Echipare tablou electric

 


CUM ECHIPAM UN TABLOU ELECTRIC DE APARTAMENT ?

In ultimii ani, frenezia constructiei si renovarilor locuintelor a cuprins aproape toata Romania, polistiren, gipscarton, vata minerala, faianta, gresie, tencuieli decorative, hidroizolatii, gleturi, vopsele lavabile, termopane, tablou electric, cate si mai cate – tot romanul isi imbunatateste confortul locuintei, ceea ce nu este deloc rau. Bineinteles ca in acest context nici instalatiile electrice nu au cum sa scape de lucrarile specifice de inlocuire sau modernizare, facute mai mult sau mai putin corect. Se considera indeobste ca instalatia electrica interioara a unei locuinte incepe de la tabloul de distributie finala din apartament – fals, instalatia incepe de fapt de la punctul de delimitare cu reteaua furnizorului. Acest punct de delimitare este de obicei contorul de masurare a energiei electrice, montat fie in blocul de masura si protectie (prescurtat BMP), fie in firida de palier.

Existand un articol pe VYS Blog ce a prezentat pe larg operatiunea de inlocuire a unui tablou clasic cu patroane fuzibile, cu unul modern, echipat cu disjunctoare magneto-termice (aceasta este denumirea dispozitivelor pe care noi le numim uzual “sigurante automate”), in acest articol ne propunem sa raspundem la intrebarea:

Ce aparataj aleg pentru un tablou electric ?

 In mod firesc, inainte de toate, alegem tabloul electric propriu-zis. De regula, in locuinte se monteaza tablouri din material plastic (ABS) prevazute cu usita frontala transparenta sau fumurie, ingropate sau aparente in functie de locul de amplasare al acestuia.

   Este bine ca tabloul sa fie unul produs de o firma consacrata in domeniu, dar din experienta proprie va spun ca nici cele “Made in Turkey” nu sunt chiar asa de “catastrofice” pe cat sunt descrise uneori. Tablourile turcesti pacatuiesc in marea lor majoritate prin existenta unui spatiu relativ mic intre corpul tabloului si corpul sigurantei (a se vedea foto), ceea ce inseamna ca daca aveti de lucrat cu conductoare unifilare va fi mai dificil sa le “modelati” in vederea bransarii la bornele sigurantelor.

Un tablou electric de calitate mai buna cum este cel de tip Comtec, se observa ca are un spatiu mai mare pentru pozitionarea conductoarelor. 

Tot din motive de spatiu, pentru o pozitionare cat mai buna a conductoarelor in interiorul, este bine sa alegeti un tablou cu mai multe posturi decat va sunt necesare. Un post este spatiul ocupat de un corp de siguranta automata monopolara si are latimea de circa 18 mm. Daca de exemplu aveti nevoie de un tablou cu 10 posturi, alegeti unul cu 12, lucru care va va ajuta mult si in cazul unor eventuale dezvoltari ulterioare ale instalatiei.

Dupa alegerea unui tablou electric, urmeaza alegerea sigurantelor automate. Daca in cazul tabloului optiunea “Made in Turkey” poate fi acceptabila, in ceea ce priveste sigurantele, aici se schimba situatia si ne vom confrunta cu o mare dilema intrucat piata romaneasca este plina de produse contrafacute sau de produse ieftine, de obicei marci “no name” fabricate in Turcia sau pe vapor in Marea Chinei. Ca sfat general, nu cumparati niciodata sigurante automate ieftine din magazine indoielnice, de genul “orice produs cu 3,9 lei” sau de pe tarabe din diverse targuri, mai ales daca pe ele gasiti marci gen MERVE, SENTAI, HEPOL, etc. Retineti ca o siguranta automata de calitate, de exemplu bipolara, nu poate sa coste mai putin de 20 – 30 lei nici daca o cumparati direct de pe banda de productie. Daca aveti in localitatea dumneavoastra un distribuitor autorizat al unei marci de prestigiu, cumparati de acolo pentru ca aveti garantia ca produsele nu sunt contrafacute si puteti gasi  preturi relativ bune. Cateva marci spre  care va puteti orienta sunt: Schneider, Legrand, Gewiss, Moeller, ABB, Hager, Comtec, Elmark, dar lista nu este exclusiva, acestea sunt marci pe care le cunosc din practica. Aveti insa grija ca in aceeasi instalatie sa folositi sigurante ale aceluiasi producator.

          Ajunsi in acest punct, s-ar putea ca dumneavoastra sa va intrebati: De ce sa nu cumpar sigurante ieftine din targ ? Nu fac aceeasi treaba ca cele scumpe ?

          Voi raspunde indirect la aceasta intrebare relatandu-va o intamplare la care am fost partas in urma cu vreun an si jumatate. Am fost chemat de o cunostinta “sa ma uit putin” la instalatia electrica din apartament, fiindca simtea miros de izolatii arse. La fata locului am descoperit ca o doza de derivatie mai avea putin si lua foc din cauza suprasarcinilor de durata si a contactelor imperfecte. Extinzand verificarile am constatat ca pe un singur circuit de prize omul avea conectate un boiler, masina de spalat si 2 calorifere fiecare cu puterea de 2 kW. Omul spunea ca in timpul functionarii acestora mirosea a izolatie arsa, dimineata cand pleca la serviciu scotea tot din prize iar cand ajungea acasa gasea siguranta de pe circuit cazuta. Mi-a fost greu sa cred asa ceva, dar m-am convins ca era adevarat cand, dupa 20 minute de la scoaterea tuturor consumatorilor din prize, siguranta a cazut singura (sic!) in prezenta mea. Era un produs contrafacut de o calitate slaba, marca Sentai si avea curentul nominal de 16 A. Cu toate acestea, nu decupla la curentul de peste 30 A absorbit de toti acei consumatori, dar decupla atunci cand prin ea nu trecea niciun curent. Comentariile cred ca sunt de prisos …         

Sigurante, disjunctoare … in tablou electric!

           Dupa ce ne-am hotarat asupra marcii de sigurante pe care le vom achizitiona, urmeaza sa alegem tipul de sigurante. Iata care sunt tipurile de sigurante automate si la ce le putem folosi:

 Sigurante automate monopolare (1P)

Aceste sigurante au o borna de intrare si o borna de iesire, protejeaza doar o faza a circuitului si ocupa spatiul unui post in tablou. Aceste sigurante le putem alege daca, din motive de economie sau de simplificare a instalatiei, dorim sa protejam doar conductorul de faza din circuitul electric. In acest caz toate conductoarele de nul ale instalatiei trebuie legate impreuna in tablou. Metoda nu este interzisa de normativ dar eu nu v-o recomand deoarece nu se asigura separarea electrica a tuturor polilor de alimentare in caz de defect. Pentru a exemplifica dezavantajul, sa presupunem ca la o astfel de instalatie protejata prin sigurante monopolare si cu nulurile “pe direct” vin “meseriasii” sa schimbe contorul pentru ca i-a expirat durata de exploatare si, in urma acestei operatiuni, inverseaza din greseala conductoarele de pe iesirea din contor. In acest caz, pe conductoarele legate direct nu vom mai avea nulul, ci faza retelei, astfel ca in caz de defect se va deconecta nulul si vom avea in continuare faza prezenta in instalatie.

  Sigurante faza – nul (1P+N) 

 Acest tip de sigurante sunt constituite tot dintr-un corp de siguranta si ocupa tot un post in tablou, dar au cate 2 borne pe intrare si pe iesire. Protectia la suprasarcina/scurtcircuit este asigurata numai pe un pol, pe celalalt pol existand doar un contact care se deschide si se inchide solidar cu contactul dispozitivului de protectie, realizand doar separarea electrica a acestui pol. Acest pol care nu are protectie este notat cu litera N si la el vom conecta obligatoriu conductoarele de nul. Pe celalalt pol, care nu este marcat cu nicio litera, vom conecta conductoarele de faza. Aceste sigurante sunt foarte practice intrucat ocupa spatiu mic in tablou (cat o siguranta monopolara), asigura protectia  circuitului dar si separarea electrica a tuturor polilor in caz de defect, din acest motiv vi le recomand pentru protectia circuitelor dedicate din tablou.

Sigurante bipolare (2P) 

O astfel de siguranta este constituita de fapt din doua corpuri montate impreuna. Ocupa 2 posturi in tablou, fiecare pol are protectie la suprasarcina si scurtcircuit dar mecanismele lor functioneaza in solidar, adica in cazul in care pe un pol apare o suprasarcina, vor fi deconectati ambii poli. La aceste sigurante nu are importanta la care dintre poli  conectam faza si nulul. Intrucat ocupa spatiu dublu fata de sigurantele monopolare sau de tip P+N, va recomand sa le montati doar ca protectie generala pentru intregul tablou. Sa nu ma intelegeti gresit, ele sunt foarte bune si pentru protectia circuitelor dedicate, dar din considerentul micsorarii cat mai mult posibil a dimensiunilor tabloului, v-am facut recomandarea de mai sus, ca sa nu mai punem la socoteala si faptul ca sunt mai scumpe decat cele P+N.  

Sigurantele tripolare (3P) si tetrapolare (3P+N) 

 Aceste sigurante se folosesc numai in circuite trifazate, deci au de-a face cu ele numai cei care locuind intr-o casa cu mai multe incaperi au nevoie de o putere instalata mai mare si atunci apeleaza la solutia unui bransament trifazat. Cele tripolare protejeaza cele 3 faze, nulul fiind legat direct, iar cele tetrapolare protejeaza la fel cele 3 faze, dar in acest caz nulul este trecut prin borna marcata cu N, cu rol de separare electrica; acest tip se foloseste in cazul distributiei trifazate cu 5 conductoare (trei faze L1, L2, L3, nulul de lucru N si conductorul de protectie PE). Constructia lor este similara cu a celor bipolare.

  

Intr-un tablou electric se poate adauga un modul pentru sonerie, de aceeasi forma si dimensiune cu o siguranta monopolara.

      In afara tipurilor de sigurante automate mentionate, in tablouri se mai pot monta si dispozitive diferentiale de curenti reziduali sau sigurante diferentiale, dar despre acestea voi vorbi intr-un articol dedicate, in viitorul apropiat.


365 Comments on "Echipare tablou electric"

 1. NEGULESCU CORNELIU | 25 mai 2011 at 19:57 | Răspunde

  Yupiii, de cand astept eu asa ceva, ca ma cacai de 20 de ani sa-mi schimb tabloul din ’62 !
  Bravo, dom’ Viorel, inca o data la tinta !
  Poate mai detaliati un pic !

  • Meritul este si al lui Florin. Te-as intreba ce ai cu tabloul actual de vrei sa il schimbi? In cazul in care te hotarasti si nu ai alte cerinte mai deosebite, prin articolul curent si cel cu inlocuire tablou electric ai toate detaliile necesare. Pentru alte probleme poti intreba si incercam sa iti rapsundem la obiect. Cred ca si din schimbarea tabloului tau poate iesi un articol practic, ideal pentru prezentarea pe blog.

 2. NEGULESCU CORNELIU | 25 mai 2011 at 20:49 | Răspunde

  Ce am eu acum nu se poate numi tablou ! E un soi de mastodont din ’62, cu patroane ceramice, cu lita, valeu, noroc ca nu mai traieste Stefan Cel Mare, ca ar rade de l-ar durea burta !
  Cum ma hotarasc sa ma apuc de treaba, pac, apare ceva nou, revolutionar! Zic : sa mai stau putin, ca totul are o limita ! Nu e asa, e un sir de innoiri FARA limita…Maine va aparea tabloul cu sigurante comandate prin telecomada sau de pe telefonul mobil…
  Sunt ingrozit !

  • florin muresan-grecu | 26 mai 2011 at 7:15 | Răspunde

   Pana o sa apara acel tablou cu telecomanda asteptam sa ne dati niste detalii despre ce ati dori sa intreprindeti in vederea rezolvarii problemei dvs. cu tabloul si sa incercam sa va ajutam

   Cu stima.

 3. NEGULESCU CORNELIU | 26 mai 2011 at 9:14 | Răspunde

  Saru’ mana !
  Problema mea consta in sincronizarea schimbarii contorului cu schimbarea tabloului. Acum contorul e pe tablou, sigilat. Nu pot sa dau deci tabloul jos ca ar trebui sa violez sigiliile contorului. Ma gandeam sa pregatesc eu tabloul modern,sa pregatesc locul de montare al contoarului, sa-i chem pe domnii de la Enel sa desfaca sandramaua, sa monteze contoarul si apoi sa montez eu in liniste tabloul.
  1.E bine asa ?
  2.Daca da, cum se poate monta contorul pe un perete de caramida ? Are un suport anume sau direct ?

  • florin muresan-grecu | 27 mai 2011 at 13:44 | Răspunde

   1.Da
   2.Exista in magazinele de profil suporturi pentru contoare. Eu personal n-am montat niciodata un contor pe asa ceva, ca la mine in nenorocitu’ asta de Petrosani n-am gasit, dar ma vazut pe internet cum arata ( nu sunt sigur daca nu cumva pe forum la MC).
   Cu stima.

   • Suportul ?sta este ca o tava care se prinde de perete, cu fundul in afara si in asa fel incit sa acopere firele care ies din zid. Aten?ie când da?i g?urile sa nu str?punge?i coloana.Peste holz?uruburile cu care e prins acest suport de perete se monteaza contorul astfel in suportul sa nu poata fi îndepartat de perete. ?uruburile de prindere ale contorului, sunt ascunse de capacul contorului care este sigilat dup? conectarea contorului. Daca aveti contor vechi, asteptati sa vina ca sa vi-l schimbe ei. Mie mi-au montat un contor electronic care este asa de sensibil încât si consumul becul de semnalizare de la întrrup?tor îl sesizeaz?.
    Daca dau de fotografii am sa le trimit lui Viorel sa le posteze. Chestia sa le gasesc pentru ca inca am o harababura mare printre fotografiile tehnice.

    Sa’ltare!

 4. NEGULESCU CORNELIU | 27 mai 2011 at 14:20 | Răspunde

  Multumesc !
  Tabloul se poate monta cu dibluri sau cum ?
  Am fost in Petrosani, acum cred 10 ani. Nu mi s-a parut „nenorocit”!

  • Se poate fixa direct pe caramida sau pe peretele tencuit utilizand clasicele dibluri.

  • florin muresan-grecu | 27 mai 2011 at 19:59 | Răspunde

   Daca montati tabloul direct pe un perete netencuit (din caramida, ca sa ma refer la intrebarea dvs.) va sfatuiesc sa puneti intre el si perete niste distantiere care sa preia eventualele denivelari ale peretelui. In caz contrar este posibil ca prin strangerea holsuruburilor de fixare in dibluri denivelarile sa se transmita corpului tabloului si sa produca deformarea lui. Eu am intalnit vreo 2 sau 3 astfel de situatii chiar si la pereti finisati inclusiv cu glet, am pus distantiere (am folosit ca distantiere saibe plate introduse pe holsurub in numar variabil in functie de marimea denivelarilor) iar spatiul rezultat intre perete si corpul tabloului l-am umplut perimetral cu etansant acrilic.

 5. Buna ziua, sunt si eu intr-o situatie neiantalnita pana acum si din cauza putinelor cunostinte despre alegerea panoului si a sigurantelor as dori un sfat. Este vorba de o casa cu 4 dormitoare, 2 bai, o bucatarie si un salon, consumatori sunt: pentru inceput in bucatarie sunt 2 lini una pentru cuptor, hota si vitro un total de 10.000 W total desi nu cred ca se vor folosi niciodata toate focurile plus cuptorul iar cealata linie pentru frigider si ceilalti consumatori sumand un total de 5.000 de Wati, cifele sunt cam mari dar nu vreau ca de fiecare data cand se gateste sa decupleze siguranta, un dormitor are consumatori pana in 1.000 W sunt 4 la numar, in fiecare baie consumatori de 1.000 W, in salon 2000 W cu un minim de 6 sigurante automate, 4 jos doua sus si generale … astept sfaturi. Va multumesc.

 6. Buna ziua ma intereseaza si pe mine unde gaseasc sa cumpar un capac de ebonita negru pentru panoul elecric este model vechi cu orificiul acel pe unde ies sigurantele automate.Deoarece am facut renovare si l-am spart cazind pe zos si a ramas panoul cu sogurantele pe dinafara,datim o sugestie.Multumesc anticipat.

  • Nu stiu exact daca se mai gasesc cumva in comert insa eu l-am aruncat din pacate. Nu m-am gandit ca mai trebuie cuiva, poate gasiti pe la cineva care schimba tabloul sau poate are vreun altcineva alta sugestie.

  • dupa cele descrise este vorba de model vechi de tablou, cu patroane pe care le-ai schimbat cu sig automate ,recomandarea mea e sa schimbi tabloul cu unul nou cu sig. bipolare, ce-i vechi tot vechi ramane,

 7. Exista lipiciul universal numit ,,picatura” care la mine in aceeasi situatie a dat rezultate bune.

 8. buna ziua am un tablou de siguranta vechi cu 2 sigurante stie cineva cum se schimba

 9. m-a lamurit pe deplin articolul… nu stiam exact ce tipuri de sigurante de aleg.
  o singura intrebare mai am : tabloul actual pe care vreau sa-l schimb a fost modificat de cei de la electrica in sensul ca au venit si au scos contorul cel vechi , clasic , cu roata si l-au inlocuit cu unul digital insa strecurat in aceasi carcasa (pot trimite o poza pe mail pt exemplificare). acum eu cum pot schimba panoul ? electricianul meu a zis ca luam contorul si il asezam cumva pe noul panou.. insa nu ma bucura ideea… ma gandeam sa iau o carcasa mai mare pt tabloul electric si sa incapa si contorul in ea ? ati intalnit asa ceva pana acum ? cum le-ati rezolvat ? multumesc.

  • Nu poti umbla la contor pentru ca este sigilat, asadar partea cu luatul contorului este putin probabila. Tot ce este dupa contor poate fi refacut, schimbat etc. Ramane problema partii estetice pentru zona respectiva daca schimbi tabloul. Altfel, se poate face cu desigilare si resigilare contor.

 10. Am intrat sa citesc articolul din dorinta de a ma informa la modul general despre sigurante, cand am ajuns la „se decupla atunci cand prin ea nu trecea niciun curent” m-am convins ca citesc ce trebuie 🙂 Exact asta am patit astazi, a inceput sa se decupleze siguranta singura cand vrea ea, cu sau fara consumatori. I-am pus un cui sa o tina in loc sa pot sa incalzesc apartamentul pentru cea mica, dar maine ma duc sa fac o vizita la magazin sa inlocuiesc dracovenia (T&G DZ 47-60 C10). De cand am achizitionat apartamentul si am pus cuptor electric tot imi da batai de cap de fiecare data cand coace sotia o prajitura. Bun articol, la subiect si bine prezentat, felicitari.

  • Florin Muresan-Grecu | 18 martie 2012 at 7:54 | Răspunde

   Sincer, nici n-am auzit de marca asta de sigurante, dar schimbati-o cat mai repede cu putinta, si poate ne tineti si pe noi „la curent” cu situatia ulterioara.
   Multumim pentru aprecieri.

   • Am revenit cu noutati, dupa ce mi-am bagat nasul in panou sa vad cu ce se mananca instalatia mea (lasata mostenire de la vechii proprietari). Pe noapte am lasat-o inchisa, iar dimineata dupa ce am cuplat-o si blocat-o cu cuiul s-a incins si mirosea deja a ars 🙁 Sa ma ierte Dumnezeu ca e duminica, dar cu copil mic in casa… Siguranta asta e singura de genul, restul sunt toate Moeller CLS4 C10. Sunt 3 circuite, unul pentru toate prizele (mai putin cea din baie la care este masina de spalat), unul pentru becuri + priza din baie si unul magnific pentru 2 becuri din hol :). Siguranta cu probleme era pe circuitul de prize, pe nul (toate sigurantele fiind monopolare). Momentan am trecut nulul de la prize pe nulul de la circuitul cu 2 becuri (inchizand in acelasi timp faza de la acesta si deconectand nulurile), practic am inlocuit siguranta de pe nulul prizelor si am inchis circuitul pe cele 2 becuri, atat m-a dus capul pana ma duc la magazin. Urmeaza sa o finalizez ce am inceput, sa schimb siguranta pe prize, sa suporte toata reteaua (cam 32 A = cuptor, ceainic electric, centrala, frigider, hota + televizorere si calculatoarele din casa + rezerva pentru aspirator :)), cuptorul de la bucatarie are 3500W (16A) , in functie de program, iar sigurantele mele de 10A, nu e de mirare ca sareau intruna. Voi alege una faza-nul, urmand sfatul din articol. Revin cu noutati.

    • O siguranta care sa suporte toate circuitele de la prize trebuie sa fie corelata si cu sectiunea conductoarelor, sa nu ai surpriza ca siguranta va rezista insa se vor deteriora conductoarele (izolatia se incinge), uneori cu consecinte dramatice. Nu inteleg de ce ai o singura siguranta pe toate prizele! Mi se pare exagerat, solutia este separarea unor circuite, cel putin cuptorul sa fie pe o siguranta dedicata.

     • Depinde câte prize sunt in apartament. I7 permite maxim 8 prize pe un circuit, iar daca apartamentul e de doua camere, gata, ai terminat cu circuitul de prize. Pentru ca asa se proiecta mai de demult. Asa cum ati observat, necazurile au inceput atunci când ati luat cuptorul, care are un consum mai mare decit cei 10 A pe care îi suporta siguranta. 10 A pentru restul prizelor mi se pare OK. DAR asa cum vi s-a spus aici, trebie sa ,,trageti” un circuit separat pentru cuptor. La fel ar trebui si pentru masina de spalat daca incalzeste cu rezistente apa de spalat.

      Nu e bine ceea ce ati facut cu cuiul: treebuia sa puneti un strap (punte, jumper) peste bornele sigurantei, in acest fel nu ar mai fi fost mirosul generat de contactul insuficient al sigurantei. Puteti fi fericit ca nu ati luat foc. Va recomand sa verificati si izolatia firelor care pleaca din siguranta, pentru ca e posibil ca izolatia sa fie compromisa. In aces caz se intareste izolatia printr-un tub de ciorap siliconic, rezistent la temperatura.
      Sal’tare!

     • Buna idee cu jumperul, simpla si eficienta, o tin minte pentru data viitoare. Cat despre fire, grosimea lor ma deranjeaza si pe mine, pe nul e un cupru nesimtit de subtire, cel de pe faza e mai gros, dar tot nu imi inspira incredere. Mi-ati confirmat temerea ca poate ceda instalatia, asa ca am schimbat planul. Apartamentul e de 3 camere, 11 prize din care 5 folosite. Ma gandesc sa nu ma grabesc cu spartul peretilor pentru retele separate, si nici cu cabluri prin casa sotia nu se impaca, abia de un an ne-am mutat si varul pe pereti este cat de cat proaspat 🙂 Intentionez sa mai rezist cu ce am, daca se mai poate. Imi propun sa mut cele doua becuri pe circuitul cu iluminarea (60W in plus la ce este nu cred ca va deranja), prizele le pun pe rezistente eliberate si voi avea acelasi sistem de pana acum, cu atentia la incarcarea retelei pe viitor, sa nu sara sigurantele. A functionat timp de un an, credeti ca mai rezista inca cativa? 🙂
      In rest izolatia pare ok, sotia a testat deja fixul de dimineata si a copt ceva paine, asa ca am sperante sa mearga.

  • sare pt. ca e de 10A!!! cuptorul e un consumator puternic, deci trebuie neaparat sa pui o siguranta de minim 16A.

   • Florin Muresan-Grecu | 22 martie 2015 at 19:16 | Răspunde

    Nu credeti ca e cam tardiv sfatul dumneavoastra? Mesajul la care ati raspuns e vechi de 3 ani. Ma gandesc ca in atata amar de vreme omul si-o fi rezolvat problema.

 11. Florin Muresan-Grecu | 18 martie 2012 at 18:44 | Răspunde

  Va sfatuiesc ca pana la momentul in care veti putea reface instalatia electrica din apartament sa refaceti configuratia de la tablou astfel : toate becurile le legati pe un singur circuit cu sigurante de 6 A, circuitul pentru masina de spalat cu sig. de 10 A iar pe circuitul celalalt de prize tot 10 A (nu stiu ce material si ce sectiune aveti la conductoarele din pereti deci nu ma hazardez sa va recomand 16 A). Suplimentar fata de aceste circuite, chiar daca „varul e proaspat pe pereti”, ar fi bine sa incercati sa realizati inca un circuit aparent pentru prizele din bucatarie, cu conductoare de cupru sectiune 2,5 mmp introduse prin canal de cablu, protejat cu sig. de 16 A. Puteti folosi disjunctoare (sig. automate) bipolare faza+nul, deoarece ocupa mai putin spatiu in tablou iar in caz de defect intrerup ambii poli ai alimentarii. Aveti grija cu marca Moeller, deoarece exista multe contrafaceri foarte bine realizate, deci greu de depistat. Si inca ceva : nu uitati de impamantarea pe circuitul pentru bucatarie (presupun ca pe celelalte aveti).Nu in ultimul rand, incercati pe cat posibil o utilizare judicioasa a aparaturii pentru a realiza un coeficient de simultaneitate cat mai mic.

 12. Buna ziua,
  M-am apucat sa fac eu instalatia de la casaP+E
  doresc o parere avizata de ce am facut si intentionez sa fac:
  Etaj :
  tablou separat etaj circuit de lumina +circuit prize+circuit baie
  -conductor de 1.5 cu siguranta f+N de 6A pentru circuit lumina –conductor de 2.5 sig F+N 10Apentru circuit prize
  -Conductor 4 sig diferentiala 16A 10mA pentru baie.Legatura la tab principal conductor de 4mm.
  Parter :
  Conductor 1.5 sigurata 6A F+N circuit lumini
  2.5 Sig 10A F+N circuit prize
  4 mm Sig diferentiala 16A 10mA pentru baie
  4 mm sig 16A F+N circuit aer conditionat
  4 mm sig 16A F+N circuit exterior
  4 mm sig 16A F+N circuit 1 bucatarie(3 prize duble)
  4 mm Sig 16A F+N circuit 2 bucatarie(3 prize duble)
  4 mm Sig 16A F+N circuit centrala pe gaz bucatarie
  siguranta generala va fi 25A 30mA plus un descarcator pentru evenimente atmosferice.Sigurante vreau din considerente economice si faptul ca am gasit toate aparatele inclusiv descarcatorul sa fie Schinder
  Daca se poate o parere despre corectitudine dimensionarii si o parere despre sig schinder.

  • Florin Muresan-Grecu | 28 martie 2012 at 19:41 | Răspunde

   Observ o supradimensionare cu o treapta a sectiunilor conductoarelor (exceptand iluminatul) in raport cu curentii nominali ai sigurantelor,ceea ce nu e rau, ofera un plus de securitate in exploatare. Nu sunt de acord cu 16 A la centrala termica. Daca e pe gaz merge o siguranta chiar de 2 A, iar conductoarele de 1,5 mmp.
   Bransamentul este mono sau trifazat? Daca e monofazat, cred ca 25 A la sig. generala e cam putin. Acum, de cand a intrat in vigoare Normativul I7-2011, sunt admise bransamente monofazate pana la 11 KVA inclusiv.Poate cereti o marire de putere la furnizorul din zona dvs.
   Produsele Schneider sunt de calitate foarte buna.

   • Parerea mea este ca nu putem spune noi de aici ce siguranta sa puna la intrare. Trebuie inceput de la cererea de putere pe care a facut-o domnul caatre Electrica si in urma careia este dinmensionat bransamentul. Degeaba pune de 25A daca BMP este de aceeasi valoare. Trebuie respectat valoarea sigurantelor incit sa existe selectivitatea in trepte. Daca este de valoare mica automata de pe BMP, se va mari numarul circuitelor de priza incit sa se poata respecta treptele de selectivitate. Altfel intotdeauna va decupla din BMP.

