și siguranța generală, un electrician mi-a zis sa fie de 0,3 a și nu de 0,03. Va rog un sfat. Multumesc

    • Florin Muresan-Grecu | 1 noiembrie 2017 at 12:11 | Răspunde

     Buna ziua.
     Pentru protectia persoanelor impotriva socurilor electrice se utilizeaza dispozitive diferentiale de maximum 30 mA (0.03A). Cele de 300 mA (0.3A) se utilizeaza ca protectii anti-incendiu in firidele cu contoare sau in blocurile cu masura si protectie. Daca dumneavoastra doriti sa va fie instalata diferentiala in tabloul din casa, atunci ea trebuie OBLIGATORIU sa fie de 30 mA.
     Va rog sa-i transmiteti electricianului dumneavoastra ca ar fi cazul sa mai reciteasca Normativul I7, sau sa-l citeasca, in cazul in care n-a facut-o niciodata pana acum.

 151. Lorin Pascaru | 28 iunie 2017 at 10:21 | Răspunde

  Bună ziua. Foarte interesant blogul, chiar pentru cineva ca mine care nu se pricepe.
  Situația premisă. Am cumpărat o casă, are două tablouri, câte unul pentru fiecare etaj, fostul proprietar mi-a prezentat electricianul care a realizat instalația(acum nu mai poate fi contactat) care a spus ceva de genul ˝tabloul de la parter este și doză˝.
  În aval de tablourile casei este unul dintre stâlpii care duce la tabloul de legătură cu instalația de distribuție.
  Pe acest stâlp este montată o firidă metalică în care se mai află două siguranțe – una pentru un bec de pe stâlp și alta pentru prize montate în exterior pe un stâlp mai mic aflat la circa 15 metri de cel cu firida.
  Întrebări:
  1. O siguranță diferențială montată în firida experioară, în aval de circuitele casei, ar avea sens? În caz afirmativ este condiționat de modul de realizare a circuitelor din casă?
  2. Am încercat să duc de la o priză din incinta subterană în care se află hidroforul o legătură electrică către o căsuță de lemn. Concret la una din prize am atașat un ștecher cu un bablu de circa 20 metri. În căsuța de lemn s-a montat o priză și un întrerupător pentru un bec.
  Problemă: în momentul în care se deconecta întrerupătorul becului sare o siguranță din casă.
  Am încercat și cu o rolă de cablu( în ideea în care suspectam o defecțiune pe traseul cablului) la aceeași priză – același simptom.
  Am încercat și de la altă priză – din circuitul electric de la stâlpul mic. Același simptom.
  Electricianul pe care l-am chemat să instaleze instalația nu mai vine.(bănuiesc că nu știe care este problema)
  Întrebări:
  a) Ar fi o cauză evidentă care să-i scape electricianului?
  b) Instalarea unei siguranțe electrice în interiorul cabanei ar rezolva problema?
  c) Ar fi mai indicat crearea unui traseu separat din firida de la stâlp (sunt aproximativ 35-40 metri până acolo)
  Vă mulțumesc.

 152. Buna ziua

  Am facut recent instalatia intr-un apartament cu 2 camere si am pus siguranta de 16 pe iluminat, circuit separat pentru masina de spalat cu siguranta de 20. Tot 20 cu circuit separat pentru aerul conditionat si restul prizelor tot siguranta de 20. Pe langa acestea s-a montat in tabloul din casa si o diferentiala de 25.

  Acum dupa ce am citit aricolul dumneavoastra as vrea sa va intreb daca e ok diferentiala de 25? Sau trebuia sa pun de 20? Meseriasul care mi-a facut reteaua a spus ca e ok insa as vrea sa fiu sigur. Eu nu ma pricep deloc la electrica. Pe scara am inteles ca ar fi de 25 insa nu stiu sigur si nu am cu ce sa deschid usa panoului pentru a verifica.

  • Florin Muresan-Grecu | 8 noiembrie 2017 at 21:03 | Răspunde

   Buna seara.
   Diferentiala de 25A este in regula, n-o înlocuiti cu una de 20, ca e prea mica.
   Problema este ca ati supradimensionat inutil si nepermis, cu o treapta, toate celelalte protectii.
   Plecand de la premisa ca noua instalatie este realizata cu conductoare din cupru de 1,5 mmp la iluminat si 2,5 mmp la prize, valorile protectiilor ar fi trebuit sa fie de MAXIMUM 10A la iluminat si 16A la prize.
   Supradimensionarea asta, pe care eu nu pot s-o inteleg sub nicio forma, va conduce si la lipsa selectivitatii protectiilor. Daca „electricianul” care v-a executat instalatia ar fi stiut si ceva meserie, ar fi cunoscut faptul ca selectivitatea protectiilor este asigurata doar daca intre dispozitivele conectate in cascada exista o diferenta de curent de minimum doua trepte. Asta inseamna ca, avand o diferentiala generala de 25A, diferenta de doua trepte inseamna 16A pentru dispozitivele din aval de aceasta diferentiala. La un scurtcircuit pe un circuit de prize, din cauza ca acesta are o protectie de 20A, va declansa atat siguranta de 20A, cat si cea de 25A, lasandu-va total fara curent.
   Totodata, electricianul dumneavoastra ar fi trebuit sa cunoasca (si daca nu cunoaste lucrurile astea, inseamna ca nu este electrician) faptul ca prizele pentru utilizari generale au, de regula, un curent nominal de 16A. Aceasta valoare este un curent de varf, nicidecum un curent pentru functionare in regim de durata. Chiar si daca aveti montate cele mai calitative prize de pe piata, se recomanda ca incarcarea lor in regim de durata sa nu depaseasca 12-13A. Pai cum sa nu se incinga aceste prize, cand ele sunt „protejate” cu dispozitive de 20A??

   • Va multumesc foarte mult pentru informatii! Pe vechea instalatie aveam 10 pe iluminat si 16 pe prize. Problema era ca se ardeau tot timpul. Asa m-am gandit sa pun 16 pe iluminat si 20 pe prize. Cel care a facut instalatia a zis ca e ok. Abia dupa ce am citit articolul dumneavoastra am inteles multe lucruri pe care electricianul nu mi le-a zis.
    Va multumesc pentru raspuns! O seara placuta!

 153. Buna seara! Am citit cu interes articolul dvs. Am ajuns la el in urma unui „fenomen” pe care l-am observat la mine in casa noua. La o priza, daca fac contact intre nul si impamantare (cablurile direct) imi sare siguranta diferentiala. M-ati putea ajuta cu o sugestie? Multumesc

  • Mentionez ca siguranta pt priza aceea este coborata cand ating cele 2 fire.

