DISPOZITIV ARTIZANAL PENTRU VERIFICAREA SIGURANŢELOR DIFERENŢIALE, disjunctoare
Multi dintre cei care au în dotarea instalaţiilor electrice disjunctoare (siguranţe) diferenţiale, au observat probabil că acestea au pe corpul lor un buton de test. Prin apăsarea acestui buton se produce declanşarea disjunctorului, aceasta fiind o probă care atestă buna sa funcţionare. Producătorii de astfel de disjunctoare recomandă ca acest test să se efectueze o dată pe lună de către utilizatorii instalaţiei.
Pentru o verificare mai “scrupuloasă” a unor disjunctoare, în afară de butonul de test, se mai poate simula un curent de defect (de scurgere) între fază şi conductorul de protecţie (împământare), în circuitul protejat de disjunctor. Simulările “profesionale” ale unor astfel de curenţi de defect se fac cu ajutorul unor truse de curent, dar în mod empiric o astfel de simulare se poate face şi cu ajutorul unui consumator. In funcţionare normală, acesta absoarbe un curent de o valoare apropiată de curentul de defect nominal (sau sensibilitatea) disjunctorului diferenţial.
Pentru verificarea disjunctoarelor diferenţiale cu sensibilitatea de 30 mA (0.03 A) se poate utiliza un bec cu incandescenţă cu soclu E14, având tensiunea nominală 250 V şi puterea de 7 W . În funcţionare normală un astfel de bec absoarbe un curent de circa 33 mA, suficient pentru a provoca declanşarea disjunctorului dacă, în loc să-l conectăm între fază şi neutru (cum e normal), îl vom conecta între fază şi împământare, producând astfel în mod deliberat un curent de scurgere diferenţial.
Pentru realizarea practică a unui astfel de dispozitiv de verificare, avem nevoie, în afară de becul sus-menţionat de 7 W / 250 V, de următoarele :
- Un ştecher cu împământare- eu am utilizat un model vechi din anii ’80-’90;
- Un corp şi un inel filetat de bachelită al unei dulii E37, precum şi inelul filetat al unei a doua dulii, identic cu primul;
- Un aparat de lipit, fludor şi colofoniu;
- Silicon sanitar, indiferent de culoare (in cazul de fata alb)
Sa trecem la confectionarea dispozitivul de verificare al sigurantei
Pasul 1 – Cositorim 2 (doua) bucăţi de conductor liţat , fiecare cu lungimea de circa 7 cm, direct la bornele de pe fasungul becului
Pasul 2 – Umplem corpul duliei pe jumătate cu silicon şi presăm în masa siliconului fluid balonul din sticlă al becului.
Pasul 3- Umplem cu silicon volumul rămas liber al corpului duliei până aproape de marginea acestuia;
Pasul 4 – Montăm cele două inele filetate ale duliilor: unul îl înfiletăm direct în corpul plin cu silicon, după care îl umplem şi pe acesta cu silicon, apoi în masa siliconului fluid “scufundăm” cel de-al doilea inel. Îl vom umple şi pe acesta “ochi” cu silicon, introducând apoi în silicon şi corpul ştecherului
Pasul 5 – Nivelăm cu grijă surplusul de silicon din jurul corpului ştecherului, apoi lăsăm întregul ansamblu format circa 48 de ore “la odihnă”, nemişcat în poziţie verticală, pentru întărirea completă a siliconului. După cum v-aţi dat desigur seama, siliconul asigură pe de o parte o fixare bună a tuturor elementelor dispozitivului iar pe de altă parte, oferă o protecţie la şocuri pentru becul din interior, care în acest moment este scufundat complet în masa siliconului;
Pasul 6 – După întărirea completă a siliconului, vom asambla ştecherul. Pentru aceasta, vom conecta în prealabil conductoarele la ştecher astfel: un conductor la una dintre bornele active (cealaltă rămânând liberă) iar cel de-al doilea conductor la borna de protecţie (împământare).
Pasul 7 – Finalizăm asamblarea ştecherului iar dispozitivul este gata de utilizare.
Pentru verificarea disjunctoarelor diferenţiale de 30 mA cu ajutorul dispozitivului confecţionat, este suficient să-l introducem în oricare dintre prizele cu împământare ale circuitului protejat de către respectivul diferenţial. Dacă la prima probă nu se produce declanşarea disjunctorului, vom inversa poziţia dispozitivului în priză, deoarece înseamnă că am conectat la faza prizei borna liberă a ştecherului. Dacă diferenţialul supus verificării este în bună stare de funcţionare, el va declanşa instantaneu.
Personal am confecţionat două astfel de dispozitive în urmă cu mai mult de doi ani, se vede in foto de mai sus: unul îl folosesc la serviciu, verificând cu el, o dată pe lună, cele 71 de dispozitive diferenţiale din “parohia” proprie, iar cel de-al doilea îl am acasă, utilizându-l şi la lucrările executate în particular. Sunt foarte mulţumit de verificările făcute astfel. Pot să vă confirm că la serviciu am produs cu acest dispozitiv declanşarea diferenţialelor chiar la lungimi ale circuitelor de 80-100 m faţă de tabloul de distribuţie (prin utilizarea unor prelungitoare).
Am facut ceva similar acum 8-9 ani in urma cu bec de 7W, foarte util, intr-adevar. Ciudat, am gasit in apartament 3 sig. Gewiss la care nu functiona prot. diferentiala; defectele au aparut la intervale de aprox. 1 an unul dupa altul, pe circuite separate, posibil sa nu fi fost originale sigurantele, nu stiu sa zic.
Intrucat circuitele corespunzatoare erau de la baie si bucatarie, am gasit foarte practic acest bec, mai ales ca imi era lene sa car scaunul din bucatarie in hol pt. a ajunge la tablou si a apasa pe butoanele de test. 🙂
Rectific: cele 3 sigurante la care s-a defectat protectia diferentiala erau marca Chint. Le-am inlocuit in 2012-2013 cu Gewiss care functioneaza perfect si in prezent. Posibil acele Chint sa nu fi fost originale, nu stiu cums a aflu. Orcium, dispozitivul cu bec e super, mai ales atunci cand il bagi in priza si observi cu stupoare ca ramane aprins iar siguranta nu pica. 🙂