 13. 1. Sectiunea conductoarelor se determina in functie de consumator
  2. Conductorul de 4mm nu prea intra in prize. Si daca reusiti sa-l puneti s-ar putea sa rupa aparatul cind il montati in doza.Sau sa rupa filetul surubului. Ca sa nu mai vorbim ca in prize cu montare rapida nu intra.
  3 Un conductor de patru mmp ,,duce” circa 6Kw, adica 6000 W. Ce putere aveti aprobata? In fine
  4 Centrala termica are un consum mic 2 sau 4 A sunt si prea mult.

 14. Multumesc pentru sfaturi:
  Conductorii i-am calibrat dupa principiul ca un cond cu sectiunea de 1mm suporta un curent de 4A in spatiu inchis sau 8 in spatiu deschis deci dupa calcule 4*2.5*220=2200W ceea ce e consumul unei masini de spalat pe incalzire.Dupa depasirea acestei valori acesta incepe sa se incalzeasca si de aici probleme cu izolatia conductorului.Din considerentul de a nu intersecta circuitele am folosit cai ocolitoare si de aici multe coturi si un circuit mai lung lucru care duce la o circulatie greoaia sau aproape imposibila a conductorilor pe teava pvc.Am mers pe principiul ca respectiva instalatie sa fie asa calibrata incat sa nu am probleme pe viitor(asta insemnand cred eu accesul la teava pvc si automat spargere perete pentru inlocuirea cablurilor).Mentionez ca nu sunt de specialitate electrician(este doar un hobyy)de accea nu stiu cum se face concret in practica doar din parerea unor elecricieni.Va-si fi recunoscator daca m-ati ajuta cu calibrarea conductorilor pentru baie( e suficiebt conductorul de 2.5 pentru consumul unei masini de spalat si eventula o cada cu hidro sau un fier de calcat) iar bentru bucatarie doar legaturile de la doze la tablou sunt de 4 de la prize la doze o sa fol se 2.5mm pentru aparate normale gen cuptor mw filtru cafea prajitor frigider hota care putin probabil sa fuctioneze in acelasi timp.Pentru priza care cred eu pe viitor sa o folosesc pentru aer e suficient cond de 2.5mm(nu cunosc consumul exact al acestor aparate)exteriorul merg pe 4mm in eventualitatea folosirii unui ap sud si alimentarii unei viitoare dependinte.La pretul actual al electricitatii si cu solutiile actuale sau viitoare(10-15 ani) cred ca electricitatea nu este o solutie pentru incalzire sau gatit(gen cuptor electric centrala electrica).Mentionez ca am racord mono.Multumesc inca o data si astept sfaturi din practica cu reclaribrarea conductorilor si sig.

 15. 1. Un conductor de 1mmp, in aer, duce 14-16 amperi, in functie de TEMPERATURA mediului ambiant si viteza de racire a conductorului.Deci calculul Dvs pe baza de densitati este gresit. Cu cit acesti DOI factori se inrautatesc, densitatea de curent va fi mai mica. În saitul meu exista un mod de calcul al conductoarelor.
  http://mesterucasei.com/cum-se-calculeaza-sectiunea-conductoarelor-electrice/
  2.O priza duce 10-16 A. un conductor de 2,5mmp pozat cu 5,6 conductore, duce 16 A.
  3. Pe un circuit de prize, in general se pun 4-6, MAXIM 8 prize.
  4.Restul calculului, pentru consumatori mai mari, se face pe circuite dedicate.
  5. Nu se admite sectiunea mai mica de 2,5mmp pe prize si 1,5 mmp pe lumina in cazul cuprului si 2,5mmp la aluminiu.
  6.Alegeti traseu scurt pentru ca traseul lung duce la caderi de tensiune mai mari decit pe traseul scurt
  7. Respectati protectia in trepte: daca la intrare in BMP aveti o automata de 25A,(sa zicem), atunci treapta CEA MAI MARE de la care plecati pe siguranta automata din circuitele din casa este de 20A. Si va faceti atitea circuite de cite este nevoie pentru a acoperii toti consumatorii din toate camerele.
  8.Alegeti valori minimale la sigurante, in functie de consumatori obisnuiti de pe circuit. In felul acesta la un scurt, la locul de defect ve?i avea un curent de scurt minimal, care nu va produce stricaciuni mari.

  Sal’tare!

 16. Problema curent dupa siguranta

  Buna ziua. Super blog(gasit intamplator). Super oameni. Am mai gasit profesionisti amabili pe forumul electronistilor.Brava. Poate ca totusi tara asta mai are o speranta.
  Revenim la problema.
  Am un motor pe care il folosesc de mult timp pe post de polizor (montat pe un sasiu), pe care il porneam pana acum manual (trageam de cureaua de transmisie pt. a-i da impulsul de pornire). Am adunat ceva informatii de pe forumuri de specialitate si m-am hotarat sa-l pornesc direct de la buton, cu ajutorul unui condensator. Am ales o solutie cu 2 intrerupatoare (de fapt 2 sigurante bipolare Moeller 25A C 10kA), in ideea ca dupa pornirea motorului, sa scot condensatorul din circuit (am inteles ca in cazul in care condensatorul nu este corespunzator, se poate incalzi ori el prea tare, ori motorul). Nu cunosc caracteristicile motorului(fisa cu specificatiile tehnice s-a sters in timp).
  Am realizat montajul astfel:
  La bornele 1 si 3 ale primei sigurante am legat L si N de la retea. Bornele 2 si 4 la bobina de lucru a motorului. Tot la bornele 2 si 4 doi conductori catre bornele 1 si 3 ale celei de-a 2-a sigurante.
  Bornele 2 si 4 (siguranta 2) la bobina de pornire a motorului. In circuitul bobinei de pornire este inseriat un condensator de 40 uF.
  Acum cand pornesc cele 2 sigurante, motorul porneste fara probleme. Dupa pornire, opresc siguranta 2 (pt. a opri bobina de pornire). PROBLEMA este ca imi apare un curent de cca 120V la bornele 2 si 4 ale sigurantei 2, deci dupa siguranta (curent semnalat de lampa de control si masurat cu multimetrul).
  De ce apare fenomenul si cum se poate remedia ? (adica lipsa tensiune la bornele 2 si 4 dupa oprirea sigurantei)

  Ma intereseaza pt. ca la bornele 2 si 4 ale fiecarei sigurante am montat cate o lampa de control cu led. Ideea era ca dupa pornirea motorului sa nu uit bobina de pornire alimentata (lampa de control ar trebui sa se stinga, la oprirea sigurantei)

  Multumesc anticipat.

 17. Nu prea am inteles eu prea multe din dscrierea Dvs. Poate ca sunt cu capul in alta parte. DAR: doua bobine se inseriatza si a treia se alimentata cu un condensator pentru a schimba cureaua de care pomeniti, sa porneasca. Toate trei bobinele au un capat comun (legate in stea) In linku aratat gasiti si o schema electrica. Eu am folosit niste chei de Moellet una cu revenire, cealalta fara revenire Aici http://mesterucasei.com/tag/schema-pornire-motor-electric-monofazat/ eu am tratat o asemnea problema pe un motor ASI, 1500/0,55KW
  Sal’tare!

 18. 120v E TENSIUN, NU E CURENT . E normal sa fie tensiunea aceea acolo. Deschideti un interup?tor din casa si ve?i masura o tensiune intre bornele intrerup?torului. LED-ul se aprinde si la numai curentul de fuga(de conturnare) pe care unii conductori il au, pentru ca au un curent mic de functionare, de ordinul miliamperilor.

 19. Multumesc pentru raspunsuri. Am rezolvat problema prin montarea lampii de control intre bornele 2 si 3 la siguranta (intrerupatorul) 2.
  Da era vorba de tensiune (120V), nu curent.

 20. Ar fi interesant de adaugat in/un articol despre protectia la supratensiuni tranzitorii.

 21. Interesant acest post, mai ales ca electrocasnicele moderne necesita tablouri electrice performante si adaptate cerintelor in continua schimbare. Multumesc.

 22. Doresc sa aflu,pentru aprovizionare din timp de maetriale urmatoarele:Ce conductori sa cumpar pentru prize la un spatiu(atelier)cu 3 camere unde va fi o putere instalata de consumatori de peste 2000 W-Volti cred nu stiu sigur daca e bine cum am scris(aparat sudura ,polizor,compresor etc,consum in fiecare camera.Ce sigurante automate sa cumpar si de cit sa fie,pentru fiecare consumator in parte.Consumul va fi la 220V.

  Va multumesc frumos.

 23. Florin Muresan-Grecu | 10 ianuarie 2013 at 9:02 | Răspunde

  Cel mai bine ar fi sa faceti cate un circuit de prize separat pentru fiecare din cele 3 incaperi, protejat la plecarea din tablou cu siguranta automata de 16 A, circuit care sa deserveasca consumatorii „de uz general” cu puteri pana la 2000 W (de ex. polizor, bormasina, flex, etc.). Pentru aparatul de sudura faceti un circuit separat, tot cu siguranta de 16 A. Pe iluminat este suficient un singur circuit protejat cu siguranta de 6 sau 10 A, in functie de puterea totala a corpurilor de iluminat (daca este pana la 1300 W-6 A, daca este peste 1300 W-10 A).
  Conductoarele circuitelor, daca sunt din cupru, trebuie sa aiba sectiunile de 1,5 mmp pentru iluminat, si 2,5 mmp pentru prize.
  In ce priveste sigurantele automate, va recomand sa fie de tipul bipolare P+N, iar marca sa fie una serioasa (Legrand, Schneider, Moeller, Eaton, ABB, etc.).Este bine sa puneti si o siguranta generala in tablou (eventual cu protectie diferentiala de 30 mA), suplimentar fata de cea pe care o aveti montata in BMP-ul de bransament.

 24. buna ziua,
  va rog sa ma ajutati cu un sfat
  am realizat o instalatie electrica pe o suprafata de 50m2, la un etaj, dar curent o sa iau din tabloul parintilor care este la parter (sa fiu putin independent de ei) si am facut in felul urmator: in BMP intra 25A, iar la mine sus am pus in ordine un contor pe sina, siguranta 1P+N 25A, diferential 1P+N 20A 30ma doar pe circuitele de prize (cuptor electric – separat 20A, masina spalat + masina uscat rufe 20A, 6 prize bucatarie 16A, 6 prize salon 16A, 4 prize dormitor + 1 baie 16A) si 3 circuite iluminat (4 lampi bucatarie 10A, dormitor salon 8 lampi 10A, baie + scara 4 lampi 10A)
  mai sus am citit in acest blog cum se calculeaza sa alegem un diferential , si ma gandesc ca cei 20A nu or sa faca fata daca de ex: cuptorul, masina de spalat si un fier de calcat functioneaza o sa declanseze.
  ma gandesc sa il inlocuiesc cu unul pe 2P 40A 30MA pus pe ambele circuite (prize + iluminat) ca pe 1P+N maxim se gasesc de la Schneider la 32A. e asta o problema sa pun un difenrential pe 2P daca restul sunt 1P+N ?

  va multumesc frumos.

 25. am uitat sa specific conductorii folositi:
  – cuptor electric 4mm cupru FY
  – masina spalat + masina uscat rufe 4mm cupru FY
  – restul circuitelor de prize 2,5mm cupru FY
  – iluminat 1,5mm cupru FY

  multumesc

 26. Florin Muresan-Grecu | 14 aprilie 2013 at 15:20 | Răspunde

  Nu are rost sa utilizati aparataj de tip 2P in aval de aparatajul P+N. Aparatajul de tip 2P se monteaza de regula in tablouri generale, din 2 motive : in primul rand asigura atat intreruperea, cat si protectia ambilor poli (spre deosebire de cel P+N care asigura intreruperea ambilor poli dar protejeaza la supracurenti doar faza P), iar in al doilea rand capacitatea de rupere este mai mare la aparatajul 2P fata de cel P+N.
  Oricum, va trebui sa va „organizati” cumva consumul ca sa aveti un coeficient de simultaneitate cat mai redus, si spun asta deoarece presupun, din ceea ce ati scris, ca BMP-ul echipat cu disjunctor de 25 A nu deserveste doar etajul dvs., ci si parterul, unde in mod sigur sunt si alti consumatori. In aceasta situatie, daca dvs. supradimensionati protectiile, o sa va treziti ca la un moment dat veti ramane complet fara curent, datorita declansarii disjunctorului din BMP. Sectiunile circuitelor dvs sunt bine alese in raport cu valorile disjunctoarelor, dar eu cred ca bransamentul principal este insuficient. Poate ar fi fost bine ca, inainte de modificarea instalatiei, sa fi cerut furnizorului de electricitate zonal un bransament trifazat, sau macar o marire de putere aparenta pana la 11 KVA (aceasta este valoarea maxima admisa de normativul I7 pentru bransamente monofazate).
  Inca ceva. Aveti prea multe circuite de iluminat. Cu ce sigurante ati pus pe lumini ati putea sa alimentati iluminatul dintr-o intreaga cladire de birouri. Puneti o siguranta de 10 A pe tot iluminatul sau, daca vreti sa aveti separare pe incaperi, mergeti cu 2 A pe fiecare incapere (asta insemnand ca in fiecare incapere puteti „trage” din retea cam 400 W pe lumini).

  • cred ca in viitor, vom pune in discutie un bransament trifazat sau cel putin poate obtinem o marire de putere.
   intrebarea mea?
   raman in aceeasi configuratie cu dif de 20A sau il inlocuiesc cu unul de 32A 30ma si reduc din circuitele de ilum.

   multumesc mult de tot

 27. Florin Muresan-Grecu | 15 aprilie 2013 at 17:54 | Răspunde

  Cu placere, dar ma simt dator sa va atrag inca o data atentia asupra pericolului de a ramane fara o protectie selectiva in cazul in care veti monta diferentiala de 32 A.

 28. prin tubul de pvc am alimentat o priza cu faza nul si pamantare nulu si faza legate la sursa de curent an cutie iar ampamantarea nu esta legata de nimic si are curent de ce poate sa piarda faza sau izolatia proasta

  • Florin Muresan-Grecu | 3 iulie 2013 at 21:26 | Răspunde

   Ce intelegeti prin faptul ca impamantarea „are curent”? Daca se aprinde cumva beculetul creionului de control la atingerea conductorului de protectie nu inseamna ca aveti curent pe el, ci este un fenomen de inductie electromagnetica datorat faptului ca respectivul conductor are capetele in aer. Nu ne-ati spus ce sau cine va impiedica sa legati conductorul de protectie la priza de impamantare.
   Mi-as permite sa va fac si o sugestie (fara suparare, sper): puneti-va la punct cu limba romana. Ar fi o dovada de minim respect catre cititorii acestui blog sa le puneti la dispozitie niste mesaje corecte gramatical si inteligibile.
   Cu stima.

 29. Buna seara.

  Istoricul:
  Am tras un circuit (un cablu litat 3 x 2.5 mmp – manta PVC) pentru prize prin canal cablu aplicat pe perete, iar la distanta de 2m am pus cate o priza aplicata (6 prize). Prizele le-am legat de circuitul principal in canal cablu (intr-un nod „feroviar”) folosind papuci (wagi parca le spune) astfel: am taiat cablul principal si am pus 3 papuci (pentru cele 3 fire – maro, albastru, verdegalben), papuci in care am introdus (cate 3) firele din cele 3 cabluri: cablul ce duce la priza, cablul ce duce spre urmatoarea priza (de fapt nod) si cablul ce vine de la precedenta priza (de fapt nod).

  Intrebarea mea e urmatoarea: Este ok faptul ca NU am folosit doze? Practic cei 3 papuci care reprezinta „doza” sunt „indesati” in acel canal cablu. Si existand doar un cablu (in canalul de 40x25mm), papucii nu sunt presati. Estetic, se vede doar canalul de cablu si din loc in loc (2m) cate o priza lipita de canal-cablu. Practic nu se vede nici un fir/cablu de curent electric, ci doar prizele din 2 in 2 metri de-a lungul canalului-cablu. Este ok si din punct de vedere electric?

  • Florin Muresan-Grecu | 15 septembrie 2013 at 17:52 | Răspunde

   Raspuns: Normativul I7-2011, pagina 99, paragrafele 5.2.6.4 si 5.2.6.5. (poate fi descarcat de pe internet).
   Normativul I7-2011 este o reglementare tehnica ce are caracter de LEGE, iar unde-i lege ar trebui in mod normal sa nu existe nicio tocmeala, adica ar trebui s-o respecte toata lumea.
   In afara acestui blog, mai exista in Romania vreo 2-3 forumuri extrem de serioase care au si sectiuni „electrice”. Atat aici,cat si in acele forumuri, orice cetatean poate sa puna intrebari daca are nelamuriri in domeniul electric. Ideal ar fi insa ca aceste intrebari sa fie puse INAINTE de a face „prostii” de dragul esteticii. Dupa ce s-a facut gafa, consider ca un raspuns mai la obiect decat cel de fata nu-si mai are rostul.

   • Aveti dreptate cu faptul ca ar trebui sa fie lege si nu tocmeala. Orice lege are o litera si un spirit, iar eu , chiar daca nu am un sait considerat de altii ,,serios” am intâlnit locuri si momente in care a trebuit creat un artificiu prin abaterea de la standard, respectând ,,spiritul” legii de care vorbea?i. A?i putea sa ne spuneti un de ati incadra , la ce articol din I7 sistemul asta de prize http://mesterucasei.com/cum-se-fac-legaturile-in-doze/sistem-de-prize/?
    Sau unde incadrati pe cel care este folosit in paturi de cable montate aparent mai ales in birouri, in care se gasesc ambele sistemele de curenti slabi si curenti tari din alimentarea unui birou de exemplu ?

    • Florin Muresan-Grecu | 16 septembrie 2013 at 16:30 | Răspunde

     In opinia mea, sistemul prezentat de dvs. este ok, intrucat cablurile sunt inchise intr-o incinta protejata iar distributia curentului electric la prize se face in sistemul „din priza in priza”. Aceasta inseamna ca legaturile conductoarelor se executa INTR-O DOZA, fie ea si de aparat. Cred ca intr-o astfel de situatie ar fi indicat sa se utilizeze cabluri de tip CYY-F, deoarece ma indoiesc ca acele plinte nu sunt combustibile.
     In ceea ce priveste a doua intrebare, daca acele jgheaburi (asa le zice normativul) sunt prevazute cu compartimentari separate pentru cele doua tipuri de circuite, si se iau masuri de reducere a interferentelor,de exemplu prin utilizarea unor cabluri de curenti slabi de buna calitate (ecranate corespunzator), nu vad niciun impediment intr-o astfel de executie. Daca insa nu sunt respectate aceste conditii, atunci n-au ce sa caute impreuna circuitele de curenti tari cu cele de curenti slabi.

     • Prrizele in discutie NU AU DOZE, se vede doar din foto. Iar cele din jgheaburi(Ma scuza?i, dar astia a?a ca mine le spunem ,,pat de cable” pentru ca este un reflex de atâta amar de ani de folosin?a a termenului. Cum s-ar spune ,,ne scap? mâna” pardon, gura.) sunt montate pe partea frontala a jgheabului dat ca exemplu. Jgheaburile pe care le-am montat au avut un simulacru de despartire care functiona la pozitia verticala si pe orizontala intrau in devalmasie.

     • Florin Muresan-Grecu | 16 septembrie 2013 at 18:38 |

      Da, aveti dreptate, imi fac „mea culpa”: m-a luat „tastatura pe dinainte” la faza cu DOZELE. Adevarul este ca ma gandeam in acel moment la prizele ingropate la care se poate face distributia din priza in priza. Oricum, chiar daca e o priza aplicata, nu e gresita executia intrucat conectarea se face in interiorul unei „incinte” (recte cutia prizei, pe care cred ca o putem asimila in acest caz unei doze).
      E clar ca acest tip de executie este corecta, inclusiv in „spiritul” normativului romanesc.

     • Cât despre cablul CYY-f cred ca glumiti: nu e a?a ceva. Poate ca nu sti?i ca atunci când proprietarul ajunge la instala?iile electrice s-au cam terminat banii si cauta ceva ieftin s la limita legala.

      Apropo: a venit cineva vreodata sa va verifice dozele sa vada cum ati facut legaturile in doze??? Desigur intro instalatie noua la care se face bransamentul.

     • ,,Oricum, chiar daca e o priza aplicata, nu e gresita executia intrucat conectarea se face in interiorul unei “incinte” (recte cutia prizei, pe care cred ca o putem asimila in acest caz unei doze).
      E clar ca acest tip de executie este corecta, inclusiv in “spiritul” normativului romanesc”

      Poi si atunci ceea ce a facut amicul nostru mai sus cum ramine? Atâta ca e l a inghesuit papucii pe linga cablu. Am inteles ca e cablu! Sau nu am inteles eu bine? Daca facea din priza in priza nu era niciun bai!

 30. Florin Muresan-Grecu | 16 septembrie 2013 at 19:34 | Răspunde

  Pai s-o luam sistematic:
  Da, cablul CYY-F este cam scump si da, aveti din nou dreptate, cetateanul nostru modernizeaza totul, isi face casa „sa se invarta dupa soare”, si abia apoi isi aduce aminte ca acea casa mai are (sau ar trebui sa aiba) si o instalatie electrica pe masura. Eu scriam despre cum ar trebui cablata instalatia din exemplul dumneavoastra, nu despre cum procedeaza un mare numar de concetateni de-ai nostri.
  DA, a venit odata cineva sa-mi verifice legaturile in doze si, intamplator, evenimentul s-a petrecut chiar la prima mea instalatie interioara executata in anul 1998. La cea vreme nici macar nu auzisem de existenta Normativului I7 (anterior lucrasem timp de 11 ani ca electrician de subteran intr-o mina din Petrosani, unde avusesem de-a face doar cu echipamente electrice pentru actionari si automatizari in constructie antigrizutoasa, asadar domeniul instalatiilor electrice interioare imi era cvasi-necunoscut), dar m-am incumetat, la rugamintea unor cunostinte care aveau un magazin de mobila in orasul meu, sa le refac instalatia electrica din magazin, in montaj aparent, utilizand doar notiunile de proiectare si executie din „Agenda electricianului”-editia 1986.
  Dupa terminarea lucrarii, datorita faptului ca magazinul nu avea bransament la retea, RENEL-ul le-a cerut proiectul instalatiei electrice. Asa se face ca proprietarii magazinului au apelat la un prieten de-al lor care era inginer la RENEL, dar era in acelasi timp si administratorul unei firme autorizata ANRE, sa le faca proiectul dupa lucrarea facuta de mine.Domnul respectiv a fost de acord, dar a vrut sa vada instalatia, pe viu, precum si planurile electrice desenate de mine si breviarul de calcul. In ziua cand era planificata vizita inginerului, acesta mi-a transmis ca vrea sa-l astept cu toate capacele de la doze deschise si cu manunchiurile de conductoare extrase afara din doze. Cand a venit, s-a uitat la toate dozele in ansamblu, dupa care a identificat vizual care este cel mai lung traseu de tuburi (mentionez inca o data ca era o instalatie aparenta) si, la una din dozele de pe acel traseu, mi-a cerut sa desizolez toate legaturile, le-a examinat atent (a fost foarte multumit ca le-am cositorit), dupa care m-a pus sa tai conductorul PE de la doza din celalalt capat al traseului si sa-l inlocuiesc cu altul tragandu-l afara din tub. Mi-a explicat ca vrea sa vada, in primul rand, daca tragerea conductoarelor in tub se poate face usor si, in al doilea rand, daca nu exista innadituri nepermise in interiorul tubului.
  Am trecut cu brio „testul” si in final „autorizatul” a fost multumit de executia tehnica, dar mi-a reprosat la capitolul estetic ca am utilizat tubulatura IPEY in loc sa utilizez „patul de cablu”, cum ii spuneti dvs.(sincer sa fiu, mie nici in ziua de azi nu-mi plac instalatiile prin jgheaburi, mi se par mult mai elegante cel prin tuburi). Important este insa ca a fost de acord sa-si puna „patalamaua” pe instalatia facuta de mine.Imi cer scuze daca am divagat putin cam mult pe marginea subiectului.
  Ca sa raspund si la ultimul alineat al mesajului dvs., amicul nostru nu trebuia sa faca legaturile in jgheab, ci in prize, dupa cum ati precizat si dvs.

  • Daca persoana cea care facea bransamentul nu era prietena cu proprietarul nu va punea sa face ce ati facut. Verificarea instalatiei cade in sarcina celui care face bransamentul si nimeni nu e dispus sa faca asaceva farara sa fie platit.
   De asta v-am intrebatpentru ca cel care face bransamentul trebuie sa verifice instalatia si nu fce munca voluntara.
   Cred ca de atunci in colo nu a mai facut nimeni asta. Eu am intâlnit instalatie facuta cu 3 si chiar cu 4 fire puse in paralel pentru un conductor… Sa mori incet, nu alta!

  • Nu stiu unde a disparut mesajul cu intrebarea mea despre faptul ca am niste piese de vânzare..

   • Florin Muresan-Grecu | 17 septembrie 2013 at 16:46 | Răspunde

    N-a disparut, e putin mai sus.Din pacate, eu nu prea folosesc contactoare la lucrarile „in particular”, iar pentru instalatiile de la serviciu ne facem aprovizionarea numai cu ordin de plata prin trezorerie (suntem institutie publica si nu avem voie sa facem plati cu bani lichizi).

 31. Cand pornesc cel de-al doilea aparat de aer conditionat dupa 1 ora incepe sa miroasa a incins la tabloul electric care este echipat cu 2 sigurante automate TG de 16 A pe circuitul de lumina si 4 sigurante automate TG de 20 A la prize iar cea generala din afara apartamentului este de 25 A.Cei de la Renel au scos contorul din casa si l-au pus pe casa scarii si au infasurat conductorii dupa care eu le-am facut contactele printr-o regleta.Blocul este din 1985 iar barele cu care fac contact sigurantele sunt oxidate.De ce incepe sa miroasa numai cand creste consumul si unde ar putea fi problema?

  • Florin Muresan-Grecu | 9 octombrie 2013 at 6:42 | Răspunde

   Cred ca v-ati dat singur raspunsul : contacte oxidate, acea regleta care ar putea sa nu asigure un contact bun, etc.
   Mai poate fi pusa in discutie si o eventuala incalzire anormala a conductoarelor pentru ca sigurantele dvs sunt supradimensionate (ar trebui sa aveti 6A pe lumina si 16 A pe prize).

 32. Pe vremuri, la contactul dintre o bara si papuc , sauintre bare foloseam vaselina neutra, care era aprovizionata din farmacii. Contactul intre doua suprafete nu se realizeaza pe toata suprafata ci prin anumite vârfuri(datorate rugozitatii suprafetei) . ,,Golurile” sunt supuse coroziunii mai repede decât vârfurile si coroziunea ajunge si la vârfuri. Pentru a impiedeca fenomenul ,,stergeti” suprafata cu dgetul immuiat intro astfel de vaselina sau folositi un sprei cu silicon. La strângerea celor doua suprafete de contact, pe vârfuri se va indep?rta vaselina iar in ,,goluri” va ramâne, impiedecând fenomenul de coroziune.

  • Florin Muresan-Grecu | 9 octombrie 2013 at 18:04 | Răspunde

   Da, in urma cu vreo douazecisiceva de ani, pe vremea cand lucram la intretinere intr-o statie de 6/0,4 KV, nu exista reparatie sau revizie fara vaselina. Nu stiu cat era de „neutra” (n-o aveam din farmacie, ci ne-o aduceau de la magazie in butoaie metalice), dar era strict interzis sa omitem s-o folosim.
   Sincer, la tablouri de apartament n-am vazut vreodata sa se utilizeze.

   • Asa e, dar cine ne impiedica stiind asta cu vaselina? Era neutra pentru ca nu era nici acida si nici bazica; din ea se faceau cremele pentru piele, deci avea pe undeva pH-ul pielii, de 5,5.