   • Florin Muresan-Grecu | 20 noiembrie 2017 at 21:02 | Răspunde

    Buna seara.
    Probabil ca siguranta de la priza respectiva este monopolara, iar nulul este dat direct de pe bara de nul. in acest caz, este normal sa declanseze diferentiala la unirea nulului de lucru cu impamantarea, deoarece se produce un curent de defect.
    Nu trebuie sa va faceti probleme, dimpotriva, fiti multumit ca diferentiala dumneavoastra functioneaza foarte bine.

 154. Buna seara
  As dori un sfat daca se poate .Am de facut o instalatie la o hala unde vor fi montate cateva utilaje cu motoare trifazate cu puteri intre 5,5 si 7,5 kw si 10 respectiv 16 amperi .Ce ma sfatuiti sa fac ? Exista sigurante diferentiale si pentru trifazat ? Unde trebuiesc montate ? Pe fiecare motor in parte sau in tablou general ? Si ar mai fi o intrebare .Electricianul spune ca se face o punte intr nulul de lucru cu cel de protectie ,este bine ? Multumesc frumos !

  • Florin Muresan-Grecu | 3 decembrie 2017 at 16:26 | Răspunde

   Buna ziua.
   Da, exista sigurante diferentiale tetrapolare (3P+N) care se pot utiliza pentru protecția circuitelor de alimentare ale motoarelor respective.
   In ceea ce priveste neutrul de lucru comun cu cel de protectie, acesta este interzis pe portiunea situata in aval de un dispozitiv diferential, motivul fiind acela ca curentul de intoarcere prin neutru se va imparti pe doua cai, iar dispozitivul diferential va interpreta aceasta ca pe un curent de defect si va declansa instantaneu. Practic, intr-o astfel de instalatie, in momentul in care ati apasa pe butonul de pornire al motorului, diferentiala ar declansa instantaneu si nu ati putea utiliza instalatia.
   Numai bine!

 155. Super articol!
  Locuiesc intr-un bloc nou, la etajul 4. Diferentialul este montat in tabloul electric de la intrarea in bloc, inainte(cred) de contorul electric. Am avut vreo 2 prize nefixate bine in perete. Le-am desfacut carcasa sa strang cele doua „gheare”. Cand am miscat de una din prize, a declansat diferentialul. Motivul: firele erau prinse superficial, s-a desprins firul de faza si a atins nulul… A trebuit sa cobor 4 etaje sa „ridic” clapeta de la diferential.

  Intrebari: Mai pot monta un diferential in tabloul electric din casa (loc este in tablou)? Se vor declansa ambele diferentiale sau doar cel din casa? Se influenteaza reciproc cele doua diferentiale?

  • Florin Muresan-Grecu | 1 ianuarie 2018 at 12:05 | Răspunde

   Buna ziua!
   Diferentialele montate in firidele cu contoare de palier au, de regula, curentul diferential nominal de 0,3A (300 mA). Ele nu sunt destinate pentru protectia persoanelor impotriva socurilor electrice. Pentru aceasta, se utilizeaza diferentiale de mare sensibilitate, avand curentul diferential nominal de 0,03A (30 mA). Un astfel de diferential (30 mA) este foarte bine sa existe in instalatia interioara, motiv pentru care chiar vă sfatuiesc sa va montati unul in tabloul din apartament.

   • Va multumesc pentru raspuns.
    Nu am specificat clar, pentru fiecare apartament este montat cate un diferential, in tabloul electric mare de la intrarea in bloc, acolo unde sunt montate toate contoarele electrice.
    Cand revin acasa o sa notez ce scrie pe diferential.

   • Imi cer scuze pentru inexactitatile din afirmatiile mele. Am terminat liceul de depanator Radio-TV in 2000, insa de atunci am facut doar Informatica…
    M-am uitat la tabloul electric de la intrarea in bloc, sub contorul apartamentului meu exista trei module:
    – Eltec RSU 01/a UF decl=270v c.a; UN decl=50v c.a (RELEU SUPRAVEGHERE TENSIUNE MAXIMA)
    – MOELLER ZP-ASA/24 – declansator mecanic?
    – PKNM-25/1N/C/03 – (RCBO – Residual current Circuit Breaker with Overcurrent protection) -> diferentialul.
    Se pare ca ati intuit bine, acest diferential are curentul diferential nominal de 0.3A.

    Acum mai vin cu o intrebare: avand in vedere ca diferentialul de la intrarea in apartament (plasat in tabloul de la intrare in bloc) suporta un curent nominal de 25A, si eu am procurat de la fratele meu un diferential cu curent nominal de 32A si curent diferential 30mA (e nou, a cumparat doua din gresala), pot monta in apartament pe acesta din urma? Fratele meu zice ca ar fi trebuit ca si diferentialul ala de 25A sa fie tot de 32A.

    Va multumesc din nou!
    La multi ani, an nou fericit.

    • Florin Muresan-Grecu | 1 ianuarie 2018 at 22:53 | Răspunde

     Dacă aveti diferentialul din firida de palier de 25A, înseamna ca puterea aprobata prin consum este de 5,2 KW.
     Diferentialul de 32A pe care-l aveti dvs. o sa-si facă bine treaba pe partea de protectie impotriva socurilor electrice (adica exact in scopul pentru care l-ati achizitionat. Din punctul de vedere al scurtcircuitelor sau suprasarcinilor de durată, chiar daca cel de pe casa scarii are curentul nominal mai mic decat cel din casa (adica exact invers decat ar trebui), e posibil ca in cazul unui scurtcircuit sa declanseze ambele simultan, daca au aceeasi caracteristica de declansare. Problema nu-i atat de grava, daca distanta de la firida de palier si pana la apartamentul dvs e mica, fiindca n-o sa va fie greu sa mergeti sa anclansati diferentialul de palier in caz de nevoie. Acuma depinde si de modul cum exploatati instalatia. Eu in aproape 5 ani de cand mi-am schimbat complet instalatia in apartament n-am avut niciodata o declansare de scurtcircuit sau suprasarcina la diferentialul principal, pentru ca verific foarte atent ce bag in prize.

     • Cel exterior, de 25A (300ma declansare) este la parterul blocului. Cel de 32A il voi monta in tabloul din apartament care e la etajul 4. Ar fi cam vreo 15-16metri distanta.
      Multumesc pentru lamuriri, sper ca si pe alti cititori sa-i ajute!

 156. Dl Florin, imi sare mereu siguranta de afara. Cand bag boilerul sau ceva care consuma mult. Am incercat pe toate prizele si sare pe toate. Inainte nu sarea decat daca bagam in priza doi consumatori mari, acum sare cu unul singur. Am deschis o priza si aveam un fir slab, l-am rezolvat si nu a mai sarit. Alaltaieri am bagat si boilerul si masina de spalat in priza si de atunci sare continuu. Nu mai pot baga nimic. Merg doar becurile fara sa sara. Ma ajutati si pe mine, va rog mult. Stau singura si nu stiu ce sa fac.

