Dupa articolele ce au avut ca tema amenajarea interiorului locuintei, ne indreptam atentia catre un colt din gradina unei case, acolo unde ar trebui sa existe cat mai putin beton si foarte multa vegetatie – iarba, pomi fructiferi sau decorativi, flori etc.(construire iaz). Nu voi reusi sa inteleg niciodata de ce alergam atat timp dupa o casa si atunci cand ajungem sa o realizam, vom opta pentru betonarea celei mai mari parti din curte sau pentru alei pavate (tot un fel de beton) si nu dorim sa amenajam zone cu cat mai multe elemente realizate din materiale naturale – lemn, piatra, pamant etc.
De data aceasta vom vedea cum putem realiza un mic iaz cu o cascada asociata. Primul pas este alegerea amplasamentului pentru lucrarea noastra, un colt al gradinei. Dupa stabilirea pozitiei iazului si cascadei trecem la saparea santurilor ce vor constitui partea din spate a cascadei.
In santuri in vom introduce trunchiurile de copac pregatite anterior (taiate si curatate de scoarta), aceasta pentru a realiza un parapet pentru sustinerea cascadei, care sa aiba si un rol decorativ.
Asezam trunchiurile la o inaltime convenabila si le fixam bine utilizand pamantul sapat. Daca este cazul umezim pamantul pentru a se tasa foarte bine.
Pentru zona de iaz vom utiliza un bazin din PVC cumparat din comert, le gasiti in diverse forme si dimensiuni. Stabilim locul unde va fi ingropat bazinul pentru a putea realiza sapaturile necesare.
Sapam dupa forma fundului bazinului si atat cat sa putem pozitionam bazinul putin peste cota solului.
Pamantul scos de la saparea gropii pentru bazin si cel ramas de la santurile pentru fixarea trunchiurilor il utilizam pentru amenajarea casacadei. Pozitionam o folie din polietilena si umplem cu pamant intreaga zona formata de parapeti. Tasam straturile succesive pentru a stabiliza pamantul.
Pe fundul gropii unde va fi pozitionat bazinul vom aplica un strat de cativa cm de nisip pentru a asigura suprafata de contact optima intre fundul bazinului si pamant, acesta va elimina abaterile de planeitate si va maximiza suprafata de asezare.
Asezam bazinul in groapa si incepem umplerea spatiului perimetral cu nisip.
Pentru asezarea corecta a bazinului vom uda nispul din belsug. Operatiunea se va face cu bazinul umplut cu apa si urmarim ca asezarea bazinului sa se faca la nivel, utilizam un dreptar suficient de lung.
Bazinul este fixat, incepem sa fixam pietrele pe marginea bazinului utilizand un mortar preparat la fata locului. Compozitia acestuia este realizata din 3 parti de nisip si 1 parte ciment, adaugam suplimentar aditiv CC83 pentru a obtine flexibilizarea mortatului si crestea aderentei
Montam pompa ce va asigura recircularea apei, conducta din polietilena de inalta densitate ce duce apa spre partea superioara a casacadei si stropitoarea ce va asigura o mica fantanita. Pompa utilizata este una submersibila, pentru ape murdare. Pentru fantanita am utilizat o piesa de la o stropitoare.
Continuam fixarea bucatilor de piatra pentru amenajarea cascadei utilizand acelasi mortar. Incet, incet, cascada capata forma.
Lucrarile de amenajare sunt aproape de final, incepem curatarea zonei si plantarea pe zonele laterale ale cascadei.
Finalizam amplasarea pietrei pe conturul bazinului, ne pregatim pentru testarea iazului si a cascadei.
Iata si finalul, cascada noastra si fantanita functioneaza corect. Aceasta a fost amenajarea micului colt din gradina, ramane sa ne bucuram de susurul apei.
O fotografie din toamna anului 2012.
Te astept cu noi propuneri.
Realizare ca la carte ! Frumos.
Realizare superba, felicitari doar as dori sa stiu cum procedezi sa cureti iazul deoarece in cateva saptamâni apa este verde si murdara?
Apa ramane curata datorita plantelor din iaz. De preferat utilizati in iaz apa statuta, tinuta in butoaie la soare circa 3 saptamani
Acum deja suntem curiosi, ce plante ai pus in iaz pentru a nu avea probleme cu apa?