Alee si tortuar – finisare si reparatii


Amenajarea trotuarelor, aleilor sau altor suprafete pentru acces pietonal sau auto in propriile curti poate fi o provocare pentru multi dintre noi (alee si tortuar – finisare si reparatii). Pentru inceput ar trebui sa avem in vedere dimensionarea lor in functie de marimea spatiului disponibil si modul de utilizare. Spunem acest lucru pentru ca nu ne dorim sa avem o curte plina de beton, ar fi un non-sens. De ce? Pentru simplul fapt ca o curte ar trebui sa fie acel loc in care verdeata sa fie predominanta, dincolo de frumusetea spatiului vom beneficia de un mediu mai racoros.

O curte plina de betoane inseamna o suprafata ce inmagazineaza caldura pe timpul zilei si pe care o va ceda mediului dupa inserat. Astfel, atat ziua cat si noaptea vom avea temperaturi mai ridicate decat in cazul unei curti cu vegetatie si iarba, lucru ce duce la disconfort. Pentru ca nu ne dorim sa aducem efectul de sera din orase, catre casutele noastre de la marginea oraselor, va recomand prudenta cand dimensionati suprafetele betonate sau amenajate cu pavele sau alte solutii ce reduc suprafata verde.

Dincolo de amenajarea acestor cai de acces si protectie a fundatiei (trotuarul), pot fi situatii in care aleea sa sufere degradari, indiferent ca a fost acoperita cu un material de finisare sau nu. Un caz des intalnit este turnarea trotuarelor si aleilor din beton. Acestea sunt lasate fara protectie, fara acoperire si se pot degrada in timp sub influenta factorilor atmosferici.

Am pornit la scrierea acestui articol de la mesajul urmator:

„Am un trotuar facut destul de neglijent acum 15 ani si nu arata prea bine. Au mai apărut niste fisuri, s-au mai macinat niste margini și vreau sa il restaurez. M-am gândit sa repararea zonelor degradate cu un mortar de reparatii pentru structuri sau sa turn o sapa autonivelanta pentru uniformizarea aspectului si protejarea betonului existent. Este bun planul? Sugestii de materiale pentru sapă/material final de aplicat peste sapa? Alta solutie? Eventual un material care sa fie ca o sapa, dar sa fie cu aderenta și protecție la umezeala? Obligatoriu grosimea stratului adaugat trebuie sa fie minima, de ordinul milimetrilor, maxim 10mm. Exclus turnat beton nou la 10cm.” Acesta este mesajul unui utilizator care cauta o solutie de reparare rapida si ieftina.

Sa vedem ce optiuni sunt si care sunt particularitatile fiecarei solutii.

Macinarea unei suprafete betonate inseamna doua lucruri, fie betonul turnat nu a avut calitatea potrivita, fie surpafetele au fost foarte solicitate (indeosebi la inghet-dezghet si s-a utilizat sare). De cele mai multe ori calitatea betonului este una slaba, sub clasa de beton B150 din diverse motive. Unul din ele este cantitatea de ciment folosita, altul poate fi calitatea agregatelor: discutam de prea multe ori de utilizarea unui balastru ce contine mult prea mult nisip si resturi de pamant sau alte impuritati. Un beton de calitate inseamna utilizarea unor cantitati cat mai precise de sort (sort de diverse marimi) dar si a unui nisip spalat si cernut. Tehnic vorbind, utilizarea unui balastru cu prea mult nisip va necesita cresterea cantitatii de ciment ceea ce este greu de apreciat iar nisipul in exces duce inevitabil la o rezistenta mai scazuta a betonului.

Pe de alta parte, pentru ca s-a mentionat ca aleea are fisuri, ne gandim la doua aspecte: lipsa rosturilor de contractie si pregatirea slaba a stratului suport. Rosturile de contractie sunt vitale pentru a elimina posibilitatea de aparitie a fisurilor, se realizeaza pe toata latimea trotuarului pe o adancime de circa 1/3 din grosimea betonului, numarul rosturilor depinde de lungimea trotuarului (nu gresim daca taiem rosturi la fiecare 2m).

Pregatirea stratului suport pentrutortuar ar trebui sa insemna urmatoarele operatiuni:

  1. Saparea solului pentru nivelare si indepartarea stratului vegetal slab rezistent
  2. Tasarea terenului
  3. Adaugarea unui strat de pietris cu o grosimea de 5-10cm
  4. Folie de protectie

Un astfel de exemplu il puteti vedea in articolul publicat pe blog despre turnarea tortuarului.