  • Florin Muresan-Grecu | 28 aprilie 2018 at 20:31 | Răspunde

   Buna seara.
   Stimata doamna Maria, v-as ajuta cu draga inima, dar informatiile furnizate de dumneavoastra sunt extrem de vagi. As fi vrut sa stiu daca siguranta care „sare” este una „simpla” sau una diferentiala, care este curentul nominal inscris pe corpul sigurantei care „sare”, cate circuite de prize aveti in locuinta.
   De multe ori astfel de defecte sunt greu de remediat chiar si pentru un electrician calificat care este la fata locului. Pentru cineva care primeste informatii incomplete pe internet, fara sa aiba posibilitatea de a vedea situatia la fata locului, este aproape imposibila formularea unei solutii corecte la problema dumneavoastra.
   Singurul sfat pe care vi-l pot da, cu parere de rau, este sa cautati in zona dumneavoastra un electrician sau o firma autorizata.

 157. Buna ziua.
  Doresc sa protejez casa in potriva suprasarcinilor si socurilor de curent care apar in timpul furtunilor, de exempu anul trecut s-au ars alimentatoarele la modem, telefon, televizor etc.
  Ce echipament este valabil pentru asa ceva si daca puteti recomanda un brand fiabil.

 158. Buna ziua. Vreau sa montez o siguranta diferentiala la iesirea unui transformator de izolare care va avea secundarul format din 2 infasurari de cate 115v inseriate. Iesirea va fi balansata, adica impamantarea va fi legata la punctul median al secundarelor. Prin urmare ambele iesiri din transformator vor fi faza, de cate 115v fiecare si se vor raporta la impamantare care va fi punctul de 0v. Sigurantele diferentiale functioneaza si asa ? Cu faza la ambele borne ?

  • Florin Muresan-Grecu | 2 august 2018 at 18:28 | Răspunde

   Buna ziua. Din cate cunosc eu, in secundarul unui transformator de separare nu trebuie sa existe niciun pol legat la pamant. Care este scopul acestei legari la pamant? Intreb pentru ca, practic, toata separarea transformatorului se anuleaza prin acea punere la pamant.
   Totodata, pentru circuitul alimentat prin acel transformator de separare nu aveti nevoie de protectie diferentiala, atat timp cat toti polii secundarului raman izolati fata de pamant.

 159. Buna ziua,

  As dori sa imi protejez electronicele din casa impotrica suprasarcinilor si socurilor de curent care apar in timpul furtunilor si nu numai. De exemplu sunt zile in care se ia curentul si de 5 ori in 2 minute intreruperii foarte scurte de 1-2 secunde.

  M-am gandit sa montez un astfel de echipament la intratea in casa langa panoul principal.
  https://www.emag.ro/stabilizator-de-tensiune-electropower-ep-svc-8000va-6400w-servomotor-cp-svc-8000va/pd/DJM3RMBBM/?ref=hdr-favorite_products

  Ce parete aveti?
  Mentionez ca stau la casa si am bransament subteran.

  Va multumesc.

  • Buna ziua,

   Imi puteti spune opinia dumneavoastra la post-ul meu.

   Multumesc mult.
   Vasile

   • Florin Muresan-Grecu | 20 august 2018 at 19:00 | Răspunde

    Buna seara.
    Scuze, am vazut si primul dvs. mesaj dar, prins cu alte probleme, am uitat sa va raspund.
    Stabilizatorul de tensiune nu va este de folos in situatia in care aveti intreruperi de tensiune. El poate fi utilizat atunci când tensiunea retelei oscileaza fata de valoarea standardizata cu mai mult decat limitele asumate de furnizor (adica +/- 10%, însemnând 207-253V).
    Pentru supratensiuni de origine atmosferica exista dispozitive speciale care se monteaza in tablourile electrice. Intrucat gama lor este variata, ma voi documenta si o sa revin cu sugestii in zilele urmatoare.

    • Buna dimineata,
     Va multumesc pentru raspuns si astept cu interes sugestiile dumneavoastra.

     • Florin Muresan-Grecu | 24 august 2018 at 12:35 |

      Buna ziua.
      Va rog sa-mi spuneti daca locuiti la casa sau la bloc si ce tip de bransament aveti (aerian sau subteran)?

     • Buna ziua,
      Locuiesc la casa si am bramsament subteran.

     • Florin Muresan-Grecu | 26 august 2018 at 12:25 |

      Bună ziua, cu scuze pentru întârzierea raspunsului (timpul liber, bata-l vina).
      Daca bransamentul casei dumneavoastra este executat integral subteran, atunci nu aveti nevoie de protectie la supratensiuni atmosferice. In acest caz, ar fi nevoie sa aveti in tabloul din locuinta o siguranta diferentiala generala de 32A (cred ca articolul de fata este suficient de explicit in materie) si un dispozitiv de protectie la supratensiuni de retea datorate interuperii conductorului de nul in reteaua furnizorului. Aceasta intrerupere accidentala a nulului conduce la aparitia in instalatia locuintei a unei supretensiuni care poate sa ajunga pana la valori apropiate de 400 V. este vorba despre acele defecte despre care mai auzim in presa, in care utilizatorilor li se „ard” toate electrocasniceie din casa.
      Ca exemple de echipare in consecinta a tabloului dumneavoastra, v-as putea recomanda un disjunctor diferential 1P+N de 32A/30 mA tip iDPNa-Vigi, asociat cu un releu de supratensiune de tip iMSU de 275V. Ambele dispozitive sunt marca Schneider Electric. Daca-mi dati o adresa de e-mail va pot trimite si cateva fotografii cu astfel de dispozitive montate in tablouri, intrucat nu le pot incarca aici.

      P.S. Aveti la casa o priza de pamant executata dupa normativ si verificata periodic?

     • Buna ziua,
      Multumesc pentru raspuns.
      Am instalat deja un disjunctor diferential 1P+N de 25A/30 mA tip iDPNa-Vigi. Initial am instalat unul de 32A dar este prea mult pentru mine. Eu am instalatie monofazica de putere 6kW si de jumatate de an mi-a fost montat contor „inteligent” dupa montajul disjunctorului de 32A nu mai deculpa si imi intra in eroare contorul cu eroarea „putere depasita” si trebuie resetat contorul ca sa mai am curent in casa asa ca am revenit la un disjunctor de 25A.
      Acest releu de supratensiune de tip iMSU de 275V recomandat de dumneavoastra de 275V nu este cam mare nu ar fi mai potrivit unul de 255V? Imi spuneti va rog unde se monteaza acest releu inainte sau dupa disjunctorul diferential?
      Va rog sa imi trimiteti pozele cu dispozitive montatate in tablouri pe aceasta adresa de email: supratensiuni2018@yahoo.com

      P.S. Am priza de pamant dar nu stiu cum a fost exacutata pentru ca eu am cumparat recent casa care are o vechime de 11 ani. De verificat nu am verificat-o niciodata.