 33. Intreruptoarele automate (Disjunctoarele)au o intrare anume?
  Sau functioneaza pe oricare parte ar intra curentul?
  Ce se intimpla daca nu ar fi corecta pusa intrarea?
  Multumesc!

  • Disjunctoarele, in general, sunt elemente pasive bidirectionale, la care polii pot fi montati – teoretic – in ambele pozitii. Atentie insa:
   – in cazul disjunctoarelor faza – nul (1P+N), trebuie respectata cuplarea nulului la perechea marcata cu litera „N”.
   – montarea corecta a disjunctoarelor in tablou se face astfel incat scrisul de pe partea de actionare a disjunctorului sa fie in pozitie normala, circuitele de intrare se conecteaza la polii de sus iar circuitele de iesire la polii de jos.
   Astfel, cascadarea pe nivele de protectie se va face pe verticala, de sus in jos: circuitele de intrare in tablou se vor cupla pe linia cea mai de sus iar circuitele de utilizator pe linia cea mai de jos a tabloului.

 34. Am si eu o intrebare. Vreau sa stiu daca siguranta generala dintr-un tablou trebuie sa fie mai mare sau mai mica decat diferentialul montat in acelasi tablou?
  As dori un raspuns si explicatia.
  Va multumesc anticipat!

 35. Siguranta generala, urmând principiul selectiv de protectie in trepte, trebuie sa fie cea mai mare. Celelalte circuite trebuie sa fie mai mici cu cel putin o treapta standardizata pentru sigurantele de protectie. Prin siguranta generala trec insumati toti ceilalti curenti absorbiti la un moment dat in circuitele care pleaca din tablou. Daca ea este mai mica decât o siguranta de pe un circuit din tablou, atunci la un scurt pe acel circuit, in loc sa fie decuplat numai acel circuit care e defect, se va decupla intreg tabloul.

 36. Eugen, Baboo a spus lucrurilor pe nume. Prima protectie care trebuie sa actioneze este cea de la utilizator, nu cea generala.

  Se poate merge si la limita, in sensul ca daca la BMP ai o siguranta fuzibila de 32A, se poate instala la intrarea generala din tabloul electric de apartament o protectie diferentiala tot de 32A, cu amendamentul ca trebuie sa se asigure cel putin o treapta diferenta intre caracteristicile timp/curent dintre fuzibila si diferentiala. Evident, fuzibila din BMP va fi cea lenta (sa zicem clasa D sau echivalent) iar protectia diferentiala din tablou va fi mai rapida (uzual, clasa C).
  Daca vrei sa mergi dupa scriptura, in exemplul dat, diferentiala ar trebui sa o pui de 25A, caz in care nu o sa poti beneficia la consumul casnic, din totalul instalat, de aproximativ 1,500 Watt.

  Parerea mea este insa ca instalarea protectiei diferentiale e mai eleganta daca se face direct pe circuitul de interior protejat (de exemplu, pe circuitul de priza al masinii de spalat), nu la intrarea in tabloul electric, caz in care, in mod clar curentul protectiei diferentiale va fi ales semnificativ mai mic decat curentul fuzibilei din BMP.

 37. Florin Muresan-Grecu | 19 noiembrie 2013 at 15:24 | Răspunde

  Eugen,
  Mie nu-mi este clara intrebarea ta. Daca tu vrei o comparatie de „marimi” intre siguranta generala si diferentiala, trebuie sa precizezi care este destinatia diferentialei.
  Daca vrei ca diferentiala sa-ti protejeze toata instalatia, atunci ea are si rol de siguranta generala si intrebarea este lipsita de sens. Daca diferentiala este montata pe un circuit final, atunci e normal ca valoarea ei sa fie mai mica decat a sigurantei generale (atentie : prin valoarea sigurantei diferentiale inteleg in aceasta exprimare curentul nominal al modulului magneto-termic al disjunctorului diferential, nu valoarea curentului nominal diferential).
  Daca ai o diferentiala generala si mai ai si o diferentiala pe un circuit final, atunci ele trebuiesc alese astfel incat sa existe o selectivitate a protectiei diferentiale (de exemplu 30 mA pe circuit final si 300 mA pe protectia generala).
  Pentru a lamuri toate aceste supozitii, ar fi bine sa revii cu un mesaj mai putin laconic. In definitiv daca vrei niste sfaturi si explicatii cat mai bune trebuie sa faci si tu efortul de a munci putin mai mult la tastatura calculatorului.

 38. Va rog sa imi dati un sfat daca am procedat bine sau nu.Si ce ar trebui a fac .
  Am facut singur instalatia electrica la o casuta de parter.
  -un circuit sufragerie+dormitor unde am pus conductor de 4 mm pana la doza , din doza am tras conductor de 2,5 mm ptr prize si 1,5 ptr becuri .La capat in tablou voi pune o siguranta faza-nul (1P+N) .Aici consumul va fi unul de aprox:
  -un circuit baie unde am pus conductor principal 4mm pana la doza de ramificatie de aici am tras conductor de 2.5 mm prize si 1,5 mm becuri.In tablou voi pune o siguranta (1P+N).
  -un circuit bucatarie unde la fel am conductor principal de 4mm si din doza conductor de 2,5 mm prize si 1,5 becuri.

  E in regula cum am procedat ? Sa pun sigurante pe circuite ??
  Si conductorii ?

  Astept sfaturi !

  Multumesc.

 39. Florin Muresan-Grecu | 19 decembrie 2013 at 18:33 | Răspunde

  Nu este corect.
  In primul rand, circuitele de iluminat trebuie sa fie separate de cele de prize (prin asta intelegand inclusiv protectia cu disjunctoare separate).
  In al doilea rand,ati supradimensionat degeaba distributia la 4 mmp deoarece valoarea protectiei trebuie aleasa tinandu-se cont de portiunea de circuit cu conditiile de functionare cele mai defavorabile. In acest caz prin „conditiile cele mai defavorabile” se intelege „sectiunea cea mai mica”. Dumneavoastra ati montat, in aval de conductoarele de 4 mmp, conductoare de 1,5 mmp, care se pot proteja cu disjunctoare de maximum 10 A. Aceasta este valoarea protectiei care trebuie obligatoriu respectata, chiar daca conductorul este de 4 mmp pe anumite portiuni.
  Concluzionand : circuite amestecate,ineficienta economica si utilizare ineficienta a instalatiei prin supradimensionare. Imi pare rau ca spun asta, dar ne-ati prezentat un exemplu concludent de instalatie marca „ASA NU!”. Din pacate, sunt o multime de astfel de instalatii facute dupa ureche in Romania.
  Fiindca ati spus ca asteptati sfaturi, iata cum trebuia sa procedati: circuite de prize cu conductoare de 2,5 mmp pe toata lungimea circuitului, protejate cu maximum 16 A, si circuit de lumina realizat cu conductoare de 1,5 mmp pe toata lungimea, protejate cu 6 sau maximum 10 A. Bineinteles, circuitele SEPARATE unele de altele.

 40. Sunt excelente toate detaliile postate,pentru un om cu cunostinte medii de electricitate,care vrea sa inteleaga si sa aplice lucruri simple,la indemina oricui.Eu va multumesc pt.ca am aplicat totul cu succes!!

 41. buna ziua,
  nu prea ma pricep in ceea ce priveste electrica insa m-am apucat de renovat un apartament de 60mp ( 3 camere) si am refacut instalatia electrica. Mesterii au facut astfel: un circuit de lumina cu conductor de cupru de 1.5mm FY cu siguranta ABB de 10A, un circuit de priza separat pentru aerul conditionat cu conductor de cupru de 2.5 mm FY cu siguranta ABB de 20A, un circuit separat pentru masina de spalat cu conductor de cupru de 2.5 mm FY cu siguranta ABB de 20A, un circuit pentru restul prizelor din apartament cu conductor de cupru de 2.5 mm FY cu siguranta ABB de 20A. In tablou a mai fost montata o siguranta generala tot ABB de 20A. Acum vine intrebarea: au facut corect? mentionez ca in circuitul de prize general vor functiona: centrala termica pe gaz, aragazul, hota, tv-ul si ce o mai fi.
  Multumesc

  • Siguranta care spuneti ca este generala, ar trebui sa fie de 25 de A daca este sa judecam dup? valoarea celorlalte sigurante. Dar siguran?a de la masina de sp?lat este supradimensionata pentru cei 2000w presupusi a-i avea. Nu stiu câte prize ave?i in toata casa dar e bine de ?inut cont de simultaneitatea pe care o vor avea consumatorii care vor fi alimentati din ele. A? mic?ora-o cu o treapt?. La fel si cea de pe lumina , ca doar nu aveti 2200w lumina, adica 22 de becuri de 100W. Era bina sa fi acut un circuite separat pentru centrala terminca(daa tot a?i renovat casa) si pe care circuit de alimentare sa fi puso siguranta de maxim 2 A.DECI: e mai ieftin sa luati o siguranta de 25 A si sa inlocuiti siguranta generala. Si va doresc sa nu aveti scurturi care sa fie alimentate pân? când decupleaz? siguran?ele acele care mi se par un pic marite.
   P?rerea mea.

 42. Florin Muresan-Grecu | 23 ianuarie 2014 at 18:02 | Răspunde

  Scopul sigurantelor intr-un tablou electric este sa protejeze circuitele de distributie (mai exact conductoarele sau cablurile acestora) impotriva incalzirilor anormale datorate supracurentilor, fie ei de scurta durata (scurtcircuite) sau de mai lunga durata (suprasarcini). In acest context, conductoarele de 2,5 mmp nu sunt protejate atunci cand in punctul de plecare a circuitului exista sigurante de 20 A. Valoarea maxima admisibila a protectiei trebuie sa fie de 16 A. In mod sigur aceasta valoare se va dovedi la un moment dat mica pentru circuitul de prize de uz general care deserveste tot apartamentul, si asta pentru ca mesterii ar fi trebuit sa realizeze macar doua astfel de circuite, impartite pe incaperi. Eu unul obisnuiesc sa propun clientilor mei (si de regula propunerea este acceptata) cate un circuit separat pentru fiecare incapere a locuintei (camere+ bucatarie), in afara circuitelor dedicate pentru consumatori cu puteri mari (masina de spalat, boiler, cuptor electric, etc.).

 43. in primul rand va multumesc pentru raspunsuri.
  am vorbit cu mesterii si vor imparti circuitul de prize in doua: unul care sa tina dormitoarele si unul pentru sufragerie ( aici am 3 prize duble) si bucatarie si voi pune pe ele sigurante de 16A. nu stiu de cat este siguranta generala de pe casa scarii, dar este ok sa pun o generala de 25 A tinand cont de cele de mai sus? deasemenea este ok daca intr-o doza de tip gewiss pun doua prize pentru curent si doua pentru curenti slabi( internet si tv)? mi s-a spus ca ar interfera

  • Florin Muresan-Grecu | 24 ianuarie 2014 at 20:27 | Răspunde

   Siguranta generala de 25 A este in regula.Dozele modulare (indiferent de la ce producator) au fost concepute tocmai pentru a permite montarea si asocierea diverselor tipuri de aparataj, inclusiv pentru curenti slabi. Daca distantati putin traseele de internet si tv fata de cele de prize si lumini nu va fi nicio problema, intrucat cablurile de internet si tv sunt ecranate

 44. La bmpt am siguranță diferentiala de 16 amperi puterea contractata este de 9 kw. Se poate folosi o siguranță diferentiala mai mare?
  Mare?

 45. Folosesc pentru încălzire o centrala termica proprie electrica. Și nu cred că va rezista aceasta diferentiala de 16 amperi. Mă poate ajuta cineva cu un sfat?

  • Florin Muresan-Grecu | 27 septembrie 2014 at 17:19 | Răspunde

   Pentru ca bransamentul este trifazat, curentul maxim absorbit din retea este aprox. 14 A. Asadar, diferentiala din BMPT este dimensionata corect. Daca reveniti cu un mesaj in care sa ne dati o valoare aproximativa a puterii instalate totale din locuinta (care sa includa si puterea centralei electrice), v-as putea raspunde mai la obiect.

 46. Va rog sa imi dati un sfat cum sa procedez. Am o casa cu demisol parter si etaj cum ar trebui sa fac conexiunile electrice avand racord de curent trifazic.Sa duc trifazic la fiecare nivel sau este suficient cate o faza la fiecare nivel?

  • Florin Muresan-Grecu | 6 octombrie 2014 at 18:30 | Răspunde

   Cea mai buna varianta este sa duceti trifazicul peste tot, doar asa puteti face o impartire a circuitelor/receptoarelor pe faze astfel incat sa aveti o incarcare a fazelor cat mai echilibrata.

 47. este mai eficient ca de la tablou la consumator conductorul sa nu fie întrerupt sau daca este trecut prin mai multe doze are acelasi efect .

  • Florin Muresan-Grecu | 6 octombrie 2014 at 18:39 | Răspunde

   Executia instalatiei fara doze presupune ca pentru fiecare aparat (priza si intrerupator) sa aveti un circuit dedicat. Mi se pare o exagerare inutila. Ca sa va dau un exemplu personal, in locuinta mea (apartament cu 2 camere) sunt 28 de prize si 9 intrerupatoare. Asta inseamna ca, daca renuntam complet la doze, ar fi trebuit sa am un tablou cu 37 de disjunctoare dedicate (??!!!!).
   Intr-adevar, dozele reprezinta puncte „vulnerabile” ale unei instalatii electrice, dar daca interconectarea conductoarelor in doze se face cu responsabilitate si daca exista o activitate de mentenanta periodica a instalatiei, „vulnerabilitatile” pot fi tinute sub control fara nicio problema.
   N-am inteles la ce „efect” va referiti in mesajul dumneavoastra. Daca aveati in minte o eventuala crestere a caderii de tensiune in conductoare datorita unui numar mai mare de doze, atunci puteti sa fiti linistit, ca nu exista acest „efect”.

 48. Nu m-am gândit să fac o instalație fără doze şi la faptul că pentru un circuit ca de exemplu centrală pot trece conductorul prin doză fără să îl întrerup.

 49. Va rog sa ma ajutati la realizare unei instalatii electrice la o casa P+E.

  La BMP este o sig de 25 A si 220 V.

  Parterul are un living cu 3 prize duble si 5 becuri de iluminat ,-un dormitor cu 2 prize duble si 4 becuri de iluminat,-un hol cu 1 priza dubla si 2 becuri de iluminat,-sub scara 1 priza pentru centrala termica electrica si 1 bec,-baie cu 1 priza simpla si 1 priza ptr masina de spalat,

  Etajul are 3 dormitoare cu cate 2 prize duble si 4 becuri fiecare,-baie cu 1 priza simpla si 1 priza ptr boiler electric,-hol cu 1 bec,-scara cu 2 becuri.

  Exterior 1 priza simpla si 4 becuri.

  Va multumesc si astept raspuns !

  • Florin Muresan-Grecu | 9 octombrie 2014 at 18:32 | Răspunde

   Incerc sa va ajut, dar nu mi-ati dat o informatie esentiala : puterea centralei electrice. Avand in vedere prezenta centralei electrice, inclin sa cred ca bransamentul de 5,2 KW (25A) este subdimensionat.
   Eu vad instalatia cam asa:

   TABLOU PARTER:
   -siguranta diferentiala principala 20A / 30 mA, 1P+N
   -circuit iluminat: siguranta 1P+N 6A, conductor 3*1,5 mmp (L,N,PE)-toate becurile de la parter si exterior
   -circuit prize nr.1 : siguranta 1P+N 16A, conductor 3*2,5 mmp (L,N,PE)- prize living
   -circuit prize nr.2 : siguranta 1P+N 10A, conductor 3*2,5 mmp (L,N,PE)- prize dormitor+hol
   -circuit nr.3 : centrala termica (AICI NU POT SA VA DAU DATELE, INTRUCAT NU CUNOSC PUTEREA CENTRALEI)
   -circuit prize nr. 4 : siguranta 1P+N 10A, conductor 3*2,5 mmp (L,N,PE)- masina de spalat (ATENTIE!!! NU SE MONTEAZA PRIZA IN BAIE!!)
   -circuit prize nr.5 : siguranta 1P+N 10A, conductor 3*2,5 mmp (L,N,PE)- priza exterioara.

   TABLOU ETAJ
   -siguranta diferentiala principala 1P+N 20A/30 mA
   -circuit iluminat : siguranta 1P+N 6A, conductor 3*1,5 mmp (L,N,PE)- toate becurile de la etaj
   -circuit prize nr.2 : siguranta 1P+N 16A, conductor 3*2,5 mmp (L,N,PE)- prize dormitoare 1, 2, si 3
   -circuit de prize nr.3 : siguranta 1P+N 10A, conductor 3*2,5 mmp (L,N,PE)- boiler baie (LA FEL CA MAI SUS, NU SE MONTEAZA PRIZE IN BAIE !!).

   Pentru boiler recomand alimentarea directa din tablou, fara priza.
   Coloana electrica dintre cele 2 tablouri (cel de la parter si cel de la etaj) sa fie realizata cu 3*4mmp (L,N,PE) in tub PVC de 20 mm. Pentru circuitele de iluminat mergeti prin tub de 13 mmp, iar pentru cele de prize prin tub de 16 mmp. Distributia o puteti face fie cu conductoare unifilare (FY sau H07V-U), fie cu conductoare multifilare (flexibile- MYf sau H07V-K).
   In absenta datelor centralei termice, toate datele de mai sus trebuie luate cu titlu provizoriu.

   • Centrala nu am luat-o , ma gandeam la una de 24kw, suprafata casei este 65m2 parter 65 m2 etaj cu inaltimea pe fiecare nivel la 2,5 m

    • Florin Muresan-Grecu | 10 octombrie 2014 at 16:07 | Răspunde

     Dar este centrala electrica, sau ati gresit denumirea cand ati pomenit-o in mesajul anterior? Centrala electrica de 24 KW nu prea cred sa va montati, ca va trebuie bransament trifazat (la puterea asta, toate centralele electrice sunt trifazate) si atunci toata configuratia instalatiei sugerata mai sus necesita modificari. Daca e pe gaz la 24 KW, atunci se schimba treaba, ca e un cazan mural „uzual” si are o putere electrica mai mica de 300 W, absorbind in functionare un curent in jurul valorii de 1 A.

     • marinicaursu | 10 octombrie 2014 at 19:44 |

      Multmesc pentu informatii, La BMP DE 25 A CE FEL DE CENTALA POT SA INSTALEZ IN AFARA DE CELE PE GAZ ?

     • marinicaursu | 11 octombrie 2014 at 14:18 |

      Am inteles, trebuie bransament trifazat, centrala va fi pe curent electric pentru ca nu sunt gaze in zona.
      Dar restul instalatiei poate ramane asa cum mi-ati recomandat mai sus?
      Si ce circuit va avea centrala?
      Multumesc !

 50. As vrea sa stiu cate sigurante si de cati amperi sa pun in tabloul electric

 51. Florin Muresan-Grecu | 11 octombrie 2014 at 19:55 | Răspunde

  Circuitul centralei va fi dimensionat in functie de puterea acesteia.

 52. De ce nu se monteaza priza în baie, deoarece tot mai mulți clienți cer acest lucru
  pentru placă, aparat de ras, etc.

  • Florin Muresan-Grecu | 14 octombrie 2014 at 17:33 | Răspunde

   Pentru ca exista niste restrictii impuse de Normativul I7-2011 (cap. 7, subcapitolul 7.1-„Instalatii electrice in incaperi cu cada de baie sau dus”, pag. 209).

 53. Pentru cuptorul electric, masina de spalat, centrala termica pe gaz este necesar circuite separate sau se pot conecta pe un singur circuit cu o siguranta adecvata consumului.

  • Centrala pe gaz nu necesita neaparat priza separata dar celelalte doua da.

  • Florin Muresan-Grecu | 26 octombrie 2014 at 8:49 | Răspunde

   Orice consumator cu puterea instalata mai mare de 2 KW necesita un circuit separat, dimensionat corespunzator.
   In ceea ce priveste centralele termice pe gaz, ele sunt, d.p.d.v. electric, consumatori de putere foarte mica (sub 300 W). Totusi, este recomandat (nu obligatoriu) sa fie alimentate din circuite separate, pentru a evita deconectarea lor atunci cand, din cauza unui curent de defect datorat altui consumator, se produce declansarea disjunctorului.

   • Buna Ziua,
    Va admir profesionalismul si, va rog, daca aveti timp, sa-mi trasati o schema pentru problema mea, anume:
    -locuiesc intr-o casa parter si demisol;
    -instalatia electrica este f. veche (1920) cu imbunatatiri pe alocuri, panoul este unul pe placa de marmura, cu patroane cu lite, contor electric achimbat anul trecut, sigilat, asezat pe aceeasi placa de marmura;
    – va spun, cu cea mai mare certitudine ca nu ma pricep la electricitate, absolut de loc, am cateva notiuni, din ceea ce am citit, dar profesiunea mea este intru’totul diferita;
    – doresc, daca sunteti amabil, o schema a refacerii instalatiei electrice, in intregime(atat cabluri cat si prize si sigurante, etc), dar sa pot folosi, in continuare, lacasul stabilit, adica placa de marmura si masca sa cu dimensiunile de 42cmx60cmx5cm(placa),60cmx50cmx15cm(masca);
    – va precizez ca parterul este format din 3 dormitoare, 2 holuri, 1 bucatarie, 1 baie si o camara, iar subsolul este format din 2 camere si 1 hol;
    – ca si consumatori sunt becurile electrice, prize normale cat si prize pentru TV, cablu, tel. etc, combina frigorifica, cuptor electric, masina de spalat, centrala termica(pe gaz);
    – proiectul acesta este relativ mare si, eu doresc, daca este posibil, si o colaborare, in vederea realizarii lui cu domnii Florin Muresan Grecu si asociatul sau, adresa mea de e-amil elpopescu01@yahoo.com, sunt din Craiova.
    Multumesc pentru raspunsul Dvs.

 54. Domilor am citit si eu acest forum ,mi se pare foarte ciudat am lucrat in afara si inca lucrez ca electrician autorizat in instalatii electrice inteligente KNX ,un tablou electric in afara incepe cu sigurantele automate magneto-termice de intrerupere generala urmata in tabloul primar general de descarcatori ,dupa aceia ,diferentialul de 30 mA,si in continuare de sigurantele bipolare pentru circuitele casei ,maximul de bipolare care lucreaza cu un diferential sa zicem de 25A-cu 30mA protectie este de 5 elemente deci 5 circuite ,diferentialul nu vede un scurt circuit sau o incarcare maxima el deconecteaza cind apare o scurgere catre inpamintare ,o protectie a persoanelor care ating aparate electrice si sint cu probleme, pericolul de electrocutate ,niciodata ,circuitele pentru curenti slabi -interfoane ,antena tv,cablu internet ,cablul BUS pentru domotica KNX,SIMON,LUTRON,depinde de sistem nu va trece prin acelas tub sau cutie de ramifictie -iar termen gresit de numire ,,in afara se numeste ,cutia de conexiuni registru,,deasemeni aceste circuite de curenti slabi numiti in afara SLV, prescurtarea cuvintelor din limba englega ,de regula au tablouri separate cuti de registru separate ,iar totul se executa cu multa atentie si delicttete ,am vazut cum se monteaza tablourile aici ,credetima imi este scirba de felul cum se lucreza cine poate autoriza asa ceva ,cabluri incurcate nu se respecta culoarea la sunturile de la bipolarele care lucreaza cu un diferential ,in tablorile trifazice ,trebuiesc diferentiate fazele aici totul la gramada ,inainte cu tupeu ,mult si prost si fara rost ,un trablou electric cind il deschizi trebui s-al citesti fara schema totul ordonat si ingrijit ,tabloul electric este oglinda electricianului ok,asa am lucrat si lucrez ,apreciez mult cind deschid un tablou care are probleme de regula bipolarele de 16A circuite prize perleaza in timp, conditii meteo ,diferentiale decalibrate care devin foarte sensibile ,si eventual contacte slabe care in timp perleaza fura curent se incalzesc si uneori iti dau mult de lucru.deci ne mai trebuie mult pina acolo ,sai ajungem pe occidentali.

  • Florin Muresan-Grecu | 10 decembrie 2014 at 9:52 | Răspunde

   Domnule George, as urmari cu mare placere un articol semnat de dumneavoastra si in care sa ne prezentati (si in varianta foto, bineinteles) o parte din lucrarile dumneavoastra. Intrucat este clar ca dumneavoastra considerati ca nu mai aveti nimic de invatat de la cei care lucreaza in tara, eu va spun raspicat ca, dupa aproape 28 de ani de practicare a acestei meserii, mai am foarte multe lucruri de invatat si va provoc public sa ne impartasiti din experienta dumneavoastra. Sunt convins ca gazda noastra Viorel Stanculescu va fi mai mult decat bucuros sa publice un astfel de articol pe blog.Sunt curios cum veti (si daca veti) raspunde acestei provocari.

 55. Va salut DOMNILOR PROFESIONISTI
  Si eu vreau, in masura in care este posibil bineinteles, o schema pentru o casa cu
  -dormitor1: 3 prize duble, 4 becuri
  -dormitor2: 3 prize duble, 4 becuri
  -dormitor3: 3 prize duble, 4 becuri
  -baie: masina de spalat, 2 becuri
  -bucatarie: centrala electrica 19Kw, plita electrica, cuptor electric, 3 prize duble si 4 becuri si 1 priza trifazica
  -living+hol: 4 prize duble, 8 becuri
  -exterior: 6 becuri, 2 prize si 1 priza trifazica.
  Va multumesc frumos.

  • Florin Muresan-Grecu | 11 decembrie 2014 at 21:16 | Răspunde

   Va salut si eu pe dumneavoastra.
   Va rog sa precizati daca centrala electrica, plita si cuptorul sunt mono sau trifazate.

 56. Centrala este trifazata, celelalte plita si cuptorul sunt mono.

  • Florin Muresan-Grecu | 12 decembrie 2014 at 20:53 | Răspunde

   Schema este gata, dar nu stiu cum as putea s-o postez aici. Poate ne ajuta gazda noastra Viorel sau, daca nu se poate, astept sa-mi dati o adresa de e-mail ca sa v-o trimit. Ar fi bine daca s-ar putea posta aici, ca poate mai sunt si alti cititori interesati.
   Va rog sa-mi precizati puterile plitei si cuptorului electric. Nestiind aceste puteri, eu le-am aproximat la cate 3 KW, dar ar fi mai bine sa stiu valoarea exacta.
   Totodata, as vrea sa stiu puterea pe care o aveti aprobata prin contract.

 57. Va salut.
  Plita electrica Bossch=4.6kw iar cuptorul electric Arctic=3.1kw.
  Puterea aprobata din contract este de 8.6kw.
  E.mail sabinclaudiustan@yahoo.com.
  Multumesc si scuze pentru intarziere.

  • Florin Muresan-Grecu | 13 decembrie 2014 at 12:43 | Răspunde

   Buna ziua.
   V-am trimis prin e-mail schema tabloului si distributiile, impreuna cu impartirea pe faze a circuitelor, atat dumneavoastra, cat si lui Viorel Stanculescu, pentru a o putea posta aici. Dupa ce este postata si o studiati, astept sa discutam pe marginea ei. oricum, puterea pe care o aveti aprobata prin contract este foarte mica. Nu veti putea alimenta centrala electrica cu aceasta putere, intrucat e cu mult inferioara puterii instalate a centralei.
   Schema: http://www.vysblog.ro/wp-content/uploads/2014/12/SCHEMA-TABLOU-CLAUDIU.pdf

 58. Buna seara tuturor.
  Domnu Florin, AM PUS TABLOUL IN PERETE !!!!!!!!!!!!
  Am montat siguranta generala (C40A/4P) si mi-am legat pe F1 o diferentiala (C10A/30mA/P+N) – asa cum mi-ati recomandat, sa pot avea o priza pentru lucru.
  Toate sigurantele sunt GEWISS.
  Referitor la schema de echipare a tabloului electric, ati propus o varianta foarte buna in conditiile in care nu v-am dat schita cu dispunerea camerelor (MARE MAESTRU).
  Urmeaza sa stabilesc locul aparatelor si sa ma apuc un pic de sapat.
  Deoarece structura casei este putin speciala, in sensul ca deasupra peretilor am centura de beton armat peste care sunt puse grinzi pentru tavan, ma gandesc sa trag tuburile prin pod si sa le pozez pe grinzile din lemn. Mi-ar fi mai usor si mai scurt. Ce parere aveti ?
  Exista vreun risc major in conditiile in care voi folosi tuburi din metal ? Ce-mi recomandati ?
  Dupa ce descarc telefonul o sa pun poze cu desfasurarea lucrarilor.

