Izolare termica si fonica casa din lemn


Prin alegerea unei solutii tehnice optime de izolare termica si fonica casa din lemn avem la dispozitie cateva variante pe care le-au gandit inginerii si producatorii de materiale de izolatie. Ideal este sa alegem solutia tehnica din faza de proiectare a casei noastre, plecand de la tipul structurii, zona de amplasare, caracteristicile materialelor ce constituie ansamblul constructiei (pereti exteriori, pereti interiori, plansee, acoperisuri si terase etc.). Cu cat alegem mai devreme cu atat vom elimina o serie de necunoscute si vom elimina erorile de construire pentru ca vom sti toate detaliile constructive, eliminand improvizatiile sau solutiile de compromis in faza de construire a casei.

Deoarece casele realizate din zidarie si structuri din beton armat variabilele sau comportarea structurilor fata de actiunea factorilor exteriori sunt mai usor de apreciat, la casele realizate din lemn va trebui sa abordam putin diferit modul de dimensionare si detaliile constructive vor fi ceva mai laborioase. Motivele sunt datorate specificului structurilor din lemn, un material care impune tratarea detaliilor cu mare atentie pentru ca imbinarile sunt zone de risc, pentru ca materialul este sensibil la umiditate si poate afecta atat rezistenta structurilor, gradul de izolare termica si fonica si protectia fata de daunatori.

Este de dorit ca solutia/solutiile de termoizolare sa poata oferi rezistente termice ridicate la o grosime redusa de material de izolare, un aport semnificativ inizolarea fonica si o anume protectie fata de transferul vaporilor, rezistenta la udimitate/umezeala. Din aceste puncte de vedere, putem discuta astazi de beneficiile si avantajele utilizarii spumei poliuretanice in aplicatii de izolare termica sifonica la ocasa din lemn.

Ce tipuri de spuma poliuretanica exista?

Spume poliuretanica utilizata pentru izolarea caselor din lemn dar si pentru alte tipuri constructive este de doua tipuri: spuma poliuretanica cu celula deschisa si spuma poliuretanica cu celula inchisa. Ambele sortimente se pot utiliza separat sau in combinatie, corelat cu tipul structurii ce se doreste a fi izolata iar diferentele sunt date, in principal, de valoarea densitatii.

Multe din casele din lemn sunt reprezentate de constructii aflate in zona de deal si munte, acolo unde pensiunile sau locatiile de tip HoReCa ofera servicii de turism sau servicii asociate. Izolatia acestor spatii dar si a caselor individuale din lemn este mai mult decat necesara sideriva atat din considerente economice dar si pentru a oferi clientilor/beneficiarilor confortul interior termic sifonic necesar unor servicii superioare.

De ce este spuma poliuretanica materialul potrivit pentru izolarea pensiunilor, hotelurilor, restaurantelor sau caselor din lemn, vom vedea in continuare din exemplul practic realizat de specialistii de la Isoterm.

Spuma poliuretanica este material izolator termic excelent, fiind suficient sa exprimam valoarea foarte buna a coeficientului de trasfer termic oferita (valoarea lambda λ este de 0.021-0.038 W/mK), ceea ce inseamna o capacitate ridicata de a reduce transferul de caldura intre interior si exterior. Prin utilizarea acestui material de izolare pe pereti, pardoseli si acoperisuri, se poate obtine un nivel ridicat de confort termic si fonic in casele din lemn.

Izolare termica si fonica casa din lemn in Pantelimon – exemplu.

Asadar, de la teorie la practica, sa vedem cateva despre cum se poate izola o casa din lemn in varianta materilului de izolare profesional – spuma poliuretanica. Discutam de o casa pe structura din lemn, regim de inaltime P+1+M, o constructie rezidentiala. Aceasta inseamna o structura destul de mare din lemn, cu dimensiuni considerabile, suprafata fiind de circa 500mp.

Faza initiala, inainte de executia lucrarii de izolare cu spuma poliuretanica. Se observa structura din lemn, inchiderea exterioara cu panouri fibrolemnoase din OSB siparte din instalatiile interioare aflate in lucru.

Este bine de stiut ca inainte de executarea lucrarilor de izolare cu spuma poliuretanica ar trebui finalizate toate lucrarile de pozare a instalatiilor prin intreaga structura. Toate tubulaturile sa fie bine fixate si scoase din planul peretilor spre interior, etansate la capete.