     • Florin Muresan-Grecu | 27 august 2018 at 21:22 |

      Chemati un electrician autorizat sa va masoare priza de pamant, ca nu costa o avere si veti sti macar care este starea ei.
      Pentru restul, v-am trimis e-mail la adresa specificata.

     • Buna ziua,
      Ok o sa chem un electrician sa o masoare.
      Va multumesc pentru timpul acordat.
      Numai bine.
      Vasile

 160. Salut,
  Un sfat va rog. Locuiesc la casa si am tabloul echipat cu sigurante diferentiale Scheneider de 20A 30mA.
  Am fire trase si afara intr-o doza. Este de ajuns aceasta siguranta pentru fire electrice trase prin gradina? Fara niciun risc de electrocutare? Mai vreau sa pun una simpla afara care tine loc de intrerupator general. Mai mica de 20A. Sau trebuie tot diferentiala?
  Multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 11 septembrie 2018 at 8:48 | Răspunde

   Riscul de electrocutare nu dispare complet prin montarea unei sigurante diferentiale. Nicio metoda de protectie nu poate fi considerata un panaceu universal, motiv pentru care trebuie respectate si alte reguli. Firele trase prin curte trebuie protejate intr-un tub de protectie (chiar daca e vorba de un cablu, daca nu este armat, atunci trebuie introdus in tub de protectie daca inaltimea de pozare este mai mica de 2 m, sau daca este pozat ingropat in pamant) si trebuie sa existe obligatoriu conductor de impamantare conectat la toate aparatele care se utilizeaza in curte. Bineinteles ca este obligatorie si existenta unei prize de pamant a casei, executata corect, cu rezistenta de dispersie de maximum 4 ohmi, la care sa se conecteze bara de impamantare a tabloului electric al casei. Sectiunea conductoarelor pentru circuitul exterior ar trebui sa fie de 4 mmp daca siguranta este de 20A, sau 2,5 mmp pentru siguranta de 16A.

 161. Buna ziua! As avea o intrebare, daca poate cineva sa ma ajute. Am facut o mica casuta la tara,unde ocazional iau curent de la un vecin. Mi-am facut singur toata instalatia electrica si am montat un tablou de sigurante in casa. Firele sursa (pt. sursa am folosit cablu litat de 4mm) le-am scos in terasa, si le-am conectat la o fisa (stecher). Am facut probe si totul functioneaza perfect. Problema este ca atunci cand fac conexiunea cu cablul sursa de la vecini eu verific intotdeauna care este faza si care nulul in priza-sursa, abia apoi fac conexiunea la fisa mea de alimentare (in mod normal nu conteaza, dar avand in vedere tabloul de sigurante unde faza trece prin disjunctor) pt. ca protectia sa functioneye e bine sa fie faza la faza si nulul la nul. Intrebarea mea este exista vreun adaptor (priza de verificare sau ceva de genul, cu intrerupator) care sa verifice (citeasca care ete faza si care nulul). Pt. mine nu e greu sa verific inainte, dar sotia sau copilul nu stiu sa faca asta, si ma gandesc la o solutie…

  • Florin Muresan-Grecu | 23 septembrie 2018 at 7:53 | Răspunde

   Buna ziua!
   Nu stiu sa existe asa ceva, am dat si o cautare pe net, dar in afara de detectoare de tensiune (care nu va ajuta in cazul de fata) n-am gasit nimic. Parerea mea este ca va complicati inutil. Incercati sa faceti bransarea fixa a coloanei de alimentare a casutei printr-un disjunctor de maximum 25A (avand in vedere ca sectiunea firelor este 4 mmp). Asa este corect si sigur.

   • Multumesc mult pentru raspuns! si eu am cautat dar fara succes, ma gandeam ca poate exista ceva care sa te avertizeze sonor sau vizual ca nu e conexiunea buna, sa te faca sa inversezi bornele si abia apoi, daca e OK, sa poti da drumul la curent printr-un comutator ceva… nu pot instala momentan o coloana fixa pentru ca pana la anul sper sa rezolv cu ENEL-ul sa-mi fac bransarea. Ma gandeam la o solutie sigura de moment, pe de alta parte am terminat toata instalatia ca am zis ca atunci cand o sa am curent sa fie usor de conectata toata casuta odata…

  • banuiesc ca vecinul nu sta mereu sa inverseze nulul cu faza la el in instalatie,,,,la dumneavoastra nu ramane decat sa marcati priza si stecherul cu care va cuplati la vecin sau sa montati o priza cu un stecher care nu intra unul in altul prin inversare,,,,nu inteleg de ce va tot decuplati mereu de la vecindar daca este necesar acest lucru il outeti face printr-un intrerupator montat in tabloul dumneavoastra pe care il decuplati la nevoie fara sa fiti nevoit sa tot scoateti ub stecher din prixa

 162. Buna ziua. Am o problema pe care nu reusesc sa o rezolv. Am instalat la un sistem de supraveghere video un nou DVR cu carcasa metalica. In momentul cand am conectat monitorul, doar o singura camera din cele 5 are interferente vizibile. Dungi orizontale si tremuraturi care strica imaginea nu numai pe monitor cat si pe aplicatia de pe telefon dedicata vizionarii de la distanta. In momentul cand scot monitorul din priza, imaginea camerei afectate isi revine imediat, lucru pe care il observ pe aplicatie. Deci este cat se poate de clar ca aceste interferente vin din cauza monitorului. Cablul video nu poate fi, pentru ca acesta ramane conectat intre DVR si monitor cand scot monitorul din priza si camera isi revine. Mentionez ca am incercat cu 3 monitoare LCD, am legat si impamantarea la DVR, am bagat numai monitorul singur intr-o alta priza, dar degeaba. Problema persista. Se rezolva numai cand scot monitorul din priza. Cineva mi-a spus ca, monitorul nu are o impamantare eficienta ceea ce cauzeaza ca un curent rezidual sa treaca de pe instalatia monitorului prin mufa VGA a DVR-ului si sa afecteze placa video a acestuia. Dar inainte am avut alt DVR, de plastic, care merrgea super cu acelasi monitor.
  Imi puteti da un sfat cum as putea rezolva aceasta problema?

  Multumesc anticipat

  Robert

 163. salut !
  la sig automate fabricate de firma abb care sunt intrarile si iesirile deoarece sunt notate cu 1 respectiv 2 amandoua borne de legatura !
  multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 5 noiembrie 2018 at 18:43 | Răspunde

   In general, la toate „sigurantele automate” nu are importanta daca sunt alimentate pe sus sau pe jos, pentru ca isi fac datoria la fel de bine in ambele situatii.