  Va salut si va multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 16 decembrie 2014 at 16:55 | Răspunde

   Buna seara, domnule Claudiu.
   Ma bucur ca solutia mea va satisface cerintele. In privinta tuburilor prin pod, sa stiti ca solutia asta este de fapt cea permisa de normativ, intrucat executarea de slituri in tavane este interzisa.Fiind vorba de o pozare pe grinzi din lemn, din cate am inteles, Normativul I7-2011 prevede pentru aceasta situatie utilizarea tuburilor metalice, adica exact ceea ce doreati si dumneavoastra sa utilizati. Eu va recomand tubul metalic flexibil cu invelis exterior din PVC, deoarece este mai putin sensibil la coroziune. Neaparat sa legati la pamant tuburile metalice la ambele capete (adica in dozele de la capete), dar sa nu le folositi pe post de conductor PE (adica, in traducere, chiar daca tubul este legat la pamant, prin el trebuie sa treaca si conductorul de protectie PE al circuitului respectiv).
   Va urez spor la lucrari si asteptam pozele.
   P.S. Aparatajul Gewiss este bun, l-am folosit si eu la instalatia mea de acasa (vezi articolul „instalatie electrica aparenta” din aceasta sectiune).

 59. Buna seara, domnule Florin.
  Va multumesc pentru consultatiile si recomandarile de pana acum dar mai ales pentru aceea cu privire la „legarea la pamant a tuburilor metalice”. In zilele urmatoare o sa verific si eu daca, la cabana pe care o am, meseriasul care mi-a executat instalatia a respectat ceea ce dumneavoastra mi-ati recomandat imperativ.
  Sa nu credeti ca, noi cei care „va tot dam de lucru” o facem doar asa sa ne umplem timpul; Eu unul, cred ca e bine sa stii cat poti de mult despre tot si toate cele de care te lovesti si te folosesti zi de zi.
  Aproppo de impamantare, eu am executat-o singur; am sapat un sant de cca.60cm adancime, 9m lungime in care am introdus in pamant prin lovire cu un corp dur (baros) 4 tevi galvanizate cu diamentrul de 4cm si lungimea de 1,5m. De capetele acestor tevi am sudat platbanda din fier (galvanizata) cu latimea de 4cm si grosimea de 4mm. Capatul acestei „retele” l-am legat cu ajutorul unei cleme speciale de un conductor de 10mmp, multifilar, care ajunge in tabloul de sigurante. Distanta dintre tarusi este de 3m.
  Cum vi se pare? Accept orice critica.

  Va salut

 60. Buna seara,
  Am si eu o nelamurire cu privire la prizele mobile care se monteaza pe fata tablourilor electrice:
  Pot fi montate aceste prize si pe tablourile electrice din policarbonat altele decat cutiile Kaedra?

  • Florin Muresan-Grecu | 15 ianuarie 2015 at 6:55 | Răspunde

   Buna dimineata.
   Daca este vorba de prize montate pe sina DIN, acestea sunt „universale”, exact ca si sigurantele automate, putand fi montate in orice tablou tip „cofret” din plastic.

 61. Am citit articolul si o parte din comentarii. Legat de intreruptoarele automate(1P, 1P+N, 2P, 3P sau 4P)nu se face referire la o caracteristica de baza a acestora: puterea de rupere!
  In afara de caracteristica de functionare(mai lente-D sau mai rapide-B) si curent(C16- intr. cu caracteristica C si curent 16A), intreruptoarele mai au inscriptionata puterea de rupere(scurtcircuit) intr-un dreptunghi: 3000,4500,6000 sau 10.000 A. Unii producatori trec valoarea in kA. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat sunt mai fiabile! Si preturile pe masura! Exista riscul ca la un scurtcircuit puternic, intreruptoarele noname si cu putere de rupere mica sa ramana lipite si sa ia foc instalatia!
  Mare atentie la ce cumparati!

 62. Buna ziua,

  Pentru o centrala termica circuitul electric separat se poate executa cu conductor de 1,5 mmm?Da cat trebuie sa fie siguranta in acest caz?

  Multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 28 martie 2015 at 14:27 | Răspunde

   Buna ziua.
   Voi incerca sa va dau un raspuns atat practic, cat si motivat din punctul de vedere al prevederilor Normativului I7.
   Asadar, daca centrala termica e pe gaz (presupun ca la asta va referiti), puterea ei ceruta are o valoare mica, de regula in jurul valorii de 200W. In aceste conditii si valoarea curentului absorbit la mers de plina sarcina este mica (aproximativ 1 A). Spre exemplu, centrala mea Sarigas Zoom ZF240A, avand puterea de 24 KW (nu putere electrica!), absoarbe un curent de 0,87 A la mers de plina sarcina, iar disjunctorul care protejeaza circuitul separat al centralei este de 2A.
   La astfel de valori ale puterii si, implicit, a curentului, este lesne de dedus ca o sectiune de 1,5 mmp cupru ar fi mai mult decat suficienta pentru un circuit separat de alimentare a centralei.
   Problema este ca Normativul I7-2011, in tabelul 5.32-1 de la pagina 387 ne indica valorile MINIME ale sectiunilor conductoarelor, care sunt obligatorii. Pentru circuite de prize monofazate (cum este si circuitul centralei termice), sectiunea minima pentru cupru este 2,5 mmp. Cu toate astea, pe randul urmator al tabelului, gasim ca sectiunea minima pentru circuite de forta este 1,5 mmp. Parerea mea este ca circuitul de alimentare al centralei termice ar putea fi asimilat unui circuit de forta, intrucat centrala are incorporata in structura sa o pompa electrica. Conditia pentru aceasta asimilare ar fi ca circuitul de alimentare sa fie executat special pentru centrala si de la el sa nu fie alimentate alte receptoare electrice (cu exceptia, eventual, a detectorului de gaz).
   Asadar, fortand putin nota din normativ, consider ca se poate utiliza conductor din cupru de 1,5 mmp pentru circuitul centralei termice, asta ca sa fie treaba „legala”. Din punct de vedere strict tehnic, dupa cum am subliniat mai sus, sectiunea de 1,5 mmp cupru este mai mult decat acoperitoare.
   Intrebarea dumneavoastra imi ofera prilejul sa extrapolez cazul centralei termice si sa subliniez ceea ce consider a fi o prevedere absurda a normativului, care a stabilit o sectiune minima de 2,5 mmp pentru circuite de prize monofazate. In Germania, de exemplu (si cred ca si in Franta), sectiunile conductoarelor si protectiile pentru circuite de prize sunt stabilite in functie de numarul prizelor din circuit, astfel: pana la 5 prize, se permite cablarea cu 1,5 mmp si protectia cu maxim 10 A, iar peste 5 prize, dar nu mai mult de 8, se prevad 2,5 mmp cupru si protectia cu maximum 16 A. Normativul I7 precizeaza si el faptul ca pe un circuit de prize se pot monta maximum 8 prize, dar prevede aceeasi sectiune minima indiferent de numarul mai mic de 8 al prizelor. Consider ca prin aceasta prevedere creste -nejustificat, in unele situatii- consumul de material (in speta cupru) si implicit si pretul instalatiilor electrice.

 63. Salutare,

  as vrea sa va cer o opinie in privinta schimbarii tabloului electric intr-un apartament de 3 camere.
  Instalatia actuala este cea veche si doresc sa o schimb sau sa adaug noi trasee inca nu sunt decis, impedimentul ar fi zidul de beton.
  Instalatia v-a fi astfel
  In bucatarie :
  1. Cuptor electric

  2. Masina de spalat vase

  3. Centrala ter. pe gaz

  4. Frigider

  5. Laptop

  6. Hota + TV

  7. 2 prize duble deasupra blatului

  In living
  1. 3 prize duble (TV, aspirator, fier de calcat, etc)

  In dormitorul A
  1. 2 sau 3 prize duble TV, calculator,etc

  In dormitorul B
  1. 2 sau 3 prize duble TV, calculator,etc

  In baia mica
  1. 1 Priza masina de spalat

  In baia mare
  1. 1 Priza

  In debara
  1. 1 Priza dubla

  In balcon
  1. 1 Priza dubla

  -atasat se gaseste schtita apartamentului

  https://drive.google.com/file/d/0B9N3IFrTCITfZ0JVZmU3a3dnckE/view?usp=sharing

  -as as vrea sa ma sfatuiti in privinta traseelor, grosimea firelor si felul de sigurante care trebuiesc folosite.

  -eu m-am gandit sa folosesc pe fiecare element de putere cuptor, mas. de sp. vase si mas. de spalat rufe plus centrala termica pe gaz, trasee separate pentru fiecare, cu fir de 2,5 conectate cu cate o siguranta de 16 A cu diferential (30ma) –> credeti ca este prea mult ?

  -in restul camerelor ma gandeam sa folosesc sigurante de 10A 1P+N

  -astept pareri si sfaturi…
  Va multumesc.
  Paul.

  • Florin Muresan-Grecu | 28 aprilie 2015 at 17:30 | Răspunde

   Este corect cum v-ati gandit sa separati circuitele.Alegeti aparataj de calitate, de la producatori consacrati (exclus denumiri indoielnice de tipul Comtec, Elmark, Hepol, sau contrafaceri gen Merve, Multi g).
   La distribuite mergeti pe cupru 2,5 mmp la prize si 1,5 mmp la lumini. Sigurantele pentru lumini sa fie de 6A.

 64. Buna ziua,

  Doresc sa-mi schimb tabloul electric dar ma gandesc ca inainte ar fi bine sa rezolv tensiunea pe care o am pe impamantare. Creionul de tensiune se aprinde cand l-am pus pe impamantare. Am mai incercat sa aprind un bec conectandu-l pe faza si impamantare dar n-a mers. In toata casa nu-mi merge impamantarea, atat la baie unde am masina de spalat cat si la bucatatie unde am frigiderul. In rest, echipamentele electronice merg…
  Eu ma gandesc ca problema ar fi ca undeva in instalatia electrica nulul a fost legat la impamantare si de aici rezulta tensiunea pe impamantare.
  In tablou am 2 circuite care sunt amestecate: prize si iluminat. Oare daca scot nulul pe ambele circuite din tablou dupa care sa testez la doze daca se aprinde becul cu faza + vreun cablu si acela ar trebui sa fie impamantarea. Corect?

  Multumesc anticipat.

  • Florin Muresan-Grecu | 19 mai 2015 at 13:18 | Răspunde

   Trebuie identificat la intrarea in tablou conductorul de protectie (impamantare) al coloanei de alimentare. Dupa ce l-ati identificat, trebuie masurata tensiunea intre conductorul de faza si, pe rand, nulul de lucru si nulul de protectie.In mod empiric se paote considera ca circuitul de impamantare este bun daca diferenta dintre cele doua tensiuni masurate nu este mai mare de 1 V. Puteti face incercarea si cu un consumator de putere mai mare (de exemplu un bec incandescent de 300-500W). Daca becul se aprinde normal intre faza si nulul de protectie, atunci instalatia de impamantare este buna. Daca aveti siguranta generala diferentiala in BMP sau FDCP (unde aveti contorul), atunci e posibil ca la testul cu becul sa declanseze.
   Dupa ce ati facut verificarile astea, reveniti cu un mesaj pentru ca, in functie de rezultatele lor, sa gasim solutii la problema dumneavoastra.

   • Va multumesc pt raspuns.

    Am masurat tensiunea intre faza zi nulul de lucru si cel de protectie(impamantarea). Ambele au avut tensiunea de 221V. Am incercat si cu un bec incandescent dar care era de 60W(nu am avut mai mare) si s-a aprins intens. Impamantarea era prinsa de bara metalica a tabloului. Deci presupun ca este buna.

    Un lucru curios pe care l-am aflat: in momentul in care introduc doar o faza in tablou(ambele nuluri sunt scoase) frigiderul porneste. Deci cred ca merge direct pe impamantare.
    Si am mai observat la o priza din bucatarie ca atunci cand am doar o faza in tablou, la priza am tensiune atat pe faza cat si pe nul, si daca bag nul-ul in tablou, tensiunea de pe nul de la priza dispare. Ciudat…

    Cum as putea rezolva problema cu impamantarea?

    Multumesc.

   • M-am gandit sa scot impamantarea care se duce in instalatia din apartament si sa fac eu un nou circuit de prize pt baie si bucatatie in care o sa adaug impamantare. Nu am de gand sa sparg peretii ci o sa dau gauri sus, aproape de tavan, si pe langa conductori o sa am si copex pt protectie la incendiu.

    O sa folosesc conductori de 2,5mmp si sigurante 1P+N de 16A + o bipolara pe post de generala cu o valoare de 20A. La baie am o masina de spalat + boiler electric. Avand in vedere ca am boiler instant la baie o sa mai bag o diferentiala Schneider de 16A – 10mA: http://www.dedeman.ro/electrice/distributie-electrica-si-comanda/intrerupatoare-automate-modulare/disj-idpna-vigi-16a-c-10ma-a-a9d05616.html

    O sa mai instalez prize duble non-ceramice de firma.

    Ce parere aveti?

    • Florin Muresan-Grecu | 22 mai 2015 at 7:03 | Răspunde

     In legatura cu priza din bucatarie, nu puteti avea faza pe ambii poli ai sai. Mai mult ca sigur ca ceea ce ati observat acolo era faptul ca faza se „intorcea” prin consumatorii existenti in circuit, dar circuitul nu era inchis prin nul, datorita scoaterii sigurantei. In momentul in care ati introdus siguranta de nul, era normal sa dispara acea tensiune. Oricum, acest lucru demonstreaza ca pe priza de la bucatarie aveti nulul de lucru si cel de protectie legate corect. Problema este la priza frigiderului, care intr-adevar functioneaza cu nulul de protectie.
     Modificarile pe care vreti sa le faceti sunt corecte. Intrucat nu-mi dau seama daca o sa aveti impamantare si pe prizele din celelalte incaperi, v-as recomanda sa renuntati la diferentiala de 16A/10 mA (sa puneti o magneto-termica de 16 A) si in locul generalei de 20 A sa montati o diferentiala de 20 A / 30 mA, care va va asigura protectia impotriva curentilor reziduali pentru toata instalatia.

 65. Multumesc pt sugestii.

  Am facut cateva modificari: am cumparat o diferentiala Schneider de 32A / 30 mA care va fi generala. Boilerul electric nu l-am folosit vreodata pe ultima treapta pt ca imi sareau sigurantele, dar acum vreau sa vad cum merge, ar consuma 5KW/h. Vreau sa-i fac circuit dedicat si am luat conductori din cupru cu sectiunea de 4mmp. Totusi, nu cred ca ar strica daca i-as lua o diferentiala de 25A / 10 mA? Cred ca cele care se declanseaza la 10 mA sunt speciale pt bai pt ca rezistivitatea organismului scade pe masura ce este in contact cu apa asa ca poate generala de 30 mA s-ar declansa prea tarziu.

  Este posibil sa am tensiune pe impamantare pt ca frigiderul merge cu nulul de protectie? Mentionez ca am schimbat din priza nulul cu impamantarea si n-a mers, deci probabil ca nulul de la priza nu este conectat in doza. Daca l-as conecta in doza, si frigiderul ar merge pe nulul de protectie, oare atunci impamantarea ar merge bine?

  Cand conductorul de cupru e introdus in sigurante este bine sa fie cositorit pt protectie fata de oxidare?

  • Florin Muresan-Grecu | 23 mai 2015 at 18:59 | Răspunde

   1.Daca boilerul electric este unul uzual cu puterea rezistentei de pana la 2000 W, atunci are nevoie de un circuit separat executat cu conductoare din cupru de 2,5 mmp si protectie de 10 A (eventual cu o diferentiala de 10A / 10 mA). Nu are rost sa supradimensionati inutil distributia si protectia, intrucat un boiler de 2000 W absoarbe un curent de cca. 8,7 A. Daca rezistenta este sub 2000W curentul va fi si mai mic.
   2.Nu este admis sa utilizati la alimentarea unui receptor electric nulul de protectie. Mai mult, daca faceti acest lucru in aval de un dispozitiv diferential, acesta va declansa instantaneu la conectarea receptorului respectiv, deoarece curentul stabilit prin conductorul de protectie este similar unui curent diferential rezidual.
   3.Capetele terminale ale conductoarelor din cupru se cositoresc numai daca sunt flexibile si nu din motive de oxidare, ci pentru asigurarea unei conexiuni ferme si durabile. La conductor unifilar este inutila aceasta operatiune, dar nu este interzisa. Daca vreti s-o faceti asa, pentru linistea dumneavoastra, nu este nicio problema.

 66. Multumesc.

  Boiler-ul consuma 5000W pe treapta cea mai mare. O diferentiala de 25A /10 mA pe acest circuit dedicat cred ca ar fi suficienta. Si mai am o diferentiala de 32A/30mA pe post de generala.

  In cazul acesta, n-are rost sa cositoresc cuprul. Multumesc pt precizare.

  In privinta diferentialei, se alimenteaza prin partea de sus, si prin partea de jos e iesirea catre circuitele din casa? E valabil si pt toate disjunctoarele magneto-termice? Sau nu are importanta pe unde intra tensiunea de la contor? Eu nu am observat sa fie specificata vreo intrare/iesire pe diferentiala sau pe vreo magneto-termica, si imi inchipui ca nu conteaza.

  • Florin Muresan-Grecu | 25 mai 2015 at 20:25 | Răspunde

   1.La 5KW putere a boilerului este buna protectia de 25A/10 mA si cablarea cu conductoare din cupru de 4 mmp.
   2.In privinta alimentarii disjunctoarelor nu are nicio importanta pe care parte se face. Totusi, avand in vedere ca in mod uzual se alimenteaza disjunctoarele pe bornele de sus, daca o faceti invers ar fi bine sa semnalizati cumva acest aspect, pentru a preveni accidente prin electrocutare ulterioare. Poate o sa lucreze vreodata in tablou vreun dorel care n-are obiceiul sa verifice lipsa tensiunii si, dupa ce decupleaza disjunctorul isi baga degetele pe bornele de jos fiind ferm convins ca a intrerupt tensiunea acolo.

 67. Va multumesc pt informatii.

  Am folosit urmatoarele cleme http://www.dedeman.ro/electrice/scule-electrice-si-accesorii/elemente-de-conectica-si-fixare/alte-elemente-de-conectica/cleme-sir-12-poli-as16-683-016.html pt a conecta cablurile din cupru cu cele din aluminiu. Credeti ca vor rezista? Daca nu, imi puteti recomanda altele?

  La iesirea din contor am 2 cabluri din cupru, probabil de 4mmp. Profesionistii de la electrica au folosit culoarea maro pt ambele. Momentan le-am rasucit impreuna si am dat peste cu banda izolatoare pt a face conexiunea cu cablurile mele care sunt tot de 4mmp si se duc in siguranta generala. Eu ma gandesc sa folosesc acest tip de cleme http://www.dedeman.ro/electrice/scule-electrice-si-accesorii/elemente-de-conectica-si-fixare/alte-elemente-de-conectica/set-5-cleme-legatura-torsiune-2-5-4-5mmp-galbene.html Cu ele cred ca as avea o legatura mai stransa intre fire si ar rezista mai bine in timp. Ce parere aveti? As fi luat conectori WAGO, dar am observat ca merg pt fire pana la 2.5 mmp, si in cazul meu am fire de 4mmp.

  • Florin Muresan-Grecu | 3 iunie 2015 at 7:26 | Răspunde

   1. Nu va recomand sa utilizati reglete cu surub la interconectarea conductoarelor din aluminiu cu cele din cupru. Au o suprafata de contact relativ mica iar aluminiul are prostul obicei de a se tasa in timp. Din aceasta cauza, legaturile la conductoare de aluminiu, care nu sunt realizate cu ajutorul unor elemente elastice care sa mentina presiunea de contact, se vor slabi in timp si vor cauza probleme. Chiar sambata trecuta am fost la o interventie la un client caruia-i luase foc tabloul electric de la o astfel de regleta montata pentru a prelungi conductorul de faza al coloanei electrice, din aluminiu de 10 mmp.Pentru a interconecta conductoare din cupru cu conductoare din aluminiu, eu folosesc o metoda mai „babeasca” : modelez capetele conductoarelor in forma de ochi si le introduc pe niste suruburi din otel cromat cu diametre corespunzatoare sectiunii conductoarelor (daca conductorul de cupru este flexibil, nu-l fac ochi ci montez pe el un papuc de cablu). Intre conductoare intercalez saibe plate ca sa separe conductoarele pentru a nu exista contact direct intre ele, apoi pun o saiba elastica (grower) pentru mentinerea in timp a presiunii pe contact si strang foarte bine tot ansamblul cu piulite. La final acopar toata conexiunea cu straturi de banda izolatoare. Va asigur ca este o legatura trainica in timp. Daca-mi dati o adresa de e-mail, va pot trimite niste fotografii cu o astfel de conexiune.
   2.Clemele prezentate in al doilea link se utilizeaza pe scara larga in SUA si Canada (acolo se numesc „wire nuts” si sunt singurele piese de interconectare admise de normativele de acolo). Din cate stiu, nu prea sunt agreate in UE, desi nu cunosc motivul. Eu cred ca le puteti folosi linistit, dar sa executati conexiunea corect, adica mai intai sa rasuciti intre ele conductoarele cat mai strans (lucru pe care inteleg ca l-ati facut deja) si apoi sa infiletati clema pe conductoare.
   Mie conectorii WAGO nu-mi inspira incredere, desi li se ridica din ce in ce mai multe osanale pe la noi.
   Spor la treaba.

 68. Buna ziua!
  Am un tablou general(metalic) in care intra 3 faze si un nul. Asadar, am un circuit trifazic si doua circuite monofazice. As dori sa va intreb daca se poate sa alimentez circuitele monofazice pe faze separate(dintre cele 3) sau sa fie ambele pe aceeasi faza. Mentionez ca alimentarea se face cu cabluri de Al de 10 mmp care se prelungesc cu cabluri de Cu de 6 mmp. Deci in tablou intra fire de cupru de 6 mmp.
  Care este cea mai indicata varianta?
  Eventual o sugestie pentru sigurantele generale ale fiecarui circuit(inclusiv pentru cel trifazic).
  Multumesc !

 69. Florin Muresan-Grecu | 30 iunie 2015 at 20:23 | Răspunde

  Buna seara.
  Este chiar indicat sa impartiti consumurile pe faze. In ceea ce priveste protectia principala,n-ati specificat daca nulul este doar de lucru, sau este comun si pentru impamantare. In primul caz, montati un disjunctor tetrapolar prin care treceti si nulul. In al doilea caz, este strict interzisa intreruperea nulului, deci disjunctorul va fi tripolar si veti trece doar fazele prin el. Pentru protectia circuitelor finale monofazate va recomand disjunctoare diferentiale de tipul 1P+N avand curentul nominal residual de 30 mA.

 70. Ionut Raiciu | 2 iulie 2015 at 23:13 | Răspunde

  Da și eu am schimbat singur tabloul de distribuție fără să mă ajute vreun „electrician”, tabloul a fost montat pe baza sfaturilor date de profesorii de la orele de Electrotehnică și de maiștri
  Eu am mai întrebat și „electricieni care au lucrat prin Germania la tablouri de intrai cu totul” și îmi spunea să cumpăr de la Moller (o firmă pe care nu o suport) siguranțe de tip 1P (că de economie de spațiu de cash etc) și îl întreb pe domnul care (nu avea diplomă ANRE): Păi acele disjunctoare nu oferă protecție de cât pe un singur conductor dacă vreau să schimb priza și îl opresc e posibil să mă „dârdâie celălalt fir, cel puțin la mine așa e dacă ating nulul de lucru mă dârdâie ” El: Nuuu fără frică!! Bine înțeles eu am făcut cum am vrut și am luat bipolare.
  Am luat tablou cu 12 posturi și disjunctoare Schneider (la care am garanție 12 luni)
  Dar problema intervine la instalația electrică a case care și ea e făcută de „un meseriaș” și nu a ținut cont de cum a legat firele și prizele cu iluminatul e una și aceeași, normal că eu am vrut să le fac cum trebuie dar avea ceva pereți proaspeți zugrăviți de spart și plus că tata „țipa” că : Cee vrei să dai foc la casă etc (îl înțeleg doar că îi e frică de gaze și electricitate)
  Dar pentru conectarea siguranțelor între ele ( care sunt 5 la număr: 1.C25+30mA diferențial, Baie unde Boiler electric, Calorifer electric,Mașină de spălat. 2.Priză Hol C16A 3.Vulcanizare C25A 4. Priză exterior C16A și disjunctorul pentru Prizele din casă (fără cele menționate mai sus) și iluminat 3 camere C25A și o bucătăria pe C16A) am luat „Pieptene” de la Gewiss (deoarece am văzut că mulți fac punte cu conductoare…)
  Funcționează de minune!

  Înainte erau siguranțe pe filet E27 și erau toate menționate mai pus pe doar 2 siguranțe „tot de meseriaș” făcute dar era o problemă incredibilă, ple lângă faptul că se încălzeau foarte tare la un consum de 4 KW și la un consumator de peste 900Watt începeau să bâzie de parcă eram la posturile de transformare de la Porțile de Fier.Dar problema e cum l-am schimbat… A râmas o dată fără curent la Vulcanizare și eu i-am spus tatălui (el spunându-mi să fac curentul etc) că eu nu lucrez și nici nu voi lucra la cârpeli de genul ăla și enervându-se foarte tare că pierduse foarte multă clientelă în ziua aceea am comandat de pe internet de la Dedeman tot ce trebuie pentru a „instala” din nou „curentul”

 71. Buna ziua!

  Lucrez la instalatia electrica de la casa P+M si doresc (cu bunavointa dumneavostra) o evaluare a instalatiei, corecturile si completarile necesare.

  (precizez ca nu sunt electrician)

  In prezent sunt realizate urmatoarele:

  Pozare – conductor de 1.5 pentru circuit lumina
  – conductor de 2.5 pentru circuit prize
  – conductor de 4 pentru circuit special (ap.de sudura)

  In BMP este montata o siguranta Comtec BRL C25 400V 6000/3
  (as dori sa o schimb cu una de 32 daca se poate)

  Tabloul de sigurante m-am gandit sa-l configurez astfel:

  – General 25 A
  – Diferential RCCB, 25 A,30 mA
  (protectie comuna pentru circuitele C1,C2,C3,C4,C5,C6)

  C1. PRIZA – Sig. 1P+N, 16A pt. Bucatarie: Frigider,Hota,TV,Mixer

  C2. PRIZA – Sig. 1P+N, 16A pt. Masina Spalat Haine

  C3. PRIZA – Sig. 1P+N, 16A pt. Cazan Lemne 35 KW + Boiler

  C4. PRIZA – Sig. 1P+N, 16A pt. Living,Dresing,Hol,Camara

  C5. PRIZA – Sig. 1P+N, 16A pt. Dormitor 1, Do2, Pod

  C6. PRIZA – Sig. 1P+N, 16A pt. Dormitor3, Birou, Baie

  C7. PRIZA – Sig. 1P+N, 20A pt. Aparat Sudura

  C8. ILUMINAT – Sig. 1P+N 10A pt. Parter

  C9. ILUMINAT – Sig. 1P+N 10A pt. Mansarda + Pod

  C10.ILUMINAT – Sig. 1P+N 10A pt. Exterior Casa

  Va multumesc anticipat.