Au fost tratati cu spuma toti peretii interiori – de compartimentare, cavitatea peretilor exteriori si acoperisul/mansarda. Pentru ca avem diferite tipuri de suprafete, pereti interiori si exteriori, structura mansardei spre acoperis, materialul de izolare termica si fonica din spuma poliuretanica nu poate fi acelasi. Deasemenea, difera si grosimile de aplicare, corelat cu tipul spumei poliuretanice utilizate.

Pentru pereții exteriori si interiori s-a folosit sortimentul de spumă poliuretanica cu celula deschisa la o grosime de 15-20cm grosime. Dupa cum se poate vedea in foto, acest sortiment este aplicat uniform pe strctura peretilor si imbraca foarte bine toate elementele din lemn. Prelucrarea peretilor ulterior va fi una minora si nu vor finecesare decat lucari de completare a inchdierilor cu panotajele alese, OSB sau gipscarton.

Avantajul spumei poliuretanice cu celula deschisa este dat de densitatea mai redusa ce o face mai usoara si structura oarecum mai poroasa ce aduce avantaje in domeniul izolatiei fonice. Izolarea termica intre spatiile interioare este mai putin relevanta insa exista evident la o asemenea grosime de material de 15cm. O putem asimila cu rezistenta termica oferita de vata minerala sau polistiren insa modul de aplicare rapid, usor si fara a rezulta spatii neacoperite de izolatie, fac din spuma poliuretanica un castigator net. Putem spune ca nicio casa clasica nu poate atinge valorile de izolare termica si fonica date de izolarea cu 15cm de spuma poliuretanica cu celula deschisa.

Daca mergem spre mansarda, suprafata tavanului ce este partial acoperisul casei, necesita o izolare cu o spuma poliuretanica cu celula inchisa. Motivul este avantajul oferit de o densitate mai ridicata, o izolare termica mai buna si o permisivitate redusa la vapori. Izoland lemnul vor reduce sensibilitatea la umiditate a acestuia, vom proteja structura din lemn, vom avea o izolatie care sa acopere foarte bine toate imbinarile realizate intre profilele din lemn, acoperirea integrala a oricarei cavitati prin efectul indus de pulverizarea spumei cu presiune si nu va fi necesara vreo bariera de vapori suplimentara.

Pentru izolarea acoperisului, tavanului mansardei, s-a folosit spuma poliuretanica cu celula închisa la o grosime de 15cm. Am obtinut astfel o rezistenta termica de R=7.14, fara punti termice.

Spuma poliuretanica este foarte rezistenta la umiditate si nu absoarbe apa, din acest motiv o face potrivita pentru utilizarea in medii umede sau expuse la apa si pentru protectia structurilor sensibile la umezeala, asa cumsunt casele din lemn. Utilizand spuma poliuretanica putem preveni formarea de mucegai si vom elimina problemele legate de umiditate in cladiri. Mucegaiul nu este dorit si cu atat mai putin permis in spatii de tip HoReCa ce sunt realizate din lemn sau nu.

Cum astazi orice constructie are nevoie de un certificat energetic inca din faza de proiectare, odata realizat proiectul de izolare termica si fonica casa din lemn, suntem convinsi ca vom avea pe langa un certificat energetic cu o clasa energetica superioara, o casa economica si confortabila. Aceiasi specialisti ISOTERM au lansat o aplicatie utila tuturor, care permite evaluarea efcientei energetice in regim propriu. Puteti testa singuri aplicatia accesand informatiile prezentate in articolul de pe pagina Isoterm – aplicatie certificat energetic virtual .

In final, sper ca ati putut observa modul simplu in care cu ajutorul unor specialisti in domeniul izolatiilor puteti realiza izolarea termica sifonica a casei din lemn. O izolare clasica ar insemna saptamani de munca, o multitudine de probleme legate de taierea, aplicarea si fixarea izolatiei clasice. Ar fi trebuit adaugate o sumedenie de accesorii si la final tot nu ar fifost o izolatie fara riscuri, evident cu goluri si posibilitatea ca timpul sa afecteze stabilitatea si eficienta izolatiei. In contra-partida, o izolatie cu spuma poliuretanica este 100% sigura, fara riscuri la aplicare si pe toata durata de viata a constructiei, rezistenta, usor si rapid de aplicat. Aplicarea mecanziata aduce numai avantaje, cateva cateva zile de executie a lucrarilor de izolare cu spuma poliuratanica dupa cat de mare este casa si dupa 24-48 ore de la aplicare puteti continua lucrarile de amenajare fara niciun risc.

Alege o casa bine izolata termic si fonic, cu o etanseitate superioara,

solutie asigurata de spuma pliuretanica!


Be the first to comment on "Izolare termica si fonica casa din lemn"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*