 164. Salutare, Urmeaza sa ma mut intr-un apartament nou cu 2 camere, instalatia electica nu este finalizata. dar In tablou au fost montate o siguranta generala de 32A, 10 de 25A si una de 16A. mi se par exagerat de mari. ma gandesc sa inlocuiesc siguranta de iluminat cu una de 10A, pe cele de prize cu 20A si generala de 25A cu protectie. aveti vreun sfat?

 165. Buna ziua …Daca am la casa doar faza si nul (fara impamantare) se poate monta?

  • Florin Muresan-Grecu | 1 ianuarie 2019 at 15:14 | Răspunde

   Buna ziua.
   Da, se poate monta fara probleme, dar protectia completa v-o ofera combinatia diferential + priza de pamant. Dar daca tot stati la casa, nu aveti posibilitatea sa faceti o priza de pamant in curte? O puteti face si singur, exista tutoriale pe net care va pot ajuta, iar la finalizare doar sa chemati un electrician autorizat sa masoare rezistenta de dispersie.

 166. Salutare, sunt în construcție casă și până la aprobarea autorizației de construire am tras curent de la vecinul meu. Problema (care este una bună) este că vecinul meu are montată o siguranță diferențială de 32 dar la fiecare scurt pe care îl fac sare siguranța la el. Întrebare, aș putea să montez o siguranță diferențială la mine și în caz de scurtcircuit să se decupleze la mine nu la el? Și de câți A? Multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 8 februarie 2019 at 20:11 | Răspunde

   Buna ziua.
   Nu ne-ati spus care este sensibilitatea diferentialei vecinului. E de 30 sau de 300 mA?
   Daca diferentiala vecinului este de 30 mA, atunci la dvs. este suficient sa montati o siguranta automata (fara protectie diferentiala) de maximum 20A, intrucat protectia diferentiala o aveti asigurata de la vecin.
   Daca diferentiala vecinului este de 300 mA (de bransament), atunci aveti nevoie la dvs. de o diferentiala de 20 A/30 mA.

 167. Buna ziua doresc să leg 2prize din tablou pe o siguranta de 20A dela siguranta respectiva mai am o priza legată unde sunt consumatori de maxim 200w m-am gândit merg din tablou cu cablu 3×2,5mm lițat intr-o doza si din doza respectiva sa duc la fiecare priza câte un cablu de 3×2,5mm litat si legăturile in doza sa le fac cleme de capat cu surub tip pahar m-am gândit și la varianta sa duc din tablou in doza cablu cu 5fire si sa leg inpamantare pe un fir sau cablu cu 7fire doza va fi pe terasa ce cablu sa folosesc H05RN-F Sau H07RN-F una dintre prize va fi la 35metri de terasa intr-o magazie in curte 10metri din cei 35metri trebuie bagati în pământ ca trec prin fata porți pe cei 35metri m-am gândit să merg cu cablu Cauciugat MCCG H07RN-F 3×2,5mm litat si cei 10 metri ce trebuie bagati in pământ săi trec prin tub flexibil pvc spiralat si printr-o teava de canalizare de pvc sa varianta 2 sa tai cablu de cauciug si merg pe cei 10 metri cu cablu supteran armat si să-l leg dupa de cel cauciugat si să-l lipesc cu banda de izolat prizele vor fi folosite ce depe terasa la iluminatu de craciun si mici lucrări Cand e nevoie si cea din magazie la nevoie mici lucrări prin curte cu diverse scule electrice astept părea dumneavoastra pentru a lua cea mai bună decizie multumesc

 168. Buna ziua,

  Siguranta diferentiala de la pompa din fantana imi cade de fiecare data cand e pana de curent de la electrica. Sau cand scot si bag in priza stecherul de la pompa sau cand fulgera afara. Este o siguranta diferentiala de doar 10mA (10, nu 30).

  Distanta de la siguranta din casa de 10mA pana la pompa de la fantana este cam mare, de 240m.

  Oare este posibil ca acest cablu (subteran cyaby) de 240m sa se comporte ca o antena(in cazul fulgerului) sau cand cade curentul de la electrica si sa decupleze diferentiala din aceasta cauza?

  Nu se pune problema sa fie de la pompa sau de la cablare sau contacte imperfecte, etc. Totul este nou, de cea mai buna calitate, am facut chiar eu toata instalatia. Drept doava siguranta diferentiala nu sare niciodata in timpul functionarii pompei, si nici aleatoriu, ci doar atunci cand se ia curentul, in acel moment, sau cand fulgera.

  Pompa are panou electronic cu turatie variabila deci si sursa in comutatie si condensatori.

 169. Salut, Citind postarile anterioare am indraznit sa solicit cateva informatii ref la montarea disjunctoarelor diferentiale. In prezent, am de curand, la o casa noua (D+P+M = cca 140 mp), racordul electric monofazat de la CEZ. La BMP am o diferentiala Noark, de 32A, curba C de „rupere”. La tabloul general mi s-a montat o alta (Eaton, de 25A, curba B de „rupere”). Nu am inca instalatia interioara facuta (afara de doua prize PT de serviciu, pe fir de 4mmp tip FY). Ce ma sfatuiti ?….pt a beneficia de cei 32 A aprobati, ar fi oportuna schimbarea celei de 25 A, curba B, cu alta de 32A tot cu curba B (pt a se declansa in caz de suparsarcina pe instalatia interioara, aceasta de la tabloul general cu prioritate, si nu cea de la BMP (situata dealtfel la cca 60 m de casa_la limita de proprietate). Este OK pt instalatia interioara, aceasta difgerentiala de 32 A cu curba B de declansare ? (tinand cont ca aparate de „forta” vor fi foarte probabil, o plita electrica (3-4kw), posibil 2-3 calorifere electrice de cate 1.5 kw, AC de 1.5 kw, boiler electric de 2kw…acestea nu simultan in exploatare)? O alta solutie ar putea fi montajul in tabloul general a unei diferentiale de 32 A, curba C,…dar selectiva S ? (sincer nu am inteles cum functioneaza aceasta „selectivitate”….!)
  Multumesc…

  • Ca sa beneficiezi de intreaga putere a bransamentului ar trebui sa ai diferentiala din casa de 32A. Selectivitatea va ramane o incertitudine, in caz ca se intampla o scurgere de curent o sa iti sara aleator, una din diferentiale, fie cea din casa, fie cea de la BMP, fie amandoua, nu iti garanteaza nimeni cum se vor comporta. Important este ca vei avea protectie si ai puterea maxima a bransamentului.

   • Undeva …la niste postari se propunea diferentierea dintre cele doua diferentiale de 32 A, astfel:
    -la BMP montarea uneia avand curba D, de declansare
    -la tablou montarea uneia de curba C !
    De aici si ideea mea (nu stiu insa cat de oportuna ca si eficacitate) de a o schimba pe cea de la tablou cu una de 32 A, dar cu o curba mai „rapida” de declansare (respectiv B), pastrand-o astfel pe cea existanta de la BMP de 32 A curba C (posibil mai greu de schimbat cu una de curba D…fiind necesare aprobari de la distribuitor…). Multumesc pt raspuns !