  • Florin Muresan-Grecu | 26 decembrie 2015 at 16:51 | Răspunde

   Domnule Florentin, sunt „Cherubino” de pe forumul Misiunea casa, unde mi-ati trimis un mesaj privat cu continut identic, mesaj la care v-am raspuns foarte amanuntit.
   Desi n-ati reactionat in niciun fel la mesaj (eu cand primesc un sfat am prostul obicei de a multumi celui care si-a rapit din timpul sau ca sa mi-l ofere), vad ca acum cereti sfaturi si aici. Intrucat sunt autorul acestui articol, ma simt in primul rand vizat de intrebarea dvs., dar mai mult decat v-am scris acolo nu am ce sa va spun. Putem discuta dupa ce cititi mesajul si, daca aveti unele obiectii sau adaugiri, sa discutam pe marginea lor pentru a gasi cea mai buna formula pentru tabloul dumneavoastra.
   Intrucat poate mai sunt si alti cititori ai blogului interesati de subiect, redau mai jos mesajul pe care vi l-am scris pe Misiunea Casa, preluat intreg cu copy-paste:
   „Iata ce va sugerez eu :
   -incercati sa schimbati generalul din BMP cu unul de 32A (asta se poate face doar de catre furnizor, poate cunoasteti pe cineva acolo s-o faceti „la mica intelegere”). Ar fi bine ca acest general sa aiba curba de declansare D sau sa fie de tip selectiv (S), ca sa aveti si o oarecare selectivitate a protectiei. Incercati sa folositi o alta marca, nu Comtec, ca astea sunt foarte proaste (valabil si pentru disjunctoarele de la tabloul din locuinta).
   -Generalul de la tabloul din locuinta sa fie tot de 32A, dar cu curba de declansare C.
   -Puneti doua diferentiale :una de 25A/30 mA, pentru protectia circuitelor de prize (dupa cum ati descris mai sus) si una de 20A/30mA pentru aparatul de sudura. La aparatul de sudura sa aveti in vedere faptul ca va trebuie o priza si o fisa care sa reziste la curentul absorbit de acesta.
   -in baie exista niste restrictii in ceea ce priveste montarea prizelor. Mai exact, in volumele 0 si 1 este interzis sa se monteze prize (mai pe intelesul general, in tot volumul ocupat de cada de baie sau de dus, cu tot cu proiectia acestuia pana la tavan). Priza trebuie sa fie cu grad de protectie minim IP54 (eventual sa aiba si capac). N-ar fi rau daca ati face un circuit separat doar pentru aceasta priza, pe care sa-l protejati in tablou cu o diferentiala de 16A/10 mA.
   -disjunctoarele de 10A pentru lumina sunt prea mari. In general, la aceasta valoare a curentului v-ar proteja iluminatul din toata casa, daca l-ati face pe un singur circuit. Fiind vorba de trei circuite distincte, v-as sugera sa puneti disjunctoare de 6A sau chiar mai mici (3 sau 4A), avand in vedere ca poate veti folosi iluminat de tip economic sau LED.
   -nu in ultimul rand, va sugerez sa utilizati, atat pentru tablou, cat si pentru prize si intrerupatoare, aparataj de calitate. Cateva marci bune pentru disjunctoare ar fi Schneider, Legrand, ABB, Shrack, Siemens, Gewiss, Noark sau Moeller (Eaton). Am pus Eaton pe ultimul loc pentru ca dintre toate, mi se par un pic mai slabute. Evitati marcile Comtec si Elmark, precum si „facaturile” gen Merve, Sentai sau alte ciudatenii care nici macar nu se pot numi disjunctoare.
   Sa aveti spor la lucrari.”

 72. Domnule Florin va multumesc mult pentru promptitudine si pentru ca v-ati luat din timpul dumneavoastra si mi-ati raspuns.
  Imi cer scuze ca raspunsul meu a venit asa de tarziu.
  Aceasta intarziere s-a datorat altor factori, nicidecum din lipsa de respect.
  Cu multumiri. Florentin

  • Florin Muresan-Grecu | 27 decembrie 2015 at 12:37 | Răspunde

   Cu placere. Dupa cum am mentionat si mai sus, configuratia propusa de mine poate suferi modificari, asa ca, daca aveti sugestii, le astept cu interes.

 73. Virgil I. Gheorghiu | 4 ianuarie 2016 at 7:49 | Răspunde

  An nou fericit ! Un an bun cu sănătate și împliniri !

  Nu am reușit să găsesc un „cod” al marcajelor siguranțelor (disjunctoarelor). Am un exemplar cu următoarele inscripții : T & G DZ47-60 C10 220V (semn de alternativ) și intr-un dreptunghi numărul 6000. Care notație reprezintă curentul de rupere ?

 74. Virgil I. Gheorghiu | 6 ianuarie 2016 at 4:54 | Răspunde

  Mulțumesc.

 75. buna ziua clemele alea care se conecteaza firele din doza in ele sunt bune de ceva nu ma refer la morsete

 76. cleme de legatura fara surub am cateva transparente cu 5 fire si galbene cu semnul de impamantare pe ele cu 4 fire astea de impamantare se pot folosi si la faza si nul sau numai pentru firele de la impamantare .Legaturile din doze le-am rasucit 5-6 spirale strans bine si izolate ,am vazut ca electricianul care mi-a facut instalatia le-a facut mai prost decat mine , va multumesc

  • Clemele fara surub sunt bune daca sunt montate corespunzator. Daca nu sunteti priceput la asta, chemati un specialist. Sa nu uitam ca e vorba de curent electric, iar acesta are nevoie de legaturi perfecte. Sau se pot folosi acele cleme cu surub, sau cositorire+izolare.
   Foarte bun blogul (articolul), dar si comentariile. Multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 27 februarie 2016 at 17:05 | Răspunde

   Nu vi le recomand decat, eventual, la conectarea corpurilor de iluminat la circuitul de alimentare. Mie „gadget-urile” astea gen WAGO (sau echivalente), nu-mi inspira nici un fel de incredere. Poate sunt eu mai demodat (sunt fan cositorire), sau poate reclama uneori agresiva ce li se face pe internet are efecte exact inverse in creierul meu.

 77. Ma puteti ajuta cu dimensionarea sigurantelor pentru tabloul electric . Am un circuit pentru iluminatul exterior si 2 pentru 2 camere +2 circuite de prize , un circuit priza hidrofor de 1500 w,un circuit priza pentru un aparat de sudura si din acest tablou vreau sa plec la alt tablou la o anexa care o sa aiba un consum de 3maxim 4 kw va multumesc anticipat

 78. Florin Muresan-Grecu | 27 februarie 2016 at 19:55 | Răspunde

  Pentru tabloul principal
  -disjunctor general bipolar de 32 A, care va alimenta doua disjunctoare principale diferentiale, unul pentru circuitele din tabloul principal iar celalalt pentru coloana catre tabloul din anexa
  -disjunctor principal cu protectie diferentiala,pentru tabloul principal- 25A/30 mA, conectat pe iesirea disjunctorului general.
  -3 circuite de iluminat, fiecare protejat cu max. 6A (recomand o valoare mai mica, 2 sau 3 A, apropiata de curentul nominal al fiecarui circuit). Ca o parere personala, e prea stufoasa configuratia cu 3 circuite de iluminat, ar fi fost mai mult decat suficiente unul pentru exterior si altul pentru interior.
  – circuitele de prize pentru utilizare generala- 16 A, la fel si circuitul pentru aparatul de sudura.
  – circuitul prizei pentru hidrofor- 10 A
  -disjunctor principal pentru protectia coloanei catre tabloul din anexa- diferential 20A/30 mA, conectat pe iesirea din disjunctorul general. Aici fac precizarea ca sectiunea conductoarelor respectivei coloane trebuie sa fie 4 mmp cupru.

 79. Disjunctorul de 32 A va referiti la ala de pe stalp nu,din el intru in siguranta principala de 25 A din tablou care o sa alimeneze pe celelalte . Ce grosime ar trebui sa aiba conductorul pentru puntile sigurantelor din tablou

  • Florin Muresan-Grecu | 28 februarie 2016 at 13:49 | Răspunde

   N-are-a face cu bransamentul de pe stalp. Dumneavoastra ati cerut sfatul in legatura cu tabloul din casa (eu asta am inteles). Cu BMP-ul de pe stalp n-aveti treaba, acolo e terenul distribuitorului.

 80. Aveti dreptate eu am intrebat despre tablou dar am interpretat gresit raspunsul dvs in legatura cu siguranta de 32 A. Acuma am inteles prima siguranta din tablou o sa fie de 32 A ,pe iesirea acestei sigurante conectez sigurantele de 20 A respectiv 25A iar de pe iesirea sigurantei de 25A intru cu punti in celelalte sigurante pentru prize si iluminat iar de pe iesirea sigurantei de 20A trag fir de 4 mm la tabloul secundar cam asa ar trebui sa fie , stiti nu as vrea sa fac vreo prostie .Nu mi-ati spus ce grosime ar trebui sa aiba firul din care fac puntile sigurantelor va multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 28 februarie 2016 at 15:34 | Răspunde

   Da, acum ati inteles exact ce am vrut sa spun.V-as fi pus o schema, dar din pacate nu este posibil aici.
   Pentru punti intre sigurante cel mai indicat ar fi un busbar (sau „pieptene”, cum i se mai spune prin popor). In lipsa lui, puteti face puntile cu bucati de conductor de 4 mmp, preferabil rigid (FY).

 81. Un electrician mi-a recomandat fir de 2,5 dar m-am gandit ca este prea putin . Multumesc pentru informatiile pe care mi le-ati dat si chiar apreciez ce faceti dvs aici , multa sanatate va doresc . Siguranta de pe stalp ar trebui sa fie mai mare de 32 A ?

  • Florin Muresan-Grecu | 28 februarie 2016 at 18:09 | Răspunde

   Siguranta de pe stalp este dimensionata in functie de puterea aprobata prin contract.
   Va multumesc pentru urare si va urez asemenea si dumneavoastra.

 82. INLOCUIREA UNUI TABLOU ELECTRIC CU SIGUANTE AUTOMATE LA AP. CU DOUA CAMERE.

 83. Buna seara.
  Doresc sa schimb tabloul cu sigurante automate la un AP. cu 2 camere ( CONTORUL MONTAT PE CASA SCARILOR )
  Dupa mai multe intreruperi de curent in aceste zile si folosirea masinei de spalat cu programe mai lungi sau incalzit unele punti dintre sigurantele automate mai vechi 6-7 ani cu aprox…. fara sa intrerupa niciuna ( monopolare marca multi 9 ) si cu aceasta ocazie vreau sa schimb TOT cu unele mai noi si mai performante.
  Ce marca de siguranta imi recomandati ptr. aceasta lucrare si ce tip de sigurante ( MONO sau BIPOLARE ) ?

  Va multumesc frumos anticipat.

  Cu stima

  • Florin Muresan-Grecu | 17 aprilie 2016 at 19:41 | Răspunde

   Buna seara.
   Recomandarea mea ar fi sa montati sigurante bipolare de tip 1P+N, deoarece in felul asta in caz de defect se vor deconecta ambii poli iar sigurantele de acest tip ocupa in tablou tot un modul, ca si cele monopolare. Ca marci, daca tot ati pomenit de multi 9, puteti merge tot pe variante Schneider (acum nu mai exista gama multi 9, dar noua gama acti 9 are unele imbunatatiri fata de multi 9), sau puteti folosi Legrand, Schneider, Gewiss, Siemens, ABB, Schrack. Toate astea sunt similare calitativ.
   Am totusi o intrebare: sunteti sigur ca ati avut multi 9 originale? Intreb asta pentru ca la gama multi 9 au aparut si niste contrafaceri care se numeau multi g. Pe cele originale de la multi 9 scrie pe partea din fata „Merlin Gerin”. Pe ale dumneavoastra scria asta?

 84. Buna ziua am facut tabloul cum mi-ati spus dvs mai sus, am cumparat sigurante bipolare de la schneider, am bagat pe siguranta generala curent de la generator iar pe iesirea unei sigurante de 16 A am conectat 2 fire si am facut scurt pe ele dar nu a declansat siguranta este normal ?

  • Florin Muresan-Grecu | 18 aprilie 2016 at 18:29 | Răspunde

   Poate ca generatorul are vreo protectie interna care limiteaza curentul in cazul unui scurtcircuit. O siguranta automata cu curba de declansare C ar trebui sa declanseze la un curent situat intre 5 si 10 x In. In cazul celei de 16 A acest interval ar fi 80-160 A. Daca aveti la indemana un cleste ampermetric, puteti repeta experimentul si sa masurati curentul care trece prin puntea cu care ati unit bornele disjunctorului.
   As vrea sa va atrag atentia ca experimentul facut de dumneavoastra este periculos. Daca l-ati fi facut cu siguranta conectata la reteaua electrica de 230 V, exista posibilitatea de a distruge complet disjunctorul, si asta pentru ca, prin unirea cu o punte a bornelor de iesire a disjunctorului, impedanta buclei de defect se apropie mult de zero, generandu-se astfel un curent de scurtcircuit cu mult peste capacitatea de rupere a disjunctorului (care de regula este 4,5 sau 6 KA). Daca curentul acesta nu este rupt in conditii bune de o protectie situata in amonte, in mod sigur distrugerea disjunctorului este garantata.
   Puteti verifica altfel daca disjunctorul declanseaza la supracurenti: conectati pe bornele lui simultan doi consumatori cu o putere totala mai mare de 3,5 KW (de exemplu 2 calorifere electrice de 2 KW fiecare, care sa functioneze simultan pe treapta maxima). Daca disjunctorul e bun, el va declansa, dar nu instantaneu, ci dupa o perioada de timp care depinde de valoarea curentului care-l strabate. oricum, eu la Schneider n-am intalnit pana acum disjunctoare care sa nu-si faca treaba in caz de defect, asa ca, din punctul meu de vedere, experimentul dvs. este total inutil.

 85. Buna seara mi-am luat o pompa submersibila si are un cablu de 2 metri ma puteti ajuta cu un sfat , legaturile o sa fie in apa va multumesc.

 86. Buna domnule Florin, lumea are nevoie de oameni ca dumneavoastră, de răbdarea si de tactul didactic de care dispuneti. Am citit tot ce scrie + comentarii si am dedus ca am sigurante monopolare F+N. Am obs in tabloul electric ca am montate toate prizele intr-o siguranta de 20, însă firul intra doar in Faza, N find gol. Mai am o siguranta de 10A pt sonerie pe care nu o folosesc. Daca puteti sa îmi spuneti cum trag o priza din acea siguranta? Cumpăr un cablu de 2.5 cu 3 fire si impamantarea+faza le bag la FAZA in tablou iar nulul la N? Sau fac sul toate cele 3 fire si le bag împreună la Faza din siguranta, dupa care leg firul la o priza? M-ar interesa pt o clima. Si spuneti-mi va rog , pt doar legatura din tablou a cablului la siguranta ( fără legat la priza si pat cablu) care ar fi pretul corect? Un „meserias” mi-a cerut 250lei.
  Multumesc!

 87. Florin Muresan-Grecu | 25 iunie 2016 at 22:56 | Răspunde

  Bună ziua.
  În primul rând, vă mulțumesc pentru aprecieri.
  În al doilea rând, observ că în ultimele 24 de ore este cea de-a treia noastră întâlnire virtuală. Primele două au avut loc pe forumurile Misiunea Casa, respectiv Elforum. Pe Misiunea Casa am conversat și în privat.
  Așadar, să reluăm problema dumneavoastră:
  1. Pentru a trage priza pentru aparatul de aer condiționat aveți nevoie de cablu cu 3 conductoare având secțiunea de 2,5 mmp. Cele trei conductoare ale cablului au, de regulă, culorile maro (sau negru), albastru și verde/galben. Conductorul verde/galben este pentru împământare. În tablou îl veți conecta la bara de împământare, iar la priză la borna specială marcată cu simbolul de împământare. Conductorul albastru este pentru nulul de lucru. În tablou îl veți conecta la borna de ieșire a siguranței de 10A marcată cu „N”, iar la priză la una din bornele în care se introduce ștecherul (nu are importanță la care din ele). Conductorul maro(negru) este pentru faza rețelei. În tablou îl veți conecta la borna de ieșire a siguranței de 10A care nu este marcată cu nicio literă, iar la priză la singura bornă rămasă liberă.
  Prețurile la o astfel de manoperă pot fi variabile, dar 250 lei este foarte mult. Pentru simpla conectare a conductoarelor în tablou (dacă ele sunt deja pozate pe sau în perete), eu n-aș cere mai mult de 20-30 lei. Pentru întreaga lucrare (adică montat priza, eventual montat sau verificat montaj siguranță în tablou, pozat cablul aparent, execuția conexiunilor și punere în funcție, un preț rezonabil ar fi undeva între 120-150 lei.

 88. Buna ziua, Dupa montarea unui AC (9000BTU), a iesit miros de ars din tabloul cu sigurante. Era incinsa zona contactului de la siguranta pentru prize. Apoi am pus o siguranta mai mare si nu mai pornesc ACul odata cu alti consumatori. Insa acel contact „sfaraie” dupa eveniment, chiar daca nu a mai iesit miros de ars. Am verificat, contactul e bine strans. Intrebarea este: trebuie neaparat circuit separat pentru AC, sau doar refacut contactul la siguranta care s-a incins? Cred ca electricienii de meserie s-au mai confruntat cu situatia. E vorba de apart. la bloc, cu doua circuite, doar tobloul cu sigurante e in casa.

  • Florin Muresan-Grecu | 30 iulie 2016 at 15:45 | Răspunde

   Buna ziua.
   Tabloul e „clasic”, adică cu siguranțe fuzibile, sau e unul modern cu sigurante automate?

   • Din cel vechi, cu 4 sigurante. Si mai are loc de 2. Se incalzeste doar contactul de la siguranta dreapta-jos – de la prize. Cred ca instalatia e pe Al , e bloc ’86.

    • Florin Muresan-Grecu | 31 iulie 2016 at 18:12 | Răspunde

     Este foarte grav ca, dupa incalzirea contactului, ati ales sa mariti valoarea sigurantei. Aveti acolo toate conditiile „propice” unui viitor incendiu.
     Va sfatuiesc ca, in regim de MAXIMA URGENTA, sa inlocuiti tabloul vechi cu unul echipat dupa modelele prezentate in articolul de fata. Neaparat sa faceti un circuit separat pentru aerul conditionat, cu conductoare de 2,5 mmp cupru, protejate cu disjunctor de maximum 16A. Aceeasi valoare a protectiei si pentru prizele de utilizare generala si 6A pentru iluminat.

     • Multumesc. Nu las ACul decat cate 10-15 min, fara alti consumatori, pana la remediere. O sa vina un electrician, dar vroiam sa stiu daca trebuie neaparat inca un circuit. Daca oamenii vor opina ca trebuie sa imi faca transee in pereti, prefer sa stau fara AC 2 luni. Insa cred ca va merge cu un circuit exterior pentru AC. Dar si in varianta asta, nu stiu daca nu se va incalzi cablul general (cel pana la tablou) , care duce toti consumatorii.
      Va chemam pe dumneavoastra sa vedeti, dar sunt din Iasi.

     • Florin Muresan-Grecu | 2 august 2016 at 17:59 |

      Multumesc pentru invitatie, dar intr-adevar sunteti cam departe (eu sunt din Petrosani). Era bine daca s-ar fi inventat teleportarea…
      Acum, lasand gluma la o parte, un circuit separat pentru aerul conditionat se poate executa si in montaj aparent in asa fel incat sa „sara in ochi” cat mai putin. Depinde de „geometria” locului, dar si de preferintele dumneavoastra si, de ce nu, si de priceperea electricianului care va executa lucrarea.
      In mod normal, conductoarele coloanei de alimentare a apartamentului n-ar trebui sa se incalzeasca. Poate v-a speriat putin incalzirea de la borna sigurantei, dar sa stiti ca la aceste tablouri vechi si uzate acest fenomen poate sa apara si la curenti mai mici. Daca, pe langa aerul conditionat, mai aveti si alti consumatori de putere mare (masini de spalat rufe / vase, boilere electrice, cuptor si /sau plita electrica), ar fi bine sa incercati o utilizare judicioasa a acestora, cu suprapuneri cat mai scurte a functionarii lor simultane.

 89. Buna ziua, mentionez ca sunt novice in domeniu. Am casa la tara care nu e locuita permanent si de cate ori plec opresc toate sigurantele automate de pe stalp, (tripolara + 1). Este corect? Este necesar?
  Am schimbat 3 televizoare pana acum deoarece iesea fum la ele cand le porneam.
  Cu multumiri,

  • Florin Muresan-Grecu | 6 august 2016 at 18:41 | Răspunde

   Buna ziua.
   Nu este gresit sa opriti curentul, mai ales daca nu aveti in casa consumatori care trebuie sa functioneze permanent (frigidere, sisteme de alarmare, etc.).
   Fumul care a iesit din televizoare poate avea diverse cauze. Ar fi fost bine daca ati fi dezvoltat putin subiectul, ca sa ne facem o idee despre cauzele prezumtive ale respectivelor „fumegari”.

 90. buna ziua……sunteti cel mai tare ,altii sunt niste varza ,sunt din bucuresti sector 6 si am ap cu 2 camere ,d-voastra chiar daca sunteti din afara bucurstiului platesc totul numai pe d-voastra va vreau………vreu un tablou cu tot cei necesar……..va multumesc

  • Florin Muresan-Grecu | 13 august 2016 at 18:26 | Răspunde

   Buna ziua.
   Ca sa va pot ajuta la distanta, va rog sa-mi spuneti cate sigurante aveti in vechiul tablou (pentru a putea determina cate circuite exista in instalatie), precum si o lista cu receptoarele electrice si electronice din locuinta.

   P.S. Multumim pentru aprecieri.

   • buna seara …in vechiul tablou am 4 sigurante ..2 lumina si 2 prize ……dar as vrea sa va mai intreb ce ..am fost in uk si am vazut la un tip tablou cu ceva bobina si siguranta diferentiata ..chiar as vrea sa-mi fac asa ca este super ……d-voastra ce ziceti…va multumesc

 91. Dorobantu Adrian | 21 august 2016 at 21:34 | Răspunde

  Buna ziua.
  Pentru un tablou electric de apartament as vrea sa-i montez o siguranta cu temporizare. Am vazut la cineva la fluctuatie de tensiune se intrerupea curentul electric si-l punea in functiune dupa ceva timp. Cum se numeste mai exact si care este reconandata.
  Multumesc anticipat.

 92. As avea nevoie de putin ajutor.se pot pune in tablou sigurante monopolare si pe faza si pe nul conectate intre ele,pe fiecare circuit in parte?deja am 4 sigurante si de asta as opta pentru asa ceva.

  • Florin Muresan-Grecu | 22 octombrie 2016 at 14:51 | Răspunde

   Va rog sa fiti mai explicit, ca n-am inteles faza cu ”conectate intre ele”.
   Daca optati pentru sigurante monopolare in tablou, trebuie sa le montati doar pe faza si sa conectati nulurile impreuna la bara de nul, fara sa le mai treceti prin sigurante. Este foarte periculos sa aveti sigurante separate pe faza si nul, deoarece se poate intampla ca in cazul unui scurtcircuit sa declanseze cea de pe nul si sa ramana anclansata cea de pe faza, conducand la mentinerea fazei in circuitul defect, cu consecinte care pot fi dintre cele mai grave (soc electric fatal).
   Cea mai optima modalitate de echipare a unui tablou cu sigurante automate (raport calitate/pret, siguranta in exploatare, utilizare judicioasa a spatiului restrans din tablou) este cu disjunctoare bipolare de tipul P+N.

 93. Multumesc!Eu vroiam sa pun sigurante monopolare si pe nu si pe faza,pentru ca le aveam deja cumparate si sa le conectez parghia de declansare,astfel incat sa se comporte ca unele bipolare.adica,am vazut ca parghia de declansare poate fi unita mecanic printr o tija metalica.

  • Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2016 at 12:57 | Răspunde

   Acea conectare mecanică a clapetelor printr-o tijă metalică nu este suficientă. În practică, siguranțele bipolare de tipul 2P sunt conectate mecanic și la interior.

 94. Vroiam sa le fac sa se comporte ca si una p+n de fapt.adica,daca defectul este pe faza,aceasta sa traga dupa ea si sa inchida si nulul,sau daca este pe nul,acesta sa inchida si faza.ma gandeam ca e mai bine sa pun si nulul prin siguranta.in cazul in care electrica schima firele prin tablou sa nu ma trezesc cu toate fazele prin bara de nul si sa mi prajeasca instalatia.

  • Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2016 at 13:01 | Răspunde

   ”Electrica” nu are de ce să inverseze firele în firida cu contoare. La schimbarea contorului se obișnuiește ca abonatul să fie anunțat în prealabil, așadar dumneavoastră veți fi acasă când vă vor schimba contorul și le puteți cere să nu inverseze conductoarele.

 95. Deci,imi recomandati sa nu pun sigurante si pe nul,si sa leg nulul pe bara de nul?

  • Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2016 at 14:31 | Răspunde

   Da.

   • Multumesc!

    • Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2016 at 18:47 | Răspunde

     Cu placere. Daca mai aveti si alte nelamuriri, va stau la dispozitie, doar sa aveti rabdare cu raspunsurile, ca e posibil sa vina cu mici intarzieri determinate de programul meu incarcat.

     • Multumesc,inca odata.Va inteleg.Ar mai fi o intrebare.La priza de la baie am o impamantare care vine din subsol si nu stiu daca functioneaza la parametri optimi.am vedificat o cu multimetrul si intre nul si faza imi arata 225v iar intre faza si acea impamantare imi arata undeva la 198v.Asta inseamna ca nu prea functioneaza la capacitate notmala,nu?

     • Florin Muresan-Grecu | 28 octombrie 2016 at 19:53 |

      Da, acea impamantare nu este buna. Aveti grija cu priza aia, mai ales ca-i montata si in baie, unde in mod normal sunt niste restrictii importante in ceea ce priveste instalarea prizelor.

 96. In mod normal daca masuram tensiunea intre faza si impamantare cat trebuia sa mi dea?

  • Florin Muresan-Grecu | 29 octombrie 2016 at 18:00 | Răspunde

   O priză de pământ nu se măsoară în felul ăsta. Totuși, pentru a aprecia în mod absolut empiric buna funcționare a împământării, valoarea tensiunii măsurate între fază și împământare trebuie să fie egală cu cea măsurată între fază și nulul de lucru. Repet, această verificare este empirică!

 97. Alexandru Daniel Apreutesei | 5 martie 2017 at 8:42 | Răspunde

  As dori dacă se poate sa discutam puțin in privat, vreau sa imi schimb tabloul din casa tot, inclusiv să-mi mut din casa jos in casa scării contuarul .

 98. Buna seara
  Daca sunteti amabil, as avea si eu cateva intrebari va rog.
  1) Pentru un cuptor electric de 2700 W, circuit separat pe 2,5 mmp conductor cupru, ar fi mai indicat in tablou un Disjunctor diferential DPNa Vigi 16 A 30 mA ? Acum am o siguranta automata de 20A.
  2) Cum ar fi mai bine sa-l instalez? Cu stecher in priza sau intr-un intrerupator automat?
  3) La AC, ( nu le-am cumparat inca) tot pe circuit separat pe 2,5 mmp cupru, (unul la parter si altul la mansarda) sa las sigurantele de 20 A actuale, sau si aici este indicat un diferential de 16A?
  Locuiesc la casa si am doua tablouri.
  In momentul de fata, curentul care vine de la panoul cu contoarul de afara, intra in tabloul de jos printr-un Releu monofazic protectie tensiune VP-32 A 380131, apoi este circuitul care merge sus la celalalt tablou si apoi sigurantele de diferite puteri pentru conductori de 1,5 si 2,5. Nu am niciun diferential in tablourile din casa. Singurul diferential este un Noark C 25 0,3 A care este afara in panoul cu contoarul.
  4) As dori sa pun un diferential de 25 0,3A in tabloul de jos ( se pune inainte sau dupa releu?) unul la fel in tabloul de sus si pe cel de afara sa-l schimb cu unul de 32 0,3 A. Nu vreau sa mai ies afara sa ridic diferentialul…Cu toate ca pana acum n-a cazut.
  5) Daca pot face aceasta „updatare” ar mai avea sens montarea celorlalte diferentiale individuale enumerate mai sus, pentru cuptor si AC-uri?