Este cert ca indiferent de calitatea betonului, suprafata unui trotuar nu poate rezista la infinit fara a se eroda. Pentru cresterea rezistentei supafetei betonului putem apela la lucrari de sclivisire sau elicopterizare a betonului.

Ce alte optiuni avem?

Aspectul betonului nu este unul placut si avem nevoie de solutii de acoperire pentru a da valoare si aspect curtii noastre. Una din solutiile cele mai raspindite este realizarea aleilor cu pavele, pavaje sau alte tipuri de placari. Se pune problema daca optam pentru betonare prealabila sau nu?

Evident ca discutiile pot fi duse in orice directie si putem avea diverse argumente pro sau contra. Sa va spun parerea mea si cred ca dincolo de optiunile personale ale fiecaruia, balanta tehnica ar trebui sa fie principalul aspect de luat in calcul.

Daca discutam de trotuare, cel mai bine este sa existe o zona betonata pe care sa montam ulterior tipul de finisaj dorit. Stratul de beton va proteja fundatia de efectul apei si va permite drenarea rapida a apei spre exterior.

In cazul aleilor, optiunea legata de betonare este relativa, accesul pietonal nu necesita neaparat o supafata betonata insa pentru curtile mici este de luat in cacul faptul ca in timp, dupa 5 ani, o suprafata ce nu este betonata (ma gandesc la montajul pe pat de pietris al pavelelor sau dalelor) se poate lasa si va trebui refacuta lucrarea. Solul de sub stratul suport se va lasa inevitabil pentru ca nu vom folosi niciodata atat de multa piatra sparta ca fundament.

Din principiu, montarea pavelelor sau a dalelor mi se pare o solutie slab calitativa si pana la urma tot un beton este. Spun slab calitattiva pentru ca majoritatea pavelelor au un pret deja prea mare iar calitatea colorantilor si rezistenta lor in timp sunt discutabile.

Alte alternative?

Daca pavelele sau dalele inseamna beton peste beton turnat, de ce sa nu apelam la un beton amprentat? Din punctul meu de vedere, un beton ampentat bine realizat este mai durabil si mai usor de intretinut decat un strat de pavele. In plus, se realizeaza mai rapid, necesita mai putina manopera si materiale.

Pe de alta parte, solutiile ce sunt mult mai aspectoase si dau o nota aparte amenajarilor sunt diferitele tipuri de placaje ce se pot adauga peste stratul de beton turnat. Cea mai la indemana solutie este placarea cu piatra de munte, utilizand un strat de mortar armat. Este o amenajare cu aspect rustic insa necesita o atentie mai mare la punerea in opera, altfel devine neaspectoasa. Forma pietrei de placare se alege cu atentie, rosturile sa aiba dimensiunea potrivita si sa fie cat de cat potrivite marimii placilor iar finisarea lor sa fie durabila si aspectoasa.

Travertin, marmura, granit ….?

De departe, ce le mai indicate placari sunt cele cu piatra naturala superioara: granit, onix, travertin, marmura etc. Metoda de placare pe o suprafata betonata este arhicunoscuta, se lipeste direct in pat continuu, cu adeziv potrivit tipului de piatra. Pietrele traslucide cum sunt marmura si travertinul se placheaza cu adeziv flexibil, pentru exterior, de culoare alba. Rosturile, chiar si cele minime, se umplu cu chit de rosturi impermeabil. La finalul placarii, in functie de specificul fiecarui tip de piatra se pot realiza tratamente specifice pentru impermeabilizare, antiaderente etc. O amenajare cu piatra naturala se poate realiza fara a utiliza borduri, asa cum este necesar in cazul pavelelor si acest lucru aduce un plus de aspect. Grosimea placarilor cu piatra naturala poate pleca de la 1cm si poate ajunge la 3cm in cele mai multe cazuri sau mai mult daca sunt dale masive.

Asadar, indiferent ca aveti de renovat, de reparat sau de realizat trotuare noi, incercati sa analizati de la bun inceput solutiile posibile, tehnic si economic si sa le realizati corect. Evitati astfel lucrari inutile si o risipa de bani si timp. Repararea betonului in straturi subtiri, fara o alta acoperire, nu este o solutie. Reduceti spatiile amenajate pentru circulatie autor sau pietonale, la minimul posibil, pentru a beneficia de racoare si vegetatie in curtea la care ati visat si in care trebuie sa va simtiti ca intr-o oaza de relaxare.


Be the first to comment on "Alee si tortuar – finisare si reparatii"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*