    • Scuze, ca poate nu utilizez topicul cel mai indicat, pentru urmatoarea nelamurire:
     -nu stiu daca in BMP, furnizorul CEZ, a instalat si o protectie la vreo posibila supratensiune pe retea ! Alaturi de un diferential de 0.3A, 32A_C (la care am acces limitat, doar pentru actionarea parghiei de cuplare/decuplare a curentului) mai este instalata in „amonte” un soi de „disjunctor”, cu un singur pol(Noark Ex 9IV, 63A, 240V….)!
     -este acesta un disjunctor de supratensiune (gen MSU) ? Daca da , mai este necesara montarea unui aparataj cu aceeasi functie si pe tabloul geeral din casa ? Daca nu mai este necesara montarea unei astefel de protectii in TG, inseamna ca ar fi oportuna/necesara a unei protectii la descarcarile atmosferice (cuplata in serie sau paralel cu siguranta generala din TG?) ?
     -am foto, dar nu stiu cum pot sa atasez !

 170. Marius Mitroescu | 22 septembrie 2021 at 22:11 | Răspunde

  Bunā seara , dacā nu deranjez , un sfat mi-ar prinde bine dacā este posibil .Pe casa scārii din bloc am un TG cu un diferențial RCBO de 32A 0,3A curbā C .În tabloul din casā ce mā sfātuiți sā pun ? Un separator pe fuzibile , urmat de RCCB s-au tot RCBO cu MCB-uri pe luminā de 10A şi prize 16A curbā B.

 171. Marius Mitroescu | 27 septembrie 2021 at 3:14 | Răspunde

  Mulțumesc pentru rāspuns şi deranj. Diferențialul RCBO cu 0,03A urmat de MCB 16 ŞI 10 A.

 172. Buna ziua,
  Am petrecut destul de mult timp pe site-ul dvs., incantat de posibilitatea oferita cu atata generozitate tuturor de a invata lucruri utile si deosebit de importante pentru numeroasele aspecte practice ale vietii de zi cu zi, ceea ce ma obliga sa imi exprim de la bun inceput admiratia si multumirile fata de autori – gazda si principalul respondent. Asadar, am ajuns aici din nevoia de a cunoaste mai multe lucruri despre instalatia electrica din casa in momentul in care m-am decis sa fac trecerea de la incalzirea cu lemne la cea electrica si m-am trezit confruntat cu cateva aspecte practice carora incerc sa le aflu rezolvarea cu ajutorul dumneavoastra.
  Pe scurt, am o casuta cu doua camere, bucatarie si baie, plus niste anexe insiruite in continuarea constructiei principale. In acest moment sunt racordat la curent monofazic, in limita a 3 KW, dar am solicitat si primit aprobarea pentru spor de putere si trecere la curent trifazic de 15 KW. Cf. avizului tehnic de racordare, voi avea in BMPT un disjunctor de 32 A.
  Consumatorii actuali sunt boilerul electric de 1,5 KW si masina de spalat de1 KW (niciodata folosite simultan), diverse aparate de bucatarie cu puteri intre 0,5 KW si 1,5 KW, dintre care doar frigiderul ( 0,2 KW) e permanent conectat, iar celelalte sunt folosite pe rand. In plus, prizele mai alimenteaza, in casa, un computer si ocazional un incalzitor electric de 2 KW (folosit doar la 1 KW), precum si, in anexe, diverse unelte electrice (gen bormasina, flex, aparat de sudura invertor) cu putere individuala sub 2 KW, niciodata folosite mai multe simultan. Becurile sunt toate tip LED.
  La ora actuala, in TG am doua sigurante fuzibile de valori arbitrare (sunt litzate la greu, ceea ce ma face sa cred ca sunt de-a dreptul periculoase!), una pentru lumina, alta pentru prize. Cand folosesc apa la baie simt un usor curent de fiecare data cand am vreo zgaraietura pe piele, ceea ce m-a facut sa controlez prizele, ocazie cu care am constatat ca, desi exista un al treilea fir (impamantarea) , testerul imi arata ca PE lipseste. Concluzia mea: nu este facuta separarea nulului in tablou! Fireste, vreau sa folosesc acest al treilea fir pentru a beneficia de protectie si prin impamantare, nu doar pe seama diferentialului proiectat, dar inca nu stiu daca porneste (cum ar fi normal, desi deocamdata inutil) de la tablou si nu din vreo doza…
  Centrala electrica functioneaza pe curent trifazic si are o putere instalata de 9 KW, cu doua rezistente, una de 3 KW si alta de 6 KW. Voi pastra si boilerul electric pentru ACM.
  Solutia mea:
  – fir de Cu 4×6 mmp (3 L + PEN) intre BMPT si TG (cca. 10 m distanta);
  – priza de pamant langa casa, formata din trei tije de otel cuprat de 1,5 m fiecare, batute una in continuarea celeilalte, aprox. 4,5 m adancime, conectate la TG cu fir de Cu de 16 mmp, cu lungime sub 3 m;
  – separarea nulului la intrarea in TG;
  – diferential tetrapolar de 25 A – 30 mA ca intrerupator si protectie generala; ce tip de curba (A, B, C) ar fi de dorit?
  – disjunctor tetrapolar de 16 A pe circuit dedicat pentru CT; conductor Cu 4×4 mmp, cca. 15 m de la TG, cu un intrerupator local;
  – disjunctor bipolar de 16 A pe circuit dedicat baie (boiler + masina de spalat, folosite alternativ), pe L1 (< 2 KW simultan); conductor Cu 2,5 mmp, cca. 12 m de la TG, cu priza in imediata apropiere pentru folosirea alternativa;
  – disjunctor bipolar de 16 A pe circuit prize din casa, pe L2 (< 2 KW simultan); conductor Cu 2,5 mmp;
  – disjunctor bipolar de 16 A pe circuit prize din anexe, pe L3 (< 2 KW simultan); conductor Cu 2,5 mmp;
  – disjunctor bipolar de 6 A pe circuit lumini din casa, pe L1 (< 0,1 KW simultan); conductor Cu 1,5 mmp;
  – disjunctor bipolar de 6 A pe circuit lumini anexe/exterior, pe L1 (< 0,1 KW simultan); conductor Cu 1,5 mmp.
  Rugamintea mea ar fi sa-mi spuneti daca am gandit bine viitoarea schema electrica si sa-mi faceti sugestii pentru ajungerea la o solutie corecta. Cu multumiri anticipate.