  In speranta unor raspunsuri la toate intrebarile, va multumesc anticipat
  Adrian

  • Florin Muresan-Grecu | 10 martie 2017 at 9:52 | Răspunde

   Incerc sa raspund punctual la nelamuririle dumneavoastra:
   1. 16 A este valoarea corecta a protectiei in acest caz.
   2. Ambele variante sunt OK, dar in cazul in care optati pentru ansamblu priza-fisa, aveti grija sa fie de cea mai buna calitate.
   3. Va rog sa-mi precizati daca aveti un singur circuit pentru ambele AC-uri, sau sunt pe circuite distincte. In primul caz, puteti lasa siguranta de 20A (e putin cam la limita, dar daca aveti conexiuni bune in doze si la bornele prizelor n-ar trebui sa fie o problema), in cazul al doilea mergeti pe 16A (sau chiar 10A, depinde de ce scrie pe eticheta AC-urilor).
   4.Da, e corect ce vreti sa faceti. Diferentialele le montati dupa releu (cele din casa, nu cel din BMP).
   5. Nu, cele doua diferentiale pentru parter, respectiv etaj, va asigura protectia impotriva curentilor de scurgere pentru cele doua tablouri, iar pe circuitele finale puteti monta disjunctoare magneto-termice simple, fără protecție diferentiala.
   Spor la lucrari si poate reveniti sa ne spuneti cum ati rezolvat problemele (poate si cu niste fotografii).

   • In primul rand tin sa va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.
    AC sunt pe circuite separate. Unul in tabloul de sus si celalalt in cel de jos.
    In acest caz ar trebui sigurante de 16 A pentru fiecare, sau , ma rog, ce scrie pe fisa tehnica. Apoi diferentiale voi pune cate unul in fiecare tablou. De 25.
    La cuptor nu mai pun diferential dedicat, dar voi schimba siguranta de 20 cu una de 16.
    AM INTELES CORECT?
    Legaturile in doze sunt rasucite cu patentul. Rasuceala finita ca sa-i zic asa este de cca 40 mm lungime apoi scufundate in baie de cositor.
    Ce inseamna fisa priza de calitate? Stiu, nu turcisme, chinezarii samd dar totusi ce? De la Sch…..er este bine?
    Din pacate acum nu pot pune poze pt ca nu sunt in tara. Ajung acasa de abia la inceputul lui aprilie cand voi face si treaba. Dar negresit o sa vi le transmit. Va rog totusi sa-mi spuneti si cum fac sa le trimit. Nu vad niciun link pt aceasta.
    O zi frumoasa

    • Florin Muresan-Grecu | 10 martie 2017 at 20:01 | Răspunde

     Buna seara.
     Da, ati inteles corect. Legaturile cositorite sunt cele mai bune, practic, fara exagerare, aceste legaturi „n-au moarte”.
     Prize de caliate gasiti la Schneider, Legrand, Gewiss si Bticino (modulare), etc. Cam toate firmele de prestigiu in domeniu au prize de calitate, dar cereti intotdeauna produse din gamele „de top”, pentru ca acesti producatori au si prize de nivel calitativ mediu, mai ieftine, bineinteles. Ca si game de top cu care am lucrat as enumera Unica Top (Schneider), Valena (Legrand), Chorus (Gewiss, dar aici fac mentiunea ca gama System este la fel de buna ca si Chorus, doar ca cea din urma este mai „de lux”). In ceea ce priveste fisele (stecherele), dupa parerea mea cele mai bune de pe piata la ora actuala sunt cele de la Legrand.
     In legatura cu pozele, trimiteți-le prin e-mail gazdei noastre de pe blog, Viorel Stanculescu, intrucat el le poate posta.

     • Adrian Soare | 11 martie 2017 at 0:27 |

      E in regula. Asa voi face.
      Multumesc inca odata pentru amabilitatea de care dati dovada.
      Toate cele bune

 99. Salutare!
  Va rog frumos sa imi recomandati si mie pentru o casa, niste prize si intrerupatoare cu un raport calitate pret de bun simt.Va multumesc pentru ca existati si va astept cu raspunsul pertinent pe email.Sanatate

  • Florin Muresan-Grecu | 10 martie 2017 at 20:23 | Răspunde

   Buna seara.
   nu pot sa va raspund prin e-mail, fiindca nu mi-ați comunicat adresa electronica. Pe de alta parte, ar fi bine ca recomandarile sa fie publice, intrucat ar putea sa le fie de folos si altor cititori ai blogului.
   Cand ne referim la raport calitate/pret „de bun simt”, trebuie sa fim constienti ca lucru bun si ieftin nu prea exista.
   As fi vrut sa ne dati mai multe amanunte despre situatia dumneavoastra, mai exact daca instalatia electrica exista si doriti doar sa schimbati aparatajul, sau daca intentionati acum sa o faceti.
   In prima situatie, daca aveti doze de aparat rotunde, v-as recomanda gamele Unica Top de la Schneider sau Valena de la Legrand.
   In cea de-a doua situatie, daca acum doriti sa faceti instalatia electrica, va recomand cu toata caldura sa optati pentru aparataj modular, fie de la Gewiss, fie de la BTcino. Este cea mai buna alegere, intrucat va permite sa configurati mult mai simplu instalatia, veti reduce considerabil numarul dozelor si veti putea sa aveti in aceeasi doza atat prize de forta, cat si intrerupatoare si/sau prize TV, de inernet sau de telefonie.

 100. Salutare!
  Jos la parter am instalatia electrica facuta de acum 10 ani si la mansarda mi-au facuto electricienii acum,am folosit doze dinalea patrate cumparate din Spania.Eu as vrea sa schimb toate prizele si intrerupatoarele sa fie toate la fel de culoare gri si la parter si la mansarda.D
  e aceea am nevoie de sfaturile voastre pertinente, pentru a cumpara prizele si intrerupatoarele cu un raport calitate pret de bun simt…Va multumesc anticipat.Sanatate

  • Florin Muresan-Grecu | 11 martie 2017 at 11:16 | Răspunde

   Dacă dozele sunt „pătrate”, asta mă duce cu gândul la aparataj modular. Trebuie neapărat niște fotografii pentru a putea continua discuția.

 101. Buna ziua tuturor, si in special domnului Florin,

  Doresc sa-mi inlocuiesc vechiul panou de sigurante la un apartament cu doua camere (4 patroane 2 prize si 2 iluminat). Ma documentez de 2 saptamani pe forumuri, si am dat peste articolul dumneavoastra. consider ca sunteti o persoana care va cunoasteti meseria si m-ati puta ajuta cu sfaturi.
  M-am hotarat sa-mi schimb vechiul panou intrucat vreau sa-mi renovez/modernizez bucataria. Asta inseamna noi consumatori, si implicit circuite separate pentru prize. Am sa le enumerez in continuare:
  -c1 cuptor electric siguranta 16A cablu 2.5mm2 FY (consum undeva la 2.5 KW)
  -c2 masina spalat rufe/vase 16A cablu 2.5mm2 FY(nu vor functiona in aceelasi timp)
  -c3 frigider sau combina + restul consumatorilor electrocasnici din bucatarie : mixer, expresor cafea, cuptor microunde, friteuza, storcator fructe etc. 16A cablu 2.5mm FY
  -c4 centrala termica gaz + zenzor gaze 10A cablu 2.5mm2 FY
  -c5 aer conditionat 16A cablu 2.5mm2 FY
  -c6 iluminat 6A folosec circuitele vechi din Al (max 700w)
  La acestea se va adauga vechiul circuit de prize (dormitor+sufragerie)16A la care sunt alimentati restul consumatorilor: 2 televizoare LED, playstation, sistem homecinema (100W), 2 veioze, laptop, aspirator, uscator par, etc(doar aspiratorul avand stecher cu impamantare).
  Mentionez ca in acest moment nicio priza din vechiul circuit nu are impamantare.(doar cele din bucatarie vor avea).
  La panou vreau sa atases un diferential general 25W 30mA impreuna cu o bobina declansatoare supratensiune in paralel. In panoul general BMP am o siguranta de 32A(nu stiu daca este cu protectie diferentiala sau nu).
  In legatura cu acest proiect as avea 2 nelamuriri:
  1.prizele circuit vechi neavand impamantare vor afecta diferentialul montat ca siguranta generala?
  2.este posibil ca C1 si C2 sa fie trase impreuna prin acelasi tup flexibil (5 cabluri 2N,2L,1PE) pana la doza de legatura si apoi ramificatii catre prize ?(la fel si pentru c3 si c4).
  Va multumesc si astept raspuns de la dumneavoastra.

  • Florin Muresan-Grecu | 14 martie 2017 at 15:17 | Răspunde

   Buna ziua si scuze pentru intarzierea raspunsului (deh… lipsa de timp, bat-o vina!)
   Va raspund punctual la cele doua intrebari:
   1.Nu vor avea niciun efect asupra diferentialei. este foarte bine ca, daca tot nu aveti impamantare pe vechiul circuit, macar sa aveti protectie diferentiala. Aici insa am eu o nedumerire: coloana electrica (adica circuitul care vine de la BMP pana la tabloul din casa) are conductor PE? Si daca raspunsul la intrebare e DA, atunci acel conductor PE este legat in BMP la priza de pamant a cladirii?
   2.Nu se admite conductor de protectie (PE) comun pentru doua sau mai multe circuite. Puteti trage conductoarele a doua circuite in acelasi tub, dar veti avea sase conductoare in total (2L, 2N, 2PE) si va trebui sa utilizati un tub cu diametrul exterior de 25 mm.

   In afara intrebarilor puse de dumneavoastra, va mai sfatuiesc ca diferentiala principala din tabloul interori sa fie de 32A, nu de 25, si asta pentru ca aveti un numar cam mare de receptoare de putere si s-ar putea sa va treziti cu declansari intempestive a acestei diferentiale. Chiar daca 32 A este si valoarea disjunctorului general din BMP, in acest fel nemaifiind asigurata selectivitatea protectiilor, sa stiti ca si in cazul in care puneti una de 25 tot nu veti avea selectivitate la scurtcircuit, intrucat intre cele doua sigurante nu este asigurata o diferenta de cel putin doua trepte.
   Avand in vedere acest aspect, nu are rost sa limitati in mod inutil puterea pe care aveti dreptul prin contract „s-o trageti” din retea.

   P.S. Va multumesc mult pentru aprecieri.

 102. Bună ziua aș avea și eu o întrebare: ce fel de cablu are trebui să cumpăr pentru legatura intre contor și panoul electric.

  • Florin Muresan-Grecu | 11 aprilie 2017 at 14:29 | Răspunde

   Buna ziua.
   Pentru a va putea raspunde la intrebare, va rog sa reveniti cu urmatoarele date:
   – tipul bransamentului (monofazat sau trifazat)
   – puterea locului de consum aprobata prin contractul cu furnizorul
   – distanta in metri dintre BMP (adica ‘cutia” in care aveti contorul) si tabloul electric de distributie.

 103. Buna ziua , am cumparat o plita electrica si un cuptor electric. Le voi alimenta cu cicuit separat din tablou, dar din aceeasi priza . Plita : 4 zone 3200 w, P max, nu cred ca vor fi folosite toate odata, in specificatii 7,4 KW [EHL6540FOK]. Cuptorul : P max 2515 W, [EZC2430AOX]. Am dat si modelul in caz ca nu am fost prea explicit. Va rog sa imi spuneti ce cablu sa folosesc , , cati mm2,si ce siguranta automata. Cablul va avea 10mtr lungime . Va multumesc.

  • Florin Muresan-Grecu | 18 aprilie 2017 at 18:36 | Răspunde

   Buna ziua.
   Nu sunt sigur ca am inteles corect mesajul dumneavoastra in partea referitoare la puterea plitei, asa ca am sa va dau doua raspunsuri din care dumneavoastra il veti alege pe cel corect după ce veti lamuri aspectul legat de puterea maxima a plitei.
   Asadar, circuitul trebuie dimensionat in functie de puterea maxima a plitei si avem asa
   1. Daca Pmax= 7,4 KW, atunci curentul la mers de plina sarcina (considerand un factor de putere egal cu 0,9) este Imax= 35,6A. Veți alege o siguranta avand valoarea standardizata imediat superioara, adica de 40A. La aceasta valoare a protectiei este nevoie de un cablu din cupru cu sectiunea de 10 mmp.
   2. In mod similar, daca Pmax=3,2 KW, avem Imax= 15,4 A. În acest caz veți alege o siguranță de 16A iar secțiunea cablului va fi de 2,5 mmp.

   Ma simt dator sa va atrag atentia ca, in situatia prezentata la punctul 1, bransamentul pe care-l aveti in acest moment (daca este monofazat) nu va face fata consumului plitei. Un bransament monofazat uzual are cca. 6 KW și el trebuie sa suporte si ceilalti consumatori din instalatie care vor functiona simultan cu plita (iluminat, aparatura audio/video/TV si IT, etc.).

   • Va multumesc, un site excelent cu oameni inimosi

    • Florin Muresan-Grecu | 20 aprilie 2017 at 17:21 | Răspunde

     Cu placere.

     • Buna ziua,
      In aceeasi situatie sunt si eu. Am cumparat o plita pe inductie, iar consumul ei este de 6,8KW (pe unele site-uri apare de 7,4KW). Am un cuptor electric cu Pmax=3,5KW. Cuptorul va fi legat pe fir de 2,5mmp la o siguranta de 20A (aprox 10ml de cablu), iar plita (din pacate nu am alta optiune), sa o pun in aceeasi priza cu centrala de apartament (fir de 2,5mmp cu siguranta in panou de 16A). In cazul in care sare siguranta de 16A, e vreo probleme daca o inlocuiescu cu una de 20A sau 25A? sau trebuie tras circuit separat de la panoul de curent pentru plita (cu fir de 6mmp, siguranta de 40A (desi cea generala e de 32A)).
      Multumesc anticipat pentru raspuns.

     • Florin Muresan-Grecu | 23 octombrie 2017 at 15:50 |

      Buna ziua.
      Este obligatoriu sa faceti un circuit separat cu conductoare de 6 mmp cupru pentru alimentarea plitei direct din tablou, circuit pe care-l veti proteja cu un disjunctor de 32A si veti avea mare grija sa nu utilizati plita la puterea maxima, iar atunci cand functioneaza plita sa deconectati toti ceilalti consumatori care nu va sunt necesari in acel moment.
      Din pacate astea sunt singurele optiuni, cu bransamentul pe care-l aveti, sau daca nu,…bransament trifazat!

 104. Buna ziua, vreau sa cumpar sigurante automate pentru casa dar nu stiu cum sa fac diferenta intre original si contrafacut.

  • Florin Muresan-Grecu | 15 mai 2017 at 14:05 | Răspunde

   Buna ziua.
   Cel mai bine este sa cumparati sigurantele de care aveti nevoie din magazine care au afisata la vedere sigla cu „distribuitor autorizat marca…”, sau din hipermarket-urile specializate in amenajari si instalatii (gen Praktiker, Dedeman, s.a.m.d.).
   In general, pe site-urile reprezentantelor din Romania ale firmelor producatoare de aparataj electric „de top” puteti gasi listele cu distribuitorii autorizati din teritoriu si-l puteti alege pe cel mai apropiat de dumneavoastra.

 105. Buna ziua am schimbat Tablou cu unu nou cu sigurante Automate Schneider Firu principal De Alimentare Tablou a Fost Prea Scurt Si Electricianul La Prelungit cu Fir De De cablu Litat MYYM cu sectiunea de 2.5.2mm prin reglete sami spuneti va rog daca e bine si nu e periculos si pana la câte mii de w rezista cablu MYYM sectiune 2.5.2mm

  • Florin Muresan-Grecu | 28 mai 2017 at 18:23 | Răspunde

   Buna ziua.
   Nu este corect ce-a facut electricianul. Acel conductor de prelungire a coloanei electrice trebuia sa aiba sectiunea de minimum 4 mmp.
   Pe langa asta, nu este in regula nici conectarea conductoarelor intre ele prin reglete, daca conductorul coloanei (cel care e prea scurt) e din aluminiu. Aluminiul este un metal foarte bun in electrotehnica, dar e foarte „pacatos” la conexiuni, deoarece are proprietatea de a se tasa (turti) in timp. Din acest motiv, conexiunile facute prin strangerea directa cu un surub a conductorului de aluminiu (cum este si cazul regletelor) se slabesc destul de rapid in timp si conduc la contacte imperfecte, avand drept consecinta supraincalzirea pana la carbonizare a conexiunii. Pentru conectarea conductoarelor din aluminiu se folosesc fie cleme din cupal speciale pentru asa ceva (se gasesc mai rar), fie se pot utiliza suruburi cromate cu filet metric prevazute cu saibe plate, saibe elastice (grower)pentru mentinerea presiunii de contact constante si piulite. In acest caz, conductoarele se indoaie pe dupa surub in forma de ochi, se interpun intre conductoare saibe plate (este foarte important ca conductoarele din cupru si aluminiu sa fie foarte bine separate prin acele saibe plate, deoarece este interzisa punerea lor in contact fizic direct), apoi se pune la fiecare surub o saiba grower si tot ansamblul se strange foarte bine cu o piulita, cu ajutorul a doua chei fixe sau inelare. Daca se conecteaza in acest mod conductoare litate, acestea trebuie sa aiba obliatoriu papuci de cablu sertizati pe capete. Intreaga conexiune astfel executata se izoleaza cu mai multe straturi de banda izolatoare.

 106. Buna ziua!
  Doresc sa va felicit pentru blog-ul pe care-l administrati.
  Sunt in proces de reabilitare a unei constructii (inclusiv instalatia electrica). Pentru aceasta m-am gandit ca ar fi recomandabil sa schimb inclusiv bransamentul electric. Astfel, am ajuns sa detin un bransament trifazat (7kW).
  Pentru instalatiile interioare, „meseriasul” s-a gandit urmatoarea organizare: Tabloul general sa-l pozitionez la parter, iar unul secundar sa-l duc la etajul 2.

  Tabloul general va avea un numar de 17 circuite (36 module), organizate astfel:
  1. Exterior: 1 circuit pentru iluminat, un circuit pentru put; si un circuit de priza pentru necesitati in curte
  2. Parter: un circuit iluminat, cate un circuit pentru AC (2 aparate), doua circuite la bucatarie, 1 circuit de prize (living si hol), un circuit pentru masina de spalat, un circuit centrala si un circuit la tabloul secundar pentru etj 2
  3. Etaj 1: un circuit iluminat; cate un circuit pentru AC (2 aparate) si un circuit de prize

  Tabloul de la etajul 2 va avea un circuit iluminat, cate un circuit AC (2 aparate), un circuit prize.

  Recomandarea domnului a fost ca pentru siguranta de intrare sa folosim un 3P+N (32A), pe circuitele de AC P+N (16A), iluminat P+N (10A), put si prize P+N (16A), centrala P+N (6A), tablou secundar P+N (25A), iar fazele se va urmari sa fie echilibrate.

  In acest context, am rugamintea sa ma sfatuiti daca propunerea este corecta, iar un tablou general cu 36 module este suficient.

  Va multumesc anticipat!

 107. Buna ziua multumesc de raspunsu la întrebarea mea din 28 Mai 2017 o firma de Reparati la instalatia Electrica din Tg mures îmi puteti recomanda am întrebat la o firma si lucra numa cu reglete si mai am o întrebare tot de când mia schimbat tablou o dulie din casa nu mai are curent care cauza !

  • Florin Muresan-Grecu | 29 iulie 2017 at 16:49 | Răspunde

   Buna ziua.
   1.Am niste rude in Tg. Mures, o sa ma interesez la ei si revin cu un mesaj.
   2. Defectiunile la instalatia electrica se rezolva la fata locului, deoarece cauzele pot fi multiple si n-are rost sa ne dam aici „cu presupusul”.

 108. Hurubeanu Stefan Valeriu | 16 august 2017 at 0:05 | Răspunde

  Deţin în exploatare un tablou electric de distribuţie COMTEC pentru 8 module. Două module sunt ocupate de disjunctorul general 1+N de 16 A şi respectiv de releul diferenţial (30 mA), restul sunt plecări 1+N.
  Cele două ieşiri 1+N din disjunctorul general leagă în cascadă bornele de intrare ale disjunctoarelor destinate circuitelor la receptoare (iluminat şi prize).
  Aş dori să schimb soluţia existentă de legare în cascadă (cu conductoare) a bornelor de intrare ale disjunctoarelor cu una cu barete. Disjunctoarele sunt marca Siemens (cumpărate de la Electric Casa în anul 2007). Nu ştiu ce aş putea găsi pe piaţă pentru intenţia mea. M-aţi putea ajuta vă rog cu un sfat ?

  • Florin Muresan-Grecu | 17 august 2017 at 9:35 | Răspunde

   Buna ziua.
   Gasiti in magazinele de profil „piepteni” P+N, dar trebuie sa-i studiati la fata locului si sa-i alegeti pe cei compatibili cu tipul de disjunctoare din tabloul dumneavoastra.

 109. Bună Ziua coloana De Alimentare ce intra În Tablou Electric pana unde merge dacă contorul e supt Tablou și dacă doresc sa o schimb trebuie sai chem pe cei dela electrica

  • Florin Muresan-Grecu | 25 august 2017 at 20:01 | Răspunde

   Buna ziua.
   Schimbarea coloanei electrice trebuie efectuata de catre o firma autorizata ANRE, pe care sunt sigur ca o puteti gasi in zona dumneavoastra.

 110. Stimate domnule Florin.Va solicit intr-o problema. Dupa racordarea casei la electrica , am adus un electrician pentru instalatie, finalizand cu tabloul electric. Are 18 module…, insa nu am procurat atunci , negasind, bara de nul si impamantare, urmand sa o montam ulterior.Din motiv ca acolo la tara este mai greu de transportat electricieni…, as dori sa o montez eu. Stiu ca dinspre contor exterior spre tablou imi intra cablul cu 3 fire, -rosu,albastru si verde iar din tablou inspre consumatorii din casa la fel- rosu,albastru si verde, adica (impamantarea)pentru consumatorii-prize, etc.Am procurat Bara nul si impamantare pentru tablou electric cu 18 module-GEWISS Cod produs: GW40404. Ea este inscriptionata intrun capat cu litera N si cu cifre de la 1 la 18 , iar la celalalt capat este inscriptionata cu semnul de impamantare si cu cifre de la 1 la 18. Consider ca pentru N trebuieste fixat cablul verde dinspre contor spre tablou, iar pe zona semnului de impamantare trebuiesc fixate firul verde care merge in exteriorla bara de impamantare de sub pamant, precum si celelalte fire pentru nul al prizelor.Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Florin Muresan-Grecu | 7 octombrie 2017 at 17:39 | Răspunde

   Buna ziua.
   La bara inscriptionata cu N se conectează nulul de lucru (conductorul albastru) al coloanei care vine de la contor, precum si toate conductoarele albastre ale circuitelor de prize si de iluminat.
   La bara inscriptionata cu simbolul de legare la pamant se conecteaza NUMAI conductoarele de impamantare, atat cel al coloanei de alimentare, cat si cele ale circuitelor de prize si iluminat (adica cele verzi, sau verzi/galbene, depinde cum le aveti).

 111. Multumesc foarte mult.
  Dupa citirea raspunsului dumneavoastra, am desfacut carcasa din plastic, si surpriza, carcasa inglobeaza doua bucati de bara , nu este una cap-coada de la N la semn impamantare, cum crezusem eu, a fi o singura bara.
  Deci in bara cu semn impamantare se fixeaza atat cablul verde/galben dinspre contor spre tablou (cum ati spus dumneavoastra, cel al coloanei de alimentare), plus cablul verde/galben care merge in exteriorla bara de impamantare de sub pamant, cat si cele ale circuitelor de prize si iluminat adica cele verzi/galbene.
  Cu stima si respect pentru echipa dumneavoastra.

 112. Mulțumesc pentru sprijin.

 113. Bună ziua stima și respect pentru acest blog o intebare am dacă am conductor masiv de cupru cu sectiunia de 4mm la colona intre contor și tablou și la priza am cablu Litat cu secțiune de 2,5mm rezista la un consum de pana în 3500w

  • Florin Muresan-Grecu | 2 noiembrie 2017 at 10:18 | Răspunde

   Buna ziua.
   Conductoarele coloanei electrice, daca sunt introduse in tub de protectie ingropat in zidarie, suporta fara probleme un curent de 25A, corespunzator unei puteri de cca. 5,2 KW.
   In ceea ce priveste cablul cu sectiunea de 2,5 mmp, daca este pozat aparent pe perete, fara sa fie introdus in tub sau jgheab, acesta suporta o incarcare de durata de cca. 19A. La o putere de 3,5 KW curentul absorbit este de cca.17A, asadar puteti „trage” din retea 3,5 KW prin acel cablu fara nicio problema. Nu ati precizat, insa, ce alimentati prin acel cablu si ce metoda de conectare la retea folositi pentru acel consumator, iar motivul pentru care exprim aceasta nedumerire este legat de faptul ca atat prizele de utilizare generala, cat si stecherele, nu rezista la asemenea curenti in regim de durata. Curentul nominal al unei astfel de prize este de 16A, dar aceasta valoare este recomandat sa se atinga doar pe perioade scurte; in regim de durata 12-13A este maximum recomandat, chiar si la prizele de foarte buna calitate. Nu mai vorbesc de alea cu ceramica, extrem de proaste…

 114. Va Mutumesc de raspuns Priza este din Plastic Aplicata pe perete și este de 16A alimentezi diferite unelte de lucru druzba bormasina etc consumu nu depășește 2500w și este pe câteva ore cu întreruperi când am spus 3500w mam referit la consumu pe toată casa îmi cer scuze ca nu am esplicat mai clar

 115. Bună dacă am sigurante automate în Tablou de 16A și de 20A la ce putere va sari siguranță de 16A și cea de 20A

 116. Bună ziua la un contor Monofazat ce secțiune trebuie sa aibă conductori colonei dintre tablou și contor

  • Florin Muresan-Grecu | 5 noiembrie 2017 at 11:16 | Răspunde

   Buna ziua.
   Sectiunile pentru un bransament monofazat standard sunt 6 mmp cupru sau 10 mmp aluminiu. Conductorul de impamantare este obligatoriu din cupru de 6 mmp, chiar daca conductoarele active sunt din aluminiu.

 117. Bună ziua va referiți la colona ditre contor și tablou de sigurante sau dintre contor și siguranță principala de afara va întreb pentru ca cei dela electria ce au schimbat colona dintre contor și tablou de sigurante din casa au pus conductor de cupru de 4mm

 118. 25A scrie pe buton și e automata

  • Florin Muresan-Grecu | 5 noiembrie 2017 at 18:54 | Răspunde

   Mda… asa cum am banuit. Aveti un bransament de 5,2 KW si sectiunea de 4 mmp cupru este corecta. 6 mmp cupru este sectiunea pentru bransament de 6,5 KW (la aceste bransamente siguranta generala este de 32A).

 119. Va mulțumesc

 120. cum puteti explica asta ca multi habar nu au sa zica cite ceva despre Capacitatea de rupere nominala: 6kA…etc….multi electricieni sunt confuzi la chestia asta , voi de pe acest blog ce spuneti le stiti pe astea….

 121. bun am vazut ce spune dar nu lamureste pe nimeni care este diferenta dintre 4,5ka si 6ka…cum comentati aceasta problema ca eu nu am gasit mai multe info

  • Florin Muresan-Grecu | 7 ianuarie 2018 at 11:03 | Răspunde

   Un disjunctor pe care scrie 6 KA are un curent de rupere mai mare decat cel pe care scrie 4,5 KA. Nu prea-mi dau seama ce lamuriri suplimentare as putea sa va dau.

 122. Buna ziua !
  Se poate folosi la o masarda construita din lemn, cablu CYY-F 3×1,5 pentru iluminat si CYY-F 3×2,5 pentru prize, fara a fi introduse prin copex.

 123. As dori sa echipez un tablou electric cu echipamente Schneider, pentru o casa de lemn… Fiind primul astfel de tablou pe care il fac as dori sa ma consult cu cineva cu experienta in ceea ce priveste echipamentele Scneider.
  Va multumesc anticipat pentru ajutor.

  • Florin Muresan-Grecu | 13 februarie 2018 at 10:41 | Răspunde

   Buna ziua.
   Va rugam sa ne comunicati cam ce v-ar interesa in legatura cu aparatajul Schneider.

   • Multumesc pentru raspuns.
    As dori sa va transmit un pdf, iar dumneavoastra sa-mi spuneti daca echiparea este corespunzatoare, iar daca nu, ce ar fi de „corectat”.

    • Florin Muresan-Grecu | 13 februarie 2018 at 10:58 | Răspunde

     Incercati sa luati legatura cu gazda noastra Viorel Stanculescu sa va ajute cu postarea fisierului pdf aici, ca daca va dau adresa mea de e-mail o sa-l vad doar eu, ceea ce nu este de dorit, intrucat scopul acestui blog este sa invatam cu totii din experienta semenilor nostri. In plus de asta, daca fisierul e public, pot fi si alti colegi de blog care sa vina cu sugestii si putem astfel sa initiem o discutie constructiva, din care toata lumea ar putea avea de castigat.

     • Multumesc d-lui Stanculescu pentru postarea schitei tabloului!

     • Florin Muresan-Grecu | 13 februarie 2018 at 12:43 |

      O sa studiez schema tabloului si, dupa ce ma edific, revin cu un mesaj.

     • Florin Muresan-Grecu | 13 februarie 2018 at 21:18 |

      Buna seara.
      Am studiat schema tabloului, iar observațiile mele ar fi următoarele:
      1. În locul celor trei disjunctoare principale 2P de 25A fiecare, ati putea sa montati un singur disjunctor tetrapolar 3P+N sau 4P de 32A, caruia sa-i asociati mecanic cele trei bobine iMSU. Am scris 32A si nu 25A deoarece aveti in aval alte doua disjunctoare diferentiale de 25A pentru protectia grupurilor de circuite C12-C14, respectiv C19-C21 și daca mentineti valoarea de 25A pentru protectia generala, nu aveti asigurata selectivitatea.
      2. Din cate am inteles, vorbim de o casa din lemn. Normativul I7-2011, la capitolul dedicat instalatiilor electrice in constructii din lemn, recomanda ca la aceste instalatii sa nu se depaseasca 80% din incarcarea maxima a circuitelor electrice. Avand in vedere aceasta recomandare, v-as sugera sa faceti un inventar amanuntit al receptoarelor electrice prezumate a fi alimentate la fiecare priza, precum si a corpurilor de iluminat, pentru a incerca sa micsorati valorile protectiilor cu o treapta. Asta ar insemna 10A in loc de 16A si 6A in loc de 10A.
      3. Nu sunt sigur, dar parca descarcatoarele trebuie asociate cu intreruptoare automate pentru a functiona.
      4. Pentru executia practica a tabloului va recomand sa utilizati un dulap metalic cu usa transparenta.

     • Stimate d-le Florin Muresan-Grecu,
      In primul rand multumesc pentru raspuns.
      1. Am pus trei disjunctoare 2P de 25A pe fiecare faza, deoarece am considerat ca este bine ca imobilul (in cazul unei probleme) sa nu ramana total fara tensiune.
      2. Selectivitatea la cele doua disjunctoare de 25A am incercat sa o asigur prin alegerea unor curbe diferite de declansare (la intrare am pus curba B, iar inainte de circuitele C12 – C14, respectiv C19-C21 am pus curba C
      3. Descarcatoarele iPF 20 le-am prevazut, in loc de paratraznet… casa nefiind situata intr-o zona izolata am considerat ca riscul este scazut. In „Ghidul electricianului” Schneider, ed. 2016, la pag 248, eu am inteles ca este musai sa fie asociate cu un iC60, care exista pe fiecare din cele trei faze. Nu e ok asa? Mai sunt necesare alte intreruptoare?
      4. Pentru dulap intentionam sa pun unul metalic cu usa de metaliza. Nu e ok asa?

     • Legat de selectivitatea protectiei… Nu stiu daca voi reusi sa obtin de la detinatorul de retea o putere atat de mare, astfel incat sa ajung de la 25A, la pragul urmator… care ar fi 40A.
      Unde mai pui ca ar trebui, in loc de intrerupator tripolar sa puna o diferentiala tripolara cu sensibilitate de 300mA (parca asa zice I7)

     • Florin Muresan-Grecu | 19 februarie 2018 at 10:31 |

      Domnule Titus,
      Am citit explicatiile dumneavoastra si am inteles.
      In legatura cu dulapul metalic, eu sugerasem sa fie cu usa transparenta din motive estetice. Bineinteles ca si cel complet metalic este foarte bun.
      As vrea totusi sa mai fac o observatie: ati ales invers de cum ar fi trebuit curbele de declansare ale disjunctoarelor. Cele cu curba B sunt mai „nervoase” decat cele cu curba C si declanseaza mai rapid. Din acest motiv, cele cu curba C se monteaza in amonte de celelalte.
      in rest, cred ca este in regula si, cel putin din punctul de vedere al protectiilor, instalatia este foarte sigura. Va recomand sa respectati si restul prevederilor din I7 referitoare la instalatii electrice in constructii din lemn si sa utilizati si pentru aparatajul terminal marci de calitate (Schneider sau Gewiss, de exemplu).
      Am inteles ca nu aveti paratrasnet. Daca casa este intr-o zona mai izolata, v-as recomanda sa va ganditi la realizarea unuia. Indiferent daca-l faceti sau nu, este obligatoriu sa aveti o priza de pamant executata corect, a carei valoare sa fie de maximum 4 ohmi. Daca n-o aveti, pe langa lipsa protectiei impotriva electrocutarilor prin atingere directa, nu vor functiona nici descarcatoarele de supratensiuni atmosferice, neavand unde sa descarce unda de soc.

 124. pt siguranta automata 5sy6210 ce fel de busbar se potriveste ca cel de siemens nu se gaseste la noi in romania…iar ca, calitate ce parere aveti sunt bune sau nu ..

  • Florin Muresan-Grecu | 17 februarie 2018 at 20:39 | Răspunde

   Din pacate, nu am lucrat cu aparataj Siemens, intrucat in zona mea nu se comercializeaza, dar din discutii avute cu colegi de breasla din alte zone am inteles ca sunt de calitate, deci le puteti folosi linistit.
   In legatura cu busbar-ul, ar trebui sa se potriveasca orice marca ce are nulul in partea dreapta (ma refer la disjunctoare de tip 1P+N) si borna dreapta situata mai in „adancime” decat cea stanga, in raport cu fata disjunctorului la fel ca cele marca Siemens (de exemplu Gewiss).

 125. Buna ziua , as avea nevoie de ajutorul vostru in alegerea echipamentului la un tablou monofazic.
  Am 5 circuite de prize cu conductor myf 2,5mm si 4 circuite lumina cu conductor myf 1,5mm.
  Pt siguranta copiilor mici si pt a noastra mam gandit sa echipez tabloul ( nu eu, electricianul dar vreau sa ma implic cat mai mult si sa inteleg ce am in tablou) cu 5 RCBO de 30mA si poate pt circuitul din baie o sa fie una de 10mA  modelul acesta (Intrerupator automat modular diferential Schneider Electric iDPNa Vigi A9D34616 1P+N 16A)

  (https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/intrerupator-automat-modular-diferential-schneider-electric-idpna-vigi-a9d34620-1p-n-20a/p/1000009)

  pe fiecare circuit de prize o sa mai fie un  intreruptor bipolar doua module 16A
   ( Intrerupator automat modular Schneider Electric iK60 A9K24216 2P 16A care are kA 6 )   
      https://www.dedeman.ro/bucuresti2/intrerupator-automat-modular-schneider-electric-ik60-a9k24216-2p-16a/p/1033276  

  La circuitul de lumina nu o sa pun diferential pt ca nu am nimic metalic exceptie luminile din exterior .dar vreau sa pun acelasi tip de intreruptor ca si la circuitul de prize doar ca de 10A .
  Ce nu imi este foarte clar dupa RCBO mai sus mentionate ce ar fi tip de siguranta ar fi recomandata si ce siguranta generala imi recomandati de 25 A pt ca eu ma gandeam la una de asta
   ( Intrerupator automat modular Schneider Electric Domae 12497 2P 25A pt ca are kA de 4.5 ) https://www.dedeman.ro/bucuresti2/intrerupator-automat-modular-schneider-electric-domae-12497-2p-25a/p/1015073

  Sau trebuie sa fie puterea de rupere invers la generala de 6 si la siguranta prize 4.5?

  Mai vreau sa pun o protectie la supratensiune gen : Dispozitiv protectie la supratensiune monofazat OVP 1-2

  ( https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/dispozitiv-protectie-la-supratensiune-monofazat-ovp-1-2/p/1025274 )

  Acuma intrebarile mele sunt daca are rost sa pun siguranta bipolara in doua module care de fapt este un disjunctor sau as putea la fel de bine sa pun doar o siguranta gen:
   Intrerupator automat modular Schneider Electric iDPN A9N21547 1P+N 16A

  ( https://www.dedeman.ro/bucuresti2/intrerupator-automat-modular-schneider-electric-idpn-a9n21547-1p-n-16a/p/1000598 )

  Si daca da as vrea si explicatia asa pe intelesul meu 🙂 adica prieten cu electricienii !
  Toate materialele o sa fie de la Schneider inclusiv Tabloul unul cu 35 module pt ca din calculele mele o sa folosesc 30-32 module daca merg pe varianta cu doua module la tot.
  Va multumesc pt rabdarea de a citi tot si binenteles pt sfaturi ,
  Va salut cu respect !

 126. buna ziua , mi-a tras eonul curent la casa adica de la stalp la o doza exterioara ,de acolo trebuie sa duc eu curentul la tablou, am cumparat un cablu armat de 6 mmp x 3 , am conectat faza si nulul la acea doza fara impamantare si l-am lasat pe un hol dar am observat ca daca ating armatura firului ma pisca un pic foarte putin cand pun mana pe acea armatura , acum nustiu care ar fi problema , cand am dezizolat cablul nu am atins nici un fir cu acea armatura

  • Florin Muresan-Grecu | 16 mai 2018 at 8:37 | Răspunde

   Buna ziua.
   Inclin sa cred ca e vorba de un fenomen de inductie electromagnetica, fara a fi vreo problema cu cablul. Dupa ce armatura cablului va fi conectata la priza de pamant fenomenul va disparea. Totusi, pentru linistea dumneavoastra, puteti sa cautati un electrician posesor al unui megohmmetru si rugati-l sa va masoare rezistenta de izolatie intre conductoare, precum si intre conductoare si armatura metalica. Cine stie, sa nu cumva sa fi fost depozitat cablul respectiv mai multa vreme intr-un mediu ceva mai umed.

 127. va multumesc pentru raspuns , daca armatura cablului a spart izolatia firului de faza , cum pot sa verific cu un aparat de masura ,poate am fost un pic neglijent niciodata nu poti sti

  • Florin Muresan-Grecu | 19 mai 2018 at 20:42 | Răspunde

   Acest „accident”, în opinia mea, se poate întâmpla doar la capetele cablului. Mă gândesc că aveți o mică rezervă acolo care să vă permită să tăiați capătul suspectat și să-l refaceți.
   Verificarea cea mai bună tot cu megohmmetrul se face, întrucât acesta aplică pe conductoare o tensiune mare (uzual între 500 și 2500 V, depinde de marcă). La această tensiune, dacă izolația este puțin slăbită într-un punct, ea se va străpunge total și puteți chiar să localizați locul unde se întâmplă asta.

 128. Buna ziua , am verificat ambele capete si este in regula ,acuma cum ati spus dvs daca bag acea tensiune pe fir o sa cedeze undeva sub armatura si eu cred ca tot no sa pot vedea unde este problema ,m-am gandit sa folosesc firul verde-galben ca faza si sa anulez firul maro sa vad daca tot asa se intampla oricum imi fac impamantare separat ,astia de la eon mi-au facut impamantarea prin nulul lor

 129. Bună seara ma puteți azuta cu o informație va rog Cablu Electric Cauciugat H07RN-F dacă este băgat într-un Tub Flexibil Pvc spiralat și în într-o teava pvc de canalizare se poate baga în pământ va rezista în timp

 130. Bună ziua https://www.dedeman.ro/targu-mures/invertor-sudura-mma-panzer-nv-160bd/p1035306 rezista o priza de 16A legat din tablou direct pe o siguranță De 20A la Invertor de sudura Respectiv

  • Florin Muresan-Grecu | 18 iunie 2018 at 11:47 | Răspunde

   Buna ziua.
   Din datele prezentate de vanzator pe site, curentul maxim absorbit ar fi in jurul valorii de 17-17.5A. Chiar daca acest curent maxim se poate atinge doar in cazul in care si curentul de sudare din secundar este maxim (electrozi de 4 mm), sfatul meu este sa montati totusi o priza monofazata de putere (se poate cumpara de la Dedeman), cu un curent nominal de 20A sau mai mare. Evitati in felul asta supraincalziri inutile. In privinta conductoarelor circuitului de prize, daca sunt de 2,5 mmp cupru, nu este nevoie sa le inlocuiti, fiindca rezista la acel curent fara probleme.

   • Conform instructiunilor producatorului puterea maxima folosite de invertor pe termen lung este de – (kW): 3.60 = 3600W.
    Conform normativ pentru cablul de 2,5 mm2 se pun sigurante de 16A cu un consum maxim de 3500W pentru siguranta in utilizare.
    Cum nu cred ca o sa sudeze domnul Vlad cu electrozi de 4mm si ii recomand sa puna o siguranta DEDICATA de 16A ( circuit individual pt invertor ).
    Si inca ceva – nu stiu ce sudor este domnul Vlad dar trebuie sa ai o mana super ca sa sudezi cu 160A , electrod de 4 mm si sa faci sudura conform standard. Pt electrod de 4 mm se recomanda un curent de sudare de 175- 200A ( depinde de natura electrodului ) ca sa nu ai zgura in baie sau sudura/lipitura rece. Iar electrod de 4 la sudat garduri sau diverse prin gospodarie nu prea am vazut.

 131. Va salut. As vrea sa ma ajutati cu o parere vis-a-vis de o lucrare executata recent in casa de la tara. Mai exact, este vorba de inlocuirea intregii instalatii electrice din casa plus tablou electric nou si repozitionarea prizelor si intrerupatoarelor.
  Pentru iluminat s-a realizat circuit separat cu cablu de cupru de 1.5
  Pentru boiler, masina de spalat, cuptor/plita, hidorfor si o priza “de lucru” s-au facut circuite separate pentru fiecare de 2.5 cupru, cu sigurante de 20A si una de 25A.
  Pentru restul prizelor s a folosit tot cablu de 2.5 dar au fost legate cate 4-5 la o siguranta.
  S-au folosit cabluri cyy -f, doze de plastic (nu am bonul la indemana sa scriu exact firma sau model), tablou gewiss si sigurante
  Nelamuririle mele se leaga de faptul ca desi, au cumparat copex metalic nu l-au folosit. Am citit ca ar fi ok si fara dar parerile variaza extrem de mult. A doua nelamurire ar fi daca setup ul este adecvat, in ideea in care voi cumpara o plita cu inductie si cuptor electric care vir avea undeva la 5000w. Va multumesc anticipat.

  • Florin Muresan-Grecu | 20 noiembrie 2018 at 9:01 | Răspunde

   Buna ziua!
   Disjunctoarele de 20 si 25 A sunt prea mari pentru sectiunea de 2,5 mmp a cablului utilizat. Pentru masina de spalat, boiler, hidrofor, valoarea de 10 A este mai mult decat suficienta pentru fiecare circuit in parte. In privinta cuptorului electric, daca are puterea de pana in cca. 3,3 KW, atunci disjunctorul trebuie sa fie de 16 A.
   Pentru consumatorii cu puteri mai mari de 3-3,3 KW, circuitele dedicate pentru alimentarea lor trebuiau executate cu cabluri avand sectiuni corespunzatoare acestor puteri, protectiile din tablou trebuiau corelate cu curentii absorbiti de acesti consumatori, iar prizele trebuiau sa fie de putere (cu curenti nominali de 25 sau 32 A). Ca idee, pentru puteri de peste 3,3 KW, dar nu mai mari de 4 KW sectiunea trebuie sa fie 4 mmp, iar valoarea protectiei 20 A, pentru puteri de peste 4 KW, dar nu mai mari de 5 KW, sectiune de 6 mmp si disjunctor de 25 A, s.a.m.d.
   N-am inteles de ce s-a cumparat copex metalic. Peretii constructiei sunt din lemn? Oricum, cablul CYY-F e cu rezistenta marita la foc, nefiind obligatorie introducerea sa in copex metalic.

   • Peretii sunt din caramida iar cablurile au fost introduse direct in „santuri” sapate in perete. E in regula ? Referitor la sigurante si grosimea cablurilor la ce riscuri ma expun daca raman asa ? Lucrarea a fost „receptionata” deja in aceste conditii, nefiind specialist si mergand pe recomandarea electricianului.

    • Florin Muresan-Grecu | 20 noiembrie 2018 at 16:17 | Răspunde

     Cablul CYY-F poate fi montat ingropat direct în zidarie, nu este nicio problema din punctul asta de vedere. Exista dezavantajul imposibilitatii inlocuirii in caz de nevoie, dar daca protectiile sunt dimensionate corespunzator si conexiunile in doze sunt bune, n-ar trebui sa fie probleme.
     Tocmai din cauza faptului ca nu mai puteti umbla la cabluri este de o importanta cruciala sa nu se depaseasca sub nicio forma incarcarile maxime admisibile in regim de durata ale cablurilor. Pentru asta, este esential ca valorile disjunctoarelor sa nu fie sub nicio forma mai mari de 10 A pe iluminat(1,5 mmp) si 16 A pe prize (2,5 mmp).
     Pentru circuitul plitei singura varianta fezabila este înlocuirea cablului de 2,5 mmp cu unul de 4 sau 6 mmp (in functie de putere), eventual pozat aparent. Daca pastrati cablul de 2,5 mmp, supraincarcarea asta va avea in timp efecte grave asupra izolatiilor. Imi pare rau, dar solutii-minune nu exista in situatia asta.

     • Va multumesc pentru raspunsuri. Am discutat cu electricianul si va crea inca unncircuit separat pentru o proza pt plita cu cablu de 6 si siguranta adecvata. Multumesc ica o data pentru ajutor

     • Florin Muresan-Grecu | 21 noiembrie 2018 at 21:30 |

      Cu placere. Spor la lucrari!

 132. Domnilor . am instalat un tablou cu siguranțe automate germane zic ei că sunt, după ieșirea din contorul CEZ. Mi- a luat foc carcasa cu siguranțele automate cu tot.S-a făcut scrum totul.Dar nu s-a ars nici-un aparat. Poate cineva să-mi spună ce s-a întâmplat ?

 133. Buna ziua doresc sa trag 2 prize din tablou pe o singuranta de 20A dela siguranta respectiva mai am o priza trasa unde sunt alimentate niste lampi si proiectore cu led ce lumineaza curtea cu un consum de maxim 200w cand merg toate si m-am gandit trag din tablou un cablu 3×2,5mm intr-o doza si din doza respectiva sa duc la fiecare priza câte un cablu de 3×2,5mm lițat si legăturile în doza sa le fac cu clama de capat tip pahar cu surub http://www.celon.ro/materiale-si-echipamente-electrice-1684/elemente-de/conexiune-2913/conexiuni-ramificatii-2957/conexiuni-cu-surub-2958/clema-cablu-de-capat-transparent-25mm2-connecto-812374-scame-527274.html m-am gândit si la varianta sa duc din tablou in doza cablu cu 5fire cu inpamantare comuna pe un fir sau cu 7fire si un fir ramane liber cum e mai corect tabloul e in casa si doza va fi pe terasa ce cablu sa folosesc H05RN-F Sau H07RN-F sivarianta cu șapte fire MYYM H05VV-F una dintre prize va fi la 35metri de terasa intr-o magazie in curte 10metri din cei 35 trebuie bagati in pamânt ca trec pe langa poarta pe cei 35metri m-am gândit să merg cu cablu 3×2,5mm MCCG H07RR-F litat si ce 10 metri si cablu băgat în pământ să-l trec trec pentru protecție și prin tub pvc spiralat sa u tub spiralat metalic cu izolatie pvc e ok va fi protejat sau sa tai fire si pun pe cei 10metri cablu subteran armat si sal lipesc cu banda de izolat cum e mai bine prizele vor fi folosite cea depe terasa la iluminatu de craciun si mici lucrări Cand e nevoie de bormasina flex etc si cea din magazie pentru lucrări prin curte cu diverse scule electrice

  • Buna ziua. Cablul litzat nu este recomandat pentru instalatiile fixe.
   Pentru instalatiile electrice ( conform normativ ) se foloseste CONDUCTOR – CYYF sau FY. Pentru partea de instalatie trasa pe lemnarie se recomanda protectie metalica ( acel tub flexibil din metal, nu din PVC ).
   Deci trebuie sa va decideti ce doriti sa faceti si cum doriti sa procedati dar este necesar sa respectati mnormativul. ASTA PT SIGURANTA DVS. – nu pentru moftul cuiva.
   Al doilea punct este legat de ce o sa conectati in prizele respective – bormasina exista de la 550W la 2300W, flex exista de 600W dar si de 2000W. Trebuie sa va decidetfi care e puterea maxima consumata.
   Nu uitati ca pe un circuit de prize de 2,5 mm2 se pun maxim 8 prize simple sau 4 prize duble ( conform normativ ) si este recomandat ca puterea totala consumata din acel circuit sa fie de MAXIM 3500W ( conform normativ ).
   Am vazut prea multe improvizatii care au luat foc sau in cel mai fericit caz au lasat lumea pe intuneric doar pt simplul fapt ca asa a fost mai comod si mai ieftin.

   • Revin cu o remarca ( am uitat sa precizez anterior ) – un circuit se RECOMANDA sa aibe o lungime de maxim 18 metri de la tablou la consumator!
    Deci la cei 35 metri cat aveti dvs apar alte probleme.
    RECOMANDARE – cautati un electrician autorizat care sa va faca o schema si sa va spuna ce conductor FY sau cablu CYYF sa folositi de la tablou la gradina sau unde doriti sa faceti circuitul.
    VIATA ESTE MAI SCUMPA DECAT DIFERENTA/ECONOMIA PLATITA PENTRU O TREABA FACUTA DE UN „DOREL”. Ieftin sau scump nu in seamna si bun.

  • Buna ziua.
   Pentru autorul articolului – FOARTE BUN ARTICOLUL.
   Doresc sa adaug ca pe langa cele prezenatate de dvs mai exista
   RCCB – se monteaza ca general in tabloul casei
   RCBO – se monteaza pe circuitele de putere ( peste 2000W ) si dedicate gen masina de spalat, aer conditionat, plita electrica, boiler,etc.
   Deci la realizarea unui tablou se pune un RCCB din care se pleca cu circuite dedicate:
   RCBO – masina de spalat
   RCBO – boiler
   RCBO – aer conditionat
   RCBO – plita electrica
   si sigurante automate normale, cate una pentru fiecare circuit de lumina si de prizele din casa. Recomandabil sa aveti circuit de lumini si circuit de prize individuale pe fiecare camera in parte.
   Fiecare circuit se dimensioneaza in functie de puterea maxima absorbita de echipamentul electric ( se pun conductoare de 1,5 mm2 , 2,5mm2 , 4mm2 sau 6mm2 )

 134. Buna am o intrebare daca am o siguranta de 20A in Tablou si am sigură priza pe Siguranta respectiva doresc să mă leg incā două prize cu cablu de 3×2,5mm la un metru de tablou pot sa pun încă un tablou mai mic cu siguranta de 16A pentru prizele respective

  • Florin Muresan-Grecu | 2 mai 2019 at 11:25 | Răspunde

   Inlocuiti siguranta de 20A din tablou cu una de 16A si executati ramificatiile din priza existenta catre cele doua nou montate fara niciun alt tablou suplimentar.

  • Pe un circuit de prize se pun maxim 8 prize simple sau 4 prize duble ( conform normativ ) si este recomandat ca puterea totala consumata din acel circuit sa fie de MAXIM 3500W ( conform normativ ).
   Siguranta de 20A nu prea isi are locul pe un circuit de 2,5mm2. Pe astfel de circuite se pun sigurante de 16A.
   Era mai bine sa ne spuneti ce conductor intra in siguranta de 20A.
   Daca intra cablu/conductor de 4 mm2 atunci se justifica siguraata de 20A
   pt ca un astfel de circuit suporta 5300W si de acolo puteti sa plecati cu 2 circuite separate de 16A, fiecare circuit cu siguranta lui – una pentru priza deja existenta si in a doua urmeaza sa conectati cele doua prize noi dorite de dvs.

   • Buna ziua Domnule hardsoft am brasament de 5200w conductorul colonei este de 4mm cablul din care doresc să leg prizele este de myym 2.5mm consumul pe acel circuit nu va depăși 3000w si acest consum va fi pe perioade scurte minute sa zeci minute

 135. Buna ziua multumesc mult pentru răspunsul anterior cele (2) prize doresc să pot închide alimentare cu curent spre ele cand nu am nevoie as pute folosi un Intrerupator Modular Gewiss https//www.dedeman.ro/targu-mures/intrerupator-simplu-gewiss-system-gw20571-incastrat-modular-1-alb/p/1026429 am vazut ca scrie 16A pe aceste intrerupatorea rezista oare la cum scrie pe ele

  • Teoretic rezista la cei 16A pentru care sunt facute.
   Practic depinde de tara in care au fost facute si de modul in care au fost realizate.
   Ca exemplu pot sa va spun ca am avut 4 prize, 2 no-name si 2 de firma. Surpriza a venit de la cele de firma , una din ele nu a rezistat nici la jumatate din cat era scris pe ea. Cele no-name le-am folosit la jumatate din amperajul scris pe ele, nu am vrut sa risc nimic ( sigur erau chinezesti – dupa pretul platit).

 136. Buna ziua.
  Pentru autorul articolului – FOARTE BUN ARTICOLUL.
  Doresc sa adaug ca pe langa cele prezenatate de dvs mai exista
  RCCB – se monteaza ca general in tabloul casei
  RCBO – se monteaza pe circuitele de putere ( peste 2000W ) si dedicate gen masina de spalat, aer conditionat, plita electrica, boiler,etc.
  Deci la realizarea unui tablou se pune un RCCB din care se pleca cu circuite dedicate:
  RCBO – masina de spalat
  RCBO – boiler
  RCBO – aer conditionat
  RCBO – plita electrica
  si sigurante automate normale, cate una pentru fiecare circuit de lumina si de prizele din casa. Recomandabil sa aveti circuit de lumini si circuit de prize individuale pe fiecare camera in parte.
  Fiecare circuit se dimensioneaza in functie de puterea maxima absorbita de echipamentul electric ( se pun conductoare de 1,5 mm2 , 2,5mm2 , 4mm2 sau 6mm2 )

  • Excelent răspunsul, că să nu mai zic că se puteau aduce în discuție si AFDD-urile, scos din ecuație comtec, care este o chinezărie identică și la fel de slabă, incomparabil cu Hager, ABB, Eaton si deasemenea anunțați oamenii că articolele de genul sunt pentru a verifica dacă e în ordine ce a lăsat electricianul in urma lui și nu pentru a-și face singuri tabloul electric și instalația din casă.