 173. Corectie: circuitul dedicat al centralei va avea fir de 5×4 mmp (nu 4×6), desigur! Scuze!

 174. Florin Mureșan-Grecu | 26 aprilie 2022 at 20:57 | Răspunde

  @Mircea
  Bună seara.
  Felul cum ați gândit circuitele și protecțiile lor mi se pare a fi în regulă. Tot ce pot să vă sfătuiesc este să încercați să faceți o repartizare cât mai echilibrată a circuitelor monofazate pe cele trei faze ale rețelei.
  Nu-mi inspiră încredere priza de pământ. Un număr de 3 țăruși de 1,5 m lungime s-ar putea să nu asigure o rezistență de dispersie sub 4 ohmi. Vă sugerez, în măsura posibilităților, să suplimentați numărul electrozilor. Ar fi bine să apelați la cineva care deține un aparat pentru măsurarea prizelor de pământ și care să vă facă o măsurătoare prealabilă înainte de astuparea șanțului cu pământ.
  Legat de diferențiala tetrapolară generală, v-aș sugera s-o puneți tot de 32A, la fel ca protecția din BMP-T. Consider că este inutil să reduceți puterea pe care o puteți trage din rețea, fiindcă oricum nu veți avea selectivitate a protecțiilor, întrucât între 25 și 32A nu este o diferență de două trepte. Având în vedere că aveți în BMP-T protecție magneto-termică, cel mai bine ar fi ca diferențiala să nu fie RCBO, ci RCCB tip A, caz în care discuția de mai sus cu selectivitatea nu-și mai are rostul.
  Dacă dispuneți de banii necesari, ați putea, eventual, să înlocuiți toate MCB-urile cu RCBO-uri cu același curent nominal, toate tip A, cu curba de declanșare C. În acest caz, În locul RCCB-ului general din tablou ați putea monta tot un MCB tetrapolar.

 175. Va multumesc mult pentru raspunsul rapid si precis. Am sa tin cont de recomandari. Asadar, am sa merg pe un RCCB de 32A tip A. In caz ca ma va tine buzunarul, am sa aplic sugestia finala. In legatura cu impamantarea, imi cer scuze ca nu am fost suficient de clar: intentionez sa bat tarusii unul in capatul celuilalt, asadar pe o singura verticala, in speranta ca in apropierea panzei freatice conductivitatea pamantului/dispersia curentului
  va fi mai buna; omul cu care am discutat pe tema asta (vanzatorul tarusilor) m-a asigurat ca pot fi batuti mult mai multi asemenea tarusi, pana la obtinerea unei valori sub 4 ohmi. In zona mea, panza freatica e pe la 7 m adancime, cu ceva variatii sezoniere. Credeti ca am sanse sa ating valoarea recomandata? Incerc sa evit saparea santurilor deoarece nu prea am unde sa le dispun. In ultima instanta, m-am gandit chiar sa renunt la impamantare, daca se va vadi ca e o problema prea mare, urmand sa ma bazez doar pe protectia diferentiala.

 176. Florin Mureșan-Grecu | 27 aprilie 2022 at 10:44 | Răspunde

  Bună ziua!
  Vânzătorul cu care ași stat de vorbă nu prea știe cu ce se „mănâncă” o priză de pământ. Electrozii prizei de pământ trebuie amplasați la o distanță unul față de celălalt egală cu dublul lungimii lor. De exemplu, la electrozii cu lungimea de 1,5 m, distanța dintre ei trebuie să fie de 3 m. Dacă nu este respectată această distanță, suprafețele de dispersie se vor întrepătrunde și va trebui crescut numărul electrozilor pentru a obține o valoare bună a rezistenței prizei.
  Există, într-adevăr, prin alte țări, prize de pământ executate cu un singur electrod, dar în acest caz se utilizează un electrod din cupru având o lungime foarte mare (de regulă peste 5 m). Nu știu dacă pe la noi se comercializează astfel de electrozi și, chiar dacă-l găsiți, aveți nevoie și de un utilaj care să foreze în pământ o gaură atât de mare, fiindcă nu aveți cum să introduceți un astfel de electrod în pământ prin batere. Țările unde se utilizează acest model de priză de pământ au normativele ceva mai permisive în ceea ce privește rezistențele de dispersie ale prizelor de pământ, în sensul în care permit valori ale acestora de ordinul a 2-300 de ohmi (nu mai știu exact). La noi 4 ohmi este valoarea maximă admisă.
  Sub nicio formă să nu renunțați la priza de pământ. În cel mai rău caz, dacă nu puteți sub nicio formă să faceți priza, separați PEN-ul rețelei în N și PE. Oricum, această separare trebuie făcută obligatoriu și în situația în care executați PPL, caz în care PE-ul din rețea trebuie conectat cu PE-ul de la PPL, conectare ce se face în BMP-T sau în TG al casei.

 177. Buna ziua,
  Nici eu nu am fost initial foarte convins de argumentele lui, dar m-am crezut obligat sa ma inclin in fata faptului ca acest tip de electrozi se incadreaza, aparent, in limitele unor standarde larg acceptate in EU: invelisul de cupru de 0.254 mm, desi ingrijorator (pentru mine!) de subtire, pare a satisface exigentele chiar si ale nemtilor, de pilda. Acum, faptul ca standardul romanesc are exigente mult superioare celor atat de (suspect) permisive evropenesti ma descumpaneste in oarecare masura, dar cred ca am sa risc niste bani si eforturi pentru a evita alternativa saparii unor santuri de-a dreptul monstruos de lungi (am vazut clipuri cu santuri de zeci de metri necesare atingerii infamei limite de 4 ohmi!). Am vazut, insa, si un clip postat de Pavel, in care el spune ca a obtinut mult sub 4 ohmi folosind cca. 4 m de electrozi din inox (din pacate, cam scumpi pentru mine) „innaditi ” cap la cap, asa cum intentionez si eu sa fac, batuti in pamant cu un picamer de genul unuia pe care il detin si eu (50 jouli). Inteleg ca electrozii din otel galvanizat au viata cam scurta, pe cand cei din otel cuprat (cu strat de 254 microni) si, cu atat mai mult, cei din inox au durata de viata de cateva zeci de ani – ceea ce urmaresc si eu, pentru a evita in aceasta viata reluarea unei operatiuni care ma scarbeste si numai cand ma gandesc la ea! In caz de esec, am sa urmez, desigur, sfaturile dumneavovastra din ultimul paragraf, pentru care va multumesc iarasi din inima! Va dorest numai bine!

 178. Florin Mureșan-Grecu | 1 mai 2022 at 19:06 | Răspunde

  @Mircea:
  Toate cele bune și spor la treabă!

 179. Electron pe fir | 8 mai 2022 at 19:30 | Răspunde

  Siguranta diferentiala e obligatorie prin normative in toata UE la intrarea in panoul de distributie in case ….cele mai safe norme le au nemtii si elvetienii unde se folosesc pe rezidential numai protectii diferentiale TIP A curba B ..in coclistanii si saracii de periferiese folosesc curba C si tip AC….ce in Germania sunt istorie de ani de zile. Ne meritam soarta de bantustan cu norme prost facute si neaduse la zi.

  • Florin Mureșan-Grecu | 2 iunie 2022 at 20:11 | Răspunde

   Curbele de declanșare ale disjunctoarelor se stabilesc în toate țările prin calcule și măsurători, luând în considerare și regimul de funcționare al receptoarelor alimentate din circuitele respective. Nicăieri nu există curbe de declanșare permise sau interzise, sau curbe de declanșare bune sau rele. Adică, ba da, există această clasificare doar pe internetul românesc, pe un canal de youtube unde un personaj fără nume și fără chip, neautorizat, face praf reglementările LEGALE românești. După cum se vede din comentariul dumneavoastră, privitul în exces la acest canal dăunează grav intelectului.
   Vă invit să explicați cum ați determinat gradul de „safe” al unor norme în raport cu altele și cum se face că în multe țări „cu apă caldă” (și aș da doar 3 exemple: Italia, Franța și Belgia), echiparea „default” a tablourilor din domeniul rezidențial/ casnic este cu disjunctoare având curba C, nicidecum B.
   Am și o curiozitate: la dumneavoastră acolo, în Germanglea, și RCCB-urile au curbe de declanșare? Și tot B?
   Singurul lucru din comentariul dumneavoastră cu care sunt de acord este legat de necesitatea utilizării protecțiilor diferențiale de tip A.
   Sfatul meu este să vă dezabonați de la respectivul canal de youtube și să mergeți în primul rând să vă luați o diplomă în domeniul electric, iar apoi, după niște ani de experiență profesională în domeniu, să vă autorizați ANRE. Atunci veți realiza că ați plecat urechea la niște elucubrații diseminate într-un mod foarte agresiv pe internet.

 180. Buna ziua,
  Sa va pun la curent cu felul in care am avansat cu proiectul:
  1) Mi-au instalat BMPT-ul la limita proprietatii. Inauntru au tras un cablu ACYY-F 4×25 RE, care intra intr-un MCB(?) IEK 3P de 63A (PEN-ul merge direct la niste cleme de distributie din partea mea a BMPT-ului); de la MCB-ul de 63A pleaca spre contor (care inca nu e instalat!) un conductor de cupru de 4x6mmp; de la contor, F1, F2 si F3 intra intr-un MCB Noark de 32A, iar N-ul e legat la clemele de distributie la care e legat si PEN-ul. Nu prea inteleg de ce sunt doua MCB-uri in acest BMPT, poate ma lamuriti dvs.?
  2) am cumparat totusi 4 electrozi din inox (de 20x1000mm), pe care eu intentionam sa-i bat innaditi unul in continuarea altuia pana la 4m adancime, insa electricianul care se va ocupa de instalatia de utilizare insista sa-i bat separat, la intervale de 2m distanta in santul prin care am sa aduc curentul de la BMPT la firida din peretele casei (o distanta de approx. 15m); el zice sa-i conectez cu platbanda de otel galvanizat in fundul santului, la cca. 0,5m adancime, dar am sa incerc sa obtin platbanda de Cu sau inox, ca ar fi pacat sa conectez electrozii din inox cu platbanda de otel galvanizat, nu?). Conductorul pe care mi-l recomanda el intre BMPT si PPL e CYABY de 5x6mmp (asta ar presupune ca va face separarea PEN-ului in BMPT, corect?).
  Electricianul spune ca e nevoie de o cutie metalica de 300×409 in locul firidei existente (110×150). Eu cumparasem deja un tablou Gewiss cu 24 de posturi cu bara de nul, din care vreau un circuit dedicat catre CT electrica de 9KW (RCBO 3P+N B16 30mA), un altul spre boiler/masina de spalat (RCBO 1P+N B16 30mA), un al treilea pentru prizele din casa si anexe (RCBO 1P+N B16 30mA) si un al patrulea pentru lumini (RCBO 1P+N B6 30mA). De asemenea, am achizitionat ca intrerupator general si un MCB tetrapolar C32. Asadar, am adoptat, cu mici ajustari, solutia sugerata mai sus de dl. Florin Mureșan-Grecu (inca o data, multe multumiri!).
  Acum, mi-ati putea spune, va rog, daca specificatiile primite de la electrician pentru conductori sunt corecte? Ce sugestii suplimentare mi-ati putea face pentru imbunatatirea schemei, inclusiv a solutiei pentru impamantare? Atasez aici poze cu BMPT-ul;
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.
  Hmm, nu imi dau seama cum as putea atasa pozele…

 181. Florin Mureșan-Grecu | 2 iunie 2022 at 20:26 | Răspunde

  @Mircea
  Bună seara.
  Presupun că ați vrut să scrieți „cablul dintre BMPT și TGD”, nu „dintre BMPT și PPL”. Da, cablul CYABY 5×6 ales de electrician este OK (evident că separarea PEN în PE și N se va face în BMPT, așa cum este normal). Și valorile protecțiilor sunt bune, dar am o nedumerire: veți avea un singur circuit de prize pentru utilizări generale? Nu e cam puțin?
  Legat de protecțiile din BMPT, să știți că aceasta este echiparea BMP-urilor de generație nouă, cu disjunctoare atât pe partea de intrare, cât și pe ieșirea la care se conectează coloana de alimentare a abonatului. Întrucât la această ieșire aveți deja un MCB de 32A, având astfel asigurată protecția coloanei și a TGD, aș fi de părere ca în TGD să montați la intrare un simplu separator tetrapolar în locul MCB-ului de 32A achiziționat de dvs, deoarece este suficient pentru a putea deconecta compet tabloul în caz de nevoie.
  Legat de priza de pământ, mi-e greu să mă pot pronunța. Încercați varianta propusă de electrician, dar nu astupați șanțul până nu faceți o măsurătoare a prizei. Dacă valoarea rezistenței de dispersie e sub 4 ohmi, atunci e în regulă. Dacă e peste, va trebui să mai suplimentați numărul electrozilor.
  Vă mulțumesc pentru aprecieri și vă urez în continuare spor la treabă!

 182. Da, desigur, TGD (nu PPL). Legat de numarul circuitelor pentru prize, poate am sa-l reintroduc totusi pe cel dedicat pentru anexe (in formula actuala, am doar o priza exterioara trasa din ultima doza din casa).Va multumesc pentru sugestia de a inlocui MCB-ul de 32A cu un simplu separator la intrarea in TGD – am sa vad daca il pot schimba (l-am cumparat prin eMag). Pentru priza de pamant am adoptat pana la urma o solutie de compromis: am folosit doi electrozi de cate 3m, batuti pe fundul santului la distanta de 6m unul de celalalt. Inca nu am facut masuratoarea, dar sunt convins ca valoarea va fi mult sub plafonul celor 4 ohmi. Multe multumiri! Va doresc numai bine!

Leave a comment

Your email address will not be published.


*