 137. Buna ziua doresc să controlez o priza de 16A săi pot opri curentul cand nu am consumatori intrebare pot folosi 2 intrerupatore gewiss de 16A unu pentru faza si unu pentru nul

 138. Buna ziua , as dori si eu niste sfaturi daca se poate , sunt in constructie cu casa si mi s-a facut bransamentul la curent , apoi executantul mi-a montat pe fundatie , la baza ei o cutie cu prize multiple 4 la numar si o siguranta de 20 A, model ABB sn 201 L C20 , eu vreau sa …. eu am un mic atelier care v-a „suporta cam 5000 W , scule de mana dar nu folosite toate odata , max 3500 – 4000 W odata , am tras cablu 3X2,5 mm de la acea priza cam 24 m in tub PEHD pentru apa pozat pe fundatie si 15 m aerian in tub copex metalic acoperit cu plastic prins pe fir de otel pe stalpi de lemn la H 3 m , in atelier nu am pus sigurante inca , de acolo vreau sa continui tot aerian in copex metalic inca 10 m pentru terasa , maxim 1500 W si apoi inca 10 m la o alta terasa unde am nevoie de 3000 W.
  Cam complicat dar poate imi dati ceva sfaturi .
  Cu respect ! Ovidiu

 139. Alexandru Branza | 31 iulie 2019 at 11:12 | Răspunde

  Buna ziua.
  Va rog sa ma lamuriti daca se poate, intr-o problema privind protectia diferentiala.
  Locuiesc la bloc si vreau sa înlocuiesc sigurantele automate (2 x 16A) de pe doua circuite de priza, cu doua diferentiale (disjunctoare) de 16A/30mA.
  Din cate am auzit, la bloc nulul de protectie (impamantarea) este comun cu nulul de lucru (N) si in acest caz disjunctoarele nu functioneaza (funtioneaza anormal).
  Este adevarat? Si daca da, exista vreo solutie de rezolvare?
  Multumesc

  • De ce 2 diferentiale si nu una generala care sa fie inainte de toate celelalte sigurate? Una de 25 A sau de cat ai sigurant agenerala/30mA.

 140. VA SALUT CUM SE MONTEAZA FAZA SI NULU LA SIG. AUTOMATE UNDE IE INSCRIPTIONAT CU LITERA N ,VA MULTUMESC

 141. VA SALUT CUM SE MONTEAZA FAZA SI NULU LA SIG. AUTOMATE UNDE IE INSCRIPTIONAT CU LITERA N ,
  LA Disjunctor electric modular Schneider Domae 1P+N 25A 4,5kA, curba C ,VA MULTUMESC

 142. Buna ziua mă puteți ajuta cu câteva informati la priza de 16A ce siguranță cu ce Capacitate de Rupere e recomandat De 4,5 ka sau 6,ka si siguranță care să Întrerupă si faza si nulu care mai bună 1P+N Sau siguranță Bipolara 2P ce ocupă 2 Module În Tablou

 143. Salut daca pun cablu cu secțiune mai mare ex la o priza de 16A pun cu secțiune de 4mm în loc de 2,5mm strica cu ceva!

  • Nu te ajuta cu nimic, dimpotriva va fi mai greu de tras in tub, tubul mai gros, cost mai mare. Este inutil sa alegi un cablu mai mare de 2.5 pentru aceasta priza de 16A.

 144. Buna seara,

  Poate fi folosit un disjunctor AFDD, dimensionat corespunzator, ca protectie generala pentru tot tabloul?

  • Da, este un dispozitiv de protectie impotriva tuturor defectiunilor electrice, inclusiv scurtcircuite, suprasarcini, curenti de scurgere si arcuri electrice ascunse. Pretul insa descurajeaza utilizarea in domeniul rezidential.

 145. buna ziua. am cateva nelamuriri la care sper sa ma puteti ajuta.
  sigurante din tablou si pozitionare cabluri…
  Vechea instalatie clasica cu cabluri din aluminiu are in total 4 sigurante, 2 pe nul si 2 pe faza la becuri si la prize.
  Casa e batraneasca cu contorul (care are in dotare o siguranta comtec ovp1/32a pusa de enel) se afla pe veranda intr-o cutie din plastic transparent iar fix pe cealalta parte a peretelui in interior e montat tabloul cam la aceeasi inaltime.
  Probleme:
  1. Bucataria este in capatul casei la o distanta de circa 10 metri. Acolo sunt acum electrocasnice cu consumul cel mai mare. Cam 5kw. – E nevoie de 2 circuite separate care sa duca fiecare cate 3 kw. (Are nevasta grija sa porneasca pe acolo cam tot ce se poate spre disperarea mea)
  2. garajul, unde ocazional exista consum de max 2,5kw. Eventual as putea alimenta tot de pe acel circuit si aparatul de aer cond.
  3.Boilerul din baie are si el nevoie de circuit separat. nu stiu daca ii trebuie o diferentiala doar pentru el sau nu – dar oricum…nu prea as vrea sa dau coltu chiar in cabina de dus din cauza unei sigurante lipsa.
  4.Tot pe veranda la baza contorului cam 1,5 m mai jos este o priza pe care o folosesc ocazional pentru alimentarea aparatului de sudura.
  Intrebare1: la priza unde folosesc ap sudura, fiind cam cel mai mare consum, nu stiu unde ar trebui pozitionata siguranta respectiva. inainte sau dupa sig.generala? inainte sau dupa sig. diferentiala?
  Intrebare 2- Am observat ca iarna se cam produce condens pe caburile din doze intrerupatoare si prize. Cum se comporta sigurantele diferentiale in acest caz? Ce ma sfatuiti?
  Intrebare 3 – Cea mai usoara cale de trecere si mai putin vizibila pentru noile circuite, 2 spre bucatarie, 1 spre garaj, si 1 spre boiler – este prin pod – unde vara e foarte cald si pe jos este scandura….iar in perioada urmatoare urmeaza si reparatii la tavanul unei camere. intrebare: electricianul care urmeaza sa faca lucrarea respectiva spune ca in acest caz tevile din pvc prin care vor trece cablurile de curent se pot pozitiona atasate de grizile acoperisului.e ok sau nu? ce ma sfatuiti?
  Intrebare 4 – avand in vedere situatia de mai sus, care ar fi recomandarea dvs. In ordonarea si configurarea optima a sigurantelor in viitorul tablou electric?
  Mersi.

  • Ar trebui sa aveyi in vedere un tablou nou cu un numar suficient de posturi pentru toate circuitele nou si vechi. In bucatarie trebui sa aveti 3 circuite dupa parerea mea, adaptate consumatorilor. Daca exista cuptor electric va fi pe un circuit separat. Restul electrocasnicelor pot fi pe 2 circuite.
   Garajul poate avea 1 circuit pe care se poate alimenta AC.
   O diferentiala de 30mA tot pe 32A ar fi recomandata pentru protectia generala. Umezeala pe cabluri poate duce la puneri la masa si in acest caz cam sare diferentiala. Traseele prin pod ar trebui pozate in copex metalic cel mai bine. O dimensionare a tabloului se poate face punand cap la cap toate info si consumatorii, electricianul nu are un plan?

 146. buna. am si eu o rugaminte daca ma puteti ajuta cum sa-mi echipez tabloul electric pt o casa. am 2 circuite separate pt lumina, 10 circuite de priza, 1 circuit pt bai separat si 1 circuit pt cuptorul din bucatarie.

 147. la sgurantele Scheider e trecut nul si la faz 1 e sus 2 e jos. Deci 1 e intrarea si 2 iesirea, nu se poate si invers sa montez?
  Iosif

  • Salut, respecta intrarea si iesirea, daca te incurca la legarea conductorilor poti inversa pozitia sigurantei.

   • Buna ziua, la un apartament de 2 camere comunist am tabloul si contorul la intrare pe hol, pe peretele din dreapta. Pe acel hol eu vreau sa fac un tavan din rigips cu profile metalice. Problema este ca imi este frica sa gauresc peretele pe care se afla tabloul pentru ca nu stiu pe unde intra alimentarea generala in casa si impamantarea generala. De circuitele din casa nu imi este frica pentru ca oricum vor fi anulate si urmeaza sa trag circuite noi pentru fiecare camera. As dori sa stiu pe unde intra alimentarea generala la aceste blocuri, pe sus sau pe jos si daca intra pe sus, la ce distanta fata de tavan. Nu cred ca vreun detector de cabluri poate sa detecteze cablurile in beton ca imi luam unul, dar din cate am vazut din review-uri abia detecteaza in rigips. Va multumesc !!!

    • De regula intrarea este pe sus, dar nu este o regula clara, pote fi si altfel pozitionate. Cel mai sigur este sa spargeti putin pentru a identifica tuburile circuitelor si astfel puteti vedea directia de pozare. Detectoarele pot fi o solutie dar depinde cat de performante sunt si la ce adancime sunt cablurile.

 148. Buna doresc să adaug o nouă priza de 16A din tablou electric am plan sa sa pun Cablu Pozat pe perete priza va fi la exterior supt terasa Casei Ce m-am gândit la 2 tipuri de cabluri Cablu MYYM 3×2,5mm sau cablu RV-K https://www.materialeelectrice.ro/cablu-flexibil-cupru-3×2-5-cu-manta-ignifugata care îmi recomandați să folosec si mai am o întrebare cablurile cu manta de cauciug H05RR-F H07RN-F sau
  siliconic sunt recomandate pentru prize fixe

  • Pentru o priza de acest gen poate fi folosita orice varianta, baza este MYYM 3×25. Conteaza si aspectul, daca poti si nu deranjeaza, utilizezi un canal de cablu.Cblul RV-K este superior si mult mai rezistent, dar poate fi mai butucanos pentru o aplicatie casnica.

 149. Daca pun un general (RCCB) de 40 si apoi vin in cascada protectiile RCBO, si vrei sa le pui pe bai si jacuzzi, si pe alea ai disjunctoare de 16 si de 10, cat va fi diferentialul RCBO, pt b16 sau b10 ? Tot 16 pt b16 si 10 pt b10 ? Fiecare circuit protejat va avea RCBO-ul lui? sau pui un singur RCBO pt toate circuitele pe care vrei sa te protejezi in caz ca te curentezi ? 003 amperi e ok ? Sau cu cat e sub 003 e mai sigur dar declasneaza mai frecvent? Doresc sa pun curba B monopolare si trei circuite protejate d ela baie din care unul are sectiune de 4 mm. Deci protectia va fi mai mare de 16 ? Sau la 4 pui macar b20, fie disjunctor, fie diferentialul aferent ? ultumesc !

 150. Constantin Chivu | 28 octombrie 2020 at 4:19 | Răspunde

  La lista ta de MCB as adauga si Siemens. Ai cumva idee unde as putea gasi MCB de curent continuu? Sau SPD de curent continuu?
  Multumesc

 151. Buna ziua din lipsa de Spatiu în tablou doresc să pun un alt Tablou la 1,5metri de tabloul Ezistent am sa trag un cablu de 3x4mm în noul tablou dela o Siguranta De 20A P+N ce e la întrare în tablou este problema daca nu toate sigurantele din Tablou electric nou nu sunt de aceias capacitate de Rupere am cumparat 2 sigurante bipolare 2p de 16a Schneider A9K24216 Din Dedeman pentru 2 circuite de prize sunt curba c si putere de rupere 6000k doresc să mai cumpăr 1 de 10A sau de 6A 1P+N pentru o Lampa de Semnalizare Tablou modulara Schneider A9E18326 ce doresc să o pun în noul Tablou am gasit în Dedeman 1P+N de 6A Schneider EZ9P32606 si 10 tot Schneider EZ9P32610 doar cu putere de rupere de 4500K Este Ok dacă pun 2 cu cu putere de rupere de 6000k si si una cu 4500K pentru lampa de Semnalizare Tablou sau sa caut pe net cu putere de rupere de 6000k si mai 2 întrebari sigurantele dintrun tablou electric trebuie să fie toate cu aceias curba de declanșare sau se pot amesteca pe un circuit cu C si pe altul cu B și este ok să pun 3 Sigurante în noul Tablou find alimentat dela o Siguranta De 20A sau sa pun doar cele 2 pentru prize si să renunț la Lampa de Semnalizare

  • Iti faci prea multe probleme pentru un tablou electric mic, casnic. Poti folosi sigurantele cu rupere 4.5K, poti utiliza sigurante cu curba de declansare diferite, B sau C. Poti pune cate sigurante ai nevoie in cele doua tablouri, le aranjezi sau imparti asa cum iti este util si cum poti trage circuitele. Pentru un tablou mic nu vad necesitatea utilizarii variantei cu 2 tablouri independente, nu se poate schimba primul tablou cu altul putin mai mare?

   • MULȚUMESC de Răspuns primul tablou este lângă Contor si sunt doze si cu conductori langa el în plus doar tabloul si siguranțele si colona sunt noi si mie teama să nu se se dau de vreun conductor când găuresc peretele să prind tabloul sau să se rupă vrun conductor de aluminiu de aceia am ales să pun un al 2 Tablou la 1,5m

 152. Buna ziua,
  Sunt incantata ca am descoperit acest blog! Va multumesc pentru raspunsurile profesionale!As avea si eu cateva intrebari, am tot cautat pe net , n-am gasit raspunsurile de care aveam nevoie, de aceea v-as ruga pe d-voastra, daca aveti timp sa-=mi raspundeti. Am o casa batranesca cu 2 circuite , unul pentru prize si unul de lumina, cu sigurante fuzibile. Vreau sa-l inlocuiesc cu sigurante automate.Nu are impamantare. De la furnizor am 32A.La 12 m de casa am construit o casa foarte mica 42mp, cu baie , bucatarie si o sufragerie. Acolo am pus deja un tablou mic, de 8 module cu 1 circuit prize normale 16A, 1 circuit boiler 20A , un circuit lumina 10A. Masina de spalat m-am gandit sa o laa pe circuitul prizelor de 16A.Am pus o siguranta automata de 25A. De la tabloul din casa batraneasca am adus 12 m de conductori de 4mm2 care vin prin pod(casele fiind lipite, cu un zid comun)in copex de plastic, fiind ginzi de lemn in pod. Citind blogul d-voastra , cred ca nu e bine. Conductorii de 4mm2 vreau sa-i leg in tabloul principal intr-o bareta , landa cei pe care ii voi pune acolo (unde schimb tabloul).Acum nu stiu ce disjunctor general sa pun in tabloul principal. As vrea sa pun un 25A, un 10 pt lumini si un 16 pentru prize.Nu stiu daca este bine. In tabloul secundar vreau, sa pun un intrerupator general de 32 sau 25, RCCB, nu stiu cati amperi, un RCBO pentru boiler, un circuit prize si un circuit lumini. Nu stiu daca sa leg conductorii de 4 de o siguranta automata de 32 sau de borna in tabloul principal si de cati amperi sa fie RCCB si sigurantele automate folosite ca general in ambele tablouri.Cred ca am gresit cand am pus siguranta automata de 20A, o schimb cu una de 16A. Daca mi-ati raspunde, v-as fi foarte recunoscatoare. Mentionez ca totul a fost facut de mine, nu de un electrician, am studii de inginerie, dar nu in electricitate.Vreau sa fac si impamantarea,dar mai tarziu, acum sunt urgente tablourile. Va multumesc!

 153. Florin Mureșan-Grecu | 25 ianuarie 2022 at 16:26 | Răspunde

  Bună ziua.
  Înainte de orice altceva, EXECUTAȚI O PRIZĂ DE PĂMÂNT CONFORMĂ. Asta e urgență de gradul zero! Gândiți-vă că aveți un boiler. Este de neconceput ca acesta să funcționeze fără împământare. Coloana dintre tabloul din casa veche și cel din casa nouă o faceți cu cablu NYM-J 3×4 mmp introdus în copex metalic cu manta exterioară din PVC, dacă este pozat pe pardoseala combustibila a podului. Dacă e pozat pe stâlpi sau grinzi din lemn, poate fi introdus în copex de plastic care satisface proba cu fir incandescent la 960 grade Celsius (de exemplu, copexul FK15 de la Gewiss).Coloana o protejați în tabloul din casa veche cu un MCB de 25A, 2P. În tabloul din casa nouă montați ca protecție generală un RCCB de 25A/30 mA. Acest diferențial general este suficient, nu aveți nevoie de alte RCBO-uri. În instalația din casă protejați circuitele de prize generale cu max.16A (recomandarea mea ar fi 13A), iluminatul cu 6A, iar circuitele boilerului și ale mașinii de spălat cu 10A fiecare. Toate MCB-urile să fie bipolare (1P+N).

 154. Buna ziua,
  Multumesc mult pentru raspuns!Mai indraznesc totusi sa va cer ajutorul, nestiind ce sa fac acum ca am zidit deja circuitele prin zid in casa noua, adica nu mai pot sa fac circuite separate pentru masina de spalat si boilerul din baie.Acolo am un singur circuit de prize, cu 2 prize, una pt. masina de spalat si una pt. boiler, pe care am pus o siguranta automata de 20A, gandindu-ma ca nu o sa le folosesc in acelasi timp si netinand seama de selectivite.Sa inlocuiesc siguranta automata de 20A cu un RCBO de 16A pentru acest circuit? Celalt circuit de prize este pt. sufragerie (16A). Daca pun o siguranta automata magneto-termica de 25 A ca general , apoi RCBO-ul de 16A pentru circuitul din baie , un 16A pt. celalat circuit de prize si un 6A pt. lumini, renuntand la RCCB-ul general, ar fi bine?Ma ingrijoreaza circuitul din baie. Sa pun prize cu diferential in baie sau cu protectie la umezeala? Am vazut ca exista acum pe diferite situri.Sigurantele de 6A sunt curba B, pot fi puse alaturi de curba C? M-as bucura mult daca mi-ati spune parerea si sfatul d-voastra in ceea ce priveste situatia pe care v-am prezentat-o. Ce pacat ca nu am descoperit blogul acesta inainte de a tencui casa!
  Va multumesc mult!

  • Florin Mureșan-Grecu | 31 ianuarie 2022 at 11:18 | Răspunde

   O completare la ce am scris mai devreme: evitați montarea prizelor în baie, dar dacă nu aveți altă soluție, montati-le în volumul 2 al băii. Căutați pe internet informații despre volumele din băi și veți înțelege ce înseamnă ele și unde puteți monta prizele. Prizele din baie trebuie să aibă obligatoriu gradul de protecție de minim IP65.

 155. Florin Mureșan-Grecu | 31 ianuarie 2022 at 11:04 | Răspunde

  Bună ziua. Varianta cu RCCB general vă asigură protecția diferențială pe toate circuitele, nu doar pe cel din baie și este cea mai bună soluție în cazul dvs. Circuitul comun pentru mașina de spălat și boiler protejați-l cu 16 A, dar să aveți în vedere să nu le utilizați niciodată simultan. Disjunctoarele care au caracteristica de declanșare C sunt foarte bune pentru instalațiile casnice uzuale, la care lungimea unui circuit nu depășește 20-25 m. Este adevărat că circulă pe internet, de vreo 2 ani, un curent de opinie care susține că disjunctoarele monopolare având caracteristica B sunt singurele permise în România, dar acele idei n-au nicio legătură cu Normativul și sunt propovăduite de niște indivizi al căror interes este unul oneros. Caracteristicile de declanșare se aleg pe baza unor măsurători și calcule, nu după indicațiile lui X sau Y. Dacă ați cumpărat deja disjunctoare cu caracteristica B, folosiți-le fără problemă, dar ați cheltuit niște bani în plus degeaba. Vă răspund mai greu la mesaje întrucât în ultima vreme am fost destul de ocupat.

 156. Buna ziua,
  Multumesc mult!Disjunctoarele divizionare /sigurantele automate pe care le-am cumparat nu sunt curba B, ci C. Siguranta de 20A am inlocuit-o cu una de 16A, astept Intrerupatorul diferential de 25A si sigurantele automate de 10 si 6 A.de si copexul FK15 de la Gewiss. In casa veche o sa pun o siguranta automata de 25, una de 16 pentru prize si una de 6A pentru lumina. De acolo vin cu conductorul de 4mm2 in copexul FK15 i tabloul din casa noua unde o sa pun i tablou diferentialulRCCB de 25A, circuit masina de spalat si boilerul 16A, celalalt circuit de prize tot 16A (as pune de 10, dar folosesc aparat de sudura ,flex, etc.si nu cred ca 10A rezista).In baie o sa pun 2 prize cu protectie si capac (boiler si masina de spalat), si o siguranta automata de 6A pt lumini.Cred ca nu respect selectivitatea, am vazut ca francezii impart la 2 circuitele care nu sunt folosite tot timpul, adica as avea 16+(16+6)=16+(22:2)=16+11=27A, iar RCCB-ul este de 25A, daca as pune 10Ape circuitul prizelor comune , as avea 24A, asa cred ca as avea selectivitate.Francezii pun aproape intotdeauna un intrerupator diferential mai mare decat cel de la furnizor si nu mai are importanta mare selectivitatea, dar la ei furnizorul pune intotdeauna un intrerupator diferential, la noi este un disjunctor diferential (RCBO). Daca as pune un RCCB de 40A , ar fi o idee sau nu pot din cauza RCBO-ului de 32A de la furnizor? Sa pun circuitul de prize comun pe 10A? Acolo am conductor de 2,5mm2, cred ca ar merge si sa folosesc circuitul de 16A de la baie cand folosesc ap. de sudara, ar fi bine?Ce parere aveti de prezentarea mea? Nu ma deranjeaza ca ati raspuns cu intarziere, intre timp m-am mai documentat pe unde am putut (videouri franceze, americane, englezesti etc., ei raspund dar nu concep fara impamantare si zic mereu sa fac impamantarea , care la ei este foarte usor de facut, aici totul e greu, ca suntem mai catolici decat Papa) Ce parere aveti de cum am gandid totul? Zic merci ca mi-ati raspuns, chiar daca nu ati facut-o imediat. Impamantarea o fac la vara, dupa ce cumpar un aparat de masurat priza de pamant, care este scump, plus electrozii, etc. Va multumesc mult si astept raspuns , daca veti timp, tin celmai mult la parerea d-voastra!(Ma mai uit la videourile lui Chelaru, Stefan, Pavel,etc.), dar in d-voastra am increderea cea mai mare, imi mai place Up Electricity, dar tot aici ma intorc, ca citesc in fiecare zi cate ceva in legatura cu electricitatea, mi-a placut mult priza cu diferential pe care ati facut-o!Ce idee nemaipomenita! Bravo!In fine, m-am lungit cam mult, multumesc mult!(Nu frumos!)

 157. Florin Mureșan-Grecu | 1 februarie 2022 at 9:38 | Răspunde

  Mulțumim pentru aprecieri. Vă sfătuiesc să urmăriți în continuare canalul de youtube Up Electricity, este foarte bun și adaptat reglementărilor românești. Un alt canal foarte bun este cel al lui John Ward, dar este adaptat pentru instalațiile din UK. Și de la amicul meu Adrian Chelaru puteți învăța multe lucruri interesante și corecte. Evitați canalul lui Ștefan, acolo se spun și se fac foarte multe lucruri care nu sunt permise de reglementările românești.
  Vă sfătuiesc să rămâneți la configurația pe care ați descris-o în primele două aliniate ale comentariului dvs.

 158. Bună ziua!
  Urmăresc și apreciez mult ce faceți aici.
  Am o nelămurire și nu mă confrunt numai eu cu această problemă. Odată cu acțiunile de modernizare a instalațiilor electrice, Operatorul de distribuție modernizează panourile electrice de pe casa scării prin înlocuirea vechilor siguranțe fuzibile cu diferențiale RCBO C25 300mA (10000). Întrebarea mea este, în aceste condiții, dacă eu am în locuință un circuit de prize (în mod normal 16A) și un circuit de iluminat (în mod normal 10A), cum îmi pot eu moderniza tabloul din casă, astfel încât să asigur selectivitatea protecțiilor, descrescător din două în două trepte, astfel încât să pot monta un general, un RCCB cu MCB pentru prize și un MCB pentru iluminat. După calculele mele, pentru a mă încadra în Normativ, ar fi 25A pe casa scării, 16A pe general, 40 RCCB (doar diferențial), 10A pe prize și 10A pe iluminat. Unde greșesc sau ce protecții și cu ce caracteristici să aleg ca pot avea 16A pe prize, astfel încât să respect și normativul și să am si selectivitatea protecțiilor?

 159. Florin Mureșan-Grecu | 1 mai 2022 at 19:24 | Răspunde

  Bună ziua.
  Dacă aveți asigurată protecția generală la supracurenți în FDCP-ul de pe casa scării, puteți instala în tabloul general al apartamentului un RCCB. În acest fel, veți putea utiliza MCB-uri de 16A pe prize, fiindcă diferența dintre RCBO-ul general din FDCP și MCB-urile de la prize este de 2 trepte. RCCB-ul principal din tabloul apartamentului ar trebui să aibă curentul nominal mai mare decât MCB-ul din FDCP, pentru o mai bună siguranță în exploatare. Așadar, RCCB-ul din locuință poate fi de 40A, 30 mA, preferabil tip A.
  Totuși, trebuie să vă atrag atenția să nu aveți așteptări prea mari de la selectivitate. În teorie este foarte bună, dar în practică se poate întâmpla ca, în cazul în care blocul dvs se află aproape de postul trafo de cartier și coloana apartamentului este scurtă (câțiva m), la scurtcircuit să deconecteze toate protecțiile. Am pățit-o chiar eu, în urmă cu vreo 7 ani: schimbasem tabloul electric la un apartament, punând un RCBO de 25A/30mA ca general în tablou, MCB-uri de 10A pe prize și de 6A pe iluminat. În FDCP-ul de pe casa scării, coloana apartamentului (Al de 10 mmp) era protejată cu un fuzibil de 35A. După finalizarea lucrării, clientul și-a adus aminte că o dulie de la un candelabru îi face figuri și m-a rugat să văd dacă pot să remediez problema. Vrând să îndrept puțin lamelele elastice ale contactelor duliei, am omis să decuplez tensiunea, așa că am făcut cu șurubelnița o „frumusețe” de scurtcircuit în dulie. Rezultatul a fost că au declanșat instantaneu MCB-ul de 6A, RCBO-ul de 25A, iar fuzibilul de 35A din FDCP s-a „pulverizat”, pur și simplu!

  • Atenție conductorul de protecție PE nu se întrerupe niciodată prin nici o siguranță indiferent de ce tip ar fi, pentru prize se folosesc siguranțele de 16A și nu de 10A cum sa specificat la sfârșitul articolului

 160. Traistaru Daniel | 8 decembrie 2022 at 15:08 | Răspunde

  Articol scris cu doua maini stangi!
  Normativul i7-2011, mai aruncati un ochi pe el, ca urla la ce e aici.

 161. Atenție conductorul de protecție PE nu se întrerupe niciodată prin nici o siguranță indiferent de ce tip ar fi, pentru prize se folosesc siguranțele de 16A și nu de 10A cum sa specificat la sfârșitul articolului

 162. GMC Electric | 21 iunie 2023 at 7:37 | Răspunde

  E recomandat sa lucrezi mereu cu profesionisti!

 163. Am scris si eu ceva prin 2019 si nu am primit un raspuns , de atunci am mai citit si am lucrat in atelier , sigurantele nu au sarit si nici nu am luat foc , inca . Trebuie sa schimb cu siguranta acel 3x 2.5 cu cel putin 3 x 6 mm si poate il pozez liber pe fundatie .

  • Salut Ovidiu,
   Ne bucuram ca nu ai avut evenimente nedorite si speram sa ramana la fel pe mai departe. Daca nu au fost probleme inseamna ca dimensionarea circuitelor tinand cont de consumatori si de gradul de simultaneitate a fost corecta. De ce o crestere de sectiune de la 2.5mmp la 6mmp? Ce alimenteaza acest circuit? Sectiunea de 2.5mmp este adecvata unui circuit pentru prize si in geeral nu este nevoie de o sectiune mai mare pentru circuite de prize in locuinte.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*